TOTAL VISITORS FROM 2008:

UMNO dan Najib 63

Wahai Wakil Rakyat UMNO,

Apakah Yang Berhormat-Yang Berhormat tidak tahu dan tidak sedar akan skandal-skandal yang melibatkan Perdana Menteri yang memburukkan imej UMNO dan imej negara?

Jika tidak sedar saya perturunkan disini sedikit sahaja dari salahlaku Najib supaya Yang Berhormat dapat faham akan betapa seriusnya kerosakan yang dilakukan oleh Najib.
a) Najib menubuh “Dana Kekayaan Negara” dengan meminjam RM 42 billion, – sekali gus meningkatkan hutang negara kerana hutang ini dijamin oleh Kerajaan. Tak mungkin syarikat hutang 42,000 kali ganda modal tanpa jaminan.

b)Pelaburan yang dibuat semuanya rugi sehingga tidak dapat bayar faedah pun.

c) Wang yang dipinjam ini sudah hilang sehingga tidak boleh dikesan dengan sah dimana wang ini berada.

d)Tiba-tiba wang sebanyak RM 2.6 billion berada dalam akaun persendirian Najib di Ambank.

e)Agensi-agensi Kerajaan Amerika Syarikat, Switzerland, Singapura, Hong Kong, Luxembourg, United Kingdom, Seychelles dan Emiriah Arab Bersatu sedang menyiasat salahlaku dan rasuah yang melibatkan 1MDB.

f)Switzerland mendakwa berlaku korupsi sebanyak USD 7 billion dalam pengurusan 1MDB.

g)Singapura menangkap seorang pegawai bank yang terlibat dengan salahlaku 1MDB.

h)Malaysia dipandang hina dan Menteri Kewangannya didakwa sebagai Menteri Kewangan yang terburuk di Asia.

i)Laporan oleh PAC mencatit akan penipuan besar berlaku dalam 1MDB. Ini diakui oleh CEO 1MDB Arul Kanda Kandasamy.

j)Mesyuarat agong UMNO tidak dibenar bincang 1MDB dan RM 2.6 billion yang ada dalam akaun bank Najib.

k)Jika ahli atau pemimpin UMNO menyoal berkenaan 1MDB, mereka dipecat. Ahli UMNO hanya dibenar sokong apa sahaja yang Najib lakukan. Tidak seperti dahulu tiada siapa boleh menegur atau mencabar Najib sebagai Presiden. UMNO tidak ada suara lagi.

Dan banyaklah lagi kesalahan dan salahguna kuasa yang dilakukan oleh Dato Sri Najib.

Yang Berhormat-Yang Berhormat,

UMNO ialah parti keramat yang mengalahkan Malayan Union British, yang memerdekakan Malaya dan Malaysia, yang berjaya membangunkan negara sehingga hampir menjadi Negara maju.

Tetapi hari ini nama UMNO sudah menjadi begitu buruk, sudah digelak ketawa, dihina dan ditolak oleh sebilangan yang besar orang Melayu dan bukan Melayu didalam negara.

Semua ini disebabkan oleh Najib dengan kepercayaannya bahawa “Cash is King” iaitu rasuah adalah cara memerintah.

Wahai Yang Berhormat, wakil-wakil rakyat UMNO. Tidakkah kamu sayang parti keramat ini yang telah begitu berbakti dan berjasa kepada bangsa, negara dan agama? Dan kepada kamu dan keluarga kamu.

Tidaklah kamu tergerak hati untuk membelakangkan kepentingan diri demi bangsa dan negara?

Segala yang merosakkan UMNO dilakukan oleh Dato Sri Najib.
Selagi ia menjadi Perdana Menteri pemulihan negara tercinta ini tidak akan dapat dilakukan.

Hanya dengan penyingkiran Najib sahaja baharulah Perlembagaan dan Undang-Undang Negara dikuatkuasakan semula dan Malaysia kembali sebagai negara berdaulat yang dihormati dunia.

Yang Berhormat-Yang Berhormat,

Rakyat memilih Yang Berhormat kerana mereka percaya Yang Berhormat akan menyuarakan dan mempertahankan hak mereka.

Sekarang berjuta-juta rakyat menolak Najib. Percayalah UMNO dan BN akan kalah dalam PRU 14.

Rakyat dan anak cucu akan kutuk YB kerana menghancurkan UMNO dan membawa malapetaka kepada negara. Tak mungkin apa-apa pemulihan dibuat dari dalam UMNO. UMNO sekarang bukan lagi UMNO yang ditubuh dahulu. Yang ada hanyalah parti Najib. Dan ahli serta pemimpin UMNO yang menyokong parti Najib ini mengkhianati UMNO, bangsa, negara dan agama. Oleh itu sertailah mereka yang menolak Najib sebagai Perdana Menteri supaya UMNO dapat dipulih dan dihormati semula dan maruah bangsa dan negara tertebus.

ENG VERSION

O UMNO Elected Representatives,

Is it possible that Your Honourables do not know and are not aware of the scandals involving Prime Minister who had tarnished UMNO’s and the country’s image?

If you have not realized, let me list to you here a few of Najib’s misconducts so that Your Honourables can understand the seriousness of the damage done by Najib.

a) Najib had established “Sovereign Wealth Fund” to borrow RM42 billion, – simultaneously raising the country’s debt because the debt is secured by the Government. It is not possible for a company to borrow 42,000 times its capital without collateral.

b) Investments made all suffered losses so that it cannot even service the interest.

c) The money borrowed has been lost so that it cannot be legitimately traced where the money are.

d) Suddenly a sum of RM2.6 billion appeared in Najib’s private account in AmBank.

e) Government Agencies of the United States, Switzerland, Singapore, Hong Kong, Luxembourg, United Kingdom, Seychelles and United Arab Emirates are investigating misconducts and corruption involving 1MDB.

f) Switzerland alleged corruption of USD7 billion by the management of 1MDB.

g) Singapore arrested a banker involved in 1MDB misconduct.

h). Malaysia is despised and its Finance Minister Is labelled the worst Finance Minister in Asia.

i) The report by PAC recorded that major frauds had occurred in 1MDB. This has been confirmed by 1MDB CEO, Arul Kanda Kandasamy.

j) The 1MDB and the RM2.6 billion existing in Najib’s bank account are not allowed to be discussed in the General Meeting of UMNO.

k) If any member or leader of UMNO were to question anything about 1MDB, they are fired. UMNO members would only be allowed to support anything that Najib does. Unlike previously, no one can criticize or challenge Najib as President. UMNO has no voice anymore.

And there are many more errors and abuses committed by Dato Sri Najib.

Your Honourables,

UMNO is the sacred party that defeated the British Malayan Union, which liberated Malaya and Malaysia, which succeeded in developing the country so as to become an almost developed nation.

But today, UMNO’s name has become so rotten, it has become a laughing stock, despised and rejected by a large number of Malays and non-Malays in the country.

All this is caused by Najib with his belief that “Cash is King”, that corruption is the way to administer.

Your Honourables, Umno elected representatives. Do not you love this party that had devoted and contributed so much to the race, nation and religion? And to you and your family.

Have you not got in your the heart to ignore self-interest for the sake of your country?

All the damage suffered by UMNO is done by Dato Sri Najib. As long as he remains the Prime Minister, the recovery of this beloved country will not be possible.

Only with the removal of Najib can the Constitution and Laws of the Nation be re-enforced and Malaysia restored as a sovereign nation respected worldwide.
Your Honourables,

People choose Your Honourables because they believe Your Honourables will voice and defend their rights.

Now millions of people have rejected Najib. Believe me, Umno and BN will lose in the 14th General Election.

People and generations to come will curse Your Honourables for destroying UMNO and bringing chaos to the country. There can never be any recovery made from within UMNO. UMNO now is not like UMNO when it was first established. What is left is just Najib’s party. And UMNO members and leaders who are supporting this party of Najib are betraying the race, nation and religion. So, join those who had rejected Najib as Prime Minister so that UMNO can recover and be respected and dignity of the nation redeemed.

63 thoughts on “UMNO dan Najib

  1. mahbomoh May 28,2016 2:11 PM

    TOLONGLAH …..
    Tun pemikir hebat yg membangunkan negara 22 tahun lamanya, namun dalam sekelip mata kini negara jadi bagaikan ‘drama’ atau program ‘lawak bodoh’, semua yg berlaku ikut ‘skrip’ sebagaimana ‘arahan’ pengarah atau sutradara yang hebat. Apa2 yg berlaku ‘ditertawakan’ dlm terpaksa bukan sebab sememangnya lawak tapi sebab org lain gelak kita pun gelak sama tetapi sedar itu semua ‘lawak bodoh ‘.
    Tun ikhtiar serta usaha yg telah dibuat AMAT DI SANJUNG TINGGI, air mata serta kesengsaraan yang tun hadapi adalah penderitaan sebenar yg kini di hadapi seluruh rakyat malaysia dan ianya penderitaan generasi akan datang jika tidak di tangani dari sekarang.
    Tun pengetahuan serta pengalaman 22 tahun sebagai ketua kerajaan yg di bangga seluruh rakyat malaysia bg yg berakal sempurna dan Tun di kagumi oleh negara2 luar dulu kini hingga selama2nya. Oleh itu, lakukanlah tindakan melalui perundangan dengan mengumpul semua bukti salahlaku apa saja yg berkaitan dgn melibatkan semua peguam2 atau pengamal perundangan samada yg telah bersara bg sama2 menyumbang untuk membuktikan PENYELEWENGAN atau amalan RASUAH – cash is king yg di amalkan kini.
    Tun jika platfom politik saja di gunakan, ‘SENJATA’ tu nanti ‘MAKAN’ tuan sbb politik bagaikan air laut ‘PASANG SURUT’, kita sedar kata2 filem p.ramlee,’jual org lebih untong dari jual UNTA’ jd org boleh di jual beli sbb cash is king. Jadi, Tun pemikir yg hebat anugerah Illahi, perundangan yg ada gunakanlah bg membuktikan amalan rasuah serta penyelewengan, Tun TOLONG LAH…..

  2. HouseWife May 20,2016 7:59 PM

    Assalamualaikum Tun,
    Tun, saya tak faham la apa lagi orang2 ini mahu dengan Tun,dan siap salahkan Tun tak habis2. Nak Tun ulang balik cerita kisah “Si Dia yang Degil” ka?
    Bukankah Tun dah berkali2 hulur bantuan dan nasihat2 berjela2 tapi si dia tak ambil endah? Bukankah si dia telah bawa masuk ke tanahair kita, melantik, membayar berbillion2 satu ‘gerombolan bijaksana’ jadi punahsihat…oops, silap tersasul…penasihat2 si dia? Zaman Pak Lah pun dah ada ‘The young turks of Tingkat 4’ kan. Bukankah mereka ini yang duduk atas takhta pegang kuasa? Bukan lagi Tun. So dengan kuasa yang dalam gengaman bolehlah mereka perbetulkan yang tak betul…atau tak betulkan yang betul…atau biarkan saja…apa?…yang betul? yang tak betul? Like what DSN is doing now…change this change that, kick this one out kick that one in, now you see now you don’t…dan lagi dan lagi…
    So to my understanding, with the power in hand, DSN has every opportunity to rectify or amend any laws or rules according to his whims and fancies, right.

    So please janganlah lanyak Tun lagi. Sila buka mata dan minda luas-luas. Tengok dengan mata je tak nampak, kena tengok dengan mata hati. Who get the most benefits? Who get the biggest pie? Please don’t say us the rakyat, the oppressed rakyat who has to fend DSN’s government because of his ‘billion dollar advisers’ who unethically jeapordise this country. I mean, do they really care what happen to this country and us? Where are they? They fled!

    Kenapalah DSN bergantung pada ‘otak’ orang2 asing ni? Kenapalah DSN tidak mahu belajar daripada Tun? Kenapalah DSN tidak mahu terima tunjuk ajar selok belok urus tadbir ekonomi negara daripada Tun? Apa salahnya kutip khazanah ilmu daripada Tun. Tun is a great thinker and stategist. Tun wants us to think why he does this and why he does that. Ilmu yang ada pada Tun so full so precious. Rugilah sapa tak ambil peluang yang ada ini belajar daripada Tun. Mana nak dapat ilmu Tun ni? Orang yang sombong adalah orang yang rugi. Harap Tun tulis banyak buku untuk rujukan generasi masa depan.

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Always Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. Take extra care Tun. And Thank you Tun.

  3. Hajar May 20,2016 4:38 PM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi & DiSanjungi Tun,

    1. Nampaknya makin ramai ‘bala tentera’ rejim Najib melawat blog Chedet. Selamat datang kepada mereka.

    2, Kadang2 saya geleng kepala lihat komen sesetengah pihak. “Gajah depan mata (kesalahan besar dan nyata) tidak nampak, kuman di seberang boleh nampak”, tapi berdolak-dalik untuk menjustifikasi apa yang mereka rasa salah / betul (konon merekalah orang yg berAMANAH, berAKHLAK dan BETUL, orang lain tidak). Ada juga yang beri pendapat tanpa tahu fakta sebenar.

    3. ‘Dr Jafri’ yang ‘bijak bistari’ pula tidak faham ciri UTAMA seorang PENTAKSUB. Seorang pentaksub akan menyokong orang / golongan yang di ‘taksubi / puja’ walaupun orang/golongan tersebut sah2 telah melakukan SALAH LAKU serius yang ada BUKTI kukuh. Orang yang TAKSUB akan berhujah bermati-matian (‘all-out’) untuk ‘menegak benang basah’ bagi pihak ‘tuannya’ dengan apa cara sekali pun termasuk membuat tuduhan2 melulu dan memfitnah (juga meletak kesalahan sendiri kepada pihak musuh) semata-mata mahu menyakiti hati dan memburukkan pihak yang beliau ‘musuhi’ atau serang. Mungkin ‘Dr Jafri’ lupa salah satu sifat orang MUNAFIK yang beliau sendiri tulis di sini. Agaknya siapa yang TAKSUB?

    4. Tun M bukan ahli mana2 parti politik wahai ‘Dr Jafri’. Jangan tunjuk kejah*lan anda di sini. Dr. jangan buat malu ‘company’…

    5. Saya tolak DSN (& gang) sebab saya sendiri nampak salah laku beliau sebagai Presiden UMNO dan PM Malaysia.

    6. ‘Parti/Rejim Najib’ mesti ditumbangkan pada PRK Kuala Kangsar dan Sungai Besar. Tolak ketepi apa2 sentimen kepartian jika mahu menyingkirkan DSN – rakyat tertindas mesti bersatu.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  4. Dr Jafri May 20,2016 10:16 AM

    Kecacatan sistem warisan dari pentadbiran era Tun, dalam semua aspek terpaksa ditanggung oleh presiden UMNO yg baharu.
    Tidak keterlaluan jika saya kata, sampah sarap ekonomi seperti bangkai bank Bumi, industri keluli Perwaja, procurement Petronas, skandal timah Maminco, kereta Protun, Pergau dan Bakun Dam, perjudian Forex dan banyak lagi.
    Kesan negatif dari bencana ekonomi di bawah kerajaan BN pimpinan Tun sebenarnya sangat sukar ditangani oleh pengganti beliau tanpa bantuan dan bimbingan dari Tun sendiri.
    Seharusnya, Tun dilantik sebagai penasihat utama ekonomi kerajaan oleh PakLah dan Najib, jika benar pembaikan sistem mahu dilaksanakan.

  5. daeng May 20,2016 6:46 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Ada orang mengelarkan dirinya sebagai “Dr” Jafri menyebut pasal tasksub.

    Dia ni tak faham bahasa atau bodoh. Buatlah kajian sikit tentang “ilmu jiwa” dan letakkan diri kamu tu dalam situasi yang berbeza agar faham apa yang Tun dan kami mahukan.

    Dr Jafri mahu saya ajar kah? Naji$ Razak tu dah buta hati, kamu juga serupa. Sedikit clue saya beri untuk mendalami perjuangan kami kamu kenalah punya satu prinsip iaitu tidak mementingkan diri sendiri, dalam erti kata lain duduk sama rendah, berdiri sama tinggi. Sesekali letakkan diri kamu sebagai rakyat susah dan apa kamu rasa, sesekali letak diri kamu dalam rakyat yang berpendapatan RM 1500 dan tinggal di bandar besar seperti KL juga ada anak 10 orang dan isteri tidak bekerja dan apa kamu rasa, sesekali letak diri kamu seperti seekor anjing kurap dan apa kamu rasa. Kalau Dr Jafri tidak pernah berfikiran begitu, pergi main jauh-jauh dan jadilah manusia yang bongkak seperti Naji$ Razak dan menteri-menterinya yang bodoh dan tak boleh ditegur dan diajar tu.

    Wassalam Tun.

  6. umranrc May 20,2016 3:32 AM

    Salam Tun,
    Mohon laluan untuk berbicara dengan kawan saya PakPandir08.
    Ulasan penulisan PakPandir08 yang pada pendapat saya adalah penulisan yang berhemah serta berniat baik.

    “Dahulunya Tun menyeru tumpahkan Abdullah, dan katakan yang baru akan menjadi lebih baik. Tetapi apa yang jadi sekarang? Apa yang jadi ialah Tun kecam yang baru itu lebih teruk dari yang lama.”

    – Kita ni manusia, sebagai contoh, pasangan yang bakal mendirikan rumahtangga sebenarnya mengambil risiko yang besar! Mereka tidak akan tahu sifat buruk pasangan masing-masing selagi mereka belum tinggal sebumbung. Maksudnya, Tun berharap sangat Dato’ Sri Najib membawa kebaikkan yang nyata untuk Negara setelah melihat kekurangan Tun Abdullah, tetapi ternyata sebaliknya yang berlaku.

    “Sekiranya kecaman Tun itu benar, maka ia membuktikan pertukaran individual semata-matanya tidak akan menjamin yang lebih baik dengan yang baru. Kenapa Tun tidak memberi ulasan terhadap sistem yang lebih menjaminkan agar perkara yang sama tidak diulangi? Tukar orang sahaja itu sudah memadai?”

    – Dalam beberapa wawancara yang dihadiri Tun, saya dapati ada juga ulasan Tun mengenai perkara ini. Sedikit sebanyak Tun ada melahirkan sebabnya kerana mengubah sistem diwaktu itu dimana kuasa mutlak terletak pada hanya satu orang sahaja. Tun juga ada melahirkan kata-kata dimana perubahan hanya boleh dilaksanakan setelah Dato’ Sri Najib turun. Disini saya harap perubahan positif dapat dilaksanakan, insya Allah.

    “Sistem sekarang telah membuktikan tiada kesalahan yang berlaku. Sekiranya Tun mempertikaikan ketelusan sistem yang sedia ada, maka ia hanya memalukan Tun kerana sistem yang sedia ada merupakan legasi pentadbiran Tun sendiri”

    – Walaupun kita punyai bukti jelas mengenai salah laku (Wang Aliran SRC kedalam akaun peribadi Dato’ Sri Najib), oleh kerana lantikkan jawatan Pendakwa Raya berdasarkan syor dari PM, sedikit sebanyak penyataan PakPandir08 diatas ini ada kebenarannya. Namun begitu, dengan kenyataan yang sedemikian, secara tidak langsung PakPandir08 mengakui adanya salah laku berlaku. Bagaimanapun, perubahan sistem harus dilakukan untuk kebaikkan Negara dimasa hadapan.

    “Kenapa kamu membodek secara membuta? Tak nampak kah kecaman itu lebih cenderung kepada serangan peribadi?”

    – Secara membuta? Maaf PakPandir08, sebagai seorang jurutera, ‘there is no place for nonsense’, saya menulis menurut fakta yang ada. Serangan peribadi? Tidak pada pendapat saya kerana serangan hebat ini dibuat setelah nasihat demi nasihat telah pun diberikan sebelum ini memandangkan kesan yang negatif pada Negara oleh kecurangan pemerintahan.

    “Tiada pendekatan yang disampaikan tentang cara memulihkan keadaan sekarang. Hanya katakan tukar orang itu sudah cukup dan akan menjadi baik secara automatik”

    – Benar PakPandir08, saya, sedikit-sebanyak berharap juga Tun membuat sedikit ulasan untuk merangka perubahan yang perlu supaya perkara sebegini tidak berulang semula. Tetapi kita juga harus faham, dengan umur yang sudah menjangkau 91 tahun, apa masihkah kita berharap pada Tun semata-mata untuk merangka masa depan Negara? Saya kira dengan kecerdikkan PakPandir08, apa kata PakPandir08 sendiri membuahkan pendapat mengenainya?

    “Sejarah mengundurkan Abdullah itu tidak mencukupi sebagai satu pengajaran?”

    – Soalan tambahan ini merujuk kepada perkara diatas, diakui bahawa perlunya perubahan sistem untuk menjamin masa depan yang lebih baik.

    “Tampilkan diri dan mengaku sahaja apakah kesilapan yang dilakukan dahulu, dan apakah pendekatan yang diperlukan untuk memulihkan keadaan”

    – Rasanya dengan merendahkan diri Tun berkempen disana dan disini, diperlekehkan, dihina dan dikecam oleh pelbagai pihak, rasanya ini sudah lebih memadai untuk menunjukkan rasa penyesalan Tun akan sejarah yang telah berlaku. Pada pendapat saya, sekarang ini pandangan Tun adalah lebih tertumpu untuk memulihkan maruah Negara yang teruk tercemar dimasa ini.

    “Perangai yang asyik menyalahkan orang lain itu sampai hari ini, tidak akan membantu dan mendapat sokongan yang padu?”

    – Seperti jawapan diatas, Tun telah menerima lebih sejuta tanda tangan ‘Deklarasi Rakyat’, ini bermakna pandangan serta tindakkan Tun masih mendapat persetujuan ramai.

    “Demi agama, bangsa dan negara? Memanglah kamu buta sangat dengan laungan ahli politk yang pandai berpolitik”

    – Buta? Rasanya tidak. Adakah PakPandir08 ahli politik? Saya tidak, kerana terlalu banyak halangan serta rintangan yang harus ditentang untuk berkerjaya di arena politik ini. Biarkanlah mereka berpolitik, kita sebahagian dari rakyat yang celik ini, kita ambil dan fikirkanlah buah fikiran mereka secara waras. Sekiranya jelas bertentangan dengan aspirasi sendiri, kita undilah yang lain.

    Terima Kasih PakPandir08.

    Terima Kasih Tun.

    p/s Dear TokJangut, your name was mistakenly quoted in my comment below – sorry. Already at 03:32, got mixed-up in the names.

  7. umranrc May 20,2016 3:02 AM

    Salam Tun,

    Mohon laluan untuk berbicara dengan kawan saya TokJangut.

    Ulasan penulisan TokJangut yang pada pendapat saya adalah penulisan yang berhemah serta berniat baik.

    “Dahulunya Tun menyeru tumpahkan Abdullah, dan katakan yang baru akan menjadi lebih baik. Tetapi apa yang jadi sekarang? Apa yang jadi ialah Tun kecam yang baru itu lebih teruk dari yang lama.”

    – Kita ni manusia, sebagai contoh, pasangan yang bakal mendirikan rumahtangga sebenarnya mengambil risiko yang besar! Mereka tidak akan tahu sifat buruk pasangan masing-masing selagi mereka belum tinggal sebumbung. Maksudnya, Tun berharap sangat Dato’ Sri Najib membawa kebaikkan yang nyata untuk Negara setelah melihat kekurangan Tun Abdullah, tetapi ternyata sebaliknya yang berlaku.

    “Sekiranya kecaman Tun itu benar, maka ia membuktikan pertukaran individual semata-matanya tidak akan menjamin yang lebih baik dengan yang baru. Kenapa Tun tidak memberi ulasan terhadap sistem yang lebih menjaminkan agar perkara yang sama tidak diulangi? Tukar orang sahaja itu sudah memadai?”

    – Dalam beberapa wawancara yang dihadiri Tun, saya dapati ada juga ulasan Tun mengenai perkara ini. Sedikit sebanyak Tun ada melahirkan sebabnya kerana mengubah sistem diwaktu itu dimana kuasa mutlak terletak pada hanya satu orang sahaja. Tun juga ada melahirkan kata-kata dimana perubahan hanya boleh dilaksanakan setelah Dato’ Sri Najib turun. Disini saya harap perubahan positif dapat dilaksanakan, insya Allah.

    “Sistem sekarang telah membuktikan tiada kesalahan yang berlaku. Sekiranya Tun mempertikaikan ketelusan sistem yang sedia ada, maka ia hanya memalukan Tun kerana sistem yang sedia ada merupakan legasi pentadbiran Tun sendiri”

    – Walaupun kita punyai bukti jelas mengenai salah laku (Wang Aliran SRC kedalam akaun peribadi Dato’ Sri Najib), oleh kerana lantikkan jawatan Pendakwa Raya berdasarkan syor dari PM, sedikit sebanyak penyataan TokJangut diatas ini ada kebenarannya. Namun begitu, dengan kenyataan yang sedemikian, secara tidak langsung TokJangut mengakui adanya salah laku berlaku. Bagaimanapun, perubahan sistem harus dilakukan untuk kebaikkan Negara dimasa hadapan.

    “Kenapa kamu membodek secara membuta? Tak nampak kah kecaman itu lebih cenderung kepada serangan peribadi?”

    – Secara membuta? Maaf TokJangut, sebagai seorang jurutera, ‘there is no place for nonsense’, saya menulis menurut fakta yang ada. Serangan peribadi? Tidak pada pendapat saya kerana serangan hebat ini dibuat setelah nasihat demi nasihat telah pun diberikan sebelum ini memandangkan kesan yang negatif pada Negara oleh kecurangan pemerintahan.

    “Tiada pendekatan yang disampaikan tentang cara memulihkan keadaan sekarang. Hanya katakan tukar orang itu sudah cukup dan akan menjadi baik secara automatik”

    – Benar TokJangut, saya, sedikit-sebanyak berharap juga Tun membuat sedikit ulasan untuk merangka perubahan yang perlu supaya perkara sebegini tidak berulang semula. Tetapi kita juga harus faham, dengan umur yang sudah menjangkau 91 tahun, apa masihkah kita berharap pada Tun semata-mata untuk merangka masa depan Negara? Saya kira dengan kecerdikkan TokJangut, apa kata TokJangut sendiri membuahkan pendapat mengenainya?

    “Sejarah mengundurkan Abdullah itu tidak mencukupi sebagai satu pengajaran?”

    – Soalan tambahan ini merujuk kepada perkara diatas, diakui bahawa perlunya perubahan sistem untuk menjamin masa depan yang lebih baik.

    “Tampilkan diri dan mengaku sahaja apakah kesilapan yang dilakukan dahulu, dan apakah pendekatan yang diperlukan untuk memulihkan keadaan”

    – Rasanya dengan merendahkan diri Tun berkempen disana dan disini, diperlekehkan, dihina dan dikecam oleh pelbagai pihak, rasanya ini sudah lebih memadai untuk menunjukkan rasa penyesalan Tun akan sejarah yang telah berlaku. Pada pendapat saya, sekarang ini pandangan Tun adalah lebih tertumpu untuk memulihkan maruah Negara yang teruk tercemar dimasa ini.

    “Perangai yang asyik menyalahkan orang lain itu sampai hari ini, tidak akan membantu dan mendapat sokongan yang padu?”

    – Seperti jawapan diatas, Tun telah menerima lebih sejuta tanda tangan ‘Deklarasi Rakyat’, ini bermakna pandangan serta tindakkan Tun masih mendapat persetujuan ramai.

    “Demi agama, bangsa dan negara? Memanglah kamu buta sangat dengan laungan ahli politk yang pandai berpolitik”

    – Buta? Rasanya tidak. Adakah TokJangut ahli politik? Saya tidak, kerana terlalu banyak halangan serta rintangan yang harus ditentang untuk berkerjaya di arena politik ini. Biarkanlah mereka berpolitik, kita sebahagian dari rakyat yang celik ini, kita ambil dan fikirkanlah buah fikiran mereka secara waras. Sekiranya jelas bertentangan dengan aspirasi sendiri, kita undilah yang lain.

    Terima Kasih TokJangut.

    Terima Kasih Tun.

  8. HouseWife May 19,2016 5:18 PM

    Assalamualaikum Tun,
    Tun, many chedetizens here taksub with Tun? So? This is jolly good for Tun. Other parties also have their own ‘taksubs’ kan Tun. Just let us be, the chedetizens will jaga our very own beloved “Doctor in the House”.
    As for myself, without even meeting Tun or even near an inch to Tun, this kecintaan to Tun muncul secara semulajadi, ikhlas tanpa di’beli’. Ia lahir kerana dapat ‘merasai’ kerja keras Tun memandu negara ini ke arah kemajuan dengan ‘good intentions’ bukan dengan ‘bad faith’.

    Tun, tak masuk dalam mana2 parti politik kan. Now Tun is jobless la. No jawatan in and outside the gomen. So to me Tun is an activist la kan…not a politician. Tun is voicing out, on the people’s behalf, on DSN’s misdeeds, misappropriate, mislead, misgovern, mishandle, mismanage, miscarriage, mischief of the country’s wealth, resources, funds, justice, trusts, and lawful authorities. It’s very annoying, when knowingly with facts dished out in front but still make ‘do-no’, yet many so taksub with his many ‘mis-es’. He has the habit of dishing out loads of money and promises and ‘habuan’ to win the people’s hearts and votes. I don’t like this kind of person to manage my ‘house'(our country) and neither will I allow his ‘protectors’ to stay. So I don’t mind being Tun’s taksub as long as my ‘house’ is safe and clean from these unwanted ‘intruders’.

    Tun, pasal surat AI yang sengaja di bawa keluar tu, jangan ambil peduli sangat. Itu hanya tektik mereka untuk mengalih perhatian Tun daripada tugas Tun sebenar, iaitu menyedarkan rakyat akan kelicikan dan ‘kreativiti’ DSN dan gang dalam manipulate rakyat dengan fear-mongering, religious insecurities dan mungkin simpati.

    Tun, jiran2 saya cina, pergi bengkel kereta pun tauke cina, pergi kedai hardware pun tauke cina, mereka ni lama sebelum wujud isu skandal 1MDB pun dah cakap ekonomi sangat teruk. Saya pun hairan sebab dalam paper tv semua baik2 belaka. Dan mereka berani mencerita pasal DSN, and what they said are not good happy thoughts of DSN and his family. Ini tauke2 bisnes kecik2 je. So DSN should go down to the people below and hear what they have to say. Tapi sapa berani cakap depan2 orang2 besar kan Tun, orang dalam gomen lagi la kena tutup mulut. So sad. DSN must be told upfront and make aware that he cannot think of himself as the ever powerful and that no-one or nothing can bring him down. He must realised that his many creations of the financial scandals are bringing Malaysia down with him. And Tun and friends are here to make sure that this does nor happen, InsyaAllah. So please everyone, join together and Save Malaysia.

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Always Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. Take extra care of your safety Tun. And Thank you Tun.

  9. milshah May 19,2016 4:55 PM

    Assalamualaikum Tun,

    Saya nak komen sikit berkenaan pilihanraya kecil yang bakal diadakan. Saya tidak faham mengapa perlu berebut kerusi antara Pas dan pakatan yang lain. Kalau menang pun, bukannya kerajaan BN tumbang pun. Percayalah, kalau asyik bergaduh, semua nak tunjuk power, akhirnya jadi 3 way fight, akhirnya BN menang sebab undi pembangkan berpecah dua. Kalau BN menang, perkara pertama diorang akan cakap, rakyat masih sokong Najib. Korang nak ke itu berlaku?

    Jadi ingat matlamat utama ialah nak tubuhkan kerajaan melalui PRU 14, kena wujud satu kerjasama. Kena give and take.

    Ni gaduh2, last2 BN menang lagi PRU 14, habuk je dapat. Memang Najib jadi the happiest PM di dunia kalau ini berlaku.

  10. Dr Jafri May 19,2016 11:10 AM

    Saya perhatikan ramai di sini yg taksub dgn Tun. Walaupun ianya satu kelebihan bagi Tun, namun pengikut yg taksub sering terlepas pandang dan gagal kerana emosi mereka membenam kewarasan aqal, dan mereka jadi meroyan serta tidak objektif dlm berhujah bagi pihak Tun.

    Mempercayai seorang tokoh, apalagi bila dianya orang politik, perlulah berpada-pada. Dan ini meliputi semua kem, gang dan team yg ada.

  11. Hajar May 18,2016 12:56 PM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi & DiSanjungi Tun,

    1.Mereka yang bersekongkol dengan DSN ialah PENGKHIANAT kepada Parti, Agama, Bangsa dan Negara.

    2. Pemimpin2 UMNO yang dipilih rakyat sebagai wakil rakyat @ YB sepatutnya sedar bahawa mereka sepatutnya jadi orang YANG BERKHIDMAT/ BEKERJA (YB) untuk rakyat.

    3. Namun hakikatnya majoritinya sekarang ini nampak tidak menjalankan AMANAH yang diberi rakyat dan tidak berkhidmat untuk rakyat seperti yang diwajibkan. Mereka ini KHIANAT terhadap amanah rakyat, dan ini (seperti kata ‘Dr. Jafri’ yang ‘bijak bistari’) merupakan salah satu sifat orang MUNAFIK. Kata Dr. Jafri: “1. Khianat adalah salah satu petanda seorang Munafiq. Satu lagi tanda orang Munafiq ialah apabila dia bertengkar, dia berkempen mengguna kata-kata kesat dan fitnah untuk sakitkan hati lawannya.” Amat tepat sekali.

    4. Ditambah pula dengan skandal2 DSN melibatkan wang berBILLION ringgit (BUKTI nya: RM2.6 BILLION pernah ada DALAM AKAUN PERIBADI DSN – ‘Saudara Neezam72’ – sila ambil maklum; A-G pun sudah SAHKAN duit dalam akaun DSN; DSN juga mengaku) yang sebahagiannya diagih-agihkan kepada YBs dalam UMNO/BN. Ini merupakan salah laku PECAH AMANAH (perbuatan KHIANAT – sekali lagi ‘Dr. Jafri’ betul).

    5. DSN & gang juga banyak BERBOHONG (juga sifat MUNAFIK – berdusta).

    6. Rejim Najib juga MUNGKIR janji kepada pengundi2 di Kedah. Janji: jika BN menang di Kedah, DSMM dilantik jadi MB. Belum cukup sepenggal, DSMM sudah diganti walaupun majoriti rakyat selesa dengan DSMM. Yang tidak selesa dengan DSMM ialah rejim Najib (who cares!); dan mungkir janji kepada para pengundi yang mengundi UMNO/BN yang dianak-tirikan. Sifat munafik.

    7. Mereka juga menghina/memfitnah Tun M (TSMY, DSMM, dll) tanpa bukti dengan keterlaluan (melampaui batas) – sifat munafik. Pendek kata, Dr. Jafri yang ‘bijak bistari’ cuma ‘meludah ke langit, jatuh balik ke atas muka sendiri’. Alahai…
    .
    8. Insaflah wahai para pemimpin UMNO (YBs / Ketua2 Bahagian) yang sekarang ini menyokong ‘Parti NAJIB’ yaitu parti ‘baru’ yang sudah tidak lagi bertunjangkan perjuangan asal UMNO yang sepatutnya berjuang untuk ‘Agama, Bangsa, dan Tanahair/Negara’.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  12. mofaham58 May 18,2016 4:29 AM

    Assalamualaikum W.Wb.
    Tun yg dikasihi,
    Pernah Najibangkai berkata baru baru ini nak rehuffle menteri menteri cabinet tak lama lagi. Saya rasa patut dia pertimbangkan Six Million Dollar man jadi Menteri Dalam Negeri. Sejarah pengalaman beliau sungguh canggih. Saya rasa apabila beliau jadi Menteri Dalam negeri beliau boleh ;ah mewujudkan wilayah baru. kalau sekarang ada Wilayah Persekutuan , nanti bila dia jadi menteri dalam negeri boleh lah wujudkan Wilayah Khas Bangla di setiap negeri di Malaysia. jadi banyak sikit warga Bangla di sini. Nanti pilihan raya 14 senang sikit. Warga banyak dan duit pun dapat banyak.. Maklum lah warga Bangla boleh bagi KDN banyak sikit setiap kepala. Jadi songkok six million dollar man boleh lebih miring lagi dan tajam. Bagaimana Najibangkai….Setuju tak ? Boleh sama sama dapay 50billion….
    Waslam.

  13. mofaham58 May 18,2016 4:19 AM

    Assalamualaikum W.Wb.
    Tun yg di kasihi,
    Just a throw for your consideration.
    Perhaps Khairudin Abu Hasan dan Mathias Chang patut di calonkan untuk PRK mendatang ini sebagai calon independent mewakil Deklarasi Rkayat. Semua parti pembangkang di runding supaya tidak bertanding. Streetfight one to one. Saya rasa 2 calon ini mewakili deklarasi rakyat akan menang kerana mereka telah melalui fasa pahit dalam mengeakkan kebenaran. Will be a good try kerana mereka ini jadi wakil independent dan ada sejarah perjuangan. Ada mileage. Cuba cuba lah pertimbangkan. Saya rasa telur najib akan kecut sampai hilang kot….
    Wasalam.

  14. mofaham58 May 18,2016 4:08 AM

    Assalamualaikum W.Wb.
    Tun yg di kasihi,
    Semalam beberapa menteri bodoh telah mengeluarkan beberapa komen yang jelas melahirkan kebimbangan mereka terhadap PRK yang akan datang.
    Menteri seluar dalam mengugut akan mengambil tindakan undang undang terhadap pengkritik 1 MDB. Ugutan ini seperti seorang samseng. Jelas menunjukkan menteri seluar dalam dengan berlagak begitu telah menyalah gunakan kuasa. Betul lah rakyat Malaysia sekarang hidup dalam ketakutan seperti tersiar di ANC news beberpa ketika lalu.
    Menteri buah play cheeky cheek pula mengatakan bahawa Tun sekarang menyuruh rakyat menjatuhkan BN dengan mengundi pembangkang dalam PRK akan datang jelas menunjukkan play nya dah kecut kerana merasai BN akan kalah dalam PRK mendatang. Dia mengibaratkan Tun seperti ingin membunuh anak sendiri. Mungkin dia ini bodoh agak nya. Kalau dah bodoh turun lah daripada menjadi menteri. Kalau dah anak nya terlampau kurang ajar dan mencunting arang kemuka keluarga nya memang wajar di hukum bunuh @ rejam sampai mati. Bukan kah Malaysia mempunyai undang undang menggantung orang sampai mati > Jadi tiada beza nya…Bodoh dan goblok sangat lah kau ni…
    Menteri betina penjilat ni pula mengatakan penyuntingan perenggan di laporan PAC kerana perenggan itu Private & Confidential information. Hey betina bodoh lagi penjilat… berapa punya bodoh lah kau nii….Kau ingat kau jilat sangat tu kau boleh dapat kawin dengan dia ke ? Fat Hope because ada si fatty……..
    Ada lagi satu menteri bodoh tu asyik nak bertumbuk aja kerja dia….Jadi samseng gedebeh ke???? Otak lembu betul…..
    Mana menteri magama dan mufti mufti semua ? Tak nak tegur ke GST yang telah membawa kesengsaraan kepada rfakyat jelata…. GST INI ADALAH SATU SISTEM PERCUKAIAN YANG TIDAK ISLAMIK…..PERHATIKAN LAH BETUL BETUL WAHAI PARA ULAMA DAN TEGUR LAH KEMUNGKARAN INI……ISLAM TAK AJAR CUKAI ORANG MISKIN….ADAKAH ISLAM MENGAJAR BEGITU ?????? BANGUN LAH KAU DARI TIDUR WAHAI ULAMAK ULAMAK …..JANGAN JADI ULAMAK ROLEX SEBAB NANTI KAMU SEMUA DI PERSOALKAN DI YAUMIL MAHSYAR….
    Semoga Tun sentiasa dalam peliaharaan Allah SWT dan di berikan kesihatan dan iman yang kuat…
    Wasalam.

  15. milshah May 17,2016 11:40 PM

    Assalamualaikum Tun,

    Kepada saudara daeng, terima kasih kerana setuju dengan pendapat saya. Saya juga setuju dengan pendapat saudara.

    Saya juga hairan kenapa puak sana beriya-iya nak mengatakan hanya Tun yang menentang Najib. Hanya Tun yang mengkritik Najib. Hanya Tun yang mahu Najib letak jawatan. Mereka ingin menggambarkan seolah-olah ini perjuangan perseorangan seorang mantan PM untuk jatuhkan PM sekarang.

    Habis tu bagaimana yang berjuta-juta rakyat Malaysia yang menyokong Tun? Cubalah lihat di Facebook Tun, setiap hari orang mendoakan Tun sekeluarga sihat dan berterima kasih kepada Tun. Jauh berbeza di Facebook Najib, lihatlah sendiri komen-komen rakyat Malaysia pada Najib, saya tidak mahu komen. Demikianlah juga Declarasi Rakyat yang berjaya mendapat tandangan 1 juta lebih rakyat Malaysia.

    Jelas, rakyat Malaysia menyokong Tun kerana Tun berada di pihak yang benar.

  16. RapidKL May 17,2016 9:55 PM

    Salam Deklarasi Rakyat & Salam perjuangan kpd semua penyokong kebenaran.,

    Lama dah saye tak pos pendapat dalam blog chedet ni.
    Terima kasih kpd sahabat2 yang terus memberi sokongan kuat kepada blog chedet. Saya ucapkan syabas kepada kalian.

    Benda dah terang lagi bersuluh pasal Pee M kite DS Najib ni. Yang masih blur lagi..pergi la carik maklumat & kena rajin mengkaji sebelum nak sokong Najib tu @ duduk atas pagar.Kalau anda sedang berusaha mencari info, teruskan. Mudah2an usaha anda berhasil. Adakalanya, bila disuapkan dengan fakta2 ni..ada yang payah nak terima. Bukan ape, pasalnye..die takde info tepat..nak carik malas..sibuk dgn kehidupan seharian katenye. Tapi bile bagi pendapat dekat sini..die akan tunjukkan kebodohannya, lebih bodoh lagi bila dia menghentam Tun M & membela Najib. Hentam pulak penyokong2 Tun M.

    Saye berpendapat..selagi DS Najib menjadi Pee M Malaysia & para penyokong2nya bersekongkol & bermati2an mempertahankannya ( segala isu salah laku tanpa penjelasan yang jelas & konkrit), InsyaAllah..selagi itu lah negara kita akan ditimpa bala bencana & malapetaka ( Na’uzubillah), kerana penyakit hutang dengan riba’ yang bukan alang kepalang ( penyakit yang sama yang meruntuhkan kerajaan Uthmaniyyah ) dan kehidupan rakyat marhaen yang semakin terhimpit & tertekan ( memang kita cukup makan..tapi cukupkah dengan itu aje?) Rakyat dah kenyang makan ‘jawapan yang penuh tipu muslihat’. Kita boleh imbas balik seala musibah & bala bencana yang menimpa negara kita selama kita di bawah pentadbiran DS Najib.

    Info ? Carik sendiri la..saye tak berhutang ape2 dengan anda.

    Kita benci dengan perbuatan Pee M kita, DS Najib. Bukan orangnya. Tapi, bila die tak mau ubah perangai die (menerima pendapat yg baik & bernas) dari pelbagai cabang, sama ada dari mantan PM, MP Malaysia dan desakan rakyat yang semakin terhimpit kehidupan mereka semasa di bawah pentadbiran Pee M DS Najib dengan segala persoalan salah laku & tanggungjawab tanpa jawapan yang konkrit & jelas, kita tidak ada pilihan lain selain dari berusaha bersungguh-sungguh mengangkat Deklarasi Rakyat sebagai misi kita, rakyat Malaysia yang cintakan tanah air.

    Sekian.
    Salam Deklarasi Rakyat!
    Selamat berjuang Tun !

  17. musato May 17,2016 9:53 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Wow…Anwar menulis surat dari penjara kerana risau langkah politik Tun?

    Individu yang dikatakan hebat dan berkarisma dalam politik reformasi menjadi risau dengan langkah politik Tun?

    Tun suruh BN kalah dalam 2 PRK nanti? Jadi apa masalahnya? Saya pun setuju BN patut kalah dalam 2 PRK nanti.

    Saya sebenarnya dah lama tak baca akhbar. Kebetulan terbaca sedikit cerita mengenai MH17 yang dikatakan punyai sedikit sentuhan CIA mengenai pengganas.

    Dan MH17 dikatakan ditembak oleh pesawat tempur Ukraine, bukan dari BUK.

    Saya fikir MH17 telah tersalah ditembak kerana menyangkakan ia adalah pesawat Putin yang kebetulannya sedikit lewat dari laluan tersebut, malah rasanya telah diubah laluan asal.

    Tak lama selepas itu Israel juga turut menyalahkan Malaysia kerana dikatakan membantu kemenangan Al Qassam.

    Wow…ada jugak ke rakyat Malaysia berjihad di sana?

    Wow sangat ke Tun nim?

    Kita mintak sikit je ni…BN kalah 2 PRK je nanti, itu pun nak risau dengan permintaan Tun?

    Relaks la bro, jangan meroyan…biasa biasa saje tu.

    Terima kasih Tun.

  18. daeng May 17,2016 9:41 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya cukup yakin bahawa dalam diri Naji$ Razak kini terlalu banyak pembohongan.

    Ada juga hamba Allah bergelar “neezam72” buta dan pekak maksud pembohongan yang sebenar?

    Biarlah saya dihukum berdosa kepada Naji$ Razak seorang sekiranya mentakrifkan sifat dia sebagai pemimpin yang munafik tidak betul tetapi jika benar Naji$ Razak ini seorang yang munafik, maka dia berdosa kepada 29 juta orang rakyat Malaysia.

    Ada juga hamba Allah bergelar “neezam72” yang tidak dapat membezakan antara dosa seorang iaitu saya ( jika ada ) kepada seorang, antara dosa seorang ( Naji$ Razak ) kepada 29 juta orang rakyat Malaysia?

    Tertarik juga komen dari amir yusof tentang bahayanya rasuah.

    Saya nak maklumkan kepada neezam72 bahawa kekalnya Naji$ Razak hingga kini sebagai PM dan presiden UMNO bukan kerana dia bersih dan suci tetapi kerana naji$ rasuahnya.

    Terima kasih cruze terima kasih Tun.

    Wassalam.

  19. cruze May 17,2016 8:48 PM

    Kami rakyat memohon kepada yang di pertuan Agong dan majlis raja raja agar menghalang najib dan gabenor bank negara dari mengunakan lagi dana negara untuk membayar hutang syarikat yang najib tubuhkan tanpa kebenaran rakyat.

    Dan peritahkan agar 1MDB membayar semula hutang2 dari agensi glc yang telah di pinjamnya untuk modal perniagaan 1MDB , SRC dan lain lain syarikat yang tidak mendatangkan.

    Ampun Tuanku salam sejahtera semua rakyat malaysia yang membayar cukai pendapatan.

  20. sibotak May 17,2016 7:29 PM

    AGREED
    Yang nak di pertikai sekarang bukanlah sangat
    Persoalan Dadah , Persoalan Immigrasi
    Soal ini cerita lama dah lali
    Tak payah lah nak berdalih

    Utamakan apa yg perlu di utamakan
    Kepala kalau dah tak betul
    kena betulkan dulu , yg lain jangan di alasankan
    Yg Utama kalau tak betul yg lain pun akan ikut jadi tak betul
    Tak begitu Yg berhormat

    Yg berhormat , yg berhormat
    Tolonglah yg berhormat ,Hentikan Sandiwara yg berhormat

    Yg berhormat ,yg Berhormat
    Tolong duduk yg berhormat
    Hai Cabinet Malaysia dengan Speakernya sekali
    Macam Flinstone

  21. The May 17,2016 3:25 PM

    The Sultans cannot act because their powers were curtailed by a previous Prime Minister.

  22. Dr Jafri May 17,2016 3:11 PM

    TELATAH SEORANG ‘NEGARAWAN’

    Kempen untuk menjatuhkan seorang PM Malaysia walaupun tidak mustahil untuk dijayakan, bukanlah satu usaha yang mudah. Namun sejak dari zaman Tunku Tun Razak Tun Hussein Tun Abdullah lagi – sudah nampak kelibat peranan satu watak Antagonis, kemunculannya secara senyap-senyap dari belakang tabir membuat setiap PM tersentap kaku dan jatuh berguling di lantai pentas. Drama politik dengan skrip yang hampir sama ini kelihatan bersinambungan hingga sekarang.

    Sama ada motif si-Antagonis ini suatu siaran ulangan yang déjà vu bakal menimpa Najib adalah satu spekulasi yang mempunyai asas dan bukti sejarah memang tidak dapat dinafikan lagi.

    Pemangsa @predator ini belum pernah tewas, dengan rekod ‘cemerlang’ menjatuhkan mangsa secara KO dan TKO. Itupun belum lagi diambil kira bangkai bank dan idustri, trofi dan habuan dari kroni Cina/India NEP yang tersorok rapi dalam arkib si-Antagonis dari pertaruhan rasmi dan tidak rasmi.

    Soalnya sekarang, ‘adakah UMNO dan Najib bersedia untuk dikorbankan atau akan terus bertarung demi survival Melayu?’

  23. pakpandir08 May 17,2016 2:38 PM

    Wahai Tun yang dikasihi,
    – Dahulunya Tun menyeru tumpahkan Abdullah, dan katakan yang baru akan menjadi lebih baik. Tetapi apa yang jadi sekarang? Apa yang jadi ialah Tun kecam yang baru itu lebih teruk dari yang lama

    Wahai Tun yang dikasihi,
    – Sekiranya kecaman Tun itu benar, maka ia membuktikan pertukaran individual semata-matanya tidak akan menjamin yang lebih baik dengan yang baru
    – Kenapa Tun tidak memberi ulasan terhadap sistem yang lebih menjaminkan agar perkara yang sama tidak diulangi? Tukar orang sahaja itu sudah memadai?

    Wahai Tun yang dikasihi,
    – Sistem sekarang telah membuktikan tiada kesalahan yang berlaku. Sekiranya Tun mempertikaikan ketelusan sistem yang sedia ada, maka ia hanya memalukan Tun kerana sistem yang sedia ada merupakan legasi pentadbiran Tun sendiri

    Aduhai pembodek-pembodek,
    – Kenapa kamu membodek secara membuta? Tak nampak kah kecaman itu lebih cenderung kepada serangan peribadi?
    – Tiada pendekatan yang disampaikan tentang cara memulihkan keadaan sekarang. Hanya katakan tukar orang itu sudah cukup dan akan menjadi baik secara automatik
    – Sejarah mengundurkan Abdullah itu tidak mencukupi sebagai satu pengajaran?

    Aduhai sekalian,
    – Tampilkan diri dan mengaku sahaja apakah kesilapan yang dilakukan dahulu, dan apakah pendekatan yang diperlukan untuk memulihkan keadaan
    – Perangai yang asyik menyalahkan orang lain itu sampai hari ini, tidak akan membantu dan mendapat sokongan yang padu?
    – Demi agama, bangsa dan negara? Memanglah kamu buta sangat dengan laungan ahli politk yang pandai berpolitik

  24. amir yusof May 17,2016 1:05 PM

    Bung Mooktar telah melontar satu idea yg menarik .
    Kenapa perlu berhenti setakat penlesaian masalah dadah di dalam negara saja .
    Jenayah-jenayah lain yg memberi impak kepada kesejahtaraan rakyat perlu juga diurusi.
    Satu contoh yg kritikal isu berkaitan rasuah .
    Saya bukanlah pengamal undang-undang malah pengetahun saya mengenainya ditahap bawah kosong .
    Kita warisi sistem perundangan dari British (pendapat saya saja) undang-undang koloni digunapakai hanya utk rakyat kebanyakan saja yg berkuasa dan berharta mungkin akan terselamat.
    Jika kita lihat sebagay contoh ahli-ahli politik di Malaysia boleh di katakan ‘banyak lemak’ hukuman utk perbuatan jenayah terlalu ringan ?
    Saya kadang-kadang bertanya darah mereka ini lebih berharga serta mulia drpd darah rakyat kebanyakan .

  25. HBT456 May 17,2016 12:12 PM

    Why 911 happened? Renung2lah wahai umno.

  26. HBT456 May 17,2016 12:11 PM

    If you put your party above the people, then, its confirmed you work for the members not the voters.

  27. HBT456 May 17,2016 12:05 PM

    Jika tanya saya, kl118 dan dbkl tidak diperlukan. If you work for the government, you will do your best to minimize the cost of operating so that this country remains as competitive as the neighbouring countries. Jika basic economic sense macam ini pun takda, umno, pkr and pas are bound to fail.

  28. joetachi May 17,2016 10:20 AM

    Hendak menuduh…Terang bersuluh….
    Hendak mbukti…Hilang dh saksi….

    Bawa bicara ke mahkamah…!
    Apa yg benar, siapa yg salah…?

    Andai benar, Alhamdulillah…
    Andai salah, MasyaAllah….

    #insyaAllah
    Benar tetap benar, salah pasti Salah…
    jangan
    salahBenar,benarSalah
    KemuhKemahHuhuhHahah
    #ketawakahkahkahkah

    https://youtu.be/8WQZcKiJZrg
    *
    Hukum manusia, raja berhemah
    Hukum tuhan,
    YaAllah, kepadaMu aku berserah..
    Selawat & Salam ya Rasulullah

    https://youtu.be/HlJDD1b1lV8

  29. Sri Sense May 17,2016 10:01 AM

    Salam Tun

    Lagi satu I nak komen, middle class Malays, golongan professional, most of them tak suka terima subsidi, usually depa tak guna quota Bumiputera. Kalau ada depa tak pergi UITM kalau layak pun. Depa rasa sebab depa mampu jadi bagi peluang pada golongan yang tak mampu. Depa tak mahu digelar bangsa subsidi.

    Walaupun gitu I juga ada sedara dari golongan yang layak terima BR1M. I tengok dapat duit joli beli handphone la, cantikkan kereta la, shopping la, tak satu pun menabung untuk hari tua. Amal jariah kat kedai kedai jual barang. 🙂

    Easy come easy go. Macam dapat duit terpijak, joli sakan. Barangkali kalau ada beg ciplak brand Brikin hermes pun depa beli.

    I juga difahami ada golongan opposition nak collect duit BR1M siap pakai T-Shirt parti masing2. Apa depa buat dengan duit itu tak tahu, pi mabuk ka, karoeke ka, gua tak tahu.

    Effective BR1M? I don’t think so.

    Azalina tomboy? I pernah pergi satu kursus terjumpa pengkid, cun memang cun, janda pulak tu, tapi pengkid, dia kata kepala depa Azalina. Since I met her twice sebab tak berani, cara dia tengok perhati wajah I, I seram, man pun kalah. So I tak tau la betul ke tak cerita yang keluar dari mulut dia. 🙂

  30. Hang Jebat Derhaka May 17,2016 9:51 AM

    Assalamualaikum,

    Mara bahaya dari menanggung hutang berbilion ringgit. Hingga ke anak cucu membayar hutang negara. Orang2 yang menyatakan kebenaran dianggap penipu dan dipecat dari jawatan. Wang 1MDB yang hilang masih belum dapat dikesan. Berilah orang2 kampung memakan dedak, tetapi segala macam subsidi dihapuskan, GST dikenakan dan harga barang melambung setiap tahun. Kedaulatan negara barangkali terjual dek TPTPA. Tiada bukti mengatakan Najib rasuah tetapi secara jujur saya nyatakan bahawa saya amat2 ragu dengan kepimpinannya. Ternyata sangat lemah dan membahayakan negara.

    Saya tidak akan mengundi BN lagi, setidak2nya selagi Najib masih memerintah. Bagi sesiapa yang takutkan DAP dan PKR, silalah mengundi PAS yang berada ditengah2.

  31. Fariq Islam May 17,2016 9:20 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Mereka ini kini dalam dilema, sepertimana yang dihadapi Rakyat jelata.

    Kita semua faham yang pembelian sedekah BR1M ini tak betul dari segi konsep. Tetapi, ramai juga yang ingin sangat mendapatkannya, dengan hati yang begitu meriah sekali!

  32. Sri Sense May 17,2016 7:55 AM

    Salam Tun

    Nak tambah komen earlier, internet di Malaysia dah ada since 1995. I ingat lagi sebab I buka CDS account somewhere late 90s, I boleh beli sendiri online without calling remisier for any stock purchases dan jualan. Dari zaman Tun dah ada internet bukan zaman Najib.

  33. daeng May 17,2016 6:57 AM

    Assalamualikum Tun.

    Kepada neezam72, saya menganggap kamu barua kerana kamu adalah antara beribu pengikut naji$ yang “buta” dan “pekak” dengan rintihan rakyat.

    Sudah terang lagi bersuluh akan salah laku naji$ razak dan telah diterangkan oleh Tun. Kamu ni banyak makan dedak.

    Selagi Naji$ ini tidak turun sebagai PM selagi itulah semua kesalahan dan kebodohannya ditutup tetapi ia tetap kelihatan oleh akal yang rasional.

    Aku tidak cakap Tun adalah maasum, kalau kau sebut Harun Din terfikir aku dia juga dia juga tidak maasum.

    Aku melihat Naji$ ni adalah pemimpin Malaysia yang tidak boleh dipercayai memikul tanggungjawab negara yang terlalu besar. Kau butakah isu 1MDB, isu Altantuya, isu wang RM 2.6 bilion masuk ke akaun peribadi ( cakap pusing-pusing awalnya cakap A akhirnya jawab hingga ke Z kerana auta ), isu integriti ( dia sebagai pegawai no 1 kerajaan terkecuali dari salah laku ), bodoh mengurus ekonomi negara ( boros ), memperbodohkan rakyat, dayus ( cakap tidak serupa bikin ), kos sara hidup rakyat semakin tinggi, naikkan tol secara melampau dalam masa yang sama tiada tol di lebuhraya Pan Borneo, harga rumah yang tidak langsung dikawal ( menteri ada kuasa tetapi bodoh menggunakan kuasanya dan bodoh memikirkan makenisma yang bijak mengastasinya ), kenakan gst 6% ( pada hal jika pemimpin itu bijak, dia wajar menggunakan makenisma lain yang tidak membebasnkan rakyat ) dan banyak lagi. Itu belum disentuh campurtangannya dalam urusan BNM, SPRM, POLIS, PEGUAM NEGARA dan banyak lagi memperbodohkan rakyat semua.

    Kamu “buta” dan “pekak” ka neezam72 dalam banyak isu Naji$ ni membuat keputusan yang tidak masuk akal ????

    Aku setuju kita tidak sampai tidak cukup makan tetapi sebagai pemimpin negara no 1 Naji$ wajar BIJAK, BERSIH dan TIDAK MUNAFIK dalam segala tindaktanduknya.

    Tun wajar mengkritik kerana dia rakyat Malaysia yang cintakan negara dengan caranya, seperti aku juga. Aku dan berjuta rakyat di luar ini nampak pemimpin no 1 ini menyongsang dari 3 perkara asas seorang pemimpin iaitu BIJAK, BERSIH dan TIDAK MUNAFIK.

    Zaman Tun sudah berlalu dan dia berjaya meninggalkan impak positif kepada keseluruhan rakyat Malaysia ketika eranya dan kasu antaranya yang merasa hasil peninggalan kepimpinan Tun. Ini kau buta dan pekak ke neezam72????

    Kesan kepimpinan sekarang seperti Naji$ akan kita rasai pada masa depan ( esok dan beberapa tahun akan datang ) dan masa depan rakyat dan anak, cucu kita yang kos sara hidup semakin meningkat seperti harga rumah yang tidak terkawal dan banyak lagi.

    Aku juga dulunya susah tetapi aku hingga tidak faham dengan tindak tanduk Naji$ dan menteri-menterinya yang majoritinya bodoh, macam lembu dan banyak lagi menghalalkan tindak-tanduk Naji$ dalam banyak perkara yang tidak masuk akal.

    Wassalam.

  34. sudin May 17,2016 6:41 AM

    Assalam Tun.

    Utk Neexam72.
    Please grow up, dan jangan gunakan ugama dg sewenangnya.

  35. Fariq Islam May 17,2016 6:03 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Budaya organisasi berubah dari semasa ke semasa. Era mendukung semangat mencintai ibu pertiwi dan bersedia berkorban Tunku telah berlalu.

    Hari ini, sekiranya UNMO bukan lagi parti yang memperjuangkan hak dan kebajikan Rakyat, baik Tun wujubkan aliran ke-tiga yang boleh membawa Negara and bangsa ke tahap pencapaian yang lebih cemerlang.

    Tak salah pemimpin UMNO akur kepada Najib kerana Presiden parti ini dilahir dari proses pemilihan sah parti!

  36. mofaham58 May 17,2016 4:57 AM

    Assalamualaikum W.Wb.
    Tun yg do kasihi,
    Sekarang ni bila menteri menteri yang bercakap seperti Roti Nan,Si Botak a/k Arul Kandang the gedebeh, Si Tomboy bibir jueh tu, Mudin Donal Duck, si bulat dari Johor dan lain lain dalam kabinet Najibangkai a/k Luncai tu bau bangkai lah Tun. Agaj nya terbanyak sangat makan dedak sampai perut boroi dan busuk sehingga keluar bau bangkai lah bila bercakap…..eeeee…..Busuk betul bau nya…..eeeeeeee
    Wasalam.

  37. mofaham58 May 17,2016 4:47 AM

    Assalamualaikum WWb.
    Tun yg di kasihi,
    Just as a throw, perhaps do not discount the possibility of nominating Khairudin Abu hasan as an Independent candidate for the PRK considering his experience in exposing the 1 MDB SCANDAL AS A MILEAGEwhen you do the brainstorming session.
    Wasalam

  38. mofaham58 May 17,2016 4:28 AM

    Assalamualaikum W.Wb.
    Tun yg di kasihi,
    Saya berharap Tun dapat mempengerusikan satu sessi Brainstorming di adakan secepat mungkin antara semua parti pembangkang bagi tujuan menghadapi PRK di 2 kawasan wakil parlimen Kuala Kangsar dan Sungai Besar. Ini amat perlu supaya tindakan semua parti pembangkang terkoordinat da;am menghadapi PRK kerana inilah satu satu nya peluang keemasan untuk memberi isyarat kepada Najib bahawa UMNO dan BN days are numbered. Mungkin sehingga PRU 14 tidak ada lagi kesempatan seperti ini lagi. Jika pembangkang dapat menewaskan UMNO /BN dalam PRK ini ia akan juga dapat membuktikan kepada majlis raja raja bahawa ini lah petunujuk bahawa rakyat memang sebenar nya sudah bosan dengan pemerintah dan keinginan untuk mengusir Najib adalah berasas.
    jadi saya berharap Tun dapat ambil inisiatif untuk mengadakan SESSI BRAINSTORMING dalam waktu terdekat ini.
    Semoga parti pembangkang akan berjaya menewaskan UMNO dan BN dalam PRK yang akan di adakan tidak lama lagi.
    Kepada Tun dan keluarga semoga Allah SWT sentiasa memberikan kesihatan yang terbaik dan iman semoga dapat menabur bakti kepada misi Tun yang belum selesai.
    Wasalam.

  39. Ali Akbar Hashim May 17,2016 2:32 AM

    Dear Sir,

    After working very hard to defeated the NAJIB regime, I truly hope you have in place now a team of good clean leaders to lead Malaysia into the next level of success

    Do not be like some countries in the Middle East, when they rising to have a new clean leaders, what they get is someone who is much worst and the peoples feel cheated and millions of life suffered!

  40. Ali Akbar Hashim May 17,2016 2:15 AM

    Dear Sir,

    YOU ARE ON THE RIGHT TRACK, YOU CALLED TO DEFEATED THE BARISAN NASIONAL AND DO NOT VOTE WHO EVER REPRESENTING THE BARISAN

    The oppositions should now thinking and make big sacrifice to deregistered their party and form a new party

    For the past 40 years the oppositions never defeated the Barisan Nasional and form the government

    Too many issues for DAP, PKR and Pakatan Harapan as well as PAS

    These issues make every oppositions losing vote to Barisan Nasional and some voters can be confusing

    Under on party , all working under one umbrella and one objective to defeated the Najib regime and to form the next government

    Get a political donations from others just like Najib’s get lots of money from the ARAB

    The manifesto is to abolished GST and bring back the petrol subsidy and creating more business opportunities and more jobs

    If you can gather all of oppositions i.e. DAP, PKR, Pakatan Harapan and Pas in Deklarasi Rakyat, I do not see any problem for all the leaders to deregistered their party and united under one party

    Nothing can be achieved if all the oppositions disintegrated and going their own way

    This is the only way to defeated the Najib regime

    I do not believe the Kings will help because they all have all the luxury and good life generation after generation

    United we stand divided we fall

  41. cruze May 17,2016 1:59 AM

    Sudah lah neezam72, zaman najib ada brim ya, saya tak dapat satu sen pun, anak saya juga tak dapat seperti pelajar lain tapi zaman tun tiada gst walau kami tiada brim.

    Zaman tun saya dapat belajar sampai ke peringkat kolej dan hasilnya saya sudah tuai hingga kini malah saya kena bayar cukai dari sejak zaman tun sampai najib, gst amat menyakitkqn rakyat.

    Kami tidak anggap tun maksum, kamu yang istilahkan, kami hanya menghormati pemimpin yang telah memulakan pembangunan untuk negara.

    Kamu boleh tolong bayarkan hutang 1mdb yang mana kamu kata tun tiada bukti dari 200 dan 300 orang yang kamu tanya, tapi apa yang gabenor bank negara kata?

    Kamu tidak bacakah apa katanya?…kerajaan akan tolong bayar hutang tersebut, saya tidak rela cukai pendapatan saya di guna untuk membayar hutang yang najib lakukan.

    Kenapa kah bekas petugas src masukkan duit ke dalam sana dan lari ke luar negara?….masih mahu menuduh tun beri kenyataan membabi butakah, kami tidak kata tun maksum, kamu sendiri yang tulis kemudian kamu marah kepada daeng dan mengatakan tun maksum.

    Apalah kamu ni….kalau cepat melenting usah menceburi dunia media sosial, harap bersabar dan bersyukur….malah seolah kamu menuding jari terhadap tun kerana kamu korek tong sampah untuk makan….bererti kamu menyalahkan takdir hidup kamu pada masa itu adalah kerana tun.

    Kami walau senang mahu pun susah akan gst yang najib ujudkan ini, kami menerima akan takdir pada rezeki kami dan kami menganggap bahawa jika kami kuat usaha, allah akan berikan rezeki dan jika kami sudah berusaha juga jika rezekinya setakat itu kami juga bersyukur…..kami bukan menyalahkan najib akan soal rezeki.

    Kami hanya tidak mahu pemimpin yang tidak bijak serta anak buahya yang menyalak2 dan mempamirkan sikap yang tiada kehormatan diri sebagai pemimpin….

    Sabarlah…….

  42. HBT456 May 16,2016 11:51 PM

    Singapore has four official languages: English, Malay (Bahasa Melayu), Chinese (Mandarin), and Tamil. But in real life it’s a big melting pot, reflecting the diversity of Singapore’s population. Languages and dialects heard here include: Chinese (in addition to Mandarin): Cantonese, Hakka, Hainanese, Hokkien, Teochew.

  43. sibotak May 16,2016 11:03 PM

    It is not UMNO and
    It is never UMNO

    It is we Malaysia
    We UMNO had
    The most horrible ,irresponsible , irritating ! Untrustworthy Finance Minister
    Aboves all he is the Prime Minister of Malaysia
    Again and again it was never UMNO

    And it will be
    Nila setitik akan Rosak Susu Sebelanga

    And Najib has such a thick skin
    One after another doubthful doubts
    He can thick his face to gives advise as if he is so innocents

    A respectful Man
    Will not Fear ! Transparency on the Table
    Najib feared all and it is seen clearly and in public

    Najib Chicken out
    The meeting with Tun Mahathir
    Najib Chicken out to sue WSJ
    Najib Chicken out
    By removing investigation
    Najib Chicken out so many
    Which is physically news publicly

    Najib serves No Right to Advice UMNO Nor Malaysia
    Perhaps Not even his own children having such a cowardly chicken character
    And the Daughter should not be proud of her grand wedding
    It has to be clarified for the Najib to earn every Respect

    Shame on such a Leader
    Shame on such a Father

  44. Sri Sense May 16,2016 10:54 PM

    Salam Tun

    Waduh2 sejak Tun Mahathir dapat more than 1 million signatures ramai pulak anti-Mahathir kat sini.

    I cuma nak cerita sikit, tahun 1997 I met a Chinese guy – an accountant by profession, he recruited me as unit trust agent, and I buat part time sebab I dah ada business sendiri, ekonomi meleset business pun sama. I pergi keliling jumpa big bosses, and sebulan I buat 5,000 rgt. Yup time ekonomi merosot. And at that time tak ramai tau boleh keluar duit EPF melabur. Dah mendiang my sifu, he was a great teacher.

    Masa tu mana ada BR1M. Masa sekarang pun I tak layak terima. 🙂

  45. zz May 16,2016 10:20 PM

    Ha ha ha….neezam72 minta bukti? Relaks la neezam…kamu berpendapat tun takde bukti…sbg Muslim lah menurut kamu…ya lah…itu pendapat kamu & kami tidak setuju!!!

  46. HBT456 May 16,2016 10:15 PM

    Suka tak suka, bapa merdeka malaya adalah tunku abdul rahman, dan partinya adalah umno. Jangan lupa, auntie maria chin abdullah ada ramai penyokong2 kuat bukan bumiputra dan bukan moslem. Surat khabar dah buat coverage besar besaran, takkanlah you tak membaca, seri sense? You mahu syiok sendiri, takda masalah, this is a free country.

  47. umranrc May 16,2016 10:13 PM

    Salam Tun,

    Mohon laluan Tun.

    Terlebih dahulu Terima Kasih Saudara Daeng.

    Salam Saudara Neezam72,

    Ada 5 perenggan penulisan Saudara dimana 4 daripadanya membawa tema yang negatif mengenai tindakkan Tun dewasa ini.

    Baiklah, mari kita lihat bersama apa yang diperkatakan.

    1. Tidakkah Tun ingat bahawa Najib menyokong Tun semasa pemerintahan Tun?

    Ya, tentu sekali ingat akan jasa anak-anak buah Tun, dan kerana itulah Najib diusahakan supaya menjadi PM hari ini. Najib serta ramai lagi Rakyat Malaysia menyokong penuh Tun pada waktu itu semata-mata kerana banyak dasar-dasar yang diperkenalkan oleh Tun dapat diterima.

    2. Kenapa Tun tidak menyaman wikipedia apabila dikatakan Tun mempunyai berbillion RM, dimana kini Tun cukup sibuk menyuruh Najib berbuat demikian dengan WSJ?

    Aduh, perlulah kita tahu bahawa wikipedia boleh ditulis oleh sesiapa sahaja didunia ini. Cubalah baca ‘privacy policy’ laman tersebut. Ini bermakna, samanlah banyak manapun, tidak ada apa-apa yang akan berlaku. Tetapi lain halnya dengan WSJ, berita yang disampaikan ditulis oleh pemberita berdaftar laman tersebut. Tindakkan undang-undang boleh diambil sewajarnya.

    3. Apa, Tun sudah cukup bukti untuk menyalahkan Najib? Tun sepatutnya menegur Najib dan sekira tiada perubahan Tun harus mendiamkan diri dan menyerahkan kepada Allah.

    Ya. Tak perlu kita bincang mengenai wang berbillion RM, cukup sekadar membawa bukti yang telah disediakan oleh Peguam Negara mengenai saliran wang dari SRC kedalam akaun peribadi Najib.

    Tun sudah pun menegur perbuatan Najib ini dan sebagai seorang Islam, kita akan bertawakal hanya selepas segala USAHA untuk menegakkan kebenaran dilakukan. Tak perlu saya sebutkan nas nya perkara ini.

    4. Perbuatan Tun dahulu apa kurangnya? Pemecatan beberapa Timbalan, serangan PAS tentang pembaziran, isu penubuhan UMNO baru, membela kroni.

    Isu pemecatan Timbalan – dipecat kerana pandangan dasar yang berbeza dan sesetengahnya disabitkan kesalahan, benar bersalah atau tidak, Waallahualam.

    Serangan PAS tentang pembaziran, serangan dipatahkan apabila jelas nampak pembangunan membawa kebaikkan kepada ramai orang.

    Isu penubuhan UMNO baru, tidak perlu langsung diulas kerana Tun sendiri yang berusaha untuk penubuhannya selepas dijatuhkan hukuman haram pertubuhan UMNO lama.

    Isu pertolongan kepada kroni – bukan setakat Perwaja Steel bahkan banyak lagi korporat yang diselamatkan. Apa butakah kita bahawa betapa ramainya anak Malaysia yang bekerja didalam syarikat-syarikat yang bermasalah ini semasa berlakunya kegawatan ekonomi? Apa, sanggupkah kita untuk membiarkan mereka semua hilang mata pencarian? Inilah bezanya dengan sekarang, sebagai contoh, Malaysia Airlines telah membuang seramai 6000 orang, ini bermakna sekurang-kurangnya 6000 buah keluarga hilang pendapatan. Ingin saya bertanya, sekiranya 1MDB diselamatkan, agak-agaknya berapa ramaikah pekerjanya? Hahaha hanya 33 orang sahaja…

    Baiklah Saudara Neezam72, dengan ini bersama-samalah kita berdoa akan kejayaan Tun untuk mengembalikan maruah Negara yang dicemar dengan teruk sekali oleh pemerintahan yang ada dihari ini.

    Terima Kasih Tun.

  48. neezam72 May 16,2016 10:04 PM

    Saya barua? Saya bertanya secara baik dikatakan BARUA? Apa hukum dalam Islam jika menuduh seseorang tanpa ada bukti wahai daeng? Apakah kamu seorang Islam ke tidak? Apakah selama ini Tun ada tunjukkan apa-apa bukti yang sahih mengenai isu Najib ni ke tidak? Aku barua? Ini ke cara Islam kamu praktikan selama ini? Apakah Tun seorang yang MAKSUM ke? Langsung takde cacat cela langsung ke? Komonlah daeng. Kau pernah rasa susah tak sampai cari makan dalam tong sampah pada zaman Najib ni? Aku pernah korek sampah pada zaman kejatuhan ekonomi dizaman Tun jadi PM.

    Aku nak tanya sikit. Apa Tun pernah bantu rakyat semasa Tun jadi PM dahulu? Senaraikan pada aku sikit. Kalau Najib ada juga beri BR1M, ada berikan bantuan awal persekolahan, wujudkan UTC untuk memudahkan rakyat berurusan dengan kerajaan dan juga jenama 1 Malaysia. Tun buat apa untuk rakyat pulak daeng? Tunjukkan pada aku boleh tak? Lagi satu cuba minta Tun tunjukkan bukti yang sahih mengenai Najib. Ada berani ke tak? Aku dah tanya hampir 200-300 orang bukti yang Tun dakwakan. Malangnya sampai sekarang habuk pun tarak. Kau ada ke tidak atau kau macam yang lain percaya sahaja apa Tun katakan. Malah Tun dulu kutuk Anwar adakan demonstrasi tetapi sekarang kenapa Tun pula lakukan seperti Anwar lakukan dahulu? Tun juga kata SAYANG PADA UMNO tetapi kenapa sekarang dah bunyi macam pembangkang? Takkan kerana Najib seorang saja dah tolak semuanya? Jika benar Tun ada bukti aku nak lihat mana dia buktinya? Malah Haron Din sendiri kata dia tak lihat satu pun bukti yang membuktikan Najib bersalah. Jadi Tun guna bukti apa? Bukti dalam wsj ke? Sarawak report ke? Habis yang pendedahan wikipedia dulu kata Tun ada miliki rm 44 billion bagaimana? Ada kau bertanya ke tidak? Jangan taksub sampai butakan mata tanpa siasat terlebih dahulu. Kelak kalau ianya fitnah apakah yang selama ini mengutuk PM Najib mampukah nak minta maaf pada dia? Tunjukkan bukti yang sahih dahulu sebelum nak membuat apa-apa tuduhan.

  49. rimba.emas May 16,2016 10:01 PM

    Salam Tun.

    1. Kalau kita secara individu gagal menjelaskan hutang pastilah kita yang bertanggungjawab membayarnya. Tidak kiralah dari mana sumber kewangan di gunakan.

    2. Begitu jugalah dalam keadaan sekarang ada seseorang yang telah menyebabkan negara Malaysia berhutang dengan satu jumlah yang amat besar.

    3. Malaysia ada ramai penduduk termasuklah Rimba Emas. Adakah hutang-hutang ini di minta izin terlebih dahulu atau di maklumkan kepada kita semua rakyat Malaysia ?

    4. Semua ini tidak di maklumkan atau dirahsiakan dan tidak diambil peduli kebanyakan rakyat Malaysia.

    5. Sedarkah kita tiba-tiba di katakan kita semua rakyat Malaysia telah berhutang. Jangan kata tidak, bila kami hutang berbillion.

    6. Satu dunia dah tahu kita berhutang macam mana ada rakyat yang tidak ambil peduli kata mana ada. Itu Malaysia yang hutang bukan kami. Adakah kami bukan rakyat Malaysia ?

    7. Satu dunia kata orang dalam 1MDB ketuanya PM buat Malaysia hutang.

    8. Siapa ketua negara Malaysia ? Siapa orang dalam Malaysia ?

    9. Jawabnya Duli Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong dan Rakyat Malaysia telah tiba-tiba ada hutang atas kerja siapa ?

    10. PM berani buat sebab dia tahu DPBYDP Agong tiada kuasa pecatnya.

    11. Tetapi dia lupa Agong ada kuasa persetujuan dan bubar Parlimen untuk di adakan pilihan raya .

    12. Sebagai ketua negara pasti Duli Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong mahukan penasihat yang jujur lagi beramanah menjaga maruah Malaysia demi agama, bangsa dan negara.

    13. Kepada penguatkuasa seperti Polis, SPRM, Angkatan Tentera ingat Ketua Negara dan rakyat tiba-tiba di tuduh menyebabkan hutang yang terpaksa di tanggung dari satu jenerasi yang akan datang.

    14. Adakah anda patut bersekonkol dengan penasihat ketua anda kerana kuasanya memecat anda dan kehilangan jawatan ?

    15. Gelaran di raja dan Malaysia bukan terletak pada PM sekarang tetapi pada seseorang rakyat Malaysia yang jujur menggunakan kuasa yang berpandukan undang-undang negara.

    16. Allah s.w.t maha adil atas segala-galanya kita semua manusia dan makhluk di dunia di bawah kuasanya.

    Wallahua’lam.

  50. HBT456 May 16,2016 10:00 PM

    Instead of wasting time to speculate who become the pm, why not spend your time in learning more languages?

  51. HBT456 May 16,2016 9:56 PM

    If you see the glass of water as half full, you will do your best to fill up the glass. But if you see the glass of water is half empty, you will loose hope. Does banana dap know how to read this 中华人民共和国?

  52. daeng May 16,2016 8:04 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Setuju juga dengan komen Milshah.

    Wassalam.

  53. daeng May 16,2016 8:01 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya nak ulas tentang sorang lagi baruah Naji$ iaitu neezam72.

    Apalah dungunya neezam72 ni? Saya mahu tanye neezam72 ni, jika kita tahu Naji$ pada zaman dulunya Najib ( seorang yang lahiriahnya baik ) tetapi kini setelah ada kuasa, Najib ( yang nampak baik dulunya ) kini bertukar kepada Naji$ ( jahat dan bodoh ), adakah rakyat mahu menyokong dan bersubahat kepadanya? Kamu lihat dan analisislah sendiri, bukan Tun seorang saja yang tidak rela ekonomi dan masa depan negara diperkosa Naji$ tetapi berjuta rakyat di luar sana dan sini mengutuk Naji$ Razak ini berguni-guni. Jika dikumpul guni-guni yang mengandungi “sumpahan” terhadap Naji$ Razak, bangunan setinggi 118 tingkat yang dicanang Naji$ pun tidak dapat menampungnya.Ini tidak termasuk pandangan masyarakat dunia terhadap Malaysia yang dipimpin oleh manusia Naji$ ini.

    Wassalam.

  54. malaysian1000000 May 16,2016 5:50 PM

    salam,

    WAH, saudara ismadi. paragraf 1 anda tidak langsung tally dengan paragraf – paragraf yang berikutnya selepas itu. seolah – olah macam ada DENDAM KESUMAT dengan abb. UMNO. pernah kena reject peruntukan ke?

    sebagai contoh, KERAJAAN negeri tidak dikaitkan dengan KERAJAAN persekutuan dalam scandal yang membabitkan KERAJAAN bukan? walaupun di peringkat KERAJAAN negeri juga terdapat skandal nya yang tersendiri.

    to Sri Sense,
    baguslah anda boleh berjalan – jalan di Shah Alam dan melihat “pembangunan dan modenisasi “freehold” yang giat dijalankan. ingat tiada yang peduli.

    TQ

  55. YouCanDoBetter May 16,2016 5:18 PM

    Dear Dr M,

    1st of all, thank you for expending your precious energy to continually fight for the nation because you want it to be better.

    It’s sad to see that self-serving people are ruling instead of people who put the country first. Talk is cheap. Where are the fruits?

    —-

    There’s a stench in the air. People are so disappointed, to the point of despair. It is as if Malaysia is under a spell, where weeds are now starting to overgrow all over the land, choking us. We see no future, we see no hope. The light is fading. It is bleak. There is no one out there to take us to the next frontier. Everyone’s blinded, running around in circles. It is sickening, like a disease, rotting away from the inside out.

    When will day break through? They have continued to trample on our worth. We are weary, losing hope. Does no one weep for the nation? Does no one mourn? Joy is fading. We must cry, Malaysia! We must.

  56. tebing tinggi May 16,2016 4:35 PM

    Salam Tun,

    Kerana Najib , UMNO redha tergadai segala-galanya .

  57. milshah May 16,2016 4:07 PM

    Assalamualaikum Tun,

    Dari semasa ke semasa, saya akan terbaca komen-komen yang mengatakan apa salahnya Najib buat, sedangkan zaman Tun juga gejala rasuah ini berlaku. Fahaman mereka kalau Tun rugi berbilion, Najib pun boleh rugi berbillion. Kalau zaman Tun boleh tangkap orang tanpa bicara, zaman Najib pun boleh.

    Pendek kata, mereka ingin mengatakan sebab Tun pernah buat, maka Najib pun boleh buat.

    Betapa salahnya fahaman ini.

    Kalau begitu, bagaimana negara nak maju kalau setiap pemimpin ada fahaman begini?

    Esok PM selepas Najib pun akan kata perkara yang sama. Najib boleh RM50bil, tak boleh jadi ni, saya nak tubuhkan 2MDB dengan pinjaman RM100bil. Kemudian PM selepas PM tu pula akan berkata mana boleh dia tubuh 2MDB dengan pinjaman RM100b, saya nak tubuh 3MDB dengan pinjam RM200bil.

    Sampai bila ianya akan berakhir kalau asyik nak kata sebab dulu buat, menghalalkan cara apa nak buat sekarang?

    Yang akan tanggung semua ni siapa kalau bukan rakyat.

    Sepatutnya yang dulu tu jadikan sempadan. Kalau dulu buat, now no more. Bukan sebab PM dulu buat sekarang boleh buat. Tetapi pemerintahan harus berpandukan kepada Al-quran dan sunnah. Yang halal tetap halal, yang haram tetap haram.

  58. malaysian1000000 May 16,2016 3:47 PM

    salam,

    dalam gesaan TUN untuk perjuangan untuk mendapatkan sejumlah sokongan untuk selamatkan Malaysia, saya sebagai “ahli” akan menarik ke-ahli-an saya dari angka yang 3,000,000 kepada 2,999,999( dan angka ini diharapkan akan terus berkurangan sehingga tinggal Najib sahaja sebagai “ahli” nya.)

    dalam cadangan saya sebagai “ahli” untuk menggunakan “cash” dalam mengadakan undi hanyalah termaktub dalam 3 perkara sahaja, tidak termasuk 1 perkara tambahan seperti yang dicadangkan oleh Sri Sense, kerana loyal and trust never can be bought for support. sebabnya, ketika saya menjadi “ahli” saya tidak di beli dan saya juga tidak membeli. sebaliknya, hanya bayaran RM2 yang dibayar sebagai “processing fee” yang dianggap munasabah kadarnya. never more never less than that amount.

    saya percaya, undi itu adalah “cash” saya yang terbesar dalam mendapatkan “government in good governance”, bukan dan tidak sesekali memasukkan nilai $$$ di dalamnya. walaupun hanya ! satu undi, tetapi dengan konsep “Wesminster Polling Decision”, 1 vote can really make a difference in getting good governance or bad governance. sudah terbukti westminster mengalahkan popular pada last GE.

    namun dalam penggunaan frasa “power to perception” frasa baru muncul, iatu “perception is power”. dan jika persepsi kepada abb. UMNO sudah bertukar kepada UMNON. saya juga menyeru kepada “ahli-ahli UMNO yang sekadar ahli” supaya menarik ke-ahli-an dari UMNO kerana ia bukan lagi UMNO tetapi UMNON. biarlah YB – YB yang keras hati dan buta mata kepalanya, lagi pekak telinganya.

    saya sebagai ahli yang sekadar ahli ingin menyatakan saya tidak buta, pekak dan bisu. kerana saya sudah melihat “malapetaka”, mendengar sebab dan menyuarakan pendapat.

    wujudkanlah satu “parti” di mana tiada perkataan lain didepan mahupun sesudahnya. biarlah ia sekadar “parti” as a word bukannya ditambah perkataan lain kepadanya untuk menjadikannya satu frasa atau pun ayat.

    dalam konsep “thinking out of the box” saya harap untuk berada di dalam “kotak di dalam blog” ini yang ada garisan halus di atas dibawah dan dikiri dan kanannya. dan tidak mahu masuk ke dalam other person “inbox”. kerana dalam konsep pengunaan pisau nya yang sempit itu, either kind way or unkind way. i just get cut anyway dan mempercepatkan perjalanan ke keranda. jika diperhatikan dengan mata kasar terdapat “small gap” diantara nama dan gambar kita untuk membolehkan kita sentiasa get out of the box when we are needed to, and come back to the box when somebody threaten you with a knife, just to be safe.

    TQ

  59. faridina May 16,2016 3:07 PM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Menarik bila Sri mengingatkan pakcik Tajuddin sebagai 6M dollar man gara2 politik wang untuk merebut jawatan dalam parti UMNO peringkat bahagian.

    Kecik2 dulu memang suka tengok cerita ‘bionic man’ ni tapi tak sangka Malaysia ada melahirkan 2 bionic man serentak dalam tahun yang sama 1995, seorang lagi Yusof Haslam. Usop segak sikit tapi si Udin ni jadi badut sarkas bolehlah.

    Sekarang barulah kita faham patutlah si Tajuddin ni beriya-iya mempertahankan bosnya yang korup sebab diri dia sendiri dah lama amalkannya sampai kena buang dari UMNO tahun 1995 dahulu.

    Patutlah sedap mulut lebar dia bercakap “apa salahnya nak belanja bini beg tangan mahal2, kita kena manjakan bini, apa masalahnya?” merujuk kepada nenek Ros bini big bos dia tu.

    Ya, teringat ucapan Tun di LBJ yang ada menyebutkan tentang beg tangan Hermes nek Ros yang berharga ratusan ribu hinggit. Bagaimanapun Tun bertanya kalau anda bekerja berhempas pulas dengan peluh keringat membasahi bumi dan berjaya mengumpulkan wang yang banyak hingga mampu membeli beg Hermes tersebut, soalannya adakah anda akan membelinya? Tentu sekali tidak sebab tahu betapa seksanya nak peroleh sebanyak itu.

    So apa mesej yang ingin disampaikan Tun ialah duit yang bukan hasil titik peluh anda memang mudah dibelanjakan bak kata pak mentua saya “money flow like water goes like wind”, duit terpijak memang begitu kalau tidak masakan nenek Ros yang dah 64 tahun tu dapat menahan nafsu sementelah masa mudanya dulu tak berpeluang merasainya.

    Masuk bab PRK Sg Besar dan K.Kangsar pula kenapa Mr I Reckon tidak menjadi pengarah pilihanraya sebagaimana TPM TSMY dahulu yang mengepalai semua PRK dahulu? Jawapannya semua orang dah tahu sebab dia dah tahu BN gerenti akan kalah buat apa nak jadi kambing hitam.

    Dahulu dalam blog ini ada orang komplen bahasa Inggeris pengkomen banyak yang teruk termasuklah saya tetapi saya gembira sebab orang tersebut dah insaf setelah bertikam lidah dengan saya dan Isayso masa itu (isayso pun tak aktif sangat mungkin sibuk dengan staf dan supplier). Tapi tahukah anda pra-syarat nak jadi TPM tidak perlukan penguasaan bahasa Inggeris yang baik I reckon 🙂 .

    Lama tak dengar khabar uncle MC moga beliau sihat2 hendaknya dan walau apapun saya masih mahu mengajak uncle makan kari kepala ikan kat Lucky Garden tu dan mahu meneruskan persahabatan sambil menimba ilmu dari uncle yang saya hormati.

    Akhir sekali politik itu kotor tetapi kalau politik masuk bisnes alamatnya jadi macam Najiblah bak kata kartunis terkenal : billionaire Donald Trump nak jadi Presiden AS, Pee M Malaysia nak jadi billionaire sempena semangat Najib Boleh!

    Wasalam Tun.

    p/s – Kami juga ingin buat2 sibuk membantu berkempen secara kecil-kecilan di kampung2 kawasan PRK Selangor dan Perak nanti asal bukan BN yang menang kerana ini mustahak demi kepentingan rakyat bagi menjatuhkan Najib and the gang, I reckon 🙂 .

  60. ismadi May 16,2016 2:56 PM

    Salam Tun,

    Degil Najib ni tak mau turun. Dia tahu kalau dia turun, dia akan kena tangkap. Dia berlindung disebalik jawatan Perdana Menteri. Dia juga dilindungi oleh tiga empat kerat menteri menteri yang kononnya setia. Tetapi menteri ni dah sapu banyak mana kita pun tak tahu.

    Oleh itu, wakil wakil rakyat UMNO perlu bersatu hati kerana telah menjadi semakin jelas 1MDB dipergunakan oleh Perdana Menteri untuk memindahkan harta negara ke akaun peribadi.

    Wakil rakyat UMNO ni nak tunggu apa lagi. Tak kan nak jadi bodoh. Kalau menteri menteri lain, dia orang ada tagged price.. yang lain apa ada…???

    Kalau setakat peruntukan, “kalau Najib tak bagi, tak payah la buat kerja lagi. Biaq lingkup pi habeh” orang Kedah kata.

    Tak sangka wakil rakyat UMNO menjadi sebegitu pengecut. Yang tunjuk berani pun kat salah tempat. Bila pergi ke Perhimpunan Agung UMNO, semua diam menikus. Maknanya jaga perut masing masing.

    Mana ulama UMNO,mana yang selalu menghukum halal, haram? Diam aja? Tak guna betui.. Tak sayang parti sungguh. Membiarkan pencuri wang bermaharajalela, apa pun tak buat. Kalau tanya tak ada bukti. Pergilah tanya ..semasa mencuri siapa pun tak nampak. Tetapi bila ada cctv, ada saksi nampak pencuri berdekatan semasa kejadian dan pencuri juga tak dapat membuktikan bahawa dia tiada di tempat kecurian, mahkamah tetap menjatuhkan keputusan bersalah.

    Begitulah kes 1MDB. Kata aset berbilion dan hutang berbilion. Kira kira dah berhutang 50billion. Apa yang dibangunkan di atas tanah pun tak nampak siap lagi. Yang kita tahu bayar hutang, bayar bunga hutang dan pengakhirannya Kerajaan kena tanggung hutang… Sakit, sakit,…sakit.

    Tidak pernah orang ramai, rakyat jelata memperbodohkan wakil rakyat UMNO sebegini.

    Ternyata, UMNO akan menjadi sejarah dan berkarat reput di telan masa. Dan yang bertanggung jawab ialah DS Najib dan konco konco nya.

    Selamat Tinggal UMNO.

    Saya akan menderma untuk batu nesan UMNO sekiranya diminta.

    Terima kasih Tun Mahathir kerana terus berjuang walaupun di cerca.

  61. neezam72 May 16,2016 1:08 PM

    Assalamualaikum Tun yang saya hormati. Saya tidak mahu mengulas panjang apa yang Tun lakukan selama ini terhadap Najib. Malah saya rasa bukan Najib saja yang Tun pernah lakukan serangan ini. Termasuklah Tunku Abdul Rahman, Tun Hussein Onn, Tun Abdullah Badawi dan sekarang Najib. Apa yang saya perhatikan selama Tun menyerang Najib ini semuanya isu pasal 1MDB dan derma yang Najib terima. Agak malang sekali apa yang baca dari warkah Tun selama ini asyik tertumpu pada isu Najib tetapi saya hairan kenapa Tun sendiri menyerang Najib bertalu-talu ini sedangkan pada zaman Tun menjadi PM dulu Najib sendiri berada di belakang Tun? Apakah Tun sudah lupa akan isu tersebut?

    Lagi satu Tun sibuk serang pasal hasil yang Najib terima. Malah Tun sendiri pun menyatakan supaya Najib menyaman WSJ jika ianya satu fitnah. Saya nak tahu ada tak Tun sendiri pernah menyaman Wikipedia dulu apabila mereka keluarkan kenyataan yang Tun mempunyai hasil sepanjang pemerintahan Tun selama 22 tahun? Mereka mendakwa Tun ada memiliki sejumlah wang hasil sepanjang Tun menjadi PM sebanyak rm 44 billion? Ada tak Yun menyaman Wikipedia tersebut?

    Satu lagi saya nak tambah. Apakah Tun sudah cukup bukti untuk menyabitkan kesalahan Najib kerana Tun sendiri pernah berkata masih belum cukup bukti lagi. Jadi apakah Tun sudah mendapat cukup bukti atau tidak? Saya sayang pada Tun tetapi perbuatan Tun sendiri sudah mencemarkan nama UMNO? Kenapa Tun tak bersikap diam sahaja. Kita percaya pada Allah dan jika kita rasa pemimpin tertinggi UMNO ada lakukan kesilapan dan kesalahan, maka Tun sebagai seorang veteran harus menegur dia. Jika dia tak terima teguran Tun, berdoa pada Allah agar dia terbuka hati kembali dan insaf atas apa yang dia sudahnlakukan. Bukan dengan cara apa Tun lakukan sekarang kerana ianya bukan saja menjatuhkan parti yang Tun pernah junjung dahulu tetapi setiap ahli yang pernah bersama-sama Tun sehingga Tun melangkah keluar dari UMNO. Apakah ini jasa Tun kepada mereka? Apakah Tun ada agenda tersembunyi yang ramai tidak tahu?

    Ingatkah Tun. Dulu di zaman Tun menjadi PM, media sosial dan media elektronik masih belum ada lagi. Sekarang ianya tersebar meluas di pelusuk dunia. Bayangkan jika Tun menjadi PM dulu sudah ada media sosial seperti ini, apakah Tun tidak merasa apa serangan yang Najib terima apabila isu Semangat 46 diwujudkan dahulu, UMNO lama dibubarkan dan diganti dengan yang baru, pemecatan beberapa bekas TPM seperti Musa Hitam contohnya, mewujudkan putrajaya dan cyberjaya yang mahu di lelong oleh PAS kerana dikatakan membazir wang rakyat serta isu PERWAJA STEEL dan Eric Chia? Semua itu banyak kisah pedih dalam UMNO tetapi kerana pada masa itu penggunaan media sosial masih belum meluas lagi, rakyat tidak tahu apa sebenarnya yang berlaku. Jadi saya berharap Tun tenungkanlah semula apa yang Tun lakukan ini adakah untuk kebaikan rakyat atau menyusahkan kerajaan sedia ada. Jika Tun benar-benar sedar dan faham apa yang saya katakan ini.

    Minta maaf kerana saya menegur Tun. Saya masih hormat pada Tun tapi perbuatan Tun sejak kebelakangan ini begitu mengecewakan saya. Minta maaf sekali lagi.

  62. Sri Sense May 16,2016 1:07 PM

    Salam Tun

    Faham apa yang Tun utarakan.

    Dulu I sering beritau kekawan dalam UMNO Selangor. UMNO ini nanti kalah. Baik-baik. Hati-hati.

    Tapi depa buat tak tau je. Ada aje alasan yang diberi tunjuk mereka power. Depa rasa besar boleh tongkat dunia forever. Bila betul BN jatuh diSelangor, dah pula merajuk, bawak diri. Dulu dah cakap dah, tapi tak nak dengar pun, now salah siapa. 🙂

    I tau Tun sayang UMNO, tapi itulah, calon selepas Tun, kaki tidur ada, kaki sapu dalam diam ada, kaki songlap ada, macam magician pulak kejab ada kejab tak ada. 🙂

    Yang ketawakan UMNO mungkin opposition dan pengikut. Normal pengundi Apa ke bodoh Najib ni. Buat malu aku je PM macam ini. 🙂

Leave a Reply