TOTAL VISITORS FROM 2008:

SURAT KEPADA AHLI DAN PEMIMPIN UMNO AKAR UMBI 44

1. Negara Malaysia tercinta ini adalah hasil perjuangan UMNO sebagai sebuah parti, bukan oleh sesiapa atau seseorang.

2. Sebab itu apabila Dato Onn Jaafar, Pengasas dan Yang diPertua Parti yang pertama, membuat cadangan yang bertentangan dengan pejuangan parti, cadangannya di tolak dan dianya keluar dari parti.

3. Hari ini kita dapati UMNO sudah jadi milik Presiden dan perjuangan UMNO terhad kepada mendokong Presiden. Kesetiaan ahli terhad kepada Presiden, tidak lagi kepada parti, tidak lagi kepada bangsa, agama dan negara.

4. Ini ternampak jelas apabila slogan Satu Malaysia yang sama dengan Malaysian Malaysia diperkenal, penjajah dahulu dilantik sebagai penasihat, penggunaan konsultan Barat. Penubuhan Pemandu untuk mengganti Unit Perancang Ekonomi, bayaran gaji kepada badan bukan Kerajaan yang amat tinggi, meletak negara dibawah kehendak Singapura, meminjam berbillion Ringgit yang dilabur sebahagian besar di luar negera, menubuh 1MDB dengan modal pinjaman yang besar, tidak dapat membukti dimana modal yang dilabur berada, gagal membayar faedah hutang, membeli tanah Kerajaan dengan harga yang amat murah, menjual tanah ini kepada institusi Kerajaan dengan harga 50 kali ganda lebih tinggi, wang Tabung Haji diguna secara yang sama, keuntungan yang berlebihan ini diguna untuk menampung kerugian 1MDB, 2.6 billion Ringgit tiba-tiba berada dalam akaun peribadi Najib, kononnya derma dari orang Arab, siasatan oleh Badan Pencegah Rasuah dan Bank Negara ditamat oleh Najib sebelum tindakan dapat diambil, Pendakwa Raya dibuang, PAC dibubar supaya tidak dapat menyiasat 1MDB, cara hidup mewah lebih dari kemampuan Perdana Menteri, gaji minima dinaik sehingga kilang-kilang berpindah ke negara lain dan pekerja hilang pekerjaan, kejatuhan mata wang dan nilai saham yang teruk, cukai GST dikenakan sehingga peniaga kecil terpaksa tutup kedai, kos sara hidup meningkat, beban bagi rakyat bertambah, sesiapa yang menegur disoal oleh polis, dituduh sabotaj bank dan kewangan negara dan dimasuk dalam tahanan dibawah undang-undang yang salah.

5. Besar kemungkinan parti akan kalah dalam PRU 14 seperti di Selangor dan Pulau Pinang. BN dan UMNO akan menjadi parti pembangkang. Sebagai pembangkang tidak akan ada apa-apa yang boleh dibuat oleh UMNO untuk bangsa, negara dan agama.

6. Menyokong Najib mungkin memberi nikmat kepada orang tertentu hari ini. Tetapi apabila BN kalah nikmat semua akan hilang.

7. Sebaliknya jika Najib berhenti dari menjadi Presiden UMNO dan Perdana Menteri, besar kemungkinan UMNO akan pulih semula dan BN akan menang PRU 14. Dengan itu bangsa, negara dan agama akan lebih selamat. Negara akan maju semula dan semua rakyat akan dapat nikmat.

8. Wahai ahli dan pemimpin UMNO diakar umbi. Fikirlah baik-baik. Jangan sokong dan setia secara buta tuli, atau kerana dapat nikmat hari ini. Bangsa kita akan kutuk kita jika nasib bangsa menjadi buruk kerana kita tamak dan lupakan perjuangan UMNO. Dan segala nikmat yang kita dapati akan musnah, bahkan Kerajaan parti lawan akan bertindak keatas kesalahan mereka semasa memerintah.

9. Semua ini memburukkan nama Malaysia dan merugikan rakyat.

10. Wahai ahli dan pemimpin UMNO diperingkat akar umbi.

11. Jika ingin selamat dan menang tolaklah kepimpinan DSN sebelum PRU14.

12. Tolaklah kepimpinannya sebelum PRU14 supaya UMNO selamat dan mampu memenangi PRU dan kekal sebagai Kerajaan yang adil kepada semua.

13. Saya menulis dalam blog saya kerana sekatan yang ketat diadakan supaya saya tidak dapat berjumpa dan bercakap dengan ahli UMNO dan orang awam. Jentera yang diguna yang terdiri dari badan-badan Kerajaan dan parti amatlah berkesan. Dengan sendirinya ini menjadi bukti kesalahan-kesalahan sedang dilakukan.

ENG VERSION
LETTER TO MEMBERS AND UMNO GRASSROOT LEADERS

1. Malaysia, my beloved country, is a result of the struggle of UMNO as a party, not by anyone or someone.

2. Therefore, when Dato Onn Jaafar, the founder and the first President of the Party, made proposals contrary to party struggle, his proposals were rejected and he quited the party.

3. Today we find that UMNO is owned by the President and the struggle of UMNO is limited to supporting the President. Loyalty of members is limited to the President, no more to the party, much less to race, religion and nation.

4. This became clear when the slogan 1-Malaysia which is similar to Malaysian Malaysia is introduced, previous colonizer appointed as advisors, use of Western consultants, the establishment of Pemandu to replace the Economic Planning Unit, the payment of high salaries to non-governmental organizations, putting the country at the behest of Singapore, borrowing billions of Ringgit most of which are invested overseas, establishing 1MDB with large borrowed capital, not being able to show proof where the capital investment is located, failure to pay interest on the debts, purchasing Government land at a very low price, selling these land to Government institutions at a price 50 times higher, Pilgrims Fund Board money similarly used, these excessive profits are used to cover losses of 1MDB, 2.6 billion Ringgit suddenly appearing in Najib’s personal account, the so-called donations from Arabs, investigations by the Anti-Corruption Agency and Bank Negara terminated by Najib before action can be taken, the public prosecutor dismissed, the PAC dissolved so that it cannot investigate 1MDB, luxurious lifestyle beyond means of a Prime Minister, raising the minimum wage so much so factories relocate to other countries and workers lose their jobs, big fall in the value of the currency and stock value, imposing GST resulting in small businesses being forced to close shop, increase in the cost of living, thereby increasing the burden of the people, those who make comments are questioned by police, accused of sabotaging banks and the country’s finance and putting in custody under a law that is wrong.

5. There is a big possibility that the party would lose in the 14th General Election just as like Selangor and Penang. BN and UMNO will become an opposition party. As an opposition party that is not much that can be done by UMNO for race, nation and religion.

6. Support for Najib may earn favours for specific people today. But when the BN loses all favours will be lost.

7. On the other hand, if Najib were to resign from being the UMNO President and Prime Minister, most likely UMNO will recover and BN will win the GE 14. With this, race, nation and religion will be more secure. The nation will move forward again and all people will be blessed.

8. O members and UMNO grassroot leaders. Think carefully. Do not support and be blindly faithful for favours you gain today. Our race will curse us if the fate of the race becomes worse because we are greedy and forget UMNO’s struggle. And all the blessings that we got will be destroyed, in fact the Government of the opposition party will be acting on your mistakes when they rule.

9. All these will discredit Malaysia and harm its citizens.

10. O members and UMNO grassroot leaders.

11. If you want to be safe and win reject the leadership of DSN before GE14.

12. Reject his leadership prior to the GE14 so that UMNO is safe and be able to win the election and remain as a Government that is fair to all.

13. I write in my blog because strict restrictions are in place so that I could not meet and talk with members of UMNO and the public. Machinery being used, consisting of Government bodies and the party is very efficient. It by itself is proof of offenses being committed.

44 thoughts on “SURAT KEPADA AHLI DAN PEMIMPIN UMNO AKAR UMBI

  1. Muhammad Dec 13,2015 8:29 PM

    Ahli UMNO akar umbi digesa turun padang menangani isu kemiskinan…. TUN, apakah mereka akan rasuah orang msikin sekarang dengan RM?????

  2. WandyCaswady Dec 7,2015 9:26 PM

    assalamualaikum semua pembaca xkisah dan xkira party… satu… mengapa terdapat bayaran yg berlainan mengikut undian parti? sy org bawah…jadi sy tahu dan sy bodoh… tolong perjelaskan kpd sy
    assalamualaikum

  3. Hajar Dec 4,2015 5:00 PM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    1. Tun mesti hadir pada PAU 2015 terutamanya semasa DSN sedang berucap, semasa perasmian dan penggulungan. Tun kena hadir sekurang-kurang dua kali pada PAU kali ini.

    2. Saya amat yakin, majoriti para Perwakilan yang ada akan mengalu-alukan kedatangan Tun.

    3. Lagipun, DSN kena tahu yang UMNO bukan hak milik peribadi beliau dan koncu2 beliau.

    4. Jika boleh, Tun beri ucapan pendek kepada para hadirin yang selalunya saya lihat berada di luar dewan sambil menonton di skrin besar…ucapan2 Tun sentiasa dinantikan (rindu masa Tun Presiden UMNO…).

    5. Presiden UMNO sekarang tidak menghormati apa2 tradisi & protokol UMNO yang telah sekian lama diterapkan pada setiap PAU. Tindakan DSN & gang yang menghalang TSMY berucap memang amat tidak profesional . Ku (Teuku) Nan pula sudah kata yang beliau mahu DSN saja yang memberi ucapan semasa sessi penggulungan.

    6. Perasan betul DSN yang ucapan2 beliau dinanti-nantikan oleh seluruh ahli2 UMNO. Secara peribadi, saya yang selama ini menyokong UMNO rasa MUAL setiap kali DSN memberi apa2 ucapan di TV. DSN sudah ditolak oleh ramai penyokong UMNO / BN sebagai Presiden UMNO – ini lah hakikatnya…takkan DSN percaya bahwa Pembangkang yang akan undi UMNO / BN pada PRU-14 nanti!

    7. Kepada TS Muhyiddin, jangan putus asa, dan jangan sekali-kali menyerah kalah. Tidak mengapa jika jadi ’tunggul’ pada PAU 2015 nanti. Kita tengok apa yang DSN & gang boleh buat kepada ’tunggul’ yang mereka cipta.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  4. joetamchi Dec 4,2015 10:59 AM

    …UMNO… UMNO….

    Presiden parti panggilan AhJibNgok
    Partinya umno, nak dijadikan umNgok…!
    Ramailah juga menteri terbongok bongok…
    Semoga ahli parti tak terikut bongok..!

    Presiden parti menjadi Perdana mentri..!
    Mentadbir negara, Ikut cakap bini…?
    Rakyat sengsara tidak terperi…
    Kerana prdana mentri “bongok”,
    Takde harga diri…!!!

    Sudahlah bongok, nak mbongokkan ahli…!
    Rakyat Kata.. :
    “Tunggu je la pilihanraya nanti…!”
    “umNgok-tukar nama parti”

    #sekarangahlidiamdiri?
    #bangkitdariakarumbi!

    *
    Jom kita siapkan diri…
    nk Smayang Jumaat… Tnghari nanti..!

    …..ان شاء الله…..

  5. mubarakchan Dec 3,2015 9:10 PM

    Tun

    I STILL SAY THAT THE CLOSEST AIDES ARE RESPONSIBLE FOR ALL THE SCANDALS WHICH ARE BLAMED UPON OUR BELOVED TUN DR MAHATHIR MOHAMAD AND OUR HONOURABLE AND DISTINGUISHED PRIME MINISTERP DATO SERI NAJIB BIN TUN HAJI ABDUL RAZAK.

    The 50% of the population who love our beloved Tun will hate me for saying this whilst the other 50% who love our Honourable and Distinguished Prime Minister Dato Seri Najib bin Tun Haji Abdul Razak will also hate me. Therefore, 100% of the population hate me accordingly.

    Not to worry !

    In time the population will find out about the truth which is only Blogged here in the Net because never in the history of our young and robust Nation have we come across something like 1MDB which created such a lot of unhappiness, fuss, etc. You name it. You have got it even sex !

    What is this 1MDB ? It is the grandmother of all GLCs because of its size.

    What is a GLC ? A GLC is a 100% Government owned company or Sendirian Berhad which has its declared objective of making profits/losses for its shareholder which is the Government.

    Who invented the GLC ? The GLCs were invented by the Dictator Lee Kuan Yew who ruled Singapore from 1959-2015 to serve a purpose. First, to fill a political and socio-economic void due to the paucity of private sector resources. Second, to extend his reach and influence over teeny-weeny Singapore.

    Why there was no scandal in the Dictator’s administration of his GLCs for so long and in our beloved Malaysia, 1MDB became still-born ? The answer is the Dictator Lee Kuan Yew was scrupulously incorruptible, hard-working, frugal, and honest. Like all dictators, he had a penchant for spying on the sexual peccadilloes of all his employees and his friends like the full-blooded Malaysians. Anything to do with MONEY MONEY MONEY, he would handle it himself scrupulously because he trusted no other person with money. This is the main reason why he stayed in the Government until the very end. It had nothing to do with politics. It had to do with MONEY MONEY MONEY a commodity which can either make or break a Nation, a corporation, a family or a person !

    How do the GLCs fit into a democratic system like our beloved Malaysia’s as compared with the godless ultra communistic and political system of Singapore created by the Dictator Lee Kuan Yew ?

    The illustration of the unsuitability of a GLC operating within our Democratic System is seen by us everyday with all its warts which is the 1MDB ! Why ?

    Tun, our political System is the Free Malaysian Style Democracy with Capitalist Characteristics and a Malay Bias with our loyalty and devotion towards our Yang Di Pertuan Agong and the Royal Sultans and our cherished Constitution which safeguards Islam and all the other religions.

    The Administration and Control of our Free Democracy entirely depend on the elected digits manning the whole System. As free democrats, the digits are presumed to be pukka gentlemen or women who are from good family backgrounds with the proper education and common sense.

    These responsible pukka digits are not expected to do BAD things within the precepts of morality, propriety, ethics, standards, probity, honesty, commonsense etc.

    This is the milieu of humanity and the Malaysian Democratic System in which the 100 or so GLCs are now operating. In other words, there is no proper governance and control but FREE-WHEELING. No Western Democracy permits such a nonsensical money spinning entity to exist within its bounds. It can only explode one day, sooner rather than later.

    Why are the GLCs of teeny-weeny the Republic of Singapore operating without scandals ?

    THE GLCS OF SINGAPORE WERE CONTROLLED BY ONE PERSON, THE DICTATOR LEE KUAN YEW (1959-2015) who practised as many virtues as he could think of. But his flawed 19th Century thinking of the use of FORCE to gain kudos was his downfall which produced 44 failed Policies at the last count because he tolerated no dissent. IT WAS NOT THE GLCs WHICH BROUGHT ABOUT THE 44 FAILED POLICIES. IT WAS HIS FLAWED 19th CENTURY THINKING WHICH EXTENDED HIS POWER AND INFLUENCE FOR HIS OWN SUSTAINABILITY AND GLORY OF A LIFETIME.

    Within the last 30 years, only Russia and China adopted the GLCs invented by the Dictator Lee Kuan Yew for their own AUTHORITARIAN POLITICAL SYSTEMS. But these SOEs are giviing problems as regards corruption and other fables and foibles because GLCs can only work if these are CONTROLLED AND ADMINISTERED BY A DICTATOR ONLY AT ALL TIMES ! The reason is that no flunkey will make money for the BOSS but only for himself as shown in all the Malaysian scandals blamed on our Honourable and Distinguished Prime Ministers. These folks have conveniently disappeared under the radar and are doing something mundane like collecting Stradivarius violins at US$ 5 millions a piece !

    And why do GLCs fail in a Democratic System like ours the Free Malaysian Style Democracy ? Apart from the LACK OF CHECK AND BALANCES, all these GLCs are managed by Civil Servants who have no business experience, accountability and ownership. They are generally over-paid to the tune of millions of ringgits per annum. With such a lush job, which Managing Director wants to take a business risk as befitting a business ? And in Malaysia, only one person in one hundred becomes successful in business because there is no book published to teach us how to do business. But there are hundreds of books at Kino, Borders or MPH to teach us how to be good managers. On this subject, a whole new industry has been created over the last 40 years ! No book has been published to guarantee us how to be a millionaire yet !

    And our beloved country jumped into the business of doing business by the founding of the GLCs !

    As I always said that the Government in its wisdom should return ALL the GLCs from the PUBLIC TO THE PRIVATE SECTOR in keeping with our Free Democratic Capitalist System, thus :-

    1. To new Bumiputras and non-Bumiputra owners.

    2. To the former Bumiputra owners if they have not broken the laws.

    3. To the incumbent Managers and new non-Bumiputra owners.

    And we must not forget that there are 3 kingdoms or financial empires today which are off-Government Budget – a SECRET economy within the GENERAL economy :-

    The Secret Economy.

    1. The original empire of Bank Negara Malaysia, Telekom, TNB, EPF, Tabung Haji, BSN, State corporations etc.

    2. The Khazanah empire made-up of clean and bailed out corporations from Danaharta since 2003.

    3. The 1MDB empire.

    We will be on our way to join Switzerland and Japan without the GLCs.

    MALAYSIA BOLEH ! MALAYS BOLEH ! MALAYSIANS BOLEH ! THE WORLD AND SINGAPORE NOW SAY UMNO BOLEH !

  6. HouseWife Dec 3,2015 6:04 PM

    Assalamualaikum Tun,
    Kenapa orang2 Umno tidak pasang telinga dan buka mata betul2 Tun?. Sudah berkali2 Tun cakap pasal ketidakbijaksanaan, pembohongan dan pemutarbelit oleh seseorang sahaja iaitu Presiden Umno menjawat Perdana Menteri Malaysia, dalam isu ‘mana pergi rm42b@1MDB’ dan secara senyap simpan rm2.6b dalam akaun sendiri.
    Tun tidak bercakap buruk atau hendak menjatuhkan organisasi keramat Melayu iaitu Umno. Tun hendak selamat Umno daripada seorang pemimpin yang tidak jujur, tidak amanah, yang asyik lari, sembunyikan dan menyorokkan kebenaran daripada pengetahuan semua.
    Ahli2 akar umbi mesti dalam delima dan terpingga2. Pihak atasan hanya pandai menggertak, menghukum, menyekat dan mematikan hak demokrasi mereka. Hak bersuara jutaan akar umbi tidak bernilai langsung pada kelompok kecil orang2 atasan yang dipilih oleh akar umbi sendiri…pelik tapi benar.
    Umno ini hak siapa Tun?. Sampai bila akar umbi hendak hidup sepert ‘katak dibawah tempurung’?. Macam mana hendak pikat anak2 muda kalau begini cara layanan Umno pada ‘mak bapak’ mereka, yang tidak makan ‘habuan’. Sedih kan Tun.

    Tun, saya pun tidak tahu sampai bila saya dan anak2 dapat bertahan dengan kos sara hidup yang semakin meningkat. Wang dalam purse pun semakin menguncup semenjak dikena bermacam2 cukai, subsidi ditarik balik, kos ini naik kos itu naik oleh pentadbiran DSN yang ‘sehati sejiwa’ rakyat…yeke?.
    Tapi tidak boleh mengeluh, marah, benci nanti hati sakit susah pula, kan Tun. So kena relax and hope for the best.

    Tun, you have nothing to lose but so much to gain. Just walk into the hall with dignity. If they give you a one kind look and try to scoff you off with sarcastic remarks, just ignore them. Tun, you’ve faced much worst bullying than this, as dear Mr Mubarakchan had once told us.
    Tun, you’re going to be alright, insyaAllah. May Allah Protect you always. May Allah grant you wealth in health and happiness.
    Take care and Thank you Tun.

  7. alip aziz Dec 3,2015 3:16 PM

    azlan95
    penderma 2.6b telah diketahui dan nama dilindungi akta? – alasan paling relevan utk tutup salah

    Bank Negara tahu, AMbank tahu, MACC pun tahu gak – kalau tahu xde lah si zeti p siasat

    kesimpulan, azlan95 lebih auta dari najib ngok

    HBT456 – talk rubbish

    Pakpandir08 – mmg bodoh semulajadi mcm pak pandir lagaknya

    p/s maaf Tun, pinjam ruang ye…depa nie tau komplen jer, habuk tarak

  8. mubarakchan Dec 3,2015 2:04 PM

    Tun

    With the impending and important Annual General Meeting of our now internationally famous and iconic UMNO (Established 1946), we the Rakyat must earnestly hope to hear of the words to come out of its delegates like UNITY, INCLUSIVENESS, FAIR PLAY, NO ONE IS ABOVE THE RULE OF LAW, RECOGNITION THAT OUR BELOVED MALAYSIA IS NO ORDINARY NATION BUT SOMETHING UNIQUE TO BECOME A SWITZERLAND AND JAPAN etc ! It is to this end that our leaders sic the UMNO leaders should portray themselves as wise men or women with wisdom. Here is a factual example.

    I know personally and intimately 5 Ministers of Finance, Tun Sir Colonel (Rtd) H.S Lee, (my brother-in-law), Tun Tan Siew Sin, YBM Tengku Tan Sri Razaleigh Hamzah, Tun Daim Zainuddin and Tun Dr Mahathir Mohamad.

    One day, one of them showed me his drawer full of files on prominent income-tax evaders.

    This Minister of Finance remarked with a grin, ‘ I HAVE NEVER USED MY POWERS TO PROSECUTE THEM. I JUST SHOW THEM THIS DRAWER CONTAINING HIS FILE AND HE PAID UP PROMPTLY ‘!

    No reward for identifying the right Minister of Finance !

    A clear example of common sense and the effect of not using the POWER ! The Minister of Finance in question explained to me that if POWER is used indiscriminately, at the end of the day, no one respects it and more will become recalcitrant. There hangs this tale !

    To put our politics into perspective, I should draw the attention of pundits and the like that since our beloved Malaysia/Malaya attained Merdeka in 1957, the cognoscenti of the World have expressed the fact that Malaysia/Malaya has the odds stacked up against it to succeed because in nearly every example in Asia and Africa, newly independent countries have fallen into dictatorships and chaos. That was yesterday.

    But today, Malaysia has proven these cynics wrong by the fact we are still living in peace, stability and harmony since 1957.

    AND MOST IMPORTANTLY, OUR QUARRELS, DISAGREEMENTS, ETC ARE MORE TO DO WITH THE NEW MONEY MONEY MONEY POLICIES SINCE 2003 AND NOT OF THE DESTRUCTIVE KIND INVOLVING DIFFERENCES BETWEEN COMMUNITIES.

    In the latter, our communal differences have actually narrowed as exemplified by the NEP which was supported by all communities in its efforts to reduce poverty and create a level playing field for all.

    The communal difference was reduced by our beloved Tun Dr Mahathir Mohamad through his creation of the 3 million famillies Malay Middle Income Group which up-lifted the 3 million famillies non-Malay Middle Income Group through the purchase of the goods and services by the former from the latter.

    We have the present mixed up poliitical and financial conundrum because some of us have forgotten since 2003 that our beloved Malaysia has always been ruled by our Royal Sultans and the latter-day Governments by means of an iron pyramid. Once the goodies are not seen to flow down the slippery slopes of the pyramid to the proletariat at the bottom, we have problems.

    Our Rakyat are not timid and stupid but understanding and forgiving. They do not complain much at the beginning. Hence our leaders should always consider their hidden feelings even though they do not seem to complain before it is too late at a General Election. The feed-back from the grass-roots are most important. It is not easy to be a politician.

    Again, those folks who ran around the streets of KL with their well-fed bodies encased by new and clean T-shirts, were attempting to turn the rule of the iron pyramid into a Pandora’s Box which would have released all sorts of UN-MALAYSIAN trouble-makers. Fortunately, these attempts failed and brought the attention of Bilahari Kausikan and his dysfunctional crew to openly and undiplomatically produced an opus which kicked the butts of these delusional and recalcitrant Chinese of the Singaporean Trojan Horse DAP!

    With the new recognition by the World based on what the iconic UMNO has achieved, we must not forget the significant contributions by each and everyone of its leaders and Prime Ministers, from the great Tunku, the Father of Development Tun Abdul Razak, the impeccable Tun Hussein Onn, the Moderniser of Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad, the steady hands of Tun Abdullah Badawi and now our Honourable and Distinguished Prime Minister Dato Seri Najib bin Tun Haji Abdul Razak.

    We shall not forget their achievements like what other Nations do to their good and great. This is a hall-mark of the building up of a legacy in the Malaysian Pantheon of iconic leaders and heroes of all communities.

    The good thing is we are still on course to emulate Switzerland and Japan after only 59 years of Merdeka !

    And to lead the way, we have the iconic UMNO which not only safeguards the security and interests of 51% of the population but the other 49% as well. This the World now recognises.

    Hence, the incumbent leaders of the World iconic UMNO have a daunting task carved out for them – TO EXPLAIN TO ALL THE 3 MILLION MEMBERS OF UMNO THAT THEY ARE NOW A PART OF THE WORLD POLITICAL COMMUNITY AND ACCEPTED AS EQUALS. The World expects the iconic UMNO and its members to be like them ! And no un-World like hanky-panky !

    MALAYSIA BOLEH ! MALAYS BOLEH ! MALAYSIANS BOLEH ! THE WORLD AND SINGAPORE NOW SAY UMNO BOLEH !

  9. upinipin Dec 3,2015 9:08 AM

    Cuba fikir secara mendalam dengan soalan ini….

    “Apakah Kebanyakkan Sifat Sama Manusia Dari Dulu Sampai Sekarang??”

    Cuba perhatikan lebih teliti lagi orang-orang dan masyarakat di sekeliling kita semua terutamanya keluarga kita tidak kira bangsa, agama dan masyarakat lain di luar Negara….

    Betul tak sekurang-kurangnya 60% sifat manusia “Mementingkan diri sendiri dan Mementing Money Money Money..” ?

    Sekarang cuba Tanya soalan ini pula, kenapa kerajaan nak menaikkan gaji kakitangan kerajaan tinggi-tinggi?

    Sebab kerajaan nak mengalakkan lebih banyak orang pandai bekerja dengan kerajaan… dan maksud lain ialah kerajaan boleh membawa Kekayaan kepada Rakyat semua yang percaya kepada kerajaan….

    Soalan Ketiga yang paling Kritikal ialah…

    “Adakah ianya lebih senang untuk bertukar sifat tamak dan pentingkan diri atau ianya lebih senang untuk membawa kekayaan???

    Atau kita cuba tukar cara bertanya:

    “Adakah ianya lebih senang untuk menyakinkan 60% rakyat kerayaan boleh menjadikan rakyat kaya dan Negara maju atau ianya lebih senang untuk memastikan pemimpin sekarang dan memastikan pemimpin masa depan tidak mementing diri sendiri dan tamak wang???

    Nak Berjaya kena menyakinkan sekurang-kurangnya 60% rakyat..

    Bila kita tidak boleh hapuskan Mat Rempit, Kita bagi dan sokong mereka
    berlumba tapi… DI DALAM KEADAAN TERKAWAL

    Bila Negara dan Rakyat semakin kaya, kes jenayah akan kurang tapi bukan semuanya atau kebanyakkan.

    Kita tidak nafi bahawa semakin banyak populasi warga asing yang semakin meningkat bilangannya di Negara kita mementingkan diri sendiri dan Utamakan money money sahaja dan sanggup melakukan jenayah bila terdesak..”

    Sebab itu, Negara kena maju dengan cepat dalam masa singkat dan rakyat kena lebih kaya sedikit lagi dalam masa yang pendek..

    Kerajaan boleh untung dalam menaikkan dendaan kepada rakyat yang melakukan kesalahan seperti langgar undang-undang trafik jalan raya dan pastikan semua saman mesti di kutip untuk tambah keuntungan.

    Dendaan duit yang lebih banyak lagi kepada pekerja asing yang melakukan jenayah dan kes-kes yang melibatkan wang seperti kes percurian dan rompak..

    Paradign Shift, Critical Thinking, Creativity In Problem Solving is Needed By Our Leader.. MALAYSIA BOLEH??

  10. sibotak Dec 3,2015 7:28 AM

    Tun Mahathir Mohammed
    Is an Excellence PM of Malaysia
    Above He is recognizes Internationnal and much Respected

    He decides too Retire
    Paves the way to younger ,Pak Lah ,and Najib now
    He did not do as Lee Kuan Yew did
    Warming seats for his son ,Mukhlis Mahathir like Lee Kuan Yew for Lee Hseing Loong
    This is a good example of a Democrativ Leadership unlike Lee Kuan Yew of the Lee Dynasty .S,pore is much ruled by the Lee than the Goh nor the Govt

    Pak Lah , Najib should be the shadow of Tun Mahathir
    As Tun has proven to be capable ,reliable,experience yet outstanding
    Sadly Pak Lah and Najib not just did not take Tun as their Mentor
    They turn their back on Tun
    This is where it is Wrong
    And these have affects the situations today

    Pak Lah is a not a Strong Leader but He is a Good man
    Najib is a symbol of a weak ,incompetence ,good for nothing
    A man beneath a Women tells it all

    Do we need to wait for the next Election ?
    How much loses must we continue to loose ?

    To all UMNO member
    If they see and know Najib is incompetence , untrustworthy
    They should know their stands
    They should not back anyone Blindly
    The objectives is for Malaysia not for anyone else

  11. joetamchi Dec 3,2015 7:26 AM

    Bulan Disember telah menjelma…!
    6 bulan, 1mDB kata…?
    Titah DiRaja selesaikan segera…!
    Bila..? Bagaimana..?

    Titah Raja, Kuasa Sultan…
    Kpd Allah kita bertuhan…

    https://youtu.be/HlJDD1b1lV8

  12. Hajar Dec 3,2015 12:18 AM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    1. DS Salleh Said Keruak dengan ’gelojoh serta tangkap muat’ dan tanpa membuat apa2 ’research’ telah menjawab ’Surat Terbuka’ Tun ini. Malangnya jawapan beliau bercanggah dengan jawapan2 1MDB dan penyokong2 1MDB / DSN sebelum ini. Dulu kata yang setiap keputusan tidak perlu rujuk kepada Kabinet kerana Kerajaan cuma ’sponsor’ RM1 juta saja sebagai modal permulaan, dan 1MDB bebas membuat sebarang keputusan. Sekarang baru sah yang tanah TRX dan Bandar Malaysia yang saya yakin nilainya melebihi 20 Billion ringgit (RM20,000 JUTA) telah di ’anugerah’ (dijual, tapi dengan harga ’ciput’) kepada 1MDB sebagai dana (modal) pelaburan. Wow! Banyaknya modal yang Kerajaan beri kepada 1MDB!

    /// Contoh 2 jawapan dari DS Salleh untuk persoalan harga tanah :

    8. “Membeli tanah Kerajaan dengan harga yang amat murah,” – (Kenyataan Tun M)

    Ini kenyataan yang separuh benar. Hakikatnya tanah yang dijual kepada 1MDB dengan harga murah kerana 1MDB 100% milik Kementerian Kewangan. Transaksi seperti ini adalah umpama keluar poket kanan, masuk poket kiri.
    1MDB tidak diberikan dana pelaburan secara tunai seperti syarikat berkaitan kerajaan (GLC) lain, tetapi dana mereka adalah berbentuk tanah. Tun Mahathir berikan wang untuk GLC pada zaman beliau. PM berikan tanah. Kedua-duanya adalah dana pelaburan.

    9. “…menjual tanah ini kepada institusi Kerajaan dengan harga 50 kali ganda lebih tinggi.” – (Kenyataan Tun M)

    Ini juga kenyataan separuh benar. Institusi kerajaan yang membeli tanah ini bukan 100% milik Kementerian Kewangan, walaupun ianya di bawah penyeliaan kerajaan. Ini suatu perbezaan yang besar berbanding 1MDB, yang dananya datang dari kerajaan.
    Jadi walaupun 1MDB memperoleh tanah pada harga murah, mereka tidak boleh juga menjual tanah tersebut pada harga murah kepada syarikat yang tidak 100% dimiliki atau disumbangkan dananya oleh kerajaan, kerana badan itu akan mendapat keuntungan untuk pihak ketiga, dan bukanya kerajaan yang merupakan pemilik tanah tersebut.

    ///

    2. Rasa2nya. modal yang diberi oleh Kerajaan dalam bentuk tanah yang benilai berpuluh billion ringgit (saya kira antara RM20 – RM30 Billion) berapa banyak yang masih berbaki/tinggal? (DS Salleh tidak menafikan yang harga jualan 50 kali ganda harga belian.)

    3. Apa berlaku kepada WANG hasil penjualan tanah2 TRX dan Bandar Malaysia? Untuk bayar hutang atau dilaburkan? Apa faedahnya kepada Kerajaan / rakyat? Atau adakah duit tersebut ’hangus’ semata-mata untuk menutup KERUGIAN 1MDB dalam pelaburan2 lain yg meragukan?

    4. Jika wang hasil jualan digunakan untuk membayar hutang dan jumlah hutang berkurang pada kadar yang sama nilai dengan harga tanah yang dijual 50 kali ganda lebih tinggi dari harga belian, orang yg tidak pernah berniaga pun tahu yang sebahagian besar wang (dari RM42 Billion) yang dipinjam oleh 1MDB telah LESAP (dan mesti ’cover’)! Ini bukti penyelewengan, wahai DS Salleh!

    5. Kepada DS Salleh, tolonglah berhenti memberi jawapan2 balas yang merendahkan tahap pemikiran anda sendiri. Jawablah dengan bijaksana…

    6. Terimalah hakikat yang 1MDB adalah syarikat pelaburan (idea DSN) yang telah banyak MERUGIKAN negara dan juga rakyat. It’s a total failure! Yang terpalit skandal2 negatif ialah DSN, tetapi UMNO / BN pula menjadi mangsa.

    7. Soalan2 saya kepada DS Salleh: Wajarkah tanah ’anugerah’ dari Kerajaan dijual? Mengapa Kerajaan tidak anugerahkan tanah tersebut kepada agensi2 Kerajaan yang lebih berpengalaman & berwibawa & ada kepakaran berkaitan untuk membangunkan TRX dan Bandar Malaysia? Mengapa 1MDB yang tiada apa2 ’track record’ dalam perniagaan/pelaburan diberi tanah2 yang begitu berharga? Apa sebenarnya sumbangan 1MDB kepada negara / rakyat sehingga layak dapat ’anugerah tanah’ bernilai berpuluh billion ringgit?

    8. Saya tidak mahu ulas jawapan2 DS Salleh yang lain kerana semuanya amat ’dangkal’ – tahap budak sekolah saja – tidak disertakan dengan hujah yang bernas / mantap.

    9. Wahai DS Salleh, sesungguhnya jika UMNO / BN tumbang pada PRU-14, anda berserta DSN & gang bertanggung-jawab sepenuhnya di atas musibah tersebut. Anda semua akan dianggap sebagai pengkhianat kepada UMNO / BN kerana merosakkan UMNO / BN dengan teruknya.

    10. Dan kepada para PERWAKILAN, ’ahli2 dan pemimpin2 akar umbi UMNO’, tolong perbetulkan keadaan pada PAU 2015 ini. Turunkanlah DSN!

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  13. azlan95 Dec 2,2015 5:59 PM

    Duit Rm2.6b tersebut diketahui nama penderma. Bank Negara tahu, Ambank tahu dan MACC pun tahu siapa dia. Tidak boleh diberitahu nama sebab dilindungi akta.

    Sama dengan kes NFC di mana maklumat begitu detail terbocor daripada sistem bank. Semua ini menyebabkan sistem bank negara diragui.

    Jika hendak ketahui berapa juta dalam akaun Tun sekeluarga, mudah sahaja. Sogok pegawai bank dan akan dapatlah maklumat tersebut. Itu hakikat sistem bank di Malaysia di bawah seliaan Bank Negara.

    Azlan
    KL

  14. Tanggang Dec 2,2015 5:07 PM

    Yahoo news;

    PETALING JAYA: Former Umno president Tun Dr Mahathir Mohamad says he will attend the Umno general assembly, which will be held from Dec 8 to 12, although he has yet to receive an invitation letter.

    “I have not received any letter from the party, but I deem the words from (Umno vice president Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi) as an invitation,” he said after presenting prizes to the winners of a Proton car design competition at the Proton Excellence Centre near here yesterday.

    Dr Mahathir said the statement by Zahid recently that he (Dr Mahathir) should attend the assembly could be deemed as an invitation.

    Zahid had said that Dr Mahathir, Malaysia’s fourth prime minister, should attend the assembly because party members still respected him as a former Umno president.

    Dr Mahathir said his presence at the assembly was only as a guest and he was not there to give speeches. Bernama

    Salam Yg Bhg Tun,

    Adakah benar party members tu “still respected him as a former Umno president”?

    Dato’ Hamidah Osman telah dipecat daripada UMNO baru2 ini kerana telah menghadiri Bicarawan Negara Tun di Ipoh seketika dahulu. Ini bermakna sesiapa sahaja pemimpin UMNO yang bersama dengan Tun akan dikenakan tindakan disiplin. Adakah mereka menghormati Tun?.

    Tambahan lagi, tiada apa isu yang akan mereka perbahaskan didalam perhimpunan tersebut. Isu sebebenar yang membawa kearah hura hara ini tidak dibenarkan untuk dibahaskan. Tak perlulah TSMY untuk merasmikan persidangan Pemuda UMNO. Badan itu sekarang ini senyap sunyi. Mereka tiada agenda dan tidak tahu apakah fungsi mereka sekarang ini. Sudah lama tiada cerita mengenai Pemuda UMNO di akhbar2.

    Rasanya lebih baiklah Tun tak usah hadhir sahaja ke perhimpunan tersebut.

    Salam Tun.

  15. Buddies_Man Dec 2,2015 4:10 PM

    Nabi Muhammad SAW pun berhijrah.

    Just forget about the rotten house, its unrepairable.

    Just drive a new one…in shaa allah.

  16. mubarakchan Dec 2,2015 3:18 PM

    Tun

    The irony of all ironies, Tun ! And for HBT000 ! There is no necessity for the iconic UMNO to create greatness because it has greatness thrust upon its frail shoulders which is led by our Honourable and Distinguished Prime Minister Dato Seri Najib bin Tun Haji Abdul Razak !

    The World has come to the doors of our beloved Malaysia and told all and sundry that the iconic UMNO has become not only the FIRST AND LAST LINE OF DEFENCE OF SINGAPORE BUT ALSO THE WORLD. Why ?

    The World has not forgotten that our beloved Malaysia stands astride the important waterways of the Melaka Straits and the South China Sea in strategic and geo-political terms. In fact the Nation geographically and physically covers the whole centre of what we know as South East Asia – a Nation which has a long history with its worthy peoples from 3 ancient civilizations and bountiful of natural resources and now living in peace, stability and harmony.

    The World has in its nice and gentle diplomatic manner reminded us even though we might have forgotten that we have an important role to play in the ever on-going World of peace and stabilty or terrorism and chaos.

    Of course, we expect our leaders to be non-frivolous and serious in the discharge of their elected responsiblities which were thrust upon their frail shoulders. And they have proven to be able to take the SACRIFICE and STRESS as befitting their status as our responislbe leaders.

    I like to laud our leaders who handled the Yellow and Red Shirts altercations quite well which ended with no violence or injuries to anyone. (For the organisers of these streetfests, I suggest there is no necessity to waste time and money because it is unnecessary. After all that is said and done the whole rigmarole is enshrined in our cherished Constitution since 1957)

    This is to be lauded twice ! This is the mark of good leadership and wisdom. This is about people. What about the money or MONEY MONEY MONEY ? Ah, this is where the insidious brainwashing by the Dictator Lee Kuan Yew (1959-2015) differed from us like the Sun, Moon and the Stars !

    What I comment now is only relevant and factual up to 5 October 2015 when Bilahari Kausikan and his dysfunctional crew published a non-delusional opus in the Straits Times with the delusional title,’ Singapore is not an island ‘ debunking the Chinese supporters of the erstwhile Dictator. After this significant date, all bets are off !

    Honestly, BK calls the 95% Chinese and the Singaporean Trojan Horse DAP as being delusional Chinese. This is a fact which could only happened when these folks did not read and understand or were misled about our cherished Constitution.

    For example, recent school textbooks for the Chinese Vernacular Schools raised the controversy by kow-towing to the Dictator Lee Kuan Yew, a complete foreigner and not to Tan Sri Dato Wong Pow Nee the first Chief Minister of Pulau Pinang. Stupid. Let us hope BK and his dysfunctional crew will de-nazify the brains of these timid Chinese folks by hectoring them to vote for quote “Mr Najib” unquote only !

    And our iconic UMNO which is now recognised and respected World Wide ?

    There is an ancient saying, ‘ You must have peace and harmony at home before you can fight and win in the streets !’

    As our iconic UMNO is now universally recognised not only by the teeny weeny isle of the Republic of Singapore but also by the Super-Powers and the rest of the World, how many of the 3 millions UMNO members are aware of this paramount recognition by the World at the present time ?
    That the First and Last Line of Defence fall on the collective frail shoulders of the 3 million UMNO members and their leaders to be serious and proper in all their undertakings so as not to jeopardize the World Community in which we are all a part of ?

    I am confident that their leaders with our Prime Minister are aware and take up their onerous responsiblities accordingly. It is the World which has taken us our beloved Malaysia and Malaysians into their bosoms for the greater good !

    And the MONEY MONEY MONEY policy capers as opposed to our practice in the use of money before 2003 ?

    May I ask the question why the richest people in the World eschewed the billions and billions of US Dollars which they have and gave all away, Bill Gates, Warren Buffet and now Zuckenberg (who gave away 99% or US$ 45 Billions) ?

    Money is only a tool but it is not the panacea for happiness. I recognised this virtue of our beloved Tun long ago !

    The sooner our beloved Malaysia forget about the MONEY MONEY MONEY failed Policies of the Dictator (1959-2015) with his 44 failed Policies the better.

    Our politics, our economy and our social well-being between our long-standing communities which existed side by side for centuries were all screwed up by our present focus on his stupid MONEY MONEY MONEY failed 19th Century Policies. This is why his failure is appilicable only up to
    5 October 2015 !

    After this date, our beloved Malaysia should be conscious and receptive to new policies and ideas emanating from Singapore to create the NEW NORMAL.

    It is interesting how the Dictator’s inheritors are going to deal with the poisoned chalice for Malaysia the TPPA which was inspired, designed, created and promoted by their departed Boss to kill off Malaysia. But the inheritors now think otherwise.

    Hence, the practice of inclusiveness and unity by the iconic UMNO leaders is still not late. In fact, I read all the present MONEY MONEY MONEY conundrum is but a good sign for our political progress. IT IS A SCHOOL FEE WE HAVE TO PAY !

    We now know who are the GOOD guys (UMNO) and the BAD guys (Singaporean Trojan Horse DAP). Tun, you and me did not say this. But the foreign and prominent personalities did !

    As the richest people of the World have shown us, Malaysians, it is not the MONEY MONEY MONEY as practised by the Dictator Lee Kuan Yew (1959-2015) but the it is the honour and solid achievements which are most important to all of us, the rich and the poor, the mighty and the weak, the smart and the stupid ! History does not remember or record rich men or women. But great Statesmen, generals, scholars, sportsmen etc are remembered.

    At this juncture, it is good and refreshing to note that our beloved Malaysia is still together in one piece and SHE IS NOT A FAILED STATE as ‘sc’ the nut wants us to believe.

    Hidup iconic UMNO !

    MALAYSIA BOLEH ! MALAYS BOLEH ! MALAYSIANS BOLEH ! THE WORLD AND THE SINGAPOREANS NOW SAY UMNO BOLEH !

  17. adelheid Dec 2,2015 2:02 PM

    Dear Tun,

    To UMNO members and grassroot leaders

    DSN is still at the helm of this terribly shaken government today because of you guys. You are responsible for this continuous catastrophe that DSN has brought upon this country. Because of your blind support to him he is allowed to devour everything he wants from the rakyat’s savings to the country’s sanctity. You have forgotten your very responsibility towards us rakyat; when you are actually supposed to represent us rakyat you forget and become immersed with your own personal interests climbing the ladder of politics just to enrich yourselves.

    UMNO members and grassroot leaders who are still in the dark, do you know how much we the common rakyat suffer under DSN? Do you know that our businesses have to close shop because of GST? Do you know that so many of us have been retrenched thrown out of our jobs because of this gaji minima? You don’t know or you just turn a deaf eaf because you enjoy so much from what DSN is giving you for your undivided support to him! Do you know that at the same time that most of us have lost our jobs and income we have to pay more for everything from food to services? Do you know that we are hindered from withdrawing our own savings from EPF to fund our children’s education? Do you know that many loyal stupid pegawai khas politik kerajaan diberhentikan begitu sahaja selepas PRU ke 13 tanpa sedikit pun prihatin bagaimana mereka dan keluarga akan teruskan kehidupan? Do you know all these? that the government under DSN that you blindly pooja is a government without heart and compassion? Even that one institution of higher learning ipta for malay and bumi only that you so nurture is doing things imposing ridiculous rules that are making the students live under pressure and fear most of the time with ridiculous activities other than academic that they come out from that ipta unemployable and with attitude problems?

    UMNO members and grassroot leaders, this is your call to save what is left of your beloved party. Do it now. Or never. You will have to pay for whatever decision that you decide now. And the price is your own sanctity.

    Thank you for the space Tun Dr. Mahathir. Be safe always Tun and take care of your health. I love you Tun.

  18. sibotak Dec 2,2015 10:25 AM

    There are many remarks on Najib locals and abroad
    Najib is a Slugs
    As Malaysian when I walk around hearing these ia a Shame

    I don,t understand how Najib can walk around publicly
    No wonder He is the PM that never walk around much
    Najib Stinks

  19. adelheid Dec 2,2015 12:35 AM

    Dear Tun,

    Saya merasai kesedihan Tun. Tun sudah buat yang termampu untuk membuka mata dan hati ahli-ahli akar umbi UMNO. Namun pilihan terletak di tangan mereka. Mereka boleh memilih untuk kembali ke landasan yang betul dengan menolak kepimpinan DSN, atau mereka boleh memilih kepentingan diri di bawah teraju seorang pemimpin korup yang bakal membawa kehancuran UMNO.

    Perhimpunan Agung UMNO (PAU) pada minggu hadapan – can either be medicine or poison to UMNO’s survival or, death. Sorry if the word death may hurt you Tun but I really feel that this party’s survival truly depends on what the grassroot members’ decisive action to turn right or left at this point of juncture. And truly their desicion to be bold or otherwise will be remembered by their anak cucu and all Malaysians to come.

    Ahli akar umbi UMNO – please listen to your hearts, not your head that you people forget the true purpose of your struggle. Don’t let your greed blind you nor let your fear hold you back from standing up for the real reason you are in UMNO. Or maybe you need to suffer a terrible fall first before you finally realise your ruin.

    Dearest Tun Mahathir, you will always be our number one even when you don’t need our praises. Take good care Tun, be safe always and love you and Tun Siti Hasmah too.

  20. ismadi Dec 1,2015 6:29 PM

    As Salam Tun,

    Maka berdentum dentam lah Pasukan Najib menyambut surat terbuka Tun ini dan menidakkan kenyataan Tun dengan sanggahan yang lemah, tidak beradab dan beremosi.

    Apakah mereka ini terdiri dari golongan yang mempercayai cerita Najib dan menyokongnya atau adakah mereka ini terdiri daripada mereka yang menyokong Najib kerana mengharapkan imbuhan. Wallahualam.

    Apa yang Tun minta Najib buat tidak dilakukan. Tun hanya ingin tahu siapa penderma, apa kerjanya dan bagaimana derma dilakukan yakni melalui tunai atau online internet banking.

    Amatlah hairan kerana sekiranya maklumat sekecil itu tidak dapat diberi malahan dikatakan berkonspirasi untuk menjatuhkan seorang Perdana Menteri, ia ibarat seolah olah mereka sudah melantik Najib seperti seorang Raja di negara ini.

    Takkan tanya pun tak boleh?

    Untuk Pasukan Najib, mereka perlu faham apa apa jawapan yang diterima semenjak Najib dituduh memiliki wang RM2.6b didalam akaun peribadinya adalah tidak konsisten dengan keadaan cara wang tersebut di terima.

    Sebagai Perdana Menteri, menerima wang derma sebegitu besar jumlahnya adalah salah dan memancarkan nilai nilai seorang pencuri.

    Wang RM2.6b ini telah menyebabkan UMNO punah, UMNO rosak, UMNO terbelah dua dan UMNO bakal menerima kekalahan besar di dalam pilihanraya yang akan datang.

    Pasukan Najib perlu sedar bahawa mereka akan kehilangan segala galanya dan akan diburu oleh pihak Polis apabila Kerajaan baru ditegakkan (bukan BN) dan menerima padah hasil dari perbuatan mereka yang setia tidak bertempat dan membuta tuli kepada Najib & Co.

    Saya sedang meneliti akan keterangan mereka dan mnenyimpannya untuk diberi sebagai bukti kepada pihak Polis apabila Kerajaan BN sudah tidak berkuasa lagi. Pencuri wang dan Penolong Pencuri Wang akan dibicarakan bila masa nya tiba nanti.

    Sekatan yang di buat terhadap Tun pula adalah seperti sekatan Israel terhadap rakyat Palestin. Saya rasa Tun pula perlu melalui terowong bawah tanah dan muncul di PWTC nanti. Ucapan Tun pasti akan dinantikan.

    Namun demikian perjuangan menuntut kebenaran akan sentiasa berterusan untuk selama lamanya.

    Wallahualam.

  21. HBT456 Dec 1,2015 3:39 PM

    42. I sure hope both coalitions of ruling and opposing will not burden the taxpayers further by switching, jumping, registering new parties, increase constituencies, increase members just to stay in power behind closed door in making malaysia a pariah country.

    43. Numbers dont cheat, but politicians can cheat.

  22. Hajar Dec 1,2015 3:15 PM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    1. Wahai ahli2 dan pemimpin2 akar umbi UMNO, anda semua mesti dengar nasihat Tun M. Selamatkan UMNO dari kerosakan teruk yang dilakukan oleh PM Najib @ Ah Jib Gor & gang.

    2. Jangan kerana seorang individu (DSN), UMNO tumbang pada PRU-14. Tiada guna mempertahan seorang pemimpin korup yang terpalit dengan terlalu banyak skandal2 negatif.

    3. PKR, yang diketuai oleh ’Anwar Ibrahim and family’ tidak boleh dipercayai. Jika DSN penip*, ’Anwar & family’ boleh digelar ’penip* besar / pemfitnah’. DAP dan PAS pun sama spesis. ’Parti anak-beranak’. Yang peliknya, jika UMNO yang ada ’anak-beranak’ memimpin pada masa yang sama, heboh seluruh dunia menuduh UMNO mengamal nepotisma. Sendiri lagi teruk mengamal nepotisma, tapi boleh pula. Macam2 perangai penyokong2 mereka.

    4. Anwar semasa jadi TPM telah menyalah-guna kuasa dan juga rasuah. Anwar sebenarnya yang mempelopori rasuah @ politik wang dalam UMNO untuk menang jawatan Timb. Presiden UMNO. Anwar juga telah didapati bersalah dan sekarang merengkok di penjara kerana gagal mengawal nafsu serakah. Lihat saja Selangor. Kononnya Anwar cuma menerima RM1 sebagai Penasihat Ekonomi Selangor, tapi elaun beliau didakwa mencecah RM15 juta (semasa TS Khalid MB). Gaji /elaun ADUN/Speaker Selangor juga amat melampau tingginya yang dinaikkan ke paras yang tidak masuk akal selepas PR memerintah (lebih tinggi dari Menteri2 kabinet? Mengapa tidak bising?). Keadaan rakyat Selangor pun semakin daif & ada yang dianiaya. Saya lihat sendiri beberapa kawasan2 perniagaan gerai2 orang Melayu dirobohkan walaupun bisnes mereka tidak mengganggu lalu lintas. Kegiatan dan bisnes maksiat yang semakin berleluasa lagi menambah ’stres’ sebagai umat Islam yang sepatutnya cuba menjadi lebih baik dari semasa ke semasa. Saya tidak hairan dengan subsidi air yang tidak seberapa. Ini pun satu bentuk ’derma’ juga untuk meraih undi.

    5. Adakah anda semua (ahli2 dan pemimpin2 akar umbi UMNO) mahu melihat Anwar yang korup dari segi moral dan tidak amanah & rasuah menjadi PM Malaysia?

    6. Jadi, sila turunkan DSN, dan kita doakan yang pengganti beliau ialah TSMY, insya ALLAH. Soal pengganti, siapa2 dalam UMNO yang amanah dan berjiwa rakyat boleh jadi pengganti DSN.

    7. Pada pemilihan 2016 (jika penundaan dibatalkan), sila tolak En. Khairy (KJ) yang juga ada sejarah menggunakan wang (rasuah) untuk menang dalam pemilihan UMNO. Sila juga tolak Ketua Puteri dan Ketua Wanita UMNO yang juga sudah tiada kredibiliti lagi.

    P/S: Ada si Polan sebelum ini kata saya fitnah beliau sebagai anti-Islam, tapi cuba lihat penulisan beliau. Tidak habis2 menghina Islam dan umat Islam.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  23. HBT456 Dec 1,2015 2:26 PM

    36. http://www.thestar.com.my/news/nation/2015/12/01/priest-sacked-for-allowing-dog-into-temple/

    37. In india, a hindu man was caught talking in a cafe with moslem lady.

    38. Out of sudden, the family of the guy found out and keep slapping and beating him, bapa hantam, mak hantam, abang, adik pun hantam this poor guy.

    39. The moslem girl was slapped by her mom.

    40. Any religion can be ugly if it is used as punitive tool to scare their people.

    41. If the hindu politicians want to make hindu ugly, so be it.

  24. HBT456 Dec 1,2015 1:34 PM

    23. Sir mubarak chan, the singapore court has sentenced a prc national low cost labor to 14 years jail for killing his friend, a prc national for bullying him.

    24. One of the singaporean, chinese, said why 14 years, give face to china, is it?

    25. To me, it is either he does not understand english, or he is a bully himself.

    26. I read his story, 27 years old male leaving china and family to work in singapore being treated so badly by his friend of same national, and he had complained to the company hr, unfortunately, hr did not take action.

    27. After killing his friend, he waited for the police to arrest him meaning he is a responsible man and will pay for his killing.

    28. Singapore will continue to transform themselves to world ranking spot to recruit foreigners to work in the country regardless who you are.

    29. This man, under singapore prison, he will be well treated, and by the time he come out, he will be in his late 30s, and he can choose to be stay put in singapore, or prc.

    30. When tony pua benchmark malaysia to malawi, I am dssappointed.

    31. Nep has successfully made the wealth distribution gap of rich and poor malay clear cut due to political differences between umno and pas.

    32. The middle gap is taken by non muslim.

    33. Whoever we become pm, it wont affect us anymore.

    34. Because putrajaya has successfully made non muslim no longer look up at bn, or opposition parties.

    35. Which direction is putrajaya heading?

  25. HBT456 Dec 1,2015 12:16 PM

    18. Prejudice is not a crime.

    19. But it can be deadly.

    20. Is islam a religion of peace?

    21. Is islam a religion of unity?

    22. Is islam a religion of previledge?

  26. superman1 Dec 1,2015 11:45 AM

    Salam Tun,

    Satu peringatan yang sangat bernas kepada ahli-ahli UMNO. Tidak dapat dibayangkan, setelah pelbagai helah dilakukan oleh Najib, hingga ke cara perhimpunan UMNO berucap, masih lagi yang tidak faham faham dan masih lagi menyokong orang yang salah.

    Teringat kepada suratul Yasin ayat 11 yang bermaksud “Sesungguhnya orang-orang kafir, sama saja bagi mereka,
    kamu beri peringatan, atau tidak kamu beri peringatan,
    mereka tidak akan beriman”.

    Saya tidak kata sesiapa kafir. Tapi ayat ini membawa maksud yang sama kepada orang yang tidak mahu terima kebenaran dan bersubahat dengan orang yang melakukan kemungkaran. Bagi la nasihat macam mana pun. Kenikmatan duit yang diutamakan.

    Semoga semakin ramai yang akan sedar dan sepakat mengubah keadaan agar golongan yang tamak kuasa ini diasingkan dari masyarakat dan dihukum seadilnya.

  27. Praxis Dec 1,2015 9:27 AM

    Proof indeed of the offences and the humiliation.

    What glory is to come out of this humiliation?

  28. Fariq Islam Dec 1,2015 9:22 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Pertamanya, Negara Malaysla yang tercinta ini adalah hasil perjuangan Barisan Nasional, yang diketuai UMNO, dan bukannya UMNO sahaja sebagai sebuah parti.

    Padahalnya, konsep 1Malaysia ini adalah sesuatu yang patut dialu-alukan untuk menyatupadukan masyarakat majmuk. Namun, ahli-ahli politik yang kurang bertanggungjawab, Jamal, Ali Tinju, Ibrahim Ali dan sebagainya, telah mengapi-apikan keadaan, tanpa berfikir panjang tentang kepentingan tanahair.

    Dalam setiap era kepemimpinan UMNO, terdapatnya cabaran-cabaran yang tertentu. Kelemahan yang dinampak hari ini mungkinnya akibat PM tidak bertindak tegas ke atas salah-laku orang-orang bawahan di 1MDB, MARA, JAKIM, Tabung Haji dan sebagainya.

    Kalau Najib dipanggil turun tangga hari ini, siapakah yang harus mengambil-alih? Siapa yang boleh memastikan yang pengganti insan yang lebih berwibawa dan telus? Kita kenalah mengambil berat kestabilan politik yang selama ini dilaung-laungkan Tun!

  29. HBT456 Dec 1,2015 9:08 AM

    14. Who will be the next pm in line, he or she must officiate the pau in this december.

    15. With gst kicks off, it is the perrogative of umno supreme council to tell their members that umno must keep up with trend of globalization, the sooner, the better.

    16. Umno is united malay national organization, bukan kongres atau association.

    17. Does umno wants to be perceived and positioned themselves as umno jaguh kelas kampong atau jaguh kelas antarabangsa, sir mubarak chan, we just wait and see.

  30. sibotak Dec 1,2015 7:09 AM

    Tun datang saja di Perhimpun UMNO Yg akan datang walau tidak di jemput
    Bawa sekali Anggota UMNO Yg lain Ya tidak di jemput juga selagi mereka masih ahli
    Tunjukan Najib UMNO bukan Bapak dia punya
    Tun Dan Yg lain Ada Hak untuk Hadir
    Biar wartawa buat liputan di akhbar

    Nampak an apa Yg akan berlaku

    Tun Najib Razak is such a Horrible PM Malaysia
    The worst in Malaysia sejarah
    The most Idiotic Prime Minster on Earth
    His balls shrinks when speaks the Truth
    He can only speaks Idoits to his Idiots
    Not a man of Honor

  31. faridina Dec 1,2015 1:18 AM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Dikesempatan ini kami penulis-penulis kerdil terpanggil menyelikkan nota-nota iringan dalam perutusan warkah Tun kepada ahli dan pemimpin UMNO akar umbi.

    Memang benar Tun, talian hayat kesinambungan parti keramat ini kini terletak di tangan ahli-ahli dan pemimpin akar umbi khususnya ketua-ketua UMNO cawangan yang sedang berusaha ke arah ‘Perjuangan Mendemokrasikan UMNO’.

    Perutusan ayahanda Tun di atas sungguh komprehensif, tepat, padat dan mudah difahami semoga dapat sampai ke sasaran hendaknya lantas kami ingin menyelik dan menempil sedikit di sini.

    Izinkan kami uar-uarkan “Sindrom Anakku Sazali” versi Faridina untuk renungan anda dan mungkin boleh dikaitkan dengan topik kali ini.

    Tan Sri P.Ramlee mendahului zamannya dengan cetusan minda pemikir hebat dan apa yang berlaku hari ini telah dilakonkan lebih setengah abad yang lalu dalam banyak karya-karya beliau. Namun apa yang ingin kami ketengahkan diolah tetapi masih mengambil pendekatan yang sama.

    Hari ini dengan bebanan dan kengkangan kewangan yang cukup mencabar purata keluarga agak sukar mempunyai lebihan untuk simpanan apatah lagi dengan cabaran membesarkan anak-anak. Namun jika ibubapa muda ini tidak mempunyai persekitaran politik dan ekonomi yang stabil maka mereka akan terdedah dengan “Sindrom Anakku Sazali” ini.

    Percayalah anak-anak atau cucu-cucu atau cicit-cicit tuan-tuan dari generasi Z akan lebih terbuka dalam menyuarakan pendapat dan pandangan mereka. Sampai masanya esok mereka akan melihat kekurangan yang ada pada mereka tetapi tidak pada rakan-rakan dari bangsa lain. Memasuki alam kolej lebih kritikal kerana rakan-rakan dari bangsa lain mampu memandu kereta sendiri ke kolej, mempunyai pelbagai gajet yang mahal dan terkini dengan limpahan elaun FAMA (father mother) untuk berbelanja dan mampu membayar yuran tinggi ke IPTS tersohor.

    Pada masa itu kelak mereka akan memberontak dan mula bersuara “Ini semua salah Bapak! Masa muda-muda dahulu kenapa bapak tidak berusaha keras macam bapak kawan-kawan saya! Tengok kerana kemalasan bapak, saya dipandang hina di tanahair saya sendiri nama je Melayu tapi ibarat menumpang dan mengemis di negeri sendiri”. Nah tak terkelu lidah tuan-tuan dibuatnya?

    Sebenarnya sindrom ini kami reka untuk memberi kesedaran pada anak-anak muda hari ini supaya bekerja keras menaikkan ekonomi keluarga dengan belajar rajin-rajin atau kalau berniaga, berniaga sampai berjaya supaya anak-anak tidak menyalahkan anda di masa hadapan kelak.

    Namun sindrom ini boleh dikaitkan dengan cerita di atas yang ditujukan kepada ahli-ahli dan pemimpin akar umbi UMNO di mana dikhuatiri jika anda tidak berusaha menyelamatkan parti keramat ini dari kehancuran dek kerakusan kuasa pemimpin tertinggi UMNO maka anda semua akan disoal anak-anak anda setelah UMNO tidak lagi menjadi tunjang pemerintahan negara dan nasib umat Melayu pada masa itu hanya ibarat pengemis terhormat sahaja.

    “INI SEMUA SALAH BAPAK! MASA DULU-DULU SEMASA MENJADI AHLI UMNO KENAPA BAPAK TIDAK BERUSAHA MENOLAK KEPIMPINAN YANG TERANG-TERANG MEMPERKOSA PARTI KERAMAT INI, SEKARANG KAMI JADI MANGSA, KASIHKAN PEMIMPIN DURJANA LEBIH DARI KASIH KEPADA KAMI DARAH DAGING BAPAK SENDIRI! BAPAK MEMANG TIDAK BERHATI PERUT!”

    Sekian adanya buat masa ini.

    Selamat Beradu Tun Berdua dan Wasalam.

  32. rimba.emas Dec 1,2015 12:56 AM

    Salam Tun.

    1. Pemimpin yang berjawatan sekarang tidak mungkin ambil hal dengan seruan Tun ini. Kedengaran jumlah cawangan UMNO yang memihak Najib masih ratusan, sedangkan yang berani membantah puluhan sahaja.

    2. Malah UMNO sendiri telah memanjangkan tempoh akan diadakan pelihanraya dalam partinya sendiri.

    3. Meramal sesuatu dengan tepat kepada satu kejadian masa hadapan yang direncanakan oleh manusia lain yang diberi kuasa kemungkinan memberi jawapan yang sebaliknya.

    4. Manusia yang diberi kuasa selalunya boleh memenangkan dirinya sepertimana yang pernah dilakukan sebelum ini dengan melawan undang-undang dan mempengaruhi nafsu manusia.

    5. Pada masa sekarang ada yang tidak menyokong PM kerana dia dari parti pembangkang. Sifatnya pasti akan berlawan dengan yang dilakukan oleh PM. Ditakuti golongan ini akan menidakkan sesuatu yang benar dalam agama.

    6. Sama juga seorang yang Islam tetapi tidak ‘beramal’ seperti yang dimahukan didalam Al-Quran, hanya berpandukan hadis-hadis riwayat manusia yang tentu dipilih dari yang dekat dengan Rasullullah s.a.w. yang dosa pahalanya hanya diketahui oleh Allah s.w.t.

    7. Kita sebenarnya memerlukan seorang PM yang dapat memulihkan Ringgit tampa membebankan rakyat. Menghapuskan GST dengan pendekatan lain tampa membebankan rakyat.

    8. Rakyat tidak nampak sekarang seorang PM yang sebagaimana Rasullulah s.a.w yang mengikat batu diperutnya, sebaliknya hidup mewah .

    9. Golongan susah sudah tentu mengharapkan seorang PM yang dapat meringankan beban dengan pandai mencari sumber lain untuk kerajaan bukan menaikkan cukai.

    10. Allah s.w.tlah yang menjadi kita rakyat Malaysia yang membentuk sebuah negara Malaysia dengan berbagai bangsa dan agama. Kita yang melantik seorang ketua yang akhirnya akan kembali kepadanya untuk di nilai kembali semua amalan yang dikerjakan didunia ini.

    Wallahua’lam.

  33. cucupengasasumno Dec 1,2015 12:52 AM

    Teruskan Tun kami berjuang atas dasar Amar Maakruf Nahi Mungkar bukan untuk penyelonggkar tanah melayu tercinta

    Semuga Allah sentiasa membantu kita kembalikan martabat UMNO
    Allahuakbar

  34. rkmh226 Nov 30,2015 11:31 PM

    Assalamualaikum…

    YABhg. Tun,

    Thank you so much for your letter to us.

    Wassalam.

  35. musato Nov 30,2015 10:48 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Cubalah saudara saudari bayangkan jika aset negara iaitu telaga minyak Terengganu dipersetujui oleh MB Ahmad Said ketika itu untuk dijadikan cagaran 1MDB.

    Pemimpin yang bagus adalah pemimpin yang mencegah sebelum berubat.

    Ramai orang menentang semasa mula ia diutarakan. Sesungguhnya kita bernasib baik.

    Kini sebahagian kecil peratusan janaan elektrik negara telah diberikan kepada negara China walaupun sebelum adanya 1MDB ia adalah aset negara.

    Dengar cerita, Amitabh Bhachan terkena penyakit Hapetitis B kerana termenerima darah penderma yang ada penyakit tersebut sejak belasan tahun lepas dan hanya sebahagian hatinya saja berfungsi selepas itu.

    Tak mati pun. Begitu juga kata orang kita, China hanya miliki peratusan kecil sahaja, itupun hanya untuk janaan bukan pengangihan. Baguslah berfikiran begitu.

    Lama lama hancur negara. Itulah nilainya pada pelabur asing. Miliki hatinya….maka anda miliki seluruh anggotanya.

    Good Job.

    Terima kasih Tun.

  36. pakpandir08 Nov 30,2015 10:47 PM

    Tun,

    Mana ada sekatan ketat seperti yang Tun katakan?

    Bukankah KLSCAH (Kuala Lumpur And Selangor Chinese Assembly Hall) telah pun katakan dewan itu boleh disewa?

    Sekiranya ramai yang tidak ketahui dewan KLSCAH itu apa? Pada tahun 1999, KLSCAH pernah diancam akan dibakar semasa pentadbiran Tun?
    http://www.malaysiakini.com/news/321293

  37. upinipin Nov 30,2015 10:30 PM

    Masalah sekarang bukan siapa pemimpinnya, masalah sekarang pemimpin belum tahu cara-cara betul untuk mentadbir Negara.

    Rakyat tak kisah duit di bank akuan siapa..

    Rakyat kisah kalau pemimpin yang ambil duit itu tidak menjalankan tugas dengan baik dan tidak mejadikan Malaysia kaya dan Rakyat Kaya-Raya.

    Setakat kaya memang tak cukup tapi kebanyakan orang miskin sekarang memang perlukan wang.

    Bila wang dah cukup barulah kita bincang pasal bangsa dan Negara.

    Do the right thing, Do the thing right, At the right time, At the right place.

    Siapa kisah parti mana yang memimpin pada ekonomi yang teruk sekarang????? (Ekonomi is the right thing to achieve now)

    Lepas Ekonomi dah develop, barulah kita cerita pasal benda lain.. amboi… amboi..

  38. Sri Sense Nov 30,2015 10:20 PM

    Salam Tun

    Terharu baca. Kalau dah berpindah jadi pembangkang susah juga nanti BN nak menang semula, tengok aje Selangor, example termudah. Actually under PKR much better than under UMNO, so how to win..

    Penang I tak familiar sangat, namun gitu ada juga dengar saudara mara kat sana kata mereka kena tindas sejak under DAP. Mereka juga kata Penang dah jadi macam Singapura. Tak tau how serious is this statement sebab tak tinggal sana.

    Anyway sebagai penggundi I dah tak minat nak pangkah BN, banyak sangat scandal hingga melibatkan my income, so memanglah I tak happy sebagai rakyat Malaysia yang sering dirundung malang sejak Najib jadi PM.

    Goodnight Tun and all. Sleep tight.

  39. anak wawasan 2020 Nov 30,2015 8:52 PM

    Wahai ahli UMNO dan pemimpin di peringkat akar umbi,

    Sebagai rakyat marhein, jangan sekali-kali anda memperkecilkan kuasa kami.

    Sedarlah bahawa anda semua mempunyai pilihan; samada anda menjadi pembela rakyat atau pembela DSN. Ingatlah anda dipilih rakyat untuk menjalankan tanggungjawab membela rakyat dan negara bukan untuk individu yang bernama DSN.

    Ekonomi negara semakin teruk, taraf sara hidup rakyat semakin gelap tanpa sebarang tanda-tanda pemulihan. Anda mungkin akan hidup beberapa tahun lagi tapi apa yang bakal anda tinggalkan buat anak cucu anda?

    Harta haram atau masa depan?

    Ingatlah kisah seorang khalifah yang kaya-raya yang terlupa Tuhan. Khalifah berkenaan terlalu kaya sehingga hartanya terlalu banyak tidak terkira. Akhirnya, dengan izin Allah jua dia jatuh miskin dan hartanya dirampas oleh kerajaan. Beliau jatuh muflis dan merempat di tepi jalan dan dia menjadi buta. Dia mengemis di tepi jalan dan menjadi sungguh hina. Ini berlaku kerana beliau terlupa Allah semasa menjadi hamba kepada harta dunia sehingga dia dihina Allah sehingga sebegitu rupa.

    Mahukah anda menjadi sebegini rupa?

    Sanggupkah anda menggadai maruah bagsa, agama dan bangsa demi kekayaan dunia yang sementara ini?

    Berapa lama anda dapat hidup dengan menjadi hamba kepada harta dunia?

    10 tahun?

    7 keturunan?

    Belum tentu lagi wahai saudaraku…insaflah, sesungguhnya Allah mengetahui apa yang kamu tidak ketahui.

    Masih belum terlambat untuk anda memoerbetulkan yang salah..masih ada masa..buatlah keputusan yang bijak.

    Sekian Ayahanda Tun.
    Salam buat Tun berdua.yang dihormati selalu.

  40. daeng Nov 30,2015 8:30 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya setuju dan cukup yakin apa yang Tun nyatakan ini.

    Sekiranya ahli-ahli UMNO tidak berbuat sesuatu agar Najib berundur secara terhormat sebelum PRU14 maka ramai pengundi di atas pagar dan saya berpendapat BN akan kalah.

    Jalan terbaik bukan sahaja Najib perlu berundur sebelum PRU14 tetapi seeloknya PAU perlu dilakukan agar hanya ahli terpilih dan diberi kepercayaan majoriti ahli sahaja yang boleh mengubah kepercayaan pengundi atas pagar ketahap terbaik menyokong BN.

    Ini kerana PAU yang berusia 7 tahun lalu sudah tidak releven lagi kerana dalam tempoh 7 tahun majoriti rakyat diperlihatkan wajah-wajah pemimpin “kotor” pilihan Najib yang mana bukan saja tidak disukai rakyat tetapi dianggap penyumbang kepada kerosakan pentadbiran negara seperti fasa 4 yang dinyatakan oleh Tun.

    Kerosakan kepimpinan wajar dibersihkan hanya menerusi PAU yang bersih sebelum PRU14.

    Landasan terbaik desakan penyingkiran Najib dibuat ialah PAU pada Disember 2015.

    Jika desakan atau mesej yang jelas tidak berlaku demi menujukkan Najib wajar berundur maka saya cukup yakin UMNO dan BN akan menerima kesan yang paling buruk dalam sejarah PRU Malaysia.

    Tunggu dan lihat.

    Wassalam.

  41. Hajar Nov 30,2015 8:18 PM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    1. Well said Tun! Tepat, ringkas dan padat.

    2. Saya sokong penuh SERUAN dan RAYUAN Tun kepada ahli2 dan pemimpin2 UMNO di peringkat akar umbi.

    3. Wahai ahli2 dan pemimpin2 akar umbi UMNO, dengarlah dan ikutlah rayuan dan nasihat Tun M yang sememangnya ikhlas berjuang untuk ‘agama, bangsa, dan negara’. Tun tiada apa2 kepentingan peribadi selain ingin melihat kita semua hidup dalam keadaan lebih baik, aman damai serta dapat beribadat dengan sempurna. Jadikanlah keadaan di negara2 di mana umat Islam tertindas sebagai pengajaran.

    4. DSN @ Ah Jib Gor & koncu2 beliau sedang menghancurkan Malaysia. DSN telah memburukkan imej UMNO dengan skandal2 peribadi beliau dengan amat teruk. Prestasi beliau sudah terbukti ’hampeh’, dan gelagat salah-guna kuasa beliau amat ’meloyakan’.

    5. ISA/EO dimansuh, dan beliau hampir mansuhkan Akta Hasutan (tetapi berjaya disekat oleh ahli2 UMNO pada PAU 2014). Hubungan antara kaum semakin buruk. Kos sara hidup meningkat dengan mendadak kerana pelbagai subsidi dihapuskan dan cukai2 dinaikkan dan cukai baru dikenakan ke atas rakyat Malaysia.

    6. DSN juga seorang yang lemah, korup, pecah amanah, liberal, pro-pembangkang (beliau suka ikut desakan2 pembangkang), menindas dan membelakangkan mereka yang menyokong/ mengundi UMNO / BN, ’blur – tidak tahu apa yang berlaku di sekeliling beliau’, tidak prihatin terhadap kesusahan rakyat, boros, membazir, pro-Amerika & pro-Singapura (tidak lama lagi TPPA akan di tanda-tangani dan negara akan dijajah dari segi ekonomi), pengkhianat bangsa Melayu/Malaysia, etc.

    7. Kepada ahli2 dan pemimpin2 akar umbi UMNO, jadikanlah PAU 2015 sebagai medan untuk mendesak DSN berundur dengan segera. Jadilah ahli2 dan pemimpin2 UMNO yang berAMANAH dan berINTEGRITI. Janganlah tamak dengan wang ’derma’ dari pihak yang merasakan ’Cash is King’. Ianya tidak seberapa jika dibandingkan dengan nilai maruah bangsa, agama, dan negara yang sedang digadai/dijual oleh DSN & gang. Sedarlah!

    8. Saya doakan perjuangan Tun (dan kita semua) untuk menurunkan DSN dari ’takhta kuasa’ akan berjaya dalam masa terdekat (semestinya dengan keizinan/bantuan dari Allah S.W.T.).

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  42. kapt_KOBRA Nov 30,2015 7:31 PM

    Salam Tun,
    Sebagai penyokong kerajaan yg membesar di zaman pemerintahan Tun, dukacita dimaklumkan bahawa kanser di dalam pemerintahan DSN sudah merebak dan tiada jalan lain lagi, selain ditamatkan riwayat sahaja.

    UMNO harus ditumbangkan, inilah sahaja resolusinya!..

    Legasi hebat UMNO hanya akan diingati sepanjang 4 presidennya sahaja..

  43. cruze Nov 30,2015 5:41 PM

    Sejak najib menyorok pada nothing to hide saya sudah hilang kepercayaan padanya dan semua menterinya yang seolah samseng bila bercakap hingga ke hari ini.

    Kerana sikapnya menyorok sudah mengambarkan sikap yang tiada kejujuran dan di tambah dengan mulut2 pembodek yang tak kena gayanya.

    Sedangkan semasa nothing to hide kisah wang di dalam akaunnya belum timbul pun, akan lagi apabila Tan sri muhyidin di lucutkan jawatan dan lain lain ahli.

    Saya tidak akan menyokong umno lagi selagi najib, zahid, azalina, hishamuddin, nancy, ermy yati, salleh kruak, rahman dahlan, sahidan kassim, nazri aziz, rosnah bodek, ahmad maslan, shahril samad dan lain lain menteri yang tidak tahu hormati jasa orang lama itu tidak di tukarkan.

    Harap nama yang tidak di senaraikan akan kekal saya doakan seperti dato noraini, khairy jamaluddin dan lain lain…

Leave a Reply