TOTAL VISITORS FROM 2008:

JUST JUSTO 82

1. Some people are very excited about Justo. Now they say the critics of the Prime Minister should apologise. Apologise for what? The fact remains that vast amounts of money has disappeared. Can Justo bring all the money back?

2. Justo was dismissed and Petro Saudi gave him 15 million Ringgit. Is he being bribed or what? That is a handsome amount to pay an employee or director after he had done something wrong. Normally he would just be kicked out. But we are told he is not happy with this amount and demanded for more or else he would leak documents. What is the proof that he tampered with the documents or he has more incriminating documents. How does he negate the fact as admitted by the Prime Minister in a written reply to Parliament? He said that, “a US1.9 billion dollar loan from 1MDB to a subsidiary of Petro Saudi International Limited was in order to reduce the risk on the equity holding.” Giving a loan to a joint-venture partner who was found unsuitable as a JV partner would increase the risk, not reduce it.

3. When the JV was dissolved after only 6 months of its formation, it must be because 1MDB realised that the venture was bad. What it should do is to demand the equity and the loan amounting to US1.9 billion be returned. Instead it was converted into a loan (murabahah).

4. Having given this US1.9 billion loan, where is the money now? The Government has not clarified. Is it in Cayman Islands, or in Singapore or where. That amount of money cannot be shifted around without being recorded by the banks involved. Surely Najib knows. Yet the money has not returned.

5. Even if Justo tampered with the e-mail, it does not alter the fact that 1MDB forked out US1.9 billion to the JV with Petro Saudi, which within 6 months was so worthless that the JV was aborted. And after that the investment and the loan of US700 million was converted to a loan to a partner you no longer believe could deliver through the JV. You had some direct control over a JV, but not over the borrower.

6. So what has all this to do with Justo blackmailing Petro Saudi: N othing.

7. The supporters of the Prime Minister seem unable to understand that 1MDB borrowed 42 billion Ringgit to invest in shady businesses. In the process large amounts of money has disappeared.

8. It is not just about Petro Saudi or the JV. The money has been used to buy IPP at inflated prices. This is wrong. Attempts to sell to Tenaga have only cause Tenaga shares to fall. Unless the IPP are sold at a loss there is no way investments in Edra would give profits. But if the sale is at a loss 1MDB will face problems of paying debts.

9. The restructuring of 1MDB seems to be based on settling the 42 billion Ringgit loan.

10. The money is to come from the sale of TRX and Bandar Malaysian land. 1MDB paid extremely low price for this land. But can 1MDB do so?

11. The London Stock Exchange News Service reported that International Petroleum Investment Company (IPIC), Aabar Investments PJS entered into a binding term sheet with Minister of Finance Inc., Ministry of Finance and 1MDB for the following.

– IPIC on 4 June, 2015 provides US1 billion to 1MDB to utilise immediately to settle certain of its liabilities.

– Also on 4 June ’15 IPIC has assumed the obligation to pay all interest due under two IPIC guaranteed 1MDB financing accounting amounting to US3.5 billion (RM13.3 billion) in aggregate principal amounts.

12. For this takeover of the loans, on 30 June, 2016, IPIC is to receive transfer of assets with aggregate value of an amount which represent the sum of the cash payment (US1 billion or RM3.8 billion), and the assumption of the debt of US3.5 billion or RM13.3 billion.

13. IPIC has met the cash payment and will meet the interim interest payment.

14. Curiously no mention is made of what the 1MDB asset are which will belong to IPIC.

15. What are the possible assets? If it is the power plants or the land, it would mean that these assets no longer belong to 1MDB to sell. So how does 1MDB recover the RM42 billion it had borrowed?

16. Is Justo going to reveal there is anything worse than what the London Stock Exchange has revealed? So who needs to apologise?

VERSI BM
1. Sesetengah orang sangat teruja dengan Justo. Sekarang mereka mengatakan pengkritik Perdana Menteri perlu meminta maaf. Meminta maaf untuk apa? Hakikatnya sejumlah besar wang telah hilang. Bolehkah Justo membawa kembali semua wang itu?

2. Justo telah dihenti kerja dan Petro Saudi memberinya 15 juta Ringgit. Adakah dia disogok (dirasuah) atau apa? Itu satu jumlah yang lumayan untuk dibayar kepada seseorang pekerja atau pengarah selepas dia telah melakukan perkara yang salah. Biasanya beliau ini akan ditendang keluar sahaja. Tetapi kita diberitahu dia tidak berpuas hati dengan jumlah ini dan menuntut untuk dibayar lebih, kalau tidak dia akan bocor dokumen. Apa buktinya yang dia mengubah meminda dokumen atau dia mempunyai dokumen yang lebih membabitkan. Bagaimana dia dapat menyangkal fakta seperti yang diakui oleh Perdana Menteri dalam jawapan bertulis kepada Parlimen? Beliau telah berkata, “Pinjaman US1.9 bilion dolar dari 1MDB kepada sebuah anak syarikat Petro Saudi International Limited adalah untuk mengurangkan risiko pada pegangan ekuiti.” Memberi pinjaman kepada rakan usaha sama yang didapati tidak sesuai sebagai rakan usaha sama akan meningkatkan risiko, bukan mengurangkannya.

3. Apabila usaha sama (JV) telah dibubarkan selepas hanya 6 bulan ditubuhkan, ia mestinya kerana 1MDB sedar bahawa usaha itu tidak baik. Apa yang perlu dilakukan adalah untuk menuntut ekuiti dan pinjaman berjumlah US1.9 bilion itu dikembalikan. Sebaliknya, ia telah ditukar menjadi pinjaman (murabahah).

4. Setelah memberi pinjaman US1.9 bilion ini, di mana wang ini sekarang? Kerajaan tidak memperjelaskan. Adakah di Kepulauan Cayman, atau di Singapura atau di mana? Wang sejumlah ini tidak boleh dipindahkan ke sana sini tanpa direkodkan oleh bank-bank yang terlibat. Pasti Najib mengetahui. Namun wang tidak dikembalikan.

5. Jika sekali pun Justo telah meminda mengubah e-mel, ini tidak mengubah hakikat bahawa 1MDB mengeluarkan US1.9 bilion kepada usaha sama dengan Petro Saudi, yang dalam tempoh 6 bulan sahaja didapati tidak begitu bernilai dan usaha sama tersebut telah digugurkan. Dan selepas itu pelaburan dan pinjaman sebanyak US700 juta telah ditukar kepada pinjaman bagi rakan kongsi ini yang tidak boleh anda memperpecayai lagi untuk menjayakan sesuatu melalui usaha sama ini. Anda mempunyai beberapa kawalan langsung ke atas rakan usaha sama tetapi tidak atas peminjam.

6. Jadi apa yang kena mengena semua ini dengan Justo memeras ugut Petro Saudi: Tidak ada apa-apa.

7. Penyokong-penyokong Perdana Menteri nampaknya tidak dapat memahami bahawa 1MDB meminjam 42 bilion Ringgit untuk melabur dalam perniagaan yang diragukan. Dalam proses ini jumlah wang yang banyak telah hilang.

8. Ianya bukan sahaja mengenai Petro Saudi atau usaha sama. Wangnya telah digunakan untuk membeli IPP pada harga yang dipertinggikan. Ini adalah salah. Percubaan untuk menjual kepada Tenaga hanya menyebabkan saham Tenaga jatuh. Kecuali IPP ini dijual dengan kerugian, tidak ada jalan pelaburan dalam Edra akan memberi keuntungan. Tetapi jika penjualan itu adalah pada paras kerugian, 1MDB akan menghadapi masalah membayar hutang.

9. Penyusunan semula struktur 1MDB nampaknya berdasarkan penyelesaian pinjaman 42 bilion Ringgit.

10. Wang ini akan datang daripada jualan tanah TRX dan Bandar Malaysia. 1MDB membayar harga yang amat rendah bagi tanah ini. Tetapi bolehkah 1MDB berbuat demikian?

11. Bursa Saham London News Service melaporkan bahawa International Petroleum Pelaburan Syarikat (IPIC), Aabar Investments PJS telah memeterai “a binding term sheet” dengan Menteri Kewangan Diperbadankan, Kementerian Kewangan dan 1MDB untuk yang berikut.

– IPIC pada 4 Jun 2015 memperuntukkan US$1 bilion kepada 1MDB untuk digunakan dengan serta-merta untuk menyelesaikan liabilitinya yang tertentu.

– Juga pada 4 Jun 2015 IPIC telah mengambil alih tanggungjawab untuk membayar semua faedah yang kena dibayar oleh 1MDB di bawah dua perakaunan pembiayaan yang dijamin oleh IPIC berjumlah US3.5 bilion (RM13.3 bilion) dalam jumlah prinsipal agregat.

12. Bagi pengambilalihan pinjaman ini, pada 30 Jun, 2016, IPIC akan menerima pemindahan aset dengan nilai agregat jumlah bersamaan dengan jumlah pembayaran tunai (US$1 bilion atau RM3.8 bilion), dan pengambilalihan hutang US3.5 bilion atau RM13.3 bilion.

13. IPIC telah memenuhi pembayaran tunai dan akan memenuhi pembayaran faedah interim.

14. Agak menghairankan tidak disebut apakah aset 1MDB yang akan menjadi milik IPIC.

15. Apakah kemungkinan bentuk aset itu? Jika ia adalah loji kuasa atau tanah itu, ini bermakna aset-aset ini tidak lagi dipunyai oleh 1MDB untuk dijual. Jadi bagaimana 1MDB hendak mendapatkan balik RM42 bilion yang telah dipinjam?

16. Adakah Justo akan mendedahkan perkara yang lebih teruk daripada apa yang telah didedahkan oleh Bursa Saham London? Jadi yang perlu diminta maaf?

82 thoughts on “JUST JUSTO

  1. answered79@hotmail.com Jul 12,2015 5:54 PM

    ..’BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM”..

    ..’Wahai ALLAH Ya Rabbul Jalil (Pemerintah sekalian alam & sekalian makhluk Yang Sememangnya Maha Kuasa, Maha Bijaksana, Maha Pelaksana & Maha Tinggi/Besar), Engkau pantauilah selalu Kepimpinan Tanah Air Negaraku Malaysia tercinta ini..Sekiranya Kepimpinan yang ada sejak dulu, hari ini dan akan datang setulusnya sentiasa berada di landasan jalan-Mu yang Lurus, maka ‘it will always be okay with us”..Akan TETAPI, sekiranya Kepimpinan Negara dan ada di antara kabinet2 atau almari2 yang tidak betul & menindas kami semua rakyat jelata yang berada di bawah pemerintahan zalim dan tidak adil itu, maka jatuhkanlah, buangkanlah dan hancurkanlah mereka!! Gantikan semula kami dengan Pemimpin-Pemimpin yang senantiasa membela Agama-Mu (yakni Pemimpin-Pemimpin yang amat mendokong Ayat-Ayat Suci Al-Quran dan selalu mengikuti Hadis dan Sunnah Baginda Nabi Junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W…dan mereka itu pula selanjutnya mencontohi Kepimpinan Sahabat2 Baginda dan Kepimpinan Ulama2, sebagai pedoman & panduan hidup mereka dan dipraktikkan di dalam Kepimpinan mereka agar kami sebagai rakyat jelata mendapat manfaat dari ketokohan, keperibadian & kepimpinan mereka itu..Dalam masa yang sama, tanah air negaraku Malaysia tercinta ini bakal sentiasa redup di bawah pandangan-Mu, aman dan subur di bawah keberkatan-Mu,,Itulah yang hamba impikan, cita-citakan & idamkan Wahai Allah,,agar negara kami ini terpelihara, diberkati dan terlindung dari sengsara kehidupan di dunia ini mahupun di Alam Akhirat kelak..P/S-Wahai Allah Pemerintah Sekalian Makhluk & Alam (apa yang ada di Langit dan Bumi), sememangnya Engkaulah Yang Maha Mengetahui apa yang TERBAIK & SESUAI untuk kami sekalian hamba-hamba-MU ini..kerana Kepimpinan mereka itu bakal memberi tempias secara langsung atau tidak langsung kepada kami yang bernaung di bawah pemerintahan mereka itu..kami senantiasa takut akan murka-Mu dan sekiranya kami terpesong dari jalan-Mu, cepat-cepatkanlah sedarkan kami agar kembali kepangkuan-Mu dan akhirilah kehidupan kami ini dengan kalimah ISLAM..Ya Allah, bantulah, tolonglah ,selamatkanlah dan lindungilah perjalanan kami semua ini dari fitnah akhir zaman & ‘musuh2 di dalam selimut kami”..itu saja..((Amin & Insya-Allah)), semuanya dengan izin-Mu wahai Allah..wasalam & thank you,..;D;D..;D;D..

  2. sudin Jul 7,2015 2:56 AM

    Assalam Tun,

    The whereabouts of some of the RM42billion borrowed by 1MDB which amounted to RM23billion have been identified, even though the manner of their disbursement have raised eyebrows in anger to every Ahmad, Ah Meng & Rajoo when the circumstances of every transactions made were shady.

    Now for the worse part, where are the remaining balance of RM19billion, which are still unaccounted for???

    Tabung Haji are forced to buy a small piece of TRX land on cash before delivery basis just enough for 1MDB to urgently service the schedule interest amounting RM188million for the loans!!!!

  3. sudin Jul 5,2015 11:06 PM

    Assalam Tun,

    Sejak Wall Street Journal siarkan berita bahawa Najib telah memperoleh berbillion ringgit wang masuk kedalam akaun bank peribadinya, barulah ada desas desus yang Attorney General serta beberapa agensi/badan kerajaan yang lain juga telah mengetahui hal tersebut.

    Kalau bukan kerana WSJ menghebohkan tentang dokumen tersebut juga ada terdapat pada badan kerajaan yang menyelidik salahlaku Najib dan juga “Satu Malaysia Di Bohong 1MDB”, sampai kucing bertanduk pun mereka2 tu tak berani nak ingkar arahan Najib supaya rahsia jangan dibocorkan!!

    Nak tengok kemana isteri tersayang dia akan lari lepas ni…

  4. sudin Jul 4,2015 8:48 PM

    Assalam Tun,

    These ministers who never fail to make those “I love PM Najib” statements at the slightest of information which they think may cause Tun Dr M to be in the wrong, are really causing/creating the bad impression to Malaysian government in general.

    THEY ARE NOT QUALIFIED TO BE MINISTERS!!!
    They are merely yes man to any superiors and they will only care for their personal benefits!

    They never even bother to distinguish or to go into the details if those information are really foolproof facts that can give credence to support denials of the “Satu Malaysia Di Bohong” fiasco.

    BN don’t deserve to rule Malaysia, especially with all those “I love PM Najib yes man” ministers unashamedly and repeatedly showing-off their stupidity publicly!!

  5. mubarakchan Jul 3,2015 2:51 PM

    Tun

    I feel ashamed, sad and angry at what the closest aides or eunuchs could do to our beloved Malaysia which could have been avoided.

    First, the hectoring of these closest aides, consultants, party boys, unqualified cartoonists or eunuchs on our leaders have wrought havoc in our political System today.

    The adoption of the GLCs from the late Dictator Lee Kuan Yew’s (1959-2015) Godless Ultra Communistic Political and Social System imposed on the citizens by Apparatchiks aka Meritocrats was done without a serious consideration or study. What we now see and hear in our beloved Malaysia is the brutal result. We and our Federal Government are now mired in controversies concerning MONEY MONEY MONEY.

    Second, the closest aides, the consultants, the party boys, the unqualified cartoonists – the eunuchs were the persons who did all the nitty-gritty of any one scandal. Therefore, our PRIME MINISTERS were never involved in the first place. Because of their corruption, irresponsibility, ignorance and incompetence, these closest aides, the consultants, the party boys the unqualified cartoonists – the eunuchs cannot escape the Sword of Damocles as their finger prints are all over the shop

    It was absurd to use Government money belonging to the Rakyat to go through a series of motions to hide something as big as an elephant in the room.

    How absurd to do so by setting up dummy companies or bank accounts in the Caymans, the Virgin Islands, Dubai, Hong Kong, Singapore, London etc to destroy an indestructible money trail in these days of anti-money laundering, anti-terrorism and of course, the money belonging to a sovereign Nation which is our beloved Malaysia.

    Third, we have instances of Government Civil Servants in GLCs who lost their memory concerning themselves. They bought 3rd rate properties overseas in 4th rate places at sky high prices to the consternation of the natives. Little do they know that :-

    1. As Civil Servants, they are Trustees of the People, for the People, by the People.
    2. As Directors of a company, they are Trustees of the Shareholders, for the Shareholders, by the Shareholders.

    AND THERE IS NO RUNNING AWAY FOR THOSE WHO CONTROL THE GLCs. THEY ARE JUST AS CULPABLE.

    Fourth, these GLC and Government Civil Servants behaved as though the Government’s money belonging to the Rakyat was their private sector money by the creation of all sorts of private sector subterfuges in traditional dubious money laundering centres. Obviously, amateurs must have advised them to do so, FORGETTING THAT GOVERNMENT MONEY IS EXEMPT FROM ALL LAWS. But there was one instance when it was alleged money was parked offshore in Singapore to avoid Bank Negara Malaysia rules and regulations. Malaysian Government money avoiding Malaysian Government Laws ? What about our very own Labuan off-shore financial centre ?

    Fifth, it is beyond the pale (courtesy my old friend and myself) for these jokers, the closest aides, the consultants, the party boys, the unqualified cartoonists, the eunuchs to be so very foolish and amateurish TO HANDLE BILLIONS AND BILLIONS OF RINGGITS OF THE GOVERNMENT’S MONEY WHICH BELONGS TO THE RAKYAT not to realise the treatment of Government’s money is different from that of the Private Sector. Stupid.

    THEREFORE, I AM ABSOLUTELY CERTAIN THAT THE CLOSEST AIDES, THE CONSULTANTS, THE PARTY BOYS, THE UNQUALIFIED CARTOONISTS – THE EUNUCHS LET DOWN OUR HONOURABLE AND DISTINGUISHED PRIME MINISTER, YAB DATO SERI NAJIB BIN TUN ABDUL RAZAK like what they did to our beloved Tun Dr Mahathir Mohamad during his 22 year Administration.

    I know the Prime Minister personally. I strongly emphazise that he is NOT INVOLVED IN ALL THESE SCANDALS. I know he is sincere and a person of the highest integrity. I had the pleasure to know his father Tun Abdul Razak personally who was at the Raffles College with my elder sister. I also had the privilege to be in the delegation which presented the Bank Negara Malaysia’s Commemorative Coins of Tun Abdul Razak, our Father of Development, to YAB Dato Seri Najib and his family at their family home in 1976.

    MALAYSIA BOLEH ! MALAYS BOLEH ! MALAYSIANS BOLEH ! NO MORE CLOSEST AIDES, CONSULTANTS, PARTY BOYS, UNQUALIFIED CARTOONISTS – EUNUCHS FOR US, WE ARE MALAYSIANS !

  6. mubarakchan Jul 3,2015 9:25 AM

    Tun

    There has never been a day within these past few months that we have never been rocked by MONEY MONEY MONEY ! This is undoubtedly the careless adoption of the late Dictator’s (1959-2015) failed MONEY MONEY MONEY policies by whoever is responsible in our beloved Malaysia WITHOUT ANY THOUGHT OR STUDY !

    WE NOW HAVE 100 GLCs CONTROLLED BY CIVIL SERVANTS WITHOUT BUSINESS EXPERIENCE, OWNERSHIP OR ACCOUNTABILITY. I shiver !

    In the case of the late Dictator, he personally micro-managed all forms of MONEY whether it is the GLCs or not including the flower pots in the Istana according to one eulogy ! With his dictatorial personality and never failed him dysfunctional Judiciary, he had every cent under his full control because HE NEVER WANTED ANY FORM OF SCANDAL IN HIS FAILED AND BARREN ISLE ! Even his Civil Service and elites were advised to have illicit sex overseas with countries ranked according to their social means eg. ASEAN for lower ranked Civil Servants. Taiwan and Australia for the topmost. Nothing worthwhile in Hong Kong !

    AND THE LATE DICTATOR NEVER TRUSTED CLOSEST AIDES BECAUSE HE KNEW THEY WERE JUST A BUNCH OF EUNUCHS OR WORSE ! Kudos to him for this ! At best, they were just secretaries or butlers who carried his bag or make up his tea !

    Today the swirling hot news of MONEY MONEY MONEY brought me much sadness that

    1. Power corrupts absolutely.

    2. The behaviour of consultants, party boys and unqualified cartoonists may bring much damage to the highest hallowed office in the land.

    The reason why I bring this UNIQUE MONEY MONEY MONEY SCANDAL OF THE WORLD to attention is the singular fact that

    1. The closest aides are useless and more often than not betray their bosses with unerring frequency because of their stupidity and incompetency.

    2. ACCORDING TO MY CHINESE FRIEND, ALL THE SCANDALS IN OUR BELOVED TUN DR MAHATHIR MOHAMAD 22 YEAR ADMINISTRATION WERE CAUSED BY HIS INCOMPETENT AND INEFFICIENT CLOSEST AIDES WHO MADE MONEY BEHIND HIS BACK ! One even boasted to Dr Goh Keng Swee in front of his cousin in Singapore of all people !

    3. MY CHINESE FRIEND ALSO SAID THAT TUN DR MAHATHIR MOHAMAD’S SONS NEVER TOOK ADVANTAGE OF THEIR FATHER’S POSITION AS THE PRIME MINISTER BUT ACHIEVED SUCCESS ON THEIR OWN.

    MALAYSIA BOLEH ! MALAYS BOLEH ! MALAYSIANS BOLEH ! NO CLOSEST AIDES OR EUNUCHS FOR OUR BELOVED MALAYSIA !

  7. daeng Jul 3,2015 7:17 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya bersetuju dengan komen Hajar tentang Fitch Ratings.

    Semua tu bagi saya itu semua adalah sebahagian askar upahan Najib al Bhalalol.

    Sekian Tun.

  8. rodin Jul 3,2015 12:08 AM

    Naluri saya berkata tangkapan justo adalah rahmat bahawa kebenaran terhadap tuduhan penyelewengan atau penyalahgunaan wang negara melalui 1mdb akan menjadi kenyataan. Sebab itulah kenapa PDRM cepat2 ingin masuk campur menyiasat beliau. PDRM sebelum ini bersikap berdiam diri. Entah apa yang akan dijanjikan kepada justo untuk memberi kenyataan menyebelahi 1mdb dan yang bersekongkol dengannya. Kerapkali strategi jahat memakan diri sendiri. Don’ t worry Tun. Kebenaran Tun akan menjadi kenyataan.

  9. HBT456 Jul 2,2015 9:39 AM

    84. Why kdn minister goes after the edge regarding 1mdb?

    85. The simple conclusion is the edge owner is not a muslim, it becomes haram?

    86. If the edge is utusan melayu, it becomes halal?

    87. Another conclusion is, he cannot read and understand english?

    88. He does not understand the basic law?

    89. Umno will loose not because najib.

    90. They will loose because they cant differentiate halal dan haram.

  10. wajaperak Jul 2,2015 9:14 AM

    Assallammualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan.
    [Mr hskamal
    Can we strategist a plan on how to dismantle them part by part, starting with the government tools which is at their disposal like the law and enforcement agencies]

    Tut..Tut..:)
    If life solution is so simple I can rivalled Tun achievement..So I wish!:)
    Mr hskamal..
    I was trained officially some time ago militarilly,meaning my grammar is faux pas but my achievement is not.
    When we were sent off some night years ago by our senior, I was hoping ‘an officer and a gentleman’ attitude.Instead he just said “You guys can f….off”..
    And that the least of our subtlety military training!..:)
    I am offering you the same perspective I told Mr balance some time ago.
    LEARN FROM THE MOVIE THE UNTOUCHABLE.
    YOU WILL FIND IT MOST APPROPRIATE!

    Malone: You said you wanted to get Capone. Do you really wanna get him? You see what I’m saying is, what are you prepared to do?
    Ness: Anything within the law.
    Malone: And *then* what are you prepared to do? If you open the can on these worms you must be prepared to go all the way. Because they’re not gonna give up the fight, until one of you is dead.
    Ness: I want to get Capone! I don’t know how to do it.
    Malone: You wanna know how to get Capone? They pull a knife, you pull a gun. He sends one of yours to the hospital, you send one of his to the morgue. *That’s* the *Chicago* way! And that’s how you get Capone. Now do you want to do that? Are you ready to do that? I’m offering you a deal. Do you want this deal?
    Ness: I have sworn to capture this man with all legal powers at my disposal and I will do so.
    Malone: Well, the Lord hates a coward.
    [jabs Ness with his hand, and Ness shakes it]
    Malone: Do you know what a blood oath is, Mr. Ness?
    Ness: Yes.
    Malone: Good, ’cause you just took one.

    For the moment I think it will suffice.
    In real life you can find Malone but you will not find Elliot Ness.
    These people is abundant in military and not in civilian life you are not privy.
    They have the resources within the capacity in the forces.Army,Navy and the Air Force.
    But what you were suggesting only applicable in Thailand.
    Why?
    You should fairly guess why.
    This war can only be won by masses of people.
    Unfortunately the masses are weak as shown by time immemorial.The captive masses of people simply walk like meek lambs to their slaughter house eventhough they outnumber their captors.
    Learn from history.
    Our current predicament actually can be overcome by the ‘warlords’.
    Like always.
    Who are they?

    THE SHOWN HAND LIKE A GAME IN POKER..SOME 4 YEARS AGO..

    Terima kasih Tun.

  11. Hajar Jul 2,2015 8:14 AM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    ///
    KUALA LUMPUR 1 Julai – Fitch Ratings (Fitch) mengesahkan penarafan penerbit mata wang asing jangka panjang pada A- dan Penarafan Kemungkiran Penerbit (IDR) mata wang tempatan pada A manakala penarafan terbitan bon mata wang tempatan tidak bercagar senior Malaysia juga disahkan pada A.

    Agensi penarafan antarabangsa itu berkata, unjuran ke atas IDR jangka panjang itu disemak menaik kepada Stabil daripada Negatif.

    Katanya, kewangan fiskal negara semakin meningkat sejak tahun lalu dengan defisit umum kerajaan susut daripada 4.6 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) 2013 kepada 3.8 peratus pada 2014.

    “Hutang kerajaan secara amnya juga menguncup daripada 54.7 peratus pada akhir 2013 kepada 53.9 peratus pada akhir 2014. Kemajuan yang direkodkan ke atas pelaksanaan cukai barang dan perkhidmatan (GST) serta reformasi subsidi bahan api, turut menyokong kewangan fiskal.

    http://www.utusan.com.my/bisnes/ekonomi/fitch-ratings-kekalkan-penarafan-a-1.109501

    ///

    Nampaknya bertambah kuatlah hujah yang kononnya ’1MDB berada atas landasan yang betul’ oleh para ’kabinet dapur’ PM Najib dan ’bloggers bang*ng’ upahan PM.

    Yang hairannya, apa dia pembangunan strategik yang telah 1MDB buat? Hutang 42 Billion ringgit, tapi yang nampak hanya aktiviti2 menjual harta benda 1MDB termasuk tanah ’anugerah Kerajaan’ (TRX, Sungai Besi) untuk melunaskan hutang-piutang.

    Sekarang sudah terbukti kehebatan dan kemerlangan Tun sebagai PM. Tun tidak perlu bebankan rakyat dengan GST dan ’reformasi/mansuhkan subsidi bahan api’ untuk memajukan Malaysia.

    Sila letak jawatan wahai PM Najib.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga. ***

  12. HBT456 Jul 2,2015 4:10 AM

    79. Abang musato, adakah activiti lgbt melayu patuh dihalalkan, itu terpulang kepada jakim.

    80. Whether you and I like or dislike, these activities exist.

    81. There is no way we can stop them.

    82. As long as they are over 21 years old holding malaysian ic, they can register themselves as voters.

    83. I sincerely hope that the pm is for all, tanpa pilihkasih.

  13. youngmaya Jul 2,2015 4:08 AM

    bagi idiot and joker main chess memang cacamarba…

    we really need a leader…

    TPPA pun silap2 dah sign dah lagu ni…

    gomen punya style sekarang under table n hidden jer semua benda…

    BNM,PDRM,BPR semua dah default mode…terlalu banyak sangat yang perlu disiasat…

    perkara yang paling susah adalah untuk mendapat kepercayaan…hilang boleh sekelip mata sahaja…

    hari2 cerita 1MDB je yg gomen amik port…bussiness byk yg struggle takde nak bantu pun…peniaga kecik2 ditekan dari segenap segi sejak mula nak laksana GST…

    harap kita tak masuk fasa ‘point of no return’…

  14. Bek Dae Jul 2,2015 3:50 AM

    Dear Tun.
    I gave attention that each time u post something, your topic always bring billions of money or some kind of big numbers.
    Honestly, Majority of malaysians living in village and most of them dont wanna give a single word because they dont understand what are u trying to say.
    If you wanna gain attention from public, Please try to explain with simple way such as Ringgit rate to usd or prices rise for everything since kak Najib become PM. SO that public will hear you and could join for further demos. Since i grew up in village, we use to accept what government impose to public because we (most of us) thinking it is best for our future.
    I remember when i was in school, my teacher use talk ” Malaysia has good economy, Look at the other country such as Africa. They are poor and dont have enough food to eat bla bla” But when i grew up and seen the reality, most of countries my teacher mentioned has been much stronger than malaysia already.

  15. X_MTSU Jul 1,2015 11:41 PM

    Salam Tun Dr.

    Unlike some neighboring countries, any person be he/she a Prime Minister or Minister would honorably resign from their positions, to shoulder the responsibility and make way to assist further investigation on such a great scandal over our National Debts. Imagine asking the citizens to apologize, it is a Joke of the year 2015.

    What rubbish are they trying to instill in our minds ? We are not color blind ‘ Black is not White ‘. Is anybody printing the RM42 BN like some African scam in Malaysia and come calling, here is the money LoL !

  16. seamaster Jul 1,2015 8:09 PM

    Tun,
    Rata-rata orang kampung saya, budak-budak office saya, serta rakan-rakan lepak saya, semua tak faham scandal 1MDB ni. Pada mereka, tidak mengapa asalkan Najib bantu rakyat. Mereka tak faham kehilangan 1billion tu sangat besar! Bukan hilang, tetapi kena songlap!

    Saya cadangkan sesiapa yang pakar dalam bidang animasi, tolong la buat movie pendek tentang 1mdb ni.

    Semoga ada yang berani tampil untuk menjelaskan skandal 1MDB dalam bentuk animasi dan kongsi ke dalam YouTube, supaya lebih mudah untuk rakyat faham.

    Bercakap berbuih tak guna.

    Filemkan terus dalam bentuk grafik!

    Sekian

  17. musato Jul 1,2015 6:31 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya faham apa HBT maksudkan dengan adanya bangsa lain selain Bumiputera dalam menentukan siapa yang perlu memimpin.

    Terlebih dahulu saya memohon maaf kepada semua kerana membuka cerita berkaitan seks.

    Pada pemahaman saya perkara berkaitan nafsu semulajadi ini juga diberi ‘pemahaman’ dalam tasawuf.

    Dikisahkan Syeikh Abdul Qadir Al Jailani pada awal awal pengenalan pengetahuannya, beliau telah diberikan mimpi basah selama berpuluh puluh hari dan dengan itu beliau setiap hari bangun untuk mandi wajib sebelum sembahyang subuh.

    Maka ia disimpulkan bahawa tasawuf juga memahami perkara berkaitan ini.

    Peristiwa tersebut berlaku pada Syeikh sebelum beliau ‘diarahkan’ oleh Nabi Khidir a.s memasuki daerah utama sumber pembelajaran ilmunya.

    Saya tahu HBT menyokong lesbian, gay kerana alasan sifat semulajadi. Adakah HBT juga mengamalkan lesbian?

    Menyokong dan mengamalkan adalah perkara yang berbeza. Mengamalkan menikmati proses sementara menyokong hanya melihat.

    Jika HBT menyokong, maka HBT juga patut mengamalkannya, then you’ll know.

    Amalkan sungguh sungguh. Use the props. Kemudian jelaskan mengapa lesbian, gay perlu dihalalkan.

    Terima kasih Tun.

  18. alex7877 Jul 1,2015 5:34 PM

    Tun,
    Below are most corrupted leader of the world. Can Malaysia Boleh? Sound like 42B is record breaking!!! Can Malaysia break the record? How can we achieved and proof to the world MALAYSIA BOLEH?

    Name Position Funds embezzled
    1. Mohamed Suharto President of Indonesia (67–98) $15–35 billion
    2. Ferdinand Marcos President of the Philippines (72–86) $5–10 billion
    3. Mobutu Sese Seko President of Zaire (1965–1997) $5 billion
    4. Sani Abacha President of Nigeria (1993–1998) 2–5 billion
    5. Slobodan Milosevic President of Serbia/Yugoslavia (89–00) $1 billion
    6. Jean-Claude DuvalierPresident of Haiti (1971–1986) 300–800 million
    7. Alberto Fujimori President of Peru (1990–2000) 600 million
    8. Pavlo Lazarenko Prime Minister of Ukraine (1996–1997) 114–200 million
    9. Arnoldo Alemán President of Nicaragua (1997–2002) 100 million
    10. Joseph Estrada President of the Philippines (98–01) 78–80 million

  19. hskamal Jul 1,2015 4:50 PM

    HBT 456,

    Where in the world did you get the idea and conclude that Gay activities are sinless and born biologically natural??

    Are you among the species? If you’re then you really need to do some fact finding through all the religion of mankind.

    God created Adam and Eve. Not Adam and Steve. Don’t play God and misled our society by by saying that such activities are sinless and biologically as natural birth.

    You seriously need to learn and understand better the facts surrounding God’s creations and his commandments to all mankind.

    Do not misled mankind with your own theories and relate it as though it is biologically natural birth coming from God.

    You’re disgustingly very very wrong in your observation as mankind with wisdom.

  20. STEVE8562 Jul 1,2015 2:43 PM

    MINYAK NAIK
    TOLL NAIK
    GULA NAIK
    TARIFF ELECTRIK NAIK
    GAS NAIK
    TAMBANG BAS NAIK
    TOLL NAIK
    SEMUA NAIK

  21. Harry Jul 1,2015 12:38 PM

    The thief is still the thief. Justo arrest does not mean the 42B of the lost public fund is justified.

    The more the Umno ministers trying to talk their way out with the arrest, the more sheepish they make the PM to become.

  22. HBT456 Jul 1,2015 11:12 AM

    71. http://www.malaysiakini.com/news/303636

    72. The end result, conventional investers will move their office to singapore and thailand.

    73. Many muslim from other negeri will move to greater kl.

    74. I feel sorry for the mb chosen by umno.

    75. No matter what they do as muslim, they will have nothing to show.

    76. The young ones will leave them, leaving only the old ones with them.

    77. The moslem and the non moslem have no choice, but leave their negeri or country.

    78. Taujuddin is right again.

  23. mubarakchan Jul 1,2015 10:25 AM

    Tun

    One fine day in the distant future, a hundred years hence, when our beloved Malaysia has achieved similar greatness as a Nation like Switzerland and Japan, our descendants will look back with horror that their beloved country was once embroiled in an absurd and abstract item known as money.

    They will reel back in horror too that our Government consisting of elected representatives in the land with the highest credentials were embroiled with all and sundry over this money which in one hundred years time will become a historical relic. Maybe in historical terms, our descendants will also look upon us as a lot of greedy people who know no bounds as to our desires and pleasure.

    Why in one hundred years our descendants who are basically the same type of human beings as us and of the same flesh and blood have advanced so much in their behavioural patterns than us ?

    The answer is that it is the development of their minds because successive Governments had the will and inclination to further develop the Malaysian mind-set for the better.

    Yes, Tun ! It is our minds at work whether for good or for the Devil. It is as simple as this. And to the our descendants of one hundred hence, they have an unlimited imagination which reaches beyond their borderless mind unlike now when we are all could only think within the borders of our skulls, sometimes numbskulls !

    What am I trying to get at ? Years ago I discovered that whenever I discussed anything with my subordinates, I found that I obtained no results. Eventually, I came to the conclusion that I thought I was giving them advice on the 88th floor of the Petronas Towers, their minds were actually in the basement ! Some of them even have the audacity to say behind my back that they did not understand what I discussed with them.

    Hence, for the very first time in our short history, our beloved Malaysia now faces a mental riot of sorts amongst its very own citizens affecting the mind sic the brain.

    And affecting us all is something called the GLC which was the invention of the late Dictator (1959-2015) of a barren isle which had no resources not even water !

    We in the land of bountiful human and natural resources adopted the late Dictator’s (1959-2015) to the fullest and in our irrelevant exuberance created 100 GLCs which undoubtedly more will be established without control. By this act, the 100 GLCs and the Government has already absorbed ONE TRILLION RINGGITS DEBT from the banking system. The Private Sector has no more room to breathe without the MONET MONEY MONEY for their natural expansion ! Please take note that Government officials emphatically said that a debt is not a loss. I have no quarrel with this explanation.

    Is this done deliberately in support of the Government’s announcement that it does business to make money for us the Rakyat ? Then, are we the Rakyat suppose to work or not in anticipation of the hand-outs in place of our earned incomes ?

    Before we deviate to far by this MONEY MONEY MONEY thing, I understand that a democratically elected Government in the West eschews doing business of any kind because Democracy respects the governed and is accountable to the governed.

    Any deviation from Democracy is Communism with central control and central economic planning like the late Dictator’s (1959-2015) Godless Ultra Communistic Political and Social System imposed on the citizens by his Apparatchiks aka Meritocrats.

    The ineffective and incompetency which affect the Malaysian GLCs as applied in our Free Malaysian Style Democracy with Open Capitalistic Characteristics and Malay Bias, have created in our once peaceful and harmonious Society one big unholy mess (for want of a better word !)

    And these 100 GLCs are topped off by Civil Servants who have no business experience, accountability and ownership. For assistance, consultants which had been dispensed with by the Government in 1970 and successively until 2004, party boys and unqualified cartoonists have been engaged to do the needful. What a party !

    It is not at the end of the day yet, but a few significant Government announcements should be taken notice :-

    1. The Government has stopped hiring Civil Servants.

    2. Malaysia’s portion of the AIIB membership subscription has been delayed even though Malaysia has the Chair of ASEAN 2015 ! Yet, Indonesia has the wherewithal of US$ 700 Millions to do so.

    3. Just one GLC MARA has a budget of RM 2 Billions part of which went overseas instead of helping out 1MDB and 9 other GLCs ! Strange !

    I have noticed US dollar loans have been obtained by some Government Agencies.

    For years, I am of the opinion that our Government should return to true democratic governance to rule over us. ‘Just Justo or Just So So’ Hence :-

    1. Sell the GLCs to Bumiputras and their non-Bumiputra partners.

    2. Sell the GLCs back to their former Bumiputra owners who did not break the law, and their non-Bumiputra partners.

    3. Sell the GLCs to the incumbent Management and their non-Bumiputra partners.

    MALAYSIA BOLEH ! MALAYS BOLEH ! MALAYSIANS BOLEH !

  24. HBT456 Jul 1,2015 9:30 AM

    65. http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/11mp-to-help-employers-termination-of-workers-made-easier-unions-squeezed

    66. There is no way employers can pecat employees as they like.

    67. All companies are bind to labor law.

    68. Proton has made a terrible investment mistake in shifting their stragegy in property investment to recover the losses of their past.

    69. Their share and price become less attractive compare to perodua.

    70. Just like nissan, it has to be managed by orang putih to breakthrough national interest, political inteference and image of needing tongkat after 30 years in business.

  25. HBT456 Jul 1,2015 8:59 AM

    53. Today, I sincerey hope that the pm is for all to make this country more progressive and liberal in protecting our federal constitution.

    54. The glass is always empty.

    55. We may not be the best, we can proudly call ourselves as malaysian.

    56. Islam is the official religion.

    57. For those who have done wrong, they will face the judgement day.

    58. Tuhan yang maha kuasa pasti akan membawa kami sebagai rakyat malaysia ke tahap yang lebih adil, prosif tanpa pilihkasih.

    59. Sibotak, just do what pac ask you to do.

    60. In the eyes of law, no one is guilty until it proves guilty.

    61. No one is above law regardless who you are.

    62. Be brave, be humble, and always remember true friends will tegur you when you are wrong.

    63. I hope mof will reconsider in abolishing gst in property and automobile to increase our disposisable income to make this country more progressive and open even though the national statistic show we are in recession.

    64. Ignorant and egoism are common enemy to all of us regardless who we are.

    SELAMAT BERPUASA…….

  26. NtahLaaNak Oii Jul 1,2015 8:45 AM

    Salam Berbahgia,
    Tun Sekeluarga.
    Tak lupa kepada memba2 yang dihormati.

    Duduknya saya di hadapan henpon ini adalah,
    tak taw nak ckp apa dah.Sebab apa yang saya nak cakap Tun pun dah cakap.Terima Kasih Tun.

    Lani macam nilah,cakap banyak pun tak guna.nak habaq mai awat saya rasa meluat taktaw kat Najib.tengok muka buleh tahan jugok.nak buat sugar daddy tadak hai ah.tp knapakah feel menyampah nie dgn iklas dia mai sendiri.

    Bukan xkesian kat beliau.ada jugok sikit sbgai org islam nie kann takmaw lohh nak bersangka buruk.tp dah telanjur nie apa dayo.mcm2 hai beliau nak menipu rakyat lepaih satu2 hai penat k0me mendengornye.

    Tapi lagi penat nak rayo pul0k nyh.tak dan rayo lagi duit gaji dok simpan na rayo nak abeh pulok doh.org kerajaang tapolo hado b0nus.takat gst tiga pat ratuis sebulang tadok masaloh lo ke depa.

    Langkah kaki keluaq qumah duit.duit.duit.duit..yang hang najib ngan qosmah boros ik0t dan ja.ingat duit bpak kau punya!

    Rasa mcm sy tak maw ckp byk tadi.da telanjur ni maaf larr yer.

    Apa apa pun teruskan perjuangan Tun.Kami sentiasa ada dibelakang Tun,nampak tak?hee~
    yayunk Tun sendat2!

    Terima Kasih.
    Salam. .

  27. Hajar Jul 1,2015 8:34 AM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    Menurut Menteri Kewangan II, penangkapan Justo menumjukkan yang ”1MDB berada atas landasan yang betul.” Dangkal sungguh pemikiran Menteri2 Kewangan kita. Lingkup negara kerana ada Menteri2 Kewangan yang ’kurang cerdik’ @ bang*ng.

    Jadi tidak hairanlah bila harga minyak naik lagi pada bulan Julai. Adakah kenaikan ini berkaitan dengan kejatuhan nilai ringgit? Jadi memang bang*ng lah Menteri2 yang kata kejatuhan ringgit baik untuk negara.

    Eloklah PM Najib meletak jawatan. Pada pandangan majoriti rakyat masalah negara paling besar sekarang ini ialah PM Najib dan koncu2 beliau (yang sewaktu dengannya). Eloklah semuanya berundur dan beri peluang kepada orang lain untuk memimpin negara.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga. ***

  28. HBT456 Jul 1,2015 8:08 AM

    48. There is no way bn can retain 2/3 majority.

  29. Aku Jul 1,2015 8:07 AM

    Salam,

    For item no 7: sure they are unable to understand, they are proven stupid asshole cabinet member of Najib.

    London Stock Exchange report is worse…but believe your own self that more worse to come…and yet these stupid assholes understand nothing…what more worse to come…only Allah knows…

  30. HBT456 Jul 1,2015 8:06 AM

    37. Tok det, pm najib said, jangan jadi gay atau isis.

    38. This statement hurt our muslim.

    39. Gay is not a sin because it is naturally and biologically born.

    no one can prejudice them.

    40. Our malay race though they are muslim, like non muslim, cant accept the ideology of isis, kejam dan zalim.

    41. Dont compare your 1mdb with singapore.

    42. Singapore will always do better in terms of equality and fairness.

    43. Their door is always open to genuine fdi.

    44. Did xavier justo blackmail the 1 mdb management?

    45. I think he did not, just only a small guy carries xavier the given by his parents thinking malaysia is a great country.

    46. In politics, there is no secret too.

    47. It will be the political parties and voters to decide.

    48. There is no way bn can reta

    49. God knows what happened in 1 mdb, and why it happened.

    50. Uncle lim ks, for God’s sake, let God deal with these God spinners.

    51. My blessings to xavier justo, family and friends for if my countrymen cause you injustice.

    52. This high profile case will be dealt in transparent manner in thailand.

  31. hskamal Jul 1,2015 7:39 AM

    Tun

    The current scenario involving politics and governance of this country is very worrying,…therefore need a very urgent fix before further beyond amendable damage with no return occurs.

    With warrior blood flowing in DSN’s body i’m, afraid DSN, will not go out gracefully. He thinks and believe that he has seen enough politically to be able to withstand whatever form of attempt to oust him from power. Malaysia’ is a country governed by very rare type of human species, which only thinks of its survival and continuity.

    This particular species has grown over the years to became mindless and heartless towards the livelihood and welfare of the others living surrounding them. They will whack everything and everybody who crosses their pathway for survival through their sheer arrogance and ignorance.

    Tun, how long more do we have to let them devour everything this country can offer its people. Can we strategist a plan on how to dismantle them part by part, starting with the government tools which is at their disposal like the law and enforcement agencies. Only then we could eventually destabilize them and end their powers.

    A lot of money will be needed and will be used by this regime at any cost to cling on to power, which is going to take this country to very destructive level never before witnessed in our history – we’ll become a poor nation soon if we don’t stop this rape and destruction to our well being – Ameen

  32. sitinur Jul 1,2015 7:18 AM

    Assalamualaikum..
    iman amanah kebaikan tak turun dr keturunan ye najib ye…1mdb nih pada saya dah pecah amanah..najib sangat memburukan keindahan islam yg menuntut umatnya berpegang teguh kpd menjaga amanah dgn baik..dah penat dgn pemimpin umno yg buat deq ja…dah mcm org2 istimewa pulak perangai depa..

  33. Ali Akbar Hashim Jul 1,2015 5:27 AM

    Dear Sir,

    To recapped what you have said, ” it is so strange that peoples reported a crime are subjected to investigation but peoples that committed a crime was walks free” ( this is my own interpretation )

    Jho Low and his company obviously has done the biggest heist of the century and make whole Malaysian bloody stupid with his beautiful strategies and masterpiece skills and plan

    Jho Low and his company is untouchable and nobody dares to investigate him on this serious crime

    Now he is a philanthropist , donating free money around the world like nobody business, tonned of money like never end!

    Just wondering where is our respectful PDRM or SPRM on this issue or it is true the allegations is merely not happening and pure fantasy

    Najib now on his way to make history in Malaysia, to break your record of 22 years becoming a Prime Minister

    With his brilliant team surrounding him, be it foreign consultants, high power network and super power back up, he will Captained Malaysia as long as he like

    Its a pity on you Sir, each times your trusted Lieutenant keep stabbing your back

    With a big plan in place to demonizing you and they guarantee not a single piece of you legacy remained

    I and my family are fully behind you Sir in this war

    You have defeated the world’s best Jews in a financial crisis

    Jho Low and his company is nothing in comparison with George Soros & Co

    Deep into my heart you will makes history again by winning this war and send all these crooks to ALCATRAZ AND NEVER COMEBACK!!!!!

    We have Allah The Creator, The Most Gracious, The Most Merciful in this cause

    May Allah Always Bless you Sir!

  34. hskamal Jul 1,2015 4:10 AM

    Howdy, Tun

    Dahulu…lawyer pandai2 semua India. Mereka pandai putarbelit, sebab itu majoriti dpt belajar dan berjaya jadi peguam (loyar buruk) Tapi pada hari ini, Majoriti peguam merupakan terdiri drpd bangsa Melayu.

    Saya, seperti biasa bertanyakan pada kawan saya, Mengapakah peguam berbangsa india dianggap bagus kerana dikatakan pandai berputarbelit. Lalu kawan saya, yg berbangsa Melayu, berkata pada saya, bahawa, opinion tersebut tidak boleh di gunakan lagi terhadap bangsa india. Ianya sudah beralih kepada bangsa Melayu pada masa kini, apabila bidang tersebut sudah di dominasikan oleh yg bukan berbangsa India lagi.

    Perbuatan memutarbelit itu tidak boleh lagi dikaitkan terhadap mana2 bangsa tertentu sahaja. Pada zaman skrg semua yg bergelar manusia boleh memilikinya kalau tersasar drpd jalan benar yg di tuntut ajaran agama masing2.

    Tambah kawan saya, lagi, bahawa kalau di lihat pada masa skrg, ramai yg berbangsa Melayu Islam di samping China dan India telah mempamerkan perbuataan seperti pecah amanah, rasuah, menipu, jenayah dll, yg menjurus kepada kehancuran moral, peradaban dan keperibadian.

    Sesuatu bangsa tidak boleh lagi dikaitkan terhadap sesuatu perbuatan manusia yg baik dan buruk – ambil contoh 1MDB, majoriti Melayu dan ada juga China dan India – Malaysia Boleh!

    Sepatutnya Malaysia Boleh, dgn harapan untuk kayakan negara bukanya sebaliknya, miskinkan negara pulak – sedih, slogan yg Tun, cetuskan itu telah dicemari dgn prbuatan2 yg jijik dan kotor oleh pemimpin2 yg menerajui kerajaan.

    Harap semua slogan cetusan Tun, seperti Bersih Cekap Amanah, Kepimpinan Melalui Teladan, Malaysia Boleh dan banyak lagi, dpt di hidupkan semula dalam hati2 yg sudah gelap dan buta.

    Selamat bersahur, Tun

    hskamal

  35. adelheid Jul 1,2015 12:57 AM

    Dear Tun,

    DSN amat licik, beliau bukan ‘bodoh’ seperti yang semua kata. Beliau beserta team perang sudah bersedia dengan langkah-langkah teliti sebagai treatment kepada kerosakan yang sudah dibuat sehingga kesan buruk kecederaan/kerosakan itu mungkin sukar kita detect di mana. Langkah cover-up, diikuti langkah delay men-delay sudah pun berlaku, Pemilihan UMNO tidak akan berlaku sehingga selepas PRU14. Banyak masa yang DSN ada untuk treat kerosakan yang sudah dibuat beliau. Lagi kambing hitam Xavier Justo pun sudah di’perkenal’ kepada umum. Tunggulah kambing-kambing hitam lain lagi yang mungkin bakal muncul.

    Kesemua itu adalah untuk melengah-lengah masa sambil ‘mengubati’ keadaan kerosakan di mana dapat. Sambil kita dihidangkan dengan ‘tugas baharu’ memikirkan pasal Xavier Justo segala kemungkinan habis kita kupas. Inilah yang DSN serta team pemikir beliau hendak, supaya kita ‘disibukkan’ dengan ‘homework’ baharu. DSN dan team pemikir beliau tersenyum tertawa melihat rakyat Malaysia sibuk mengejar ‘bahan baharu’ yang beliau humban kepada rakyat untuk dibelek-belek – umpamanya seseorang pemilik anjing yang bermain baling-baling frisbee atau ‘toy bone’ kepada anjing beliau, maka anjing tersebut akan leka mengejar toy bone tersebut bagai nak rak. Sedangkan tuan anjing tersebut terhibur kesukaan melihat lurus bendul haiwan peliharaannya itu.

    Maaf Tun saya menggunakan perumpamaan tuan anjing dan pet dog beliau. DSN memang smart kerana telah berjaya menjadikan kita semua alat permainan beliau. Kita semua sibuklah mengupas satu persatu cerita yang beliau sajikan, sementara dia pula sibuk merawat kerosakan yang sudah dibuatnya. Berbagai cara dia akan buat sehinggalah sampai ke masa PRU14 nanti dia pun pasti akan buat cara-cara BN dan Najib tetap menang dan tetap jadi penghulu kerajaan Malaysia untuk penggal seterusnya. Masa itu beliau sudah pun berjaya menutup cerita 1MDB dengan jayanya tanpa ada sebarang isu pun. Tak ada isu tak ada kes.

    Tun, dari kes Altantuya pun sudah dilihat bagaimana kes dimanipulasi sehingga berjaya diwujudkan ‘missing links’ yang berjaya mem’putus’kan hubungkait beliau dengan kes tersebut. Begitu juga sekarang ‘missing links’ Jho Low di’putus’kan supaya link kepada Riza Aziz, DS Rosmah, beliau sendiri juga putus. Maka selamatlah beliau daripada dipertanggungjawabkan. Kalau ada yang bersalah pun nanti adalah orang-orang lain. Kambing hitam yang pertama Xavier Justo sudah pun dipersembahkan. Maka lekalah semua orang dengan cerita Justo ini buat ketika ini sehingga muncul lagi cerita seterusnya untuk melekakan para pengikut drama ini. Asalkan yang penting DSN bukan jadi watak utama, dia akan terselamat juga nanti. Seperti dengan kes pelacur Mongolia yang amat malang itu.

    Tun dearest, that’s all for now. Just another thought from me to add to the other commentators’ more ever so brilliant thoughts. Goodnight Tun, take good care now wherever you are whatever you do. Selamat bersahur dan berpuasa esok. Love ya Tun and Tun Siti Hasmah.

  36. musato Jun 30,2015 11:34 PM

    Sudah tentu Malaysia ada BN (UMNO,MCA dan MIC),PAS,DAP

    Soalannya HBT,

    Bagaimana mereka semua semua ini mahu pecat PM?

  37. safiy Jun 30,2015 10:35 PM

    tun brdua yg dikasihi,,,
    cayalah…

    love u!!

  38. sibotak Jun 30,2015 7:01 PM

    Najib
    Hanya perlu membentang kebenaran 1MDB
    Jika Najib berdiam beliau akan di benci
    Kerugian Pelaburan National juga peribadi
    Ada untung ada ruginya
    Tapi bila perlaburan ini bukan milik anda
    Anda sebagai pengetua mesti menghuraikannya sebijak mungkin
    Jadi anda tidak akan dipersalahkan
    Malah anda akan di hormati
    Ini perluang anda Yr only choice

    Perlaburan Kerajaan S,pore juga hilang berbillion US dollars terutama di China
    bukan berbullion ringgit JAUH beza rugi
    TAPI Tidak siapa yg persoalkan sebab Malaysia lebih Demokratik lebih hak bersuara
    Jadi tidak jadi salah kalau anda menghuraikan secara transparent

  39. hskamal Jun 30,2015 6:26 PM

    Salam Ramadan, Tun

    I wonder what the other politicians who sits in the ruling government and outside the gov would do, when their boss DSN, himself involved in peoples money missing trail involving 1MDB.

    Most obviously the rest of the politicians in the gov and outside would definitely want to scavenge and suck on at every opportunity involving public money and trust – why do they care, when their big boss the PM, himself has dirtied his hands with so many scandals and crime.

    It is now free for all. Everybody in the gov and outside are not afraid anymore to whack public monies into their own pocket. DSN, is in no position whatsoever, to question anybody in his administration for any wrong doing and misuse of power.

    DSN, has lost whatever integrity as the number one. In which it opened the floodgates for the others in the gov currently to become thick skinned like their big boss, and continue to suck the peoples blood till dry.

    Can you imagine the chain reaction that is taking place among the ruling elite involving the allocations and public funds and the misuse of it so blatantly, without any shame and guilt, because of DSN, own weaknesses, and leadership failures.

    DSN, is in no position anymore to correct or take action towards anyone in his administration. DSN, has become a cat without their teeth, and the rats are having a jolly good time with all the public money at their disposal.

    Even so called leader as small as Saravanan, from MIC could amass wealth beyond any human logic, and DSN, could not do anything about it.

    Very very shameful situation for a top leader of a country.

    hskamal

  40. HBT456 Jun 30,2015 5:08 PM

    32. abang musato, pangkat ds najib adalah perdana menteri malaysia.

    34. ds najib tun razak didapati bersalah, dpm ts myuhiddin yassin pun ada skandal sebagai menteri petainian.

    35. perdana menteri tidak boleh dipecatkan oleh majlis tertinggi umno, dan digantikan oleh dpm ts myuhiddin yassin sesuka hati.

    36. adakah ds najib patuh dipecatkan atau tidak, bukan umno atau kaum melayu atau bumiputra saja yang boleh menentukan.

    37. ia terpulang kepada semua pihak parti2 politik di malaysia termasuk parti2 pembangkang.

  41. HBT456 Jun 30,2015 5:08 PM

    32. abang musato, pangkat ds najib adalah perdana menteri malaysia.

    34. ds najib tun razak didapati bersalah, dpm ts myuhiddin yassin pun ada skandal sebagai menteri petainian.

    34. perdana menteri tidak boleh dipecatkan oleh majlis tertinggi umno, dan digantikan oleh dpm ts myuhiddin yassin sesuka hati.

    35. adakah ds najib patuh dipecatkan atau tidak, bukan umno atau kaum melayu atau bumiputra saja yang boleh menentukan.

    36. ia terpulang kepada semua pihak parti2 politik di malaysia termasuk parti2 pembangkang.

  42. pakNgah40 Jun 30,2015 4:01 PM

    Assalamulaikaum wbt dan salam sejahtera Tun. Salam 13 Ramadhan dan selamat berpuasa diucapkan buat Tun berdua serta seisi keluarga. Saya dan seluruh ahli keluarga saya akan sentiasa menyokong Tun dalam memperkatakan yang benar sehingga turunnya Najib si darah pahlawan (konon, para pembodek serta punahsihatnya. Apa yang saya lihat, najib dan bala tenteranya memang terlalu asyik dalam mengarang skrip demi skrip untuk menangkis apa yang didedahkan oleh Tun sehinggalah terpaksa menggunakan khidmat mereka-mereka yang boleh dibeli maruah dan harga dirinya, yakni golongan yang pernah memfitnah dan mencacinya dahulu dan kini memutarbelit fakta untuk memburukkan Tun pula. Namun, najib perlu sedar bahawa semua tindakannya itu tidak sekali pun menjawab apa yang YABhg Tun soalkan tentang misteri 1MDB bahkan semakin memburukkan pandangan majoriti rakyat kepada kepimpinannya yang memang sangat lemah. Saya dan majoriti rakyat sentiasa berdoa agar YABhg Tun berdua sentiasa sihat dan selamat, DAN berdoa agar ALLAH SWT dengan segera menurunkan si najib dan semua kroninya dari tampuk pemerintahan negara bertuah ini. Kami tidak rela mempunyai ketua kerajaan yang terlalu memandang ke USA dan Barat; bukan setakat memandang bahkan rela menjadikan USA dan Barat sebagai penentu corak pengurusan dan pentadbiran negara ini.
    Undur najib… Undur najib… Undur dengan segera sebelum kamu dimalukan. KAMI semakin benci dan meluat dengan cara kamu mentadbir negara ini
    HIDUP TUN MAHATHIR, HIDUP MELAYU, HIDUP UMNO

  43. novo Jun 30,2015 3:40 PM

    SALAM TUN.

    To 1.Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah
    2.Tan Sri Shahrir Samad.
    3.Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek

    Pua can go.

    PAC must go too.

    BUT Siasatan Diraja must replaced for the “bias” Pua

    BUT Siasatan Diraja must replaced the “incompetence” PAC

    AND

    Do you all “dare”

    Do you all ” have all the guts”

    OR

    Do all of you, have to consult with the brave Panglima Bugis first?

    Do all of you, have to consult with his wife Rosmah first?

    Do all of you, “afraid” your own shadow.

    You all have all the means to set the thing straight and yet you all failed.

    WASSALAM TUN

  44. teratai Jun 30,2015 3:20 PM

    Salam Tun,

    I totally agree with you, Tun.

    Whether Justo is guilty or not, RM 42 billion is still untraceable

    It seems that it’s getting weird by day.

    Those who wish to read BM version of Tun’s writing, kindly click below http://www.translationfocus.blogspot.com

    Thank you.

  45. mubarakchan Jun 30,2015 3:13 PM

    Tun

    For HBT6969. Just a short note to thank you very much for publicising my name. It is much appreciated especially coming from a hard-core PAP Dictator Lee Kuan Yew (1959-2015) supporter.

    MALAYSIA BOLEH ! MALAYS BOLEH ! MALAYSIANS BOLEH !

  46. TripleM Jun 30,2015 2:21 PM

    “The measure of a man is what he does with power.”

    ― Plato

  47. peacefulmsian Jun 30,2015 1:33 PM

    Beloved Tun,

    I wish you best of health. I, as a Malaysian am fed-up with our leaders surrounding the issues that our beloved country is facing. If our leaders remains silence on all these issues, I don’t know what will happened to our country. Tun, please advised. I am sad that after all these years of independent that our fore-fathers struggled to achieve has gone down the drain by certain individuals with political interests.

  48. norhisham Jun 30,2015 11:46 AM

    Salam Tun. Semoga dalam peliharaan Allah SWT sentiasa.

    I am really frustrated when I heard the news regarding Justo & all comments since he was arrested in Thailand.

    What are all the clowns & monkeys are trying to do…? Do you think we are in the circus to watch all this nonsense..?

    What the rakyat wanted to know where is the money, is it in good hands and are the rakyat is going to pay for 1MDB from our GST contribution…?

    Please la, stopped it if you still love UMNO & BN.. Otherwise, you are not forgiven if bad things happened to UMNO in the PRU14…

  49. Harry Jun 30,2015 10:18 AM

    Najib has failed the nation in the 1MDB. The honorable way is for the PM to step down gracefully.

    Cakap orang Melayu, jaga lah maruah parti, kalau diri sendiri sudah terjundang.

  50. hasbi Jun 30,2015 8:28 AM

    Hope is fading…day in day out more corruption cases are revealed under current leaders..mara deals are viewed as normal just to justify the mean…but we r taught in Uitm to b professional n hv biz acumen..what transpires in 1mdb, mara, TH, kwap etc is blatantly ingenious n abuse.

  51. musato Jun 30,2015 8:06 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Najib bercakap benar bila Najib berkata beliau sedia dikritik untuk kebaikan, tetapi perlulah disertakan dengan jalan penyelesaian.

    Tan Sri Muhyiddin pernah cadangkan lucut jawatan orang 1MDB. Tapi Najib tak buat.

    Mungkin Najib tak percaya pada orang no 2 sebab takut dilawan jawatan.

    Tetapi terus terang saya kata, cadangan Tan Sri Muhyiddin itu adalah amalan kebiasaan dalam GLC yang bermasalah pada pandangan saya. Tiada agenda tersembunyi di dalamnya.

    Lepaskan tengkuk anda, jangan libatkan diri anda dalam masalah orang lain. Kecuali Najib dari awal awal lagi telah melakukan kesalahan dan kesilapan?

    Tun Mahathir sendiri telah bagi cadangan agar semua sekali disiasat dan Najib boleh kembali memimpin Malaysia jika semua siasatan selesai dan tidak disabitkan apa apa tuduhan.

    Malangnya nasihat itu juga tidak diikuti. Kecuali Najib awal awal lagi telah terbabit sama dalam kesilapan yang berlaku?

    Jika kesilapan itu benar benar berlaku, nasihat saya, Dato Seri Najib perlu berhenti dan meletak jawatan.

    Tanyakan diri anda sendiri, ke mana anda mahu pergi?

    Maaf, tiada nasihat lain boleh saya berikan. Kerana nasihat Tan Sri Muhyiddin itu lebih selamat kepada anda dari segi politik dan sepatutnya anda percaya pada nasihat sahabat anda itu.

    Terima kasih Tun.

  52. HBT456 Jun 30,2015 7:50 AM

    28. As for mic presient, ds palenivel, it is the party obligatiin to main hinduism and tamil in this country.

    29. Kdn minister will get big headach in approving the import of of 1.5 million bangladesh workers in the next 3 years.

    30. Mereka ini penganut agama islam.

    31. He is creating islamphopia without debate in the federal parliament.

  53. Hajar Jun 30,2015 7:31 AM

    Dearest YAB Tun,

    1. Our stock market is plunging, and now the CI (Bursa Malaysia) is below 1,700 points (1,691.92).

    2. 1MDB has to pay its RM42 Billion debt from time to time. Justo’s arrest will not change this fact. Can 1MDB pay its debt on time (in the future)?

    3. “Greece shuts banks in bid to prevent collapse” – CNN Money. Daily withdrawals are limited to 60 Euros.

    4. I hope Malaysia will not end up like Greece. I don’t have any faith in our current PM @ Finance Minister.

    Thanks Tun.

    *** May Allah SWT bless Tun and family ***

  54. HBT456 Jun 30,2015 7:03 AM

    17. Xavier justo will get fair trial.

    18. The temporary junta government needs to maintain and sustain her economy to feed huge thai population.

    19. Mereka mesti akan menjaga standard kehakiman mereka masing2, a divine symbol to unite thai.

    20. To be honest tok det, it is not a wise move for proton workers to protest.

    21. Proton is a national car.

    22. Protest means tdm bumiputra affirmative action failed.

    23. Mca wanabe talks about hudud?

    24. Their voters will say, small issues, mca cannot solve, big issue like
    Hudud, let the moslem deal with it.

    25. Two wongs cannot make a right.

    26. Thats why no matter what mca and gerakan do, they cannot make a right.

    27. Am I right, mubarak chan?

  55. musato Jun 30,2015 6:30 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Bila Najib tak boleh cagar telaga minyak Terengganu, Najib cagar kerajaan Malaysia pula.

    Cagar kerajaan Malaysia bermakna Najib cagar rakyat Malaysia kepada orang luar untuk melakukan urusniaga.

    Betul apa Najib katakan yang beliau adalah dari keturunan baik baik.

    Sememangnya wujud rasa malu dalam diri. Apatah lagi Najib ketika ini sedang mengupah orang untuk melawan Tun Mahathir.

    Bagaimana Najib mahu menghadap rakyat walaupun sekadar bersalaman di Kg Baru meraikan masjid baharu?

    Bila Exec Chef berbangsa India memanggil saya bekerja semula, saya demand dan kata croissant saya sedap.

    Beberapa kali saya try n error kerana peralatan tidak cukup dan sebab jarang buat.

    Tapi saya tidak rasa malu walau dianggap hanya bercakap besar. Sebab? Sebab sudah tentu saya pernah belajar dari Master Baker. Saya punyai kemahiran dan pengetahuan dari segi suhu, oven, resepi dan cara melakukannya.

    Cuma masa akan menentukan bila masa saya akan melakukan penetapan hasil dari try n error saya itu.

    Najib telah melakukan perkara yang sama iaitu try n error. Najib berpeluang memperbaiki kesilapan kerana Najib punyai segala sumber dan rangkaian (ayat beliau semasa anggota keselamatan berjaya bawa balik kotak hitam).

    Malamgnya Najib tidak dapat melakukannya kerana Najib melengah lengahkan dan tidak dapat menjawab kemusykilan dalam masa yang singkat.

    Approach yang salah.

    Di mana Najib nak letak muka lagi?

    Terima kasih Tun.

  56. mubarakchan Jun 30,2015 2:23 AM

    Tun

    For TWOG. You are good TWOG. Very good to pick out that fast one I pulled on Oxford of the dreaming spires.

    MALAYSIA BOLEH ! MALAYS BOLEH ! MALAYSIANS BOLEH !

  57. johigh Jun 30,2015 2:16 AM

    Read this: http://www.sarawakreport.org/2015/06/spot-the-difference-we-prove-how-the-allegations-of-tampering-are-lies/

    What we are good at are making statements, ask questions and answer the questions with more statements. This is the standard that we will get with current probes by a few committees/authorities.

    The first world authorities/mentality would go deeper with scientific/technical evidence based on actual documentations from email servers, bank computer records/filings, office documents. This can be seen from the above Sarawak Report link.

    1MBD & related companies, key employees & relevant businessmens & associates, Petrosaudi, financial institutions & authorities should have been raided long time ago and their computers/servers and office records and files confiscated and secured.

    The probe teams should not only consist of senior people who ask questions and make statements, but young energetic analytical technical mind to go through thousands if not millions of documentations & records.

  58. johigh Jun 30,2015 2:15 AM
  59. MohdHalig HajiHamid Jun 30,2015 1:37 AM

    Assalammualaikum Tun…semakin hari semakin parah melanda tsunami … Semakin hari rakyat berkata2 tanpa nokhtah…adakah kita semua hanya mampu berkata2 dan melihat sahaja kehancuran demi kehancuran…di manakah hero2 melayu bersembunyi…apakah hanya sekadar membisu tanpa tindakan…2525…!!!

  60. Murad Jun 29,2015 11:10 PM

    As Salam Ramadan Tun, May Allah always bless you with his gracious and merciful.

    On your point no 7 :-
    7. The supporters of the Prime Minister seem unable to understand that 1MDB borrowed 42 billion Ringgit to invest in shady businesses. In the process large amounts of money has disappeared.

    On this Tun, I read in newspaper recently your statement that UMNO has painted “A climate of fear” among its members. I tend to agree with you on this. So this point 7,is not they don’t understood, but because of “Climate of fear” everyone is zipping their mouths.

    Others have just “chicken out” see what Kluang UMNO Youth Chief have done.I used to be UMNO Youth Chief of Seremban Division during Tun time,
    we don’t see this kind of things happen.

    On the climate of fear in my state , some told me the leader action is brutal.(May Allah safe us from all this EVIL!)

    Murad.ns.

  61. Idea Jun 29,2015 10:46 PM

    Dear Tun,

    May you always in good health.

    1. Just like you, I was wondering why there has to be an apology. The real issue is the location of the money.

    2. Although the breakdown has been given by 1MDB, there are still puzzling questions like the money from Cayman Islands.

    3. I was also amazed by the willingness of IPIC in settling the 1MDB’s debt. Surely, it is not for free. So what is the catch? It was Ananda Krishnan last time. And until now, there is no explanation.

    4. On another note, the government is going to tender vehicle registration numbers with prefix ‘Patriot’. Proceeds from this tendering exercise will be given to Yayasan Patriot Negara Malaysia (YPNM), an NGO.

    5. As far as I know, the Road Transport Department has been tendering plate numbers and the poceeds has been treated as government revenue. Channeling them out means the government loses some potential revenue. Is it okay?

    Selamat berpuasa, Tun.

  62. sibotak Jun 29,2015 10:36 PM

    Najib will drop Dead for not being open , seen to be dishonest
    His images has Tarnished
    Wait till his Fall , We Malaysian & Opposition will Dig up
    He will be Punished then

    I don,t understand why he need to print the I LOVE PM
    Najib is very Childish . How can he be PM
    And Tun Mahathir It is also very wrong of you just because you are indebted
    to his late Father that you pick him as our PM
    This is also yr mistake
    We Malaysian are also indebted to his late Father Tun Razak
    But that’s not the right way to show appreciations

    I kind of smile to Najib Thick Skin which are Red
    And only those who are Retarded will hold that Flag

    Orang yg terengcat akal atau OKU Orang yg Kurang Upaya
    Yg akan memegang slogan
    I LOVE PM

  63. KYT Jun 29,2015 9:57 PM

    Thanks Tun, continue to let Rakyat understand the whole situation now of Nation is getting worse. But looking at current situation, we simple normal rakyat; what can we do is only pray for the best and more powerful miracles heroes come out on behalf of rakyat jelata to expel out the dark forces.

    We really pray for one chance enough that in next GE14, current corrupted UMNO/BN will become opposition once at least for their chance to prove they are really sincerely to serve the rakyat and not their own individual leaders

  64. mohtar salleh Jun 29,2015 9:45 PM

    Salam Tun, mungkin kami semua bodoh kot? Tahun 70an dikampung saya d kelantan, mungkin seorang je dapat belajar d universiti…sekarang tiap isi rumah graduate…maklumat d hujung jari je….tp apa yg berlaku mcm ore buta bertanya yg pekak…soalnya dimana hero hero melayu yg lain? Kalu mcm saya hanya ibarat anjing menyalak bukit je…sebab saya hanya anak pemandu lori..siapa nk dengar..

  65. TWOG Jun 29,2015 9:16 PM

    /// mubarakchan Jun 29,2015 4:36 PM
    Our beloved Malaysia should send young political aspirants of all races to Oxford the home of culture, ( Cambridge is the home of agriculture ) to read for the PPE degree otherwise known as Politics, Philosophy, Etiquette. ///

    A kurang ajar will indeed need a course in etiquette – so, give him an air ticket to Oxford? I thought they the best finishing schools are in France or Switzerland where you learn how to be a lady.

    PPE stand for Politics, Philosophy & Economics. No wonder Malaysia failed its economics.

  66. hskamal Jun 29,2015 9:09 PM

    Salam ramadan, Tun

    Perkembangan terbaharu melibatkan skandal 1MDB telah membuka satu lagi tin yg berisi ulat.

    Kali ini, DSN, dan yg lain2 sedang cuba untuk melakukan lakonan2 yg seperti dlm cerita Mcgyver, siri TV yg popular. Tema dan cerita lakonan Macgyver, ini, dpt menunjukan pada kita bagaimana pelakon utamanya mempamerkan kebolehan tipu dan muslihat dlm mencari jalan untuk melepaskan diri. Watak dlm cerita biasanya ada watak jahat dan baik. Bagaimanapula kalau ceritanya hanya ada watak jahat sahaja – penghujungya kehancuran dan kemusnahan terhadap nilai2 kemanusia yg sepatutunya mulia dan baik.

    Saya, amat sedih dan kecewa terhadap DSN, sepertimana org2 lain. Pada mulanya saya, melihat DSN, mampu membawa kebaikan kepada rakyat, tetapi pada hari ini, majority rakyat Malaysia’ hidup dlm tekanan yg amat sangat drp segi cost kehidupan dan tanggungan hutang.

    Alangkah eloknya jikalau DSN, sebagai PM dan kerajaan mengarahkan semua pemaju2 agar peruntuhkan sekurang2nya 20% rumah2 binaan mereka di seluruh Malaysia dgn kadar subsidi tersasar. Jgnlah bina rumah seperti reban ayam dan seksa kehidupan mereka. Kalu benar2 DSN, ingin dahulukan rakyat, dasar baharu perlu di majukan di mana keluasan minima sebuah rumah tidak boleh kurang drp 900kps. Subsidi tersasar sebanyak 30 – 50% harus di beri kepada pembeli2 tersasar drp harga yg ditetapkan pemaju. Kerajaan boleh menyalurkan subsidi tersebut terus kepada pemaju atau pun bank melalui kaedah2 percukaian atau subsidi bahan binaan.

    DSN, mesti memikirkan quality kehidupan rakyat di peringkat pertengahan dan rendah yang terutamanya melibatkan perumahan dan proses pemilikanya. Jgnlah memisahkan rakyat golongan ini drp menikmati kehidupan yg selesa dgn hanya membina rumah2 PPR seperti reban ayam – ini merupakan satu penghinaan terhadap hak kehidupan rakyat drp golongan tersebut – tidak perlu risau, negara tak akan bankrupt kalau di lakukan dgn cara teramat mulia, berpandukan jalan Allah

    Jgn biarkan ketamakan mengatasi secara total terhadap kewangan negara yg di miliki. Kerajaan tak perlu untung, semua pendapatan kerajaan harus kembali kepada rakyatnya melalui saluran2 tertentu secara langsung dgn kerajaan dan bukanya melalui Umno, MIC yg rakus dan zalim, MCA, PPP, IPF, GERAKAN dll parti politik yg bersama kerajaan.

    Kerajaan Malaysia’ harus menjadi pemerintah bukanya peniaga. Dasar2 kerajaan dan perlaksanaanya harus diberi keutamaan drp yg lain2, seperti menarik pelaburan2 luar. Kalau kerajaan Malaysia hanya memikirkan tentang perniagaan dan bukanya pemerintahan, maka tak lama lagi; Malaysia’ can be for sale, even wholesale.

    Harap2 DSN, berdarah Pahlawan dpt meninggalkan satu legasy yg betul2 nyata bagi semua rakyat Malaysia melibatkan pemilikan perumahan.

    Project2 PRIMA tak akan sama sekali boleh mencapai apa yg di harapkan. Hanya melalui kaedah yg tersebut diatas sahaja atau pun yg lebih baik bukan kurang baik drp itu, benar2 boleh address this major issue.

    DSN, if you could do this, you’re the CHAMPION – What a pity, you’re entangled in the 1MDB mess.

    hskamal

  67. almadani Jun 29,2015 8:15 PM

    Salaam Tun….

    Please someone whisper to najib….BE A MAN !

  68. rimba.emas Jun 29,2015 8:14 PM

    Salam Tun.

    1. Justo menggugut Petro Saudi bekas majikannya dengan mengeluarkan kenyataan yang salah dalam urusniaganya dengan 1MDB ? Beliau tidak puas hati dengan pampasan yang diterimanya jadi dia palsukan urusniaga ini untuk pengetahuan umum ?

    2. Kenyataan yang meragukan selalunya seseorang itu berani menggugut kalau dia ada bukti sebenar yang akan membolehkan dia menang dalam pampasan yang diterimanya. Kalau tidak tindakannya dari awal lagi dia sudah tahu sia-sia dan majikannya tidak perlu takut kalau orang tahu keuntungan telah dilakukan terhadap 1MDB .

    3. Sebenarnya kenyataan Justo boleh menyelamatkan 1MDB yang telah rugi dalam pelaburannya oleh Petro Saudi jika wang yang dikatakan pinjaman di minta pulangkan. Sebaliknya Justo dikatakan penyelamat untuk urusniaga yang dikatakan tidak pernah terjadi.

    4. Justo pernah terlibat dalam urusniaga ini setelah gagal dalam usahanya memeras ugut wang maka dia membuka rahsia urusniaga yang telah dilakukan oleh bekas majikannya dengan 1MDB. Adakah Justo salah seorang seperti mana kalangan rakyat Malaysia yang mengatakan telah berlaku salahlaku dalam urusan wang kerajaan ?

    5. Beliau bagaikan satu yang membuka satu kebenaran yang dirahsiakan sebab pernah terlibat didalamnya daripada kita rakyat biasa yang tidak mempunyai kuasa dalam cara yang patut dilakukan.

    6. Allah s.w.t maha berkuasa atas segala-galanya.

    Wallahua’lam.

  69. cruze Jun 29,2015 8:04 PM

    Najib kena tegur dengan MP raub Ariff Sabri bila rakyat bercakap pasal rosmah najib buat muka tak tahu saja dan selamba buat muka ikan sardin.
    Fuh malunya …….
    Tun the best. Ariff sbri pun best..sekarang tinggal Salleh kruak pembodek saja melaung2 dengan Sahidan kassim.
    Semuga negara kita di kurniakan menteri yang bermaruah tinggi…..amin
    Bila pencalunan semula saya berdoa semuga salleh kruak, sahidan kassim, anuar musa, ahmad maslan, nazri aziz dan lain lain menteri yang fake dan menggunakan phd fake akan tersingkir. Amin……semuga allah makbulkan

  70. mustaqimabdulrahman Jun 29,2015 6:24 PM

    i cant wait for ge14…seeing umno loosing….sometimes i wonder…no matter how hard we try to warn them, ALLAH faith is bigger than us and thats including make them stupid enough to believe they can win GE 14…

    in logic mind without 1mdb itself bn cannot win with GST…they already loose popular vote back GE 13….with GST they will loose…

    now is the hint….every umno member must ask themselves how many vote they guarantee will turn from ge 13 in ge 14??????what effort they did to make it reality?

    none……

  71. sitinur Jun 29,2015 6:04 PM

    syukurrrr..buleh nyembang kosong ngan ayahanda tunnnnn…eeeeeii..tenkiu adminnnnnnn…lebiulah..he he heeee….akai sy dah tak mampu hadam 1mdb…ya Allah selamatkan negaraku dr pemimpin yg munafik dan tidak amanah jugak dr geng 1mdb yg menyulitkan kehidupan rakyat memburukkan keindahan islam dan negarku..amiiiiin…

  72. malaysian1000000 Jun 29,2015 5:40 PM

    Salam,

    Memang permainan politik barat yang sedang diaplikasikan oleh Najib ni ( tak layak rasanya panggil dengan gelaran kerana perangai terlampau jijik) Justo ni siapa.. Executive yang ugut Petro Saudi dan dirasuah Petro Saudi untuk ‘shut up’ dengan money laundering yang dibuat oleh pihak mereka ini.

    Pelik juga dengan kes Justo kerana jika transaksi yang dilakukan adalah sah disisi undang-undang, kenapa diberikan pampasan seolah-olah untuk tutup rahsia syarikat. Nak tutup cerita salahlaku dan penyelewengan salahkan si Justo ni.

    Jika benar laporan Justo ialah palsu dan telah diolah. Mana laporan yang original/sah/benar? Tunjukkan lah..

    Taktik-taktik najib nak lepas diri semua Tun dah tengok dan pernah buat. Bodoh lah najib ni guna taktik sama. Tun makan garam dulu la najib. Bijak la sikit najib nak tipu orang pun. Lepastu nak tutup mulut orang dari terus cakap hal 1MDB.

    Bodoh punya pemimpin, bodoh lagi bininya yang tak sedar diri dan bertambah bodohlah pengikut2 si najib. Macamana orang kampung boleh percaya dengan temberang najib ni.

    TQ

  73. Standingtall Jun 29,2015 4:53 PM

    The rakyat demands 1MDB and PM Najib to answer as to what assets were given to IPIC for the takeover of the loans, on 30 June, 2016, with aggregate value of an amount which represent the sum of the cash payment (US1 billion or RM3.8 billion)to settle certain of its liabilities, and the assumption of the debt of US3.5 billion or RM13.3 billion being interest due under two IPIC guaranteed 1MDB financing accounting amounting to US3.5 billion (RM13.3 billion) in aggregate principal amounts.
    Wah, going on like this, is like plundering 1MDB’s “treasure chest” one after another until they come up empty to pay off its interests.

    The above has got nothing to do with Justo’s arrest. 1MDB’s financial chaos remains just as bad, and will get worse with time. Justo has no means at all to influence the management of 1MDB, and bear this in mind that CEO Arul has said that the PM is the final approving authority for all of 1MDB financial deals.

    So what are those people in 1MDB, Putrajaya and the list of dunggus sitting in the cabinet parroting? The RM42 billion is still missing, more and more “restructuring” (meaning disposal of 1MDB assets at firesale prices) until nothing else is left, and a very very big hole for these people to commit hara-kiri.

  74. mubarakchan Jun 29,2015 4:36 PM

    Tun

    Our beloved Malaysia should send young political aspirants of all races to Oxford the home of culture, ( Cambridge is the home of agriculture ) to read for the PPE degree otherwise known as Politics, Philosophy, Etiquette. I believe that in the whole of Malaysia there is only one such person. However, 99.9% of these lucky undergraduates normally spent time doing something else unrelated to the degree. And 0.1% of the English students go on to serve in the English Houses of Parliament.

    However I note that the MARA students are entering Melbourne, Australia in force. Money maketh the Man ?

    I suggest that all the billions of ringgits which were spent on 3rd rate buildings around the World in 4th rate areas should be able to set-up an independent Malaysian college in Oxford and another in Cambridge. Forgot ? To err is human, to forgive is divine !

    I guarantee these graduates will come back speaking pukka English with manners. Whether they fit into our rough and tumble society with the foul-mouthed types is another matter.

    For the interested, many of the Bloggers must have read that billions and billions of ringgits have been invested in the Bayswater area of London. This whole area was once a famous red-light district the favourite haunt of students from all over the World. And believe it or not, the whole area is owned by the Church of England. Where are you FGV ?

    I mentioned the above facts in passing which I think is very much linked to the incident of JUST SO SO and 1MDB.

    1. All the denials on 1MDB are just hot air of the political kind.

    2. The critics or seekers after the truth are talking about HARD CASH IN BILLIONS OF RINGGITS NOT POLITICS.

    3. If the good folks who deal in the BILLIONS AND BILLIONS OF RINGGITS LIKE THEY DEAL IN POLITICS, it is not business with all due respect but politics.

    4. As the Prime Minister of Australia, Curtin once said, ‘ Too many Wongs do not make a right.’

    5. It is as simple as this. THE MONEY IS EITHER THERE OR NOT THERE.

    6. In defence of the Chartered Accountants of the Institute of Chartered Accountants of England and Wales, chartered accountants are accountants. Their Royal Charter does not permit them to be crooks.

    It is the silly Season Sir ! We seem to be talking about (missing) MONEY MONEY MONEY ALL THE TIME !

    MALAYSIA BOLEH ! MALAYS BOLEH ! MALAYSIANS BOLEH !

  75. cakkuncak Jun 29,2015 4:35 PM

    Dear Tun,

    Those in UMNO who keep supporting this cancer 1MDB should apologise.

    They think they can lie to the people easily… that’s why.

    All UMNO members who chose to be silent now, should be ashamed.

    UMNO, stop saying your are fighting for the people ..its an insult to the rakyat !!

  76. novo Jun 29,2015 4:32 PM

    Salam Tun.

    Petikan kata BODOH hari ini.

    Pua should withdraw from PAC, says Shabery

    1. Hoi!!! Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek orang Kijal Bodoh!!!!.

    2. Orang Kampung Che Wan semua cerdik-cerdik belaka kecuali kamu.

    3. Pada kamu suruh Tony Pua tarik diri dari PAC baik mung suruh Boss mung Najib tarik diri daripada menjadi PENGERUSI 1MDB.

    4. Baru “comel” pendapat mung tu. Jangan nok bodek je kerja kau!!!!

    Wassalam Tun.

  77. Wahab Abdullah Jun 29,2015 4:29 PM

    Dear Tun:

    You must make a comment on the “indemnity” that the government made to IPIC regarding the repayment of the money or the provision of assets of equivalent value. Effectively, the government guaranteed the entire transaction by providing an indemnity to IPIC. An indemnity is worse that a guarantee, but let’s not quibble for the time being. It just shows the ignorance or desperation of the government. If 1MDB can’t perform, the government must perform to the satisfaction of IPIC.

    This is crazy because the hole gets bigger and bigger, and the Arabs must think that this government is incompetent.

  78. afromadoc Jun 29,2015 4:09 PM

    Beloved Tun,

    Firstly, may Allah continue to shower you with His Divine blessings and may you remain in the soundest of health.

    1. Thank you for shedding the light to all of us with regards to the economical fiasco that has befallen us, like it or not the issue of 1MDB has caught all of our interest and attention.
    2. Needless to say, time and time again you have proved to us all how DSNTR is unfit to run the country.
    3. The 1MDB conundrum is indeed very complex and even after thorough simplifications done by your kindself and other politicians and bloggers, the complex minutia still evades us.
    4. However, one thing is clear, RM42 billion has been spent under dodgy business dealings with no clear inductions.
    5. The Malaysian Government has been made solely responsible to bail-out 1MDB should it default its payments.
    6. Unfortunately again the poor rakyat will have to suffer and pay for the poor business judgements and greedy financial ambitions of a certain group of ‘leaders’.
    7. I applaud you Tun, for again standing up for the wrongdoings of DSNTR and his kuncu-kuncu.
    8. Its about time some respected political figure within the upper ranks of UMNO to retaliate outwordly and force DSNTR to relinquish his post in the cabinet. (We have all seen snippets of the TSM video).
    9. And its also about time that we fellow Malaysians get a righteous, scandal-free, rakyat-loving PM once again. (Bring back the Mahathirean Era).
    10. I end my comment by wishing you and all the loyal readers and bloggers Ramadhan Al-Mubarak.

  79. Hajar Jun 29,2015 3:33 PM

    Dearest YAB Tun,

    1. Justo is just another ‘crook’ like those ‘crooks’ in 1MDB. All of them are from the same species.

    2. Let’s see which ‘crook’ is going to win the game.

    3. 1MDB is a failure. But, PM Najib still refuses to accept this fact, and he is still trying very hard to cover up all the wrongdoings that happened within 1MDB.

    4. 1MDB is going to drown PM Najib and gang. Akan karamlah kapal pahlawan Bugis yang degil, lemah, pengecut, korup dan bodoh-sombong.

    5. It’s better for PM Najib to step down now before he is forced to do so.

    Thanks Tun.

    *** May Allah SWT bless Tun and family ***

  80. exa Jun 29,2015 3:27 PM

    Well said Tun…i’m following with interest all your arguments and explanation as regards the “Mother of All Scandals” (1MDB) for without your thorough dissections i would be asking myself lots of questions…now i have a clearer picture after reading your piece…Keep it up and keep all of us well-informed…i’m right behind u ALL THE WAY!

Leave a Reply