TOTAL VISITORS FROM 2008:

KIT SIANG DAN DR MAHATHIR 95

1. Saya diberitahu bahawa ramai ahli dan pemimpin bawahan UMNO marah kerana saya berada bersama Kit Siang dalam usaha menjatuhkan Dato Seri Najib.

2. Ya, ini memang pelik dan aneh. Kami adalah musuh ketat. Tetapi kami berdua mempunyai pendirian yang sama berkenaan penyingkiran Najib sebagai Perdana Menteri.

3. Sepatutnya penyingkiran ini dibuat oleh UMNO. Dalam pertandingan antara saya dengan Tengku Razaleigh ahli dan pemimpin UMNO secara terang boleh memihak kepada Tengku Razaleigh. Saya tidak menakutkan mereka, tidak membuang mereka dari jawatan atau parti. Yang Menteri terus jadi Menteri, demikian juga Ketua Bahagian dan perwakilan.

4. Tetapi hari ini kebanyakan ahli dan pemimpin UMNO sudah jadi bisu, pekak dan buta. Mereka tahu kesalahan Najib tetapi mereka sokong juga Najib. Walau apa pun kesalahan yang dilakukan oleh Najib mereka tetap sokong.

5. Mungkin kerana dedak yang disuap oleh Najib. Shahrir mengaku dia terima 1 juta dan Ahmad Maslan 2 juta (laporan di sini). Takkan yang lain tidak dapat habuan.

6. Kerana kepentingan diri dan tamak UMNO tidak akan menjatuhkan Najib. Kerana kepentingan diri, bangsa, negara dan agama juga sanggup dijual. Tidak ada ahli UMNO selain daripada beberapa Ketua Cawangan yang berani menentang Najib. Kalau nak harap UMNO jatuhkan Najib, tidak mungkin.

7. Ini bukan UMNO lagi. Janganlah berlagak sebagai ahli UMNO yang kononnya tidak sanggup melihat saya bersama Kit Siang. Yang tidak sayang UMNO ialah kamu sekalian, kamu yang membisu, kamu yang pekak dan buta kerana semua anggota ini sudah ditutup dengan dedak dan lain-lain.

8. Jangan soal saya. Soal diri sendiri. Apakah kamu berjuang untuk bangsa, agama dan tanahair apabila kamu melindungi perbuatan Najib menghilangkan duit rakyat dan sekarang menjual tanah yang dibeli dari Kerajaan berharga RM60/- satu kaki persegi dan dijual kepada Tabung Haji dengan harga RM3,500/- satu kaki persegi, mengenakan cukai G.S.T. keatas rakyat dan menghapuskan subsidi untuk bayar hutang 1MDB sebanyak 42 billion Ringgit, memiliki 2.6 billion Ringgit dalam akaun peribadi yang disembunyi daripada rakyat, kononnya untuk PRU 13 tetapi, kononnya belanja lebih dari 1 billion Ringgit untuk PRU 13 tetapi kemudian hantar balik kepada penderma 2.03 billion. Tak masuk akal 2.6 tolak 2.03 tinggal berapa? Dari mana datang 1 billion lebih yang kononnya dibelanja untuk PRU 13. Perbelanjaan yang begini banyak menyalahi undang-undang.

9. Najib memalukan negara kerana Malaysia sekarang dikenali sebagai 1 dari 10 negara yang mengamal rasuah terbesar. Najib sendiri dicemuh diseluruh dunia. Inilah pemimpin yang awak sokong dan pertahan. Ini adalah pengkhianatan terhadap UMNO, terhadap orang Melayu, terhadap negara.

10. Rakyat lebih benci melihat ahli UMNO yang menyokong Najib daripada ahli UMNO berada diatas pentas bersama Kit Siang untuk menjatuhkan Najib.

11. Kami tak makan dedak sesiapa.

95 thoughts on “KIT SIANG DAN DR MAHATHIR

  1. Hajar Apr 5,2016 5:13 PM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    Mohon izin Tun untuk berbicara dengan Saudara ‘PakPandir08’ (Apr 3,2016 10:56 PM ):

    1. Saya tidak cuba untuk memesong fakta. Anda yang sedang melakukannya.

    2. Saya mengecam ‘Himpunan Anti-GST’pada Sabtu lepas kerana ia MELANGGAR arahan pihak berkuasa dan peraturan2 dalam ‘Akta Perhimpunan Aman 2012’.

    3. Saya tidak faham mengapa pendemonstrasi BERDEGIL mahu berkumpul di Dataran Merdeka apabila permohonan mereka tidak diluluskan. Cari saja tempat lain. Padang Merbok ada; atau buat di dalam stadium. Tidak perlu nak BERARAK di jalanraya. Menyusahkan orang saja.

    4. Jika ingin berdemonstrasi belajarlah untuk patuh kepada peraturan/undang2 Perhimpunan Aman.

    5. Jangan salah faham PakPandir08. Saya membantah GST yang dikenakan ke atas rakyat jelata kerana ia menekan rakyat yang kebanyakannya terhimpit dengan kos sara hidup yang tinggi, tapi jika mahu berdemonstrasi, mesti ikut peraturan – jangan langgar undang2. Lagipun saya memang tidak suka terpekik-pekik di jalan2raya & di tempat awam.

    6. Tun muncul di himpunan anti-GST tersebut ‘towards the end (several minutes)’– itu hak Tun.. Bukan Tun yang anjurkan, dan Tun muncul pun sekejab saja & ucapan pun ringkas. Tapi saya tidak bersetuju Tun mengambil risiko yang begitu besar berada di kalangan mereka yang ada di antaranya menghina Tun dengan meLAUNGkan kata2 ‘Mahafiraun2’ (ini saya tengok dalam video). Yang kata ‘Bebaskan Anwar’ pun ada.

    7. Jadi, adakah anda berpuas hati sekarang PakPandir08? Saya sudah menyatakan pendirian saya. Tolong jangan putar-belitkan kata2 saya. Jika saya pergi ‘join’ sekali perhimpunan tersebut, bolehlah anda kata saya sudah berubah pendirian, tetapi saya TIDAK PERGI.

    8. Lagi satu saya tidak seperti anda yang tanpa segan silu mengutuk Tun M diblog Tun – ini tidak tahu adab namanya. Saya harap anda faham. Kita mesti ada rasa hormat terhadap pemilik blog (Tun M).

    9. Memang sahlah PakPandir08 nampak Kit Siang sangat hensem! Tiada cacat-cela…

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  2. Sri Sense Apr 4,2016 9:40 AM

    Salam Tun

    Nak kongsi sikit pengalaman 🙂

    Tempat investment forum selalu ada banyak argument about stocks and companies. So I dapat this idea suruh hantar hand phone nos to my email supaya kita boleh guna whatsapsp sebagai tempat berkomunikasi baru. 🙂

    So memang ada yang hantar and I dapat tengok wajah depa. Tiada apa yang mengejutkan sebab dah jangka yang mereka2 ini professional people, around 40 and above, ada duit dan kebanyakkan kaum Cina. Though group ini tak last long sebab masing masing pun ada kepala sendiri when comes to investing in stocks, tapi dapatlah kami kenal each other lebih rapat. 🙂

    Satelah whatsapp group tiada some of them added me to a new telegram group yang masing masing buat pula. So the relationship tak mati disitu.

    While my facebook friends some of them I tak pernah jumpa langsung, walaupun dah friends lama. Tapi to me they’re ok walaupun ada beza pendapat here and there. After all if they so teruk I can always delete them as friend 🙂

    Its true dalam internet ini tak tau siapa, tapi kalau kita baca komen, kita boleh agak agak siapa penulis. To kenal lebih kenalah buat seperti diatas.

    🙂

  3. pakpandir08 Apr 3,2016 10:56 PM

    Kepada saudara Hajar,

    Janganlah cuba terpesong dari topik sebenarnya.

    Kebanyakan orang yang bebas latar politik, masih sangsi dengan tujuan sebenar Tun. Apa yang Tun dan pembodek-pembodek kecam dahulu, sekarang pula kamu melakukannya. Sebab itu kamu disindir hipokrit.

    Sebagai contoh yang paling mudah untuk membuktikannya … bukankah saudara Hajar sentiasa katakan demonstrasi jalanan itu tidak baik, dan saudara sentiasa mengecam mengenainya …. untuk maklumat anda, Tun baru sahaja menyertai demonstrasi GST, kenapa tidak nampak pun saudara Hajar menampilkan diri mengecam tindakan Tun seperti yang kamu lakukan dahulu (mengecam sekeras-kerasnya demonstrasi pembangkang)

    Apa sebabya? kerana ia dilakukan oleh Tun sebab itu kamu tidak mengecam?

    Oleh itu, faham kenapa disindir pembodek?

  4. HBT456 Apr 3,2016 8:27 PM

    73. Wajaperak, its easy to accuse pakpandir08 as cina.

    74. I for sure will not splash salt on any wounded injuiries even if they are my rival.

    75. We are living in civilized world, not dark age or war era.

    76. It depends on them whether they are willing to admit or not.

    77. If they think they can gain votes, go a head.

    78. But if they loose votes, they have to go.

    79. That is the rule of the game.

  5. wajaperak Apr 3,2016 2:10 PM

    Assallammualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan.

    Tun..kepada yang tidak tahu Pak Pandir08 ialah seorang cina bukan Muslim.
    Jadi tidaklah menghairankan hujahnya sebegitu.

    Apa yang menghairankan ialah mereka yang tidak memberi salam kepada Tun tetapi mendakwa sayangkan Tun.

    Benarlah Firman Allah di dalam Surah Al Fath tentang kebencian orang-orang munafik terhadap orang-orang Muslim..:))

    Dan salah satu sifat orang-orang munafik..

    BILA MEREKA BERTENGKAR MEREKA MELAMPAUI BATAS…:))

    Terima kasih Tun..
    Sapa belum makan ubat..sila patuhi rejim pengambilan ubat..:))

  6. HBT456 Apr 3,2016 9:30 AM

    68. Let the foreign authorities to do their job on the links of 1mdb so that they can come up with the recommendations of do and dont.

    69. This is what umno has been preaching via malay supremacy since merdeka.

    70. I believe there must be a good reason why 1mdb happened.

    71. But for those who use 1mdb to win general election, they are just only opportunists.

    72. You think opposition parties can solve 1mdb scandal gracefully like a gentleman with undur najib, mansur gst slogan like malaysia in a third world country?

  7. HBT456 Apr 3,2016 9:01 AM

    57. Acuan mentaliti politik di negara ini boleh dikatakan, cikgu kencing berdiri, murid kencing berlari.

    58. Jika you rasa hanya kaum melayu saja yang berhak bersuara, pakat dengan dap pun takda masalah.

    59. Jika perkataan seperti c.laka, b.angsat atau ekor, you sebagai perjuang bangsa dan agama islam rasa tak best, gi buat laporan polis biarbkdn dan igp pening kepala, takda masalah.

    60. Jika you rasa hanya undi kaum melayu saja yang boleh membuat keputusan untuk negara ini, takda masalah kerana saya pun dah putus asa dengan patern undi politik kaum melayu.

    61. Semua adalah salah bukan kaum melayu.

    62. Yang betul hanya kaum melayu.

    63. Songlap ke atau tidak, you sebagai warga negara ini tetap kena bayar tax kepada putrajaya.

    64. Jika you rasa tidak baloi untuk sokong umno dan pas, you boleh undi pkr, mereka ini melayu jugak.

    65. Jika takut hilang kuasa, lebih baik duduk diam2 saja.

    66. Tunggu saja bila pm bn nak panggil the next ge.

    67. Buat terlalu banyak bantahan sini sana hanya mengundangkan unsur tidak percaya dan keyakinan kepada mana2 pihak.

  8. Hajar Apr 2,2016 10:54 PM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    Mohon izin Tun untuk berbicara dengan Saudara ‘PakPandir08’ (Mar 31,2016 9:46 AM, Mar 31,2016 11:01 AM, Apr 1,2016 9:53 AM), sahabat lama saya:

    1. PakPandir08, nampaknya anda yang memang anda sah ‘memfitnah’ saya tentang isu ‘terharu Tun muncul di Bersih 4.0’ masih belum puas hati. Tapi, kalau anda mahu saya tolong anda, saya boleh carikan mereka yang ‘terharu /sokong Bersih 4.0’ tersebut. Saya ‘terror’ dalam bab cari-mencari ni. Memang betul ada yang ‘terharu’ dan menyokong Bersih 4.0 di kalangan penulis2 di Chedet (saya pun ada baca; saya tahu sesetengah mereka). Tapi anda tuduh saya, bukan mereka. Too bad!

    2. Anda ada komen (dalam artekel terdahulu) tentang perbandingan ‘Baju Merah’ dan ‘Baju Kuning’ (BERSIH) yg saya pernah tulis. PakPandir08 kena lihat kepada akta ‘Perhimpunan Aman’. Jika melanggar, AKTA sepatutnya didakwa, tidak kira ‘Baju Merah’ atau ‘Baju Kuning’. Bukan begitu PakPandir08? Takkan pilih bulu kot seperti sesetengah orang. Kalau geng sendiri, buat salah okay saja, boleh tolong beri alasan bod*h lagi.…tapi kalau ‘musuh’ silap sikit kutuk berlebih-lebih…tapi orang sebegini rasa mereka adil & bersih. Adilkah? Di blog Chedet pun ada yang bersikap sebegini. Saya bimbang orang sebegini yang ganti ‘rejim Najib’ – 2×5.

    3. Tentang isu sokong ‘Tun M sama dengan sokong Kit Siang’, bukankah anda ada menulis seperti berikut (yang membawa maksud pembodek2 Tun juga sokong Kit Siang):
    ///
    http://chedet.cc/?p=2003#comment-130645

    TIBA_TIBA … sekarang pula Tun kata ini kerjasama atas peranan rakyat … pembodek-pembodek pun TIBA-TIBA tidak mengeluarkan istilah DAPIG, malah katakan Lim Kit Siang sangat hensem …
    ///

    Kalau dah kata Kit Siang HENSEM, mesti sokong kan? Maaflah, jika saya dalam keadaan sedar/waras (tidak taksub) rasanya tidak akan kata Kit Siang hensem (sorry, to me he is SO not handsome). Tapi kalau saya memang ‘penyokong taksub’ Kit Siang, mungkin saya akan kata dia hensem (seperti kata anda). Tak gitu PakPandir08? Tapi bagi saya Tun M memang hensem.. bukan sebab saya ‘pembodek’ seperti anggapan anda.

    4. Tentang ‘Deklarasi Rakyat; di mana Pembangkang dan NGO2 turut serta, PakPandir08 jangan tuding jari kepada Tun M saja. Tun sudah berusia melebihi 90 tahun. Dia TIADA kekuatan fizikal untuk mengheret mereka semua ke sidang media ‘deklarasi’ tersebut. Mereka datang dengan SUKARELA & atas ‘niat apa’ hanya mereka saja yg tahu (tapi saya sudah mula nampak niat sebenar mereka). Kalau nak marah, anda pun patut marah mereka (DAP/ PKR/ Amanah/ etc.) yang mahu terlibat dalam ‘deklarasi’ tersebut. Tiada siapa2 yang PAKSA mereka. Tun M pun tak paksa.

    5. Kit Siang & gang bukanlah golongan yang baik sangat seperti yang anda gambarkan. Siapa yang banyak memfitnah Tun semasa Tun PM dan mengganggu banyak projek2 yang Tun sedang bangunkan dengan pelbagai tuduhan2 melulu untuk menggagalkan usaha Tun? ISA digunakan untuk menjamin keamanan/kestabilan negara, dan bukan ahli2 parti Pembangkang sahaja yang di ISAkan. Sila bercakap berdasarkan FAKTA sejarah.

    6. Tapi, saya mesti puji PakPandir08 kerana boleh dikatakan patuh (most of the time) kepada ‘Comment Policy’ blog Chedet dari segi ‘stick to the topic – relevant topic’, tidak melencong seperti sesetengah orang. Tahniah! Tapi, amat tidak sopan anda guna perkataan ‘ekor’ untuk merujuk kepada manusia. Tapi ‘kawan Dewasa’ anda tidak pula menegur anda ye…adakah kerana anda berdua satu kapal/geng? Alahai…rupa2nya jika nak menegur pun main pilih-pilih… kalau saya buat silap sikit, pantas menegur sampai apa yang ditegur pun tidak diperhalusi terlebih dahulu sehingga buat kesilapan bod*h (stup*d mistake) kerana jahi*l.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  9. Sri Sense Apr 2,2016 10:28 AM

    Salam Tun

    I baca news ini with interest

    Perda explains land sale to Guan Eng

    BUTTERWORTH: The Penang Regional Development Authority (Perda) sold the land in Tok Keramat cheap for the poor, said its chairman Datuk Shabudin Yahaya (pic).

    – Noble idea 🙂

    Chief Minister Lim Guan Eng had asked why the 3.461ha of land in South Seberang Prai district had been sold for RM1.427mil, when its market value was RM16.636mil according to the valuation for its stamp duty.

    Speaking at a press conference Friday, Shabudin explained that Perda sold the land to the developer at a lower price to ensure that houses were affordable.

    “The land was sold with a condition that the developer must only build low-cost homes and some affordable houses priced at RM200,000 for 250 house buyers.

    “If the land was sold at market value together with the house price, how much would the final selling price be?” asked Shabudin, who is also Tasek Gelugor Umno MP.

    – Now I teringat Khalid Ibrahim. Ada kes, Khalid jual tanah kat developer. Developer pergi jual kat another developer harga tinggi. Untung giler-giler. So Khalid mengamuk. Kes ini dulu ada keluar kat kinibiz. 🙂

    In response, Lim said Perda should have taken the initiative itself to build low-cost houses on the land, instead of selling it to a private developer.

    “They are getting financial assistance from the Federal Government to build public housing, why are they selling the land?

    “What is the point of having Perda if that is the case … might as well dissolve Perda.

    “Their function is to develop residential facilities for the poor and needy in the district,” he said after launching the website of the Penang Transport Master Plan at Komtar Friday.

    – Agree. Kenapa tak buat sendiri? Lagi untung. Boleh buka peluang kerja untuk rakyat Penang. Boleh dapat pahala. I juga teringat arwah ayah. Arwah ayah ada tanah tapi tak cukup duit nak develope, so JV, developer bagi 3 bijik rumah. Bukanlah rumah besar, tapi rumah teres setingkat sebanyak 3 bijik. Ok jugak tu boleh sewa atau jual buat profit. 🙂

    Earlier, Lim said Land Office records showed that the deal for the land, which was divided into 18 lots, was done on July 28, 2015 and the plot was sold to a private developer.

    Lim then invited Shabudin for “a cup of coffee” to explain the matter.

    – Hmmm teringat satu kawan Singapore, orang Melayu, dulu dia ada kata LKY kalau panggil minum tea bagus, sebab ada peluang besar dalam politik, so ramai tunggu peluang ini. Dan peluang ini amat jarang timbul. I also ada kawan Cina Singapore, boss dia pulak kena dera dengan first lady, so the whole department kena tutup, dia kena merantau jauh cari makan. My son pula suka Singapore bukan pasal clubbing but pasal well managed country. 🙂

    GTG Happy Saturday!

  10. HBT456 Apr 1,2016 8:09 PM

    56. If general election is called right after sarawak independent state election, bn will win.

  11. HBT456 Apr 1,2016 8:06 PM

    50. http://www.malaysiakini.com/news/336165

    51. Igp under kdn.

    52. Only sago kdn minister cum dpm can do what he wishes, the curse of rahman will be a reality.

    53. Dsn will be the last umno president as pm.

    54. Raja-raja kami berdaulat.

    55. Agong kita tetap berdaulat.

  12. perihatin49 Apr 1,2016 12:58 PM

    Assalammualaikum Tun dan pakpandir80,

    Wahai pakpandir80, kamu ada menamakan orang-orang yang bersama Tun adalah pembodek-pembodek Tun. Bagaimana pula dengan orang-orang yang menyokong DSN, kan dipanggil PEMBODEK_PEMBODEK juga, Pembodek DSN????? Jadi kedua-duanya sama saja. Dua kali lima.

    Yang penting apakah isu yang dibangkitkan/diperkatakan. Tun telah membangkitkannya. Walaupun dijawab tetapi tidak consistan (berubah-berubah) dan tidak jelas dan tidak disokong dengan dokumen-dokumen yang lengkap. Adakah pakpandir80 bersetuju dengan ini? Tun dan dikalangan rakyat tertanya-tertanya apakah yang sebenarnya berlaku.

    Jika pakpandir80 ada butir2 dan dokumen-dokumen yang lengkap silalah maklumkan. Perkara ini telah lama berlarutan. Malahan di Perlimen kerapkali dibangkatkan tetapi tidak mendapat jawapan sebenar.

    Perlu diingat jika kita menyebunyikan fakta KEBENARAN dan bersekonkol dengan penyelewengan seksaan AMATLAH PEDIH.

    ALLAH amat mengetahui segala yang berlaku, lambat laun akan TERBONGKAR jua. InsyaAllah.

    YA ALLAH DI PAGI JUMAAT YANG MULIA DAN BERAKAH INI TUNJUKKAN KEPADA KAMI KEBENARAN APA YANG BERLAKU SUPAYA KAMI TERUTAMA RAKYAAT MALAYSIA INI BERHENTI DARI FITNAH MEMFITNAH DIANTARA SATU SAMA YANG LAIN. HANYA KEHADRATMU YA ALLAH KAMI BERSERAH. AMIN, AMIN, AMIN, YA BIL ALLAMIN.

  13. pakpandir08 Apr 1,2016 9:53 AM

    kepada pembodek-pembodek yang angkuh,

    kalau pandai sangat, panggil Tun buat Deklarasi Rakyat 2 tanpa penglibatan pembangkang

    masa itu, tengoklah berapa ekor yang akan hadir

    keangkuhan kamu jelas dipaparkan disini dengan memberi pelbagai alasan kenapa Tun sanggup berduduk dengan pembangkang (menghalalkannya) … pada masa yang sama pula, kamu mencemuh pembangkang yang berduduk dengan Tun (kebayakannya ditahan bawah ISA masa pentadbiran Tun)

  14. sudin Apr 1,2016 8:47 AM

    Assalam Tun.

    Dah kena label bisu, pekak, buta, makan dedak dan lain-lain pun masih lagi tak punyai perasaan hargadiri, masih berterusan kena ikut telunjuk Najib & Rosmah?
    Dah takde maruah lagi ke pemimpin2 kaki bodek di Malaysia ni?

    Gara2 UMNO dah tak relevan….

  15. HBT456 Apr 1,2016 8:14 AM

    Menang pun you CANNOT escape…

  16. HBT456 Apr 1,2016 8:13 AM

    46. Jika tiru pun boleh menang, it simply means you are a copy cat.

    47. Menang pun, you can escape the title of copy cat.

    48. If you took rakyat for granted, they too took you for granted.

    49. Even public transport and education can be politicalized based on malay and islam supremacy to support cronies, you think this country got hope?

  17. Hajar Apr 1,2016 12:14 AM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    Mohon laluan Tun untuk berkomunikasi dengan ‘Sri Sense’:

    Sri Sense, I think BN Penang must be more aggressive – tiru macam DAP/PKR/PAS… bongkar sampai terburai skandal LGE. DAP (Kok) should not have used the “Peoples’ Congress” for DAP’s internal issue – unethical. LGE tu anak Kit Siang kan… DAP ni party dinasti..

    Tentang ‘statement Tun’ masa PC yang dia ‘diktator’, most people did not get the ‘real message’ – makna TERSIRAT. Cara Tun bercakap banyak berkias, berlapik dan sinis. Kita kena tengok suasana sekeliling dan ‘nada suara & riak muka’ Tun dan konteks semasa bercakap. Cuma orang yang biasa dengan cara Tun faham bila Tun sebenarnya ‘perli’ orang lain dengan merujuk kepada diri sendiri…lagipun kita semua tahu Tun meletak jawatan dengan cara baik, bermakna Tun bukan seorang diktator…diktator samada mati dalam jawatan atau ditumbangkan dengan keganasan.

    Pada pandangan saya mesej sebenar Tun (dengan izin Tun…jika keterlaluan jangan siarkan) ialah:
    “Padan muka hangpa semua… (ditujukan kpd mereka yang berkenaan dalam ‘’Kongres Rakyat’ & mereka yg sewaktunya dengan nya) dulu dok kata kat aku – diktator, mahazalim, mahafiraun… la ni hangpa semua dapat PM (DSN) yang betul2 diktator yg mahazalim macam yg hangpa dok kata kat aku masa aku PM….la ni orang tua ni lah yang nak tolong hangpa semua turunkan DIKTATOR NAJIB…”, sambil Tun tersenyum manis kepada para petugas media (yg ramai tidak faham mesej sebenar Tun )…

    Mereka yang tidak memahami Tun akan ambil kenyataan Tun secara ‘tersurat/literal’ saja. Kasihan saya tengok mereka yang terkinja-kinja, bersorak-sorai kerana ingatkan Tun sudah insaf dan ‘benar2’ mengaku dulu dia ‘diktator’. Kalau guna logik akal, takkanlah seorang ‘bekas?’ diktator (atau ‘Diktator pencen’ seperti yang Mat Sabu gelar Tun – even before the PC he said this) boleh pergi sana-sini dengan bebas tanpa perlu pengawal yang ramai & banyak pula peminat2 Tun yang nak bersalam.. orang yang tidak boleh berfikir secara rasional & kurang cerdik saja yang masih kata Tun ‘Diktator Pencen’ dan beri macam gelaran lagi…Tun pun minta didakwa kalau pernah terlibat korupsi/salah-guna kuasa semasa jadi PM…berani kerana benar.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  18. HBT456 Mar 31,2016 8:48 PM

    42. http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/03/31/phang-police-statement-recorded/

    43. The political fact is both bn and opposition parties can never make penang a singapore.

    44. Singapore could be independent because tunku abdul rahman saw young lee as a very bright leader whom he knew he would be a threat to umno leadership.

    45. The rest is history.

  19. Sri Sense Mar 31,2016 5:00 PM

    Part Kim Siang dan Tun M, I think okay, dua2 pun orang lama dalam politik. Idealogi politik mungkin tak sama tapi for rakyat, tidak ada salahnya bersama untuk satu tujuan. Tidak perlu dipolitikkan 🙂

  20. An'dizzy Mar 31,2016 4:32 PM

    Salam Tun dan semua,

    “Najib belanja 60 juta pada percutiannya” kata WSJ
    Hello WSJ! Takat 60 juta ko nak kecoh?! Tu baru puluh juta lah bai! Bukan billion atau trillion ko nak bising
    Ni kan PM kesayangan rakyat, rakyat mana sanggup lihat PM mereka sedih-sedih tak cukup belanja…

    c/paste;

    Pm sayangkan bini dia.. dia mampu kita tak mampu… kita pon terima je lah sebab dulu tersalah undi.. hehe sekian

  21. Sri Sense Mar 31,2016 4:22 PM

    Salam Tun

    IMAO Tun M letak jawatan PM dulu because Tun letih pembangkang kata Tun pemimpin secular, by putting Pak Lah anak guru agama sebagai pengganti dapat tone down perception ini. Unfortunately Pak Lah pula sleeping on the job and got married to his housekeeper. 🙂

    Seperti Tun sebut earlier memang intention Tun nak Najib naik sebagai PM, sebab bapa Najib pernah bantu Tun M dan tentunya Najib boleh jadi PM yang baik sebab bapa dia pernah jadi PM.

    I rasa niat Najib sebenarnya nak impress Tun M yang dia boleh buat lebih bagus dari PM2 yang lampau, unfortunately lagi banyak Najib cuba lebih banyak lubang Najib gali. Now rakyat pulak almost tertimbus. Adoi!

    I think Najib’s biggest mistake adalah tak nak berhenti dengan cara baik sebab sudah memang jadi tradisi dalam UMNO kalau PM tak boleh handle negara dan rakyat Malaysia yang berbilang kaum, kena bagi orang lain dalam UMNO naik sebagai pengganti. Cuba tengok sejarah UMNO balik. 🙂

    Now tak pasal2 ada deklarasi rakyat. Jenuh rakyat bersuara tak nak dengar pun. 🙁

    IMAO.
    Sri Sense 🙂

  22. perihatin49 Mar 31,2016 1:11 PM

    Salam Tun,Semoga berada dalam kesihatan sehat sejahtera,

    Saya berpendapat anggapan pakpandir08 tidak tepat. Kita orang Malaysia biasanya tidak akan menyatakan apa yang tersirat secara terbuka. Kononnya nak menjaga hati. Apabila tindakan/luahan tidak diperhatinkan maka terbukalah yang tersembunyi. Oleh itu kita janganlah melihat pada luaran sahaja, kita perlu juga mendalami akan apa jua yang dipertikaian/dibangkitkan. Sebagai seorang insan yang dijadikan olih Allah, masing-masing ada tanggongjawab yang digariskan dalam AlQuran dan Hadis.

    Dan perlu ingat diantara kita ada orang Ke 3 ia itu setan. Ia telah bersumpah dihadapan Allah akan memporakperandakan sekelian umat. Kita yang telah diberi otak kita berupaya memikirkan yang terbaik berdasar kepada keadan dan maklumat-maklumat yang ada. Jika tidak benar nyatakan bukti-bukti yang sebenar-benarnya semasa ianya berbangkit, supaya kita tidak memikirkan sebaliknya. Jika kurang jelas dan ada sesuatu yang disembunyi akan menyebabkan Fitnah. Perlu di ingat Allah amat memurkainya.

    Yang PENTING yang Benar perlulah katakan BENAR manakala yang salah janganlah berat untuk mengatakan SALAH. Dan tidak perlulah kita berdolak dalik, akhirnya akan diketahui juga kebenarnya.

    KALAU NASI DAH JADI BUBUR nampaknya makan buburlah kita!!!!!

    Perlu di ingat Allah mengetahu apa yang sebenarnya berlaku.

    Sebagai renungan. Musim Haji 2015 dulu berlaku insiden kren Tumbang. Di Mekah ia itu tempat yang TERPELIHARA yang ALLAH wajibkan semua umat Islam yang berkemampuan hadzir. Kenapa ini berlaku Renung-renungkanlah.

  23. pakpandir08 Mar 31,2016 11:01 AM

    Kepada pembodek-pembodek (terutamanya saudara Hajar),

    Renunglah perkara berikut:

    (1) Peranan Tun
    – Sekiranya hari ini, Tun mendiamkan diri dan masih berbaik dengan PM kerana PM menurut kehendak Tun, apakah pendirian kamu?
    – Agak pasti kamu akan katakan isu 1MDB itu semuanya fitnah dari pembangkang. Sebab itulah kamu disindir pembodek, kerana kamu sokong individu dan bukannya isu semasa

    (2) Masa depan
    – Bolehkah kamu berdoa agar Tun berumur 200 tahun? Suatu hari nanti, Tun akan meninggalkan kamu
    – Pada masa ini, Tun masih berpengaruh dan suara beliau masih membawa impaks sedikit sebanyak. Kalau ikut cara pembodek, apakah kesan masa yang akan datang apabila ketiadaan Tun?
    – Ikut sahaja budi bicara tokoh yang kamu sokong? Atau sistem yang lebih telus?

  24. sibotak Mar 31,2016 10:38 AM

    We accept and we respect the AG decision supported by the Law Ministry
    On expects of their decision and conclusion
    Based on the Judiciary System

    But the fact Najib appoint a new a AG for his matters
    Is clearly seen Malaysia Judiaciary System is Not of its Foundations
    This is Un Lawful and Illegal

    I need not be A Lawyer to say this
    It is common sense
    Hope the Judiciary System must uphold its foundation

    It’s so embarrassed to the World knowing of Najib incompetence and many doubtful matters
    Yet our Judiaciary System lost its Foundations

  25. sibotak Mar 31,2016 9:56 AM

    World is looking at Najib
    Najib is too busy counting his said donations
    No time to look himself at the mirror
    Asking the very questions
    Am I Fit to be the be The Prime Minister of Malaysia ?

    A Minister should be Busy of implementing ,Infrastructuring Malaysia Economy ,Development
    Najib is far too Busy to secure his Seat , it’s getting cold
    This is just the Bit
    Coming Elections Najib White hair , White Eye Brow will be gone
    So will. Najib

  26. pakpandir08 Mar 31,2016 9:46 AM

    Kepada saudara Hajar,

    Janganlah cuba putar belit, tidak pernah saya katakan Tun sokong Lim Kit Siang. Kamu boleh buktikan dari kenyataan saya sekiranya kamu menjumpainya. Saya hanya seperti kalangan umum yang mempunyai kesangsian.

    Secara umumnya, ramai yang amat sangsi dengan motif Tun, kerana sampai hari ini, persoalan berikut masih tidak dijawab:

    (1) Berapa kali lagi?
    – Dulu menyeru orang sokong Abdullah, orang sokong
    – Lepas itu menyeru menumbangkan Abdulah, orang ikut
    – Dulu menyeru orang sokong Najib, orang sokong
    – Sekarang menyeru orang menumbangkan Najib, nak buat apa?
    – Ikut lagi? Mana ada orang sebodoh untuk dipatuk ular 2 kali? Yang pengganti itu pasti lebih baik atau lebih buruk?

    (2) Ada cara lain?
    – Apa yang orang nampak adalah pemimpin baik atau tak baik itu diukur dengan budi bicara Tun. Orang itu dikatakan baik sekiranya Tun suka dan sebaliknya
    – Orang lebih cenderung kepada ketelusan undang-undang & perlembagaan. Dan biarlah sistem menghukum yang tak baik
    – Namun, dalam deklarasi rakyat, satu perenggan pun tidak menyentuh mengenai konteks ini. Sebab itu orang berpendapat ia lebih kepada peribadi

    (3) Disebabkan siapa?
    – Lebih dari 22 tahun, rakyat disemai dengan ilmu-ilmu bahawa DAP itu amat merbahaya. Mereka sentiasa mempunyai motif dibelakang dan langsung tidak boleh didekati sama sekali
    – Hari ini, deklarasi rakyat dibuat bersama-sama pemimpin DAP dan pembangkang
    – Orang yang sudah disemai dengan ilmu-ilmu kejahatan DAP sudah tentu terkejut dan bertanya, adakah kami ditipu 22 tahun yang lalu, atau pun akan ditipu kali ini?
    – Namun, hanya nampak pembodek mengecam golongan yang mempunyai kesangsian ini

    (4) Apakah pendirian sebenar?
    – Dulu katakan pembangkang menumbangkan pemimpin dengan cara yang tidak berpelambagaan. Sekarang apa yang kamu buat itu apa bezanya?

    Sebenarnya, untuk mendapat sokongan itu bukannya susah. Orang yang terbangun atau insaf dari kesalahan dahulu, dan menampilkan diri untuk memperbaiki kelemahan yang lalu, sentiasa akan dapat sokongan yang padu …

    Namun, apa yang orang nampak, hanyalah satu fenomena … salahkan orang lain, sendiri semuanya betul ….. kalau macam ini, sampai hari khiamat pun tanda tangan deklarasi rakyat itu hanya dapat memenuhi bakul motorsikal …

  27. Sri Sense Mar 31,2016 9:36 AM

    Salam Tun

    I tak fancy TV3. I pernah deal with them long time ago. They are more of copy paste type. Mana mereka rasa contoversy, penting bagi depa highlight to get more audience, depa akan gunakan. More of potong and tempek type. Lebih baik Bernama, ada fair reporting. 🙂

    Tambahan sekarang orang TV3 ada duduk tempat tertinggi sisi Najib, lagi lah. So I memang tak tengok TV3 lagi, kalau ada wajah Najib kat mana2 channel astro sekali pun, tangan dah guna remote tukar channel. I dah malas nak dengar propaganda mereka which is very ‘basi’ to me. 🙂

  28. Sri Sense Mar 31,2016 9:20 AM

    Salam Tun dan selamat pagi rakan seperjuangan

    Hajar, depa tak ada isu. Dalam sibuk2 depa hentam banglo LGE, Khir Toyo out on parole.:)

    Depa guna isu ‘dictator’ pula sebab Tun ada sebut ini masa PC, so by saying Mahathir was a dictator nampak Najib kurang salah, and of course kalau pembangkang pula guna isu dictator ini boleh kuburkan UMNO for good 🙂

  29. HBT456 Mar 31,2016 7:57 AM

    31. At the age of 90 years old, tdm had chosen to terminate his umno baru membership along with his beloved wife, tsh.

    32. Tdm had indeed made the wisest decision to end race and religion supremacy.

    33. There is nothing to worry at all.

    34. Good, bad or ugly, the answer will be reflected in the ballot boxes.

    35. For those who anti tdm today shall never have the gut to admit their blind worship of money and power.

    36. As usual, the easiest way out is to blame tdm.

    37. As usual, the easiest way is to blame the public.

    38. They will never admit their own greed, and they will continue to defend themselves even if the public and world said they are wrong.

    39. This is the consequences of money politics.

    40. Will they get the mandate when next ge is called?

    41. Will dsm has the gut to lead ph to end rrace and religion supremacy policies ala malay bumiputra quota gracefully?

  30. Hajar Mar 31,2016 7:15 AM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    1. Risiko yang Tun ambil bila tampil bersama Pembangkang @ Kit Siang amat tinggi; sebab itu saya berasa kurang senang dengan ‘deklarasi’ melibatkan Pembangkang (Si PakPandir pun sudah ‘fitnah’ saya buat U-turn…kononnya saya sudah menyokong demonstrasi jalanan ‘Bersih’ yang kotor).

    2. Salah satunya ialah risiko Tun di PERLEKEH dan dihina oleh Pembangkang seperti yang si PakPandir sedang lakukan. Yang menggelar Tun ‘Diktator Pencen’ pun ada (mungkin orang yg menggelar jah*l; mana ada ‘diktator’ yang sempat bersara/meletak jawatan – inipun satu penghinaan).

    3. Fakta bahawa Pembangkang (tujuan sebenar mereka saja yang tahu) yang mahu bersama Tun disembunyikan oleh PakPandir yang kaki ‘kelentong @ goreng’ (jangan goreng sampai ‘bont*t kuali’ hitam sudahlah…bau hangit…pecah tembelang…kayanya Bahasa Melayu!)

    4. Lagi satu, mengapa pula di ‘Kongres Rakyat’ wakil DAP (Kok) beriya-iya mempertahankan LGE? Wajarkah? Saya ‘gelihati’ bila baca alasan2 dangkal beliau mengapa harga jualan ‘Banglo Diskaun LGE’ dibawah harga pasaran, seperti ‘Feng shui tak baik’, ‘jual kepada rakan (diskaun berjuta ringgit?)’, ‘bangga jual kepada CM’, etc.

    5. Yang peliknya ada yang kata ini (skandal banglo LGE) bukan isu penting/besar. Adakah isu makan ‘telur penyu’ (yg halal) lebih besar dari isu rasuah yang melibat Ketua Menteri? Sebenarnya DAP (dan Kok) berjaya mengaburi mata banyak pihak tentang kepincangan pemimpin2 mereka. dan berjaya mengalih perhatian rakyat terhadap salah-laku LGE.

    P/S: Kepada saudara ‘Cruze’, tujuan kita semua sama – perjuangan dalam menegak kebenaran Cara saja yang berbeza. Mana2 pemimpin rasuah tidak kira parti mesti ditolak dan dikutuk tanpa ‘memilih bulu’(tiada pengecualian).

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  31. daeng Mar 31,2016 6:31 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Pakpandir08 ini macam orang beb*l, dia ni seorang “rabun dekat”.

    Dia tidak nampak langsung keburukan besar yang dilakukan sepanjang Najib menjadi PM.

    Hanya orang banyak makan rasuah sahaja terjadi begini.

    Itu sebablah ramai ahli-ahli tertinggi umno dan veteran-veteran umno yang banyak makan rasuah minda mereka nampak kebaikan kepada perkara haram, tetapi perkara baik yang halal mereka ni tidak nampak.

    Terima kasih Tun.

  32. Albert Mar 31,2016 5:42 AM

    Tun,

    The end begins, please help us rebuild a nation where equality, inclusiveness and morality comes first above all else. The whole world watches.

    https://swk.global.ssl.fastly.net/2016/03/first-1mdb-arrest-former-senior-fund-manager-faces-us-extradition-request-in-abu-dhabi-exclusive/

  33. rimba.emas Mar 30,2016 11:54 PM

    Salam Tun.

    1. Kali ini Rimba Emas hanya hendak tulis apa yang terlintas di fikiran sahaja. Pasti siapa pun tidak akan ambil pot , tidak kisah pendapat ini tidak di terima atau ambil peduli. Wal hal yang memilih PM sekarang pun di tolak tidak kira sifu atau tok gurunya.

    2. Kejadian manusia awal lagi dari Tok Adam ( Nabi Adam a.s ) telah berlaku pergaduhan sehinggakan membawa kepada pembunuhan seorang anaknya Habil oleh Qabil kerana ‘cemburu’ bila salah seorang dikahwinkan dengan wanita yang turut diidami kembarnya.

    3. Juga dikisahkan berlaku penolakan oleh Melayu UMNO sendiri terhadap pengasasnya bila hendak di buka kepada berbilang bangsa.

    4. Ya betul kepimpinan ketika itu boleh menolak Presiden sendiri, tetapi ada satu jiwa didalamnya iaitu jiwa perkauman yang menebal sehingga tidak membenarkan bangsa lain menganggotainya.

    5. Satu lagi jiwa yang ada dalam UMNO iaitu adanya ahli-ahli yang akan mengambil UMNO dari pengasas asal dan mengekal untuknya. Satu sifat tidak mengenang budi bak mencuri ideologi orang yang menciptanya.

    6. Semua jiwa ini tidak akan dapat mencipta manusia-manusia yang baik seumpama Khalifah Omar Abd Aziz dan Rasullulah s.a.w yang diriwayatkan sebagai pemimpin berjiwa rakyat dengan contoh-contoh perlakuan terhadap hak milik rakyat dan sanggup hidup susah seperti rakyat.

    7. Berbalik kepada YB Lim Kit Siang ( Wakil rakyat satu daerah di Johor ) beliau adalah pemimpin pembangkang dari DAP. Bermakna ada yang memilihnya menjadi wakil walau pun di anggap musuh bagi orang UMNO.

    8. Ada kajian mengatakan dari pilihanraya awal sehinggalah yang kemudiannya bila kemenangan berkurang maka pengasas ingin menambah sokongan baru dari bangsa lain, tetapi UMNO menolak dengan bekerjasama dengan Parti lain seperti MCA.

    9. Bagi negeri Pulau Pinang kemasukan Gerakan melalui MCA menambahkan kemenangan kerajaan BN.

    10. Kini rakyat memilih DAP dan menolak Gerakan, sementara UMNO masih mempertahankan Gerakan. Kerana adanya jiwa perkauman serta lupa budi dan membela yang bersalah maka akhirnya menolak Parti yang di pilih sebahagian rakyat sebagai lawan dalam perebutan untuk memerintah.

    11. Betul ini di pandang dingin sebab ia ‘Deklarasi Rakyat’ secara jalan pintas tapi bayangkan kalau ia bersatu berlawan secara pilihanraya maka peratusan boleh menjadi sama rata.

    12. Semuanya bergantung kepada pilihan kita yang memilih Parti yang bermusoh ini dan boleh dikata ujian kedunian.

    13. Terbaik seperti pemimpin yang digambarkan dalam al-Quran membahagiakan kita hingga ke akhirat.

    Wallahua’lam.

  34. Sri Sense Mar 30,2016 10:37 PM

    Salam Tun

    Nufam: Behaviour of DPM’s daughter reflects her upbringing
    National Union of Flight Attendants Malaysia says Nurulhidayah Ahmad Zahid’s comment on “old stewardesses” shows her father is not a “people’s person”.

    – Hmmm, apa pasal dia cakap macam tu, dia nak MAS ambil pekerja Bangla, Indon ke? 😐

  35. malaysian1000000 Mar 30,2016 9:28 PM

    Salam,

    Inilah istilah ke-RAJA-an dah jadi KERA-jaan. Mula – mula dapat pangkat bagai KERA di bagi bunga. Bila dah kena tegur jadi pulak bagai KERA kena belacan.

    Betul juga kata orang tua “anak di rumah mati kelaparan, KERA dalam hutan disusukan”

    Cakap bahasa manusia buat buta, pekak dan bisu. Kena cakap bahasa KERA.

    Tapi penyokong TUN tak pandai cakap bahasa KERA, mungkin Pak Pandir08 dan TokJangut boleh tolong? Sebab ada persamaan macam KERA-jaan.

    Istilah “dedak” ni tak boleh guna pakai dah, pakai istilah pisang pulak. Sebab lumrah KERA bila di kacau pisangnya mengamuk KERA.

    TQ

  36. WandyCaswady Mar 30,2016 9:26 PM

    UMNO xda dalam Sarawak…

    Tp Sabah ada…

    Tp mengapa Najib asyik pi sana siap kira?

    Nampak x permainan Najib ttg penangguhan kuasa Sarawak?

    BN di Sarawak… Xsama di Semenanjung…

    Kanapa UMNO Sabahan sanyap saja??

  37. WandyCaswady Mar 30,2016 9:19 PM

    Assalamuaalaikum SPRM…

    Selepas Si burung Keruak dpt habuan projek dekat Sarawak…

    Ada depa pegi cek ka? Halo SPRM….

    999

    Boleh tangkap SPRM?

    Pelacur dpn balai Bukit Bintang pun xditangkap… Pengemis diusir…

    Mcm mana nak tangkap SPRM boss???

  38. musato Mar 30,2016 9:04 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya bersetuju dengan kenyataan pakpandir yang orang biasa biasa fikir Tun perlukan sokongan pembangkang untuk dapatkan lebih nombor untuk ke 1,000,000.

    Tapi saya kira ia bukan untuk kredibiliti. Ia adalah untuk menunjukkan majoriti. Seperti kenyataan Najib, lebih satu undi pun menang.

    Permainannya adalah mudah. Dapatkan majoriti. Najib perlu sediakan majoriti beliau dan Tun juga perlu sediakan majoriti Tun.

    Samada pembodek ker, pembangkang ker, kumpulkan majoriti.

    Terima kasih Tun.

  39. shahrul8281 Mar 30,2016 8:32 PM

    Hari ini 30/03/2016
    Saya dah pun isi borang deklarasi rakyat.
    teruskan perjuangan Tun.
    Doa saya agar allah berikan kesihatan yg baik pada tun dan keluarga.

  40. Sri Sense Mar 30,2016 6:18 PM

    Salam Tun

    Salleh: Four Corners accepted Dr M’s narrative hook, line and sinker

    Communications and Multimedia Minister Salleh Said Keruak says the Four Corners TV programme did not attempt to present a balanced report . He has issued this press statement.

    http://www.freemalaysiatoday.com/category/opinion/2016/03/30/salleh-four-corners-accepted-dr-ms-narrative-hook-line-and-sinker/

    – Hmmm butakah aku bila lihat Sirul cakap seperti dipaksa2 menyokong Najib dan balu siPI tu seperti dipaksa2 minta maaf dengan Najib. Butakah aku? Butakah aku? 🙂

  41. cruze Mar 30,2016 5:46 PM

    Haaaa kan hari ini juga ada petunjuk bahawa (spad) kerajaan makan gaji buta.
    Dahulu tu pemandu teksi bersekongkol dengan najib kutuk kereta proton sempitlah itulah, inilah niat kamu buruk seburuk hati kamu semua yang bersekongkol dalam mengutuk tun dan proton pada waktu itu. Pemandu teksi yang ikhlas tidak termasuk dalam golongan yang bersekongkol dengan najib.

    Hari ini kamu lihatlah, bukalah seluas2nya mata dan hati kamu adakah najib melihat akan nasib kamu melalui spad?

    Jadi…sama samalah kita rakyat yang tertindas ini tidak dapat perhatian pun dari kerajan mahu pun raja raja tidak membela nasib ekonomi rakyat.

    Fikirlah dengan hati yang bersih.

    Asalamualaikum semuga malaysia sejahtera, aman, damai, maju serta berikanlah balasan terhadap pemimpim yang tidak amanah serta utamakan kekayaan peribadi mereka ya allah.

  42. Sri Sense Mar 30,2016 5:22 PM

    Salam Tun

    Heading news portal

    Kelantan among highest recipients of federal aid in 2015

    – Hmmm deklarasi kelantan or deklarasi umno kelantan? 🙂

  43. amd trmz Mar 30,2016 4:38 PM

    OOOOOOOOOIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII NEJIBBBBBBBB!!!!!!!!!!!!!!

    Nak jeritt dah ni

    2.6 Billion ke 4.2 Billion
    pendedahan ABC News Australia siap ada pecahan nejib rojak sibadut panda buat ape dengan duit tu!!.AKU BAGAI NAK GILE IDUP KAU SENANG JE HIDUP MEWAH

    TENGAH TUNGGU NEJIB ROJAK BILA NAK SAMAN WALL STREET JOURNAL SEKARANG ABC NEWS PULAK

  44. HouseWife Mar 30,2016 2:00 PM

    Assalamualaikum Tun,
    Tun dah buat mereka tak senang duduk. UmnoN (UmnoNajib) dah gelabah Tun. Mereka teropong segala gerak geri Tun. Mereka larang Tun sebok hal mereka tapi beria benar mereka nak tahu hal Tun…apa Tun buat, apa Tun cakap, apa Tun makan…yang pasti bukan dedak sesiapa (Para 11). Mereka boleh gelar Tun bermacam2 ikut sedap mulut dan ada yang biadap, tapi bila Tun cuit mereka sikit kepala dah berasap, gelabah, lintang pukang tak tentu hala. Ni apasal tak faham2 apa maksud Tun bila Tun gelar UmnoN ni pekak, bisu dan buta? Tun cakap pun berkias dan bersopan juga bukan macam kebanyakkan UmnoN yang tak beradab.

    Tun has lots of wits and sometimes playful when making speeches. This is the charismatic character that is inborn in Tun that none others have. Kata2 Tun nampak lembut tapi tajam bermakna. Tun likes to play around with words. And this time Tun shoots UmnoN with the words ‘pekak, bisu dan buta’. And they can’t catch the meaning, after all these years with Tun? And listen too at the time when Tun said ‘I’m a dictator’, listen to Tun’s tone and how he said it. I believe Tun said it in jest, playing around with the minds of these ‘peanuts’ who get short-circuit so easily. Tun is testing at what level of madness they could become…tier 1, tier 2, tier 3? And they will bring this ‘dictator statement’ to their campaigns, kan Tun.

    Their reactions are utter utter childish and kind of lost in translation, they couldn’t understand why Tun defined them as such. They are a great disappointment. And this doesn’t look good in the eyes of the people. The pressure in on UmnoN now, not you Tun. They have an enormous work to proof that they’re not ‘pekak, bisu dan buta’, and that they’re still relevant to all Malaysians, not to Melayu saja.

    Pada pandangan saya Tun, jikalau BN nak menang next PRU, dengan keadaan UmnoN sekarang yang nampak terlebih megah pegang kuasa, parti2 lain dalan BN mesti bijak dan berani tuntut lebih bersuara…kalau nak selamatlah. Sebabnya Melayu di bandar2 lebih peka dengan keadaan semasa dan saya fikir talihayat UmnoN di bandar2 sangat tipis atau nyawa2 ikan. UmnoN/BN, masa tidak menyebelahi kamu. Tun has got nothing to lose, kuasa dan kedudukan pun tak ada, yang ada hanya ketajaman pena dan minda Tun, ini pun sejata yang dah buat mereka gelabah.
    Sad to say, MCA dan Gerakan dll hanya berani membabitkan diri dalam isu pembelian banglo LGE…apa sebabnya? Tak berani nak bersuara dan memberi pandangan dalam isu2 yang tercalit pada DSN ka…apa sebabnya? Saya kira ramai dapat agak. Mic apa khabar?

    Tun, teruskan. Biarlah mereka kata ini Gerakan Mahathir-LKS la, Gerakan Mahathir la, Gerakan Jatuh Jibby la…mereka akan leka dengan tugasan masing2 kerana asyik teringat Tun je sian dan malam. Hari2 meeting cari siapa dan apa nak cakap sebagai serangan keatas Tun, entah dari cerok mana ‘bakat2’ baru mereka cungkil, hari2 ada saja komen2 yang dibuat untuk nak sedap hati DSN. Ini bermakna Tun mereka dah tekan panic button.

    Do they think that Tun simply wants to put himself in the pit? Tun does this and that without planning? No No No…Tun is a great planner and a strategist. Tun’s greatest wish is his vision for the future generations to live in a country free from corrupted leaders. This is not his personal agenda as they claimed. If not Tun would just sit back and take all the habuan and live happily everafter, like his once upon a time ‘friends’ did now.

    Tun, it’s alright, to earn something beautiful we have to go through hardships. InsyaAllah, perjuangan dengan hati ikhlas akan dimakbulkan Allah. Bila?…hanya Allah menentukannya. Jangan putus pengharapan pada Allah.
    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Tun. May Allah grant you wealth in health, happiness and knowledge. And Thank you Tun.

  45. WandyCaswady Mar 30,2016 1:11 PM

    Salaamun alaikaa Tun…

    Henry Ford seems right all the way about this world… Didnt you all read “The International Jew” Global Books Published?

    Im just a kid… I hope all elders n teachers read that book… Im a Muslim… A sunni… I am a Gentile… Please elders… Please read…

    Jazakumullah khairan kathira my teachers n elders…

  46. sudin Mar 30,2016 10:10 AM

    Assalam Tun.

    Negeri ala pak pandir,
    …secara umum untuk setiap rakyat biasa, pemikiran mereka mestilah menyerupai pemikiran ala pakpandir08….

    Masa chedet bermula dialam maya 8 tahun lalu, ramai pelawat yang menunjukkan sikap anti Tun M.
    Hampir kesemua mereka telah berubah pendirian dan/atau meninggalkan chedet, termasuk hbt half past six yang dah beberapa kali menyatakan menyokong, kecuali orang yang Tun M sendiri telah melabelkan jenis sedemikian sebagai taksub tegar yang disifatkan “gone case”, dan hanya pakpandir08 saja yang masih berterusan anti Tun M dalam tempuh tersebut!!!

    Ada juga si kiddo yang nak sangat main anak2 di chedet, nak tunjuk kat pelawat2 konon2 dia dah dewasa dan dah pun bergelar tok serta berjanggut….

  47. pakpandir08 Mar 30,2016 9:10 AM

    Secara umumnya, rakyat yang bebas dari latar belakang politik berpendapat Tun terpaksa berduduk dengan pembangkang disebabkan yang berikut:

    (1) Sekiranya tiada penglibatan pembangkang?
    – Sidang deklarasi rakyat tersebut hanya perlu sediakan 5 bangku untuk Tun, Zaid, Muhyiddin, Mukhriz dan Ling Leong Sik sahaja
    – Rasanya kedai kopi dah mencukupi untuk ruang tersebut

    (2) Perlukan sokongan
    – Sebagai seorang tokoh politik, Tun faham sekiranya tiada sokongan, maka hilanglah kreditabiliti
    – Sebab itulah terpaksa meminjam sokongan daripada pembangkang sekiranya ingin memuatkan lori dengan 1 juta tandatangan. Kalau hanya bergantung kepada pembodek sahaja, rasanya bakul motorsikal pun tak muat

  48. Hajar Mar 30,2016 8:18 AM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    Well said Tun!

    1. Pemakan dedak @ Para Pembodek, kehidupan mereka sebenarnya tidak akan pernah aman. Mereka yang menyokong pemimpin2 yang korup adalah pengkhianat sebenar. PM Najib @ Ah Jib Gor ialah Ketua Pengkhianat yang mengkhianati agama, bangsa dan negara.

    2. Walaupun ahli2 UMNO dan pemimpin2 UMNO memang bersalah jika mereka masih lagi tidak sedar, masih ‘buta, pekak dan bisu’, namun demikian langkah2 mesti diambil untuk MENYEDARKAN mereka yang ‘khayal’ kerana mendapat ‘dedak’ dari ‘Raja Dedak/Wang’.

    3. Patut diingat juga, peranan PENGHASUT dan menyebar fitnah seperti spesis si PakPandir yang berkeliaran di Chedet jangan diambil ringan. Penipuan yang diulang2 dan diuarkan-uarkan lama-kelamaan akan dipercayai oleh mereka yang dimomokkan dengan penipuan tersebut.

    4. Mereka (spesis PakPandir) ini memang tugasnya ialah untuk menyemai prasangka/persepsi buruk di minda ahli2 akar umbi UMNO bahawa ‘menyokong Tun Mahathir’ SAMA DENGAN menyokong Pembangkang @ Lim Kit Siang @ Bersih @ Amanah @ PKR.

    5. Cara ‘propaganda hasutan/fitnah’ sebegini sama dengan cara PAS memfitnah UMNO. Kononnya “menyokong UMNO sama dengan menyokong kafir – haram!”; tapi mereka (PAS) buat boleh pula bila berkerjasama dengan kafir –> Halal! Hipokrit!

    6. Bila Tun dll. pergi bertemu ahli2 akar umbi UMNO, mereka mesti diberi penerangan yang BETUL supaya tidak takut untuk menyokong Tun. Mereka kena tahu yang ‘rejim Najib’ juga menggunakan taktik sama seperti spesis PakPandir yang mengatakan menyokong Tun M sama dengan menyokong Pembangkang (bermakna mereka pengkhianat UMNO) – perbetulkan persepsi salah mereka.

    P/S: Ada orang kata penyokong2 Tun M ialah pembodek. Orang ini memang ternyata seorang yang tidak faham ‘bahasa’ walaupun sudah banyak kali diberi ‘lesson bahasa’. Bila berada di blog Tun, pada pandangan beliau jika kita tidak setuju dengan Tun kita kena hentam Tun sehabis-habis (tanpa ada rasa hormat terhadap pemilik blog / ‘orang tua’; ini cara si polan jika dilihat cara beliau mengutuk Tun). Jika sesiapa ‘diam’ (kerana tidak setuju setelah pandangan dilontar), tandanya ‘terharu/setuju’. Alahai! Hujah sampah-rubbish!

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  49. HBT456 Mar 30,2016 8:18 AM

    23. But if you continue to feed them with fish, but not teach them to fish, sooner or later, they will become weaker and weaker.

    24. The world is changing rapidly.

    25. No one can change it.

    26. Moreover, ge must be called in every 5 years by the elected pm to get the mandate.

    27. If umno members are not happy with bn, they can form ph with umno, dap, pkr and pan.

    28. Whichever coalition gets the majority, they will name the next pm and cabinet.

    29. This is westminster parliament democracy.

    30. Mps, please dont jump into conclusion and and regret for what you have done, thats the no no.

  50. faridina Mar 30,2016 7:53 AM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Padan muka wahai kebanyakkan ahli2 UMNO yang tak faham bahasa atau buat-buat tak faham, kena ‘sound’ dengan Tun.

    Macam2 penerangan serta penjelasan telah Tun berikan, cakap orang dulu2 tak reti bahasa, penat Tun dibuatnya, masih tak masuk2 lagi, bengap tahap gaban, memang patut kena marah!

    Kadang2 kita tidak boleh berlembut sangat dalam usaha memperbetulkan keadaan dan menegakkan kebenaran, biar bagi mereka sentap sedikit dan moga2 tersedar.

    Menarik mereka ini semua..
    Bisu tetapi boleh bercakap bohong,
    Pekak tetapi boleh mendengar kepalsuan,
    Buta tetapi boleh nampak wang ringgit.
    Insaflah bangsa UMNO sekalian masa tidak lagi bersamamu..
    Masa yang ada hanya untuk berubah..

    Buat ayahanda Tun yang dikasihi, deklarasi rakyat menghampiri sepurnama tetapi mengapa Tun masih tidak mengkhususkan satu posting khas untuk DR dalam blog ayahanda sendiri kerana bukankah ianya platform terbaik bagi rakyat marhaen menandatanganinya secara dalam talian yakni ada link.

    Diperhatikan dalam blog ini ramai pembaca yang bertanya bagaimana caranya, di mana nak cari, kesahihannya dan macam2 lagi maka kasihanlah kat depa Tun nak bersama Tun atas nama rakyat prihatin.

    Kalau Tun membaca, agak2nya apa yang menghalang Tun berbuat demikian ekk?

    Wasalam dan sayang Tun Berdua.

    p/s – Kehadapan saudaraku adikku Cruze, apa yang kami tahu awak berjiwa besar dan awak lebih mulia dari pembesar2 yang khianat pada perjuangan bangsa dan negara. Hidup Tun Cruze! Dua kali dengor macam Tom Cruise.. hihihi Take care bro.

  51. HBT456 Mar 30,2016 7:49 AM

    14. Dsn bukan mr, beliau adalah dato seri.

    15. Dsm bukan mr jugak, beliau adalah dato seri jugak.

    16. Sebagai vvip carrying title tun, ts or tengku, they must have faith with the political system that run for decades.

    17. The political fact is bn lost 2/3 majority in 2008.

    18. If I am a member of a political party, and I think I am good, I will stay with the political party during ups and downs.

    19. If I lost hope with this political party, i will leave politics and will not form or join any political party that offers better opoortunities.

    20. If I join other political party to go against my own political party, in the eyes of politicians, I am not trust worthy and reliable.

    21. Renung renung lah wahai ahli2 politik di negara ini.

    22. Unite you stand, disunite you fall.

  52. Albert Mar 30,2016 7:36 AM

    Dongeng Mat Arab:

    Being #2: http://time.com/4262897/five-facts-globa-corruption

    Being betrayed?: http://www.malaysia-today.net/those-who-god-wants-to-destroy-he-first-makes-them-mad/

    Tun, change is inevitable, Preet Bharara and Swiss AG will take care of that very soon. Not a coincidence Zahid was invited for the 50 Countries Nuclear Security Summit in Washington yesterday, he will be back a changed man.

    http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/03/28/zahid-to-attend-nuclear-security-summit/

  53. sibotak Mar 30,2016 6:54 AM

    The very wrong of Malaysia Govt Today
    Legally elected to Najib
    But Illegally Govern by Najib
    That involves those who abet with Najib today

    No Prime Minister of the World
    No President of the World
    No King of the World
    Has the Right to the Rule of Law of Today’s era

    Najib sudden appointing and change of AG is Illegal though He has the Authority
    What was his True reasons and instruct the investigations to closed ?
    The AG Bar , The Judiciary System must verify to the People

    Sultan Constituency must be in Place
    Referral to Queen Council has to be made Official
    This must go to International Court Justice
    Najib must not be allowed to Travel unless proven Not Guilty

    It is now the duty , responsibility , accountability of those who
    represent The Judiciary System
    The AG ,The Judge , The Police and other related

    Najib on his Right is to appoint a Lawyer
    If he can,t afford One will be provided
    If he is innocent as being accused
    His Right of Defamation must be Respected

    These is Najib un Willingness
    Najib is No Untouchable
    Its is a matter of Principle

  54. daeng Mar 30,2016 6:44 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya setuju dengan cruze tentang harga tanah.

    Isu tanah milik rakyat yang 1MDB beli dengan harga bawah pasaran yang mana Najib sebagai ketua kerajaan (PM) dan kononnya dengan bijaknya atas kapasiti Najib sebagai Menteri Kewangan menyarankan tanah itu dibeli oleh anak syarikat LTH dengan harga beratus kali ganda, SEPATUTNYA SPRM SIASAT berbanding dengan LGE yang membeli rumah persendirian dengan bawah harga pasaran????

    Antara 2 isu ini, SPRM tidak nampak atau sudah buta????

    Jika disiasat secara telus dan keduanya bersalah, isu Najib beribu kali ganda besarnya berbanding LGE.

    Mengapa SPRM bodoh dalam hal semudah ini????

    Saya bukan mahu menyebelahi LGE tetapi buat sesuatu biarlah masuk akal.

    Sekian Tun.

  55. del amitri Mar 30,2016 2:07 AM

    UMNO sekarang Untuk Mr Najib Only..

  56. Harry Mar 30,2016 1:13 AM

    In sudah jadi krisis kebangsaan. Bukan isu parti politik lagi. Setiap rakyat yg waras, patut bangun dan pertahankan kepentingan kebangsaan. Tolak yg salah, sokong yg betul.

  57. cruze Mar 30,2016 12:55 AM

    Bukan lah saya penyokong pembangkang tapi kecoh betul pasal harga sebenar tanah dan lim guan eng tu. Itu bukan tanah kerajaan.

    Harga tanah kerajaan yang sangat murah di beli oleh 1mdb tu senyap saja, hingga bung mokhtar tua tak sedar diri beristeri artis muda tu pun sibuk nak cakap juga di tv malam ini…

    Amat membingungkan orang orang najib ni, harga stesen janakuasa yang hampir luput tarikh tu yang di beli dengan harga tinggi yg tidak munasabah pun mereka kata tak apa.

    Yang bodoh akan kata tanah kerajaan yang terjual kepada syarikat cina tu tak mengapa malah di samakan dengan projek landasan kereta api yang di berikan kepada syarikat asing pun ada.

    Yang setakat cakap2 kampung kata wsj ibarat ratu cantik yang berpanau (ini orang sangat bangang untuk jadi wakil rakyat, kalau dah ratu cantik yg pakai bikini tak mungkin juri tak nampak panau?..bodoh sekali mahu membuat perumpamaan) pergi belajar bercakap dengan Tan Seri Rafidah lah pak cik.

    Yang tak habis2 bodohnya asyik cakap sahaja wsj dan abc berniat jahatlah tidak beretika kewartawananlah, asyik ibarat anjing menyalak bukit sahaja, pergi samanlah. Setakan jatuhkan belon yang lembut nak di saman, Tun dahulu di spray cecair pemedih mata pun tak saman orang itu.
    Yang nurjazlan pun tak habis2 begitu, dahulu ayahnya sangat berdisiplin, sekali sahaja keluarkan arahan terus amy search, iklim, may dan lain lain takut nak keluar di television tau. MH370 dan hishammuddin pun begitu sahaja hingga hampir reput rangka kapal di hakis arus dan air masin.

    Sibuk nak tutup proton atas dasar balas dendamlah.

    Hah pak lah suami penyanyang…bagaimana tugasan pertama di petronas, harga minyak mentah jatuh hari ini, apa idea anda?…jangan makan elaun buta2 tanpa memberikan nasihat yang bernas dari otak yang cerdik!

    Kelincahan anak najib berdisko dan timbulkan kekecohan pun panas juga. Berita Dan Melodi TV3 tak berminatkah untuk siarkan?…

    Ahmad bahsyah yang tidak di minati di kedah juga tidakkah TV3 berminat siarkan di majalah 3 atau bersama mu beras faizah?

    Adanan mansur, mas ermiyati, shahrizat, shahril samad, shahidan kasim negeri perlis indera mempelam dan urutan, belum dapat idea untuk mengutuk Tun kah?

    Jamal ikan bakar sememangnya wakil yang tiada kelas, tiada fikiran yang bernas untuk menghina Tun secara educated. Wataknya di ujudkan hanya untuk menjadi crook memecah belahkan kaum2 di malaysia…

    Tiada seorang pun yang berkualiti termasuk bahagian kewangan yang senang2 kata bukan bidang kuasa apabila orang2 kementerian kesihatan dan belia dan sukan songlap wang berjuta2…Takkan nak lantik juru audit swasta supaya mengaudit kewangan kerajaan kata bijak baca Tppa.

    Rahman dahlan pula seolah artis glamor mengalahlahkan nora danish yang gila tweeter dan like itu yang mana mahu berbalah hal undang2 dengan lim guan eng pun guna tweeter. Jikalau kamu dah kata salah dari segi undang2, keluarkan sahaja waran tangkap pada lim.

    Hai menteri2 yang telah kami pangkah pada pru yang lalu, rupa rupanya kamu semua mensia sia kan amanah terhadap rakyat.

    Kami sedih…..bila di tekan dengan cukai pendapatan, gst 6% sehari x 360, cukai jalan, cukai jalan, cukai pintu, cukai tanah, cukai harta, kelalaian menteri memantau secara cekap harga barang2 tanpa kawalan, kecuaian menteri menghalang penjualan vcd cetak rompak di pasaraya2 di johor kebanyakannya, kegagalan menteri2 menyekat keujudan rumah urut bertopengkan spa siam, kegagalan menteri mengawal kedai mesin kuda hinga ramai anak bangsa sudah menjadi kaki judi dan malas bekerja, ke gagalan menteri mengawal agar syarikat pengawal keselamatan tidak mengambil warga asing dan kegagalan menteri2 hingga banyak kilang melantik bangladesh dan nepal sebagai juruteknik dan penyelia hingga pelajar2 lepasan kemahiran teknikal tidak mendapat peluang.
    Kegagalan jakim dan shahrizat memantau masaalah harian rakyat hingga peratus perceraian semakin tinggi.

    Kami sedih dengan hasil yang mereka tonjolkan berbanding kemewahan hidup mereka.

    Asalamualaikum Tun, isteri, vip vip sekalian dan rakyat biasa yang sayangkan negara ini.

  58. adelheid Mar 30,2016 12:39 AM

    Dear Tun,

    Biro Tata Negara (BTN) bertanggungjawab menyemai bibit-bibit kebencian antara melayu dan cina. Walau BTN claim tugas mereka untuk menanam patriotisma dalam jiwa rakyat tetapi hakikatnya ia tidak merangkumi semua bangsa, ia memfokus hanya kepada nasionalisma melayu, dan, yang sedihnya BTN lah yang banyak menanam dalam diri orang melayu bahawa cina (khususnya cina DAP) itu jahat dan musuh orang melayu. Bertahun-tahun bertahun-tahun lamanya maka perasaan membenci itu sudah tertanam dalam jiwa. Untuk undo perasaan itu bukan sesuatu yang mudah boleh dibuat sehari dua, sebulan, setahun.

    In retaliation orang cina kita pun merasa dianaktirikan dan tidak mendapat keadilan dalam banyak hal. Ini juga punca mereka juga membenci orang melayu.

    Wujudnya parti-parti politik berasaskan perkauman melayu cina india dan ahli-ahli politik yang memperjuangkan satu-satu kaum ini lebih mengkeruhkan keadaan. Nasionalisma, patriotisma yang tidak seimbang dalam masyarakat kita yang pelbagai latarbelakang dan keturunan. Timbullah chauvinists dan racists who think they are nationalistic but in fact only good for their own race. This is bad especially in a country like ours where the malay, chinese, and indian have formed an integral part of our society. We have no choice but to live with each other. We either accept each others’ differences, or, we can fight each other for generations. No one race will win Tun. All that we’ll ever win is bitterness.

    Interracial marriages are nothing new and these have resulted in mixed breeds mixed bloods among our citizens (banglas and their likes not included). Please don’t let the ketuanans and the afraid to loose kiasus think that they are the only ones who live this land. Please open your eyes and look around you.

    Tun your initiative of the citizens’ declaration to save the country could be the catalyst for change for all Malaysians.

    Take good care Tun Mahathir. Love you Tun.

  59. The Hidden Secret Mar 30,2016 12:09 AM

    Menteri-menteri UMNO = millionaires

    Najib = billionaire

    IGP = – RM 100,000.00

    AG = + elaun Tabung Haji

  60. endro Mar 29,2016 11:16 PM

    Saya berpendapat keadaan ini MESTI ditamatkan dengan segera. Ia nya memberi impak buruk bagi negara malaysia.

    1. Pelancong luar negara akan memberikan gambar buruk pada negara ini di sebabkan politik yang tak berkesudahan.

    2. Businessman tidak masuk kat malaysia dengan ekonomi yang tak menentu dan keselamatan diri mereka tak terjamin.

    3. Belum sampai sebulan, mesti ada berita tentang kematian dengan pelbagai sebab.

    4.Keamanan Malaysia MESTI di pertahankan. Ahli Politik makan rasuah mesti di buang kerja.”Jangan saja kalau orang biasa rasuah, didapati bersalah, tapi orang yang jawatan tinggi melakukan rasuah dianggap tidak bersalah” ini memang akhir zaman, dlm Hadis Nabi ada menyebutkanya.

    5.Jenayah banyak berlaku di sana sini, tension perkauman mula membara.

    6. Apa sudah jadi? Sebelum masalah makin besar, harus ditamatkan sekarang.

    7.Rakyat sibuk dengan hal masing-masing, dengan kerja sendiri. tidak tahu bagaimana nak menyuarakan perasaan sebenar since ini negara demokrasi.

    8.kalau bola sepak ada penyokong, ahli politik pun ada penyokong.

    9.Bayangkan kalau hari Ahad, rakyat malaysia yang bertanggungjawab berkumpul di 1 stadium di setiap negeri, dengan kebenaran undang2, menyuarakan suara “SELAMATKAN MALAYSIA TANAH AIR KU”.

    10.Dan tidak salah untuk mengadakan pilihan raya untuk mengetahui sama ada rakyat masih menyokong barisan nasional (BN) dan United Malay National Organization (UMNO)atau tidak.Mampukah MALAYSIA menjadi Negara Maju dan aman perkauman TAHUN 2020? Adakah Konflik rasuah ini akan berpanjangan? Dan Siapakah yang akan Menjadi Perdana Menteri pada tahun 2020?

  61. tebing tinggi Mar 29,2016 9:26 PM

    Salam Tun,

    UMNO hanya tingal pada nama sahaja , perjuanganya hanya untuk Najib .

    UMNO yang sebenar telah berkubur , malunya menjadi Melayu yang meangotai UMNO sekarang ini .

  62. daeng Mar 29,2016 9:06 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Sejujurnya saya pernah menjadi ahli UMNO tetapi kini masih ahli UMNO atas kertas tetapi dalam hati saya bukanlah ahli UMNO lagi kerana ketua no 1 UMNO kini bukanlah seorang pemimpin yang saya harapkan.

    Terlalu banyak salah laku Najib yang saya tidak boleh maafkan.

    Terlalu banyak pengurusan kewangan negara yang saya anggap Najib melakukan kesilapan.

    Terlalu banyak menyalahgunakan kuasa oleh Najib sebagai PM yang tidak dapat saya maafkan.

    Seorang PM yang takut bini dan membiarkan dirinya yang DAYUS dan dikawal oleh isteri dalam banyak hal melibatkan membuat keputusan dalam kerajaan dan parti, membuatkan diri saya tidak boleh berterusan menghormati PM dan ketua parti UMNO bernama Najib.

    Saya mahu tanya Pakpandir08 adakah orang seperti saya dan dalam blog chedet ini pembodek Tun Mahathir? Begitu dangkal pemikiran Pakpandir08.

    Orang seperti saya terlalu ramai Tun.

    Satu perkara lagi yang saya benci dalam UMNO ialah kebanyakan mereka yang ada jawatan dan gilakan jawatan dalam UMNO, perjuangan mereka bukanlah untuk rakyat tetapi untuk mendapatkan habuan peribadi adalah agenda no 1 mereka. Ini yang membuatkan diri saya tidak respek ada orang menjadi kaya kerana aktif berpolitik.

    Satu perkara lagi saya melihat pemimpin UMNO di peringkat cawangan atau bahagian terdiri dari mereka yang berpelajaran rendah. Mereka takut orang yang berpendidikan lebih tinggi dari mereka menjadi ahli UMNO kerana khuatir kedudukan mereka terancam. Justeru itu jika kemasukan ahli UMNO tanpa syarat dan dibuat secara online amat saya setuju.

    Dalam hal lain, saya melihat kebanyakan ahli UMNO adalah “bodoh” kerana menjadi pak turut. Mereka juga kurang bijak kerana kurang berfikir secara rasional.

    Satu formula jika UMNO mahu melihat Melayu semakin bersatu dan meredakan ketegangan kumpulan pro Najib dan kumpulan anti pentadbiran kotor Najib adalah UMNO mesti mengadakan pertandingan dalam UMNO dari jawatan presiden hinggalah kepada jawatan paling rendah tanpa meletakkan sebarang syarat.

    Saya yakin ini akan meletakkan UMNO kembali menjadi parti yang bermaruah dan dihormati. Semakin lama Pemilihan Agong UMNO tidak dilaksanakan, semakin parah maruah UMNO dimata rakyat.

    PAU ADALAH SATU CARA UNTUK MENGEMBALIKAN UMNO KE LANDASAN PERJUANGAN YANG BETUL.

    Apakah kaedah terbaik untuk menilai sumbangan presiden UMNO kepada partinya jika tiada PAU yang adil dilaksanakan dalam parti?

    Jika adanya PAU yang berlangsung secara baik dan bebas, saya yakin UMNO kembali dihormati oleh ahli dalaman mahupun lawan.

    Saya melihat jawatan presiden UMNO tidak dipertandingkan sekian lama iaitu hampir 10 tahun merupakan punca UMNO semakin “kotor” dan semakin kurang dihormati oleh kawan dan lawan.

    Wassalam Tun.

  63. HBT456 Mar 29,2016 8:23 PM

    12. DIY already took over VIP.

    13. Even mark zuckeberg a DIY in handling his on donation.

  64. RiaRz Mar 29,2016 6:54 PM

    salam tun & rakan2..

    saya ingin sekali menyertai dan menandatangani deklarasi rakyat 2016 menentang najib akan tetapi saya (dan kebanyakan rakyat) tidak mendapat info yang terperinci untuk saya melaksanakan tanggungjawab saya sebagai rakyat yang cintakan negara..dimana lokasi menandatangani deklarasi rakyat, tarikh & lokasi perhimpunan? saya pasti ramai yang ingin menyertai but we lost..

  65. tok jangut Mar 29,2016 6:12 PM

    Mahathir,

    I agree with you.

    In politics, there is not such thing as friends or foes. There is only prevailing interest. The path that a protagonist takes is the one dictated by his prevailing interest. If both have the same interest, they will travel down or up the same road

  66. Sri Sense Mar 29,2016 6:02 PM

    Salam Tun

    I’ve seen the video – ABC – State of Fear. Production wise very good, message very clear.

    Dear cruze, ayoyo ayoyo me no VIP, just a normal citizen 🙂

  67. umranrc Mar 29,2016 5:39 PM

    Salam Tun,

    Saya ingin meluahkan serba sedikit tentang adab resam kita.

    Saya bukannya 100% Melayu, ada campuran sedikit sepertimana Tun sendiri. Tetapi adab, resam serta tata susila sebagai Melayu telah menjadi sebahagian dari hidup kita.

    Sebagaimana percampuran harian, kita akan digelar kurang ajar sekiranya mengeluarkan kata-kata yang tidak manis pada sesiapapun, baik yang lebih tua mahupun yang muda. Adab ini perlu kita bawa kedalam penulisan kita yakni sampaikan fakta-fakta tanpa perlu kepada kegunaan bahasa yang tidak sopan.

    Contoh yang baik adalah, sekiranya kita boleh mengawal diri semasa berhadapan secara fizikal dengan seseorang, begitulah juga sepatutnya kita mengawal diri untuk membentangkan pendapat kita dalam bentuk penulisan. Jika ini dipatuhi, insya Allah, pendapat kita dapat diketengahkan.

    Sekiranya pula penulisan kita dicampuri dengan bahasa-bahasa yang tidak disenangi, penulisan tersebut secara keseluruhannya tidak kesampaian. Malang sungguh.

    Tun,
    Izinkan saya berbicara dengan PakPandir08.

    Salam/Selamat Petang PakPandir08.
    Saudara memperkatakan sesuatu yang agak benar terutamanya pada perkataan ‘chauvinist’. Ya, saya masih ingat apa yang telah diperkatakan oleh Tun mengenai YB Lim Kit Siang. Ini saya tidak nafikan dan adakah senjata makan tuan? Sepertimana yang disampaikan oleh saudara PakPandik08? Sedikit sebanyak ada kemungkinannya.

    Baiklah, diwaktu dan disaat ini, adakah ianya begitu? Pada pendapat saya ianya tidak lagi kerana Tun, YB Lim Kit Siang serta lain-lain seteru diarena politik telah memilih untuk mengenepikan fahaman politik masing-masing demi kebaikkan Negara secara keseluruhan.

    Saya faham serta akur mengenai ramai juga diantara kita yang gagal untuk melihat perkembangan ini sebagai sesuatu yang positif, tetapi percayalah kebaikkan kesemua Rakyat negara ini, melebihi daripada perlaksanaan dendam satu atau dua orang (Dalam ceramah terbaru Mat Sabu, ‘tidak gentleman la untuk membalas pada diktator pencen’ – quote yang tidak tepat tetapi mempunyai maksud yang sama).

    Saya juga berpendapat, sebagai manusia kerdil diMalaysia ini, kita semua seharusnya mendokong perlaksanaan deklarasi rakyat ini secara total juga.

    Terima Kasih PakPandir08

    Terima Kasih Tun.

  68. amd trmz Mar 29,2016 4:34 PM

    SI PEMAKAN DEDAK BHG 2

    1.Tun majalah TIME dah siarkan kita negara ke 2 selepas brazil negara PALING KORUP di dunia. Tahniah Nejib Rojak.

    2.Koo Lii yang dah jadi kuli pada nejib, jadilah ayam pemakan dedah mematuk ditanah dan kepala boleh dipijak. Tahniah Koo Lii.

  69. An'dizzy Mar 29,2016 4:07 PM

    Salam Tun…

    lagu ini di tujukan Khas untuk Najib

    Kami Penyamun

    Kamilah penyamun di dalam negeri
    Kami penyamun di dalam ini negeri
    Kerja merompak mencilok dan mencuri
    Tidak memilih mas intan kerbau sapi
    Asal yang boleh ku bawak lari
    Kami penyamun

    Penyamun
    Kamilah penyamun di dalam negeri
    Kami penyamun cukup berilmu kebal
    Pasal mencuri terkenal paling handal
    Ayam dan itik semua kami bedal
    Siapa melawan ku tunjal-tunjal
    Kami penyamun
    Penyamun

    sekian:.

  70. cruze Mar 29,2016 4:04 PM

    Kami bukan menyokong Tun kami hanya bersama Tun dan rakyat jelata yang hanya mahu membersihkan dedak yang busuk di campur racun serta kolestrol yang tinggi hingga menyebabkan menteri2 wanita berbadan lebar serta kembang, yang lelaki perutnya boroi.
    Tun walaupun sudah mencecah 90 tahun umurnya tetap hensem dan slim…
    Walau pun kami orang kecil tidak seperti sri sens, faridina. Hajar dan lain lain (salam sejahtera semua vip yang ikhlas untuk rayat) kami dari kejauhan menyokong melalui tanda setuju kami di deklarasi rakyat. Anda semua jangan bertangguh kerana kita masih lagi mempunyai adab dan sopan dan najib ini bernasib baik kerana kami masih rakyat malaysia walau raja raja tidak mampu membela nasib kami. Kami bukan rakyat yang cepat merusuh seperti di negara myanmar, pakistan dan lain lain. Hanya Jamal itu yang telah mendidik rakyat khususnya bangsa melayu seolah menjadi penyangak…
    Asalamualaikum Tun dan orang orang baik di sini

  71. frasmtf8 Mar 29,2016 2:57 PM

    Tun, Please can you also put the translated version in as so enjoy your views. Thank you.

  72. Sri Sense Mar 29,2016 2:41 PM

    Tun

    Idea Teresa Kok Seputih tu bagus. Ambil borang jumpa orang dan explain. Especially orang tua2 dan masyarakat pendalamam mereka ini kurang arif dengan internet. Rafizi yang rajin turun padang pun bolih juga bawa borang bersama dalam setiap lawatan. 🙂

    Dan semua yang ada laman website wajar letak link disitu. Golongan 40han 30han 20han depa pandai internet so senang mereka isi online. 🙂

  73. Praxis Mar 29,2016 2:31 PM

    Peace will come
    With tranquillity and splendor on the wheels of fire
    But will bring us no reward when her false idols fall
    And cruel death surrenders with its pale ghost retreating
    Between the King and the Queen of Swords.

    (Dylan, Changing of the Guards)

  74. Sri Sense Mar 29,2016 2:24 PM

    Salam Tun

    Isu menarik mereka kini batai Tun Dr Mahathir cukup2, so apa Tun M buat sure kena. Para penyokong Tun M pun semua traitor. Alahai I tak dapat apa pun malah I hulur derma lagi. 🙂

    I dapati cerita dalam media agak la memboringkan, tapi tentang security guard yang gaji 1,500 rgt, hantaran kahwin 15,000 rgt tu menarik. Tambah menarik bila 10,000 rgt dah kasi, tapi 5,000 rgt lagi tak cukup, groom kena pukul hinggakan saudara mara yang bertudung pun kena tarik tudung. 🙂

    I dan kawan2 fikir kalau security guard pun hantaran 15,000 rgt apatah lagi kalau groom itu Pegawai. I nak suruh anak I kahwin girl mat salih la macam ini. 🙂

  75. sibotak Mar 29,2016 2:00 PM

    Yang Benar Najib Ketakutan
    Kuncu kuncu beliau pun Ketakutan
    Punca Menegakan Benang yg Basah

    Lim Kit Siang , Malaysian ,Pembangkang
    Adalah Satu dari system Democratic Malaysia
    Lee Kuan Yew Menteri Asing menziarah Kelantan , Penang
    Mencerebohi Kedaulatan Malaysia
    Bertejuan Menumbangkan UMNO
    Satu wakil UMNO pun Takada Buah Bersuara

    Ni lah Melayu
    Macamanalah Melayu Nak Maju
    Tun Mahathir cuba menegakan kebenaran macam macam tuduhan dilimpah
    Kalau dah Salah , mengaku sajalah
    Jangan nak berdalih , kita bolih faham
    Janganlah menegakan benang yg basah
    Kalau Benar bawa ke Mahkamah
    Nak gi Makamah Takut. Takut semua terburai

    Nilah Melayu nampak bangsa asing , nampak Mat Salih
    Begitu hormat , Yes Sir , No Sir , Thank you Sir
    Sama bangsa sendiri sampai nak bertegang urat

    Sebagaimana saya tulis sebelum
    Nak cerita pendek bawa wakil jumpa Tun
    Fahamkan Tun akan Kebenaran
    Bersamalah Hold Tight the Rope of Allah

    Ni nak menyombong tak tentu fasal
    Ke Mahkamahlah kesudahan nya

    Sekarang punya Rakyat tak macam dulu Berok …eh Bro
    Dulu bolihlah MakCik PakCik senang Kerajaan Goreng
    Zaman sekarang Mak Tiri takut sama Anak Tiri
    Dulu Anak murid nampak Che Gu Takut
    Sekarang Anak Murid tackle Che Gu bawa Keluar lagi

  76. Aisyah Mar 29,2016 1:12 PM

    “11. Kami tak makan dedak sesiapa.”

    Ini statement paling win.

  77. Ingat Akhirat Mar 29,2016 12:33 PM

    Tun,
    There were many short-sighted people who get excited when you claim that you are a dictator. Quickly, they make it a point in the media stream to hit you back. They were actually a bunch of unwise professionals.
    They couldn’t put a square peg in a square hole!!
    If you were a “dictator PM”, what’s worse than the present dictator………? Answer: (George Bush + Tony Blair + Ariel Sharon) to the power of Marcos.

    My advice to the present UMNO members……The only way to make your dream come through is to WAKE UP !!!

    Semoga Tun diberkati dan dirahmati Allah sentiasa….

  78. qipe_eqqe Mar 29,2016 12:30 PM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Rakyat yg mengikuti perjuangan Tun faham sangat, cuma ‘ahli2 umno’ pemakan dedak & kuncu2 serta kbw mereka yg sengaja ‘spin’ guna apa cara sekalipun untuk ‘counter’ apa yang Tun buat.

    Kami ada bersama-sama Tun utk mensejahterakan Malaysia tercinta ini, In Sha Allah selagi hayat dikandung badan demi masa depan anak cucu kami.

    Semoga Allah tetapkan kita di jalan yang lurus, Amin.

  79. mgpunya Mar 29,2016 12:29 PM

    YABhg Tun,

    We are on the cross road….history will judge us and it will. Some of us will be amongst the braves but mostly cowards and plenty more as just plan bystanders…

  80. Zeck Masterpiece Mar 29,2016 12:11 PM

    Assalam…

    Terimakasih Tun semoga Allah melindungi Tun dn sekeluarga.
    Ahli2 UMNO skrg terlalu taksub dgn pemimpin skrg ni sebb mkn dedak terlalu byk….betul kata Tun semua mereka2 ini celik mata tp buta hati kerana apa, mereka terus menerus menyokong walaupun 1 dunia sudah tahu.

    Semua yg mkn dedak sudah kaya..mana ada rasa kesusahan rakyat.
    Berjuang dan menyokong dgn membuta tuli.

    Sekian…

  81. sudin Mar 29,2016 11:54 AM

    Assalam Tun.

    Takut nak bayangkan keadaan di Malaysia walaupun untuk tempoh satu tahun lagi jika Najib & Rosnah masih menjadi ketua.
    Harga ikan kembung yang hanya RM5.50 sekilo setahun lalu, dan kerap dijadikan makanan kucing peliharaan, kini dah capai RM18.00 sekilo!
    Kangkong si Najib pun dah naik RM4.50 sekilo.

    Malaysia akan jadi negeri Pak Pandir!
    Tambahan AG pun punyai gelaran A…pandi…r dan nampak seolah2 bertindak hanya mengikut arahan Najib & Rosmah.
    Di blog Tun M pun pakpandir08 dah mula bermaharaja lela tanpa pedulikan apa jua benenaran yang disampaikan walaupun berseorangan macam si A…pandi…r tu.

    Hai Pak Pandir, ikan kembung yang sedang digoreng pun hebat ketawa dengan mulut ternganga luas kerana tahu nilai nya RM18!!!

  82. physician Mar 29,2016 11:50 AM

    When I said 4 cores and 13 behaviours which the leaders are nowadays missing, I meant they have:
    –> NO Integrity; BAD Intent; NO Capabilities; NO Results
    and they DO NOT:
    –> talk straight, demonstrate respect, create transparency, right the wrongs, show loyalty, deliver results, get better, confront reality, clarify expectations, practice accountability, listen first, keep commitments, extend trust

  83. physician Mar 29,2016 11:44 AM

    Well said, Tun.

    Maybe Tun did not read before a book which I read — “Speed of Trust”, by Stephen M. R. Covey. But what Tun mentioned, all the points, are exactly what mentioned in the book within the 4 Core and 13 Behaviours.

    Leaders especially politicians nowadays, some of them are totally missing the cores and behaviours.

  84. Fariq Islam Mar 29,2016 11:42 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Secara telus dan tulus, Kit Siang bukannya seseorang ahli politik yang bersifat perkauman. Bagi anak-anak Melayu yang tidak berlatar-belakang politik, kami kadang-kala memandang beliau sebagai seorang tokoh politik yang mencintai tanahair.

    Mungkin terdapat segelintir pemimpin UMNO yang tidak dapat menerima Kit Siang sebagai pesaing politik yang kuat dan memperklasifikasikan beliau “musuh”.

    Kami berpandangan bahawa PM harus mengambil tindakan mahkamah terhadap akhbar-akhbar asing yang telah memburuk-burukkan namanya dan Negara ini, untuk membersihkan nama diri dan mengembalikan imej bersih Negara!

  85. RD. Mar 29,2016 11:27 AM

    Saya bersama Tun.

    “11. Kami tak makan dedak sesiapa.”

    Lebih lama Najib menjadi PM, lebih rosak nama-baik Negara, Bangsa dan Agama. Nampak-gayanya, bila sesaorang itu terpalit dengan berbagai tuduhan dan dia tidak berani mempertahankan diri, dia akan mula mendekatkan diri dengan ‘Agama’ sebagai perisai untuk menepis tuduhan itu. Secara tidak langsung imej Agama akan tercemar dan diperlekeh oleh orang bukan-Islam.

    Keadaan ini lebih-kurang sama dengan seorang tertuduh di Mahkamah. Sering kali kita lihat dikaca TV, mereka yang dituduh meliwat, merogol, merompak dan lain-lain, ketika dibawa kemahkamah dalam keadaan bergari, selalunya memakai ketayap. Pada saya perbuatan memakai ketayap ketika bergari, diiringi Polis atau pengawal Penjara hanya akan memburukkan imej Islam. Sepatutnya, pihak berkuasa menyarong guni dikepala OKT, seperti yang kerap dilakukan di Hong Kong, untuk memelihara kesucian Agama.

    Oleh yang demikian, sesiapa yang mengenakan ‘pakaian-Islam’ mesti sentiasa menjaga budi-perkerti bila di khalayak umum. Misalnya, seorang yang bertudung, jika dilihat membuang sampah merata-rata oleh seorang pelancong Jepun, sudah tentu Agama Islam yang pertama sekali dipandang hina.

    Bayangkan seorang Pemimpin dituduh menyeleweng WANG Rakyat dan hakikat ini diketahui seluruh dunia. Sebagai Rakyat yang beragama Islam, saya malu mendapat orang begini sebagai PM.

  86. hexman Mar 29,2016 11:21 AM

    Asalamualaikum ayahanda Tun, Semoga Tun suami isteri sihat dan diberkati.Saya setuju apa kata Tun tetapi nak tambah sikit.Amalan makan dedak ni sebenarnya bukan sekarang saja,tetapi semenjak saya menjadi ahli lagi.Bezanya dedak sekarang ini besar bertujuan untuk mencari paksaan sokong supaya yang makan dedak ini termakan budi serta terjaga body.Bezanya dulu, dedak diberi untuk khidmat mereka yang menaikan dan membantu memperjuangkan UMNO sebab menjadi ahli UMNO mcm saya manalah ada gaji bila kita berkhidmat untuk memertabatkan UMNO mengikut perjuangan.Kita memperjuangkan dasar UMNO untuk orang melayu yang mana mengikut prinsipnya SALAH TETAP SALAH dan YANG BENAR KITA TEGAKKAN.Jadi ahli UMNO sekalian, berfikiran waraslah kamu dimana kamu nak berdiri, sebab keputusan kamu menentukan bangsa dan juga anak cucu kamu dimasa depan.Jika tersalah pilih, maka kamu akan jadi sumpahan oleh anak cucu kamu sampai ke akhirat,Jika kamu pilih betul, maka sepanjang masa kamu diiringi doa ke syurga.Bagi yang pemakan-pemakan dedak yang disebutkan oleh Ayahanda Tun, Dunia ini hanya sementara dan pastikan dedak yang diterima itu akan dibawa kearah mana ya ? Fikirlah sebaiknya dan fikirkanlah sumpahan dan doa yang bakal diterima.Kalau rajin, tengok tengoklah berita dari dunia luar dan buatlah penilaian sendiri.Kita kan sudah dikategorikan sebagai melayu yang maju dan nak berjaya.Tetapi kalau perkara semudah ini tak dapat nak nilai, bayangkan anda menilaikan keluarga anda sendiri.Saya bukan lah pandai dalam politik, tetapi alhamdullilah dapat nak bezakan yang buruk dan yang baik dan juga yang salah dan yang benar.Wallahualam.Terima kasih Ayahanda Tun kerana memberi ruang.

  87. pakpandir08 Mar 29,2016 10:40 AM

    Tun yang dikasihi,

    Tidak boleh salahkan mereka sekiranya mereka berpendapat sedemikian.

    Dahulu Tun kerap kali mengecam Lim Kit Siang mengatakan begitu bahaya sekali DAP (banyak blog lama boleh dijumpai di sini) … cauvanis, komunis, DAPIG, ejen yahudi, anti-Islam dan macam-macam lagi

    Apabila terdapat kemelut politik dalaman, lagi kerap ilmu-ilmu menakut-nakutkan orang mengenai bahaya DAP dipermainkan ….

    Lama-kelamaan, orang ramai akan mempunyai persepti yang kuat tentang bahaya DAP yang dikatakan oleh Tun sendiri

    Hari ini, Tun menghadapi cabaran yang agar sukar untuk mengatasi keadaan sebegini, kerana Tun kini bertukar dari posisi PEMANGSA kepada MANGSA atas ilmu-ilmu menakut-nakutkan ini yang Tun sebarkan dahulu

    ada orang kata ini dipanggil senjata makan tuan?

  88. wajaperak Mar 29,2016 10:39 AM

    Assallammualaikum Tun.

    Saya mohon ruangan..

    SYABAS TUN..HEBAT MACAM BIASA..

    Tun cakap serupa bikin..You walk the talk.
    Saya rasa ada yang akan dapat manafaat dari cerita=cerita benar di zaman najib ini.

    Tun..kami sekarang sedang mengalami masalah kekurang pemandu yang kronik.
    Bila saya ajak ketua pemandu untuk berjumpa Dato’ Pengarah maka hilanglah segala kata-kata ‘berani’ pendekar-pendekar ini..:))

    Aku takut kena luku dengan Pengarah..
    Itulah harganya perjuangan.

    Muhammad s.a.w yang sempurna pun mesti naik ke gunung.
    Orang kafir juga menggunakan ungkapan ini..

    Even Muhammad s.a.w must go to the mountain.

    Saya meringkaskan kepada semua pejuang jangan duduk di bangku sahaja.
    Keyboard warrior.

    KALAU TAKUT DI MAMAH PEDANG..JANGAN..JANGAN BERGELAR PAHLAWAN!!!

  89. umranrc Mar 29,2016 10:22 AM

    Yes Tun, there is no issue at all to work with anyone or any entity for a greater cause.

    Item 8 and 9 are confirmed facts. Hope others see this.

    ‘Citizen Declaration’ is what it is, a declaration which holds no political divide nor does it hold any political idealogy. It is just simply implying the views of the general public towards what is going on today and the necessary action required.

    Thank You Tun.

    p/s in above post, I missed the word ‘no’ in the first sentence.

  90. umranrc Mar 29,2016 10:20 AM

    Yes Tun, there is issue at all to work with anyone or any entity for a greater cause.

    Item 8 and 9 are confirmed facts. Hope others see this.

    ‘Citizen Declaration’ is what it is, a declaration which holds no political divide nor does it hold any political idealogy. It is just simply implying the views of the general public towards what is going on today and the necessary action required.

    Thank You Tun.

  91. professional malay Mar 29,2016 10:18 AM

    Salam Tun,

    Sebab perempuan tu, ramai ahli2 UMNO jadi macam anak2 dajal dan semakin bongkak…so disgusting….

Leave a Reply