TOTAL VISITORS FROM 2008:

1MDB JAWAB 61

1. Banyak soalan telah dijawab oleh 1MDB. Tetapi tidak ada satu pun yang boleh dipercayai.

2. Hari ini 1MDB menjawab kenyataan akhbar yang dibuat oleh International Petroleum Investment Company (IPIC) bahawa IPIC dan anak syarikatnya Aabar Investment PJS (Aabar) yang didaftar dibawah undang-undang Abu Dhabi dan UAE, bahawa Aabar BVI (British Virgin Islands) bukanlah dari kumpulan mereka. Juga IPIC dan Aabar mengesahkan bahawa mereka tidak pernah terima bayaran dari Aabar BVI, dan mereka juga membuat pengakuan terhadap sebarang tanggungan (liabilities) bagi pihak Aabar BVI (seperti yang dinyatakan oleh 1MDB).

3. 1MDB menjawab bahawa dalam kenyataan terbuka yang diaudit pada 31.03.2014 menunjuk rekodnya telah dibayar kepada Aabar BVI.

4. Segala kenyataan oleh 1MDB tidak pernah disokong oleh dokumen apa-apa. Ini termasuk pemulangan wang dari Kepulauan Caymans yang kononnya di simpan di BSI Singapura. Kemudian BSI berkata tidak ada wang berkenaan yang disimpan oleh 1MDB dengannya. Lantas 1MDB menjawab simpanan itu bukan berbentuk wang tetapi berbentuk “unit”. Tidak ada penjelasan atau dokumen nilai sesuatu unit dan jumlah unit. Jelas bahawa dakwaan ini adalah satu pembohongan.

5. Kononnya dari RM2.6 bilion RM2.3 bilion sudah pulangkan kepada “penderma”. Tetapi wang (atau unit) ini telah dibekukan. Kalau dah beku, bagaimana dan bila wang ini dicairkan dan dipulangkan kepada “penderma” yang tidak boleh dikenalpasti. Hakikatnya semua kenyataan 1MDB dan A.G. juga tidak boleh dipercayai.

6. Aabar BVI didapati bukanlah Aabar anak syarikat IPIC. 1MDB kerap mengguna nama syarikat lain supaya dipercayai orang. Demikian apabila terdapat sebuah syarikat Amerika yang bernama Blackstone Group, maka sebuah syarikat di Hong Kong pun diberi nama “Blackstone Asia Real Estate Partners” supaya difikir syarikat ini ada kaitan dengan syarikat Blackstone Group di Amerika. Blackstone Group dilapor menafikan bahawa “Blackstone Asia Real Estate Partners” mempunyai kaitan dengannya.

7. Laporan dalam buku-buku 1MDB tidak boleh dipercayai sama sekali. Jika laporan media asing adalah fitnah dan tidak berasas, tuduhan saman malu boleh dibuat terhadap media berkenaan di negara mereka. Tetapi walaupun media asing ini membuat bermacam tuduhan terhadap Najib, seperti melapor Najib rasuah, Menteri Kewangan yang terburuk didunia, memiliki RM 2.6 bilion dalam akaun peribadi yang datangnya dari 1MDB, Najib tidak pernah bertindak saman malu terhadap WSJ atau Sarawak Report atau Washington Post dan lain-lain. Jika dakwaan mereka tidak berasas kebenaran saman malu oleh Najib bukan sahaja akan menghasil ganti rugi berjuta dollar tetapi dakwaan buruk terhadapnya akan berhenti. Tidak adanya saman malu oleh Najib mengesahkan tuduhan mereka adalah benar.

8. Kerana semua dakwaan pihak asing tidak menarik tindakan undang-undang maka penafian 1MDB yang dipimpin oleh Najib tidak dapat diterima sama sekali.

9. Demikian juga bahagian-bahagian dalam laporan PAC yang berasas kepada kenyataan 1MDB bahawa Najib tidak terlibat dengan segala salahlaku, tidak boleh diterima. Lagipun sebagai PM dan Menteri Kewangan serta Penasihat kepada 1MDB, membiar pegawai dibawahnya membuat berbagai keputusan berkenaan berbilion dilabur, dipindah, diberi pinjam, dihilangkan menunjuk sikap tidak mengambil berat terhadap wang Kerajaan yang begitu banyak. Najib tidak menjalankan tanggungan fiduciary dengan bertanggungjawab. Ini adalah satu kesalahan besar walaupun laporan PAC menuding jari ke arah Shahrol Azral Ibrahim Hilmi sepenuhnya. Sementara tindakan terhadap Shahrol perlu diambil, tindakan terhadap penasihat 1MDB yang mewakili Kerajaan tidak boleh diketepikan.

ENG VERSION
1MDB ANSWERED

1. Many questions have been answered by 1MDB. But there is not one that can be believed.

2. Today, 1MDB answered a press release issued by the International Petroleum Investment Company (IPIC) that IPIC and its subsidiary Aabar Investment PJS (Aabar) registered under the laws of Abu Dhabi and the UAE, that Aabar BVI (British Virgin Islands) is not part of their group. IPIC and Aabar also confirmed that they had never received any payment from Aabar BVI, and that they had pledged recognition of any liabilities on behalf of Aabar BVI (as stated by 1MDB).

3. 1MDB answered that, in an open statement that was audited on 31.03.2014, its record showed that payment had been made to Aabar BVI.

4. All statements by 1MDB has never been supported by any document. This includes a refund of money from Caymans Islands supposedly deposited in BSI Singapore. Then, BSI said there was no such money deposited by 1MDB with them. Subsequently 1MDB said the deposit is not in the form of cash but in the form of “unit”. There are no explanation or documents as to the value of a “unit” and of the number of “units”. It is obvious that these claims are lies.

5. Supposedly, from the RM2.6 billion a sum of RM2.3 had already been returned to the “donor”. But this money (or units) had been frozen. If it had been frozen, how and when was this money withdrawn and returned to the “donor” who could not be identified. In fact all statements 1MDB and Attorney General cannot be believed

6. It has been established that Aabar BVI is not the Aabar that is a subsidiary of IPIC. 1MDB often use the names of other companies so that they can be trusted by people. Thus, when there is an American company named Blackstone Group, a company in Hong Kong was named “Asia Blackstone Real Estate Partners” to give the impression that this company is related to the Blackstone Group in the United States. Blackstone Group reportedly denied that “Asia Blackstone Real Estate Partners” has anything to do with it.

7. Reports in the books of 1MDB cannot be trusted at all. If foreign media reports are merely lies and baseless accusations, the media can be sued for defamation in their own countries. But even though foreign media have made various allegations against Najib, such as accusing Najib of corruption, describing him as the worst Minister of Finance in the world, possessing in his personal account a sum of RM2.6 billion supposedly coming from 1MDB, Najib never acted to file defamation suits against WSJ or Sarawak Report or the Washington Post and others. If their allegations are baseless, successful defamation suits by Najib will not only yield millions of dollars in damages, but all wild accusations against him will stop. The absence of any defamation suits by Najib will only confirm the truthfulness of the allegations.

8. As all allegations by foreign parties do not attract legal action, mere denials by 1MDB led by Najib are not acceptable at all.

9. Similarly, the parts in the PAC report, which was based on statements by 1MDB that Najib is not involved in any misconduct, is unacceptable. Furthermore, as the Prime Minister and the Finance Minister as well as Advisor to 1MDB, by allowing an officer under him to make decisions involving billions to be invested, to be transferred, to grant as loans, and to squander, shows a could’nt care less attitude towards such a huge some of government money. Najib did not carry out his fiduciary obligations responsibly. This is a big offence even though the PAC report pointed its finger at Shahrol Azral Ibrahim Hilmi completely. While action against Shahrol should be taken action, action against 1MDB advisor, representing the Government, cannot be ignored.

61 thoughts on “1MDB JAWAB

  1. PakCik Apr 20,2016 10:25 AM

    Assalammualaikum YAB Tun and other muslims, greeting to the rest

    1. It is obvious that najib did something legally wrong but he uses the authorities, new laws to protect him…..a real leader will use all of those to protect the people and country…..not for own benefits.

    2. It is obvious that what Tun is doing is for the country, the people, Islam…you risked yourself, but you stand on your principles that are in parallel to the religion and laws

    3. It is obvious that UMNO is no more the party that will protect the malays and other races, but to protect wrongdoers….therefore, UMNO is not my party anymore…

    Jazakumullah khairan kathira to Tun and other fighters of real justice, may Allah SWT be with you.

  2. Sri Sense Apr 19,2016 9:02 PM

    Salam Tun

    Nak share opinion Bloomberg

    A 1MDB default would test limits of Najib’s support: Gadfly

    SINGAPORE (April 19): A technical debate in Asian bond markets is about to get a real-life test.

    The assertion by Abu Dhabi’s International Petroleum Investment Co that state investment company 1Malaysia Development Bhd (1MDB) is in default could entitle buyers of the Malaysian company’s US$3 billion bonds due in 2023 to request immediate repayment. And unless the embattled fund has that kind of cash available, investors could fall back on a letter signed by Prime Minister Najib Razak stating that if 1MDB cannot pay, “Malaysia shall then step in to inject the necessary capital in the issuer or make payments to ensure the issuer’s obligation in respect of the debt are fully met.”

    1MDB failed to pay more than US$1 billion on a loan made last year by Abu Dhabi’s sovereign wealth fund, according to a London Stock Exchange filing. The 4.4% bonds have a clause that says if the company misses any payment larger than US$30 million, it triggers what is technically called an acceleration: a requirement for immediate repayment of the bonds.

    The debt was held by large institutional investors such as BlackRock and Fidelity until very recently, according to data compiled by Bloomberg. Such high-profile portfolio managers may have found reassurance in the letter of support attached to the debt documents as investigations into 1MDB’s finances coincided with near brushes with default.

    Malaysian history under Najib’s predecessors holds warnings for investors, however. Seven years ago, the government spooked a major port project’s bondholders by disputing their notes’ letter of support. At that time, lawmakers questioned the ballooning cost of building the Port Klang Free Trade Zone industrial park. Kuala Dimensi, the project’s contractor, sold almost RM4 billion (US$1 billion) of bonds to finance the development, all of which had letters of support from the Transport Ministry.

    A state investigation found such letters breached Malaysia’s Financial Procedure Act of 1957. The act says that “no guarantee involving a financial liability shall be binding upon the federal government, unless it is entered into with the written authority of the Treasury or in accordance with federal law.” Most of the project’s bonds have since matured, and were eventually paid in full.

    Yet the ghost of that denial of a letter of support haunts investors in 1MDB. The fact that the company’s own letter is signed by the minister of finance (Najib holds that post too) has given them some comfort. Still, the current administration said in 2014 it wasn’t responsible for all of 1MDB’s RM41.9 billion (US$10.7 billion) debt — without denying the validity of the letter.

    Unless 1MDB manages to remove the default sign now hanging on it, investors will have the occasion to test the strength of that support document. A default by 1MDB would be viewed internationally as a failure by Malaysia itself, so the chances are, the Treasury will make sure everyone is paid, as it did with Port Klang. Given the political sensitivity, however, don’t be surprised if in the meantime there is some questioning of the letter’s validity.

    All this is a useful reminder for investors that anything short of an outright guarantee can be challenged. Letters of support can be comforting when bonds are sold. In a default, they might be just letters.

    This column does not necessarily reflect the opinion of Bloomberg LP and its owners.

  3. Hajar Apr 16,2016 12:07 PM

    Dearest Tun,

    1. Tun, the ‘cash’ at BSI Singapore first transformed to ‘paper assets’, and later to ‘units = JUST UNITS’.

    2. I believe even ‘Pak Arab g*la’ would not return ‘RM 2.03 Billion – donated money’ to the ‘donor’.

    3. LHDN audited me twice. They asked me to provide (hardcopies) all evidences/supporting documents (receipts-zakat, other deductions, bank statements and S&P for my housing loan, etc.). LHDN even imposed a PENALTY on some amount that they claimed I did not declare (but, plus-minus, they made some mistakes in their calculations – they owe me). Wow! They (LHDN) are so strict towards the ‘rakyat marhaen’.

    4. Did DSN DECLARE the RM 2.6 Billion donation he received with LHDN (since he is a ‘Penjawat Awam’ / PM)? I believe no one was aware about the money DSN received in his private accounts before WSJ revealed it.

    5. If DSN did not declare the money (he’s a billionaire), then I believe it is an offense. Just look at his family’s lavish lifestyle – they are living beyond their means.

    6. This ‘donation’ case must be brought to court. Let the court decide. We do not need anymore stup*d answers from DSN & gang/1MDB.

    7. DSN must abide by the laws of this country like any other citizens. No exception.

    Thanks Tun.

    *** May Allah S.W.T. bless Tun and family ***

  4. HouseWife Apr 16,2016 1:13 AM

    Assalamualaikum Tun,
    DSN and gang pengipas2 sure like to give us shocks and distressing news in instalments. Tak suka la pak-pak menteri dan hulubalang2 dia yang dok bagi statemen defend big boss mereka. DSN ni tak ada mulut ka? Peguam dia suruh kunci mulut ka? Takut terlepas cakap ka? Ooo…inilah yang dikatakan DSN seorang panglima perang Islam, pada definasi mereka ialah seorang yang mesti tutup mulut untuk simpan apa2 rahsia untuk kelangsungan hidup perang politik dia…lain kata seorang PENGECUT!

    Saya perhati dia ni berani cakap defend diri apabila dia berada dikalangan orang ramai…orang2 dia yang dia rasa selamat. Bilalah dia ni nak naik sepentas dengan Tun dan berdialog dengan Tun face to face? Sampai bila DSN nak hide? Tengok Tun…berani sepentas dengan ‘musuh2 lama’ demi menegak kebenaran dan keadilan untuk rakyat dan negara, bukan untuk Tun beranak pinak. Agaknya Tun, kalau jadilah another forum Nothing2Hide pasti ramai datang macam ribuan orang datang ke ceramah Dr Zakir Naik, yang datang secara sukarela tanpa ‘habuan’.

    Tun, DSN ni minat main game ‘catch me if you can’ ka? Dia tak sedarkah he is already cornered, only time will bring him down to his knees and pray that the people will be lenient to him.

    Excuse me Tun, to Pn Sri Sense: Kalau Sarawak sekat saya, housewife the nobody memang nak cari nahaslah, kaum housewife bangkit mogok dapur tak berasap la. Walaupun ada yang pandang rendah pada housewife tapi tengoklah nanti ramai housewife di Sarawak dan Semenanjung keluar mengundi. Satu undi housewife is so so important. Sri Sense pernah pergi Pulau Santubong? Macam mana rupanya sekarang?

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you always. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. Take extra care and Thank you Tun.

  5. JPB Apr 15,2016 2:26 PM

    Dear Tun,

    My best regards and well wishes to you and your family. Despite all these obvious facts, when and how will we bring change to the leadership of our beloved Malaysia?
    We are all very tired and fed up with this whole situation. We are fed up being suppressed and bullied. Please do something to save us.
    Thank you.
    JPB

  6. Sri Sense Apr 15,2016 10:16 AM

    Salam Tun

    Nak jawab HouseWife. I terfikir juga sape lagi dilarang masuk Sarawak. You and I kena ka? Just kidding LOL 🙂

    Setau I belah Borneo, anggap sini semenanjung. Kalau pi Sarawak ka, Brunei ka, Sabah ka, depa kata kita orang Semenanjung. Depa tak kata kita orang Malaysia, depa pun tak kata depa orang Malaysia 🙂

    I pernah pergi sana, I think orang sana ok. I got Iban tour guide, nice guy. 🙂

  7. HouseWife Apr 14,2016 8:23 PM

    Assalamualaikum Tun,
    1MDB…oh! MDB…baru nak sedar jadi victim of $3.5 billion fraud ka? Disentap dengan hasil penyesiatan Swiss AG baru bangun dari lamunan ka, 1MDB? Selama ini dok deny deny deny dengan mengeluarkan statements saja tanpa dokumen sahih, dan menyalahkan konon difitnah oleh repot2 berita luar antarabangsa. Sekarang ni nak buat lagu mana, 1MDB? Nak cakap apa lagi? Jangan main silap mata pula dengan rakyat ye, 1MDB. Good luck in your defence, 1MDB eventhough nasi sudah menjadi bubur.

    The victims are we, the innocent Malaysians not you, 1MDB. We have been lied, deceived, cheated and robbed by the RM50billion 1MDB Chairman@receiver of RM2.6billion ‘gift’ into own personal account@Minister MoF@President of Umno@PM of Malaysia! What else? Sungguh menyedihkan dan memalukan! DSN, what are you going to do to remedy this?

    You DSN, blocked websites and canang lagu “Ini adalah konspirasi Tun dan media2 asing untuk menjatuhkan DSN dan kerajaan!”. No No Nooo…lagu ni dah basi!. Penggunaan cara licik untuk menipu, memperdaya, memesong rakyat tidak boleh pakai lagi. Rakyat cerdik dan semakin sedar.
    Tun doesn’t have to do all the hard work now. 1MDB is the subject of international investigations. The international investigator journalists are doing the good work to uncover such deceit. So brave of them not like most of ours. So sad. Tun did not ask for international intervention, it is you DSN@1MDB who brought the mess to their attention. If you are not happy with them, sue them all now.

    Now 1MDB, don’t go shredding any documents if you say you have been conned. The police will be doing their investigation. Jalankan tugas dengan tulus ye, Igp. If Igp ada any ‘relationship’ dengan sapa2 dalam dan luar 1MDB semasa penyesiatan harap jangan pilih kasih dan siasat mengikut rules of law of the country, bukan law sapa2 ye. Saya ni bukan pandai bab siasat foresic ni but do your investigation with dilligence, fair and just and without fear or favour, please police.

    Tun, still ramai lagi tak dapat berita sebenar sebab diberi ‘makan’ oleh mereka ini, dan saluran untuk menyampaikan berita kepada mereka disekat, dilarang dan ditutup, macam di Sarawak sekarang ni ka Tun? Election Sarawak ni boleh kata Election-adenan-syok-sendiri la. Dia berkuasa di Sarawak sekarang nak buat lagu mana. Semua guna kuasa kuasa ikut selera sendiri. Tun boleh masuk Sarawak ka, tak disekat?

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. Take extra care and Thank you Tun.

  8. Sri Sense Apr 14,2016 3:23 PM

    Salam Tun

    Berita semasa

    PKR man latest to be barred from Sarawak

    “Thank you, Adenan Satem, for putting me up for the night before sending be on a flight back in the morning,” PKR’s Penang exco member Dr Afif Bahardin wrote on Twitter.

    – Laaa kalau dah gitu baiklah tak ada election 🙂

    – See more at: http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/pkr-man-latest-to-be-barred-from-sarawak#sthash.X1TiZCdk.dpuf

    Jamal Yunos barred from entering Sarawak

    Red-shirt rally organiser Datuk Jamal Md Yunos has become the latest political personality to be barred from entering Sarawak.

    In a message to his media WhatsApp group on Thursday noon, the Sungai Besar Umno chief said he was stopped by Immigration upon landing in Kuching at 11.30am.

    – Dia pun? Habisla peluang Jamal Merah nak buka cawangan 🙂

    http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/04/14/jamal-yunos-barred-from-entering-sarawak/

  9. Sri Sense Apr 14,2016 12:55 PM

    Salam Tun

    FMT reported that TSMY kata orang UMNO tak faham isu 1MDB tu sebab susah nak suruh Najib berhenti.

    – hmmm jgn pening2, usah gelebah, ini semua taktik larikan duit, kalau tak faham boleh tengok rajah, masuk sini, buka sana, keluar sini, tup tup hilang. Public listed companies yang kaki kelentong pun rajin juga buat kerja macam ini, tau tau company kena bungkus. Majority shareholders kaya, minority shareholders gigit jari. 🙂

  10. Praxis Apr 14,2016 10:16 AM

    9. From legal point of view, believe he is vicariously liable, as when Employer is liable to even Pedestrains (public) who suffer injury due to negligence of even third party Contractors.

    From management science point of view, customers are pubic who suffer or benefit; actors are 1MDB and family who exert influence; primary business actvity one of transforming public debt into personal wealth; owner is PM who could have stopped it; wordlview justifying is GOLdman Sachs, JPs Morgan, Wharton,LSE, etc, under the pretext o financial engineering; environement that allowed is your proper use privatisation which here has been abused.

  11. umranrc Apr 14,2016 10:06 AM

    Salam Tun,

    Boleh dikatakan keseluruhan komen-komen yang dilontarkan disini menyatakan banyak salah laku telah berlaku tentang 1MDB setelah terbitnya lapuran PAC serta pendedahan selanjutnya mengenai syarikat bayangan di British Virgin Islands. Sedikit sebanyak ini menunjukkan pendirian kita yang menentang kemungkaran.

    Tetapi disamping itu, saya berasa amat kesian sekali dengan sebahagian daripada kita yang samada tidak mendapat maklumat yang tepat atau sengaja mahu memejamkan mata mengenai kecurangan ini. Sebagai contoh,

    https://youtu.be/6xOrthqm6tI

    Diharap adalah rakan-rakan yang berpengaruh boleh membuat penerangan yang jelas kepada orang ramai yang masih lagi kabur serta tidak mendapat kenyataan yang jelas.

    Terima Kasih Tun.

  12. nafeeznoh Apr 14,2016 9:23 AM

    Assalamualaikum Tun,

    Maaf mencelah sikit. Sebelum paper petang ni, sempat saya go through comment2 berbanding notes saya hahah.

    Seriously boleh sign atas dasar formality? Tanpa ada pengetahuan isi kandungan document? Ini bukannya kes sign blank paper. Apa yg peguam Bapa cuba bebel ni?? Kalau kes ni boleh diterima habislah silibus Business Law yg saya ambil before this kena buat balik. In the case of Bapa vs Atuk, signature of a person does not mean he have full knowledge of the document signed. LOL ini satu kebodohan!

    Bapa seorang panglima perang?? Atuk panglima perang saya percayalah! Gelaran Zmaj od Bosne, Dragon of Bosnia, yg Atuk dpt, itu baru betul panglima perang! Gelaran panglima perang zaman Islam dahulu kala!

    Paper saya pukul 2.. Atuk yg saya sanjungi dan sayangi, makin terang dan bersuluh, Bapa cuba memutar belit kenyataan! Media tak berwibawa Malaysia ni kekal menyokong membuta tuli. Taktahu ke dosa mereka bersubahat? Takkan nak tggu ahli keluarga yg lain dah susah nak mati, tamat tempoh pemerintahan Bapa, baru pemimpin yg lainnya nak ambil tindakan? Ini penjajahan kebodohan! Kalau dulu penjajahan kuasa luar boleh lawan, media sebagai satu cara menyuarakan semangat menentang kezaliman, kenapa sekarang tak? Nak tgk MHI pun menyampah! Buletin Utama pun sama! Mana pendirian mereka??

    Surat khabar sekarang pun sama! Malu! Malu! Malu! Suruh dorg ambil balik Sejarah SPM. Mula balik universiti, tgk balik semuanya, buta pekak, bisu ke apa??

    Tun yg saya hormati dan kasihi, semoga usaha Tun dipermudahkan oleh Allah dan dimurahkan rezeki segala hendaknya..

  13. noisearmitage Apr 14,2016 9:21 AM

    There no discrepancies in this current govt anymore. The govt was founded to protect people. Now its killing them. The govt right now is nothing but full with fools forged through a common bond of greed and lust for power. Its draining every bit of the hard earned taxpayer money till the last drop. We had paid the price with GST bullshit and others. Najib has bring down this country to its knee.

    One must know when time to go. If he doesnt, he may be stricken someday with one of the most excruciating pains ever endured by dictator err man: humiliation. Oh,boy, if that ever hits him, he will scream with agony. His scream will make the sounds in Dante’s Inferno sound like Barbie in Wonderland. Why najib such a fool – a tragic fools? Who knows?.

  14. Sri Sense Apr 14,2016 9:07 AM

    Salam Tun

    Pasal Najib sain dokumen tak baca, I wonder lawyer ke Najib ke yang inexperienced. Mana ada orang sain dokumen billion2 ringgit transfer tak teliti LOL 🙂

    Tun, I ada satu idea, apakata kita suruh Najib sain dokumen tranfer all harta benda dalam dan luar negara to us, kita hantar satu supermodel sengih2, mesti sain tak perlu baca LOL 🙂

  15. visitor673 Apr 14,2016 7:42 AM

    Replying to Faridina

    “Kalau Najib tak berani buat pungutan suara satu lawan satu dengan Tun, apa kata Tun cabar Najib buat pungutan suara bersandarkan baby masing2?”

    Pilih sila tanda _/ Tolak sila pangkah X
    1MDB [ ]
    Proton [ X ]

    Kita tengok siapa yang kena!

  16. sibotak Apr 14,2016 6:44 AM

    The Judiciary Sytem of Malaysia Today Failed
    That prevail the failure Malaysia & UMNO today

    Having A Dishonest , Incompetent Leader
    Having the PM and Finance Ministerial Posts
    Aboves all Hands On the Judiciary System also

    It is sure chemistry Malaysia , Malaysian will suffer under Najib Rule

  17. mofaham58 Apr 14,2016 4:03 AM

    Assalamualaikum W.Wb.
    Tun yg dikasihi,

    April 13 Malay Mail Online : ” Lawyer : PM’s signature on 1 MDB documents a formality, doesn’t mean he decides or knows all.”

    Very interesting. It will create a case precedent and will be good for the next culprit to do the same and escape with this case precedent.

    I believe many would agree that anyone who signs a document whether knowingly or not knowingly or without believing in its truth is still responsible for his signature and should be held accountable for his action. Worse of all if the person who signed the documents is the highest person in the hierachy such as an Advisor or Chief Advisor of the corporation. Denying it on whatever reasons whatsoever cannot be accepted. It will be even strange when huge amount is involved and the decision made affects a nation and the person deny responsibilty. How could this lawyer of the Prime Minister blatantly argued and recommended that the signatory cannot be held responsible or accountable for his signature…….Please. please, please don’t give an idiotic comment or statement on such a matter…..Don;t take that Malaysians are all so stupid as you are and buy your arguments…….

    Enough is enough man…..Even if you said that the PM is not responsible but please bare in mind that Malaysian don’t believe you….Especially me that I don’t beleieve you…….

    I have said it in my previous comment and i say it again that in my eyes WHOSOEVER had planned and involved in this horrible scandal and a party to this scandal I will regard them as BANGKAI BERNYAWA. 1 MDB scandal is a preplanned, premeditated and precalculated all the way and have all the contingency plans. One of the most popular contingency plan used is the RATIONALISATION PLAN as adopted by the government initiated by Najib perhaps proposed by the 1 MDB CEO. Whatever it is it is the SCANDAL OF THE CENTURY IN MALAYSIA which I have not come across in my life that the gravity of the scandal affects all Malaysian.

    It is therefore a correct move by TDM and the gang to issue a CITIZEN DECLARATION and SAVE MALAYSIA MOVEMENT. Perhaps in penal code citizen declaration should be equivalent to a CITIZENS’ ARREST although the scope of Citizens Arrest is limited. Perhaps when the times come with Institutional Reform please ensure this section of the penal code is amended and expanded. CITIZENS DECLARATION should SET A CASE PRECEDENT.

    Meantime do take care of yourself Tun and wish you well. May Allah shower you and your family with good health and iman.

    Hope to meet you again someday and if you are in JB on any program hope to be able to see you there.

    Wasalam.

  18. cruze Apr 14,2016 12:45 AM

    Alhamdulilah nampaknya kisah wang yang tak sengaja tersalur kepada anak tiri najib semakin mendapat pencerahan di mata rakyat.
    Saya hanya berdoa dan berharap semuga nama nama ini akan terheret sama atau di singkirkan dari senarai menteri kerana kedangkalan mereka, mereka tidak layak menjadi menteri kepada kita semua : hishamuddin, azalina osman, nurjazlan, ahmad maslan, nazri, rahman dahlan, salleh kruak, shahrizat, sahidan kassim, mas ermiyati, nancy shukeri, shahril samad,tk adnan, ayah dafi, dato mustafa, hasan pac, puad jarkasi, khairy, menteri besar kedah dan badan badan penyiasat yang berkaitan….

    Maaf…kami hanya mahukan pemimpin dan anggota keselamatan negara yang bijak, bersih, cekap dan amanah.

    Kami tidak perlu slogan 1malaysia yang di laungkan tetapi pada dasarnya masyarakat berbilang bangsa bersikap ke akuan dan kami bukan mahukan BRIM serta kami belum sampai masa untuk di paksa membayar 6% gst sepanjang hayat.

    Kami mahu pemimpin yang sebaliknya, kami mahu pemimpin yang cekap menguruskan rakyat, bijak menandatangi sebarang dokumen agar wang rakyat tidak lesap, kami mahu ptpn di teruskan untuk kemajuan anak tempatan dan kami mengharapkan anggota polis serta jakim menggunakan kuasa mereka membenteras judi kuda, kasino, rumah urut dan segala gejala sosial negatif agar malaysia maju, aman dan tenteram serta di kenali di seluruh dunia.

    Asalamualaikum Tun, terima kasih kami atas keikhlasan Tun terhadap rakyat walaupun ramai menteri yang mencaci serta menggelarkan Tun orang tua nanyuk termasuklah jamal skincan yang mahu meludah muka Tun tetapi menafikannya.

    Ya allah kau turunkanlah balasan kepada menteri2 kami yang tidak berhati mulia, kami rakyat yang tertindas memohon kepada mu…..

  19. novo Apr 14,2016 12:23 AM

    SALAM TUN.

    Mana rupanya orang yang bernama Datuk Ab Aziz Kaprawi. Bodoh benar ke dia ni dengan mengatakan Najib ni adalah “panglima perang orang Islam”. Memang menjadi dasar “penjilat” Ab Aziz Kaprawi ni akan jilat apa sahaja untuk mempertahankan kepentingan dirinya.

    Jilat dalam dan jilat luar.
    Jilat kiri dan jilat kanan.
    Akhir sekali jilat atas dan jilat bawah.

    Wahai! Penjilat Ab Aziz Kaprawi. Semua “panglima perang orang Islam” dari zaman nabi Muhammad setahu aku semua bini mereka menutup aurat. So isteri “panglima perang orang Islam” Najib ni di kecualikan ke dari tutup aurat ke. Nok cakap pasal islam tolong beradat sikit lah Ab Aziz Kaprawi. Sedap mulut mung je nak bagi title “panglima perang orang Islam” ke Najib. Suruh Najib menjadi “Panglima perang orang Islam” kat rumah dia dahulu. Jihad dengan suruh bini dia tutup sarang tebuan kat kepala tu dulu.

    Satu lagi perkara aku nak ingatkan kamu. Kalau didengar oleh Najib kamu bagi title “panglima perang orang Islam” kepada dia, pasti Najib akan bagi penampar free ke muka kamu. Siang – siang lagi, Najib dah mengaku yang dia berdarah “panglima Bugis” BUKAN “panglima perang orang Islam”.Kau senang – senang je nak ubah pengakuan Najib tu. So kalau kamu nak “menjilat” pun janganlah sampai contradict pengakuan dia.

    Selamat Menjilat untuk anda.

    Wassalam.

  20. Sri Sense Apr 13,2016 10:47 PM

    Salam Tun

    Nak share news

    Sarawak polls: SUPP disgruntled over direct Barisan candidates

    “While we do not agree with the concept of Barisan direct candidates, we have been overruled by the Chief Minister. We are disappointed at the allocation of the seats to Barisan direct candidates,” said SUPP president Senator Datuk Dr Sim Kui Hian.

    Read more :
    http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/04/13/supp-disgruntled-over-direct-barisan-candidates/

    Khairy agrees to football debate

    “Let’s do it for our football fans. Their voices should be our priority because we serve them and they have the right to know the truth about what is the actual problem facing Malaysian football,” Johor Crown Prince Tunku Ismail Sultan Ibrahim said in a statement on the Johor Southern Tigers Facebook page.

    Read more:
    http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/04/13/khairy-agrees-to-football-debate/

    TV3 to host April 19 Rahman Dahlan-Guan Eng debate

    “If other dates are proposed, TV3 has to make sure that the airing time of the debate does not overlap with our other commitments, especially several football games which will be telecast live by TV3,” said Media Prima Bhd Group Managing Editor of News & Current Affairs TV Networks Datuk Seri Mohd Ashraf Abdullah.

    Read more:
    http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/04/13/rahman-guan-eng-on-tv3/

    Goodnight! 🙂

  21. HBT456 Apr 13,2016 9:49 PM

    23. http://www.malaysiakini.com/news/337681

    24. If your skill worth 50 ringgit, dont act like you worth 500k myr.

    25. Was 1mdb a fraud, arul and tony?

    26. If 1mdb a fraud, it means the implementation of capital control by tdm a fraud too?

  22. Malaikat Maut Apr 13,2016 9:02 PM

    Salam Tun yang dikasihi,

    I like to add Tun.

    “If Pinocchio lies, then his nose grows” . The premise then “If and only if Pinocchio lies, then his nose grows”, the paradox remains intact! Then if we apply that here, it will be so long that he probably could use it to scratch his back.

    So make the lie big, make it simple, keep saying it, and eventually they will believe it. There are some of us, of more discerning intellect, who believe that it is reason for us to expect rational answers to certain probing questions concerning the 1MDB that may enter our minds from time to time. I mean why and why should we, as rational, intelligent, literate Malaysians and Human Beings, strain our mental faculties beyond the points of rationality, common sense, natural law and logic; distorting the contours of our brains in a vain attempt to make sense out of these nonsense?

    The Truth stands by reason of it’s own truthfulness. It needs no auxiliary supports. The proponents for Lies will advocate what requires us to actually twist the very fabric of normal thought processes in an adverse, abnormal way, to convince ourselves that somehow the Lie is really the Truth.

    The Lies will increase exponentially and as it gets bigger and bigger, the Lies reincarnate itself into truth. I say no. I say keep hammering till the lies and nonsense disappear and truth gets revealed. You can control Malaysia, but not Swiss, Dubai, Tokyo, Luxemborg, Hong Kong, USA, UK and Singapore.

    Sekian Wasalam Tun …….
    Esteem Regards

    M.M.

  23. RiaRz Apr 13,2016 8:54 PM

    salam tun & rakan2

    tak tahu lah nak cakap cmne lagi..Allah dah bagi kita akal utk berfikir, menyuruh kita amanah & adil menjalankan tggjwb yg diberikan tapi mengapalah kepala2 Raja2, AG, PDRM, SPRM, Media perdana buat pekak, menutup semua kebenaran yg jelas lagi nyata. yg pelik tu boleh tangkap semua yg verjuang

    rezeki kita bknnya dtg dari najib, ianya dari Allah. najib hanya memberi kita wang haram yg dia dah rembat sebagai dedak. tak tahu ke kesan dedak haram tu menjadi darah daging anak bini cucu cicit? kesannya bkn skrg.

  24. HBT456 Apr 13,2016 8:44 PM

    21. Whoever become pm you still have to work.

    22. My only wish for the local politicians is put the people above their their leaders and members.

  25. HBT456 Apr 13,2016 8:37 PM

    18. Dap can protect their supreme leader with rhetoric politics, takda masalah jugak.

    19. Yes, politicians can continue with the blame game.

    20. This continuation of blame game will only make the voters more mature in deciding the direction of this country.

  26. HouseWife Apr 13,2016 8:34 PM

    Assalamualaikum Tun,
    Tun, DSN ni dah go all out ka Tun? Dah desperate sangat ka? Macam nak cari tambah sokongan je…pak-pak menteri dan hulubalang2 sediada tak cukup kot. DSN ada kedudukan dan kuasa bolehlah create club sendiri…apanama…N87?..a group of friends and associates since his days in Umno Youth. Baru wujud ke dah lama? Dia dah mula berkempen…targetnya Tun, dah tak ada orang lain, siang malam asyik teringat Tun je DSN ni. Masa gathering tu bolehlah dia kelentong ‘friends and associates’ dia, bunyi ting tong ke apa ke tak tau la.

    Entahlah Tun, dia buat ‘parti jumpa dan makan’ macam tak kene je, apa impression orang luar? Mereka ni datang dengar dan makan je ke…atau dapat habuan ka? Entahlah Tun….
    Tun ada club sendiri ka? Kalau Tun buat gathering macam ni panggil ‘friends and associates’ from past years as PM, riuh rendah sekampong!…dengan serta merta Igp datang dengan garangnya suruh ‘all stop eating!’ atas alasan ia akan jejas ketenteraman awam, agaknya la seperti Igp guna kuasa dia batalkan majlis ilmu Dr Zakir Naik di UTeM.

    Tun, apa Tun cakap, apa Tun tulis, apa Tun buat, mana Tun pergi, sapa Tun jumpa, semua mereka nak tahu, mereka teropong dari dekat dari jauh. Mereka akan mempergunakan segala maklumat mereka dapat dan spin sini spin sana untuk jadi senjata kelentong si Ketua Putar Belit. Tun tentu sedar dan Tun pun tahu, anyway hati-hati ye Tun.

    Tun, so what’s going on? Reuters reported from London that IPIC nor its unit Aabar Investment PJS has any links with Aabar BVI? 1MDB says it paid billions to Aabar BVI recorded and audited. IMDB does not want to acknowledge or admit it has been paying billions to the wrong…fraud?… Aabar-intentionally or otherwise. Since 1MDB is government-owned so the shareholders are the taxpayers, the citizens of this country. Do we have to foot the bill for this deceit, dishonesty and fraud? So, where is the money now Tun? Who has taken the money? Anyone knows?

    Why are we common people have to be the victims? Go catch the wealthy, the powerful, the famous who stashed their assets offshores or what is it..in shell companies?…to hide money from the tax office. Get them! Haul them! They must be law abiding citizens like us commoners and PAY TAXES!
    The government of today must do financial transparency reforms and create a commission to propose more measures.
    Tun, I hope we have good honest law abiding super rich super wealthy and influential oblige-to-pay-taxes Malaysian citizens and not dodging like super criminals.

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Tun. May Allah grant you wealth in health, happiness and knowledge. Take extra care, dear Tun and Thank you.

  27. HBT456 Apr 13,2016 8:29 PM

    16. Hajar can continue to sayangkan tdm, takda masalah.

    17. Its a free country.

  28. faridina Apr 13,2016 8:25 PM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Pernah dahulu kami kaitkan orang jenis ini akan mencuri dan terus berbohong bagi menutup segala salahlaku hinggakan pepatah Melayu pun terpaksa dibohongkan bagi mematuhi kehendaknya.

    Penat orang dulu2 bermadah katanya;

    Siakap senohong..
    Gelama ikan duri..
    Bercakap bohong..
    Lama2 jadi pencuri..

    Senang2 Najib madah berhelah;

    Paus ikan duri..
    Gelama ikan senohong..
    Puas mencuri..
    Lama2 jadi pembohong..

    Namun rakyat tidak semudah itu dibohongi;

    Paus ikan senohong..
    Gelama tuka ikan sembilang..
    Puas membohong..
    Lama2 pecah jua tembelang..

    Setinggi2 kesyukuran terhadap Allah s.w.t kerana mengurniakan ayahanda Tun kesihatan yang baik dan panjangnya usia Tun masuk ke dekad yang kesepuluh bersebab tidak lain dan tidak bukan bagi memastikan rakyat negara ini mendapat pembelaan dari rejim Najib dan ayahanda Tun tidak akan mengalah sehingga Najib diturunkan dari takhta.

    Seperkara lagi ketajaman minda Tun tiada tolok bandingnya dan sekiranya digabungkan otak Si Najib dan otak2 menteri2 kabinetnya belum dapat menandingi kebijaksanaan dan ketajaman minda Tun seorang.

    Kami pernah mengulas bahawa kalau dahulu kita pernah bersatu menolak penjajah tapi hari ini kita dijajah oleh rakyat sendiri melalui rejim Najib dan campur tangan asing dan bekas penjajah bukan permintaan kita tetapi naluri wartawan asing yang gemar membongkarkan sesuatu skandal atau salahlaku apatah lagi melibatkan sistem kewangan dan perbankan negara2 mereka sendiri, lebih2 lagi dalam negara ini semua saluran telah ditutup atau dikuasai rejim Najib jadi rakyat hilang harapan dan hanya boleh pasrah.

    Lebih mengejutkan ayahanda Tun sanggup buat homeworknya sendiri dan mengeluarkan senarai 53 media cetak dan elektronik negara luar yang melaporkan tentang Najib dan skandal 1MDB serta derma 2.6 billionnya.

    Dulu masa ada Sarawak Report dan WSJ sahaja tidak mahu saman sekarang gerenti tak tersaman sebab senarai ini akan pasti bertambah hari demi hari.

    Kemudian Tun mempersoalkan keberkatan tajaan umrah dan haji melalui syarikat penyamun 1Malaysia di bohongi.

    Kami tak kisah mana2 syarikat nak menaja orang sebagai tanggungjawab sosial korporat tetapi masalahnya syarikat sarat hutang ini sendiri mempunyai masalah aliran tunai, tiada keuntungan langsung dan tak mungkin layak membayar cukai korporat dan zakat sebab nak servis faedah pun terpaksa meminjam.

    Kalau nak menaja sekalipun biarlah ada aliran tunai dan ada lebihan barulah afdal bukannya bertujuan untuk mencuci dosa atau duit dengan mengaburi mata rakyat supaya rasa terhutang budi dan sekaligus masuk perangkap 1MDB yang banyak sangat aktiviti pengubahan wang haram.

    Ini bukan tanggungjawab sosial korporat namanya ini tanggungjawab so Sial keparat.

    Habis kisah umrah Tun menulis pula tentang Proton yang dikritik hebat rejim Najib termasuklah Mustapha kelate mulut lebar yang tumpang semangkuk beri komen negatif walaupun ramai orang kelate dari pengurusan atas sampai ke bawah cari makan di Proton. Sebut cari makan je teringat pulak kat Hassan budak jaga lembu dari Rompin. Mustapha budak 1st class honours senyap je pasal tadbir urus songsang 1MDB sebab mungkin mulut lebarnya penuh dedak nak cakap takut tersedak pula, so diam2 sudah.

    Tun mudah sahaja sebagai no nonsense person dan jenis walk the talk beri maklumat kewangan terperinci Proton dari 1985 hingga terkini. Keputusannya semua sedia maklum ialah ada LEBIHAN sumbangan di pihak Proton sebanyak RM 10,273.6 juta atau lebihkurang RM 10 billion selepas 30 tahun beroperasi dibandingkan 1MDBaby Najib nak masuk 7 tahun sekarang baru ada hutang terkini atau terkumpul RM 50 billion :(.

    Kalau Najib tak berani buat pungutan suara satu lawan satu dengan Tun, apa kata Tun cabar Najib buat pungutan suara bersandarkan baby masing2?
    Pilih sila tanda _/ Tolak sila pangkah X
    1MDB [ ]
    Proton [ ]
    Kita tengok siapa yang kena!

    Lepas itu kenapa deklarasi kenapa tidak undi tidak percaya, dah diterangkan bahawa semua saluran dah tersumbat dengan dedak maka DR sahaja jalan keluar yang ada itupun kalau Raja tak tersedak jua.

    Ada orang kurang pandai tapi pandir cakap kalau harapkan penyokong Tun tanpa kerjasama pembangkang nak dapatkan penuh 1 bakul motorsikal pun payah, sungguh melucukan apa kata Tun letakkan link DR di wall blog ini nescaya saiz bakul motor kawan tadi mesti sebesar lori hahaha..

    Najib tak payahlah nak madah berhelah sangat, mengeluarkan mutiara kata kunun dan apatah lagi beri nasihat pada rakyat marhaen sedangkan dia sendiri bayar berbillion untuk dapatkan nasihat dari punahsihat luar!

    Akhirnya 1MDB terjawab semua dah tahu jalan cerita dan ending nya bagaimana diriwayatkan oleh Hassan budak jaga lembu hari-hari cari makan.

    Cuma kami nak perturunkan di sini sedutan ucapan Pee M Najib yang paling meloyakan dan dimuntah @ Invest Malaysia ke 12 di KL pada 12/4/16 boleh tonton di Staronline.

    “In years to come there will be a real legacy of 1MDB. There will be one is remembered and history will show that the shameful political motivated allegation made to un sit the democratically elected government were false”.

    Sila komen wahai para komentator sekalian huhuhu..

    Sekian wasalam Tun.

  29. HBT456 Apr 13,2016 8:25 PM

    10. http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/04/13/supp-disgruntled-over-direct-barisan-candidates/

    11. Good decision, supp.

    12. The earlier you let go, the better it would be for sarawakians.

    13. In next pau, if dsn is brought down in pau, let yb zahid ahmad become the next pm.

    14. Let him build kl118 with zakir naik’s influence.

    15. Pepatah melayu marah nyamuk, kelabu dibakar.

  30. Malaikat Maut Apr 13,2016 7:56 PM

    Salam Tun yang dikasih,

    Excerpt from the Article “Lawyer: PM’s signature on 1MDB documents a formality, doesn’t mean he decides or knows all”

    KUALA LUMPUR, April 13 — Prime Minister Datuk Seri Najib Razak’s signature on 1Malaysia Development Berhad (1MDB) documents was merely to meet corporate governance requirements, his lawyer Datuk Mohd Hafarizam Harun said today.

    Mohd Hafarizam said the signing of the documents do not necessarily mean that the prime minister has knowledge of or makes the decisions on 1MDB matters.

    “It’s just like a formality, you just have to go through the process, because it is operational in the sense without the signature of the prime minister, Article 117 is breached; therefore corporate governance is not complied, that’s how I look at it.

    “But it is not something to be read that the prime minister decides almost everything in 1MDB, I’m sure he doesn’t know what’s happening because the board of directors are entrusted about it,” he told reporters when met at the court complex here.

    Mohd Hafarizam was referring to Article 117 of 1MDB’s Memorandum and Articles of Association, which states that the prime minister must sign on any deals by 1MDB.

    The lawyer explained that Article 117 is just an operative clause, giving the example of public-listed firms where directors would have to sign off a circular resolution to fulfill corporate governance requirements and stressing that those who give their signatures may not know why the documents were required.

    “But importantly the question is who made the decision, signing a resolution is the end of the process, the one you should be looking at is how was the decision made?

    “It’s not the prime minister who made the decision(s), it’s the board of directors of 1MDB,” he said.

    When we put our Signature on a dotted lines, we have to assume responsibility to read the document before we do so. This is not a trivial matter, it is dealing with the Country’s Money and Investment.
    I don’t know if the lawyer is really serious about the statement he is making, because this quite a serious implication to Najib’s professional integrity as much as we want to believe that it is formality, nobody sign for something quite so blindly with no expectation of the ownership of a piece of document.
    In other words, Najib’s signature is not relevant, if so, why did he put his signature. And if he did put his signature, why didn’t he read the documents before he does so? We are not asking for his Autograph here. Credibly this is the worst kind of excuse that could be given, that someone signed the document, any document, and did not mean to do so because he is just going through motion. ARE YOU SERIOUS HAFARIZAM?

    So 2 conclusions, can be made

    1) He didn’t read what he signed for, which is really embarrassing as the Head of the State, you sign for something blindly. So then you better start checking all the documents Najib signed from now on, because he never reads it before signing them.

    2) Without his presence and authority, it the transaction or sealed document would still be valid.

    Sekian

    Wasalam Tun yang kami hormati.

    Esteem Regards

    M.M.

  31. adelheid Apr 13,2016 5:46 PM

    Dear Tun,

    Salam sejahtera Tun Dr. Mahathir yang dikasihi.

    Tun. How could we have let Najib and his government drag us all like fools all this while. Not only have we been lied to, cheated, robbed, we are forced to pay for GST, transportation fares hiked, our cost of living made higher than we can bear.

    We have all been taken for a ride by the son of a b*tch. I think Najib is the most heinous individual to be entrusted with such position as administrator of a nation country. Please don’t believe that he is such naive as not to know the goings on in his baby 1MDB or that he is a blind signatory to all the dealings 1MDB had made with fake companies. Aabar Investment PJS Limited is confirmed not Aabar Investment PJS, so is the other company Blackstone Asia Real Estate Partners not from the Blackstone Asia Group. And God knows what other fake companies have been created by Najib and his associates to con all of us!

    Kita semua sudah kena tipu oleh orang ini. Orang ini penipu, pencuri. Beliau tidak bergerak bersendirian Tun. Saya percaya beliau ada rangkaian network orang-orang beliau, termasuk isteri dan anak tiri beliau. Mereka licik sebab memang biasa buat kerja sebegini. Najib sambil jadi Perdana Menteri beliau juga mempraktikkan kleptocracy, mencuri dan menggunakan sepenuhnya hasil mahsul dan sumber negara untuk menjana serta mengumpul kekayaan bagi diri beliau, keluarga serta kroni terlibat.

    Najib is a kleptocrat. He has been without people noticing before. And he will be for as long as he has the power. We are all being sucked and drained out of our life. And yet Najib can still manipulate everyone and everything! We all have to go with the flow with him! Don’t let this sick man get away with all his hideous insidious agenda! He is no warrior for the malay. He is not a sincere person Tun. He divides people. He manipulates. He cheats and uses for his own pleasure. He cheated before and he almost always got away with all he had done. Please make sure he does not get away this time!

    Tun Mahathir, I feel very angry with this Najib Razak because he has cheated Malaysians, he has been using the nation’s resources to enrich himself and his family. He does not deserve an exile! He deserves to be tried accordingly and ultimately be put behind bars. With his wife his other half and all those people having a part of the play with him.

    Take good care dearest Tun Dr. Mahathir. My prayers with you and Tun Dr. Siti Hasmah, always.

  32. zulu Apr 13,2016 5:02 PM

    https://swk.global.ssl.fastly.net/2016/04/deadly-development-in-abu-dhabi-for-najib/

    Seems like the family as whole is corrupted…

    He created an image in Malaysia right now where if anyone speak about the scandal or against him, they will be arrested…but in fact this is not the case, opposition is breeding fast. This happened during the rule of Nicolae Ceausescu in Romania.

  33. STEVE8562 Apr 13,2016 4:09 PM

    ABRAR INVESTMENTS PJS LTD IS A FAKE COMPANY.1MBD HAS BEEN DEALING WITH A FAKE COMPANY.NOW 1MDB SAYS THEY ARE GOING TO TAKE LEGAL ACTION AGAINST A FAKE COMPANY.
    WHAT A SHAME??????? THE WHOLE RAKYAT HAS BEEN TAKEN FOR A RIDE.

  34. noisearmitage Apr 13,2016 3:59 PM

    Pemimpin bila ditegur rakyat, dia tak mahu dengar.
    Bila datang PRU, pemimpin buat muka 10 sen (minta sokongan).
    Lepas dapat kuasa, pemimpin kayakan kroni dan anak bini.
    Duit cukai rakyat dia buat belanja mewah sana sini.
    Belanjawan mengalami defisit (budget lari).
    Habis satu negara lembab ekonominya.
    Menteri Kewangan keluar TV salahkan Amerika.
    Rakyat terus percaya, beriman dengan alasan itu seadanya.
    Harga barang meningkat dengan alasan inflasi meningkat.
    Rakyat susah nak cari makan lalu, berhutang. Menteri naik gaji.
    Gaji minima rakyat minta, menteri asyik kaji sampai muntah tak sudah.
    Rakyat sakit hati, lalu turun protes
    Najib kata tak perlu ke jalanraya, gunakan saluran yang betul.
    Bila nak masuk TV, kena sekat.
    Bila ajak berdebat, dia lari.
    Sudah itu, pemimpin belasah duit cukai rakyat?
    Bukankah 1Malaysia rugi?

    “HUBAYA, HUBAYA, BAHAYA DARI PUTRAJAYA!”

  35. nafeeznoh Apr 13,2016 3:57 PM

    Assalamualaikum semua,

    Minta maaf Tun mencelah sedikit, esok last paper saya hehe, minta dipermudahkan urusan untuk saya menjawab esok, paper Credit Management. Mungkin BOD dan Credit Manager 1MDB boleh ambil paper ni di waktu akan dtg.

    Sekian semua, terima kasih Tun.

  36. nafeeznoh Apr 13,2016 3:40 PM

    Assalamualaikum Tun,
    Terima kasih buat wajaperak kerana sudi berkongsi ilmu dan pengetahuan..

    Anak muda sekarang, ramai je yg lebih kpd kehidupan sosial mereka.. Instagram, fb, wechat sebagainya lagi nampak penting berbanding keadaan negara. Rata2 kalau saya nak sembang pendapat mereka terhadap ekonomi negara, mereka tak minat walaupun ambil bidang dibawah fakulti pengurusan perniagaan. Mungkin situ dpt dilihat ilmu hanya untuk assignment.. Saya bukan pandai sgt orgnya.. Kadang apa yg lecturer ajar takfaham, saya try hubungkan dgn beberapa situasi yg membolehkan saya faham.. Tu yg biar merasa sendiri biar faham sendiri kot? Hehe lepastu.. Bukan taknak tolong kawan2.. Tp kalau kelas pun taknak dtg, tp bila hujung2 nak final atau test, baru nak berhempas pulas minta saya kongsi ilmu.. Rasanya itu cuma bagi tujuan melepaskan diri demi mendapatkan markah yg baik shj..

    Satu bendalah yg saya nampak dari zaman sekolah menengah sehingga ke universiti, kerajaan ni bg BR1M, buat apa undi pembangkang yg tak bg apa2? Anak2 muda BR1M ni lah guna beli hp baru, shopping sakan.. Dah mcm bukan bantuan pula. Saya pernah kena marah sbb komen dkt ruangan penyokong BN pasal BR1M ni huhu. Mana2 yg pegang kerajaan mmg tanggungjawab dia lah untuk bantu rakyat bukan? Kalau dah bukan dlm kapasiti pembangkang untuk bantu, mcm mana lg nk tunjuk? Yg ada akses kpd duit rakyat mestilah kerajaan, yg dipulangkan tu pun duit rakyat.. Kenapalah ramai anak2 muda berpendapat, sokong kerajaan kalau nak senang.. If nak anggap kerajaan pemberi rezeki? Mcm menyekutukan Allah pula bg yg Islam..

    Nak ikutkan IPTA, susah berpolitik ni.. Just ikut arus je.. Tp ramai lg mahasiswa yg mula sedar keadaan negara sekarang dan suara mereka kian didengari.. Bukan ke penting golongan belia dlm sesebuah negara itu sendiri? Harapnya.. Diberi tunjuk ajar juga dari mereka yg berpengalaman.. Jgnlah sampai timbul ajaran sesat pula.. Naya nnti hehe. Lagi sekali terima kasih wajaperak kerana berkongsi ilmu dan pengetahuan.

    Terima kasih Tun.. Semoga dipermudahkan segala urusan Tun hendaknya..

  37. zulu Apr 13,2016 3:15 PM

    Things would have been different if Najib resigned when people started to talk about this scandal, but he made huge mistakes in subsequent days, thinking that the issue can be tackled easily. Clearly he sprinkled sand on his head instead. Now people in Malaysia and outside got enough proof that he and his family members played a lot with people money.

  38. zulu Apr 13,2016 2:49 PM

    Based on news, those foreign agencies investigating Najib’s scandal may soon charge sheet Najib and get court order to arrest him when he steps on their soil. This law which exists in many EU countries, permits officials to arrest a foreigner, irrespective of their position/diplomatic immunity.

  39. Othaman Ahmad Apr 13,2016 2:33 PM

    The Legacy how they have gone down in history & will be remembered at all times.
    Legasi tercatat dalam sejarah yg akan dikenang sepanjang zaman.

    Lee Kuan Yew:
    Made Spore from 3rd World Country to 1st Word Class Nation.

    Tun Mahathir
    Progressed forward & Transformed Malaysia from 3rd Word Country to be on par with Spore.

    Rosmah & Najib:
    Their bullshittings leaped backward to Deform Malaysia into the Worst 3rd World Country.

    Malaysia is now 3rd World Country with Third World Institutions, such as the police, anti corruption agency, attorney general chambers, parliament, universities & local govts.

  40. novo Apr 13,2016 12:29 PM

    Salam Tun.

    Banyak pula duit 1MDB yang Najib kena kira tu. Pasal tu lah Najib ajak BOD 1MDB tolong kira bersama – sama. Nak senang kerja kerana Najib ni PEMALAS orangnya. Lepas je habis kira duit dan didapati tak cukup 10 sen terus je semua BOD 1MDB kena tuduh sebab Najib takut bini dia marah bila tahu duit tak cukup. Bini dia amanah orang nya dan tak suka Najib di tipu oleh orang lain selain dari dia.

    Wassalam.

  41. novo Apr 13,2016 12:19 PM

    Salam Tun.

    Jijik rasanya telinga aku apabila mendengar Najib bercakap pasal Ekonomi Malaysia.

    Terbit je dari mulut Najib pasal ekonomi maka terbayang di mata ini Najib sedang kira duit 1MDB.

    Wassalam.

  42. novo Apr 13,2016 12:11 PM

    Salam Tun.

    daeng, senang kata Najib amatlah tidak layak menjadi Perdana Menteri Malaysia. Nak pimpin kita konon! Jauh panggang dari api atau jauh panggang dari babi yang hendak di panggang.

    Aku, perjanjian sewa rumah aku pun aku baca sampai habis baru sain. Malaun ni sekor, nak baca pun malas. terus sain je. Sifat inilah yang membuat beliau senang di tipu oleh bininya?

    Money grow on trees – orang putih kata
    Money grow on 1MDB – Najib kata

    Wassalam.

  43. BabaArne Apr 13,2016 11:40 AM

    Assalamualaikum Tun,

    AG tak terima kertas siasatan dari polis, Keterangan dari SPRM dan Gabenor Bank Negara dirumuskan tidak perlu tindakan susulan kerana tiada salah laku jenayah, takkan PAC dengan nisbah 8 ahli kerajaan 5 pembangkang dipengerusikan oleh ahli parlimen yang baru dapat kerusi dan jawatan nak bantah AG pula.

    PAC ni kan kita dari dulu di kenali sebagai Rubber Stamp, bukan ada kuku pun. Apa yang kerajaan putuskan cuma perlu cop sah saja, nanti memandai-mandai bangkang, pengerusi hilang jawatan pula.

    Tentang peguam atau penasihat undang-undang nak ambil tindakan saman terhadap akhbar luar negara kita lupakan saja. Mereka pun tahu, kalau mereka benar dah lama mereka dah songket akhbar atau media asing ni, lagi pun mereka tahu akhbar lebih-lebih lagi dari Amerika seperti Washington post atau NY Times memang ada track record mendesak President meletak jawatan (Richard Nixon) atau menghebahkan skandal rasuah polis New York dengan artikel yang disiarkan, media asing ni lebih berwibawa . Bukan macam media arus perdana kita, cuma ikut arus saja.
    Kalau arus tu menuju ke neraka depa dayung sama-sama. Kalau tak ikut nanti kena piuh telinga atau tak merasa nak pakai gelaran datuk atau datuk Seri dan seterusnya. Macamlah gelaran ni diterima pakai di akhirat nanti.

    Lagi satu sebab mereka tak akan saman kerana dengan keterangan yang media asing ni kemukakan di perbicaraan nanti, silap-silap bukan defendan yang kena masak, silap-silap plaintif pula yang hangus kena rebus. Penasihat kata buat apa nak cari penyakit.

    Jadi ayat yang selamat digunakan sekarang adalah semua kena hormati mandat yang rakyat beri ada lagi dua tahun, padahal masa suruh pak lah turun dulu tak tunggu pun mandat rakyat untuk pak lah tamat. Jadi sementara tunggu mandat rakyat PRU 13 ni tamat…………………….. tuan-tuan isilah sendiri ruang kosong tu.

    Terima kasih Tun semoga sihat sejahtera.

  44. Fariq Islam Apr 13,2016 10:40 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Kini, tibalah masa kerajaan meneliti sistem pentadbiran Negara. Kita harus mempraktiskan pengasingan dan pengagihan kuasa yang lebih rapi, di mana,
    a. Seseorang pemimpin tidak harus menguasai pelbagai portfolio, sehingga meletakkannya di dalam kedudukan diktator;
    b. Badan-badan peneliti harus berfungsi tanpa campur-tangan politik seperti SPRM, Bank Negara dan sebagainya;
    c. Khazanah Holdings telah lama wujub, untuk mengurus pelaburan Negara. Tak usahlah adanya 1MDB;
    d. Salah-laku pemegang jawatan tinggi dalam sektor perkhidmatan awan tidak harus ditoleransikan. Kita sering dengar salah-laku yang dilapor oleh Jabatan Audit Negara, namun tiadanya tindakan menghukum yang setimpal. Ketua-ketua yang terbabit harus dipanggil-jawab dan dibuang kerja jika disabit kesalahan, untuk mengikis gejala kotor dan haram.

  45. wajaperak Apr 13,2016 10:09 AM

    Assallammualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan..
    [nafeeznoh]

    Saudara..kebenaran itu pahit..Jadi kebanyakan ‘orang-orang tua ‘ ( saya pun ) keberatan nak tunjuk ajar orang-orang muda..Biar mereka rasa sendiri..Atau buat ajaran sesat ikut kepala otak sendiri..:))

    Sebagai seorang pelajar tentu saudara tahu prinsip asas bagi pendidikan ‘tertiary education’ adalah pertukaran maklumat.Pensyarah saya pernah berkata..

    “Kami di sini membantu anda untuk membimbing,bukan mengajar seperti di darjah satu”..Membimbing di sini bermaksud hanya memberi panduan apa yang perlu di lakukan dalam usaha mencari ilmu.Kebanyakkan mahasiswa di Malaysia tidak peduli akan keperluan ilmu itu sendiri.Yang penting bagaimana siapkan assignment ( salin,fotostat,copy,bayar,pujuk dan lain-lain ).

    Intipati ilmu itu sendiri tidak diperdulikan melainkan ‘core knowledge ‘ seperti bidang perubatan dan ketenteraan.

    ‘Dosa’ najib yang terbesar ialah memperdayakan rakyat.Dia memecahbelahkan perpaduan rakyat yang susah payah di bina oleh pemimpin-pemimpin sebelum ?Tun ? Abdullah Badawi.

    ‘Dosa’ beliau yang lain ialah membiarkan rakyat marhaen menderita seperti penoreh getah,peladang,nelayan,pekerja-pekerja kilang dan kuli-kuli seperti saya.

    Keperluan asas kemudahan kesihatan dan perubatan jangan sekali-kali diganggu-gugat walau apa jua alasan sekali pun.

    najib mengabaikan kemudahan asas perubatan dan kesihatan dan ini cukuplah menunjukkan betapa ‘tidak bijaknya seseorang pemimpin’..

    Tun seorang Pegawai Perubatan.
    Betapa sukarnya tugas ini tidaklah dimengertikan oleh orang-orang yang tiada kemahiran klinikal.

    Saya rasa pendekatan permasalahan ini perlulah dilihat dari perspektif

    KLINIKAL..

    Terima kasih Tun.

  46. amd trmz Apr 13,2016 9:33 AM

    SULTAN AL NEJIB

    Ibarat sultan menitah sesuatu, tiada dokumentasi, tiada rekod, tiada minit mesyuarat. Tetiba memanda menteri disalahkan, dihukumi. Nejib sebagai sultan one n di bee, apakah rekod kenyataan anda, arahan anda dimana???. Tetiba anda KAMBING HITAMKAN bekas ceo one n di bee. Adakah Pee A Sii tidak siasat kenyataan anda, arahan anda, perintah anda?????????

    SULTAN AL NEJIB NUAN NUAN IBNI ALMARHUM SULTAN ABDUL ROJAK SHAH
    Nejib bersultan dimata, beraja dihati

  47. malaysian1000000 Apr 13,2016 9:21 AM

    Salam,

    Sekarang kita faham lah kenapa masa PAC minta statement untuk off-shore banking 1MDB tidak mahu beri. Audit 1MDB dengan mandat PM boleh tangguh sampai 6 bulan. Menipu rupanya. TERANG LAGI BERSULUH tidak boleh selindung lagi.

    Seriously berapa ketirisan sebenarnya, sepanjang 6 tahun berkuasa hutang negara sampai bertambah 500 billion@lima ratus ribu juta@500,000,000.00 billion. Setengah Trillion. Setakat FDI untuk sukuk pertama 5.5billion@1% daripada hutang. Berapa banyak sukuk nak cover. 100 sukuk? Itupun kalau hutang tidak bertambah.

    Macam mana orang ramai tidak panik, belanja negara besar. Dana – dana awam pun sudah “disentuh”. Pembangunan strategik luar negara mana yang kerajaan kita buat ni. Yang dah ada pun terjual. Nasib baik TUN dah privatize banyak GLC sebelum TUN resign. Kalau tidak, semua boleh tergadai. Takkan lepas ni nak dijual semua GLC.

    Kalau macam inilah, gamaknya rakyat Malaysia yang tinggal dalam Malaysia ialah blacklist PTPTN, bankrupt person, UMNO totok ajelah. Yang lain migrate.

    Arab kena tawan dengan peperangan, Malaysia kena tawan dengan kebodohan badut – badut.

    TQ

  48. sibotak Apr 13,2016 9:14 AM

    The Failure of 1MDB is a Failure of Najib Razak
    He is the Founder He is the Player

    Why Fail ?
    What is 1MDB ?

    Having Najib irresponsible of his responsility is the answer to most of Najib Failure
    These will Bankrupt Malaysia sooner .
    Looking at how he submits himself to Singapore at Malaysia expense
    Is another indication Najib is a Horrible Irresponsible leader

    Simply Najib does not Fit to be PM
    He is simple minded , very splendid leader ,cares for himself
    He has to go or be kick out

  49. malaysian1000000 Apr 13,2016 8:34 AM

    Salam,

    Sekali imbas, sebiji kes Scorpene dulu. Jika Aabar BVI yang salah, pelik kerana belum ada apa-apa tindakan diambil oleh kerajaan Malaysia. Ini kes fraud besar-besaran yang dilakukan oleh syarikat off-shore dengan niat memperdaya kerajaan negara Malaysia dengan pelaburan dana awam.

    Atau, Kerajaan Malaysia memang menghalalkan perkara ini kerana komisen sudah dapat.

    1 soalan, tanah TRX yang dijual oleh Edra kepada IPIC itu adalah kepada “real IPIC” atau “fake IPIC”. Kau jangan cari pasal Jibby, duit dah bagi, tanah pun kau nak bagi.

    Ini lah kes membangsatkan Malaysia namanya. Tolonglah dakwa Jibby ini. Jika dalam Malaysia tidak boleh, at least bawa kes ke Singapura. Aku memang teringin nak tengok Jibby and gang meringkuk dalam penjara. Tapi sebelum itu, bagi setiap rakyat Malaysia ini LEMPANG BUAYA si Jibby ni, sekali pun jadi lah.

    TQ

  50. daeng Apr 13,2016 6:45 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Setuju dengan kenyataan Tun ini dan setuju juga dengan kenyataan Novo.

    Najib sememangnya bod*h dan banyak diperbodohkan oleh pengerusi dan lembaga pengarah 1MDB.

    Bukan disitu saja jika kita perhalusi isu-isu yang berbangkit di bawah MARA di Australia juga diperbodohkan oleh Anuar Musa, isu di KBS juga diperbodohkan oleh Khairy Jamaludin, isu pembalakan haram di Pahang banyak diperbodohkan oleh manusia satu negeri dengannya, isu Altantuya diperbodohkan oleh isterinya, isu pentadbiran negara diperbodohkan penasihat yang dibayar khas dari luar negara, isu politik negara diperbodohkan oleh Hadi Awang dan banyak lagi.

    Kebanyakan kebodohan Najib terserlah kerana orang berkepentingan sedang menggunakannya. Dia mahu ambil tindakan tetapi takut orang lain akan mengugutnya dengan kesalahan “hutang” yang keliling pinggang. Maka wujudlah istilah “aku jaga periuk nasi kau, kau jaga periuk nasi aku”.

    Saya nampak kebijaksanaan Najib adalah menipu rakyat. Menggunakan kedudukannya, menggunakan media yang dikawal kerajaan untuk kepentingan peribadi, menggunakan menteri-menteri haprak di bawahnya untuk menjaga nama baiknya tetapi semua pembohongan Najib dan menteri-menterinya dimanipulasi kepada fitnah orang lain terhadap Najib.

    Ianya jelas apa saja isu Najib akan berputar 180 darjah dan Najib akan menjadi bersih dan tidak bersalah ????

    Saya berharap selepas PRU14 Najib akan diadili dan dipenjarakan atas semua salah lakunya sebagai penjawat awam no satu negara.

    Insya Allah.

  51. mofaham58 Apr 13,2016 3:29 AM

    Assalamulaikum W.Wb.
    Tun Dr Mahathir yang saya kasihi,
    Cerita tentang 1MDB ini memang sangat berat. Memang Najib telah menggunakan segala saluran dan cara yang ada dengan licik nya untuk menyelamatkan diri nya dari di tangkap. Dia seorang yang licik dan diktator. Ngaku tak ngaku dia dah buat dah.

    Cerita tentang RM42bilion dia kata tak hilang pun satu pembohongan juga. mana mungkin duit itu tak hilang kalau setelah bayar hutang aset tak ada yang tinggal yang sebelum nya dia berhutang aset itu ada. Kalau dia kata duit itu tak hilang hutang itu dapat di bayar dan aset nya semua masih sedia ada . Itu baru tak hilang.

    Menjadi satu kebanggaan pula menggunakan perkataan RATIONALISATION PLAN dan semua di parlimen pun hangguk hangguk kepala berkata “aah RATIONALISATION PLAN.” Mereka lupa dengan bersetuju menggunakan perkataan RATIONALISATION PLAN mengesahkan bahwa semua perbuatan 1MDB sebelum ini ADALAH TIDAK RASIONAL. KERANA IA NYA TAK RASIONAL MAKA PERLULAH MELAKUKAN RATIONALISATION PLAN. DI SITU KITA DAH TAHU 1MDB TELAH BERBUAT SALAH. IT SHOULD BE STOPPED THERE AND THEN AND INVESTIGATION CARRIED OUT RIGHT THERE. TAK PERLU NAK HANGGUK DENGAN RATIONALISATION PLAN. BARU LAH NAMPAK NAJIB TERKANGKANG ATAU TIDAK……KERANA KITA BUANG MASA MEMBENARKAN DENGAN KONON NYA RATIONLISATION PLAN ITU MAKA MEMBERI RUANG UNTUK MEREKA SINGKIRKAN SEMUA BUKTI DAN B.ERTINDAK MEMPERTAHANKAN DIRI.

    Atas perbuatan KEJI DAN SALAH LAKU yang di luar batas ini DARI KACA MATA SAYA MENGANGGAP ORANG YANG MELAKUKAN PERKARA TERKUTUK INI SEBAGAI ” BANGKAI BERNYAWA”. KONCO KONCO NYA JUGA ADALAH BANGKAI BERNYAWA.
    OLEH KERANA TERLALU BANYAK BANGKAI BAU NYA SUDAH TERLALU BUSUK. LEBIH DI TUTUP BANGKAI BANGKAI ITU BAU NYA AKAN TERLALU BUSUK.

    Orang yang mati jika di biarkan akan menjadi bangkai. Islam telah mengajar cara mana supaya mayat tidak menjadi bangkai. Jawapan nya ialah KUBURKAN….DI SUNATKAN UNTUK SEGERA MENGUBURKAN MAYAT…..

    AMBIL IKTIBAR DARI SITU…..

    Semoga Allah SWT memberikan kesihatan kepada TDM dan keluarga demi menegakkan kebenaran…..

    Hope some day we will meet again Tun, wasalam.

  52. sudin Apr 13,2016 1:43 AM

    Assalam Tun.

    Kebanyakan ketua jabatan kerajaan termasuk menteri2 lebih utamakan periok nasi dengan menikmati hidup senang lenang dari mengutamakan kebenaran serta tanggungjawab sebenar yang telah diamanahkan.
    Mereka hanya menurut apa saja yang diperkatakan serta dikehandaki oleh Najib.

    Sungguh memalukan bangsa Melayu dan negara.
    Walaupun diserata dunia Najib (dan Malaysia) dikutuk, termasuk oleh Indonesia, pembohongan terhadap rakyat bukan hanya setakat berterusan tetapi sehinggakan sudah bercanggah menjadi carca-marba dan tak masuk akal.

    Najib hanya kekal dikedudukannya disebabkan pengampu, pembodek dan pengecut sentiasa berada kelilingnya.

    Mereka semua tu hanya suka menunjuk pangkat dan harta, tapi sebenarnya tak punya maruah diri!

  53. novo Apr 13,2016 12:21 AM

    Salam Tun.

    Najib, cukup-cukup lah dengan penipuan anda tu. Malu lah sikit kerana anda membawa nama allahyarham Tun Razak. Jadi lah lelaki sejati dengan mengaku yang anda sebenarnya seorang yang “lemah” dalam mentadbir Negara. Cara anda di”Perbodoh” oleh BOD 1MDB membuktikan bertapa anda tidak bersifat seperi ayahda anda.

    Seorang ketua yang telah di tipu oleh orang bawahannya mengesahkan dan menyerlahkan bertapa bodoh dan dungu nya anda ini. Amat lah di ragui oleh saya akan Untung Nasib Malaysia di masa hadapan jika KEBODOHAN anda ini di biarkan berterusan.

    Saya mengatakan anda “bodoh” dan “mudah di perbodohkan” adalah berlandaskan fakta dan di perkuatkan oleh Saudara Dato’ Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz.

    Mohamed Nazri Abdul Aziz secara tidak sengaja telah mengesahkan yang anda merupakan seorang ketua yang bodoh dan senang untuk di tipu oleh orang bawahan. Nazri Aziz mengatakan yang anda hanya menandatangi dokumen tanpa membacanya terlebih dahulu. Betulkan Najib? Semua dokumen tentang urustadbir 1MDB dan negara amnya akan anda tandatangani membuta tuli?

    Jika ini adalah amalan anda, maka saya boleh bertanya satu soalan?

    Adakah ini hasil didikan awal Tun Razak, mendidik anda sejak muda untuk menjadi seorang ahli politik tapi beliau lupa untuk memberi pesan kepada anda agar membaca dahulu sgala dokumen sebelum menandatanginya?

    Mungkin Tun Razak telah memberi pesan tapi sebab anda bersifat bodoh sombong maka pesanan itu di abaikan. Sudah lah bodoh, tapi sombong pulak bila hendak di ajar orang.

    Taraf anda dengan Tun Razak adalah sama sekarang tapi yang membezakan anda berdua adalah sifat “amanah”.

    Allahyarham bapa and telah “terbukti” sebagai seorang Perdana Menteri yang “amanah”.

    Tapi sayang sekali anda “kelihatan” sebagai seorang Perdana Menteri yang “pecah amanah”.

    Kebodohan terbaru anda yang terbongkar ialah anda membenarkan hutang 1MDB di bayar kepada pihak yang salah. Anda berhutang dengan saya tapi “kedangkalan fikiran” anda telah memyebabkan bayaran dibuat kepada Sharil Samad JB sebanyak RM 1 juta.

    Tak ke lucu lawak anda tu?

    Sebenarnya lawak bodoh anda ini hanyalah untuk menutup “kejahilan” anda. Anda sebenarnya seorang manusia yang tebal kulit mukanya dan tidak merasa bersalah dan malu diatas kebodohan pentadbiran anda.

    Sebenarnya semua menteri lantikan anda sekarang amat sukahati kerana mempunyai anda seorang ketua yang bodoh dan hanya pandai tandatangani dokumen tanpa mengetahui apa isinya. Senanglah mereka menipu anda.

    Mereka juga bersyukur kerana sifat tidak tahu malu atau tebal kulit mukan anda membuatkan mereka masih mempunyai masa lagi untuk mempergunakan kebodohan anda.

    Syabas di ucapkan ke pada anda Najib, Manusia Bodoh dan Tidak Tahu Malu.

    Wassalam

  54. rimba.emas Apr 13,2016 12:17 AM

    Salam Tun.

    1. Dari mula lagi Rimba Emas tidak percaya bahawa anggota PAC adalah satu badan yang dapat mengesahkan wang itu telah di curi.

    2. Walau pun anggotanya turut dianggotai dari Parti pembangkang, tetapi PAC bukanlah dari kalangan profesional yang terlatih mencari wang hilang.

    3. Banyak kes kejadian kecurian telah berlaku dan dari rekod tidak semua kes berjaya di kesan.

    4. Malah pihak keselamatan negara seperti Polis dan SPRM sendiri memerlukan bantuan kakitangan yang terlatih dengan bantuan peralatan cangih dalam mengesan wang di curi.

    5. Tampa bantuan peralatan di kendali pekerja yang terlatih yang diiktiraf dalam dan luar negara maka PAC samalah macam suruhanjaya yang ditubuh yang hanya membaca fakta tersedia sahaja.

    6. PAC terbatas kerana tidak berkebolehan menilai fakta yang benar dengan yang palsu.

    7. Sedangkan yang profesional lagi ada yang tidak berjaya menyelesaikan kes dan terpaksa diulang siasatan kembali hingga bertahun-tahun baru mendapat jawapannya inikan pula PAC yang lebih pada ahli politik dari terlatih sebagai penyiasat.

    8. Allah s.w.t sahaja yang maha mengetahui dan mengingatkan manusia yang melakukan kesalahan bahawa mereka tidak akan dapat lari lagi seperti di dunia yang dilindungi manusia-manusia.

    9. Di akhirat tiada siapa dapat menolong kepada yang menolak kebenaran yang di kehendaki Allah s.w.t. Ingatan inilah sebagai pengobat kepada yang teranaiya ketika di dunia dan amaran kepada pesalah yang akan diazab lebih dashyat dari azab dunia.

    Wallahua’lam.

  55. nafeeznoh Apr 13,2016 12:10 AM

    Assalamualaikum Tun..

    Baru ni saya ada kesempitan duit.. Biasalah student.. Ada je salah buat kira2 duit yg nak digunakan.. Tapi takpelah.. Rasanya masih larat ni.. Nak pinjam kawan, tebalnya muka ni nanti.. Malulah.. So saya contact adik saya.. Minta tolong boleh tak pinjam duit sikit.. Ingatkan angah berapa je angah dah pinjam.. So takdelah hidup angah ni berhutang.. Adik saya just reply okay, takde hal lah angah. Janji bayar. Lega hati saya.. So lepas diploma ni nak kena kerja sikit lah.. Setel hutang dgn adik pun jadilah.. Dia nak sambung belajar nnti.. Mesti nak pakai duit punya..

    Atuk yang disayangi dan disanjungi.. Bapa patutnya tahu hutang2 dia.. Rasanya Negara kita sebagai sebuah rumah, mampu nak tanggung perbelanjaan isi rumah.. Malangnya dipinjamnya duit dalam bentuk bayaran itu ini drpd ahli rumah yg lain.. End up sesama adik beradik kita, saudar mara kita punya duit diminta dlm bentuk bayaran.. Bukannya pinjaman.. Kalau Bapa nak pinjam.. Kenapa tak bgtahu? Atuk.. Kenapa mcm ni Bapa buat kpd ahli2 keluarga yg lain? Taktahu ke ahli2 keluarga yg laij pun nak guna duit? Bukan Orang Rumah Bapa shj yg nak shopping. Ahli2 Keluarga yg lain shopping pun beli keperluan pun kadang berkira. Anak ni pun kerja belum lagi, makan sehari sekali sebolehnya jimat punya pasal. Betul ckp Atuk pasal saman malu. Nak ikutkan mat saleh ramai je kaya melalui saman. Bapa tak malu ke kena “tuduh” bukan2? Buatlah duit terus melalui saman dan bayarlah hutang2 kpd Ahli2 Keluarga yg lain. Kasihanilah kami wahai Bapa! Saya berharap Ahli2 Keluarga yg lain kekal menyokong Atuk dlm perjuangan mendidik Bapa supaya pandai berhutang, pandai bayar.

    Semoga Tun dipermudahkan segala urusan hendaknya.. Lama saya tggu next post dlm blog Tun ni heheh

  56. chickenfeet_cf Apr 13,2016 12:09 AM

    Salam,..

    Sudah tiba masanya menteri menteri,..ketua2 bahagian,..serta lain2 individu dibawah kepimpinan Najib dikenalpasti agar mereka tidak diberi tempat dalam kerajaan akan datang,…

    Amatlah merbahaya walaupun salah seorang dari mereka diambil semula,..kerana mereka juga telah membuktikan bahwa mereka hanya taat pd sogokan wang ringgit yg diberi oleh Najib,..

    Pastikan impian politik mereka musnah dan jika disabit kesalahan…agar mereka ini dibawa ke muka pengadilan untuk balasan yg setimpal,…

    Semua aset mereka yg tidak dapat ditunjuk bukti dimana datangnya hendaklah dirampas….samada dari kalangan famili maupun dari luar,..

    Masanya telah tiba untuk rakyat yg menginginkan kebenaran bangkit menuntut hak keadilan untuk bumi Malaysia yg tercinta ini,..

    Rakyat marhaen sedang menderita,…

  57. Albert Apr 12,2016 11:20 PM

    An update, looks like game over with the latest blunt statement by Swiss AG:
    https://swk.global.ssl.fastly.net/2016/04/the-swiss-ags-latest-statement-decoded/

  58. umranrc Apr 12,2016 10:59 PM

    Salam Tun,

    Whatever being said here comes back to rule #1 of effective management… “it is always your fault”.

    What is this unwritten rule is all about? It is about holding the integrity of any institution. To be an effective leader, one must be able to hold the responsibility in a full term without compromise.

    Coming back to our issue, how unfortunate that ‘we’ Malaysians, to have a Chairman of the 1MDB Board of Advisors cum Finance Minister cum Prime Minister to signed away all the dealings of 1MDB yet dare not taking the responsibilities that comes with it. How effective this leadership is?

    Mmm… this is bad governance and should be avoided by all cause.

    Thanks Tun.

  59. Albert Apr 12,2016 10:52 PM

    Tun;

    Just to share that with Aabar/IPIC confirming that Aabar BVI is not an entity of the group, there is now a USD7,010,000,000 – RM27,268,900,000 mystery (USD3.51M paid to Aabar BVI disappeared, USD3.5B loan due to Aabar/IPIC in June 2016 as Aabar/IPIC did not receive any repayment from 1MDB).

    Link: https://swk.global.ssl.fastly.net/2016/04/deadly-development-in-abu-dhabi-for-najib/

  60. Sri Sense Apr 12,2016 10:45 PM

    Tun,

    IMAO Kalau Najib kata CEO yang salah then Najib pun salah juga. Kalau CEO buat Najib tak pantau, Najib salah juga. Macam mana boleh kata tak salah. 🙂

  61. Sri Sense Apr 12,2016 10:29 PM

    Salam Tun

    Setuju, Najib is the chairperson of the board of advisors. 🙂

    1MDB pula 1 Malaysia Development Berhad. 🙂

    Goodnight. 🙂

Leave a Reply