TOTAL VISITORS FROM 2008:

UMNO SELANGOR PERLU BERUBAH 36

1. Sesungguhnya perubahan yang diperlukan oleh UMNO Selangor ialah pembubaran dan penyusunan semula. Pemimpin-pemimpin UMNO Selangor perlu terima hakikat bahawa mereka kalah dalam PRU 12 dan 13. Mereka perlu undur.

2. Hari ini untuk mendapat calon Menteri Besar di kalangan pemimpin UMNO pun tidak ada. Ini boleh diadakan dengan ramai jika UMNO Selangor sedia menerima ahli baru. Pemimpin UMNO biasanya tidak suka menerima ahli baru yang berbakat kerana takut mereka dicabar dan hilang jawatan atau tidak dapat jadi calon pilihanraya. Oleh itu usaha mereka bukanlah memperkuatkan UMNO tetapi memperkuatkan kedudukan mereka.

3. Penerimaan ahli baru dengan ramai termasuk yang berbakat adalah perubahan yang utama yang perlu dilakukan oleh UMNO Selangor.

4. Ahli baru perlu juga ditapis oleh badan yang terdiri dari veteran UMNO termasuk dan Bahagian lain. Tapisan diperlukan kerana ada makhluk perosak yang ingin peralat UMNO untuk agenda peribadi mereka.

5. Yang kedua ialah tumpuan kepada Gen-Y. Pada PRU 14, 2.5 juta pengundi muda akan mengundi.

6. Gen-Y tidak berminat dengan UMNO. Mereka, terutama yang terpelajar di Barat sudah menerap budaya dan nilai-nilai hidup Barat. Bagi ramai dari mereka penghargaan terhadap parti dan pemerintah yang memberi peluang kepada mereka mendapat pelajaran dan berjaya dalam kehidupan mereka tidak ada.

7. Jika disebut akan jasa parti UMNO kepada mereka, mereka menolak peringatan ini sebagai mengungkit. Lagi pun mereka berpendapat parti mana pun yang menjadi Kerajaan akan membuat perkara yang sama.

8. Pandangan cetek ini disebabkan mereka tidak membuat bandingan antara Kerajaan Malaysia pimpinan UMNO dengan Kerajaan-Kerajaan negara-negara lain. Jika bandingan dibuat oleh mereka, sudah tentu mereka akan lihat bahawa negara-negara yang mencapai kemerdekaan bersama kita tidak pun dapat dimajukan, jauh sekali daripada memberi pelajaran, biasiswa dan bantuan lain supaya rakyat mereka dapat menikmati taraf hidup seperti rakyat Malaysia.

9. UMNO Selangor perlu berusaha menarik pemuda Melayu menyertai UMNO dengan mendekatkan diri dengan mereka yang bukan ahli bahkan yang menentang UMNO. Untuk ini kepimpinan UMNO harus tahu sejarah UMNO dengan mendalam. Pemimpin yang mampu menjelas kedudukan orang Melayu dahulu dan sekarang tidak ramai. Mereka juga perlu diberi kursus.

10. Ketiga, kikis imej UMNO sebagai parti rasuah. Cara hidup pemimpin UMNO perlu lebih sederhana. Mereka perlu rapat dengan rakyat dan bukan sahaja dengan ahli UMNO. Jangan sekali-kali guna kereta mewah bila ke kampung.

11. Sesungguhnya banyak lagi perubahan yang perlu dibuat oleh UMNO Selangor. Tetapi jika yang tiga ini dibuat sokongan rakyat akan lebih kuat.

36 thoughts on “UMNO SELANGOR PERLU BERUBAH

  1. bourne007 Mar 23,2015 4:30 PM

    Kemanakah hala tuju UMNO? Terutama UMNO SELANGOR di bawah pentadbiran NAJIB RAZAK?

    Rata-rata pengundi akan bertukar selera menjelang perlaksanaan #GST

    ANALISA UMNO SELANGOR

    Berjayakah Strategis UMNO iaitu APCO Worldwide untuk menghasilkan FORMULA menang?

    ANALISA UMNO SELANGOR

  2. Hajar Nov 15,2014 10:25 AM

    Salam YAB & Yg diKasihi Tun,

    ’UMNO Selangor Perlu Berubah’

    1.Di Selangor sekarang, sudah selalu berlaku banjir di Kajang yang kononnya bandar yang menjadi laluan pakatan Pembangkang ke Putrajaya.

    2. Setahu saya banjir di Kajang ini cuma bermula pada era pemerintahan PKR/DAP/PAS. Kini boleh dikatakan setiap kali hujan, banjir kilat pasti berlaku. Nampaknya kena ada ’water taxi’ di Kajang untuk kecemasan ketika banjir kilat. Apa UMNO Selangor buat tentang hal ini? Diam saja kah? Bisu?

    3. Dulu masa krisis AIR (air kadang2 masih lagi kotor) di Selangor, UMNO Selangor buat apa? Tengok saja kah? Tidur? Belajarlah jadi Pembangkang yang bijak; UMNO tidak perlu memfitnah (jangan jadi seperti Penipu Rakyat) tetapi bantai habis-habisan PR selagi boleh demi menjaga kepentingan rakyat.

    4. Isu ’sampah’ di Selangor pun masih berterusan. Berminggu-minggu sampah tersadai dalam tempat sampah yg di letak di tempat sampah di depan rumah. Ini baru isu ‘sampah-sarap’.

    5. Kita juga sudah ada pertambahan ketara ‘sampah masyarakat’ di Selangor sebab Kerajaan nya yang ‘liberal’ dalam menjaga hak asasi setiap manusia, termasuklah hak asasi ‘penjenayah/pesalah’ yang nampaknya lebih penting berbanding hak asasi rakyat yang tidak melanggar peraturan & undang2.

    6. Agama Islam pula selalu dihina. Maksiat berleluasa & tambah menjadi-jadi semenjak PR berkuasa. PAS yang kononnya ‘parti Islam’ buat2 buta. Dulu bukan main ‘seronok’ menyalahkan UMNO. Sekarang bila berkuasa, lagi teruk dari UMNO. ‘Pesta arak’ pun sudah boleh dikompromi. Memang dasar hipokrit. Kepada umat Islam yang mengundi PAS/PR di Selangor, anda juga bersubahat. Fikirkanlah.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah SWT sentiasa melindungi Tun sekeluarga. ***

  3. anti-jibaok Nov 14,2014 12:10 AM

    Yang Amat Berbahagia Tun Dr.,

    1. Berasaskan kekalahan teruk negeri Selangor kepada puak Pakatan Rakyat, maka saya amat setuju supaya UMNO Selangor perlu diubah dan disusun semula. Namun demikian, menyedari bahawa sikap, telatah & budaya politik kebanyakan para-para pemimpin UMNO walaupun diperingkat akar-umbi, maka perubahan & susun-semula para-pemimpin UMNO diperingkat Cawangan & Bahagian bukanlah sesuatu yang mudah diterima & dilakukan oleh para ahli-ahli UMNO disemua peringkat.

    2. Walaupun kini peluang untuk para-pemimpin UMNO Selangor untuk menjadi Menteri Besar sudahpun tiada, namun demikian dalam pemikiran para-pemimpin UMNO bahawa kedudukan mereka diperingkat Bahagian terutamanya perlu mereka pertahankan bermati-matian oleh sebab mereka perlu terus menjalinkan hubungan ‘back-to-back’ dengan para-pemimpin UMNO yang berkuasa diperingkat Nasional dan juga dalam Kerajaan Persekutuan. Itu adalah suatu ‘privilege’ atau kelebihan yang tidak akan mereka lepaskan demi memaparkan imej political ‘War-Lord’ mereka.

    3. Lazimnya penerimaan atau kemasukkan ahli-ahli baru kedalam parti UMNO adalah tertakluk hanya kepada mereka yang sanggup menyokong Ketua-ketua tertentu diperingkat UMNO Cawangan. Maka, mana-mana ahli baru yang sempat terselit atau ‘terlepas’ masuk kedalam UMNO Cawangan, namun seandainya mereka berani bersuara atau tidak mudah sealiran dengan puak pimpinan UMNO Cawangan tertentu, maka pastinya mereka akan disisihkan dan ‘dimandikan’ terlebih awal oleh puak-puak UMNO Cawangan yang berkepentingan, lantaran boleh menyebabkan ahli-ahli baru tersebut menyalahkan dan menjadi begitu ‘disillusioned’ dengan pertubuhan UMNO, lantas mereka akan menyepikan diri dari parti UMNO.

    4. Ahli-ahli UMNO yang baru tidak perlu ditapis, apatah lagi oleh pihak UMNO Bahagian yang juga ada dikalangan mereka yang berkepentingan sendiri dalam Cawangan-cawangan UMNO yang lain. Kalaupun ada pihak Veteran UMNO yang hendak ‘mentarbiahkan’ ahli-ahli UMNO yang baru, maka eloklah dilakukan diperingkat pihak UMNO Pusat ataupun oleh Badan Perhubungan Negeri dan bukannya diperingkat Bahagian atau Cawangan.

    5. Sebenarnya kini kebanyakan kumpulan Gen-Y sudahpun semakin meluat dengan UMNO. Sekiranya terdapat sebilangan Gen-Y yang memasukki UMNO sebagai ahli baru, maka pastinya mereka telah direkrutkan itu oleh para-pemimpin UMNO diperingkat Cawangan (mahupun diperingkat Bahagian) yang berkepentingan sendiri demi memperkukuhkan lagi kedudukan & pengaruh mereka diperingkat UMNO Cawangan mahupun Bahagian.

    6. Sememangnya kebanyakan Gen-Y tidak berminat dengan UMNO. Kumpulan Gen-Y bukannya semua yang terpelajar di Barat yang sudah menerap budaya dan nilai-nilai hidup Barat. Kumpulan tersebut ada juga yang belajar di Mesir, Timur-Tengah & juga Indonesia misalnya dan tidak terdedah kepada budaya & nilai Barat. Kumpulan Gen-Y tersebut ada juga jenis Mat & Minah Rempit dan pekerja biasa dalam badan-badan Kerajaan & juga swasta. Ramai juga dikalangan tersebut yang menjadi mahasiswa ataupun lepasan dari IPTA dan juga IPTS tempatan. Bagi mereka.., apakah para-pemimpin UMNO boleh menjadi ‘role-model’ buat mereka dan juga mampu membela masa depan mereka..?

    7. Pastinya kumpulan Gen-Y tidak suka diungkit-ungkit soal jasa UMNO kepada mereka. Kepada mereka (Gen-Y) soal perjuangan kemerdekaan negara & jasa UMNO adalah lebih relevan kepada Gen-X dan bukan kepada generasi mereka. Persoalannya, apakah salah sekiranya mereka berpendirian sedemikian?

    8. Disebabkan mereka adalah kumpulan Gen-Y maka pastinya pemikiran mereka adalah jauh lebih cetek berbanding kumpulan Gen-X. Maka, sekiranya kumpulan Gen-X (dalam UMNO) pula yang gagal menyakinkan kumpulan Gen-Y tentang perjuangan UMNO selama ini adalah untuk semua pihak, maka apakah wajar kumpulan tersebut (Gen-Y) patut dipersalahkan? Namun demikian, pada pandangan kebanyakan kumpulan Gen-Y bahawa kumpulan Gen-X (dalam UMNO) telah berjuang untuk perut mereka sendiri.., sebagaimana yang ditonjol oleh kebanyakan para-pemimpin UMNO Selangor misalnya. Kepada kebanyakan kumpulan Gen-Y pula, mereka tidak ingin mengambil para-pemimpin UMNO sebagai ‘role-model’ mereka. Apatah lagi soal kos kehidupan yang naik mendadak yang semakin ‘mencekik’ mata-pencarian kumpulan Gen-Y untuk mengejar ilmu dimenara gading, untuk mendirikan rumah-tangga ataupun untuk memiliki kediaman mereka sendiri yang lebih berkisar dan menjadi kebimbangan asas buat mereka, yang kononnya tidak mampu dibela oleh para-pemimpin UMNO.., selain menggula-gulakan mereka dengan imbuhan BR1M.

    9. Pada amnya, sebagai permulaan buat UMNO, maka UMNO Selangor perlu merobah sikap dan cara lantas perlu mencerminkan ‘role-model’ yang baik buat terutamanya kepada Gen-Y yang bakal mencorak lanskap politik negara kelak. Para pemimpin UMNO (atau mereka yang ‘sewaktu’ dengan UMNO), sentiasa dilihat berlagak dengan gaya hidup yang berlebihan atau begitu ‘opulent’. Imej sebegitu perlu dikikis segera. Malahan, para-pejuang UMNO yang asal semasa mengejar kemerdekaan untuk tanah-air jauh sekali ada sikap hendak menunjuk-nunjuk dan berlebih-lebihan.

    10. Sebenarnya kebanyakannya orang-orang UMNO adalah luhur dan ikhlas dalam iltizam dan perjuangan mereka demi Agama, Bangsa dan Negara. Namun, terdapat juga para-pemimpin UMNO yang tidak luhur dan ikhlas. Ada juga pemimpin UMNO yang memperjuang demi perut dan juak mereka sendiri. Lantas disebabkan para-pemimpin UMNO yang sebegitu maka UMNO telah dianggap dan dilabel sebagai sebuah parti yang mengamalkan rasuah.., apatah lagi dalam soal Politik Wang. Maka, bukannya mudah buat UMNO hendak mengikis imej yang sedemikian.

    11. Demi mendapatkan kembali keyakinan rakyat di negeri Selangor, maka UMNO Selangor perlu insaf dan sedar lantas perlu berubah cara dan menjadi contoh & teladan kepada Badan Perhubungan UMNO di negeri-negeri yang lain. Awas.., jikalau tidak, maka kita jangan hairan terkejut pula kelak, sekiranya UMNO mungkin tumpas di lain-lain negeri pula pada PRU akan datang..!

    Cukuplah sudah kesilapan dan kesalahan serta contoh tidak baik yang telah dilakukan dan tonjolkan oleh para-pemimpin UMNO yang lalu seperti Mat Taib Tyson ataupun Khir Toyo misalnya. Para-pemimpin UMNO Selangor misalnya perlu kikiskan imej politik demi perut mereka sendiri dan perlu membuang sikap & telatah ‘War-Lord’ dikalangan mereka.., demi Agama, Bangsa dan Tanah-air.

    Wassalam.

  4. ROZALIAYED Nov 13,2014 10:21 PM

    Assalamualaikum WBT Yg Bhg Tun,

    UMNO Selangor memang sewajarnya melalui suatu perubahan derastik dari segi kepimpinan meliputi semua peringkat kepimpinan (perhubungan negeri, bahagian dan cawangan) khususnya dikalangan pemimpin lama yang menunjukkan sikap dan gaya kepimpinan tidak lagi bersesuaian dengan kehendak dan pendekatan politik semasa. Pada umumnya kepimpinan UMNO disemua peringkat demi keperluan semasa seharusnya terdiri dari kalangan mereka yang berpendidikan tinggi atau yang bersesuaian dengan suasana semasa, supaya UMNO dapat dirpimpin oleh kepimpinan dari kalangan mereka yang berilmu pengetahuan yang boleh berfikir dan bertindak dengan lebih inovatif, pragmatik dan progresif. UMNO Selangor khususnya yang menerima kekalahan yang agak mendukacitakan pada pilihanraya umum 2008 dan 2013, seharusnya berusaha bangkit semula dengan usaha-usaha yang lebih gigih dan berkesan bersesuaian dengan kehendak politik semasa menebus semula kekalahan terdahulu dan kembali menguasai kepimpinan negeri Selangor dari pakatan rakyat khususnya dari kepimpinan PKR. Ada tanda-tanda jelas dikalangan kepimpinan UMNO sedia ada di Selangor mengamalkan pendekatan politik yang tidak lagi bersesuaian dengan keperluan semasa dalam usaha menambat hati pengundi lama untuk terus menyokong kepimpinan UMNO dan pengundi baru untuk meminati kepimpinan UMNO. Sebaik mungkin ada usaha-usaha muhasabah diri dan menilai semula tahap kepimpinan sedia ada dan mengenalpasti segala kekurangan dan kelemahan-kelemahan tertentu, dan jika tidak berkeupayaan berubah maka sewajarnyalah mengundur diri dengan memberi ruang dan peluang kepada kepimpinan baru yang lebih baik. Pemimpin harus berjiwa besar, jika merasakan prestasi diri sudah mula menurun, maka berilah peluang kepada orang lain mengambil alih kepimpinan. UMNO Selangor khususnya amat memerlukan corak kepimpinan baru bagi menghadapi Pilihanraya Umum ke 14 dan merampas semula kepimpinan Selangor dari pakatan pembangkang. Amat mendukacitakan Selangor diantara negeri maju dan terkaya di Malaysia atas usaha kepimpinan UMNO dan BN terdahlu jatuh ke tangan kepimpinan pakatan pembangkang atas kelemahan sendiri.

    Sekian, terima kasih dan Wassalam Yg Bhg Tun.

  5. gabanzed Nov 10,2014 3:37 PM

    a’kum and a very good day i bid u, Tun…i hope today finds u well….

    with reference to ur article on UMNO Selangor, please allow me to share some observations:

    1. UMNO stands for the Malays. Perkasa stands for the Malays. and so do other purported NGOs like ISMA and their ilk. Ironically enough tho, the Malays themselves are well….all over the place, in general…urban supports more liberalisation at zero cost to their perceived entitlements, and the same scenario applies to rural malays, albeit at a smaller scale which reflects their definition or scope of racial, religious and social rights

    2. Permit me to qualify (1) with this (2). You have always been consistent, that Malays should be appreciative or ‘kenang budi’ because your administration has always done its damndest to elevate the Malays to be as competitive as the Chinese and Indians. But complacency and arrogance are our natural hallmarks you have so spectacularly failed and railed against….let’s take one example; the affirmative action cum policy to enable the Malays to climb corporate ladders and be at ease with various technical-based industries such as semi-conductor, automotive and manufacturing…Proton as your baby; pride of the nation – yet similar to our subsidy system which perpetually distorts pricing, discourage genuine competition, enable insiders to monopolise and become embedded in the infrastructure….probably the first 20 years Proton should ideally be protected, and grow its expertise those 20 years….now it is kinda late, don’t u think? u still have dithering/interference with the AP system….u have so many ‘authorities’ related to automotive matters such as SPAD, JPJ, 2-3 Ministries….and I have barely touched on Proton which i believe warrants more than what I can say in the next year or so….hell, u had Petronas build u the E-01 engine for Proton – then Mahaleel and u decided to go ‘look east’ policy….so much effort, for nothing…but I digress, Sir 🙂

    3. Banyak lagi contoh2 yang kurang molek perlu kita terima sebelum menuding jari pada bangsa2 lain. Sehingga kini, Perkasa dan ISMA kononnya memperjuangkan hak2 Melayu – dengan membayangkan konspirasi kaum2 lain. Mungkin betol apa yang diutarakan mereka, mungkin tidak. Tapi apa yang dilakukan mereka, tidak akan mempunyai kredibiliti selagi kelemahan2 org Melayu sendiri tidak mampu ditangani dgn jujur dan mampan. PTPTN, 60-80% menerima pinjaman pendidikan adalah org2 Melayu…dapat kelas pertama, tak perlu bayar – apa yg jadi sekarang, pass cukup2 makan dan menyalak di media bila disuruh bayar….nama pun pinjaman, sapa yang sign dokumen tuh? masa belajar, duit tu buat apa? smartphones, motor, kereta, laptop….bkn pelajar2 melayu ke? geng2 mat rempit – 99.9% budak2 dn baya2 bapak semuanya org2 melayu….AG audit tiap2 tahun, sapa org2 kat kementrian yang buat duit rakyat macam duit bapak dorg? org2 melayu….yg lbh sadis, takde plak consequence management

    4. actually Tun, u have done a lot of good things…but u have done us a great disservice too…letting Malays think we are lord of the land was perhaps good back then, when we could appreciate what you gave and did the best we could with that….now that people are senang, people lupa diri….lupa bahawa tanpa kerja keras dan bersifat sederhana seperti yg dituntut Islam, kita akan lama2 dipinggirkan….i am not blaming u Tun, u have done all u cld – and more….

    5. as is, if umno still has warlords…still practice bila pilihanraya baru nak turun padang, bila dah kuar dari politik, kompeni2 ex-politicos wajib dpt projects….we will soon become pariahs in our own country thru our built-in malaise and ‘tidak apa’ attitude…heh, honestly tho Tun – i dont see a way out with our system being so entrenched….u knw, i can type till the cows come home – but whats done is whats done….reason i am here is because i just wrote a scathing email to perkasa….them a bunch of fools who dont know how to hidup bermasyarakat….

    i hope i have not offended u in any way Tun…i love my country…recently with so many brickbats from BN and PR as well as NGOs, so many politicians with no class can spout ridiculous statements such as kangkung murah, cendol turun harga walopun harga minyak naik, bung mokhtar’s moronic tweets….plus nurul izzah’s open apology to raja nong chik for slandering him during pru 13….abdul khalid ibrahim’s ousting by ketum and the entire pr machinery minus pas (partly)….so may examples which clearly shows our politicians’ lack of substance and more of populist’s spoutings cum affirmations….

    i shudder to think of the nation’s future….nobody is willing to look inward and repair their own houses first – everything is about taking the fight to our opponents’ 1st and foremost…we are really reduced to being jokes for other countries….*sigh*

  6. musato Nov 10,2014 12:20 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Apa khabar Tun?

    Lama tak menulis sebab kebetulannya sempena Maal Hijrah lepas saya pun terpaksa berhijrah juga di alam pekerjaan yang lebih baik persekitaran dan masanya.

    Ustaz Don mengisahkan bahawa Rasulullah S.A.W juga berhijrah bukan kerana sukarela/suka-suka tetapi kerana terpaksa. Yakni kerana itulah yang Allah s.w.t takdirkan pada setiap Nabi untuk berhijrah kerana takdirnya/terpaksa berdasarkan alam persekitaran mereka.

    Tiada tempat lebih lama saya luangkan masa melainkan di sini. Paling lama saya kerja pun selama 4 tahun di bidang perbankan. Kerana atas alasan terpaksa jugalah maka saya resign. Sepertimana Tun pernah kata bahawa Tun tidak pernah luangkan masa berborak lebih lama dari ini.

    Saya kira saya dapat selesaikan jawapan misteri yang dicari selama ini semenjak berada di sini. Dari perkara berkaitan latihan hidup, keluarga, kesusahan serta rezeki. Kini saya menuju ke umur 40 tahun seperti yang dinyatakan dengan jelas mengenai umur tersebut di dalam Al Quran.

    Oran tua-tua kata, berpantang maut sebelum ajal. Biarlah pernah eksiden dengan treler, dilanggar motosikal sampai melambung dan langgar punggung lembu yang keras sampai meluncur di jalan raya seperti superman, namun orang tua-tua juga berkata panjang umur.

    Kebetulan juga kampung yang saya diami sekarang sebenarnya juga punyai sejarah tersendiri dari pembukaan ulama terdahulu yang berkaitan. Tempat yang saya kira dirahmati Allah s.w.t sepertimana saya mengetahui alamat untuk sertai blog ini ketika menetap di sini.

    Di sini juga terdapat sekolah pondok yang boleh dikira baru dibuka 2 tahun lepas. Ingatkan nak pergi memahami selok belok sekolah pondok selepas ini. Ini kerana yelah, boleh mengenali asal usul keluarga Syeikh Abdul Malik (1650-an) yang memang pelopor membuka pengajian sekolah pondok suatu masa dulu.

    Biras saya pernah kata kalau mu baik dengan Mahathir, polis akan ikut. Memanglah secara logik pun, setiap data peribadi saya sudah pun diselidiki sebelum nasihat dan pandangan saya diterima oleh Tun mahupun Perdana Menteri.

    Okey untuk kabinet meneruskan usaha bagi menangani masalah sosial yang terjadi di Felda dan dimana mana sekalipun seperti yang dimuktamadkan pada 2013.

    Sebetulnya nama saya pernah diblacklistkan dalam 1Malaysia.com kerana memberi gambaran mengenai isu porno Malaysia berserta videonya sekali (untuk dijual). Mungkin kerana saya aktif di sini dan juga kerana sejarah mengenai Anwar Ibrahim juga turut belum dilupakan, maka saya diblacklistkan sekejap je (seminggu jer).

    Terima kasih pada Tun sebab membersihkan nama saya kembali. Dan kerana itu jugalah pertama kali saya pergi beraya rumah Tun. Untuk mengucapkan terima kasih. Bukan pada perkataan tetapi dengan kehadiran berhari raya.

    Saya turut selidik kembali mengenai isu yang saya utarakan, dan sememangnya website tersebut turut diambil tindakan oleh SKMM dengan menyekat kebebasan mereka. Ini turut diakui oleh admin porno tersebut dalam website mereka. Tajuk akhbar berkaitan, Rais : Thumbs up to Dr M (berkaitan isu pornografi).

    Sebenarnya saya turut ditunjukkan betapa banyaknya video porno tersebut melalui hanset. Boleh disimpan dalam memori. Beratus ratus, mungkin dekat seribu kot. Saya tak mahu komen banyak-banyak, tetapi kabinet belum terlambat untuk menangani isu ini secara lebih serius dan berkesan.

    Mungkin ini tidak berkenaan tajuk di atas, UMNO Selangor perlu berubah. Tetapi jika ada individu yang berusaha melakukan perubahan ke arah kebaikan, maka usahakanlah ke jalan yang baik, iaitu rendah hati, berbudi bahasa, bersedekah sehingga anda tidak mampu lagi untuk menanggung kesusahan melakukan itu semua.

    Seterusnya bertawakallah pada Allah s.w.t dan ucapkanlah InsyaAllah walaupun anda berkebolehan melakukan semua itu melalui kudrat sebagai manusia yang dirahmati, sepertimana Rasulullah s.a.w ditegur dalam surah Al Kahfi supaya menyebut InsyaAllah (dengan izin Allah).

    Terima kasih Tun.

  7. fatahismi Nov 10,2014 11:46 AM

    AsSalam Yg berbahagia Tun,

    UMNO Selangor telah kehilangan idea. UMNO Selangor seolah olah telah berhenti dari melangkah. UMNO Selangor tanpa cita cita. Kenapa? Sindrom UMNO Kelantan sudah meresapi UMNO Selangor. Wpun kalah, rasanya peruntukan Kerajaan BN Persekutuan ditagih tanpa henti. Kalau menang kena buat kerja, kalau kalah, buat buat mcm buat kerja kerana strategi dan halatuju sudah tiada.

    Kerja buat UMNO Selangor bukan buat kerja sungguh sungguh tetapi buat kerja angguk angguk. Janji duit masuk kerana boss memang suka kepada “Yes Man”. Lebih banyak angguk, lebih banyak wang masuk.

    Betul kata Tun. Barisan kepimpinan yang dipunyai oleh UMNO ni perlu meletak jawatan. Dah dua kali kalah pilihanraya. Kalau rakyat tak suka, semua boleh dipersilakan angkat kaki.

    Saya ketawa membaca ada kepimpinan Selangor yang mengkritik YG Berbahgia Tun kerana memberi pandangan dan cadangan terbuka ini seolah olah mereka merasakan ia hanya melemahkan Parti. Kelemahan Parti kerana kepimpinannya yang tidak berbuat apa apa dan tidak berdaya saing.

    Akhir kata, saya mendoakan agar Allah SWT memberikan kesihatan yang baik kepada Yg Berbahgia Tun sekeluarga semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki. Amin.

  8. milshah Nov 9,2014 6:38 PM

    Assalamualaikum Tun,

    Saya menyokong penuh komen Tun tentang perlunya UMNO Selangor perlu berubah.

    Saya sendiri telah beberapa kali cuba menjadi ahli UMNO, namun gagal. Sejak saya grad dari universiti dan mula bekerja, timbul perasaan ingin berjasa kepada agama, bangsa dan negara.

    Kali pertama saya mohon jadi ahli, saya disuruh minta tandangan ketua cawangan. Borang tersebut saya diserah kepada ketua UMNO di kawasan saya. Beliau ambil borang saya dan berkata akan uruskan kemasukan saya menjadi ahli. Selepas beberapa bulan saya masih belum jadi ahli.

    Kemudian timbul pula boleh jadi ahli secara online. Sekali lagi saya mencuba dan daftar. Selepas beberapa bulan saya masih belum menjadi ahli.

    Kali ke tiga, saya minta pula bapa saudara di kampung untuk daftar saya menjadi ahli UMNO. Borang dan RM2 diserahkan kepada beliau. Selepas beberapa bulan, seperti dijangka, saya masih belum menjadi ahli.

    Untuk pengetahuan Tun, bapa saudara saya dulu malas belajar dan hanya lulusan Sijil Pelajaran Rendah (SRP) sahaja. Beliau yang belajar sampai tingkatan 3 sahaja dapat jadi ahli UMNO. Saya yang lulusan universiti tidak dapat jadi ahli. Untuk makluman Tun, setiap tahun beliau pergi ke Persidangan UMNO. Saya hanya mampu menonton di tv sahaja persidangan UMNO.

    Saya telah mencuba selama 12 tahun untuk menjadi ahli, tetapi gagal. Ternyata kalau ingin menjadi ahli UMNO lebih susah dari ingin memasuki universiti. Ada kebenaran kalau dikatakan UMNO khusus untuk kelompok tertentu sahaja. Hanya orang-orang elit dan ada ‘cable’ sahaja dapat menjadi ahli.

    Kalau dilihat ahli-ahli umno, kebanyakan mereka bukanlah lulusan universiti. Kalaupun ada ahli baru, kalau disiasat pasti mereka ada pertalian persaudaraan dengan ketua-ketua UMNO.

    Adalah silap besar kalau ada ketua UMNO yang mengatakan UMNO Selangor tiada masalah dan tidak perlu berubah. Masalah susah menjadi ahli UMNO ini adalah ‘open secret’ yang semua orang tahu. Disampimg itu ketua-ketua UMNO memiliki rumah-rumah banglo dan kereta besar. Ini membuat rakyat menyampah dengan mereka.

    Tidak sedikit pun UMNO melancarkan kempen untuk dekat dengan mahasiswa atau golongan muda. UMNO lebih suka jika golongam muda berada di luar UMNO.

    Golongan muda dan professional ini akhirnya menjadi ahli PAS, DAP atau PKR.

    Disebabkan inilah UMNO kekurangan pemimpin-pemimpin.

    Disebelah UMNO adalah golongan kontraktor dan lulusan SPM dan SRP. Di sebelah Pakatan adalah golongan belia dan professional.

    Tidak hairanlah UMNO kini ibarat kapal yang sedang karam disebabkan ketiadaan barisan pelapis dari golongan muda dan professional.

  9. balance Nov 9,2014 3:08 PM

    Tun,

    This may help
    http://www.thestar.com.my/News/Nation/2014/11/09/Rebel-with-a-cause-At-48-Datuk-Nur-Jazlan-Mohamed-believes-he-has-achieved-the-highest-he-can-go-po/

    I think he can help you. His reasoning of cause and effects can solve many problems you mentioned because most people target effect without realizing the cause. It can be label as “unconscious mind” .

  10. 1blues Nov 8,2014 8:59 PM

    Assalamualaikum Tun dan semua pembaca chedet.cc.

    Saya terpanggil untuk menyumbangkan sedikit pengalaman saya sebagai ahli umno di salah satu bahagian umno sabah.

    Apa yang dibangkitkan oleh pemimpin umno selangor baru2 ini ada juga kebenarnya sebab orang politik ini cakap lidah bercabang. Di khalayak ramai mereka uar2 kan tidak menyekat kemasukan ahli2 umno yang berkelulusan, professional maupun golongan usahawan untuk menjadi ahli. Namun sebaliknya tindakan menapis dan menyekat kemasukan kelompok ini dikelolakan oleh orang2 tertentu yang memainkan peranaan diperingkat pejabat pentadbiran umno bahagian yang sudah tentunya ikut cakap dan arahan ketua bahagian.

    Walaupun golongan ahli baru yang berpotensi ini diterima menjadi ahli tidaklah membawa apa2 makna kerena dalam setiap kali pemilihan peringkat cawangan dan bahagian golongan ahli baru ini disekat dari memperoleh kemenangan melalui berbagai cara dan taktik kotor ketua bahagian dan kuncu2 nya.

    Apa tidaknya bila ketua bahagian seperti mereka2 yang sudah pegang bahagian berpenggal2 lamanya tidak dapat dinafikan telah mengawal ketua2 cawangan. Berapa ramai ketua cawangan yang tidak mempunyai pekerjaan tetap yang bergantung sepenuhnya kepada ehsan ketua bahagian. Dibayar elaun Rm300 – Rm 500 sebulan. Ada juga ketua2 bahagian yang telah menjadi jutawan sejak menjadi wakil rakyat dan pegang jawatan ketua bahagian telah menggunakan kedudukan dan kemampuan kewangan mereka untuk menghantar ketua2 cawangan pergi makan angin ke Jakarta dan lain2 bandaraya. Bahkan ada yang menghantar ketua2 cawangan, pemuda, wanita dan yang bersangkutan pergi naik umrah.

    Bila ketua bahagian menabur budi seperti yang saya sebutkan ini hasil kekayaan mereka yang diperolehi sejak jadi wakil rakyat dan ketua bahagian, bagaimanakah ahli baru atau ahli yang berwibawa, berkaliber dan berkelulusan mampu menentang ketua bahagian seperti ini ?

    Kemenangan tidak akan dapat diraih oleh pencabar ketua bahagian walau cara pemilihan dibuat secara demokrasi apa lagi jika pemilihan cara manipulasi oleh ketua2 bahagian yang penuh pengalaman ini.

    Tidak hairanlah jika ramai ketua2 bahagian yang juga digelar warlord2 ini enggan undur sebab kedudukan mereka sangat stabil. Mereka sudah selesa dan seronok duduk disitu. Mereka telah kaya dan bergelar jutawan sejak pegang tampuk kuasa tersebut. Tidak hairanlah juga jika ramai yang melobi jadi calon bn sebab jadi yb merupakan lonjakan untuk jadi jutawan segera.

    Dalam keadaan begini dimanakah peluang ahli2 lain yang jujur ikhlas ingin menawarkan khidmat mereka kepada bangsa, agama dan negara.

  11. Murad Nov 7,2014 11:55 PM

    As Salam Tun,

    1.Pandangan Tun mengenai UMNO Selangor pada pendapat saya tepat sekali, malahan negeri lain saperti NS perlu mengambil langkah yang sama kerana menang dengan tipis dan sebagai kerajaan yang memerintah pada moralnya KALAH.

    2. Selain menerima ahli baru, ahli ahli UMNO yang lepas banyak berjasa juga dipinggir. Mereka tidak mengharap sesen duit dan seinchi tanah pun, tidak perindahkan. Sibuk dengan taksub dan dirasuk dengan jawatan yang dipegang hingga takut bayang bayang sendiri.Ini juga menjadikan UMNO lemah dan layu.

    3.Cadangan TUN supaya ditapis untuk masuk ahli UMNO saya tidak setuju, ini mungkin akan disalahgunakan oilh pihak tertentu. Perlembagaan UMNO terlalu kuat untuk mengambil tindakan disiplin kepada ahli perosak , malahan zaman TUN ahli yang tidak perosak saperti saya TUN buang tanpa bicara !(1)

    4.Tidak berminat bukan sahaja tertumpu pada satu satu Gen, malahan keseluraun Gen pun tidak minat, kalau UMNO tumpu satu Gen sahaja maka munkin Gen lain pulak yang masuk pembangkang terutama yang atas pagar.

    5.Bukan sahaja jasa parti ditonjolkan masaalah jasa ahli-ahli parti juga perlu diberi perhatian.

    6. Pandangan cetek ini bolih diperbaiki jika bekas bekas pemimpin UMNO bolih digunapakai untuk memperbaikinya. Banyak anak anak pemimpin UMNO tidak berminat masuk UMNO sebab mereka lihat pengorbanan Ibu bapa mereka tidak di nilai.

    7. Imej UMNO sebagai parti rasuah memang tidak dapat dielakan malahan bualan harian. Setuju pendapat TUN “Cara hidup pemimpin UMNO perlu lebih sederhana. Mereka perlu rapat dengan rakyat dan bukan sahaja dengan ahli UMNO. Jangan sekali-kali guna kereta mewah bila ke kampung”. Ambillah Ikhtibar pemimmpin Agung Saidina Omar Al-Khatab r.a.http://www.youtube.com/watch?v=YHrJhnM35-w

    (1) [By the way TUN, I will claim trial in the Judgement day in front of Allah for your mistake {SIN} sacking me from UMNO without trial and until today I do not received any letter from UMNO what my mistake despite that time I was holding UMNO Youth Chief, Seremban Division and State UMNO Treasurer NS , which cause me and my famiiles Agony and Shame!]

  12. Butikui Nang Nov 7,2014 8:22 PM

    Bukan sahaja di Selangor malahan boleh dikatakan di semua negeri , Tun!
    Masalah bermula pada peringkat pemilihan cawangan dan bahagian.
    Kalau tak ada wang dan pengaruh jangan harap nak bertanding ketua Bahagian.Sebab itu Ketua bahagian selalunya Bergelar Dato, dan biasanya seorang kontraktor atau ahli perniagaan dan biasanya adalah Ahli Parlimen yang memegang Jawatan menteri, Timbalan Menteri dan berada di Majlis Tertinggi.
    Ketua Bahagian inilah yang di panggil warlord akan mencatur siapa yang ada di cawangan cawangan dalam bahagian.Tidak menjadi pelik Ketua Bahagian juga menjadi Ketua cawangan masa kini.
    Kalau diperhatikan Ketua Bahagian sangat berkuasa kerana mereka juga boleh mencatur siapa yang berada di MT dengan maksud lain MT juga boleh mencatur siapa di Bahagian.Ini lah sistem “aku tolong kau, kau tolong aku”

    MB dan KM juga boleh mencatur siapa di bahagian.Kalau ada anak anak muda yang terpelajar dan berbakat dan berminat dengan UMNO selalunya tersekat atau dicantas di cawangan sekiranya tidak direstui oleh KB.Selalunya pemilihan di cawangan dengan cara mengangkat tangan di mana ahli dan kehadiran ahli boleh di manupulasi oleh percaturan KB.Sebab itu tidak menghairankan sekiranya ada KB yang kekal sejak dari zaman Tun Razak sampai zaman DS Najib.

    Disini saya mencadangkan
    1) Pemilihan cawangan UMNO diadakan serentak seluruh Malaysia seperti Pilihanraya Umum maksudnya tarikh penamaan calun bagi yang berminat bertanding ditetapkan sepuluh hari awal serta diikuti dengan tarikh pemilihan.Dengan itu pe”manupulasi”an kehadiran ahli dapat diatasi kerana semua ahli boleh hadir tanpa perlu menunggu surat jemputan mesyuarat..
    Dengan itu perwakilan ke bahagian lebih menggambarkan suara akar umbi ahli.
    2) Pendaftaran ahli secara online hendaklah dilaksanakan agar generasi Y yang berminat menjadi ahli dan boleh memilih cawangan mana yang dikehendaki
    3) Ahli UMNO yang baru ,Pemuda dan Puteri wajib menghadiri kursus pengenalan dan induksi agar memahami Perlembagaan parti serta arah tuju perjuangan UMNO dalam mendukung agenda Melayu dan Islam.Kemasukan juga perlu ditapis.Kita tidak mahu ahli yang serupa Anwar Ibrahim
    4) Pemilihan UMNO Bahagian dan MT juga diadakan serentak seperti yang dilakukan pada pemilihan 2013.
    5) Apabila pemilihan dicawangan, Bahagian dan MT telah mantap maka mungkin boleh difikirkan pengundian secara online sepenuhnya untuk Jawatan tertinggi UMNO oleh keseluruhan ahli di Malaysia. Dengan menyediakan pusat-pusat mengundi online kepada yang tiada kemudahan internet ahli cuma perlu memasukan nombor ahli, nombor kad pengenalan dan kaedah pengesanan cap jari untuk mengelakkan penipuan manakala yang mempunyai talian sendiri memadai dengan pendaftaran dan kaedah password dan lain lain yang difikirkan sesuai.Bila lagi UMNO nak beri peluang pakar IT anak bangsa membangunkan sistem undian secara online kalis penipuan.Dengan cara ini mungkin UMNO menjadi parti yang pertama di dunia mengundi secara dalam talian.

    Dengan itu mereka yang berwibawa akan terkehadapan memimpin parti.Mungkin akan ada pemimpin yang popular juga mendapat tempat tetapi sekiranya gagal dan tiada kewibawaan maka pada pemilihan berikutnya mereka akan ditukar oleh ahli.Maka pemimpin akan menjaga tingkahlaku dan amanah dengan lebih berhati-hati.
    Manusia boleh merancang ,tuhan yang menentukan dan berdoa agar Malaysia dipimpin oleh mereka yang menjaga amanah untuk Agama ,Bangsa dan negara.
    Walaupun kemerdekaan Malaysia secara rundingan tetapi perjalanan kearah kemerdekaan dan pemeliharaan kemerdekaan itu penuh dengan liku liku perjuangan darah dan airmata oleh mujahid – mujahid bangsa.Jangan lupa kemerdekaan dan kelahiran Malaysia diringi oleh iringan azan dan kalimah. Kepada mereka yang berpeluang dan diberi ruang menjadi pemimpin negara ini jangan hampakan orang Melayu khasnya dan keseluruhan rakyat Malaysia amnya.

  13. hjzin Nov 7,2014 5:51 PM

    What response did you expect from UMNO, Yg Bhg PakCik
    (NO stategy?)
    that will not see DS Noh Omar removed by the Supreme Council?

    “.. OK, we will continue to defend up to our ulu enclaves, that is getting tighter for air(??)”

    This should however not be personal/ not really your fault DS Noh:

    “When placed in the same system, people however different, tend to produce similar results,”
    — Peter Senge, MIT systems thinking scientist
    ( Journal of Business Strategy’s “Strategist of the Century” )

    Systems Thinking/ Sistem nilai:
    (my Gen-Y comment below)
    The change must be in The Largest Total System, with the Values system being the most difficult, but must change .. with new values in sya-Allah.

    Haji M Zin
    Alor Gajah DPH

  14. sibotak Nov 7,2014 4:50 PM

    Kelihatan UMNO , Rakyat Bumi memang sudah Tergugat di Tanah Bumi sendiri
    DAP mempergunakan PKR , PAS sudah mermecah belahkan Melayu
    Maka DAP mengambil kesempatan membawa masuk sebanyak mungkin pelabuh
    S,pura dan memberi Ruang yg amat hingga anak Bumi Malaysia di singkir dari Penang
    Dengan alasan Pembangunan
    Pembangunan untuk siapa ?
    Malayisa ? Anak Bumi ? atau untuk Sekutu luar mereka PAP

    Ketiadaan Perjuang Melayu bukan sahaja UMNO akan menyinkir anak bumi sendiri
    UMNO sekarang bukan sahaja lemah beratahan bahkan Lemah untuk mendapat Balik Penang . Seharusnya UMNO mesti bergiat untuk mendapat balik Penang
    dan Tidak membenarkan Pendatang Bertuankan anak Malaysia

    Jesteru saya berpendapat jika Melayu tak mampu bersaing
    Janganlah kita buka Gelanggang
    Senggit, hodoh rumah macam kandang babi pun namun Tanah masih Tanah Air Kita
    Kalau ingin membangun kita didik anak kita sekarang untuk mereka membangunkan
    Tanah Air dengan cara mereka

    Apa guna
    Ada Tanjung kasi Keling
    Ada Bukit kasi Cina
    Jangan sampai Kampung Melayu menjadi sejarah
    Dengan mereka DAP merobohkan beralasan Pembangunan
    Yg Benar hanya alasan mengusir anak bumi dari tanah sendiri
    seperti sedang berlaku di Penang sekarang
    Dan S,pura sudah menjadi Sejarah

    Jika orang Melayu tak tahu joget
    Janganlah Joget ,main Congkak saja
    Dan jangan salahkan tanah tinggi rendah
    Madsudnya Jangan Kita buka Gelanggan Jika kita tidak yakin Menang
    Dan ini akan amat merugikan kita sendiri
    Jika takbolih belari jangan lari Jalan saja Tiada siapa pun yg suruh kita Berlari
    INI MASIH HAK KITA BIAR APA ORANG KATA

    Sempena ini juga Saya berpendapat lemahnya orang Melayu bersebabkan mereka tidak Bersatu dalam Politik ,Social malah economy
    Perniaga Melayu sering membawa Haluan sendiri
    Jika mereka Bergabung akan bersemangatlan perniagaan mereka
    seperti kita dilihat perniagaan Cina mahupun perniaga India
    Malah mereka mempunyai Persatuaan Perniagaan yg pelbagai
    INILAH KEPINCANGAN PERNIAGA MELAYU
    SOMBONG NAK BERSATU
    Seperti di Timur Tengah apabila masing masing buat hal masing masing maka
    Amerka membedil negara mereka satu persatu hingga porak peranda

  15. mubarakchan Nov 7,2014 4:03 PM

    Tun

    Accidentally, the word ‘ corruption ‘ popped out of the statements, discourses, comments etc during the heated exchanges on this Blog. ‘ Corruption ‘ is a word I view as a very unversal word being bandied around in politics as though it is a bad egg. OK. If we accept this as a bad egg which became bad as part of the Malaysian democratic system which we have been practising since Merdeka, then it is a good thing recognising the fact that it is a product of the DEMOCRATIC SYSTEM WHICH OUR BELOVED MALAYSIA AND ITS CITIZENS PRACTISE IN RESPONSE TO OUR FREEDOMS AND RIGHTS. Bad eggs like corruption are controllable and disposable and could even be reduced given the proper leadership. Corruption and bad eggs are MAN/WOMAN MADE AS OUR PROBLEMS POLITICAL OR OTHERWISE. So, it is for MAN/WOMAN to undo whatever problems which have been caused by OUR OWN FAILINGS. Human errors or greed or whatever. The good thing about this malady of CORRUPTION LIKE BAD EGGS is CURABLE. However, our beloved Malaysia with corruption and bad eggs as part of our tested Malaysian Democratic and Open Capitalistic System is by far far ahead than that ULTRA-COMMUNISTIC POLITICAL SYSTEM AS PRACTISED IN THE SMALL REPUBLIC OF SINGAPORE.

    In Singapore, the Singaporean citizen is ENTRAPPED BY THE CPF-HDB-QUIT RENT/ASSESSMENT-INCOME TAX – GST/MERITOCRATIC/JUDICIARY POLICY WHICH IS GEARED TO COLLECT THE VERY LAST CENT FOR THE ULTRA-COMMUNISTIC GOVERNMENT. The political corporate structure is there for all to see and all entities are legally registered and recorded. YET NO ONE SAW THIS MONEY GRAB SYSTEM WHICH HAS BEEN OPENLY SET UP, WILLINGLY SUPPORTED AND WILLINGLY PARTICIPATING IN IT. Fantastic ! There is no EXTRANEOUS CASH OR EXCUSE FOR CORRUPTION BY ANY INDIVIDIAL OUTSIDE THIS MICRO-COMMUNISTIC SYSTEM SO WELL IS IT PROTECTED BY FIRE-WALLS ! OK. In the National Interest ? Or is it in whose interest ? Unlike in our beloved Malaysia there should be no leakages performed by the power of one individual – this is the theory.

    WHICH SYSTEM DO WE DESIRE ? 100% the MALAYSIAN DEMOCRATIC SYSTEM WHICH HAS BEEN TESTED THROUGH TIME SINCE MERDEKA 1957, and successive Governments did not produce cunning and clever schemes to out-fox the citizens. I AM VERY PROUD TO SAY THAT ANY ORDINARY PERSON CAN READ THE INTENTIONS OF OUR SUCCESSIVE GOVERNMENTS WHICH WERE HOLISTIC WITH NO EVIL INTENT. You do not need a Ph.D to inveigle out the intentions of our Governmnet Policies. What all Rakyat have been unhappy about is not about CORRUPTION OR BAD EGGS TODAY as these have been with us from TIME IMMEMORIAL but PLEASE REDUCE AND CONTAIN CORRUPTION AND LESS BAD EGGS so the whole NATION CAN GET ON WITH THE JOB OF NATIONAL DEVELOPMENT FOR ALL ! Our MALAYSIAN DEMOCRATIC SYSTEM IS WORKS-IN-PROGRESS and is fine tuned all the time ! At least in Malaysia, the Government does not TAKE ALL !

    In these times of anti-money laundering, the IMF-World Bank are very adept at recovering CORRUPT MONEY. The ordinary citizen should rest assured by this FACT.

    MALAYSIA BOLEH ! MALAYS BOLEH ! MALAYSIANS BOLEH !

  16. sibotak Nov 7,2014 1:22 PM

    Pemimpin perlu ada pengikut yg berkekebolihan bukan hanya petik gitu saja
    Nak petik buah pun kena Pilih
    Yg busuk mesti disingkirka supaya yg lain tidak berjangkit
    Yg selalu mengecewakan kita adal orang kanan kita sendiri
    Namun Akhlak uy mulia yg membawa kemenangan
    Begitu juga Nabi Muhamman s.a.w berjaya kerana Akhlak yg mulia

  17. zaidah Nov 7,2014 7:46 AM

    Askum Tun,
    Itu lah cara NOH Omar……ditegur bukan mahu melihat kelemahan diri sendiri tapi mempersoalkan orang lain pula.Itu cara Noh Omar.Memang dia menang pilihan raya,tapi yang kita bincangkan adalah UMNO.Noh Omar dilantik bukan dipilih dalam pilihanraya menewrajui UMNO.
    Dan dia,seharusnya dengar dan selidik serta perbetulkan apa yang ditegor oleh Tun.Macam ayah kita tegor kita,adakah kita membantah atau mempersoalkan nasehat ayah kita.Tapi itulah Noh Omar.Cuba dia tanya kembali,adakah semua orang UMNO suka dia?

  18. Tanggang Nov 7,2014 1:15 AM

    Salam Yg Bhg Tun,

    Chronology kejatuhan Umno/BN;

    1) Oktober 2003 – Tun bersara dan diambil alih oleh Abdullah sebagai Perdana
    Menteri.
    2) Utusan Malaysia menyiarkan gambar Abdullah berbuka puasa Ramadhan bersama
    Tun Musa Hitam. Luka lama 1987 berdarah kembali. New broom sweeps through.
    3) Utusan Malaysia melaporkan ucapan pertama Pengerusi BN didalam persidangan
    Pemuda MCA mengungkit kembali peristiwa 13 Mei. Luka lama Melayu/Cina
    berdarah kembali.
    4) Lim Kit Siang terjun semula ke arena politik dengan menjadi wakil DAP di Ipoh
    Barat dan mendapat sambutan hebat.
    5) Projek Landasan Berkembar Ipoh-Padang Besar dan Seremban-Johor Bahru
    dibatalkan oleh Kabinet BN. Rakyat berasa kecewa.
    6) Projek Incinerator Broga dibatalkan oleh Kabinet BN. Rakyat berasa kecewa.
    7) Projek Jambatan Bengkok dibatalkan oleh Kabinet BN. Rakyat bertambah kecewa.
    8) Harga petrol dinaikkan sebanyak 80sen seliter oleh Kabinet BN. Rakyat semakin
    kecewa dengan kenaikan harga barangan.
    9) Negara kalah didalam tuntutan pulau Batu Putih daripada Singapura. Rakyat
    berasa kecewa.
    10) Rakyat mula tidak yakin kepada Kerajaan BN terutamanya masyarakat Cina. Mereka
    mula tidak yakin kepada Umno yang mengemudikan kerajaan BN. Mereka mula
    tidak yakin kepada masyarakat Melayu untuk mentadbir negara. Agenda utama
    negara hanyalah modal insan dan Islam Hadhari. Negara bergerak kebelakang.
    11) Anwar Ibrahim dibebaskan. Pucuk dicita ulam mendatang. Ramai meramalkan huru
    hara akan berlaku. Agenda Pakatan bermula. Perhimpunan Bersih bermula.
    12) Kerajaan BN hilang kuasa di 5 negeri didalam PRU12. Rekod sejarah kerajaan BN.
    13) Datuk Abdullah akur meletak jawatan setelah Datuk Ahmad Zahid bertindak
    mencabar menjadi calun Presiden UMNO.
    14) Datuk Najib menjadi Perdana Menteri disokong penuh oleh Tun.
    15) Headlines Utusan Malaysia melaporkan pengiktirafan Datuk Abdullah sebagai
    pentadbir yang terbaik.
    16) Agenda transformasi bermula. Klinik 1Malaysia. Kedai kain 1Malaysia. BR1M, UTC,
    FGV etc untuk meyakinkan kembali masyarakat Melayu kepada kerajaan BN sebagai
    agenda transformasi. Akta Keselamatan Dalam Negeri dihapuskan bagi meyakinkan
    kembali masyarakat Cina kepada kerajaan BN sebagai agenda transformasi.
    18) Kerajaan BN masih lagi kalah di 4 negeri dalam PRU13 terutama Kuala Lumpur dan
    Selangor.

    Adakah benar sikap ahli2 UMNO Selangor yang menyebabkan 2 kali kekalahan Kerajaan BN di Negeri Selangor.

    Salam Tun.

  19. PakCik Nov 7,2014 12:36 AM

    Assallammualaikum Tun dan rakan2 bloggers,
    1. Teguran dan komen Tun tepat sekali, tetapi nampaknya respons Noh Omar sangat memalukan.
    2. Noh Omar inginkan Tun memberi contoh yang spesifik katanya…kurang ajar tu, sebab sebagai orang kuat UMNO Selangor, dia lagi tahu apa yang dikatakan spesifik…tetapi mahu menuding jari kepada Tun pula.
    3. Sehingga sekarang (dan daripada dahulu lagi), UMNO Selangor diterajui oleh mereka yang tidak ada thinking skills – mungkin betul andaian Tun bahawa orang berbakat dan pandai tidak diberikan peluang kerana takut mengacau agenda mereka yang sudah tentu bukan agenda untuk UMNO. Di antara petanda;
    a. Aziz Shamsuddin yang dicalonkan dahulu tidak mendapat sokongan orang kuat UMNO Selangor sendiri…lalu beliau kalah.
    b. Selepas itu, yang PRU lepas, Zulkifli Nordin pula dicalonkan, pun kalah kerana orang UMNO Selangor sendiri tidak happy.

    Catatan: Orang kuat UMNO Selangor sendiri yang menyebut tentang tidak suka ‘calon payung terjun'(cpt)…walhal yang tahu tentang cpt dan kesannya adalah orang2 kuat Umno Selangor – orang biasa, ahli biasa hanya mahu UMNO\BN menang, tidak kira siapa calonnya.

    c. Terdapat orang2 lama UMNO Selangor yang kurang senang dengan geng Tibai dan Perkasa…walhal yang banyak memberikan sokongan dan bantuan adalah kumpulan ini. Kalau mahu mengharapkan geng UMNO sahaja, amatlah sedikit pengikutnya – pun bodoh sombong.

    d. UMNO Selangor ‘tidur’ daripada dahulu sehinggalah sekarang, walhal musuh utama, DAP sudah banyak pengaruhnya di peringkat akar umbi…sehinggakan masalah dalaman pembangkang yang boleh melemahkan pembangkang, tidak dipedulikan oleh UMNO Selangor – mana strategi mamat oi? Tidak salah menangguk di air keroh jika untuk kebaikan agama dan bangsa Melayu…tetapi kenapa diam macam bengong? Sudah tentulah pemimpin2 UMNO Selangor cannot think! Atau…mereka ada strategi yang menguntungkan diri sendiri sahaja.

    Banyak lagi kelemahan2 yang ada…Noh Omar jangan buat2 tidak tahu – mengaku sajalah awak sudah tidak mampu memimpin, maka turun takhta dan biarkan anak muda handle the situation.
    c.

  20. mustaqimabdulrahman Nov 6,2014 6:03 PM

    aiiihh….i wrote about this many many years ago….few times…..the problem with umno not only umno selangor but yes the problem is deeper here because selangor has many SO or selangor outsider whom not from here or father from perak but born here AND also selangor has many profesional ppl than others state and also highest it savvy percentage amongst selangor people….

    the problem with umno(focus on cawangan and bahagian)….more than half umno cawangan chief in selangor is spm level education…they are old and some of them has been there for more than 20 years……and the other half was umno cawangan chief because his/her father/mother/family was ex chief…..its like dynasty for them….

    moreover…cawangan nearby me has pkr style leadership…..cawangan chief A….cawangan wanita chief A wife…cawangan pemuda chief A son…cawangan Putri chief if can daughter but o daugther so niece….

    now my question is this….selangorean young people majority has diploma dan degree……many many of the has master and many of them has dr/phd……

    if they apply for UMNO ok fine they are member and anak buah to this SPM chief…we are not insulting people intellectual or SPM…..no…but the system for this young profesional to climb to chief post or at least ajk post is AMPU…….ayoyoyoy……we have been to unviversiti and learn about importance of education then we enter the office only we know education doesnt empowered career AMPU does then if we want to enter politic again its not merit….its ampu….

    AMPU sumone not superior than u in many ways…..

    hhmmm……enough say i would say goodbye UMNO……

    so the conclusion UMNO has to change its sytem…….chief till ajk only can have 2 terms max…..or if they have position in bahagian then they active so they can have 10 terms or so and state and pusat has more terms…

    ini simpan tua2 buat apa saya mahu masuk UMNGOK.,,

  21. grkumar Nov 6,2014 4:06 PM

    One of the few things in life we can’t change is change itself. But change when consciously done should not be for the sake of change itself.

    The charge you make that Selangor’s UMNO are averse to new blood for fear the old stalwarts may lose out on selection to stand for elections in favour of the more talented, more relevant and better placed new candidates is an age old problem in any organization especially where money power and influence are the bounty.

    Some people are born great, others achieve greatness, others still have greatness thrust upon them. It is the same with leadership. Certain qualities are more pronounced on some of us than they are on others. Leaders can be trained and nurtured but it needs specially talented people to scout and to find these rough diamonds to polish.

    Your note that UMNO is perceived as being corrupt and arrogant is not a point that is lost on anyone with an observant and alert disposition. It is the staple of the opposition led press that many Malays themselves are beginning to believe. The internecine in fighting between Malay leaders and the elites amongst the Malays is the worst enemy of Malay unity and thereby the relevance of UMNO and its glorious history.

    What UMNO needs is a new constitution that is more prone to a meritocracy amongst Malays. Not one which only favours the rich, well connected and powerful. Not that the latter cannot also contribute.

    Amongst the assertive Malays these days are a growing body of Malay women who are far sighted and visionaries. But imitating the west, discarding one’s own cultural and historic background in favour of materialism and consumerism is of itself not a solution going forward.

    What UMNO needs is a set of principles also embedded in its constitution that are principles capable of withstanding the test and effluxion of time.

    Gen Y and X are figments of a writers imagination. There are directionless consumer driven zombies in every time and age and society.

    Strong leaders are capable of leading by example and effective communicators. Not people with titles and large bank balances alone.

    There needs to be a purge at every level of UMNO. For that to occur there needs to be a patron the new infusion of blood can look up to for guidance and direction. Let their drive take over after that. it is never a pretty sight when that happens.

  22. Hajar Nov 6,2014 12:45 PM

    Salam YAB & Yg diKasihi Tun,

    ’UMNO SELANGOR PERLU BERUBAH’

    1. Saya sokong perubahan2 yang Tun cadangkan untuk UMNO Selangor.

    2. Dan, lebih elok jika perubahan2 ini dipraktikkan oleh UMNO diseluruh Malaysia.

    3. Saya selalu dengar kes2 di mana permohonan untuk jadi ahli UMNO dari golongan profesional ditolak walaupun sudah dihantar banyak kali melalui cawangan Saya tidak pasti apa prosedur permohonan jadi ahli yang dipraktikkan sekarang. Dulu (zaman Tun) saya mohon melalui cawangan & prosesnya amat mudah.

    Saya ingin cadangkan supaya UMNO juga turut (sebagai PILIHAN kepada yang ada masaalah untuk daftar/mohon sebagai ahli melalui cawangan) rekrut ahli baru secara ’centralized’ supaya tiada kes cantas-mencantas yang dilakukan oleh mereka yang memegang jawatan di cawangan/bahagian. Borang dihantar terus kepada satu jawatankuasa di peringkat Nasional dengan wakil2 dari setiap negeri (wakil2 ialah ahli-ahli biasa yang dilantik dari kalangan profesional dan berilmu; jangkamasa 1-2 tahun sahaja untuk setiap lantikan), dan setelah ditapis latar belakang, salinan borang (CC) dihantar ke cawangan di mana pemohon tinggal atau cawangan yg beliau telah pilih (setelah diluluskan di peringkat Nasional). Kesemua proses ini boleh di buat secara online, tetapi ’sistem’ mesti ada sekuriti yang baik (tidak mudah di ’hack’/manipulasi), dan sentiasa dipantau. Jika permohonan ditolak, alasan mesti kukuh dan ada bukti sahih (contohnya, penjenayah/penyangak/perasuah, moral amat rendah, etc.)

    4. Presiden UMNO patut berasa ’malu’ (baik letak jawatan) kerana teguran beliau terhadap UMNO Selangor sebenarnya menggambarkan keadaan tenat UMNO secara keseluruhannya. UMNO semakin lemah/lembab di bawah Presiden sekarang, dan yang sedihnya beliau masih lagi ’in denial’. Lagipun kebanyakan dasar-dasar transformasi beliau (Presiden) tidak mengambil kira asas perjuangan UMNO; inilah antara faktor utama yang menyebabkan orang Melayu/Islam (tua dan muda) semakin muak dan meluat dengan UMNO yang sepatutnya memperjuangkan kepentingan Melayu/Islam. Soalnya sekarang ialah UMNO sudahlah GAGAL untuk mempertahan sokongan sedia-ada (mereka yg sudah lama menyokong UMNO), inikan pula ingin meraih sokongan baru dari golongan muda.

    Ketua Pemuda UMNO pun mesti ditukar kerana beliau tiada DNA UMNO yang tulin; beliau ini cuma UMNO ’celup’; masuk UMNO untuk jawatan/pangkat; amal politik wang yg kotor -> rasuah; lagak beliau bila masuk kampong pun buat orang kampong meluat. KP UMNO ini seperti ’musang berbulu ayam’ kerana cara berfikir mirip Pembangkang; gaya beliau persis Anwar Ibrahim. Beliau seolah-olah tersesat masuk ke dalam UMNO. Sejak beliau jadi KP UMNO, Pemuda UMNO sudah tiada gigi – lemah/lembab. Selagi KP UMNO masih lagi En. Khairy, imej ’perasuah – parti rasuah’ UMNO akan kekal. Pembangkang memang suka kerana UMNO ada En. Khairy.

    5. UMNO (parti Melayu Islam) mesti lantik pemimpin2 yang ada DNA UMNO tulin/asal, dan memang tulus & ikhlas berjuang untuk ’Agama Islam’, ’Bangsa Melayu’ dan ’Negara’.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah SWT sentiasa melindungi Tun sekeluarga. ***

  23. I.D.A. Nov 6,2014 8:54 AM

    assalamualaikum Tun,

    ada banyak perkara tentang kepimpinan umno yang sukar dihadam oleh rakyat. salah satu sebabnya ialah mengapa umno kini menjadi “pak turut” kepada kuasa asing dan juga pembangkang yang terang-terang mempunyai niat jahat terhadap kestabilan politik (dan ekonomi) negara.

    kalau begini, jangan kata generasi Y dan Z, generasi X yang pernah menyokong umno (dari luar umno) pun akan benci kepada umno.

    kalau dulu-dulu di kampung, bila kami buat sesuatu yang terpuji atau tertangkap membuat onar (macam curi rambutan ka), orang akan tanya… “anak sapa tu?”

    kesimpulannya di sini, kalau umno merudum prestasinya orang akan “tala” terus kepada bapaknya iaitu pm sekarang.

    orang (luar umno) tak akan tanya lagi cara dan pendekatan beliau “mendidik” anak-anak umnonya. orang tak pedulipun cara dia menguruskan umno, tetapi yang orang tengok adalah hasilnya.

    macam kata mat saleh, “I don’t care how you do it, I just want to see the result.”

    hasilnya sekarang sangat-sangat-sangat mengecewakan.

    setelah berbuih pm dinasihatkan oleh Tun dan tokoh-tokoh lain, pun tak nampak sebarang perubahan, maka penyokong umno (dari luar umno) yang terdiri dari generasi x pun naik meluat kepada umno sekarang ini.

    maka bertambahlah umno-haters.

    akhir kata saya perturunkan sebuah sajak khas:
    ***
    Kepada Tuan Kepada Tuan Tanah

    Kini telah usai
    musim menanam harapan
    panen kita mirip api jamung
    membakar bola mata.

    Tak terduga wasangkamu
    kera-kera peliharaan
    musnahkan tanaman, walhal
    kenyang makan di tangan.

    Usah berlama-lama
    bolak-balik batu jemala;
    inilah sepahit fakta –
    tentang bangsa haloba.

    Kembalilah ke rumah,
    susukan anak-anak.
    Kera-kera usir ke hutan
    usah dibiar merosak tanaman.

    14-06-2013
    Batu Kawan, Pulau Pinang.

    terima kasih Tun kerana memberi ruang untuk saya menulis di ruang komentar blog yang tersohor ini.

    Wassalam.

  24. habub Nov 6,2014 4:37 AM

    Dah nazak UMNO ni Tun..masa saya study di melbourne, tengok budak-budak kelab UMNO dan anak-anak menteri ni punya la hidung tinggi sama tinggi dengan Eureka Tower..sombong dia berpetala langit tingginya..macam la golongan kebiasaan macam saya ni nak tegur sangat golongan macam tu..sekadar nak bertegur pasal seronok nampak muka melayu kat negeri orang..kalau macam tu pelapis UMNO, rombaklah macam mana sekali pon, acuan yang sama jugak nanti duduk bertampuk dekat kepimpinan..UMNO dah jadi hanya untuk Elite..sebab tu lah kebencian gen-y terhadap UMNO ni membuak-buak..kalau la ada orang berkualiti dalam UMNO tu pasti akan ada gen-y yang tertarik..

  25. mubarakchan Nov 6,2014 12:16 AM

    Tun

    It is again timely that your question mark on the Selangor UMNO brings up a whole line of questions and thinking on the effectivelness and performance of a small section but important segment of a major political party which is UMNO. There are thousands of books written on Business Administration and Political Administration. But there is not a single book written to advice the purchaser how to be the President, Prime Minister or Tycoon. However, if finely practised which you did, Tun, throughout your lengthy career in politics, it is a FINE ART FORM as it is in business. Both of these careers bring out the VERY BEST IN A PERSON’S CHARACTER OR THE WORST ! In your distinguished record it is for all to see even though some refused to admit for reasons best known to themselves. There are others who hang on and hang on to their previous glories of long ago – re-burnished whatrever and called it new with big ideas. Like your disinguished political career, a spade is a spade. There is no varnishing events in history long since gone today ! This stands to your credit on your ardent practice of REALPOLITIK as opposed to those who still have their heads in the sand and call themselves GREAT ! The difference between you, a Malay, is so big that we need not wait for the future historians to say so. We say so now !

    The functionaries of a business or a political party serve one master who is the head of the organisation. A business or political organisation is a very serious undertaking – the former to make money efficiently for its shareholders whilst the latter involves in the serious task of dealing with all aspects of a nation’s public welfare. It must be noted at this juncture that both are not social clubs for the leisure or enjoyment of its members and families. These are basic or fundamental rules which are often unsaid and unwritten in most organisations concerned. What to do ? Then, it is up to the astuteness of the Head or Boss of the organisation to set up systems to keep him informed of the going-ons in such a sprawling organisation. Thiis is where the use of the private jet comes in for the CEO to fly to the distant places under his charge. In countries which are super powers with a historical past, a network of spies are established using academics, journalists, disenchanted civil servants, tycoons, businessmen, etc. Without information, it is difficult to make a judgement. Strangely, I do not understand why the Republic of Singapore has prying eyes on their neighbours sexual peccadilloes according to Wikileaks. And now there is a humongous balloon to tell all. After having been caught, they might as well tell all.

    Recalcitrants caught in a time-warp were probably forgotten in the planning of things especially if these have been losers after a bruising political battle and the leader is lost. Remember the famous quote, ‘ A kingdom for a horse !’ These lost souls and stragglers need a calm and effectivie leader from the top or foisted on to them to prepare for the next impending battle. If these remnants are any good, they should welcome whoever is suitable with open arms because a battle can only be won by an army and not a band of defeated rag-tag warriors. It is at this time that those who are loyal and still full of fight to re-examine themselves and offer themselves for the fray if they think they are still suitable otherwise it is better for them to do business in which they maybe more successful. The littel experience I had on attitudes and general considerations of others maybe from my own examples :-

    1. Just before the tumultous General Elections of May 1969, I was suddenly offered the best Exco seat for a Chinaman – the Selangor State Exco seat. I was a greenhorn but I was taking Bahasa Melayu and Mandarin lessons with the hope of greater things to come. But instead of grabbing the offer with both hands, I consulted my relative the most senior Adviser to the Federal Government on Communist Insurgency, Tan Sri Dr C. C. Too and my friends in the UMNO Youth. Both parties asked me to lay off. I took their advice. When the offer came, I was assured that a senior Minister would stand in this Federal seat of Kuala Kubu Baru and together with his help, a majority of 5.000 was easily attainable. I believed in my advisers advice and adroitly recommended a senior MCA veteran to take my place as I did not want to offend the important person who backed me. The results underlined my advisers advice. The veteran was returned with 450 votes and his brotheer went up to Kuala Kubu Baru and scolded the people there. How do we read all this ? First, I recognised that in the public affairs of a nation, I should not stand in the way of others who were more qualified than me. How ? Even though I could not see my own character and personality and experience in a mirror, other people could and thankfully, they gave me honest advice which I cherished to this day. Hence, I am still around.

    2. I was called to the office of this very important person on 2 January 1973. He said, ‘ You take-over my Federal constituency of Batu Berendam. I have promised my family to retire for so long and I am now quitet tired of politics. ‘ I did not expect these words but I did expect this appointment 12 months before when I was appointed as the youngest Director to an important Government Agency. I was prepared this time round. I had already consulted my 2 important Advisers. Already I knew who would be the Boss of the Ministry in which I would be his Deputy and who would be the leader of his political party. I just asked one pertinent question, ‘ Would I be appoined the Boss of this Ministry, Sir ?’ He replied, ‘ If you do well, our Prime Minister Tun Razak might appoint you.’ Hmm. In REALPOLITIK this is no guarantee. I promptly gave a lame excuse and proposed a Seniro Civil Servant to take my place. By October the same year,1073. I heard both of them went on a safari after the World Bank/IMF meeting in Nairobi. On this, I did not employ spies to get me the information but I sourced it direct from the leading edge of the political action. It is important to look at the gift horse in the mouth for fear it might turn out to be a donkey. I was proven correct in my assumption. My replacement retired after one term. I am still around.

    For those who need some pointers to decide on their future, I hope these 2 instances of my limited political experience may enlighten them to see the light and make way for others. AS IT IS SHOWN IN MY OWN EXPERIENCES THAT ALL GITTERS IS NOT GOLD !

    MALAYSIAN BOLEH ! MALAYS BOLEH ! MALAYSIANS BOLEH !

  26. hjzin Nov 5,2014 10:40 PM

    As Salam’kum and just find better politicians, YAB Tun Dr M
    than PRs to win GE-15!

    Gen-Y Youthful idealism:
    Sure, filter through the list of young NGO leaders- yes, those named running soup kitchens and providing free English tuition, etc young Drs (CheDet!)

    Not for GE-14 but for GE-15, UMNO should have a sizeable list to work with/ to:
    1. provide them counselling and support, for their critical mid-career years/ mid-family growth
    2. give $ support/ grants for their NGO projects
    3. shelter them from ‘warlords’
    ( vs yes .. kick them out quickly, if they get big headed )

    DS Mukhriz and YB Khairy, to scour for this new breed of politicians?
    Maybe, and it has to have full $, social facilitators and DS M Najibs full commitment .. and in sya-Allah time.

    Haji M Zin
    Alor Gajah DPH

  27. shahrulnizam Nov 5,2014 9:29 PM

    patut bukan sahaja umno selangor… semua negeri patut ada perubahan..
    dapat projek, dapat pangkat baru nak sokong umno…
    tak dapat projek atau pangkat, tinggal umno…
    harga CPO naik, harga minyak naik, subsidi dikurangkan..
    harga CPO turun, tapi harga minyak kekal, rakyat subsidikan kerajaan..
    pusing mana-mana pun rakyat yang kene…
    sebab pemimpin kerajaan, umno…

  28. Walinong Sari Nov 5,2014 8:14 PM

    Setuju pendapat di atas. Susah hendak daftar sebagai ahli UMNO

  29. Tuntuah Nov 5,2014 7:08 PM

    Bukan umno selangor aje
    Seluruh umno kene ubah

    Sbb semua dah tonggang terbalik. Tamak. Tak nak tolong rakyat. Sibuk makan gaji buta.

    Sah lah kata bujang lapok. Alif mim nun wau. Alif tendang wau.. Sarkis

    Dulu, kini dan selamanyer.. Sarkis..

  30. shahrulniza Nov 5,2014 6:11 PM

    salam tun…tumpang lalu ( sambil membongkokkan badan)
    Tukar topik sikit….
    Apa itu Bijak? Bagaimana nak mencari orang bijak?

  31. shahrulniza Nov 5,2014 5:48 PM

    Salam tun…tumpang lalu jap…
    Kepada ABDDMAN saya nak bagi pendapat sikit teantang komen awak…saya tak pro kepada mana mana pihak tetapi hanya mengeluarkan pendapat yang saya tahu…
    Pertama janagan kita menilai pada benda yang kita sendiri tidak tahu kerana saudara sendiri bukan sentiasa atau 24jam duduk dengan Najib. Apabila kita sendiri menilai pada benda yang kita sendiri tidak tahu maka akan timbul tohmahan.
    Sepatutnya kita mencari persamaan dahulu kemudian barulaa wujud penolakkan dan penambahan.
    contoh seperti cara kita mentadbir keluarga….setiap keluarga cara berbeza tetapi tujuan tetap satu iaitu membahagiakan keluarga.

  32. zaidah Nov 5,2014 4:38 PM

    Askum Tun,
    Saya amat tertarik komen Tun dalam hal UMNO Selangor.Saya cukup setuju saranan Tun supaya UMNO Selangor perlu menukar semua ketua ketua UMNO nya jika mahu lihat UMNO kembali memerintah Selangor.Ingin saya sentuh hal UMNO Shah Alam,sebab saya tinggal diShah Alam.Siapakah yang menerajui UMNO Shah Alam?Minta disenaraikan semua AJK UMNO Shah Alam,dari Ketua Bahagian,Wanita,Pemuda,Puteri,dan AJK nya.Sebutkan nama dan juga latar belakang mereka.Jika ada yang berlatar belakang ‘professional’,boleh dikira.Ramai dari AJK UMNO Shah Alam is a ‘nobody’.Jika ada Pengarah pun,pengarah kerja syarikat ayahnya,dan jika ada ahli perniagaan,adalah dapat projek kerana berkecimpong dengan UMNO,bukan atas dasar dan kebolehan kelulusan sendiri.Dimanakah orang orang yang berkaliber saperti doktor,banker dan lain lain?Mereka telah dicantas sewaktu zaman Datuk Salamon,dan Dato Nawawi.Semua mereka ini dicantas dalam pemilihan cawangan.Yang ada sekarang semua PAK TURUT.Lihatlah disemua cawangan Shah Alam,siapa Ketua dan AJK mereka?Bagaimana caranya Shah Alam nak menang,jangankan Selangor?Saya bukan memandang rendah mereka yang tidak berkelulusan,tapi zaman sekarang ini,bukan zaman arwah Tun Ghaffar Baba.Dulu jika dah jadi cikgu tu,memang dah bertaraf tinggi untuk jadi ketua dan calun.Sekarang,setakat bekas penjual kereta terpakai atau tak ada kelulusan,nak duduk dalam Dewan Undangan atau Parlimen,dan minta mereka yang mendapat kelulusan luar negara untuk mengundi,siapa yang nak pilih?Pada hal Shah Aklam adalah kawasan elit,takkan UMNO tak ada yang berkelulusan?

  33. abddman Nov 5,2014 2:05 PM

    Assalamualaikum Tun…
    Semoga Tun dan keluarga sentiasa diberkati dan mendapat perlindungan ALLAH SWT.
    Saya sangat bersetuju dengan tulisan Tun. Tetapi pada pendapat saya sikap Najib terhadap UMNO Selangor terlalu biadab dan tidak mencerminkan beliau sebagai seorang pemimpin Melayu. Beranikah Najib bersikap yang sama di dalam majlis MCA, Gerakan atau MIC? Jika prestasi ketiga-tiga pemimpin dan parti komponen BN ini diukur dalam keputusan peperiksaan, ketiga-tiga pasti mendapat gred F atau gagal. Mengapa terdapat ‘double standard’ dalam menentukan prestasi pemimpin?
    Inilah sebenarnya asas kepada sikap Najib sebenar, ‘lakonan’ seperti seorang hero yang ‘GENTLEMAN’ tetapi sebenarnya seorang dayus yang berselindung di sebalik ketiak isteri. Saya sebagai seorang pengundi BN dan ahli UMNO merasa tertipu dengan mandat yang saya berikan. Ibarat melepaskan seekor anjing yang tersepit, digigitnya kaki saya.
    Apakah Najib sedar dirinya sendiri tidak bermutu sebagai seorang Presiden UMNO hinggakan prestasi BN pada PRU13 lebih teruk berbandng PRU12?
    Adakah Najib sengaja membiarkan dirinya di’remote’ oleh tangan-tangan ghaib berambut perang atau bermata sepet? Mungkin Najib lebih sesuai menggantikan Ketua Umum PKR selepas anak Ibrahim mendapat hukuman kerana bukan sedikit tindakan Najib memenuhi segala kehendak Pakatan Rakyat.

Leave a Reply