TOTAL VISITORS FROM 2008:

SACKING AND POPULARITY 103

 

1. I have been sacked from Petronas. The decision was made by the Cabinet. It must be very important to the Government.

2. Actually I had resigned from Petronas quite some time ago. But Petronas refused to accept my resignation or the allowance which I sent back. They insisted on putting into my account my monthly allowance. I resigned then because I did not think I should be a non-advising adviser and being paid for doing nothing.

3. Now Najib’s supporters want to have me sacked from Proton and the Perdana Leadership Foundation (PLF). These two do not belong to the Government. But of course that is a minor obstacle for a Government which can charge anyone under a law to curb terrorism. Nasty things can be done, like threatening to bankrupt Proton or harassing the people who set up PLF so that I would be thrown out. This is of course entirely democratic.

4. The free press in Malaysia says Najib is getting stronger and more people are supporting him. Just look at the pictures of the people supporting him. They all wear red shirts and some UMNO leaders show placards with ”Solidariti bersama Najib”.

5. Obviously their show of support is spontaneous, so spontaneous that they immediately bought the red shirts and printed the “Solidarity with Najib” cards in time for the photographers.
6. Really Najib is very popular. But some recalcitrant may not think so. Even a red-shirted demonstration organised by Jamal Yunos, participated in by Felda people brought by bus and given free meals to counter the Bersih demo which according to Najib’s supporters was organised by the Chinese to overthrow a Malay Government, has not convinced people about Najib’s popularity.

9. What really would convince people would be a national referendum or poll in which every voter in the country can express his support of Najib. Perhaps it would also be useful to show how Dr Mahathir (that’s me) is wrong in exposing his financial scandals.

8. Just a simple question would suffice: Najib-tick, Mahathir-cross or the other way depending on who you support. Malaysians are familiar with voting.

9. The referendum should be conducted by a reliable foreign public opinion company, overseen by representatives of the two people concerned.

10. I give an undertaking that if Najib wins in the national referendum, I will stop asking him to resign. I will not say anything more about 1MDB, the 2.6 billion Ringgit and the mansions in UK, US and Hollywood or the “Wolf of Wall Street” pornographic film. Najib can continue to be the Malaysian PM for life.

11. But if I get more votes, it means the rakyat accepts what I have highlighted about Najib’s financial wrongdoings as true, then he should resign.

12. This way we can settle the question of Najib’s popularity and what the rakyat thinks of his financial scandals once and for all.

13. The alternative is to wait for the National Security Council Act to be signed by the Agong or to wait for one month if he doesn’t, when the Act would be enforceable. Then Najib can arrest and detain without trial this pesky ex-PM. I am getting messages that this is what awaits me if I don’t cease and desist, I don’t tone down.

VERSI BM

PEMECATAN DAN POPULARITI

1. Saya telah dipecat dari Petronas. Keputusan itu dibuat oleh Kabinet. Ini mestinya sangat penting bagi Kerajaan.

2. Sebenarnya saya telah pun meletak jawatan dari Petronas beberapa lama yang lalu. Tetapi Petronas enggan menerima peletakan jawatan saya atau menerima elaun yang saya kembalikan. Mereka berkeras memasukkan ke dalam akaun saya elaun bulanan saya. Saya meletak jawatan itu kerana saya fikir tidak perlu saya menjadi penasihat yang bukan menasihati dan dibayar gaji untuk tidak melakukan apa-apa.

3. Sekarang ini penyokong Najib mahu saya dipecat daripada Proton dan Yayasan Kepimpinan Perdana (YKP). Kedua-dua bukan milik Kerajaan. Tetapi ini sudah tentu adalah hanya halangan kecil untuk sebuah Kerajaan yang boleh membuat tuduhan terhadap sesiapa di bawah undang-undang untuk membendung keganasan. Perkara-perkara yang jahat boleh dilakukan, seperti mengancam untuk membankrapkan Proton atau mengganggu orang-orang yang mendirikan YKP supaya saya akan dibuang. Ini sudah tentunya democratic sepenuhnya.

4. Media yang bebas di Malaysia menyatakan Najib semakin kuat dan lebih ramai orang menyokong beliau. Lihat sahaja gambar-gambar rakyat menyokong beliau. Mereka semua memakai baju merah dan beberapa pemimpin UMNO menunjukkan sepanduk “Solidariti Bersama Najib”.

5. Jelas sekali persembahan sokongan mereka adalah spontan, terlalu spontan sehingga mereka dengan segera membeli baju merah dan mencetak kad “Perpaduan Dengan Najib”, sempat untuk jurugambar-jurugambar.

6. Sesungguhnya Najib adalah sangat popular. Tetapi beberapa orang keras kepala tidak berfikir demikian. Sekalipun demonstrasi berbaju merah yang dianjurkan oleh Jamal Yunos, diambil bahagian oleh orang-orang Felda yang dibawa dengan bas dan diberikan makanan percuma untuk menentang demo Bersih yang, menurut penyokong Najib, dianjurkan oleh Cina untuk menggulingkan Kerajaan Melayu, masih tidak meyakin rakyat mengenai populariti Najib.

9. Apa yang sebenarnya akan meyakinkan orang ramai ialah referendum atau pungutan suara di mana setiap pengundi di negara ini dapat meluahkan sokongan mereka terhadap Najib. Mungkin ia juga berguna untuk menunjukkan bagaimana Dr Mahathir (saya tu) adalah salah dalam mendedahkan skandal kewangan beliau.

8. Hanya satu soalan yang mudah sudah memadai: Najib – pangkah, Mahathir – silang, atau sebaliknya bergantung kepada siapa yang anda sokong. Rakyat Malaysia sudah biasa dengan mengundi.

9. Referendum ini perlu dikendalikan oleh sebuah syarikat pendapat umum asing yang dipercayai, diselia oleh wakil-wakil daripada kedua-dua orang yang berkenaan.

10. Saya memberi jaminan bahawa jika Najib menang dalam referendum negara ini, saya akan berhenti meminta beliau meletakkan jawatan. Saya tidak akan berkata apa-apa lagi mengenai 1MDB, 2.6 bilion ringgit dan rumah-rumah besar di UK, Amerika Syarikat dan Hollywood atau filem lucah “Wolf of Wall Street”. Najib boleh terus menjadi PM Malaysia seumur hidup.

11. Tetapi jika saya mendapat lebih banyak undi, ini bermakna rakyat menerima apa yang saya telah menekankan mengenai salah laku kewangan Najib sebagai benar, maka beliau perlu meletak jawatan.

12. Menerusi cara ini, persoalan mengenai tahap populariti Najib dan pandangan rakyat tentang penyelewengan/skandal kewangan beliau dapat diselesaikan dengan secara muktamad.

13. Alternatifnya adalah untuk menunggu Akta Majlis Keselamatan Negara ditandatangani oleh Agong atau menunggu selama satu bulan jika dia tidak, apabila Akta ini akan dikuatkuasakan secara otomatis. Kemudian Najib boleh menangkap dan menahan tanpa perbicaraan bedebah bekas PM ini. Saya mendapat mesej-mesej bahawa ini adalah apa yang menanti saya, jika sekiranya saya tidak kurangkan dan berhenti, jika saya tidak turunkan nada.

103 thoughts on “SACKING AND POPULARITY

  1. JPB Mar 19,2016 1:49 PM

    My Dearest Tun. We really admire and support your every move to oust this self centered DS Najib. You are our primary hope. God Bless you with much needed wisdom, energy and long life.
    Thank you.

  2. JPB Mar 19,2016 1:48 PM

    My Dearest Tun. We really admire and support your every move to oust this self centered DS Najib. You are out primary hope. God Bless you with much needed wisdom, energy and long life.
    Thank you.

  3. tok jangut Mar 19,2016 9:53 AM

    To faridina & Sudin

    I see farinda is the other short plank complementing Sudin.

    A circus clown get paid for his pains. I do not suppose you will be paid anything as you both just donkeys.

  4. wajaperak Mar 19,2016 9:24 AM

    Assallammualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan..

    Mr WandyCaswady..
    Quantum Medical Solution?

    What?..You are asking me?..
    Hello friend..as I said..It took me three ( 3) times for me to pass the SPM..:))

    Nevertheless..for the benefit of the masses of the people and the people of the masses I believe that the QMC is not applicabe in Malaysia Allopathic Convention..at least not in the mainstream.

    What is the mainstream issue then?

    Reducing patient waiting time in the Outpatient Department,Ambulatory Care Centre,Specialist Clinic,in the Emergency and Trauma Department etc..etc..

    And the situation got worse because why?
    Najib and his henchmen ‘donation’ money did not overflow to…

    OUR SAID DEPARTMENT..

    Terima kasih Tun.

  5. faridina Mar 19,2016 12:52 AM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Kelmarin pertanyaan kami berhubung kenyataan di bawah tiada mendapat perhatian tuan2 yang budiman di sini sebab depa dah tahu jawapan klise kami.

    “Kami sebagai penyokong kuat ayahanda Tun sebaliknya berhasrat melantik Najib sebagai Pengerusi atau Penasihat badan-badan kebajikan dan NGO’s di negara ini setelah beliau menamatkan karier cemerlangnya sebagai Perdana Menteri ke 6 yang jahanam kelak.”

    Sekiranya Najib menjadi Pengerusi atau Penasihat badan2 kebajikan dan NGO’s sudah tentu manfaat paling besar bakal dinikmati pertubuhan2 tersebut ialah bakal menerima sumbangan derma yang luarbiasa besarnya!

    Pada hemat kami sekiranya beliau bersetuju meletakkan jawatan maka janganlah diambil sebarang tindakan terhadapnya memadai dengan melantik beliau sebagai Pengerusi atau Penasihat pertubuhan dengan bersyarat.

    Syaratnya beliau harus menggunakan aura atau populariti peribadinya sebagai seorang individu yang sangat disayangi dan dikagumi penderma2 Arab Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Kelmarin pertanyaan kami berhubung kenyataan di bawah tiada mendapat perhatian tuan2 yang budiman di sini sebab depa dah tahu jawapan klise kami.

    “Kami sebagai penyokong kuat ayahanda Tun sebaliknya berhasrat melantik Najib sebagai Pengerusi atau Penasihat badan-badan kebajikan dan NGO’s di negara ini setelah beliau menamatkan karier cemerlangnya sebagai Perdana Menteri ke 6 yang jahanam kelak.”

    Sekiranya Najib menjadi Pengerusi atau Penasihat badan2 kebajikan dan NGO’s sudah tentu manfaat paling besar bakal dinikmati pertubuhan2 tersebut ialah bakal menerima sumbangan derma yang luarbiasa besarnya!

    Pada hemat kami sekiranya beliau bersetuju meletakkan jawatan maka janganlah diambil sebarang tindakan terhadapnya memadai dengan melantik beliau sebagai Pengerusi atau Penasihat pertubuhan dengan bersyarat.

    Syaratnya beliau harus menggunakan aura atau populariti peribadinya sebagai seorang individu yang sangat disayangi dan dikagumi penderma2 Arab Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Kelmarin pertanyaan kami berhubung kenyataan di bawah tiada mendapat perhatian tuan2 yang budiman di sini sebab depa dah tahu jawapan klise kami.

    “Kami sebagai penyokong kuat ayahanda Tun sebaliknya berhasrat melantik Najib sebagai Pengerusi atau Penasihat badan-badan kebajikan dan NGO’s di negara ini setelah beliau menamatkan karier cemerlangnya sebagai Perdana Menteri ke 6 yang jahanam kelak.”

    Sekiranya Najib menjadi Pengerusi atau Penasihat badan2 kebajikan dan NGO’s sudah tentu manfaat paling besar bakal dinikmati pertubuhan2 tersebut ialah bakal menerima sumbangan derma yang luarbiasa besarnya!

    Pada hemat kami sekiranya beliau bersetuju meletakkan jawatan maka janganlah diambil sebarang tindakan terhadapnya memadai dengan melantik beliau sebagai Pengerusi atau Penasihat pertubuhan dengan bersyarat.

    Syaratnya beliau harus menggunakan aura atau populariti peribadinya sebagai seorang individu yang sangat disayangi dan dikagumi penderma2 Arab Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Kelmarin pertanyaan kami berhubung kenyataan di bawah tiada mendapat perhatian tuan2 yang budiman di sini sebab depa dah tahu jawapan klise kami.

    “Kami sebagai penyokong kuat ayahanda Tun sebaliknya berhasrat melantik Najib sebagai Pengerusi atau Penasihat badan-badan kebajikan dan NGO’s di negara ini setelah beliau menamatkan karier cemerlangnya sebagai Perdana Menteri ke 6 yang jahanam kelak.”

    Sekiranya Najib menjadi Pengerusi atau Penasihat badan2 kebajikan dan NGO’s sudah tentu manfaat paling besar bakal dinikmati pertubuhan2 tersebut ialah bakal menerima sumbangan derma yang luarbiasa besarnya!

    Pada hemat kami sekiranya beliau bersetuju meletakkan jawatan maka janganlah diambil sebarang tindakan terhadapnya memadai dengan melantik beliau sebagai Pengerusi atau Penasihat pertubuhan dengan bersyarat.

    Syaratnya beliau harus menggunakan aura atau populariti peribadinya sebagai seorang individu yang sangat disayangi dan dikagumi penderma2 Arab sehingga sanggup menderma tanpa had seperti yang didakwanya.

    Katanya penderma menderma kepadanya bukan atas kapasiti sebagai Perdana Menteri tetapi sebagai insan istimewa bernama Najib Razak idola Tok Jangut the donkey @ jackass.

    Kita nak tengok samada dia buleh dapatkan derma tersebut atas tiket peribadi atau tidak?

    Tidak kalu maka khidmat masyarakat dibatalkan dan tindakan selanjutnya buleh diambil terhadap bekas Pee M tersebut.

    Wasalam Tun.

    p/s – Langkawi sememangnya istimewa bagi Tun dan Faridina’s.

  6. WandyCaswady Mar 18,2016 9:15 PM

    Tq Wajaperak for the lessons…

    What do you think about Quantum Medical Solution?

    Salaam

  7. tok jangut Mar 18,2016 4:55 PM

    To KunKlai,

    I agree that for this younger years, Najib was taught by his father. That is analogous to his primary and secondary school education.

    He then went to the “University of Mahathir” and graduated 1st class with distinction. He even became stronger, better and cleverer than his teacher. Now he sacks his teacher and nothing there is nothing that teacher can do but to twiddle his thumbs. Kudos to Najib. He is very clever.

  8. Hajar Mar 18,2016 3:34 PM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    Mohon izin Tun:

    Tun, you have done your very best, and I believe the majority really appreciate your contributions as our Prime Minister for 22 years.

    You have shown/set good examples – ‘Kepimpinan Melalui Teladan’, ‘Cekap, Bersih, Amanah’ (Nilai2 murni – Sesiapa yang kata Tun tidak berusaha untuk membina insan yang berINTEGRITI, orang ini memang jahil dan tidak tahu fakta sebenar).

    Tun also introduced ‘punch cards’ (disciplined; integrity, jangan curi tulang, etc.).

    You always encourage (until now) all of us to perform our best in anything we do. During your time, many poor ‘rakyat’ from the ‘kampong’ (including me – orang kampong yg tak pandai BI dapat belajar oversea lagi) all over Malaysia attained degrees in many different fields /professions. (Sesiapa yang kata Tun tidak ‘educate’ rakyat dan tidak berusaha untuk memberi ilmu / pelajaran secukupnya, orang ini juga tidak tahu apa yang dikata; mungkin baru saja bangun dari tidur, dan tiba2 teringat utnuk beri komen. Mungkin dulu2 tidak pernah tengok Tun M bercakap di TV; Tun sentiasa memberi komen bernas serta pelbagai pelajaran/pengajaran)

    We as the ‘rakyat’ also have our own set of responsibilities and roles. It’s up to us to make full use of all the things/facilities available to us to improve our life. And of course we have to increase our KNOWLEDGE from time to time (lifelong learning).

    If we fail (including leaders), then we should blame ourselves.

    PM Najib @ Ah Jib Gor and gang are fully responsible for their own actions – wrongdoings. They are trying to divert our attention by blaming Tun M; unfortunately, there are people who believe in their (rejim Najib) propaganda.

    And of course we have the Oppositions whose main job is to oppose anything related to BN/UMNO (kerjanya membangkang & menghasut…di Selangor, di tempat saya sekarang asyik ‘blackout’ – ADUN, Pembangkang; like living in the third world countries.. 🙁 ).

    P/S: Isu di Parlimen: Mr. Lim Guan Eng beli BANGLO berjuta-juta ringgit di bawah harga pasaran.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  9. wajaperak Mar 18,2016 10:42 AM

    Assallammualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan.

    [Saudara Wandy Caswady
    Dan topik yang mana satu KKM dan kerajaan paling Heboh?
    Rokok ka Vape?]

    Saya yang bekerja dan bertugas di KKM dengan ini menyatakan mengikut kemampuan otak dan akal saya ( IQ 80 ) bahawa anda dan kebanyakkan orang awam melihat dari satu sudut aspek ini.

    It is all about regulation.VAPE is not properly regulated ( yet ) according to law,rule and regulation while cigarettes is.
    You can abuse the vapour by administering all kind of substance and the amount of substance e.g nicotine.

    We at KKM see things differently and reason them differently.
    Take example the Methadon treatment.
    If you ask me I says that is just a waste of time and resources but the Specialist’s all over Malaysia have formulate and set up the policy of control.

    BETTER A SITUATION ONE HAVE CONTROL NO MATTER MINIMAL THAN NONE..

    Terima kasih Tun.

    From someone who took and pass SPM after the third time..:))

  10. zulu Mar 18,2016 10:17 AM

    People from other countries laughing through ass at Najib, his slaves and Malaysia.

  11. sudin Mar 18,2016 9:11 AM

    Assalam Tun.

    Once upon a time, in fact just about 2 years ago, a kiddo appeared in chedet.
    He immediately introduced himself by suggesting all males to cut-off their genitals, thus no new generation and hence there will no crime to this world!

    All chedet followers were astounded and I reluctantly responded by asking him to show/lead us the way, and then we’ll definitely pay him a visit at the hospital, before finally deciding to tell this kiddo either what he’s doing is crazy or he is actually crazy.
    Probably he’s keeping far too many boxes of multi coloured marbles under his bed as his hobby that made/caused him to think his own balls are irrelevant.

    Even my 6-year old granddaughter made similar error as him when spelling out the word tok janggut, forgetting the double “g”. However he replied back by explaining he’s playing avatar because he god-worshipped the legendary warrior “Tok Janggut”!!

  12. daeng Mar 18,2016 8:52 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Setuju dengan banyak pandangan dan amat setuju dengan saudara cruze bahawa majoriti Melayu suka menyalahkan orang lain dan khususnya mereka yang terdahulu?

    Minda Melayu kena berubah, jika tidak berubah maka wujudlah seperti Melayu UMNO yang menyokong pemimpin korup dan tiada integriti seperti Najib.

    Apa yang berlaku terdahulu adalah takdir dan sesuatu yang tidak boleh diubah.

    Apa yang berlaku sekarang adalah sesuatu yang “mungkin” boleh diubah demi kebaikan hari esoknya.

    Contoh, semasa Tun menjadi PM dahulu, Najib sokong apa yang Tun lakukan. Saya percaya Najib mendapati Tun tidak menyalahi sesuatu kerana Najib menunjukkan sokongan kepada Tun Mahathir.

    Jika sekarang Najib menyatakan sesuatu yang Tun lakukan dahulu tidak betul, maka istilah MAHA HIPOKRIT boleh diberi kepada Najib.

    MAHA PEMBOHONG, MAHA PENIPU, MAHA MUNAFIK, MAHA PERASUAH, MAHA DAYUS, MAHA BAHALOL, MAHA PERASAN, MAHA SOMBONG, MAHA BONGKAK, MAHA BANGANG, MAHA SUKA PUJIAN wajar dilabel kepada Najib.

    Wassalam Tun.

  13. HBT456 Mar 18,2016 8:40 AM

    14. Axing public fund of overseas education by myr240 million a year is not saving.

    15. Similarly, sponsoring moslem for umrah will only make non moslem loose hope with umno style of managing our public fund.

    16. Its a sign of shariah compliance supremacy that can lead umno bn loose more votes.

    17. Umno loose, means pkr and pas win out.

    18. Guan eng, your house is bungalow or mansion no one care.

    19. You should know, no matter what happens, you can never be in the cabinet because you are dap.

    20. Why waste your life time to fight for malaysian malaysia?

  14. Hajar Mar 18,2016 6:30 AM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    ///
    KUALA LUMPUR 17 Mac – Jawatan Tun Dr. Mahathir Mohamad sebagai Penaung Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak) terlucut serta-merta setelah beliau keluar daripada UMNO pada 1 Mac lalu.

    Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas menandatangani kenyataan bersama dengan 43 NGO Malaysia yang menentang gerakan menggulingkan kerajaan. – UTUSAN ONLINE
    ///

    Majlis Bekas Wakil Rakyat Malaysia (Mubarak)

    I am a bit confused here.

    Tang mana yang ada sebut perkataan UMNO?

    Faktanya ialah Tun M BEKAS WAKIL RAKYAT Malaysia.

    Bolehkah mereka padam hakikat yang Tun M ialah bekas wakil rakyat UMNO & bekas Presiden UMNO dan juga bekas PM Malaysia dari UMNO/BN?

    Gambar Tun M di PWTC atau di mana2 bangunan milik UMNO bila agaknya akan ‘TERLUCUT’ dengan sendirinya? Yelah, sekarang Tun M bukan lagi ahli UMNO.

    Bila masa pula Tun Mahathir mahu menggulingkan Kerajaan? Adakah DSN=Kerajaan? Bengon* sungguh!

    Andaikata PM Najib @ Ah Jib Gor meninggal dunia, adakah Kerajaan juga ‘terlucut’ atau mati dengan sendirinya?

    Maaf Tun, saya sudah tidak tahan melihat tahap kebod*han dan keceluparan para pembodek DSN – too much!

    Atau mereka tahu ada ‘habuan’ yang menunggu? Inilah sebab utama ‘rasuah’ diharamkan! Manusia boleh hilang pertimbangan dan sanggup melakukan apa saja demi duit/habuan.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  15. faridina Mar 18,2016 2:31 AM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Kami sebagai penyokong kuat ayahanda Tun sebaliknya berhasrat melantik Najib sebagai Pengerusi atau Penasihat badan-badan kebajikan dan NGO’s di negara ini setelah beliau menamatkan karier cemerlangnya sebagai Perdana Menteri ke 6 yang jahanam kelak.

    Bolehkah tuan2 yang budiman di sini nyatakan apakah sebabnya kami berpendirian sedemikian?

    Siapa dapat beri jawapan tepat kami sumbangkan RM2.60 dalam akaun peribadi masing-masing dengan satu syarat jangan dipulangkan baki yang tak dibelanjakan itu 🙂 .

    Sekian, terima kasih dan wasalam Tun berdua.

  16. HouseWife Mar 18,2016 1:01 AM

    Assalamualaikum Tun,
    Tun, adakah salah jika saya kata ‘Tun’s Citizen Declaration’ and Referendum adalah satu strateji Tun sebagai ‘wake-up call’? They think they have everything but they realise that they are losing the people’s trust and confidence by the minit. Now, this wake-up call starts their eyeballs rolling! And this makes them “tidor tak lena, mandi tak basah, makan tak kenyang”…dok teringat Tun semedang.

    Tun, the tribes of DSN, latest the Mubarak tribe (you’re the Patron), want to strip Tun of everything that Tun respectedly deserved and earned. What they cannot strip off is Tun’s dignity, his insight, his foresight, his sanity and his intellect. Why are they so so afraid of this one old old man? Kenapa mereka begitu takut dengan Tun? Apa senjata yang ada pada Tun sehingga mereka rasa sakit yang amat sangat? Setahu saya senjata yang paling tajam dan mujarab yang ada pada Tun adalah ketajaman buah fikiran Tun yang berilmiah dan lontaran fikiran itu diterjemah ke penulisan di blog Tun yang amat berpengaruh. Inikah yang buat mereka tidak senang duduk?

    Selama ini mereka fikir ‘this old old but wise man’ tak mungkin dapat melakukan apa2 yang ‘dazzling’. Tiba2 Tun berjaya menghimpun ‘musuh2 lama’ kearah satu tujuan iaitu menurunkan DSN yang korup demi menyelamatkan negara tercinta. Tun is a wise strategist. Tun tidak buat sesuatu secara tangkap muat. Tentu Tun sudah fikir masak2 dan ambilkira akan impaknya dengan segala tindakan2 Tun yang sedang diambil, telah diambil dan akan diambil. Tun tidak gopoh dan Tun tidak gapah.

    Ramai yang cemburu dengan pemikiran otak Tun yang geliga dan jauh kehadapan. Andaikata bukan Tun yang kemudi Malaysia pada masa itu selama 22 tahun, adakah negara akan lebih mundur atau tak kemana2…kebelakang tak kehadapan pun tak? Hanya Allah yang tahu. Atau sudah ada pakar2 bijak pandai dah buat kajian? Kalaulah bukan Tun yang gerak negara ini pada masa itu, agaknyalah kemana ye orang2 yang dok ‘sembur sana sini'(hash, crude and rude) Tun hari2 ini berada sekarang?

    Tun tidak menghabiskan masa dengan sia-sia. Yang tidak bersyukur dengan masa adalah kamu Umno, kawan2 dan bekas kawan2, yang terlalu sombong dan bermegah-megah dengan kesenangan hasil pemikiran dan air tangan Tun. Apa kamu Umno, kawan2 dan bekas kawan2, akan buat sekiranya Tun “pergi” dahulu (maaf Tun) daripada kamu kita semua? Kamu teramat sanjung orang yang hanya 7 tahun pegang jawatan PM (semua kemudahan siap terhidang oleh Tun dan yang terdahulu). Tetapi tanpa malu dan belas ihsan kamu Umno, kawan2 dan bekas kawan2, menyindir, menyinkir, menyisih Tun yang selama 22 tahun memerah keringat memajukan negara sehingga dunia hormat, kenal dan tahu dimana Malaysia terletak.

    Tun, biarlah mereka ambil semuanya, biarlah mereka lucut semuanya jika itu membuat mereka bahagia. Yang paling penting mereka tidak dapat melucutkan ialah kasih sayang Tun pada Umno sebenar (bukan Umno Najib) dan keikhlasan Tun ingin membersih nama baik dan maruah negara tercinta ini.
    Tun’s only concern is us, THE PEOPLE and THE COUNTRY. You have done everything in your capabilities. Only Allah know best.

    Tun, ini hanyalah luahan daripada saya yang biasa2 je, just a plain silly old housewife, yang tahap kepandaian biasa2 je. I hope you don’t mind ‘listening’ to my thoughts Tun no matter how silly it may sound. As I’ve said before Tun my sole purpose here is to ungravel what is buried in my heart and in my mind, so maybe Tun you know what and how a biasa2 housewife like me thinks and feels.

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. Please take extra care of yourself and Thank you so much Tun.

  17. WandyCaswady Mar 17,2016 11:37 PM

    Oedepus=Najib

  18. shahrul8281 Mar 17,2016 11:28 PM

    Salam tun..teruskan Perjuangan..selamatkan malaysia, selamatkan rakyat..Moga allah berikan kesihatan yg baik pada Tun..

  19. WandyCaswady Mar 17,2016 11:19 PM

    Apa bukti duit derma sudah deberi balik???

    Where is the resit?

    Which account used?

    Bank Negara???

    SPRM???

    What happen to Tun Razak Exchange actually?

    After all this spin that took years of nonsense allegation…

    What happened to that land actually?

    Already being sold?

    Or the same Tabung Haji bought it again?
    Or the China still bauks it?

    Food for thoughts…

    This would be my last text in this blog..

    Im sorry for everything…

    Jazakumullah khairan kathira…

  20. KunKlai Mar 17,2016 9:41 PM

    Dirgahayu Tun Berdua. Semoga tetap sihat dan sejahtera.
    Mohon ruang untuk berbicara dengan tok jangut.
    Hello tok jangut,
    Pandangan tuan tentang student terbaik 4.0 mungkin berasas tetapi tidak tepat. Gurunya yang sebenar yang telah meletakkan acuan landasan pemikiran politik Orang Kaya Kaya Najib ialah bapanya sendiri. Dari kecil beliau telah terdidik dalam hal sepak terajang politik melalui pemikiran statejik bapanya. Cuba perhatikan kenyataan Najib, adakah beliau memberitahu tuan tok jangut bahawa darah yang mengalir dalam tubuhnya dari Karala? Tiada setitik pun darah Hazral Maut didalam tubuhnya… tetapi darah pahlawan yang juga mengalir dalam tubuh ayahnya. Itulah gurunya yang sebenar… Tun hanyalah batu loncatan yang telah disediakan oleh bapa Najib stategically a long long time ago…….Thank you sir.
    Terima kasih Tun kerana memberi ruang. Dirgahayu Tun Berdua.

  21. WandyCaswady Mar 17,2016 9:09 PM

    Salam sejahtera wahai para pembaca sekalian… Tidak kira apa parti anda sokong sekalipun…

    Hormatilah agama dan bangsa yang lain…
    Janganlah kerana warna kulit…
    Kita terbunuh saudara sesama agama…
    Apakah agama mengajar kita untuk berbahasa bertindak tidak sopan?
    Berbahasa kesat dan mengutuk?

    Fikir fikirkanlah rakyat Malaysia….

    The End of Days is really near… #1437

  22. WandyCaswady Mar 17,2016 8:50 PM

    Katakanlah kalu saya ini murtad atau terkeluar agama… Tp maafkan dahulu saya ini…

    Vape…. Sampai fatwa keluar cakap benda ini haram kerana memudaratkan…

    Okey kepada sang ustaz mana2 parti sekalipun yang duduk di malaysia ini…

    Apakah rokok tidak memudaratkan?
    Okeylah sbb ustaz ckp ada yg ckp haram n ada yg ckp tidak…

    Tapi yang saya tahu… Arak adalah haram…. Dan sudah terang jawapan nya… Dan rokok ada sesetengah negara islam yg mengeluarkan fatwa bahawa ianya adalah haram…

    Ingin saya tanya disini adalah….

    Kenapa Rokok dan Arak yg dicukaikan oleh kerajaan??? Boleh dibawa masuk dan dijual secara halal di 7Eleven… Dan di kedai kedai…

    Kalaulah Vape ini dicukaikan???

    Katakan pada saya wahai ustaz ustazah pilihan dan imam muda dan tua…

    Antara 3 benda ini….

    Arak, rokok dan vape….

    Mana satu yang paling terang HARAM nya???

    Dan topik yang mana satu KKM dan kerajaan paling Heboh?

    Rokok ka Vape?

    Astaghfirullah wahai muslim… Saya benar benar malu…

  23. WandyCaswady Mar 17,2016 8:33 PM

    Assalamuaalaikum kpd Polis dan SPRM dan Peguam peguam yang dihormati sekalian… Saya sbg rakyat… Yg tidak menyokong BN dan Pembangkang….

    Saya tidak kisah kalu Peguam nak clear nama Dato Sri Najib…. I really dont mind…

    As a citizen of this country….

    Especially to you SPRM…. Which is badan Kerajaan!!!!!

    Saya hanya mahu satu jawapan….

    Kenapa!!!!! Masuk dlm akaun peribadi???
    sudah “dia” sendiri bagitahu…. Penderma bagi duit atas sebab sebab I.S…. Tapi kenapa bagi balik meh??? I.S dah settle?
    Mana orang2 istana yg dok atas kerusi lembut???

    Khas untuk SPRM….

    Bagi jawapan pada saya dan kpd rakyat sebelum mahu menangkap saya…

    KENAPA MASUK DALAM AKAUN PERIBADI?????????????????????

    JAWAPAN INI BARU SOALAN 1…

    assalamuaalaikum dan sejahtera ke atas kamu SPRM… Ajal maut di tangan Tuhan…

  24. mxrgkp Mar 17,2016 8:28 PM

    Terus berjuang Tun!!
    Teruskan berjuang untuk rakyat & negara!!
    Hidup Tun Mahathir!!!

  25. furqan Mar 17,2016 8:26 PM

    Referendum? Tentulah Najib tak mahu. Pemilihan parti (di kalangan ahli UMNO) pun ditangguh, apa pulak referendum dgn rakyat. Realiti yang amat digeruni oleh pahlawan Bugis. Amatlah takut dia akan perkara-perkara telus dan perkara yang memaparkan realiti sebenar keadaan kini.

    In another news, Shahrir said the acceptance of 2.6B in Najib personal acc. (and his 1 mil payment?) is only an “ethical issue” .. lol. Next time any thieves can say I got this tons of money … so what? Its only an ethical issue if I dont explain and justify the source or the payment. Nothing to do with the law. Laws are made based on ethics of things.. be it wrong or right. My view is that this back paddling method is a crooked way typical of the crooks.

  26. sibotak Mar 17,2016 6:44 PM

    I do not think Najib is Super power
    He stays as he is the wrongly elected Prime Minister
    The rest of UNO is just following instructions
    It’s their duty to follow instruction unless Najib is proven wrong
    But how to proves wrong
    When the person representing the Law is protecting the accuse

    Legally any accuse even if any Sultan or even Agong
    Is Accuse the said has the Democratic Right to engage a Lawyer , Big lawyer or small Lawyer
    If he can,t appoint it a Public Lawyer will represent Him
    Appointing an AG to shield Najib is very Wrong
    It also indicates things are Bad

    Those accuse Najib of many cannot be put to prison
    They deserves a fair trial , the reason Najib is Afraid
    What has putting money into Najib personal pocket has anything to do with the Govt Confidetials
    It’s personal matters its legal Defamations

    These the only lessons Najib did not learn from his Mentor , Singapore
    Continue Prime Ministering Najib will drives to nothing
    Though he tried his best to please with sweets with beautiful dreams
    Even the Kampung Makchik or Nenek will not buy it
    Najib yr reputations has Tarnished even before you go to Court
    Everything that you do ,every moves that you made will be fruitless
    So don,t waste our precious time
    Let it go Najib ,it will be good for you than for us Malaysia
    How Long can you survive walking around when you are being looked down
    I bet the flags you made ( I luv PM )has been a waste It’s rotten

    These are results of hypocracy
    Cash is King
    Have made you A Beggar now Najib
    Begging for Symphaty

  27. cruze Mar 17,2016 6:00 PM

    Maaf kalau saya kata bangang tahap tinggi walau bekas pelajar yang memegang ijjazah yang tinggi dan orang itu mengatakan Apa yang najib lakukan adalah cerminan dari apa yang Tun lakukan.

    Buka minda luas luas :
    Perdana menteri bukan institusi keluarga seperti bapa dan anak

    Adakah obama dan joko di didik secara intensif oleh pendahul?

    Tiada pengajian khas untuk menjadi perdana menteri

    Maaf kepada semua yang punya pengaruh dan pelajaran tinggi..saya hanya lulusan kolej…tidak setinggi anda semua tetapi hidup harus ada pakage yang lengakap.

  28. cruze Mar 17,2016 5:42 PM

    Kenap bangsa melayu apabila gagal dan di persalahkan amat suka menyalahkan orang yang terdahulu atau orang lain…
    Sila ubah cara pemikiran kita.
    Najib tetap najib. Tun tetap tun..usah Tun di persalahkan atas kesilapan yang najib lakukan…kita hanya jumlahkan kadar sumbangan dan pembaziran.
    Ada juga budak budak yang agak mentah telah menuding jari pada Tun..stop and dont do this…kita balik semula kepada ukur jumlah kejayaan berbanding kesilapan.
    Malulah sedikit anda anda yang mengaku jarak umur tun dengan anda seolah cucu.
    Tetapi ada hasrat juga menyalahkan tun.
    Saya tidak menyanjungi tun membabi buta.
    Saya hanya lahirkan rasa berterima kasih kerana ada jasa jasa tun yang semasa saya di kolej dahulu telah memberikan pulangan jangkamasa panjang dalam konteks ekonomi keluarga saya…
    Belajar hormati orang tua yang jika belau ada menabur jasa dan bakti kepada orang ramai. Usah sesuka hati mengutuk Tun atau mengutuk sesama bloger di dalam blog ini.

    Di sini bukan tempat untuk menunjuk hero..matlamat kita untuk menukar perdana menteri yang lebih berkaliber dan berwawasan untuk anak bangsa. Hentikan kutuk mengutuk sesama kita….boleh?
    Jangan fikir diri sudah bagus walau sudah berstatus vip atau bekas pengarah dari mana mana syarikat..
    Yang sudah sudah…anda semua jikalau begini saya anggap telah menggangu matlamat rakyat dan tun yang inginkan kemajuan di dalam bersih cekap serta amanah..

  29. cruze Mar 17,2016 5:33 PM

    Saya setuju sri sens jika mereka berdua di pilih menjadi penasihat petronas.
    Jika tidak saya akan meneruskan mogok tolak petronas sejak jumaat lalu. Beralih kepada Petron sekarang.
    Asalamualaikum Tun, selamat sejahtera bersama isteri

  30. tok jangut Mar 17,2016 12:59 PM

    PM DS Najib is an A-Star student of Mahathir. In all he had copied and surpass his teacher.

    A few salient points are:

    On the trump up charges against Anwar Ibrahim. He copied Mahathir substantially and was more successful. Anwar could not get the courts to revoke the jail sentence on the charges manufactured by PM DS Najib.

    On being authoritarian, he got rid of all his enemies without using the Special Branch or locking people up.

    On putting up ostentatious projects, he is now going to put up a higher building – Merdeka PNB 118 – much higher than the towers put up by Mahathir.

    Najib is truly a first class graduate of Mahathir’s school.

  31. Sri Sense Mar 17,2016 10:05 AM

    Dalam zaman sekarang minyak jatuh, business kurang I rasa Daim bagus jadi adviser PETRONAS, Zetti also good, part duit duit ini bijak.

    🙂

  32. Sri Sense Mar 17,2016 9:53 AM

    Salam Tun

    Berita

    Two prominent names in Malaysian politics have emerged as possible candidates for the Petronas post that comes with an “office in the sky”.

    Putrajaya is said to be looking at former Prime Minister Tun Abdullah Ahmad Badawi and royal politician Tengku Razaleigh Hamzah to fill the post of adviser to Petronas.

    – Tengku Razaleigh also ok, pernah jadi chairman and chief executive of PETRONAS. Raja Nazrin also ok sebab pernah kerja Petronas.

    Pak Lah? Entahlah. Sebab Petronas ini setau I – worldly. Kalau sekadar letak pasal bodek, tak payah lah. Nanti Najib jatuh, dia pulak …. 🙂

  33. sibotak Mar 17,2016 7:50 AM

    Najib hiding under Rosmah Sarong

    Appoint ,change AG to cover his asshole
    Afraid of handling dialogs with Media ,etc
    Instruct to cease investigations against his many frauds
    Massive transactions now he says he don’t, know
    And the many many relevant doubts against Najib

    You UMNO ,you Govt ,you Judicairy system
    Are also abetting to Najib Crimes
    If Najib is a True Man
    He must not be afraid to engage Lawyers for Accusations against him
    Najib needs interrogations not Sayang Sayang Questioning

    Fail to meet this relevancy
    Najib is not to be Respects
    That includes tHe AG and those abetting to Najib

  34. WandyCaswady Mar 17,2016 7:25 AM

    Tuka Speaker dlm parlimen!!! Haha

  35. joetamchi Mar 17,2016 4:33 AM

    *******
    https://ms.m.wikipedia.org/wiki/Amar_makruf_nahi_mungkar

    Dekat leher berkupu kupu…
    Atas kepala warna merah…
    Segala kejadian, tuhan yg tau..!
    Apa lg yg hendak dsanggah…?

    #papa #kedana
    Kereta kecil warna merah,
    Bole kubawa ke SEKOLAH
    KamuhKamihKamah
    HuhuhHihihHahah

    *
    Sampai bila harus menunggu….?
    “2018 punya Pru”….??!!.. $@%&$#####
    Makin ditunggu makin celaru….!
    Apa pendapat bang Aji, tuan guru..?

    #bubarparlimen

  36. malaysian1000000 Mar 17,2016 4:28 AM

    Salam,

    Penglibatan pembangkang dalam DR tidak memberikan impak yang signifikan selagi tiada pungutan suara/undi di dalam Parlimen untuk membolehkan perbahasan/pertikaian dilakukan. Sekiranya mendapat 1/3 undian sekalipun, Speaker sebagai pihak berkecuali perlu melakukan perbahasan khas sepertimana yang dilakukan untuk perbahasan khas tentang isu TPPA. Segala persoalan dari rakyat perlu dibawa ke Parlimen. Pembentangan siasatan perlu dibawa sendiri oleh wakil pihak BNM, MACC, PDRM, IRB dan PAC (bukan dari satu pihak berkuasa sahaja atau menteri) yang disaksikan oleh YDP AGONG, Wakil Majlis Raja-Raja, AG, SG dan Bar Council dilindungi oleh kuasa Parlimen.
    Jangan dilupakan juga pungutan suara dari DUN di dalam dewan rakyat. Di atas dasar kematangan berpolitik dan keunikan kes kepimpinan tertinggi negara

    Dengan cara ini, jika UMNO tewas sekalipun kelak, dasar demokrasi negara lebih telus dan segala permasalahan pemimpin tertinggi dapat diselesaikan dengan cara yang demokratik dan sistematik.

    Walaupun mungkin complicated, tetapi kami sebagai rakyat akan berasa lebih tenang dan tenteram apabila situasi begini berlaku. Segala isu dapat diselesaikan.

    Buat apa pilihanraya berebut kerusi dan buang masa Parlimen berbulan – bulan. Nak settle, once and for all settle kan. Kita rakyat pun bosan juga. Salah laku dijaja 1 dunia tetapi tiada tindakan yang effektif mewakili kecelaruan rakyat diambil pun.

    Jika pembangkang boleh join DR sebagai rakyat Malaysia, kenapa pembangkang tak boleh masuk Parlimen atas dasar yang sama?

    Jika Judicial tak dapat solve, Parlimentary tak dapat solve, apa lagilah cara. Referendum ni nampak macam buang masa sahaja kalau bertepuk sebelah tangan.

    TQ

  37. sbhrn Mar 16,2016 7:50 PM

    Firstly, Assalamualaikum Tun, saya harap Tun dan pasangan sihat sejahtera.
    Tujuan saya menulis comment ini adalah untuk menyampaikan kepada Tun pandangan saya terhadap proses dan pemerhatian saya sebagai seorang rakyat biasa yang melalui kehidupan dibawah pemerintahan Tun semasa dan selepas Tun.

    Dan saya berharap Tun meluangkan sedikit masa Tun untuk membaca apa yang ingin saya sampaikan.

    Dengan rasa rendah diri dan tiada tujuan lain, ingin saya nyatakan disini, Tun bukanlah idola hidup saya. Ini adalah kerana, saya menganggap Tun sebagai seorang pemimpin yang wajib menjalankan tugasnya. Dan ini adalah tuntutan kepada Tun sebagai seorang pemimpin.

    Perbezaan umur saya dan Tun adalah seperti seorang atuk dengan cucunya. Pengalaman dan pengetahuan Tun adalah lebih jauh dan lebih dalam daripada saya.

    Semasa pemerintahan Tun, banyak perubahan dan pembangunan baru yang Tun bawa kepada Malaysia. Kebanyakan rakyat Malaysia bangga dan mengidolakan Tun dengan visi yang Tun kemukakan.

    Namun begitu, saya berasa apa yang Tun cuba bawa kepada Malaysia adalah tersasar. Ini adalah kerana saya berasa, bahawa rakyat Malaysia masih belum sedia menerima kemajuan ini kerana ilmu pengetahuan integriti diri individu di Malaysia masih belum matang dan belum bersedia.

    Saya berasa bahawa “Role” Tun semasa bertugas dahulu adalah untuk meng”educate” dan memantau kakitangan Tun tentang perlaksanaan tugas mereka dari segi amanah, standard dan integriti diri. Infrastuktur boleh dibina kemudian sesudah kakitangan dan rakyat sudah mempunyai kualiti dan integriti diri. Adalah lebih tepat jika Tun mengesa rakyat Malaysia membaca dan menimba ilmu supaya kami berjaya seperti Tun sendiri.

    Rancangan Malaysia yang dikemukakan oleh Perdana Menteri sebelum Tun wajib dilaksanakan sehingga membuahkan hasil. Akan tetapi, manusia semula jadi nya tergesa gesa dan gopoh. Tun kurang bersabar dan ingin melaksanakan vision yang ada difikiran. Tindakkan tidak sabar ini telah menyebabkan banyak kemudaratan yang dicontohi oleh pemimpin sekarang. Semua pemimpin yang ada sekarang adalah merupakan anak buah Tun, dan mereka melaksanakan pembelajaran mereka dari contoh. Malah mereka lebih “daring” dan tiada timbang rasa daripada Tun.

    Namun begitu, tindakkan Tun sekarang untuk mengutuk pemerintahan sekarang amat saya hargai. Saya menganggap perjuang Tun sekarang adalah sebagai satu proses pembelajaraan rakyat Malaysia yang perlu dipelajari. Saya berharap agar Tun menegaskan proses sekarang ini merupakan satu proses pembelajaran kepada rakyat Malaysia.

    Ketua atau pemimpin yang salah perlu dibenteras sama sekali, Zero Tolerance bagi mereka. Dengan penyataan ini saya berasa visi 2020 masih boleh dicapai jika Tun berjuang bagi membetulkan kesalahan yang sedia ada.

    Oleh kerana keberanian Tun dan rasional yang Tun ada sekarang, saya menganggap Tun adalah seorang lelaki yang sentiasa memperbaiki situasi yang dilemparkan kepada insan nya. Kualiti diri seperti inilah yg perlu ada pada semua rakyat Malaysia, bukan hanya duduk dibawah pokok yg rendang semata mata.

    Saya berharap agar perjuangan dan pembetulan yg Tun ingin jayakan sekarang berjaya membuahkan hasil. Sebagai seorang rakyat dan insan biasa, dan Tun, sebagai bekas pemimpin, Tun tiada hutang dengan saya dimuka pengadilan nanti.

    Saya doakan Tun dan pasangan panjang umur dan perjuangan Tun tercapai. Insyallah.

    Assalamualaikum,
    Yang Benar,
    Shazarin

  38. Sri Sense Mar 16,2016 7:46 PM

    Salam Tun

    I baca ini online

    Attorney-General Tan Sri Apandi Ali had previously cleared Najib of any criminal offence in investigations into the RM2.6bil political donation, saying documents showed it was in fact US$681mil (2.08bil) that was transferred to Najib’s personal accounts from the Saudi royal family. He also said Najib had returned US$620mil (RM2.03bil) in August 2013 as the funds had not been put to use.

    – Nak sentuh sikit sini, apa yang I tau, money laundering ada 3 stages; Placement Stage, Layering Stage and Integration Stage. For example, antara caranya, beli life insurance policy tak sampai setahun terminate policy – cash surrender. 🙂

    GTG. Goodnight all.

  39. Sri Sense Mar 16,2016 6:13 PM

    Salam

    Nak share al-kisah tweeter 🙂

    Australian Broadcasting Corporation reporter Linton Besser has described the arrest, release and subsequent sending back of him and his colleague Louie Eroglu as a “circus”.

    “A circus. First I hadn’t registered for the event, then I had been aggressive, then I breached a cordon. Now this,” Besser tweeted on Tuesday.

    Attached to his tweet was a screengrab of a report quoting Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism Minister Hamzah Zainuddin saying that tighter security controls around Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak was due to possible kidnapping fears.

    – Kidnapping fears?!? 🙂

    In an interview with ABC upon arriving at Singapore’s Changi International Airport, Besser said; “It’s been widely reported we’ve been deported by the Malaysian authorities and indeed we were whisked through airport and immigration and customs by uniformed police.

    “And even all the way to our seats on the plane… at no point were we told we were being deported. Our passports don’t say we’ve been deported. We were never given a piece of paper to say that this was the case,” he said.

    Besser said they would remain in Singapore for a few more days to continue their investigations.

    – Laaaaaaa lagu mana tu?!? 🙂

  40. WandyCaswady Mar 16,2016 6:08 PM

    Assalamuaalaikum Tun…

    Assalamuaalaikum Dato Sri Najib…

    Pada semua…

    Di akhirat kuburan kelak…

    Tiada peguam dan undang undang manusia…

    Hanya Lailaahaillallah sbg Hakim…

    #YouCanRun

    #YouCanHide

    #God is not a squirrel…

    Assalamuaalaikum…

  41. sibotak Mar 16,2016 5:47 PM

    Najib is not a True Gentleman
    He is a Coward earning syphathy from his members

    If he is True and Innocent
    No need to cover cover
    No need to stop the investigation
    No need to change the AG
    Braves to clarify in Media
    Engage Lawyers to protect his right and good name

    It all seems the opposites
    Instead Najib hide himself

    We hope the Opposition , Tun , The AG of Swiss , WSJ and the many
    Comes forward as One
    Place every doubts on the table
    Najib should be interogate not Sayang Sayang Questions
    We see from there
    If he is True , He deserves a Defamation Right
    If found many untrue , many in justice ,many Frauds
    We will confiscate everything from Najib and his Family
    The Gulity must be Charge

  42. cruze Mar 16,2016 5:41 PM

    Puad jarkas dan lain lain sudah sms atau whatsup mohon maaf tak kepada Tun atas rasa malu memandai arahkan Tun letak jawatan?…senyap je, rakyat malaysia ingin juga melihatnya.
    Jangan risau puad. Tun bukan seperti najib, sekutunya dan artis yang suka cari makan melalui saman malu yang sikit2 bawa di mahkamah.. atau lagak orang putehnya “see you at court”.
    Tun dahulu semasa di sembur dengan cecair pemedih mata oleh orang kelantan masih ingat tak?…Tun tidak saman pun individu itu…
    Mohon saja lah atas dasar keceluparan mulut dan kegilaan glamor puad tu. Tun sedia memaafkan, sedangkan bagi Tun wang elaun petronas pun Tun pulangkan atas dasar tidak wajar terima..
    Tapi kos anjuran kursus pernikahan jamil tu perlu kah?… senyap saja. Juga kulit telur penyu yang jadi saksi tu sudah pihak forensik buat pemeriksaan bekas cap jari kah ? Tangan siapa yang mengopek telur penyu itu. Atau kulit yang boleh di buat bukti telah di makan sekali?
    Maaf Tun saya bukan saja saja kasar bahasa, saya tidak gemar melihat orang yang tidak tahu menghormati orang lain yang lebih berusia dan di bandingkan dengan jasa yang kami rakyat terima untuk jangkamasa panjang.
    Bukan seperti brim yang hanya untuk jangkamasa pendek sahaja munafaatnya.
    Asalamualaikum..
    Jangan lupa puad jarkasi dan azalina memohon maaf pada Tun.

  43. cek Mar 16,2016 5:39 PM

    Assalamualaikum wbt Tun berdua,
    Sedih dan terharu bila menonton you tube Jasamu dikenang Tun Mahathir. Terlalu banyak jasa Tun kepada kami. Semoga Allah membalas budi baik Tun.

    Kami tetap bersamamu.

  44. wajaperak Mar 16,2016 4:52 PM

    Assallammualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan.

    Authority Issues

    You think you left home? Think again!

    Difficulty dealing with authority figures is a common reason people enter counseling, and it shows up in several characteristic ways.

    Some go from job to job because they can’t handle a boss. This pattern is usually repeated in their dealings with others “in authority” (e.g. doctor, police officer, maitre’d).

    Some people unconsciously express their authority issues in sublter ways. For instance, they can be overly-deferential towards authority figures. They have a problem saying no, and are usually the ones staying late because they’ve taken on too much.

    Others reveal themselves in how they exercise their own authority in dealings with students, subordinates, and clients. If you’ve seen the show “The Office” you know what we mean.

    Tun.

    Dato’ Fadzillah Kamsah baru beri ceramah pada kami.Katanya ‘biasalah orang gila tak mengaku gila’.Cuma apa yang dia tak beri tahu kita ialah..

    “Apa yang Dr buat dalam sini..Dr gila juga ke?..”
    Dr di tuduh gila dan orang gila menyangka dia siuman..hehehe..

    Tun..
    Dalam pemerhatian dan pengamatan saya..orang-orang gila..opss..maksud saya orang-orang kurang siuman tidak dapat dan tidak mampu hafal Surah Yassin..

    Jika mereka mampu tidaklah mereka ‘duduk di dalam’..

    Jadi..kita ajaklah najib dan kuncu-kuncunya memperdengarkan bacaan Surah Yassin di dalam

    MAJLIS HAFAZAN…:))

    Ribuan terima kasih Tun..
    Teruskan perjuangan..

  45. Daniel Noor Mar 16,2016 2:46 PM

    Salam Tun,

    There are 2 figures that uphold and implrment the laws in this country. The AG and the IGP

    The AG can eadily tell Najib that he has committed a crime and the IGP arrest him for the crime committed. Then Najib has to stand trial to prove his innocent.

    Sadly the AG and IGP instead collobrated with Najib not only to protect him but to put down to those that questioned the crimes that he has committed

    Cleary shiws that the AG and the IGP has no morals be it civic and spiritual. They prefered to side the Devil that is bringing down the country and putting the Rakyat into further misery. Our future generations that will have to pay for this blatant crime tjis Coward Warrior has committed.

    This Gment is not owned by UMNO or BN. Far from it owned by this badtard Najib

    This Gment is owned by the 30 million rakyat. The AG and IGP is part of the Rakyat Gment and they are not owned by this badtard Najib.

    By right they should be defending and protecting the Rakyat and the future generation and not Najis the Coward Warrior.

    Where did these 2 guys go wrong beside being corrupted by way of materials and positions.

  46. Sri Sense Mar 16,2016 1:34 PM

    Salam Tun

    Najib takes a swipe at Dr M in Parliament

    http://www.msn.com/en-my/news/national/najib-takes-a-swipe-at-dr-m-in-parliament/ar-BBqvVsc?ocid=spartandhp

    I wonder Najib ni tau ke tak apa orang panggil dia ape 🙂

    A few years back, ada orang sebut BIJAN, I cengang, cengang tanya siapa BIJAN …jawab NAJIB terbalik kan nama dia. Yang polite tu BIJAN, NAJIS also ada, entah apa2 lagi gelaran dia dapat 🙂

    Tun, yang I tahu orang panggil dia ape pun online, tak kisah, taklah sampai tahan 6 jam kat balai polis.

  47. zulu Mar 16,2016 12:07 PM

    Najib is under the spell of Rosmah now. He is very scared to resign because he knew he has to spend rest his life walking to court and his family will become untouchable in the society. The only way to kick out Najib is campaign in Sarawak election and tell the truth to people over there, and next thing is to persist his scandals till next GE. Make as many public debate on his corruption. Let people question how many come he got so much money, produce hollywood movies, royal like marriage function, number branded bags to Rosmah…it’s all people money….

  48. Hajar Mar 16,2016 11:06 AM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    Mohon izin Tun untuk bercakap mengenai Tabung Haji (TH) dan perangai ‘orang kita’:

    1. Saya percaya jika kita ingin ‘menghentam’ orang lain mengenai apa saja isu kita mesti ada pengetahuan/ ILMU supaya tidak kelihatan bod*h atau jahil.

    2. Mereka dalam Rejim Najib @ Parti Najib ada ramai yang menghentam Tun M secara ‘hentam keromo’ tanpa ada ilmu yang mencukupi. Mereka membuatkan rakyat bertambah simpati terhadap Tun M, dan Tun M menjadi tambah POPULAR. Mereka nampak bod*h.

    3. Begitu juga mereka yang menghentam Rejim Najib…ada juga yang kurang berilmu dan terlalu beremosi (maaf cakap…ini realiti). Kita mesti saling mengingati supaya tidak kelihatan bod*h. (so that we don’t look like idi*ts).

    4. Selingan: The other day I went to TH with my mom. The person at the counter made a remark (‘Banyak nya mak cik nak keluarkan!’) about the amount that my mom would like to withdraw (not much actually; several thousand ringgit). May be that person thought that my mom was one of those who were so angry with TH (regarding several current issues). But this person was so shocked to see how much money my mom had in her account after looking at her book (‘Banyaknya duit mak cik!’).

    Selingan di atas saya ceritakan kerana saya rasa ramai pendeposit yang marahkan TH telah mengeluarkan duit mereka dari TH untuk memprotes. Jadi staf2 di kaunter2 TH pun sudah agak fobia bila ada yang mengeluarkan ribuan ringgit dari akaun mereka. Ada pendeposit yang ‘lupa’ ataupun tidak tahu (jahil) hakikat bahwa untuk melayakkan seseorang mendaftar haji, jumlah MINIMA diperlukan dalam akaun ialah RM1,300. Jika amaun kurang dari RM1,300, giliran haji yang dipegang mungkin terbatal. Perkara ini amat malang. (Saya sendiri melakukan kesilapan mendaftar haji lewat walaupun lebih dari mampu; bukan mahu menunjuk, sekadar memberi contoh yang kita mesti salahkan diri sendiri jika tersilap perkiraan – giliran saya berpuluh-puluh tahun jauhnya dari tarikh saya mendaftar; ambil pakej saja jika terdesak)

    5. Pada pandangan saya, mereka yang telah kehilangan giliran haji patut menyalahkan diri sendiri dari menyalahkan pihak lain. Janganlah kita jadi golongan yang di dalam hati tiada langsung mahu menilai sesuatu isu dengan ADIL – mereka yang sebegini akan menghentam golongan yang mereka tidak suka tanpa mengira samada golongan tersebut benar2 mengeluarkan kenyataan yang SALAH atau berdasarkan FAKTA. Orang yang adil (Islam menganjurkan kita supaya berlaku adil terhadap kawan/lawan dan menghukum dengan adil) ialah orang yang sentiasa menilai berdasarkan ‘kesahihan isu atau fakta’ dan bukannya mengadili orang lain menggunakan EMOSI (mereka yang kita musuhi atau tidak suka, kita anggap sentiasa salah dan tidak pernah betul).

    6. Jadilah seperti Tun M yang MENGKRITIK dengan PENUH BERHEMAH DAN BERILMU.

    7. Kadang2 saya rasa kelakar/pelik bila lihat mereka yang berdegar-degar mengutuk orang lain teramat ‘kurang ajar’, juga bersikap ‘terlebih kurang ajar’ – dua kali lima daa 🙁 … Adakah kita berkredibiliti jika kita sendiri berperangai seperti mereka yang kita kutuk? Fikir-fikirkanlah…

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  49. tok jangut Mar 16,2016 9:51 AM

    to sudin,

    You may wish to read this newspaper report

    You can write to Tajuddin.

    You are donkey.

  50. Sri Sense Mar 16,2016 9:37 AM

    Beloved Tun

    About Proton, when everything cantik, buat profit, PROTON boleh re-list, senang dapat funding for development. There is nothing new about public listed company delisted, re-listed, for example Seven Eleven, Maxis, Astro etc 🙂

  51. Sri Sense Mar 16,2016 9:24 AM

    Salam Tun

    Sharing is Caring 🙂

    How to Launder Money

    http://www.wisebread.com/how-to-launder-money

    Most Corrupt Asian Countries

    http://www.thetoptens.com/corrupt-asian-countries/

    Ferdinand Marcos

    This corrupt political leader stole $10 billion from the Philippines during his reign. He is well-known for having diverted public funds intended for a nuclear power station to buying gifts for his family and friends. The country is still paying it off today. The number of people in the Philippines living below the poverty line doubled between 1965 and 1986 under Marco (going from 18 million to 35 million). The percentage of forest cover in the country was depleted from 75% to just 27% during that same period. Marcos’ wife spent over $2 million on jewelry in just one day on a shopping trip.

    Mohammed Suharto

    This is apparently the most corrupt leader that embezzled the most money from the state. Or, at least, the one that was caught or denounced. He stole some $15 billion from Indonesia. He nationalized state industries and gave them to his friends to benefit from their wealth. He is said to have stolen money from state charities also. The ex-president of Indonesia (1967-1998) was forced to resign in 1998 and there was a government investigation that was carried out. He was placed under house arrest, but as usual in such circumstances his health issues were used as a means to make sure that the court case was dropped. Or perhaps somebody took another back-hander and dropped the accusations.

    http://www.zerohedge.com/news/2015-07-07/top-corrupt-leaders-world

  52. Buddies_Man Mar 16,2016 8:36 AM

    Salam Tun,

    What you are saying is the “Warrior Word”

    Mano tu Mano…

    Coward will run away…coward would not fight one by one, eye to eye.

    Salute You Sir.

  53. malaysian1000000 Mar 16,2016 2:41 AM

    Salam,

    Jealous juga pada TUN, umur 91 tahun baru kena kick. Ada company di Malaysia ini, umur lebih 35 tahun dah tak dipandang dan tak diambil kerja.

    Professor pun umur 70 ditamatkan perkhidmatan, kena buat kerja kontrak. Itu pun gomen nak cut cost.

    Sy pun hairan kenapa DSN beria sangat nak bagi BR1M. Apa duit zakat yang collect beratus million tu tak cukup ke? Zakat beri pada muslim BR1M beri pada non-muslim kan ok. Kurang sikit perbelanjaan gomen. Takkan duit zakat pun DSN sapu kot?

    DSN ni apa da. Duit banyak2, pangkat tinggi bawa masuk kubur ke? Hang nak pangkat kita pulak kena duduk dengan bangla.

    Sekarang 59 tahun Merdeka pahlawan bugis, acheh, jawa jadi pemimpin. Nanti 100 tahun merdeka ada pulak pahlawan bangla, viet kong, gurkha, pakistan jadi pemimpin. Lawak2.

    Takkan Melayu Hilang Di Dunia. (Dalam i/c jelah) hahahhaha.

    Tq

  54. HouseWife Mar 16,2016 1:03 AM

    Assalamualaikum Tun,
    Izinkan saya meluahkan perasaan saya tentang tabung haji ini Tun. Kata si jamil khir iaitu pendeposit yang mengeluarkan pendaftaran haji bersama simpanan mereka, perlu daftar semula dan tunggu giliran 70 tahun lagi untuk mengerjakan haji. Tak logik sungguh…70 tahun?! Yeke Tun? Sapa gubal undang2 sebegini Tun? Ini mengikut undang2 islamik dan ihsan ka Tun? Jika tidak ini satu undang2 dunia buatan manusia yang tidak berperikemanusiaan. Kalau macam inilah Tun, baik simpan bawah bantal je, dalam tempayan ka, tak terikat dengan mana2 undang2 dunia yang tidak adil.

    Amboi, sedap sungguh si jamil ni keluarkan kata2 keras menganiaya pendeposit2 TH…macamlah tabung ini dia yang punya. Bukankah itu hak pendeposit nak simpan ka nak keluar ka? Ye kot pun takkanlah undang2 TH sekeras batu macam DSN (sapa cakap DSN is solid like a rock?).
    Berlagak besar sungguh dapat pegang kuasa dana tabung haji ini ye. You all dah lupa ke sedap2 guna duit rakyat TH untuk beli ini jual itu untuk kambus hutang2 big Boss dan untuk entah apa lagi, boleh bersikap angkuh dan kejam dengan orang2 yang ‘memberi’!

    Tun, sungguh memalukan dan kesal dengan sikap keangkuhan dan tanpa ihsan mereka ini. Mereka ini diberi amanah untuk mentadbir kewangan TH bukan untuk menganiaya pendeposit. Inilah menunjukkan sikap sebenar orang2 politik Umno dan pembela2 DSN yang ada kedudukan dalam TH. Orang2 inilah yang patut dipecat. Mereka membuat diri sendiri tidak popular. Saya risaulah Tun, kalau mereka sebegini berterusan bertapak di TH.

    Tun, I feel quite sad that these Umno people have been ‘fooled’ and deceived by The King of Cash. They are the ones who are fools and crazy to worship DSN too much as if he’s their god, no wrongs whatsoever. These unkind words never once Tun utter from your mouth or in your writings (maybe stupid adalah), but these ungrateful people of DSN say all sorts of words to Tun. They should be ashamed of themselves. DSN is afraid to face you alone Tun, that is why he brings out all his ‘foolish crazy line of defenses’.

    Anyway, don’t care too much about them, the selfish ungrateful lot, anymore by the way they treated you is unforgivable.
    Most important thing now is to take extra care of yourself Tun. Follow the doctor’s orders. May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. And Thank you so much Tun.

  55. sibotak Mar 15,2016 11:53 PM

    International Judiciary System
    An accused engage a Lawyer NOT appoint an AG

    Najis is accused of many
    He appoints a New AG
    Very uncommon practice never ever done in any part of this universe

    Najib might as well appoint himself as a Judge also as the Accused
    The end say Najib will not be found guilty
    He can represent himself a Lawyer act himself as an accused also as the Judge
    End say Najib can gain another billions of ringgit for Defamation
    1 person can act as an accused ,a Lawyer also A Judge in a single session in Court

    Recent news from Singapore
    PM Lee won hundred over thousand of Defamation from a common citizen Roy Nguen
    PM Lee does not appoint a new AG
    He did it lawfully .He engage himself a Lawyer thus found Defamation to honor PM Lee

    What kind of Rubbish Malaysia Judiciary System is all about ?
    An Accused has the right to appoint a New AG to cover his Dirts

    Now it’s not just Najib 2.6 billion
    It’s more critical more important to understand The Truth of Malaysia Judiciary system
    If this is the case every criminals , every accused an walk off easily
    Tommorow the accused will make another a much bigger Billion with a different Bollywood story

  56. YK Mar 15,2016 11:31 PM

    Hi Tun,

    1. We are where we are today because of the decisions that you’ve made. He cannot be made the sole bearer for these fiasco and disgrace. It was you who started the ball rolling. Have a spine to own part of it.

    2. Federal constitution would have the necessary check and balance if it haven’t been diluted and made meaningless over the years with amendments made by BN (1969 – 2008, where BN won supermajority)

    3. The idea sold to the people was that 2/3 majority win will enable the government to govern “effectively”. Well, he is governing Malaysia much more “effective” than you do today yes?

    4. Just because he can play your “game” better than you do, you cannot call it foul! It was you who set the rules over your 22 year reign over Malaysia.

    5. He couldn’t change the rules even if he wanted too. He just played it better. I’ll give him that!

    6. The previous donkey after Tun wasn’t as smart or stubborn as both of you … he yielded to pressure and now is playing dead.

    =======================================================================

    Malaysian majority already spoken on GE13 when BN lost the simple majority that we don’t support him, and as of today many are angry at him. Nevertheless, you shouldn’t portray as the victim. There’s no victim, just losers. We are all losers. Welcome to the club!.

    Is it too late for you to repair your wrong doings? At 91, do you still have what it takes for the final push? Maybe this time around … you can play the saint? to right the wrong that you’ve done. Put Malaysia back to its once glory and possibly save us Malaysian.

    Be that force that unites Malaysia and Malaysians, Come full circle Tun. You maybe the devil which creates him, but we’ll take our chances with the devil we know than the devil we don’t!

  57. Sri Sense Mar 15,2016 9:52 PM

    Salam Tun

    After watching this video, I can say one thing – BAD PR!

    https://www.youtube.com/watch?v=Om_XOvX7i3Y

    Goodnight Tun. Sleep tight. Sweet Dream 🙂

  58. sibotak Mar 15,2016 9:04 PM

    Kepada Tun Najib and Buah Buah
    Biar kita Malaysia
    Malu miskin Dari Kita Malu berlagak Kaya

  59. WandyCaswady Mar 15,2016 6:46 PM

    If Thailand create their Canal… Like Panama Canal or Suez Canal…

    Just wait and see what will happen to Peninsular….

    Congratulations Sabah n Sarawak for the great future success…

    Adenan Satem will bring good fortune in Sarawak….

    As a Sarawakian… Im proud of his actions n words he choose for his people… Real true leader 😊

  60. Fariq Islam Mar 15,2016 5:31 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    In near future, Sarawak will hold its state election. Let’s wait for the results, as assessment stone for Najib and Adenan.

    Meanwhile, UMNO should stop to engage people like Jamal, Ali Tinju and Tajuddin to perform racist and sarcastic acts. This brings nothing good to this nation or the image of our PM. Don’t ever make our beloved country as if uncivilized!

    Lastly, as Proton no longer belongs to the Government, then it’s not right for Proton to ask for subsidy to finance its new model development costs.

  61. Sri Sense Mar 15,2016 4:11 PM

    Salam Tun

    Kongsi berita baru baca dari MMO

    Malaysian Bar takes AG’s decision on RM2.6b, SRC International cases to court

    KUALA LUMPUR, March 15 ― The Malaysian Bar has filed a judicial review at the High Court against the Attorney-General’s decision to close investigations on the transfers of RM2.6 billion and funds from SRC International to the prime minister’s accounts.

    Malaysian Bar president Steven Thiru said the legal body was seeking to set aside Attorney-General Tan Sri Mohamed Apandi Ali’s decisions on January 26, 2016, that cleared Prime Minister Datuk Seri Najib Razak of wrongdoing in both cases and that ordered the Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) to close the investigation papers.

    “There should be no usurpation of the judicial powers of the courts, as it is for the courts — and not the Attorney General — to decide on the innocence or guilt of a suspect in respect of any alleged crime,” Steven said in a statement.

    – See more at: http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/malaysian-bar-takes-ags-decision-on-rm2.6b-src-international-cases-to-court#sthash.jW3pjxUz.dpuf

  62. novo Mar 15,2016 3:39 PM

    Salam Tun.

    Tun jadi PM, legasinya KLCC
    Najib jadi PM, legasinya PMCC

    Bertuah ahli UMNO sekarang kerana mendokong Najib yang berlegasikan sebagai PERDANA MENTERI CARD CREDIT yang terulung di dunia ini.

    Pada Najib kalau tak ada duit,Jangan berhutang, kan susah di kejar pihak bank.

    Hanya pengemis dan saya yang tidak ada CARD CREDIT.

    Najib bila berhutang menggunakan CARD CREDIT tu pandai-pandailah bayar.

    Jangan jadi manusia yang “sekek” dan manusia yang tidak bermaruah kerana orang lain tolong bayar hutang kita.

    Samam je pihak yang tolong bayar hutang anda tu demi menunjukkan anda seorang yang “berbatu pe..r” dan tidak “sekek”

    Wassalam Tun.

  63. novo Mar 15,2016 3:27 PM

    Salam Tun.

    1. Ahli UMNO dahulu adalah ahli UMNO “TOTOK”

    2. Ahli UMNO sekarang yang di ketuai oleh NAJIB adalah ahli UMNO
    “TETEK”

    Wassalam.

  64. ichiban Mar 15,2016 2:25 PM

    Assalamualaikum Tun,

    Saya amat menyokong dengan lontaran/jualan pantun yang dibuat oleh Ayahanda Tun supaya satu referendum diadakan.Supaya tidak lena lagi disiang hari,diulit mimpi hingga ke senja.Bangun dan berpijak dibumi nyata.

  65. cruze Mar 15,2016 1:48 PM

    Nurjazlan jangan lupa bumi di pijak langit kita junjung.
    Arwah ayah kamu amat membangakan bangsa johor semasa pegang jawatan menteri penerangan sehingga kan amy search dan mus kumpulan may patuh berambut pendek untuk masuk tv,
    Jasa ayah kamu besar bagi mendisiplinkan rakyat malaysia.
    Menteri penerangan zaman najib macam mana tah hinggakan artis seperti anjolie dan tasha shiela hilang maruah dan semakin ramai artis kahwin di siam.
    Kamu kena contohi ayah kamu nurjazlan…apa sumbangan yang patut kamu berikan kepada masyarakat?
    Buatlah sesuatu yg boleh membanggakan bangsa johor. Bukan kutuk2 Tun yang kami mahukan, kami mahu bangsa johor mempunyai cerdik pandai yang ramai jika ada bantuan kelas tambahan bahasa inggeris percuma.
    Jika semakin ramai cerdik pandai di johor maka tidak lah mereka lahapkan Brim yang tak seberapa tu. Malah mereka boleh bantu menjana ekonomi negara melalui cukai pendapatan..kalau nak jadi menteri kena perah otak sedikit bukan hari2 nak glamor dengan mengutuk Tun seperti puad jarkas, rahman dahlan, saleh kruak dan ermiyati itu.

    Kami mahu anak anak kami terbela akan datang. Tanah semakin kurang jika mereka jual kepada orang luar.. jika anak2 kami tidak mempunyai kerjaya yang bagus di mana mereka mahu tinggal akan datang bila kamu semua sudah mati?..fikirlah untuk anak2 bangsa sedikit bukannya asyik mengutuk Tun dan Muhyiddin yang kami mahukan.

  66. cruze Mar 15,2016 1:29 PM

    Normala wakil dari pasir gudang jangan ikutti langkah tidak cerdik puad jarkasi, shahril samad, azalina, nurjazlan dan ahmad maslan yang agak membuat orang johor bahru malu dengan kebodohan si puad jarkasi tu.
    Jangan lupa semasa kamu kerja kilang di pasir gudang dulu Tan Sri Rafidah yang rasmikan.
    Kamu semasa di kilang nampaknya ada nampak juga angin angin lagak bagus.
    Normala harus contohi dato noraini.
    Kalau pru akan datang kamu kalah jangan salahkan orang pasir gudang…setakat rasmikan majlis budak down sindrom pun boleh buat tapi kami mahukan pemimpin yang bersih cekap dan amanah serta tidak utamakan business keluarga dab kroni…
    Asalamualaikum..

  67. STEVE8562 Mar 15,2016 11:08 AM

    TO SUMMARIZE,
    THE EARLIER POSTING “NAJIB ACHIEVEMENTS” SHOULD HAVE BEEN “NAJIB FAILURES”.WHY? IT IS CLEAR HE DID NOT ACHIEVE ANYTHING BUT FAILURES.
    1.European consultants – 7 Billion -WASTE OF MONEY
    2.the biggest CABINET in Malaysian history.-MORE WASTE OF MONEY
    3.lavish life-style and spent well beyond the means- MORE WASTE OF MONEY
    4. 42 billion Ringgit LOAN -MORE WASTE OF MONEY
    5.SOLD the power plants to China at a loss.-MORE WASTE OF MONEY
    6.clear admission that there is something wrong WITH 1MDB
    7.Malaysians feel ashamed & HUMILIATED
    8.MOST INCOMPETENT Finance Minister.
    9.MOST INCOMPETENT PRIME MINISTER
    10.the citizen of Malaysia call for his removal – THE ONLY WAY OUT FOR MALAYSIA

  68. Sri Sense Mar 15,2016 10:18 AM

    Tun, I cerita pasal asal usul sebab I boring baca orang sebut pasal ini.

    A few months ago I jumpa one guy, kebetulan nama dia dalam geran tanah, he said to me yang kami saudara, asal dari seberang. I jawab kat dia, I don’t know, I tau my moyang belah ayah datang naik gajah, keturunan raja, ada lombong but itu cerita dulu, dah berzaman lalu 🙂

    I dok fikir yang sibuk nak cakap cerita lalu buat apa, might as well beli tanah disana aja. 🙂

    Anyway my moyang belah emak China. 🙂

  69. Sri Sense Mar 15,2016 9:55 AM

    Salam Tun dan semua,

    Irwan Siregar? 🙂

    His name ‘Siregar’sounds like Mendeleng name. Tapi wajah macam mamak Penang. 🙂

    I teringat arwah Prof Ismail Hussein, bila sebut tentang Melayu Bugis, Acheh, Minang, Mendeleng, Kampar etc Dia jawab “Melayu Sumatera”. 🙂

    Not only that kita juga ada Banjar, Jawa, which I think Banjar dari Kalimantan. Jawa for sure dari Tanah Jawa 🙂

    To me, tak penting nak sebut2 keturunan asal usul, kita kan dah orang Malaysia, moyang2, tuk2 yang asal dari sana – yang datang sini masa 18th century, tak payah cerita ler. Kalau baru mendarat boleh lah cerita. 🙂

    Tun I love you, I don’t care orang panggil you mamak kutty ka, mahafiraun ka, apa ka, to me you are the best, I sokong you 100% in whatever you nak buat 🙂

  70. rainman Mar 15,2016 9:54 AM

    Salam Tun,
    Definitely, referendum is the way to go…
    We are all with you…

  71. faridina Mar 15,2016 9:30 AM

    Assalamualaikum Dearest Tun,

    4 ticks from the faridina’s Sir!

    _/ _/ _/ _/ Dr Mahathir
    X X X X Najib Razak

    True Sir this national referendum would be the most civilized way to settle this national issue once and for all.

    Najib is no coward, just take a look at his FB’s this days, surprisingly he is very much respected now as a Pee M @ respectMyPM.

    Great job from Salleh Keruak, now respect much be created and all nasty words for Najib has been blocked or who ever is against Najib could not even like his FB pages anymore!

    Glad to hear that Dr Mahathir (that’s you Sir) is not going to tone down despite receiving threat to be arrested without trial under the National Security Council Act.

    Do you seriously think the annoying Najib regime dare touches you Sir?
    No, why because millions of rakyat are right behind you Sir!

    Long live Tun Dr Mahathir!
    Down with the regime!

    Wasalam Tun.

  72. cruze Mar 15,2016 9:23 AM

    Sekarang puad jarkasi pandai2 buat kenyataan dah fikir habis kah? Adakah najib nak backing anda bila mulut dah terlajak..tengok nasib ahmad maslan bila mulut tak tapis tu apa jadi…
    Jadikanlah pedoman semua itu…mohon maaf pada tun semua, secara tertutup pun tidak mengapa…

  73. cruze Mar 15,2016 9:20 AM

    Menteri2 semua makan tido, ada masa terluang bukan nak buat kajian atau borak2 dengan orang2 dalaman petronas.
    Oleh sebab itu semua menteri tinggi peratusannya perut boroi banyak lemak terutama mas ermiyati…bodoh kan diri sendiri, najib tak suruh pandai2 buat kenyataan suruh tun letak jawatan itu dan ini..
    Nasib baik salleh keruak tidak bock akhbar teesebut untuk pengetahuan ramai akan hasrat sekian lama tun tentang petronas.

    Kami mahukan puad jarkasi sebagai ketua yang dah malu itu bersama sama orang2 yang arahkan tun letak jawatan du semua glc, memohon maaf secara terbuka kepada tun jika rasakan anda semua berbangsa melayu dan berugama islam. Bangsa lain pun tiada busuk hati seperti anda semua, mereka pun tahu bahasa idea dan nasihat tun masih di perlukan untuk syarikat2 besar dalam negara..
    Harap khalid nordin, halimah sadiq, dan lain lain wakil dari johor jangan buat macam puad jarkasi itu..nanti jikalau pru 14 anda semua kalah jangan pelik, rakyat johor semakin berpelajaran tinggi hasil teguran dan nasihat sultan yang memandang berat akan masa depan anak bangsanya…
    Orang2 yang bijak kebiasaannya akan menilai menteri secara pakage bukannya kuat menyalak tak tentu hala.

    Daulat Tuan Ku.

    Ini semua bodohkan diri sendiri, meludah ke langit….menteri2 adalah public figure dan ikon kepada rakyat, janganlah bercakap tanpa menggunakan otak…kami orang melayu malu tau tak mempunyai menteri yang kurang cerdik.

  74. cruze Mar 15,2016 9:05 AM

    Malulah sikit wahai puad jarkas, bercakap sudahlah pelat dan di tolak oleh orang2 batu pahat, ada hati arahkan jawatan tun di lucutkan….perasan. baca akhbar sikit kalau nak jadi menteri!…mana nak letak muka bersama sama orang lain yang bodoh bangang sombong…kalau tak jumpa keratan akhbar tu sila baca ini :
    “Actually, I had resigned from Petronas quite some time ago,” he said in a blog post yesterday.

    “But Petronas refused to accept my resignation or the allowance which I sent back,” said the former prime minister, adding that they continued to deposit the allowance into his bank account.

    “I resigned then because I did not think I should be a non-advising adviser and be paid for doing nothing,” he said in a blog post yesterday.

    Dr Mahathir was removed as Petronas adviser last Friday.

  75. anak wawasan 2020 Mar 15,2016 8:35 AM

    Salam Tun,

    In conlusion, by sacking you, Najib & Co are making you more popular.

  76. Hajar Mar 15,2016 8:24 AM

    Dearest YAB Tun,

    POPULARITY

    1. My vote definitely goes to Tun Dr. Mahathir Mohamad (if the referendum is carried out).

    Mahathir: YES
    Najib: NO

    2. Who pays for the placards? ‘Donation’? I thought our A.G. (who acts like he’s DSN’s lawyer) said that the balance (RM2.03 Billion) had been returned to the donor.

    3. Alahai! Last time, right before the 13th GE, a lot of placards (‘I Love PM’ – membazir; ‘masuk bakul angkat sendiri’) given to the participants at all gatherings involving PM Najib @ Ah Jib Gor.

    4. Did they (majority) vote for him? Nope!

    5. DSN even lost the ‘POPULAR vote’. The majority already REJECTED him during PRU-13. But, he and his regime are still in denial 🙁

    P/S: Mohon izin Tun;
    But, I still cannot imagine Anwar Ibrahim or ‘yang sewaktu dengannya’ as our PM. Takut nanti lebih banyak BALA yang datang 🙁 🙁 Mereka ini lagilah biadab dan KURANG AJAR. Saya ada baca kenyataan2 (maki-hamun/ carutan/ hinaan, etc.) penyokong2 Pembangkang terhadap Tun M baru2 ini (dulu pun mereka hina Tun). Kadang2 saya hairan mengapa ada banyak yang masih menyokong golongan sebegini. Adakah mereka ini rasa mereka boleh sewenang-wenangnya memaki-hamun & menghina pemimpin2 & bekas pemimpin tanpa batasan? Sebagai contoh, membandingkan ‘haiwan’ (anj*ng gila / bab*) dengan ‘manusia’. Walaupun kita terlampau marah, eloklah BERPADA-PADA dalam meluahkan kemarahan kita. Janganlah terlalu beremosi.

    Thanks Tun.

    *** May Allah S.W.T. bless Tun and family ***

  77. anak wawasan 2020 Mar 15,2016 8:20 AM

    Salam YBhg Tun,

    You have a super brilliant idea but I dont think Najib has the courage to agree to it if he cannot even answer simple questions posted to him previously.

    Pls stay positive Tun, as you are our only hope at this critcal point. Every single action that you took is taking its toll on Najib & Co and he is strategising his tactical moves.

    For the fact that Najib & Co is already starting to boil in the pot as the temperature gets hotter, that is the proof that he is respondind and feel affected by every moves that you take.

    Just imagine, if you are not relevant to him, he will just ignore and not even pay attention to anything that you do or say. But you are getting his main attention at this point of time and that is a positive sign. Why not? “Mahathir” have been the highest google search word lately. Maslan, as the new IT Minister had done his job well to report to his boss that you are stealing the popularity that is no siding them but instead gaining more and more followers in the country. They are now in the state of panic and calculating their tactical moves on what is next. And that again, is a good sign. Just to share with you Tun and Tun’s bloggers, yesterday I have received a phone call from “an UMNO reperesentative” as it was mentioned to me on the line. She was asking for my confirmation on the area that I will be voting in the next election. And I asked her, “Are you guys panicking only now when you should have panicked long ago?”. And she replied, that she is representing Puteri UMNO and is tasked to call voters to check on their voting areas. I smiled as this action confirmed again that UMNO is now in th state of panic. Their need to count how much balance they have in their account and how much more they need to win the upcoming election which is going to be tougher than ever but also, it is going to be most expensive election ever in Malaysia. For the sake that they know, it is difficult for them to “buy the hearts of true Malaysian” but they know that they can still buy the hearts and minds of 1.5 million Banglas and others whom are willing to put their interest more than the country.

    Well done Tun. Although you have to go through many hurdles, we will always pray that Allah will bless you fo all your sacrifices for our children and future generation.

    I will always remind my children and my generation that Tun Mahathir has fought for our future in Malaysia. Thank you from the bottom of my heart, Tun.

  78. musato Mar 15,2016 7:44 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Kan saya dah kata, kalau Najib tak suka Tun, penjara je la Tun. Kan kan.

    Saya pun kena masuk penjara juga ker? Susahlah mau cari makan kalu macam ni.

    Allah swt juga punyai ‘penjara’ untuk kita di atas muka bumi.

    Susah juga untuk kita cari makan (sampai kurus kering nampak tulang rangka).

    Malah terdapat satu cerita bahawa Syeikh Abdul Qadir Al Jailani hanya membiarkan seorang anak muridnya kurus kering hampir kebuluran sehinggakan ibu si anak itu bertanya kenapa begitu?

    Syeikh memberitahu biarkan lah begitu sehingga dia boleh memakan ayam seperti aku ini.

    Kena penjara? Susahlah mau cari makan macam ni.

    Terima kasih Tun.

  79. Praxis Mar 15,2016 4:38 AM

    13. The sum of all our democratic procedures, if Save Malaysia campaign doen’t gain mass for regime change.

    While the criminal liabilty and special courts were good ideas, approval after 30 days doesn’t seeem to have been a good idea in retrospective. Our systems of governance which follow British depends on checks and balances.

    How do we deal with cases where highest public servant develops pathologocal conditions and isn’t exactly fit for work?

    Franz Fanon, French psychiatrist and spokemen for the ALgerian masses, said violence is therapeutic.

  80. HouseWife Mar 15,2016 1:20 AM

    Assalamualaikum Tun,
    Tun has done a great job in promoting Proton in Tun’s blog on the Feb 9 2016. Now, don’t tell me you’re willing to let the unscrupulous Umno nutheads demand your loyalty to them and tell you what to do, Proton. Tun has helped you a lot and done his job well. Don’t let these unwanted outsiders meddle your Precious Doctor In Your House, Proton.

    Tun, is opening the light for you Umno, to see through DSN’s dark sides. But most prefer to hold back. Why? Something must have been planted in their heads and minds for such a long time that stuck to them like ‘gam gajah’. What is it Tun? Fear?

    If Tun doesn’t care about this beloved country and her people, would Tun stick out his own neck? Tun could forget about everything and lead a happy normal pensioner’s life. But no…that is not Tun’s way, walking away and let corruptions win. Tun is not looking for popularity. Look what they are doing to Tun now. Tun is no longer in Umno and yet they are harrassing and oppressing him every single day. They never leave him alone. They unashamely and slyly bash Tun with very unkind slurs, a dishonest act to deceive the people.
    Umno, stop thinking about to grip hold on to power forever.
    Umno, stop harbouring on your egos.
    Umno, stop being so self-centered and self-exclusive.
    Is that so hard to do?
    Umno, start thinking as Malaysians first.
    Umno, start acting as Malaysians first.
    Umno, start believing in Tun’s sruggle against DSN’s wrongdoings.
    Is that so hard to do?

    Tun, let’s ponder awhile on this statement said by si ramesh rao: “If it’s true DSN (has hired) me, I would have a very comfortable life. But I have not met the PM”.
    Tun, what do you make out of this statement? Does it tell us something? So, does it means that if one is hired by DSN or met DSN, one can be sure to live comfortably DSN will comfortably ‘feed’ you well. No wonder DSN’s loyalists and supporters find it hard to leave DSN or they will lose everything…wealth, power and position. He has embedded these material rewards in their hearts and minds that are so tempting, out of greed they cannot resist.

    Tun, sometimes I feel like ‘mati kutu’, don’t know what else to say that can crack their heads and see through the real grievous happenings done by them and their big master of deceit and deception.
    Tun, you’re the true Doctor In The House. Only through your wisdom will they see the truth. You are our only hope, Tun. Whatever the outcome Tun, only Allah knows best.

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge.

    Tun, sedikit ruangan dengan Mr wajaperak.
    Respon anda pada pendapat dan penulisan saya di blog Tun ini, saya memang membacanya. Andaikata saya tidak membalas respon anda saya mohon maaf sebabnya saya rasa anda tentu faham. Saya tidak mahu ada salah sangka lagi. Sebarang teguran dan nasihat yang membina saya terima dengan hati terbuka.
    Terima kasih.

    Tun, I also would like to convey my concern towards Mr mubarakchan. I hope he is fine and in healthy and good shape I wish him exceedingly happy.
    Thank you.

  81. rimba.emas Mar 14,2016 11:33 PM

    Salam Tun.

    1. Pilihanraya diadakan lima tahun sekali untuk rakyat memilih Parti yang akan memerintah negara Malaysia.

    2. Adakah seorang yang bersalah juga memerlukan tempoh lima tahun untuk di tukarkan ?

    3. Itu adalah satu persepsi yang salah yang patut dilakukan terhadap seorang pesalah ?

    4. Sekurang-kurangnya yang terbaik kita boleh menukar kepada seorang yang lain untuk menjalankan tugas itu.

    5. Apa yang berlaku sebaliknya yang di pecat ialah mereka yang mengeluarkan kenyataan kepada seseorang yang bersalah.

    6. Di minta tukar pemimpin yang telah menyalah guna wang kerajaan. Sebaliknya yang ditukarkan atau dipecat ialah seorang yang meminta pertukaran pemimpin yang bersalah.

    7. Jadi yang telah di pecat itu bukan seorang penjatuh kerajaan kerana dia tidak berjaya pun melakukannya.

    8. Sepatutnya yang memecat seseorang itulah seorang penjatuh kerana menjatuhkan seseorang tampa dibicarakan.

    9. Dia dapat melakukannya kerana disokong ramai pemimpin lain. Ini menunjukkan dirinya lebih popular.

    10. Tidak dapat dipastikan adakah persembahan yang dipersembahkan sekarang dalam pentadbiran menjadikannya popular.

    11. Bermakna masyarakat dapat menerima apa yang dilakukannya atau ramai yang tidak tahu sebenarnya tetapi tetap menyokong kerana tradisi lama yang dipegang.

    12. Akibat tradisi turun temurun yang dipegang wal hal berlakunya kesalahan di era ini ditambah kemewahan , jawatan yang dipegang dan membanggakan perkumpulan maka kebenaran yang hakiki di tidakkan.

    13. Manusia diingatkan supaya tidak mengghalalkan apa yang telah diharamkan atau membela seseorang individu yang melindungi diri atas nama Parti atau kuasa pemerintah yang menolak kebenaran.

    Wallahua’lam

  82. milshah Mar 14,2016 11:13 PM

    Assalamualaikum Tun,

    Yes, I agree. Let’s do a national referendum. Tun have even offered if Najib wins in this national referendum, then Tun will stop asking Najib to resign. This is truly a once in a lifetime offer.

    Since Najib says he represent the ‘majority’, then he will surely win. Indeed, Tun has made a big mistake.

    So Najib, let’s do a national referendum. The ball is now in your court. Take this challenge.

    I just hope this will not be like the “Nothing to Hide” forum in which Najib the Bugis warrior was forced not to attend because Tun the 90 year old man was there.

    P/S: In the likely event Najib does not take up the challenge, I think Tun can nevertheless proceed with the national referendum even without him agreeing to the challenge. Let Najib and all his men know that the rakyat are fully behind Tun Mahathir.

  83. wara Mar 14,2016 11:04 PM

    My Salam to Tun and Tun Dr Hasmah. May both of you be in the best of health.

    Referendum? That idiot doesn’t have the guts to face party elections, doesn’t have the bravery to attend ‘nothing to hide’ forum, doesn’t have the stomach to answer in parliament about 1MDB, what makes you feel he is up for a referendum? This idiot is such a coward he dare not even take questions from reporters. He is no pahlawan. In 23 months there has to be a general election. I heard he is already shivering in his underpants.

    Thank you Tun. Right minded Malaysians love you. Take care.

  84. Daniel Noor Mar 14,2016 10:13 PM

    Salam Tun,

    Apandi Cleared Najib “Legally”, Serigar About To Clear Najib “Financially”

    There’s nothing much to elaborate here. The title of this article is self-explanatory. The Wall Street Journal’s latest bombshell is to tell all and sundry two things. First, someone from the Bank Negara Malaysia (Malaysia Central Bank) is super pissed that a “wolf” is about to be appointed as the most powerful person in the country’s financial institution.

    Second, if this news is proven true next week, it simply means that whatever the Wall Street Journal has been exposing about Prime Minister Najib’s involvement in the 1MDB scandal is the truth, the whole truth and nothing but the truth. So, will Najib Razak deliberately appoint someone else just to prove the WSJ lies

    It’s safe to bet that outgoing Bank Negara Governor Zeti Akhtar Aziz, out of frustration, might be the person who leaked the information to the WSJ. And she’s mad because to appoint Mr. Irwan Serigar Abdullah is like putting a wolf in charge of the hen house. The jokes – “Serigar” really sound like “Serigala (wolf in Malay language)” hence there could be more scandals.

    But what’s so bad about sending Mr. Irwan Serigar, presently the secretary-general of Ministry of Finance, to the hen house? That’s because this guy is one of Najib Razak’s greatest followers. Regardless whether it’s GST, 1MDB scandal, Ringgit depreciation or bailing out of 1MDB using Tabung Haji’s fund, his fingerprints are all over the place.

    Irwan Serigar sits on the board of 1MDB as an advisor. That alone is sufficient to tell you why Zeti is freaking disappointed. If you still couldn’t see why his appointment is such a big deal, consider this. Apparently, he also sits on the board of directors of at least 25 other companies (as end of 2014). That surely screams “conflict of interest”, do they not?

    His interest includes Malaysian Airline System Berhad, Cyberview Sdn Bhd, Padiberas Nasional Bhd, Islamic Development Bank, Malaysia Deposit Insurance Corporation (PIDM), AmanahRaya Real Estate Investment Trust, Felda Global Venture Holdings Berhad (FGV), Petronas, FELDA, MRT Corp, Khazanah and Razak School of Government, among others.

    He is also the Chairman of Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) or Inland Revenue Board (IRD). This might explain why Najib Razak was laughing his head off when former premier Mahathir repeatedly asked why the income tax department hadn’t take any action against the prime minister’s RM2.6 billion in donation. Now, we know it’s non-taxable after all
    .
    Serigar was reappointed as Chairman of Retirement Fund Inc.’s (KWAP) Board and Investment Panel on 1 March 2013. Amazingly, he serves as a Board of Director of Employees Provident Fund (EPF) too. Does this ring a bell? Well, coincidently, both KWAP and EPF have invested more than RM3 billion in 1MDB and subsidiaries.

    Together with Lembaga Tabung Haji Chairman Abdul Azeez Abdul Rahim, Mr Irwan Serigar (a director) was equally controversial, if not guilty, in the decision of subscribing RM920.8 million of the sukuk raised by 1MDB. Can you guess who else are on the board of Tabung Haji? Well, Mr. Apandi Ali, the attorney general cherry picked by PM Najib Razak, of course.1MDB – Bail Out Progress Report – EPF, KWAP, Finance Ministry, Tabung Haji, Takaful

    There’s also Mr. Ismee Ismail who sits on both the board of Tabung Haji and 1MDB. Now, do you understand why Tabung Haji had easily parted away RM188.5 million of Malaysian Muslims’ hard earned money in the purchase of a plot of land at Tun Razak Exchange last year? And these directors have the cheek to declare there wasn’t any conflict of interest.

    Clearly, Mr. Irwan Serigar Abdullah is the best candidate to replace Zeti Akhtar Aziz, as far as PM Najib Razak is concerned. Serigar sits on so many boards of directors that he is guaranteed to lose everything if he doesn’t do everything in his power to protect big boss Najib – salaries, perks and even insider information by virtue of him sitting on the board of Securities Commission.

    Soon Bank Negara Governor Irwan Serigar – All 1MDB Financial Transactions Were Approved By Bank Negara.

    Therefore, if Apandi Ali was deliberately picked as Attorney General to clear Najib of money laundering, corruption and misappropriation of funds from the legal perspective, Irwan Serigar is to be appointed in order to clear the prime minister from any financial irregularities. Prepare yourself for the announcement – that all of 1MDB’s financial transactions were approved by Bank Negara.

  85. johnmansfield Mar 14,2016 10:00 PM

    Tun, I am a foreigner, and not a Muslim. As such I view the World through a different prism than you. For example, I have not seen ‘The Wolf of Wall Street’. If I did, it is possible that I would not necessarily view it as a pornographic film.
    Possibly it is time for you to enter politics again as an independent candidate, Britain has a new party UKIP, In Ireland Sinn Fein has become a force disrupting the political status quo.
    I am not a politician. I have no interest in becoming one. One to one popularity contests are not necessarily the norm. I would hazard a guess and would expect you to win, if one took place.
    As a private entity, I am not sure that the Government will bankrupt Proton, not selling cars would be a more likely instrument of fiscal failure than the Government having an axe to grind.
    Having worked in Shah Alam Proton Technical Centre, I certainly wish the people there all the best.
    John Mansfield

  86. tebing tinggi Mar 14,2016 9:55 PM

    Salam Tun,

    Salleh Sayed Keruak said ,referendum is not a way to go in Malaysia . I just wounder which way it should be then ?.

  87. rkmh226 Mar 14,2016 9:50 PM

    Assalamualaikum…

    YABhg. Tun,

    Kalau dibandingkan jumlah rakyat Malaysia yang hampir 30 juta dengan 3 juta ahli UMNO – apa yang nak dibanggakan. Lagi pun, berkemungkinan besar daripada jumlah 3 juta ahlinya, lebih 50% yang meluat dan menyampah dengan peel pelik pemimpin-pemimpin dan penasihat-penasihat dalam UMNO.

    Therefore, in conclusion:

    TMM – Yes!
    DSNR – No Way!

  88. Hajar Mar 14,2016 9:13 PM

    Dearest YAB Tun,

    SACKING

    1. ’Parti Najib @ Rejim Najib’ is so slow in ALL their actions!

    2. Tun is always several steps ahead of the entire regime! Tun resigned (as Petronas Adviser) because ’they’ did not respect (ignored) Tun’s advice (as Adviser), and Tun felt that it’s the same as ’makan gaji buta’ (that’s why Tun tried to return the monthly allowances).

    3. They wanted Tun to simply do nothing…’tidur’…DSN prefers those who sleep on their job..memang hampeh this ’Rejim Najib’. DSN does not value people with integrity.

    4. ‘I Love Tun Mahathir’ (dari rakyat biasa kepada bekas PM yang banyak BERJASA)

    Thanks Tun.

    *** May Allah S.W.T. bless Tun and family ***

  89. KK Mar 14,2016 9:11 PM

    You are the true Malaysian hero. 30 million of Malaysians are behind you. Don’t worry. Save Malaysia. Save the nation. Save our dignity. Save our future and save our generation.

  90. sibotak Mar 14,2016 8:18 PM

    Saya berharap yg menyokong Najib
    Tahu akan niat masing masing
    Jika niat mereka ialah
    Hold Fast The Rope of Allah
    Be not Divided among Ummah
    Saya berdoa mereka di rahmati
    Akan tetapi jika niat mereka
    Adalah Takut , Takut kehilangan perkerjaan , Takut hilang kepentingan sendiri
    Maka Laknatlah akibatnya

    Disini dari awal saya yakin walau saya bukan ahli Parlimen
    Ada orang Ketiga di antara hubungan Tun dengan UMNO semenjak Tun Bersara dimasa PakLah
    Yg nyata dengan Najib mengajikan penasihat British dari luar
    Ini sudah membuktikan bahwa Teraju Najib Kekeliruan
    Bertambah pula Kepentingan Politik luar yg juga bermesra dengan penasihat yg dibayar Kepimpinan Najib
    INI YG MEROSAKAN
    Adakah Kerajaan Malaysia UMNO Lemah tidak berkemampuan mentakbir rumah sendiri ?
    Kalau tidak mampu …Undur
    Biar bodoh kita bagaimana pun
    Dayus jika kita mengaharapkan orang asing

    Begitu juga pembantu rumah
    Pembantu rumah hanya membantu membersihkan bukan
    Nak mengaturkan rumah tangga kita
    Jika pembantu rumah sudah bolih mengaturka rumah tangga kita
    Maka hanya tunggu masa

    Saya berharap anggota UMNO yg bernas
    Sudi menziarah Tun Mahatihr bagi menghuraikan masalah terkini
    Hormatilah Wira kita yg pernah Berjasa pada kita
    Berdepan dengan Ikhlas
    Dari pada kita ada kesangsian sesama
    Tembak sana tembak sini tak kena kena
    Jadi bahan ketawa

    Adakah orang Ketiga ini wujud ?
    Jika benar inilah punca segala Keretakan
    Ini harus di Singkir
    Maka perlu kita sesama Ummah Berdepan dengan niat Berkalimah

    Insyaallah dengan niat kita yg ikhlas
    Soal 1MDB , soalan yg lain is just Peanut

  91. umranrc Mar 14,2016 8:09 PM

    Yes Tun, referendum is the way to go.

  92. sudin Mar 14,2016 7:45 PM

    Assalam Tun.

    Setuju 100% dengan cadangan Tun.

    Semua tong2 kosong milik Najib yang tak henti2 kata Najib punyai sokongan majoriti sudah semestinya bersetuju dengan cadangan Tun M itu, kecualilah jika mereka tu memang sebenarnya tong kosong!

  93. waqiahtabarak Mar 14,2016 7:42 PM

    Salam Tun. Cuaca makin panas sekarang ni dan Tun lebih tahu dari kami sekalian betapa panasnya suasana politik dan ekonomi negara sekarang ini. Apa agaknya faedah dan kelebihan yang pemerintah sekarang dapat hasil keputusan memecat Tun sebagai Pengerusi Petronas dan usul lain sepertinya. Yang nyata rakyat makin marah dan meluat. Ramai pula ahli politik bangang yang mengeluarkan pandangan dan hujah yang busuk terhadap Tun termasukklah bekas KM yang kalah tu. Saya kagum dengan beliau sebelum ini tapi saat dia keluarkan hujah bodoh tu saya tahu dia memang patut kalah. Suatu masa,sejarah akan menunjukkan siapa petualang negara ini Tun. Lagu dari seberang ni memang sesuai untuk kita hayati Tun. https://youtu.be/dGWDDJOAMY0

  94. Mahathir Mohd Rais Mar 14,2016 7:05 PM

    Exactly Tun.
    We are right behind you.

    May Peace be Upon You & Everyone.

  95. Daniel Noor Mar 14,2016 6:13 PM

    Salam Tun,

    This Bajis is nuka tebal type or to be prexise he is habging by the thread daily.

    Yet and sadly the 3 million UMNO members refused to demand his resignation.

    One can see and hear at every corner of this country, the Rakyat venting their anger abd frustration at the way he is running this country.

    Since he now controls everybody abd everyone in this country, I hope the world body like UN or the World court can take action such as not allowing him to travel outside or land in any country that are against Corruptuon or Money laundering. And even as a suspect murderer of the Mongolian woman.

    Maybe..maybe then the Rakyat will realise and demand his resignation as they see that this country is being isolated from the rest of the world..

    In short, this country is beibg made like a Pariah by Najib.

  96. rkmh226 Mar 14,2016 6:05 PM

    Assalamualaikum…

    Dear YABhg. Tun,

    BRAVO!!!
    My family and I subscribe your proposal – 100%.

    Wassalam.

  97. Tired Mar 14,2016 5:36 PM

    Salam, Tun,

    Dr. Mahathir – Yes.
    Najib – No.

    Sekian, Tun, terima kasih. Wassalam.

Leave a Reply