TOTAL VISITORS FROM 2008:

CONGRATULATIONS ADENAN 95

1.I would like to congratulate Adenan Satem for the landslide victory of his coalition in the Sarawak election to the State Council. For a first-time Chief Minister this is a satisfying achievement indeed. Also congratulations to SUPP.

2.Najib has no reason to be happy. What the Sarawak BN achieved is to weaken the authority of the Central Government which Najib leads. He is now going to be even more dependent on the support of Sarawak than before. Already he has given in to all Sarawak’s demands.

3.There should be a balance in terms of power between the centre and the state. This will ensure interdependence between the two.

4.But after the 13th General Elections supports from Sarawak and Sabah become crucial to the Central Government. It requires only a loss (by defection) of 12 or 13 Members of Parliament for the Central Government to be brought down.

5.The strength of the Adenan Government means the authority of the Central Government has inversely been weaken.

6.Now more than ever Najib will have to pander to the demands of Sarawak. In fact Najib has been doing just that. Anything that Sarawak asks for Sarawak will get. The cry of Sarawak for the Sarawakians has become louder.

7.This turn of event has not been lost on the other states of the Federation. They too are more strident in their demands for greater autonomy. On the other hand the poorer states of the Federation will suffer from the imbalance on the treatment by the centre.

8.So, while Adenan and Sarawakians celebrate their landslide victory, Najib will have to worry about being over dependent on the fix-deposit states.

 

VERSI BM

Tahniah Adenan

1. Ingin saya mengucapkan tahniah kepada Adenan Satem atas kemenangan besar pakatan beliau pada pilihan raya Majlis Perundangan Negeri Sarawak. Bagi Ketua Menteri yang pertama kali memegang jawatan, ini adalah satu pencapaian yang memuaskan sekali. Tahniah juga kepada SUPP.

2. Najib tidak mempunyai sebab untuk berasa gembira. Apa yang dicapai oleh BN Sarawak akan melemahkan kuasa Kerajaan Pusat yang terajui oleh Najib. Beliau kini akan menjadi lebih bergantung kepada sokongan Sarawak daripada sebelum ini. Sudah pun kini, dia telah angkuh kepada semua tuntutan Sarawak.

3. Perlu ada keseimbangan dari segi kuasa antara pusat dan negeri. Ini akan memastikan kesalingbergantungan di antara kedua-dua.

4. Tetapi selepas Pilihan Raya Umum ke-13 sokongan dari Sarawak dan Sabah menjadi sangat penting bagi Kerajaan Pusat. Ia hanya memerlukan kehilangan (dengan cara paling tadah) 12 atau 13 Ahli Parlimen untuk menjatuhkan Kerajaan Pusat.

5. Kekuatan Kerajaan Adenan bermakna kewibawaan Kerajaan Pusat sebaliknya akan tergugat.

6. Pada masa kini lebih daripada masa-masa yang lain, Najib perlu melayan segala tuntutan Sarawak. Malah Najib telah pun melakukan demikian. Segala yang Sarawak meminta Sarawak akan dapat. Laungan Sarawak untuk rakyat Sarawak telah menjadi lebih lantang.

7. Pergolakan ini turut diperhatikan oleh negeri-negeri lain dalam Persekutuan. Mereka juga lebih lantang dalam tuntutan mereka untuk autonomi. Sebaliknya negeri-negeri yang lebih miskin dalam Persekutuan akan mengalami ketidakseimbangan layanan oleh pusat.

8. Oleh itu, sementara Adenan dan Sarawak meraikan kemenangan besar mereka, Najib perlu bimbang kerana menjadi terlalu bergantung kepada negeri-negeri deposit tetap.

95 thoughts on “CONGRATULATIONS ADENAN

  1. wajaperak May 26,2016 9:49 AM

    Assallammualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan.

    Makcik Batu..saya minta maaf jika anda rasa saya menzalimi anda..uhuuuuu..
    Nangis saya..:))

    Puan.
    Di antara ajaran mak saya ialah berlaku adil.Pesan dia..
    “Orang jahat kita tak takut.Kita takut orang baik”.
    Arwahnya pasti gembira dengan amalan baik saya dan kecewa dengan amal buruk saya.

    Saya rasa puan tentu faham Bahasa Inggeris tentang ‘BITCH’.
    Ia tidak menggelar sesiapa tetapai hanyalah matter of expression.
    Apa asal permusuhan kita?

    PUAN MENYOKONG SEORANG BOGGER YANG MENCEMAR NAMA ALLAH..

    CUBA RENUNG BALIK DAN MUHASABAH DIRI..

    Terima kasih Tun.

  2. Hajar May 26,2016 8:21 AM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi & DiSanjungi Tun,

    1. PM Najib @ Ah Jib Gor ialah contoh pemimpin yang zalim. Beliau patut bertaubat. Dosa beliau kepada rakyat yang beliau zalimi dan aniayai teramat besar. Harap DSN insaf dan bertaubat. Rakyat di KK dan SB mesti mengajar DSN & gang.

    2. Mereka yang ENGGAN BERTAUBAT ialah orang yang yang BODOH.

    3. Mereka yang ENGGAN BERTAUBAT dan terus-menerus melakukan dosa yang sama (walaupun sudah diingatkan) sebenarnya SOMBONG terhadap Allah S.W.T.

    4. Saya harap si Bod*h tidak terus-menerus jadi orang yang bodoh-sombong. Sekarang MEMFITNAH saya sebagai ‘Rasul Perempuan’. Saya tidak redha (tidak terima) dengan fitnah ini.

    5. Menyamakan saya dengan anjin* merupakan perbuatan zalim. Saya tidak redha.

    P/S: Kita lihat sejauh mana tahap kesombongan si Bod*h. Sama juga kita lihat sejauh mana tahap kesombongan DSN & gang. Mereka ini tergolong dalam kategori orang-orang yang zalim.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  3. Hajar May 25,2016 9:53 PM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi & DiSanjungi Tun,

    Mohon izin Tun,

    Sah lah si ‘Wajaperak’ seorang yang BOD*H dan sakit MENT*L kerana masih tidak mahu guna nama sebenar saya (saya sudah beri peluang beberapa kali). Bukti beliau sakit ment*l ada di bawah. Mulai sekarang si ‘Bod*h’ merujuk kepada ‘Wajaperak’ (he can ask me not to use it if he does not like it, but he has to ask me properly using my REAL NAME when communicating with me & stick to my real name when referring to me).

    Contoh kerja gila si Bod*h (symptom of psychotic disorder – delusional disorder):
    Nota: Nama yang beliau guna ialah ‘Rock’ untuk menghina nama saya.

    Link: http://chedet.cc/?p=1989#comment-130391

    An excerpt of the above link:
    ///
    Please help this patient namely ‘Rock’..( She is OFF ROCKER..:))

    Reason for referral for treatment: In your own words, describe the adult in need for mental health services. Please describe specific behaviors the adult is exhibiting.

    1) Patient is hallucinating.Believed that she is God given moral guardian in
    Tun blog.
    2) Demonstrating severe contempt of other who is not up to her moral
    ‘standard’.
    3) Suffering macho sadistic streak and emmiting foul odor from her genitalia
    in her convulsion.
    4) Her brain scan showed
    An abnormal (‘positive’) result
    This shows abnormal patterns of electrical activity.

    ///

    Ayoyo! This person is a LOSER! Gelaran ‘Doktor’ pun tak ada!

    No medical degree! Only a ‘tong kosong’. Bawa pula ‘ajaran sesat’ di blog Chedet. Time to finish him off.

    Terima kasih Tun. Maaf kerana mengotorkan blog Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  4. wajaperak May 25,2016 12:29 PM

    Assallammualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan.

    WOW Tun..
    RASUL PEREMPUAN DAH BUAT DAKWAH LAGI..eh..eh..dakwah ke dakyah?
    Tun..

    Dahulu saya nak pergi kerja ke klinik mesti melalui perkampungan cina.
    Cina ni ada bela seko anjin ( bitch? ).
    Setiap kali saya lalu di pagar rumah mereka ?bitch ini akan menyalak dengan ganasnya.Takut saya.Kalau terlepas,naya aku..

    Satu hari saya lihat pintu pagar rumah cina ni terbuka.Habis la aku..
    Tetapi peliknya ?bitch ini duduk melongo ( paws stretched ) sahaja.
    Eh..eh..bila pintu tertutup bukan main ganas.
    Pintu dah terbuka diam je?

    Begitulah juga di dalam blog Tun ini.
    Ada BITCH yang ganas menyalak.Takut saya.
    Tetapi bila ada peluang berhubung e mel senyap pulak??

    Tun.
    Piawai bagi mengajar bitch kalau tak silap saya begini.

    Go.Fetch.
    Paws upturned.
    Play dead.
    Good girl..

    I MEANT GOOD BITCH!..

    Terima kasih Tun.
    Ribuan ampun dan maaf…:))

  5. Hajar May 24,2016 11:05 PM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi & DiSanjungi Tun,

    1. Dua rangkap pantun:

    TS Adenan memang hebat
    DSN pula tumpang gembira
    Orang PERASAN memang meracau bila berdebat
    Heboh dikompang ‘kepakarannya’ seentero dunia

    Nabi Muhammad SAW berakhlak mulia
    Patut dicontohi umat Islam seluruh dunia
    Andai perasan diri berakhlak mulia
    Mulakan lah dengan NAMA penerima bila berbicara

    Mereka yang berakhlak mulia, akan memuliakan NAMA orang lain.

    2. Mohon laluan Tun:

    Saudara ‘Wajaperak @ Zubir’, AKHLAK anda lebih buruk dari kebanyakan pengomen / penulis bukan Islam & Islam di blog ini. Menuduh orang memaki-hamun, tapi diri sendiri lagilah kurang ajar.

    Bukankah anda yang menyarankan di sini untuk kita menghayati (ikut) SUNNAH NABI? Please walk the talk. Baca balik dalil2 di (http://chedet.cc/?p=2107#comment-132525 ). Andakah orang yang Allah SWT ‘tempelak’ Alahai…

    Saya pernah menggelar anda sebagai tindak-balas di atas penghinaan2/ fitnah anda terhadap saya yang berterusan walaupun sudah DITEGUR. Saya balas dengan setimpal (kita boleh balas perbuatan orang dengan SETIMPAL – tidak melampaui batas), tapi saya tidak memfitnah anda.

    Hello ‘Wajaperak’, bila pula saya “menilai laku atau tidak ibadat orang lain”. Ini FITNAH. Sila bagi BUKTI di atas kenyataan anda ini.

    Lagi satu, bila masa saya jadi ‘Mak Cik’ anda ‘Wajaperak’? Geli rasa bila orang tua bangka panggil saya ‘Mak Cik’. Saya ada nama yang jelas TERPAPAR. Hairan, mengapa anda enggan guna nama sebenar saya. Adakah jiwa anda sakit jika tulis nama saya? Jika benar, ini lagi satu tanda anda sememangnya sakit ment*l. Mungkin anda patut tukar tempat dengan ‘orang kat dalam wad’ di Hospital Bahagia. Apa kata anda masuk ke dalam (ini cuma cadangan sebab ‘perawat’ pun boleh jadi gil*)?

    Apapun jika anda masih berdegil untuk merujuk kepada saya dengan nama selain dari nama sebenar saya, saya tidak akan terima (tidak terima = tidak redha). Harap kali ini ada faham (jika tidak sahlah anda BOD*H – maaflah kerana tiada perkataan lain yang lebih sesuai). Tapi kalau ingin letak ‘DR.’ di hadapan nama saya, tidak mengapa. Jangan segan-silu dan malu2..I EARNED it. Ha..Ha..Ha…

    Dulu saya sudah ingatkan, jangan angkuh dan menunjuk-nunjuk, tapi anda amat yakin dengan kelayakan akademik anda yang ternyata biasa2 saja – bising saja lebih! . Kasihan…

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  6. wajaperak May 18,2016 11:32 AM

    Assallammualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan.

    Tun.
    Bila orang miskin sakit mereka pergi ke semua Institusi Perubatan dan Kesihatan ‘Allopathy’ Kerajaan.

    Bila orang Islam sakit hati mereka jumpa alim ulama untuk penyembuhan jiwa sebagaimana yang di amalkan Dato’ Fadzillah Kamsah.
    Bila kita sangka kita cantik,masuklah pertandingan ratu cantik.

    Di dalam wad Hospital Bahagia dan Hospital Tambun banyak yang cakap perawat mereka gila..tetapi..Kami yang duduk di luar.

    Anda duduk di dalam.

    Di dalam blog Tun banyak juga yang perasan macam-macam perasan.
    Tetapi kami yang berani untuk dihubungi..
    Pengecut boleh tuduh apa sahaja tentang orang lain..

    ARENT YOU ASHAMED BITCHING??..MAAF TUN..MAKSUD SAYA BIGGING..:))

    Terima kasih.

  7. wajaperak May 17,2016 4:59 PM

    Assallammualaikum Tun.
    Mohon ruangan.

    Alahai Puan Sri Sense..Are you making NON sense now?..:))
    Untuk makluman puan Jawatan Jururawat lelaki baru sahaja di wujudkan di KKM Malaysia ni..Dresa tu panggilan lama bagi PPP (Penolong Pegawai Perubatan).
    Kerja saya?

    Opis boi di sebuah Hospital atau Gopher..go for this and go for that.Kuli kerajaan.Pekerja rencam.
    Untuk makluman puan saya tidak ada lesen untuk diagnose orang berbanding makcik tu yang ADA KELAYAKAN untuk menilai laku atau tidak ibadat orang lain..

    HAHAHAHAHA..

    Minta maaf Puan.
    Sebagai tukang angkut sampah dan bancuh kopi dan teh,saya dapat tumpang sekaki dengan Pakar-Pakar tulin Kementerian.Di dalam perbincangan mereka dapatlah saya belajar sifat-sifat sakit BIG ( Besar .Not to be confused with bitch that a female mother string of puppies ).

    Seseorang tak perlu jadi pakar jika dia ada pakar rujuk.

    SIAPA PAKAR RUJUK PUAN??

    Terima kasih Tun.

  8. Hajar May 17,2016 8:39 AM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi & DiSanjungi Tun,

    1. Harap Tun sihat bersama keluarga. Tun nanti ikut berkempen di PRK di KK dan Sungai Besar? Tun dll. mesti kalahkan DSN & Gang…ini saja caranya, dan mereka tidak boleh kata ini tidak demokratik. Di PRN Sarawak ‘Parti Najib’ tidak bertanding; jadi ia bukan ukuran prestasi ‘Parti Najib’.

    2. Mohon laluan Tun untuk berkomunikasi dengan Puan ‘Sri Sense’:

    Betul, Si Dia mungkin nurse. Tapi saya rasa dia ni Kaunselor di Wad Pesakit Ment*l sebab suka sangat ‘diagnose’ saya. Apa yang saya balas pada dia berdasarkan PENULISAN dia yang merepek / meracau (berdilusi – dan tidak logik).

    Mungkin juga ‘HBT456’ salah seorang Aunty BERSIH. Dia ni menulis selalu bertali-arus dan bernombor bersambung-sambung. Agaknya setiap nombor ada harga (just guessing…sebab panjang sangat nombor2 dia…).

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  9. Sri Sense May 16,2016 3:08 PM

    Salam Tun

    Nak komen Hajar. Hajar mungkin sidia tu nurse lelaki. I teringat masa kecil, ada nurse lelaki hospital kerajaan duduk sewa rumah nenek. Smart bukan main, seluar putih, baju putih. I tanya mak apa kerja, mak jawab dresa. 🙂

    HBT tu aunty, I see, kut kut aunty yang famous kat YOUTUBE, aunty bersih, ada bagi ceramah kat DAP function. 🙂

  10. Hajar May 16,2016 12:51 PM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi & DiSanjungi Tun,

    1. Saya amat bersetuju dengan saranan Tun supaya RAKYAT di KK dan Sungai Besar menolak REJIM NAJIB (Najib & gang) pada PRK Parlimen Kuala Kangsar dan Sungai Besar.

    Ini adalah cara TERPANTAS untuk menunjuk jalan keluar kepada PM Najib @ Ah Jib Gor dari jawatan PM. Jika kalah teruk DSN wajib meletak jawatan. DSN & gang perasan hebat selepas kemenangan di PRK Sarawak.

    Tapi Tun jangan dedahkan diri Tun dan Tun Siti kepada cuaca panas dan sekarang hujan ribut. Tun mesti berehat juga..jangan paksa diri keterlaluan kerana saya tahu semangat Tun memang tinggi dalam mencapai apa2 objektif. Ini yang buat saya sayang dan hormat kepada Tun. Namun, kesihatan dan keselamatan Tun paling utama..

    2. Mohon izin Tun (melencong dari topik) untuk berkomunikasi dengan Saudara ‘Malaysian1000000’:

    Sikap si Polan (Ahem…Ahem…) yang suka ‘baling batu sembunyi tangan’ telah membuat anda terasa (penulisan dia memang meracau/ kurang jelas); you are not the so-called ‘Pembuli’ yang digeruni; it’s me (sudah terbalik…Ha..ha.. so funny..ketawa saya membaca penulisan dia : http://chedet.cc/?p=2107#comment-132525
    ).

    Namun saya hairan dengan ‘gelaran’ terbaru yang diberikan kepada saya… Astaghfirullah! Macammana isu ‘Rasul Perempuan’ boleh timbul ye (http://chedet.cc/?p=2107#comment-132507)
    ? Kesian saya melihat kelakuan pelik si Polan…

    Si Polan juga tidak habis2 mempersoal kelayakan AKADEMIK orang lain.

    I thought last time I’ve given him a hint…patut dia tanpa segan-silu panggil saya DR. Hajar..ha..ha..ha.. malu kot…

    Tap…Eee pasti mengerikan bagi si Polan…

    Satu lagi, ada ke patut dia tuduh saya seorang penipu / pembohong (secara tidak langsung dalam komen2 dia).

    Allah S.W.T. maha mengetahui – semua yang tersurat dan tersirat.

    Terima kasih Tun. Maaf Tun kerana ambil lagi ruang untuk isu2 ‘pelik’.

    P/S: Saudara ‘Malaysian1000000’, sila periksa balik kenyataan anda – [Walaupun ada yang “buta huruf” pada awalnya, berjaya “mengarang” sebuah “kitab suci”]; Kenyataan ini ‘mengelirukan’ & salah. Nabi TIDAK ‘mengarang’ al-Quran. Saya wajib betulkan anda.

    FYI, HBT456 bukan brother…tapi Mak Cik (penulis utama…)

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  11. malaysian1000000 May 14,2016 4:27 PM

    Salam,

    To HBT,

    LOL. Awak masih cuba untuk banding – membanding. Apple takkan boleh jadi jambu batu brother. Tapi di gerai buah apple dan jambu batu dijual sebelah-sebelah tak gaduh pun. Harga pun lain – lain, sebab ada yang import ada yang local grown.

    Macam mana nak capai muafakat. Ini bukan masalah Melayu tanggung atau bangsa lain tanggung brother. Masalahnya sekarang, kita semua kena tanggung. Gabenor BNM dah confirmkan pun. Are you getting racial here?

    Plus, ini bukan pasal betul atau salah. Just striving to achieve the interracial understanding. Hope you are getting my point here. Im trying to be friend with you by changing the skeptics brother.

    TQ

  12. malaysian1000000 May 14,2016 4:02 PM

    Salam,

    Jika taraf pendidikan yang menjadi ukuran, tidak perlulah saya memberi tahu kepada seluruh pembaca blog ini, dengan segala pencapaian dan “kertas – kertas” yang hanya dijadikan rujukan ketika memohon pekerjaan. Cukuplah sekadar menjadi renungan para pembaca untuk menilai baik buruknya dan mengamalkan amalan mereka. Kerana di alam satu lagi, bukan taraf pendidikan yang ditanyakan dahulu. Tetapi amalan kita sendiri.

    Namun, saya kagum dengan sifat – sifat maksum para Rasul dan Nabi yang diutuskan-Nya. Walaupun ada yang “buta huruf” pada awalnya, berjaya “mengarang” sebuah “kitab suci” sebagai rujukan untuk semua umat manusia umumnya tanpa perlu membuktikan taraf pendidikan mereka.

    Jika ada yang rasa “ter-buli” dengan penulisan saya, sekali lagi saya memohon maaf.

    Jika kemenangan yang di ajar dalam sesuatu perbalahan. Saya sudi duduk di pihak yang “kalah”. Dan membela nasib “orang – orang yang kalah” dan berdoa semoga kemenangan jua dikurniakan kepada kami kelak.

    Jika cuba mencari keredhaan dengan menggunakan platform Tun sebagai perantara. Cukuplah, kita mencari di sini sahaja. Tidak perlulah kita ke “medan” yang lain.

    Jika anda beranggapan dunia ini ramai penipu dan pembohong, malangnya anda memang seorang yang sudah kena tipu dan bohong.

    TQ

  13. wajaperak May 14,2016 10:09 AM

    Assallammualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan.

    [Saudara malaysian1000000]
    ALLAH Ta`ala berfirman:

    “Patutkah kamu menyuruh manusia supaya berbuat kebaikan sedang kamu lupa akan diri kamu sendiri; padahal kamu semua membaca Kitab ALLAH, tidakkah kamu berakal?”

    (Surah al-Baqarah, 2:44)

    ALLAH Ta`ala berfirman:

    “Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukannya! Amat besar kebenciannya di sisi ALLAH – kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya.”

    (Surah as-Saf, 61:2-3)

    Kita lihat disini bagaimana seorang PEMBULI cuba tunjuk kehebatannya di dalam blog Tun.Kelayakan akademiknya tidak diketahui.Sebagaimana kita tahu dunia ini banyak penipu dan pembohong di mana orang-orang mukmin bebas dari sikap ini dengan berani menunjukkan alamat e mel dan no hp untuk dihubungi dan di minta pertanggungjawaban..

    Tetapi kecewalah jika kita ikut rentak dan langkah tari orang yang taraf pendidikannya tidak diketahui untuk di minta pertanggungjawaban seperti perintah Allah di atas.

    Saudara moga dapat pengajaran dari cerita ini.

    Pada suatu masa dahulu saya bekerja di Hospital G dan pada malam itu saya telefon girlfriend saya di telefon awam dekat Telekom.Berdekatan saya ada seorang ibu dan anak perempuannya ( anggaran umur 5 tahun ) menunggu giliran.

    Setelah selesai dan beredar kira-kira 5 meter budak perempuan itu berlari-lari mengikut saya dan berkata “Adik nak ikut abang”.Ibunya terperanjat apabila anaknya ingin mengikut seorang ‘total stranger’.

    Saya berkata “Adik tak boleh ikut abang”.Budak perempuan itu lari tergesa-gesa kembali kepada ibunya.Bagi saya ini menunjukkan saya mendapat kepercayaan dari seorang insan yang tiada dosa.Sebagaimana di waktu lain saya kerap kali mendapat kepercayaan Pengarah Kesihatan Negeri saya sehingga 9 orang berkekalan sehingga sekarang.

    Apa sahaja yang kita buat akan tetap menjadi cemuhan,bahan ejekan dan penghinaan manusia-manusia yang seperti Allah tempelak mereka di atas.

    Jika kita berada di sini mencari keredhaan mereka,kecewalah kita.
    Jika kita mencari keredhaan ALLAH melalui perantaraan Tun maka kita tidak akan kecewa..:))

    TERUSKAN PERJUANGAN MENGIKUT CARA DAN KEFAHAMAN KITA BERPANDUKAN JUMHUR ALIM ULAMA..

    Terima kasih Tun.

  14. HBT456 May 13,2016 9:19 PM

    68. Dont benchmark myr with us dollar, benchmark it with rupiah, you feel better.

    69. Dont benchmark share market with the world leading markets, at least that will make you feel more superior.

    70. Right pocket masuk left pocket, kerja tu senang.

    71. Jadi, siapakah jadi pm, it wont make any differences.

  15. HBT456 May 13,2016 8:58 PM

    64. Saya rasa pintu rumah you dibukakan lebih luas lagi, kaum saya tak akan masuk.

    65. Takpalah, jika tak nak kongsi, anda boleh ambil semua, takda masalah.

    66. Biar kaum2 melayu sendiri tanggung dan pikul beban ini.

    67. Jika you rasa perbuatan mu adalah betul, teruskan saja.

  16. malaysian1000000 May 13,2016 6:00 PM

    Sorry, wajaperak. Maybe next time u just can put the surah name n which ayat number. At least wajaperak menggalakkan orang untuk “buka” kitab suci Al-Quran.

    Just an idea.

  17. malaysian1000000 May 13,2016 5:54 PM

    Salam,

    To abang silversteel aka wajaperak.

    Saya faham dan menghormati tugas dan tanggungjawab wajaperak dalam perjuangan wajaperak.

    Tetapi, kadang – kadang, kita manusia ni mudah lalai, cuai. Termasuk diri saya sendiri. Dalam tugas kita untuk “berdakwah” membawa mesej ISLAM bukan (Agama ISLAM). Kita suka “copy & paste” ayat – ayat suci Al-Quran letak dalam dinding blog.

    I got a bad habit sometimes, buka handphone dalam tandas. Jadi, bila buka blog atau comment yang ada ayat suci Al-Quran di dalamnya. Terpaksa saya campak keluar telefon. (Screen dah retak seribu sebab selalu campak keluar dari tandas). LOL.

    Sebab kedua, saya lihat, blog chedet ni pengunjungnya ribuan sehari. Dan kita tak tahu siapa yang login. Dan tidak tahu penerimaan orang yang log in tu macamana mereka fikir dan layan perkara Ayat Al-Quran. Tak nak dapat dosa free walaupun niat nak “berdakwah”.

    Kerana bagi pendapat saya yang kecil – kecil anak ini. Setiap perkara ketuhanan itu ada tempatnya yang suci.

    Im glad we can connect each other to reach some understanding because im a MAN and maybe i can understand u better than WOMAN.

    Thank you for reminder Wajaperak

    TQ

  18. Hajar May 13,2016 5:18 PM

    Salam Dearest YAB Tun,

    1. Saya berpendapat tragedi helicopter semasa kempen PRN Sarawak tidak wajar dipolitikkan (tidak kira parti). Saya berasa amat simpati terhadap kesemua mangsa dan keluarga mereka. Kita juga tidak tahu bila masa kita akan pergi… tidak kira usia muda atau tua. Hormatilah perasaan mereka yang terlibat dengan tragedi tersebut.

    2. Tun, please allow me Tun to communicate with Ah So ‘HBT456’:

    Alahai Ah So…I thought you were the one who kept on saying you wanted to ‘sign out/off permanently’ several times in the past. Janji mesti ditepati..lupa?

    Terlajak perahu boleh diundur, terlajak menulis di blog Chedet tanggunglah sendiri…ada rekod. Saya bukan jenis yang cakap/tulis ikut ‘kepala hot*k’ saya saja. Semua ada bukti.

    One thing for sure, you are so lucky since no one here is bothering you to ‘minta izin’ to comment in Chedet. ‘Hak keistimewaan’ kepada HBT456 & gang (termasuk ‘penyokong2’ si Ahem..Ahem..yang suka tuduh orang lain munafik, tapi hukum sudah berbalik kepada diri sendiri… untuk tegur pun main pilih2.. tiada kredibiliti langsung.. peliknya, komen selalu tidak ikut topk semasa tapi sibuk tentang isu ‘minta izin’ yang tidak patut jadi isu; Tun pun tidak letak syarat ini, tapi si polan ini yang memandai-mandai).

    Ah So HBT456 and gang can do almost anything you all want (here) coz all of you have been granted special privileges by si Ahem..Ahem (yang mengaku blog Chedet bapak dia punya..juga sudah meracau-racau bandingkan diri dengan para Nabi…).

    Right, Tun can block any comments, but Tun ‘rasa kesian’ at some people who obviously have all kinds of problems.

    Thanks Tun.

    *** May Allah S.W.T. bless Tun and family ***

  19. wajaperak May 13,2016 1:12 PM

    Assallammualaikum.
    Tun saya mohon ruangan.

    [malaysian1000000..
    Terlebih dahulu saya mohon maaf pada adik..:))]

    Tugas kita amat berbeza di sini.Tapi di dalam tentera kami di ajar menjadi ‘Agent Provocateur’.Oleh kerana tidak ingin gagal di dalam misi dan operasi maka kami di ajar pula untuk menangani ‘Provocateur Impression’.

    Sebagaimana yang telah saya maklumkan kepada saudara nafeeznoh bahawa orang-orang terdaulu menapak jalan patut bagi peringatan kepada orang-orang yang terkemudian tetapi jika mereka tidak sudi cukuplah Allah mengetahui bahawa kami telah menjalankan tugas kami.

    Adik..Siapakah lelaki sempurna seperti yang disebutkan di dalam Al Quran melainkan para Rasul?..Lihat bagaimana para Rasul dimaki hamun,di keji dan dihina kerana menjalankan tugas malah Allah sendiri membela Rasul-Rasul kesayanganNya?

    Walaupun Allah telah menolak amal ibadat saya (Eee AMAT TAKUT DAN MENGERIKAN)
    melalui lidah seorang Rasul PerempuanNya ( AHEM!!..:))
    Saya tetap tekun dan tabah beribadah kepadaNya kerana begitulah peranan seorang HAMBA..tidak peduli kepada ganjaran,umpat keji dan penghinaan..cuma takut kepada hukuman TIDAK MENJALANKAN TUGAS..

    Saya amat suka displin seorang tentera tetapi terpaksa berundur kerana suasana tentera Malaysia tidak sesuai dengan jiwa saya.Di lengan,epaullete dan tali pinggang tentera ada lambang Allah dan Rasul..Setiap kali sesudah keluar toilet barulah teringat..

    Saya tidak mahu berterusan ‘conscience’ saya tercalar.Akhirnya saya di tamatkan perkhidmatan melalui mahkamah tentera..Demikianlah harga yang amat mahal saya mesti bayar untuk sembahyang setiap masa dengan hati tenang,aman dan damai..

    Kita semua disini berani menulis kerana kita yakin dapat menyumbang sesuatu..
    Hal ini pernah berlaku di zaman Rasullulah s.a.w di mana sahabat-sahabat miskin hanya mampu menyumbang beberapa genggam kurma sahaja untuk fi sabillah..

    Golongan ini dihina,ditemplak dan disindir dengan sedemikian rupa ( macam saya lah..hahahaha ) sehinggan Allah sendiri membela mereka..
    Hal ini ada di dalam Al Quran..Saya yang bodo pun tahu ayat yang mana tetapi oleh kerana takut jadi Professor Google maka saya

    Refrain myself from the citation.

    Adik..jika kita hidup mencari keredhaan manusia kita akan amat kecewa sekali..
    Oleh itu marilah kita hanya

    MENCARI KEREDHAAN ALLAH SEMATA MATA..

    Terima kasih adik.
    Terima kasih Tun.

  20. malaysian1000000 May 13,2016 8:57 AM

    Salam,

    This is getting interesting, please give me 1 more room for more arguable point from HBT, before we move on to the newest post.

    Jika anda fikir konsep 1Malaysia/Malaysian Malaysia tu, “kita” semua duduk dalam 1 rumah dengan 3 dapur, 3 bilik air, dan 3 living hall, YA memang mustahil kita boleh duduk sama-sama.

    Bagi saya, 1Malaysia tu lebih kepada,”kita” duduk dalam 1 taman perumahan, jadi “jiran” sahaja cukuplah. Awak nak renovate/cantikkan rumah awak terpulang pada awak. Tapi jangan masuk rumah saya sudahlah. Politician dapat rumah “corner lot” and enjoy the perks of extra land. Political party is the developer. And, well, the Tuanku Agong and Sultans is Tuan Punya Tanah. Awak tak boleh lah nak soal banyak pasal benda tu. HIDUP BERJIRAN BERSAMA sudahlah.

    Saya nak juga terima kasih kepada awak sebab jadi yang 3% time GE lepas, sebab 97% tolak and wish for something “better”. Well, wait a second, i though u not into political party? Well, people can change right?

    Dont complain/whining la because u choose to be 2nd class citizen. Setahu saya, dalam perlembagaan ada pindaan untuk awak upgrade jadi 1st class citizen. Nak jadi diamond class citizen pun boleh. Tapi tu, awak kena tanya Jho Low lah macamana. Its always a choice, think about it.

    Well, awak janganlah “merajuk”, mak cik HAJAR memang garang. LOL.

    TQ

  21. Fariq Islam May 12,2016 11:46 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Betapa giatnya Tun bersuara, nampaknya kesan tidak ketara. Kini, terdapatnya dua piliharaya di Sg Besar dan Kuala Kangsar. Baik Tun ambil peluang ini untuk bertanding, demi memasuki semula Parlimen, dan melantangkan suara di Parlimen.

    Rakyat nak suara yang bernas, berasaskan fakta dan membina buat pembangunan ibu pertiwi!

  22. HBT456 May 12,2016 9:37 PM

    47. Bn akan menang besar pada pilihan umun yang akan datang.

    48. I dah kata, ia adalah lebih baik dan selamat untuk kaum saya direndahkan kepada 2nd class citizen.

    49. Boleh kah zakir naik dipilihkasihkan untuk menjadi first class citizen, saya terpulang keputusan ini kepada kdn minister cum deputy prime minister cum vice president umno.

    50. Saya bukan moslem, therefore, whoever become the next pm wont affect me.

    51. If pnb wants to build kl118, dbkl with trx and greater kl, saya takda masalah.

    52. If putrajaya chosen the bullet train main station in bandar tun razak, I feel happy for the folks there.

    53. These high yield projects will create more jobs to foreigners, local khususnya kaum melayu kita, and also putrajaya.

    54. Its not because I am a chinese, I must support dap.

    55. You know why it is impossible to achieve 1malaysia, and malaysian malaysia?

    56. Its because our monarchy and federal constitutions are designed and implemented with the consent of the state sultans.

    57. Even if penang, malacca, sarawak and sabah joined malaya and form malaysia, malaya tetap malaya whereby our 9 sultan takes turn to be the agong in every 5 years.

    58. Sarawak will remain as independent.

    59. Will sabah, penang and malacca remain as part of malaya as malaysia, it depends on the will of their political parties.

    60. Jika tuanpunya blog ini tidak suka, he has the choice to block any commentors here.

    61. No worries, makcik hajar, if you dont like me, just say out and I will leave without questioning.

    62. Kl is my birth place, if you like, you can stay as long as you like since kl is the federal territory cum capital of malaya, and malaysia.

    63. Smile….

  23. sudin May 12,2016 9:23 PM

    Assalam Tun.

    The US7-billion-dollars puzzle.

    1. US$1.83 billion that went into the original PetroSaudi J V.
    Bank Negara has repeatedly demanded from 1MDB to send back the money.

    2. US$1.03 billion paid to Good Star Limited, which is owned by an individual unrelated to 1MDB’s JV partner,

    3. US$2.4 billion from the so-called power purchase deals, which was sent to the fake Aabar in the BVI, and

    4. US$1.5 billion that disappeared from the March 2013 ‘Strategic Joint Venture’ with Aabar and has never been accounted for.

    There may be more losses to 1MDB arising from the probable “grand commissions” in the purchases of the much talked about bloated-sale-price of IPPs and the Ayer Hitam land.

  24. musato May 12,2016 7:40 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya kira tak usahlah kita campur tangan sangat dalam hal keselamatan yang dikerjakan oleh pihak berkuasa. Cukuplah sikit sikit.

    Syed Saddiq seperti cuba mengorek apa yang dikerjakan oleh pihak keselamatan terhadap TMJ dan Sultan Johor.

    Terkenang kisah manis bila diajak ke Johor oleh ‘abang’ saya kira kira 15 tahun yang lepas. Perkenalan ketika kursus memanjangkan silaturahim hingga menetap sementara di rumahnya.

    Beliau bekas JMF pengiring almarhum Sultan Iskandar. Orangnya dikatakan gila oleh kenalannya bilamana saya berjalan dengan beliau di pasar Johor.

    Suatu malam saya dipelawa oleh beliau untuk ke satu tempat yang dikatakan oleh beliau bahawa rakan rakannya tak mahu ke sana. Dah lari balik.

    Rupa-rupanya beliau mahu bawa saya kenal dan masuk ke dalam kelab malam kongsi gelap (datuk).

    Bagaimana saya tahu kelab kongsi gelap? Sebab penunggu ditangga 4 orang semua adalah bermuka pucat dan salah seorangnya berparut panjang di muka.

    Oleh kerana situasi demikian, ketika hampir di tangga kelab, saya diarahkan berundur dan balik. “Biar aku masuk sorang” katanya.

    Keesokkan harinya ketika saya menaiki kereta bersama sama, beliau katakan “nanti bila jumpa tuanku, sebut “Patik Tuanku”. Namun entah beliau berjumpa tuanku entah tidak. Saya tak pernah jumpa.

    Saya sudah terputus hubungan dengan abang Johor saya ini disebabkan semua nombor hubungan sudah hilang.

    Harapan saya semoga dipertemukan semula silaraturahim ini. Abdul Razak dalam lingkungan umur sekarang 60 tahun.

    Saya sendiri tidak mengambil tahu sangat pasal SB ‘mengintai’. Diaorang buat kerja diaorang. Saya buat kerja saya.

    Bekas kawan sekelas saya pun ada juga di Bukit Aman. Pernah jumpa ketika bertugas menerbangkan Tan Sri Muhyiddin (TPM). Nak berborak pun kena tarik tangan keluar restoran.

    Sedangkan seperti yang ditulis, kehadiran saya ke Deklarasi Rakyat di Johor pun walau saya tak beritahu Tun tentang kehadiran saya tersebut, seseorang menyampaikan sms memberitahu berkenaan kehadiran saya walaupun baru 5 minit duduk.

    Tun senyum lebar serta gembira dan tercari cari di mana saya duduk. (Sebab itu saya menulis – terima kasih Tun)

    Seperti saya katakan. Saya adalah ahli keluarga Syeikh Abdul Malik. Dan saya menjalankan tugas saya.

    Terima kasih Tun.

  25. Dr Jafri May 12,2016 7:17 PM

    Tun, during his premiership, had chided the Auditor General TS Ahmad Nordin, accused him openly for being self-righteous, and all because the AG Report was not to Tun’s liking and detriment to the government’s credibility. Tun was a popular PM then, loved by the rakyat, and therefore the AG had to be wrong in his assessment. I hope Sudin can still remember that little episode to wire down his anxiety.

  26. Sri Sense May 12,2016 7:12 PM

    Salam Tun

    I ini menyahut panggilan @Housewife.

    Ok I nak komen sikit pasal public listed companies. The main reason companies decide to go public is to raise money, such as obtaining financing outside of the banking system or reducing debt, and also to spread the risk of ownership among a large group of shareholders.

    I selalu wonder kenapa EDRA failed to be publicly listed. 🙂 Tanya Arul, OMG this guy cakap pusing pusing I also pening. Tanya Najib, he too busy don’t know with what 🙂

    Goodnight Tun and all!

  27. malaysian1000000 May 12,2016 6:04 PM

    Salam,

    Its weird though, i was though “unity” during my SMK time not in my SKJ (C) time.

    As a kid in SKJ (C) time, i always have problem during recess time. Nobody want to eat with me. I wonder now, do the kid know the difference between “mata besar” and “mata sepet” or did they just respect me because of the “food”. I dont know.

    I always got a “chingchongcheng” and “phangphingphung” in the highest volume from my mandarin teacher. Well does my teacher aspect? I speak malay at home, english during class time. Does my teacher trying to tell the whole world that i am STUPID because i dont know the language? Well teacher, we are in class only. No need to be so loud please. I thought that time. Thanks to my teacher, i still dont know mandarin.

    I give up, i ask my parents to go to “normal” school in secondary and they agreed. It was a “mix” school. Not boys and girls only, multiracial i mean. Still i have a problem during recess. School canteen is small and limited table due to that time is TUN era. “Development & Modernisation” era. So school has small budget. I was “force” to eat and share table with other race.

    Of course we fight, not over race of course but more like petty issue. Such as “girls”. And i admit, chinese girl are pretty and indian are “loud & dramatic”. Above all, during SPM results we “Shake hand n Hug” each other and wishing every one good luck. And we know we are “friend” not “enemy”

    Well that is just a STORY OF MY LIFE.

    GUILT? Of course i feel GUILT. I feel guilty to my children, your children HBT, Bala children (friend of mine). Because of “me”, they had to pay the debt.

    Well, im just enjoying my moment with my “father” TUN. To me, he is “Father of Malaysian”. He is in his 90s and i dont know how much time he left. I do still hope and pray it would last long. Not forever of course. I dont have much time before because he is a busy man and im busy learning to build a bridge and study business to buy a boat for my late father.

    P/S: Dah lama tak tengok “match” SilverSteel(minta izin ye bang) vs The Rock(sorry kak, gurau je). Selalu saya pergi ngeteh kalau “match” tengah on.

    TQ

  28. sudin May 12,2016 3:28 PM

    Assalam Tun.

    When Najib blamed all the problems of 1MDB was due to 1MDB’s failure to float its power subsidiary, Najib is certainly a great and a perpetual liar.
    People never questioned 1MDB’s failure to list Edra, but on the missing RMbillions, which they have every right to know and which is not related to the failed Edra listing.

    The Auditor-General has specifically confirmed that US$7 billion of 1MDB assets and transactions overseas cannot be verified or traced, and Najib quickly decided to make the entire Amrin Buang report as an Official Secret.

    Earlier the Swiss Attorney General had estimated that at least US$4 billion had been stolen from the fund, but now Malaysia’s own internal enquiry has put the amount at US$7 billion!

    Probably Dr Jafri can congratulate Najib on this as well.

  29. faridina May 12,2016 2:26 PM

    Assalamualaikum Dearest Tun,

    The campaigns to bring Najib down ironically will be tested truly at the coming 2 PRK’s whilst Sarawak PRN was not meant to be, given the different agendas and sentiments there.

    If Najib and his stooges shamefully claimed they are the winning factors in Sarawak, now let see whether they will gracefully admit their dirty factors when BN were to lose in PRK Selangor and Perak?

    “Zahid I Reckon” will have to work extra hard hand in hand with the ever popular “Najib I Shit Everywhere” to prove to the rakyat that they are still relevant.

    God knows best when creating path for the PRK not one but two just after the Sarawak PRN.

    There must be a reason for all this splendid arrangements!

    Amin ya Rab.

    Wasalam Tun.

  30. Hajar May 12,2016 2:24 PM

    Salam Dearest YAB Tun,

    Allow me Tun to communicate with Ah So ‘HBT456’:

    ‘HBT456’ wrote: “39. When the good name of tdm could be associated with gang, are you implying he is a gangster?”

    Nowadays the word ‘gang’ is used widely to refer to a group of people with same purpose/ interest.

    FYI, one of the definitions for the word ‘gang’ is as the following:

    Gang: “A group of people who are friends and who do things together” (Source: Merriam-Webster’s Learner’s Dictionary) /

    Or, “A group of people associated together in some way.”

    So, there is no problem to use the word ‘gang’ (dalam ‘bahasa pasar’ banyak digunakan) when refering to any groups of people (tak kawan pun boleh jadi kawan macam dalam ‘Deklarasi Rakyat’) with common objectives.

    This is also an example of how ignorant some people can be… (tapi berlagak ‘cerdik’).

    I bet you feel BAD because DAP lost several seats during the PRN Sarawak. Of course, you always claim that you are not a member of any party, but obviously you are pro-Oppositions. Very normal (tak mengaku), but it’s very easy to figure out who a person supports by looking at hir/her writings here (blog Chedet).

    Sikit2 Melayu/ UMNO/ Muslim/ Islam / India Muslim/ Bumiputra/ etc…

    Please stop playing the racial and religious cards. Zakir Naik ada kacau anda ke ‘HBT456’?

    Eh..bila nak ‘sign off/out permanently’ HBT456?

    Thanks Tun.

    *** May Allah S.W.T. bless Tun and family ***

  31. Dr Jafri May 12,2016 10:25 AM

    Najib, surely with a little help from the venerable PakLah will overcome obstacles laid in his run-up to the GE2018. So far, Najib has cooly stick to a winning plan, the Sarawak election being a fine example of Realpolitik in motion. The campaigns to bring Najib down, ironically how they are actually propelling him onwards is something to ponder …

  32. joetachi May 12,2016 7:59 AM

    http://m.imdb.com/name/nm0005033/

    Nk bsilat kt tanah melayu,
    nk bkungfu kt tanah besar.
    Gabenor baru dh mcm merapu..!
    Duit yahudi, Krajaan nk bayar…?

    #1mdbyahudibersaudara

  33. daeng May 12,2016 6:37 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya dah lama sedar si Naji$ ( najib ) memang seorang yang munafik.

    Minta Hadi Awang komen tentang Naji$ ini. Jangan-jangan 2 x 5 je.

    Wassalam.

  34. musato May 11,2016 10:00 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Kalau terlebih uli straight dough method pun dah tak boleh diperbetulkan lagi, kecuali buang dalam tong sampah.

    Najib ni selagi negara masih ada hasil bumi masih nak perbetulkan masalah yang tak sepatutnya berlaku?

    Najib tak pandai tadbir negara sebab tu dia adakan banyak jawatan dan jabatan. Semuanya adalah seperti sub kontrak.

    Bila ada masalah, maka jawapan dari mulut PM tiada berguna kerana PM tak tahu apa apa. Bukan PM yang buat kerja, kan.

    Tugasnya hanya baca skrip dan sain meng’khinzir’ buta (perkataan seorang tukang komen alam maya).

    Terima kasih Tun.

  35. umranrc May 11,2016 9:55 PM

    Salam Tun,

    Ya, tahniah kepada Tan Sri Adenan kerana parti beliau memenangi Pilihan Raya Negeri Sarawak.

    Bagaimanapun pandangan saya berbeza….

    Dalam penubuhan Malaysia, ada perjanjian 20/18 perkara diantara Sabah/Sarawak dengan Semenanjung. Perkara-perkara ini lebih menjurus kepada semangat kenegerian kedua-dua negeri ini. Dalam pada itu, gagalnya kita untuk bersatu demi memajukan Negara ini secara keseluruhan juga sedikit-sebanyak berpunca dari perkara ini. Ini jelas boleh dilihat dari PRN baru-baru ini.

    Rata-rata kita tahu bahawa terdapatnya kecurangan dalam pengurusan Negara, dimana ketirisan ini mengakibatkan bukan sahaja rakyat semenanjung sahaja yang menderita tetapi termasuklah juga yang berada di Sabah dan Sarawak.

    Perkara ini mungkin tidak sampai kepada kawan-kawan yang berada jauh, dimana jika kita masih lagi menyokong parti yang berkaitan dengan pemerintahan yang ada bermakna kita terus-menerus menyokong kecurangan yang ada.

    Saya seorang idealistic. Maksudnya kalau boleh semua perkara berlaku secara ideal. Tiada penyalah-gunaan kuasa, tiada Rasuah, tiada Pencurian, tiada Rompakkan, Keadilan untuk semua, tiada Kemiskinan, Satu Bahasa dan akhir sekali Satu Bangsa.

    Apa tiadakah ‘kaum pendatang’ di Eropah? Tiadakah ‘kaum pendatang’ di America? di Australia? Jawapannya ada. Di Perancis misalnya, terdapat terlalu ramai penduduknya yang berasal dari benua Afrika akan tetapi hanya bahasa asli Perancis digunakan untuk pendidikan. Adakah Perancis mundur? Soalan yang sama, adakah Jerman mundur? Untuk kedua-dua Negara yang saya sebut ini, sekiranya kita tidak boleh langsung berbahasa mereka, kita bakal mengalami kesukaran yang nyata. Tetapi dalam pada itu kemajuan teknologi dan pelbagai lagi terus berkembang.

    Di Jepun misalnya, kalau kita cuba berbicara dengan mereka dalam bahasa Inggeris, alamatnya kita akan hilang punca. Apa Jepun tidak maju ke? Hari ini, China sendiri sudah menjadi maju, apa bahasa Inggeris kah yang diajar disekolah-sekolah? Usah mimpi.

    Perkara sebenar yang ingin saya bawa adalah, kita bersatu. Jadikanlah Bahasa Malaysia sebagai ikatan diantara kita semua dan berbanggalah kita sebagai satu bangsa Malaysia yang saling bantu-membantu untuk terus mengecapi masa depan yang gemilang.

    Tentanglah kecurangan yang ada.

    Terima Kasih Tun.

  36. musato May 11,2016 9:51 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Memang terbukti bahawa Najib mentadbir negara dengan cara try n error. Stupid!

  37. sibotak May 11,2016 8:49 PM

    Si Jib
    Cakap Tak serupa Buat
    Cakap Macam Champion Tapi Sayang Tak Bolih masuk Final

    We regrets
    Our wrongfully elected Prime Minister cannot stand Tall
    Unable to face reality
    Bid behind the Bush like George Bush
    Always Lie lie lie like Tony Blair

    We hope the day comes soon

  38. HBT456 May 11,2016 7:46 PM

    46. Jangan lupa, pengundi2 kita wajib mengundi pada tiap2 5 tahun.

  39. HBT456 May 11,2016 7:43 PM

    I will vote accordingly tanpa pilih kasih.

  40. HBT456 May 11,2016 7:39 PM

    41. http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/05/11/cosmetics-tycoon-dr-vida-mulling-stake-in-rayani-air/

    42. Aiyoyo, if you are talking about guilt, you wont allow such thing to happen again.

    43. Jika cuaca, tanah dan costing tidak membenarkan pembelaan lembu susu, even if you push through the deal with political connections, business ini tetap akan rugi.

    44. Jika rugi, adakah anda teruskan pemainan isu2 kaum dan agama lagi?

    45. I am not a member to any political parties, therefore,

  41. malaysian1000000 May 11,2016 7:05 PM

    Salam,

    Still, regards to HBT,

    35. Bureacratic shoots you when they took your cows.

    U still dont get it right????

    Saya ceritakan satu cerita pendek. Faham betul – betul, sebab saya cerita dalam Bahasa Malaysia.

    Ada sekumpulan birokrat diketuai Mr117 datang kepada orang kampung untuk mengambil “lembu” mereka. Mereka rakus, tembak semua bapa – bapa di depan mata anak mereka. Dengan bangga menayangkan pistol “mahal” mereka. Dalam keadaan sakaratulmaut. Bapa berpesan kepada anak mereka “belajar buat jambatan, jual lembu tu buat beli bot, jangan main dengan “buaya”.

    Apa yang Mr117 dan pasukan birokratnya tidak tahu ialah “lembu” yang mereka ambil tu ada penyakit “lembu gila”. Kenapa? Sebab, jalan tiada untuk bawa bekalan makanan moden, elektrik tiada untuk memastikan keselesaan “lembu” dan bekalan air bersih tiada untuk bagi minum dan cuci kandang lembu. Bapa nak beritahu, tapi kena “tembak” dulu. Bukan tak bagi, tapi hati perutlah sikit.

    Sekarang “lembu” yang ada penyakit “lembu gila” dinikmati Mr117 dan pasukan birokratnya. Dalam kepala hotak mereka sekarang hanya fikir “lembu,lembu,lembu”. Pembawa lembu yang diketuai oleh (seorang cina, seorang melayu dan dua pak arab) tahu masalah itu. Jadi selepas 2-3 kali buat kerja mereka berhenti.

    MrK(kroni) nampak peluang dan wujudkan idea NFC iaitu sebuah “ladang lembu” terbesar di Malaysia. Mr117 dan pasukan birokratnya dengar sahaja “lembu” terus setuju. Mr117 dan pasukan birokrat memberi ganjaran berupa “guni dedak” kepada MrK kerana ideanya. MrK hilang pedoman, langsung bertukar bidang untuk bela “ayam, itik dan angsa” pula.

    Mr117 dan pasukan birokratnya “kelaparan”, kembalilah semula ke orang kampung. Orang kampung dah tak bela “lembu” lagi, sekarang mereka tanam “ubi”. Taktik yang sama cuba dilakukan untuk mengambil “ubi”, cuma kali ni, orang kampung dah cerdik sikit. Mereka buat rumah “atas pokok”. Senang nak tahu jika Mr117 datang, dari jauh dah nampak.

    Mr117 dan pasukan birokrat yang “kebulur” ambil lagi dengan rakus, cuma kali ini, tiada siapa kena tembak mati, cedera sahaja. Iaitu, en. Khai, cik ain, pak cik muhyiddin dan abg mukhriz.

    Tapi Mr117 dan pasukan birokratnya masih buta, orang kampung tanam “ubi”, baja pakai, bangkai dan feces “lembu” yang ada penyakit “lembu gila”. “Ubi” yang elok tanam bawah “rumah pokok” sahaja. Sebab? Mereka tahu, seorang boleh makan 1 pinggan saja untuk sekali makan.

    Sekarang Mr117 dan pasukan birokratnya ada penyakit baru iaitu “ubi,ubi,ubi”(undi,undi,undi).

    END

    P/S: minta maaf TUN kena cerita gaya cerita PakPandir, PakKaduk, MatJenin sebab nak bagi “golongan” ni paham.

    TQ

  42. cruze May 11,2016 5:12 PM

    Semalam najib mengaku guna dana kerajaan untuk urusan 1MDB termasuk tabung haji, arul kanda kata pakai duit socso, dahulu dia dan datok ajis hitam pendek kata tak pakai pun duit tabung haji dan lain lain.

    Dahulu tak mengaku ada derma tu lepas tu mengaku ada sampai ustaz harun din dan haji hadi berkata (mustahil pm nak buat macam tu)…

    Haji apa ni hadi?…….haprak punya haji.
    Asalamualaikum Tun

  43. cruze May 11,2016 5:07 PM

    Pandai pandai gabenor bank negara su rambut putih ini membuat kenyataan kerajaan akan melangsaikan semua hutang 1MDB !.
    Dia fikir hutang itu berjumlah RM 10,000-00?
    Sudahkah meminta dan mendapat keizinan dari rakyat yang membayar cukai dan kelulusan dari yang di pertuan agong?
    Ini bukan duit poket dia (si rambut putih), datok hasan, azalina, zahid, hishamuddin, mas ermiyati, saleh keruak, rahman dahlan, shahrizat dan menteri2 lain yang menyalak mengatakan 1MDB syarikat yg ok atau duit tun razak atau arul kanda juga.

    Bagaimana ni Tun? Duit kerajaan di pakai untuk bayar hutang!

    Sepatutkanya tidak boleh sama sekali.
    Cara pembayaran yang di cadangkan adalah memotong 50% gaji semua menteri2 dan penjawat awam kerana ketua mereka yang pandai2 buat business yang kata najib konsep business 1MDB adalah berhutang dahulu seolah peniaga warung tepi jalan yang tiada modal tetapi berhutang dengan Tailong, mereka yang harus menanggung sendiri.

    Rasanya jumlah hutang itu boleh membiaya pelajaran rakyat secara percuma tanpa pinjaman ptpn.

    Idea gabenor bank negara tidak bagus…

    Semuga semua rakyat dan sultan sultan yang peka akan masaalah rakyat membantah cadangan ini.

    Asalamualaikum Tun…..tolong kami yang tertindas ini…semuga allah memberkati kehidupan Tun sekeluarga.

  44. amd trmz May 11,2016 4:38 PM

    NEJIB PEMBOHONG!!

    Tun tengok tak tvONE semalam ape kata nejib, banyak pembohongan tetapi saya nak sentuh satu perkara sahaja nejib kata…

    “saya tak gila kuasa, saya yang pinda perlembagaan supaya jawatan presiden senang ditandingi”

    HAKIKATNYA TUNNN…

    1.Nejib MENANGGUHKAN PEMILIHAN PARTI kononnya tak mahu berlaku perpecahan dan katanya lepas PRU akan datang baru ada pertandingan parti.PEMBOHONG!!!

    2.Nejib mengikat TAN SRI MUHYIDDIN ,TAK BOLEH BAGI UCAPAN DIPERHIMPUNAN, TAK BOLEH URUSKAN KERJA PARTI MERASMI, TAK BAGI HADIRI MESYUARAT PARTI, DAN SEBAGAINYA, MUHYIDDIN DIBUAT SEPERTI KAYU!

    Inilah Ciri-ciri MUNAFIK-Apabila berkata selalu berdusta

    Siap dia sindir tun SAYANGKAN PARTI SAMPAI MATI JANGAN TINGGALKAN PARTI

    PESANAN UNTUK NEJIB
    P/S:SAYANGKAN PARTI TINGGAL-TINGGALKAN.TUN SAYANGKAN UMNO TINGGAL-TINGGALKAN

  45. amd trmz May 11,2016 3:57 PM

    FAKTOR ADENAN BUKANNNNNN FAKTOR NEJIB

    Terbaca di surat khabar kosemo. NEJIB NAK JUGAK MENEPEK MELUKUT DITEPI
    GANTANG KONONNYA ADA FAKTOR DIA HOII NEJIB JANGAN NAK MENEPEK

    MENEPEK ATAS NAMA BAPAKNYA ABD ROJAK
    SEKARANG MENEPEK FAKTOR NEJIB KONONN.. FAKTOR ADENAN LAH

    ADENAN DILIHAT RAKYAT SARAWAK….

    1.seorang berintegriti dan bukannya penjilat nejib.

    2.adenan tegas menuntut hak-hak sarawak… dengar cerita ada kes murtad nejib nak tutup (rujuk utuhsan mesia)

    3.yang paling penting UMNO yang dibusukkan nejib tu tak bertanding disarawak.UMNO TAK DAK DISANA.

    4.Ibarat NEJIB PM SEMENANJUNG DAN ADENAN PM BORNEO (SITUASI POLITIK DISANA BERLAINAN JANGAN GEMBIRA SANGATLAH NEJIB).

    BETUL CAKAP TUN NANTI NEJIB TERPAKSA BAGI BANYAK TUNTUTAN
    BAGAIMANA DENGAN KALIMAH TUHAN YANG TELAH MASUK MAHKAMAH HARI TU……?? APE KAMU NAK BUAT NEJIB???

  46. faridina May 11,2016 2:48 PM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Apa yang Tun nyatakan semuanya benar belaka tentang senario politik di Sarawak.

    Sebagai sebuah negeri yang menjadi nyawa dan simpanan tetap Najib maka Adenan Satem sememangnya bijak mempergunakan kelemahan Najib.

    Ini menguntungkan rakyat Sarawak jadi Adenan Satem adalah hero semasa negeri Sarawak dan pujian harus diberikan pada beliau.

    Menjelang PRU 14 nanti dan sekira Najib masih berkuasa maka rakyat Sarawak akan tetap memilih BN dan memastikan kerusi parlimen mereka bertambah kerana ini akan menguntungkan Sarawak dengan peruntukkan lebih untuk kerusi Menteri dan menjadi pihak yang suara mereka akan didengari.

    Rasanya tahap kesetiaan mereka pada negeri melebihi tahap kebencian pada seorang PM yang korup dan kenyataan PutraKraken akan hanya menjadi retorik sahaja.

    Kita tidak dapat bergantung harap pada Sarawak dan juga Sabah dalam konteks ini kerana kepentingan mereka jelas berbeda dengan negeri2 lain di Semenanjung.

    Oleh yang demikian bersatulah kita dalam PRK Sg Besar dan Kuala Kangsar dan kalahkan rejim Najib seberapa jauh majoritinya yang mungkin bagi memberi isyarat masa Najib dah tamat.

    Biarlah Najib tabur sebanyak mungkin duit untuk menang tetapi kehendak rakyat tidak akan mudah dibeli dengan wang walaupun sebanyak RM2.6 billion sekalipun.

    Rakyat Selangor dan Perak ayuh bangkit menyahut seruan Tun M agar Najib dijatuhkan!

    Wasalam Tun.

    p/s – 1 juta tandatangan dah dapat tapi bila yang Tun nak pandu lori pi Istana Negara sebab saya dah tempah jadi kelindan lama ni dan tak sabar rasanya 🙂

  47. Cucu Nenek May 11,2016 1:34 PM

    Assalamualaikum Tun,

    FT: Recep Tayyip Erdogan seeks limitless power

    http://www.ft.com/intl/cms/s/0/1c644da6-16ba-11e6-9d98-00386a18e39d.html?ftcamp=crm/email//nbe/Comment/product#axzz48ELouC7K

    “The Turkish president has wilfully cut himself off from any free flow of critical information…”

    Tun, will this happen in Malaysia?

  48. farz May 11,2016 12:56 PM

    Dear Tun,

    Assalamualaikum. Truly agree. My Chinese friends in Kuching were telling me that they opt for BN because of the promises made by Najib. Let Najib give all the things that he had said. After that , the national election will be another matter. As to the kampung people, all I heard is “duit berbeg-beg dalam helicopter”. The West Malaysian Malays don’t understand is that they cannot win through West Malaysian based parties in Sarawak and that Malays are not the majority people of Sarawak and Islam is not the main religion of Sarawak. The perception that Malays are the same in both sides of the country is not mutual.

  49. STEVE8562 May 11,2016 11:41 AM

    MALAYSIA EMPLOYERS FEDERATION REPORTED THAT 30,000 WILL LOSE JOBS DUE TO IMPLEMENTATION OF MINIMUM WAGE POLICY. RAKYAT DI BEBANKAN, PENCAPAIAN TERBANTUT.

    PLEASE COMMENT ANYONE.

  50. visitor673 May 11,2016 11:00 AM

    Replying to Zulu.

    The thing she does’t feel guilt.

  51. HBT456 May 11,2016 7:52 AM

    Pride and prejudice

  52. HBT456 May 11,2016 7:50 AM

    39. When the good name of tdm could be associated with gang, are you implying he is a gangster?

    40. Only you have ride and prejudice?

  53. HBT456 May 11,2016 7:29 AM

    34. Be fearful when they are greedy, and vice versa.

    35. Bureacratic shoots you when they took your cows.

    36. Even if you set up special taskforce, if people no longer have faith, they will let go.

    37. No worries as they are many choices out there.

    38. When ge is called, politicians will know where they stand as per current political system with bias towards malay.

  54. malaysian1000000 May 11,2016 7:05 AM

    Salam,

    Saya mohon maaf, jika penulisan saya ada menyentuh/mengguris perasaan Plsesiapa. Just for remarks, im not a Sarawakian, im a Selangorean.

    Im a football fan, my understanding in football is “i prefer a well-played games, rather than good games/good match”. But, it just me.

    I respect how Leicester City won their trophy, while other “big” and “elite” clubs worry about their “future” performance and “boasting” about their glory in the past. Leicester City maintain their focus and stay united till the triumph. But of course, “big” achievement comes greater challenge. We cant say how will they perform in the “big dogs” league i.e. European Stage. But there are sayings:

    The past is a history,
    The future is a mystery,
    The present is a “gift”
    Thats why it is called “present”.

    In Sarawak case, the “the worst team” is Najib Team. He brought almost all the “player” to the game where he should just be a spectator. And he lost his “key-player” at the “crucial state”. May them RIP. “Innalillahwainnalillahhirojiun”. Semoga pemergian mereka bukan pemergian yang sia-sia.

    For thee, Najib as a Captain should be punish for another and continuous “bad decision”. Let him suffer defeat with the biggest majority as possible as a sign of rejection to his so-called “Leadership”.

    TQ

    Al-Fatehah to the people that lost their LIFE

  55. daeng May 11,2016 6:40 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Tahniah Tun Deklrasi Rakyat mencapai angka 1 juta tandatangan dan sokongan padu. Tetapi masih ramai kenalan saya yang tidak bersetuju dengan Najib masih belum atau tidak berkesempatan melalukannya.

    Ulas sedikit antara PM Naji$ dan KM Adenan Satem, saya merenung PM Naji$ ni memang kurang bijak manakala Adenan Satem saya anggap lebih bijak.

    Bila direnung nasib Malaysia dan anakanak serta jenerasi akan datang agak sedih tentang harga rumah yang melambung tinggi dan tidak masuk akal. Mampukah jenerasi yang berpendapatan sekitar RM 3000 ke bawah memiliki rumah khususnya di bandar-bandar besar seperti KL, Penang dan JB? Setahu saya, kerajaan ada kuasa mengawalnya tetapi “bodoh” dan “mengejar kesenangan diri” adalah punca segalanya. Orang nombor satu yang patut ditanggungjawabkan dalam hal ini adalah Naji$ Razak. Tambahan kos sara hidup yang semakin tinggi memmbuatkan rakyat semakin tersepit dan akan menghabiskan peratusan yang besar dari pendapat untuk memiliki rumah “keperluan” mereka.

    Mana perginya menteri yang berjiwa rakyat???? Adakah mereka ini bodoh atau tidak langsung memikirkan nasib rakyat dan jenerasi muda kita????

    Ada pun kelihatan bakal pemimpin yang mampu membawa perubahan malangnya politik mereka dipancung dengan alasan yang tidak masuk akal.

    Sedih dan sungguh sedih bila memikirkan masa depan negara yang semakin ketinggalan berbanding negara jiran yang dulunya belakang dari kita.

    Mengapa Naji$ Razak ini harus kekal sebagai PM kita???? Tidak adakah pemimpin yang jauh lebih bijak, jauh lebih bersih, jauh lebih jujur, jauh lebih memahami aspirasi rakyat, jauh lebih gentleman, jauh lebih cekap, jauh lebih baik, jauh lebih cerdik demi menjaga masa depan kemakmuran negara????

    Naji$ Razak mesti disingkirkan, Tun.

    Wassalam.

  56. Dr Jafri May 11,2016 1:14 AM

    It seems nothing is going in the way Tun wants where and when Najib is concern. Things are getting less predictable or otherwise Najib is always in better control of the chaos attributed to him. Perception is also King. Perhaps Tun also needs to, as the young ppl say, chill out. Congrats to Adenan and Najib.

  57. sudin May 10,2016 11:10 PM

    Assalam Tun.

    Latest from Najib:
    Najib Razak tonight vowed to remain an Umno man regardless how his successor in the party performs.
    It is a direct reference to Tun Dr M.

    Dah nyawa2 ikan pun masih takut pada Tun Dr Mahathir….

  58. sudin May 10,2016 10:57 PM

    Assalam Tun.

    Adenan is very smart, by making full use on the weaknesses presently engulfing Najib, and making Najib blurt out promises, to get the biggest profits/gains for Sarawakians.

    Well done Adenan!

  59. sudin May 10,2016 10:42 PM

    Assalam Tun.

    Seems, arising from the recent PRN Sarawak Najib is having a much bigger problem than mentioned by Tun, namely the parliamentary by-elections in Kuala Kangsar and Sg Besar.

    Let’s see how our “money king” and his modern day queen Marie Antoinette will influence the voters there.

    Another 2 weeks of “forceful help” is a prerequisite conditions from all the ministers, deputies and those pembodek ala pakpandir up till 12:00 midnight before the polling day, the Najib way.
    Futile beckons.

  60. musato May 10,2016 9:25 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Tahniah kerana dah capai 1,000,000 tandatangan. Online lebih banyak dengarnya.

    Terdengar bahawa terdapat tulisan bertanyakan siapakah penasihatnya?

    Jika Tun kumpul 1 juta, UMNO kumpul 2 juta, kenapa tidak tunggu pilihanraya sahaja?

    Dalam buku Wasiat Kerohanian Syeikh Abdul Qadir Al Jailani menulis sabda Rasulullah saw yang membawa maksud bahawa bergaul dengan manusia adalah sedekah.

    Terdapat guru hukum dan guru ilmu. Terdapat pintu makhluk dan pintu Khaliq. Setiapnya adalah bertahap satu persatu. Tidak akan masuk ke pintu kedua tanpa pintu pertama.

    Bergaullah.

    Terima kasih Tun.

  61. Hajar May 10,2016 9:24 PM

    Salam Dearest YAB Tun,

    Sorry Tun, tersilap taip tahun (my previous comment)…

    1. KLCI was down by 17.17 points on Monday, 9 May 2016…

    Congratulations Tun and all involved!

    I heard that the ‘ONE MILLION signatures’ (Citizens’ Declaration) target has been accomplished. Wow! Good job Tun Mahathir & gang!

    Thanks Tun.

    *** May Allah S.W.T. bless Tun and family ***

  62. Hajar May 10,2016 3:33 PM

    Salam Dearest YAB Tun,

    1. KLCI was down by 17.17 points on Monday, 9 May 2015 (first trading day after PRN Sarawak).

    2. Not a good sign I guess.

    3. I think most investors did not expect that BN could win more seats.

    4. I believe Sarawakians are more concern about having continuous development under the current Government (BN). They have every RIGHT to vote BN for their own good. We must respect their choice / decision.

    5. No one should be angry at them. I saw on TV (yesterday) news regarding some (segelintir) Netizens being so angry at Sarawakians for giving BN a landslide victory.

    6. I want PM Najib @ Ah Jib Gor to step down soonest possible because he is now causing Malaysians to be at each other’s throat. He is the ROOT CAUSE of almost all current PROBLEMS in Malaysia.

    7. Please resign DSN! You are no longer fit to be our PM. TS Adenan Satem (even though he is not from UMNO) is more qualified to be PM of Malaysia.

    Thanks Tun.

    *** May Allah S.W.T. bless Tun and family ***

  63. rimba.emas May 10,2016 3:02 PM

    Salam Tun.

    1. Tun esok 11 Mei adalah Majlis Raja-raja bersidang kita rakyat tidak tahu apa yang akan di bincangkan. Adakah perbincangan kali ini sudah ada agenda tersendiri yang telah di tetapkan ?

    2. Tidak seperti dahulu rakyat membantah ketika Raja-raja akan mengadakan satu perjanjian dengan pihak Malayan Union dan persidangan itu pada satu usul sahaja dan Raja-raja mendengarnya tampa adanya Ketua Menteri di sisi Raja-raja setiap negeri-negeri.

    3. Tun usul ini memerlukan juga sokongan Raja-raja yang berjiwa rakyat yang bebas dari dipengaruhi Ketua Menteri iaitu satu usul mengenal kesusahan rakyat yang tertindas dibawah pemerintahan PM sekarang.

    4. Tidak perlu menunggu pada jumlah sejuta kerana Raja-raja juga perlu tahu kesusahan yang telah berlaku pada seorang rakyat.

    5. Kita mahu dia turun sebab ada kes berlaku kepada rakyat dari mulut rakyat. Bukan dari mulut PM.

    6. Contoh pada saat sekarang ketika sebelum menulis berlaku kepada seorang rakyatnya. Seorang rakyat miskin yang membuka akaun tabung haji pada tahun 2005.

    -Tarikh buka 4/08/05 jumlah masuk $500.00.
    -ada pengeluaran $ 100.00 tarikh 5/01/06 itulah kali ke2 keTH.
    -Setelah 10 tahun kembali didapati urusan sudah tidak aktif.
    – Bila di aktif kembali didapati wang telah berbaki $270.81.
    – bermakna tempoh 10 tahun tiada bonus dan berkurang pula.
    – kemana wang hilang boleh dibukti jika sanggup mengeluarkan
    bayaran $5.00 bagi mendapatkan transaksi dari tahun 2006-2016.

    7. Penyimpan ini mengalami kerugian samaada wang ini masuk sebagai pelaburan atau simpanan biasa. Sedangkan penyimpan setiap tahun menyangka ada kelebihan bila dikatakan adanya pelaburan bonus dari pihak TH.

    8. Itu terpaksa Rimba Emas tanggung sendiri dan melalui Deklarasi Rakyat kami hanya minta seorang pemimpin lain sahaja bukan menuntut wang dermanya atau kekayaan yang dimilikinya.

    9. Salahkah patik atas permintaan ini dimata Duli Paduka Yang Di Pertuan Agung sehingga patik di tangkap dan disalahkan oleh memanda Perdana Menteri negara Malaysia ini.

    10. Moga Allah s.w.t memberkati negara Malaysia yang di kurniakan kepada Tuanku-tuanku dan Patik-patik rakyat melata sekalian.

    Wallahua’lam.

  64. Sri Sense May 10,2016 2:56 PM

    Tun

    I nak add sikit

    Congratulations Adenan kerana telah berjaya gunakan Najib dengan sepenuhnya, hingga berpusu2 Minister kesana berkempen bagai nak rak, sanggup gadaikan nyawa malah ada dah tergadai pun.

    Off course you menang besar. Berbaloi?. I don’t know la.

    Tun, I punya pena pun dah nak habis dakwat.

    All the best! (My dealer favourite quote) 🙂

  65. Sri Sense May 10,2016 2:37 PM

    Dear Tun

    Dr Mahathir wants Najib to turn up in court

    KUALA LUMPUR: Prime Minister Najib Razak may have to make his first appearance in court soon.

    Former Prime Minister Dr Mahathir Mohamad and two others, namely Khairuddin Abu Hassan and Anina Saadudin, filed an application today to have Najib testify over statements in his April 12 affidavit to strike out a suit by Dr Mahathir.

    According to the trio’s lawyer, Haniff Khatri Abdulla, they want Najib to appear in court over contradictions, inconsistencies and lack of clarity in the contents of the affidavit.

    They contend that the trio disputed the use of the word “public officer”.

    “Najib said that although he is the Prime Minister, Finance Minister and Umno President, he is not a public servant,” the notice said. “But at the same time the affidavit stated he was a public officer when the lawsuit was filed against him.”

    Najib had also denied that former Deputy Prime Minister Muhyiddin Yassin and former National and Rural Development Minister Shafie Apdal were dropped during the Cabinet reshuffle last year.

    He further denied that four parliamentary Public Accounts Committee (PAC) members from the Barisan Nasional were given ministerial posts while they were in the midst of investigating the 1MDB scandal.

    “These facts were well known to the people and have been in the public records,” the notice said.

    The critics of Najib sued him over claims of abuse of power in office.
    They want to compel him to return RM2.6 billion and another RM42 million to the government.

    News can be found here
    http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2016/05/10/dr-mahathir-wants-najib-to-turn-up-in-court/

  66. zulu May 10,2016 2:13 PM

    “Najib: As a leader, I cannot be daunted”…

    It’s surprising to see him smile and speak like this when he has guilty feelings of robbing poor Malaysians.
    Normal human who eat rice won’t behave like this.

  67. Sri Sense May 10,2016 2:02 PM

    Malaysia to partially lift ban on hiring foreigners

    The Malaysian government said yesterday that it will partially lift a ban on the hiring of low-skilled foreign workers, just two months after halting their intake.

    Officials say employers will be allowed to bring in the migrant workers again after June if they can prove that they cannot find Malaysians for the job. This will be an easy hurdle for employers who hire blue-collar workers to do jobs shunned by most Malaysians.

    “We have received requests from industry players in specific areas, such as the manufacturing industry,” Datuk Seri Sakib Kusmi, director-general of the Immigration Department, told the New Straits Times yesterday.

    Read More
    http://www.straitstimes.com/asia/se-asia/malaysia-to-partially-lift-ban-on-hiring-foreigners

    – Teringat my sister, dia dulu HR Senior Manager, kalau kilang perlu pekerja dia pergi sampai Kelantan, Sabah. 🙂

    Sabah for example contract kena setahun, something like that la, those days la, now tak tau ada changes ke tak. Budak Sabah ini kalau nak cari suami, you kena atleast line head, if not tak pandang la 🙂

  68. Sri Sense May 10,2016 1:50 PM

    Salam Tun

    Wall Tun in ramai orang Sarawak ka? 😐

    News 1MDB

    1MDB to engage with US dollar bondholders

    KUALA LUMPUR: 1Malaysia Development Bhd (1MDB) has hired Alvarez & Marsal Asia Ltd as it starts an engagement process with holders of its US dollar denominated bond following the default on the US$1.75bil 1MDB Energy (Langat) Ltd papers.

    It said yesterday that while Alvarez & Marsal Asia would be its financial advisor, it has also hired D.F. King Ltd, an Orient Capital company, as the identification and information agent to directly carry out the bondholder identification and registration process.

    Apart from the Langat notes whose coupon rate is 5.75%, D.F. King would identify and register bondholders of the Tanjong power plant notes amounting to US$1.75bil and those holding the US$3bil papers issued to finance the development of the Tun Razak Exchange (TRX) project.

    Both the Tanjong and Langat notes will expire in 2022 while the TRX notes is due to mature a year later.

    Read More :
    http://www.thestar.com.my/business/business-news/2016/05/10/1mdb-to-engage-with-us-dollar-bondholders/

    – Tun, bondholders No 1, shareholders No 2. Kalau ada harta dan duit kena bayar bondholders dulu, sepihan baru dapat kat shareholders. 🙂

  69. sibotak May 10,2016 12:41 PM

    Syabas UMNO
    Najib…. buat bodoh sua !

    Untuk perjuang UMNO khususnya yg memperjuangkan Hak orang Melayu
    Khas untuk perjuangan Tun Mahathir juga

    Sedar tak Tuan , Puan
    Bahawa Kerajaan Singapura sedang giat membawa masuk
    Rakyat China , Rakyat Cina Malaysia ke Tanah Singapura
    Dengan juga memberi mereka Kerakyatan Singapura
    Yg juga mendorong PAP menang dalam Undi yg lalu dan yg akan datang
    Yg telah juga mengugat dan melemahkan kedudukan Orang Melayu Asli Singapura
    Tapi itu persoalan permasaalahan mereka

    Yang jadi tetapi
    Dengan berkumpulnya mereka di Singapura
    Meraka akan kelak menjelajah Malaysia
    Sikit demi sikit , secara senyap dan pelahan
    Meraka bergiat menumbuhkan infrastructure Ekonomi di Johor
    Dengan giat membangunkan industri ,perumahan di Johor dan beberapa kawasan Malaysia
    Orang Melayu ,Anak Bumi Malaysia asik sibuk bertikam lidah sesama sendiri
    Sedang mereka bergiat memperkukuhkan infrastructure dan strategi mereka
    Tidak perlu bertumpah darah seperti zaman dahulu

    Sekarang anak bumi Johor sudah rasa akan bahang penjelajahan
    Sedangkan Pemimpin kita Najib Tun Razak
    Hanya sibuk pemperkukuhkan kedudukan beliau lebih mengutamakan
    Masa depan anak melayu , anak bumi kita

    Ayat ini akan di kecapi sebagai Racists
    Ayat ini juga untuk mengetuk kepala kita akan apa yg sedang berlaku diini hari Cuba buat kajian sesama sendiri
    Adakah penyampaian saya ini Racists
    Atau Menjaga akan kenyataan yg bakal berlaku kelak

  70. malaysian1000000 May 10,2016 12:27 PM

    Salam,

    Dear Brother HBT,

    This is what i mean, u rather choose to argue about ” kot & tie” and “baju melayu & songkok”. Even if u where jubah, or dhoti or cheongsam, the content is more important.

    This is what i see, u are a confused guy that mix religion together with attitude. Its the same with chinese noodle manufacturer using “halal” logo but mix pork substance for our fellow muslim to enjoy. Is that your religion teaching? Of course he can say “he just making his mountain of gold”. (Im just using it for example, no offense).

    Tolong BELAJAR Bahasa Malaysia, its called “BAHASA KIASAN”, maksud saya tentang “sungai” ialah akal boleh jadi sempit tapi ada pengetahuan mendalam, atau akal kita luas tapi cetek. “Dont just google translate it”.

    Jika apa yang anda panggil modenisasi itu adalah bangunan/rumah/pusat komersial cantik tapi tiada penghuni dan penuh dengan poster “to let/for sale” Well done/Bravo! Sebahagian dari Malaysia sudah mengecapi modenisasi.

    Jika anda panggil pembangunan itu sekadar “bangunan” yang dibangunkan/dibina. Well done/Bravo! Sebahagian dari Malaysia sudah membangun.

    Saya lebih sanggup balik kampung tanam ubi, pokok – pokok. Boleh jual, dapat duit buat jambatan ke/ beli bot ke dari cuba jadi “HERO” lawan dengan “buaya”. Atau saya guna konsep CM, “u nak “ubi”, u buat jambatan untuk i @ bagi bot pada i”. My “ubi” is grade AAA one u know”.

    For your info, BRIM itu subjected to low income family/individual. Saya pun bukan setuju sangat dengan BRIM, tapi bila tengok yang terima itu orang miskin/susah, biarkan je lah. Niat itu betul, “cara” nak buat itu yang menjadi persoalan.

    TQ

  71. STEVE8562 May 10,2016 10:46 AM

    QUOTE FOR TODAY:
    GST SAVED US, NOT PM

  72. HBT456 May 10,2016 7:39 AM

    30. http://www.thestar.com.my/news/world/2016/05/10/chinas-xi-congratulates-north-koreas-kim-on-party-promotion/

    31. Even jr kim pun pakai kot dan tie.

    32. When budget day, anda rasa lebih selamat pakai baju melayu, batik kebamgsaan atau kot & tie?

    33. If simple decision like this also cannot decide, its wasting time for you to talk about malaysia boleh, reformasi atau transformasi.

  73. HBT456 May 10,2016 7:17 AM

    27. http://www.malaysiakini.com/news/340909

    28. If you are responsible and disipline voter, whoever become the head of the country, you will excel.

    29. If you are calculative, scare to loose votes, short sighted, shallow minded and irresponsible, bagi bukit emas pun tak akan kembang.

  74. HBT456 May 10,2016 7:00 AM

    23. http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/05/09/cops-investigating-video-of-warden-beating-up-student/

    24. Violence will only encourage violence.

    25. No matter how you put it, its still a dera.

    26. Is this the islam ideology that you want to push through ala zakir naik?

  75. daeng May 10,2016 6:53 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Mr STEVEN8562 persoalan u i jawab:

    SELEPAS PRU 13,
    MALAYSIA GDP GROWTH
    2014- 6%
    2015- 5%
    2016 -4%
    2017 -3%est
    2018–2%est
    SAYA INGIN MEMINTA PENDAPAT DI LUAR KENAPAKAH GDP KITA TURUN 1% SETIAP TAHUN.

    Jawapan:

    Naji$ tidak pandai menguruskan ekonomi Malaysia.

    Dia wajar turun.

    Wassalam.

  76. HBT456 May 10,2016 6:52 AM

    18. Jika takut buaya, I mean risks, lebih baik duduk kampong saja tanam ubi.

    19. Bagi pembangunan, sago akan kata boros.

    20. Bagi modenasi, sago tetap akan rasa tak berbaloi.

    21. Bagi br1m, I mean welfare, sago tak segan2 ambil kemudian label mof sebagai najis.

    22. Dengan ciri2 dan sifat2 sago macam ini, apa2 kaum dan agama pun akan tumpah.

  77. malaysian1000000 May 10,2016 5:46 AM

    Bukalah mata orang “Melayu”. Orang yang konon membela nasib bangsa “Melayu” pun tak nak mengaku dia “Melayu”, sanggup lagi dia kata dia “Pahlawan Bugis”. Dengan lantang pulak berbahasa, ” sekali layar dibuka, sauh dijatuhkan”. Sebab tu huru – hara negara dibuatnya. (No offense to bugis people)

    At least TUN (ada yang kata) keturunan mamak pun tak malu nak ngaku “Melayu”, siap pinda Perlembagaan lagi untuk jemput orang jadi “Melayu”.

    Orang Asli Tanah Melayu korang gelar “batak” padahal merekalah sebenarnya orang Melayu. Yang lain cuma “pendatang”.

  78. malaysian1000000 May 10,2016 5:28 AM

    Salam,

    Ok la tu, jika Najib boleh buat bangsa Moro dapat kuasa autonomi memerintah dari filipina, Kena juga lah dia telan bila negeri sendiri minta benda yang sama.

    CM guna pepatah famous Najib “u help me, i help u”. Janganlah orang Semenanjung marah sangat. Orang Semenanjung sibuk gaduh “aku lagi ISLAM dari kau”, “melayu kuasa mutlak negara ini dari bangsa lain” dan “kau gila, aku tak gila”.

    CM minta jalan, longkang, api dan air untuk rakyat dia. Sebab tu lah orang semenanjung ada yang kena sekat masuk sana. Tak nak fahaman – fahaman sempit ni masuk. Takkan orang semenanjung nak marah.

    Kalau setakat pernah datang Sarawak, jalan di Waterfront, Indian Street, TopSpot dah cakap kenal Sarawak tak adillah. Sarawak tu besar. Orang Sarawak je cakap Sarawak tu kecil sebab kurang modernisasi, bukan tiada pembangunan. Sebab, rakyat sikit je, nak shopping complex sampai beratus buat apa.

    Tapi sikit – sikit pun, bila Sarawak Bersatu, Najib pun goyang, kecut. Bukan apa, takut hilang kuasa. Hehe.

    Hey orang Semenanjung! Bila lagi nak bersatu? Sarawak dah tunjuk contoh. Tengok je lah parti Semenanjung datang Sarawak. Nak bertanding di negeri orang pun nak berebut, berlawan. Sebab tu orang Sarawak tolak.

    Footnote: Mr. Fariq Islam, i agreed with your 3 comment. Good Thinking and observation.

    “Sungai tu, ada yang sempit tapi dalam, ada juga yang lebar tapi cetek” tapi jangan ingat tiada buaya. LOL

    TQ

  79. sibotak May 10,2016 4:52 AM

    Najib PM Terboros ,Terbodoh
    Dalam sejarah Malaysia

  80. sibotak May 10,2016 4:07 AM

    Congrats BN for winning Sarawak
    BUT No congrats to Najib as he don,t deserves any

  81. rimba.emas May 10,2016 12:59 AM

    Salam Tun.

    1. Rimba Emas pernah menceritakan dahulu ketika bekerja dalam satu Institusi Perbankan pernah kehilangan wang diambil orang dalam. Orang dalam itu berasal dari Sarawak. Perbuatannya menjadi tanda tanya kenapa dia sanggup lakukan pada Rimba Emas.

    2. Tidak tahukah dia ada dua kesalahan , satu mengambil wang milik majikan kedua menyalahkan rakan sekerja yang menanggung atas perbuatannya.

    3. Berbalik pada soal pilihan pengundi-pengundi Sarawak memilih BN seterusnya sanggup menjadi sekutu parti UMNO Melayu semenanjung.

    4. Sekali lagi menjadi tanda tanya kenapa ramai rakyat Sarawak menyokong PM sekarang sedangkan rakyat disemenanjung memdapat cerita penyelewengan 1MDP ini dari Sarawak report sendiri.

    5. Dakwaan PM Najib lebih 50 kali ke Sarawak dari yang pernah Tun lakukan ada lojiknya sebab 1MDB awalnya dari Terengganu Investment Authority (TIA) juga melibatkan Jho Low yang bekerja dengan Syarikat Tun Abdul Taib Mahmud.

    7. Macam sudah ada perancangan dari tahun-tahun yang sudah sebelum 2016 kini. Ini adalah projek yang awalnya menggunakan sumber minyak untuk jaminan mendapatkan wang.

    8. Akhirnya niat jahat menggunakan minyak di bongkar oleh kejatuhan harga minyak yang melambatkan hutang-hutang itu di bayar kerana jaminan kerajaan akan tempias kepada cukai-cukai yang terpaksa di gandakan untuk membayar hutang serta bunga.

    9. Kebenaran akan tetap terbongkar kalau tidak di dunia pasti berlaku di akhirat.

    Wallahua’lam.

  82. Sri Sense May 9,2016 11:53 PM

    Salam Tun

    IMAO rich getting richer, poor are definitely poorer and in even deeper trouble is the middle class, whose incomes have been either stagnant or declining since peaking years ago. 🙂

    Steve,

    I’m no expert but the GDP figures as reported to investors are already adjusted for inflation. In other words, if the gross GDP was calculated to be 6% higher than the previous year, but inflation measured 2% over the same period, GDP growth would be reported as 4%.

    Goodnight.

  83. Fariq Islam May 9,2016 10:23 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Rakyat kini bosan dengan politik BN Semenanjung yang bercirikan perkauman, di mana kepentingan kaum tertentu dan agama tertentu sering dipertikaikan.

    Dan, Rakyat juga bosan dengan politik PH yang kurang bekerjasama dan sering berebut-rebut ke atas kerusi-kerusi yang dipertandingi.

    Rakyat berharap munculnya Aliran Ke-tiga di mana semua Rakyat, tanpa mengira bangsa dan agama, hidup aman damai dan bersama-sama mengejar kejayaan demi masa depan tanahair yang lebih cerah! Baik Tun pertimbangkan cadangan menubuhkan parti baru, Parti Negara Malaysia!

  84. Fariq Islam May 9,2016 10:12 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Persepsi Rakyat dan imej seseorang pemimpin amatlah penting buat sokongan Rakyat.

    Masih ketara dalam ingatan kita, bahawa bila Pak Lah mula-mula mengambil alih kerusi PM daripada Tun, Pak Lah juga mencapai keputusan yang cemerlang dalam pilihanraya umum, kerana imejnya “Mr Clean” yang disanjungi Rakyat.

    Rakyat kini mahukan seorang PM yang mampu menyatupadukan setiap kaum, yang mampu membawa pembangunan, yang mampu menjaga kebajikan Rakyat dan yang mampu menetapkan kos hidup Rakyat pada tahap yang berpatutan.

  85. Fariq Islam May 9,2016 10:03 PM

    Asslamualaikum, Tun.

    Congratulations, Adenan. Indeed, Adenan deserves the victory for being a CM of all races in Sarawak.

    Sarawak autonomy is something they deserve in the first place. It has been agreed upon when Sarawak gave its nod to be part of Malaysia. We should not make it a political issue.

    By the way, Najib has also re-gained his psychological victory for successfully shifting back some support previously lost to the Opposition.

  86. zulu May 9,2016 9:43 PM

    From this election win, Najib expected a change in the perception on his scandal but that’s not happened.

  87. Hajar May 9,2016 8:55 PM

    Salam Dearest YAB Tun,

    Congratulations Tan Sri Adenan Satem!

    Well said Tun!

    DSN is now WEAKER than before…

    Thanks Tun.

    *** May Allah S.W.T. bless Tun and family ***

  88. PutraKraken May 9,2016 8:44 PM

    Assalamualaikum yang dikasihi Tun

    The Sarawak people has spoken. They give CM Adenan a very strong mandate. And of course…the stronger we are…the more people will take notice of us…and also respect our solidarity….It is all because Sarawak has a good leadership…a simple man with convincing words and actions.

    Sad to say…the Federal Government is the opposite of what Sarawak is enjoying now. We have a corrupt and distrustful leader who brought shame and hardship to all of us. How we yearn for the good old days under your leadership…where we were proud to be Malaysians, full of respect and dignity.

    Tun…it is really sad…so sad that it makes us angry…because we lost everything that we have. The economy is in shambles, life is full of hardship…the newly grads are jobless and yet they are already indebted with their study loans…the future is bleak…And yet!…our dignity and pride are also lost!…Malaysia is a laughing stock in the world. We can’t be proud of ourselves any more…what more as a Nation..

    All these suffering is caused by one man…one man named MOHD. NAJIB anak ABDUL RAZAK. He is the MAN!…

    Yang dikasihi Tun,

    As for myself Dear Tun, at least there is a consolation…I am in Sarawak…land of peace loving people…we live in harmony and enjoy our secluded haven…which is quite a distant from direct influence of Najib and his UMNO…That is our advantage…the only state independent from central political patronage…though we are bound by our agreement in the BN coalition. That is why we need a strong mandate to show that we are united and strong…just like you did during your tenure as PM. You always secured more than two third majority in PRU….We salute you……now we understand..it was never easy.

    What has Najib achieved?…Shit!….he bullshit us all. He must go!…

    Thank you Dearest Tun.
    May Allah blessed you with strength and good health for you to continue to lead us.

    Perjuangan Belum Selesai!

  89. nafeeznoh May 9,2016 8:14 PM

    Assalamualaikum Tun,

    Agak terkejut bila yg dihormati wajaperak & Hajar bertikam lidah dlm blog Tun. Tp bila tgk penggunaan ayat mereka.. Pergh.. Bestlah tgk dorg bertikam lidah. Banyak terms keluar hahah Kaget gue.

    Saya nak minta maaf sbb kadang saya dtg sini just nak baca comments dlm post Tun heheh. Org2 dkt sini best2. If dpt pula yg kuat bercerita, mmg best.

    Itu saja Tun, semoga Tun sentiasa dipermudahkan segala urusan hendaknya.

  90. HBT456 May 9,2016 8:00 PM

    17. When you loose hope, migrate is the best option.

  91. HBT456 May 9,2016 7:56 PM

    13. When you close the gate, there is always a window of opportunities opened.

    14. You suppose to war against poverty, not war against race and religion supremacy as stipulated in the federal constitution.

    15. Like seri sense kata, undi itu adalah rahsia.

    16. Senyum……

  92. HBT456 May 9,2016 7:50 PM

    9. http://www.malaysiakini.com/news/340884

    10. Even if you dont recognize uec, its alright.

    11. By the end of the day, the political struggle will narrow down with umno, pkr and pas only.

    12. Silent majority vs silent elegance, siapakah akan menang?

  93. mofaham58 May 9,2016 6:06 PM

    Assalamualaikum W.Wb.
    Tun yg di kasihi,
    The nation is sad for the demise of the two federal lawmakers in the heli crash recently. However the seats that have been vacated by the tragedy needs to be filled. These seats belong to UMNO that is under the BN.
    It will be interesting to note that the results of the upcoming by election that will be held on the two seats will be an indicator for Malaysians on the upcoming PRU 14 which should be held not later than 2018.
    Hopefully the opposition can bring a strong signal to the BN government that Malaysians are fed up with the BN government.
    May Allah bless you with good health and iman.
    Wasalam.

  94. Sri Sense May 9,2016 5:22 PM

    Dear Tun

    You made your point very well. 🙂

  95. STEVE8562 May 9,2016 5:19 PM

    SELEPAS PRU 13,
    MALAYSIA GDP GROWTH
    2014- 6%
    2015- 5%
    2016 -4%
    2017 -3%est
    2018–2%est
    SAYA INGIN MEMINTA PENDAPAT DI LUAR KENAPAKAH GDP KITA TURUN 1% SETIAP TAHUN.

Leave a Reply