TOTAL VISITORS FROM 2008:

NAJIB’S ADVICE 66

“Street rallies not the way. Don’t resort to demonstrations and signature campaigns, urges PM.

1. I feel grateful to the PM for the many pearls of wisdom he showers on the people.

2. Yes, we should all avoid rallies and signature campaigns.

3. So what do we do? We should report to the police of course.

4. Then the police will call you (and your lawyer) for questioning, detain both of you and charge you under SOSMA (Security Offences Special Measures Act) for terrorism.

5. As for the police report that you make, the AG will dismiss it as he appears to be not just prosecutor but judge as well. He can charge you under the Official Secrets Act for leaking. You will then be found guilty and if he has his way sentenced to life imprisonment.

6. The Official Secrets Act I believe is to punish those who leak Government administrative documents on policies, cabinet papers and taxation.

7. They are for preventing the information from being made used of by individuals, companies or foreign Governments to their advantage.

8. They are not meant for keeping secret the crimes committed by officers, employees or individuals. Such crimes must be reported or exposed by whoever comes across them. Criminal proceedings should follow.

9. But the AG seems to think that crimes committed by Government personnel are Government secrets to be hidden from public eye. Anyone reporting on the crimes would be charged for breaching the OSA.

10. I would like to hear the AG state categorically that crime such as embezzling Government funds are Government secrets which must be protected under the OSA. Clarification on this subject is important because the AG is tasked with sending cases to the court for judgement. The public will then understand why he dismissed reports by Bank Negara and the Malaysian Anti-Corruption Commission and why he cannot allow the contents of the reports to be seen by anyone. Also the writers of the reports apparently are not allowed to talk about the reports.

VERSI BM
NASIHAT NAJIB

“Perhimpuan jalanan bukan caranya. Jangan mengambil jalan keluar dengan mengadakan demonstrasi dan kempen tandatangan, gesa PM. ”

1. Saya berasa terima kasih kepada PM atas banyak kata-kata mutiara yang beliau curahkan kepada rakyat.

2. Ya, kita semua harus mengelak perhimpunan jalanan dan kempen tandatangan.

3. Jadi, apa yang patut kita lakukan? Kita sepatutnya melaporkan kepada pihak polis.

4. Kemudian polis akan memanggil anda (dan peguam anda) untuk disoal siasat, menahan kedua-dua anda dan mendakwa anda di bawah SOSMA (Akta Kesalahan Keselamatan Langkah-Langkah Khas) kerana keganasan.

5. Bagi laporan polis yang anda dibuat, Peguam Negara akan menolaknya oleh sebab beliau kelihatan bukan sahaja seperti seorang pendakwa raya tetapi beliau juga seorang hakim. Dia boleh mendakwa anda di bawah Akta Rahsia Rasmi kerana membocor rahsia. Kemudian anda akan didapati bersalah dan jika beliau ada jalannya, anda boleh dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup.

6. Akta Rahsia Rasmi, saya percaya, ianya adalah untuk menghukum sesiapa yang membocor dokumen-dokumen pentadbiran Kerajaan mengenai dasar-dasar, kertas-kertas Kabinet dan cukai.

7. Akta tersebut adalah untuk menghalang maklumat daripada dipergunakan oleh individu-individu, syarikat-syarikat atau Kerajaan-Kerajaan asing bagi kelebihan mereka.

8. Ianya bukanlah bertujuan untuk menyimpan rahsia jenayah-jenayah yang dilakukan oleh pegawai-pegawai, pekerja-pekerja atau individu-individu. Jenayah-jenayah sebegini haruslah dilaporkan atau didedahkan oleh sesiapa sahaja yang mengetahuinya. Perbicaraan-perbicaraan jenayah harus menyusuli.

9. Tetapi Peguam Negara seolah-olah berfikir bahawa jenayah-jenayah yang dilakukan oleh kakitangan kerajaan adalah rahsia Kerajaan yang sepatutnya disembunyikan dari mata awam. Sesiapa yang melaporkan jenayah-jenayah ini akan didakwa kerana melanggar Akta Rahsia Rasmi.

10. Saya ingin mendengar Peguam Negara menyatakan dengan mutlak bahawa jenayah seperti menyalahgunakan dana-dana Kerajaan adalah rahsia Kerajaan yang perlu dilindungi di bawah Akta Rahsia Rasmi. Penjelasan untuk perkara ini adalah penting kerana Peguam Negara ditugaskan untuk menghantar kes-kes ke mahkamah untuk pengadilan. Dengan itu orang awam akan faham mengapa beliau menolak laporan oleh Bank Negara dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dan mengapa beliau tidak membenarkan kandungan laporan-laporan tersebut dilihat oleh sesiapa pun. Dan juga penulis-penulis laporan nampaknya tidak dibenarkan untuk bercakap mengenai laporan-laporan tersebut.

66 thoughts on “NAJIB’S ADVICE

  1. Sri Sense Apr 18,2016 8:56 AM

    Salam Tun

    Kongsi berita news portal :

    State fund dispute puts 1MDB at risk of default

    A worsening dispute between the state funds of Malaysia and Abu Dhabi over complex billion-dollar transactions is threatening to trigger a major financial crisis for Prime Minister Najib Razak’s government.

    The row has to do with US$3.54 billion (S$4.8 billion) in payments that 1Malaysia Development Berhad (1MDB) says it made in 2012 to units of International Petroleum Investment Company (IPIC), the Abu Dhabi state fund. But IPIC maintains it never received the monies.

    Read More :

    http://www.straitstimes.com/asia/se-asia/state-fund-dispute-puts-1mdb-at-risk-of-default

    Malaysia Central Bank Warned Government in 2014 of 1MDB Risks

    Malaysia’s central bank warned the government as early as 2014 of risks to the financial system from debt-ridden state investment company 1Malaysia Development Bhd., Governor Zeti Akhtar Aziz said.

    Read More :

    http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-04-17/malaysia-central-bank-warned-government-in-2014-of-1mdb-risks

  2. Sri Sense Apr 17,2016 10:02 PM

    Salam Tun

    Nak kongsi berita baru dibaca

    Kerajaan BN gagal bantu Bumiputera miliki hartanah di bandar

    PERKASA cadang kerajaan tubuh tahung dengan dana RM30 bilion untuk bantu Bumiputera miliki hartanah di kawasan perbandaran.

    Read more :

    http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2016/04/17/kerajaan-bn-gagal-bantu-bumiputera-miliki-hartanah-di-bandar/

    A pasar malam night out with the rebellion

    Mahathir and allies take to the street, meeting the people at Jalan TAR and ending with dinner at the Coliseum.

    Read more :

    http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2016/04/17/a-pasar-malam-night-out-with-the-rebellion/

    Goodnight. Sleep Tight.

  3. HBT456 Apr 12,2016 8:50 PM

    86. Each one us will leave the world one day.

    87. I am optimistics that our future generationd will do better than us.

    88. I am not moslem, but if you force me to be, I had no choice but deny you my vote.

    89. Respect is to be earned.

    90. Lastly, human civilization survived ice age.

  4. HBT456 Apr 12,2016 8:15 PM

    75. I am not angry, but I am disappointed on how low politicians can go all out just to win votes.

    76. Its not about what you know, its about who you know.

    77. The world does not work this way.

    78. Dsn has learned his lesson hard.

    79. His supporters have learned their lesson hard too.

    80. Dsn will win.

    81. Why?

    81. Because hate politics can never win.

    82. Take good care of zakir naik, igp.

    83. Make sure he is well protected on the soil of this country.

    84. Dont make this country a pariah country.

    85. Animal like panda also can be used in as hate politics, shame on you.

  5. malaysian1000000 Apr 12,2016 8:10 PM

    Salam,

    Macam tengok cerita “catch me if you can” lakonan leonardo dicaprio. Con-artist yang memperdaya bank – bank dengan cheque palsu beliau. Nampak sama dan tiada cacat cela tapi sebenarnya palsu. Kami menunggu watak tom hanks dalam kisah Malaysia Scandal ini.

    Kenapa lepas PAC bentangkan laporan baru “the real IPIC” nak bersuara. Selama ini “the fake IPIC” ke yang bagi statement?

    Di dalam hansard PAC memang diperakukan yang Penasihat aka Finance Minister aka Prime Minister duduk atas 1 kerusi tetapi dengan topi dan muka yang berbeza. Agak – agak bagaimana ketiga – tiga individu ini berbincang dan meluluskan dana ya? Penasihat persent pada Finance Minister, Finance Minister present pula pada PM. Dan mengikut Artikel 117, PM terus agree tanpa berbincang dengan Finance Minister beliau. Siapa yang tipu? Penasihat kah? Finance Minister kah? Tapi yang pasti memang PM tak salah kerana Menteri yang buat salah. Kalaulah KSSulit Kanan PM masih hidup boleh juga dia bagi pencerahan.

    Aku rasa TUN yang ada darah India tapi, aku tak pening bila dengar TUN berhujah, lagi pening dengar BUGiS cakap.

    Apa pun salah seorang perlu didakwa samada Penasihat 1MDB atau Menteri Kewangan kerana menipu PM.

    TQ

  6. HBT456 Apr 12,2016 7:43 PM

    71. Zakir naik atau turun, itu terpulang kepada umno baru.

    72. Beliau tetap berhati india walaupun beliau beragama moslem.

    73. Thank you for giving up on us, dap.

    74. Dah dianakyatimkan berpuluh2 tahun, you think we are rubbish?

  7. zulu Apr 12,2016 5:37 PM

    Najib slaves are trying to intimidate Tun M in many ways, since Najib could not sleep peacefully.

  8. zulu Apr 12,2016 3:07 PM

    Adenan says, he will not allow opposition members to enter sarawak now!!! I thought once election date announced, election commission will take over all authority and run the state…am I wrong? what kind of constitution is this??!!! 🙂

  9. Tanggang Apr 12,2016 12:01 PM

    Assalam Yg Bhg Tun,

    Didapati usaha pemimpin2 memperbodohkan rakyat semakin membuahkan hasil. Sekarang ini terdapat banyak kenderaan terutamanya motosikal membawa kenderaannya secara melawan arus samada dijalanraya mahupun lebuhraya. Isyarat lampu merah tiada mempunyai fungsi lagi. Poster2 pinjaman wang ditampal dimerata2 tanda jalan. Bangla membawa motosikal mereka perlahan2 dilorong laju. Lebuhraya plus dari Ayer Keroh ke Pagoh tidak diselenggara dengan baik kerana ianya terletak didalam Bahagian Pagoh. Bermacam2 lagi perkara pelik terus berlaku.

    Semuanya telah bodoh sekarang.

    Salam Tun

  10. HouseWife Apr 12,2016 11:49 AM

    Assalamualaikum Tun,
    Tun, kadang2 saya pening baca pelbagai news mengenai ‘financial scandal’ 1MDB dan angka berbillion-billion sekejap lagu ni sekejap lagi tu, al-maklumlah my little brain. Esok tu mesti ada news terbaru sanggah ini itu la. Anyway, my little brain dapat pencerahan apabila membaca artikel SPEAK UP dalam the Sun, Apr 11, 2016 di bawah tajuk “Give us a clearer picture” oleh Citizen Nades. I believe this writer is reliable and his points are always justified with facts.

    If you don’t mind Tun, I would like to extract a few passages from his article:
    …”The publication of the PAC report should not be seen as the end of what as been touted as the country’s ‘biggest financial scandle’. We cannot close the file and ‘put it behind us and move on’ as some members of the cabinet have suggested. How can we move on when so much money is still unaccounted for? How can the issue be closed when details of several transactions have been hidden from the Ag and the PAC? There are far too many unanswered questions in the report and hence, it must be emphasised that it cannot be the end of this saga”…

    …”If anything at all, this 1MDB epic sends home one clear message-the directors had no control or lost control over the funds and the management of the company for reasons better known to themselves.
    The government has this propensity to appoint retired civil servants, politicians and candidates defeated in the elections as directors of statutory bodies, government-owned and government-linked companies. This appears to be a way of monetarily rewarding them for their ‘past contributions’. However, how many of these have the knowledge and skills of what is required to ensure these entities are being run in a manner beneficial to all-the government and the taxpayers?”…
    (Tun, I remember sometime ago isn’t this is what our knowlegeable Mr mubarakchan told us about Malaysia emulating the GLCs created by the late Singapore’s LKY? I hope Mr mubarakchan is in good health)

    “Both the 1MDB and PKFZ reports found that the board members were toothless tigers who watched with folded arms as the abuse continued right under their noses. Shouldn’t we learn from past mistakes and stop this travesty of appointing individuals who have little or no experience in such matters. In the meantime, why not compel 1MDB to produce the statements on its overseas transactions to satify the self-claimed notorious notion that ‘semuanya OK’?”

    Tun, you are working endlessly to help this country from being totally eatened up by corruption and abuse of powers. This will be your and our endless fight. It doesn’t matter now on whose platform you are on Tun, so long as all believe in one common fight-to free Malaysia from the King of Cash and his hungry warlords.

    By the way, DSN bila nak saman WSJ ni? Apa dia?…disebabkan masih belum pasti dengan undang2 media massa Amerika Syarikat, menyebabkan saman masih belum diambil. Peguam DSN sedang kaji sama ada sesuai atau tidak tindakan terbabit diambil; kata oleh MT UmnoN kaprawi,(dia ni juga menggelar DSN ‘panglima perang Islam’…konon DSN terpaksa berahsia dalam banyak perkara daripada diketahui oleh pihak musuh? What?!)
    Lamanya peguam2 DSN dok kaji? Tak faham2 lagi ka undang2 US? Macam tu bolehlah saman SR ka (kata nak tangkap si Claire tu), ABC ka, undang2 London dan Australia senang peguam2 DSN nak faham kan.
    Saman cepat2 DSN, harumkan kembali namamu, rasanya tak sanggup lagi dengar, membaca berita2 yang menyeramkan dan menggerunkan! Saman semua 53 media cetak dan televisyen asing!

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. Please take extra care Tun. And Thank you so much Tun.

  11. zulu Apr 12,2016 11:48 AM

    Now Ex 1MDB official became scapegoat for Najib… 🙂

  12. Praxis Apr 12,2016 9:58 AM

    5, 10:

    Our checks and balances designed to ensure man does not assume or abrogate to himself the absolute powers which are only God’s, yet man has done precisely that.

    How is our drunken stupor any different from the German one which gave rise to the Nazi?

  13. HBT456 Apr 12,2016 8:35 AM

    68. Just let go the rope, and let umno do what they pleased.

    69. Alibaba is over.

    70. Now its the era of moslem hindu era.

  14. umranrc Apr 12,2016 12:36 AM

    Salam Tun,

    Dato’ Sri Najib telling us to move on after PAC report was table… yeah, we can move on… but, but, but…..

    Today both IPIC and Aabar deny any link with Aabar BVI which 1MDB happily parked billions there…. where has all it gone as Aabar BVI folded last year in June?

    So, how to move on?

  15. HBT456 Apr 11,2016 11:40 PM

    57. http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/04/11/rahman-dahlan-releases-leaked-questions-for-guan-eng/

    62. Rafizi pkr kena heret di mahkamah kerana bocor rahsia ltat.

    63. Deepak hilang diri di mahkamah.

    64. Khir toyo dr gigi dilepaskan.

    65. As minister, dia telah melanggarkkan undang2 osa.

    66. Jika melayu ok dengan zakir naik, teruskan saja.

    67. Yang tetap undi cm penang adalah penangites, bukan sabahan.

  16. KK Apr 11,2016 11:10 PM

    Pahlawan bugis dulu sanggup mati untuk pertahankan tanah air. Pahlawan bugis sekarang kerja dia menjual tanah trx untuk tutup lubang 1mdb?,,

  17. musato Apr 11,2016 10:25 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Berita dari alam maya cepat tersebar dan lebih meninggalkan kesan jika kerejaan lambat bertindak.

    Dengar kata Ceramah Dr Zakir Naik dibatalkan di Melaka setelah dibantah dan dilaporkan kepada polis.

    Terbaca berita juga ada komen dari Mufti Wilayah Dr Zulkifli Al Bakri bahwa katanya setahu beliau Dr Zakir Naik adalah ahli sunnah wal jamaah dan antara tokoh agama dalam hal perbandingan agama.

    Worang kata zaman Tun Mahathir mudahlah sebab tidak ada internet. Tapi sebenarnya tindakan Tun dalam selesaikan masalah amatlah cepat. Tempohnya hanyalah dalam masa 3 hari.

    Kalau tak percaya tengoklah bagaimana Deklarasi Rakyat dilancarkan dan diteruskan hanya setelah beberapa hari Tun keluar UMNO. Cuba kira berapa hari?

    Pemimpin yang hebat bukanlah kerana zamannya, tetapi kerana sikap dan amalan konsisten dalam dirinya.

    Kerajaan sekarang? Kita tengok camne diaorang selesaikan masalah senang tersebut.

    Terima kasih Tun.

  18. Sri Sense Apr 11,2016 7:44 PM

    Salam Tun

    Pengganti Najib, siapa agaknya? I baca online. Macam2 orang dok cakap. Depa kata DR/CD tak ada arah tuju. Macam mana pulak tu. Objektif kalau you unhappy with Najb as PM, sebagai voter, sain aje lah 😐

    Aduhai Najib pun tak jatuh lagi, dah tak sabar2 nak cari calon pengganti. 🙂

    Dulu ramai kawan kata orang Melayu kalau tak pilih UMNO, pilih PAS. Tapi sekarang depa tak berapa suka PAS sebab tak firm, neither here nor there. At times PAS terlalu strict, at times PAS terlalu berbudi bahasa, usahkan depa I pun confuse dengan PAS 🙂

    Kawan juga kata orang yang kecewa suka PKR. Depa kata, kecewa macam2 termasuk tak dapat projek, kalau tak percaya pi tengok area Melayu kaya, banyak sokong PKR. Itu kawan kata. I memang pun ada nampak banyak Melayu Professional suka PKR. I nampak ramai yang kat atas ada potential dan berwibawa tapi Anwar taklah to me. Part part perangai tak senonoh tu I tak tau lah, sebab I tak kenal Anwar personally.

    Pasal dulu I tak kecewa I pilih UMNO now I pulak dah dikecewakan UMNO. 🙂

    Kalau Sultan bertanding I pilih Sultan lah kali ini, ok kan Tun?. 🙂

  19. zulu Apr 11,2016 11:50 AM

    People should note that, those hard core slaves of Najib like “Salleh Keruak”, “Rahman dahlan”, “Nazri Aziz”, “Tengku Adnan ” should be eradicated in next election. They are the one who is talking against Tun M and others who is talking about Najib’s scandal.

    The time, Najib takes for or delay his resignation, will make things worse for him. He can’t be PM for ever.

    But I think, Najib won’t relinquish his PM post, he is totally scared and wants to safeguard his family now, since their shopping spree secret has come out with proof already. People are not ready to believe PAC or other reports.

  20. zulu Apr 11,2016 10:48 AM

    Seems like Malaysians are slowly starts to forget about Najib’s scandals, even though strong proof were shown related to his swindling of huge money from govt coffer to use it for his family shopping allowances and other personal expenses. There are many examples around the world where money culture and corrupts brought a country to degrade. Najib thinks people will slowly forget it and he can win again in next election by distributing money to voters. People should know that this person is very dangerous to the future of Malaysia. If they get money for vote, they can spend that money for 1 or 2 days, but he will take all their hard earned money for rest of the period.

  21. HBT456 Apr 11,2016 8:04 AM

    58. Ayam kampong tetap berkokok di mana2 negara.

    59. Itik tetap quak quak di mana2 negara.

    60. Dari segi pemasaran di mana mana negara, daging ayam tetap daging pilihan no 1.

    61. There is no accident, said master wu quay.

  22. Malaikat Maut Apr 11,2016 7:19 AM

    Salam Tun,

    On the principle of “better late than never”, I avail myself of a few moments’ leisure to say a word or two. I do not exactly comprehend if Datuk Najib apparent obstinate stand on a matter such as this is going to serve him and his Pirates, and can’t quite figure out how he has been able to do so with total conviction that the Malaysians are going to go away and forget about this massive calamity that he had implicated to the country, to the people, and to the future Generation.

    The severity of this misdoings is going to stay and last for as long as 30 years in the future, all investment or economy restructuring, and financing will be directly affected and hampered with respect to our competitors and with respect to the country’s development.

    You don’t choose poison, just like you don’t choose to inject yourself with certain toxic substances so that you can enjoy a moment of joy. You don’t choose those because by doing so, the damage done, is proportionately larger than the fleeting satisfaction you gain. The merit, too, of his tame propriety and faultlessness of style should be candidly understood as mere selfish nothingness. Without direct intervention and manipulation, there can be no development to his end. However little did he realize that this is beyond salvation for him. In Short, 2 very big words – Game Over.

    There are no special laws for special people, the Rule of Law should be respected and it’s fairness must be applied to all including the Court Officials and the Political Leaders, and the moment we cross that and bring it upon ourselves the benefits of power and the temporary joy of victory through modifying the the legal and judicial instruments, we have neglected the obvious violation of Democracy and Freedom. We have butchered our own people and we have persecute Freedom and defy Justice. Civil rights should be respected. And everyone should emulate Rafizi for is unselfish patriotic act of putting truth and Civil Rights and Justice in a place where it will never be accepted. In a place where Social Justice has failed, in a place where Freedom died a long time ago, in a place where love for the country comes second to selfish political lust and greed, in a place where corruption is reward, and in a place where civil liberty faded decades ago.

    While we may try our best to do so, in the long run, things just gets worse, to the point where everything collapses and then the tide turns against us, and by then too, Datuk Najib will realize that it is way out of his autonomy to control. Being powerful doesn’t mean you control something, being powerful means you have the ability to control but you share and choose to empower the people instead, Najib failed there. The moment you cross the boundary to strengthen yourself, and put yourself first before everyone, you have become a selfish lousy dictator. It’s never about you at any point of time. It’s a delusion to think so. The damage will be here for decades to come, it is only fair to move on to another venture elsewhere where you can plunder and leave the country to someone responsible and capable of running it in good faith.

    Sekian Wasalam Tun

    Salam

  23. HBT456 Apr 11,2016 6:55 AM

    54. Jika slogan Allah kasi setel dipakaikan, lebih baik duduk kampung saja.

    55. Jika slogan Allah kasi setel dipakaikan, lebih baik duduk diam2 saja.

    56. Jika slogan Allah kasi setel dipakaikan, nanti ahli2 politik bukan moslem pun lari.

  24. novo Apr 11,2016 1:04 AM

    Salam Tun

    Najib, we can’t move on and simply accept the finding/ conclusion of PAC Report.

    Firstly the PAC was lead by ” Cari Makan” kind of man. The ways he portray himself is so disgusting and this kind of mentality must be taught by you Najib? He, Hasan Arifin as Pengerusi PAC” is just look forwards in the benefit for himself and thus the way he “think” like the part of herd who used to “eat dedak”.

    So, what do we expect from this “low moral” or immoral man which headed the PAC. He have no guts at all as for him the truth will prevail in form of dedak. The quantity of dedak is his ultimate measurement tool, let alone the truth.

    The real loser here is not us but UMNO and BN instead. The PAC report is meaningless to us unless the Royal Commission of Inquiry is set up on looking into 1MDB problem. Only RCI Reports will satisfied us and not this Dedak Report or Pasal Aku Cari makan Report..

    I wonder, when will my Rulers will wake up from their sleep?

    Wassalam

  25. sibotak Apr 10,2016 10:47 PM

    Fat Hope Malaysia would take Najib single advise
    He is not respected

    How could we listen to this kind of leader
    When he did not show a True Leadership
    Playing around with his temporary authority as a PM
    Unable to establish Respect
    Failed to earn Malaysia Respects
    What advise is Najib advicing

  26. HouseWife Apr 10,2016 10:00 PM

    Assalamualaikum Tun,
    Avoid rallies? Avoid signatures campaigns? Right DSN, tell this to your paid hooligans and die-hard loyalist. Therefore DSN, your deklarasi umno kelantan, deklarasi umno kedah etc etc..are null and void! Your Red-Shirts rallies are haram! Walk your talk, DSN.

    Tun, can we expect any help from the royal blood? Ask them what and why they are still exist in Malaysia for? For suka-suka themselves? For the Rakyat? I expect something from the perak royal blood, he’s a good and intelligent amongst all the royals.

    Sekarang musuh ketat DSN dan gang pengipas dan UmnoN adalah Tun, bukan PAS bukan PKR bukan DAP atau mana2 parti yang membangkang DSN. Mereka tanpa belas ehsan melepaskan ‘peluru’ bertubi-tubi kearah Tun walaupun Tun tidak ‘tembak’ mereka sebenarnya tetapi yang bikin ona iaitu DSN@Ketua Putar Belit@Ketua Penyembah Wang/Kuasa/Darjat. Takpe Tun, biarlah mereka tembak sepuas-puas hati mereka, tengoklah nanti seberapa ramai orang Melayu dan bukan Melayu terima kekejaman mereka terhadap Tun yang mulia ini yang menggunakan sisa-sisa hidup ini hanya untuk menegak keadilan untuk Malaysia.

    Kempen telah bermula! Targetnya Tun! Pru hampir tiba, muncung senjata mereka dihala kearah Tun dari semua penjuru! Segala gerak geri Tun dibawah lensa mereka yang penyibok sungguh. Tun berkongsi pentas dengan DAP…so what! Tun bukan Umno. Tun dah tak pegang jawatan apa2 kepunyaan mereka lagi. Umno dah sisih Tun. Suka hati Tun la…awat sibok sangat! Eventhough I’m no great ‘fan’ of Dap but since UmnoN tak sayang Tun lagi dan Tun sekarang bebas, so Tun free la tak terikat dengan sapa2, kan Tun. Awat depa takut sangat dengan Tun?
    Pas yang mengkafirkan Umno, hentam kutuk Umno, doa supaya Allah kuburkan Umno, pun mereka boleh duduk satu pentas, peluk-peluk lagi gitu! Mereka dah lupa ka? So UmnoN dan Bn, lay your hands off Tun! Don’t be busy body!

    Saya pun dah geram Tun. Saya tak yakin dan tak akan yakin dengan repot2 keluaran Umno/Bn/kerajaan DSN kerana orang yang menyiasat bukan ‘orang asli’ lagi, yang asli telah dikuburkan oleh DSN. Jadi macam mana nak percaya. Dalam tempoh yang sebegitu lama diambil untuk siasat, bermacam-macam boleh berlaku. Kalaulah ada rakaman video ka, rakaman percakapan ka, catatan minit ka bolehlah rakyat tengok dan menilai. Oops…rahsia!

    Tun, apakah yang paling manusia takuti? Rahsia terbongkar? Kemana kita hendak lari Tun? Kemana kita hendak bawa kemewahan dan keegoan kita Tun? Berapa dalam kita boleh kambus kesalahan kita Tun?

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. Take extra care Tun. And Thank you Tun.

  27. Sri Sense Apr 10,2016 8:32 PM

    Salam Tun

    I read that the recent opinion polls show that unhappiness with Mr Najib government is at a record high. 🙂

    News

    RM75mil project to save Teluk Intan from flooding 🙂

    Read more http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2016/04/10/rm75mil-project-to-save-teluk-intan-from-flooding/

    PAC report only creates more doubts, says Art 🙂

    http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2016/04/10/pac-report-only-creates-more-doubts-says-activist/

  28. HBT456 Apr 10,2016 7:43 PM

    46. http://www.malaysiakini.com/news/337256

    47. The reality is mass mismanagement of public fund.

    48. Even if they resigned and get away with it, they have already damage the integrity and trust of the people towards the ruling party.

    49. No matter what happened, the headlines made by umno including tdm clearly indicate this country is politically unstable.

    50. Its up to the political parties to decide their next step.

    51. Raja-raja kami berdaulat.

    52. Agong kita tetap berdaulat.

    53. If you lost hope, migrate is the best option.

  29. Buddies_Man Apr 10,2016 6:38 PM

    They say, ” Let’s move forward”

    We say,” Wey Lembu!! bayar balik itu 50 biliion, tebus balik itu tanah & IPP you jual sbb mau cover utang, bayar balik itu GST you kutip dr rakyat miskin & tutup itu 1MDB”.

    Wey Lembu ” You makan duit rakyat pergi shopping, itu Allah kasi setel”

    Mooooooohhhhh!!! Lembu.

  30. cruze Apr 10,2016 6:12 PM

    Najib advise apa?, advise, tanda tangan dan menyorok, advisor tak boleh pengecut. Patutlah anak anak buah advisor pun sama tiada kejantanan lagi lihat di bawah, dulu semasa mahu di debat oleh tony dramanya begini juga ini rahman dahlan aduh…….amat memalukan :

    Ini kata salah seorang komentar di mki “Chua Ch”
    Sssss
    Tak sama dengan skandal Jib kerana bukti bolih didapati jika ada seleweng, tapi kebenaran ada pada LGE. Kenapa? Kerana penjualan tanah maggis dengan tender terbuka, jadi sesiapa pun bolih beli dengan harga tinggi. Isu rumah Banglow tak berkiatan bila tender terbuka di pelawa kesesiapa tok beli tanah manggis melainkan LGE ada dalam komitee yang luluskan penjualan tanah manggis. Rahman dahlan hanya suka tembak merata2, lebih baik dia tanya shabuddin kenapa jual tanah Perda yang dipegang 30 tahun dibawah harga beli dan rugi teruk dan konon nya tok kediaman orang miskin tapi tuan tanah baru nok diri rumah kedai, walau berjanji dengan Perda dan tanah tersebut dijual tanpa tender terbuka.

    Saya berminat pula cerita tentang tanah perda itu, sesiapa yang tahu kisah menteri bawah najib ini jual, tolong ceritakan kepada kami rakyat..
    Asalamualaikum Tun..semuga sihat2 selalu kami semua rakyat doakan

  31. WandyCaswady Apr 10,2016 6:06 PM

    Assalamuaalaikum…

    Street rally hanya pencetus untuk penangkapan ke penjara… Contohi Negara Arab dan zaman Kamal Mustafa Ataturk…

    Pendebat Terbaik Asia Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berkata, deklarasi berkenaan menjadi sokongan anak muda yang ditandatangani bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bersama lebih 50 pemimpin dan bekas pemimpin bagi memberi tekanan kepada Datuk Seri Najib Razak meletakkan jawatan.

    “Ini merupakan gagasan belia yang menjadi gerakan anak muda mencapai matlamat iaitu menyingkirkan Datuk Seri Najib Tun Razak dari jawatan Perdana Menteri Malaysia menerusi saluran yang aman dan mengikut undang-undang yang ditetapkan.

    “Hari ini, imej Malaysia terlalu buruk di mata dunia. Selain diklasifikasikan antara sepuluh buah negara yang mengamalkan rasuah, Malaysia juga dianggap tidak demokratik malah akan hak kebebasan suara turut disekat,” katanya ketika pelajaran deklarasi berkenaan di dewan K‎elab Sultan Sulaiman di sini.

    Deklarasi Rakyat yang diadakan turut memberi peluang untuk memberi ucapan kepada sepuluh wakil anak muda untuk menterjemahkan keinginan mereka agar Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak disingkirkan di atas beberapa krisis dan skandal yang dihadapi.

    Penuntut jurusan Undang-Undang di UIA itu berkata lagi, himpunan anak muda pada kali ini tidak mengira apa jua parti tetapi mereka memiliki matlamat yang sama dalam memastikan negara Malaysia tidak terus dipimpin oleh kerajaan yang korup dengan pelbagai skandal yang masih tidak mempunyai jawapan kepada penyelesaian.

    “Kami nak seru seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa, agama dan apa jua perbezaan untuk bersama-sama kami memperjuangkan matlamat bagi memastikan nasib rakyat terbela dan kepimpinan yang rosak perlu digugurkan.

    “Setakat ini kita telah memperoleh lebih 200 000 tandatangan di atas deklarasi ini dan kempen deklarasi ini akan bergerak seluruh negara di mana ia akan diteruskan dalam usaha menggalakkan reformasi yang lebih besar. Ini adalah satu mesej jelas bahawa anak muda mahu bangkit, tidak mahu lagi berada di bawah kerajaan rosak di bawah pimpinan Najib,” katanya.

    Sekian…

  32. HBT456 Apr 10,2016 3:52 PM

    34. Invite un untuk apa?

    35. Dsn diundikan sebagai pm malaysia via parliamentary democracy.

    36. http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/04/10/mca-dr-mahathir-call-for-foreign-interference-an-act-of-treason/

    37. Yes, that should be the way, mca.

    38. If not, the last wish of tdm of having his 5th son as pm will never be a reality.

    39. Nak pakai jawi, takda masalah.

    40. Mic boleh pakai tamil, mca boleh pakai bahasa cina, takda masalah.

    41. Other mother tongue’s also can use their languages too.

    42. Malaysia is a secular nation with islam as official religion.

    43. Jika betul2 ambil kira, bumiputra di sarawak beragama kristian.

    44. Who are the real culprits of 1mdb?

    45. The words makan dedak is terrible in which local malay will never use no matter how angry they are.

  33. furqan Apr 10,2016 1:12 PM

    Sabri said Tun should respect PAC “findings” quoting AI case…but AI case was brought to the court ..even if many disagree if he guilty or not, it was brought to the court. This is another example how silly and desperate Najib’s goons are, wanting to save Najib [not about saving rakyat and the country]. The current government / BN MPs have proven themselves to the rakyat how corrupt they are — why should rakyat give the trust again to the current BN regime ?

    It should be brought to the United Nations. UN should declare that thievery through money laundering by corrupt leaders [and those colluding] should be taken as a crime against humanity. This is because their web of lies /deceit they do, affect the citizens wealth, their economy, livelihood and many institutions [including financial] in the global world as a whole. Anyone inside/outside the country, colluding with the thieving kleptocrats, should be charged for crime against humanity. UN should make it a crime if the country/institutions in such country[ies] collude or keep themselves quiet on the crime of money laundering done by kleptocrats

  34. WandyCaswady Apr 10,2016 12:05 PM

    Assalamuaalaikum warahmatullahhi wobarokaatuuuu~~~~~ ?

    Iman adalah mutiara
    Di dalam hati manusia
    Yang meyakini Allah
    Maha Esa, Maha Kuasa

    Tanpamu iman bagaimanalah
    Merasa diri hamba padaNya
    Tanpamu iman bagaimanalah
    Menjadi hamba Allah yang bertaqwa

    Iman tak dapat diwarisi
    Dari seorang ayah yang bertaqwa
    Ia tak dapat dijual-beli
    Ia tiada di tepian pantai

    Walau apapun caranya jua
    Engkau mendaki gunung yang tinggi
    Engkau berentas lautan api
    Namun tak dapat jua dimiliki
    Jika tidak kembali pada Allah

    Jika tidak kembali pada Allah

    Sekian… dari Sekolah Kebangsaan Tamil Taman Yen Yen…

    Assalamuaalaikum warahmatullahi wobarokatuuuuu~~~~~

    ?

  35. HBT456 Apr 10,2016 10:51 AM

    29. Umno is loosing malay votes is because they truly believe they must get rich first before you join politics.

    30. Osa is drafted and implemented with majority wakil rakyat in the parliament.

    31. Kerja mereka adalah tunggu dilobbikan dengan with donations, kereta dan macam2 lagi, we wakil rakyat approve your projects.

    32. Yang bodonya adalah usahawan tempatan.

    33. Once bitten twice shy.

  36. HBT456 Apr 10,2016 10:41 AM

    24. http://www.malaysiakini.com/news/337180

    25. You know why I can safely conclude bn will win if ge is called immediately right after state sarawak ge?

    26. Ge belum call lagi, umno dah bersedia hentam tdm.

    27. Apabila ge called, lagi banyak perkara yang diungkitkan mererka.

    28. You took their oil, now you want to take their timber too?

  37. noisearmitage Apr 10,2016 10:17 AM

    Inilah hasilnya apabila pemimpin dan ahli UMNO sudah lupa akan tanggungjawab mereka terhadap parti,bangsa, agama dan tanahair TETAPI sebaliknya menjadi tamak haloba
    untuk mengisi temolok diri sendiri dan kroni sahaja. Na’uzubillah…

    “HUBAYA, HUBAYA, BAHAYA DARI PUTRAJAYA!”

  38. rimba.emas Apr 10,2016 10:17 AM

    Salam Tun.

    1. Negara kita sekarang sudah dan akan menjadi sebagaimana pemerintahan di bawah seorang Presiden jiran kita Indonesia yang mana tokoh ini pernah di tahan kerana pro negara kita Malaysia.

    2. Kepada kita yang ambil peduli sejarah pemerintahan silam sudah tentu maklum akan keadaan yang dialaminya ketika ditahan bila diceritakan kembali lebih-lebih lagi berpandukan al-quran.

    3. Tahun yang diceritakan berkisar antara 1964-1966 (Rimba Emas belum lahir) dan pemerintahan berkitar lebih awal lagi oleh Presiden yang pertama itu.

    4. Perhatian dari kisah ini yang terpenting ialah bagaimana petugas-petugas yang di tugaskan sebagai penguatkuasa bertugas mengikut perintah yang tertinggi secara membuta tuli disebabkan kelalaian dalam menjalankan perintah Allah s.w.t.

    5. Kisah pemerintahan ini di ambil iktibar kerana bila ia jatuh ke tangan pemerintah ini berbagai akta di perkenalkan untuk memperkukuhkan pemerintahannya tampa mengira latar belakang rakyat yang asalnya berjuang mempertahan kebenaran dalam beragama.

    6. Sebagaimana beragama yang sebenar iaitu menjalankan perintah yang dikehendaki Allah s.w.t. Kata-kata yang baik di adili juga perbuatan yang dilakukannya.

    7. Tokoh berbicara telah didapati berlainan pada amalan peribadinya menyebabkan golongan berilmu menuntut Presiden di bicarakan oleh gerakan secara demontrasi untuk memulihkan kembali pemerintahan dan pekerja-pekerja yang ditugaskan menguatkuasa.

    8. Kesimpulannya iktibar yang bertugas sebagai penguatkuasa dilihat pada kehidupan dan amalan peribadinya supaya tiada lakonan yang digambarkan atau yang baik sahaja pada pandangan mata.

    9. Kenapa soal dalaman atau peribadi dirahsiakan pada pengetahuan umum jika bekerja dalam kerajaan yang di pilih rakyat ?

    10. Kalau nak rahsia berhentilah memegang jawatan kerajaan dan buka Syarikat sendiri.

    11. Kerajaan sepatutnya milik semua rakyat Malaysia termasuk pembankang bukan hanya milik satu parti sahaja untuk di bolot. Kalau tidak sanggup kongsi keluar kerajaan dan tubuh macam swasta dan berniaga tampa mengambil cukai milik rakyat.

    12. Allah s.w.t maha pemurah dengan mengurniakan rezeki secara percuma dengan zakat tetap (ikut asal seperti dlm al-quran bukan majlis zakat milik manusia zaman kini).

    13. Allah s.w.t juga melantik Rasul-rasul sebagai pemimpin terbaik untuk dicontohi dan diikuti kita manusia menjunjung perintahnya.

    Wallahua’lam.

  39. umranrc Apr 10,2016 9:52 AM

    Salam Tun,

    In Europe, peaceful demonstration is a usual thing. Typical they’ll walk along carrying banners expressing what they are fighting for. Most of the rallies occurred during weekends and at times, the issue is as trivial as ‘work condition’.

    Why do I said ‘trivial’? Yes, working environment do play a major factor for productivity but when we compare it to our situation here, it is like comparing night and day.

    Do we actually want this? Definitely we do not, however, when all avenues were closed as Tun mentioned, then we have to, if not we’ll be seen as agreeing to whatever misappropriation of the government coffer by those in charge.

    Tun,
    Allow me to address our friends here.

    Salam WandyCaswady,
    Ya, kita mungkin marah, tetapi saya percaya mungkin ada pendekatan yang lebih baik selain dari memanggil seseorang itu ‘bodoh, bahalol dan tolol’ terutamanya apabila kita sering membuahkan dalil-dalil ugama melalui penulisan kita.

    Salam Saudara GoPro,
    Ya, tidak dinafikan ISA telah dimansuhkan. Ya, mungkin juga Tun dan ramai diantara yang disini juga akan diheret kedalam sekiranya ianya masih wujud. Tetapi, saya percaya perjuangan menentang kemungkaran perlu diteruskan. Tun sendiri pernah ditanya soalan yang serupa, jawapan yang diberikan, beliau sanggup.

    Terima Kasih Saudara GoPro.

    Terima Kasih Saudara/Saudari WandyCaswady.

    Terima Kasih Tun.

  40. Sri Sense Apr 10,2016 8:59 AM

    Tun

    Kalau nak compare zaman my dad jadi government servant memang jauh bezanya dengan zaman sekarang. Nilai menjaga negara dan harta benda kerajaan tu diterapkan ke anak2.

    Tidaklah penting pemimpin, sebab pemimpin ini datang dan pergi. Kalau nasib baik next term adalah. 🙂

  41. Sri Sense Apr 10,2016 8:47 AM

    Salam Tun and happy sunday to all

    Kena cepat sain DR/CD, bila dah cukup 1M baru boleh Tun bawa istana mengadap. Bila Tun nak mengadap nanti, kena bawa ramai body guard and armed security guard 🙂

  42. HBT456 Apr 10,2016 8:06 AM

    11. After decades of ketuanan melayu via look east policy, the political fact is whoever become pm, he has the absolute power to implement his way.

    12. Tdm era was land is king.

    13. Then pak lah was islam is king

    14. Now dsn era is cash is king.

    15. Can dsn continue to become pm when next ge is called by him?

    16. The reality is none of the umnoputra and other political parties dare to disturb their hard earned comfort zone that they are enjoying for decades.

    17. Moreover, all street demonstrations and campaigns are politically motivated.

    18. In 2 years time, dsn must call for ge.

    19. Increasing mp seats is really really bad and risky for all political parties and a small population country like malaysia with so much infra structure and property developments that depends on foreign labour to keep going.

    20. Too many chefs, spoil the soup.

    21. Whoever become pm, he or she will have a very tough time in taming the sentiments of the voters of multi racial ethnic.

    22. What will be the outcome of seat allocations when ge is called in sarawak first?

    23. Just wait it out.

  43. sibotak Apr 10,2016 6:24 AM

    Siapa Dia Najib ?

    Majistrate. ,Lawyer , Doctor ……… ?
    Apa ahli music ……….!
    Apa Perdana Menteri !

    BIar Betul ! Akhlak Bergini Bolih jadi Perdana Menteri ?

    Just imagine if there no Opposition , No Tun Mahathir to comes forward for Truthness
    I believes Najib will oust all the Sultan out
    Najib will be the only Sultan and Agong of Malaysia name Sultan Najib Al Jibro
    Dan Isterinya yg berhormat Permaisuri Agong Permaisuri Rosmah Alkhadam

    Ehwah ehwah ,,,,,,,Berjaya lah. Malaysia

  44. RiaRz Apr 10,2016 2:30 AM

    RiaRz
    April 10, 2016
    Your comment is awaiting moderation…

    salam tun & rakan2..

    majority rakyat Malaysia sudah tau penyalahgunaan kuasa najib dan macai2nya yg tidak langsung berhati perut membiarkan rakyat teraniya..

    cuma buat masa ini najib kebal sedikit kerana tiada kuasa lain di dunia ini (kecuali Allah) dapat menjatuhkannya..

    adakah najib lagi berkuasa dari agong, sultan2 & raja2 di Malaysia? jika tidak, mengapa agong, sultan2 dan raja2 tidak bersepakat bersama rakyat menyelamatkan negara kita?

    if najib can used his veto, why can’t agong, sultan2 & raja2 use their veto?

    we would like to see our agong, sultan2 & raja2 kick those bastards, otherwise royal institution are useless, can’t even help rakyat.. daulat tuanku

  45. RiaRz Apr 10,2016 2:29 AM

    salam tun & rakan2..

    majority rakyat Malaysia sudah tau penyalahgunaan kuasa najib dan macai2nya yg tidak langsung berhati perut membiarkan rakyat teraniya..

    cuma buat masa ini najib kebal sedikit kerana tiada kuasa lain di dunia ini (kecuali Allah) dapat menjatuhkannya..

    adakah najib lagi berkuasa dari agong, sultan2 & raja2 di Malaysia? jika tidak, mengapa agong, sultan2 dan raja2 tidak bersepakat bersama rakyat menyelamatkan negara kita?

    if najib can used his veto, why can’t agong, sultan2 & raja2 use their veto?

    we would like to see our agong, sultan2 & raja2 kick those bastards, otherwise royal institution are useless, can’t even help rakyat.. dailat tuanku

  46. malaysian1000000 Apr 10,2016 2:24 AM

    Salam,

    Bagaimana dengan syarikat – syarikat/projek – projek lain yang menggunakan brand 1Malaysia ya? Contoh KR1M, KK1M, BR1M, 1M4U, PR1MA, PERMATA, PEMANDU, TERAJU dan bermacam – macam lagilah. Masakan jumlah hutang negara meningkat mendadak, federal reserve berkurang. Cek satu perkara sahaja. Siapa penasihat dan penaung dia. Jika si polan, kita tahulah apa maksudnya.

    Kemana dan untuk apa berhutang kita pun tidak tahu. Nak kata subsidi banyak. Subsidi banyak ditarik balik. Tax baharu yang lebih komprehensif diperkenal. Ekonomi berkembang? Hutang berkembang adalah.

    Polis akan bertindak atas arahan Sultan dahulu atau kerajaan dahulu? Polis di-Raja Malaysia. Malaysian Royal Police. Jangan lupa tu. Who do you protect first? Kedaulatan Monarki Malaysia atau Keselamatan Pimpinan Negara?

    Jika ada Sultan arah untuk tangkap Najib, adakah Polis akan bertindak atau sebaliknya? Cuba lihatlah Sultan negeri mana boleh berikan arahan.

    Plan Rasionalisasi Hutang 1MDB sudah diperkenal. Bagaimana dengan hutang negara? 50b 1MDB hutang macam – macam kerajaan tarik, inikan pula 600++ b hutang.

    Zeti pun dah jammed kepala otak nak fikir sampai resign. Iklan di TV suruh rakyat berjimat sana – sini. Tapi si polan enjoy sakan. Manalah orang tidak sakit hati.

    Saya bila tengok anak si polan ini berkahwin dengan anak negara ******stan, macam ada sesuatu muslihat pula. Sebab negara terbabit merupakan Top Ten negara yang korup dalam dunia juga. Harap pihak penyiasat panjangkan siasatan.

    TQ

  47. WandyCaswady Apr 10,2016 1:26 AM

    Kalu engkau GoPro sangat… Bagi aku jawapan….

    Kenapa masuk akaun Najib Bin Razak?

    Saalam sejahtera ke atas kamu…

    Maaf Tun… Saya Marah… ?

  48. WandyCaswady Apr 10,2016 1:23 AM

    GoPro…

    Jawab satu ni boleh x…. Knapa masuk akaun personal Najib?

    Xyah dok ckp ISA ka Lalang ka… Itu cerita dah basi la bengong… Yg sudah tu sudah la… Ni kes la ni la bodoh bahalol… Kes 2016 la tolol… Hang ni buta ka bodo?

  49. GoPro Apr 9,2016 11:42 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Mujur kerajaan pimpinan PM Najib telah hapuskan ISA.

    Jika tidak, pasti operasi seperti Operasi Lalang sebagaimana pimpinan Tun dulu telah digerakkan. Sudah tentu ramai termasuk Tun sudah merengkok di pusat tahanan Kemunting.

  50. sibotak Apr 9,2016 11:35 PM

    Siapa Dia Najib ?

    Majistrate. ,Lawyer , Doctor ……… ?
    Apa ahli music ……….!
    Apa Perdana Menteri !

    Bair betul ! Akhlak Bergini Bolih jadi Perdana Menteri ?

    Just imagine if there no Opposition , No Tun Mahathir to comes forward for Truthness
    I believes Najib will oust all the Sultan out
    Najib will be the only Sultan and Agong of Malaysia name Sultan Najib Al Jibro
    Dan Isterinya yg berhormat Permaisuri Agong Permaisuri Rosmah Alkhadam

    Ehwah ehwah ,,,,,,,Berjaya lah. Malaysia

  51. Daniel Noor Apr 9,2016 10:48 PM

    Wandy Caswady,

    I tend to agree with you. Especially the role of the Royalties. They prefer more to be in their ivory towers instead of caring their subjects who are now being hullied by the Pahlawan Pengecut and Penipu.

  52. WandyCaswady Apr 9,2016 8:35 PM

    ۞ ﻭَﺇِﻥْ ﺟَﻨَﺤُﻮا ﻟِﻠﺴَّﻠْﻢِ ﻓَﺎﺟْﻨَﺢْ ﻟَﻬَﺎ ﻭَﺗَﻮَﻛَّﻞْ ﻋَﻠَﻰ اﻟﻠَّﻪِ ۚ ﺇِﻧَّﻪُ ﻫُﻮَ اﻟﺴَّﻤِﻴﻊُ اﻟْﻌَﻠِﻴﻢُ

  53. musato Apr 9,2016 6:55 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Itu hari juga Najib ada bagi nasihat kat askar di Sarawak supaya kebajikan anggota keluarga terjaga sebelum pergi berperang.

    Maka kerana itulah kerajaan bagi kenaikan gaji dan imbuhan lain agar kebajikan keluarga askar terbela dan tidak risau ketika berperang. Katanya lagi kalau risau macam mana nak pergi ke medan tempur.

    Itu kata pahlawan bugis. Tengku Adnan juga khabarnya pahlawan bugis. Malah gelaran Tengku itu juga adalah dari keturunan pahlawan sebelah sana katanya.

    Baru baru ini juga MB Terengganu (saya rasa beliau marah yang amat) mengaku dia juga adalah keturunan bugis dan berdarah pahlawan. Kalau perang kita perang lah katanya. Sabar juga ada hadnya tambahnya lagi menjawab isu penggulingan MB Terengganu oleh Ahmad Said.

    Jadi kesimpulannya, kita di Malaysia ramai berdarah pahlawan Bugis (dan darah darah lain kalau ada yang mengaku lah).

    Tetapi untuk mengaku berdarah pahlawan Bugis di Terengganu saya kira tak bagi markah pun rasanya. Markah kosong je. Sebab?

    Sebab pangkat Syed kat sana pun orang Terengganu kata hancus (maknanya indah khabar dari rupa). Tapi tak eloklah nak dikatakan macam tu kan?

    Tun pulak berdarah pahlawan mana? Jangan main main walau dikatakan dari Karala. Islam berkembang pesat dan menjadi satu tamadun di India satu masa dulu. Arwah ibu Tun pun pangkatnya Wan darah bangsawan tulen.

    Bila saya menceritakan hal hal politik semasa kepada nenek saya, beliau pernah bertanya Mahathir tu keluarga kita ker? (maksudnya dari segi keturunan)

    Saya hanya boleh senyum. Terengganu dengan Kedah kan jauh jaraknya.

    Tapi untuk medapatkan nasihat dari keluarga Syeikh Abdul Malek, hanya orang yang tahu dapat menjawabnya. Anda perlu menjadi Perdana Menteri selama 22 tahun tanpa pecah amanah dan pada umur 90 masih sanggup mati percuma.

    Itu cerita pasal keturunan sebab ramai sangat pahlawan Bugis sekarang menayang nayangkan pedang mereka.

    Lama dah saya tak tengok wayang kecuali yang terbaru iaitu Bravo 5, kisah mengenai misi anggota komando ketika zaman komunis.

    5 orang yang RKK (rondaan kumpulan kecil) masuk ingin menyelamatkan tawanan tetapi yang berjaya keluar hanya seorang selepas berperang dengan 200 orang komunis.

    Filem yang bagus, cuma beberapa rahsia perang masih tidak ditunjukkan termasuk strategi (rahsia)

    Terima kasih Tun.

  54. adelheid Apr 9,2016 6:09 PM

    Dear Tun,

    Salam Tun.

    Najib’s advice is as good as the words of a starved man fixing his eyes on that plate of nasi briyani or beef steak or whatever food for that matter. You cannot trust a hungry man except when he is fasting of course… And again you can’t trust especially if that person happen to have tongue like snake and stomach so elastic even carnivores stop eating when their stomachs say full.

    Sepatutnya rakyat tak perlu nak berdemonstrasi, holding street rallies and all if our country is ruled democratically in its true literal meaning and the people entrusted with taking care of her well being are trustworthy well intended people with caliber excellence and skill. Tapi nak buat macam mana, after Pak Lah there is Najib who is much worse that all the ingredients of collapsing this country he has brought in sweeping everything from the national coffers into his and his family’s pockets! Licik lagi macam belut! Rakyat dah tak boleh bertahan lagi daripada asyik nak bersopan dengan pemerintah tetapi pemerintah ini makan orang.

    Thus I feel that when all else have failed and rakyat are denied our rights to express what is right or wrong, and attempts to channel our voice through proper means have been denied, we have no choice but to choose the less nicer way and that is demos and rallies, peaceful non-violent no disruption rallies, just so we can communicate our message to the unhearing ears of the so-called democratic government!

    Baju kuning haram tapi baju merah halal pulak hehehe… Apa nak buat kalau pemerintah dah tak betul maka dikatanya rakyat yang tak betul. Akhirnya kita semua diam-diam je lah kalau kita takut. Akur je dengan pemimpin yang kleptokratik bukan demokratik. Kesian anak cucu kita Tun. Generasi depan kita bila kita sudah tak ada mengang-mentang kita tak nampak nasib mereka di tangan pemimpin pemangsa begini.

    Inilah akibatnya juga apabila pemimpin dan kakitangan beliau termasuk AG yang tak bijak. Hancur negara bila depa ni suka-suka je buat peraturan sendiri. UMNO dan kerajaan BN sekarang dianggotai oleh manusia-manusia yang letak gray matter mereka kat groin mereka 🙁 Patut laa tersepit dan sigh busukkk (tak tau nak guna 🙁 or 🙂 )

    AG Apandi needs a real good spanking Tun. Najib, Rosmah, Riza Aziz, Jho Low and all their associates deserve to be hauled up and put under lock and key behind bars or kick out to live in exile in some Arab or arabic speaking countries!

    Thank you Tun Dr. Mahathir for this space to comment in this blog of yours. Happy weekend Tun 🙂

  55. Aisyah Apr 9,2016 5:28 PM

    Tun, fear no not and falter not. You are on the right track.

    “..So whoever rejects evil and believes in Allah has grasped the most trustworthy hand-hold, that never breaks..” (Quran, 2:256)

    “… and those who are firm and patient, in pain (or suffering) and adversity, and throughout all periods of panic and violence. These are they who are proven true (in their faith in God); and these are they who are (truly) righteous.” (Quran, 2:177)

    “… fighting in the way of Allah, and (they) are never afraid (in upholding the truth) of the reproaches of any reproacher…” (Quran, 5:54)

    “O you who believe! , guard your duty to Allah and speak words (that are) true and directed to the right point: that He may make your conduct whole and sound and forgive you your sins. He that obeys Allah and His Messenger, has already attained the highest achievement.” (Quran, 33:70-71)

    ” O you who believe! Guard your duty to Allah (in respect of truthfulness) and be with those who are true (in thought, word and deed).” (Quran, 9:119)

    ” Behold! verily on the friends of Allah there is no fear, nor shall they grieve; those who believe and (constantly) guard against evil; for them are glad tidings, in the life of the present and in the Hereafter; no change can there be in the words of Allah. This is indeed the supreme felicity.” (Quran, 10:62-64)

    May Allah guide and protect you in your effort Tun. Amin.

  56. Sri Sense Apr 9,2016 4:30 PM

    Salam Tun

    Kita sibuk hal 1MDB, UMNO pula sibuk hal bungalow LGE dan Taman Manggis. Kalau ada kes pi la tangkap depa2 tu semua, jangan la sekadar guna ini nak tutup isu 1MDB diperkatakan 🙂

    Glamour Taman Manggis. Hari hari pun ada cerita Taman Manggis. Teringat masa kecik I selalu panjat pokok manggis kat kebun kerajaan. Banyak pokok manggis like puluhan. Bila berbuah dapat guni2 buah manggis satu rumah. Pokok rambutan hanya ada sebatang sahaja. Dah tu kurus tinggi. Nak buah kena kait dengan galah. Kalau ada budak2 luar nak curi I dan several others guard kebun manggis macam kebun sendiri. 🙂

    Depan rumah ada pokok jambu batu dan huge pokok cherry, but that’s another story. 🙂

  57. WandyCaswady Apr 9,2016 3:07 PM

    Assalamuaalaikum Tun..

    Salaamun aalaikum para pembaca…

    Sy ingin bertanya pada semua yg Muslim tidak kira Sultan mahunpun Tun atau Perdana Menteri yg dihormati sekalian… Pemegang PHD, Master,Madya mahupun Degree ataupun mana2 yg berpangkat… Mahupun diploma atau degree yg mempunyai CGPA 3.86 ataupun keluaran Harvad atau Cambridge…

    Apakah Nabi Muhammad SAW… Mempunyai semua itu?

    Jazakumullah khairan kathira…

  58. WandyCaswady Apr 9,2016 1:40 PM

    Assalamuaalaikum…

    To AG… To Be cleared? Or Not to Be?

    Hahaha… Such a shame to have a Malay AG right now… Hahaha… Such a shame to have Sultans that “Being Symbol” of Richie Rich instead of Caliphate…

    To all Sultan… I know i am just a citizen…
    But let me ask you…
    Does Prophet Muhammad SAW…
    Abu Bakar as-Siddiq
    Umar al-Khattab
    Ali n Uthman come from palace?

    Do they live in wealth for Allah sake!!!

    Do you not see the poor and the needs?

    Are YOU…. The TRUE symbol of ISLAM?

    Arent we all from filthy sperm n turab?

    Arent you ashame of yourself Royal Family…

    I only fear to Allah… Not to Sultan who doesnt fear to Allah…

    Arent All Sultan are Malay? Ask yourself

    “Royal Blood”

    Let see how royal you are infront of Allah…

    Im sorry … But all must fear Allah… And Sultans are Included… Coz You are Islam Symbol!!!

  59. lyw Apr 9,2016 1:38 PM

    i know the answer, simple, it is corruption and najis and rosmah is the culprit, pls , is there anyone with mild sense of integrity come and catch najis. a dollar lost in corruption is a dollar lost to help the cancerous patients.

  60. novo Apr 9,2016 12:53 PM

    Salam Tun.

    SRC tiada maklumat siapa arah salur RM42 juta pada Najib.

    Pada pandangan saya mungkin Tun Razak memainkan peranannya disini. Alam ghaib katakan, magic magic. Kalau tanya Tan Sri Khalid mungkin beliau akan guna khidmat Pawang terkenal Malaysia yang menggunakan buah kelapa tu.

    Tapi bab cari siapa arah salurkan RM42 juta pada Najib, mungkin buah kelapa dah tak ada power.

    Mungkin guna buah dada atau batu pel..

    Wassalam

  61. Fariq Islam Apr 9,2016 11:54 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Pada pandangan umum, Rakyat tidak dapat menerima apa yang berlaku ke atas Rafizi. Baik penyokong BN mahupun PH, ramai yang berpendapat bahawa Rafizi hanya menunaikan tanggungjawab sebagai pemimpin pihak pembangkang, untuk menegakkan keadilan dan mekanisme “check and balance”!

  62. Fariq Islam Apr 9,2016 11:45 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Our leaders should always uphold the principle of “leadership by good example”.

    Rakyat cannot accept the barbaric way of Ali Tinju to show support for his master. And, of course, the Opposition should also know the limit, by not opposing for the sake of opposing, and launching demonstration that causes traffic disorder, too often.

    The way of AG determining to prosecute or not occurs not only in this era, but something inherited from the past, especially when Tun held power. If it is deemed not right or suitable, perhaps Tun can suggest to the lawmakers to think of having a Prosecution Board, instead of assigning all powers to the hands of AG.

Leave a Reply