TOTAL VISITORS FROM 2008:

1MDB RESTRUCTURE 67

1.  The 2nd Finance Minister has presented Cabinet with a restructuring plan for 1MDB which will solve all it’s problems. I would like once again to repeat that repayment of the debt does not absolve the borrowers from responsibility for losing the money in the first place. The money is not lost through bad businesses but has simply disappeared. Somebody knows how the money disappeared and who has the money now. But that somebody is not telling.

2. Now the restructuring process.

3. IPIC is said to have invested 1 billion U.S. dollar in 1MDB. It is not a loan as claimed by the 2nd Finance Minister. Certainly it is not a free gift. What does IPIC get for its 1 billion dollars from 1MDB. It must be the assets of 1MDB.

4. IPIC may be putting in another 3 billion USD. The money which 1MDB gets will be used to repay the German Bank which had lent approximately 1 billion USD The additional 3 billion USD will be for transferring the landed assets of 1MDB.

5. 1MDB had acquired Government land worth between RM4000/- toRM7000/- psf at RM60/- to RM90/- psf. Actually the price paid by1MDB for Government land represents or reflects an abuse of authority. The right thing to do is to pay the market price of the land before it is developed or disposed of.

6. If IPIC pays 4 billion USD to 1MDB, effectively IPIC become owner of the assets of 1MDB.

7. 1MDB actually gets nothing as the money from IPIC will go towards paying the interest and loans of 1MDB to reduce the total loans of RM42 billion to a smaller amount.

8. On this smaller loan 1MDB would still have to pay interest until money is found to pay off the principal.

9. So how does this restructuring benefit 1MDB. It would:

I. Lose control of 1MDB to IPIC

II. Any development of the land would accede to IPIC.

III. The deal would result in the Malaysian Government losing billions of Ringgit unless market price is paid for TRX and Bandar Malaysian land.

IV. 1MDB would still have to pay interest on the balance of the loan and eventually billions of Ringgit to settle the loans. Having lost the most valuable part of its assets, how does it raise money.

V. 1MDB would still have to sell off the power plants. Since it paid higher than market value for the plants it will not be able to list it or sell at the purchase price. It will have to lose at least 3 billion Ringgit simply to get rid of the plants.

10. So far there is no evidence that money amounting to 4 billion dollars (14 billion Ringgit) from Cayman Islands is in Singapore. That money has disappeared unless 1MDB can show there are “units” with value in money in Singapore. The units must be converted to real money to be credible.

11. The restructuring plan presented by the 2nd Minister of Finance cannot erase the problem of 1MDB, cannot erase the fact that money borrowed by 1MDB has disappeared, that the Government of Malaysia will lose billions of Ringgit. Part of the loan may be redeemed but a very substantial amount will remain. Certainly the restructuring will not result in the lost money being recovered.

12. There are too many evidence of cover-ups by politician and civil servants. When Najib is defeated and I believe he will, in the next election, there will be no stopping the legal actions which must follow.

13. I hope the restructuring will help but unless the lost money is returned, paying off debts will absolve no one.

67 thoughts on “1MDB RESTRUCTURE

  1. asjmoney Jun 24,2015 12:35 PM

    I agree with Dr. M that any deal that will dilute the Malaysian public’s effective ownership of 1MDB assets should not be pursued… even if seems to help in reducing debts.

    1MDB’s problem is the funding of long term investment developmental assets with short term debt that requires annual service. A mistake made by many investment companies.

    1MDB’s cash flow problems CAN indeed be solved. It’s time for all Malaysians to stop trying to assign blame and rally round solve 1MDB’s cash flow issues.

  2. suhainin suhaibul Jun 18,2015 10:36 PM

    Assalamualaikum Oran….

    Dear Oran….
    Saya faham mengapa Oran berkata begitu kerana Oran tidak mengetahui apa yang pernah kami lalui….serta…..tidak tahu siapa kami.

    1.Oran pernah dipenjara melebihi 3 bulan?

    2.Oran pernah tak dimasukkan ke Hospital Mental dengan salah satu agendanya adalah untuk menyembunyikan segala bukti serta agar kelangsungan kerjaya dapat diteruskan?

    4.Oran pernah Membunuh demi Negara dan keluarga?

    4.1 Oran pernah rasa bagaimana rasnya menjadi pembunuh?

    5.Oran pernah rasa bagaimana rasanya jika keselamatan keluarga Oran terancam?

    5.1 Oran pernah jadi pengganas serta memimpin pengganas?

    6.Oran pernah jadi Mafia dan ketua Mafia?

    7.Oran mengerti dan pernah menceburi dunia mafia serta memimpin para gangster tak?

    7.1 Oran pernah bergelut dalam kisah umpama berperang dan membunuh semata-mata untuk terus hidup?

    8.ORAN PERNAH MENYABUNG NYAWA DAN MENGGADAI MARUAH UNTUK MENYUMBANG IDEA DEMI PEMBANGUNAN MALAYSIA?

    9.Oran pernah merompak dan menjadi ketua perompak?

    10.Oran pernah jadi umpama buruan pihak polis dan golongan gangster mafia serta pertubuhan sulit?

    10.1 Oran pernah jadi pemimpin tertinggi suatu gagasan?

    11. Oran pernah dihina dengan kehinaan yang tiada taranya?

    12. Oran pernah rasa umpama berpuasa setahun?

    13. Oran pernah merempat di luar Negara?

    14. Oran pernah rasa seperti nyawa dihujung tanduk seumpama tiada jaminan untuk melihat matahari terbit keesokan harinya?

    15. Oran pernah rasa bagaimana dipulaukan serta dihina masyarakat setempat?

    16. Oran pernah merisikokan serta menggadaikan hampir segala-galanya dalam hidup Oran demi “sebuah kisah”?

    16. Oran pernah jadi pengganas dan tahu apa ertinya keganasan serta bersama pengganas sebenar?

    17. Oran pernah jadi guru biasa sekolah rendah?

    18. Oran pernah tinggal setahun serumah bersama pendatang asing tanpa izin lalu umpama mengemis makanan daripada mereka serta menjadi umpama kuli mereka?

    19. Oran pernah jadi Pegawai Maklumat Pendidikan Daerah?

    20. Oran pernah jadi pakar computer….etc…?

    21. Oran pernah hidup tanpa wang walau seringgit?

    22. Oran pernah bersama pertubuhan sulit seumpama Freemason?

    23. Oran pernah Bercerai dengan isteri serta tidak mampu memberikan perhatian kepada keluarga dan anak-anak demi sebuah ‘Kisah’?

    24. Oran ada “Kad Pesakit Jiwa – gila” tak ?

    25. Oran mampu hidup sebagai orang gila dalam masyarakat?

    26. Oran pernah menjadi petani yang membuka ladang bermula daripada hutan rimba kerana berasa hanya tenang bila berada dalam rimba?

    27. Oran pernah menjadi buruh kasar di luar Negara termasuk menjadi pencuci tandas dan pembasuh pinggan mangkuk bekas hidangan masakan berasaskan babi?

    28. Oran pernah rasa bagaimana rasanya perasaan melihat Ibu angkat dan rakan-rakan mati dibunuh di depan mata Oran sendiri?

    29. Oran pernah dilatih menjadi pemimpin politik…etc…?

    30. Oran pernah bekerja tanpa gaji macam hamba abdi layaknya?

    31. Oran pernah rasa apa ertinya menjadi seorang Trillionaire yang menyembunyikan segala identity dan kekayaannya, lalu hidup umpama orang kampung biasa? Kaya tetapi tidak mampu merasainya?

    32. Oran pernah rasa “Tidak takut mati dan tidak takut dipenjarakan”?

    33. Oran pernah rasa apa dan bagaimana rasanya itu “Bangkrapsi”?

    34. Oran pernah jadi umpama orang buta,tuli dan bisu tak?

    35. oran pernah rasa bagaimana rasanya jika bapa angkat mati umpama sakit tetapi sebenarnya dibunuh dan bapa angkat dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan rasuah?

    36. Oran pernah cuba membunuh diri?

    37. Oran pernah jadi Dukun Sihir tak?

    38. Oran tahu apa itu bomoh hujan?

    39. Oran pernah melihat Jin?

    40. Oran pernah melihat makhluk seperti haiwan yang tidak pernah disaksikan orang lain? Pernah lihat “BioWeapon”?

    41. Oran pernah rasa serangan Psikologi yang boleh membunuh?

    42. Oran tahu tak apa itu “International Tricks”?

    SEKADAR MENYEBUT BEBERAPA CONTOH UNTUK RENUNGAN ORAN.
    Oran tahu berbahasa melayu tak?

    Jikalau begitu – Mengapa saya tidak di tangkap sahaja lalu di sumbatkan ke dalam penjara? ….atau…. dihukum mati sahaja?

    – Tanya Tun Dr.Mahathir dan George w. Bush serta kerajaan Malaysia bersama beberapa kerajaan Negara lain….tentang mengapa agaknya saya tidak dipenjarakan? Jikalau mampu bertanya kepada Profesor Syed Hussein Alatas dan ibu angkat saya Datuk Norjan Khan Bahadar, maka pergi tanyakan mereka di kubur mereka.

    Oran datangi pejabat Tun Dr.Mahathir Mohamad lalu tanyakan kepadanya apa itu “Kisah 2003”. Jikalau dia berpura-pura tidak tahu; bunuh sahaja Tun Dr.Mahathir Mohamad itu.

    Jikalau Oran tidak tahu dengan siapa Oran bercakap….lebih baik Oran diam sahaja dan anggap sahaja orang itu sebagai orang kampung pedalaman yang kurang ilmu serta sudah gila. Ianya lebih selamat buat Oran…..kerana…..ada rahsia yang perlu terus menjadi rahsia.

    Ada terlalu banyak rahsia yang “Rakyat Biasa” tidak boleh didedahkan dengannya.

    Oran masih ingat “Wikileaks”? mereka itu adalah antara “Orang-Orang kuat” kami…..dan….itulah akibatnya jika hendak menukarkan “Rahsia” menjadi “Wang serta Kemahsyuran”.

    Oran tahu tak daripada mana “Parti Pembangkang di Malaysia” mendapat sumber dan Idea? Jangan Tanya kami mengapa?

    Salam sejahtera Oran….. May God Bless You…..

  3. Arif Abdullah Jun 9,2015 2:27 PM

    Assalamualaikum Tun,

    I would like to say I have been your loyal follower when you were in office and out off office. I have the utter most respect for you and what you represent as a Malaysian leader. What you are doing on the 1MDB issue to me is right and should be addressed to obtain the real scenario of Najib leadership.

    But to me Najid is not right as a Prime Minister, he can never fill his belated Father shoes Almarhum Tun Razak who is a brilliant leader,a pro bumiputra & a well precision racial leader. Its will take alot of passion, commitment & love of the country to be a brilliant leader.

    But you Tun, to me you are one off the best Malaysian leader cause I learn so much from you and how you tackle situations. Your views & ideas help me realize as a Malaysian that there is hope for Bumiputra if they put their minds and heart to it.

    With regards to 1MDB, I hope you will end this soon. To me GST is Najib way to cover the losses that is related to 1MDB and the Malaysian people are suffering because of GST which was not properly structured.

  4. cruze Jun 9,2015 11:15 AM

    Fitch Ratings dah turunkan taraf kredit negara berikutan kes hutang yang membabitkan 1MDB dan Kerajaan dah pergi jumpa Fitch Ratings untuk menaikkan semula taraf tersebut kata Abdul Wahid, awalnya Abdul wahid kata hutang 1MDB tidak memberi kesan kepada sistemik. Menurut harian metro muka surat 45 hari ini.

    Saya bukan dari jurusan ekonomi, jika ada sesiapa yang faham tolonglah jelaskan apakah kesan pada penurunan taraf kredit dan sistemik.

    Saya dan mungkin ramai lagi yang agak keliru kerana zaman sekarang terlalu banyak perkataan global yang di tulis dan di sebut dalam bahasa malaysia tetapi tidak di terjemah sepenuhnya di dalam perkataan dan terjemahan bahasa malaysia..contohnya PROGRAM dalam bahasa melayu setelah di tukar dari bahasa inggeris kita akan menulis dan menyebut PROGRAM juga.

    Oleh sebab saya dari jurusan teknikal dan mungkin individu2 lain dari jurusan masing masing pun sukar untuk memahami…

  5. daeng Jun 8,2015 4:18 PM

    Assalamualaikum.

    Setuju dengan pandangan cruze dan hikari.

    Dalam realiti yang sebenar, makna satu-satu perkataan bukan terletak pada kata yang diucap tetapi pada perbuatan yang dilakukannya.

    Dalam situasi sekarang Najib Altantuya tu cuba bermain kata-kata tetapi hanya orang yang bodoh saja boleh dengar cakap dia.

    Apa kata ahli-ahli UMNO yang merasakan diri mereka bijak dan dan bukan pembodek, boikot ceramah-ceramah Najib. Biar dia keseorangan dan syok sendiri seperti cadangan saudara hikari.

    Wassalam.

  6. cruze Jun 8,2015 2:32 PM

    Ada di antaranya yang cuba nak sabotaj Tun dengan mengatakan “NO BODY PERFECT” Fikirlah sendiri mengapa dan untuk apa adanya ISO sebagai contohnya.
    Wah!!!!!!!!! Jika dah buat salah pandai pulak guna NO BODY PERFECT”, Habislah kalau slogan ini anda gunakan jika anda Menjawat jawatan sebagai ARKITEK dan IR, contohnya bangunan Putra Jaya roboh hingga ada menteri kabinet yang mati…..masih lagi mahu mengatakan Nobody perfect? Jika tidak kisah jangan di gantung IR mereka dan biarkan lah mereka teruskan kerja dan Business untuk membuat bangunan2 lain tanpa di siasat.
    Contoh lain pula, lebih baik tidak payah wujudkan Mahkamah atau Badan Pencegah Rasuah kerana “NO BODY PERFECT”.
    Contoh lain lagi, jika perogol kita maafkan secara “NO BODY PERFECT” ok tak?
    Hanya individu yang pemalas dan berhati jahat sahaja akan selalu menggunakan alasan “NO BODY PERFECT”..

  7. cruze Jun 8,2015 2:14 PM

    Tun orangnya sangat teliti dalam banyak hal, Tun tidak akan wujudkan ruangan balas komen kerana Tajuk dan intipati yang Tun bentangkan sangat jelas dan padat.
    Tun memberi ruang kepada semua rakyat meluahkan rasa hati dan pendapat yang seiring ke bertentangan ke dan bermacam macam lagi, jika ruangan balas di sediakan kungkinan besar blog Tun akan jadi kecoh di sebabkan pertelagahan sesama kita.
    Jangan risau, kita demokrasi sesiapa pun boleh meluahkan di sini. Jangan bezakan samada anda dari golongan profesional, petani, peniaga, pekebun, artis malah menteri kabinet pun boleh turut serta. Tun sendiri pun tidak membezakan darjat dan pangkat rakyat malaysia.
    Jika anda yang rasa sangat profesional dan kami yang dari golongan bawahan ini bukan di sini tempatnya maka jangan sesekali lupa, jika anda Professor ke, IR ke CEO ke, jika mati nanti kita semua tempatnya sama tiada yang mulia iaitu liang lahad (tanah) jangan terlalu berbangga dengan Kereta besar, rumah besar dan harta yang banyak.
    hanya jangan ada unsur unsur perkauman bila membuat sebarang kenyataan.
    Selamat sejahtera Tun Mahathir, TMJ, Muhyidin Yasin, Shafie Afdal, Hj Mukhriz dan Khairi Jamaludin, semuga semuanya sihat.
    Tak usah memandang rendah sesama kita, kita rakyat malaysia mahukan negara yang aman dan ekonomi yang sihat…

  8. Mohamad Badrudin Jun 8,2015 11:40 AM

    Hi Sawmill, I do not think you understand the issues that have been raised. Everybody understands what is at stake, except you. Do you know that the effect of the unaccounted money is to be a huge catastrophe for us all, much worse than Greece is facing now. Our RM exchange rate will continue to fall and inflation will rise. The poor will get poorer. Since Najib became the Prime Minister, Malaysia have been befallen with one calamity after another. Don’t these bear a sign that there are lots of things that are not right with the leader? Let us stop the calamities once and for all by pressuring Najid to leave.

  9. hikari Jun 7,2015 9:26 PM

    Assalamualaikum Tun,

    jika semua rakyat boikot semua acara yang dilakukan oleh UMNO dan acara yang dihadiri oleh mana2 menteri BN, pasti kesannya adalah sangat kuat.

  10. samwill Jun 7,2015 7:10 PM

    Hi Tun..pardon me for saying that no one including yourself, Tun, or myself can be a soothsayer for anybody’s future..that we leave it to Allah S.W.T. For me i am bewildered as to why any reason(s) for attacking must be made out on the open as if though Tun’s wish has not been granted by the very person Tun is taking aim at. I am 100% sure nobody is perfect in the order of the day and that is including everybody so to speak. BUT do not take it out on ‘somebody’ you want to avenge because of your unsuccessful wish. For heaven’s sake, the good people is at stake here. Unless you, Tun want to see it RUIN. Do not think of yourself, please.
    We the rakyat know what to do. And our job is to prevent the opposition from getting even an ounce of confidence on ruining the country. Mind you, Tun.

  11. oran Jun 7,2015 4:12 PM

    Dear All,

    I am quite amazed at this suhainin suhaibul guy, he was attacking Dr.Mahathir without giving specifics like what we do here on 1mdb.

    He said Dr.Mahathir is a hypocrite but he is, by not being specific, is also treading on a munafiqun line.

    I clicked on the YT attachment hoping to find answers but all I find is some old Indonesian song. Good though it may be but romance is for the elite and the downtrodden.
    The former because he has everything else (there is to have), and the latter because that’s the only thing he had.

    Was he jailed for 12 years? What was the purported crime.
    Did his business went bust? Or his licence not renewed.
    Did Dr.Mahathir steal his money? Or rape his daughter.

    Until I find those answers, I just can’t take those comments seriously.

  12. Othaman Ahmad Jun 7,2015 2:50 PM

    By now it is confirmed yg Najib itu Kecut & Takut due to the fact that apabila Tun Mahathir hadhir dan ingin bersemuka dgn dia.

    Memang benar sangat pantun lama mengatakan…
    Tangkap ikan haruan
    Dapat si ikan keli
    Kalau salah haluan
    Jumpa tuk guru belajarlah lagi.

    Kekuatan Hang Tuah terletak pada huruf ‘T’. Begitu juga kekuatan Tun Mahathir terletak pada huruf ‘M’. Selain itu, fadhilat huruf ‘M’ menonjolkan istilah berikut :-
    M – Mahathir
    M – Muhammad
    M – Muslim
    M – Melayu
    M – Malaysia

    Semua ciri-ciri ini cukup sinonim dgn keperibadian Mahathir Mohamad, seorang Muslim, perdana menteri Malaysia selama 22 tahun, pemimpin Melayu bertaraf dunia (world class leader).

    Sementara UMNO……
    United Malay National Organisation
    Under Mahathir No Oppostion

    Nama Najib letak di mana….Najib apa ada…..???

  13. Keris Derhaka Jun 6,2015 7:26 PM

    Assalamualaikum Wahai Ayahanda Tun yg dikasihi,

    Utk makluman Ayahanda Tun, saya adalah salah seorg jentera gerak gempur UMNO dibwh naungan BTN pd zaman pemerintahan Ayahanda Tun. Pada ketika itu saya curahkan segala tenaga dan masa saya demi keunggulan Parti Keris UMNO kerana pd ketika itu saya amat yakin pada perjuangan yg blm selesai yg dikemudikan oleh Ayahanda Tun adalah asli demi bangsa dan negara.

    Sebaik saja Ayahanda Tun melepaskan jawatan Perdana Menteri Malaysia, saya dan Sahabat2 mengambil langkah mengundur diri dari persada politik kerana telah hilang keyakinan pd perjuangan selepas itu. Hampir kebanyakkan dr kami menyepikan diri sejak hari itu hinggalah kini. Namun yg demikian peristiwa semalam yg menyaksikan Ayahanda Tun diberhentikan dr memberi ucapan di PWTC bagaikan menyentap setiap sendi di tubuh ini.

    Saya berikrar, dgn segala tenaga dan masa saya dgn izin Allah akan saya curahkan utk bersama2 berjuang kembali bersama Ayahanda Tun. Selagi pemerintah itu masih memegang kemudi parti UMNO, maka saya adalah keris yg derhaka.

    Wasalam Wahai Ayahanda Tun yg sgt dikasihi.

  14. man Jun 6,2015 6:57 PM

    Salam Tun,

    Your 22 years of rule has benefited Malaysians in many ways. I cannot imagine if someone else became PM after THO. With a big population and vast land area, you have done much much better than any other leader/s in this region. Look at our neighbors, some succeeded and some failed. But their challenge is not the same as what you have encountered. Different scale and different situation. You are the greatest leader ever born in this region I believe.

    Thank you Tun.

  15. Murad Jun 6,2015 6:37 PM

    As Salam Tun, May Allah bless you always and longevity.

    1.I was watching 2nd Finance Minister explanation on 1MDB restructuring over TV 1.As an average man I found quite difficult to grasp the overall explanation except manage to catch bit and pieces of the story-telling.

    2.Agreed with you Tun, “Where is the detail the restructuring process?”.

    3.The Irony is that he also mentioned if 1MDB failed on the repayment of debts the Malaysian Debt deficit will increase from 3% to maybe 5 to 6%.
    All the while if I am not mistaken,(please correct me if I am wrong), PM says 1MDB has paid capital of 1 million, if it goes bankrupt it will loose on the capital only and does not effect the overall Malaysian Govt. i.e. the people.So I found it contradicting, appreciate if I can get more clarity.

    4. Lastly. 2nd Finance Minister said that 1MDB has help Pasarana get Millions Dollars of contract in Saudi Arabia through the help/collaboration with Petro-Saudi.This has been denied openly by the former CEO of Pasarana. What a lie..!Firman Allah, “Wamakaru wamakarulah, Wallahimakirun”.(In short it means, you don’t try to lie, as Allah is the best lying that fix you up)Mat Hassan like to use this verses in his speech, ask him what it really means.

    Murad,n.s.

  16. Othaman Ahmad Jun 6,2015 2:56 PM

    Bro Mubarakchan…..

    My deepest appreciation over your support. Like you, Tun and our compatriots here, we are doing this not for wordly gains but our sincerity to God Almighty and the nation.

    Keep it Up and On, bro and Salam.

  17. TWOG Jun 6,2015 11:29 AM

    /// In history, every Dictatorship and its System collapsed after the departure of the Dictator… ///

    mubarak – you are absolutely correct. That is why Malaysia is now on the verge of collapse.

  18. anony Jun 5,2015 8:51 PM

    saya adalah seorang yg tidak minat politik.. tak pernah kisah dan tak pernah ambik tahu..
    but, the whole 1MDB issue is something that even I think is a bit hinky.. the more read about it the more frustrated i become..

    Najib sebagai seorang perdana menteri, harus ada kerpercayaan daripada org ramai/rakyat..
    tetapi kepercayaan itu, makin hari makin pudar.. its black and white now when it used to be the color of a rainbow..
    before one tarnish one/UMNO/BN reputation even further..
    one should know when to step down especially when things are not getting better nor will it be..

    at least that is my opinion..

    then again.. i am just one person .. and it might just be me

    Sincerely,
    Anony -a Malaysian who wants Malaysia to be better

  19. novo Jun 5,2015 1:48 PM

    SALAM TAHNIAH TUN.

    DAN

    SALAM KO NAJIB.

    SERTA

    SALAM KEPOLISIAN TAHAP RENDAH PDRM.

    KEPUTUSAN PENUH.
    TUN = 20 MATA PENUH
    NAJIB= 1 1/2 MATA
    POLIS = 3 MATA

    Justifikasi.
    TUN.
    1. 10 MATA KERANA – Walaupun pahlawan ini TUA, tapi masih hadir untuk bersemuka dengan Pahlawan Doraemon Najib.

    2. 5 MATA KERANA – Penyokong pahlawan TUA ini hadir dalam jumlah yang ramai. Tidak membawa Placard/sepanduk “WE LOVE PM IKAN DURI”

    3. 5 MATA KERANA – Amat “berbatu” pahlawan TUA ini.

    Pahlawan Doraemon Najib

    1. 1/2 MATA KERANA – Pahlawan Doraemon Najib takut sangat nak bersemuka dengan Pahlawan TUA. Tengok gambar Pahlawan TUA pun boleh terkencing dalam seluar. Adakalanya merancau-melancau dalam mimpinya. Kalau tengok wajah Pahlawan TUA dan disoal olehnya pasti Pahlawan Doraemon Najib akan mengalami ganguan jiwa dan raga sepanjang hidupnya.

    2. 1/2 MATA KERANA – Penyokong Pahlawan Doraemon Najib tidak dapat hadir kerana ketinggalan bas dan kapal terbang dan lupa bawa membawa Placard/sepanduk “WE LOVE PM,SILA BAYAR DAHULU” baru senpaduk di angkat.

    3. 1/2 MATA KERANA – Amat sikit atau hampir tidak “berbatu” Pahlawan Doraemon Najib ini.

    PDRM
    1. 1 MATA KERANA – Kelulusan telah di beri dan disaat-saat akhir kelulusan di tarik balik. Tidak dapat menjangkakan keselamatan awan semas nak beri kelulusan. Separuh “cerdik” dan separuh “bodoh” di dalam menjangkakan atau membuat prediction of event. Kadang-kadang sahaja ambil berat keselamatn awan/rakyat. Tapi tidak ambil berat keselamatan DANA AWAN/RAKYAT di 1MDB.

    2. 1 MATA KERANA – Penyokong PDRM adalah lebih kurang atau seramai penyokong Pahlawan Doraemon Najib. Tiada sepanduk dibawa tapi amat displin mereka ini kerana memakai baju dan seluar yang seragam. Ada diantara mereka tidak mengenakan pakai seragam kerana atas arahan tugas.

    3. 1 MATA KERANA – Kadang kala “berbatu” dan kadangkala nipis “batunya’

    Ayam yang tidak sempat masuk “bong” (gelangang sambung ayam) untuk belaga hanyalah ayam daging seberat 3 kilo. Ayam kampung TUA walaupun berat 1 kilo pasti akan berlaga dahulu. Kalah atau menang kira kemudian, tapi prinsip ayam daging tengok “bong” pun dah mati terkejut sakit jantung kerana terlalu berlemak dan gemuk. Ayam daging ini jangan di makan kerana mati sebagai bangkai kerana tidak sempat di sembelih mengikut Islam.

    Tun makan ayam jenis apa?

    Wassalam.

  20. banitamim17 Jun 5,2015 1:39 PM

    If You Cant Beat Them, Join Them..it is what the politician does in politics. If You Cant Beat Them, Confused Them…its exactly what the government does to the RAKYAT since merdeka until todates 1MDB fiasco.

    Kepada ummah, berbaliklah kepada ISLAM, hanya Al-Quran dan Hadis yg x pernah salah dalam membentuk peradaban manusia. Selagi kita berpegang kepada dunia tanpa Al-Quran & Hadis, selagi itulah kemelut pentadbiran negara terjadi..dulu Skandal BMF, sekarang 1MDB, esok lusa masa depan??

  21. mubarakchan Jun 5,2015 1:05 PM

    Tun

    For the PAP worm embedded in the woodwork,TeohBengHock69/6666 from the humongous Ministry of Information, Phoenix Park, Singapore. My thanks for giving me publicity by mentiioning my name. I love it. Please mention some more. Just do not say anything bad about me. You know I am a good guy unlike your former boss Dictator Lee Kuan Yew. OK.

    For Saudara Othaman Ahmad. I fully support you. All that our leaders/rulers need to remember is ‘ SOVEREIGNTY, NATIONAL INTEREST, SELF-ESTEEM. ‘

    There is absolutely nothing wrong with the Malays, the Indians , the Chinese, the Dayaks, the Kadazans and all Malaysians. We are all the same under the skin as our beloved doctor Tun Dr Mahathir Mohamad knows very well.

    We now see for ourselves and learn for ourselves the Devil is not in the details but in the aping of the failed MONEY MONEY MONEY policies of the late Dictator (1959-2015) who conned two generations of insiders and outsiders.

    It is bad, very bad that the leaders of the day are turned on their heads upside down by MONEY MONEY MONEY. As I have always said a democrtically elected Government is to rule over us, fair and just. What has it got to do with money ? In fact in our beloved Malaysia MONEY MONEY MONEY IS ALL AROUND US ! Right Saudara Othaman Ahmad ?

    If we fly over our beautiful country with its beautiful people, we see huge swathes of green below us. Our ever eager State excos can just ‘convert’ this greenery into commercial land and presto, we have the money eg. 30 sens into RM 3 per sq ft. It is as easy as that.

    WHY EXPOSE OURSELVES TO ALL THE JEWISH OR NON-JEWISH CHARACTERS (DUMB CHINAMEN) FOR MONEY WHEN WE ARE ALREADY SITTING ON TOP OF THE MONEY ? I remember the Johor State Government gave away 1 acre of land as long ago as the 1960s and earlier. As I always said History is a fair arbiter of Humankind.

    Your desire that our beloved country Malaysia and its people return to NORMALCY is as great as mine Saudara Othaman Ahmad. No doubt about this. This desire is what makes our beloved Malaysia great.

    Unlike the brainless worm BengHockTeoh89/6666, I always hoped that one day our beloved Malaysia will ape the best of Japan and Switzerland in education,industry and life-style. This can be done with the proper leadership. Words like fun and games are VERBOTEN in these countries.

    To ape Singapore which is a failed State wrapped in BLUFFOLOGY can only bring us much pain and no gain. The Dictator tried to turn Ang Mo Kio into the Canton of Vaud but found the tiny isle of Singapore could fit into just one lake, Lake Geneva. He gave up but kept on sending clean shavened fellows in white shirts to Zurich for what purpose I do not know – to make Swiss chocolates I suppose.

    With our beloved Tun as our Great Statesman leader, I am confident we should revert back to NORMALCY soon and not bugged by this fake Singapore thing known as MONEY MONEY MONEY. It is crazy.

    In fact, the Dictator (1959-2015) created the Godless Ultra Communistic Political and Social System imposed on the citizens by the Apparatchiks aka Meritocrats which sucked every available cent legally into Governmnet coffers so that the citizens were emasculated and cannot resist or desist his power and control over them. The System has already gone toxic with the citizens demanding back their CPF contributions. This System is also known as the Singapore Model or authoritarian capitalism or benign dictatorship (no such thing) or rich Cuba without the havanas but the bananas.

    In history, every Dictatorship and its System collapsed after the departure of the Dictator like Hitler, Mussolini, Franco, Stalin, Mao, Tito, Castro, Lee Kuan Yew etc. Power actually came from the barrel of a gun.

    OUR BELOVED MALAYSIA AND ITS PEOPLE ARE FORTUNATE THAT OUR GREAT STATESMAN TUN DR MAHATHIR MOHAMAD SHOWS EVEN TODAY WHAT HE HAS SACRIFICED FOR ALL OF US. IF HE HAD TAKEN MONEY AS ALLEGED, HE WOULD BE ENJOYING HIMSELF WITH 19 HOLES OF GOLF. WHY BOTHER WITH US THE RAKYAT ?

    It is his deep love for his Country Malaysia,for the Rakyat, for the works of his predecessors, the distinguished Prime Ministers, for the Royal Sultans for his heritage and religion that he now leads us from the front, AND NOT RUN AWAY TO ENJOY HIMSELF. Tun made all of us stand proud and united.

    MALAYSIA BOLEH ! MALAYS BOLEH ! MALAYSIANS BOLEH !

  22. First scholar Jun 5,2015 11:40 AM

    I believe a person received some portions of the lost money to sustain his supports as PM and UMNO president. He, as most people aware, has insufficient intellectual to even debate, speak, and as simple as answer a question, not to mention correctly. We can see the number of puppet positions (minister level?) and bodies have been introduced with unclear job scopes and this already consumes a large amount of operational budget, for the sake of buying supports. And he is fully aware that the supports are not going cheaper, as we can see the national debt spikes with no signal of its going down or even an effort to make it so. Instead, GST was introduced as a shortcut. This is obviously a national threat and crisis until he is toppled down (since he won’t leave his position). The IGP and AG are just puppets. This is indeed a new era for Malaysians, benevolent dictatorship.

  23. cruze Jun 5,2015 11:25 AM

    Saya ni orang kampung seperti yang butikui nang maksudkan mohon maaf menyibuk lagi, saya tulis lagi hanya kerana terkejut melihat kenyataan zahid hamidi yang menyarankan agar menteri kabinet yang tak setuju dengan 1mdb “WAJIB” letak jawatan kerana mereka di pilih oleh najib, kejam sungguh menteri sekarang, najib menjadi pm kerana jumlah pangkah yang di buat oleh kami rakyat semasa pilihan raya, jangan jadi “MELAYU YANG MUDAH LUPA”. Kasihani lah kami orang kampung ni yang bukannya orang senang juga kepada orang asli di endau tu yang rumahnya di robohkan, buatkanlah mereka rumah yang baru, mereka tak minta rumah kos sederhana…..mereka adalah masyarakat pribumi di negara kita, kalau di serawak boleh di bangunkan dengan kos berbillion2, berikanlah perhatian sedikit kepada mereka….

  24. CrookedBridge Jun 5,2015 10:57 AM

    Tun, PWTC no show means 100 percent something2hide

  25. novo Jun 5,2015 10:24 AM

    Salam Tun.

    Di Sarawak Najib mengatakan “INI ZAMAN SAYA MEMIMPIN” dan semangat kepahlawan tetap ada dalam diri saya.

    Analisa saya.

    1. Apa yang pahlawan Doraemon ini merepek?
    2. Setiap hari pahlawan Doraemon ini bercakap macam orang dirasuk hantu iblis dan merancau dan melancau di setiap pelusuk kampung.
    3. Kalau pahlawan tak payah lah cari sokongan sebegitu rupa? Hanya pahlawan yang penakut akan cari sokongan untuk menghadapi musuhnya.
    4. Keris di bawah pinggang tu sudah di asah ke? Berapa inci panjangnya?
    5. Semalamkan malam Jumaat, adalah “malam pemintaan kaum ibu”?
    6. Siapakah musuh Pahlawan Doraemon ini?
    7. Mengapa musuh ini berani sangat dan mahu berlawan dengan Pahlawan Doraemon?
    8. Sebahagian rakyat adalah musuh kepada Pahlawan Doraemon ini dan sebab rakyat mahu lawan adalah kerana Pahlawan Doraemon ini suka MENIPU dan MEMPERBODOHKAN rakyat nya.
    9. Bukan sikit-sikit dia memperbodohkan rakyatnya tapi saban waktu dan ketika rakyat di perbodohkan.
    10.Apa nak hairan apabila rakyat diperbodohkan? Kawan – kawan rapat dalam Kabinet juga telah diperbodohkan oleh Pahlawan Doraemon ini.
    11.Zaman sekarang orang bukannya nak BERLAWAN TAPI NAK CARI KEBENARAN, wahai PM Bodoh!
    12.Terangkan secara terperinci segala pertanyaan rakyat tentang 1MDB tu. Itu saja yang rakyat nak tahu. Adakah urus tadbir 1MDB di jalankan secara telus, berhemah dan berintegriti?
    13.Tapi Pahlawan Doraemon bodoh kita tak melakukan ini. Rakyat kau kenakan GST tapi rakyat merasakan kau merugikan berbilion wang kerajaan melalui 1MDB.
    14.Itu yang buat aku,rakyat yang sokong kau selama ini pun marah kat kau. Apatah lagi rakyat yang selama ini tak sokong kau?
    15.Sendiri mahu ingat lah NAJIB!!!!!!
    16.My vote is NO more for BN.
    17. If i have to choose between 2 bad apples, i rather not to bite it at all and will discard both of them.
    18. Unless you NAJIB are replaced by someone good.

    WASSALAM

  26. esok Jun 5,2015 9:55 AM

    Apa yang menyebabkan Najib berdegil dalam kes 1MDB ini walaupun pihak TUN melontarkan persoalanan tentang keraguan kehilangan wang ini…

    Adakah Najib tiada perasaan malu ? tidakkah najib berperasaan malu seperti menteri2 jepun yg akan meletakan jawatan atau membuat harakiri…

    Adakah najib terlalu sayangkan kuasa yang di miliki kerana kuasa ini membuatkan cita2nya tercapai..tapi ini semua tiada siapa yang tahu…hanya allah sahaja yang mengetahuinya…kami rakyat biasa hanya meminta satu sahaja..jujurlah serta bertanggungjawab kepada rakyat berkorbanlah untuk rakyat kerana itu adalah amanah rakyat memilihnya untuk membawa rakyat dan negara maju kehadapan.

    Disebabkan telalu lambat menjawab persoalan yang di lontarkan oleh TUN atau juga tidak menjawab pada soalan yang di ajukan ianya menambahkan lagi keraguan kes ini dari setiap lapisan rakyat…

    Adakah kelewatan ini menandakan ada sesuatu sedang dibuat untuk membetulkan apa yang sudah berlubang….jadi mereka memerlukan masa untuk mengusik pada mereka yang boleh membantu menyelesaikan masalah ini dan bila selesai usikan tersebut barulah boleh kehadapan untuk memberi penjelasan serta menangkis soalan2 yang akan dan yang telah di ajukan kepada Najib…itulah yang di fikirkan rakyat sekiranya terlalu lambat memberi penerangan…rakyat akan berfikir benda yang buruk buruk semata-mata ini kerana politik dan masalah negara tidak seperti pada zaman 60an atau 70an…
    kini adalah zaman internet fitnah dan perasangka dimana-mana sahaja….

    Tiba- tiba Najib sudah mengumpul alasan2 serta jawabpan yang akan di jawab Datuk Seri Najib Tun Razak yang berjudul Nothing to Hide Dialog PM bersama NGO anjuran SukaGuam.

    JIka salah akui sahaja kesalahan itu..dan perkara ini selesai..

    Dengan keberanian najib di forum Nothing to Hide memberi penerangan membuatkan kami berbangga…tapi apakah jawabannya ?

  27. singlepub Jun 5,2015 9:17 AM

    Kalau ayahnya bapa pembangunan
    Anaknya bapa kehilangan
    Kehilangan kapal terbang
    Kehilangan orang (rohingya)
    Kehilangan duit (1mdb)

    Jangan hilang masa kalah GE14 sudahlah.

  28. confuseOne Jun 5,2015 6:33 AM

    Wonder why nobody asked the rationale to sell a piece of gov owned land to a company that does not have the money to buy? It borrows money to buy and gov has to pay the loan in the end?

    It is like I own a fully paid house worth 1 million. I sold to my brother for 200k. He borrowed 200k from the bank, and I am the guarantor. So if he defaults, I will pay.

    I can understand why my younger brother want such a deal. He got a house that he could sell and make 800k. If he can’t pay, I will. But I fail to see why I want to lose my house and be the guarantor of 200k

  29. joetamchi Jun 5,2015 5:09 AM

    Duit hilang.? 1MDB pulih..?
    Putih tulang.! mata dah putih..?

    Ptuihh..!!

    #TinggiLangitJatuhKeMuka

    Duit hilang, berputih mata..!
    Siapa dakwa Siapa..?

    Siapa kerja? Siapa harta?
    Siapa kaya? Siapa Nama?

    #ApaSiapa?SiapaAje!
    #RakyatDakwa.
    #DakwiMemanda.
    #SiapaSiasatSiapa?

    TRIBUNAL SIASATAN DiRAJA

  30. Othaman Ahmad Jun 5,2015 12:57 AM

    Times over times our beloved grand old wise statesman has forewarned about the Jewish cartels global domination. Jews now control the US congress, media & global banking system. Under the New World Order, the Jew Rothschild control the Global World of Business & Politics. How on earth Najib fail to see this and fell into their trap..??

    The rakyat are now getting screwed up & down by Najib. The poor majority folks doesn’t know what the hell is going on. In his sneaking way, Najib keeps the masses ignorant & occupied with his gimmicks… eg. giving away the kacang putih BR1M.

    Tun, we certainly need you to put the house in order and assure you of our fullest support endlessly.

  31. pala Jun 5,2015 12:18 AM

    Tun i have tOo much of problem after the mh370 Case given,i only do good fOr country,i mate a Accident someone bang me and go is IT wrong to tell the truth.?

  32. adelheid Jun 5,2015 12:15 AM

    Dear Tun,

    PM is the cause of all these headaches to you and the people of Malaysia. Everybody is like crazy trying to figure out where the money went when it’s plain to guess that the ‘lost’ billions actually went into our PM’s pocket. Being the leader and decision maker of the country what better way than to use readily available means to prosper himself.

    I have never come across such a defiant shameless supposedly leader who swears and insinuates as he likes. A respectable with integrity leader will never swear or insinuate bad things about other people. Never in public. Our words reflect our true self.

    Tun, in last night’s Dialog Khas bersama Menteri Kewangan 2, I noticed that Dato Seri menteri kewangan 2 a little too often cleared his throat… I thought that was weird because he actually cleared his throat all the way through the program… I believe Dato Seri is a good person but somehow he had to do what he got to do even if he himself doesn’t believe in it.

    I hope this 1MDB tale will come to pass in due time and our country will survive the damage done. In the mean time I believe our PM will do all he can to sustain his own life and if he survives to see GE14 he would then make doubly sure that his grip on the POLICE, SPRM, JUDICIARY is tighter than ever. Also altering the polls results who knows?

    Thank you Tun Dr. Mahathir. Take good care now.

  33. rimba.emas Jun 4,2015 11:31 PM

    Salam Tun.

    1. Menjadi tandatanya Menteri-menteri (lebih dari seorang) Kewangan lebih kepada plan tindakan memulihkan 1MDB dengan mencari sumber kewangan membayar hutang-hutang.

    2. Tidakkah tindakan begini bagaikan terlibat sama menghilangkan wang 42 billion dan tidak mahu penyangak wang kerajaan ditangkap.

    3. Selalunya keadaan sebaliknya akan ada report dari orang dalam sendiri yang menunjukkan beliau tidak mahu berkompromi dengan kehilangan wang ini.

    4. Seorang yang mempunyai menteliti begini tidak sesuai untuk mentadbir wang lebih-lebih lagi wang yang bukan milik sendiri.

    5. Perlu diingat cara kita mempertahankan tindakan atau cara yang kita kendalikan seolah-olah semua betul dan menolak pendapat bekas-bekas yang mengendalikan wang kerajaan terdahulu menunjukkan kita ada kuasa macam kita mengendalikan syarikat sendiri.

    6. Pertimbangkanlah ingatan Tun berhentilah sebelum kita diberhentikan oleh
    keegowan kita. Malah ada Menteri Kewangan yang terdahulu sanggup meletak jawatan
    walau pun tengah meletakkan Malaysia dalam keadaan memuncak.

    7. Pada tahun 1998 kita berjaya melawan penyangak dari luar negara dengan keupayaan sistem kewangan sendiri tampa membebankan wang rakyat.

    8. Kini penyangak wang kerajaan dari dalam negara tidak perlu kita tahu dan lepaskan sahaja kerana kita senang dapat dari sumber harta galian dan eset-eset serta wang rakyat secara cukai.

    9. Di sini nampak ada dua perbezaan ketika 1998 sistem menyelamatkan beban rakyat dan kerajaan tetapi dalam 1MDB ini beban rakyat dan kerajaan di gunakan menyelamatkan sistem .

    10. Allah s.w.t menganugerahkan akal fikiran dan tubuh badan (sistem) untuk mencari rezeki (manusia dan hasil bumi) yang dikurniakannya. Adalah melawan fitrah kalau rezeki pula mencari akal fikiran dan tubuh badan.

    Wallahu’alam.

  34. HBT456 Jun 4,2015 10:25 PM

    14.  http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/dr-m-says-najib-will-lose-ge14-risk-legal-action-over-1mdb-cover-up

    15.  unless tdm, mubarak chan and bn component members got fed up and thought that president najib umno, pm, mof and 1 mdb chairman telankan the cash with the self-sustained look east policy since 30 years ago.

    16.  in fact, with mdb and speed train in the pipeline, this transformation greater kl project will create more jobs in the future for peninsula including sarawak and sabah too.

    17.  who say we cannot reach wawasan 2020?

    18.  we are approaching wawasan 2020, that’s why we heard healthy dialogue.

    19.  to maintain political stability, najib cant used the old style to silent opposition voices.

    20.  thanks to tdm’s vision on globalization before he passed baton to pak lah.

    21.  the chances of bn loosing more votes is real.

    22.  abolish 6% gst on property and automobile will not hurt the ruling and opposition government’s coffer to maintain votes in their respective constituencies.

    23. Interest rate remains unchange to encourage savings and investment.

    24.  i am pretty sure, if this most awaited issue that will lower down our burden to produce more children is announced, both bn and opposition wanna-be will fight like wira punya to serve the rakyat to realize developed
    nation status in 2020.

    25. Bila rakyat rasa baloi, sure will vote willingly to realize wawasan 2020.

    26. In the next 20 years, our malaysian population will increase another 20 percent.

    27. President obama launched obamacare medical insurance.

    28. President najib launch no gst on house and transport kerana najib dahulukan rakyat.

    29. Tambah ahli umno will only make umno macam junta whereby umno is the emperor.

    30. Janji menang undi is what pm should care keranamu malaysia.

  35. sibotak Jun 4,2015 9:56 PM

    Kerajaan Singapura
    Kejayaan Kerajaan Singapura yg buat mereka Kaya Gila
    Resepi nya
    Beli murah Jual Mahal

    Apa jua pembelian Kerajaan Singapura
    Mereka buka tender siapa yg jual termurah
    Mereka Beli
    BILA mereka nak jual
    Buka Tender Siapa offer tinggi mereka jual

    Hinggakan penyewaan Gerai Pasar Kerajaan mereka pun
    Ikut System tender System highest bid
    Siapa offer tinggi dia yg dapat kedai tersebut

    Lihat saja di Bazaar Ramadan mereka di Geylang Serai
    Bazaar Ramandan sekecil hanya 10 kaki X 6 kaki satu Gerai
    Perniaga Bodoh Melayu sana bayar $10,000 pada hanya sebulan
    Macamanalah Melayu sana nak maju
    Lihat juga Penjanjian Air kita dengan mereka
    Kita kasi semurah senang cakap kasi Percuma
    Dan untuk Puluhan tahun pula semenjak Pejanjian Air Singapura Malaysia
    Bertap bijak dan bezanya mendiang isteri Lee Kuan Yew
    Berbanding denga isteri U kita yg berlagak

    Kerajaan Malaysia
    1MDB
    Kelihatan beli saham mahal , jual tanah murah
    Lepas tu hutang tak bolih bayar
    Tanah di peralatkan jadi product menutup Pekong
    Pekong dah menanah pun dianggap OK

  36. OreKapung Jun 4,2015 9:48 PM

    Betul kata Tun, kalau dibiarkan blh lingkup negara
    Ah jib gor is truly the worst pm
    Tun, teruskn pembongkaran segala kekotoran yg dilakukan
    Demi rakyat dan kesejahteraan kita semua

  37. RapidKL Jun 4,2015 9:47 PM

    Assalamualaikum tun..

    Rasenye kali ni..kite buat solat hajat ramai2..1 malaysia..

    1-najib letak jawatan
    2-mohon tuhan tunjuk kebenararan sbnr rm 42 bilion
    3-diri rosmah yg sebenarnye..berilah balasan yg setimpal sama ada baik @ buruk..kita tk pandai nk menghukum..tapi Allah maha bijaksana

    Biarlah ape yg skrg brlaku ni..antara najib & tun..ade noktah..

    Saye & saye prcaye..ramai lagi yg semakin menyampah & meluat dgn segala tindak tanduk najib..kita tak boleh putus asa..

    Selamat berjuang tun !

  38. musato Jun 4,2015 9:23 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya tak kisah sangat siapa darah keturunan PM kita yang diwar warkan oleh diri beliau sendiri di Sarawak.

    Bukan darah sembaranganlah, pahlawanlah.

    Nak cagar minyak dan gas Terengganu. Dapat ker?

    Terima kasih Tun.

  39. musato Jun 4,2015 9:18 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Baru saya baca bahawa PM kita pernah cuba nak cagar minyak dan gas Terengganu melalui Ahmad Said.

    Maknanya 1MDB pernah ada hati nak cuba rompak Terengganu? Dan PM kita marah marah pada Ahmad Said kerana menolak pelawaan tersebut?

    Memang saya ada terdengar bahawa Terengganu menerima wang royalti minyak dari pihak Pak Lah. Saya tak berapa ambil kisah sangat pasal itu kerana ia tidak ada kena mengena dengan pekerjaan saya.

    Walaupun, semasa dihebahkan oleh tv3 bahawa wang ehsan diberi kepada kerajaan negeri Terengganu , secara spontan anak sulung saya ketika itu berumur 2 tahun telah mencium bertubi tubi pipi saya melebihi 10 kali semasa pengumumam tersebut.

    Saya fikir ia adalah ciuman terima kasih. Sekarang saya dapat tahu lagi bahawa ciuman tersebut bukan selalu ayah dapat.

    RM3billion. Dan 1MDB cuba sasarkan cagar minyak dan gas Terengganu.

    Sekarang anak ini makin membesar, dan ketika pertama kali saya bawa ke kolam renang, anak ini berkata “Nanti bila besar Aniq ajak anak Aniq pulak”.”Bila Aniq besar nanti papa nak bagi buku buku besar dalam bilik tu pada Aniq ke?

    Menginjak ke umur 40 tahun, benarlah Imam Al Ghazali, beliau menggunakan tongkat ketika di usia ini kerana ia mengingatkan kepada kematian.Tiada apa dapat ditinggalkan untuk anak anak dan zuriat kita melainkan ilmu pengetahuan.

    *Ini adalah antara kisah kisah memori penyelesaian krisis ekonomi 2008 berkaitan harga minyak dunia.

    Terima kasih Tun.

  40. sibotak Jun 4,2015 9:09 PM

    Penasihat English Najib di Putra Jaya
    Mesti di Singkir

    Kalau Najib tidak yakin akan Kebolihan beliau
    Mengaharapkan penasihat & anasir Luar
    Najib juga mesti di Singkir

    Eh, penghulu orang Dayak pun takan menunduk pada pemikiran luar

    Bodoh kita biarlah kita sendiri
    Dari kita di perbodohkan

    Dayus sungguh Najib
    Bila di beri mandate dari rakyat untuk beliau menguruskan
    Beliau mengunakan penasihat Luar

    Kan lebih baik Kita lantik penasihat British yg bersama Najib
    Sebagai Perdana Menteri Malaysia
    Najib ,Rosmah jaga bawa Putra Jaya
    Mob Lantai ada kebun sikit didepan tanam Kangkung

  41. sibotak Jun 4,2015 8:32 PM

    Its seems like Rojak

    Seems someone has taken advantage of Authority to
    Do some Magic Trick making use of State Land to easily solves or Misuse
    Figures are figures BUT States Land are gone
    Our State Land has been Robbed

    These cannot GO just like that
    Further Interrogations must be in place

    ABOVES ALL….At who,s Consent or whose Authorizations ?

    This must be answer with facts
    He must be Responsible & Accountable
    In Japan This Minister must commit suicide
    We prepare him Keris instead of Japan Sword

    Malaysia Land has much been Raped by Foreigners
    Legal , Illegal , Corruptions ,being Cheated etc etc

    Figures are figures
    Our Land has much Gone through Govt Negligence , The Bumis Stupidity
    and many more
    Malaysia has never Prosperous and will never be
    Its just the Exterior Looks
    In reality Its Rojak
    Too Burden with Debts
    Land Diminished through Frauds

    Thats the reasons ME Si Botak
    Repeatedly comment on Tun,s Blog

    Apa guna pembangunan kalau pembangunan ini merugikan kita
    Mengkayakan mereka , Memiskin Papakan kita
    Kita hanya menang Shiok saja
    Kan lebih mulia beratap rumbia ,berkaki ayam , bersarap nasi ikan kering
    Tanah , Pohon Kelapa masih kita punya

    TIDAK KAH KITA KASIHAN TERHADAP ANAK CUCU KITA
    WAHAI PEGAWAI KERAJAAN YG CORRUPSI

    LAKNAT BAGI SIAPA YG BERTANGGUNG JAWAB

  42. malaysian1000000 Jun 4,2015 8:11 PM

    Salam,

    Teramatlah mendukacitakan apabila tanah tumpah darah-ku digadaikan di depan mata dan secara terang-terangan.

    Lupalah jasa pemerdeka – pemerdeka negara malaysia yang berjuang memerdekan malaysia 58 tahun dulu.

    Lupakah DSN yang bapak dia sendiri yang berusaha untuk memerdekakan malaysia. Sedihlah sang bapak yang melahirkan zuriat yang rakus menjual hasil titik peluhnya kepada bangsa asing.

    Bukannya pelabur yang dibawa masuk tetapi penjajah – penjajah luar yang dibawa masuk. Buat apa nak jual 1MDB lagi tapi GST buat jugak. Tanah digadai, maruah digadai, bangsa digadai, rakyat ditibai, penjajah dirai.

    Takkan Melayu Hilang Didunia, tapi
    Tanah Melayu boleh hilang.

  43. mubarakchan Jun 4,2015 8:06 PM

    Tun

    If Singapore is part of the ‘ restructure process ‘ again this proves beyond doubt that Malaysia is obliged to signed the poisoned chalice TPPA. The Malays die like the Red Indians of North America. They signed. They died without a whimper. For the non-Malays, a fate worse than Death because they have no power to sign their own Death warrant. Singapore lives. Malaysia dies.

    It is alleged Sembawang may purchase the power stations. Singapore sells old power stations to Malaysians and buy new ones from us.It is something wrong somewhere.

    Our beloved Malaysia is now caught between a rock and a hard place. On the one hand we may face the IMF Michel Cademessus scenario. On the other, the Singapore inspired, created and promoted poisoned chalice the TPPA. It pays not to play games with big boys.

    MALAYSIA BOLEH ! MALAYS BOLEH ! MALAYSIANS BOLEH !

  44. CrookedBridge Jun 4,2015 8:04 PM

    Tun, it would be difficult to think of a precedent where the elected government gets mired in speculative investments using loans with loansharking interest rates. Worsening it is the use of British spin doctors who are hoodwinking naive editors into printing falsehoods in all the major dailies here

  45. The Hidden Secret Jun 4,2015 7:44 PM

    Salam Satu MDB!

    Najib kata Tun seorang aje yang mintak dia letak jawatan. Katanya dia dan isteri tersayang boleh tidur lena dan ada mimpi yang sama.

    Ape stadium yang terbesar di Malaysia?

    Jom kita pakat ramai-ramai, kita berhimpun di stadium yang terbesar di Malaysia sebagai bukti dan tanda sokongan kita terhadap Tun dalam sketsa 1MDB ni? Kita ramai-ramai kasi tukar mimpi indah Najib dan isteri tersayang Rosmah jadi nightmare on elm street 4? Kasi diorang tak dapat tidur!

  46. musato Jun 4,2015 6:51 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya ini orang kampung je.

    Saya tak berapa faham satu je.

    Apa tujuan dan faedah 1MDB ni diwujudkan?

    Kalau Najib nak berniaga sebab dulu belajar ekonomi, rasanya baik pencen (sebab kerja makan gaji) je la…niaga roti macam Tun.

    Terima kasih Tun.

  47. faridina Jun 4,2015 6:45 PM

    Assalamu’alaikum Dearest Tun,

    What you wrote about the restructuring of 1MDB have been detailed out by both Arul of 1MDB and 2nd Finance Minister Husni (he really look tense and uneasy throughout the live telecast).

    They even boast about knowing the where about of the missing 27 billion ringgit but most of us will find it ridiculous and many more mind boggling humongous figures appeared which is subject to further clarification.

    1st on the list was the Inherited Debt of 6 billion ringgit! How prudent is a so called strategic investment company fully owned by the GOVERMENT OF MALAYSIA to in the first place bought few IPP’s well above market value and generously absorb all the so called debt!

    2nd on the list, Investment Cost totalling 15.4 billion ringgit in Brazen Sky, Aabar and GIL funds? You need to borrow just to invest? I thought we invest when we have extra! Well this is not a normal practise in the corporate world but obviously it’s their call and their own world.

    3rd on the list, Financial Expenditure amounting to 5.8 billion ringgit in just 4 years! Well less taxes of 400 million we still have 5.4 billion and 4.5 billion ringgit is for the Cost of Finance and Working Capital alone. I wonder what kind of business they are in?

    Therefore Tun there is a lot more to be done to get to the bottom of it and you might be right it may drag until the next GE 14 if PM Najib refuses to step down or go unchallenged in UMNO.

    Having known all this figures which is subject to a lot of queries, we should then go to the sources of loans of 42 billion ringgit – what is the breakdown? Who is the lender other than KWAP, KWSP and LTH to get a clearer picture and see the trend or the grand modus operandi?

    Very sad that the rakyats like us who are trying to earn a decent living have to indulge in this enormous national issue of the century.

    Keep it up Tun and stay strong to face all this.

    You are not alone and it’s your trademark not to kow tow to them.

    Wasalam.

    p/s Allow me to play the guitar now and sing My Way for you..

  48. YFL Jun 4,2015 5:59 PM

    Salam Tun,

    As a rakyat in this beloved country of Malaysia, we can only watch all such abuses of power in passing. Does this mean that there is ABSOLUTELY NOTHING can be done to nail the culprit? I mean from my experience, even town council performance can be monitored by a body formed within the PM’s department. And they are an impartial party which had performed to my satisfaction.

    In such era of technology, everyone is able to access the net and I am sure your writings are being watched daily with hawk-eye precision.

    Still the same old nagging question is, there is no other avenue to prosecute the guilty ones especially those walking along the corridors of power? I am very hopeful to see the day when our judiciary system can stand up and actually perform their duties without fear and favors……still hopeful having waited for past 40 over years….

  49. sudin Jun 4,2015 5:58 PM

    Assalam….Tun,

    Ini bukan lagi kes gali lubang nak tutup lubang, ini dah betul2 kes korek kolam renang nak tutup perigi. Tak lama nanti mesti kena korek tasik pula nak tutup kolam renang!!!

    Bila tengok Menteri Kewangan 2 tu jawab soalan malam tadi, kesian betul kat dia.
    Tu lah, nak sangat jadi macai si Najib, kan dah memalukan diri. Nampak sangat tak ada kaliber sebagai menteri, takde tokoh!
    Letak jawatan sajalah sebelum si Najib tu suruh jawab pada rakyat perkara2 yang memang tak boleh nak di jawab oleh Najib.

    Rosmah masih lagi enjoying life to the fullest!!

  50. kamalazura Jun 4,2015 5:34 PM

    Thumbs up Tun,chase out the evils of the country and human being.Don’t stop to gather all evidences and bring them to court for justice.People hope you are the one bravely face with them and send them to jail for robbery of National property.

  51. zakariamh Jun 4,2015 5:29 PM

    Adakah pemimpin2 Melayu hanya ada didalam UMNO?, masih banyak yang berwibawa didalam GLC dan didalam sektor swasta. Sesuatu perlu dibuat agar mereka dapat mengganti pemimpin2 umno yang setahap sekolah rendah aja mentalitinya ataupun yang membawa idea2 yang merepek, ataupun hanya menjadi YESman DSN. Pemimpin baru ini dapat membawa nafas baru kepada UMNO untuk mengganti pemimpin yang sedia ada sekarang. Pastikan semua petualang yang menipu negara dan rakyat dibawa kemuka pengadilan, sita semua harta yang diperolehi dengan cara mencuri dai rakyat

  52. suhainin suhaibul Jun 4,2015 5:01 PM

    Assalamualaikum Tun……

    Tun heret saya ke dalam hidup 12 tahun yang sengsara…dan… kemudian Tun berlagak seperti buat-buat tak tahu dengan wajah sinis tanpa perasaan…Usah begitu Tun…serta jangan Seolah-olah berkata : Engkau ini siapa? Apa pun, terima kasih Tun……Kita bertemu kembali…. Kelak di “Padang Mahsyar Allah”. selamat tinggal.

    https://www.youtube.com/watch?v=z7lZKczIwt4

    Assalamualaikum.

  53. Praxis Jun 4,2015 4:53 PM

    1 That somebody appears to be playing multiple roles- client, actor, owner.
    2-4, 6-7 Yes, it is for payment of interest expense.
    5.Criminal abuse.
    8. Yes, problem not resolved.
    9. Agree still bankrupt.
    10. Agree
    11. It will not be recovered.
    12. Malay project and genius will be no more, scupperred by abuse
    13.How will theft help the community last?

  54. STEVE8562 Jun 4,2015 4:46 PM

    NAMPAKNYA RAKYAT KITA BEGITU MUDAH DI PERBODOH BODOH KAN

    DUIT RAKYAT LAH YANG DIGUNAKAN BILA MEMBAYAR CUKAI

    SAYA PASTI PETOL & GST KENA DINAIKKAN LAGI UNTUK MENANGGUNG INTEREST 1MDB

  55. The Hidden Secret Jun 4,2015 4:30 PM

    Salam Satu MDB!

    ‘Shareholder’ baru 1MDB… Pak Arab dari UAE. Hmmm… Pening la kau nanti Arul berurusan dengan pak Arab!

    IPO 1MDB? Hmmm… FGV pon Najib dan Isa tak tau jaga… Berhutang sudah para peneroka!

  56. YRohayudin Jun 4,2015 4:19 PM

    1. It is obvious that this is a scam by Goldman Sachs similar to toxic bond and to what has happened to Greece.

    2. The big issue is does Najib aware about the actual scheme?? It is very difficult to say that he is not aware……traitor!

  57. suhainin suhaibul Jun 4,2015 3:57 PM

    Assalamualaikum Tun…….

    CONCLUSION

    So all Mahathir could do is agitate the population. Which he is trying to do now like when he was mobilising against Abdullah. His echoes, to a limited extent, is from the opposition ranks. A little bit from sincere Malays, and Perkasa-type racists which is latent in our political practice and people who are not thinkers able to get out his spell, like Anwar Ibrahim’s put-on charm. Cronies and mercenaries who had been a permanent feature of Mahathir’s power-broking have aged and shuffled the old-fashion way

    As to why the opposition is getting aroused, dining beside their hated enemies in spite of being victims of Mahathirism for decades, is answered by naive young opposition leaders who sincerely believe that a government misdeed must be punished. They think that Mahathir is all that powerful to help them dispose of Najib, and Mahathir revealing how much of what they believe of UMNO’s past misdeeds are really true, and after all that are said and done, they will finish off a battle-weary Mahathir too. So they think they can ride a tiger. Ride the tiger by the tail and end up with hands smelling of tiger-crap.

    Short of a people-power uprising or a Thaksin-type civil disturbances, Mahathir has no chance selling Mahathirism to the people. Not in today’s Malaysia. Suddenly, Mahathir is a champion of the Malays? His list of Malay-betrayals is endless. Sometimes it appeared like he has nothing but contempt for the agrarian-minded Malays who could not help push him up to compete with the likes of Lee Kuan Yew. The megalomaniac.

    Maybe Najib is no angel. But he is in legitimate power. He has time to modify his governance. We wish. 1MDB could very well be a disaster. One wrong step, he too will be finished. But not at the hands of the chief hypocrite. It is not deserving – not of Najib but for a hypocrite to triumph. Mahathir would not have lasted one term after he snatched victory from Tengku Razaleigh, if he rules in today’s internet savvy Malaysia.

    Instead of retiring safely in his mega hundreds-of-hectars ranch in Argentina, he chosed to mess around with us again, purportedly to save the Malays. What hog-wash, we are not born yesterday! Let the people who will inherit this country fight their battles their way. Keep your superiority-complex smirk out of sight. They don’t charm us. In fact it is a bit pukish.

    Let the man who shaped this country into a kleptocracy disappear into the sunset. If he had stayed to offer us his head – take it. I had thought that we got rid of him and thus lost that chance. God operates in mysterious ways. This time, He will help us destroy Mahathir’s legacy that brought us backwards, not in materialistic terms, but as a maturing nation that had values that enriched us as a people.

  58. Tanggang Jun 4,2015 3:47 PM

    Salam Yg Bhg Tun,

    Walaupun ada restructure plan untuk usaha pemulihan 1MDB tetapi perkara pokok yaitu kemana hilangnya US4 Billion (RM14 Billion)masih lagi tiada jawapan. Perkara pokok ini diketepikan begitu sahaja dan tidak diambil peduli.

    Saya berpendapat bahawa Yg Bhg Tun mengetahui kemana perginya RM14Billion itu dan sudah pun mempunyai bukti2nya. Tun juga tahu siapa lagi yang telah mempunyai bukti2 skandal ini. Susah bagi kerajaan untuk menyaman Tun sebagai membuat hasutan kerana ini hanya akan memakan diri mereka. Satu usaha untuk mengheret Tun ke mahkamah telah dilakukan oleh Jaringan Melayu Kuantan ketika dulu. Tetapi isu itu senyap begitu sahaja. Sebagai usaha lain, mereka berusaha untuk mencari kesalahan dan keburukan Tun ketika pentadbiran dahulu supaya isu skandal mereka itu diverted dan justified.

    Bagi untuk menyelamatkan UMNO/BN dan juga diri PM itu sendiri, Tun telah meminta supaya PM berundur. Agak hairan kerana PM masih lagi seolah tidak dapat memahami agenda “yang tersurat dan yang tersirat” didalam tindakan Tun yaitu untuk menyelamatkan dirinya, UMNO/BN dan negara Malaysia amnya.

    Tun juga telah memberi amaran yaitu didalam 12. There are too many evidence of cover-ups by politician and civil servants. When Najib is defeated and I believe he will, in the next election, there will be no stopping the legal actions which must follow.

    Salam Tun.

  59. mustaqimabdulrahman Jun 4,2015 3:26 PM

    when i join blogsphere back 2006 many like anak samad, ranting bymm, rocky, kickdefella in same time..i shud go to their first pre blooger united meeting at unc don kl…after them come what i call paid blogger ie parpukari, papagomo bla bla bla and u can buy them if u have money…..they dont use legal words only harsh word to fascinate readers…

    for me not only pm…bnm gabenor, civil servant and politician also must be responsible on 1mdb fact hiding….also the blogger whom support najib for money…

    u clearly stated that BN UMNO will loose necxt GE and i cannot understand how on earth they think they will win??????

    what state UMNO, pemuda UMNO and etc do to gain support of ppl they don even come out in fb to answer attack from PR on GST and 1MDB…all they do is undermine ppl, attack ppl past, etc…….

    wonder what has u predicted will now become too close to be true…:(

  60. amir yusof Jun 4,2015 3:09 PM

    Mmmmn , Tun this mean the government is sending an open invitation to the world please come and “rape” Malaysia.

    Good governance PM Najib!

  61. tebing tinggi Jun 4,2015 2:37 PM

    Salam Tun,

    This is just a process of tutup lobang and gali another lobang , only God know how long it’s can continue , must be the act’s Najib consultant that he had around him ,with such a brainpower .

  62. Fariq Islam Jun 4,2015 2:02 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Negara kita memerlukan mekanisme audit yang lebih rapi dan sempurna. Kes-kes seperti 1MDB, PKFZ dan sebagainya jelas menunjukkan kelemahan pentadbiran, di mana kalau bukan orang-orang dalaman mendedah, salah-laku mungkin tersembunyi di bawah permaidani.

    Haruslah kerajaan sekarang memberi tumpuan ke atas aspek ini.

  63. Fariq Islam Jun 4,2015 1:50 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Penyelewengan duit negara sememangnya satu jenayah dan pengkhianatan terhadap ibu pertiwi yang tidak boleh dimaafkan. Tindakan-tindakan susulan untuk memperbetulkan keadaan tidak boleh dijadikan alasan tidak menghukum pesalah.

    Aset-aset 1MDB yang ditukar-tangan kepada IPIC haruslah didedah kepada pengetahuan umum, untuk penilaian. Kerajaan yang bertanggungjawab haruslah memastikan aset-aset tertentu, yang membawa makna kemakmuran, tidak terjatuh ke dalam tangan pelabur-pelabur asing. Apa ertinya Malaysia mengecapi negara maju pada 2020, sedangkan aset-aset yang menandakan kemajuan itu dimiliki orang-orang asing?

    Semoga BN akan meraih kembali keyakinan Rakyat dengan inisiatif pembaikpulihannya.

  64. Ahmad Tajuddin Jun 4,2015 1:28 PM

    Tun, on systemic risks, that some journalists claimed it would happens inevitably, what do you say on that? Could it be possible for Malaysia to turn into another Greece?

  65. Tun Sri Lanang Jun 4,2015 1:20 PM

    You r rite Tun..too many cover-ups games.

  66. Org Kg Jun 4,2015 1:09 PM

    Dear Tun,
    The 1MDB fiasco should have been a nail to the coffin to Najib. He must go in order to preserve the integrity of UMNO and Malaysia as a whole.
    Unfortunately ,I doubt it will happen …

Leave a Reply