TOTAL VISITORS FROM 2008:

The 1MDB Saga (Part II) 82

The 1MDB Saga (Part II)
1. 1MDB, presumably upon advice of the company’s adviser i.e. The Prime Minister bought Government land in Kuala Lumpur at RM 60/- psf in an area where land had been sold for as high as RM 7000/- psf. Najib who is also the Finance Minister should have sold the Government land at near market price. By selling it at RM 60/- psf, the Government lost a lot of money.
2. There is a clear case of conflict of interest when the Minister of Finance is also the adviser to 1MDB. If it was not Najib who approved this sale, then who did? The officer approving this sale should be charged with losing Government money.

3. This land was revalued upwards so that the asset of 1MDB increased to RM 50 billion Ringgit.

4. Similarly the Sungai Besi airport land was sold to 1MDB. The price is not known but effectively 1MDB already owned the land and have made preparations for moving the RMAF base to Subang. Revaluing this land would increase the asset of 1MDB. Again the Government lost a lot of money.

5. 1MDB then sold a portion of the land in Jalan Tun Razak to Tabung Haji at RM 3,500 psf. Thus a fund contributed by intending pilgrims was used to repay 1MDB loans. This is grossly unfair to the intending pilgrims, most of whom are poor.

6. Land was also bought in Penang for higher than market price. This land is occupied by nearly a thousand squatters. Besides Penang is ruled by the opposition party. It is unlikely that development plan for this land would be approved.

7. 1MDB stand to lose more money because of this purchase.

8. All of 1MDB other investments have yielded hardly any profit. 1MDB simply cannot repay the RM42 billion loans that it had taken. There is evidence of fraud and unexplained loss of money. Claims that the money has been properly invested and is giving profits cannot be verified. No documentary proofs can be found as to where huge sums of money are being kept.

9. The belief is that the 2.6 billion Ringgit in Najib’s private accounts is from 1MDB has not been properly and credibly refuted.

10. The fact that Najib has not sued Wall Street Journal for exposing many of the wrongs committed by 1MDB and Najib himself seems to prove that what the newspaper had reported is irrefutable. So is the failure to sue Sarawak Reports on 1MDB and Najib’s 681 millions USD in his private account.

11. This is only a part of the 1MDB story. There are more scandals involving the 1MDB than any other funds in Malaysian history. This is a part of the reason why Najib should cease to be the PM of Malaysia.

 

VERSI BM

Saga 1MDB (Bahagian II)

1. 1MDB, kemungkinan atas nasihat penasihat syarikat it, iaitu Perdana Menteri telah membeli tanah Kerajaan di Kuala Lumpur pada harga RM60 setiap kaki persegi di kawasan mana tanah telah dijual pada harga mencecah RM7,000 setiap kaki persegi. Najib yang juga Menteri Kewangan sepatutnya menjual tanah Kerajaan pada harga hampir harga pasaran. Dengan menjual pada kadar RM60 setiap kaki persegi, Kerajaan telah kehilangan banyak wang.

2. Jelas terdapat konflik kepentingan apabila Menteri Kewangan adalah juga penasihat kepada 1MDB. Jika bukannya Najib yang meluluskan penjualan ini, maka siapakah yang melakukannya? Pegawai yang meluluskan penjualan ini harus didakwa atas kehilangan wang Kerajaan.

3. Tanah ini telah dinilai semula ke atas supaya nilai aset 1MDB meningkat menjadi RM50 bilion.

4. Begitu juga tanah lapangan terbang Sungai Besi telah dijual kepada 1MDB. Harga jualan tidak diketahui tetapi pada hakikatnya 1MDB sudah pun memiliki tanah ini dan telah membuat persiapan untuk memindah pangkalan TUDM ke Subang. Dengan menilai semula tanah ini nilai aset 1MDB akan sekali lagi meningkat. Sekali lagi Kerajaan kerugian banyak wang.

5. 1MDB kemudian menjual sebahagian daripada tanah di Jalan Tun Razak kepada Tabung Haji dengan harga RM 3,500 setiap kaki persegi. Ini bermakna dana yang disumbangkan oleh bakal jemaah Haji telah digunakan untuk membayar balik pinjaman 1MDB. Ini adalah tidak adil kepada bakal jemaah yang sebahagian besarnya terdiri daripada mereka yang miskin.

6. Tanah juga telah dibeli di Pulau Pinang dengan harga lebih tinggi daripada harga pasaran. Tanah ini diduduki oleh hampir seribu orang setinggan. Selain daripada itu Pulau Pinang diperintah oleh parti pembangkang. Tidak mungkin rancangan pembangunan untuk tanah ini akan diluluskan.

7. 1MDB menghadapi kemungkinan kehilangan lebih banyak wang kerana pembelian ini.

8. Semua 1MDB pelaburan yang lain hampir tidak menghasilkan sebarang keuntungan. 1MDB tidak boleh membayar balik RM42 bilion yang ia telah pinjam. Terdapat bukti penipuan dan kehilangan wang yang tidak dapat diterangkan. Dakwaan bahawa wang telah dilaburkan dengan sempurna dan akan memberi keuntungan tidak dapat disahkan. Tiada terdapat bukti dokumentari yang boleh menunjukkan di mana jumlah wang yang banyak itu disimpan.

9. Kepercayaan bahawa RM2.6 bilion dalam akaun peribadi Najib adalah dari 1MDB tidak disangkal dengan sempurna dan kebolehpercayaan.

10. Hakikat Najib tidak menyaman Wall Street Journal kerana mendedahkan banyak kesalahan yang dilakukan oleh 1MDB dan Najib sendiri seolah-olah membuktikan bahawa apa yang akhbar itu laporkan tidak dapat disangkal. Begitu juga kegagalan untuk mendakwa Sarawak Report mengenai 1MDB dan USD681 juta dalam akaun peribadi Najib.

11. Ini hanya sebahagian daripada cerita 1MDB. Terdapat lebih banyak skandal yang melibatkan 1MDB daripada mana-mana lain dana dalam sejarah Malaysia. Ini adalah sebahagian daripada sebab mengapa Najib perlu berhenti menjadi PM Malaysia.

82 thoughts on “The 1MDB Saga (Part II)

  1. Sri Sense May 12,2016 10:40 PM

    Salam Tun

    Nak share berita ganas 🙂

    Ali Tinju lodges police report against Jamal Yunos

    KUALA LUMPUR: Former soldier Mohd Ali Baharom, also known as Ali Tinju, has lodged a police report against Datuk Jamal Md Yunos after the Sungai Besar Umno chief allegedly threatened to assault and shoot him.

    When met outside Dang Wangi police headquarters Thursday, Mohd Ali claimed that Jamal had called him on Wednesday at about 6.30pm after he made a statement that Jamal was unfit to contest in the Sungai Besar by-election.

    “He was rude over the phone and started threatening that he will assault and shoot me. That is why I am lodging a report against him,” he said.

    Mohd Ali also alleged that Jamal liked to “show off” his firearms to people which could indirectly endanger the lives of those around him.

    Recalling an incident, Mohd Ali claimed that during the red shirt rally, Jamal took out two guns and allegedly allowed his men to fiddle with them.

    “He was showing off the guns to people and even left the weapons unattended in the hands of those who do not have a permit.

    “Just imagine if the guns were in the care of someone reckless, that would surely put a lot of people’s lives in danger. So I urge the police, especially Inspector-General of Police Tan Sri Khalid Abu Bakar, to revoke his firearm licence,” he said.

    Attempts to reach Jamal have been unsuccessful.

    The former allies were notorious for allegedly spewing racist comments during various incidents including the Low Yat brawls in 2015.

    However, Mohd Ali decided to distance himself from Jamal after the latter said there might be a riot during a demonstration in Petaling Street last year if the Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism Ministry failed to act on complaints of illegal Chinese traders there.

    Mohd Ali was charged in July 2015 with sedition for inciting racial tensions in his speech before the riot in front of the Low Yat Plaza on July 12 at about 8.30pm.

    The charge was then withdrawn in October in the same year following a review of evidence and witness statements.

    Law Minister Nancy Shukri said in a written reply to Puchong MP Gobind Singh Deo in Parliament that the Attorney-General withdrew the charge against Mohd Ali after reviewing all the evidence and statements.

    Jamal himself was arrested in September 2015 when he was picked up for making threats of a race-fuelled riot in Petaling Street.

    He was, however, not remanded and released from the Dang Wangi police station the following day.

    News can be found here :
    http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/05/12/ali-tinju-lodges-police-report-against-jamal-yunos/

  2. HouseWife May 12,2016 4:20 PM

    Assalamualaikum Tun,
    Tun, kata si gabenor bnm baru dia optimis terhadap kemampuan kerajaan DSN memenuhi semua tanggungjawab hutangnya. Dia yakin sentimen lebih baik selepas isu 1MDB selesai. Tun, bukankah dulu minta 6 bulan untuk selesai? Tak selesai lagi ka? Kerajaan sepatutnya pandai urus tadbir kewangan negara tapi ini tidak nak pelingkup adalah, sebab kerajaan DSN tak pandai buat bisnis. DSN ni nak swastakan Malaysia ka?

    Tun, tahap pengetahuan ekonomi saya ni takat tahu belanja dapur je (tu pun kadang2 terlajak juga), so Tun mungkin ada orang macam saya ni nak kunyah dan telan semua sekali gus susah sikit, pasal permasalahan dan kesan-kesannya yang wujud angkara 1MDB@DSN kepada rakyat. Apakah impaknya kepada rakyat…rakyat atasan, rakyat pertengahan dan rakyat bawahan? Apakah impaknya kepada rakyat…yang ada banyak duit, yang ada sikit duit dan yang takde duit langsung? Saya rasa ada rakyat pertengahan dan bawahan yang ada sikit duit dan yang tak berduit tak tahu atau kurang ambil tahu akan impaknya kepada mereka, mungkin sebab kerajaan DSN sengaja sembunyikan dengan cerita2 “all is fine” saja. Dengan menyalurkan, menyumbangkan banyak duit atas nama ikhsan dan pembangunan maka rakyat pun ingat…”oh ok everything is indeed fine, thank you DSN for the “sumbangan”.

    Maybe Tun, the next Part Tun boleh elaborate more, tekankan impak hasil daripada kewujudan dan ketidakbijaksaan DSN urus tadbir 1MBD sehingga berhutang berbillion kepada rakyat agar mereka betul2 faham masalah ini akan buat negara lingkup dan yang akan menderita adalah kita semua rakyat Malaysia. Tidakkah mereka peduli? Tidakkah mereka takut?
    Saya jadi takut apabila memikirkan masa depan anak2 dan generasi akan datang. Pada yang dah dikurnia banyak duit ok la, Alhamdulillah, tapi yang kais pagi makan pagi kais petang makan petang lagu mana hidup mereka? Nampaknya takde cara lain mereka terpaksa terima saja ‘sumbangan’ dan ‘habuan’ dan ‘sedekah’ daripada kerajaan DSN. Pandai DSN dan orang2 dia cengkam dan atur hidup orang2 lain, kan Tun. Nak buat lagu mana Tun, rakyat yang beri kuasa kepada dia.

    Tun ada bijakpandai ni kata, berita negatif mengenai 1MDB hanya bersifat sementara dan tidak punyai kesan jangka panjang terhadap keyakinan pelabur (mana pula dapat kaki bodek ni). Yake, bersifat sementara konon…impaknya, kesannya akan ditanggung rakyat sampai ke mati! Dari mana nak kutip duit berbillion untuk bayar hutang 1MDB@DSN?
    Setahu saya 1MDB is a government entity, the government is equal to the rakyat, the shareholders of 1MDB is the rakyat…so rakyatlah kena bayar hutang2 1MDB@DSN, bukankah begitu Tun? Dari mana dia nak dapat duit sebegitu banyak…dari tabung2 negara ka, TH, kwsp,kwap? dari GST ka? dari dinyahkan subsidi2 atas barang2 keperluan rakyat ka? dari pelbagai kenaikan ini itu, cukai dan denda2 ka?

    Tun, kan ada berita kata real estates assets would be transferred from 1MDB to MoF, bagaimana dengan hutang2 berbillion 1MDB, di tranfer juga ka? So MoF ni kerja dia apa Tun? Bukankah nak buat pembangunan berfaedah untuk negara dan rakyat, MoF akan salurkan duit tu? Agaknya Tun, dah berapa banyak duit dijanjikan pada prn Sarawak?…ini dari tabung kewangan Sarawak kot sebab Sarawak kan banyak hasil bumi, takkan semuanya daripada kerajaan pusat kot, habislah la duit MoF…ataupun transfer angka2/nombor2 je, not real money, from bank to bank (teringat kata2 Mr mubarakchan: you can create money without money. I hope Mr mubarakchan is well and safe and wish him forever exceedingly happy).

    Tun is not only talking and telling the existance and the trails of this financial scandals that is looming around Malaysia but also in bringing awareness to the people the outcome and the ill-effects that will suffer by them, us and our future generations. Because of DSN’s miserable administration and misappropriation of the country’s economy, the rakyat will have to bear his burden. Is this right? Is this fair? Tun, can a PM go into business, if he does can’t he do it at his own risk and not make the rakyat as collaterals? Or maybe if the PM is a very bijaksana and honest person the rakyat won’t mind, everyone gets their fair shares. But the problem is this current PM is not smart enough, instead he brings in loads and loads of his problems to share with us! I don’t want!

    Tun, the miserable “tidak apa” attitude of some Malaysians must be washed off completely. All Malaysians from mainland to across the seas must join together to clean up and bring back Malaysia’s happy smile. We deserve a better leadership to steer Malaysia back to her glorious days. Tun, hope to hear from you soon on Part III that will awaken the rakyat from their slumber. The rakyat must be make aware and realise the mistakes, the wrongs that DSN has done to the nation, especially those yang pekak, buta dan bisu must be waken up!.

    Excuse me Tun, to Puan Sri Sense, don’t take too long to refill your ink ya. Can’t wait to hear more from you. Thank you.
    And to Mr faradina, I understand and sometimes it does take time for us to ‘see’. I’m always learning…always. Thank you.

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Always Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. Take extra care Tun of your safety. Follow your trusted doctor’s orders only. And Thank you Tun.

  3. Sri Sense May 9,2016 8:17 PM

    Dear Tun

    IMAO Usually orang jual bawah market price sebab terdesak nak pakai duit. No choice, berapa harga orang mintak, jual. 🙂

    Usually orang beli mahal dari market price sebab nak sesangat, teringin, berapa harga taruh pun sanggup beli. 🙂

  4. STEVE8562 May 9,2016 1:00 PM

    AFTER GE 13,
    MALAYSIA GDP GROWTH
    2014- 6%
    2015- 5%
    2016 -4%
    2017 -3%est
    2018–2%est
    SAYA INGIN MEMINTA PENDAPAT DI LUAR KENAPAKAH GDP KITA TURUN 1% SETIAP TAHUN.

  5. STEVE8562 May 9,2016 12:25 PM

    MALAYSIA GDP GROWTH
    2014- 6%
    2015- 5%
    2016 -4%
    2017 -3%est
    2018–2%est

  6. Sri Sense May 9,2016 10:32 AM

    Salam Tun

    Ini berita dari news portal jiran Singapore 🙂

    Johor Sultan calls for restoration of monarchs’ powers

    Johor’s Sultan Ibrahim Iskandar has called on the government to reverse two-decade-old amendments to Malaysia’s Constitution which removed the powers of the nine monarchs to veto laws, and curbed their legal immunity.

    In his latest remarks to push for more royal discretion, the ruler said: “It is not proper to limit or abolish the power of the King or the Sultan in examining and giving their Royal Assent for laws”.

    “This just reduces the role of the King and the Sultans to mere rubber stamps for laws passed by the Parliament or the state legislative assemblies,” he said when opening the 2016 Conference of Parliamentary and State Assembly Speakers of Malaysia in Johor Baru on Saturday.

    Nine of Malaysia’s 13 states are ruled by hereditary Malay Sultans, who take turns being the Agong, or King, of the federation for five-year terms. They act as constitutional monarchs while executive power rests with the Prime Minister and his Cabinet at the federal level. At the state level, the menteris besar and chief ministers make the executive decisions.

    Without referring to Umno by name, Sultan Ibrahim in his speech said “a Malay political party had limited the powers of the King (Agong). What is worse is they forced the Agong to act according to whatever is the advice of the Cabinet”.

    The Johor ruler said the constitutional amendments made in 1994 “grabbed the powers of the King for the sake of political or individual interest”. He added: “I hope this can be rectified.”

    The Umno-led ruling coalition curbed the powers of the royal houses following two major constitutional crisis in – 1983 and 1993.

    The first one arose when the Mahathir Mohamad administration changed the Constitution to give Parliament and state assemblies the right to overrule any royal veto over legislation.

    The powers of the royals were curbed further following two incidents of assaults in 1992 involving a Johor hockey goalkeeper and the coach, which allegedly involved top royal figures. The government amended the Constitution in 1993 to remove the immunity of the royal families.

    Further changes meant that Bills passed by any legislature would become law after 30 days, regardless of whether the monarch concerned dissented.

    The Johor sultan and his sons have been making waves over the past year by stressing their role in safeguarding the interest of their subjects, a period in which Prime Minister Najib Razak has been under siege over financial scandals.

    It is not clear if what Sultan Ibrahim said is supported by the other eight houses. But the rulers have been flexing their muscles on several occasions in recent years, most notably in the appointment of menteris besar in Perak, Selangor, Perlis, Terengganu and in Johor itself.

    The Najib government has not responded to the latest call by Sultan Ibrahim. But the call to amend the Constitution is unlikely to gain a foothold as no coalition now commands the necessary two-thirds of Parliament.

    There has also been no popular movement to restore the royal privileges.

    News can be found here :
    http://www.straitstimes.com/asia/se-asia/johor-sultan-calls-for-restoration-of-monarchs-powers

  7. sibotak May 9,2016 9:47 AM

    Malaysia is Badly In Need of Prime Minister Election
    Not By Election in Sarawak or elsewhere
    It s Not UMNO we worried
    ITs a Lousy Prime Minister that will Failed UMNO , Failed Malaysia as a Whole

    We ask for Prime Ministr Election Today and Now

  8. freemind May 9,2016 9:26 AM

    The most critical piece of the puzzle is the uncovering of the true identity of the donor of $2.6 billion ringgit deposited to Najib’s personal account.

    If indeed it was a donation from the late king of Saudi Arabia to help fight terrorism, the amount would have been given directly to the Government of Malaysia, not to an individual or under a personal account.

    To confirm the source, banks will have to disclose where the money came from.

    Unfortunately, the leading financial centers including Singapore are ranked highly on the financial secrecy index list.

    To staunchly welcome investment and financial inflow from all sources, legal or questionable, banks in these centers will not easily divulge records of money launders.

    It is thus an obligation for Najib willingly or unwillingly, as a servant for the public, to authorize the banks to disclose all financial records.
    There is absolutely nothing for him to loose if indeed he is truthful.

    The financial fiasco and the way power is used to prevent full and open investigations has shown us that this may be the perfect storm for the future of rewriting the constitution of Malaysia.

  9. joetachi May 9,2016 5:11 AM

    kemuhkemihkemah
    siapa sapu? siapa pangkah?
    kemuhkemihkemah
    Diri mbisu, hati snaskah!
    kemuhkemihkemah
    rupa brtemu, tidak brwajah!

  10. daeng May 8,2016 11:03 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Setuju dengan Tun dan setuju juga dengan rimba.emas tentan keputusan prn sarawak.

    Adakah kemenangan BN ada kaitan dengan Najib? Atau Adenan Satem? Atau UMNO? Atau pembangkang tidak bersatu?

    Kalau renungan makrifat saya empat faktor di atas, saya memberi 5:90:0:5 ( Najib:Adenan Satem:UMNO:Pembangkang.

    1. Najib hanya menyumbang sedikit sahaja atas kemenangan BN Sarawak. Jika dibandingkan pelaburan besar yang diluluskan oleh Najib berbanding peratus majoriti yang dimenangi BN Sarawak,ia tidak setimpal dengan pelaburan yang kerajaan pusat laburkan untuk Sarawak.

    2. Adenan Satem, bagi saya ia adalah faktor terbesar kemenangan BN Sarawak. Ini kerana dia ada aura sebagai pemimpin berjiwa rakyat. Kepimpinannya yang berupaya mendesak kerajaan Najib mengikut kehendak telunjuk Sarawak. Aura Najib yang semakin goyah di Semenanjung membuatkan Najib cuba mengalih kepada sokongan rakyat Sarawak.Bagi saya, keputusan PRU peringkat parlimen nanti amat berbeza kerana rakyat Sarawak yang berpendidikan akan melihat peringkat nasional, adakah Najib wajar dikekalkan sebagai PM?

    3. UMNO, ia tiada kitan langsung dengan kemenangan BN Sarawak.

    4. Pembangkang yang tiada persefahaman khususnya antara DAP dan PKR menyumbang berkurangnya kerusi DAP berbanding PRN Sarawak sebelulmnya.

    Bagi saya, Naji$ janganlah seronok dengan kemenangan BN Sarawak tetapi kena lebih bekerja keras mengumpul wang untuk mengotakan janji kerajaan pusat dalam tempoh 5 tahun akan datang. Janganlah Naji$ cuba memerah rakyat lagi selepas GST, kenaikan tol luar biasa khususnya di Lembah Klang dan banyak lagi untuk mendapatkan sumber modal demi membiayai janji-janji kepada rakyat Sarawak dan lain-lain janji yang tidak masuk akal dan bodoh seperti menaikkan BR1M setiap tahun dan penubuhan 1MDB yang menjadi LUBUK PEMBOHONGAN, SALAH KUASA, TIADA INTEGRITI, URUS TADBIR KEWANGAN YANG LEMAH, KORUPSI PERINGKAT PIMPANAN TERTINGGI DISELINDUNG DAN CA$H IS KING.

    TIDAK DINAFIKAN 1MDB ADALAH LAMBANG KEBODOHAN KERAJAAN MALAYSIA DI BAWAH PIMPINAN NAJI$.

    Wassalam Tun.

  11. Sri Sense May 8,2016 10:52 PM

    Salam Tun

    Tak sedar rupanya hari ini Mother’s Day. Happy Mother’s Day to all ibu here.

    I tadi tinjau serata Shah Alam. Nampaknya ramai yang celebrate tak kira bangsa. Nak cari tempat makan pun susah. Gamuda Walk penuh. Pi bandar Shah Alam 2 kali lima. Gamuda Walk Kota Kemuning boleh kata kawasan Cina dalam Shah Alam. So ramai Cina dan segelintir Melayu celebrate sana. Bandar Shah Alam more of Malay area pun penuh kedai2 makan dengan orang Melayu makan ramai2. So kena tunggu turn untuk dapat meja.

    I lebih suka Subang Jaya. Sebab lama tinggal disitu. Hannah Yeoh ok la. Ramai suka dia sebab dia budak Subang Jaya. Wakil rakyat BN sebelum Hannah Yeoh tak pernah nampak muka. My friend orang Melayu pun vote Hannah Yeoh. I tanya kenapa? Dia kata aku boring dengan politik, aku tengok mana calon muka lawa aku pilih. Ada juga kawan dimasa yang sama I tanya, dia jawab aku pilih Melayu, aku tengok muka Melayu aku pangkah, tak kira apa parti. Ramai juga tak mengundi bila mereka fikir tak penting undi yang diberi. 🙂

    Pengundi ini ada macam2 disini. Overall IMAO pengundi suka kalau senang berurusan dengan wakil rakyat. Kalau wakil rakyat sering MIA depa pun menyampah. Kena pulak wakil rakyat tu penuh dengan skandal pun depa tak suka. Pengundi ini tak nak susah kalau menyusahkan baik jangan jadi wakil rakyat. 🙂

    Goodnight!

  12. zulu May 8,2016 8:05 PM

    As expected…a Najib’s slave called “Abdul Rahman Dahlan” is telling that people approve their looting job…this a*hole won the first prize now.

  13. rimba.emas May 8,2016 6:40 PM

    Salam Tun.

    1. Pilihanraya di Sarawak adalah untuk memilih wakil rakyat bagi mewakili kawasan DUN masing-masing.

    2. Semua ini adalah untuk wakil rakyat sebab itulah PM dan merinyu pilihanraya bertungkus lumus meminta rakyat keluar mengundi.

    3. Ada dengar suara-suara penganalisis politik pro BN yang mengatakan soal GST kenaikan cukai-cukai seperti tol, kekurangan subsidi, potongan peruntukan tidak diambil kisah oleh rakyat Sarawak.

    4. Betul sebab itulah sebelum pilihan raya ada istihar tiadanya tol akan di kenakan. Negeri pengeluar gas & minyak sama dengan negeri Terengganu boleh diadakan jalan yang tidak di konsesikan kepada pihak swasta plus atau LLM.

    5. Sarawak baru sebagaimmana Semenanjung dengan jalan lama yang tidak bertol.

    6. Tunggu 10 tahun lagi bila jalanraya tidak dapat menampong jumlah kenderaan dan kerajaan kekurangan dana maka apa yang terjadi di Semenanjung akan sama berlaku disana.

    7. Soalnya kaum Iban di pendalaman akan pasti akan terbeban kos api , air dan cukai dan lain lagi.

    8. Kita kena sedar sekarang kita membantu seorang yang kita lantik menjadi wakil rakyat yang bergaji lebih dari rakyat biasa dengan berbagai kemudahan seperti elaun yang menambahkan lagi pendapatannya.

    9. Jarang kita dapati wakil rakyat yang berbasikal kerana pendapatannya tetapi hanya kerana menunjuk keperihatinan sanggup berkayuh di jalanraya seperti mereka.

    10. Soalnya mampukah PM sekarang mengekal keupayaan seperti mana rakyat semenanjung dulu yang menggunakan jalanraya tampa tol. Sedangkan kami terpaksa menghadapi beban kenaikan bermacam-macam kenaikan.

    11. Sementara Deklarasi Rakyat pula adalah mencari seorang pemimpin yang dapat mengekalkan keadaan seperti dahulu dan sanggup susah seperti rakyat karana beban kewangan.

    12. Tun yang sanggup sain deklarasi ini memerlukan jaminan agar soal beban cukai seperti GST akan di hapuskan, memastikan kilang-kilang yang telah lama beroperasi tidak tutup oleh kesan ekonomi.

    13. Kebanyakan rakyat biasa yang tidak berpolitik memerlukan semua ini untuk hidup menyara keluarga. Masaalah mula timbul bila adanya manusia yang gilakan kuasa, pangkat , membolot semua harta sehingga menggangu kehidupan manusia lain.

    14. Kembalilah kita kepada Allah s. w t.

    Wallahua’lam.

  14. sudin May 8,2016 5:25 PM

    Assalam Tun.

    guan eng has always believed the achievements/in-roads made by PAS during PRU13 were due to the Chinese support garnered by DAP, but he never bother to thank the non-Chinese votes that have given victories to DAP in many constituencies with Chinese voters numbering only 30%.

    I’m very much looking forward to guan eng put behind bars, and that will certainly put more pressure and higher possibility to Najib joining him there.

    And together with Anwar maniac, it will be a great moment to many/most Malaysians.
    Hope there is a way of nailing budak KJ as well!

  15. sudin May 8,2016 5:02 PM

    Assalam Tun.

    My humble opinion, the main reason to yesterday’s PRN Sarawak thrashing defeat of the opposition was mainly due to guan eng!

    guan eng created enmity with PAS and was adamant to completely dissociate with them politically.
    guan eng’s stubbornness and point-blank refusal to compromise with PKR on seat allocations.
    guan eng is a true racist.

    The fence sitters, especially the Chinese, thus lost all confidence of any chance to form alternative government.

    THANK YOU guan eng!

  16. Sri Sense May 8,2016 4:55 PM

    Salam Tun

    Harap Tun sihat. Cuaca kat Selangor asal masuk petang hujan.

    Faridina, IMAO registered voters untuk negeri sebesar Sarawak tu kecil, dah tu low turnout, dah tu 11 new seats – gerrymandering.

    Anyway I tak kisah la apa jadi dengan Sarawak, depa harapkan development, that’s why I rasa ada swing dalam urban voters. The only problem dengan election promises usually nak masuk next election barulah nak buat sikit janji terdahulu. Lepas tu berjanji lagi. Recycle lagi. 🙂

    Kalau nak maju macam Semenanjung, sayang seribu kali sayang, most of the kemajuan yang ada disini adalah dalam zaman Tun Mahathir. Selepas tu tak banyak perkembangan. 🙂

    And the problem dengan barisan alternatif pula, depa tak sepakat, masing2 ada kepala sendiri, tak reti nak kongsi kuasa and resources. PKR kata dia besar, DAP kata dia besar, PAS pulak berpecah jadi Amanah. Election Sarawak tak habis PAS dah war war pecat Husam. 🙂

    And I don’t understand why PAS or Amanah nak tanding sana, to me Sarawak ini more of colourful state, more suitable for PKR or DAP. Perhaps PAS patut concentrate kat kawasan arwah Noriah. Noriah dulu menang sikit lawan calon PAS, kalau tak silap around 160 undi. 🙂

    Perhaps what Sarawak or Sabah need more pendakwah Islam not parti PAS or Amanah – Parti Politik Islam.

  17. zulu May 8,2016 12:31 PM

    Sarawak election victory celebrations would have been complete, had Najib and his family travelled in that crashed helicopter…LOL

  18. HBT456 May 8,2016 10:52 AM

    59. http://www.malaysiakini.com/news/340681

    60. Politics is lifelong career.

    61. It is not something that you can change over night.

    62. There are plenty of rooms for improvement though.

    63. Even chinese as the 2nd major race also give up politically, you think you as minority can fight umno, pas and pkr?

    64. If you want to preserve your kinship, the best way out is to support mic.

    65. Let ag in putrajaya to decide what they want.

    66. Beliau tetap civil servant.

    67. Gaji beliau tetap dibiayai taxpayers, bukan zakat payers.

    68. To build kl118 or not, its up to umno to decide.

  19. wajaperak May 8,2016 10:15 AM

    Assallammualaikum Tun.
    Mohon ruangan..

    Ayah..Ayah adik rasa adik demam.
    Kenapa adik kata macam tu/
    Badan adik panas tapi adik tiada JANGKASUHU untuk memastikannya..
    Alahai adik kalau rasa demam cepat-cepatlah bagitau ayah..
    Tapi kan ayah kata kita mestilah menjadi seorang yang bertanggungjawab..Setiap patah perbuatan dan perkataan mesti ada bukti ‘evidence base’?

    Betul tu adik..tetapi ada masanya saksi mata dan saksi keimanan boleh digunakan.Adik rajin belajar lagi ya..
    Walau macammana pun jangan jadi macam seorang makcik tu..
    Mulut dan kepala hotak dia sangat suka ikut Principal Samiri..:))
    Ikut suka tuduh orang sana-sini tanpa ‘Certification’ dari Ijazah yang di ambilnya..
    Tak macam ayah yang hanya lulus SPM sahaja..hahahahahaha..:))

    Ayah sangat bangga dengan adik.
    Sayang adik..
    Sayang ayah juga..

    Tun.
    Kami amat bersyukur pada Allah dan berterima kasih dengan Tun kerana ruang dan peluang yang diberikan.Saya memohon maaf kerana demi tugas dan peranan saya terpaksa bersikap lain dari kehendak saya sendiri seperti yang di katakan oleh Nabi Khidir a.s kepada Nabi Musa a.s

    RIBUAN TERIMA KASIH TUN..

    Teruskan perjuangan.

  20. HBT456 May 8,2016 10:10 AM

    42. http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/05/08/husam-hits-out-over-termination-exkubang-kerian-pas-chief-claims-party-did-not-specify-his-wrongdoin/

    43. The sacking of pas husam only reconfirm one thing.

    44. The political instability in poor majority malay states is real.

    45. I am wondering, will opposition mps who garnered highest votes will bought or harassed behind the voters?

    46. By the way, prc relies heavily on export driven economy.

    47. If you hear locals said china only produce low quality price products, dont believe them.

    48. Why?

    49. It is the local importers who opted for low price products.

    50. Cant blame these importers.

    51. Because bn themselves also focus on poor people by offering them cheap public services just to stay relevant.

    52. To them, quantity is more important.

    53. Quality is non essential as they can keep increasing the mps in rural areas to stay in power.

    54. Whenever I hear commenters here said they fight for poor people, I laughed.

    55. These pembodek2 fight for budget only.

    56. When budget goes into their pockets, no one knows how they spend the budget.

    57. To them, only they can dictate the federal fund.

    58. As long as nep ala bumiputra status is continue, umno will loose more votes in the future if they still think the public fund belongs to their fathers.

  21. sibotak May 8,2016 7:05 AM

    Till today Najib confessions of the Donations is still a laughing stocks
    Najib is Truly A Malaysia Clown

    Only Idiots will donates Najib
    If any Sauds wants to donates to spread Islamic or deters the Islamic Terrorists
    Najib certainly does not fit for these two purposes
    What does Najib contains ? Nothing
    Can see he is very shadow of Islamic knowledge Nor did he has the military influence over to retain terrorists
    The spread of Islamic Knowledege Zakir Naik is the right person

    Is see my beloved
    Prime Minister Najib Tun Razak is Nothing

  22. faridina May 8,2016 4:09 AM

    Assalamualaikum Dearest Tun,

    No wonder you did not write anything before the latest Sarawak state election because you knew Sarawak BN minus UMNO will be doing better base on Adenan Satim factor not Najib.

    Adenan Satim will take all the credits not Najib who is in dire straits and will do everything to ensure his survival until the next GE.

    Knew the sentiments among voters from fellow commentator PutraKraken and Sarawak will always be BN’s fixed deposit to the state advantage.

    Being someone who is not a member of any political party and the failure to access the political sentiments in Sarawak beforehand I conclude I was wrong :(.

    Wasalam Tun.

  23. malaysian1000000 May 8,2016 12:35 AM

    Sambungan ayat,

    Tentang ulama/mufti disebuah negeri mengeluarkan hujah “halal darah orang yang menentang pemerintah” adalah ketika isu pemimpin dipersoal atas tindakan khianat/zalim ke atas rakyat yang memberi kepercayaan kepadanya untuk memerintah.

  24. malaysian1000000 May 8,2016 12:30 AM

    Salam,

    Saya pernah dengar komen TUN, kenapa TUN “mencadangkan” Najib diangkat sebagai PM. Dengan berseloroh TUN berkata bahawa Najib mempunyai “fizikal” yang “tinggi”, bergaya. Tetapi, sayang seribu kali sayang, walaupun dengan “fizikal” yang tinggi, tidak langsung meletakkan Najib sebagai orang layak memerintah, berakal waras, berakhlak, walaupun secara lisan Najib sendiri pernah berkata beliau menerima “derma” atas alasan dia menegakkan syiar ISLAM.

    Mungkin penyakit ini telah berjangkit kepada sebilangan kecil tokoh – tokoh ulama, individu – individu berpengaruh mahupun tidak berpengaruh dengan menggunakan Ayat Suci Al-Quran untuk membenarkan perbuatan kemungkaran tanpa sedar mahupun dengar sedar. Sebagai contoh, terdapat tokoh ulama/mufti disebuah negeri telah mengeluarkan hujah “bahawa “halal” darah orang yang menentang pemimpin /pemerintah”.

    Jadi bagi pendapat peribadi saya, sehebat mana atau setinggi mana “pengetahuan” seseorang dalam ILMU “agama” ISLAM, tetap telah memburukkan ISLAM itu sendiri, bukan setakat AGAMA yang hanya merupakan 1 cabang dalam ISLAM, tetapi ISLAM itu sendiri yang merupakan “way of life” ummah. ILMU itu hanya pinjaman, amalan yang kekal.

    Jika Najib boleh “mendabik dada” dan berdiri “tinggi” mengatakan dia pahlawan ISLAM, “HAKIKATNYA”, ummah yang berakal waras tahu apa yang dilakukannya adalah kemungkaran.

    Sekeras – keras besi waja, jika di letak dalam “furnace” tetap boleh dilembutkan.

    TQ

  25. faridina May 8,2016 12:00 AM

    Assalamualaikum Dearest Tun,

    With your permission Sir, this is for;

    Dear PutraKraken,

    I’m glad to hear your good reasoning for the betterment of your state and fellow Sarawakians. Now I truly understand and wish all the best for all Sarawakians in today’s PRN.

    I’m very glad to hear how much Sarawakians hate that dumbass Pee M Najib @ chicken shit and in Semenanjung he is also known as NSE (Najib shits everyway) or in Malay NBM (Najib berak merata).

    I’m also very glad to hear that in the next GE14 Sarawak Parlimentary election Sarawakians will not support Pee M Najib but trust me he will not be around then.

    I’m also very very glad in accepting your invitation and will see you soon maybe next year because we have some projects in the pipeline with regards to the healthcare services in Sarawak as you said was still lacking.

    Till then have a fruitful days ahead PutraKraken.

    Thank you and wasalam Tun.

    p/s – Yes true indeed Putra its been NSE trademark of shouting and yelling because as a tong kosong what do you expect? Sounds loud but on the inside nothing! Lastly its even disgusting seeing his saliva all over his lips after all that stupid yelling and sometimes you will see he will just wipe it with his right hand and that same hand will be kissed by dedakians while shaking hands!! Yukky.

  26. Sri Sense May 7,2016 11:03 PM

    Foreign journalist chased away from Najib’s function 🙂

    KUCHING: A man claiming to be a broadcast journalist from the United Kingdom was told to leave the old State Assembly building after he tried to ask Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak questions.

    The man and a cameraman were seen being asked by security personnel to leave the building where Najib had just arrived to join other leaders following the election results.

    It is believed the man had been waiting for the Prime Minister to arrive in order to ask him questions.

    “The question I asked your Prime Minister tonight was that he has been accused of personal involvement in a huge corruption scandal.

    “He’s given some answers but I know that from many Malaysian friends and journalists the answers he’s given are inadequate,” said the man, who identified himself as Jonathan Miller, the Asian correspondent for UK’s Channel 4 News.

    Speaking to reporters outside the building after he was ejected, the man said he wanted Najib to respond to his questions.

    “I know it might seem a little unfair as he’s just won an election, I just want to ask him this important question which I believe the Malaysian people needs a proper response.”

    Asked by a reporter whether he has obtained accreditation to cover the election, Miller said he believed that he need not apply for a filming permit.

    News can be found here :
    http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/05/07/foreign-journalist-ejected-from-najib-function/

  27. Sri Sense May 7,2016 10:25 PM

    Salam Tun

    I baca tadi seramai 1,085,087 pemilih berdaftar layak mengundi bagi memilih wakil rakyat mereka di 80 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) pada PRN kali ini. Tapi voter turnout 50%? Something like that la 🙂

    I tanya diri sendiri kenapa I tak nak keluar mengundi, sebab tiada perubahan, sebab pilih mana pun sama, and poor understanding of party manifestos and election promises. In a state of dilemma. 🙂

    Hubby senang aje dia jawab sebab orang fedup! 🙂

    Goodnight Tun and all.

  28. zulu May 7,2016 10:16 PM

    BN celebrates Sarawak election win.
    Had Najib travelled in that crashed helicopter, whole Malaysia would have celebrated it.

  29. sibotak May 7,2016 9:54 PM

    It just strike me
    Najib says the donations money was use for the previous elections PRU
    Why ?
    Does not UMNO being the elected party since independence the financial of UMNO Organisations
    Is weak that Najib needs the donations money to support UMNO

    It very much shows UMNO under Najibd sails is never secure and prospective

  30. WandyCaswady May 7,2016 6:43 PM

    Maidah [5]: 82 disebutkan,

    لَتَجِدَنَّ أَشَدَّ النَّاسِ عَدَاوَةً لِلَّذِينَ آَمَنُوا الْيَهُودَ وَالَّذِينَ أَشْرَكُوا وَلَتَجِدَنَّ أَقْرَبَهُمْ مَوَدَّةً لِلَّذِينَ آَمَنُوا الَّذِينَ قَالُوا إِنَّا نَصَارَى ذَلِكَ بِأَنَّ مِنْهُمْ قِسِّيسِينَ وَرُهْبَانًا وَأَنَّهُمْ لَا يَسْتَكْبِرُونَ (82)

    82. Sesungguhnya kamu dapati orang-orang yang paling keras permusuhannya terhadap orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik. dan Sesungguhnya kamu dapati yang paling dekat persahabatannya dengan orang-orang yang beriman ialah orang-orang yang berkata: “Sesungguhnya Kami ini orang Nasrani”. yang demikian itu disebabkan karena di antara mereka itu (orang-orang Nasrani) terdapat pendeta-pendeta dan rahib-rahib, (juga) karena Sesungguhnya mereka tidak menyombongkan diri.
    ﻭَﺩَّﺕْ ﻃَﺎﺋِﻔَﺔٌ ﻣِﻦْ ﺃَﻫْﻞِ اﻟْﻜِﺘَﺎﺏِ ﻟَﻮْ ﻳُﻀِﻠُّﻮﻧَﻜُﻢْ ﻭَﻣَﺎ ﻳُﻀِﻠُّﻮﻥَ ﺇِﻻَّ ﺃَﻧْﻔُﺴَﻬُﻢْ ﻭَﻣَﺎ ﻳَﺸْﻌُﺮُﻭﻥَ

    Waddat taifatun min ahli alkitabi law yudilloonakum wama yudilloona illa anfusahum wama yashAAuroona

    A faction of the people of the Scripture wish they could mislead you. But they do not mislead except themselves, and they perceive [it] not.

    ﻭَاﻟَّﺬِﻳﻦَ ﻛَﻔَﺮُﻭا ﻭَﻛَﺬَّﺑُﻮا ﺑِﺂﻳَﺎﺗِﻨَﺎ ﺃُﻭﻟَٰﺌِﻚَ ﺃَﺻْﺤَﺎﺏُ اﻟْﺠَﺤِﻴﻢِ

    Waallatheena kafaroo wakaththaboo biayatina olaika ashabu aljaheemi

    But those who disbelieve and deny Our signs – those are the companions of Hellfire.

  31. PutraKraken May 7,2016 6:25 PM

    Salam Tun

    Dear faradina.

    I still stand to my view that “This is state DUN election and not a Parliament and whatever impact is only to the state”.

    1. CM Adenan need a big win of more than two third majority. This will show that he has the support of the Sarawak people. In the last state election during the reign of “white hair” the state lost the highest number of seats to the opposition. That was bad. Now with the negative effect of “white hair” is no more there and judging from the performance of CM Adenan so far, we are sure Sarawakian will unite to give him a big win. It is important to the state…just as what Dearest Tun achieved during his time as Prime Minister by securing more than two third majority all the time. That was our strength then and that is what we Sarawakian want to achieve.

    2. If CM Adenan win with slim majority…what is the perception going to be? It will show that he is lacking support and the people are not behind him and do not agree with his government and policies. In Sarawak…we are still lacking development in term of infrastructure such as roads (yes roads not highways as in Semenanjung)health and education which are core to the betterment of the people.

    3. If indeed the people of Sarawak do not like Najib, they will not believe in doing so by not supporting CM Adenan which will definitely have a negative impact to the state government.. That is why I said that this is a state matter.

    4. Najib is an external factor to the state. If you want to see how the people of Sarawak stand…come Parliamentary election (if Najib is still PM) then you will see. Right now, Najib is a dumbass…Do you think he will care if people support him or not…He is willing to put everything on the line just to stay as PM. If (hope it will not)BN fare badly in the Sarawak DUN election…do you think Najib will take heed?…That chicken shit will not be bothered at all. He is what he is…a dumbass PM.

    Dear faradina

    Sorry if I sound like a mad dog…The fact of the matter is…I am really mad at Najib. His “muka tak malu” presence in Sarawak campaigning really make us sick. Well you know his style…terjerit jerit konon penuh semangat…really disgusting! Whatever he said….is utter hypocrisy…so sickening. He is just taking a free ride with CM Adenan’s good vibes.

    Anyway…have you ever visited Sarawak….please come and visit us…then may be you will better understand our multi cultures and our hospitality.People still do ask us though… do we still live on trees? Yes we do… but with lifts!

    Amazing!

  32. Hajar May 7,2016 4:46 PM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi Tun,

    1. Dulu saya ada kata, 1MDB “BERNIAGA BULUH KASAP, UNTUNG TIADA MODAL LESAP (pangkal hilang, hujung lesap – perkerjaan yang sia2 belaka).”

    2. Tun , Hikayat 1MDB ini sebenarnya berkisar tentang seseorang yang rasa diri beliau hebat dan berkuasa (gil* kuasa) dan bila 1MDB ditubuhkan ia (secara tidak langsung) milik individu tersebut, yaitu PM Najib @ Ah Jib Gor. DSN ‘anggap’ beliau pemilik 1MDB dan pada waktu sama DSN ialah Menteri Kewangan dan PM Malaysia. Jadi kerja penipuan dalam 1MDB lebih mudah dilakukan.

    3. Pada DSN & gang, Kerajaan dan Malaysia adalah milik mereka sahaja (walaupun ini tidak benar) dan orang lain mesti akur. Jadi mereka tuduh Tun M mahu menjatuhkan Kerajaan walaupun Tun cuma desak DSN meletak jawatan. Mereka dalam rejim Najib ingat, DSN = Kerajaan (false belief).

    4, Jadi sesiapa saja yang mengkritik atau tidak bersetuju dengan mereka (terutamanya mereka yang pernah berada dalam Kerajaan seperti Tun M, TSMY, DSMM, DSSA) akan dikutuk/dihina dan lebih buruk lagi dianiaya (dipecat/gantung/disekat kemudahan/keistimewaan, etc.). Mereka ‘langgar’ peraturan dan undang2 kerana pada mereka merekalah ‘Raja’. Sebenarnya mereka ini sudah berada dalam keadaan ‘pemikiran’ yang tidak ‘normal’.

    5. PM Najib @ Ah Jib Gor wajib LETAK JAWATAN kerana gagal menyanggah segala tuduhan penyelewangan (ada bukti kukuh) terhadap 1MDB dan wang RM2,600 Juta dan wang SRCI sebanyak RM42 Juta dalam akaun2 beliau.

    P/S: Isu beri ‘salam’ (dalam bahasa Arab) di blog sudah basi. Si ‘Wajaperak’ memang tidak mahu terima HAKIKAT (fakta) yang BLOG di alam siber BUKAN RUMAH KEDIAMAN (unshakable beliefs in something untrue – another symptom of delusional disorder; sama juga dia percaya yang saya ialah ‘Najib hatchet person – samseng DSN’, walaupun FAKTA nya ialah hari2 saya kritik DSN). Saya diberi pelbagai GELARAN jelik dan hina kerana isu ‘salam’ ini. Saya telah kata yang ‘Username & Password’ adalah cara / kunci untuk ke Blog dan keizinan diberi secara automatik bila kita ‘login’ cara betul. This person needs to undergo what we call ‘Mental Status Examination’. It’s normal that the sufferer does not realize (not aware) that he is having some kind of mental problem.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  33. rimba.emas May 7,2016 4:39 PM

    SALAM TUN, SALAM SEMUA & SELAMAT SEJAHTERA KEPADA YANG BUKAN ISLAM.

    1. SELAMAT DATANG KEPADA YANG BERBAHAGIA TUN BERDUA DAN RAKAN-RAKAN CHEDET YANG BERKESEMPATAN KE DEWAN MILLINIUM KEPALA BATAS SEBERANG PERAI, (HOME TOWN RIMBA EMAS) PADA AHAD 8.45 MALAM BERSEMPENA ‘DEKLARASI RAKYAT’- BEBASKAN MALAYSIA.

  34. Fariq Islam May 7,2016 3:43 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Umat-umat tak dapat menerima hakikat yang dana Tabung Haji disalah-guna. Tabung Haji haruslah diurus secara profesional dan bebas daripada sebarang pengaruh politik.

    Di Malaysia, masih terdapat banyak syarikat yang mampu beli. Kenapa nak Tabung Haji beli?

    Haruslah kerajaan sentiasa ingat yang duit KWSP, KWAP, PERKESO, Tabung Haji, YAPEIM dan sebagainya adalah sesuatu yang tak boleh disentuh demi kepentingan politik!

  35. Sri Sense May 7,2016 2:59 PM

    Salam Tun

    Najib seru rakyat Sarawak keluar mengundi. Ya betul tu, keluarlah mengundi. Pilih baik-baik. Peluang ini bukan datang selalu. 5 tahun lagi baru dapat pilih lagi. 🙂

    Pasal election ini, I teringat cerita lama tentang seorang kawan. Dia ini penyokong PAS. Family isteri orang UMNO. Time election family isteri paksa dia pangkah BN. Dengan perasaan serba salah dia pun pangkah BN. Mestilah BN dikawasan itu tapi dia selepas itu madukan isteri dalam diam sort of balas dendam pasal earlier dia tidak diberi pilihan untuk pilih parti yang dia sukai. 🙂

    Happy Saturday to all. Malam ini jangan tidur ya. 🙂

  36. faridina May 7,2016 2:05 PM

    Assalamualaikum Dearest Tun,

    Please allow me to reply with regards to the following;

    Dear PutraKraken,

    From the bottom of my heart I wish to say that I’m sorry if indeed my previous comments insulted you, make you angry and humiliated you and fellow Sarawakian.

    However what I commented was only my 2 cents opinion and confirms my statements that the Sarawakian are truly smart people and don’t need nobody to understand the magnitude of mother of scandals involving the most corrupted Pee M.

    But I disagree with you that “This is state DUN election and not a Parliament and whatever impact is only to the state”. As I said before the outcome of this PRN will send signals to other Malaysian and especially to Pee M Najib that he must go and we don’t have to wait for the GE 14 to test his popularity.

    I don’t wish to interfere with your states affair and teach you what to do because yes it’s true you guys are smart and matured enough and we are actually seeking favours from all Sarawakians to save us and Malaysia from the notorious Najib.

    You got me right here PutraKraken, I’m not a Sarawakian but a Johorean who resides in Selangor and used to cast votes in Johor but change to Selangor with the intention to help BN but this is what we got from Najib who pissed us!

    We will never vote for BN ever again if Najib and the gang is still around that is for sure, Sir.

    Thank you Putra and best of luck dear Sarawakian to reduce BN’s seats and popularity votes percentage.

    Wasalam and regards Tun.

  37. PutraKraken May 7,2016 12:44 PM

    Dear faradina

    Are you a Sarawakian….and indeed are you a registered voter in Sarawak.

    We are sick of other people telling us what to do.
    Let us in Sarawak do what we believe is to our social and economic benefits. we know what is best for Sarawak..and it is definitely not Najib and the damned UMNO followers.

    We are matured enough to determine our own destiny and Najib presence in Sarawak has dented our pride. This is state DUN election and not a Parliament and whatever impact is only to the state. Najib or for the matter UMNO and political parties from Semenanjung who does not have any stake in the PRN should not have been a busy body to the state election matter. At any other time when Najib is not a PM, you are welcome…but not while the traitor Najib is at the helm of the Government.

    Come Parliamentary Election…you will know your fate.

    Najib and UMNO…you are not welcome.

    From angry and humiliated Sarawakian.

  38. professional malay May 7,2016 12:15 PM

    Well said Tun….the explanation is so crystal clear. Now this is the real testing moment for all malays either big or small to choose whether to struggle with conscience and correct moral compass for bangsa, agama & negara or….just to be the real bangsat to cover and protect the real bapak bangsat.

  39. faridina May 7,2016 10:38 AM

    Assalamualaikum Dearest Tun,

    VOTE SMART TO SAVE MALAYSIA
    DEAR SARAWAKIAN..

    Totally agree with many of us here that BN will make it through in today’s Sarawak 11th State Election but I guess they will not be able to achieve the targeted 70 seats simply because the Sarawakian voters wanted to send signal to other Malaysian and Federal Government that they are smart too and understands the magnitude of Pee M Najib’s 1MDB and 2.6 billion scandals and NAJIB MUST GO!

    My prediction is that they will not even be able to retain the 66 seats won in the last state election.

    Pee M Najib is a liability to the whole nation and Sarawakian will help us starts the fire!

    To make the fire bigger we will need more WINS and WINDS!

    WIN more seats against BN
    via
    WIND OF CHANGE najib:) 🙂 🙂

    We shall see the result to believe by the end of today 7/5/16 God’s willing.

    Thank you Sarawakian in advance.

    Wasalam Tun.

  40. wajaperak May 7,2016 10:04 AM

    Assallammualaikum Tun,
    Saya mohon ruangan.

    Cik Malaysian10..

    “Barangsiapa yang diberi petunjuk oleh Allah , maka dialah yang mendapat petunjuk; dan barangsiapa disesatkan oleh Allah, maka merekalah orang-orang yang merugi “.
    [ Al a’raf , 7: a.178 ]

    “Sebenarnya, Al-Qur‘ân itu adalah ayat-ayat yang NYATA(1) di dalam DADA(2) orang-orang yang diberi ILMU(3). Dan tidak ada yang mengingkari ayat-ayat Kami kecuali orang-orang yang zhalim … (Qs al-Ankabût/29:49).

    “Truth stands out clear from Error: whoever rejects evil & believes in Allah has grasped the most trustworthy hand-hold that never breaks. And Allah hears & knows all things.”
    ( Al-Baqarah, 2: 256)

    “Dan orang-orang yang bersungguh-sungguh di jalan Kami niscaya akan Kami tunjukkan kepada mereka jalan-jalan [menuju keridhaan] Kami. Dan sesungguhnya Allah akan bersama dengan orang-orang yang berbuat ihsan.” (QS. al-Ankabut: 69)

    Tak faham?..
    Tanya ulama..

    Surah AnNisaa’. Ayat 086.

    Dan apabila kamu diberikan penghormatan dengan sesuatu ucapan hormat (seperti memberi salam), maka balaslah penghormatan itu dengan yang lebih baik daripadanya, atau balaslah dia (dengan cara yang sama). Sesungguhnya Allah sentiasa menghitung tiap-tiap sesuatu.

    Nah saudari..Alamat e mel saya jelas.Jangan kita menyemakkan blog Tun apa yang orang melayu kata

    PETTY QUARREL..

    LET’S GO OUTSIDE THROUGH E MAIL MEDIA..

    Terima kasih Tun.

  41. joetachi May 7,2016 9:39 AM

    #kitabestsaudara
    pssstttt…pkai la GST gnti duit yahudi….!

    https://youtu.be/kQBsoQqATZQ

  42. Sri Sense May 7,2016 8:55 AM

    Salam Tun

    I baca ini pagi online, apa yang menarik sini, this guy, ada seorang kat sini pernah rekomen, kerana this guy pernah menulis about PROTON, as for me biasa aje because I dah kenal this guy melalui investment forum, so what he wrote something I boleh agak.

    Here’s the article dari StarBiz (Star business section). 🙂

    Koon in the spotlight over untimely disclosures

    THE late disclosures to Bursa Malaysia by savvy investor and philanthropist Koon Yew Yin on the disposal of his shares are now raising questions.

    Based on Bursa’s listing requirements, a substantial shareholder needs to give notice on their acquisitions or disposals two weeks from the day they buy or sell the shares. In Koon’s case, he disclosed weeks later. the disposal of his shares in VS Industry Bhd and Latitude Tree Bhd.

    Being a substantial shareholder in both companies, his late announcements on the disposals have put him in the spotlight among his followers and the investing community.

    The most recent disposal was in relation to VS Industry.

    On May 4, the company announced to Bursa that Koon was no longer a substantial shareholder after having disposed in the market a staggering 44.08 million shares between March 18 and April 11.

    Prior to the announcement, Koon was the third largest shareholder of VS Industry with an 8.8% stake.

    He sold his shares from March 18 onwards and the announcement was made on May 4, which is some seven weeks later.

    A second incident involved Koon’s substantial shareholding in Latitude Tree where he was also a substantial shareholder in this integrated household furniture manufacturer company with a 5.23% stake or 5.08 million shares prior to his disposal of shares last November.

    Koon started acquiring Latitude shares in October 2014 and emerged as a major shareholder with a 5.01% stake.

    While he ceased to be a substantial shareholder in end-November 2015, he only gave notice of his disposals in January, two months later. Based on filings on Jan 11 this year, he acquired, disposed and transferred Latitude shares between Now 16 to 23.

    Coincidentally, a day after his announcement, the shares of Latitude Tree started to fall. From its price of RM8.05 on Jan 12, Latitude Tree has been on a downtrend to its current price of RM5.60. On a year to date basis, it is down 24.22%.

    To be fair, furniture stocks such as Latitude Tree also came under selling pressure during that period due to the ringgit appreciating against the US dollar.

    The same can be said about VS Industry.

    The stock has been under tremendous selling pressure over the last few months.

    Koon first emerged as a substantial shareholder of VS Industry on June 15, 2015 with a 9.93% stake. He should be sitting on a handsome paper profit considering that VS Industtry has appreciated over 500% over the last eighteen months.

    The stock is now down 21.66% on a year to date basis at its current price of RM1.23.

    The VS Industry warrant, which was listed on Jan 13 and opened at 30.5 sen, touched a high of 45 sen on Jan 19, and has since been on a steady downward path. The stock closed 26.5 sen yesterday.

    VS Industry’s fall over the last few weeks has been even more peculiar, particularly since the company was seeing fund managers and analysts for investment briefings.

    There were in fact a few positive reports and internal notes on the company.

    UOB Kay Hian for one, gave VS Industry a target price of RM1.60 on a fully diluted basis, on the back of its new customer growth.

    Koon is also a substantial shareholder in two other companies – Can-One Bhd and Lii Hen Industries Bhd with a 8.3% and 11% stake respectively.

    It will be interesting to see the timeliness of his disclosure for these two companies.

    Koon could not be contacted for comments.

    Disclosure under scrutiny

    Koon, who founded IJM Corp, Gamuda Berhad and Mudajaya Group Bhd, is an 82-year old retired civil engineer who made his money through shrewd investments in stocks.

    Late last year he was under the spotlight when he made a RM50mil donation to the Penang state government to build hostels for poor tertiary students.

    However among investors, Koon is seen as more articulate who understands the market well. He is constantly invited as a guest speaker for investment talks, while his stock picks are followed closely by most in the investing community.

    A retailer who has been following Koon’s writings on his blog said that the savvy investor would have been in a difficult position when it comes to disclosures.

    “As a substantial shareholder, it is difficult for him to sell his shares. When Koon discloses to Bursa that he is selling, it could evoke some selling among his followers and cause a further slide in the stock,” says the retail investor.

    However, the fact that he does not disclose his disposal of shares in a timely manner also gives rise to issues such as confidence and trust among his followers.

    “The question is when he writes about any particular stock that he has substantial shareholding, his followers would not know whether he is selling the counter,” says the retail investor.

    Perhaps realising the backlash on his actions, Koon released a note on his blog on Thursday, explaining his actions and emphasising that he did not mislead his followers.

    “As you know, I have been posting several articles on VS Industry to encourage investors to buy its shares which went up from 30 sen in July 2015 to RM1.65 in January 2016, a phenomenal gain of 550% in about 18 months.

    “The company’s annual report showed that I was a substantial shareholder.

    “I am sure many readers would have bought and made huge profit.

    “I have started selling my holdings about six months ago and now I am no longer a substantial shareholder.

    “Regular readers would know that I have not posted any articles on VS since I started selling.

    “I cannot be dishonest to encourage readers to buy when I am selling.

    “I wish to inform you that Mr Ooi Teik Bee who is managing some of my funds, has bought one million VS shares at RM1.21 and RM1.22 per shares for me and I have also bought about one million shares at RM1.22 per share yesterday.

    “Please be informed that we will be accumulating VS shares slowly,” he said.

    “My intention of writing this article is to teach people how to make money from the stock market.”

    The remainder of the article are reasons on why Koon is buying into VS again.

    On April 30, which was before Koon made the disclosure that he sold the 44 million VS shares, he wrote that it was a good buying opportunity to buy VS Industry.

    “Since I started buying 18 months ago, I have been buying continuously with margin finance.

    “As the price went up, I could borrow more money to buy.

    “As a result, I am a substantial shareholder.

    “Eventually VS went up more than 500% within 18 months,”

    “Unfortunately it dropped too rapidly in the last 3 months due to the strengthening of our ringgit.

    “Investors always overreact on good or bad news.

    “In this case, they think VS will not make profit which cannot be true.

    “You can see from the chart that the price has dropped 25% in the last three months which is unreasonable.

    “ . . . I think it is a good buying opportunity.”

    He posted again on May 4, Koon saying: “I am obliged to tell you that I have sold a large amount of my VS shares and now I am buying back.”

    It will be interesting to see how Koon makes disclosures for Can-One and Lii Hen when he decides to reduce his interest in both companies.

  43. PakCik May 7,2016 8:45 AM

    Assalammualaikum to Tun and other muslim bloggers, salam sejahtera to all.

    1. Tun loved UMNO for it was the best party so far for the malays…fighting for their causes, plus religion.

    2. Tun at first wanted UMNO to bring down najib, but sadly, UMNO leaders were too corrupted and scared stiff to do that….for thie own sakes, not for the malays or people of malaysia.

    3. Therefore, Tun had to leave UMNO, for UMNO is the vehicle used by the corrupters (thieves, cheters, liars, destroyers, etc)

    4. This will continue, for UMNO has become a company for making profits…a kilang for becoming rich…..a party for the rich to become richer, the poor to become rich….to these so-called leaders, UMNO = $$$$
    Mau tegakkan agama, bangsa dan negara ! Itulah ayat keramat parti UMNO….ayat pemimpin2 lanun…..kesian sungguh, orang 2 yang kurang bijak, yang lurus bendul, yang terlalu bergantung…..percaya bulat2.

    5. UMNO menggunakan taktik menakut2kan rakyat melayu dengan menonjolkan bangsa cina sebagai musuh utama….jangan bagi cina ambil negara kita kata mereka….tetapi dengan kuasa yang mereka ada, mereka endorsed tanah, harta negara ini menjadi harta cina…..rakyat biasa seperti saya tak mampu buat begitu.
    Pemimpin2 UMNO jual bangsa dan agama Islam untuk kekayaan yang sementara di dunia

  44. sibotak May 7,2016 7:57 AM

    UMNO is weakening under Najib rule
    We can see that

    It’s not just the wrongful disposal of Tan Sri Muhideen Yasin , who is a veteran of UMNO
    From scrap Muhideen to Deputy Prime Minister Muhideen
    The disposal of Datuk Mukhliz Mahathir , a quiet thinker like his Papa
    The many UMNO members
    Again with those quietly against UMNO today
    Najib must be made accountable and responsible
    His Days is coming ,He himself will ends his episodes

    Malaysia must be sure as not to allow him and Rosmah escapes
    We have made many kind proposal to , repeated advise
    Yet A typical Bodoh sombong

    Najib Shiok sendiri
    He always makes blunt and stupid decision
    Yet he feel proud of it
    Aboves with his Wife interference of UMNO political affairs
    It narrow Malaysia to Longkang
    Both Husband and Wife will deny this
    We can see it as public observations though we may not be near them
    It’s obvious and it’s stupid of Najib

    Najib has to go back yo school
    To earn his education

  45. joetachi May 7,2016 12:32 AM

    Gali lobang, kambus lobang
    ini c@ra 1Mntri&Bini bdagang
    tanah negara jual bayar hutang…
    Duit yahudi, kongsi brapa orang..??

    duit diproses disini sana..
    Menjadi dedak, Bertukar rupa..
    apa binatang? siapa gembala?
    siapa melarang? apa yg kena?

    #inikanNegaraSatuMentri&Biiii

    #tiadainstitusi

    kahkahkahkah
    duit yahudi jgn lupa ganti….!
    #kitabersaudara

  46. malaysian1000000 May 7,2016 12:25 AM

    Salam,

    Kepada saudara/saudari wajaperak,

    1. Saya kurang faham tentang perkara “minta izin”. Bagi pendapat saya, semenjak blog ini ditubuhkan, sudah ada ruangan komen yang perlu di log masuk di bahagian bawah. Jadi bagi saya, izin itu sudah diberikan daripada tuan rumah(blog) ini dengan wujudnya ruangan “comment”.

    2. Tentang ucapan “salam” atau “assalamualaikum” atau “assalamualaikum warah matuLLAH hi wabarakatuh” tujuan/niat asal tetap sama iaitu untuk mendoakan kesejahteraan dan keberkatan kepada Manusia dan Menyanjungi Tuhan Pencipta.

    3. Saya tidak pasti tujuan/niat anda dengan meletakkan ayat al-quran sebagai rujukan saya, tetapi membuat andaian/tuduhan menentukan agama seseorang. Bukankah itu lebih buruk dari orang yang tidak beradab?

    4. Saya tidak pasti, jika maksud anda untuk “minta izin” itu dari anda atau “tuan rumah(tuan blog)”. Mungkin anda TUN yang guna psudonim lain, atau TUN melantik anda untuk menjaga “pintu rumah(blog)” secara fizikal/maya. Jika tidak seperti di atas, saya fikir anda telah mengambil “hak” “tuan rumah(blog) ini sendiri, dan sesungguhnya orang yang mengambil “hak” orang lain untuk dijadikan “hak” untuk kepentingan diri sendiri itu adalah tergolong dari orang – orang yang zalim.

    5. Jika anda fikir/rasa yang saya ini tidak beradab “mungkin” saya boleh terima. Tapi jika anda mempersoalkan ke-agama-an saya, saya fikir itu juga bukan “hak” anda tetapi itu “hak” Tuhan Yang Mencipta.

    6. Jika anda rasa tinggi 168cm dengan penggunaan ayat al-quran serta “terjemahan” dan “ditafsirkan” sendiri. Bagi pendapat saya, anda telah merosakkan kesucian ayat tersebut.

    “Barangsiapa di kalangan kamu melihat kemungkaran hendaklah mengubah dengan tangannya, jika tidak mampu, maka dengan lidahnya dan jika tidak mampu, maka dengan hatinya dan yang demikian itu adalah selemah-lemah iman” Riwayat Muslim.

    TQ

  47. Sri Sense May 6,2016 10:51 PM

    Salam Tun

    Pelik pulak baca berita ini 🙂

    ‘Kalau begini permainannya, dah lama saya tarik diri’

    PENGASAS D’Herbs Holding, Datuk Aliff Syukri Kamarzaman menafikan dakwaan yang mengatakan beliau ingin memiliki tanah di negeri Kedah sebagai syarat untuk menaja pasukan bola sepak negeri tersebut.

    Menurutnya, melalui perbincangan sebelum ini, pembangunan tanah tersebut dipersetujui dibuat melalui proses usahasama dengan anak syarikat negeri Kedah iaitu Perbadanan Kemajuan Negeri Kedah(PKNK).

    Read More :
    http://www.sinarharian.com.my/sukan/kalau-begini-permainannya-dah-lama-saya-tarik-diri-1.517914

    – Dia nak taja, kemudian dia dituduh nak rampas tanah Kedah. JV boleh rampas tanah ke? 🙂

    LTH offers to sell London office

    LONDON: The Malaysian fund that invests on behalf of the country’s 18 million Muslims plans to offer the London headquarters of law firm King & Wood Mallesons for sale, according to one of its investment managers.

    Gatehouse Bank Plc, which manages some real estate investments on behalf of the Lembaga Tabung Haji (LTH), has hired broker Savills Plc to find a buyer for the office building at 10 Queen Street Place, the lender said.

    The building is expected to sell for about £200mil, according to two people with knowledge of the matter, asking not to be identified as the matter is private.

    Spokesmen for Gatehouse declined to comment on the building’s value.

    LTH could not be immediately reached for comment and Savills declined to comment on the sale.

    Malaysia’s state investment funds have been selling UK real estate after the Government called on them to repatriate capital to prop up the country’s stock and currency markets.

    LTH purchased the Queen Street Place building in the City of London financial district in 2012 for £165mil, according to a statement at the time from Gatehouse Bank.

    It sold 151 Buckingham Palace Road to Gaw Capital Partners last year, according to the purchaser.

    News can be found here :
    http://www.thestar.com.my/business/business-news/2016/05/06/lth-offers-to-sell-london-office/

    Goodnight.

  48. HBT456 May 6,2016 10:38 PM

    39. Apa2 pun, anda ingin menyokong sesiapa pun, itu terpulang kepada anda.

    40. Bagi saya, sesiapakah jadi pm, hakikatnya adalah sama.

    41. Mereka tetap akan mencari jalan supaya mereka boleh kekal nasi periuk mereka.

  49. WandyCaswady May 6,2016 8:54 PM

    Assalamuaalaikum semua penulis…

    Saya bukanlah sapa2… Tp bab bagi salam ni.. xperlulah nak di perbesarkan wajaperak.. sbb ini bukanlah rumah.. satu soalan lah bagi wajaperak… Kamu bagi salam… Dan mintak ruangan izin tulis kat blog yg ilmiah ini… Tun ada bagi respon x? Admin aprove je kan? Btw… Saya nak ingatkan… Ini bukan lah rumah… Tp saya memahami apa yg berlubuk dlm hati awak ttg peradaban… Tp.. saya cuma nak bagitau… Ada jugak comment2 saya yg admin x approve… So… Jgnlah gaduh ttg perkara sekecil itu… Semuanya atas keizinan admin walaupun tanpa salaam.. tp dgn salaam itu lebih baik…

    Saya menulis ini… Cuma mahukan semua org melayu utk kembali membaca al Quran n amalkan sunnah… Tp dlm malaysia ni… Bab sunnah… Melayu cuma pikir kawen 4, janggut, sugi dan mengopi… Majority lah…

    Tp ramai melayu xsedar akan bagaimana sunnah dlm percakapan serta perbualan… Malahan adab berbeza pendapat juga diajarkan… Tp berapa ramai melayu yg membaca? Atau brapa ramai rakyat malaysia yg membaca? Apakah Najib mengamalkan apa yg ahli sunnah waaljamaah amalkan?

    SeJujurnya….. Tidak di mata saya…

    Gimana bisa saudi memberi uwang pada si seorang? Padahal rakyat gaza yemen dan palestine lebih memerlukan uwang?

    Fikir2kanlah Rakyat Malaysia…

  50. zulu May 6,2016 8:46 PM

    Datuk Seri Shabery Cheek escaped from helicopter crash, hope he accept this as warning for not to support a criminal.

  51. WandyCaswady May 6,2016 8:34 PM

    Point berterabur… Tunggang langgang.. lain kali… Tulis satu kali… Fikir dulu nak tulis apa… Ni bukan blog cik nak add on point2… Sorrylah.. sy tegur ni… Agar cik tulis dgn cara lebih baik dr ini… Sorry lah… Maafkan saya cik… Sy cuma tegur je… Kalu x tegur… Awak xtahu… Tp saya xpaksa pun kalu awak nak dgr ke x… Tp.. this is kinda mumbling… N people do not understand what actually you are tryin to say here… Please… #ELABORATE N WRITE IN BEAUTY… TQ ?

  52. WandyCaswady May 6,2016 8:26 PM

    Awak ni… Sy xfaham la awak tulis apa… Xsemua org faham apa dlm kepala awak tu… Coba explain betul2… Main point tp xreti nak explain… Baik xyah tulis cik… Sbb saya rasa… Ramai yg xfaham.. LKT pun xfaham rasanya… Kita ni hidup kena bercakap jelas walaupun dlm bentuk power point skalipun… Kena explain.. awak mcm ckp sorang2… Tiba2 point ckp org serawak berhak pilih parti mana… Sy ni org sarawak beb… BN sarawak dgn BN semenanjung xsama beb… Ingat lagi x kes “BOO” kat sarawak? Faham x knapa “Dia” xnak lepaskan dulu kuasa autokratik? Awak bukan xtahu yg bnyk2 negeri kat Malaysia ni… Sabah yg paling teruk… Kena attack sulu… Gempa bumi… Tp dia di Sarawak siap kira lagi…

    HBT.. sy sbenarnya xprejudice.. sy kadang2 bc jugak apa yg awak tulis… Tp ntahlah… Point berterabur… Maaflah… U better learn how to write simply… So that readers at every stage of age can read your writings… N now… Im using a simple primary school failed “karangan” here…

    Hope youll learn more about communication skill… Coz it seems you are mumbling… Sorry… Atleast im being polite.. sorry sir…

  53. HBT456 May 6,2016 3:02 PM

    34. Therefore I will not sign dr.

    35. Orang lain tak faham takpa, asal lks faham sudah cukup.

  54. HBT456 May 6,2016 2:49 PM

    28. Even if you win, if people dont buy, what can you do?

    29. Memainkan isu perkauman dan agama lagi?

    30. Blaming everyone except yourself?

    31. Dont you feel lifeless, lonely and meaningless to have the power all by yourself?

    32. So many families are made victims for the past massive bailouts.

    33. You feel comfortable to conitue such legacy of who you know, not what you know?

  55. HBT456 May 6,2016 2:26 PM

    26. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Malaysian_Maverick

    27. You feel proud, wajarperak as orang islam?

  56. Sri Sense May 6,2016 2:12 PM

    Salam Tun

    Macam ada 2 kerusi MP BN kosong

    Latest News :

    Body of woman found at copter crash site

    BREAKING NEWS: KUCHING: The body of a female victim has been found at the crash site of the helicopter which went missing on Thursday evening.

    “At 1200 hours, the Fire and Rescue Department located the body of a female victim not far from where debris was found,” Sarawak Fire and Rescue Department director Nor Hisham Mohammad confirmed with The Star Online.

    Read More :
    http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/05/06/victim-found-near-copter-crash-site/

  57. farz May 6,2016 1:34 PM

    Tun,

    Assalamualaikum. Terima kasih yang tak terhingga di atas penat lelah Tun selama ini. Dan kini Tun walaupun telah berumur lebih 90 tahun masih berjuang untuk rakyat. Kadang-kadang orang terlupa, berjihad itu bukan semata-mata dengan cara menjaja nama agama kita, ia boleh dibuat dengan berbagai cara. Semoga Allah s.w.t tetapkan iman Tun berdua dan Tun berdua sentiasa memperbaiki dan memperbanyakkan amal ibadat kepada Allah s.w.t. Najib dan pemakan dedak sentiasa berusaha untuk menutup isu 1MDB ini dan Tun pula sentiasa menunjukkan contoh untuk tidak putus asa untuk melakukan sebaliknya. Saya tidak sekali-kali menyalahkan Tun atas segala yang Najib lakukan. Bukan Tun yang suruh dia buat semua ini. Dia ada akal fikiran (walaupun dia bukanlah bijak pandai) untuk melihat baik dan buruknya sesuatu tindakan, jadi dia harus bertanggungjawab atas segala yang berlaku.
    Saya mengundi di Sarawak untuk kali yang ke3 dalam hidup saya. Pada hemat saya, BN akan mengalami kemerosotan walaupun di kawasan pedalaman. Bukan sebab isu 1MDB tetapi MP sedia ada yang tidak buat kerja, sombong atau ada antara calon yang tidak bijak dan banyak isu yang tidak baik sementara calon pembangkang pula yang lebih berkaliber, berpelajaran dan bersih. Tak susah nak pilih! Sekali lagi BN mencerminkan info untuk kriteria pemilihan calon yang tidak tepat dan tidak berjiwa rakyat.

  58. wajaperak May 6,2016 12:50 PM

    Assallammualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan.

    [malaysian1000000
    Prof. Google Wajaperak yang suka mencedok kajian orang untuk dijadikan hujah dan untuk nampak tinggi 168cm dari orang lain]

    يَاأَيُّهَا الَّذِينَ ءَامَنُوا لاَتَدْخُلُوا بُيُوتًا غَيْرَ بُيُوتِكُمْ حَتَّى تَسْتَأْنِسُوا وَتُسَلِّمُوا عَلَى أَهْلِهَا ذَلِكُمْ خَيْرُُ لَّكُمْ لَعَلَّكُمْ تَذَكَّرُونَ

    “Hai, orang orang yang beriman, janganlah kamu memasuki rumah yang bukan rumahmu sebelum meminta izin dan memberi salam kepada penghuninya. Yang demikian itu lebih baik bagimu, agar kamu selalu ingat”.
    [An Nur:27].

    Macam mana malaysian1000000?

    Nasib baik anda bukan ORANG ISLAM..

    Jika tidak sudah pasti saya bersalah kerana MENCIPLAK AL QURAN..
    Bagaimana ajaran agama anda untuk masuk rumah orang lain dan blog orang.?

    TAK PAYAH BAGI SALAM DAN MINTA IZIN KAN…:))

    Terima kasih Tun..168cm and decreasing..:))

  59. STEVE8562 May 6,2016 12:23 PM

    PEMIMPIN BODOH
    PENGIKUT BODOH
    GAJI TINGGI KERJA BODOH
    KAKITANGAN BODOH SEMUA BODOH
    GST NAIK CUKAI NAIK
    VIETNAM,SINGAPURA,INDONESIA,MYANMAR,THAI,FILIPINA CUKAI &GST TERENDAH DI DUNIA

  60. HBT456 May 6,2016 12:00 PM

    12. It has nothing to do with sistem tarik hidung lembu.

    13. Its about can do, or cannot do with the current political system.

    14. GENERAL Election is mainly about willing political parties, willing voters.

    15. With this kind of umno mentality, malaysia will be a nation of jack of all trades with master of none.

    16. Tipu orang kampung senang.

    17. Tipu orang bandar susah.

    18. Tipu orang global lagi susah.

    19. May the vvips survive the helicopter crush in sarawak.

    20. When cuaca tidak membenarkan, the first thing thats pop into our mind is safety must come first.

    21. But when safety made second choice to look east policy, man made accidents bound to happen.

    22. All systems can fail.

    23. When voters no longer have faith with the system, they will let go.

    24. When they let go, you will fall.

    25. No worries, people are progressive no matter when they are.

  61. Daniel Noor May 6,2016 11:54 AM

    Faridina,

    Insyallah every Friday I am at the Mesjid Negara and of course always making sure Tun as well as Dato Kadir are in safe hands

    Tun M can be xonsidered as the Last Malaysian Hero

  62. cruze May 6,2016 11:36 AM

    Kerajaan malaysia macam kerajaan najib dan zahid saja, bukan main sungguh2 menaikkan gaji tentera dan polis, seolah mereka mahu menjadikan kerajaan regim tentera untuk persediaan jika majoriti rakyat memberontak. Apalah nasib jika semua polis dan tentera yang kaki ponteng, pemalas, tukang jaga kedai kuda pun dapat naik sama?….kami rakyat yg mtmbayar cukai tidak sama sekali memgikhlaskan (tidak menghalalkan wang kami itu) wang kami untuk penjawat awam yang tidak ikhlas bekerja dan terlibat dengan rasuah.

    Bagaimana pula dengan pekerja awam lain seperti jabatan bomba
    Jabatan parit dan tali air
    Guru taska dan guru2
    Doktor dan jururawat
    Pakar kaji cuaca
    Jabatan hasil dalam negeri
    Jabatan buruh
    Jabatan2 lain juga…….

    Mereka2 juga pangkah barisan nasional semasa mengundi, bukan setakat polis dan tentera…

    Tolonglah bersikap adil kepada semua rakyat terutama dari sektor swasta yang banyak menyumbang dari segi cukai pendapatan……kami membayar untuk anda semua bekerja dan menjaga sistem negara bukan untuk melihat rasuah berleluasa.

    Asalamualailum

  63. zulu May 6,2016 11:25 AM

    He is surviving as PM by using scare tactics. Only a criminal whose cheating technique genetically infused in his blood can do this.

    His scandal brought a prosperous country to a third world rank. Such a disgrace to Malay race and Islam as a whole.

  64. zulu May 6,2016 11:24 AM

    In other democratic countries, once election dates are announced, the ruling party should not announce any new welfare/schemes/benefits to the people/place where the election will be held.

    http://www.sarawakreport.org/2016/05/why-did-najib-pay-rm1-million-to-supp-from-his-saudi-donor-account/

  65. faridina May 6,2016 11:08 AM

    Assalamualaikum Dearest Tun,

    True indeed Tun Sir! I guess you need to write many more parts of these interesting saga of 1MDB :). Coming soon Part 3, 4, 5 .. ladies and gentleman.

    Tun Razak gave thousand hectares of land to the poor rakyat via Felda.

    Mr Najib practically stole many hectares of prime land via 1MDB.

    Tun Razak gave donation to the poor and nobody knows.

    Mr Najib took donation not for the poor and nobody knows too.

    Salam Jumaat and wasalam Tun.

    p/s – Daniel Noor please cover dearest Tun for Friday prayer today okay 🙂

  66. zulu May 6,2016 10:34 AM

    Najib and his slaves are too confidence that Sarawak’s election result will make Malaysians forget his scandal. Is he a fool or the common Malaysians are fools?

  67. Sri Sense May 6,2016 10:16 AM

    Salam Tun

    Nak share berita

    Yuan weighs on ringgit: The selldown in the ringgit, despite the relative stability in crude oil prices and the broad US dollar weakness, is due to the impact of the depreciating yuan on the Malaysian currency. Analysts say fears over China’s currency policy move had become the major culprit driving the ringgit’s decline over the last few days. – StarBiz

    Australia arrests Malaysian woman for spending A$4.6m mistakenly given by bank

    SYDNEY, May 5 — A Malaysian woman was arrested by Australian authorities at Sydney Airport after she attempted to fly back to Malaysia yesterday after allegedly spending A$4.6 million (RM13.8 million) that was mistakenly transferred into her bank account, according to a Daily Mail report.

    Chemical engineering student Christine Jiaxin Lee, 21, appeared in Waverly Local Court today after being charged with dishonestly obtaining financial advantage by deception and knowingly dealing with the proceeds of the crime after she was arrested for trying to board a flight back to Malaysia.

    http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/australia-arrests-malaysian-woman-for-spending-a4.6m-mistakenly-given-by-ba#sthash.8Rfaez3A.dpuf

    – hmmm I wonder apa jadi dengan duit 1MDB yang masuk salah Aabrar bank account. 🙂

  68. sibotak May 6,2016 8:40 AM

    UMNO members to serves The Nation
    Must knows their Stands and Directions

    It’s not of who is Right
    It’s about what is right matters most

    If they know and see Najib doings is wrong
    They must be firm to stand against and protects the benefits of Malaysia
    They must not be like the Malay saying
    Lembu kena tari hidung
    Lembu Lembu Sekarang are more educated and must know Wisdom

    So to all UMNO member
    You are the elected ruling party of today
    Do no make the people hates you
    Yr abetting to wrong doings will never benefits you
    You must Stand Up fo Malaysia

  69. rimba.emas May 6,2016 12:06 AM

    Salam Tun.

    1. Dalam ramai rakyat yang berkelulusan bidang ‘oil & Gas’ bagaimana Jh Low di pilih untuk Terengganu Investment.

    2. Pasti diperkenalkan oleh Tan Sri Taib Mahmud yang menggunakannya dalam Syarikat Perkapalan Pelabuhan milik persendiriannya.

    3. Bagaimana Jh Low boleh terlibat ? Syarikat Persendirian milik T.S Taib Mahmud berurusan dengan Syarikat berkaitan Minyak dan Gas berpengkalan di Abu Dhabi.

    4. Pemilik Syarikat di Abu Dhabi itu adalah teman sepelajar Jh Low di Universiti luar negara.

    5. Seorang Arab dari negara Islam tidak semesti akan berlaku satu perniagaan yang terbaik . Nama bukan satu pertunjuk yang baik sebaliknya petunjuk akhlak rakan yang dikongsi satu rujukan untuk memulakan sebarang kerja sama perniagaan.

    6. Awal lagi kita tahu Jh Low seorang yang mendapat jawatan atas dasar kenalan sepelajar bukan mendapat cara persaingan dalam kelayakkan yang terbaik.

    7. Kalau Jh Low ada kes penyiasatan pihak luar negara pasti Jh Low ada urusniaga yang merugikan rakyat Sarawak dan telah di rahsia dari pengetahuan rakyat di pendalaman.

    8. Kelemahan ilmu akibat ketinggalan kehidupan moden menyebabkan tidak tahu dan faham urusan kepimpinan yang merampas hak rakyat.

    9. Malah tidak faham bila merelakan duit yang dianggap nilai kecil 10 sen seorang yang dikutip tampa boleh ditolak jutaan rakyat Malaysia. Tindakan ini membolehkan kutipan berbillion dalam masa yang singkat yang boleh dikaut oleh seorang penjenayah kalau dirinya berkuasa dengan jawatan PM.

    10. Di sebabkan adanya wang cukai yang tidak pernah putus dari rakyat yang silih berganti malah makin bertambah menyebabkan ada yang mengambil kesempatan atau tidak takut menyalahgunakannya dengan kuasa yang ada.

    11. Adakah sebab itu pahlawan Tok Janggut sanggup berjuang sehingga ketitisan terakhir untuk melawan cukai oleh pemerintah yang zalim.

    12. Allah s.w.t maha pemurah mengurniakan kehidupan di dunia ini yang menjadi sumber rezeki kepada semua makhluk di bumi .

    Wallahua’lam.

  70. Sri Sense May 5,2016 11:55 PM

    Salam Tun

    I baru baca berita gempaq ini, jadi I share

    A helicopter, believed to be ferrying VIPs, including a deputy minister, from Betong to Kuching, has gone missing.

    Department of Civil Aviation chief Datuk Azharudin Abdul Rahman says the helicopter disappeared off the radar around 5pm near the Sebuyau district. “A search and rescue operation has been mounted,” he said, declining to divulge details. It is learnt that the helicopter had radioed an air tower on its estimated time of arrival but later lost radio contact.

    Among those believed to be onboard are:
    • Datuk Noriah Kasnon (Plantation Industries and Commodities Deputy Minister) • Asmuni Abdullah (Noriah’s husband)
    • Datuk Wan Mohammad Khairil Anuar Wan Ahmad (Kuala Kangsar Member of Parliament)
    • Datuk Dr Sundaran Annamalai (Plantation Industries and Commodities Ministry secretary-general)
    • Ahmad Sobri Harun (Noriah’s bodyguard)

    Read More : http://www.nst.com.my/news/2016/05/143757/latest-missing-heli-deputy-minister-mp-believed-onboard

    Goodnight!

  71. malaysian1000000 May 5,2016 9:28 PM

    Salam,

    Kepada Fariq Islam,

    Anda masih lagi cuba sedaya upaya untuk membersihkan nama “boss” anda. Walaupun anda menggunakan ayat “bertapis” tetap nampak motif komen anda.

    Katanya AG, yakni, Peguam Besar Malaysia telah “clear”-kan nama “boss” anda. ML Saudi juga telah mengeluarkan penjelasan kukuh mengatakan “wang bersih” diterima oleh “boss” anda. Dah berapa “selasa” dah.
    Suruhlah AG buat “kerja” sikit, betul tak. Berani keluar “media release” tapi tiada tindakan susulan pun.

    Kalau anda ini bekerja di PMO, sepatutnya andalah yang membenarkan keadaan kerana “fail” diuruskan anda. Anda “bersubahat” jika merelakan perkara ini berlaku.

    Personally, saya sangat kagum dengan “kesetiaan” anda dengan “boss” anda dan tertarik untuk komen anda berbanding wajaperak a.k.a. Phd Google kerana anda komen menggunakan fakta setakat yang anda tahu, berbanding Prof. Google Wajaperak yang suka mencedok kajian orang untuk dijadikan hujah dan untuk nampak tinggi 168cm dari orang lain.

    TQ

  72. zz May 5,2016 9:23 PM

    Tun, saya juga ‘ternanti2’ mantan PM a.k.a Pak Lah utk menulis edisi ke2 buku beliau mengenai Malaysia nak bankrap!
    Hebat juga dia dulu, seolah2 menyelamatkan Malaysia diambang bankrap. Saya meneka kerana prinsip hadari la maka dia ‘tidur’ ‘membiarkan’ Malaysia ‘betul2 akan bankrap di bawah pemimpin ‘berdarah pahlawan’ Najib! Saya terfikir apakah tidak boleh di kenakan undang2 ‘treason’ ke atas Perdana Menteri dan barisan menteri & penguasa undang2 kini….

  73. Daniel Noor May 5,2016 8:43 PM

    Salam Tun,

    Hope to see you at Mesjid Negara this Friday.

    Our MAIN concern now is how to get this Najis guy to step down soonest. Maybe some of us here in this Blog may have a solution.

    If only..yes if only a few of the BN MPs have some morality and care so much for the coming generations and love/fear for the Creator then they should resign from BN and become Independent instead

    I am sure that will kick start many UMNO members to call for Najis to step down.

    Wallahualam

  74. musato May 5,2016 8:01 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Seperti kata Tun yang memberitahu audien semasa di JB bahawa Tun menyediakan cerita mengenai 1MDB supaya mudah difahami di blog chedet.

    Saya tidak tahu kebenarannya, tetapi mungkin kehadiran saya di Deklarasi Rakyat di JB sampai kepada pengetahuan Tun semasa itu juga.

    Sedangkan Tun juga sanggup keluar dari rumah untuk saya bersalam raya sambil beratur beramai ramai tak lama dulu.

    Terima kasih pada Tun. Saya rasa usaha orang tua lama untuk mengasingkan diri sepenuhnya dari tampuk pemerintahan amat berjaya.

    Tak perlu saya ceritakan tentang sejarah kesultanan Terengganu. MB yang mengaku pahlawan Bugis telah ditarik darjah kebesarannya.

    Maha Suci Allah.

    Terima kasih Tun.

  75. sibotak May 5,2016 7:27 PM

    Najib UMNO today ruling
    Is not just Incompetency ,A weak Failed Govt
    Incompetency itself is already a call for Restructuring
    or may even a call for Reformation of a New Govt
    It is also a call for Minister concern to step down

    Najib UMNO ruling is worst of its Kind
    Not able to be Competence
    It goes beyond Stupidity , creates further loses to the Nation
    Aboves all Najib is behaving as if He got nothing to do for his Failure
    Instead of making changes its organizations to betterment of Malaysia Needs
    He make changes for his Needs and Security
    These puts Malaysia to a Red Zone

  76. Buddies_Man May 5,2016 5:16 PM

    Salam Tun

    Bravo, bravo

    What a sequel…Part Two

    Yes it is a movie…?????

    Salam

  77. amd trmz May 5,2016 4:56 PM

    Minta lencong dari tajuk sekejap tun…

    SIAN DATO ALIFF

    Waktu dato aliff keluar dari tajaan lepas anak tun dirampas kuasanya AHMAD BASAH Kera jaan macam sampah

    Mereka pujuk dato aliff kononnya nakkan tajaan dato,
    Kemudian dato pulak ditolak mentah-mentah BUAT MACAM SAMPAH, APe punya pejanjian keluar statement media je, DATO PUN TAK TAU

    Jangan berangan nak jadi hero la AHMAD BASAH

    Ironinya dato keluar,mereka waktu tu cam sampah mahukan dato, sekarang mereka tikam belakang kata mereka hero. ptuih

    SUNGGUH KOTOR POLITIK MEREKA!!
    SABAR LA DATO
    MUNGKIN REZEKI DATO DITEMPAT LAIN

  78. Fariq Islam May 5,2016 4:52 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    It’s not right for the Government to sell land cheap. But, in this case, at least 1MDB starts a chance to recover, via another source, money lost in investment. Otherwise, the Government, as guarantor, will be in trouble.

    It’s not right from the outset, to convert Yayasan Pelaburan Terengganu to 1MDB. The nation has had Khazanah Holdings as its investment arm. Why should another entity be made to exist and carry out the same role played by Khazanah Holdings?

    Rakyat would like to see PM taking legal redress against WSJ, to clear his name and this country’s image. And, penalizing actions must be in place, to summon the ex-1MDB Board, CEO etc. for misusing resources and abusing positions, to self-advantage.

  79. umranrc May 5,2016 4:45 PM

    Salam Tun,

    Sungguhpun kita semua tidak inginkan perkara seperti 1MDB ini berlaku tetapi sedikit sebanyak ada juga hikmahnya.

    1. Pengenalan kepada kepincangan sistem.
    Undang-undang yang sedia ada perlu diperbaiki untuk mengelakkan kuasa yang tiada hadnya diserahkan hanya kepada satu orang.

    2. Pengenalan kepada keruntuhan maruah.
    Tanpa mengira bangsa dan ugama, kita dapat melihat sendiri bahawa ada sesetengahnya sanggup menggadaikan maruah demi menegakkan kebatilan. Dimanakah silapnya pendidikan mereka?

    3. Pengenalan kepada pemikiran yang maju.
    Rata-rata rakyat mula mengambil berat soal-soal Negara kerana kejadian ini, dimana dahulunya ramai hanya memejamkan mata dari mengambil tahu pengurusan Negara. Ini satu bentuk kemajuan juga.

    Seperti sebelum ini, Dato’ Seri Najib semestinya memikul tanggungjawab dengan segala yang berlaku didalam 1MDB kerana beliaulah yang menurunkan tandatangan dalam setiap urusan yang besar syarikat ini.

    Dan, berdasarkan bukti yang cukup jelas yang dikeluarkan oleh AG, wang SRC telah pun masuk ke dalam akaun peribadi Dato’ Seri Najib. Pendedahan ini perlu kepada perbicaraan di mahkamah. Biar mahkamah yang menentukan dan bukan sekadar menerima alasan tidak munasabah yang diberikan.

    Kenapa saya berkata demikian? Kerana baru-baru ini AG menyatakan, tidak menjadi satu kesalahan jenayah sekiranya seseorang itu berbohong kepada sesiapa pun. Yang menjadi kesalahan adalah berbohong dalam laporan polis ataupun semasa dibicarakan di mahkamah. Dalam keadaan sama, alasan lisan yang diberikan kepada AG sendiri oleh Dato’ Seri Najib mengenai hal wang SRC ini tidak boleh diguna pakai kerana ianya berkemungkinan tercalit dengan pembohongan. Maka, cara terbaik adalah perbicaraan resmi dilakukan.

    Mengenai wang ‘derma’ dan sebagainya, kita terpaksa menunggu laporan resmi dari kerajaan-kerajaan asing yang terlibat mengenai perjalanan wang ini. Berkemungkinan ianya tidaklah lama lagi.

    Dalam pada itu, hausnya keyakinan masyarakat antarabangsa kepada Negara kita perlu diperbaiki semula secepat mungkin. Keutamaan harus diberikan kepada menghilangkan punca kehausan itu sendiri.

    Terima Kasih Tun.

  80. Sri Sense May 5,2016 4:04 PM

    Salam Tun

    I agree with you.

    Latest news :

    Turkish ruling party preparing to replace PM Davutoglu – officials

    PM kita bila lagi? Sampai kucing bertanduk? 🙂

Leave a Reply