TOTAL VISITORS FROM 2008:

DEKLARASI RAKYAT 48

1. Saya adalah antara empat puluh lima orang yang terawal menandatangani Deklarasi Rakyat mendesak supaya Dato Sri Najib diberhentikan dari menjadi Perdana Menteri Malaysia.

2. Saya menandatangani deklarasi ini kerana semua jalan yang sah untuk menamatkan jawatan Dato Sri Najib sudah ditutup rapat olehnya.

3. Yang pertama UMNO sudah tidak lagi diurus sebagai sebuah parti demokratik yang memberi hak kepada ahli dan pemimpin untuk memilih pemimpin. Dahulu Presiden parti boleh ditegur, dicabar dan ditandingi. Ahli bebas mengundi mana-mana calon yang mereka suka. Sekarang hak ini sudah ditamatkan oleh Najib. Sesiapa yang menegurnya dilucutkan jawatan dan ditamatkan keahlian. Dan bermacam tekanan lain dikenakan.

4. Yang jelas ialah tidak ada lagi harapan atau peluang bagi UMNO menukar pemimpin dan menamatkan salahlaku Najib.

5. Rakyat juga kehilangan hak melapor kepada polis berkenaan salahlaku Najib. Mereka akan disoal, ditangkap, dimasuk dalam tahanan dan dihadapkan ke mahkamah. Peguam mereka juga akan ditangkap.

6. Akhbar dan TV tidak boleh melaporkan berkenaan salahlaku Najib. Rakyat disogok dengan berita palsu menafikan semua dakwaan salahguna kuasa olehnya, berkenaan skandal 1MDB dan 2.6 billion Ringgit yang ada dalam akaun peribadinya, kehilangan berbillion Ringgit duit Kerajaan, kemerosotan kewangan Kerajaan sehingga tidak dapat membekal Kementerian-Kementerian dengan peruntukan mengikut bajet, pemberian wang kepada pemimpin tertentu semasa PRU 13, peranan Jho Low, syarikat dan banknya melesapkan berbillion Ringgit duit 1MDB, cara hidup mewah keluarga Najib yang tidak dapat dibiayai oleh seorang Perdana Menteri dan bermacam lagi.

7. Wakil Rakyat UMNO membisu dan meluluskan apa sahaja akta yang dikemukakan kepada mereka. Undi tidak percaya tidak boleh diadakan kerana wakil rakyat UMNO tidak berani dan tidak akan sokong, walaupun mereka ketahui skandal disekelilingnya.

8. Kemungkinan UMNO memperbaiki keadaan atau menyingkir Najib sudah tidak ada lagi. Ahli UMNO sendiri tidak langsung ternampak mengambil berat akan masalah negara. Kebencian mereka kepada tokoh tertentu mengatasi kesayangan dan kesetiaan mereka kepada negara.

9. Oleh itu hanya rakyat yang cinta dan sayang negara sahaja yang boleh bertindak. Memang tidak ada peruntukan dalam Perlembagaan bagi rakyat bertindak. Tetapi dari sejarah perjuangan melawan Malayan Union, tuntutan rakyat supaya Raja-Raja Melayu menolak Malayan Union berjaya. Kita boleh percaya kali ini juga tuntutan rakyat akan mendapat layanan yang sama.

10. Oleh itu saya rayu kepada rakyat tanpa mengira kaum atau parti supaya menandatangani Deklarasi Rakyat untuk menyelamatkan negara kita Malaysia. Lebih ramai sokongan kepada Deklarasi Rakyat lebih besarlah kemungkinan matlamat menamatkan kedudukan Najib sebagai Perdana Menteri dicapai.

ENG VERSION

DECLARATION OF THE PEOPLE

1. I was among the earliest forty five people who signed the Declaration of the People urging Dato’ Seri Najib be dismissed from being the Prime Minister of Malaysia.

2. I signed this Declaration as all legitimate means to end his post has been tightly closed by Dato’ Seri Najib.

3. First and foremost, Umno is no longer managed as a democratic party which gives rights to its members and leaders to choose their leaders. Formerly, the president can be criticized, challenged and contested. Members are free to vote any candidate they like. Now these rights have been terminated by Najib. Anyone who criticizes him are stripped of his position and his membership terminated. And various other pressures are applied.

4. What is manifest is that there is no longer any hope or opportunities for UMNO to change its leaders and put an end to Najib’s misconduct.

5. People have also lose their right to report to the police on Najib’s wrongdoings. They will be questioned, arrested, kept in custody and brought to court. Their lawyers will also be arrested.

6. Press and TV cannot report Najib’s wrongdoings. People are fed with false news which deny all allegations on abuses of power by him, the 1MDB scandal and 2.6 billion ringgit in his personal account, the lost of billions of ringgit belonging to the Government, the deterioration of the Government’s financial standing and therefore its ability to provide ministries with their budgeted allocations, giving money to the particular leaders during the 13th general election, the role of Jho Low, his bank and company in dissipating billions of ringgit belonging to 1MDB, Najib’s family luxurious lifestyle that is not commensurate with a prime minister’s income, and many more.

7. UMNO’s Members of Parliament are silent and approve all Acts submitted to them. Vote of no confidence cannot be held because UMNO Members of Parliament dare not and will not support, although they know the scandals surrounding him.

8. The possibility of UMNO improving the situation or removing Najib is not there anymore. UMNO members themselves are not directly concerned with the problems facing the country. Their hatred towards certain personalities override their love and loyalty to the nation.

9. Therefore only people who have love and affection for the country that can act. Indeed, there is no provision in the Constitution for the people to act. But from the history of the struggle against the Malayan Union, the demands of the people to the Rulers to refuse the Malayan Union succeeded. We can believe this time again the demands of the people will be accorded the same treatment.

10. Therefore, I appeal to people regardless of race or party to sign the Declaration of the People to save our country Malaysia. The more the support for the Declaration, the greater the chances of achieving the objective of disposing Najib as Prime Minister.

48 thoughts on “DEKLARASI RAKYAT

  1. adelheid May 27,2016 7:44 PM

    Dear Tun,

    How are you Tun? Hoping you are in the best of health and under God’s protection always.

    It’s been quite a while I have not written anything to you here in your blog. Missed out on quite a few things. Had been on the go again visiting my mom and the children over in Kuala Lumpur. Did not miss the Loaf, and revisited Rasa Utara for Kedah laksa and the best sago gula melaka ever.

    Tun Mahathir, whatever happens my family and I support you and the citizens’ movement to free Malaysia from a corrupted Prime Minister and government. We support the movement for a country where all citizen can live together without ill feelings for each other and without fear of an abusive government. This is not going to happen overnight, the climb uphill is not going to be easy, but the effort will pay Tun especially with a true leader like you and the others even though they are from the ‘oppositions’ like uncle LKS I believe they aren’t as ‘monstrous’ as the label that had been attached to them by the ever distinguished UMNO. We can do without race politics Tun. It’s now time to evolve with time and adapt to change if we want our people to grow. We must not let the people be too dependent on the government that the government abuses its power. The malays are still very much dependent on the government. That is one of the reasons why the Najib government can still hang on to life up to now.

    My humble view Tun. Will write to you again. Do take good care dearest Tun Dr. Mahathir. I love you!

  2. faridina May 4,2016 7:24 AM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    MESTI BACA! WAJIB BACA!

    Berita baik buat pengetahuan rakan2 seperjuangan SELAMATKAN MALAYSIA..

    DEKLARASI RAKYAT

    Alhamdullilah akhirnya YABhg Tun Dr Mahathir telah mendengar rayuan ramai dari kalangan pengkomen di sini dan akhirnya link tandatangan DK muncul di wall keramat ini di bahagian paling bawah sekali.

    Lebih menarik terdapat meter kiraan tandatangan atas talian yang boleh kita pantau di mana kiraan malam ini kami lihat ialah sebanyak 340,882. Ini belum mengambilkira tandatangan secara fizikal atau hardcopy.

    Kami merayu dikesempatan ini agar pembaca2 yang belum menandatangani Dk bolehlah berbuat demikian di wall chedet ini dan sama2 kita percepatkan kutipan 1 juta tandatangan yang pertama!

    Terima kasih Tun.

    Wasalam.

  3. HBT456 May 3,2016 7:28 PM

    31. http://www.thestar.com.my/metro/community/2016/05/03/more-options-for-jalan-tun-razak-rm900mil-project-expected-to-be-completed-in-2018/

    32. Is this what you really want?

    33. If you have decided what you really want, then if you loose your vote banks, dont blame the chinese.

    34. Dont use racial and religion cards ever again.

    35. If property and vehicle prices dont come down, either you take public transport or pakai motorsikal.

    36. Whoever become pm, it wont make any differences.

    37. Whether you like it or not, you still need to hire the pm and cabinet in putrajaya.

    38. Smile…..

  4. dbcl May 3,2016 10:17 AM

    Dear Honorable Tun and my beloved past PM,

    I believe you do read all the comments written here. With that thought i would share 2 cents of what i believe.

    Dear Tun, i am just a small boy in comparison to your aged wisdom. Was only born when you became PM. Please pardon me for anything that i might say wrong.

    I believe that all these while we have been focusing and spending too much time and effort on what we do not want in regards to what is happening in Malaysia.

    We do not want this, that and etc..

    It is not that we have not been focusing on what we want. But rather the focus should be on what we really want. Instead of what we want because out of things we do not want.

    Instead of identifying the obvious as in what we do not want, which we all know in our hearts. The more we dwell on it the more of it we will get.

    Instead of discussing something/someone we do not want, what if we start focusing about something/someone we really want. Show us and tell us about that something/someone. Eliminate the ambiguity and set a clear course like you always have and you are nearly halfway there already.

    I believe if we focus on what we really want in place of what we do not want. Then all good things is going to fall in place by itself. And we will get more of what we actually want in abundance..

    I know this is a tough one. But i have seen you literally doing miracles since small. You believed and accomplished what you set forth to do.

    This is another amazing chapter in the book that tell your stories.

    Sincerely,
    dbcl

  5. HouseWife May 2,2016 12:18 PM

    Assalamualaikum Tun,
    Izinkan saya Tun, saya nak luah perasaan ni.
    Tun, mulut si nazri rasa macam nak tenyeh2 dengan cabai burung! Sekolah mana yang ajar dia cakap besar dan lagak sangat2 biadap dengan Tun. Cakap pun macam ala-ala gangster, boleh tahu pula tu tanpa police escort Tun akan ditimpa sesuatu yang buruk. Si nazri, boleh tak tolong jangan nak ugut dan menakut-nakutkan Tun dan kami. Ada ka patut si ala-ala gangster ni nak ajak ORANG TUA BERUMUR 91 TAHUN BERNAMA TUN DR MAHATHIR MOHAMAD bertumbuk!? Kurang asam punya orang! Si nazri ni minister of pelancongan ka minister of kdn ke apa?
    Dia ni menteri apa sebenarnya? Dah jadi spokesman bagi pihak police ka? Si nazri ni pun baguih juga kerja dia, tiap2 musim dia dapat bawa masuk punyalah ramai “pelancong” hebat2 yang bukan saja dapat bawa masuk banyak “duit isi tabung2 kerajaan DSN” tapi juga “menambahbaik” moral rakyat negara.
    I’m beginning to hate this person and persons like him even more because of their big mouths! Astaqfirullah…sabaq…sabaq…

    Kalau ye pun nak tarik ini tarik itu, tak boleh cakap elok2 ka? Tun orang dah tua sangat mana nak larat lawan. Tapi yang awak semua tak boleh tarik ialah keimanan Tun, keilmuan Tun yang tinggi, kewarasan Tun, ketegasan dan keberanian Tun dan yang paling istimewa dan penting kecintaan Tun pada Bangsa, Agama dan Negara. Tun akan terus berjuang daripada perakus2 dan perosak2 negara terus bermaharajalela.

    Mereka nak tarik apa2 keistimewaan duniawi pun tariklah, Allah akan Melindungi Tun dan keluarga Tun dan sahabat2 Tun. Tun sudah jadi rakyat biasa maka Tun adalah kepunyaan rakyat biasa dan rakyat biasa akan melindungi Tun. Selama ini kami rakyat biasa pun tak ada police escort, yang escort dan lindungi kami adalah Allah S.W.T.

    Si nazri ni juga kata kerajaan DSN tak akan bertanggungjawab ke atas Tun jika sesuatu terjadi pada Tun?…no no nooo…no way!…kerajaan DSN akan dan mesti bertanggungjawap! We rakyat biasa will make sure of that sebab si nazri si mulut besar dah buka dan beri jalan dan memberi andaian seolah-olah sesuatu akan terjadi. Semua kementerian beruniform dan bersenjata dah dok bawah ketiak DSN tapi untuk melindungi siapa?…DSN dan gang saja ka?…Tun, rakyat biasa yang dah banyak berjasa dan ada yang dapat hidup mewah di atas peluh keringat Tun tak berhak ka? Rakyat tak sanggup dan sudi melihat Tun di tindas oleh mereka yang tak mengenang jasa dan budi. Takpe la Tun, apa2 yang Tun dah lakukan untuk mereka ini ikhlaskan saja, pada Allah saja mohon keberkatan di atas segala usaha murni Tun.

    Tun, dunia ini adalah pentas sementara dan manusia hidup sentiasa diuji. Tun diuji dengan begitu hebat dipenghujung jalan, maknanya Allah mengingati Tun. Dengan izin Allah Tun teruskan perjuangan Tun, banyak2 berdoa dan tawakkal pada Allah. Kita merancang segala-galanya ketentuan Illahi. Wallahu’alm.

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Always Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. Please take extra care of your safety Tun.

  6. Hajar May 1,2016 11:21 PM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi Tun,

    1. Tun, saya yakin SATU JUTA TANDATANGAN ‘Deklarasi Rakyat – Selamatkan Malaysia’ akan dapat dicapai dalam masa terdekat.

    2. Khidmat ‘Polis Pengiring / Escort’ Tun ditamatkan walaupun Tun berhak sebagai bekas PM. Tun mesti saman ‘Rejim Najib’ kerana ini ‘hak keistimewaan’ Tun yang tidak boleh sewenang-wenangnya ditarik.

    (Komen bod*h dari DS Nazri: http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/05/01/nazri-dr-m-police-escort/ )

    3. Teruskan usaha gigih Tun. Saya amat kagum dengan kesungguhan Tun dalam membantu rakyat menyingkirkan PM & gang yang korup dan tidak sedar diri serta bod*h-sombong.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  7. HouseWife Apr 30,2016 1:36 PM

    Assalamualaikum Tun,
    Tun, saya nak tanya adakah Deklarasi Rakyat ni dah sampai kepada rakyat di negeri Bumi Kenyalang dan Di Bawah Bayu? Ini bukan masalah Umno dan Semenanjung je kan, ini mengenai masalah penipuan dan penyelewengan PM Malaysia, PM untuk semua. Jika PM Malaysia ini mendatangkan masalah besar kepada rakyat Semenanjung, dia akan terbawa-bawa masalah ini ke seberang juga kan Tun, sebab orang2 dia ramai dari sana dah masuk sini. So pasti apa yang diajar oleh DSN mereka akan bawa balik ke tempat masing2 kan Tun. So Deklarasi Rakyat ini patut diambil perhatian, diambil berat dan disokong oleh semua Rakyat Malaysia yang cinta dan mahu lihat Malaysia selamat daripada di’rakus’ oleh DSN dan gang dia yang tamak dan buat tanahair ini seperti empunya.

    Tapi masalahnya, nak tulis apa2 di atas apa2 bernama kertas kdn dok spy, tulis di alam maya pun dok teropong, habis semua kena tangkap…so nak luah perasaan dan pendapat lagu mana? Saya rasa Tun, kot ada yang buat secara ‘underground’, orang berpolitik pun ada buat begini kan Tun. Tun boleh masuk Sabah dan Sarawak untuk menyampaikan Deklarasi Rakyat ka Tun? Tun dah ada Team B ka? Mereka boleh bantu Tun. Tun kena banyak2 rehat juga dan kalau boleh janganlah kerja di luar waktu panas.

    Tun, nak cakap sikit pasal kempen prn Sarawak. Kempen di prn Sarawak ni macam berat sebelah je. BN senang je guna jentera2 kerajaan sediada dan tabur banyak duit sapu sana sapu sini. Memang dari dulu caranya macam ni kan Tun. Mereka yang nak berkempen nak jejak kaki di sana pun tak dibenarkan, funds pun takde…so adil ka Tun? Kan bagus kalau lawan fair and square, guna kemampuan masing2 tanpa tabur banyak duit dan ‘habuan’ pada rakyat. Agaknya inilah cara politik, tak main straight forward, kena juga guna cara bengkang bengkok sana sini asal dapat pengaruhi pengundi2. Alangkah baiknya jika guna pendekatan penyampaian pidato, berkomunikasi dengan pengundi2 mengikut daerah dan dialek masing2. Baru kita boleh menilai dengan cara mereka berhujah, bercakap benar atau menipu. Cara sekarang yang saya lihat, panggil datang ramai2 duduk bawah khemah besar berkipas dan beri jamuan dan ‘habuan’ atas nama pelancaran so and so, maka senang hati dan kenyanglah perut, Alhamdulillah bukan selalu dapat makan free dan sedap2, tapi nampak macam tak ‘bersih’ dan adil. Oh well, that’s the way of politics.
    Namun, sesiapa pun yang menang atau kalah, kerajaan pusat mesti berlaku adil kepada pengundi2 kawasan itu dengan memberi dana dan hak mereka, bukan menyekat dan menindas.

    Tun, boleh saya tanya, Tun anggap kami di chedet ni beri komen foolish ka? Tun disappointed dengan kami ka? Saya ni bukan dr, bukan ir, bukan pemain shares, bukan hebat ini bukan hebat itu tapi housewife je so komen pun tak standard la.
    This dr (who?) kata we are foolish useful (tq kata usuful) idiots. At least we are not corrupted idiots. We don’t steal and cheat billions and billions of our country’s coffers. We are not Liars. We comment from our foolish sincere hearts. May this dr (who?) have good days ahead of him.

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Always Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. And Thank you Tun. Tun jangan lupa follow strictly to your doctor’s orders.

  8. pakpandir08 Apr 28,2016 12:36 AM

    Kepada saudara Hajar aka pembodek,

    1)Pembodek itu sama dengan penjilat
    – Ada yang bodek dan dapat dedak, ada juga yang bodek tetapi tak dapat dedak
    – Kebanyakan yang dapat dedak, tidak akan mengakui mendapat dedak (ini common sense)
    – Imbas kembali segala hujah kamu. Sekiranya setiap hujah kamu mempunyai 10 perenggan, 8 perenggan itu memuja-muja Tun, hanya 2 perenggan yang berkenaan dengan topik yang dibincangkan. Sebab itu menyebabkan orang lain terasa macam membodek

    2) Tiada kesalahan sekiranya kamu ingin membela atau memperjuangkan kepentingan bangsa sendiri, dan ia sepatutnya dihormati. Namun cara kamu berbau perkauman
    – Kebiasaannya seseorang yang ingin memperjuangkan bangsa akan mencari kelemahan bangsa sendiri, menyarankan cara mempertabatkannya, mengenalpasti apa yang kekurangan, memperkukuhkan ilmu bangsa agar disanjungi
    – Namun, setiap komen kamu yang menyentuh kepentingan bangsa, pastinya disusul dengan perkataan yang mencemuh dan mengutuk-ngutuk bangsa lain. Seolah-olah semuanya salah kaum lain. Inilah cara dan pendekatan kamu dalam usaha mempertabatkan bangsa, dengan mencari pelbagai alasan bahawa kamu ditindas, dan kaum lain semuanya jahat-jahat belaka
    – Sebab itu kamu dikatakan rasis

    3) Deklarasi Rakyat atau Deklarasi Bangsa?
    – Deklarasi Rakyat berperingkat nasional yang merangkumi kepentingan masa depan semua rakyat berbilang kaum
    – Deklarasi Bangsa hanya menyentuh kepentingan bangsa
    – Komen-komen kamu yang berbau perkauman itu selari dengan deklarasi rakyat atau deklarasi bangsa?
    – Bayangkan sekiranya kamu salah seorang daripada wakil yang meminta tandatangan dekalari rakyat di pasar malam. Dengan cara kamu yang asyik mengutuk bangsa lain kerana mereka semua itu jahat-jahat belaka, apabila seorang uncle/aunty kaum lain yang ketahui perangai kamu itu, adakah mereka akan menurunkan tanda tangan?

    4) Dari komen kamu tentang sekolah vernacular, jelas sekali kamu jarang bergaul dengan kaum lain. Kaum lain lebih mementingkan pendidikan untuk jaminan masa depan anak. Sekiranya kamu berpeluang berkongsi pendapat dengan ibu bapa bangsa lain (contohnya kaum cina), mereka akan memberitahu kamu sedemikian:
    – Anak hantar sekolah cina, sekiranya tak dapat masuk universiti tempatan, boleh pergi taiwan kerana kemampuan yang terhad. Taiwan itu boleh tahan. Kamu tak tahu ke siapa yang mencipta USB? Anak Malaysia dekat taiwan yang menciptanya
    – Mempunyai kelebihan menguasai bahasa ketiga membuka peluang yang lebih luas. Mampu berbahasa dalam English, Melayu, Cina mencukupi untuk bergaul dengan lebih daripada 50% populasi dunia. Peluang yang lebih cerah sekiranya menceburi diri di sektor swasta kerana business swasta lebih kepada pasaran antarabangsa terutamanya transaksi dengan negara China masa kini

    5) Sekiranya terdapat peluang untuk meletakan Tun Mahathir, Tok Nik Aziz dengan Liow Tiong Lai untuk bertanding 3 penjuru di kawasan Cheras yang majoritinya kaum cina
    – Jangan terkejut sekiranya Tok Nik Aziz menang besar dengan Liow hilang deposit
    – Di negara ini, seseorang yang BERJIWA ISLAM dengan peribadi yang KESERDEHANAAN, mencukupi untuk mengaut sokongan semua kaum dibawah kepimpinannya

    Namun, rasanya agar sukar untuk kamu memahami apa yang saya katakan. Kerana sejak lama kamu telah dicurah dengan unsur dendam terhadap kaum lain yang menbentuk peribadi kamu hari ini

  9. Hajar Apr 27,2016 2:07 PM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi & DiSanjungi Tun,

    Mohon izin Tun untuk berbicara lagi dengan penyokong tegar Pembangkang, PakPandir08 (Apr 26,2016 1:43 PM ):

    1. Anda tulis: “Kepada saudara Hajar (pembodek kuat Tun)”.

    Anda masih tidak faham bahasa. Tun tidak kenal saya, dan saya juga tiada apa2 kepentingan peribadi dalam hal ini. Tun juga tidak beri apa2 ‘dedak’ (saya tidak ingin pun; duit hasil usaha sendiri yang saya ada pun tak habis ‘makan’ – saya tidak tamak duit/harta) kepada saya sebab alamat rumah dan nombor AKAUN BANK (peribadi) saya pun Tun tidak tahu. Pembodek mengharap ‘dedak’ / habuan.

    Jadi, jika anda mahu berhujah secara berhemah, sila betulkan dulu tanggapan anda terhadap saya.

    2. Anda kata:: “Pada pendapat umum, ini lebih kepada hal dalaman parti politik UMNO”). Konon ‘pendapat umum’. Ada ‘survey results’?

    3. Merujuk kepada penulisan terdahulu saya (yg PakPandir08 kata berbaur perkauman). Saya cuma komen/komplen hakikat / FAKTA di mana ‘Parti/Rejim Najib’ TIDAK berlaku ADIL dan menganak-tirikan Melayu/Bumiputra yang beliau WAKILI. Itu hak saya sebagai pengundi yang membolehkan DSN menjadi PM. Tanpa undi saya dan yang lain2 beliau tiada di jawatan sekarang. Kerana mungkir janji, saya tarik balik sokongan saya kepada DSN. Faham ke PakPandir08? Anda mana faham sebab anda undi Pembangkang…

    4. Betullah tanggapan saya sebelum ini. PakPandir08 mahu saya bersikap pro-Pembangkang seperti DSN dll., dan barulah saya tidak dianggap rasis. Alahai! Kononnya demokratik dan adil. Grow up lah! PakPandir08 & gang mahu rakyat yang tertindas taat dan terima membuta-tuli apa saja yang DSN buat.

    5. Menurut PakPandir08 (yang KIASU), jika rela diTINDAS dan bersabar saja, barulah PakPandir08 & gang kata kaum Melayu (termasuk saya) tidak bersikap rasis. Membela kaum sendiri kerana ditindas ‘diharamkan’ kepada orang Melayu/Bumiputra – dituduh rasis (tapi bukan Melayu/Bumi boleh pula). Memang dangk*l pemikiran anda wahai PakPandir08. Anda ingat anda saja ada HAK di bumi Malaysia ini ke?

    6. Agaknya selama hari ini PakPandir08 & gang ‘bengang’ bila saya kritik DSN yang pro-Pembangkang (fakta), dan tuduh saya rasis.

    7. PakPandir08 saya yakin pendokong kuat Sekolah2 JENIS Kebangsaan (sebab dia terasa ‘pedas’ bila saya ungkit tentang ‘dedak’ yang banyak diTABUR oleh DSN sebelum PRU-13 kepada kaum beliau; ‘dedak’ ambil, tapi undi ‘elek’; DSN kena tipu)…tapi tuduh orang lain bersikap rasis. Sekolah ‘vernacular’ inilah punca UTAMA polarisasi kaum di Malaysia (bukan BTN, etc.). Kecil2 lagi sudah dipisah-pisahkan. “Melentur buluh biar dari rebungnya”. Bila dah tua/dewasa, amat sukar untuk di ‘lentur’ lagi.. Takut jadi macam PakPandir08 🙁

    8. Teruskan saja usaha Tun sebab Si PakPandir08 akan sentiasa memutar-belitkan fakta. Deklarasi Rakyat pasti berjaya kerana Tun M seorang yang ikhlas berjuang untuk rakyat.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  10. daeng Apr 27,2016 8:47 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya selari dengan pemikiran Tun dalam soal ini dan banyak perkara lain.

    Saya amat bersetuju jika deklarasi rakyat selain menggunakan medium menandatagani secara fizikal dan dibuat juga secara alam maya iaitu internet.

    Saya juga sudah menandatangani secara internet “online”. Tapi kemusykilan timbul adakah link tersebut tulin atau palsu.

    Sewajarnya link tersebut dimasukkan dalam blog chedet untuk memudahkan dan sudah pasti ianya link yang tulin.

    Setuju juga dengan pandangan Faradina, Musanto, rmkh, waja perak dan lainnya.

    Setuju dengan Waja Perak pengganti Pee M kita tidak perlu risau kerana setakat kebolehan pemikiran Najib yang ada, Waja Perak pun boleh ganti.

    Saya yakin dengan saudara Waja Perak setakat kemampuan Najib, saudara Waja Perak jauh lebih baik darinya. Dengan penulisan dan komen tuan, saya cukup yakin tuan mampu dan boleh. Begitu juga mereka yang lain dalam blog ini.

    Tapi ianya bukan orang seperti pak pandir08 dan fariq islam. Mirip beb@l macam Najib jugak.

    Wassalam Tun.

  11. sibotak Apr 27,2016 7:54 AM

    By the way
    That Billion of 1MDB loses Clicks wit the amount of The Billion of Donations
    Both are Billion in amount , not hundreds ,thousands , million nor Trillions
    But it,s just Coincidence Not to Worry

  12. sibotak Apr 27,2016 7:48 AM

    Najib ruling is alike US ,West and the Kafir Ruling
    All full of Lies , propaganda and confusion to their own people to the World

    Alike US led war towards the Islamic Nations
    Is all full of Lies
    They know , They Lied to the World , to The people
    Yet they continue lying their Media is their No 1 Mechanism to Lie

    World know Sept 11 , even US very own Scientists and Professionals
    Do admit it was never the Doings of the Muslims on Board the plane
    As it was an inside job that can made Sept 11 happen

    The White House knows , The Pentagon knows ,The West Allies knows , The World knows it
    Yet every walks as if Its Not a Big Deal
    As the loses , the sufferings does not occurs to them

    Here , I am saying Najib Ruling
    Is the Ruling of the Dajal
    Same as US , The Jews ways of Proxy
    Lying , Cheating , Hurting others for their own Benefits

    But they Forget
    They can be the professional planner
    We can be the weaker planner
    But Allah is The Best Planner

    Looking at all their plans , evil intentions , full of Lies it goes to Najib
    Islam is on the rise
    The fastest rising religion today not just in US , West even throughout the World
    And the best part of all
    It’s the Reverts that Reverts most US ,Westerners and most from all parts of the World
    It was never much of the efforts of the born Muslim Nor of the efforts of the Arabs

    Was it not Facinating
    The Plan of Allah ?

    For these we Muslim
    Should Thank The Evil Bush , The Devil Blair ,The Setanic Nethanyahu
    Their Evil plans Did Reverts more and more Muslims throughout their own Nations and the World

    But Insyallan ,Insyallah
    Allah will deal with them for the lost of our Brother and Sister
    Baby and Children , Elderly and the Weak and the sufferings

    These goes to you Najib
    As a Muslim you know Allah is the best planner
    So starts erasing yr Western drawings
    Get a new Sheets ,Get a New Life
    The 2.6 Billion money as you confessed it was donations from Sauds
    That money pwas also donated by Allah to Sauds

    He is Most Gracious Most Merciful

  13. rimba.emas Apr 27,2016 12:02 AM

    Salam Tun.

    1. Dalam al-Quran Allah s.w.t mengingatkan manusia sekarang yang masih hidup akan kisah zaman dahulu bagaimana telah di musnahkan umat terdahulu jika engkar akan perintah Allah s.w.t walaupun telah diutus rasul-rasul untuk mengingatkan.

    2. Salah satunya umat yang telah di musnahkan ketika diutus Nabi Shuib ialah kaum Madyan. Umat ini curang dalam timbangan jual beli iaitu menolak soal kebenaran dalam perniagaan.

    3. Semuanya berlaku ketika adanya utusan rasul yang kebanyakan mengingkari nasihatnya. Ibarat kepala batu yang boleh merebak ke umat kemudian hari maka berlakulah malapetaka yang meninggalkan kesan sebagai iktibar.

    4. Sinario kejadian kekuasaan Allah s.w.t yang dapat menghapus kuasa jahat yang telah merebak pada pemerintah tertinggi negara.

    5. Dalam keadaan sekarang tampa Rasullullah s.a.w, kebenaran pasti akan tertegak bila hari akhirat.

    6. Bagaimana pun kita patut tanya diri sendiri adakah kita sanggup hidup bertuankan penjenayah yang mempunyai kuasa menolak kebenaran milik Allah s.w.t.?

    7. Deklarasi Rakyat disokong kerana usahanya mendapatkan pemimpin baru dan mengantikannya dengan seseorang yang tidak terlibat dan menyokong dalam pengurusan 1MDB.

    8. Deklarasi ini bukanlah atas perjuangan menegakkan agama tetapi berasaskan untuk membetulkan satu cabang dalam kehidupan manusia iaitu akhlak rakyat amnya dan PM khasnya.

    9. Kebenaran dalam hukuman tetap akan terlaksana diakhirat nanti sementara dalam kehidupan sekarang kita perlu melakukan kebaikan kerana ia menjadi amalan untuk dibawa ke hari kemudian nanti.

    10. Kebenaran dan kesalahan akan di nilai kembali untuk ditempatkan kedalam syurga atau neraka. Sebab itu Syurga dan Neraka ada tingkatnya.

    Wallahua’lam

  14. HBT456 Apr 26,2016 10:24 PM

    29. http://www.malaysiakini.com/news/339214

    30. I am not angry, but I am very disappointed with this kind of politics.

  15. Sri Sense Apr 26,2016 10:14 PM

    Salam Tun

    Pening baca pasal 1MDB. Hari ini bursa semerah biji saga. 😐

    Cakap apa pun balik2 sama juga.

    Goodnight!

  16. musato Apr 26,2016 9:32 PM

    Assalamualakum Tun.

    Okey la tu walau tak efektif, dalam internet cuma.

    Internet dan penulisan adalah padang permainan saya dengan Tun. Itulah jalan yang telah ditentukan oleh Allah swt selama ini. Kami bertemu sebegitu.

    Apakah Allah swt membiarkan kesedihan menyelubungi hambaNya selama ini?

    Untuk saya menyertai secara fizikal belum lagi agaknya. Belum sampai seru. Bidang politik bukanlah kegemaran saya. Tapi minat untuk berbakti kepada masyarakat dan negara tu adalah sikit sikit.

    Saya pernah beritahu Tun saya tak suka politik. Dan jawapan Tun “dalam politik boleh kenal ramai orang”.

    Tapi sampai sekarang minat tersebut tak muncul muncul. Atau mungkin saya hanya mengikut arus perjalanan takdir, sebagaimana dianjurkan oleh Syeikh Abdul Qadir Al Jailani.

    Jika tidak dianjurkan pun, itulah sikapnya.

    Mencari bermakna anda mencari bebannya. Usahlah mencari kata Syeikh, “Kerana kamu sudah pandai”.

    Semoga Allah swt mengurniakan kejayaan dunia dan akhirat kepada kita.

    Terima kasih Tun.

  17. HBT456 Apr 26,2016 9:19 PM

    19. http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/04/26/transport-meeting-international/

    20. All vvips are hold by malay.

    21. Big can never go bust?

    22. Its alright.

    23. But most importantly, take the responsibilty.

    24. Stop using racial and religion cards to show your supremacy.

    25. Everyone has passion too.

    26. Passion means emotional, cepat hilang sabar.

    27. Takpalah, jadi 2nd class citizen lagi bagus so that we dont have to be scapegoat again by the future wanabe.

    28. Smile……

  18. sc Apr 26,2016 8:21 PM

    Dear Tun,

    Any opinion on the fact that 1MDB has now defaulted on its debt with IPIC?
    The Government now has to honour Bond holders, which means the Malaysian people will now have to pay.

    Do you realise you, your children and grand children will have to foot this bill?

    Does this please you?

  19. Sri Sense Apr 26,2016 7:21 PM

    Salam Tun

    Tun Dr Mahathir Mohamad must name his choices for the prime minister and deputy prime minister’s post to dispel claims that he wants his son to be named for the positions, Datuk Seri Tengku Sarifuddin Tengku Ahmad said today.

    The press secretary to Prime Minister Datuk Seri Najib Razak said that until Dr Mahathir is willing to do so, suspicions will remain that his offensive against Najib is driven purely by his ambition to see his son, Datuk Mukhriz Mahathir, one day rule the country.

    – Rasa macam Hajar ada sebut ini kat sini. Macam pernah baca. Kalau tanya I, tak tau. I tau hutang 1MDB bertimbun bikin ramai rakyat pening kepala. Kalau after Najib, I rasa Muhyiddin lebih layak. Zahid tu walaupun I anak Perak, I rasa Zahid lebih sesuai jadi TPM bila Najib tak ada sekali pun. To be fair la. Oh ya Tengku Sarifuddin, jangan lupa tolong bayar hutang boss, pakai duit sendiri, ok. 🙂

    See more at: http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/najibs-aide-challenges-dr-m-to-disprove-ambition-to-make-mukhriz-pm#sthash.UDQVX8Z9.dpuf

  20. Praxis Apr 26,2016 7:01 PM

    If objective is to gain mass to convince rulers, don’t see problems, with your campaigning.

    But if regime not folliwng the rules of the game, why should the masses follow the rules?

  21. Sri Sense Apr 26,2016 3:06 PM

    Dear Tun

    I would like to share latest news with you regarding 1MDB 🙂

    1MDB says its bonds in default after missing interest payment

    KUALA LUMPUR – Troubled state investor 1Malaysia Development Berhad (1MDB) confirmed on Tuesday (April 26) that the non-payment of US$50.3 million (S$68.1 million) in interest over a now defaulted US$1.75 billion bond had resulted in cross-defaults for RM7.4 billion (S$2.6 billion) in other bonds.

    The failure to pay the interest due on Monday arose due to a dispute with IPIC, an Abu Dhabi state-owned sovereign wealth fund, which had guaranteed two US$1.75 1MDB bonds due in 2022.

    “Notwithstanding the dispute with IPIC (International Petroleum Investment Company), 1MDB reiterates that it will meet all of its other existing financial obligations and has ample liquidity to do so,” said the Malaysian firm, whose debt pile of RM51 billion last year had fuelled calls for Prime Minister Najib Razak’s resignation.

    While 1MDB confirmed that it had to pay up an RM5billion sukuk due in 2039 and the RM2.4 billion Bandar Malaysia Sdn Bhd sukuk due between 2021 and 2024, other debt remained undisturbed. However, an RM800 million loan from Malaysia’s Social Security Organisation (SOCSO) could possibly be called in due to a “material adverse effect” clause.

    The RM5 billion sukuk and the loan from the social welfare body are both guaranteed by the government, which could also now be liable to more than US$6.481 billion which Abu Dhabi claims it is owed by 1MDB.

    IPIC had on Monday said that it would pay the US$50.3 million interest instalment to bond holders, based on its commitments as the sole guarantor of the bond issue, only once 1MDB had defaulted on it.

    The two state-owned outfits are feuding over fund transfers of roughly US$3.54 billion that 1MDB said it made to units of IPIC under obligation of a May 2012 bond agreement. But IPIC declared that it never received those monies, triggering questions about the payment of the US$50.3 million in interest that were due.

    “Accordingly, whilst 1MDB has the funds to have made the interest payment, it is 1MDB’s position, as a matter of principle, that it was IPIC’s obligation to do so. Until IPIC accepts that all obligations have been met, 1MDB is obliged to withhold payments and will seek legal recourse and resolution,” the Malaysian company said.

    The dispute is the latest twist in the ongoing financial fiasco at 1MDB, a brainchild of Datuk Seri Najib that is now the subject of investigations in seven countries, including Singapore. The investigations, which centre on billions of dollars that allegedly have gone missing at the state-owned strategic investment fund, has put the spotlight on Mr Najib’s administration as well as governance issues in Malaysia.

    The fallout from the default was discussed at meetings between Mr Najib and 1MDB’s president and group executive director Arul Kanda in recent weeks. According to government officials familiar with the meetings, Mr Arul informed the Prime Minister that the Malaysian government would be exposed to US$6.481 billion under indemnity clauses with IPIC in the event of a default.

    The exposure, which amounts to roughly 4 per cent of the Malaysian government’s outstanding debt, includes the US$3.5 billion bond, US$1.15 billion in cash advances and another US$481 million in a disputed payment the Abu Dhabi entity says it is owed, according to Malaysian government officials.

    1MDB also said it has “proactively met with and explained the consequences of the IPIC dispute” to trustees and investors of its debt and “trusts that the respective parties and the financial markets in general, will understand this unfortunate default as being very specific to its dispute with IPIC and is not due to an inability to make payment when due”.

    The ringgit responded negatively to the news, moving down to as low as 3.93 against the dollar, from 3.91 when the market opened.

    News can be found here :
    http://www.straitstimes.com/asia/se-asia/1mdb-says-some-of-its-bonds-are-in-default-after-missed-payment

  22. malaysian1000000 Apr 26,2016 2:41 PM

    Salam,

    Hujah untuk Fariq Islam,

    Masih lagi minta pendapat TUN untuk pengganti? Kalau salah lagi anda nak kutuk TUN lagi seperti post – post anda sebelum ini?

    Common, TUN sudah buka jalan untuk kita sama – sama turunkan PM yang kontroversi (tak suka guna perkataan “guling” kerana kita desak secara demokrasi bukan keganasan)

    Soal pengganti, kita sama – sama pilih nanti, nama – nama calon pilihan sudah ada. Kita pilih sendiri nanti. Soal itu jangan takut dan rungsing sangat. Tak mati/mundur/kebulur rakyat Malaysia tak ber-PM dalam waktu singkat.

    Politik sekarang stabil ke dibawah pimpinan Najib? Makin PANAS adalah. Tengok “si dia” nak tumpang glamor Adenan Satem adalah. Sebab di Malaya tok, sik da urang yg menyokong sidak nya. Yang ada cuma AYAM, ITIK dan ANGSA sahaja yang masih sokong Si Dia ni.

    Nak sign tak nak sign itu pilihan SENDIRI. Bagi aku yang kaum “Melayu” aku tahu yang aku sudah buat yang terbaik untuk dapat balik KEMERDEKAAN. Cuma 1 sahaja, jika Najib berjaya di”turunkan” oleh sebab kaum “Melayu” bersatu, kaum lain, jangan komplen/demand/minta macam-macam dari kami. Kerana kami berjuang sendiri dan hasil kami kaut sendiri. FAIR?????

    TQ

  23. pakpandir08 Apr 26,2016 1:43 PM

    Kepada saudara Hajar (pembodek kuat Tun),

    (1) Saya tidak mengatakan Deklarasi Rakyat ini hanya untuk Melayu. Saya hanya katakan tanggapan ini adalah secara umum di kalangan kaum lain disebabkan:
    – Semasa Tun berbaik dengan PM, Tun sering mengecam kaum lain dalam blognya. Tiba-tiba, sekarang pula Tun menyeru sokongan tanpa mengira kaum. Tak rasa pelik?
    – Gelagat pembodek Tun yang sering memainkan isu perkauman (seperti Hajar), menyebabkan kaum lain menjarakkan diri
    – Tun hanya mahu menukar pemimpin nombor satu UMNO dan bukannya sistem. Sebab itu dianggap sebagai kemelut politik dalaman UMNO. Biarlah ahli UMNO yang menentukannya

    Kamu kena ingat hakikat yang berikut(disebabkan gelagat Tun dan pembodek sendiri)
    – Sejak PRU 2008, sokongan kaum lain keatas BN telah turun mendadak. Pada masa itu Tun masih berbaik dengan PM. Pelbagai kecaman dilontarkan terhadap kaum lain katakan kaum lain ingin menjadikan negara ini semacam Singapura
    – Sekarang tiba-tiba kamu ingin meminta kaum lain untuk bersama-sama untuk membantah apa yang mereka membantah dahulu (kena ingat masa itu bagaimana kamu mencemuh mereka)

    Rasis atau tak rasis, saya rasa tidak perlu tunjukkan semua komen-komen pembodek disini. Dengan mudah sekali boleh nampak kebanyakan komen adalah berlandaskan kaum, dan bukannya secara peringkat nasional

    Contohnya dari pembodek bernama Hajar:
    -> http://chedet.cc/?p=2027

    PETIKAN:
    3. DEB dipinggirkan; kepentingan orang Melayu diketepikan; ‘parti Najib’ (parti serpihan dalam UMNO) lebih mengutamakan kaum2 lain berbanding Melayu – menganak-tirikan Melayu, walaupun ianya parti Melayu. Bayangkan seorang rakyat Malaysia dari kaum Cina walaupun telah menghina Malaysia dilayan dengan amat baik sekali…dapat keistimewaan lagi dari ‘parti Najib’. ‘Dedak’ diberi dengan banyak kepada kaum2 bukan Bumiputra/Melayu bermula sebelum PRU-13 lagi sebaik DSN naik jadi PM. Sebab itu MCA, Gerakan, MIC dan lain2 parti komponen BN SENYAP SAJA sebab ‘dedak’ telah lama diberi kepada mereka – kekenyangan

  24. sibotak Apr 26,2016 1:40 PM

    Saya rasa deklarasi ini tak effectively lah Tun
    Saya pun tak tahu kat mana
    Kalau kat internet ok lah

  25. RD. Apr 26,2016 11:58 AM

    Kepada sesiapa yang sangat mengharap kedatangan PRU 14, sila ambil perhatian supaya tidak berputih-mata. Harus diingat, PRU boleh secara otomatic ‘tertangguh’ jika ‘darurat’ diistihar atas dasar ‘keselamatan Negara’. Yang hanya perlu adalah ‘sebab’ untuk istihar darurat.
    Misalnya:
    – Terjumpa bom ditepi jalan bersama bendera Daesh.
    – Berlaku serangan pengganas seperti yang berlaku di Paris, Belgium dan lain-lain, yang seperti biasa, angkara militan Daesh atau ISIS.
    – Di Sabah juga, kita sudah di’kejutkan’ bahawa disetiap DUN, Panglima-panglima-perang Kiram telah menyelinap masuk.
    – Ketegangan kaum. (Suasana sama sekitar; 13 May 1969. Sebelum tragedi Memali 1985 dan amukan Prebet Adam di Chow Kit 1987, akibat dari cadangan penempatan guru-guru Melayu di SRJKC.

    Maklumlah, dengan kuasa akta MKN-baru, PM punyai kuasa istihar darurat. Kuasa yang sebelumnya ditangan YDP Agong.

    Selagi Najib berkuasa, beliau kebal dari segala kesalahan. Orang terdesak akan lakukan apa saja untuk ‘lepaskan-diri’.

    Pemilihanan Agong UMNO (PAU) sudah tertangguh. Hakim ditukar tanpa sebab munasabah dan perlantikan yang baru dibuat secara pelik, terburu-buru, mungkin tidak mengikut perlembagaan atau secara representasi-salah kehadapan YDP Agong.

    Mungkin atas dasar ini juga, Pembangkang termasuk Kit Siang, sanggup menyertai Dr.M dalam Deklirasi Rakyat, menuntut Najib dilucutkan jawatan sebagai PM tetapi UMNO masih menerajui BN memerintah Negara sehingga mandat tamat-tempoh yang membolehkan PRU diadakan. Siapa penganti-sementara, tidak diambil kira kerana tunggul-kayu pun lebih baik dari Najib. Sudah tentu, kabinet juga mesti diganti dengan mereka yang bukan kaki-bodek yang hanya mementingkan-diri, keluarga dan kroni saja.

  26. faridina Apr 26,2016 11:53 AM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Kalau ayahanda Tun mahukan Najib diturunkan sebagai Perdana Menteri dan menurut firasat kami ini bakal berlaku beberapa purnama sahaja lagi insyaAllah.

    Kami seperti kebanyakkan rakyat marhaen mahukan semua menteri2nya yang dipilih Najib turut dipecat dari jawatan masing2. Kerana mereka dipilih Najib maka kerja mereka hanya untuk membela Najib bukan membela rakyat. Maka faham2lah pak2 menteri kalau yang melantik kamu telah berundur maka letaklah jawatan dan belah, jangan buat2 tak malu atau buat2 bodoh tak mahu lepaskan jawatan atau sampai tunggu kena pecat.

    Zaman sekarang nak jumpa menteri yang jujur, berprinsip, berintegriti tinggi dan meletakkan kepentingan rakyat melebihi bosnya amat susah sekali dan ini terbukti dengan hanya 2 dari hampir 40 orang menteri atau 5% sahaja yang berani kerana benar.

    Tan Sri Muhyiddin Yasin dan Datuk Seri Shafie Apdal adalah 2 tokoh yang akan tercatat dalam lipatan sejarah sebagai pejuang rakyat alaf baharu dan semoga kedua2 mereka ini dapat berbakti semula kepada rakyat dan negara sebagai pemimpin No. 1 dan 2 insyaAllah.

    Hati kami benar-benar terhiris dengan kebiadapan dan keangkuhan menteri2 Najib yang bercakap seolah2 mereka akan sentiasa berada di atas dan tidak akan jatuh dari puncak kuasa.

    Senarai 10 menteri paling haram jadah yang patut dibaling dengan selipar buruk adalah seperti berikut;
    1. Nazri Aziz
    2. Teuku Adnan Mansor
    3. Saleh Said Keruak
    4. Azalina Othman Said
    5. Rahman Dahlan
    6. Ismail Sabri
    7. Tajuddin Rahman
    8. Ahmad Maslan
    9. Annuar Musa
    10(a) Shahrir Samad
    10(b) Puad Zarkashi

    Nama yang tak tersenarai jangan perasan sangat kerana anda semua pun boleh start kemas2 meja dan siap2 balik banglo masing2 dan tak perlu bekerja lagi sebab masing2 dah kaya raya cuma tunggu duit pelbagai pencen dari kerajaan yang prihatin atas nasib bekas menteri, timbalan menteri dan wakil rakyat.

    Ahli2 politik yang banyak menjahanamkan negara ini dilihat terlalu banyak sangat mendapat keistimewaan bayangkanlah setakat jadi wakil rakyat sepenggal telah melayakkan diri untuk pembiayaan pencen sepanjang hayat.

    Apatah lagi ada yang dulu adun sekarang MP dulu exco sekarang menteri, bila bersara amboi makan pencen tak habis, ada pencen adun, MP, exco dan menteri. Kemudian LHDN bagi lagi satu lagi pengecualian terhadap pencen yang paling tinggi manakala pencen yang lain boleh dicukai.

    Kerajaan telah mengurangkan kakitangannya dalam kategori tetap dan berpencen maknanya banyak yang tidak berpencen sekarang ini tetapi membuat potongan KWSP.

    Soalnya mengapa ahli politik masih terus diberi keistimewaan pencen bukankah sudah sampai masanya ianya dimansuhkan dan boleh digantikan dengan pampasan dan gratuiti yang munasabah.

    Wasalam Tun.

    p/s – Tak sabar rasanya nak tengok episod ini berakhir biar Tun berdua boleh menikmati tempoh persaraan dengan aman damai dan kita orang pun mahu kembali ke kehidupan biasa tanpa perlu tumpang sibuk2 bersama2 sahabat sekelian di sini.

  27. Aktivis Islam Apr 26,2016 11:50 AM

    Assalamualaikum,
    Mungkin ramai tak suka komen saya disini, sekadar insan kerdil yg pernah blame Tun atas semua punca masalah. Apa sekalipon sekarang usaha gigih Tun utk selamatkan negara harus dipuji dan disokong tanpa belah bagi. Tak perlu pertikai agenda sebaliknya dahulu (next PM? Harap Tun tak buat silap lagi) tapi yg penting jatuhkan ahjibgor. Isu perkauman tak penting dah disini, kaum lain faham Tun sedar kesilapan beliau dahulu. Harap kalini kaum2 lain main peranan sama dlm perjuangan memulihkan negara, bkn melayu semata sejak dahulu. Jgn ikut cara melayu, ikut cara islam. Akhlak nabi harus diketengahkan, itu sahaja yg mampu mengukuhkan perhubungan kaum. Saya sdh sain DR, anda bila lagi?

  28. Hajar Apr 26,2016 11:21 AM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi & DiSanjungi Tun,

    1. Tun, awal2 lagi si PakPandir08 sudah mengatakan yang Deklarasi ini tidak akan mendapat sambutan dari KAUM lain. Sahlah dalam fikiran si PakPandir08 Deklarasi Rakyat ialah untuk kaum Melayu saja. Siapa rasis?

    2. Ada pula pula penyokong beliau, Saudara ‘Fariq Islam’. Ini juga jenis orang yang suka BERMUKA-MUKA (dari penulisan2 beliau di Chedet). Sekejap menentang korupsi, sekejap menyokong DSN. Tapi yang paling ketara, kedua-dua PakPandir08 dan Fariq Islam menyalahkan Tun Mahathir di atas segala SALAH LAKU DSN. Perpendidikan? Waras?

    3.Alahai PakPandir08 dan Fariq Islam. Taktik menuduh orang lain bersikap PERKAUMAN (rasis) memanglah modus operandi parti yang kononnya mengamal demokrasi / keadilan. Hipokrit! Adakah DSN, Hj. Hadi, Anwar, dll. yang saya kritik bukan Melayu? Apa justifikasi anda berdua untuk menuduh saya bersikap perkauman? Salahkah jika saya tidak pro-Pembangkang? Sila kemukakan bukti di atas tuduhan anda. Jangan lagi jadi macam kes2 terdahulu – menuduh pandai, bila minta bukti, hampeh. Mengapa ‘Ah So’ HBT456 anda berdua tidak tegur? Satu kapal ye?

    4. News: Pemberita Malaysiakini (/// Kow Gah Chie menulis berita bertajuk ‘Undi BN untuk pastikan umat Islam jadi KM Sarawak’ yang dipetik dari luar konteks ucapan ADUN Nangka, Dr Annuar Rapa’ee menyebabkan timbulnya kekeliruan umum …///) yang bersikap perkauman diarah balik ke Semenanjung dengan serta-merta. Seperti PakPandir08 dan kawan baru beliau, si ‘Kow’ ni pun guna ‘taktik perkauman dan agama’ untuk menghasut rakyat supaya membenci musuh2 politik mereka – taktik yang amat jijik, dan lebih jijik lagi jika menuduh orang lain bersikap perkauman tapi diri sendiri yang lagi dahsyat dalam amalannya.

    5. Tun terlupa (Point 8; mungkin Tun cakap berlapik – ‘Pukul anak sindir menantu’) bahawa yang tidak menyokong Deklarasi ini ramai juga dari kalangan Pembangkang (bukan ahli2 UMNO sahaja) kerana ‘kebencian mereka kepada tokoh tertentu’. Contohnya ialah PakPandir08 dan yang sewaktu dengannya (contoh lain – semasa majlis di Shah Alam tempoh hari).

    6. Teruskan perjuangan Tun dalam usaha menyingkirkan DSN.

    P/S:
    – Amat malang kerana taktik lapuk PakPandir08 & gang (menuduh orang lain rasis/bersikap perkauman) masih lagi boleh mempengaruhi pemikiran segolongan rakyat Malaysia.
    – Wow! Saya ‘bangga’ kerana jadi perhatian penyokong2 Pembangkang. Ada dua posibiliti – samada penulisan saya ‘haprak’ ataupun penulisan saya ada ‘KEBENARAN’ nya.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  29. Sri Sense Apr 26,2016 11:03 AM

    Tun

    I juga rasa partner2 Tun yang celaru, tengok aje Sarawak seat, macam mana ada banyak penjuru pertandingan. I tengok pun pening.

    Tun memang consistent, depa2 tu tak consistent. 🙂

  30. Sri Sense Apr 26,2016 10:48 AM

    Salam Tun

    I baru nak kata entah2 @wajaperak ini Nazri Tourism LOL 🙂 just kidding! 🙂

    Khabarnya Nazri kata tak tension kat Sarawak. Nazri kata lagi budaya Semenanjung ada yang tak bagus bawak ke Sarawak, takut kesucian mentaliti orang Sarawak akan tercemar 🙂

    I cuma nak add sini, orang belah sana tu ada yang panggil kita orang Semenanjung ada juga yang panggil kita orang Malaya. Kat sana juga yang berhijab tak mestinya Islam. Nama yang bunyi Islam pun tak semestinya Islam. Ada kawan dari Sarawak kata depa semua sayang Taib Mahmud, namun Taib Mahmud tetap juga jadi bahan jenaka, his son buli bini, dia kena buli bini 🙂

    Maaf Tun, I nak share berita ini, cerita Sultan dan UMNO 🙂

    I accept Sultan’s decision, says Ahmad Razif

    PETALING JAYA: Terengganu Menteri Besar Ahmad Razif Abdul Rahman said he accepts the Sultan of Terengganu’s decision to strip all honours bestowed upon him.

    In a press statement issued today, Ahmad Razif said he has vowed to continue showing his loyalty to Sultan Mizan Zainal Abidin and that the Terengganu people’s interests would continue to be a priority while he was still in office.

    “I accept what is happening and understand that it is the absolute right of his royal highness to grant or withdraw awards.”

    He added that what was most important was that the people and leaders who were loyal to the king and that the country take heed of what has happened.

    FMT

    GTG. Have a nice day!

  31. zulu Apr 26,2016 10:36 AM

    Not only Najib should be removed from PM post…he, his family and his cohorts should face a special commission that should investigate the scandals neutrally.

  32. wajaperak Apr 26,2016 10:17 AM

    Assallammualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan..

    [Fariq..oi Fariq..
    Rakyat mahukan keadaan politik yang stabil.]

    Sebab rakyat mahukan politik yang stabil le najib mesti berundur..
    Atau dipecat!!!!..
    Worse still execute the Executive order of 12333..Capisce??

    [Fariq..oi Fariq..
    Penggulingan PM akan menjerumuskan Negara ke lembah ketidakstabilan politik]
    Bahkan di sebaliknya akan berlaku En Fariq..

    Penggulingan Pee M akan mengembalikan kestabilan negara.
    Pengganti Pee M kita?

    AKU pun pandai mentadbir negara kalau setakat inilah sahaja..

    KEBOLEHAN DAN KEMAMPUAN PEE M!!!!!!!!!

    Terima kasih Tun.

  33. Daniel Noor Apr 26,2016 9:50 AM

    SalamTun,

    Please continue with your Walkabout if you have the strenth and will. Dont force yourself.

    I hope Mukhriz TSMY DSSA and others do the Walkabout too.

    This is the only way now to reach and pass the message to the Rakyat

    May you should also do your Friday prayer in other mesjids beside your regular Mesjid Negara.

  34. HBT456 Apr 26,2016 8:37 AM

    15. I believe when bad things happened, there must be a good reason why this happened.

    16. No matter how bad is the storm, the rain will stop.

    17. Unite you stand.

    18. Disunite you fall.

  35. HBT456 Apr 26,2016 8:26 AM

    11. As doctor, it would be much safer and effective to let the past dr’s pescription to heal slowly.

    12. This new dr’s pescription will only make the root cause worst.

    13. I for sure will not sign dr out of anger.

    14. When the next ge is called, I will vote accordingly tanpa pilih kasih.

  36. mofaham58 Apr 26,2016 4:40 AM

    Assalamualaikum W.Wb.
    Tun yg di kasihi,
    Deklarasi Rakyat memang tidak ada dalam perlembagaan tetapi saya rasa CITIZEN ARREST ADA walaupun ruang lingkup nya terbatas. Untuk melakukan Citizen Arrest Deklarasi Rakyat boleh menjadi alat untuk tujuan tersebut. Untuk melakukan Citizen Arrest juga perlu di ketuai oleh orang yg lebih senior kedudukan nya berbanding orang yg hendak di tangkap , dalam hal ini Najib. Maka Tun lah orang yg layak mengetuai Citizen Arrest ini.
    Memang benar bagai di kata bahawa semua saluran untuk menegur dan bertindak keatas Najib sudah di tutup rapat oleh nya. Walaupun bukti cukup untuk mendakwa Najib tetapi dengan kuasa yang ada pada nya sekarang dapat menutup semua bukti yang ada. Sememang nya PRU adalah waktu yang tepat untuk menyingkir Najib tetapi kerana waktu nya masih jauh ini di khuatiri menjadi penyingkiran nya sudah terlambat. Dia boleh berbuat bermacam cara yang menyebabkan nanti nya penyingkiran nya menjadi mustahil.
    Oleh itu pilihan terbaik untuk menyingkir nya adalah sekarang dan melalui Deklarasi Rakyat berikut dengan CITIZEN ARREST. Ini di jadikan satu Case Precedent sebagai peringatan kepada Perdana Menteri berikut nya nanti.
    Deklarasi Rakyat perlu di lihat dan di nilai secara sihat bagi semua rakyat Malaysia yang cintakan kebenaran. Ia nya bukan lah propoganda politik atau mempunyai agenda peribadi tetapi untuk menegakkan kebenaran dan keadilan. Ia juga bagi menyelamatkan Malaysia dari terjerumus lebih jauh lagi ke lembah kehinaan dan kepapaan akibat perangai rakus manusia yang bernama Najib and The Gang. Tidak pernah terjadi dalam sejaraah Malaysia berlaku sedemikian ada nya dan ini perlu di tangani oleh semua Rakyat Malaysia.
    Kepada Tun and The gang Deklarasi Rakyat ini InsyAllah akan berjaya. Yang perlu di lakukan adalah berikan tumpuan sepenuh nya dan gerakkan kerja lebih giat melalui Road Show ke seluruh pelosok tanah air da;am waktu yang singkat bersama sama the crew. Jadikan urusan ini urusan utama mengatasi urusan urusan lain kerana saya melihat semakin hari tangan ghaib cuba mematahkan urusan ini. Masa kita sangat terbatas dan Najib MESTI TURUN SEKARANG. RAKYAT SEMAKIN TERTEKAN.
    Saya melihat banyak bukti bukti yang telah di pamerkan tetapi semua nya kelihatan lesu kerana kuasa masih di tangan nya. Semua jentera sudah di kuasai dan di salahgunakan sehingga tiada ruang yang boleh menegakkan keadilan secara sihat. Ini negara sudah jadi terbaalik dari yang pernah saya ketahui dalam hidup saya.
    Oleh itu wahai seluruh rakyat Malaysia, bangkitlah, turunkan lah tanda tangan mu untuk Deklarasi Rakyat demi menegakkan kebenaran dan keadilan untuk masa depan Malaysia yang lebih cerah dan bermakna. Bangkit lah wahai bangsa ku….Bangkitlah rakyat Malaysia…..Bangkit…….Ayoh….Kita semua rakyat yang sudah matang dalam kehidupan…..
    kepada Tun, please take care and may Allah SWT bless you with good health to accomplish your mission.
    Wasalam.

  37. rkmh226 Apr 26,2016 2:02 AM

    Assalamualaikum…

    YABhg. Tun,

    Rayuan Tun untuk rakyat menandatangani Deklarasi Rakyat (DR) tersebut demi menyelamatkan negara tercinta ini memerlukan strategi yang efektif dan efisien. Saya berpandangan sebaiknya ditubuhkan satu (1) Jawatankuasa Bertindak untuk melaksanakan ‘roadshow’ ke seluruh pelusuk negara bagi mendapatkan tandatangan berkaitan.

    Dalam hubungan berkenaan, majoriti rakyat masih tertanya-tanya bagaimana untuk berbuat demikian, terutamanya mereka yang tinggal di kawasan pendalaman dan masih buta ICT. Selain itu, sasaran perlu dinyatakan dengan jelas dalam tempoh tertentu untuk memastikan matlamat dicapai sewajarnya.

    Saya yakin sekurang-kurangnya sejuta tandatangan tersebut boleh diperolehi dalam tempoh sebulan sekiranya urusetia terlibat bergerak secara sistematik dan lebih fokus dalam mencapai matlamat yang disasarkan. Lagi pun, jumlah rakyat Malaysia hampir 30 juta orang. Apa la sangat satu (1) juta. No sweat!

    Bersatu kita teguh. Bercerai kita roboh!

    Tolong jaga kesihatan, Tun.

    Wassalam.

  38. malaysian1000000 Apr 26,2016 1:13 AM

    Salam,

    Komen cubaan memadam motivasi penanda tangan DR merupakan yang paling awal disiarkan di dalam blog ini.

    Jika dibandingkan blog yang PRO-NAJIB, setiap komen akan ditapis dan akan disekat pemyiarannya jika kandungannya tidak memihak Najib dan KERA-jaan. Saya tahu sebab saya sudah cuba.

    Jelas bagi saya, kematangan berpolitik yang cuba dibawa oleh TUN dan pemimpin lain di dalam DR bagi “reset” politik Malaysia cuba dikembangkan.

    Langkah “reset” ini perlu mendapat sokongan semua kaum, parti dan warganegara Malaysia.

    Kenapa TUN mengambil contoh zaman PRA-KEMERDEKAAN? Kerana pada masa itu semua kaum di Tanah Melayu di gabung bagi menggubal Perlembagaan dan Perjanjian Sosial dan dipersetujui oleh semua kaum.

    Sebab itu dinamakan DEKLARASI RAKYAT – SELAMATKAN MALAYSIA. Bukan selamatkan Melayu/BN/UMNO tetapi as a whole nation.

    Kaum Melayu tidak boleh bertepuk sebelah tangan, jika kaum lain ingin melihat perubahan di Malaysia mereka perlu menyokong perubahan.

    Jika kaum lain masih ada sifat “I DONT CARE” jangan komplen jika pemimpin “MELAYU” terus menindas anda kerana itu PILIHAN ANDA SENDIRI.

    Kita Melayu memang ada sikap “ITS OKAY” (tak pelah attitude), tapi kita Melayu ingin berubah ke “ITS OKAY, BUT IF IT WRONG, ITS NOT OKAY attitude. (Credit to DSAI for bringing this IDEA).

    Anda Bagaimana? Tepuk dahi ALAMAK, Tepuk dada tanya SELERA. Tepuk TIN KOSONG bunyi saja lebih tapi bila ajak betul-betul berubah tak mahu.

    TQ

  39. cruze Apr 26,2016 1:13 AM

    Tak payah tulis lagilah pandir, kami di sini semua sudah sign, kalau rakyat bukan melayu tidak mahu sign tak mengapa, sekurang2 nya arul kanda telah berkata jujur walau dia hanya seorang diri sahaja, ana yang seharusnya insaf akan segala kekacauan yang telah anda lakukan teehadap kami dan Tun yang berusaha untuk membersihkan nama bangsa yang semakin buruk oleh sebab najib, hishamuddin, azalina, salleh kruak, rahman dahlan, mas ermiyati, nancy shukeri, shahrizat, sahidan kassim, nazri, anuar musa, ketua jakim, zahid hamidi, shahril samad, anak zahid, anak tajudin, menteri besar kedah dan terengganu, haji hadi, jamal ikan bakar hassan arifin dan lain lain yang telah menyerlahkan kekurangan daya fikir oleh sebab najib…

    Semuga usaha murni Tun dan lain lain di berkati allah….semuga semuanya di beri kesihatan yang baik dan di lindungi allah dari pemimimpin yang zalim dan dari segala anasir yang jahat.

  40. Sri Sense Apr 26,2016 12:58 AM

    Salam Tun

    IMAO DR/CD siapa aja yang tak suka current PM boleh sain tanpa ragu2. Kalau suka usah sain. Inikan negara demokrasi.

    Kalau Tun dah penat jalan2, tambahan sekarang cuaca tak sihat, Tun boleh letak link DR/CD kat sini.

    Mungkin ada sikit masaalah bila sain online sebab perlu pula print. Selain dari print boleh juga simpan dalam thumb drive, tentunya orang kanan Tun boleh buatkan.

    Tun juga boleh jimat time and money. Yang penting Tun kena war war sendiri kat mana link2 tersebut berada. Bukan apa, ada orang takut kena tipu. 🙂

    Seeloknya letak kat semua website, blog, penyokong Tun. 🙂

    IMAO orang tak nak sain sebab minta nama dan nombor IC. Ramai orang hati2 bila ada orang minta nama, no IC atau credit card nos, kerana dah banyak kes tipu atau disalah gunakan maklumat yang diberi.

    I juga faham kenapa Tun minta nama dan nombor IC, supaya nampak sahih. 🙂

    Goodnight!

  41. Malaikat Maut Apr 26,2016 12:54 AM

    Salam Tun yang dikasihi,

    We are not independent and if we see the totality of us with the entire Universe, especially fellow human beings, the question of ethics brings us close to our hearts, and that in turn drive us to treat others the way we want to be treated. This is taught in all religious traditions, namely in Islam, Christianity and Hinduism.

    In any given problem facing society, be it, social, economical or political it will automatically rectifies itself over a perioud of time, because human ethics and awareness will facilitate it to be so. When people realize that they should be doing the right thing and according to the society’s needs and not wants, especially individual wants, things will be back to it’s pure state of consciousness, with moral statutes at it’s highest point. Meaning quite simply WHAT BEGINS, HAS TO END, no matter how luxurious they seem to be, and how tasteful they really are, no matter how strong or persistent they may be, the elements that brings about these positive changes (The Malaysians), can realized this instantly and do what they are supposed to be doing morally and ethically. There is no other price besides purity and sincerity. If we work towards that, putting aside all our selfish desires, behaviours and individual interests, we realize the truth behind this. If those who had done injustice feels guilty about their actions, they should make a change, this is possible too without grievances, violence, and persecutions. If we go back to our youth and who we were, our core innocent self then we will see the perspectives about how things should be and how things operates, knowledge and ethics will polish our ability to choose freedom and side the righteous and not be a part of wickedness in any way.

    To be able to do so, the answer is not external but inwardly, inside your own heart,each and everyone of us, from the rural villagers, to the highest leader up in the apex, ask what should be done rightly and morally in the first place, with the positive gains aimed towards Malaysia being the main thrust and goal. Race, political differences, autocracy, tribalism, political agendas of different politicians and political groups, any sort of fear of persecution, extreme brainwashing, policy laden with political ideologies, separate views and political ideologies and sequence of how things should be, tolerance and respect, freedom and being grateful already because we are in a better place than we were 40-50 years ago, all will synchronized itself towards the truth therebt unifying all these things help us see and decide what is best for Malaysia. The goal is Malaysia’s sovereignty, freedom to choose, freedom to act justly within the scope and sequence of the Rule Of Law. The law should not be compromised to suit any given situation, it should remain pure and intact, and it should remain blindfolded to have a level playing field. The Rule Of Law and the people who functions to uphold it’s integrity should not be oppressed, controlled and monopolized in any given situation, acting with integrity and fairness, and if mistakes are made and realized, it’s time to change and make adjustments.This was never about Tun Mahathir, or his son Datuk Mukriz, it is not an individual pursuit, but a collective ownership of everyone, who calls themselves MALAYSIANS.

    Sekian Wasalam Tun yang saya kasihi.

    The future is Now, the past is over, Now is all there is and all there will ever be, May we have a peaceful solution to this sickness that is eating and wrecking the Beloved Country, and may wrong have an endless torment of guilty conscience for them to realized, what was wrong in the first place should not be persisted at any cost.

  42. Fariq Islam Apr 25,2016 11:32 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Sambutan dingin terhadap Deklarasi ini boleh difahami. Rakyat kini sudah berpendidikan, dan tahu membuat pertimbangan secara waras.

    Rakyat mahukan keadaan politik yang stabil. Penggulingan PM akan menjerumuskan Negara ke lembah ketidakstabilan politik. Soal yang paling asas, yang Tun patut jawab, siapakah pengganti sekiranya Najib turun tangga? Perebutan kuasa mungkin berlaku.

  43. Fariq Islam Apr 25,2016 11:24 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Saya bersetuju dengan komen PakPandir08, yang Tun dulunya kuat memperguna isu perkauman untuk muncul sebagai wira Melayu. Kini, baik mereka menjarakkan diri, kerana mereka mungkin dituduh cuba menjatuhkan kerajaan Melayu.

    Saya juga ingin mengambil kesempatan ini merayu kepada Hajar supaya tidak lagi membangkitkan isu-isu yang berbaur perkauman. Tindak-tanduk ini tidak mendatangkan apa-apa manfaat kepada bangsa dan Negara.

  44. pakpandir08 Apr 25,2016 10:55 PM

    Rayuan Tun agar menanda-tangani deklarasi rakyat tidak akan mendapat sambutan yang hangat dari kaum lain disebabkan:

    (1) Semasa Tun berbaik dengan PM dahulu, Tun kerap kali menulis blog mengecam kaum lain dengan pelbagai pendapat Tun terhadap kaum lain
    – Sekarang tiba-tiba Tun merayu tanpa mengira kaum untuk menyokong Tun

    (2) Pada pendapat umum, ini lebih kepada hal dalaman parti politik UMNO
    – Sekiranya kaum lain menyokong, akan dilabelkan oleh media perdana bahawa kaum lain ingin menjatuhkan kerajaan melayu
    – Sekiranya kaum lain tidak menyokong, akan dilabelkan pula oleh pembodek Tun seperti saudara Hajar bahawa kaum lain berniat jahat (eg: ingin melihat kejatuhan BN)
    – Dalam isu ini, tidak kira sokong atau tidak sokong, kaum lain tetap akan dikecam sekiranya wujud mana-mana antara dua pihak ini yang cuba memainkan isu perkauman

    Secara kesimpulan, pada pandangan kaum lain, lebih baik ikut cara demokrasi dalam pilihan raya akan datang. Ini adalah untuk mengelakkan pihak yang tidak bertanggungjawab mempunyai peluang untuk memainkan isu perkauman (seperti pembodek saudara Hajar dimana kebanyakan komennya berbau perkauman)

  45. faridina Apr 25,2016 8:23 PM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Alhamdullilah akhirnya keluar juga posting Tun khas untuk Deklarasi Rakyat walaupun masih tidak menyertakan link untuk memboleh pembaca2 di sini menandatangani secara di atas talian.

    Namun kami yakin ramai telah mula sedar betapa pentingnya deklarasi ini sebagai satu-satunya talian hayat yang ada sementara menunggu PRU 14 yang masih jauh.

    Pada hemah kami YDP Agong dan Majlis Raja2 sedar akan kemelut kepimpinan hari ini dengan palitan skandal 1MDB dan derma 2,6 billion dan mereka sebenarnya memerlukan sokongan rakyat dalam bentuk deklarasi sebegini untuk bertindak terhadap Najib Razak.

    Oleh itu segera kita melengkapkan sejuta tandatangan pertama untuk dipersembahkan pada DYMM YDP Agong.

    Wasalam Tun

  46. KK Apr 25,2016 7:52 PM

    Bukan setakat singkirkanya. Singkirkan sekali kabinetnya. Ambil tindakan yg sewajarnya mengikut lunas undang2. Demokrasi mesti ditegakkan. Kerajaan rakyat dari rakyat untuk rakyat. Bukan dari rakyat untuk pemakanan dedak.

Leave a Reply