TOTAL VISITORS FROM 2008:

KAMPUNG AIR 89

1.​Sejak dahulu kala lagi terdapat kampung air di Sabah dan Sarawak. Kampung-kampung ini biasanya didiri di muara sungai atau dalam air di pinggir laut. Penempatan ini membolehkan perahu diguna untuk perjalanan atau tangkapan ikan.

2.​Lagipun sampah sarap boleh dibuang ke dalam air. Demikian juga dengan najis manusia.

3.​Di zaman dahulu jumlah penduduk tidak ramai. Najis dan sampah pun tidak banyak. Gerakan air pasang surut dan pengaliran air boleh membawa sampah dan najis jauh ke tengah laut dan hilang begitu sahaja.

4.​Hari ini jumlah penduduk kampung air sudah ramai dan sampah dan najis yang lebih banyak tidak lagi dibawa arus dan ombak ke laut dalam. Kebanyakan najis dan sampah kekal di bawah rumah dan di sekeliling kampung air. Apabila air surut najis dan sampah kelihatan di bawah rumah dan sekitar.

5.​Sekarang perahu sebagai kenderaan tidak lagi mustahak. Jalan-jalan sudah ada yang menghubungi kampung-kampung ini dengan kampung dan bandar lain di daratan.

6.​Bekalan makanan juga tidak lagi bergantung kepada memancing di sekitar kampung. Kedai dan kampung berdekatan boleh membekal segala keperluan penduduk kampung air. Jika mereka nelayan, kampung air tidak perlu. Ramai nelayan di seluruh Malaysia tidak tinggal di kampung air.

7.​Sesungguhnya zaman kampung air sudah berakhir. Cara hidup dalam kampung air tidak lagi sesuai dengan keadaan sekarang dengan adanya jalan dan bekalan yang cukup.

8.​Seperti kita semua maklum peristiwa serangan pengganas di Lahad Datu terjadi kerana kampung air sukar diawasi dan dikawal oleh pihak berkuasa. Biasanya pendatang ke negara Malaysia perlu melalui pintu rasmi yang mempunyai pegawai imigrasi, kastam dan polis. Tujuannya tentulah kerana bukan sahaja cukai perlu di kutip ke atas barangan yang dibawa masuk, tetapi juga barang yang diharamkan, seperti dadah, senjata boleh dirampas. Pendatang yang tidak ada paspot tentulah tidak akan di benar masuk.

9.​Kampung air sebenarnya menjadi pintu masuk tidak rasmi ke negara. Pendatang dengan bot boleh mendarat melalui mana-mana sudut kampung air tanpa diketahui oleh sesiapa. Di waktu malam penyeludupan barangan dan senjata boleh dilakukan dan disimpan dalam rumah kampung air.

10.​Di waktu pengganas menyerang Lahad Datu, pasukan keselamatan terdedah kepada serangan dan tembakan oleh pengganas yang bersembunyi dalam rumah dalam kampug air. Perjalanan pihak polis mudah didengar dan dilihat oleh pengganas. Polis berjalan atas titian kayu yang sempit dan tidak kemas. Tidak ada tempat untuk melindung diri jika diserang. Amat sukar bagi polis membeza antara penduduk dan pengganas. Ini mengganggu mereka sehinggalah mereka diserang. Mereka akan terbunuh atau tercedera sebelum dapat menembak balas. Peristiwa seperti ini sudah pun berlaku.

11.​Beberapa anggota polis dan tentera terbunuh apabila mereka cuba menggeledah rumah-rumah kampung air di waktu serangan oleh pengganas di Lahad Datu.

12.​Selagi ada kampung air selama itulah Sabah terutamanya tidak selamat dari pencerobohan oleh pengganas dan penyeludup. Selepas peristiwa Lahad Datu, berlaku lagi serangan oleh pengganas.

13.​Rondaan oleh pasukan keselamatan di laut dan di darat tidak dapat menghalang seratus-peratus penculikan dari berlaku.

14.​Amatlah memalu apabila Malaysia tidak pun mampu menghalang pengganas dari memasuki wilayah bila-bila masa sahaja. Apa akan terjadi jika serangan oleh beribu pengganas berlaku? Ingatlah, kita tidak terfikir 200 orang dapat mendarat dan menguasai satu kawasan di Sabah. Tetapi ia berlaku.

15.​Masa sudah tiba untuk penduduk kampung air dipindah dan ditempatkan di kawasan yang lebih selamat di daratan. Kosnya tentu tinggi tetapi saya percaya Malaysia yang mampu membelanja berbillion Ringgit untuk projek yang kurang penting boleh membiayainya. Di masa yang sama alatan seperti bot laju, pesawat intip dan senjata canggih perlu dibekal kepada pasukan keselamatan. Hari ini pesawat mengintip sudah begitu canggih sehingga tidak mungkin sesiapa boleh bersembunyi samada siang atau malam.

16.​Sesungguhnya cara hidup di kampung air sudah melampaui zaman. Ia sudah tentu tidak akan mencerminkan imej Malaysia maju yang kita fikir kita akan jadi menjelang 2020.

89 thoughts on “KAMPUNG AIR

  1. mubarakchan Jul 29,2014 1:03 PM

    Tun

    HBT678. You have fulfilled your task as dedicated to your Master Ruler (MR) the brilliant Lee Kuan Yew with his 21 failed Policies for Singaporeans and whose mind-set never left the cloisters of his venerable University of Cambridge since 1947. You have failed in your mission by having your bluffology guns spiked by REAL FACTS ON YOUR MR since August 2011. You failed because you are just a digit who has no facts BUT ONLY ONE LINERS TO UPSET THE DISTINGUISHED COMMENTS ON THIS BLOG. Go back to your super-duper spy outfit Ministry of Information, Singapore and jump from either Bukit Timah, Mount Vernon or Mount Faber. You will not be missed. And do not try to be personal with me.

    MALAYSIA BOLEH ! MALAYS BOLEH ! ALL MALAYSIANS BOLEH !

  2. HBT456 Jul 29,2014 7:09 AM

    Mubarak chan and mca, please leave us die here as beggers, okay? We will grant you your wish to hail long live hitler. You got nothing to loose since your children and grand children no longer want to be malaysians, and most of them have migrated to developed world, the land of God.

    Abang musato, saya kena pakai hitler kat sini kerana mubarak chan tak berapa erti sangat bahasa cina atau sejarah dunia. Bagaimana dia tulis, dia tetap kaum cina.

    Takpa, abang musato tidak perlu minta maaf, biar kaum cina di sini sunat atau menghalalkan perbuatan mca dan gerakan supaya mereka inI boleh bekerja dengan kerajaan malaysia untuk menjadikan malaysia in dengan slogan hidup bumiputra, hidup umnoputra saja.

  3. sudin Jul 27,2014 8:56 PM

    Salam Tun.

    Pastikan semua penduduk kampong air ada kerakyatan Malaysian. Kepada yang tiada kerakyatan berikan serta merta, ada macam2 sebab boleh di gunapakai untuk dijadikan alasan pemberian warganegara kepada mereka.

    Kemudian pilih kawasan2 strategi berdasarkan persempadanan pengundian pilihanraya dan tempatkan mereka dikawasan tersebut, dan diberi syarat2 tertentu kepada mereka supaya kes Cina bukit derhaka tidak berulang.

    Kepada semua orang2 Islam, SELAMAT HARI RAYA IDIL FITRI. Maaf dipinta jika terdapat perkataan saya terdahulu dan terkini ada menyinggung perasaan, dan jika ada apa2 jua kesalahan terhadap saya kesemuanya telah saya maafkan.

  4. HBT456 Jul 27,2014 8:24 AM

    It is up to the bumi sabahans to voice up to their respective constituencies, especially the muslim community how they feel in the next ballot boxes.

    boxes.http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/sabahans-reeling-from-projek-ic-as-foreigners-reap-benefits

    China, russia, thailand, india, filipin and indonesia are highly populated, and majority of the people are poor, and not educated. In malaysia, we only have 28 million people, our government definitely can do more in helping the poor via welfare and educations since malaysia is blessed with oil and lots of idle land to earn tax revenue to further uplift their lifestyle, and shape them to be malaysians one day.

    It is up to bumi sabahans and mp to decide the future of sabah, to be or not to be? We will know as we move on with life.

  5. wajaperak Jul 25,2014 9:39 AM

    Assallammualaikum Tun.
    Terima kasih kerana ruangan.
    Dear Mr Balance.
    The bear story I have narrated is true.
    Now the tiger story if it make any sense.
    As I was relating to you that I worked as a forest labourer,the tiger event is the most striking one.
    We go into the jungle to our designated spot in a single file.
    Sometimes this alone will take 2 hour’s.
    On these occasion,I have met (?) bird carcasses in our path.
    It look like the kill of clawed cat.
    It was mentioned by my ‘towkay’ that once they were marking the boundary ( painted some tree red mark ) a tiger trailed their track.
    Followed them surreptitiously.
    In my case in that day I second lead the descend.
    I found a little bit strange that Idris who the first in lead sat at a fallen log instead of continuing the descend.
    He just sat stonily silent and I just passed him on the way not noticing something amiss.
    When we had assembled at the spot where we waited for the transport, he remarked that I was very brave because he had spotted a tiger in the way down.
    That is why he stopped at the fallen log.
    What a treacherous act!
    The least he can do is mentioned something is ‘not right in the air’.
    For my part I did not detect any threat in the air.
    I believed that a prowling tiger is a smart one.
    The hunter always prey on the weak one and I believed that in no occasion I demonstrated any kind of weakness in the jungle.
    Yes Mr Balance.
    A jungle can be friend to you or less friendly.
    It is all remain to us to make it as the best for our advantages.
    The sceptic can say’s all they want to say since immemorial and we simply cannot stop them from doing so.
    What we can do is implore to their conscience.
    Some people is so driven by their own thinking that they have gone overboard and accussed other’s of doing so.
    I don’t understand your joke because my IQ is just slightly higher than a panda..:)
    NEVERTHELESS.
    The All Majestic Aristocrat of Divine Intellectual being should show some magnanimity by an occasion or two to descend from their high and mighty Jade Tower and give us a lesson of humility.
    I have befriended few Dato’ in my line of duty and most encouragingly they do not patronize me unlike some of these Majestic Aristocrat’s.
    So.
    If you happened to met these Aristocrat’s please ‘bear’ with them.
    Contumacy is just another denition that did not applies to them.
    Thank you Mr Balance for your kindness for the Palestinian cause.
    Contumacy again got nothing to do with the Israelis.
    They were nation of soldier’s.
    A soldier mind,thought and thinking is very much different from the civilian.
    I know because I still practicing.

    Thank you sir.
    Terima kasih Tun.

  6. Malaysia Bagus Jul 25,2014 9:34 AM

    The prostitute mentality of the Kiatsus … link

    The darker skinned natives of the island state are mostly poor people. Perhaps its not their color that attracts systematic discrimination towards their kind, but their bank account balances that will not augur well for business doers.
    Prostitutes have no penchant for, in fact, they despise the not so well resourced. Its the human nature.
    They are in a business to accumulate wealth in the shortest time possible. And the five Cs, of course.
    Quicky is the word. And greasy too. Enter foreigners. All sorts, big bucks. Very happening.

    To say that the Kiatsu leaders are high class highly paid prostitutes is not undebatable. They inspire their protege, those across the causeway, open mouthed and salivating in anticipation of their every night overnight success. Awesome.

    However, a problem aroused. Ikan Yu the pimp is already too old and has no imagination left nor right to churn out new tricks to add on to the old menu. Pimping has turned him into a boring decrepit sour sinner he is. But the tokong idol in him will not budge. It must find a new host to dwell in. Like how the blood sucking vampires did it beyond mortality, he must too.

    In Penang Mutiara, the couple slept in different rooms.
    He left a big tip under the pillow upon check out. It is his legacy. He understands well the prostitute mentality. You can pay for and buy happiness. Even play and spread it around. It is meritocracycally correct. Hmm.

    2014. The kiatsus now have come to realise, but not by choice, that they have no one to blame but themselves and the old pimp Ikan Yu. If only they had treated their local neighbours with more kindness and less racism then. But its a little too late now, aint it? Time to get rid of their prostitute mentality they say. Prostituting was all right then, but not anymore. Not when it inadvertently attracts foreign prostitutes with more juice and hotter assets who get preferential treatment from the pimp Ikan Yu.

    Otherwise, it’s just a comedy of the nervous humankind that humbled and balance.d those kiatsus to beckon them in droves into a pseudo evangelical existence after decades of idolatry. Pax vabiscum.

  7. HBT456 Jul 25,2014 7:05 AM

    Once bitten, twice shy. Dah bitten banyak kali, jadi 2nd class citizen will be better off than jadi 1st class citizen here. At least, we can still maintain our root and tradition. Suka hati ko nak macam mana burukkan kami, it does not matter kerana kami adalah rakyat malaysia. We have general elections in every 5 years.

    Ps. Palestine is indonesia to israel, you pilih hajar, mediocrity or meritocracy untuk menang. Jika ambil kira, vote pr is better off, at least mereka tidak berani dilobikan, atau dirasuahkan.

  8. Hajar Jul 25,2014 1:34 AM

    Dearest YAB Tun,

    The ‘joke’ on ‘Kampong Air’ and ‘Sulu people’ is getting funnier and funnier..ha..ha..ha..

    Yes, the idea of charging the self-proclaimed ‘second class citizens’ double is ‘double brilliant’. We can do that by having two classes of tax rates – one for the ‘first class citizens’ and another one (with higher rates) for the ‘second class citizens’. May be by doing this they will be forced to leave the country at a faster rate…one benefit -> more income for the country…this is such a brilliant idea. And, we can use this ‘extra’ money to build more beautiful city/state for the ‘orang Sulu’; hence, the first brilliant idea will become a reality faster..ha..ha..ha..

    But, I am afraid that they will ‘terlompat-lompat & terpekik terlolong macam hantu polong’ more often on the streets…and may be instead of claiming that they are ‘second class citizens’, they will lower their status to ‘third class citizens’…so funny..

    On the question, “How and where to find out the specification to certify these classes of citizenship?”, I also have no idea how we classify Malaysian citizens to ‘first class’ and ‘second class’, etc. I am just very concerned about a group of citizens who really believe that they are ‘second class citizens” in this so called ‘Bolehland’… ha..ha..ha…isn’t this FUNNY???

    Abour ‘air najis’, I heard that in Penang ‘air NAJIS – kumbahan’ flooded into one of the floors at ‘Komtar’..so funny…what a coincidence…

    Thanks Tun.

    *** May Allah SWT bless Tun and family ***

  9. HBT456 Jul 24,2014 10:48 PM

    Indonesia is a threat to sultan2 melayu, not to the other races because they are Republic Islamic country, and the president can be change via general elections, and indonesia is the poorest muslim country in the world. Take care, tok det.

  10. HBT456 Jul 24,2014 10:16 PM

    Mb johor has decided to revert back the working days back to 1994. Johore’s iskandar corridor will loose fdi like what happened in 1998. Again they show the foreign investors that muslim countries cant be trusted. Even china punya president dan premier pun tak berani main benda macam ini, tetapi bn beranI, yeah bn has shown us malaysia boleh.

  11. sudin Jul 24,2014 8:28 PM

    Salam Tun.

    Nampaknya si nyonya sayur yang selalu panggil katak dan mengaku diri seekor kinzir tu tak tidur langsung.
    Atau mungkin juga oleh kerana kinzir ni binatang yang banyak anak, sama juga saperti nyonya sayur tu, jadi si anak2 tu masing2 ambil giliran untuk pastikan seolah2 nyonya sayur tu tak tidur.
    Atau mungkin juga si nyonya sayur tu sebenarnya superstrong “katakwoman”, semacam juga dulu ada seorang yang menganggap diri sebagai superhero tongkangman.
    Suka hati dialah.

    Saperti juga tongkangman dulu, si “katakwoman” ni terlalu kerap berbohong dan suka merapu. Dah tu berbangga pula dia seorang penipu kerana berkata “aku selalu berbohong jadi aku akan jadi penipu”!

    Kenapa sambutan yang ditunjuk rakyat Holland amat berlainan sekali dengan gelagat gangster yang ditunjuk peserta2 di Peking apabila MAS kehilangan dua pesawat MH17 dan MH370???
    Sudah pasti superstrong “katakwoman” tahu jawapannya.

  12. mubarakchan Jul 24,2014 2:05 PM

    Tun

    The independent Blog vital comment on the state of Singapore’s rojak affairs for HBT678 is :-

    http://www.tremeritus.com/2014/07/24/time-to-get-rid-of-the-prostitute-mentality/

  13. mubarakchan Jul 24,2014 2:01 PM

    Tun

    For HBT678, your brainwashing and hectoring attempts on this disitinguished Blog for the past 5 years have come to nought because you have been attempting to turn Malaysia’s mentality to be like Singapore’s which is defined by a Singaporean Blog as ‘SINGAPORE, TIME TO GET RID OF THE PROSTITUTE MENTALITY.’ Sorry lah !

    MALAYSIA BOLEH ! MALAYS BOLEH ! ALL MALAYSIANS BOLEH !

  14. balance Jul 24,2014 1:52 PM

    wajaperak July 24, 2014 at 9:05 AM | Permalink

    Your wisdom is second to none and i enjoy your comments. I am also very sad for what is happening to the people of Palestine. I can only pray for them to have a more pleasant life and pray for Israel to be more humane. I donated money to the people of Palestine and i think this is the best i can do. I have no right to condemn Israel as i dont know the reality of the situation. I am in Malaysia and only read or hear news from papers and TV.
    Anyway I wish Israel will stop their destroying, killing and hate campaign. May Gods of all type of people help Israel to love and practice peace .

  15. mubarakchan Jul 24,2014 1:31 PM

    Tun

    For HBT678, there you go again on the fact that distinguished people are older than you and that you will never die. Unless you are ABSOLUTELY BLIND, DO YOU SEE ANY TWENTY OR THIRTY SOMETHING AMONGST THE ATTENDEES EVERY NIGHT IN ALL THE INTERNATIONAL CONFERENCES ON TV EVERY NITE ?
    Go home to your Daddy in Singapore and do not tell us your fairy tales from the Vienna Woods ! Sorry to tell you all the oldies you look down on will live up to 101 years old long after you are gone !

    MALAYSIA BOLEH ! MALAYS BOLEH ! ALL MALAYSIANS BOLEH !

  16. balance Jul 24,2014 1:31 PM

    HBT456 July 24, 2014 at 10:28 AM | Permalin

    Balance, I am not looking forward to class, I will very happy if these katak2 buat huru-hara macam kita ni kat Thailand.

    I dont know what that sentence mean but i hope “hura-hara” will not happen in Malaysia and “Katak Katak” will “hara-kiri” or jump away. If hura-hara happen to other countries it will not affect me and so i dont care so much and if “katak katak” or “kutu kutu” is around or not i will still be happy with Malaysia and Malaysians. Nervously and quickly to claim I am Happy with Malaysia is because i am afraid someone will ask me to get out of Malaysia or migrate if I am not happy. Ha ha ha

    Malaysia wilth PM Najib leadership are showing positive results. Many say he is this and that but he prove many wrong. Now the whole world know that PM Najib “BOLEH KERJA” and “BOLEH DAPAT HASIL”. Syabas to PM Najib and great praise his moderate ways and his “presence” mind. Condolences to all onboard MH17

    Happy Days Malaysia

  17. HBT456 Jul 24,2014 12:46 PM

    Uncle Mubarak Chan, Parental Leadership in Malaysia and Singapore is over. PM Najib had said the era of government knows all is over!

  18. mubarakchan Jul 24,2014 11:40 AM

    Tun

    For that creation of the Ministry of Information, Singapore, HBT456, I am glad to know that the facts I revealed only on your brilliant hero Lee Kuan Yew with his 21 failed Policies for Singaporeans are TRUE. I DO NOT ATTACK ANYONE PERSONALLY. NEVER. I ONLY PRESENT FACTS AS THESE ARE PRESENTED INDEPENDENTLY. NO LIES BY ME. Are you qualified to do the same HBT456 or 678 ?

    MALAYSIA BOLEH ! MALAYS BOLEH ! ALL MALAYSIANS BOLEH !

  19. HBT456 Jul 24,2014 10:28 AM

    Malaysia Bagus, bisnes yang Syed Mokhtar Al Bukhary idamkan pasti akan rugi jika dibuat secara besar-besaran. To him, declare bankruptcy, macam Lehman Brothers, no problem. But what about those investors, contractors and suppliers who work for him, but cant get payment back?

    Balance, I am not looking forward to class, I will very happy if these katak2 buat huru-hara macam kita ni kat Thailand. There will be two kinds of money:-

    1) Ringgit Malaysia for those who stand as Malaysians, sama2 berkongsi
    2) The other type, let Mubarak Chan, 1/2 baked politicians and katak2 tempurung, langsung tidak bertoleransi to pounder, maybe they can TM it as Halal Ringgit Malaysia.

    Well, in Boleh land nothing is impossible to them, even Allah word also they claim belong to Melayu dan Bumi saja.

  20. farz Jul 24,2014 10:06 AM

    Assalamualaikum,

    I think it is a brilliant solution. Memang ianya akan menelan belanja yang tinggi tetapi ia mampu memberikan banyak kesan positif yang berpanjangan. Cara ini juga dapat mengenal pasti rakyat Malaysia dan memberikan faedah yang dari segi pelajaran, agama dan peluang pekerjaan. Di harapkan pihak kerajaan menerima cadangan Tun ini. Dalam masa yang sama juga, saya rasa cadangan Malaysia Bagus amat bernas. Sudah tiba masanya kita mewujudkan rumpun Melayu yang bersatu di rantau ini. Cuma kajian yang mendalam perlu bagi melihat cara yang berkesan supaya ianya berjaya dan tidak memakan diri.

    Seperkara lagi, saya ingin menyentuh perkara yang berlaku di Gaza. Walaupun berbagai kecaman terhadap Israel, semuanya ditepis seolah olah mereka yang menjadi mangsa. Kadang kadang terfikir juga saya, kita telah berusaha untuk memberikan bantuan makanan dan ubat ubatan, tapi masih tersekat disebabkan Mesir, mungkin kita juga patut berikan bantuan ketenteraan dan kewangan untuk pihak Hamas melawan Zionis. Dunia dah tahu kita menyokong Palestin. Alang alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan.

  21. balance Jul 24,2014 9:28 AM

    Thank you for the nice joke. Yes laughing very hard until the stomach muscle cramp. Seriously i think the second class citizen should not given anything. Why give them house, pigs or pig farm? We should charge them double and we also should control and limit the quantity and quality of air the 2nd class and below citizen breath. We must invent a machine to separate the air too, the 1st class air goes to the 1st class citizen, the 2nd class air goes to 2nd class citizen, Sulu class air goes to Sulu class and bangla class air goes to bangladeshi and Indo class goes to Indonesian. What about water? Should only give waste water or Penang type of water (consist of pig najis) to all class except the 1st class citizens. We must not only hope for reality but we must make sure it is a reality.
    Ha ha ha ha I am already out of breath for laughing so much maybe dont need to eat as stomach is filled with AIR (dont know what class yet).
    How and where to find out the specification to certify these classes of citizenship? If it is from blood I think only horseshoe crab blood is blue and all other living things blood is RED???? Maybe i dont know!!! maybe there are psychedelic colour blood too??

    Wish you nice and high Class. Happy happy

  22. wajaperak Jul 24,2014 9:13 AM

    Assallammualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan.

    [If people can understand that the external unpleasantness (angry, hate & etc) is the expression of internal unpleasantness].
    Yes Mr Balance.
    What else is new?
    This is human commenced contention that led to the first bloodshed.
    Qabil tetap berkeras kepala tidak mahu menerima keputusan ayahnya Nabi Adam a.s dan meminta supaya dikahwinkan dengan adik kembarnya sendiri Iqlima.
    Qabil berpendapat ( mengikut kepala otaknya = desakan hawa nafsunya )
    dialah yang lebih layak ( menentang Allah tetapi Qabil mengiktikadkan bahawa Nabi Adam a.s tidak adil..:)
    So?
    Test.You must pass the test in order to prove that your claim is valid more than the other party.
    Sacrifice the best of your product.Perfomance that measured by the ordained measurement.Standard value.
    Qabil failed and yet refused to concede.
    The oulet of his contention is ‘phased’ out his opponent.Foe.Neutralized them.
    The outcome?
    Both loss their lives.
    It does not matter to Habil as long he did what his nafs ordered him to.

    فَطَوَّعَتْ لَہٗ نَفْسُہٗ قَتْلَ اَخِیۡہِ فَقَتَلَہٗ فَاَصْبَحَ مِنَ الْخٰسِرِیۡنَ ﴿۳۰﴾

    30. Maka hawa nafsu Qabil telah menjadikannya tergamak untuk membunuh saudaranya, sebab itu dibunuhnya, maka jadilah dia termasuk orang yang rugi.

    Qabil regretted his action but it is too late already..( still is ).
    Mr Balance.
    Israeli wants to wipe out all Palestinian because most believed that this is their solution of their own tranquillity.Bliss of happiness.
    Built up wall’s as high as one could.
    Palestinian need only to be heard ( hurt ) but not seen.
    The idea of solving problem is make them ‘disappear’.
    Mr Balance.The true idea’s of peace,blissful happiness is with the mutual agreement of your neighbour and to the extent of your enemy and foe standard.
    How to live up to your high standard?..:)
    Concession.
    Your demand of your right hand descend 100 marks shall be met with my left hand ascend 100 marks.
    Visualize them.
    Your right thumb in descend is pointing down.
    My right thumb ascend is going up.
    In between our mutual gaze shall meet.
    Maybe at 50 percent marks?
    My glass in your eye level gaze will be half empty.( Of your approval of mine )
    I claimed that my glass is hall full.( Of my approval of your’s )
    When will this contention end Mr Balance?
    When one sacrificed.
    Your high standard waiting of my ability to achieve’s your standard of approval.
    This might never happened in this lifetime Mr Balance.
    But Allah sure know’s I tried my limited best.

    Would you mind?
    Lower a bit..

    YOUR HIGH STANDARD??..:)

    Terima kasih Tun.

  23. wajaperak Jul 24,2014 9:05 AM

    Assallammualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan.

    [If people can understand that the external unpleasantness (angry, hate & etc) is the expression of internal unpleasantness].
    Yes Mr Balance.
    What else is new?
    This is human commenced contention that led to first bloodshed.
    Qabil tetap berkeras kepala tidak mahu menerima keputusan ayahnya Nabi Adam a.s dan meminta supaya dikahwinkan dengan adik kembarnya sendiri Iqlima.
    Qabil berpendapat ( mengikut kepala otaknya = desakan hawa nafsunya )
    dialah yang lebih layak ( menentang Allah tetapi Qabil mengiktikadkan bahawa Nabi Adam a.s tidak adil..:)
    So?
    Test.You must pass the test in order to prove that your claim is valid more than the other party.
    Sacrifice the best of your product.Perfomance that measured by the ordained measurement.Standard value.
    Qabil failed and yet refused to concede.
    The oulet if his contention is ‘phased’ out his opponent.Foe.Neutralized them.
    The outcome?
    Both loss their live.
    It does not matter to Habil as long he did what his nafs ordered him to.

    فَطَوَّعَتْ لَہٗ نَفْسُہٗ قَتْلَ اَخِیۡہِ فَقَتَلَہٗ فَاَصْبَحَ مِنَ الْخٰسِرِیۡنَ ﴿۳۰﴾

    30. Maka hawa nafsu Qabil telah menjadikannya tergamak untuk membunuh saudaranya, sebab itu dibunuhnya, maka jadilah dia termasuk orang yang rugi.

    Qabil regretted his action but it is too late already..( still is ).
    Mr Balance.
    Israeli wants to wipe out all Palestinian because most believed that this is their solution of their own tranquillity.Bliss of happiness.
    Built up wall’s as high as one could.
    Palestinian need only to be heard ( hurt ) but not seen.
    The idea of solving problem is make them ‘disappear’.
    Mr Balance.The true idea’s of peace,blissful happiness is with the mutual agreement of your neighbour and to the extent of your enemy and foe standard.
    How to live up to your high standard?..:)
    Concession.
    Your demand of your right hand descend 100 marks shall be met with my left hand ascend 100 marks.
    Visualize them.
    Your right thumb in descend is pointing down.
    My right thumb ascend is going up.
    In between our mutual gaze shall meet.
    Maybe at 50 percent marks?
    My glass in your eye level gaze will be half empty.( Of your approval of mine )
    I claimed that my glass is hall full.( Of my approval of your’s )
    When will this contention end Mr Balance?
    When one sacrificed.
    Your high standard waiting my ability to achieve’s your standard of approval.
    This might never happened in this lifetime Mr Balance.
    But Allah sure know’s I tried my limited best.

    Would you mind?
    Lower a bit..

    YOUR HIGH STANDARD??..:)

    Terima kasih Tun.

  24. Malaysia Bagus Jul 24,2014 7:56 AM

    Salam Tun,

    Kalau dilihat pada senarai 10 billionaire Malaysia seperti berikut, saya tak nampak kenapa kaum Cina di Malaysia perlu putus asa.
    Kelakuan buruk Francis dan Vincent baru-baru ini memberi sedikit gambaran bagaimana racism dan cognitive dissonance saling menghantui mereka.

    1. Robert Kuok
    2. Ananda Krishnan
    3. Lee Kim Hua & family
    4. Lee Shin Cheng
    5. Teh Hong Piow
    6. Quek Leng Chan
    7. Syed Mokhtar AlBukhary
    8. Yeoh Tiong Lay
    9. Tiong Hiew King
    10. Vincent Tan

  25. HBT456 Jul 24,2014 4:27 AM

    Sudin, kaum cina di malaysia dah putus asa, jika tidak, you think the chinese politicians are afraid of melayu macam ko? Abang musato, pengundi2 kaum melayu adalah golongan of God fearing, sama juga dengan Mr Lee Kuan Yew kerana beliau memang fasih dalam common laws.

  26. sudin Jul 24,2014 12:49 AM

    Salam Tun.

    Nak tambah sikit kisah si penakut yang sokong kuan yu & kit siang tu.

    Bila anak kit siang marah sebab si Zairil favorite puppeteer kalah bertanding CEC, terus dia kata salah kiraan undi. Kemudian dia arahkan tambah undi untuk badutnya Zairil.
    Pooi yang tak setuju di hentikan, semua yang lain terus kecut dan setuju, termasuk mendiang Kapal Sink.
    Maka Zairil pun di nobatkanlah ahli CEC dan disahkah jadi badut pilihan anak kit siang.

  27. sudin Jul 24,2014 12:17 AM

    Salam Tun.

    Singapura’s PAP & Malaysia’s DAP are presently the only 2 of the democratic world’s political parties to be run by dynasties, the kuan yu of Lee & the kit siang of Lim.
    One is led by the centurion who’s so afraid & concerned of PAP if he’s not around, and the other is his protege(?) that run PAP’s splinter called DAP.

    All Chinese members of those parties stoutly claimed they are the best, and yet none of them admittedly agreed to be better than the kuan yu & kit siang and also their off-springs, since there was never anyone even considering to contest them for leadership of PAP/DAP.
    All they ever said to every decision by that Lee & Lim clans were, “biarkan, teruskan”, just like Anwar maniac’s stupefied “I can fool all of them all of the time” followers.
    Lincoln’s quote can never be applied to kuan yu, kit siang & Anwar maniac!
    They are super smart!

    Kita sedang menyaksikan gelagat kuan yu & kit siang yang terang2an nak ikut dinasti Kim Korea Utara tu, kerana semua ahli PAP/DAP yang lain rupa2nya tak sebijak yang mereka laungkan.
    Ataupun mereka semua penakut? Terlalu takut akan tindakbalas kuan yu.
    Tak caya tanya chee wee, di Malaysia melaung dan melalak buat bantahan tapi billa sebut aje kuan yu tak ubah macam tikus jatuh ke beras!

  28. HBT456 Jul 23,2014 6:01 PM

    Hajar, what happened to Lembu National Feedlot?

  29. Hajar Jul 23,2014 4:29 PM

    Dearest YAB Tun,

    ‘KAMPONG AIR’ TO SOPHISTICATED CITY/STATE

    1. The idea of building a state/city with nice highways for ‘orang Sulu’ and providing a house (a ‘banglo’ may be), monthly allowances and special rights to projects is so BRILLIANT. The person who proposed it should be appointed as advisor to PM Ah Jib Gor.

    2. But, don’t forget those so called ‘second class citizens’ of Malaysia. They might go to the streets to show their dissatisfaction/anger for this unfair treatment. So, as a solution (take it as a ‘joke’ if you don’t like this extra wonderful suggestion), we must also make sure that each of them gets a nice house with special privileges to have their own ‘projek2 ladang babi’ next to the Malay/Bumiputra (‘first class citizens of Malaysia’) housing areas to prove that their basic rights to eat ‘babi’ and to ‘ternak babi’ are protected. It’s ok if others get infected by ‘JE’, as long as their basic rights are protected. Malaysia must also make sure that each of the so called ‘second class citizens’ is compensated handsomely with lots of other ‘special’ projects (no matter how wealthy they are) so that they no longer feel threatened and victimized by the poor ‘first class citizens’.

    3. Seriously, and hopefully this can be a reality in MALAYsia. Ha…Ha…Ha..…please laugh with me…

    Thanks Tun.

    *** May Allah SWT bless Tun and family ***

  30. mubarakchan Jul 23,2014 3:58 PM

    Tun

    For HockBengTeohhalfpastsic. All your one liners do not carry any weight or fact. You are only wasting your time trying to give advice to distinguished personailities who are much more qualified than you. You can only bull-shit with the anonymity of this Web phenomenon. You have no credentials whatsoever to say anything of substance. For all I know, you may just be a jaga or a cleaner at some Mall ! Talk. Talk. Talk. Giving endless advice on every topic. All in the interest of your hero with the feet of clay who now has 21 Failed Policies for Singapore.

    MALAYSIA BOLEH ! MALAYS BOLEH ! ALL MALAYSIANS BOLEH !

  31. HBT456 Jul 23,2014 3:36 PM

    Malaysia bagus, so much “un-earned” taxpayers already spent in Sabah and yet Sabahans are poor. Maybe Sabahans are not ready for “Pembangunan Moden” seperti highways. Kat Nepal, PM mereka buat highways banyak2, tetapi rakyat tak mampu membeli kereta, or Minister Shafie and cronies are not telling the truth.

  32. Malaysia Bagus Jul 23,2014 3:13 PM

    Salam Tun,

    1. Andaikata Tun membaca mesej ini, saya harap Tun dapat review kedudukan yang kerajaan ambil untuk memerangi sesama Islam dari serumpun bangsa Melayu di kejiranan Sabah.

    2. Kita jangan lupa pengajaran dari Jabidah Massacre, bahawa musuh negara tidak akan senang duduk selagi kita tidak berpecah dan berbunuhan sesama Islam. PAS dan UMNO serta PKR perlu sentiasa ambil iktibar dari peristiwa berdarah itu. Kenali siapa musuh anda sebenar – Zionist dan evangelist Jesuit. Yang satu jual senjata, satu lagi buat demo dan huru-hara.

    3. Saya yakin dana berbillion ringgit mampu digunakan secara damai dan pro-aktif untuk memenangi hati dan kerjasama masyarakat Islam di selatan Filipina untuk bergabung dengan Malaysia. Hakikatnya, keselamatan rakyat Sabah tidak boleh dibeli dengan peluru tetapi dengan peluang pembangunan yang dapat keluarkan jiran mereka dari kancah kemiskinan. Perbelanjaan untuk beli senjata, lebih afdal disalur kepada perbelanjaan untuk bangunkan modal Insan, apatah lagi mereka itu orang Islam yang daif dan dianiaya oleh orang kafir.

    4. Ada yang berpendapat bahawa dalam peperangan, “bukanlah siapa yang benar, tapi siapa yang masih tinggal”, “in war, its not who is right, but who is left”. Adakah konflik di Sabah akan hanya boleh berakhir dan ditentukan dengan kezaliman zero-sum game?

    5. Adakah kerajaan berfikir keselamatan di Sabah boleh dibagaikan dengan hanya mendirikan pagar tinggi di sekeliling rumah dan meletak pak guard untuk menjaga isi rumah umpama ESSCOM, sedangkan di luar pagar ada ramai jiran Islam yang dalam keadaan daif, terdesak dan perlukan bantuan kita.

    6. Seorang bertanya kepada Imam Sadiq, “apa erti syukur?” Lalu beliau menjawab, “bila ada, kita berkongsi nikmat. Bila tak ada kita bersyukur”. Saya fikir tidak ada ruginya kita bersyukur dan berkongsi nikmat yang Allah berikan dengan jiran Islam kita – jangan kita tamak haloba dan terpengaruh dengan kaedah SOP kafir dengan memerangi dan memburu saudara serumpun bangsa seagama.

    7. Zionist dan Jesuit. Senjata dan huru-hara. Cara mereka mempromosi keselamatan ialah dengan wang peperangan dan kemusnahan. Menjana untung di atas pembunuhan, huru-hara dan keruntuhan ekonomi – seperti mana Hillary Clinton melatih Ambigay, DAPigs dan berbagai NGO anti-kerajaan yang membiak subur di Malaysia kini seperti tungau atas taik.

    8. Saya harap kerajaan tidak terpengaruh dengan janji manis para Saudagar Senjata untuk meneruskan agenda Zionist-Jesuit mereka dengan konflik demi konflik demi konflik di rantau Sabah yang bakal membunuh ramai orang Islam jika kerajaan tidak mengambil jalan damai mulai sekarang.

  33. HBT456 Jul 23,2014 2:38 PM

    Wajarperak, I am not a politician, or MP, or Exco. I am only a voter. It is up to the political parties to decide what they want to do with the budget. Support atau tidak, we will know the answer when comes next General Election.

    In Selangor, nak tukar MB atau tidak, let PKR, DAP and PAS decide because they know better what the people want.

  34. balance Jul 23,2014 2:13 PM

    Tun,

    If people can understand that the external unpleasantness (angry, hate & etc) is the expression of internal unpleasantness. It is not important that your neighbour is pleasant or not, it is very important that oneself is pleasant. A pleasant mind will see, hear and feel everything positively.

  35. wajaperak Jul 23,2014 1:03 PM

    Assallamualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan.

    HBT456
    [dia ingat allah lebih maha kuasa daripada agongkah?]

    Now..now HBT..
    Memang Allah Maha Berkuasa.
    Oleh kerana Dr Ridhuan Tee menjalakan tugaslah maka beliau di benci.

    “Kami beriman”, tetapi apabila mereka berkumpul sesama sendiri, mereka menggigit hujung jari kerana geram marah (kepada kamu), katakanlah (wahai Muhammad): “Matilah kamu dengan kemarahan kamu itu”. Sesungguhnya Allah sentiasa mengetahui akan segala (isi hati) yang ada di dalam dada (A-Li ‘Imran:119)

    Hatred..Hatred..
    Allah shows the end for the hate..:)
    Jangan terpedaya dengan berleluasanya anda di muka bumi ini..

    Terima kasih Tun.

  36. balance Jul 23,2014 1:00 PM

    Nervous comedian should be better than serious comedian!! If i am not wrong serious comedian are politicians that give serious jokes like winning world cup must salute Hitler and serious blogging comedian that joke seriously about winning election or protect race and religion using Nazi methodology. I think funny comedian is still the only one that can earn money talking hilariously and make people laugh so nervous and serious comedian cannot cari makan. Ha ha ha.

    Serious? NO!
    Funny? NO too!
    Nervous? Surely NO lah!
    Happy? YES YES YESSS….!!!!!

  37. musato Jul 23,2014 10:32 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Dia telah datang!
    Dia telah datang!
    Dia telah datang!

    UMUR 40 TAHUN

    RAMAI tidak sedar dalam al-Quran ada menyentuh tentang usia ini. Tentu ada yang sangat penting, perlu diperhatikan dan diambil serius akan perkara ini. ALLAH SWT. berfirman,

    حَتَّى إَذَا بَلَغَ أَشُدَّهُ وَبَلَغَ أَرْبَعِيْنَ سَنَةً قَالَ رَبِّ أَوْزِعْنِى أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِى أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَصْلِحْ لِى فِى ذُرِّيَّتِى إِنِّى تُبْتُ إِلَيْكَ وَإِنِّى مِنَ الْمُسْلِمِيْنَ

    “Apabila dia telah dewasa dan usianya sampai empat puluh tahun, ia berdoa, “Ya Tuhanku, tunjukkanlah aku jalan untuk mensyukuri nikmat Engkau yang telah Engkau berikan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku dapat berbuat amal yang soleh yang engkau redhai; berilah kebaikan kepadaku dengan (memberi kebaikan) kepada anak cucuku. Sesungguhnya aku bertaubat kepada Engkau dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang muslim.” (al-Ahqaf: 15)

    Usia 40 tahun disebut dengan jelas dalam ayat ini. Pada usia inilah manusia mencapai puncak kehidupannya baik dari segi fizikal, intelektual, emosi, mahupun spiritualnya. Benar-benar telah meninggalkan usia mudanya dan melangkah ke usia dewasa yang sebenar.

    Doa yang terdapat dalam ayat tersebut dianjurkan untuk dibaca oleh mereka yang berusia 40 tahun dan ke atas. Di dalamnya terkandung penghuraian yang jelas bahawa mereka; telah menerima nikmat yang sempurna, kecenderungan untuk beramal yang positif, telah mempunyai keluarga yang harmoni, kecenderungan untuk bertaubat dan kembali kepada ALLAH.

    Pada ayat yang lain, firman ALLAH:

    أَوَلَمْ نُعَمِّرْكُمْ مَا يَتَذَكَّرُ فِيْهِ مَنْ تَذَكَّرَ وَجَاءَكُمُ النَّذِيْرُ

    Apakah Kami tidak memanjangkan umurmu dalam tempoh yang cukup untuk berfikir bagi orang-orang yang mahu berfikir, dan (apakah tidak) datang kepadamu pemberi peringatan? (al-Fathir: 37)

    Menurut Ibnu Abbas, Hasan al-Bashri, al-Kalbi, Wahab bin Munabbih, dan Masruq, yang dimaksud dengan “umur panjang dalam tempoh yang cukup untuk berfikir” dalam ayat tersebut tidak lain adalah ketika berusia 40 tahun.

    Menurut Ibn Kathir, ayat ini memberikan petunjuk bahawa manusia apabila menjelang usia 40 tahun hendaklah memperbaharui taubat dan kembali kepada ALLAH dengan bersungguh-sungguh.

    Apabila itu berlaku menjelang usia 40 tahun, maka ALLAH memberikan janjiNya dalam ayat selepas itu: (maksudnya) Kematangan.

    Usia 40 tahun adalah usia matang untuk kita bersungguh-sungguh dalam hidup. Mengumpulkan pengalaman, menajamkan hikmah dan kebijaksanaan, membuang kejahilan ketika usia muda, lebih berhati-hati, melihat sesuatu dengan hikmah dan penuh penelitian.

    Maka tidak hairan tokoh-tokoh pemimpin muncul secara matang pada usia ini. Bahkan Nabi SAW seperti yang disebut oleh Ibn ‘Abbas:

    “Dibangkitkan Rasulullah SAWpada usia 40 tahun” (riwayat al-Bukhari).
    Nabi Muhammad saw. diutus menjadi nabi tepat pada usia 40 tahun.

    Begitu juga dengan nabi-nabi yang lain, kecuali Nabi Isa as. dan Nabi Yahya as.

    Banyak negara menetapkan untuk menduduki jabatan2 elit seperti ketua negara, disyaratkan bakal calon harus telah berusia 40 tahun.

    Masyarakat sendiri mengakui prestasi seseorang mantap tatkala orang itu telah berusia 40 tahun.

    Soekarno menjadi presiden pada usia 44 tahun. Soeharto menjadi presiden pada umur 46 tahun. J.F. Kennedy 44 tahun.

    Bill Clinton 46 tahun. Paul Keating 47 tahun. Sementara Tony Blair 44 tahun.

    Mengapa umur 40 tahun begitu penting.

    Menurut Ibnu Qayyim Al-Jauziyah usia manusia diklasifikasikan menjadi 4 (empat) period, iaitu

    1. Kanak-kanak ( sejak lahir hingga akil baligh )

    2. Muda atau syabab ( sejak akil baligh hingga 40 tahun )

    3. Dewasa ( 40 tahun hingga 60 tahun )

    4. Tua atau syaikhukhah ( 60 tahun hingga mati )

    Usia 40 tahun adalah usia ketika manusia benar-benar meninggalkan masa mudanya dan beralih kepada masa dewasa penuh.

    Kenyataan yang paling menarik pada usia 40 tahun ini adalah meningkatnya minat seseorang terhadap agama sedangkan semasa mudanya jauh sekali dengan agama.

    Seolah-olah macam satu fitrah di usia ini ramai yang mula menutup aurat dan mendekati kuliah-kuliah agama.

    Salah satu keistimewaan usia 40 tahun tercermin dari sabda Rasulullah SAW.

    لعَبْدُ الْمُسْلِمُ إِذَا بَلَغَ أَرْبَعِيْنَ سَنَةً خَفَّفَ اللهُ تَعَالَى حِسَابَهُ ، وَإِذَا بَلَغَ سِتِّيْنَ سَنَةً رَزَقَهُ اللهُ تَعَالَى الْإِنَابَةَ إِلَيْهِ ، وَإِذَا بَلَغَ سَبْعِيْنَ سَنَةً أَحَبَّهُ أَهْلُ السَّمَاءِ ، وَإِذَا بَلَغَ ثَمَانِيْنَ سَنَةً ثَبَّتَ اللهُ تَعَالَى حَسَنَاتِهِ وَمَحَا سَيِّئَاتِهِ ، وَإِذَا بَلَغَ تِسْعِيْنَ سَنَةً غَفَرَ اللهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ وَمَا تَأَخَّرَ وَشَفَّعَهُ اللهُ تَعَالَى فِى أَهْلِ بَيْتِهِ ، وَكَتَبَ فِى السَّمَاءِ أَسِيْرَ اللهِ فِى أَرْضِهِ – رواه الإمام أحمد

    “Seorang hamba muslim bila usianya mencapai 40 tahun, ALLAH akan meringankan hisabnya (perhitungan amalnya). Jika usianya mencapai 60 tahun, ALLAH akan memberikan anugerah berupa kemampuan kembali (bertaubat) kepadaNya.

    Bila usianya mencapai 70 tahun, para penduduk langit (malaikat) akan mencintainya. Jika usianya mencapai 80 tahun, ALLAH akan menetapkan amal kebaikannya dan menghapus amal keburukannya.

    Dan bila usianya mencapai 90 puluh tahun, ALLAH akan mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan dosa-dosanya yang dahulu, ALLAH juga akan memberikan pertolongan kepada anggota keluarganya, serta ALLAH akan mencatatnya sebagai tawanan ALLAH di bumi. (riwayat Ahmad)

    Hadis ini menyebut usia 40 tahun paling awal memiliki komitmen terhadap penghambaan kepada ALLAH SWT. sekaligus konsisten terhadap Islam, maka ALLAH SWT. akan meringankan hisabnya.

    Orang yang usianya mencapai 40 tahun mendapatkan keistimewaan berupa hisabnya diringankan. Tetapi umur 40 tahun merupakan saat harus berhati-hati juga.

    Ibarat waktu, orang yang berumur 40 tahun mungkin sudah masuk senja. Abdullah bin Abbas ra. dalam suatu riwayat berkata, “Barangsiapa mencapai usia 40 tahun dan amal kebajikannya tidak mantap dan tidak dapat mengalahkan amal keburukannya, maka hendaklah ia bersiap-siap ke neraka.”

    Imam asy-Syafi’i tatkala mencapai usia 40 tahun, beliau berjalan sambil memakai tongkat. Jika ditanya, jawab beliau, “Agar aku ingat bahawa aku adalah musafir. Demi ALLAH, aku melihat diriku sekarang ini seperti seekor burung yang dipenjara di dalam sangkar. Lalu burung itu lepas di udara, kecuali telapak kakinya saja yang masih tertambat dalam sangkar.

    Komitmenku sekarang seperti itu juga. Aku tidak memiliki sisa-sisa syahwat untuk menetap tinggal di dunia. Aku tidak berkenan sahabat-sahabatku memberiku sedikit pun sedekah dari dunia.

    Aku juga tidak berkenan mereka mengingatkanku sedikit pun tentang hiruk pikuk dunia, kecuali hal yang menurut syara’ lazim bagiku. Di antara aku dan dia ada ALLAH.”

    Lantas, apa yang harus kita lakukan menginjak usia 40 tahun?

    1. Meneguhkan tujuan hidup

    2. Meningkatkan daya spiritual

    3. Menjadikan uban sebagai peringatan

    4. Memperbanyak bersyukur

    5. Menjaga makan dan tidur

    6. Menjaga istiqamah dalam ibadah.

    Jika ada yang mengatakan bahawa: Life began at forty, saya cenderung berpendapat kehidupan yang dimaksudkan ialah kehidupan terarah kepada mendekatkan diri kepada penciptaNya dengan sebenar-benarnya.

    Tetapi satu perkara yang kita harus sentiasa sedar bahawa kematian memanggil kita bila-bila masa tanpa tanda, tanpa alamat dan tanpa mengira usia.

    Jika kita beranggapan harus menunggu usia 40 tahun untuk baru memulakan kehidupan yang dimaksudkan di atas, maka rugi dan sia-sia lah hidup kita jika umur kita tidak panjang.

    Maksud sabda Nabi Muhammad SAW ,” Orang yang bijak adalah orang yang selalu mengingati mati”.

    Ramai manusia tertipu dengan keindahan dunia dan isinya yang bersifat sementara.

    Sejak Nabi Adam a.s. sehingga kini, kesemuanya telah kembali kepada Allah swt. tidak kira kaya atau miskin, berpangkat atau tidak.

    Mengingati mati bukan bermakna kita akan gagal di dunia tetapi dengan mengingati mati kita akan menjadi insan yang berjaya di dunia dan di akhirat.

    Janganlah menunggu sehingga esok untuk membuat persediaan menghadapi kematian, kerana mati boleh datang pada bila-bila masa.

    * Sumber dari peribadirasulullah.wordpress.com
    * Ini adalah pendapat peribadi penulis yang dipetik dari blog beliau sendiri dan tidak semestinya mewakili pandangan Sinar Harian Online.

    Terima kasih Tun.

  38. HBT456 Jul 23,2014 10:22 AM

    Mubarak Chan, the Singaporeans have reflected this in Singapore’s last general election whereby PAP won only 60% of the votes, the worst in Singapore history. Mr Lee Kuan Yew and Mr Goh Chok Tong resigned a couple of months later, you didn’t read the news? But here? Government will never learn, people learn, that’s why they can sack the ruling party of the day.

  39. mubarakchan Jul 23,2014 9:21 AM

    Tun

    For HockBengTeohhalfpastsic, the can of worms made in Singapore. Pray tell me what is so good about your Mr Lee Kuan Yew from your Singaporean perspective whilst trying to masquerade as a Malaysian ? We are all Malaysians here, the Malays, the Chinese and the Indians. From the beginniing until now, you just say this guy is good and we Malaysians are just a bunch of so and so. Pray give us an example factually how good this guy is ? You must back up your admiration of your hero with real facts and not just emotions of hot air. This is what this forum is about if you want others to support you. Before you jump to conclusions, please note that I have NOT INSULTED OR ATTACKED YOU PERSONALLY IN ANYWAY unlike your uneducated insolent attitude towards me which is downright stupid. Read….

    http://www.tremeritus.com/2014/07/23/human-rights-treaties-sg-receives-red-card-from-un/

  40. HBT456 Jul 23,2014 6:49 AM

    Itu apanama reedhaun tee ini mentaliinya masih dalam 70an, dia ingat allah lebih maha kuasa daripada agongkah? Dia ingat dia ini messenger for mao zedong? Dia lupa bahawa dia ini adalah warganegara malaysia, a civil servant in mod. The more he talks, the more kita lagi benci dia.

  41. HBT456 Jul 23,2014 5:56 AM

    Balance, a peanut size brain like sudin who hails long live hitler can never understand that joke. Today, the muslim bosnian family members who got the authority from the ruling party to dig the mass killing grave done in the 90s. At last, their prayers were answered by God.

  42. Malaysia Bagus Jul 23,2014 2:32 AM

    When a nervous comedian had to explain his joke to the audience @ http://chedet.cc/?p=1421#comment-118749

    Nah, it’s okay, we understand !

    😉

  43. sudin Jul 22,2014 8:50 PM

    Salam Tun.

    Berita TV1 jam 8:00 malam.
    Anwar maniac, the Lim dynasty kit siang & son (& grandson?) semua sokong PM Najib mengendali trajidi MH17, PAS pula menuduh bencana kerana pemerintahan BN dimurkaiNya.
    Selalunya segala yang BN/PM Najib buat akan dicemuh sebagai tak betul oleh kesemua mereka.
    Nampak semacam ada yang tak kena ye dengan PM Najib ni?

    Gara2 penghapusan Akta Hasutan mesti berita paling menggembirakan kedua2 dynasty Anwar & Lim (PKR & DAP milik family masing2).
    Kalaulah mereka memerintah (kenalah tunggu sehingga kucing bertanduk) Akta Hasutan lah satu2nya yang terlebih dulu akan mereka cuba gubal, dan pembangkang yang terdiri dari BN akan bermati2an mempertahankan akta tersebut.
    Kini bak kata pepatah mata mengantuk di sorong bantal, pucuk dicita ulam mendatang, Najib dengan sukarela menyerahkan idaman kalbu mereka!

  44. balance Jul 22,2014 7:19 PM

    Wajaperak and sudin,

    Dont be so serious lah some jokes can make the world happier. I am only making the situation brighter and less serious. I am trying to show that in every situation there are always 2 side of the story or coin so dont we too serious as it is only a funny opinion. In reality peace is better than fighting and hate. Micheal Jackson and Paul McCartney sing “i am a lover not a fighter” Ha ha ha

  45. musato Jul 22,2014 6:18 PM

    Asslamualaikum Tun.

    Kerajaan Russia puji Malaysia kerana bersikap berkecuali.

    Tahniah MALAYSIA!

    Jenazah mangsa MH17 dah boleh bawak pulang. Semoga kotak hitam juga boleh bawak pulang tak lama lagi.

    Terima kasih Tun.

  46. HBT456 Jul 22,2014 6:14 PM

    sudin, what is happening in umno baru is sama dengan bisness kaum cina yang you sampaikan, itu kronisme, atau power abuse at the highest level. jangan lupa perwaja steel, and also MBF. Today, many of the chinese businessmen have broke through the wealth from 3rd generations. Mr Lee Kuan Yew is a good example, that is, MESTI MENEGAKKAN KEDAULATAN UNDANG2 negara Singapura yang kecil tu sebelum terlambat. PM Najib’s silent diplomatic is doing great, let gone be by gone. What’s the point of digging these past that will sacrifice more people and make their children and cucu unhappy? But dodoikan emosi kaum melayu in the name of Islam in Penang really made me feel sad, and disappointed. I leave it for the Chinese political parties to decide for their own survival after being silent for so long.

  47. sudin Jul 22,2014 3:46 PM

    Salam Tun.

    “Sedangkan lidah lagi tergigit”.
    I salute mr. balance for putting the late Tan Sri P. Ramli’s famous quote into the dustbin.

    The Boon Siew sons are fighting, the YTL sons are brewing for major confrontation, guan eng is disciplining the son for a fondling truancy to the extent of depriving a Lim dynasty continuation to lead family-owned DAP, the Kian Joo in-fighting have been lengthy with no solutions, …..
    I salute for mr. balance for not having the slightest of misunderstanding with any of his several billion Chinese colleague of this world, even though the fighting among the Chinese have been recorded even before the times of Lao Tze & Confucius.

    Rumpun Melayu folks do fight among themselves, same as the Chinese.
    Perhaps mr ‘nice guy’ balance is an exception, he only chose to fight with non-Chinese.

  48. HBT456 Jul 22,2014 2:15 PM

    http://www.thestar.com.my/News/Nation/2014/07/22/Return-clerks-CDs-with-the-word-Allah-court-tells-ministry/

    Like it or not, wajarperak, sebagai umat Islam yang amat bersanjung tinggi kepada agama rasmi negara ini, return the CDs to the clerk which she may not know she has violated these acts on purpose. Jika mahu ambil kira, menteri2 kita lagi bermasalah, contohnya, Bank Bumiputra, Deepak’s case that involved duit Bank Rakyat, siapakah akan menuntut keadilan kepada mereka yang berkerja bertahun2 di bank ini? Saya percaya pasti menerima banyak surat2 dari firma loyar.

  49. wajaperak Jul 22,2014 12:54 PM

    Assallammualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan.

    [wouldn’t it be better to build them a nice city or state with highways and beautiful houses for every each orang sulu and give them a monthly allowance or special rights to projects too]

    What is this Mr Balance?
    Sarcasm at it’s finest point?..:)
    Dear Mr Balance.
    Muslimin and human in general must fight over their difference’s of want and need.
    When hatred ( unadmitted here ) overcame cool head,
    Blood will spilled.
    All our contention in this world will be judged by The One who created all of us.
    Even here we disagree.
    All our problem actually started from our education.
    Here,there is a bogger who suspected other’s IQ but in return did not offer any evidence base to suggest he is absolved from this deficiencies..:)
    Human relation must base on symbiotic nature but some mistaken our token as an excuse to become parasite!
    Lame.
    Punctured argument of eloquence and proficiency.
    This argument will never end.
    So.
    Mr Balance.
    Education and tolerance of other’s education is underlying key issue’s.

    Terima kasih Tun.

  50. balance Jul 22,2014 10:55 AM

    Tun,

    If orang Sulu are brothers to orang Melayu then it is very strange for brothers to kidnap and kill own brother or brother’s friends and family. From some suggestion that Malaysian should help these Orang Sulu, wouldn’t it be better to build them a nice city or state with highways and beautiful houses for every each orang sulu and give them a monthly allowance or special rights to projects too. Maybe Malaysia should also appoint a Orang Sulu to be a Deputy PM to protect and take care of their welfare!!! Ha ha ha Extra wonderful suggestion! Seriously lets hope it can be a reality!

  51. HBT456 Jul 22,2014 7:00 AM

    If thats the case, go a head with it sudin. Whoever become pm, it is alright. Dap can never achieve what they want as their race is decreasing in the country. So it really does not matter. Like it or not sudin, mas either go private, or rescue by the government of the day via quantatitive method. Like it or not, sabah and sarawak to fight for independence, or join force with peninsula to share a small common market, I will leave it for the political parties to pounder.

    Selamat menyambut hari raya aidilfitri kepada semua umat islam di sini dan dunia.

    P.s. sibotak, dah dianak-tirikan for decades, it does not matter at all because a country without hard working and smart employess no country or government will progress. Multi lingual is the best way to stay a head and competitive, sini tak nak kami takpa.

  52. sudin Jul 22,2014 3:14 AM

    Salam Tun.

    Perkataan Malay Archipelago menyelubungi kepulauan nusantara dan tanah besar Asia, dari Selatan Siam ke Johor Baru dan keseluruhan Indonesia serta Filipina. Kesemua penduduk asal adalah berketurunan Melayu, mempunyai kesamaan darah yang tidak boleh diubah dan dipertikai.
    Rumpun Melayu, itulah nama yang tak asing serta diakui diseluruh dunia.

    Walaupun penjajah telah melakukan pemetaan serta mengakibatkan persempadanan di nusantara Melayu, dan disebabkan integrasi antara manusia dari berlainan kaum, taraf Rumpun Melayu tetap dipelihara asalkan integrasi tersebut melibatkan peserta asal dari Malay Archipelago.
    Jika Cina2 bukit memilih untuk tidak sekali2 berintegrasi perkongsian hidup dengan mana2 Rumpun Melayu, mereka akan tetap Cina bukit pendatang dan tempat asal mereka negeri yang berpusatkan di Peking.

    Saya amat bersetuju dengan cadangan bernas dari “Malaysia Bagus” (July 21, 2014 at 1:47am), supaya Malaysia memulakan rentak untuk bersatu dengan saudara serumpun dan seagama Islam di selatan kepulauan Filipina.

  53. HBT456 Jul 21,2014 6:33 PM

    PAS and PKR are only interested with the oil money, no more no less. Beside oil, there are so many things that non-Malays can do to make money to contribute tax revenue to the Malaysian government, right?

  54. HBT456 Jul 21,2014 6:20 PM

    That is treason if you don’t bring this to be debated in Parliament, Malaysia Bagus. Saya Cina, then i will bring in Chinese in the country? MIC will bring in more Indians? What is going on in the Middle-East, I don’t think they understand at all . What is Sovereign Wealth of the country, tok det?

  55. Malaysia Bagus Jul 21,2014 1:47 PM

    Salam Tun,

    1. Pada pendapat saya, tidak ada manfaat jangka panjang bagi Malaysia bermusuhan dengan saudara serumpun dan seagama Islam di selatan kepulauan Filipina.

    2. Malaysia jangan pula terikut-ikut rentak musuh (Zionist & Jesuit) yang mahu memecah belah kesatuan Islam di rantau Sabah-Sulu.

    3. Adalah lebih afdal bagi Malaysia untuk menjadikan mereka rakan sekutu, malahan menjemput mereka menjadi sebahagian negara kita dengan taraf Wilayah Persekutuan Sulu, Malaysia

    4. Jalan konfrantasi dengan saudara seagama, seperti yang diambil ISIS di Timur Tengah adalah jalan yang sesat dan hanya menguntungkan musuh Islam

    5. Apakata kalau dana berbillion itu diguna untuk membangunkan Wilayah Persekutuan Sulu. Pastinya negara bertambah luas dan makmur !

  56. musato Jul 21,2014 11:14 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Terdengar tadi terdapat teori yang mengaitkan MH17 dengan serangan ke atas Gaza.

    Namun saya bukanlah jenis yang terlalu memandang tinggi pada Israel. Jadi Isralel perlu melakukan lebih lagi untuk menunjukkan mereka hebat sangat.

    Yang pasti Malaysia semakin menuju ke arah konflik antarabangsa tanpa sengaja.

    Terima kasih Tun.

  57. musato Jul 21,2014 10:35 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Percepatkan dengan MALAYSIA pergi sendiri ke tempat kejadian, ambil sampel bukti, kotak hitam sekali.

    Jangan libatkan pihak ketiga mahupun persatuan antarabangsa. Cuba bawakan pakar pakar yang berkaitan. Kemudian tinggalkan mereka mereka dengan muslihat yang mereka aturkan sendiri.

    Saya dari MALAYSIA. Berikan saya laluan.

    Ini adalah peperangan. Bukan tragedi.

    Terima kasih Tun.

  58. musato Jul 21,2014 10:15 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Lahad Datu

    Kenapa sebelum ini tidak dibenarkan menembak oleh pasukan keselamatan kita? Kita masih lagi tidak serius berkenaan ancaman terhadap negara kita Malaysia.

    Kita masih mahu bermain selamat menghindarkan diri dari konflik antarabangsa.

    MH17

    Mahu tidak mahu, Malaysia kini terlibat secara langsung dalam persaingan kuasa besar dunia tanpa sengaja. Sepatutnya tiada lagi permainan selamat. Lebihkan ketegasan kita sebagai negara kecil.

    Apa perlu memakai pakaian biasa seperti kemeja dan t shirt. Pakailah baju yang tertera perkataan MALAYSIA. InsyaAllah dipermudahkan.

    Salam sejahtera wahai Alexander.

    Terima kasih Tun.

  59. Tun Perak Jul 21,2014 9:27 AM

    HBT456,

    Emergency years was about the Communist Party of Malaya. Dr. Mahathir was right, Chin Peng should not be allowed burial in Malaysia because he never requests for Malaysia citizenship after the communist party members laid down their weapons. Read this:

    http://www.themalaymailonline.com/what-you-think/article/chin-peng-mahathir-mohamed

    Moving the Sulu people from Kampung Air is the best option. Cheaper than building a Naval base in Semporna.

  60. azlan95 Jul 21,2014 7:08 AM

    Jalanraya ada reserve jalan. Kalau kita mahu bina pagar rumah, pagar itu tidak boleh dibina sehingga ke jalanraya. Mesi ada buffer beberapa kaki antara pagar rumah dan jalanraya.

    Begitu juga dengan reserve sungai. Rumah yang dibina tidak boleh dibina sehingga ke tebing sungai. Mesti ada buffer antara rumah dan tebing sungai.

    Sepatutnya perlu juga ada reserve atau buffer zone untuk sempadan negara. Aktiviti seperti pulau peranginan sepatutnya berhenti bukan di sempadan, sebaliknya sebelum sampai sempadan lagi, atau sebelum memasuki buffer zone sempadan dua negara.

    Azlan
    KL

  61. HBT456 Jul 20,2014 8:26 AM

    Tun perak, communists or guerillas that you were fighting then? Tok det kata guerillas, amd he likes communist way of ruling the country. Though the tragic losts of both mh370 and mh17 brought tears , fear, panic and anguish to all people of the world and malaysians in including leaders, thats nothing we can do except move on with life. I dont know what to say, but I believe accident happened, was it a blessing (love) or a lesson(war)? I choose blessing so that we will continue to love, and not war and May the victims RIP, and the family members will carry on with their lives.

  62. Hajar Jul 20,2014 8:07 AM

    Salam YAB & Yg diKasihi Tun,

    Dua bulan lepas saya ada pergi ke Cambodia, dan ada nampak ‘Kampong2’ di Cambodia; maksud ‘Kampong’ di Cambodia ialah ’province’. Saya ada ke ‘Floating Village’ (seperti ’kampong air’) lebih kurang 30 km dari Siem Reap dan lihat rumah2 terapung yang ada tiang2 kayu dan buluh yang betul2 tinggi yang akan memastikan rumah tidak tenggelam pada musim hujan/banjir kerana terletak di tepi sungai & dekat tasik; pada musim hujan, rumah2 berada atas air seperti ’kampong air’. Keadaan kehidupan penduduk2 di sana nampak susah/daif dan kami (pelancong) pula jadi penonton. Saya kurang pasti samada kampong2 air di Sabah/Sarawak juga digunakan sebagai produk tarikan pelancongan.

    Di Brunei ada juga ‘kampong ayer’; ada sekolah, stesyen minyak, ’police station’, dan lain2 kemudahan; saya nampak ada beberapa buah rumah batu (dijamu makan kuih tradisi berserta minuman). Saya tidak tahu tahap keselamatan ‘kampong ayer’ di Brunei, tapi saya andaikan tiada perkara buruk seperti pencerobohan yang berlaku sebab saya tidak pula dengar atau baca berkenaan penculikan atau pencerobohan berlaku di sana. Mungkin kerana Brunei negara yang kecil dan lebih mudah diurus.

    Tun,
    Saya amat simpati dengan tragedi yang menimpa pesawat MH17. Takziah kepada ahli keluarga mangsa2. Memang sudah ditakdirkan (tercatat di Loh Mahfuz) perkara ini berlaku kepada MH17 walaupun banyak lagi kapalterbang2 lain yang guna ‘route’ sama pada hari sama. Kepada yg masih lagi cuba mencari salah MAS berkenaan soal ‘route’, hentikanlah. Secara kebetulan, saya sudah beli tiket ke Amsterdam, dan penerbangan balik ialah MH17. Saya akan teruskan perjalanan dengan MAS; saya berserah serta yakin dan percaya bahawa penerbangan pergi-balik saya akan mendapat perlindungan dari Allah SWT. Insya Allah.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah SWT sentiasa melindungi Tun sekeluarga. ***

  63. Tun Perak Jul 19,2014 11:58 PM

    Salam Tun,

    The idea to transfer Kampung Air folks to a protected housing area is genuinely bright. Kampung Baru has succeeded in reducing communist threat during the Emergency years so I believe your idea is viable.

  64. Malaysia Bagus Jul 19,2014 10:50 PM

    Salam Admin blog,

    maaf ralat, sepatutnya http://tiny.cc/kiev-mh17

    Terima kasih.

  65. Malaysia Bagus Jul 19,2014 10:47 PM

    Salam Tun,

    Apa yang Tun jangka akan berlaku telah berlaku. Tun memang mempunyai kasyaf !

    Tun ada memberitahu kita tentang bahaya sistem auto-pilot pesawat Boeing yang dicurigai boleh dimanipulasi oleh pihak bertujuan jahat, kini sudah pun menjadi realiti dengan eksperimen terhadap MH17 disempurnakan dengan jayanya di Ukraine.

    Sehingga tragedi tersebut, pesawat MAS sentiasa mengguna laluan yang dikenalpasti selamat. Tetapi laluan pesawat MAS yang malang itu kelihatan telah berganjak dari kawasan yang selamat sehingga memasuki ruang udara war-zone untuk diperangkap dan ditembak oleh tentera Ukraine. Air Traffic Control di Kiev telah diambil alih pihak asing (CIA) sejurus sebelum MH17 ditembak oleh peluru berpandu tentera Ukraine @ http://tini.cc/kiev-mh17 Pemimpin @ penyangak Ukraine bergegas menyalahkan Russia.

    Sementara itu, 33 tan emas dilarikan keluar dari simpanan Ukraine untuk dihantar ke US – mungkin untuk bayaran deposit pendahuluan bagi peralatan dan senjata tentera yang akan dibekalkan kepada negara itu oleh US. Harga emas mendadak naik 2%.

    Hillary Clinton, sebagai jurujual kesengsaraan dan peperangan, seperti biasa yang telah dia lakukan di Libya, negara Arab dan Malaysia kini berkempen kuat supaya ketenteraan US dipertingkatkan di Ukraine. ( Nota: percubaan Hillary di Malaysia melalui Ambigay & Soros dalam PRU13 tidak berjaya ! )

    Kaitan semua peristiwa ini dengan TPPA, pada hemah saya, adalah satu siri amaran kepada Najib dan kerajaan Malaysia kalau enggan menandatangani perjanjian tersebut:-

    1. kehilangan MH370 – satu amaran kepada China, anggota BRICS, yang menjadi ancaman ekonomi terhadap US. Ianya adalah satu demo betapa magikal kuasa tentera US di Asia Pasifik hinggakan China terpaksa akur bahawa US boleh melenyapkan rakyat China pada bila-bila masa sahaja.

    2. kekalahan teruk dan memalukan pasukan Brazil dalam Piala Dunia, yang sukar dipercayai – menjatuhkan moral Brazil untuk beberapa keturunan. Kekalahan pasukan bolasepak Brazil (anggota BRICS) kepada German adalah satu keajaiban dalam sukan bolasepak. Mungkin releven kalau Malaysia yang kena 7-1. Tapi Bra-zeal? Analogi UMNO-Brazil yang dikemukakan Najib turut memalukan dirinya.

    3. memusnahkan nyawa 300 penumpang MH17 dengan kejam dan menyalahkan pihak Russia, anggota BRICS, untuk meraih simpati dunia dan terutamanya Kesatuan Eropah untuk menekan Russia keluar dari Ukraine ( walaupun Russia telah melabur US200 Billion ke atas ekonomi Ukraine )

    4. amaran US kepada India dan South Africa (baki anggota BRICS) bakal menjadi mangsa seterusnya kalau berdegil.

    Saya pasti seluruh warga blog Chedet menantikan entri Tun seterusnya berkenaan tragedi MH17.

  66. wajaperak Jul 19,2014 4:32 PM

    Assallammualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan.
    [Saya tidak akan masuk islam di negara ini, dan cara melayu dan bumi muslim mempolitikan agama ini buat saya berpendapat islam langsung tidak bertoleransi]
    HBT.
    Syabas saya ucapkan pada anda kerana menggunakan kata-kata ajaib ‘saya berpendapat’.
    Di dalam Islam ciri-ciri utama ialah meminta izin sebelum masuk ke dalam rumah orang.
    Anda tidak minta izin masuk memang kami maklum kerana anda tidak mengerti.
    Di dalam Islam kami menghulurkan keselamatan.Mereka-mereka yang tidak menghulurkan keselamatan kepada saudara-saudara mereka maka tidak menghairankan kalau kita meragui ketulusan mereka.
    Kata-kata cabaran peringkat antarabangsa.
    ‘Halt.Who goes there’.
    Kita mesti menyambut cabaran kerana kita berniat jujur.
    A friend.
    Password?
    Assallammualaikum.
    “Maka jiwa dan hartanya adalah haram dan dia saudara mu”.
    And you says thank you because it is what Allah ordained us.
    Sabda Rasullullah S.A.W:
    إن أشكر الناس لله تبارك وتعالى أشكركم للناس
    Maksudnya: sesungguhnya orang yang sangat-sangat bersyukur kepada Allah ialah orang yang selalu berterima kasih kepada manusia (yang berbudi kepadanya).
    And yet you see here the ‘holier than thou’ attitude applied because they have not the learned the mainstream basic rudimentary of Islamic principal.
    Yes.Of course.
    THE SPELLED..
    THE SPELLING IS WRONG!
    Dear Madam HBT.
    Life is all about contention.
    In Islam when one disagree one seeks Arbirter.
    It is mentioned in Al Quran “If thou sincerely seeketh the truth”.
    Of course Madam.
    The spelling is wrong.Because we must pick all the wrong in this blog instead the intended issue’s!
    Dear Madam HBT.
    Al Quran mentioned this in Surah Al Hijr 12.
    “Begitulah Kami ( Allah ) memasukkan sikap tersebut ke dalam hati orang-orang yang bersalah ( sikap kejam )..

    قَدْ جَاءَكُم بَصَائِرُ مِن رَّبِّكُمْ فَمَنْ أَبْصَرَ فَلِنَفْسِهِ وَمَنْ عَمِيَ فَعَلَيْهَا وَمَا أَنَا عَلَيْكُم بِحَفِيظٍ ( 104 ) Al-An’am ( The Cattle )
    Sesungguhnya telah datang dari Tuhanmu bukti-bukti yang terang; maka barangsiapa melihat (kebenaran itu), maka (manfaatnya) bagi dirinya sendiri; dan barangsiapa buta (tidak melihat kebenaran itu), maka kemudharatannya kembali kepadanya. Dan aku (Muhammad) sekali-kali bukanlah pemelihara(mu).
    And the role of ‘Agent Provocateur’ is amply demonstrated in the story of Nabi Ibrahim a.s and Namrud.
    Asks the the biggest of them who hold the Axe.
    Asks him!

    Tun.
    Ribuan terima kasih.

  67. HBT456 Jul 18,2014 6:35 PM

    http://www.malaysiakini.com/news/269196

    The minister is telling what he knows, and SIA was just about 25 km away from our MH117 when it was shot. Now all SIA flights are cancelled for Ukraine. Just add ST in Facebook, we can read the news.

  68. HBT456 Jul 18,2014 2:41 PM

    Malaysia Bagus, ini bukan isu soal berkauman, please get this fact that straight. This is about discipline, safety and efficiency. If you are so ego about your race, please don’t run for the government.

  69. Malaysia Bagus Jul 18,2014 1:11 PM

    Salam Tun,

    projek pembangunan dan penempatan semula Kampung Air hendaklah diberikan 100% kepada property developer Cina sahaja

    Barulah tak timbul soal kronisme.

    Tapi itu pun belum tentu lagi UMNO tidak dipersalahkan!

  70. HBT456 Jul 18,2014 10:15 AM

    https://www.facebook.com/photo.php?v=896844923664131&set=vb.115463065135658&type=2&theater

    This is how it looks like :(

    This could be happened to anyone out there, ministry of information. We are connected with Facebook, even the President of USA is using Facebook to get votes for his campaign to tell the lawmakers what they want.

  71. HBT456 Jul 18,2014 7:40 AM

    One more thing, ds mukhriz and the new developer of langkawi, pls dont rely on LADA way of doing things. Denial keranamu tidak buat homework. When news broke up, pls check for safety purpose.

  72. HBT456 Jul 18,2014 7:21 AM

    Musato, agama islam telah diwajibkan sebagai agama rasmi negara pada 1988 di parlimen wilayah kerana tun dr mm, sebagai dun. Beliau dapat menyatukan parti2 politik berjenis kaum, banyak projet infrastuktur diadakan dengan bribing. Pada masa tu, saya masih mentah, tak paham sangat politik tanahair kita. Oleh kerana, saya adalah pelajar ekonomi, saya tahu subject ini tidak boleh berpisah dari topik politik. Dah 6 tahun di sini, saya sudah putus asa dengan gaya bn mahu pun pr yang berebut2 bertahun2 untuk ego saja. Mh117 kena tembak, really do not want to waste time in here to justify who is holier than thou. Saya tidak akan masuk islam di negara ini, dan cara melayu dan bumi muslim mempolitikan agama ini buat saya berpendapat islam langsung tidak bertoleransi.

  73. musato Jul 17,2014 9:53 PM

    Assalamualaikum Tun.

    HBT,

    Topik yang HBT pilih selalunya sensitif kepada orang Melayu. HBT tiada agama tetap jadi HBT tidak tahu bagaimana perasaannya. Lagipun Islam adalah cara hidup. Agama yang benar di sisi Allah s.w.t

    Sudah 6 tahun HBT di sini, satu perkara yang konsisten bagi bangsa selain Melayu memberi komen, sejak Tun keluar UMNO sampai Tun dah masuk UMNO semula.

    Habis semua orang di sini HBT cuba bertukar pendapat. Tapi saya rasa di sini bukan tempat yang sesuai untuk mengenali orang Melayu, budaya dan Islam.

    Di sini lebih kepada pertukaran pendapat politik.

    Saya juga turut punyai salasilah darah tasawuf dan memerintah (politik) iaitu Syeikh Abdul Malik (1650+) dan Sayyid Abdul Rahman (Tokku Paloh 1818-1918).

    Dan untuk rekod, Syeikh Abdul Malik adalah orang yang bertanggungjawab membawa dan menterjemah karya Syeikh Ibnu Athoillah As Sakandari iaitu Kitab Hikam ke Tanah Melayu.

    Kitab Hikam di dalamnya adalah terkandung isi kepada Ilmu Laduni. Ilmu seperti yang disebut sebut dalam kisah Nabi Khidir a.s dan Nabi Musa a.s

    Mungkin baik untuk HBT mengenali Islam dan semoga harapan HBT tercapai satu masa nanti.

    Terima kasih Tun.

  74. Hajar Jul 17,2014 5:44 PM

    Salam YAB & Yg diKasihi Tun,

    KAMPONG AIR

    Pemerhatian dan saranan yang bernas dari Tun. Pada zaman sains dan teknologi ini kita tidak perlu lagi ada rumah2 di gigi2 air atau di tepi/tengah lautan. Lanun2 laut sekarang ini semakin canggih dan bila2 masa boleh mengancam/menyerang penduduk2 kampong air. Lebih elok dipindahkan kesemua penduduk2 kampong air ke darat. Soal kos, daripada bagi BR1M yang menelan belanja berbillion2 ringgit, lebih baik salurkan duit tersebut untuk membina penempatan2 kos rendah bagi penduduk2 yang memerlukan.

    Mohon izin Tun,

    ///
    HBT456 @ http://chedet.cc/?p=1421#comment-118691
    ”after joining this blog for so many years, i do not have anger or hatred against anyone because each one of us make mistakes, and take the courage to admit, and rectify at what went wrong. i always believe everyday is a second chance for us to make yesterday a better day today. yesterday is past, today is present (gift). Tomorrow is future.

    saya ini bukan buddhist, tapi taoist kerana keluarga saya memegang kepercayaan ini iaitu isu moral seseorang:- ..”
    ///

    Alahai Puan HBT456&Gang,

    No hatred? Bukan ke ’Puan & gang’ buat kerja ’Full-time’ untuk mengutuk serta memfitnah BN/UMNO & Melayu/Islam dan ditambah dengan hasutan2 (fitnah) yang bertujuan untuk membuat rakyat membenci BN/UMNO/Melayu? Komen2 yang dihantar pun selalunya TERKELUAR dari topik ‘artikel berkaitan’ dan sentiasa berbaur politik. Pandai Puan berlakon untuk meraih simpati ye..saling tidak tumpah seperti si Ketua Penipu. Lagi satu, orang yang ‘bermoral baik’ tidak menghasut/menipu.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah SWT sentiasa melindungi Tun sekeluarga. ***

  75. HBT456 Jul 17,2014 2:29 PM

    http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/no-survey-will-stop-from-enforcing-hudud-its-gods-orders-says-pas

    sibotak, the way you wrote memang berniat buruk dan kasar. the country in fact is a secular country under the federal constitution. pas in fact is behind umno in politics and economy locally, or internationally. i believe “Allah” forbids hudud in a multi-racial country like this, if not, there will be no Agong in Malaysia. As politicians, just let him try his best to do what he aimed for all his life since his constituency that he jaga is aging, left only with the old ones and the children…smile :)

  76. HBT456 Jul 17,2014 2:29 PM

    http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/no-survey-will-stop-from-enforcing-hudud-its-gods-orders-says-pas

    sibotak, the way you wrote memang berniat buruk dan kasar. the country in fact is a secular country under the federal constitution. pas in fact is behind umno in politics and economy locally, or internationally. i believe “Allah” forbids hudud in a multi-racial country like this, if not, there will be no Agong in Malaysia. As politicians, just let him try his best to do what he aimed for all his life since his constituency that he jaga is aging, left only with the old ones and the children…smile :)

  77. HBT456 Jul 17,2014 2:29 PM

    http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/no-survey-will-stop-from-enforcing-hudud-its-gods-orders-says-pas

    sibotak, the way you wrote memang berniat buruk dan kasar. the country in fact is a secular country under the federal constitution. pas in fact is behind umno in politics and economy locally, or internationally. i believe “Allah” forbids hudud in a multi-racial country like this, if not, there will be no Agong in Malaysia. As politicians, just let him try his best to do what he aimed for all his life since his constituency that he jaga is aging, left only with the old ones and the children…smile :)

  78. sibotak Jul 17,2014 2:10 PM

    HBT ANAKU
    NO ONE CAN EVER ASK YR BELIEFS
    TOUCH & READ KORAN AS MUCH AS YOU CAN ALSO TOUCH & READ BIBLE & OTHERS

    ONE HAS TO MAKE THAT EFFORTS TO KNOW
    MY DOA TO YOU
    INSYALLAH

    YOU ARE NASTY IN THIS BLOG
    BUT I LIKE IT , IT MAKES IT MORE INTERESTING
    ITS LIKE A CHEMISTRY

  79. sibotak Jul 17,2014 2:03 PM

    SAYA BENGGAN PERANTARAAN MELAYU , ARAB DAN ISLAM
    ISLAM MENGAJAR MANUSIA BERSIH KESELURUHANNYA
    SAMPAIKAN ISTIJAK PUN DIAJAR
    NAK BERSETUBUH PUN DI AJAR KEBERSIHAN
    BUKAN KEBERSIHAN MALAH HUKUM

    CUMA YG DINAMAKAN ISLAM SEKARANG TIDAK MEMPRATIKAN ASUHAN ISLAM
    YG MEMPRATIKAN LEBIH PADA SI KAFIR
    INI YG MADSUD SAYA , SAYA BENGGAN

    LIHAT SAJA DI SINGAPURA , NEGARA KAFIR MEMPRATIKAN KEBERSIHAN YG AMAT GITU
    DAHULU SAYA KE BATAM , TJ BALAI , TJ PINANG DAN DIANTARA KEPULAUAN RIAU
    DAHULU AMAT LAH KOTOR , SAMAPAI DI TERMINAL FERRY SAYA NAK BUANG AIR BESAR
    TAHI BERIMBUN MACAM CEMENT BUKIT
    PADA AWAL SAYA FIKIR TUGU EMAS MACAM DI MONAS JAKARTA
    APABILA KEPULAUAN INI SUDAH DIMILIKI KEBANYAKAN SIKAFIR SINGAPURA
    BATAM ,TJ PINANG ,TJ BALAI DAN BANYAK LAGI
    YG SAYA BOLIH ISTIHARKAN KEPILAUAN RIAU KEPUNYAAN SINGAPURA
    IANYA LEBIH BERSIH DAN TERATUR

    DIMANA PRATIKNYA AJARAN ISLAM YG DIANUTI ORANG ISLAM ?

    KEPINCANGNYA SAYA RASA ADALAH ORANG MELAYU UMUMNYA PERLU ADA PERSATUAN SENDIRI BUKAN DI MASJID SAJA , MASJID TEMPAT IBADAH
    SEPERTI CINA ADA PERSATUAN TIONGHUA, HAINANESE , HOKKIEN DAN SEBAGAINYA

    TIDAK WUJUD SAMA SEKALI PERSATUAN BOYAN, BUGIS ,JAWA & SEBAGAINYA YG
    BENAR BENAR AKTIF DALAM MEMERLIHARA UKHWAH ,KEBERSIHAN, EKONOMI, POLITIKAL , MASALAH SOCIAL MASA KESEMASA
    YG RAMAI ADALAH DI KEDAI KOPI AHU ! AHU ! MACAM NYAMUK
    HABIS DI SITU SAJA

  80. sibotak Jul 17,2014 11:48 AM

    NAJIS ANTARA NAJIS
    YG JUGA MERANGKUPI PENCEMARAN SEKITAR
    YG BAKAL MEMBAWA WABAB PADA MALAYSIA

    Setiap Perbuatan pasti ada Niat
    Niat yg baik dipercepatkan
    Niat yg Jahat di lambatkan malah di Bubarkan
    Niat yg Jahat PERLU DIHUKUM

    1.PakLah penyebab Kelemahan Kerajaan UMNO
    2.Anwar punca Perbelahan Kaum Melayu

    Apakah Niat mereka sebenar ?

    PakLah
    Saya yakin project IDR bukan Idea atau Tujuan Pak Lah
    Ia lebih pada Kemahuan Kerajaan Singapura dikemukakan pada Pak Lah
    digunakan sebagai Idea Pak Lah
    Maka Sang Singa Berluasa tanpa Batas
    Yg sekarang Ternyata telah mengugat Rakyat , Kerajaan & akan KeSultanan Melayu
    Sekira Pak Lah mengizinkan kerana Beliau marah dengan campur tangan Tun
    Maka saya istiharkan ia sebagai satu jenayah terhadap Malaysia
    Jika ia kerana Beliau Bodoh maka Bodohlah jawapannya
    Saya sama sekali tidak salahkan Tun Mahathir melucutkan jawatan Pak Lah
    Malah tindakan Tun telah menyelamatkan Malaysia dari di Baham Singa

    Anwar
    Ternyata tindakan Anwar lebih kepada Niat Jahat
    Niat untuk membalas dendam
    Sampai sanggup menjual maruah beliau pada penghasut asing bersekutu dengan DAP walau Beliau sedar akan Keburukan yg bakal berlaku kelak
    Ini adalah satu Jenayah Kebangsaan yg WAJIB DI HUKUM

    ADAKAH MALAYSIA BOLIH MEMBIARKAN ORANG SEDEMIKIAN
    MENGUGAT KEPENTINGAN MALAYSIA

    HENTIKAN IDR , HENTIKAN PERCEROBOHAN BERLESEN YG TIDAK SAH
    HUKUM SESIAPA YG BERKENAAN JIKA IA TERMASUK SULTAN
    ATAU SIAPA PUN

    INI JUGA DI KETEGORIKAN SEBAGAI
    NAJIS KECEMARAN SEKITAR

  81. HBT456 Jul 17,2014 11:19 AM

    after joining this blog for so many years, i do not have anger or hatred against anyone because each one of us make mistakes, and take the courage to admit, and rectify at what went wrong. i always believe everyday is a second chance for us to make yesterday a better day today. yesterday is past, today is present (gift). Tomorrow is future.

    abang musato, saya memang tiada agama tetap yang saya boleh ikuti. saya ini bukan buddhist, tapi taoist kerana keluarga saya memegang kepercayaan ini iaitu isu moral seseorang:- http://www.patheos.com/Library/Taoism.html

    saya percaya, satu hari nanti saya akan memeluk agama yang betul2 sesuai dengan saya pada masa yang akan datang.

    Take care Tok Det, and May God Bless You, in English.

  82. HBT456 Jul 17,2014 10:26 AM

    thanks balance, this is what i want to read. just admit we were wrong, and look for solutions. that’s no point for any bn veterans or members in bringing out the past issues just because opposition parties are playing these issues.

  83. balance Jul 17,2014 10:12 AM

    Tun,

    Sabah was a clean, pristine and beautiful place 30 years ago. I remember seeing Black Marlin fish jumping just 200-300 meters outside KK shore. Then some “over smart” guy or group started to import or allow illiterates and lawless people or sea gypsies to enter Sabah for political and economical reasons and giant logging companies to operate. From then onwards Sabah is still beautiful but loss its clean and pristine tagging. Nothing can last forever when humans intervene into nature. Humans are destroyer because of greed for power and money. We have to ask ourselves who or whom started these projects to destroy Sabah.
    In those days going to work in Sabah was an “in-thing” for many due to the higher salary but living in Sabah comes with its difficulties and pleasures. We must remember that those imported stateless people have been and always will be free people. They are free to move anywhere when they feel like it or when food or work are available and cannot or never been be ruled by authorities. Its been their lifestyle for hundreds or maybe thousands of years. The Philippines Govt leave them alone and dare not try to rule them and I think they are smart for doing that. If Malaysia Govt give these people an opportunity they will demand 50% or maybe 100% of Sabah. I dont think Malaysian Govt have the will to control or tame these people. They are tough and “nothing-to-lose” people they will fight to live. Let wait and see for reality to happen for now all are just opinions.

  84. Malaysia Bagus Jul 17,2014 9:06 AM

    Hari Ini Dalam Sejarah (15 Julai 2009)

    Komrad Hock Beng Teoh atau lebih dikenali sebagai HBT ditemui mati pada 15hb ( 4+5+6 = 15 ) setelah terjun membunuh diri dari tingkat 15 sebuah bangunan tinggi di Shah Alam. Punca membunuh diri adalah berkaitan dengan siasatan kes pecah amanah yang melibatkan salahguna peruntukan wang untuk program kemasyarakatan. Mendiang dipecayai diburu rasa bersalah dan ketakutan memberi keterangan akibat diugut oleh samseng yang dihantar oleh majikannya.

    Memori kehidupan HBT yang tidak tenteram dan kematiannya yang gelap cuba disambung melalui blog CheDet oleh penulis hantu @ ghost writer dengan mesej rasis yang sarat dengan kebencian terhadap orang Melayu dan UMNO …

    Harimau mati tinggalkan belang, DAPigs mati tinggalkan fitnah

  85. balance Jul 17,2014 8:33 AM

    Tun,

    Esplanade di Gurney Drive – Esplanade is Padang Kota Lama and Gurney Drive is Persiaran Gurney. They are not at the same place and never together.

    Most places in Malaysia are dirty and it is Malaysian’s world famous habit not because of DAP or BN or PAS or PKR or MCA or MIC. It is because of all of us Malaysians problem. Sea surrounding Penang are not so clean so are beaches in Jordan (Aqaba), Thailand (Phuket), Australian (Gold Coast) and Malacca. Even Layang Layang corals are affected by human waste. The rubbish floating on the sea are mostly plastics material and they travel around the world. That is why there is a 19-years old Australian who created a project to clear or trap these floating rubbish. This is a world or human problem not political. When we want to see something we must see and feel it with open heart, mind and eyes. If anyone is concern about the wellbeing of the sea and world environment we should start with oneself. Complaining, comparing and finger-pointing are useless, start picking-up waste or start keeping or sweeping the area surrounding your house and start educating people about these damaging subject. Just do your part for the world and nature then rest. Politics corrupt the mind and everything else. Use the mind for beneficial things

  86. HBT456 Jul 17,2014 5:30 AM

    Mb kedah mahu macam mana bikin langkawi, umno baru dan mic decide, nak rasuah mp mamak atau india selepas menang, umno baru decide. Good, bad or ugly, umno baru decide. Jika sikap ini dibenarkan, langkawi will be another white elephant projet macam cow gate.

  87. HBT456 Jul 17,2014 5:15 AM

    Malaysia bagus, kajang move is not over. Umno baru bukan sahaja merampas hak kaum tionghua dengan look east policy, isu agama, isu education bahkan mereka juga merampas hak kaum tionghua untuk mengekalkan makanan tradisi kita. Kini, ada atau tidak dengan mca dan gerakan dalam parti bn, kaum tionghua dont care. Therefore, dont be too exited to fitnah guan eng and dap. Yang tak betul adalah umno baru.

  88. Malaysia Bagus Jul 16,2014 8:55 PM

    Salam Tun,

    Saya amat kagum dengan keupayaan Tun mentafsir fenomena dengan tepat serta merumuskan tindakan yang pro-aktif dalam menyelesaikan masalah! Tun memang seorang pemimpin yang visionary, yang mempunyai kasyaf dan berfikiran tulen.

    Idea yang murni, bernas dan berwawasan yang terbit dari minda Tun ini tak mungkin dapat difikir oleh pemimpin pakatan DAPigs yang setiap hari sibuk bergelumang dengan politik kotor menghasut dan membenci – satu kaedah yang mereka warisi dari era komunis Mao tanah besar Cina.

    Begitu asyik berpolitik sehinggakan komrad Lim Guan Eng lupa tunai tanggungjawabnya memeriksa kandang babi, mendedahkan penduduk Penang dengan bahaya JE, nyamuk aedes dan dikelilingi air laut yang penuh dengan najis babi dan manusia. Pulau Pinang yang dulu dikenali sebagai pulau mutiara tak lama lagi akan dapat gelaran Penang Darul Taik. Tak percaya? Anda sila luangkan masa melawat Esplanade di Gurney Drive dan lihat sendiri sisa kumuhan najis dan kotoran yang bertepek disepanjang persiaran laut yang dibarisi kondo mewah. Suasana yang kaya tapi kotor !

    Pakatan DAPigs adalah golongan amatur yang sudah hilang punca dan mereka sebenarnya tidak tahu mentadbir negeri seperti yang terbukti di Penang dan Selangor. Yang mereka tahu ialah menyalahkan UMNO dan BN yang dijadikan modal utama mereka meneruskan agenda politik hasutan dan benci.

    Saya percaya ada kezaliman, peras ugut dan penipuan yang sangat dahsyat tersorok di sebalik politik kotor DAPigs ini. Patutlah ada komrad DAPigs yang terjun dari bangunan tinggi bunuh diri kerana takut menghadapi realiti …

  89. HBT456 Jul 16,2014 1:02 PM

    Tok det, please dont push projet crumah rakyat berbillion ringgit for this anymore due to projet IC yang telah mengkayakan UMNO Baru saja. It is no longer safe over there. What Sabah needs now is to increase MoD budget for tighter security checks to prevent attacks from these intruders. As for Sarawak, let CM decides what they want to do with these housing project as they are independent from Malaysia.

    http://www.thestar.com.my/News/Nation/2014/07/16/Wanita-MCA-disappointed-with-lawyers-remark/

    Can Wan Azizah next PM, it is not MCA to decide.

Leave a Reply