TOTAL VISITORS FROM 2008:

KENAPA DEKLARASI KENAPA TIDAK UNDI TAK PERCAYA 95

1. Dalam negara demokratik memang cara yang terbaik untuk menukar Kerajaan atau Perdana Menteri ialah dengan undi tidak percaya dalam dewan.

2. Di Malaysia perlembagaan memperuntukkan penyingkiran PM boleh dibuat jika ada bukti ia tidak mendapat sokongan dari majoriti ahli Dewan Rakyat dengan apa-apa cara yang jelas walaupun tidak ada usul dalam Dewan. Ini bermakna jika majoriti ahli Dewan (Kerajaan dan Pembangkang) mengemuka pengakuan secara tertulis, ditandatangani dan bersaksi, bahawa mereka tidak lagi percaya kepada Najib, maka Yang diPertuan Agong boleh bertindak menyingkir Najib. Ianya sama seperti yang Najib lakukan di Perak pada 2009 dan di Kedah baru-baru ini.

3. Tetapi, seperti kita semua maklum wakil rakyat BN yang menjadi majoriti dalam dewan sudah mengikat diri dengan Najib untuk tidak menandatangani sebarang deklarasi yang tidak menyokong Najib. Pengakuan oleh Shahrir Samad dan Ahmad Maslan serta kenyataan oleh Dato Nazir, adik Najib, bahawa dia telah diberi wang sebanyak US$ 7 juta untuk diagih kepada pemimpin BN, mengesahkan penerimaan sogokan oleh Najib.

4. Oleh itu untuk menjayakan usul tidak percaya kepada Najib tidak mungkin dilakukan. Percubaan telah dibuat untuk mengenalpasti 24 wakil rakyat BN yang tidak utamakan diri sendiri, yang berasa bertanggungjawab, yang prihatin terhadap negara yang sanggup menyokong undi tidak percaya kepada Najib walaupun bersama ahli-ahli dewan dari pembangkang. Percubaan ini gagal kerana walaupun mereka sedar akan kesalahan Najib, tetapi kerana kepentingan diri, kerana takut tindakan seperti yang dilakukan kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Shafie Apdal, takut juga kepada lain-lain tindakan oleh Najib, tidak ada yang sanggup menandatangani pengakuan menyingkir Najib. Oleh itu undi tidak percaya tidak boleh dibuat.

5. Membuat deklarasi mendesak Najib disingkir tidak ada dalam perlembagaan dan mungkin tidak berkesan. Najib tidak akan undur. Tetapi Raja-Raja Melayu akan termaklum berkenaan rintihan rakyat.

6. Semasa melawan Malayan Union, setelah Raja-Raja dipaksa oleh British menandatangani perjanjian menyerah negeri-negeri Melayu kepada mereka, rakyat bangun dan mendesak Raja-Raja supaya tidak menghadiri dan mengiktiraf pelantikan Gabenor bagi Malayan Union. Raja-Raja pun tidak hadir. British terpaksa batal rancangan Malayan Union mereka dan menubuh Federation of Malaya pada 1948.

7. Dari peristiwa ini kita boleh buat kesimpulan bahawa suara rakyat ada hikmat-nya.

8. Itulah sebab deklarasi rakyat penting.

ENG VERSION

WHY DECLARATION AND NOT VOTE OF NO CONFIDENCE

1. In a democratic country, the best way to change the government or the Prime Minister is no doubt a vote of no confidence in Parliament.

2. In Malaysia, the constitution provides for the removal of PM if there is clear evidence to show that he does not have the support of a majority of Members of Parliament even though there is no motion passed. This means that if a majority of the Members of Parliament (government and opposition) present in writing, signed and witnessed, that they no longer believe in Najib, then the Yang di-Pertuan Agong may act to dismiss Najib. It is the same as what Najib did in Perak in 2009 and in Kedah recently.

3. But, as we all know, BN elected representatives who make up the majority in Parliament had already tied themselves up with Najib not to sign any declaration that does not support Najib. Confessions by Shahrir Samad and Ahmad Maslan and the statement by Dato’ Nazir, Najib’s brother, that he had been given money to the tune of US$7.0 million to be distributed to the BN leaders, confirmed their acceptance of bribes given by Najib.

4. As a result, passing a motion of no confidence on Najib may not happened. Attempts had been made to identify 24 BN elected representatives who have no self interests, who feel responsible, sensitive towards the nation, and willing to support the vote of no confidence against Najib, even though working with Members of Parliament from the Opposition. These attempts failed because although they are aware of the wrong doings of Najib, but because of self-interest, fear of actions taken against them similar to actions taken against Tan Sri Muhyiddin Yassin and Datuk Seri Shafie Apdal, fear of other actions by Najib, no one is willing to sign a declaration to oust Najib. Therefore a no-confidence vote cannot be made.

5. Making a declaration urging Najib to quit does not exist in the Constitution and may not be effective. Najib will not back down. But the Rulers will be made aware of the plights of the people..

6. During the fight against the Malayan Union, after the Rulers were forced by the British signed a treaty giving up the Malay states to them, the people rose and urged the Rulers not to attend and recognize the appointment of the Governor for the Malayan Union. Rulers were not present. The British had to cancel their Malayan Union plan and establish the Federation of Malaya in 1948.

7. From this event we can deduce that the voice of the people has its wisdom.

8. That is why the People’s Declaration is important.

95 thoughts on “KENAPA DEKLARASI KENAPA TIDAK UNDI TAK PERCAYA

  1. Sri Sense Apr 18,2016 10:47 PM

    Salam Tun

    Ayoyo!

    Abu Dhabi Fund: 1MDB in Default Over Failure to Make $1.1 Billion Payment

    DUBAI—A sovereign-wealth fund from Abu Dhabi on Monday said that the Malaysian state development fund 1Malaysia Development Bhd., known as 1MDB, has failed to make a $1.1 billion payment as part of a debt-restructuring agreement and that as a result an existing debt deal between the two entities has been terminated.

    Read More :

    http://www.wsj.com/articles/abu-dhabi-fund-1mdb-in-default-over-failure-to-make-1-1-billion-payment-1460971905

    IPIC says Putrajaya, 1MDB liable for claims as rescue plan terminated

    In an announcement to the London Stock Exchange today, IPIC said it and its subsidiary Aabar Investment PJS are no longer obligated as 1MDB and Malaysia’s MOF have failed to cough up over US$1 billion as promised.

    Read More :

    https://www.malaysiakini.com/news/338283

    1MDB dispute intensifies as Abu Dhabi ends relationship

    The dispute relates to a pair of 1MDB bond issues in 2012, which were guaranteed by Ipic. The two funds entered into an agreement last year in which Ipic provided a $1bn cash bailout and agreed to make interest payments on the bonds. In return 1MDB agreed to transfer assets to Ipic.

    Read More :
    http://www.ft.com/cms/s/0/aa15677c-0551-11e6-96e5-f85cb08b0730.html#axzz46Bo9gCPm

    Goodnight! Sleep Tight.

  2. HBT456 Apr 18,2016 10:01 PM

    …the name of their pm….

    Jangan jadi sibodoh lagi.

  3. HBT456 Apr 18,2016 9:58 PM

    Once the candidate chosen by pkr, pan and dap as the is name as their pm, then dsn can announce to dissolve the federal parliament.

    The debt incurred by 1mdb is far too great, and it would be better off for dsn to get the mandate from the voters via ge to show the world that he as the pm got nothing to hide legally with integrity, transparency and clean.

  4. HBT456 Apr 18,2016 9:18 PM

    There is no jealousy or anger in my heart. Why? Because I believe the world is beautiful and peaceful. Only human greed and fear make the world ugly and violent. I dont love mahathir, but I love mankind, and I believe the world is not only borderless, skin is colourless too.

    Whoever political parties chosen a candidate to replace dsn, they must say out the name now.

  5. HBT456 Apr 18,2016 8:50 PM

    You know what happened if the pond is too clean? Fishes in the pond will die naturally. It would be better off for some truths to be buried. Why? Because these truths will be written in world history to be shared by all to improve mankind and human civilization.

  6. HBT456 Apr 18,2016 8:43 PM

    The case of 1mdb is closed.

    When ge result is out in sarawak, dsn can follow tdm’s foot step. Tdm extended ge in 2 years later. Dsn can bring forward the ge 2 years earlier too. The end result is the same. Right pocket go into left pocket. Once bitten, twice shy is repeated again. Umno is heading to loose more votes.

    When the law is used excessively to protect umno themselves, the law executers will be perceived as power abused.

  7. HBT456 Apr 18,2016 8:26 PM

    Its common for sabahan to have 2 pieces of ic. Why sabah and sarawak are poorest states? The simple logic is the ambition of nep, bumiputra, is to dictate federal budget wearing baju melayu. Who started this?

  8. Sri Sense Apr 18,2016 9:06 AM

    Salam Tun

    Nak kongsi news portal 🙂

    Five police personnel held over alleged graft

    The personnel, comprising a corporal, three lance-corporals and a female constable, aged between 20 and 40, were arrested at about 3am yesterday at the police station. An undisclosed amount of money was recovered with their arrest.

    Read More :
    http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/04/18/five-police-personnel-held-over-alleged-graft/

    85 rubber estate workers retrenched

    TAMIL dailies reported that 85 workers and their families in an estate in Port Dickson had been retrenched.

    The rubber estate is undergoing replantating, so the management gave the workers three-month termination notices. They were also asked to vacate their quarters.

    Opposition rep backs Khaled as MB

    DATUK Mohamed Khaled Nordin has received the support of an Opposition assemblyman to remain as the Mentri Besar.

    Aminolhuda Hassan (Amanah-Parit Yaani) said that he hoped Khaled will continue until the next general election.

    “I can sense some uneasiness among Barisan Nasional assemblymen. We do not want a sudden change of MB like what happened in Terengganu and Kedah,” he said. Barisan assemblymen also praised Khaled for his leadership and vision for the state.

    Read More :

    http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/04/18/opposition-rep-backs-khaled-as-mb/

  9. HBT456 Apr 18,2016 8:33 AM

    If you think its righteous to menegakkan benang yang basah, I have nothing to say because I believe they will fall one day out of they own greed and fear. When people thinks they no longer enjoy the luxury of time, they bound to make hasty decisions.

  10. HBT456 Apr 18,2016 8:30 AM

    Do you know how ugly those pampered malay holding ap?

  11. HBT456 Apr 18,2016 7:50 AM

    Since umno president has already made it loud and clear to sokong ketuanan moslem, dont you think such important decision needs to get mandate from the voters?

  12. HBT456 Apr 18,2016 7:42 AM

    Yes, they can gather more than 10,000 audiences with zakir naik’s influence without paying a single cent. You know what this mean? It simply means umno is reversing back to regression by crying coruptions just to maintain. You know why they build mosques? Was it menegakkan islam?

  13. HBT456 Apr 18,2016 7:35 AM

    http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/04/17/gerakan-guan-eng-would-not-have-benefited-from-debate/

    Gerakan, you mean because yb ds abdul rahman holds minister position, he can over rule any non bumi or non malay politicians? It means you agree to change the penang’s population into absolute moslem country even if they use dirty strategy like rampas and rasuah technics? Whether penangites prefer to have dap to administer the island solely lies on the majority shareholders, I mean the silent voters. Whats the point of voting umno/bn since they cant even tolerate their own race by playing with race and supremacy politics?

  14. HBT456 Apr 17,2016 4:02 PM

    http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/04/17/briyani-leaves-a-negative-experience/

    This explained why indian moslem are more ganas then any races in thids nation. To consume or not, its up to the consumers. Its purely science and economic factors which have nothing to with the faith of any religions. Its also up to dsn and his cabinet to follow or not the world health directive.

  15. HBT456 Apr 17,2016 2:34 PM

    The citizen’s declaration wont have much impact on the political lanscape of this country. Why? Any changes, reforms or transformation of any government institutions in the world must come from the political parties first. Once the political parties decided their next 10 years plan, they need to seek approval from the voters. When voters vote them, they will start debates in the federal parliament. Its up to the dewan speakers to decide which questions to tackle first. Also, they must be answearable to local or foreign media if they have nothing to hide.

  16. HBT456 Apr 17,2016 2:18 PM

    We are heading mature parliamentary democracy whereby voters of each particular state determine the future direction of the nation in every 5 years.

  17. HBT456 Apr 17,2016 2:14 PM

    That includes 1 malaysia vowed and pledged by dsn and his supporters.

  18. HBT456 Apr 17,2016 2:05 PM

    I am not against the nep, and I sure hope dsn and his future successors do whatever they could to minimize racial and religion conflicts that could split this nation into pieces.

  19. HBT456 Apr 17,2016 1:56 PM

    http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/04/17/najib-bakun-dam-mistakes-wont-be-repeated-in-pan-borneo-highway/

    Same mistake will be repeated as long as long as you play racial and religion cards. By that time, there will be no malaysian malaysia, only malaya, sabah and sarawak. What goes around comes around.

  20. HBT456 Apr 16,2016 10:27 PM

    http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/04/16/sarawak-polls-rohani-more-women/

    In politics, if you increase pbb mps in sarawak, you will only invite pkr and umno wanita to increase their wanita mps untuk mempertahankan kerusi mereka saja di sini. You pakai tedung, mereka pakai tedung jugak.

  21. HBT456 Apr 16,2016 2:17 PM

    If you perceive the failure of rayani air as let it be, it simply means voters also perceive political parties as que sera sera. There is a huge differencr between copyright and copycat owners. Copyright owners are focus and disipline in which they will maintain and upgrade their standards. Copycat owners are they copy for the sake of copy, and they will fail eventually as usual.

  22. HBT456 Apr 16,2016 12:33 PM

    Kalendar dan jam baru dunia. Jika logik ringkas macam ini pun tak boleh faham, it means sc is ultra, syariah compliance policy.

  23. HBT456 Apr 16,2016 12:02 PM

    There are only 4 words to describe mr lee hl as prime minister of singapore in suing his detractor in court, that is 用心良苦 in which lge can never understand. His sister is at old age, she is a human being with feelings too. For those who use her’s emotion as the way to mock the lee family does not understand what kinship means as the leader. Bc is before christ, ad means after death. christians believe christ resurrected after jesus was crossed to death. Ad simply means follow the new testatament, bermaksud ikut kalender dunia dan jam baru lah.

  24. HBT456 Apr 11,2016 9:18 PM

    Sri sense, whether you vote bn or not, itu terpulang kepada kamu. Bah kata, cikgu kencing berdiri, murid-murid kencing berlari. Sebenarnya, hati kaum cina di negara ini dah patah hati dengan cara umno memainkan politik yang amat mementingkan agenda mereka sampai mereka langsung tidak menghormati kaum kaum lain. Jika you rasa pas lebih sesuai, you boleh undi pas.

  25. Hajar Apr 9,2016 10:26 PM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi & DiSanjungi Tun,

    1. Tun kata, “KENAPA DEKLARASI KENAPA TIDAK UNDI TAK PERCAYA”.

    2. Ramai setuju dengan kenyataan Tun yaitu MPs BN yang rata2 telah dapat ‘dedak’ tidak akan menyokong ‘undi tidak percaya’ ke atas DSN. Sebab itu ‘deklarasi’ perlu dibuat.

    3.Tapi, kalaupun Speaker luluskan usul ‘undi tidak percaya’ terhadap DSN, saya amat yakin yang sebahagian besar MPs Pembangkang juga tidak akan menyokong ‘undi tidak percaya’ tersebut (atau berkecuali). DSN tetap akan kekal sebagai PM walaupun dapat cukup bilangan MPs BN (mahu DSN disingkir) yang sokong ‘undi tidak percaya’ tersebut. Jadi, usul ‘undi tidak percaya’ tidak mungkin berjaya menyingkir DSN.

    4. Bukankah Presiden PAS, Hj. Hadi sekarang ini penyokong setia DSN? Pakaian pun sedondon pada masa mereka sepentas hari tu…warna ‘pink’ lagi….sehati-sejiwa! MPs PAS akan ikut Presiden mereka.

    5. Dan baru2 ini semasa Perhimpunan Anti-GST, Hj. Hadi & PAS tidak turut serta sebab Hj. Hadi suka jika DSN kekal sehingga tamat mandat (Hj. Hadi sendiri yang kata). Bukankah dulu PAS lah jaguh berdemo bersama parti2 Pembangkang lain? Sekarang dah insafkah? Atau adakah Hj. Hadi sedang ‘main wayang’ @ bersandiwara?

    6. Peluang Pembangkang amat cerah untuk menang PRU-14 jika DSN masih lagi Presiden UMNO pada masa itu. Inilah HAKIKATNYA yang ‘parti Najib’ masih TIDAK NAMPAK. Buta dan pekakkah?

    7. Sumbangan terbesar PM Najib @ Ah Jib Gor kepada Pembangkang ialah beliau telah mengangkat individu2 seperti Rafizi, Tony Pua, Kit Siang, LGE, dan yang sewaktu dengannya sebagai ‘hero’ rakyat! Ramai peminat mereka di Chedet! Hari tu semasa Rafizi ditahan (saya tonton di TV; diiring polis), saya mati2 ingat tangan beliau digari (terdetik di hati kata kena gari? Why?) sebab tangan dia ke belakang seolah-olah digari. Tapi bila saya baca beberapa blog, baru tahu cerita sebenar. Tak sangka saya pun boleh tertipu, inikan pula orang2 kampong yang tak baca blog – cuma tengok TV. Adakah Rafizi ‘main wayang’ juga? Ada bakat…

    Saya Sayang Tun Dr. Mahathir! Teruskan perjuangan Tun untuk ‘agama, bangsa, dan tanahair’.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  26. adelheid Apr 9,2016 4:36 PM

    Dear Tun,

    Assalamualaikum Tun may peace and blessings be with you.

    Tun, I know you hurt when we say that we will not vote for Barisan Nasional come GE14 but what choice do we have but to tell you the truth. Truth hurts but it’s the best medicine so we can figure out how we ‘re going to address the complications. I wish things are not like what they are now. However Najib has caused the BN rule to be under his claws and hated so much by us citizens who can’t help but feel that we have been lied to, mocked, robbed, our rights molested by a group of irresponsible idiots.

    Tun, I have just read what the PAC chairman Hasan Arifin had to say about the just concluded PAC findings on 1MDB http://www.utusan.com.my/berita/nasional/keputusan-pac-sebulat-suara-8211-hasan-1.225053 Rasa macam nak throw up, betul-betul nak throw up sebab tetiba macam gastrik menyerang selepas habis baca 🙁 Hasan cari makan Arifin sah dummy Najib. Sekarang PAC pun di bawah hujung jari Najib. Tak ada satu badan institusi dalam kerajaan ini yang boleh rakyat percaya lagi. Semuanya habis dimanipulasi oleh Najib dan clan.

    Memang ada 5 ahli pembangkang (or rather 4 saja) yang dalam PAC tetapi 9 BN as opposed to 4 only so what kind of a consensus would that be? No doubt the opposition members debated about a whole lot of things. There were loopholes and missing links, the biggest hole being the invisible and invincible Najib! How could the PAC just turn a blind eye on this hantu? 9 outnumbered 5 (or rather 4). Our hope memang pada Dr. Tan, Tony Pua and the two PKR members to reveal the truth to us rakyat. Kami tak mau lagi dipersenda oleh Hasan Arifin cari makan.

    Tun, though we must keep pushing through the rakyat deklarasi, you must also not take your health and safety for granted. Take one thing at a time. In due course and when the time comes all this crap that Najib has created will end. Najib will disappear that is for sure. Only who will take over – that is another question that we will again wrest our heads thinking! Tak habis- habis menderita rakyat dek pemimpin Tun 🙁

    Take care dearest Tun Dr. Mahathir. Have a restful weekend. I love you Tun 🙂

  27. HBT456 Apr 9,2016 3:51 PM

    Jangan lupa, raja2 kami memang berdaulat. Agong kita tetap berdaulat. Jadi kerabat di negeri2 malaysia tidak akan membenarkan umno jatuh.

  28. sibotak Apr 9,2016 12:47 PM

    One word
    Najib will Bankrupt Malaysia

  29. umranrc Apr 9,2016 9:00 AM

    Salam Tun,

    Bukannya tiada usul tidak percaya yang dibuat oleh MP terhadap Dato’ Sri Najib semasa persidangan Parlimen yang lepas, tetapi usul terus ditolak oleh Speaker.

    Pendapat mengenai ‘main wayang’ rasanya tidak benar walaupun pun secara dasarnya nampak kelebihan yang nyata sekiranya Dato’ Sri Najib masih berpaut sehingga GE 14.

    Kenapa tidak benar? Kerana penambahan kehancuran yang akan terus berlaku dalam tempoh dua tahun akan datang ini; akan menambah kesukaran untuk memulihkan ekonomi Negara oleh Kerajaan yang bakal terbentuk nanti. Kesukaran ini akan menyebabkan sesiapa sahaja yang memegang tampuk pemerintahan dimasa itu akan dilihat kurang berjaya. Dengan pandangan ini, GE 15 akan menjadi taruhan semula.

    Jauh sebenarnya perkara ini. Tetapi apa-apa hal sekalipun kita sebagai Rakyat yang bermaruah seharusnya mengisi Deklarasi Rakyat ini. Sekurang-kurangnya pada yang berugama Islam kita sudah menolak kemungkaran yang nyata dan pada yang bukan Islam, anda telah menolak perilaku yang tidak bermoral.

    Terima Kasih Tun.

  30. Sri Sense Apr 9,2016 8:55 AM

    Salam Tun

    HBT456 jangan jeles. 🙂

    I semalam baca ini kat FMT – Raja-raja Melayu bijaksana nilai kemelut negara
    yang ditulis oleh Raja Bahrin Shah. Antara petikkan yang I kira menarik

    Sehingga kini Kerajaan Malaysia membisu seribu bahasa serta tidak mengindahkan pandangan Raja-raja Melayu dalam isu isu tersebut. Juga di fahamkan Perdana Menteri, Dato’ Seri Najib telah tidak menghadiri kedua dua mesyuarat terakhir Majlis Raja-raja Melayu. Adakah ini disenangi dan boleh di terima oleh Raja-raja ? Adakah ini keadaan yang boleh diterima rakyat dan negara dari segi tertib dan menghormati institusi diraja?

    – IMAO Najib sudah lama biadap pada Mahathir. Sekarang Najib sudah derhaka pada Raja dan Negara. Sebagai voter, rakyat biasa, I tak nak vote BN. 🙁

    Read more – LINK : http://www.freemalaysiatoday.com/category/opinion/2016/04/08/raja-raja-melayu-bijaksana-nilai-kemelut-negara/

  31. adelheid Apr 9,2016 1:08 AM

    Dear Tun,

    Salam Tun may peace and blessings be with you.

    Tun, kenapa deklarasi kenapa tidak undi tak percaya. Rakyat terpaksa memilih deklarasi untuk menolak Perdana Menteri Najib kerana wakil rakyat BN yang kami pilih gagal untuk menunaikan tanggungjawab mereka. Mereka bukan lagi wakil kepada rakyat yang boleh diharapkan untuk membela rakyat tetapi mereka adalah wakil kepada Najib menuruti segala perintah ketua mereka yang telah mengunci mulut, tangan serta kaki mereka dengan duit dan kedudukan. Mustahil mereka akan membuat undi tidak percaya terhadap orang yang sudah menyuap mereka ini.

    Tun, keputusan PAC baru ni semakin membuatkan kami rakyat bertambah benci kepada kerajaan BN yang memerintah ini. Keputusan PAC yang penuh berlubang full of loopholes! Apakah Najib ingat rakyat adalah bodoh? Apakah dengan keputusan PAC yang penuh lubang ini Najib and his sycophants ingat dia boleh lolos? Rakyat tak bodoh. Malah orang kampong makcik pakcik pun semakin bijak sebab mereka pun ada anak-anak yang bijak-bijak yang bukan lagi duduk di bawah tempurung.

    The PAC’s decision is a mockery to the whole Parliament institution. Hassan Ariffin is no different from the other dummies of PM Najib. Like the AG Apandi, like the IGP Hassan Ariffin is worse since he admitted beliau cari makan.

    PM Najib and the whole of his cabinet administration including all his UMNO sycophants are a blasphemy to the sanctity and independence of our Parliamentary democracy.

    Rafizi Ramli, Tony Pua, even LKS pun tak menghina kesucian Parlimen sepertimana dilakukan oleh Najib dan gerombolannya. Rakyat mahukan pemimpin yang jujur tidak cakap bohong tidak ambil kesempatan, dan bijak. We say nay to voting BN in 14th GE.
    Najib and co. please take note.

    Tun, you I still love no matter what. Take good care dearest Tun Dr. Mahathir. Goodnight and sleep tight Tun.

  32. PakCik Apr 9,2016 12:04 AM

    Assalammualaikum Tun, muslim bloggers and greetings to others,

    1. Jazakallah khairan kathira Tun for standing against legally wrongdoings, immoral acts, sick culture of our leaders, especially from umno

    2. I dared say its true…those (ministers and high ranking umno leaders) against you are dedak-eaters, so forget about vote of no confidence. P Ramlee kata ‘macam setan…’

    3. For the opposition members….they yelled, screamed but they want Najib there….cos comes PRU14, when najib is still leading BN, najib will lose big time…BN will sink….that explains why the oppositions main wayang…tunjuk mcam benci tapi mereka mahu najib lead until kalah…sure kalah….

  33. HBT456 Apr 8,2016 9:45 PM

    Signing citizen’s declaration is meaningless as we will have ge in every 5 years. You have no choice but work with china. Why? The next American president will raise military budget to defend their liberty in the name of christianity. Do you know how much bond in usa dollar is hold by china?

  34. HBT456 Apr 8,2016 8:09 PM

    Its about winning votes, its not about nation building. If you loose hope, migrate is the best option.

  35. cruze Apr 8,2016 8:04 PM

    Sesuai dengan tajuk Tun kali ini, kenapa perlu deklarasi itu?….kerana kami tak percaya dengan kebolehan anak anak buah najib ni….kurang cekap…lihat contoh terbaru di bawah :

    KLIDC tak jual pun, macam mana ni raman dolan? Malu tak?..si kruak pula sibukkkkkkkkk buat pengumuman nak siarkan perdebatan secara live!!!!!!nampak sangat tu.
    Dulu Tony nak debat kat tv dengan Arul kanda dia tak terima beb….macam macam alasan dia beri!

    Najib dengan megah kata Tun penipu kan…baca pula apa kata washington post kalau azalina, rahman, salleh kruak, ermiyati kata WSJ tu penipu.

    Abes lah….petaka apakah menimpa walau AG dan AGLINA kata kes subjudis..

    Asalamualaikum selamat kembali NOVO..

  36. HBT456 Apr 8,2016 7:53 PM

    The debate of lge and ard for taman manggis in penang is for who to see? Pertandingan ketuanan cina melaka dengan ketuanan melayu sabah. When lks went to moslem country, he had already betrayed the secular principle of this country in which the late sir karpal singh would never allow if he is alive.

  37. musato Apr 8,2016 7:52 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya tertarik dengan penggunaan perkataan ‘bahaya moral’ oleh Nazir Razak.

    1. Nazir Razak mengatakan bahaya moral perlu dipastikan agar tidak berulang lagi dan 1MDB pada masa kini sudah kurang berisiko pada negara.

    2. PAC akan berusaha memastikan supaya orang yang tidak berbuat apa apa berkenaan 1MDB dihukum juga.

    Bahaya moral juga boleh dikatakan juga kurang bermoral pada fikiran saya.

    Terima kasih Tun.

  38. HBT456 Apr 8,2016 7:45 PM

    http://www.malaysiakini.com/news/337083

    It made think deeply why the late arafat, the president of palestine, had no choice but died in europe hospital. Pas really made the official religion looks ugly, langsung tidak bertoleransi. Kenapa diam dengan isu masjid kristal di terengganu? The legal way of saying should be there is no law in this country that said you failed in businesses, you must be jailed.

  39. malaysian1000000 Apr 8,2016 6:14 PM

    Salam,

    Swindler definition by thesaurus dictionary :

    swindle
    To swindle is to cheat or steal. You can swindle money, goods, ideas, and anything else that can be stolen, but be careful, because someone can also swindle you.
    In the late 1700s, the verb swindle formed from swindler, which means “giddy person, cheat.” Swindle can be a noun or a verb. When you get something by less than honest means, that’s a swindle. A successful act of swindle often involves some scheme or rigging of the system. Hollywood loves a good swindle — think of all the movies that show a bank robbery or people lying about who they are. Another funny word for swindle is bamboozle.

  40. Aisyah Apr 8,2016 5:52 PM

    Tun, keep the faith & be strong in your fight against corruption and injustice within the ruling party & also our beloved homeland . Allah promise of victory is near:

    Lo! those who have believed and those who suffer exile (in defence of truth) and strive and struggle in the path of Allah, they (i.e., such true Muslims) have hope of Allah’s mercy; and Allah is Oft-Forgiving, Most Merciful. (Quran, 2:218)

    May Allah give you and all the people who fight in the cause of truth and justice, strength & protection from evil. May He bless your soul & rewards you abundantly. May He save Malaysia from the evil predicament and the sorry state of affair our country has fallen into. Amin.

  41. malaysian1000000 Apr 8,2016 5:41 PM

    Salam,

    Hari ini, PM telah mengajar kita umat manusia di seluruh dunia “How To Swindle Public Fund For Personal Growth”

    Step 1 :
    Create a monetary fund company and appoint yourself as advisor.
    Step 2 :
    Get a legal grant from a ministry or commercial bank.
    Step 3 :
    Make an unauthorised loan from other monetary fund off-shore. Doesnt matter if it is in high interest or in capacity to pay back, as long as it is consistent amount and providing good proposal of business development.
    Step 4 :
    Move the loan money in similar well known subsidiary company to avoid immidiate trace. Move it multiple time and end it in any strict banking policy country.
    Step 5 :
    Link yourself to the authorised subsidiary company directors but just enough for information exchange.
    Step 6 :
    Use the information acquire for cover ups later if its exposed.
    Step 7 :
    Buy a “sick” property at high price and sell it back to the real subsidiary company to create a diversion and delusion.
    Step 8 :
    From the legal sales, bank in your commission to your own private bank account and keep quite. Enjoy while you can.
    Step 9 :
    Later declare it as donation for political affair and anti-terrorism fund to avoid tax.
    Step 10 :
    Avoid any question and deny everything link to you and put it on your employee fault.

    All we need is RM1Million to start, and let your creativity colour your scheme.

    TQ

  42. zulu Apr 8,2016 4:13 PM

    Now Malaysia has 36 Ministers and 33 deputy ministers…really???!!! economy must be thriving 🙂

    Those in BN, who wants to be a minister, all they need to do is just release a statement against Najib, and there you get it…

  43. anak wawasan 2020 Apr 8,2016 2:09 PM

    Salam Tun,

    Di manakah maruah Malaysia sekarang ini?

    Kita sebagai rakyat Malaysia merasa teramat malu sekali dengan apa yang diperlakukan oleh Perdana Menteri namun adakah sekelumit rasa sedenikian terbit dalam hati beliau dan mereka yang bersubahat?

    Semoga Allah memerikan taufik dan hidayah kepada mereka sebelum terlambat. Amin.

    https://www.washingtonpost.com/opinions/malaysias-leader-is-a-friend-mr-obama-should-lose/2016/04/07/8f24327c-fa89-11e5-9140-e61d062438bb_story.html

    https://www.washingtonpost.com/opinions/malaysias-prime-minister-is-a-questionable-ally/2015/09/18/f75df424-5d61-11e5-b38e-06883aacba64_story.html?tid=a_inl

  44. Sri Sense Apr 8,2016 1:32 PM

    Tun

    PM: No missing RM42bil as claimed by Mahathir, tapi lagu hutang RM50bil as at January 2016. Tun mungkin silap sebut figure, tapi hanya silap sebut figure jer.

    Eeeee Hutang RM50Bil tu sape nak bayar?

  45. Sri Sense Apr 8,2016 1:23 PM

    Salam Tun

    Bukalah kedai buku, Tun suka membaca, bila ada kedai buku, boleh start a book club, and so on.

    I bukan apa, I kesian kat Tun. Usia dah lebih 90 tahun pun kena maki hamum, kena caci cerca.

    Usah peduli gang gang pendengki, lantak la apa depa nak kata. Pagi petang, siang malam, asyik depa aje betul. I tak nak pangkah BN lagi, bukan I seorang tapi semua dalam family, ramai kat sini pun sama 🙂

    USAH KHUATIR, I & FAMILY & MANY HERE, WE LOVE YOU TUN DR MAHATHIR. BIG HUGS TO TUN DR SITI HASMAH 🙂

  46. novo Apr 8,2016 12:09 PM

    Salam Tun.

    Jika Najib Razak tidak boleh di persalahkan dalam Laporan PAC maka pihak yang boleh dipersalahkan adakah Tun Razak?

  47. Sri Sense Apr 8,2016 10:17 AM

    Salam Tun

    Dr M feels ‘sorry’ for former 1MDB CEO

    PETALING JAYA: Dr Mahathir Mohamad said he felt “sorry” for former 1MDB CEO Shahrol Azral Ibrahim Halmi following the Public Accounts Committee’s call for the latter to be investigated for mismanagement.

    The former prime minister said this was because it was not Shahrol who set up 1MDB but Najib Razak, who is also chairman of the state investment arm’s Board of Advisers.

    Mahathir said this meant that Najib would know anything that happened in 1MDB. The bipartisan committee probing into 1MDB concluded that the affairs at the fund were “unsatisfactory”.

    “Nothing can be done without his (Najib) agreement, so why punish these men?” he said, stressing that Najib should be held accountable over the unflattering report.

    The elder statesman was speaking to reporters after attending a closed-door function on the Citizens’ Declaration at the Universiti Malaya alumni clubhouse.

    When asked to comment on the offer by 1MDB’s board to resign following PAC’s report, Mahathir said the whole thing should be dissolved.

    Earlier today, 1MDB’s board of directors decided to offer their joint resignations to the Ministry of Finance Incorporated (MoF Inc) to facilitate investigations that may be carried out against the company in accordance with PAC’s recommendations.

    “They have done nothing good at all.”

    On Najib’s statement that his earlier allegations about RM42 billion being “missing” from 1MDB were false, based on PAC’s report, Mahathir admitted he was “wrong” for citing a smaller figure.

    “I think RM50 billion is correct, but there could be more.”

    In its report, which was released today, PAC confirmed that, contrary to news reports, the state investment firm did not “lose” the RM41.868 billion loan it had taken.

    The money had been fully accounted for, based on the firm’s 2010 to 2014 financial statements provided in the PAC report.

    The financial statement shows that in 2014, RM15.375 billion was invested in Edra Energy, RM2.271 billion invested in real estate, and the balance of RM24.22 billion was used for 1MDB Group’s other investments.

    The report said the debt stood at RM5 billion in 2009 and went up to RM42 billion, compared to their assets valued at RM51 billion, in the financial year ending March 31, 2014. It spent RM2.4 billion to pay off the loan interest.

    In January 2016, its debt stood at RM50 billion, compared with assets valued at RM53 billion, with 1MDB spending RM3.3 billion to pay off the loan interest between April 1, 2013 and March 31, 2015, the report said. – FMT

  48. sibotak Apr 8,2016 10:05 AM

    If Najib did not appoint his AG
    Nor instruct to stop the investigations

    Najib will be much respected and acknowledge
    But Najib did otherwise
    He obstructed Justice to Prevails
    Have made him to be seen as
    The more Crooks than an innocents victim

  49. sibotak Apr 8,2016 9:22 AM

    Malaysian Govt and Opposition
    Are busy playing police and thief
    Hide and Seek for their benefits and agendas
    Than building up Malaysia as a professional Government and Opposition
    Malaysia is a Stake

    The foundations as Government has Weaken
    Progressive Development being obstructed
    Malaysia Judiciary System has been influence and affected by both Game player
    Sultan Constituency is not functioning as to safeguard ,stabilize the
    Political System that could destruct Malaysia
    Every poles is shaken

    Every one is busy playing Police
    Letting away the True Criminals

    Judiciary System must be a Body of its on
    NOT attach to No one
    The Devil , PM , Sultan nor Opposition
    Failure of its Foundations
    Will narrow Malaysia to Confusions and Destruction

    Najib elected AG , Stops the Investigation
    Is an obstructions to Justice
    Is an obstructions to Justice
    Is an obstructions to Justice

    We have the Sultan Constituency to balance up our Political system
    To Insurance Malaysia if Conflicts matter

    The Ball is in the Sultan Court
    To sent a vibrant instructions as to balance up
    Our Judiciary System in between
    Govt , Opposition and the People

    Malaysia must not be the Punching Bags for both Govt and Opposition
    Taking The Judiciary System for a Ride

    Sssss……hhh , Sultan ……Sultan……..Bangun
    Malaysia dah nak Tengelam

  50. Sri Sense Apr 8,2016 9:12 AM

    Salam Tun

    Suka dengan komen Tun, Rafizi petah dalam PARLIMEN, simpan 2 3 hari dulu 🙂

    The more depa2 kat atas tu BERAJA DI MATA, BERSULTAN DI HATI, bertambahlah kami sayang Tun.

    Tun, pi la jalan2 rehat rehat, jangan bersedih, kami tetap sayang Tun, kami tetap kenang jasa Tun, dan kami tetap sayang Malaysia, pasal tu next election kami tak pangkah BN. 🙂

  51. Malaikat Maut Apr 8,2016 7:11 AM

    Salam Tun,

    I don’t think there can be anymore fascinating preoccupation than getting ourselves involve in this entanglement. It is the most interesting event since Malaysia’s Independence 31st August 1957. The abuse of entrusted power for private gains. It distorts our economic and social policies and the honest functioning of the State. Manipulation, Defence Mechanisms, Unprecedented Arrests and Legal and Defamation Lawsuits, Frauds, Misuse of Public Funds, Passing of Bills and Acts to protect interests by and large, Extortions, Bribery of Government Officials, Prosecution of Whistle Blowers, Sacking of honest Officials without proper reasons, are some of the things present in Public Procurement and State Administration. Policies, Institutions and Rules of Procedures are being manipulated in the allocation of Public Resources, and in the development of a Country’s Reserves, in addition to the Country’s Economic and Social Development. And this implicate the future of the Nation of course. It cripples and suck the Reserves dry and Hamper the Accrued and Future Economic Gains, aside for depleting the Country’s resources. Public Funds are WASTED on an ENORMOUS SCALE, and the benefits these funds could be invested on are lost and the Taxpayers are burdened with other unnecessary tax.
    Suck them dry, suck every juice out of them, Suck till there is no more left – could possibly be the Motto here or what it can be categorized as.
    This seem highly appropriate, the creed :
    Despite all the troubles and failures, we express our total continued commitment. We Love you, and care for you, and we are concern about the future of the country, it’s just that WE ALSO love our lavish lifestyle, and the privileges we receive, the entitlement is fair we have worked hard for the People, our Golf Outings, Un-relentless love of Shopping and Five Star Hotel, we love our family that is why give them the best, the best in everything especially weddings, because it is one of the most important event in our lives.

    However, please rest assured despite all these, we love you, and we love the country. We love it so much that we will do what is necessary to preserve that. We will ensure that our ruling class gets all the power and continue to rule indiscriminately, and wish to express we have no intentions nor do we have any desire to vacate our Official Duties and Responsibilities. We will continue to serve and provide for the People with their INTEREST and welfare in our hearts. We will also ensure that there will not be any Opposition to our Strategic Thrust and Vision, and we will do all we can to administer that.
    We are going to aim for the Social development, Social Justice we are working on that too in the future we hope, despite all the loss and shortcomings over the years, we need you to believe in us, and put your trust in us again, as we forget the past and carry on forward to further strengthen our stronghold and continue to utilized whatever it needs to achieve that, we will do so with hopefully – Integrity, Transperancy, Accountability, Fairness and Efficiency, most importantly PROFESSIONALISM. not matter what the odds are, we shall get through this by taking all the necessary precautions and steps towards achieving our goal. The past is gone, let us move forward hastely forgive and forget, after all we all humans, and humans make mistakes, some make more mistakes than they should but all is good.

    That ladies and gentlemen, is just full of cow dung to me. For once, move over and let someone else do the job, sooner rather than later.
    Corruption leads to Destruction, but if you continue you will Annihilate our entire Nation.

    🙂 🙂 🙂
    Sekian Wasalam Tun, we love you, and we pray for Malaysia, and those people who is going through hardship in the fight for Justice and Fairness.

    Esteem Regards

    M.M.

  52. daeng Apr 8,2016 6:42 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Apa yang diluah oleh saya kebanyakan apa yang saya perolehi dari pergaulan harian dengan masyarakat sekeliling.

    Jika saya adalah kumpulan sederhana maka saya banyak bergaul dengan kumpulan sederhana dan sebahagian kecil adalah kumpulan rendah manakala sebahagian kecil lagi kumpulan atasan. Ianya realiti dalam kehidupan saya.

    Tetapi dalam isu berhubung pentadbiran Najib sebagai PM, kami melihat terlalu banyak kesilapan dan terlalu banyak dosa Najib kepada rakyat yang mana tidak boleh diterima dan dimaafkan.

    Najib umpama ketam yang mengajar anaknya berjalan lurus tetapi dia sendiri melakukan perkara seballiknya.

    Najib umpama seorang bapa yang mengajar anaknya melakukan kebaikan malangnya dia sendiri melakukan kemungkaran.

    Najib umpama guru mengajar muridnya bercakap jujur malangnya dia seorang guru yang bercakap bohong.

    Saya yakin seorang PM seperti Najib akan ditolak rakyat walaupun majoriti ahli UMNO memberi sokongan kepadanya pada PRU14 akan datang. Mungkin dia boleh menang di kawasan Pekan tetapi kesannya BN akan banyak ditolak oleh rakyat di kawasan lain kerana Najib kini ada liabiliti kepada BN.

    Biarlah Najib dan ahli UMNO syok sendiri ….

    Wassalam Tun.

  53. joetachi Apr 8,2016 6:35 AM

    https://youtu.be/iysWgP0gN1Y

    TERIMA KASIH tuhan, atas kehidupan.

    https://youtu.be/8WQZcKiJZrg

    ikrar warga.., rukun negara..?

    Suara Rakyat, Kuasa Sultan
    kepada ALLAH kita bertuhan..!

  54. sibotak Apr 8,2016 3:37 AM

    Najib lebih lagak gaya dari menunduk
    Berdiri lalang dari menunduk padi

    Bukan Ahli Economist buka ahli niaga
    Tak tahu , jual lah Goreng Pisang di jalanan dahulu
    Baru meningkat tapak dem setapak
    Bukan Terus terjun ke 1MDB

    Lebih memboros dari membuahkan
    Tidak satu yg saya lihat dalam nuangan Najib

    Anggota UMNO dari bawah , tengah juga atasan
    Bertanggung jawab akan kebenaran
    Bukan ikut membabi buta , bukan kerana menjaga sehati Ummah
    Sampai tidak kenal yg benar juga yg salah
    Pegangan , foundation must be strong ,bro
    Berani kerana Benar

    Ilmu itu penting
    Najib tidak punya Ilmu
    Hanya pandai bercakap itu pun ada mem kat belakang

    Tanpa Ilmu wang 2.6 billion akan habis
    Malah wang satu gudang pun akan lesap

    Tak pandai janganlah nak memandai

  55. HouseWife Apr 8,2016 1:31 AM

    Assalamualaikum Tun,
    Tun, don’t you find these kind of BN representatives so shameful. They care only for themselves…not the people, not the country. Are there really good caring representatives, Tun? Are The 24 really exist? If there are and if they had think of the people, for the people then the country would have been saved. But sadly no…no existance of The 24, only the pengecuts and the penakuts, such waste. So now, I know what to do comes next PRU.

    Tun, how does it feel like evading taxes? Does it feel good? Tun, how does it feel like cheating and robbing the people? Does it feel good too? So this business in hiding assets in some offshore companies to evade taxes is legal? Legal in their own sense of law, not the ethical and moral sense of law? Aren’t these clearly show evidences of wealth for tax evasion, money laundering, corruption, drug deals and other violation of laws?

    Why is it Tun, whenever the rich or super rich and influential people do something like this, instantly they will come out in unison saying it is legal, no wrongdoing, it’s acceptable? In other words this fraudulent business is ‘legal crime’?
    IRB, BNM, kdn, Igp! Why have you all been so unfair to us, the common people? We have been robbed and cheated of our own hard earned money. We obligely pay taxes as good law abiding citizens to fill up the country’s coffers to help progress the country. But you all let us down! We pay taxes but you let them evade taxes! You conceal their frauds? What…the leak is a huge invasion of privacy..really? You want privacy? Six foot under is waiting!
    To the Malaysian authorities and DSN…you must already know, Vietnam PM has stepped down for failures of huge state-owned enterprises, Iceland PM has stepped down in the wake of the leak Panama Papers. Now, these PMs hear the people’s voices. When will Malaysia’s?

    Tun, claiming no longer to have ties with the offshore companies, no business transactions during his time, does that make him free from being questioned and untoucable? Did he or others like him receive ‘duit atas angin’? Please forgive me for my ignorance Tun, I don’t know the hanky panky of this kind of fraudulent offshore business. What I know is I don’t like people who cheat and rob the innocents. I hope this man concerned is not being used by the one so close to him. Any others in the list Tun? Oh dear, another of my curious dangerous thought again.

    Tun, people all over have to know, especially in the rurals and kampongs but how?…newsletters, tabloids, ceramahs or maybe your ‘new friends’ can give you a space in their newspapers to write and tell them the real issues. Just a thought Tun. Thank you for listening.

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. Please take extra care. And Thank you Tun.

  56. professional malay Apr 7,2016 9:12 PM

    Salam Tun,

    Thank you for your struggle for the sake of the country future. Berani kerana benar…takut kerana salah…At this moment, almost all rakyat jelata benci, bosan and meluat with his grand sandiwara of penyangak and conman except all those greedy ministers and supporters. Could all of you stop this madness and come back to your conscience for the sake of the country and our future generation???All those corrupt dictators such as marcos and suharto should have tought us a lesson how to be a real civilized and matured progressive multi racial country instead of going downhill llike this just because of the penyangak and conman…..a really sad story of the country to be told to our cucu cicit later subhanallah….

  57. HBT456 Apr 7,2016 9:00 PM

    As civil servants, your obligation is to serve the foreign workers too because they paid you in return for their hard labour work. As civil servants, you can never force local and foreign investors to continue funding your mismanagement of public fund. You think only malaysia got beautiful daughters?

  58. WandyCaswady Apr 7,2016 8:49 PM

    A Malaysian parliamentary inquiry presented on Thursday said a state-owned fund linked to Prime Minister Najib Razak made more than $3 billion in unexplained overseas payments, calling for its former CEO to be investigated.

    The report by the parliament’s Public Accounts Committee (PAC) marked the first time an official Malaysian probe has suggested misconduct or recommended action over the scandal swirling around Najib.

    Najib, who founded the state investment fund 1Malaysia Development Berhad (1MDB) in 2009, has battled for months to fend off allegations that billions of dollars were looted from 1MDB in complex overseas financial transactions.

    He and 1MDB have consistently denied wrongdoing.

    But the PAC said more than $3 billion in unapproved payments were made from 1MDB funds, and alleged “restrictions and weaknesses” in 1MDB’s management.

    “The PAC is of the opinion that the former CEO of 1MDB Shahrol Azral Ibrahim Halmi has to take responsibility for those restrictions and weaknesses,” the 106-page report said.

    “As such, enforcement agencies are asked to investigate Shahrol Azral Ibrahim Halmi and anyone else related.”

    Shahrol was 1MDB’s CEO from 2009 to 2013.

    The report did not make further recommendations on who should be investigated, nor did it allege misconduct by Najib.

    Najib has faced a cascade of corruption allegations stemming from 1MDB’s troubles and his own admitted acceptance of a mysterious $681 million overseas payment.

    Swiss authorities have said as much as $4 billion may have been stolen from 1MDB.

    Authorities in Switzerland, the United States, Singapore, Hong Kong and elsewhere are investigating.

    Critics have alleged debt-stricken 1MDB, set up to fuel Malaysian development projects, was bled dry in a vast campaign of fraud and embezzlement stretching from the Middle East to the Caymans.

    The Wall Street Journal, which has detailed many of the money movements, also last year revealed the $681 million payment made to Najib’s bank accounts in 2013.

    It has said in subsequent reports that he may have received more than $1 billion.

    Najib has taken steps to scuttle official investigations, purge officials demanding accountability, and stifle media reporting on the scandals.

    He initially denied taking the $681 million but his government now claims he accepted a “donation” from the Saudi royal family, most of which was given back.

    Saudi Arabia is yet to confirm that explanation, which is widely dismissed in Malaysia as a cover story.

    The Journal last week said documents show the same Najib bank accounts were used to purchase $15 million in luxury goods and pay out millions more to political figures ahead of 2013 elections.

    The newspaper also reported that some of the money used to make Hollywood hit “The Wolf of Wall Street”, a movie about financial corruption starring Leonardo DiCaprio, was laundered from 1MDB. #copypaste

  59. HBT456 Apr 7,2016 8:46 PM

    Tdm never agreed to use his picture to sell the country. I sure hope all mps regardless what positionscthey hold must disipline themselves first in managing their money politics. No matter what happen, you are a civil servant paid by the taxpayers, your obligation is to serve the voters, not the other way round.

  60. HBT456 Apr 7,2016 8:39 PM

    In wikileak, the late lky did mention that dsai may know the sodomy case was a a trap, but he walked into it.

    http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/04/07/declassify-1mdb-report-say-opposition-mps/

    Jika main polilit sampai tahap macam ini, you mahu undi mereka? Jika undi mereka, adakah you sebagai pengundi tidak kesah nanti? 5 tahun bukan panjang, tetapi jika mereka menang, mereka hanya ikut cara tdm, you yang undi mereka, jadi apabila foreign and local investors lari, mereka akan paksa kuasa mereka menaikkan cukai keatas you kerana mereka ingat mereka ini adalah tuan punya tanah, you ini siapa? Look around you, when you see so many banners and billboards with political mps pictures, you will know they are more interested to sell their pictures than to serve you. If you see any part of the world with many pictures of politicians, you will know such country politics is unstable, dont invest if you do not want to loose your hard earn money.

  61. WandyCaswady Apr 7,2016 8:21 PM

    Assalamuaalaikum…

    Lafaz bismillah (Dgn nama Allah) induk bagi segala kebaikan, permulaan bagi setiap urusan. Kita juga memulakan dengan bismillah. Wahai diri, ketahuilah sesungguhnya kalimah yg indah dan berkat ini, di samping menjadi syiar Islam, ia juga zikir seluruh makhluk yg ada mengikut bahasanya sendiri. Andainya engkau mahu mengetahui sejauh mana kandungan ucapan bismillah yg mempunyai kekuatan agung yg tidak pernah luput dan betapa luas keberkatannya yg tidak pernah berakhir, maka dengarlah diri akan hikayat perumpamaan yg ringkas ini.

    Sesungguhnya seorang Badwi yg berkelana di padang pasir, tentunya berlindung dgn ketua kabilah, bernaung di bawah naungannya agar terselamat dari segala kejahatan musuh, agar terlaksana segala tugasnya serta memperoleh segala keperluannya. Sekiranya tidak, maka dia akan kekal keseorangan, terpinga-pinga dan tercengang-cengang di hadapan musuh yg terlalu ramai dan keperluannya yg tidak terbatas.

    Begini. . . kebetulan dua orang lelaki keluar berkelana. Salah seorang daripadanya bersifat tawaduk dan seorang lagi pula terpedaya dengan diri sendiri. Maka yg tawaduk itu bernaung kepada ketua, manakala yg terpedaya tadi menolak drpd menerima sebarang naungan. Maka berkelanalah kedua-duanya itu di padang pasir.

    Yang bernaung tadi setiap kali mendiami sebuah khemah dia menerima penghormatan dan penghargaan disebabkan kemuliaan nama ketua tersebut. Apabila dia berjumpa perompak, dia akan berkata; sesungguhnya aku berkelana di bawah naungan ketua itu, lalu si perompak tadi akan melepaskannya.

    Yang terpedaya pula, dia bertembung dgn pelbagai musibah dan kecelakaan yg tidak mampu diungkapkan. Di sepanjang perjalanan dia sentiasa dalam keadaan cemas, takut dan terpinga-pinga. Lalu dia mengutuk dan mengeji dirinya sendiri.

    Wahai diriku yg tertipu, ketahuilah, engkaulah si Badwi yg berkelana itu, dan dunia yg luas inilah padang pasirnya. Sesungguhnya kefakiran dan kedaifanmu tidak terbatas sebagaimana musuh dan penguasa sebenar padang pasir tersebut, agar engkau terselamat drpd kelihatan terpinga-pinga di depan alam ini dan daripada kejinya perasaan takut bila berhadapan dgn musibah.

    Ya! sesungguhnya kalimah suci bissmillah umpama khazanah yg besar yg tidak akan pernah berkurangan isinya kerana dgn kalimah inilah kedaifanmu itu akan bergantung kepada rahmat yg maha luas bahkan terlebih luas drpd alam ini, dan dengannnya juga, kefakiranmu akan bergantung pada kuasa yg amat hebat yg mentadbir kewujudan ini bermula drpd atom sehinggalah kpd cakerawala. Sehingga akhirnya, kedaifan dan kefakiran itu akan menjadi syafaat di sisi yg Maha Berkuasa, Maha Penyayang, Pemilik segala kemuliaan.

    Sesungguhnya yg bergerak dan yg diam, yg berpagi dan berpetang, yg mengungkapkan kalimah bismillah adalah seumpama orang yg terlibat dlm ketenteraan. Ia berurusan atas nama negara dan tidak gentar kpd sesiapapun. Ia berucap atas nama undang-undang dan negara, maka terlaksanalah segala urusannya dan tetaplah pendiriannya dlm menghadapi semua perkara.

    Kita telah menyebut di permulaan tadi bahawa semua makhluk ini berzikir dengan bahasanya yg tersendiri iaitu dengan kalimah bismillah. . . adakah ini benar?

    Ya! sebagaimana engkau melihat seorang lelaki yg mengepalai orang ramai dlm satu perbarisan dan memerintahkan mereka melakukan pelbagai jenis urusan, maka sesungguhnya engkau pasti bahasa lelaki ini bukan mewakili dirinya sendiri dan tidak pula mengepalai orang ramai atas nama dan kekuatan dirinya sendiri, tetapi dia sebenarnya adalah seorang askar yg bertindak atas nama negara dan berdasarkan kuasa pemerintah.

    Seluruh makhluk ini juga menunaikan tanggungjawabnya dgn lafaz bismillah, maka benih-benih yg teramat kecil itu, dgn lafaz bismillah, ia menjunjung di atas kepalanya pohonan yg besar dan bebanan yg berat. Setiap pohonan ini pula berkata bismillah, lalu penuhlah dedahannya dgn buah-buahan drpd gedung rahmat Allah, lalu dipersembahkannya rahmat tersebut kpd kita. Setiap taman berkata bismillah, lalu ia seolah-olah menjadi sebuah dapur kpd kekuasaan Allah yg tersedia di dalamnya makanan yg lazat. . . dan setiap haiwan yg mempunyai faedah dan manfaat spt unta, kambing dan lembu pula berkata bismillah, lalu ia menjadi seolah-olah sumur yg memancutkan susu-susu yg teramat lazat, lalu dipersembahkannya kpd kita sebaik-baik dan sebersih-bersih bahan makanan di atas nama al-Razzaq. Dan akar-akar tumbuhan serta rumput-rampai mengucapkan bismillah, lalu memecahkan bebatu yg keras dgn bismillah dan menembuskannya dgn akar-akar yg menjalar lembut bagai sutera itu, lalu menundukkan setiap kesusahan dan setiap benda yg keras di hadapannya dgn bismillah dan bismirrahman.

    Ya! sesungguhnya menjalar dedahan pohon di udara, mengendong buah-buahan dan menjalarkan akar-akarnya ke batu yg keras dan ia menyimpan bahan makanan dlm kegelapan tanah. . . begitu juga dedaunan hijau dpt menanggung kepanasan serta bahangnya itu, lalu dpt terus kekal dlm keadaan segar. Itu semua dan yg lain drpd itu merupakan satu tamparan hebat terhadap mulut golongan materialistik yg menjadi penyembah kpd sebab dan ia juga seolah-olah suatu tempikan di hadapan muka mereka. Sesungguhnya bahan-bahan yg kamu banggakan disebabkan kekerasan dan kepanasannya juga tidak mampu memberi kesan dgn sendiri, bahkan kedua-duanya itu dpt menjalankan tugasnya atas arahan pemerintah yg satu, yg menjadikan akar-akar yg lembut dan halus ini seolah-olah tongkat nabi Musa yg memecahkan batu dan tunduk kpd perintah (Lalu Kami berfirman pukullah batu itu dengan tongkat mu), surah al-Baqarah :60 ; yang menjadikan dedaunan lembut dan segar seolah-olah anggota badan nabi Ibrahim yang ketika menghadapi kepanasan membaca (. . . wahai api jadikanlah dirimu sejuk dan selamat ke atas Ibrahim), surah al-Anbiya’ ayat 69.

    Selagi setiap kewujudan di alam ini mengungkapkan dengan makna bismillah dan mengundang nikmat-nikmat Allah dgn bismillah, lalu dipersembahkannya kpd kita juga utk mengungkapkan ucapan bismillah, apabila memberi dan mengambil sesuatu dgn bismillah. Wajib juga kita menolak pertolongan dari golongan yg lalai yg tidak memberi sesuatu dgn bismillah.

    Persoalan;
    Kita menyatakan rasa hormat, rasa kagum yg menjadi sebab kpd nikmat yg kita perolehi. Dan apakah yg dipinta dari kita oleh Allah, Pemilik dan Penguasa semua nikmat itu?

    Jawapan;
    Sesungguhnya Pemberi nikmat yg hakiki meminta kita 3 perkara sebagai bayaran kpd nikmat-nikmatNya yg tidak ternilai itu dgn zikir, syukur dan fikir.

    Maka bismillah pada permulaan adalah zikir, alhamdulillah sebagai penyudah dan keadaan di antara kedua (zikir dan syukur) adalah fikir iaitu dengan memerhatikan nikmat-nikmat yg indah tersebut serta menyedari bahawa ia merupakan mukjizat bagi kekuasaan Dia Yang Esa, yg menjadi tempat berserah dan juga menyedari itu semua adalah hadiah bagi rahmat-Nya yg maha luas, maka pemerhatian inilah yang dipanggil fikir.

    Tetapi. . . tidaklah mereka sanggup mencium kaki tentera yang menjadi khadam yang menyampaikan hadiah seorang penguasa, telah melakukan kebodohan yang amat dahsyat dan kedunguan yang amat keji. Oleh itu, bagaimana pula dengan mereka yang memuji sebab yang berbentuk kebendaan yang membawa kepada nikmat, lalu menyerahkan kepada sebab tersebut kasih sayang dan ketundukkan tanpa mengkhususkan kedua-duanya kepada pemberi nikmat yang sebenar. Tidakkah mereka ini telah melakukan kebodohan seribu kali lebih teruk daripada contoh tadi. Wahai diri, andai engkau tidak mahu dimasukkan ke dalam golongan yang bodoh lagi dungu tadi, maka berilah dengan bismillah, ambillah dengan bismillah, mulalah dengan bismillah dan bekerjalah dengan bismillah.

    Jazakumullah khairan kathira

  62. WandyCaswady Apr 7,2016 7:14 PM

    Assalamuaalaikum…

    Lafaz bismillah (Dgn nama Allah) induk bagi segala kebaikan, permulaan bagi setiap urusan. Kita juga memulakan dengan bismillah. Wahai diri, ketahuilah seseungguhnya kalimah yg indah dan berkat ini, di samping menjadi syiar Islam, ia juga zikir seluruh makhluk yg ada mengikut bahasanya sendiri. Andainya engkau mahu mengetahui sejauh mana kandungan ucapan bismillah yg mempunyai kekuatan agung yg tidak pernah luput dan betapa luas keberkatannya yg tidak pernah berakhir, maka dengarlah diri akan hikayat perumpamaan yg ringkas ini.

    Sesungguhnya seorang Badwi yg berkelana di padang pasir, tentunya berlindung dgn ketua kabilah, bernaung di bawah naungannya agar terselamat dari segala kejahatan musuh, agar terlaksana segala tugasnya serta menperoleh segala keperluannya. Sekiranya tidak, maka dia akan kekal keseorangan, terpinga-pinga dan tercengang-cengang di hadapan musuh yg terlalu ramai dan keperluannya yg tidak terbatas.

    Begini. . . kebetulan dua orang lelaki keluar berkelana. Salah seorang daripadanya bersifat tawaduk dan seorang lagi pula terpedaya dengan diri sendiri. Maka yg tawaduk itu bernaung kepada ketua, manakala yg terpedaya tadi menolak drpd menerima sebarang naungan. Maka berkelanalah kedua-duanya itu di padang pasir.

    Yang bernaung tadi setiap kali mendiami sebuah khemah dia menerima penghormatan dan penghargaan disebabkan kemuliaan nama ketua tersebut. Apabila dia berjumpa perompak, dia akan berkata; sesungguhnya aku berkelana di bawah naungan ketua itu, lalu si perompak tadi akan melepaskannya.

    Yang terpedaya pula, dia bertembung dgn pelbagai musibah dan kecelakaan yg tidak mampu diungkapkan. Di sepanjang perjalanan dia sentiasa dalam keadaan cemas, takut dan terpinga-pinga. Lalu dia mengutuk dan mengeji dirinya sendiri.

    Wahai diriku yg tertipu, ketahuilah, engkaulah si Badwi yg berkelana itu, dan dunia yg luas inilah padang pasirnya. Sesungguhnya kefakiran dan kedaifanmu tidak terbatas sebagaimana musuh dan penguasa sebenar padang pasir tersebut, agar engkau terselamat drpd kelihatan terpinga-pinga di depan alam ini dan daripada kejinya perasaan takut bila berhadapan dgn musibah.

    Ya! sesungguhnya kalimah suci bissmillah umpama khazanah yg besar yg tidak akan pernah berkurangan isinya kerana dgn kalimah inilah kedaifanmu itu akan bergantung kepada rahmat yg maha luas bahkan terlebih luas drpd alam ini, dan dengannnya juga, kefakiranmu akan bergantung pada kuasa yg amat hebat yg mentadbir kewujudan ini bermula drpd atom sehinggalah kpd cakerawala. Sehingga akhirnya, kedaifan dan kefakiran itu akan menjadi syafaat di sisi yg Maha Berkuasa, Maha Penyayang, Pemilik segala kemuliaan.

    Sesungguhnya yg bergerak dan yg diam, yg berpagi dan berpetang, yg mengungkapkan kalimah bismillah adalah seumpama orang yg terlibat dlm ketenteraan. Ia berurusan atas nama negara dan tidak gentar kpd sesiapapun. Ia berucap atas nama undang-undang dan negara, maka terlaksanalah segala urusannya dan tetaplah pendiriannya dlm menghadapi semua perkara.

    Kita telah menyebut di permulaan tadi bahawa semua makhluk ini berzikir dengan bahasanya yg tersendiri iaitu dengan kalimah bismillah. . . adakah ini benar?

    Ya! sebagaimana engkau melihat seorang lelaki yg mengepalai orang ramai dlm saty perbarisan dan memerintahkan mereka melakukan pelbagai jenis urusan, maka sesungguhnya engkau pasti bahasa lelaki ini bukan mewakili dirinya sendiri dan tidak pula mengepalai orang ramai atas nama dan kekuatan dirinya sendiri, tetapi dia sebenarnya adalah seorang askar yg bertindak atas nama negara dan berdasarkan kuasa pemerintah.

    Seluruh makhluk ini juga menunaikan tanggungjawabnya dgn lafaz bismillah, maka benih-benih yg teramat kecil itu, dgn lafaz bismillah, ia menjunjung di atas kepalanya pohonan yg besar dan bebanan yg berat. Setiap pohonan ini pula berkata bismillah, lalu penuhlah dedahannya dgn buah-buahan drpd gedung rahmat Allah, lalu dipersembahkannya rahmat tersebut kod kita. Setiap taman berkata bismillah, lalu ia seolah-olah menjadi sebuah dapur kpd kekuasaan Allah yg tersedia di dalamnya makanan yg lazat. . . dan setiap haiwan yg mempunyai faedah dan manfaat spt unta, kambing dan lembu pula berkata bismillah, lalu ia menjadi seolah-olah sumur yg memancutkan susu-susu yg teramat lazat, lalu dipersembahkannya kpd kita sebaik-baik dan sebersih-bersih bahan makanan di atas nama al-Razzaq. Dan akar-akar tumbuhan serta rumput-rampai mengucapkan bismillah, lalu memecahkan bebatu yg keras dgn bismillah dan menembuskannya dgn akar-akar yg menjalar lembut bagai sutera itu, lalu menundukkan setiap kesusahan dan setiap benda yg keras di hadapannya dgn bismillah dan bismirrahman.

    Ya! sesungguhnya menjalar dedahan pohon di udara, mengendong buah-buahan dan menjalarkan akar-akarnya ke batu yg keras dan ia menyimpan bahan makanan dlm kegelapan tanah. . . begitu juga dedaunan hijau dpt menanggung kepanasan serta bahangnya itu, lalu dpt terus kekal dlm keadaan segar. Itu semua dan yg lain drpd itu merupakan satu tamparan hebat terhadap mulut golongan materialistik yg menjadi penyembah kpd sebab dan ia juga seolah-olah suatu tempikan di hadapan muka mereka. Sesungguhnya bahan-bahan yg kamu banggakan disebabkan kekerasan dan kepanasannya juga tidak mampu memberi kesan dgn sendiri, bahkan kedua-duanya itu dpt menjalankan tugasnya atas arahan pemerintah yg satu, yg menjadikan akar-akar yg lembut dan halus ini seolah-olah tongkat nabi Musa yg memecahkan batu dan tunduk kpd perintah (Lalu Kami berfirman pukullah batu itu dengan tongkat mu), surah al-Baqarah :60 ; yang menjadikan dedaunan lembut dan segar seolah-olah anggota badan nabi Ibrahim yang ketika menghadapi kepanasan membaca (. . . wahai api jadikanlah dirimu sejuk dan selamat ke atas Ibrahim), surah al-Anbiya’ ayat 69.

    Selagi setiap kewujudan di alam ini mengungkapkan dengan makna bismillah dan mengundang nikmat-nikmat Allah dgn bismillah, lalu dipersembahkannya kpd kita juga utk mengungkapkan ucapan bismillah, apabila memberi dan mengambil sesuatu dgn bismillah. Wajib juga kita menolak pertolongan dar golongan yg lalai yg tidak memberi sesuatu dgn bismillah.

    Persoalan;
    Kita menyatakan rasa hormat, rasa kagum yg menjadi sebab kpd nikmat yg kita perolehi. Dan apakah yg dipinta dari kita oleh Allah, Pemilik dan Penguasa semua nikmat itu?

    Jawapan;
    Sesungguhnya Pemberi nikmat yg hakiki meminta kita 3 perkara sebagai bayaran kpd nikmat-nikmatNya yg tidak ternilai itu dgn zikir, syukur dan fikir.

    Maka bismillah pada permulaan adalah zikir, alhamdulillah sebagai penyudah dan keadaan di antara kedua (zikir dan syukur) adalah fikir iaitu dengan memerhatikan nikmat-nikmat yg indah tersebut serta menyedari bahawa ia merupakan mukjizat bagi kekuasaan Dia Yang Esa, yg menjadi tempat berserah dan juga menyedari itu semua adalah hadiah bagi rahmat-Nya yg maha luas, maka pemerhatian inilah yang dipanggil fikir.

    Tetapi. . . tidaklah mereka sanggup mencium kaki tentera yang menjadi khadam yang menyampaikan hadiah seorang penguasa, telah melakukan kebodohan yang amat dahsyat dan kedunguan yang amat keji. Oleh itu, bagaimana pula dengan mereka yang memuji sebab yang berbentuk kebendaan yang membawa kepada nikmat, lalu menyerahkan kepada sebab tersebut kasih sayang dan ketundukkan tanpa mengkhususkan kedua-duanya kepada pemberi nikmat yang sebenar. Tidakkah mereka ini telah melakukan kebodohan seribu kali lebih teruk daripada contoh tadi. Wahai diri, andai engkau tidak mahu dimasukkan ke dalam golongan yang bodoh lagi dungu tadi, maka berilah dengan bismillah, ambillah dengan bismillah, mulalah dengan bismillah dan bekerjalah dengan bismillah.

    Jazakumullah khairan kathira…

  63. Sri Sense Apr 7,2016 6:52 PM

    Tun

    Pi la jalan2 makan angin usah fikir soal depa2 ini.

    I pun dah sakit hati.

    Grrrr

  64. Sri Sense Apr 7,2016 6:39 PM

    Salam Tun

    Media overseas reported that the company racked up billions of dollars in debt shortly after it was set up in 2009. 😐

    2016 baru board members offered to resign. Sungguh ganjil. 🙂

    Tak tau la nak cakap apa lagi, tak payah I pangkah BN lagi lah, senang cerite 🙂

  65. malaysian1000000 Apr 7,2016 5:01 PM

    Salam,

    Parlimen gagal melaksanakan hak rakyat kerana :

    1. Penangkapan Ahli Parlimen di dalam premis Parlimen dan mencemar Parlimen.
    2. Parlimen gagal membentuk badan siasatan khas bagi menyiasat ahli – ahli Parlimen yang membuat salah laku di luar Parlimen. At least ahli – ahli Senat dilantik sebagai pihak berkecuali dan melapor pada Parlimen.
    3. Parlimen hanya lambang bilik mesyuarat. Tidak lebih dari itu.

    Kepada Polis :
    1. PM tidak ditangkap untuk soal siasat? Rosmah Mansor? Jho Low? Riza Aziz? Untuk membantu siasatan. Reman selama 7 hari? Laporan polis sudah dibuat.

    Tq

  66. Sri Sense Apr 7,2016 4:34 PM

    Salam Tun

    More news

    PAC finds 1MDB’s financing structure and financial performance ‘unsatisfactory’

    Summary of the Public Accounts Committee (PAC)’s 106-page report on 1MDB that was tabled at Dewan Rakyat on Thursday

    * The PAC called for 1Malaysia Development Bhd’s advisory board to be abolished for better management of the state investment arm.

    * The committee also recommended the abolishment of clause 117 of 1MDB’s memorandum and articles of association, which states the Prime Minister must give his written approval for any deals, including the firm’s investment or any bid for restructuring. Datuk Seri Najib Tun Razak, who is also Finance Minister, is chairman of the 1MDB advisory board.

    * It said all references to the Prime Minister should be changed to Finance Minister to streamline with the provisions of the Minister of Finance Inc.

    * RM3.3bil in interests were paid on loans taken from April 1, 2014 to March 31, 2015.

    * Debts stood at RM50bil as of January 2016. They were incurred due to, among others, over-reliance on refinancing to pay off matured debts by taking on new loans to pay interests on previous loans.

    * The management and the board of directors had relied on the initial public offering of Edra Energy Bhd to generate funds for repayment of debts and interests. But the IPO could not be carried out due to internal and external factors.

    * The PAC found that former 1MDB chief executive officer Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi should be held responsible for the “weaknesses and constraints” faced by the state investment arm. It urged the authorities to conduct an investigation on Shahrol and those related,

    * The management of 1MDB acted without approval of the board of directors on the joint venture with PetroSaudi International Ltd.

    * The purchase of Tanjong Energy Holding Sdn Bhd shares with a bidding price of RM10.6bil on Feb 8, 2012 was made without detailed consideration of the method of funding, the loan costs and commitments that had to be borne by 1MDB.

    * The RM3.895bil (US$1bil) joint-venture with PetroSaudi was done without due diligence. – StarBiz

    IMDB board offers to resign: The board of 1Malaysia Development Bhd (1MDB) on Thursday morning collectively decided to offer its resignation to MoF Inc, which is the 100% shareholder.

    The board said it had been a difficult decision to take but “we believe is the right thing to do, given the circumstances, in order to facilitate any follow-up investigations as recommended by the PAC (Parliamentary Public Accounts Committee).”

    StarBiz

  67. Sri Sense Apr 7,2016 3:48 PM

    Salam Tun

    Nak share berita baru baca :

    Najib tidak terbabit dalam laporan PAC

    Tony Pua mendakwa, nama Perdana Menteri langsung tidak disebut dalam keterangan yang diberikan kepada PAC, namun beliau tentu tahu mengenai urus niaga 1MDB

    – Takpe la Tony nanti election I sebagai voter tak payahlah pangkah BN

    Rocker 80an disoal siasat polis selepas tekan ‘like’ di FB

    Bekas penyanyi utama kumpulan rock Bloodsheed itu diambil keterangan oleh polis berkenaan butang ‘like’ yang ditekannya dalam satu posting di laman Facebook.

    – La apa pula yang dia like tu, susah kalau semua tak boleh 🙂

  68. Malaikat Maut Apr 7,2016 2:31 PM

    Salam Tun,

    It is not easy to say what Justice exactly means. Because people often disagree what is fair and what they think they deserve. That is why we need an independent person (AG) or an independent Institution (MACC) not only to investigate in good faith, admonish and charged the guilty party via its professional recommendations. Which didn’t happen for obvious reasons. He had all that covered. All the independent and impartial Institutions had failed to implicate and administer this in good faith. Your 1982 Initiative were never adopted seriously, and after you left office, it became clear for them to abolished and forget it all together. So that it serves them with no guilt to carry on doing their little shenanigans. So then, we ought to see Justice as blindfolded and impartial to who the accused are, how rich they are, or how powerful they are, or where we come from. In order to create a just and democratic Society, we not only need just laws, but also the assurance that all decisions made by the democratic leaders in Government and our Courts are made in accordance with just laws. This Rule Of Law, is not being practiced. Vulnerably all the strategic decision makers were bought over. They have betrayed not only their integrity but the people and the country. Putting a clear stand that they are above the Rule Of Law, thus implicating the takeover and secession process. It has strengthen and fortify their crimes and provide immunity against the Rule Of Law. The Rule Of Law is one of the key features of any Rule Democracy. The Rule Of Law and Democracy should be in one breath, it reinforces one another. So then, what we have here in Malaysia, is the Democratic System rule by arbitrary decisions of Individuals who puts themselves above the Rule of Law. Application is not equally applied, and legislation broke down prematurely due to intervention from certain sources.

    We are ALL EQUAL before the law, which means, there are not different laws for different people. Everyone including Law Makers, Government Officials, and THE PRIME MINISTER (Najib in case you wonder who it is) must be subjected to the SAME law. In short NOBODY is ABOVE THE LAW. So InsyaALlah, we wait and see as this rectify itself automatically. Because there is nowhere to run and hide from the public scrutiny. The Voice of the Malaysians and coupled with the decision of our Rulers, will overrun and succumbed to this cancer that is eating Malaysia. NOBODY is EXEMPTED from the Rule Of Law. the meaning of Human Rights and Justice is meaningless if those with Power ignore the Laws. Everybody including our Elected Leader and his Pirates, are subject to the Law, and any action undertaken by the Government, should be authorised by Law. Not the case here, he self-authorized it to his end. They must be held accountable for their actions. If they don’t do so, Democracy and the Constitution becomes a Mockery. It becomes empty sentences and words, with little meaning to Justice and the Constitution.

    Every Muslim should do Prayers, Hajat , InsyaAllah. Victory to Malaysia to the Righteous and Not to the Wicked.

    Bersih Cekap Amanah, Amanah, Amanah.
    Sekian Wasalam Tun yang kami Cintai.

    Esteem Regards

    M.M.

  69. wajaperak Apr 7,2016 12:40 PM

    Assallammualaikum Tun.

    Saya mohon ruangan..

    Hahahahahahaha..

    Saya minta izin satu CME ( Continous Medical Education )

    Some bogger in Tun blog is actually najib hatchet person.
    Diferrent in approach same in her dismissal attitude.
    There is a reason to employ hatchet person in the first place.
    It is termed as wolf pack tactic.The first pack attack then withdraw allowing the second pack to attack all unrelenting in making sure the victim have no breathing sapce while they do.

    The chinese once use another methodology more specific in making sure their opponent have exhausted all the energy.Attacking wave after wave aptly named ‘Ombak Ganas’.

    The most gullible aspect of hatchet person is they don’t realizes they have been ‘officially’ employed.
    Visualize them.
    Micro players in the juggernaut of Venn Chart and every single player in the Al Khawarizmi flow chart.
    Combine them heuristically.
    You will find they have streak of cruelty.Always reply using their own standard of comprehension.A Delphic reply.
    Who is she trying to kid?..:))

    She have not much of scintilla of shame or embarassment.
    You can see the swagger in her writing while pecking the seed of conflict.
    Nevertheless..
    She is a winner and must be proudly declared as so..

    THE WINNER OF DOUCHE BAG AWARD..APPLAUSE..APPLAUSE..APPLAUSE..:))

    Terima kasih Tun.

  70. Fariq Islam Apr 7,2016 12:01 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Suara Rakyat ada hikmatnya. Rakyat akan diberi peluang mengundi lagi dalam tempoh 2 tahun yang akan datang.

    Golongan elit amat risau, akan kestabilan politik. Siapa yang akan mengganti Najib, menjadi PM, sekiranya Najib berjaya diguling? Apakah perebutan kuasa mungkin berlaku? Apakah pengganti Najib seseorang yang lebih berwibawa?

    Kami berharap Tun dapat memberi jawapan, untuk menghilangkan keraguan tentang isu tersebut.

  71. ismadi Apr 7,2016 9:44 AM

    Salam Tun,

    Saya telah bersama menandatangani Deklarasi Rakyat.

    Saya berasa amat berpuas hati setelah melakukannya kerana sebelum ini kemarahan melihat WANG CURIAN dikatakan sebagai DERMA. Sejauh mana hendak perginya pembohongan dan penipuan ini, wallahualam.

    TAHNIAH kepada kumpulan perintis sehingga terhasilnya Deklarasi Rakyat.
    Amat sukar hendak mengumpulkan ahli politik yang berbeza bangsa, agama dan fahaman dan kita telah melihat kuasa Allah SWT bagaimana PENYATUAN ini boleh berlaku semata mata untuk menolak KEMUNGKARAN.

    Cadangan saya kepada Tun dan rakan rakan supaya ‘Kabinet Deklarasi Rakyat’ diwujudkan untuk menepis segala tohmahan fitnah oleh pihak Kerajaan.

    Deklarasi Rakyat adalah wadah perjuangan baru bagi kesemua Rakyat Malaysia yang mahukan pemimpin yang beramanah, jujur dan berintegriti sahaja yang paling layak menduduki kerusi Perdana Menteri Malaysia.

    Terima kasih dan rasa terhutang budi kepada semua yang berusaha terutama Tun yang bangkit semula untuk menyumbang masa dan tenaga kepada gerakan SELAMATKAN MALAYSIA.

    Wallahualam.

    Take care, Tun.

    Wassalam.

  72. Sri Sense Apr 7,2016 8:58 AM

    Salam Tun

    Kalau Tun lonely jom minum kopi, I belanja 🙂

  73. pakpandir08 Apr 7,2016 8:26 AM

    Deklari rakyat tidak akan mendapat sokongan dari kaum lain sekiranya isu perkauman masih dipermainkan

    1. Dalam media perdana, dikatakan Tun ingin menumpahkan pemimpin dengan kerjasama dengan DAP (cina)

    2. Dalam blog sini pula, ternampak pula komen seperti oleh pembodek Hajar, yang mengecam kaum lain ingin membela pemimpin sekarang

    Secara umumnya, kaum lain terasa dikambing hitam oleh kedue-dua pihak dalam kemelut politik ini

  74. Hajar Apr 7,2016 8:22 AM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi & DiSanjungi Tun,

    Maaf Tun, ada sedikit pembetulan untuk komen terdahulu saya (silap taip; makna lain):

    4. “…memang ramai yang tidak BERANI melawan BOS.”…

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  75. Hajar Apr 7,2016 7:15 AM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi & DiSanjungi Tun,

    1. Saya dari awal lagi tidak percaya (seperti saya tidak percaya kepada KJ) kepada Dato’ Nazir yang agak ramai kata ‘menyokong Tun Mahathir’ semasa Tun kata Tun ‘keseorangan’. Dia sebenarnya sokong abang dia.

    2. Dato’ Nazir dari permerhatian saya, pro-pembangkang (dan liberal); sebab itu jika kita lihat cara DSN selepas jadi PM kebanyakan tindak-tanduk dia pro-pembangkang & liberal & amat kurang jati diri Melayu. Dato’ Nazir saya yakin ialah salah seorang yang menasihati DSN. DSN mengetepikan DEB (Dato’ Nazir memang pun tidak suka DEB – dia rasa dia hebat), mansuhkan ISA, mansuhkan EO, lebihkan peruntukan2 kepada bukan Bumiputra, pro sekolah Cina/Tamil, cuba mansuhkan Akta Hasutan, etc. Lagi teruk, Melayu/Bumiputra dipinggirkan.

    3. Dato’ Nazir mengaku menerima wang untuk diagihkan kepada bahagian2 UMNO sebelum PRU-13 (bila terkantoi). Mengapa dulu beliau tidak cakap apa2?

    4. Jadi sudah jelas duit yang banyak telah disogok kepada bahagian2 UMNO. Mereka sudah terjebak dan hendak tak hendak mesti sanggup bersekongkol. Jika tidak, akan dihukum oleh ‘Raja Duit’. Dari pengalaman saya, memang ramai yang tidak beranai melawan BOS. Tapi, saya jenis yang tidak kira bos perempuan atau lelaki, jika saya tidak setuju dengan apa yang dilakukan (jika salah) saya katakan terus-terang. Sudah semestinya ada akibat buruk.

    5. Deklarasi/Suara rakyat nampaknya diperlukan untuk menyingkirkan PM Najib @ Ah Jib Gor.

    P/S: Saya harap Si ‘psyc*o’ tidak bertambah sakit jiwa bila saya guna ‘Yang Amat DiKasihi…’. Benda remeh seperti ini pun boleh jadi isu sampai menggelar orang ‘munafik’. Suka hati oranglah nak kasih ke sayang ke.. nak salam ke atau tidak..

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  76. musato Apr 7,2016 5:50 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Ini dipanggil novelty move.

  77. papan_keyboard Apr 7,2016 3:53 AM

    salam tun,

    http://www.zerohedge.com/news/2016-04-01/malaysian-pm-spent-130000-embezzled-money-hawaii-chanel-store-then-met-obama-18-hole

    http://www.zerohedge.com/news/2016-04-03/unprecedented-leak-exposes-criminal-financial-dealings-some-worlds-wealthiest-people

    http://www.zerohedge.com/news/2016-04-03/first-panama-papers-casualty-former-iceland-premier-calls-current-prime-minister-res

    slogan 1 malaysia
    rakyat dibelangkangkan,
    pemimpin a.k.a corruption disanjungi.

    rakyat malaysia negara sendiri dicampak err..disuruh pergi belajar sementara rakyat negara/perkerja asing dipuja,di agung2kan datang buat duit banyak2.Rakyat malaysia yg mana nak kerja tiada kerja sebab semua kerja pendatang asing kebas.
    Kami rakyat dikenakan GST 6 percent.Nanti jadi 9 percent lepas tu 12 percent.

  78. cruze Apr 7,2016 1:45 AM

    Pantun sedikit :
    Kerana pulut santan binasa
    Para menteri semua tidak sadar ke
    Kerana najib semua menteri terpalit binasa di benci oleh rakyat.

    Harus fikir pantun itu secara mendalam kerana pada awal waktu para menteri semua kami sanjung dan hormati tapi kerana membela najib menteri2 ini di maki hamun dan di lontarkan dengan perkataan2 lucah seperti tomboi, di permain2kan di persendakan, termasuk IGP AG dan PAC lain lain. Fikirlah mengapa rakyat membenci anda sekalian.

    Ambil contoh artis yang bermulut celupar serta perangai biadab seperti tasya shiela, anjloi, Faizal tahir yang mengatakan peminat semua bodoh tidak pandai menilai muzik, pelawak2 yang suka mencarut2 yang di persendakan dan akhirnya di tolak dari pesada seni oleh sebab menggali lobang sendiri dan bandingkan dengan contoh baik yang paling ringkas seperti siti nurhaliza dan Ziana zain yang boleh bertahan hingga hari ini kerana peminat tiada point buruk untuk membuang mereka maksud ringkasnya hati mesti bersih terhadap peminat.

    Anda menteri dan para artis yang sudah jatuh sedarlah bahawa andalah yang menggali lubang sendiri dalam karier masing2 jangan salahkan peminat atau rakyat apabila mereka tidak suka kepada anda semua.

    Asalamualaikum Tun dan isteri. Semuga sihat dan di berkati allah sepanjang masa.

  79. cruze Apr 7,2016 1:29 AM

    Bertepatan dengan tajuk baru Tun ini. Pada hari ini kami semakin makin tidak percaya pada najib, apandi, pandikar, azalina dan perempuan terbaru tentera najib adalah nancy shukeri apabila dia mengusulkan bahawa majlis peguam negara secara automatik ( pelik sungguh nancy ini menggunakan ayat automatik, seperti tolak demokrasi pula ) boleh menjadi ketua kepada majlis tersebut.

    Dari awal nampak nancy ini tidak cerdik, saya mula membenci pada dia apabila dia memberi usul untuk memansuhkan hukuman mandatori kepada pesalah dadah (pengedar, penjual dan penghisap dadah). Menteri yang pakai tudung tapi tiada naluri ikhlas terhadap anak bangsa ini WAJIB di tolak oleh pengundi kerana dengan usul itu anak anak cucu kita akan rosak oleh kejahatan pengedar dadah.
    Begitu juga menteri yang biadab seperti azalina, nazri, saleh kruak, rahman dahlan, shahril samad, adnan leher pendek, mas ermiyati gemuk, puad jarkas dan lain lain yang tiada adab sopan pada orang yang lebih tua mesti kita tolak di pru akan datang kerana budaya biadab yang mereka bawa akan jadi ikutan para remaja maka akhlak anak anak bangsa akan semakin teruk di masa akan datang.

    Tepat tajuk Tun ini, maka kita harus tolak samada dengam deklarasi ini atau pada pru akan datang agar nama bangsa yang sedia harum tidak akan busuk kerana mereka.

    Pada hakikatnya masyarakat asing bukan pandang dan cakap berkenaan hal 1MDB dan najib sahaja. Walau mereka orang asing zaman android dan google satu dunia sudah boleh membaca dan menterjemah secara automatik (bukan automatik spt yg nancy cadangkan) akan kisah2 dan perkataan2 hari hari para menteri barisan nasional di akhbar maya.

    Bahkan menteri2 yang biadab ini adalah berugama islam, mereka ini semualah yang telah menambah cemarkan kebaikan dan kemurnian islam…kami rakyat turut malu dengan sikap menteri barisan nasional.

    Asalamualaikum Tun dan semua maka si sini kita tolaklah menteri2 bawah najib ini dan secara automatik najib akan tersungkur seperti kaedah bermain catur kerana najib akan lemah apabila tentera2nya kita tumbangkan..

    Menteri2 jangan berlengah untuk bertindak sehingga 4 rakyat kita si penggal oleh pengganas. Kita sudah punya cukup wang yang katanya di derma untuk perangi pengganas. Tak mungkin munasabah jawapan menteri “wait and see” kalau kalau mereka tuntut wang. Fikirlah mengapa mereka pilih rakyat malaysia sahaja san melepaskan rakyat myanmar dan indonesia dalam penculikan itu. Mulut hishamuddin terlalu celupar mencabar pengganas…Hishammuddin yang patut ke perairan tersebut…

  80. nafeeznoh Apr 7,2016 1:16 AM

    Assalamualaikum Tun..

    Saya rindu nak balik rumah.. Sekarang tgh final exam for my last semester.. Aim saya untuk proceed dgn Islamic Banking for Bachelor.. Insyaa Allah.. Saya rindu mama dan abah dkt rumah.. Mama mesti bebel punya bila balik takbuat apa.. Abah mesti terasa hati if buat something tak ikut kehendak dia.. Mama abah lah jaga diri saya ni dari kecil.. Segala yg diberikan untuk lihat saya membesar..

    Atuk dan opah dkt Jitra, Kedah pun sama.. If dtg ziarah mereka, mcm2 atuk dan opah bagi kpd cucu2 dia. Just nak tgk cucu2 senyum gembira..

    Takde balasan lain, cuma biar belajar tinggi2, kerja yg baik dan halal, dan jgn lupa mereka dlm doa sentiasa..

    Suara ahli keluarga patut didengari.. Niat Atuk cuma nak ahli keluarga yg lain tahu mcm mana keadaan ahli keluarga yg lain bukan..? Biar masing2 ingat balik apa tujuan kita jaga sesama kita.. Tak kira bangsa.. Agama.

    Kalau Bapa sekarang gunakan hak dia dlm memberi nafkah, menyuap mulut ahli keluarga lain yg bergantung kpd dia sebagai satu sebab untuk mendapatkan balasan yg menguntungkan diri dia shj.. Sgt sedih.. Saya taknak jd Anak derhaka. Tp takkan saya nak tgk saja mama abah, atuk opah, ahli keluarga yg lain susah just nak penuhkan perut Bapa? Wahai Atuk yg saya sayangi dan sanjungi.. Terima kasih sbb membela nasib ahli keluarga yg lain.. Mungkin makan masa.. Insyaa Allah akan membuahkan hasil juga.. Minta dibukakan pintu hati Tuan2 untuk melihat kembali keadaan ahli keluarga yg sama2 terjejas akibat perbuatan Bapa..

    Semoga Tun dimurahkan rezeki dan dipemudahkan segala urusan hendaknya..

  81. adelheid Apr 7,2016 1:15 AM

    Dear Tun,

    Salam Tun. Yes nothing beats the voice of the people. After all the government is elected by the people and that is also why the Prime Minister is the prime minister. He owes his position to the people. However the Prime Minister has screwed everything including all the representatives whom the people have elected through elections. The PM screwed them in their mouths and stomachs by stuffing them with money or rather bran dedak fit only for chickens, ducks and p*gs 🙁

    Same rule applied, people power can also bring down and deny a corrupt government. People power and the voice of the people must be wise enough to win this cause by practising what they preach or walking their talk. Translate every talk into act. Persevere and keep on pushing. Sign the Citizens’ Declaration. For the kampong folks makcik pakcik felda maybe we need to come to them and help them sign the declaration.

    It will never be an easy task. To defeat evil will never be easy but our continuous efforts will pay. Ultimately our efforts will pay Tun. Malaysians must learn not to be afraid. Fear is still our people’s hindrance to actually translate voice into action. That is why Najib and his corrupt administration are still up there – they know the people’s weakness – fear. For this we need to help the people to overcome this hidden enemy.

    I love you Tun Dr. Mahathir Mohamad. Take good care always.

  82. malaysian1000000 Apr 7,2016 12:46 AM

    Salam,

    Semenjak TUN tak “kerja” ni sibuk update blog nampak.

    TERBAIK.

    Tak da kerja cari kerja,
    Ada orang,
    Tak da pasal cari pasal.

    TQ

  83. anak wawasan 2020 Apr 6,2016 11:49 PM

    Salam Tun dan semua bloggers chedet,

    Saya ingin berkongsi video temuramah Tun oleh media Pakistan pada tahun 2012. Cuba dengar setiap jawapan yang diberi oleh Tun. Superb. Membanggakan. Intelligent leader that makes us all proud.

    Apa yang Tun perkatakan mengenai leadership dan lain-lain adalah benar belaka. Corrupted leaders etc.

    Tun, I was in Islamabad last year and the first question that the Pakistanis asked was about you. Tun, you made us proud. Thank you, Tun.

    Pls spend your time to listen to this interview.

    https://m.youtube.com/watch?v=Zw6Axva4its

  84. Sri Sense Apr 6,2016 11:41 PM

    Salam

    Nak share Quotes

    Corruption is like a ball of snow, once it’s set a rolling it must increase. – Charles Caleb Colton

    Corruption is not a problem just for some countries; this is a global issue. – Nguyen Tan Dung


    The truth is you don’t know what is going to happen tomorrow. Life is a crazy ride, and nothing is guaranteed.

    – Eminem

    Elections belong to the people. It’s their decision. If they decide to turn their back on the fire and burn their behinds, then they will just have to sit on their blisters.
    ― Abraham Lincoln

    Sometimes it takes a while to recognize that someone has a special ability to get us to believe in ourselves, to tie that belief to our highest ideals, and to imagine that together we can do great things.

    In those rare moments, when such a person comes along, we need to put aside our plans and reach for what we know is possible.
    ― Caroline Kennedy

    Goodnight!. 🙂

  85. WandyCaswady Apr 6,2016 11:33 PM

    Assalamuaalaikum

    Sekarang saya akan menjelaskan kpd kamu bagaimana kejahatan boleh bertukar kepada kebaikan…

    Contoh yg pertama…
    Memotong atau mengerat tangan seseorang adalah satu perbuatan yang jahat, bukan?

    Sekiranya tangan itu mengalami satu penyakit yang merbahaya dan dapat merebak ke seluruh badan. Apakah perbuatan doktor yang memotong tangan pesakit dikatakan satu kejahatan? Bukankah perbuatan itu membawa kebaikan?

    Contoh yg kedua…
    Kamu meletakkan 10 biji telur di dlm reban utk dieramkan oleh ibunya ayam. Drpd 10 biji telur itu hanya ada enam sahaja yg menetas. Apakah kamu boleh kata 4 biji telur yang tidak menetas itu adalah satu kejahatan?

    “Maka perhatikanlah tanda-tanda rahmat Allah, bagaimana Allah menghidupkan bumi yang telah mati. Dan Dia Maha Berkuasa atas sesuatu.”

    Jazakumullah khairan kathira…

  86. rimba.emas Apr 6,2016 11:31 PM

    Salam Tun.

    1. Dekarasi rakyat haruslah di berikan terus kepada Duli-duli Sultan-Sultan dan YDPertua Seluruh Negara tampa melalui orang tengah.

    2. Biar ada kepercayaan antara rakyat yang tertindas oleh PM dengan kesungguhan meyakinkan Duli Sultan bahawa kepercayaan tertinggi mengatasi kuasa seorang PM.

    3. Selama ini PM telah manipulasi YDP AGUNG atas faktor usia sehingga menghilangkan kuasa YDP AGUNG mengikut nasihatnya melantik AG dan ahli Kabinit yang memihaknya.

    4. Penyatuan kuasa Raja-Raja yang mewakili ketua agama Islam akan menyelamatkan penderitaan rakyat jelata yang terpaksa mengikut ketidak kebenaran PM.

    5. Agama Islam milik Allah s.w.t adalah satu agama yang membawa kebenaran di dunia dan hari akhirat.

    Wallahua’lam.

  87. Cucu Nenek Apr 6,2016 10:36 PM

    Asssalamualaikum Tun yang amat dihormati,

    I noted a pro-Najib’s cyber trooper gleefully pointing out the small number of Malaysians who signed the Declaration.

    May I share with you some of the reasons that was shared with me:

    (a) for those who are working with the GoM (and its agencies), they have been warned not to be seen making any negative remarks online, otherwise they will be “marked” and their employment with the GoM (and its agencies) will be affected.

    (b) professionals (especially Malays) who are working in GLCs and commercial institutions are afraid that their obvious support of the Declaration will harm their livelihood.

    (c) SMEs / entrepreneurs who are seen to clearly disagree with the current GoM run the risks of not getting contracts from the GoM.

    In short, the standard saying is that “do not bite the hand (the GoM) that feeds you”.

    The irony is that we the Rakyat who are actually feeding the Cabinet and the civil servants.

    (d) people who do not have access to the internet, whilst not many but are still quite considerable. Some of them are in the “urban poor” category.

    I admit if they are really true believers of a clean government, they should make the effort to sign the Declaration but Tun, we are living in fear, for there is no clear law and order in the country.

    p.s. I have signed 🙂

  88. HBT456 Apr 6,2016 10:27 PM

    http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/04/06/neelofa-to-file-suit-over-hijab-knock-offs/

    It will only make halal syariah compliance policy looks bad and ugly. Even the prc central bank head is replaced recently when the market flared badly in few months.

  89. HBT456 Apr 6,2016 10:12 PM

    With malay songs and drama on cinta abadi, you think pas can influence these young girls?

  90. HBT456 Apr 6,2016 10:06 PM

    http://www.malaysiakini.com/news/336796

    Why waste time on this issue ms teo? Ask the male politicians, if they teenage daughter got raped, what will their action as politicians?

  91. anak wawasan 2020 Apr 6,2016 9:44 PM

    Salam YBhg. Tun Mahathir,

    Kerisauan Tun adalah keresahan kami rakyat Malaysia.

    Kami juga tidak yakin undi tidak percaya boleh menjadi realiti dek sogokan dedak Najib kepada pemakan-pemakan dedak.

    Suara rakyat punyai kuasa kerana itulah regim Najib cuba untuk menutup mulut mereka yang berani menegakkan kebenaran dengan apa cara sekali pon. Ditambah dengan pencacai-pencacai Najib yang sedia menjadi perisai ketua mereka asal kenyang dapat makan dedak. Innalillah.

    Mungkin Najib fikir dengan dedak, dia boleh menutup mulut mereka-mereka yang berani kerana benar. Namun yakinlah Allah itu ada. Setiap perbuatan yang baik dan jahat akan dibalas dengan setimpal.

    Semoga Allah sentiasa memelihara kesihatan Tun sekeluarga. Amin.

    We love you Tun Mahathir Mohamad.

    We don’t need dedak to make this declaration. Thank you Tun.

  92. tebing tinggi Apr 6,2016 9:43 PM

    Salam Tun,

    Usha kearah kebaikan itu penting ,walaupon pelbagi halangan dan rintangan . Sewajarnya kita tidak besekongkol dengan kemudaratan ,semoga kebatilan akan terserlah juga ,Insaallah .

  93. nase Apr 6,2016 9:22 PM

    Salam Tun..

    Setuju suara rakyat ada hikmatnya.

    Malah kalau jadi makmum sholat pun, bila imam ada melakukan kesilapan atau atas sebab2 lain yang dibolehkan, makmum boleh memisahkan diri dari mengikuti imam. Jadi, kalau sholat pun ada diberi ruang sebegini (memisahkan diri dari imam @ pemimpin sholat), apalah sangat kalau setakat memisahkan diri dari menyokong pemimpin politik.

    Rasullullah SAW juga ada tinggalkan hadis akan bacaan doa rakyat yang dizalimi pemimpin seperti dinukil dalam Sahih Muslim. Wallahualam…

Leave a Reply