TOTAL VISITORS FROM 2008:

MEDIA RELEASE 83

NOTE TO EDITOR

Tun Dr Mahathir bin Mohamad has resigned as Chairman of Proton Holdings, effective March 30, 2016.

A letter of resignation has been sent to Group Managing Director of DRB-HICOM Berhad, Dato Seri Syed Faisal Albar yesterday.

Dr Mahathir has also relinquished his post as the Chancellor of Universiti Teknologi Petronas, also effective Mar 30, 2016. His decision has been communicated to UTP Rector Datuk Abdul Rahim Hashim.

Apart from that, Dr Mahathir has also resigned as the advisors to the Langkawi Development Authority (LADA) and the Tioman Island Development Authority (TIDA). The Chief Secretary to the Government has been informed of these resignations.

Office of Dr Mahathir bin Mohamad
Putrajaya
31st March 2016

VERSI BM
SIARAN MEDIA
NOTA KEPADA EDITOR

Tun Dr Mahathir bin Mohamad telah meletak jawatan sebagai Pengerusi Proton Holdings, berkuat kuasa 30hb. Mac 2016.

Surat peletakan jawatan telah dihantar kepada Pengarah Urusan Kumpulan DRB-HICOM Berhad, Dato Seri Syed Faisal Albar semalam.

Dr Mahathir juga telah melepaskan jawatannya sebagai Canselor Universiti Teknologi Petronas, juga berkuat kuasa 30hb. Mac 2016. Keputusannya telah disampaikan kepada Rektor UTP, Datuk Abdul Rahim Hashim.

Selain itu, Dr Mahathir juga telah meletakkan jawatan sebagai penasihat kepada Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) dan Lembaga Pembangunan Pulau Tioman (TIDA). Ketua Setiausaha Negara telah dimaklumkan mengenai peletakan jawatan-jawatan ini.

Pejabat Dr Mahathir bin Mohamad
Putrajaya
31 Mac 2016

83 thoughts on “MEDIA RELEASE

  1. HBT456 Apr 5,2016 10:06 PM

    http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/04/05/panama-papers-its-okay-to-keep-money-offshore-says-ku-li/

    Right pocket goes into left pocket but malay and bumi still the porest races but umno malay elites are getting richer and richer. Myr depreciates, property price keeps rising, tambang public transport naik, harga kereta tak turun2, gaji swasta tak naik pun, social crimes increase, share market not stable, levi buruh asing naik, later on harga minkak, air, harga internet dan elektrik pun kena naik untuk cover back the kos operasi putrajaya.

  2. Sri Sense Apr 5,2016 1:56 PM

    Salam Tun

    Berita yang baru dibaca

    Lee Kuan Yew was pivotal to Singapore’s success: Mahathir

    http://www.straitstimes.com/asia/se-asia/lee-kuan-yew-was-pivotal-to-singapores-success-mahathir

    Panama Papers: a massive document leak reveals a global web of corruption and tax avoidance

    http://www.vox.com/2016/4/3/11356326/panama-papers

  3. Sri Sense Apr 5,2016 10:07 AM

    Salam Tun

    Ini tajuk FMT ‘Uber, Grab passengers face high risks’ Premium Big Blue Taxi founder claims only regular taxis have commercial insurance coverage to take care of passengers.

    – Hmmm I nak share sikit pandangan tentang UBER & Grab, setau I pemandu servis dua2 ini guna kereta sendiri.

    Sebelum jadi pemandu, UBER nak tengok keadaan kereta, berapa umur dulu. Booking memang online. No cash transaction di Klang Valley. I dengar diJohor baru Uber ura-ura nak buat cash.

    I anggap UBER ini macam satu kelab. Pengguna selalunya tourist yang dah biasa dengan UBER servis dinegara lain, so datang sini UBER mereka guna. Orang local pulak yang guna servis ini adalah English speaking group. So market share UBER hanya limited to the group above.

    I hardly kata depa ini kereta sapu. Most yang buat kerja UBER ini adalah sebab they like meeting peoples – foreigners, corporate individuals, jangan terkejut anak orang kaya seperti Kenny Hill, Damansara Heights – depa ini suka guna UBER dari teksi 🙂

    So market tu memang limited compared to taxi. And UBER drivers mostly part timers yang nak cari duit lebih. Kereta pun besar besar Privius, Honda pun ada.

    Kawan2 yang pakai service UBER atau Grab kata servis depa bagus, driver tak kurang ajar, kereta tak berbau, bersih dan part rate UBER lebih murah dari Grab, tapi UBER payah nak jumpa certain areas macam Grab.

    🙂

  4. Sri Sense Apr 4,2016 2:39 PM

    Salam Tun

    Tidak perlu jelajah bersama Mahathir, kata Wan Azizah

    Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail tidak akan menjelajah Malaysia bersama Tun Dr Mahathir Mohamad. “Buat masa sekarang tidak perlu,” katanya kepada pemberita ketika ditanya adakah beliau bersedia untuk bersama Dr Mahathir dalam siri jelajah Selamatkan Malaysia. Beberapa pemimpin tertinggi pembangkang termasuk dari PKR telah menyatakan kesediaan untuk bersama bekas Perdana Menteri itu mengadakan jelajah anti-Najib ke seluruh negara.

    – Not surprisingly 🙂

    1MDB unsustainable from the start, says Umno minister

    The business model of embattled state investment fund 1Malaysia Development Berhad was unsustainable from the start, a government minister said today.
    Abdul Wahid Omar, Minister in the Prime Minister’s Department in charge of Economic Planning was quoted telling CNBC’s “The Rundown” programme today 1MDB’s low capital, high debt business model was to blame. “The model that they (1MDB) took was low capitalisation and high borrowings, and I think as they found out, it wasn’t a sustainable model. With that came debt realisation, where the board has now embarked on a rationalisation plan,” he was quoted as saying.

    – Teringat those days, tengok aje wajah Wahid dalam corporate profile, I nak tergelak, sikit punya posing, sampai terkeluar dari mulut “Who’s that guy?” 🙂

    Non-Muslim religious authorities can boost movie industry

    The Home Ministry has asked Hindu Sanggam and church authorities to help improve the country’s movie industry by imparting knowledge of their respective religions to movie makers. Its deputy minister Nur Jazlan Mohamed said the ministry wanted movies that had the potential to educate viewers and added, “We do not want to censor every movie. If we were to censor all kinds of films, it will not create a good culture.”

    – I don’t know la about you Jazlan, I ada best friend Chinese and Indian, I also ada Chinese blood like you. Kami faham each other but now you kata ramai tak faham each other. Mungkin kena ada rancangan budi pekerti macam zaman Tengku Abdul Rahman kut. 🙂

  5. HBT456 Apr 4,2016 7:26 AM

    http://www.malaysiakini.com/news/336309

    Whoever appointed as the mb in terengganu will be facing a very tough job to revise the state economy especially the world oil price plunged due to oversupply, not due to war.

  6. HBT456 Apr 4,2016 7:19 AM

    http://www.malaysiakini.com/news/336296

    Its not difficult to guess what is in the mind of tengku razaleight being the longest serving mp in gua musang. He for sure will not want to sacrifice his position as mp and comfort zone in that constiuency even if he said he is not a duck. At this age, its alright for him to stick to his loyalty as umno man, but can his general kelantanese accept his decision or not, thats a another question.

  7. HBT456 Apr 3,2016 10:43 PM

    http://www.malaysiakini.com/news/336342

    Dap Lim kit siang is orang melaka. If you look at his patern of politics, you will know he does not have the charisma to lead dap further. I dont think he understand and aware what is happening in this region. Why? He is a sago, and he spent too much time in rhetoric politics. Can dap contiune to lead penang, that will depend on umno and mic way of playing their own race sentiments. One thing for sure, no matter what dap does, mereka tetap akan jadi pembangkang. Pulling down dsn is easy, but can opposition parties deny they too greed for power? Nak pakai gandhi atau sesiapa, takda masalah. The end result will be seen when the next ge is called.

  8. HBT456 Apr 3,2016 9:13 PM

    http://www.malaysiakini.com/news/336330

    I beg your pardon yang berhormat vp umno cum dpm cum kdn minister, is or isis you are referring now? Even umno supreme council decided to sack johorean ts muyhiddin or kedahan ds mukhriz, it wont change the fact that you are racist as orang perak first. Dah terang, usah diterangkan. Is Tengku razaleigh is a wise stateman? Because of his royal blood title as kelantanese, it would be better off for him to put himself above the politics to continue our malay supremacy as stated in social contract.

  9. HBT456 Apr 3,2016 12:14 PM

    http://www.malaysiakini.com/news/336295

    Japanese imperialists slaughtered chinese race in singapore and malaysia whom they didnt like to show their military strenght. With 2 units of littke boys, atom bombs, japanese imperialist urrendered, ww2 ended. Mr lee kuan yew and suhartoe remained as friends until their death. This is the most sincere kind of friendship, do you have such attitudes, uncle?

  10. HouseWife Apr 2,2016 3:45 AM

    Assalamualaikum Tun,
    Apa ni Tun?…macam2 berita tak sedap (pasti pada DSN dan pengipas2nya) timbul satu per satu. Belum habis kunyah baru nak telan berita yang ni datang pula berita2 baru, WSJ akui dana derma dari keluarga raja saudi (WSJ dah buat pusing U ka?), si nazir terima wang US$7million untuk diagih2 pada PRU13 (awat dia tak cakap awai2?), perbelanjaan mega mewah oleh DSN, isteri dan keluarga (rakyat susah payah cari rezeki halal dikena pula gst bayar hutang2 DSN, boleh mereka belanja mewah!), US Investigators dah masuk Malaysia untuk buat siasatan, betul ka? (Igp says do not disturb) dan terkini Luxembourge state prosecutor launches inquiry into Malaysian state fund (yang ni pasti DSN dan pengipas2 dah gelabah, next actions?). Pening pening sungguh…if only DSN dengar cakap Tun, nasi sudah jadi bubur?

    Pengipas2 berlumba2 mengeluarkan statemen untuk menyedap hati Boss mereka. Takpe kipas kuat2 tak lama lagi koyak la tu. Ada yang keluar statemen ‘cheeky'(nak tackle lady,amboi!), konon Tun bekerjasama dengan jew-controlled media (spin pasal DAP/LKS support Tun?), Proton dll tak perlu Tun lagi (tak kenang jasa sungguh, bangsa Melayu apa ni?)..etc etc…
    Letih dah nak cakap pasal mereka semua yang memang dah ‘pekak, bisu dan buta’. Dok kena bantai sini sana pun tak sedar2 juga. Apa sebab hati mereka sungguh liat, Tun?

    Tun, cakap pasal sikap terutama sikap orang Melayu, dah lebih 22 tahun Tun cuba ubah sikap ‘orang Melayu mudah lupa’ ni. Tun maksud orang UmnoN la kan. Tengoklah aksi2 mereka sekarang, macam ‘warlords’! Ramai yang berlagak seolah-olah tuan malah tuhan dalam kehidupan sehari-harian. Sikap angkuh, tamak, pemarah dan bangga diri, sepatutnya tidak ada dalam diri seorang hamba Allah, menjadi darah daging dalam diri mereka. Adakah mereka tahu? Adakah mereka sedar? Takkan tak tahu, takkan tak sedar.

    Tun, sikap itu umpama pintu yang terkunci dari dalam. Ia tidak boleh dibuka dari luar. Usaha mengubah sikap tidak boleh dilakukan secara drastik atau paksaan. Ia mesti diubah dengan kerelaan sendiri. Dilakukan secara bertahap-tahap, sistematik, berterusan dan penuh kerelaan. Masalahnya Tun, bagaimana hendak membolehkan diri kita sendiri atau orang lain berubah dengan rela? Tapi nak ubah sikap mereka yang dah banyak2 umur ni, bagaimana Tun? Tun seorang doktor berpengalaman pasti tahu kan. Agaknya Tun, mereka masih boleh ubah jadi ‘Melayu TAK mudah lupa’ ka? Saya mengingatkan diri sendiri juga.

    Tun, satu hari nanti mereka akan sedar dan maratapi:”Ah, betapa tersasarnya tujuan hidup selama didunia akibat buta mata hati. Permata disangka kaca, kaca disangka permata”.
    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Always Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. And Thank you Tun. Take very good care, my dear Tun.

  11. cruze Apr 2,2016 12:14 AM

    Teruk jugak ketua polis negara kita kena lanyak dengan komen pembaca di malayisa kini. Ada juga kena kick dengan salleh kruak.
    Bab Tan sri rais yatim itu melambangkan azalina, nurjazlan dan apa tu pendekar amin yang pernah memalukan Tun kata dia nak resign tapi tak jadi ni semua tak cukup study kot, jangan suka suka sebut subjudis. Pi belajar dengan Tan seri rais yang bijak hal undang2 tu. Syabas Tan seri dan Tun kami doakan semuga allah melindungi kamu, memberikan kesihatan dan kesejahteraan dalam dunia dan akhirat.
    Aminn.

  12. Hajar Apr 1,2016 9:50 PM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    ///http://www.bharian.com.my/node/139462
    PELETAKAN jawatan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Pengerusi PROTON Holdings Bhd dan Pengerusi Group Lotus Plc serta beberapa jawatan lain, termasuk Canselor Universiti Teknologi Petronas dan masing-masing, penasihat Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA) dan Lembaga Pembangunan Pulau Tioman (TIDA) menunjukkan beliau sudah memahami ISYARAT (signal) tidak lagi bersama mendukung dasar kerajaan.
    ///

    1. Saya harap rejim Najib @ ‘parti Najib’ juga memahami ISYARAT yang mereka juga tidak dikehendaki lagi di dalam UMNO kerana tidak lagi mendukung perjuangan asal UMNO, yaitu untuk ‘agama, bangsa, dan tanahair’.

    2. ‘Parti Najib’ berjuang untuk seorang individu sahaja – PM Najib @ Ah Jib Gor.

    3. DEB dipinggirkan; kepentingan orang Melayu diketepikan; ‘parti Najib’ (parti serpihan dalam UMNO) lebih mengutamakan kaum2 lain berbanding Melayu – menganak-tirikan Melayu, walaupun ianya parti Melayu. Bayangkan seorang rakyat Malaysia dari kaum Cina walaupun telah menghina Malaysia dilayan dengan amat baik sekali…dapat keistimewaan lagi dari ‘parti Najib’. ‘Dedak’ diberi dengan banyak kepada kaum2 bukan Bumiputra/Melayu bermula sebelum PRU-13 lagi sebaik DSN naik jadi PM. Sebab itu MCA, Gerakan, MIC dan lain2 parti komponen BN SENYAP SAJA sebab ‘dedak’ telah lama diberi kepada mereka – kekenyangan.

    4. Isyarat masa PRU-13 dimana rejim Najib hilang UNDI POPULAR buat julung kalinya adalah ISYARAT paling jelas bahwa rakyat menolak DSN & gang. Jumlah kerusi Parlimen pun berkurangan. Ini lagi satu isyarat jelas.

    5. Sekarang, DSN & rejim Najib terpalit dengan skandal2 yg memalukan negara, dan bertambah –tambah ramai lagi rakyat menolak DSN & rejim Najib. Another signal…

    6. Dengan segala isyarat2 jelas yang menolak DSN & rejim Najib, mengapa DSN & individu2 bertanggung-jawab masih lagi tidak mahu MELETAK JAWATAN? Muka tidak tahu malu agaknya… 🙁 Tidak faham isyarat atau tiada maruah diri?

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  13. faridina Apr 1,2016 8:59 PM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Tertarik sangat dengan catitan penutup sebotak berbahasa orang putih pada Mar 28,2016 10:38 PM ;

    [ A life leader is Dead when his name is Tarnish
    Lee Kuan Yew is Dead but his name is Alive ]

    Maksudnya barangkali begini ;
    Pemimpin yang masih hidup yang bergelumang dengan pelbagai skandal dan penyalahan guna kuasa bolehlah dianggap telah MATI.

    Manakala Lee Kuan Yew yang telah mati namun namanya masih HIDUP dan segar dalam ingatan.

    Kami sangat bersetuju dan teruja dengan kenyataan sebotak tersebut.

    Renung-renungkanlah.

    Wasalam Tun.

    p/s – Ada pak pandir yang keseorangan menegakkan kebatilan kerana tok jangut dah insaf buat sementara waktu. Apa masalahnya bekerjasama dengan pembangkang sebab kami memang pun membangkang rejim Najib Razak tak gitu pak pandai.

  14. Fariq Islam Apr 1,2016 8:56 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Perletakan jawatan Tun di Proton kelihatan tepat pada masa. Hari ini, Proton mengemis untuk bantuan kewangan kerajaan. Budaya kerja dan pengurusan yang kurang baik telah membawa kerugian bertahun-tahun.

  15. zulu Apr 1,2016 6:53 PM

    Najib won’t resign because he know he will have to spend rest of his life walking to court. The only way to pressure UMNO to relieve him is through election defeat in Sarawak. For that, citizen forum members should campaign in Sarawak election and tell the people the truth.

  16. Sri Sense Apr 1,2016 6:18 PM

    Salam Tun

    Ini berita I kutip dari sinar harian

    Dakwa Mahathir jika ada unsur jenayah

    KUANTAN – Penasihat Kerajaan dalam Hal Ehwal Sosio Budaya, Tan Sri Dr Rais Yatim menegaskan bahawa bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bukan calang-calang individu yang boleh dikenakan tindakan di bawah Akta Hasutan.

    Menurutnya, Mahathir hanya boleh didakwa sekiranya percakapan beliau mempunyai unsur jenayah.

    “Di sini kita perlu mengimbangi nilai perjuangan dengan undang-undang dan ternyata ramai cuba guna Seksyen 3 dan 4 Akta Hasutan sebagai tekanan, namun mereka jarang dapat menilai sesuatu pendakwaan itu kerana ia berasaskan pada niat.

    “Jika niat tersebut tidak dapat dibuktikan untuk menghasut, maka perbuatan itu adalah sia-sia,” katanya mengulas kenyataan Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Nur Jazlan Mohamed bahawa tindakan akan diambil terhadap Mahathir kerana mengeluarkan kata-kata berunsur hasutan bagi menjatuhkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

    Beliau ditemui pemberita selepas melancarkan Program Budi peringkat Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), di sini, semalam.

    Rais berkata, perkara itu akan bertambah buruk sekiranya dakwaan tersebut dibuat sebagai tindak balasan politik semata-mata.

    “Pelbagai aspek perlu dikaji terlebih dahulu memandangkan jika dilihat secara umum, segala dicakapkan pemimpin DAP termasuk Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng, semuanya seolah-olah tiada sebarang kesan untuk diambil tindakan susulan.

    “Sebaliknya jika Tun M bercakap sesuatu perkara, dengan segera pelbagai tindakan akan diambil ke atasnya… Ini menunjukkan ada sesuatu yang tidak sihat dalam komuniti atau masyarakat kita.

    “Dengan itu, saya harapkan pihak tertentu terutama peguam negara tidak mudah terpengaruh dengan desakan sesetengah pihak yang hanya pandai berkata-kata,” katanya.

    – hmmm to umanrc LOL thank you. 🙂

  17. muhammadumar Apr 1,2016 5:55 PM

    Honorable Tun,

    Assalamualaikum.

    My eyes are full of tears after reading the details of your resignations. Your good self is one of the very few leaders in the Muslim world who I truly admire. From my teenage, I used to hear about your courageous, sincere and exemplary leadership. A few years ago, I wanted to study in Malaysia but it was written for me to go somewhere else. Alhamdulillah, now I am working here, serving the country that my beloved Tun Mahathir built with his vision and continuous hardwork.

    Dear Tun, I really want to meet your good self from a long time. Just want to see the legend who I have always admired. It will be a great honor if I can have a few minutes of your precious time, perhaps before or after your public lecture in UTP next week (I will be there).

    To all Malaysians,

    Please wake up before it is too late. My heart aches when I see the current situation of Malaysia.

    May Allah almighty always bless you dear Tun.

  18. alfred.willner@euromotors.ltd.gi Apr 1,2016 5:22 PM

    https://sg.news.yahoo.com/dr-m-quit-proton-long-ago-bn-reps-230100690.html

    Here go my pretensions with Proton. It was not to be. Never mind then! Other mothers also have beautiful daughters is an old German saying.

  19. Sri Sense Apr 1,2016 4:33 PM

    Salam Tun

    Nak cerita sikit, dalam 2 tahun lebih yang lalu, I minum petang dengan kawan2 consultant (compare notes). So I tanya satu consultant tu, apa projek dia buat sekarang, dia kata ada orang approached him to come up with a proposal for a new political party kat Sabah and Sarawak. I tanya kawan ini, siapa yang suruh. Dia jawab Pak Lah. 🙂

    FMT – WSJ: Nazir received funds before 2013 elections

    The funds transferred to Nazir Razak, chairman of state-controlled bank CIMB Group Holdings Bhd, was part of more than 500 transfers from Najib’s accounts before the elections, the bulk of which went to politicians, the Journal said.

    Ini jawapan Nazir

    Nazir confirmed to the Journal that he had received the $7 million, which he said was then disbursed by CIMB bank staff to ruling-party politicians according to the instructions of party leaders, whom he did not name. 🙂

  20. tandukdua Apr 1,2016 4:18 PM

    Salam Tun,

    Saya membesar di era pemerintahan Tun, dan telah mendapat berbagai faedah di atas polisi / program dan projek pembangunan yg Tun laksanakan.

    Saya amat terhutang budi kpd Tun.

    Saya amat kesal apa yg telah berlaku sekarang ini. Negara dirosakkan oleh pemimpin yg pentingkan diri sendiri.

    Amat menyedihkan lagi apabila Tun sendiri terpaksa berundur drp Govt-related posts kerana perjuangan. Semoga Allah mengurniakan kpd Tun & isteri kesihatan dan kekuatan.

  21. umranrc Apr 1,2016 3:48 PM

    Salam Tun… mencelah sedikit aje…

    Dear Sri Sense,
    I love your last sentence on your last comment!

    Thank you Tun.

  22. Sri Sense Apr 1,2016 3:14 PM

    Salam Tun

    Cruze, I pun bengang dengan budak hensem, dia pun sama aje dengan abangnya.

    Errrr

  23. Sri Sense Apr 1,2016 2:43 PM

    Salam Tun

    FMT – ‘What’s wrong with PM buying things to make his wife happy?’
    Stop attacking Rosmah Mansor , says deputy minister Tajuddin Rahman, pointing out that Lim Guan Eng had bought a bungalow because his wife liked it.

    If Prime Minister Najib Razak can afford to buy luxurious items for his wife, Rosmah Mansor, then there is nothing wrong with him doing so, said Umno Supreme Council member Tajuddin Abdul Rahman.

    “One or two bags, why not? She’s a lady. I know women like handbags. In fact, I was told that one of the ways to tackle a girl is by buying her a handbag,” he told reporters at Parliament lobby here today.

    – Hmmmm I don’t know about your wife, but if its me “Is He Cheating on Me?” 🙂

  24. cruze Apr 1,2016 1:20 PM

    Harap simpan dulu kes lim guan eng dalam senarai kiv…jangan nak tukar2 siaran cerita tumpuan rakuat.
    Sila mulakan siasat terhadap jakim, anuar musa, nazir razak, khairy dan kementerian2 yang telah terbongkar…dan felda global juga jika ada…

  25. cruze Apr 1,2016 1:18 PM

    Jangan nak berlakun lagi wahai nazir razak………….
    Sila snaraikan 7 juta itu yang kau dah mengaku itu di agihkan kepada siapa, cawangan mana, siapa penerima dan resit oleh penerima untuk membeli apa?

    Nazir kena bertanggung jawab sediakan semua ini.

    Asalamualaikum…

  26. cruze Apr 1,2016 1:09 PM

    Apa benda ni si anuar musa ni, senang2 kata begini apabila pihak australia dan sprm mulakan siasatan tententang membeli apartment yg lebih tinggi dari pasaran :

    Anuar musa kata,
    “Kita telah lantik ahli lembaga yang baru semua sekali. Ahli lembaga yang lama kita tak perbaharui. Kita baru lantik minggu lepas.

    “Ada empat orang kesemuanya dan mereka diberi amanah untuk mengambil segala tindakan yang perlu,” katanya.

    Sehubungan itu, beliau juga mengharapkan ahli lembaga pengarah yang baru itu menjalankan tugasan mereka dan belajar daripada kesilapan bagi memastikan perkara yang berlaku sebelum ini tidak berulang.
    “Ahli lembaga pengarah yang baru kena ambil perkara ini sebagai satu benda yang serius,” katanya lagi.

    Mudahnya?….mana orang lama yang buat hal? Senang2 kau nak tutup, kau kutuk Tun kami tiada buat pembangunan dalam masa 22 tahun, bodoh 2.6 billion tahap anuar musa ni…

    Kau tu yang tak ada sumbang pembangunan. Nurjazlan pun semakin terserlah hati sebusuk bangkai malah lebih dari pada itu apabila suruh orang kumpulkan lebih 10 kesalahan Tun.
    Semuga allah beri balasan setimpal atau lebih dahsyat kami doakan untuk anuar musa. Nurjazlan, rahman dahlan, mas ermiyati, puad jarkasi, azalina othman, hishamuddin, salleh kruak, najib zahid hamodi dan anaknya, sahidan kassim, tengku adnan, tengku razali dan ahli ahli umno yang bersekongkol dengan kejahatan.
    Amin

  27. Sri Sense Apr 1,2016 1:03 PM

    Salam Tun

    I dok pening pasal ni

    Between 2011 and 2014, Mr Najib transferred over US$14 million to Jakel, according to the investigation documents seen by WSJ.

    Adoi doi…pada yang biasa dengan Jakel mesti terkejut. Jakel ini rajin adakan sale, kedai memanglah bertingkat, selection pulak banyak. Apa kain nak boleh dapat kat Jakel.

    I pernah beli kain brocade, french lace, korean lace and pure cotton. Ratusan ringgit sahaja taklah sampai beribu ringgit harga. Jakel juga adakan khidmat jahit baju, rate lebih kurang butik about 150 rgt jahit sepasang baju Melayu boleh dapat.

    Ini 14M dollar bukan 14M ringgit, no GST pulak tu. Now I dok fikir, Jakel overcharge ka or kickback ka… 🙂

  28. zulu Apr 1,2016 12:48 PM

    Malaysians are suffering but Rosmah spent their hard earned money US$130000 in Chanel store in Hawaii…LOL

  29. wajaperak Apr 1,2016 12:30 PM

    Assallammualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan.

    anak wawasan 2020.

    [Dan ingatlah wahai pemakan dedak sekalian, bekalan dedak yang disimpan di dalam bank semakin berkurangan dan apa yang anda akan makan jika bekalan dedak semakin berkurangan?]

    Saudara..memang begitulah sikap manusia.Kita lihat di dalam Perang Tabuk bagaimana Allah menyindir mereka didalam Surah Al Fath.

    Perjuangan Tun dan kita semua mungkin tidak akan berhasil dalam waktu terdekat.Tetapi benarlah Firman Allah tentang kebatilan itu..

    “Telah datang yang Haq dan musnahlah yang batil.Sesungguhnya Yang batil itu pasti musnah”..

    Kamu menunggu..sesungguhnya kami pun menunggu juga..

    Terima kasih Tuan.
    Terima kasih Tun.

  30. Sicko Apr 1,2016 12:10 PM

    Salam Tun
    Kau lah satu2nya yg berani melawan.and i salute Tun for that.kembalinya kita ke zaman jahiliyah dimana kebenaran ditengelami oleh nafsu wang keseonokan rasuah penipuan .Tun kebenaran pasti datang InsyAllah

  31. normalguy1000 Apr 1,2016 11:08 AM

    I would like to voice my opinion. I don’t agree on Najib’s policies but I also don’t agree Dr M attacking Najib. I know Dr M is behind all these media accusations on Najib. Najib has done a lot of mistakes and I don’t favour him, but Dr M is not innocent himself. Dr M is corrupted too. Have you see his son’s houses? or the way his son’s wives spend? so Dr M is the same as Najib only Dr M is smarter. Also, what Dr M did to Anuar Ibrahim wasn’t nice at all. So Dr M is only having a taste of his own medicine. Dr M chose Badawi as a deputy PM just like how Najib sacked Muhiyiddin and chose Zaid Hamidi. This is all politics and it’s dirty. In my opinion, Malaysia needs a whole change of government not Najib or Dr Mahathir or anyone linked to them. Dr M introduced corruption to the umno government. For a person in my generation, how I see how corrupted they are is how these ministers children spend, photos on their social media with their travels, luxuries etc. They have to remember ministers only work for the government. Take a look at the developed countries ministers, they should be an example for our corrupted ministers. I think someone like Ku Li or Azmin Ali should be our PM. They are not a materialistic family and they speak well and know how to control a nation. That’s just my 2 cents.

  32. a_haidisam Apr 1,2016 10:48 AM

    Asslamualaikum Tun.
    Saya geram sungguh dengan ulasan-ulasan depa yang menghina Tun meletakan jawatan. Tak ada nak berterima kasih dengan jasa-jasa yang Tun buat. Tun naikkan martabat orang MElayu dan Malaysia. Apa yang depa buat la ni?… hampa tunggulah pilihanraya. Kompom undi che bukan untuk hampa lagi, kalau hang tu turun Najib… phuiiii

  33. joetachi Apr 1,2016 9:42 AM

    #SelamatUlangtahun

    https://youtu.be/58fRsRTHvxo

    ankek Tangan..
    Angkat tangan..
    s0k kat dataran …!

    https://youtu.be/bKhyT6eGMU4

    alamak….!

    #jomtandatangan

  34. sudin Apr 1,2016 9:41 AM

    Assalam Tun.

    Kepada pelabur2 yang berharap untuk dapat pulangan tinggi dan cepat, tunggu apa lagi, belilah saham Scomi.

    Pak Dol tak pernah mengecewakan perniagaan anak!

  35. sudin Apr 1,2016 9:31 AM

    Assalam Tun.

    Jika kesemua jawatan yang Tun kosongkan tu tak diberikan kepada bekas PM Pak Dol, maka akan bertambah hebatlah kaki2 pembodek si Najib menunjukkan kesanggupan membodek tanpa had supaya diberi peluang untuk dilantik oleh Najib kejawatan tersebut.
    Fuad sarkasi tu berharap sangat dan masih menunggu2….

    Inilah dunia UMNO sekarang….

  36. sudin Apr 1,2016 8:35 AM

    Assalam Tun.

    Sanggup ke Pak Dol ambilalih kesemua tugas tu?
    Nampak gaya hasrat Pak Dol nak tidur puas2 bila bersara tak kesampaian….

    Budak KJ pun dah tak boleh tolong, tak lagi semacam dulu2 dimana budak KJ tu menganggap diri dialah sebenarnya Menteri Dalam Negeri, Menteri Kewangan, dan juga Perdana Menteri….
    Pak cuma spokeperson saja kan, sebab tulah boleh tidur pada bila2 masa dan dimana jua….

    Kes rasuah KBS pun budak KJ tak boleh selesaikan, ialah hanya melibatkan wang RM107 juta aje, satu jumlah wang yang kecil jika dibandingkan dengan RM berbilion2 yang dia dah songlap beberapa tahun lalu!
    Budak KJ mengaku bertanggunggung jawab sepenuhnya tapi tak pun letak jawatan.
    Hingga sekarang pun budak KJ masih belum tahu perubahan keatas sistem procurement kementerian yang dia sendiri tandatangani!

    Kesian Pak Dol, menantu kesayangan dah tak mampu nak tolong jalankan tugas baru….

  37. sibotak Apr 1,2016 7:52 AM

    Agreed with Feridina expression of Najib Ruling
    It’s A Najib Regime
    Malaysia is no more a Democratic Nation
    The Judicaiary System of Malaysia has been Corrupted
    Najib Regime has override the Sultan Contituency
    As the Sultan Constituency did not have the Voice to protect Malaysia
    Where is the Respect ?

    Najib doubthful wrong doings is clearly physical seen
    But not clarified legally
    How can even a Beggar respect such a Constituency

    But Najib is no Assad
    Nor Gadaffi Nor Saddam as these so called Regime term by US never sleeps with US leader

    We Malaysians acknowledge and willingly Respects ,Obey the Law
    But how are we be able to respect the Judiciary System of today when it is rule by Hypocrites
    When it is represented by people who are afraid to be transparent

    Bapak Tubuh UMNO
    Anak Kubur UMNO
    Maka lahirlah satu Regime yg dinama 1MDB

  38. joetachi Apr 1,2016 2:43 AM

    1MdB tak bayar gSt..???
    6% pulok Rakyat bagi..!

    https://youtu.be/600QcsZSEjU

  39. faridina Apr 1,2016 2:15 AM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Negarawan berjiwa rakyat sepertimu sememangnya tidak mengharapkan apa2 jawatan berkaitan kerajaan apatah lagi kabilah2 dalam rejim Najib merasakan Tun harus membisu sekiranya mahu terus kekal memegang jawatan2 tersebut.

    Tun Dr Mahathir seorang yang cukup berprinsip dan apabila beliau membuat keputusan untuk bersama rakyat menolak rejim Najib maka apa sahaja yang berhubungkait dengan pemerintah akan dilepaskan tanpa perlu didesak.

    Beza cukup berbeza dengan anak mentornya yang tanpa segan silu masih kuat berpaut kepada jawatan yang katanya dipilih oleh rakyat walaupun majoriti rakyat menggesa beliau yang terpalit dengan ibu segala skandal berundur!

    Apa-apa pun rakyat lebih memerlukan Tun daripada pemerintah yang zalim dan kami dengan ini melantik Tun sebagai Penasihat Ulung rakyat Malaysia berbilang bangsa dalam mengembalikan maruah negara dalam Gerakan Selamatkan Malaysia dengan mendesak anak Tun Razak berundur.

    Wasalam Tun Berdua.

    p/s – Entahlah lidah ini sentiasa terkelu bila dapat berjumpa dan bersalaman dengan Negarawan Terulung, sepatutnya kami ambil peluang bertanya ayahanda directly mengapa ayahanda tidak letak link DR di wall blog ayahanda atau khususkan satu posting untuk DR supaya dapat segera mempertingkatkann bilangan tandatangan DR ke angka 1 juta.

    Apapun malam tadi cukup bermakna buat kami berdua kerana dapat berjumpa dua idola yang disatukan dengan kehebatan persembahan yang sungguh mengasyikkan di Istana Budaya. Terima kasih TDM dan RC.

  40. tamchi Apr 1,2016 2:00 AM

    ..jp….jom layan 1 lagu…
    Angkek Tangan..!! Angkek Tangan..!!

    https://youtu.be/HQexSwLnC1w
    Lambai Tangan..! Lambai Tangan..!

    #tandatangan

    Hidop di dunia punya agenda..!
    Mencari syurga..? Menuju Neraka..?

    #tepokdadatanyajiwa

    http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=pekerjaan+baik&d=11

    #seleradedak

    *
    ..alamak..!…@lamak….!

  41. freemind Apr 1,2016 1:32 AM

    What is worrisome to me is that Dr. Mahathir is the only one left confronting head on with the unprecedented political challenge of our times in Malaysia.

  42. nase Apr 1,2016 1:24 AM

    Salam buat Tun..

    Saya anggap ni adalah tactical move. Itulah juga inspirasi saya untuk Tun.

    Sebenarnya saya dimaklumkan tugas Tun dalam waktu terdekat kian lebih mencabar tapi bakal mengujakan semua pihak. Pastinya banyak pengambil-alihan besar-besaran aset kerajaan termasuklah hutang2nya yang menimbun dan juga entiti berkaitannya yang ketika ni agak sakit yang dikepalai oleh Tun. TS Zeti juga khabarnya akan jadi sebahagian dari pasukannya. Moga berbahagialah rakyat negara ini kelak.

    Bab PM sekarang, tak payahlah dikenang. Segalanya milik Allah dan kepada-Nya kita berserah dan kita pasti kembali kepangkuan-Nya. Biarlah masa menentukan segalanya.

    Well done Tun.

  43. HouseWife Apr 1,2016 12:56 AM

    Assalamualaikum Tun,
    Your Blog is my Garden of Knowledge,
    my Peaceful Haven,
    my Solitaire,
    my Solace,
    Tun, you may leave everything else…all earthly rewards,
    But please don’t leave this Remarkable Blog,
    InsyaAllah, your rewards await you in Paradise.

    Tun, never never let these ungrateful people take away your Pride and Dignity, your Intelligence and Wisdom, your Endurance and Zealous in fighting for CRIMINALIZATION ON CORRUPTION IN MALAYSIA.
    NEVER NEVER let them shut you up Tun.

    Rest assure Tun, there are many more good ‘Mahathirs’ amongst the people. They have your burning fighting spirit in them. They will continue your work to break free our beloved country Malaysia from corruption. Your ‘Mahathirs’ will bring all of them to face THE PEOPLE’S JUDGEMENT.
    POWER TO THE PEOPLE!
    DOA MALAYSIA BEBAS KORUPSI!
    JUSTICE FOR MALAYSIA!

    Tun, you are a gem among a thousand…no no no among BILLIONS! Your actions speak your wisdom. Sebagaimana telah dikata segala tindakan Tun, yang telah diambil, sedang diambil dan akan diambil pasti telah difikir masak2 akan impaknya. Tidakkah pengorbanan ini membuktikan bahawa Tun ikhlas berjuang untuk memperbetulkan kelompongan sistem yang ada daripada berterusan diseleweng dan ditarah. Allah Maha Adil dan Maha Mengetahui.
    Tun, what I say here comes deeply from my heart truely dand sincerely.

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. And Thank you Tun. Please take very good care, my dear Tun.

  44. kapt_KOBRA Apr 1,2016 12:28 AM

    Salam Tun,
    This is a class act for a truly principled gentlemen!

    A living legend!

  45. adelheid Apr 1,2016 12:24 AM

    Dear Tun,

    I personally feel that Dato’ Seri Mukhriz Mahathir and Tan Sri Muhyiddin Yassin should not linger any longer in the UMNO Najib. Begitu juga dengan ahli-ahli UMNO yang lain yang rasa diri mereka punya prinsip. Apa disayang dengan nama UMNO jika ianya hanya tinggal nama sahaja tanpa jiwa? Allah lebih mengetahui Tun. Tekadkan hati dan jangan Tun pandang ke belakang lagi. Kami ada bersama-sama Tun Mahathir. Kami akan bersama-sama Dato’ Mukhriz, Tan Sri Muhyiddin serta seluruh gerakan deklarasi rakyat selamatkan Malaysia.

    You take care now Tun. My love also to Tun Dr. Siti Hasmah.

  46. Sri Sense Apr 1,2016 12:12 AM

    Salam Tun

    Sebelum tidur baca tulisan musato, terpanggil pulak nak jawab. Lari sikit dari topik.

    I biasa dengan the loaf, kat empire subang jaya. First time datang I tengok menu ada Tun’s curry. I tanya girl situ apa ini, dia jawab Tun curry. I tak faham, so dia kata Tun Mahathir curry. Apa lagi I beli rebut rebut makan dengan hubby, abang dan kakak ipar. Seronok dan bangga mereka dapat makan curry Tun.

    Anyway sebelum I tido, I teringat pernah baca dalam akhbar yang Tun suka makan poppiah. Kalau Tun gemar poppiah basah ada satu tempat. I pernah talipon order, lambat 10 minit, dia jual poppiah yang I order, I rasa nak cekik cekik mamak tu.

    Tempatnya kat Medan Selera, Tingkat 1, Section 14 PJ. Sedara dia biasa jual musim bulan puasa, biasa keluar suratkhabar orang beratur panjang. Dia however jual hari2. Start dalam pukul 3 petang, pukul 4.30 petang dah langsai.:)

    Goodnight Tun, we all love you 🙂

  47. adelheid Apr 1,2016 12:08 AM

    Dear Tun,

    I am still crying as I type this but for every tear drop that falls will only strengthen how much I love you Tun Dr. Mahathir Mohamad. No one will ever compare to you and the principles that you hold on strongly to. Remember you will never be alone on this Tun Mahathir. I love you Tun!

  48. rimba.emas Mar 31,2016 11:41 PM

    Salam Tun.

    1. Rimba Emas tidak tahu hendak kata apa tentang tindakan Tun ini. Ini adalah tindakan yang diambil sendiri Tun . Bagi Rimba Emas pasti Tun telah fikir baik buruk kesan selepas ini.

    2. Tun salah seorang yang terlibat dalam pembanggunan Syarikat-syarikat ini dan arif proses jatuh bangun sehinggalah sekarang.

    3. Persoalannya selepas ini Syarikat-syarikat ini pasti di beri kepada individu lain yang tidak sama cara dan kehendak Tun sebagaimana apa yang di buat pemimpin dalam kerajaan sekarang.

    4. Catatan sejarah tidak kira yang direkodkan manusia atau di ceritakan Allah s.w.t dalam al-Quran ditunjukkan kepayahan untuk dipulihkan jika terlepas kepada kepimpinan yang zalim jika mempunyai kuasa ditangan.

    5. Contoh Rasullullah s.a.w sendiri terpaksa memohon bantuan Allah s.w.t melalui doa dan di hidayahkan melalui umat manusia ketika zamannya.

    6. Sebagai contoh lebih jelas Rasullullah s.a.w. ketika berjuang berdoa supaya individu tertentu yang kuat di kalangan musuhnya seperti Khalid al-Walid, Omar al-Khatab (setelah Islam salah seorang diangkat menjadi Khalifah).

    7. Berbalik kepada perjuangan Tun melalui ‘Deklarasi Rakyat’ yang bersamaan pendapat dengan Rimba Emas iaitu PM sekarang perlu segera di tukar dengan yang bersih .

    8. Bagi Rimba Emas yang terbaik sepatutnya yang berakhlak seperti Khalifah Omar Abd Aziz. Adakah lagi individu seperti ini ?

    9. Susah nak carikan. Bagaimana pun kita boleh mengubah dengan tidak memberi kuasa kepada PM dalam memilih badan-badan penguatkuasa atau pendakwaraya (AG).

    10. AG diberi kuasa untuk meneruskan setiap kes yang di tolak. Tetapi tidak diberi kuasa untuk menolak kes yang belum dibicarakan.

    11. Dalam keadaan sekarang Tun tidak mendapat sokongan individu penting dari pihak Pemerintah yang tidak mendapat hidayah yang masih melindungi pesalah termasuklah satu stesen penyiaran.

    12. Sebagaimana Rasullulah s.a.w memerlukan orang kuat dari pihak musuh untuk menguatkan kuasanya begitulah yang di perlukan Tun sekarang.

    13. Manusia yang diberi hidayah oleh Allah s.w.t sahaja yang diperlukan Tun kerana kuatnya mereka melawan nafsu dunia memenangkan kebenaran akhirat.

    14. Sepatutnya Tun gantikan kuasa yang dibuang dengan golongan yang sealiran atau golongan yang tertidas yang menyokong Tun, bukan membiarkan diambil alih oleh golongan yang ditentang Tun. Keadaan akan menjadi lebih sukar disebabkan faktor umur dan masa.

    15. Mengantikan seseorang lain pun kita perlu merujuk al-Quran dan meminta pertolongan Allah s.w.t agar kita tidak menindas golongan yang sudah tertindas semasa pemerintahannya.

    Wallahua’lam.

  49. screwscrap Mar 31,2016 11:35 PM

    Assalammualaikum wbt Yg Berbahagia Tun berdua, saya sekeluarga sangat2 terhutang budi dengan Tun, diatas jasa2 yg Tun selama ini, sesungguhnya jasa Tun tidak akan dapat dibalas oleh seluruh rakyat malaysia. Saya sekeluarga akan sentiasa menyokong perjuangan Tun, kerana telah terbukti selama 22 tahun memerintah, kami merasai banyak nikmat dan manfaat . Lagi pun Tun sentiasa akan peka terhadap permasalahan rakyat tidak seperti pemimpin hari ini ug asyik gemar menggugut rakyat dgn pelbagai akta dan undang2. Teruskan perjuangan yg belum selesai Tun, we salute to you Tun.

  50. wm wi Mar 31,2016 11:27 PM

    Walaupun terkilan dengan keputusan yang dibuat oleh Tun, saya dapat rasakan yg Tun telah mengambil langkah yg betul.

    Apakah Tun perlukan sangat elaun-elaun daripada jawatan-jawatan yang diberikan itu? Tidak, tanpa duit elaun itu pun(kalau ada) Tun tak akan kebuluran.

    Heboh diperkatakan yang Tun nak jadikan anaknya sebagai perdana menteri, disebalik semua gesaan yang dibuat oleh Tun…. di sini nampak sangat yg penjilat-penjilat pm ni cuba mengalih perhatian rakyat daripada isu sebenarnya. Rakyat Malaysia, termasuk saya tidak bodoh! Paling kurangnya tidak sebodoh seperti yang disangkakan oleh think tank/penasihat pm kita. Akal yang sihat akan percaya sekiranya Tun mahukan anak-anaknya menjadi pm atau tpm maka masa yang terbaik untuk berbuat demikian adalah semasa Tun berada dipuncak dulu. Tun boleh sahaja letakkan anak-anaknya ketua pemuda atau ketua bahagian. Siapa boleh menidakkan Tun pada masa itu, bukan sekarang bila Tun sudah tidak punya apa-apa, selain semangat yang masih menggunung. Sudah tentu perkara seperti ini tidak akan difahami oleh si dahalan, atau si keruak, atau si sarkas si yang kebelakangan ini banyak menyalak mempertahankan tuannya, pm dan isteri yang dikasihi.

    Benarkan Tun bersekongkol dengan bapak rasis Kit Siang dan golongan pembangkang? Tidak, tetapi lihatlah bagaimana fakta diterbalikkan oleh penulis-penulis upahan, sehingga mengaburi mata rakyat Melayu khususnya, melalui laporan segala saluran media yang ada dan bertubi-tubi kali. Akhirnya, semua jadi keliru. Fakta asasnya ialah apa yang diperjuangkan oleh Tun mendapat sokongan dan dukungan pembangkang demi kebaikan negara ini keseluruhannya. Kit Siang faham barangkali sekiranya negara ini runtuh maka semua orang- penyokong kerajaan atau penyokong pembangkang akan menanggung kesusahan yang perit. Jadi, Tun tidak bersekongkol dengan pembangkang sebaliknya pembangkang menyokong usaha murni Tun.

    Saya mula melihat yang pemimpin-pemimpin kerajaan yang selama ini berdiam diri atau tidak banyak bersama media, kini telah mula mengambil langkah sebaliknya. Mereka mula mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang mempertahankan pm kesanyangan mereka dan rakyat Malaysia????? Yalah, periuk nasi kena jaga. Bukan mudah nak jadi menteri atau timbalan menteri, sekali kena pecat alamat meloponglah sampai bila-bila. Kepada yang terlantik tanpa terduga ini–teruskan dengan bodek anda dan selamat berjaya saya nak ucapkan.

    Pengunduran Tun daripada beberapa jawatan tersebut amat menyedihkan sesiapa sahaja namun itu yang terbaik buat Tun dalam keadaan sekarang.

  51. Sri Sense Mar 31,2016 9:24 PM

    Salam Tun,

    Berita baru baca

    Malaysia PM Najib spent millions on luxury goods, political payments: WSJ

    Part part personal belanja yang cukup memeranjatkan 😐

    The WSJ report, citing the Malaysian investigation documents, said another transfer of almost US$70,000 went to the prime minister’s son, Mr Nor Ashman Najib, in 2014.

    One of the most regular recipients of funds from Mr Najib’s accounts was Jakel Trading, a Malaysian retailer dealing in traditional Malay formal wear, suits, wedding attire and home furnishings. Between 2011 and 2014, Mr Najib transferred over US$14 million to Jakel, according to the investigation documents seen by WSJ.

    There was a recorded expenditure on June 28, 2011, at Signature Exotic Cars, a car dealership in Kuala Lumpur, for US$56,000.

    Mr Najib’s credit card also incurred charges of €750,000 (S$1.15 million) in August 2014 at an Italian branch of Swiss-owned jewellery store De Grisogono, reported WSJ. A person who works for De Grisogono confirmed to the newspaper that Datin Seri Rosmah Mansor, the prime minister’s wife, was a client of a branch of the jewellers.

    She joined Mr Najib for his 2014 trip to Hawaii, where he played golf with vacationing US President Barack Obama. The Chanel store in Honolulu later charged US$130,625 to a Visa card in Mr Najib’s name, according to the Malaysian investigation documents.

    – Patutla Jakel cepat kaya 🙂

    PUBLISHED 11 HOURS AGO
    Read more : http://www.straitstimes.com/asia/se-asia/malaysia-pm-najib-spent-millions-on-luxury-goods-political-payments-wsj

  52. Sri Sense Mar 31,2016 9:23 PM

    Salam Tun,

    Berita baru baca

    Malaysia PM Najib spent millions on luxury goods, political payments: WSJ

    Part part personal belanja yang cukup memeranjatkan 😐

    The WSJ report, citing the Malaysian investigation documents, said another transfer of almost US$70,000 went to the prime minister’s son, Mr Nor Ashman Najib, in 2014.

    One of the most regular recipients of funds from Mr Najib’s accounts was Jakel Trading, a Malaysian retailer dealing in traditional Malay formal wear, suits, wedding attire and home furnishings. Between 2011 and 2014, Mr Najib transferred over US$14 million to Jakel, according to the investigation documents seen by WSJ.

    There was a recorded expenditure on June 28, 2011, at Signature Exotic Cars, a car dealership in Kuala Lumpur, for US$56,000.

    Mr Najib’s credit card also incurred charges of €750,000 (S$1.15 million) in August 2014 at an Italian branch of Swiss-owned jewellery store De Grisogono, reported WSJ. A person who works for De Grisogono confirmed to the newspaper that Datin Seri Rosmah Mansor, the prime minister’s wife, was a client of a branch of the jewellers.

    She joined Mr Najib for his 2014 trip to Hawaii, where he played golf with vacationing US President Barack Obama. The Chanel store in Honolulu later charged US$130,625 to a Visa card in Mr Najib’s name, according to the Malaysian investigation documents.

    – Tun, patutla Jakel cepat kaya 🙂

    PUBLISHED 11 HOURS AGO
    Read more : http://www.straitstimes.com/asia/se-asia/malaysia-pm-najib-spent-millions-on-luxury-goods-political-payments-wsj

  53. daeng Mar 31,2016 9:14 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Berhubung perletakan Tun dalam semua organisasi yang ada kepentingan dalam kerajaan, saya cukup hormat atas sikap gentleman Tun.

    Saya percaya selepas ini iaitu Najib tiada lagi bekas PM dari UMNO akan memegang jawatan sepertyi Tun kerana BN akan tewas TKO dalam PRU14.

    Saya meramalkan bertitik dari PRU14 Malaysia bermula dengan kerajaan campuran.

    Mengapa ini boleh berlaku????

    KERANA NAJIB SEORANG PEMIMPIN YANG BODOH DAN PEMIMPIN TERTINGGI UMNO ADALAH SEBAGAI PENYUMBANG UTAMA PERKARA INI TERJADI.

    Najib bodoh kerana keangkuhan dan manusia yang lupa diri dan hanya mementingkan diri melebihi kepentingan negara.

    Dia rasa dirinya bijak malangnya keputusan PRU14 bakal membuktikan segalanya.

    PR Negeri Sarawak bukan gambaran sebenar keputusan PRU14. Tetapi sekiranya BN tidak dapat menyamai keputusan PR Negeri Sarawak sebelumnya, ternyata BN berada dalam keadaan “kiamat”. Ini kerana segala duit haram dari “perahan darah dan keringat” penduduk Lembah Klang khususnya telah dialirkan ke Sarawak.

    Wassalam Tun.

  54. Fariq Islam Mar 31,2016 9:09 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Your resignations were with self-dignity.

    By the way, since Tun condemns UMNO and its members so much, aptly Mukhriz should also quit with self-dignity, and should not keep anticipating for political career rewarded by UMNO.

    In the spirit of democracy, many would like to see Tun establish a multi-racial party, bringing about a good third force to transform and re-landscape Malaysian politics.

  55. Muhammad Mar 31,2016 8:56 PM

    That’s good to you Tun M,
    Apa-apa yang berlaku kepada Malaysia selepas ini Tun M bebas dari tuduhan dan cemuhan orang ramai.

  56. johnmansfield Mar 31,2016 8:55 PM

    Tun, I met you once at ASLI. You were kind enough to give a photo op. I comment occasionally on your blog, when it relates to Proton and Lotus.
    I don’t always agree with you. That’s not to say, I don’t respect your opinion.
    Good luck in the future. I hope you car project raises itself up from the ashes and makes you proud.
    All the very best,
    John Mansfield

  57. anak wawasan 2020 Mar 31,2016 8:19 PM

    Salam Ayahanda Tun yang disanjungi dan dikasihi,

    Saya merasa amat sebak membaca berita terkini, namun saya amat menghormati keputusan Tun.

    Keputusan yang Tun buat ini mungkin mengembirakan golongan pemakan dedak. Mungkin mereka sedang ketawa besar dalam jamuan besar-besaran yang diadakan bagi merayakan kejayaan mereka untuk melihat Tun hilang semua jawatan yang disandang.

    Ketawalah kamu wahai pemakan dedak. Ketawa lah sekuat hati kamu. Tetapi hati- hatilah kalian.

    Dedak itu boleh membunuh.

    Jika ketawa kuat sangat sampai tak ingat dunia, sambil makan dedak, mungkin tercekik mati mata terbeliak sebelum sempat mengucap kalimah syahadah. Nauzubillah minzalik.

    Saya menyokong tindakan Tun Mahahir yang sentiasa bijak dalam setiap langkah yang Tun ambil. Tun is inteligent. Tun ada maruah. Maruah Tun lebih tinggi dari jawatan yang disandang. Hinaan yang dilemparkan kepada Tun tidak mencemar walau seinci pon maruah Tun. Tidak mengapa Tun.

    Tun tidak kehilangan apa pon. Tidak menjadi kudis pon pada Tun. Tun menarik diri bermaruah. Bukan nya seperti pemakan dedak yang hanya tahu mengisi tembolok mereka dengan haloba tanpa mengira halal haram.

    Syabas Tun.

    Kami yang sentiasa menyokong Tun tidak akan sekali-kali berganjak dari pendirian kami.

    Kami menyokong Tun kerana Tun adalah pemimpin sejati yang membela nasib rakyat yang dizalimi.

    Kami bukan pemakan dedak.

    Kami tak sanggup bagi makan zuriat keturunan kami dengan dedak. Lihat sahaja lah apa yang jadi dengan pemakan dedak. Semasa di dunia pon kita dah nampak apa kesan dedak ke atas pemakan dedak. Anak-beranak biadap, hilang hormat kepada sesama manusia, dan keperibadian mereka terbentuk tidak lebih dari kualiti murahan dedak yang dimakan. Bak kata pepatah, we are what we eat.

    Syabas Tun.

    Tun bukannya kalah, tapi Tun menang di hati kami. You are a true leader Tun.

    Semoga Allah akan sentiasa melindungi Tun sekeluarga. Amin.

    Semoga Allah sentiasa melindungi kami, rakyat Malaysia, dari memakan dedak yang hanya layak dimakan oleh haiwan ayam dan itik, bukan untuk manusia yang dikurniakan akal oleh Allah.

    Sesungguhnya, sekiranya manusia itu meraih redha Allah dengan marahnya manusia, maka Allah akan mempercukupkan keperluannya. Namun, jika manusia meraih redha manusia dengan marahnya Allah, maka Allah akan melepaskan mereka di tangan manusia untuk ditentukan nasib mereka.

    Dan ingatlah wahai pemakan dedak sekalian, bekalan dedak yang disimpan di dalam bank semakin berkurangan dan apa yang anda akan makan jika bekalan dedak semakin berkurangan? Adakah anda sanggup makan najis asal tembolok penuh? Jawapan hanya ada pada anda.

    Sayang Tun dunia akhirat.

  58. Daniel Noor Mar 31,2016 8:18 PM

    Salam Tun,

    I know you do this to save the workers and their families which is more important that yourself.

    Najib seems is going all out to destroy and wipe out your legacies. He does not care if thousands have to be retrenched. His target is only you Tun.

    This is the character of a Desperado trying to cling on to his position.

    Before it was Abdullah Ahmad Badawi who tried to destroy your legacies. Today Najib is continuing to totally wipe out whatever you have built and to give food on the tables of the workers.

    I will not be surprised after this he will start changing names from Putrajaya to Rosmah jaya..Menara Najib…KLCC to NRCC..etc.

    Insyallah he will pay for his follies and Hati busuk nya.

  59. che set Mar 31,2016 8:08 PM

    Salam sejahtera untuk Tun sekeluarga,dan juga untuk semua para pejuang Che Det.Perletakan jawatan Tun ini memberi keseronokkan palsu kepada rejim Najib.Petualang negara mungkin akan jual Proton kepada negara jiran yang pernah mengidamkannya.Untuk melakukan ini,adalah tidak menjadi masalah langsung di pihak pengkhianat bangsa.Langkawi dan Tioman akan turut menjadi mangsa.Najib adalah Bapa Kaduk yang disokong oleh semua kaduk yang naik junjung,dan juga kera-kera yang mendapat bunga.Raja-Raja Melayu melihat ini semua sebagai”cobaan”.

  60. Addin Mar 31,2016 7:54 PM

    Assalam Tun

    It’s a wise decision, hopefully Tun can focus more on jatuhkan those psychopaths.

    jst a tot.
    Wassalam

  61. cruze Mar 31,2016 7:47 PM

    Tun Mahathir saya ibaratkan wira bangsa yang gentleman…kita boleh gantikan hikayat hang tuah kepada Tun M wira bangsa sepanjang masa.

    Apa benda puad jarkas, cakap pun gagap, orang batu pahat benci tengok muka anda tahu tak?…anda ni tiada sumbangan untuk rakyat….

    Ni saya nak kasi modal pada menteri2 bodoh bawah najib…sekarang dah tak ada bahan ya nak ugut2 tun jadi kamu semua cakaplah tun cari glamor…ohhhh no sory nanti rahman dahlan terasa sebab dia gila glamor di tweeter….

    Apa ya bahan nak malukan tun. Cara najib tak kena langsung…macam sembang keluarga je, adalahhhhhh orang tu tu tu pernah bertugas selama 22 tahun tak sedar. Orang kata dia mahafiraun..( konon nama tak nak sebut)….kalau dah 22 tahun siapa lagi?…adui….lawak kedai kopi najib ni sebut sahajalah orang yang kamj maksudkan mahathir kalau mulut tu berat sangat nak sebut gelaran beliau.

    Anak zahid mulut tak berajar, anak najib bergoyang disko, anak menteri lain ada tak kaki perempuan ke…..
    Adoi macam mana ni rakyat pandang ayah ayahnya…..

    Nasib baik azalina belun ada anak..
    Dah lah anak anak menteri sekalian jangan malukan bangsa lah…penat mata melihat telinga mendengar…ayah ayahnya tak ajar ke ni?

  62. Sri Sense Mar 31,2016 7:40 PM

    Salam Tun

    Sebelum terlupa nak share berita Bloomberg

    Malaysia’s Sarawak state to hold elections in test for Najib

    KUALA LUMPUR (March 31): Malaysia’s Sarawak state will dissolve its assembly on April 11, paving the way for elections that are seen as a test of support for Prime Minister Datuk Seri Najib Razak.

    The Election Commission will fix the nomination and polling days after the assembly is dissolved, the New Straits Times newspaper said on Twitter, citing Chief Minister Tan Sri Adenan Satem. An election must be held within 60 days of the dissolution.

    Najib is counting on Adenan’s popularity to retain support for the Barisan Nasional coalition in the Sarawak poll. The premier is embroiled in a funding scandal that has led opposition politicians to call for his resignation, and which risks eroding support for the coalition that has been in power federally since independence in 1957. That alliance won re-election in 2013 with its narrowest margin yet, and lost the popular vote for the first time.

    The premier has denied any wrongdoing amid questions over US$681 million that appeared in his accounts before the 2013 election, money the government said was a political donation from the Saudi royal family.

    “Najib needs a strong win in Sarawak to build momentum for the next general election,” said James Chin, director of the Asia Institute at the University of Tasmania. “Adenan can take full credit for Sarawak but of course Najib will put in a lot of appearances because this is a sure” win for Barisan Nasional.

    Oil Fields, Rainforests

    Sarawak, with its oil fields, hydroelectric dams and rainforests, was Malaysia’s third biggest contributor by state or federal territory to gross domestic product in 2014, accounting for about a 10th of output. The result of the state polls is key in part because the assembly’s composition determines if the chief minister is an ally to Najib.

    A study by Universiti Malaysia Sarawak showed Adenan’s popularity rose to about 84% in January from 74% in June, state news service Bernama reported this month, citing Deputy Prime Minister Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi.

    Barisan Nasional lost eight seats in the last Sarawak state poll in 2011. The state has 31 federal seats of which Barisan Nasional holds 25.

    Bloomberg via EdgeFD

    PS. Tun, dua hari sudah hubby dengar orang kata Taib Mahmud meninggal. Kami dok cari la dalam media tak jumpa pulak 🙂

  63. Buddies_Man Mar 31,2016 7:36 PM

    MAN OF HONOUR

  64. musato Mar 31,2016 7:29 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Sebab itu saya selesa mengatakan saya adalah baker.

    Croissant dan Danish saya boleh lawan pembekal dari kilang. Kalau produk beli boleh laku buffet 300 biji, croissant dan danish saya juga boleh laku 300 biji, malah lebih sikit.

    Sekarang Tun tiada apa apa kecuali menjawat jawatan pengusaha The Loaf.

    Satu kebetulan sama bidang dengan saya kan Tun?

    Terima kasih Tun.

  65. nafeeznoh Mar 31,2016 7:23 PM

    Assalam Tun,

    Alhamdulillah, dapat pun saya comment dalam blog Tun..

    Saya teringin nak memanggil Tun sebagai Atuk.. Tiada niat untuk tidak menghormati Tun.. Tapi Atuk saya seorang pejuang masa zaman menentang komunis. Atuk saya banyak asam garamnya. Atuk saya garang, tapi pada masa yg sama dia kasih akan ahli keluarganya. Sebab dia nampak apa yg salah, dia usaha perbetulkan. Semua ahli keluarga inginkan yg terbaik buat ahli keluarga masing2.

    Minta2 DS Najib yg mainkan peranan seorang bapa buat masa ni, dgr dan lihat kembali apa seorang Atuk ingin pesan..

    Mungkin zaman sudah berubah.. Tapi belajarlah dari sejarah supaya terdidik anak2/cucu2 di masa kini..

    Harap2 dilembutkan hati pemimpin2 dan dilapangkan dada mereka.. Saya risau kalau fikirkan Atuk/Bapa/adik beradik bergaduh.. Harapnya semua dipermudahkan. Saya anggap semuanya mcm ahli keluarga. Insya Allah berkekalan hubungan kekeluargaan.. Nak dibandingkan hubungan mengikut jawatan..

    Semoga Tun dipermudahkan urusan segala hendaknya..

  66. Sri Sense Mar 31,2016 7:03 PM

    Dear Tun Dr Mahathir,

    Wishing you:
    Success – bright as gold,
    Friends – firm like diamonds,
    Love – deep like the ocean,
    Happiness – warm and shiny like the sun.
    Best of luck to Tun Dr Mahathir!

    From : Sri Sense & family
    31/3/2016

  67. Tired Mar 31,2016 6:37 PM

    Salam, Tun,

    Well done, Tun!!!

    Stk, Tun. Wassalam.

  68. tok jangut Mar 31,2016 6:17 PM

    Good move. Otherwise they will just sack you.

    Anyway, you have always being and are Malaysia’s Zhuge Liang.

  69. HouseWife Mar 31,2016 6:15 PM

    Assalamualaikum Tun,
    Banyak saya nak bercerita dengan Tun tetapi buka je blog Tun terbaca berita terkini Tun…jantung terus terhenti seketika…mind gone blank…hati rasa teramat sedih…airmata terus berlinang-linang…
    Hati Tun pedih? Hati Tun sedih? Hati Tun pilu? Hati Tun sakit?
    Siapa dapat merasainya?…Siapa?…Hanya Tun seorang…
    Besar sungguh pengorbanan Tun…
    Ini balasan kita beri pada Tun…patutkah?…sampai hatikah kita?
    I’m sorry Tun…I’m sorry…excuse me awhile…
    I can’t stop crying…

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Always Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. Please please take very good care, my dear Tun.

  70. malaysian1000000 Mar 31,2016 6:01 PM

    Salam,

    Oklah TUN sebelum pangkat – pangkat TUN ini dipolitikkan. Baik resign. Bebas sikit TUN nak pergi mana – mana.

    Najib bila lagi? At least resign dari Advisor 1MDB dulu. Belum cukup lagi ke buat business yang terlangkup? Company lain jika Advisor bengap macam ini dah kena Sack sudah.

    TQ

  71. Hajar Mar 31,2016 5:58 PM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    Mungkin ini yang Tun maksudkan akan melakukan ‘sesuatu di luar jangkaan’. Memang di luar jangkaan saya (yang biasanya dapat baca tindakan2 / kata2 tersirat Tun).

    Organisasi-organisasi dan institusi yang terbabit telah KEHILANGAN PERMATA (Tun Dr. Mahathir Mohamad) AMAT BERNILAI & BERHARGA.

    Yang dalam kerugian ialah mereka dan juga ‘Rejim Najib’ / ‘Parti Najib’, dan pastinya Malaysia.

    Jasa, budi dan sumbangan BESAR Tun yang telah sekian lama menabur bakti serta tidak boleh dinilai dengan wang ringgit, walaupun tidak dikenang dan tidak dihargai langsung oleh ‘rejim Najib’ / ‘Parti Najib’, tetap akan saya dan majoriti rakyat KENANG sampai bila-bila.

    Saya amat sedih melihat cara mereka (Rejim Najib) melayan, menghina, dan memfitnah Tun seolah-olah mereka tiada langsung maruah dan harga diri walaupun dahulu Tun pernah memimpin mereka dan Malaysia.

    Allah S.W.T. MELAKNAT mereka yang menzalimi Tun yang ikhlas berjuang untuk rakyat.

    Tidak mengapa Tun, Allah sentiasa bersama-sama orang yang benar.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  72. SHAMe Mar 31,2016 5:52 PM

    Why the sudden move tun? Wouldn’t it have a greater impact in your efforts to impeach dsn if you have a presence in the companies you’ve resigned from? You’ve worked really hard to earn those titles and positions and to let it all go in a blink of an eye is rather disheartening. You of all people would’ve calculated your moves prior to making them. I’m not as wise as you are, which is probably why I don’t get it. Good luck in your endeavours. ?

  73. zahar Mar 31,2016 5:49 PM

    sebagai warga negara MALAYSIA dan sebagai orang melayu beragama ISLAM, saya amat bersedih dan bersimpati dengan tuduhan bertuli tuli kalangan pemimpin MALAYSIA terhadap Tun Dr Mahathir, saya yakin Tun bertindak bukan kerana gelojoh anaknya untuk jadi PM.

  74. Mat UMNO Mar 31,2016 5:47 PM

    TDM resigned from all position as what the government want. The question is why Najib not resigning when the rakyat ask him to resign? The fight will continue, we shall stand together with TDM and shall sacrifice for Malaysia.

  75. umranrc Mar 31,2016 5:13 PM

    Salam Tun,

    It is definitely for me who are only around 50 to say things that I would like to say here…

    “Take a good rest, Tun”.

    Although I do not agree with some of your policies during your premiership, I do have high respect for you as myself is one of those products of your administration.

    And now, by standing tall against a clear corruption, myself is 100% with you.

    Thanks Tun.

  76. Hajar Mar 31,2016 5:07 PM

    Dearest YAB Tun,

    Tun, I am SPEECHLESS!!!

    Thanks Tun.

    *** May Allah S.W.T. bless Tun and family ***

  77. sudin Mar 31,2016 5:05 PM

    Assalam Tun.

    Si Fuad sarkasi yang kalah diBatu Pahat tu mahu Tun dipecat dari Proton dan Perdana Leadership Foundation….
    Begitu juga beberapa orang lagi pembodek Najib.
    Kah Kah kah!

    Pemimpin jenis apa ni.
    Harta milik kerajaan pun tak kenal!!!

Leave a Reply