TOTAL VISITORS FROM 2008:

THE PASSPORT PRIVILEGE 91

1.And now Najib’s censorship will be exported. Foreign media must be put under control the way the Malaysian media is controlled. All reports must be in praise of 1MDB, Petro Saudi, Cayman Islands, British Virgin Island, the 2.6 billion Ringgit in Najib’s private account, the 2.3 billion Ringgit which has been returned, the sacking of party members and leaders who failed to praise all the above etc. etc. etc.

2.How is the foreign censorship and control to be done. Simple. The passports are a privilege. Deprive Malaysians of this privilege.

3.Take away their passports if they fail to praise Najib when speaking to the foreign media. It is totally and absolutely the democratic thing to do. All democracies in the world take away the passports of their citizens if they tell the foreign media anything bad about their leaders. Malaysians, under Najib’s democracy must do the same.

4.I will begin and I will set the example by praising Najib and the 2.6 billion Ringgit in his account sky-high when abroad. Any speech I deliver abroad and my answers in any interview by foreign media will highlight Najib’s democratic arrest and detention of anyone who failed to report to the police about Najib’s action to secure the country by declaring his critics are terrorists. I will never fail to talk about Najib’s great contribution to Islam for which the Arabs gave him USD 681 million. Also about the freedom of speech of UMNO delegates to not talk about 1MDB and the 2.6 billion Ringgit in the great leader’s account.

5.The passport is a privilege. It says so in the Malaysian constitution. The constitution and the law also says that if you don’t praise Najib, the passport will be confiscated.

6.When I am abroad I will defend Najib and his democratic Government. I give my word that I (with my tongue in cheek) will do so.

7.Three cheers for 1 MDB and money in the PM’s pocket.

8.Now the country will become a big prison for those who talk against Najib to the foreign media when abroad.

BM VERSION
KEISTIMEWAAN PASPORT

1. Dan sekarang penapisan media cara Najib akan dieksport. Media asing mesti diletakkan di bawah kawalan sepertimana media Malaysia dikawal. Semua laporan hendaklah memuji 1MDB, Petro Saudi, Kepulauan Cayman, Kepulauan British Virgin, 2.6 bilion Ringgit dalam akaun peribadi Najib, 2.3 bilion Ringgit yang telah dikembalikan, pemecatan ahli-ahli parti dan pemimpin yang gagal untuk memuji kesemua di atas dan lain-lain lagi.

2. Bagaimanakah penapisan media asing dan kawalan akan dilakukan? Mudah sahaja. Pasport adalah keistimewaan. Lucutkan rakyat Malaysia akan keistimewaan ini.

3. Tarik balik pasport mereka jika mereka gagal untuk memuji Najib ketika bercakap kepada media asing. Ini adalah satu perkara yang betul dan benar-benar demokratik yang perlu dilakukan. Semua negara berdemokrasi di dunia tarik balik pasport rakyat mereka jika mereka memberitahu kepada media asing perkara yang buruk tentang pemimpin-pemimpin mereka. Rakyat Malaysia, di bawah demokrasi Najib perlu melakukan perkara yang sama.

4. Saya akan memulakan dan menjadi contoh dengan memuji tinggi melangit Najib dan 2.6 bilion ringgit dalam akaunnya apabila berada di luar negara. Mana-mana ucapan yang saya sampaikan di luar negara dan mana-mana jawapan saya dalam temu bual dengan media asing akan mengetengahkan penangkapan demokratik Najib dan penahanan sesiapa yang gagal melaporkan kepada polis mengenai tindakan Najib untuk menyelamatkan negara ini dengan cara mengisytiharkan pengkritik-pengkritik sebagai pengganas. Saya akan terus menurus bercakap tentang sumbangan besar Najib kepada Islam yang mana orang-orang Arab telah memberikan kepada beliau USD 681 milion. Juga tentang kebebasan bersuara perwakilan UMNO untuk tidak bercakap mengenai 1MDB dan 2.6 bilion Ringgit dalam akaun pemimpin besar itu.

5. Pasport itu adalah suatu keistimewaan. Ini termaktubkan dalam perlembagaan Malaysia. Perlembagaan dan undang-undang juga menyatakan bahawa jika anda tidak memuji Najib, pasport itu akan dirampas.

6. Apabila saya berada di luar negara saya akan mempertahankan Najib dan Kerajaan demokratik beliau. Saya memberi jaminan bahawa saya (dengan mengulum lidah) akan berbuat demikian.

7. Tiga tepukan untuk 1MDB dan wang di dalam kocek PM.

8. Sekarang negara ini akan menjadi penjara yang besar bagi mereka yang bercakap menentang Najib kepada media asing apabila berada di luar negara.

 

91 thoughts on “THE PASSPORT PRIVILEGE

  1. HBT456 Jun 9,2016 7:18 AM

    12. http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/06/08/raids-in-germany-switzerland-in-mh17-probe/

    13. Betul tetap betul.

    14. Salah tetap salah.

    15. Jika kesalahan dihalalkan, apakah akan terjadi?

    16. Jika kesalahan diharamkan, apakah akan terjadi?

    17. Bak kata, marah nyamuk kelambu dibakar.

    18. Memang tak aneh atau hairan pun dr dapat kumpul satu juta tandatangan.

    19. Memang tak aneh atau hairan pun pas islam mahu tunjuk kehebatan mereka dengan keislaman keris yang lebih panjang.

    20. Sebagai pengundi, you hanya boleh mengundi saja.

    21. Winners take all.

    22. Good, bad or ugly, you decide.

  2. Hajar Jun 7,2016 7:03 AM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi Tun,

    Izinkan saya Tun:

    Saya ambil beberapa petikan komen2 dari seorang yang DUNGU yang suka menuduh semberono tanpa bukti kukuh:

    /// Petikan pertama:
    Makcik Batu.
    Saya menyanjung peranan dan kehebatan anda dan bagi anda 5 PTUI.
    PTUI

    Bogger ini sama dengan najib..
    ///

    Komen saya: Masih bodoh sipolan ini; tidak reti tulis nama sebenar saya. Saya pulangkan kembali ‘sanjungan’ 5 PTUI anda (PTUI adalah aksi MELUDAH yang orang dungu ini suka lakukan; penyakit lama dia). Jika niat untuk menghina saya, semoga Allah jatuhkan kembali penghinaan itu kepada si Bod*h – terpulang kepada niat si Bod*h.

    Apa makna ‘bogger’? Dari dulu hingga sekarang buat kesilapan yang sama. Dungu?

    Saya sama dengan Najib (yang korup)? Ha..ha..ha..Macam langit dengan bumi. I’m not a politician. Saya benci KORUPSI dan tidak akan makan duit haram hasil titik-peluh orang lain. Saya buat pelaburan dapat juga untung banyak. DSN melabur, habis LESAP modal berpuluh BILLION ringgit. This idiot (siBod*h) is so delusional! Sah ‘ment*l problem’.

    /// Petikan ke 2:
    Makcik batu menyokong seorang bogger yang mencemar nama Allah..TUHAN SAYA..
    ///

    Komen saya: Haiya dungunya… ‘bogger’ lagi? Menyokong ‘bogger’ mencemar nama Allah? Apa buktinya wahai siBod*h? Sila bagi link sebagai bukti , dan biar pembaca2 lain nilaikan kesahihan TUDUHAN berat anda terhadap saya. Saya tidak hairan jika orang dungu & sakit ment*l ini berdilusi lagi! Pemahaman diBod*h pun amat lemah.

    /// Petikan ke 3:
    Untuk pengetahuan tuan-tuan yang memang arif,setiap pesakit mental dan kurang siuman serta delusional TIDAK DAPAT HAFAL SURAH YASSIN.
    Makcik BITCH Batu..cukuplah Allah menghina anda dengan tidak membenarkan Surah Yassin di dalam dada anda..
    ///

    Komen saya: Wahai siBod*h… TUDUHAN ini juga amat berat. Andaikata saya HAFAL SURAH YASIIN (kesemua ayat), anda telah membuat tuduhan PALSU (fitnah) dan wajib mohon ampun dari saya. Saya doakan ALLAH SWT pulangkan kembali keHINAAN setimpal terhadap anda.

    P/S: Kepada penganut ISLAM yang lain, rasanya anda juga ‘mungkin’ termasuk dalam kategori “pesakit mental dan kurang siuman serta delusional” jika “TIDAK DAPAT HAFAL SURAH YASSIN.” (menurut pandangan MATA HATI siBod*h.. bukan saya kata…siBod*h yang kata). Maaf ye siBod*h, jika saya tersilap tafsir!

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  3. HBT456 May 31,2016 8:11 AM

    9. Jika mentality yang ganas disamakan sebagai wira perjuang bangsa dan agama, if kdn approves firearm to replace parang without debate in the federal patliament, then be prepared there will be alot of shootings that will cause umno to loose more votes.

    10. http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/05/31/move-may-widen-split-in-pkr-secgens-action-likely-to-cause-cracks-in-azminwan-azizah-ties/

    11. If such politics is encouraged, it would be better off for us to prepared for the worst.

  4. wajaperak May 30,2016 9:31 AM

    Assallammualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan.

    Makcik Batu.

    Terimalah hakikat yang anda seorang (P) Pejuang (T) Tulin (U) Ugama (I) Islam.
    Saya menyanjung peranan dan kehebatan anda dan bagi anda 5 PTUI.

    Madam Sri Sense masih tak tengok isu sebenar?
    Subahat menyakiti

    NAMA ALLAH TUHAN SAYA???

    PTUI
    PTUI
    PTUI
    PTUI
    PTUI

    Minta ribuan ampun dan maaf Tun.
    Bogger ini sama dengan najib..
    Tidak sama di dalam perkataan.

    SAMA DI DALAM PERBUATAN…

  5. wajaperak May 30,2016 9:24 AM

    Assallammualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan.

    Amboi-amboi makcik batu..
    Bila bantai orang ikut suka kepala otak.
    Bila kena mintak tolong moderator..

    Tak pernah dengar cakap orang melayu?

    IT YOU ARE NOT GOOD AT TAKING INSULT..
    DON’T YOU EVER ISSUE ONE!!!!!!!!!

    TAK MALU KE???

    Jika tuan-tuan dan puan-puan marah kerana kata-kata kesat saya cuba fikir-fikir balik.Orang melayu ada berkata..

    THE PROPER RESPONSE FOR AN OUTRAGE IS TO BE OURAGED AND BE COURAGEOUS ONE AT THAT..

    Makcik batu menyokong seorang bogger yang mencemar nama Allah..TUHAN SAYA..
    Jika anda subahat dengan dia,

    TIDAKLAH MENGHAIRANKAN..CUMA

    ??WHERE IS YOUR CONSCIENCE???

    Ribuan ampun dan maaf Tun.
    Ribuan terima kasih.

  6. sudin May 28,2016 8:34 PM

    Assalam Tun.

    Boleh jadi si pakpandir tu gempar kalau2 si doktor Jafri akan rampas perjuangan tanpa hala yang konon2 menganggap diri jauh lebih terror dari Tun Dr Mahathir, yang telah sekian lama dia pegang bersendirian.

    Tak kisahlah dengan mereka, yang pastinya perjuangan mereka tu bolehlah diibaratkan saperti seolah2 si Najib yang cuba menafikan rasuah tanpa had yang dilakukan dalam 1MDB.
    Sia-sia.

  7. sudin May 28,2016 6:21 PM

    Assalam Tun.

    Selama ni mati2 saya ingatkan si doktor Jafri tu sekapal dengan si pakpandir dalam perjuangan tanpa hala iaitu mereka tu sama2 menganggap diri jauh lebih terror dari Tun Dr Mahathir sehinggakan sanggup tak henti2 “menoropong kuman” yang mungkin terdapat pada Tun M, dan sebaliknya menonjolkan diri mereka buta walaupun Tun M sebenarnya jauh “lebih besar” dari gajah atau manusia gergasi jika ianya ujud dibumi ini.

    Tak disangka2 rupanya pakpandir tak mengiktiraf kehadiran doktor Jafri disampingnya sebagai rakan seperjuangan!!
    Si pakpandir lebih terror dari doktor Jafri!
    Kesian doktor Jafri.

  8. Sri Sense May 28,2016 8:16 AM

    Salam Tun

    Harap Tun sihat. Jangan terlalu risau. Sejak Deklarasi Rakyat dapat 1 juta lebih signature ramai yang gelebah dan rasa tergugat. Dah timbul macam2 cerita, termasuk Tun beli nama. Bila I cerita dengan hubby dia tergelak besar dan kata kenapa baru sekarang. Chegu Bad tu bukan boleh percaya, dulu bertanding dalam PKR pun kalah tambahnya.

    Housewife

    You guna handphone jadi gitu? I ada buka sebelum time si dr jafri ada sini, tak pula begitu. Bahaya ni! 🙂

  9. HouseWife May 27,2016 8:47 PM

    Assalamualaikum Tun,
    Tun, please help otak saya bab ni memang lemah kefahaman. When I open my laptop (actually anak punya yang tak pakai) all the comments are in perfect order first come first serve, but when I open my smartphone (phone je smart) they became all jumbled up, especially yang Dr Jafri tu punya, tak ikut turutan boleh celah mencelah pula. I don’t think Tun did this because it never happen before. Did this Dr do it? Can the Dr shuffle around as he pleases in Tun’s Blog? Did he get Tun’s permisi? No wonder the Dr got lost because he went visiting too many at one go. The Dr must be a computer wiz.

    As a muslim I accept the Dr’s apology. May Allah bless you, Dr.

    Tun, mohon sedikit laluan. To dear Puan Sri Sense: We are here because of our love and respect to Tun. We are not here to hate a person, to challange a person, to change a person or to be a konco of anyone. As long as Tun permits us to write and express our thoughts and share berita and willing to hear our women’s whinnings, let us keep it that way. Yes, I was down and hurt but then I realised I’m not alone, I have a maya-friend like you then it makes me feel like, “It’s ok, I can face this because I have a friend here”. Don’t ever let anyone or anything ‘delete’ us one by one. Thank you Puan Sri Sense. May Allah Bless you, hubby and family always.

    Thank you Tun kerana beri sedikit laluan. May Allah Bless you and Protect you Always Tun. Take care and Thank you Tun.

  10. HouseWife May 27,2016 8:07 PM

    Assalamualaikum Tun,
    Tun, if one was to redicule the government of today one is ban from leaving the country? So according to their law, what is the defination of redicule? And the government here refers to who or what? Does it refer to DSN only? Or his administration? Or DSN plus his administration? If one was to redicule DSN …guarantee for sure one will be arrested, charged and banned! To my understanding, the government here right now refers to and only to the untouchable DSN.

    The Malaysian Government = The Untouchable DSN = The Kuku Besi President of Umno = The Corrupted PM of Malaysia = The Big Spender Minister of Finance = The Gusto King of Cash = The Hacksaw Master of GST = The Godfather of 1MDB = The Blue-Eye Boy of the Sauds.

    Tun, are the above mentioned fit the defination of redicule? Or this is too lame. It does not compute. Or they define this redicule meaning disparaging or insulting written statements, a very harsh one maybe not to their liking, or it may refer to one who is very very VOL (vocal out loud) or both. So the people cannot be critical of their own government even if they can see clearly the wrongs done right in front. Tun, can you simply close one eye, sweep everything under the carpet and go tenang, senang and lenang somewhere Down Under? The future of Malaysia depends on what we, us and you and you and you do now.

    Tun, you haven’t been barred from coming in and out the country, have you? DSN won’t dare. Tun, DSN rediculed Malaysia with his shamless ‘products’ and ‘residues’ of the worldwide infamous alleged wrongdoings, can that be taken into account? Can we deprive his priviledge? No? Why not? The power is in his hands? Doesn’t the rakyat has the right or the priviledge to bar his ‘passport’ to ‘enter’ the gate to the next pru? No, again! Oh Malaysia, where are you heading to?

    Tun, their ‘hatred’ towards the people not in cohesion with the government of today must not be the main cause for their retributions. The labelling the people who seek only fairness and justice as dungu and degrading the people who oppose the oppresive rules, laws and and acts will test the tolerance of the people to a limit.

    Definately without a doubt, Umno is the main power in the government of today. We have not seen the fall of this superpower yet. If and when it happens, will it be dangerous or will it be good to the country? But if this superpower can live up to its reponsibility to humanity, just and ethical mannner then we are not worry. Then we know where Malaysia is heading to.
    DSN and gang, are you heading Malaysia the right direction?

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Always Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. Take extra care in your safety. and Thank you Tun.

  11. mofaham58 May 27,2016 6:06 PM

    Assalamualaikum W.Wb,
    Tun yg di kasihi,
    Hari ini MMOL menyatakan bahawa Speaker Pandikar menolak usul supaya A-G report berkenaan 1 MDB tidak di benakan untuk umum. Apa hal ni Pandikar ???? Berat sebelah ke ???? Bukan untuk rakyat baca ke ???? Tahukah anda bahawa menghalang A-G report untuk umum itu TELAH MELANGGAR PERLEMBAGAAN MALAYSIA ????? Memang nbegara ini sudah kucar kacir akibat dari masaalah 1 manusia bernama NAJIB BANGKAI a/l ARUL PENGANDAR AIR INI….. Bar Council pun nak di ubah di bawah menteri… KALUT BETUL MALAYSIA SEKARANG…. Pilippine pula dah nak minta Sabah…. Apa NAJIB BANGKAI akan kata ???? ” Ambil lah sebab saya dah ada 50 billion . Tak ada masalah…Ambil lah… Nanti saya akan minta tanya sama Singapura boleh tak kasi Sabah pada Filipin…” Macam tu lah agak nya jawapan NAJIB BANGKAI ni….
    Sama sam lah kita ambil perhatian perkembanagan semasa yang sangat menghuru harakan.
    Semog Allah SWT sentiasa memberikan kesihatan dan perlindungan kepada TUN dan keluarga supaya dapat terus berbakti . Saya berada bersama TUN….
    Wasalam.

  12. zulu May 27,2016 4:47 PM

    Who knows…”Dr Jafri” must be Najib himself…else he must be an experienced pimp for his mentors or for his daughter…a pimp like him should not talk about Islam…

  13. Hajar May 27,2016 4:39 PM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi & DiSanjungi Tun,

    Kepada Admin Blog Chedet / Tun, (tidak perlu siarkan komen ini)

    Saya hairan mengapa perkataan kotor seperti ‘BITCH’ (dengan izin saya eja sepenuhnya) di siarkan di Chedet. Pengomen (‘Wajaperak’) ini kerjanya di sini ialah MENYERANG PERIBADI (personal attacks) orang dengan kata-kata yang KOTOR/LUCAH dan MENGAIBKAN jika beliau tidak dapat berhujah berdasarkan FAKTA. Orang ini menggelar saya ‘BIT*H’ (dan menyamakan saya dengan anjin*).

    Harap mendapat perhatian kerana saya yakin blog Tun turut dibaca oleh golongan PELAJAR. Saya sendiri MALU membaca komen2 kotor/lucah dan menghina dari beliau (banyak yang ditujukan kepada saya). Saya juga telah mula bertindak-balas dengan kasar, dan jika komen saya keterlaluan, saya akur jika ianya tidak disiarkan.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  14. Sri Sense May 27,2016 2:13 PM

    Salam Tun

    Nak tanya apa RBA tu? Though I pernah dengar red bean army dulu2, and ramai dok serang Tun kat FB, tapi I don’t know any of them in real life.

    And I bukan blogger. I hanya just sekadar komen apa yang patut dan share berita yang I baca disini. Ini kan blog Tun Mahathir kan. Bekas PM kan. So happy dapat opportunity to be here bersama orang kesayangan.

    And I wonder Dr Jafri ini ya ke Dr, I start to think his comments macam orang tak ada otak.

    I kalau tak suka orang tu, I just ignore them. Simple as that. When I start rasa fedup dengan certain place, I tinggalkan. I tinggalkan investment forum atas sebab yang sama. Ramai sana suka cari pasal, cakap bende yang tak berfaedah, berlagak pandai, kaki cucuk, pagi petang siang malam cari gaduh dan gaduh non-stop. Real leceh bila tengok orang tua2 perangai macam budak2. 🙂

    Like hubby kata setengah orang tu lagi you layan lagi dia suka, usah layan. I setuju 100%.

    I tak tau siapa Dr Jafri, apa tujuan dia, aritu I nampak dia cari pasal dengan housewife, umanrc la, wajaperak la, hajar la, kalau dia nak cari quality forummers, ini bukan blog beliau. Then again quality forummers tu depending on which side he is on. Maybe dia juga jenis attention seekers. 🙂

    Tun

    Kalau ramai orang asyik bergaduh, asyik kata mengata sesama sendiri, I rasa tak payah la I komen lagi kat sini. Jika I tiada disini lagi, Tun jangan risau I tetap sayangkan Tun, biar apa mereka kata, I sayang Tun. Dan rumah kami adalah antara the first batch yang sain DR kat wall Kadir Jasin – hubby punya favourite blogger. 🙂

  15. Hajar May 27,2016 1:40 PM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi & DiSanjungi Tun,

    Izinkan saya Tun:

    1. Saudara Jafri (May 26,2016 2:55 PM), Anda tidak terlibat, tapi anda melibatkan diri dengan menyebut ‘nama’ AJAIB saya. Thanks for your concern.

    2. Alamak si BOD*H sudah marah…orang TUA BANGKA janganlah marah…buruk!!!

    The war has just begun…

    Wow!….cumalah ‘storm in the cup’(May 26,2016 10:02 AM )
    …sampai menyamakan orang dengan anjin*, MENGHINA, MENGAIBKAN orang berulang-kali, menyerang peribadi & hina nama orang bertahun-tahun lamanya! Huh…

    All I can say, A STUPID statement by an IDIOT.

    To those who do not know this person’s character, he likes to be with ‘DOCTORS’ (tapi mereka BO LAYAN sebab rasanya mereka sedar dia ni ‘sakit’) The rest can be INSULTED and degraded any time… pandang sebelah mata.. INFERIORITY COMPLEX I guess…sebab itu selalu CAKAP BESAR & suka HINA ORANG macam2…(saya cuma ikut rentak beliau [tapi tidak sampai memfitnah seperti yang dia selalu lakukan]; dia ini memang jenis tidak makan saman dan PERASAN baik/hebat; tidak pernah mahu mengaku salah walaupun sah2 salah).

    Yeah, another ‘dalil’ just to suit his agenda…mempermainkan ayat2 al-Quran adalah cara si BOD*h (dia sombong dengan ALLAH). Alahai, beri nasihat seperti ‘ketam mengajar anak berjalan lurus’. Diri sendiri pun BERAKHLAK BURUK dan tidak ikut dalil Al-Quran dan Hadith yang dia beri…Sah ‘sakit’.

    Alahai…Kata-kata AJAIB? Atau kata2 KESAT & MAKI HAMUN kah si Bod*h oii? Memang BODOH sungguh si Bod*h yang selalu meroyan seperti orang lepas beranak! Eh..,silap…si Bod*h ni lelaki…tapi macam perempuan…PONDANkah?

    Janganlah segan-silu si Bod*h… I have a ‘doctorate degree’; Dr. yang boleh ‘evaluate’ kepandaian / kebodohan anda…ha..ha..ha..

    I just wonder, can a mental patient board a commercial aircraft alone? What is his PASSPORT STATUS? Any ‘privilege’?

    P/S: Kasihan…si Bod*h tersilap orang. Ha..Ha.. TARAF PENDIDIKAN dia lebih rendah dari saya.. 2 levels? Dulu hina orang sebab yakin pandangan MATA HATI dia betul! Terbukti SALAH, tapi orang sombong mana mahu mengaku. Yeah! Jangan marah ye si Bod*h…nanti nampak lagi BODOH…

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  16. joetachi May 27,2016 12:01 PM

    Tepok ramai ramai..
    Tengok tangan cikgu…
    Tepok siapa pandai..?
    Tengok kt Trngganu…!

    Pegi tanah besar, main rebut piala…
    Bila sudah sasar….Piala pegi mana….????

    Misbon kena tolak…
    Msia mimpi juara…..!
    Piala sampai Denmark,
    eden poning kpala…!!!

    Mimpi bukan nyata…
    punya sendiri orang timba….!

    salam Jumaat semua….

    #selamatberamal

  17. wajaperak May 27,2016 10:43 AM

    Assallammualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan.

    [BITCH BATU…OPPSS……………….:))
    Memang sakit ment*l si Bod*h ni. Such a delusional person]

    Tun.
    Kita ada SIRIM.Apa guna SIRIM ni?

    Is a corporate organisation owned wholly by the Malaysian Government, under the Minister of Finance Incorporated. It has been entrusted by the Malaysian Government to be the national organisation for standards and quality, and as a promoter of technological excellence in the Malaysian industry. The main headquarters is located in Shah Alam, Selangor.

    Maknanya apa jua yang kita buat mesti dipertanggunjawabkan.
    Untuk mengdiagnose sesuatu pesakit kita lihat Dr Jafri adalah seorang yang bertanggungjawab.Dia tidak disukai oleh kebanyakkan blogger Tun kerana kata-katanya ‘tepat’ tajam dan menikam.Cuma saya tak setuju dengan pihak yang dipilihnya.

    Tetapi alangkah malangnya MAKCIK BITCH KITA amply demonstrated why she is bitching about SIKOA ( Standard Ikut Kepala Otak Aku ).
    Ikut suka kepala hotak dia cuba diagnose orang.
    Lu apa kelulusan makcik nak diagnose orang?

    TAK MALU KE?????????????????????????????????????????????????????????

    Begitulah Tun,Tok Jangut dan anda Dr Jafri.

    Walaupun kita berbeza pendapat saya hormati kemahiran klinikal anda.
    Untuk pengetahuan tuan-tuan yang memang arif,setiap pesakit mental dan kurang siuman serta delusional TIDAK DAPAT HAFAL SURAH YASSIN.

    Makcik BITCH Batu..cukuplah Allah menghina anda dengan tidak membenarkan Surah Yassin di dalam dada anda..

    HERE DOGGIE..DOGGIE..A NICE BONE FOR YOU..WHY THE BONE?..MAYBE NOBODY BONING HER..:))

    Ribuan ampun dan maaf Tun.
    Terima kasih Tuan-tuan..

  18. malaysian1000000 May 27,2016 10:35 AM

    Salam,

    KK, jangan cepat melatah dengan perkataan “setuju”. Baca dan fahami sekali lagi.

    TQ

  19. Dr Jafri May 27,2016 10:05 AM

    Who needs a passport more than a snake needs shelter?

    The real issue here is not about the rakyat, but the crook who being immobilised from fleeing the country, is now feeling helpless and desperate.

    Kempen Dungukan Rakyat (DR) is just a smokescreen to an escape route. It is easier to generate chaos and destruction than to create calm.

    Just look at the anger and venom spewed by the bloggers here, and under whose instigation have they lost their minds to? Insolency has become their mark, and they are not ashamed to act like how the red bean army do, and worst, they call themselves Muslims. Swearwords, insults and lies are free flowing after their opening salams and exaggerated praises for their idol, Tun.

    It looks like the Red Tun Army is being set in the backdrops of the campaign to Dungukan Rakyat.

    * kopi-pasta, copy paste bloggers like Sri Sense, has the feature of a RBA.

  20. Norde May 27,2016 5:41 AM

    # pembetulan 22/7 bukan 22/9

  21. sibotak May 27,2016 4:47 AM

    Setuju Dengan pakpandir 08

    Bukan Saja Ada 2 jenis doctor
    Malah pelbagai jenis Doctor
    Doctor sakit Jiwa , Doctor sakit otak , Doctor Ayam pun Ada
    Ada yg punya ijazah bertauliah , Ada ijazah tipu bikini sendiri , Ada M.B.B.S Ada L.E.M.B.U pun Ada

    Saya pun nak Di Kira Kan pun Doctor juga
    Saya part time jadi Bidan Kampung , Sambut pondan yg nak Borsalin , Doctor juga tu

  22. rimba.emas May 26,2016 11:54 PM

    Salam Tun.

    1. Sebelum ‘Deklarasi Rakyat’ di tandatangani telah ditulis tujuan deklarasi ini diadakan.

    2. Bukan semua rakyat Malaysia menangganinya termasuklah juga yang tidak menyokong PM sekarang.

    3. Contohnya ahli keluarga Rimba Emas yang lain. Dalam pergaulan harian mereka bersetuju bila soal PM patut di ganti tetapi kudrat mereka lebih menggutamakan kepentingan yang lain dari menandatanganinya.

    4. ‘Deklarasi Rakyat’ ini bukanlah sepertimana untuk menggundi dalam Pilihan Raya yang telah mendapat pendaftaran kepada bakal pengundi.

    5. Bagi Rimba Emas Deklarasi Rakyat ada sentimen kepada golongan yang terlepas pandang atau di pinggirkan.

    6. Bila Tun kata Deklarasi ini akan diserahkan kepada Agong, maka menjadi harapan Rimba Emas agar sebagaimana pemurahnya Allah s.w.t kepada makhluknya berjumpa atas tikar sembahyang.

    7. Sebaliknya hampa Ketua Negara Malaysia bukannya semudah berdoa di tikar sembahyang sambil menyembah tetapi penuh birokrasi perlu ada protokol dengan jawatan dalam kerajaan.

    8. Sedih menangis ketika sujut dalam solat hanya pada mu ya Allah s.w.t tempat mengadu ketidakadilan dalam perhubungan kerana di adanya darjat.

    9. Bertambah sedih bukan sahaja Deklarasi Rakyat terhalang oleh perbezaan darjat tetapi dalam satu darjat sendiri ada si polan (tanda tangan kerana wang) menyamai perbuatan si ‘cash is king’.

    Wallahua’lam

  23. Sri Sense May 26,2016 11:12 PM

    Salam Tun

    Macam2 berita aneh dan pelik I baca, for example baru2 ini ada terbaca polis kata depa tangkap this guy bank officer. This bank officer guna data bank untuk contact seorang kerabat Johor. Bila dapat nombor handset dia pi hantar message melalui whatsapp mengadu hal tentang masaalah kewangan yang sedang dihadapinya untuk minta bantuan. Something like that la. Tapi dia kena tangkap instead. I mean kalau menyalah gunakan data bank, bukan kah dia sepatutnya dihadapkan pada majikan, perlu kah polis dalam hal ini? To me this more of internal matter – office matters. 😐

  24. KK May 26,2016 9:59 PM

    Kalau u setuju u bayarlah. Jangan kenakan gst pd orang lain.

  25. Norde May 26,2016 9:19 PM

    Salam Tun n Semua..

    Hari kemerdekaan Serawak

    Hari ni terbaca berita serawak akan istiharkan cuti terbaru setiap 22/9 sebagai hari kemerdekaan serawak.. No offence pada rakyat serawak cuma tertanya dlm hati jika serawak pernah merdeka sblm sertai malaysia..apa kah sekarang mereka di jajah ? Kalau cuma utk mengingati pejuang kemerdekaan mrk ..setiap negeri dlm Malaysia ada pejuang tersendiri mengikut lipatan sejarah masing2..perlukah nanti setiap negeri ada hari merdeka masing..

    Mungkin ini harga yg perlu di bayar atas kemenangan BN tempohhari

    Maaf bukan niat utk provok cuma itu yg bermain di minda yg usang ini

  26. sibotak May 26,2016 7:02 PM

    And the clown Najib
    The funny part
    A Finance Minister Don,t even know what he sign a cheque for
    Can any Gundu imagine it

    Obama balls must be laughing hearing Najib confession

    Ha, ha ha ……

  27. sibotak May 26,2016 6:57 PM

    Being the Prime Minister
    Does not gives Najib the passport
    To do what he want
    To even think Malaysia belongs to his Father

    He is just a public servant to Malaysia
    Prime Ministr post and Finance Minister post
    Should be Apart
    Parliment , Opposition must make that amendment today
    Better late than never

    How can Malaysia approves a Prime Minister who also is the Finance Minister
    Aboves to a Dis Honest leader like Najib
    Even so it will never be appropriate a PM is also a Finance Minister

    Today Parliment , Demand by Malaysia , Voice by Opposition
    Should act an amendment

    Najib out of Finance as proven incompetence and Dishonest

    These is the cause of today Govt Failure

  28. pakpandir08 May 26,2016 4:18 PM

    terdapat 2 jenis doktor … sejenis itu doktor dalam bidang perubatan, sejenis lagi gelaran doktor melalui pendidikan

    ada doktor yang berjaya, ada juga doktor yang tidak berjaya … antara doktor yang tidak berjaya, ada di kalangannya mengalami sakit jiwa disebabkan kegagalan

    sering kala … kita boleh terserempak dengan doktor yang sakit jiwa di persekitaran … entah-entah ada tak doktor jenis ini berkeliaran di sini

  29. Dr Jafri May 26,2016 3:26 PM

    wajaperak.

    saya dapati di kalangan para fan (kipas?) Tun, banyak ucapan yg tersembur dari sosok reptile brain ketimbang neocortex, lantaran mereka itu lebih teruja membungkam pembawa berita dan bukan mengupas makna.
    Apapun sy hargai, dan saya faham pesanan tuan itu.

  30. Dr Jafri May 26,2016 2:55 PM

    Hajar.

    saya cuma bisa ucap takziah di atas kesengsaraan yg anda alami di dalam tangan wajaperak. Sy tidak terlibat dlm sengketa kalian berdua. Permisi dulu.

  31. Hajar May 26,2016 1:07 PM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi & DiSanjungi Tun,

    ///
    Dr Jafri May 25,2016 11:44 PM
    wajaperak. dan teman ‘Batu’-nya
    bila nak gencat senjata?
    ///

    1. Alahai Dr. Jafri…memang benarlah Dr satu spesis dengan si Bod*h – both bodoh-sombong. Tidak tahu menghormati nama orang lain. Tapi buat ‘roll call’ (http://chedet.cc/?p=2127#comment-132765) suruh orang guna nama sebenar. Dr sew*l juga kah seperti si Bod*h? Bertambah sama nampaknya anda berdua. Sehati-sejiwa…

    2. Jangan makan ‘dedak beracun’ banyak sangat sebab mereka yang makan makanan ‘haram’ otaknya akan menjadi semakin lemah – jadi DUNGU. Tiada keberkatan.

    3. Cukup2 lah membodek DSN (yang terbukti banyak salah laku – KORUP). ‘Celoteh dangkal’ Dr. buat malu orang lain yang ada ‘title’ Dr saja. Dr sudah kelihatan sama level dengan si Bod*h yang selalu meracau-meraban di sini.

    Sila baca balik penulisan anda: http://chedet.cc/?p=2132#comment-132849

    What are you trying to tell us? Berbelit-belit dan bercanggah antara satu sama lain. Juga bercanggah dengan komen2 terdahulu anda? Hujah hampeh! Ingin nampak ‘sarcastic’ agaknya, tapi JANGGAL dan bercelaru.

    4. DSN memalukan Malaysia dengan skandal2 berskala global. Dengan salah-laku yang sebegitu besar terhadap negara dan rakyat, sepatutnya passport DSN ditarik/dibatal dan beliau dilarang meninggalkan Malaysia. Bimbang nanti beliau lari ke luar negara (jika ada dakwaan salah-laku) dengan wang berbillion ringgit yang telah disonglap beliau yang disimpan entah di mana. Wang 1MDB yang LESAP dan tidak dapat dikesan, jumlahnya berpuluh Billion ringgit.

    P/S: Ish..Ish.. si Bod*h’, serkap jarang lagi (terus memfitnah)! Macam mana dia tahu/yakin saya tidak hafal surah Yasiin (May 25,2016 6:50 PM)? Lagi satu, tak habis2 mengarut tentang isu ‘salam dan minta izin’ dalam blog. For God sake, a blog is not a HOUSE (rumah kediaman)! Memang sakit ment*l si Bod*h ni. Such a delusional person. Seram saya sebab si Bod*h ni boleh nampak segala-galanya tentang saya dengan pandangan mata hati ‘kepala hot*k’ (I am ‘reusing’ his favorite words) dia. Dulu ‘confident’ betul dia yang taraf pendidikan dia lebih tinggi dari saya, tapi hampeh! HINAAN dia berbalik kepada diri sendiri. Allah maha besar. Maaf Tun.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  32. malaysian1000000 May 26,2016 1:05 PM

    Salam,

    Sangat bersetuju dengan kenyataan doc j, di mana pembocoran maklumat kerajaan yang didapati mempunyai unsur salah guna kuasa seperti menggunakan dana dari syarikat luar bagi melangsaikan hutang kredit kad, menggunakan dana – dana awam untuk kelansungan fail business amatlah memalukan negara dan tidak wajar didedahkan oleh mana-mana individu.

    Kecurangan ini, perlulah diklasifikasikan sebagai hal dalaman kerajaan. Mana mana individu yang cuba membocor maklumat ini perlulah di cap kan sebagai pengkhianat.

    Jadi, dengan maksud di atas, saya sangat bersetuju atas langkah kerajaan mengambil tindakan sebegini dan dianggap wajar untuk mengelak nama Malaysia menjadi lebih terkenal. Kerana tiada pembela dan penegak kebenaran.

    Setuju dengan doc

    TQ

  33. wajaperak May 26,2016 10:02 AM

    Assallammualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan.

    Dr Jafri..

    Surat Al-Anfal Ayat 61

    ۞ وَإِنْ جَنَحُوا لِلسَّلْمِ فَاجْنَحْ لَهَا وَتَوَكَّلْ عَلَى اللَّهِ ۚ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

    Dan jika mereka condong kepada perdamaian, maka condonglah kepadanya dan bertawakkallah kepada Allah. Sesungguhnya Dialah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.

    Saya yakin anda orang yang jujur.Begitu juga dengan Puan Hajar.Saya rasa pertelagahan di antara kita cumalah ‘storm in the cup’.
    Namun sayugia barang harus diingat.
    Peperangan dan pertumpahan darah banyak bermula dengan kata-mengata,hina-menghina dan merendahkan di antara satu sama lain seperti tersebut di dalam Al Quran.

    Justeru,saya menyarankan kepada Dr Jafri untuk menggunakan kata-kata ajaib bila mengemukakan pendapat tentang najib..

    PADA PENDAPAT SAYA..

    Terima kasih Tun.

  34. cruze May 26,2016 8:54 AM

    Saya sokong 200% mofaham58…

    Asalamualaikum semua…giatkan usaha walau raja raja tidak simpati pada kita rakyat.

  35. mofaham58 May 26,2016 4:29 AM

    Assalamualaikum W.Wb.
    Tun yg dikasihi,
    Melihat dari perjalanan sidang parlimen bertarikh 24.05.2016, saya melihat dan mengamati melalui slot youtube, saya merumuskan bahawa dewan speaker dalam menjalankan tugas nya adalah memihak kepada kerajaan. Saya rasa perlakuan ini tidak menunjukkan satu sifat yang adil dalam melayani wakil parlimen dari pembangkang. Dan ini sudah saya lihat juga berlaku dalam sidang sidang parlimen sebelum ini.
    Pada sidang semalam Timbalan Menteri Kewangan Johari mulut bangkai telah mengesahkan satu perkara tentang kerajaan sedia ada. Pengesahan itu ialah bahawa kerajaan sedia ada adalah satu kerajaan yang sangat bodoh. Kenapa saya berkata begitu ialah kerana Johari mulut bau bangkai telah mengesahkan bahawa kerajaan yang ada ini hanya tahu tentang kebodohan kerajaan setelah perkara berlaku. Ini bermakna kerajaan sedia ada terlalu sangat bodoh. Setelah berlaku perkara buruk baru kerajaan mengatakan bahawa 1 mdb bukanlah satu perniagaan yang baik. Itu pun dengan banyak dolak dalik nya lagi. Kalau kerajaan yang pandai pasti kerajaan sudah membuat due diligent dahulu sebelum berbuat dan sudah mengantisipasi terlebih dahulu akan kalau perniagaan itu bukan satu perniagaan yang baik. Justru kebodohan mereka sebagai kerajaan maka layak lah mereka semestinya hilang kelayakan untuk menjadi sebuah kerajaan. Ini didedahkan dari mulut bau bangkai Johari sendiri. OLEH ITU UNDUR LAH SEMUA ORANG ORANG BODOH DI KERAJAAN. KAMU SEMUA INI TERLALU SANGAT BODOH….BODOH…BODOH…GOBLOK…GOBLOK…GOBLOK…BLOK ON…BLOK ON…BLOK ON…..
    Beberapa hari lalu ada pula seorang pak pandir yang membuat laporan polis melaporkan tentang Tun berhubung kata kata Tun tentang raja raja bagawa dengan keadaan sedia ada seakan akan raja raja juga sudah di kenakan house arrest. Yang seronok nya beliau mengatakan bahawa beliau membuat laporan tersebut atas kesadaran dan dasar hak nya sebagai rakyat biasa. Lebih kurang Citizen Declaration lah. Haah tahu pula sebagai rakyat… Jadi apa beza nya dengan deklarasi rakyat??? Bukan kah dekalrasi rakyat itu menyatakan apa yang terkandung di hati rakyat ? Sebalik nya sebenar nya beliau lah yang menjadi penghasut sedangkan Tun hanya menyatakan tentang kebenaran. Suka juga saya petik kata kata Tun “dia tu macam frog lah, jump here jump there” dan saya tambah and jump everywhere……
    Menurut kata Tun bahawa raja raja belum tentu boleh bertindak menurunkan Najibangkai kerana tiada dalam perlembagaan yang membolehkan agong berbuat begitu. Tetapi mengingat bahawa Malaysia adalah sebuah negara Raja Berpelembagaan. Dalam perlembagaan mengesah dan menegaskan bahwa Yang Di Pertuan Agong adalah orang paling tertinggi dalam negara. Pada hemat saya cukup dengan itu sahaja membawa implikasi bahawa kuasa terakhir ada di tangan Yang Di Pertuan Agong. Begitu juga dalam keadaan contoh seseorang yang sedang dalam hukuman di gantung sampai mati boleh mengemukakan permohonan rayuan kepada YDP Agong untuk di maafkan inikan pula perkara yang melibatkan rakyat jelata. Jadi menurut saya raja raja ada hak dan kuasa untuk menurunkan Najib bangkai juka kita membawa hujah berdasarkan fakta ini. Harap harap Tun dapat membuat renungan bersama tentang apa yang saya katakan.
    Semoga Tun dan keluarga sentiasa di berikan kesihatan oleh Allah SWT dan untuk dapat meneruskan satu perjuangan yang belum selesai.
    Wasalam.

  36. Sri Sense May 26,2016 1:03 AM

    Dear Tun

    News from Straits Times Singapore :

    BSI: Rise and fall of a century-old Swiss bank

    SINGAPORE (BLOOMBERG) – In 2010, BSI SA’s business in Asia was flying high.

    The Swiss private bank had increased its workforce in the region sixfold from the previous year after scooping up a third of RBS Coutts Bank’s Singapore employees. Its new Asia chief, Hanspeter Brunner, was planning to capitalize on that expansion by more than tripling assets under management for Asia’s rich.

    “This is a chance to build the bank that we always wanted to build,” Mr Brunner said in an interview in March 2010. On Tuesday (May 24), the business he helped develop came crashing down as Singapore and Switzerland confirmed the bank breached rules against money laundering.

    HERE IS A TIMELINE OF THE BSI’S RISE AND FALL:

    May 24, 2016: Singapore’s central bank orders BSI’s local unit to close, saying five years of inspections turned up “serious shortcomings” and “repetitive lapses” at the private bank ranging from poor due diligence to problems in risk management and internal controls. The Monetary Authority of Singapore also asks prosecutors to look into whether Brunner and other former BSI executives in the city state committed criminal offenses. No word from prosecutors on whether they will bring charges against the officials.

    Switzerland’s financial watchdog Finma finds that BSI violated rules against money laundering “through business relationships and transactions linked to corruption scandals” surrounding 1Malaysia Development Bhd (1MDB). Swiss attorney general opens criminal proceedings against BSI in connection with the suspected embezzlement of Malaysia’s state investment fund.

    Finma further authorizes Swiss private bank EFG International to proceed with plans to buy BSI at a reduced price and on condition BSI is dissolved. BSI’s chief executive officer, Stefano Coduri, resigns and a board member, Roberto Isolani, is appointed to replace him.

    March 2016: BSI says Brunner is retiring from the top job in Singapore. Bank reports that client outflows accelerated in the second half of 2015. Assets under management fell 16 percent to 77.2 billion Swiss francs ($78 billion) at the end of December.

    February 2016: EFG agrees to buy BSI from Brazil’s BTG Pactual Group for 1.33 billion francs in a deal that will create Switzerland’s fifth-largest private bank. EFG says the deal provides protection from 1MDB fallout.

    November 2015: BTG Pactual CEO Andre Esteves is arrested in connection with the bribery probe at state-controlled oil producer Petroleo Brasileiro SA. He resigns as the Brazilian bank’s bonds collapse, forcing BTG to sell assets to raise cash.

    September 2015: Italian insurance group Assicurazioni Generali SpA completes disposal of BSI to BTG Pactual.

    June 2015: Finma and Brazil’s central bank approve BTG Pactual’s acquisition of BSI from Assicurazioni Generali.

    March 2015: BSI agrees to pay a US$211 million penalty to resolve a tax probe under a US Justice Department program allowing Swiss banks to avoid charges by detailing their efforts to help Americans evade taxes.

    July 2014: Assicurazioni Generali agrees to sell BSI to BTG Pactual in a cash-and-share deal worth 1.5 billion Swiss francs, or $1.7 billion at the time.

    October 2011: BSI promotes Coduri, with the bank since 1989, to chief executive officer.

    2005: BSI establishes a subsidiary in Singapore.

    1998: Generali acquires BSI.

    1995: BSI opens an office in Hong Kong.

    1873: Banca della Svizzera Italiana is founded in Lugano, part of Switzerland’s Italian-speaking Ticino region.

    News can be found here :
    http://www.straitstimes.com/business/banking/bsi-rise-and-fall-of-a-century-old-swiss-bank

    Goodnight.

  37. malaysialover May 26,2016 12:54 AM

    We need Najib…for us to be united.
    I have never seen Malaysians from all walks of life, from all races and ideologies speak with one voice to save our beloved Malaysia. Najib made us do that..

    We also now realised we cannot take for granted, the peace and harmony, growth and prosperity, that we have enjoyed all these years. All that can be gone. Najib reminded us of that..

    We also need Dr Jafri (doubt he is a real doctor)…who challenged and insulted our intelligence, to wake us up..

    Kita patut bersyukur dengan apa yang kita alami sekarang ini, dengan adanya Najib, Dr Jafri dan yang seangkatan dengan mereka, yang telah menyedarkan kita..

    Bersatulah rakyat Malaysia…demi Malaysia..

  38. Dr Jafri May 26,2016 12:01 AM

    Hang Jebat Dedaka.

    You are a good showcase of a copy-pasta news server.
    Take order, send order.

  39. Dr Jafri May 25,2016 11:44 PM

    wajaperak. dan teman ‘Batu’-nya

    bila nak gencat senjata?

  40. Dr Jafri May 25,2016 11:41 PM

    malaysian1000000.

    Terima kasih atas ingatan anda. Tapi, saya bukan bukanlah (fan) kipas sangat dgn musik luar negara. Saya suka irama Nusantara.

  41. Dr Jafri May 25,2016 11:38 PM

    WandyCaswady.

    Israel ialah sebuah Start Up Nation yang berjaya, setakat itu kita akur dan patut contohi.
    Benjamin Nxtahu, pada 2015, telah ambil inisiatif memotong cukai sektor ekonomi yang produktif, mencetus pekembangan ekonomi Israel.
    Mungkin, setelah corong masuk GST dikenalpasti, kerajaan juga boleh turunkan cukai pada sektor yang berkenaan.

  42. Dr Jafri May 25,2016 11:29 PM

    umrancr.

    Saya setuju dengan tuan. Undang-undang sedia ada perlu dimanfaatkan sepenuhnya, sebelum peraturan baharu dipacak sewenang-wenangnya.

  43. Dr Jafri May 25,2016 11:26 PM

    musato.

    Terima kasih tuan. Sudah lama kita tak dengar penyampaian berhemah seperti tuan ini. Memang benar dan saya setuju, bahawa ketajaman aqal itu akan menentukan di seberang mana kita berada di dunia dan akhirat.

  44. Sri Sense May 25,2016 11:23 PM

    Salam Tun

    tok jangut, the question is why now? 🙂

  45. Dr Jafri May 25,2016 11:06 PM

    Saya setuju dengan pendapat blogger semua, yang khuatir apabila keistimewaan passport ditarik balik semata-mata atas dasar penganiayaan atau pemangsaan.

    Lebih menakutkan lagi, apabila pengaruh media sosial dimanipulasi menjadi pentas perbicaraan, contohnya dalam kes Anwar yang diaibkan satu dunia, walaupun dikenalpasti oleh mahkamah dia bersalah seperti yang dituduh.

    Manakala orang yang tidak bersalah pula, tapi didapati bersalah oleh Facebook dan cicipan Twitter, dan kemudiannya mendapati passportnya ditahan oleh Imigresen semata-mata kerana gossip, sudah tentunya ini satu penganiayaan yang tidak bertamaddun.

    Adalah tidak wajar, apabila kerajaan dilihat sebagai pembuli besar terhadap rakyat yang menentangnya sekalipun mereka membocor rahsia akaun bank, transaksi perniagaan, rahsia sulit Seri Paduka Baginda, ketenteraan, keselamatan awam dan sebagainya, sedangkan sudah ada OSA untuk menangani semua itu.

    Pelaksanaan undang-undang sepatutnya sudah memadai tapi, anihnya, tidak mampu membendung pembocoran rahsia kerajaan. Pastinya, ada ‘orang dalam’ yang tak sekufu dengan kerajaan atau ada ejen pembangkang yang menyeludup dan mencuri maklumat untuk dijual atau disebar ke media sosial.

    Menghalang rakyat seperti Alvin Tan, MatHias dan Khayrudin walaupun mereka dicop sebagai individu bermasalah, daripada mendapat suaka politik/kemanusiaan di luar negara adalah kejam dan tidak berperi kemanusian, dan tidak adil sama sekali. Kebebasan menyalur maklumat sulit kerajaan kepada pesaing, musuh, ejensi risikan, anasir subversif, komunis, White House, Israel, mossad, Singapura, dan kebebasan ini tidak ada kena mengena dengan keistimewaan untuk memiliki passport Malaysia.

    Kesimpulannya, kerajaan terlalu keras melaksanakan peraturan passport baharu ini, sedangkan tidak ada bahaya apapun sejak dari laporan WSJ mengenai 1MDB diterbitkan lama dahulu sehinggalah hampir tamat khidmat Obama.

    Saya fikir reaksi berlebihan (over-reaction) pihak kerajaan dalam isu passport ini sangat memalukan. Anda bayangkan, apa perasaan mahajutawan seperti Daim, Ananda, Robert Kuok atau Vincent Tan jika passport mereka ditahan, ketika cuba keluar negara untuk urusan perniagaan, atau untuk pindah wang, atau untuk bagi temuramah dengan media asing …

  46. WandyCaswady May 25,2016 8:32 PM

    http://www.aljazeera.com/news/2016/05/israel-yisrael-beitenu-party-join-coalition-160525071448070.html

    Assalamuaalaikum kpd semua yg islam dan pembaca terutamanya Dr Jafri dan rakan2 sahabat Malaysia yg Melayu Cina Indian Chindian dan lain2 lagi… Happy reading guys… Btw Yisrael Beitanu means Israel Is Our Home…

    Allahullam

    Jazakumullahhu khairan kathira…

  47. musato May 25,2016 8:24 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Dr Jafri,

    Pisau kalau digunakan untuk potong ayam haruslah. Tapi kalau pisau digunakan untuk membunuh orang haramlah.

    Pisau tak bersalah. Yang salah adalah cara penggunaannya. Pasport boleh dikatakan privilege kalau diberikan kepada Alvin Tan. Dan kita pun sokong kalau pasport dia ditarik balik dan dah kena tarik pun lama dulu.

    Tapi dalam bab 1MDB dan isu isu peribadi Najib, pasport dikatakan privilege atas sebab tak nak bagi kita kita ini bising dan menjelaskan kepada orang luar. 6 negara menyiasat berkenaan 1MDB?

    Isu ini melibatkan dunia. Pengubahan wang haram. Ia perlu dijejak bagi mengelakkan kegiatan pengganas jika kita melihat dari sudut pandangan dunia.

    Namun tidaklah kita katakan Najib terlibat dengan kegiatan pengganas. Walaupun Najib dikatakan ‘harmless’ tetapi dengan punyai kuasa sebagai Perdana Menteri dan membiarkan begitu saja kegiatan rakan rakan beliau melakukan kerja kotor seperti itu adalah tidak beretika dan boleh dikatakan tidak bermoral.

    Untuk menjadi Perdana Menteri yang hebat, kita perlu tajam. Kita tak boleh kata tak tahu dan hanya membiarkan orang bawahan buat kerja tanpa kita pantau.

    Najib pernah mengeluarkan kenyataan bahawa kangkung pun turun harga. Dan apabila ditanya, katanya pengawai dia kata begitu, jadi dia cuma menyampaikan apa yang disampaikan.

    Contoh kedua, Najib pernah mengeluarkan kenyataan media kita boleh selesaikan masalah perang dengan Sulu dalam masa 7 hari.

    Maksudnya, kita punyai kelengkapan dan rangkaian penjaga keselamatan negara yang hebat!

    Itu maksud panglima tentera apabila berbicara dengan Perdana Menteri dalam bilik sulit.

    Pada saya kenyataan media menyatakan jika perang berlaku kita boleh selesaikan dalam masa 7 hari tidak patut dikeluarkan oleh seorang Perdana Menteri.

    Maksud saya dari segi politik, ia masih tidak selesai sampai sekarang. Penculikan masih berlaku. Siapa yang malu? Malaysia.

    Memang pun perang sebenar selesai tak sampai 7 hari pun. Komando kita turun, Tun Mahathir pun turun bagi sedikit kata kata semangat secara langsug kat Lahad Datu tempoh hari.

    Najib? Oppss…Perdana Menteri tak payah turun. Faktor keselamatan.

    Lagipun dekat Bukit Sauk, Najib dah turun walau PM masa tu Dr M tak bagi turun. Berani Najib ini.

    Kerja kerja mengatakan pasport adalah privilege juga adalah kerja orang cerdik pandai Najib. Maka kita akan tengok bahawa air muka Najib sentiasa ceria. Kerana Najib telah diberi jaminan bahawa masalah yang dibawa oleh Tun Mahathir ini akan dikira selesai. Kenapa perlu risau dan gundah gulana?

    Kangkung pun turun harga. Pendapatan pun masyuk.

    Kalau tak boleh cari makan lagi di Malaysia, kita boleh balik kampung kita la.

    Terima kasih Tun.

  48. umranrc May 25,2016 7:07 PM

    Salam dan mohon laluan Tun.

    Saya rasa terpanggil untuk memberi komen tentang perenggan dibawah ini,

    “Pihak yang rasa terkurung kerana tidak lagi dapat menikmati keistimewaan pasport akibat kesalahan mereka sendiri yang berkelakuan buruk, berbahaya, pengganas, jenayah, subversif, sabotaj, memfitnah dan khianat terhadap negara mereka sendiri.”

    Ianya adalah sesuatu yang benar dan tidak dinafikan. Akan tetapi, jalankanlah perkara yang sepatutnya dijalankan dahulu yakni bawalah mereka yang disyaki kemuka pengadilan dan sekiranya didapati bersalah, ambillah tindakkan yang sewajarnya. Jangan main ikut suka menyekat tanpa saluran undang-undang yang betul.

    Dr. Jafri,
    Kita ni ada undang-undang, jangan kerana hendak menegakkan kemungkaran kita sanggup mengenepikan perkara yang menjadi tunjang penubuhan Negara kita ini. Bijaklah sedikit, terima kasih.

    Thanks Tun.

  49. wajaperak May 25,2016 6:50 PM

    Assallammualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan.

    WOW..Rasul Perempuan kita seorang yang AMAT BIJAK..
    Tun.
    Mengikut padangan mata hati saya RASUL PEREMPUAN kita ni Surah Yassin pun tak hafal..
    Tidaklah menghairankan Tun.Kerana..

    AJARAN AGAMA DIA BERBEZA DENGAN AJARAN AGAMA KITA..

    Terima kasih Tun..

  50. tok jangut May 25,2016 5:12 PM

    The Malaysian Federal Court in case of Govt of Malaysia v Loh Wai Kong (1979) 2 MLJ 33 has said that article 5 of the Constitution does not confer on a citizen a right to a passport. The government has a discretion whether to issue or not to issue, delay the issue of or withdraw a passport, for instance if criminal charges are pending against the citizen. The exercise of this discretion is subject to review by a court of law, as in the case of other discretionary powers. Hence, there is no right to a passport in Malaysia only a privilege.

  51. malaysian1000000 May 25,2016 4:57 PM

    Salam,

    Ada manusia bila terasa berada tinggi di atas puncak, terasa diri tu bijak sangat.

    Layan lagu band dari UK. Im a big fan. 🙂

    https://m.youtube.com/watch?v=qK-5xRWs_l4

    Dedicated to doc.

    TQ

  52. Hang Jebat Derhaka May 25,2016 4:30 PM

    Assalamualaikum,

    Swiss and Singapore Authorities had taken their action in the 1MDB probe. As of today, MAS (Monetary Authority Singapore) had ordered BSI Bank of Singapore to shutdown its operation.

    “In the case of 1MDB, the bank executed numerous large transactions with unclear purpose over a period of several years and, despite clearly suspicious indications, did not clarify the background to these transactions,” the Swiss regulator said.

    State-owned fund 1MDB president Arul Kanda Kandasamy has reiterated the possibilities of “massive fraud” and “collaboration from our side” over the US$3.5 billion worth of payments made to the ‘fake’ Aabar BVI.

    “What we cannot discount is there could actually be fraud… a massive fraud… and maybe there was collaboration from our side,” Arul Kanda reportedly told The Edge Financial Weekly in a cover story interview.

    Abu Dhabi-based International Petroleum Investment Company (IPIC) and Aabar Investments PJS had recently declared that they do not have any links with a British Virgin Islands-incorporated firm dubbed Aabar Investments PJS Limited (Aabar BVI).

    The Public Accounts Committee (PAC) in its report on 1MDB had also said there was no evidence that Aabar BVI, named Aabar Ltd in its report, had links to IPIC or Aabar Investment PJS.

    1MDB had paid RM4.24 billion (about US$1.367 billion) to Aabar BVI as security deposits in 2012, without the approval of 1MDB’s board of directors.

    Conclusion
    Kudos to Dr Jafri for being able to stay calm on this subject. In fact he could be thinking that all these 1MDB thing is made up by Tun. Probably he bought the idea that Tun is creating the 1MDB saga with the help of international authorities and regulatory bodies just to put his son as new PM.

    Keep calm, eat more dedak and vote for BN…. I kinda respect anybody who have the ability to do just that. Of course unless he seriously do know any nuts about stuff.

  53. amd trmz May 25,2016 4:28 PM

    HI NORDE

    Tun DR M bercakap bahasa tua, penuh kesabaran,
    Hamba bercakap bahasa muda, penuh amarah didada,

    Gelaran dibagi bagai tamparan dimuka,
    Agar sedar mereka tidak bermimpi lagi,
    Berapa ramai rakyat berduka,
    Mencari rezeki teramat sukar,

  54. Norde May 25,2016 3:21 PM

    Salam Tun Dan semua..selama ni saya cuma menjadi pembaca tetap tulisan tun..pandangan n buah fikiran tun. Membesar dlm era tun..merasai sendiri peristiwa 13 mei walau ketika itu masih kecil..tapi sejarah hitam itu x pernah terpadam Dari lubuk ingatan. Pendek cerita..saya membesar bersama Kuala Lumpur …apa yg saya paling hormat pada tun..walau Bagaimana tidak setuju tun pada sesaorang..tun tak pernah bagi gelaran yg buruk pada mrk..so kalau kita kata kita syg tun ..sokong tun kena ikut cara tun. ?

  55. STEVE8562 May 25,2016 2:32 PM

    I WOULD LIKE TO CAONGRATULATE 1MDB FOR THE FOLLOWING ACHIEVEMENTS

    1. CLOSED BSI BANK IN SINGAPORE
    2. WSJ WINS THE PULITZER PRIZE FOR REPORTING ON 1MDB SCANDAL
    3. HELPING THE COUNTRY ACHIEVE INTERNATIONAL RECOGNITION FOR THE 1MDB SCANDAL
    4. WASTING THE RAKYAT TAXPAYER MONEY

  56. Hajar May 25,2016 2:05 PM

    Salam Dearest YAB Tun,

    1. Only now (as a common citizen) I get to know that my passport is a privilege that can be taken away from me just by criticizing DSN (his personal scandals & bad administration) and 1MDB. In other words, only ‘para pembodek’ are allowed to talk to the foreign media / people and free to go overseas so that only nice stories/news about Najib’s regime are published.

    2. In the past, I believed that as long as I followed the laws of this country (of course I’m not a terrorist & I don’t owe any money to any organization; so far my record is clean), then I won’t have any problem leaving Malaysia.

    3. The situation in this country is now getting weirder and weirder under this regime…

    4. PM Najib @ Ah Jib Gor is now TRULY A DICTATOR. Three cheers for DSN & gang.

    P/S: It’s interesting to have ‘Dr. Jafri’ and ‘Wajaperak @ Zubir Othman’ to be in one room for a debate coz they have something in common…mesti berasap bilik…both are ‘bod*h-sombong’ like DS Nazri Aziz.

    Thanks Tun.

    *** May Allah S.W.T. bless Tun and family ***

  57. cruze May 25,2016 1:26 PM

    Datok johari ghani nak menafikan pulak bahawa kerajaan tak pernah kata bahawa 1mdb adalah perniagaan yang baik!
    1. Dulu para menteri pembodek kata 1mdb adalah untuk kesejahteraan rakyat dan menjana pendapatan negara spt glc yg lain.

    2. Kerajaan adalah pekataan para menteri yang back up najib, 1mdb dan jho lo habis2 an itu apa kah? Kerajaan atau kedai jual hand phone?

    3. Hingga sibuk para pembodek mengutuk usahaTun untuk proton, perwaja dan lain lain.

    4. Hingga sanggup buang Tun dan gantikan dengan Tun Lah jadi pengerusi ( harap maklum, sejak Tun Lah jadi penasihat, saya sudah tidak menggunakan minyak petronas lagi)

    5. Hingga sanggup menuduh perniagaan 1mdb tidak menjadi @tidak untung kerana mulut celupar Tun kami.

    6. Apa cerita ni, berdolak dalik?

    Datok johari juga memberi garis panduan punca kegagalan kerana kelemahan dan konsep hutang dahulu baru busines!

    1. Baru nak mengaku, bagaimana pembodek2 spt hishammuddin, salleh kruak, nazri, mas ermiyati, bapak dafi, shahrizat, adenan pendek, nurjazlan, ahmad maslan, azalina dan shahril ( ini empat orang yang telah memalukan negeri johor hingga di lihat menteri yang berasal dari johor semuanya bodoh kah?)

    2. Kalau begitu datok! siapakah penasihat 1mdb yang datok anggap bodoh urus tadbir syarikat? Najibkah, jholokah, nik faizalkah, shahrulkah, arulkandakah.

    3. Jika sudah tahu urustadbir lemah, mengapa pihak polis tidak menangkap dan mencari nik faisal dan shahrul?…malah najub yang di persalahkan.

    4. Mengapakah pasport shahrul, jholo dan nik faisal tidak di tahan oleh yang berkenaan.

    5. Mengapakah bekas cid buat lapuran polis ke dua.

    6. Mengapakah kementerian kewangan singapura arahkan agar bsi di tutup walau masih dalam siasatan kerana kaitan 1mdb jikq 1mdb ini benar perjalanannya

    7. Mengapakah ceo bsi di swis rela hati meletakkan jawatan kerana kaitan 1mdb jika 1mdb ini benar perjalanannya.

    8. Mengapakah najib kata jholo tidak perlu di siasat dan di panggil

    9. Mengapakah bebanan hutang 1mdb kementerian kewangan malaysia mahu bayarkan (ini masaalah ni, duit negara)

    10. Mengapa agong tidak mahu menerima kunjungan Tun.

    11. Ahhhhhhh malas nak tulis apabila ag kata najib tak salah…..dah tahu jawapan ag dan ketua cari makan yang seorang itu.

    Asalamualaikum semua rakyat malaysia, Agong, Raja raja, Tun Mahathir dan isteri…mengapa Tan seri muhyidin sepikan diri sekarang?….Tolonglah Tan seri berbuat sesuatu

  58. wajaperak May 25,2016 12:57 PM

    Assallammualaikum Tun.
    Mohon ruangan.

    Saudara Daeng.
    Dr Jafri bukan Dr Sampah malah spesis dia jenis yang amat merbahaya.
    Apabila Amerika menyerang umat Islam secara fizikal,mereka juga mendera umat Islam secara psikologi.

    Mereka amat benci dan dendam dengan kita.
    Apa yang mereka buat ialah mereka membuat rancangan tersusun untuk melemahkan pegangan kita.Selain menanam ‘plant’ orang-orang macam Dr Jafri,sistem pendidikan juga dicabul sedemikian rupa oleh orang-orang yang serupa.

    Ambillah pengajaran ketenteraan kami.
    Apabila berperang dengan musuh,kawan dan lawan menjadi kabur.
    Untuk mengelakkan terbunuh rakan sendiri,satu identiti mesti di establish.

    Halt.Who goes there?
    A muslim.
    Password?

    ASSALLAMMUALAIKUM…

    Terima kasih Tun.

  59. wajaperak May 25,2016 12:50 PM

    Assallammualaikum Tun.
    Mohon ruangan.

    [Dr Jafri
    Mungkin juga cemburu dengan PakLah yang bebas tenang senang dan lenang di Melbourne]

    Bagaimana ?Tun Abdullah sanggup bebas tenang senang dan lenang??
    Bagaimana ?

    1) Berapa banyak pencen dia yang memampu dan membolehkan dia bersenang lenang?

    2) Di mana suara hati dan nuraninya??

    Mengikut ajaran agama kami jika seorang muslim menderita kerana kezaliman maka keseluruhan umat mesti ikut merasa penderitaannya.

    BAGAIMANA DENGAN AJARAN AGAMA DR??

    Terima kasih Tun.

  60. wajaperak May 25,2016 12:44 PM

    Assallammualaikum Tun.
    The moment salam have become ‘redundant’ that is the time Allah wrath is close.
    Allah upmost benevolence name is SALAM.

    Saya mohon ruangan Tun..kenapa?
    Kerana syukur dan berterima kasih kepada Tun.

    [Dr Jafri
    The passport ruling is a normal security procedure, and the real issue is not that it is bad but for those who intend to go overseas and sabotage the Malaysian economy, these are the ppl who feel their limbs amputated and mouths wide shut]

    Quis custodiet ipsos custodes?

    Terima kasih Tun.

  61. faridina May 25,2016 11:52 AM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Menurut sumber yang tidak boleh dipercayai dari Jabatan Pendaftaran Negara terdapat penurunan yang merisaukan merunsingkan mencemaskan terhadap pendaftaran nama NAJIB bagi bayi yang baru dilahirkan dalam tahun 2016 manakala nama paling top digunakan ialah DRJAFRI.

    Hari ni apa sahaja yang buruk berlaku di Malaysia dan seluruh dunia adalah disebabkan Najib.

    Semalam memandu dari Shah Alam ke JB mata kami sakit melihat cengkaman kuku besi Najib terhadap PLUS mana taknya dari Ayer Keroh menuju Pagoh di sepanjang lebuhraya rumput panjang-panjang dan lalang dah macam padi tunggu masa untuk dituai! Najib nak tunjuk pada Din Pagoh siapa betul2 power sampai rumput dan lalang pun dia boleh arah Plus jangan potong. Harap2 orang2 Plus baca blog ni dan berani langgar larangan Najib demi kesejahteraan pengguna lebuhraya.

    Najib pergi Sarawak baru2 ni helicopter terhempas..
    Pergi Europe baru2 ni kapalterbang Mesir terhempas..
    Bila balik Malaysia nanti dua kerusi parlimen dia pulak bakal kena rampas dengan pas..
    Ini bukan bererti kemenangan pas tapi ini kemenangan rakyat yang banyak hak dan keistimewaannya telah dirampas..

    Hidup Tun berdua! Tapi mana Tun Daim………Diam.

    Wasalam Tun.

  62. amd trmz May 25,2016 11:41 AM

    “AKU TAK BOLEH LUPA MACAM MANA SEORANG PERDANA MENTERI SANGGUP MENYAMAN RAKYATNYA HANYA KERANA SEBIJI BELON” ANGKUHNYA DIA!

    Tun sanggup dipenjarakan, dah macam-macam tun buat. Namun Nejib tetap menunggu selasa yang sempurna untuk menyaman. Saman Rakyat sudah… Tak gitu DATUK DR JAFRI @ DR RUSHDI A.S.#,S.#.I.T,P.J.K banyaknya pangkat hang,berapa banyak dedak nejib bagi… Kami sengsara dengan GST ni, jangan dok buat main!

  63. ismadi May 25,2016 11:40 AM

    Salam Tun,

    Nampaknya konspirasi Kerajaan semakin menjadi jadi.

    Pemegang jawatan dalam Politik, Pentadbiran dan Pelaksana semua nya telah menjadi caca merba akibat kes besar 1MDB yang menghilangkan wang 1MDB entah ke mana.

    Oleh itu, perjuangan mestilah di teguhkan lagi untuk mengusir lanun moden yang menduduki tampuk pemerintahan negara.

    Apabila Singapura menutup cawangan BSI di Singapura, tidak ada pula Menteri Menteri Kerajaan Najib yang memberi komen.

    Dan Najib untuk sekali lagi lari daripada menjawab pertuduhan di sessi Parlimen. Alasan : entah apa apa.

    Sekian.

  64. tok jangut May 25,2016 11:11 AM

    Ha! Ha!

    Like me, Mahathir is also calling Najib his hero.

    Welcome to the club.

  65. Dr Jafri May 25,2016 10:41 AM

    KEISTIMEWAAN BUKAN SATU HAK

    Sekali lagi kita lihat kempen untuk DUNGUKAN RAKYAT (DR) ditingkatkan lagi melalui isu pasport oleh pihak tertentu sebab mereka rasa tertekan kerana tidak dapat lari ke luar negara. Sebenarnya tatacara pasport ini turut terpakai di negara maju seperti UK* dan US, malahan di sana peraturan adalah jauh lebih ketat lagi.

    Pihak yang rasa terkurung kerana tidak lagi dapat menikmati keistimewaan pasport akibat kesalahan mereka sendiri yang berkelakuan buruk, berbahaya, pengganas, jenayah, subversif, sabotaj, memfitnah dan khianat terhadap negara mereka sendiri.

    Mereka harus akur, untuk nikmati sesuatu keistimewaan, mereka harus buktikan terlebih dahulu yang mereka itu layak dan berhak. Ini di bawah kuasa seliaan dan budibicara KP Imigresen. Jumpa saja beliau untuk rundingan kalau ada masalah pasport.

    Hatta, orang Islam bila berpuasa pun boleh batal, kalau tak ikut syaratnya. Inikan pula pasport. Justeru, seperti nikmat berpuasa, terlucutnya barakah itu akibat dari melanggar hukum dan peraturan yang telah ditetapkan. Orang yang dilucutkan keistimewaannya perlu muhasabah diri dan insaf serta kembali ke jalan yang benar.

    *

    CONTOH: The Home Secretary has the power to withdraw or refuse to issue British passports under the royal prerogative. Additionally, the Counter-Terrorism and Security Bill of 2014-15 made it easier to seize passports and exclude British nationals from the UK, while the British Nationality Act 1981 includes provisions for stripping British citizens of their citizenship (in some cases rendering them stateless).

  66. Sri Sense May 25,2016 10:10 AM

    Dear Tun

    PAS gesa pembangkang tidak mudahkan BN menang PRK

    PETALING JAYA: PAS berharap parti pembangkang lain yang tidak sudi membantu parti Islam itu pada PRK di Sungai Besar dan Kuala Kangsar tidak menyusahkan usaha mereka untuk merampas kerusi Parlimen itu.

    Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man juga percaya tiada sesiapa pun dalam kalangan pemimpin pembangkang ingin terus melihat Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan pemimpin BN lain membuat pelbagai kenyataan.

    “Saya percaya tiada siapa di kalangan pembangkang yang ingin terus melihat bagaimana PM dan pemimpin BN membuat kenyataan seperti ‘GST diterima rakyat’,” katanya dalam satu kenyataan di Facebook, hari ini.

    Tuan Ibrahim berkata, jika dilihat cara BN berkempen pada PRN Sarawak, beliau percaya dua PRK yang akan menjelang ini menyaksikan satu pertempuran sengit antara BN dan PAS.

    – Atleast they are honest with I DON’T LIKE BN 🙂

    News can be found here :
    http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2016/05/25/pas-gesa-pembangkang-tidak-mudahkan-bn-menang-prk/

    Goldman Sachs getting the cold shoulder

    KUALA LUMPUR: From being a top player in the bond issues, share offerings and mergers and acquisitions market in Malaysia, Goldman Sachs now finds itself being cold-shouldered.

    Even Khazanah Nasional Bhd did not invite it to bid for work arranging a USD750 million bond sale in December. Goldman Sachs was last invited to bid on a Khazanah bond issue in 2012, though that mandate eventually went to CIMB, Deutsche Bank and JPMorgan.

    Goldman Sachs has been cold-shouldered by potential clients concerned about negative publicity from its dealings with 1Malaysia Development Bhd, the state investment arm whose dealings are now the subject of probes in at least six countries.

    Bloomberg data shows that work advising Malaysian clients on mergers and acquisitions, share offerings and bond issues has all but evaporated over the past few years.

    So far this year, according to a Bloomberg report, Goldman Sachs ranks third for mergers and acquisitions in Malaysia.

    The US bank is advising two foreign companies – Skyscanner Ltd. in the UK and Garena Interactive Holdings Ltd. in Singapore – in which Khazanah bought minority stakes.

    – Quote of the day “You know my name, not my story. You’ve heard what I’ve done, but not what I’ve been through.” 🙂 ORI quote by Jonathan Anthony Burkett, Neglected But Undefeated.

    News can be found here :
    http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2016/05/25/goldman-sachs-getting-the-cold-shoulder/

    Have a nice day!

  67. Aktivis Islam May 25,2016 8:27 AM

    Salam Tun,
    Saya takde apa2 nak komen. Put more pressure to rakyat, show them who is the boss/god. Cuma nak ingatkan fellow commenters here, abaikan najib’s cyber army (dr. jafri etc) and focus on Najib here please. All the best.

  68. daeng May 25,2016 6:51 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Ya saya setuju dengan Ahalimr bahawa “Dr” Jafri tu adalah doktor falsampah.

    Kita sedia maklum “Dr” Zahid Hamidi juga seperti doktor falsampah.

    Gaya bahasa Jafri ni sama dengan Zahid. Jangan-jangan orang yang serupa???

    Begitu juga gelaran “datuk” sekarang banyak yang palsu dan tiada nilainya.

    Wassalam.

  69. malaysian1000000 May 25,2016 12:11 AM

    Salam,

    Kepada warga SB dan KK.

    Kami rakyat Malaysia yang belum berpeluang untuk mengundi minta jasa baik tuan/puan untuk memilih “WAKIL RAKYAT MALAYSIA”, bukanlah wakil parti.

    Menangkanlah “WAKIL RAKYAT MALAYSIA” ini untuk membolehkan 2 orang ini menjadi wakil kepada suara – suara kami di dalam Parlimen.

    Saya yakin dan pasti kebenaran jua akan dicungkil, dikupas untuk menjadi penerang kepada kami semua rakyat secara amnya.

    Tanpa mengira kaum, latar belakang, keturunan menangkanlah “WAKIL RAKYAT MALAYSIA” ini.

    Sokonglah “WAKIL RAKYAT MALAYSIA”

    TQ

  70. umranrc May 24,2016 11:46 PM

    Salam Tun,

    Sedikit tentang ‘Federal Constitution’

    =/ FUNDAMENTAL LIBERTIES

    Liberty of the person

    5. (1) No person shall be deprived of his life or personal liberty save in accordance with law.

    (2) Where complaint is made to a High Court or any judge thereof that a person is being unlawfully detained the court shall inquire into the complaint and, unless satisfied that the detention is lawful, shall order him to be produced before the court and release him.

    (3) Where a person is arrested he shall be informed as soon as may be of the grounds of his arrest and shall be allowed to consult and be defended by a legal practitioner of his choice.

    (4) Where a person is arrested and not released he shall without unreasonable delay, and in any case within twenty-four hours (excluding the time of any necessary journey) be produced before a magistrate and shall not be further detained in custody without the magistrate’s authority:

    Provided that this Clause shall not apply to the arrest or detention of any person under the existing law relating to restricted residence, and all the provisions of this Clause shall be deemed to have been an integral part of this Article as from Merdeka Day:

    Provided further that in its application to a person, other than a citizen, who is arrested or detained under the law relating to immigration, this Clause shall be read as if there were substituted for the words “without unreasonable delay, and in any case within twenty-four hours (excluding the time of any necessary journey)” the words “within fourteen days”:

    And provided further that in the case of an arrest for an offence which is triable by a Syariah court, references in this Clause to a magistrate shall be construed as including references to a judge of a Syariah court.

    (5) Clauses (3) and (4) do not apply to an enemy alien. /=

    Above are the exact excerpts from our Constitution. From clause 5 (1), our liberty is guaranteed. What does this means? You are free to do whatever, go wherever as long as you do not break any laws. If you do, then it is the government’s right to remove your liberty.

    Mmm…. without proper court proceedings, if one is being denied his or her liberty, then we’re looking at breaking the most fundamental laws of Malaysia. A good example is this issue on the passport.

    I simply do not understand this…. where are we heading Tun? The rest, any idea?

    Thanks Tun.

  71. Dr Jafri May 24,2016 10:30 PM

    Tun benar-benar terkesima dengan isu pasport ini. Macam rasa nak menitik air mata. Saspen tak terucap, hanya amarah makin menyala-nyala.
    Mungkin Tun rasa terpenjara pada skala makro ketimbang apa yang dialami Anwar.
    Mungkin juga cemburu dengan PakLah yang bebas tenang senang dan lenang di Melbourne.

    Macam-macam bermain di fikiran Tun. Seriau pun ada.

    Aduhai. Asalkan tidak berjiran dengan si Anwar tu pun sudah kira baik. Please Najib, please.

  72. ahalimr May 24,2016 9:43 PM

    Baca komen kawan2 yg bergelar dr dalam blog ni seronok juga. Saya tak tahu la dr ni medical doctor atau PHD. Kalau med dok ok la sebab dunia mereka banyak dihabiskan di hospital jadi tak banyak masa nak bergaul dgn dunia luar. Tapi kalau yg komen tu dr falsafah maka amat malang sb cara bercakap dan berfikir sama dengan ahli UMNO kat kampong yg bersekolah setakat darjah enam. Sedih betul. Berkaitan dgn 2 PRK Tun menyatakan kalau di biar PAS saja bertanding mereka mungkin akan beri kemenangan percuma pada BN. Bagi saya kemungkinan ini berlaku amat tipis tapi saya rasa PAS lebih berminat untuk memecah undi pembangkang bagi membolihkan UMNO menang. Jadi pada penyokong PAS cuba lah renong dan fikir kenyataan2 yg di buat olih Hadi Awang dan Menteri Besar Kelantan dalam beberap bulan ini.

    Hadi Awang
    1) Kita bertanding dlm PRU bukan untuk tawan Putrajaya – masok untuk bersukaria sb nak gi berseronok kat konsert rock haram.,agaknya la.
    2)Walaupun kita pembangkang kita tak menyerang tapi menerang dan kita sanggup jadi penasihat kepada Putrajaya – ingat gaji penasihat najib lagi tinggi dari menteri tau.
    3) Saya tak benci orang UMNO tapi saya benci UMNO – dengan kata lain kalau lori najis langgar dia, dia akan marah lori tu dan bukannya pemandu.Lebih kurang mcm tu lakan. Maklum la lori tu najis tu bolih jalan sendiri macam dia balih bergerak sendiri tampa perlu ahli dan pemimpin. Jahat betul binatang UMNO ni ya sebsb merosakkan ahli dan pemimpinnya..
    4) Kita bolih berkerjasama sebab manusia bolih bertaubat – jangankan bertaubat, sampai hari ni najib tak pernah mintamaaf pada rakyat mala terus berbohong dengan berbagai alasan bangang. Kalau ada rakyat yg tak maafkan Tuahan terima ke taubat.
    5) Kalau nak bertanding dalam PRK ukur baju di badan sendiri – PAS bertanding di Serawak dia ukor baju di badan sapa badan najib kut.

    MB Kelantan
    1) Haram membuat fitnah pada pemimpin – bagi dia semua bukti yg ada dongeng belaka
    2) Saya telah berjumpa menteri zakat/golf di JPM dan Putrajaya serius untuk laksanakan hukum hudud – naif bebenar MB ni.

    Harap pegundi di dua PRK ini akan berfikir betul sebelum memangkah. SELAMAT MENGUNDI dan rakyat di seluroh negara meletak harapan kepada anda untuk memberi masage yg jelas pada najib dan barua2nya.

  73. musato May 24,2016 8:34 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Semalam saya mimpi paling indah masa tidur. Ingat nak sambung mimpi balik, tapi apakan daya pukul 3 pagi dah kena bangun pergi kerja.

    Bukan nak cerita saya bangun awal, tapi saje nak beritahu orang orang kaya dan orang kerajaan, rakyat kat bawah ini bukan malas, bukan kurang berusaha sampai nak ambil orang asing.

    Saya mimpi Tun dan Tun Siti datang ke rumah orang tua saya dan bermalam bersama sama keluarga saya.

    Tun dan Tun Siti tidur dalam bilik tiada penghawa dingin (kesiannya). Saya tanya kenapa tak beritahu nak datang, kalau tidur rumah saya, boleh tidur selesa sikit.

    Namun Tun dan Tun Siti tak mengeluh, malah berjalan jalan berdua mencari tempat sarapan pada esok paginya.

    Itulah ingat nak sambung mimpi lagi…tapi masa tak mengizinkan.

    Terima kasih Tun.

  74. sudin May 24,2016 4:25 PM

    Assalam Tun.

    Najib memang hebat dan berani!!!
    Right Dr Jafri???

    Si doktor ni samada teringin sandat dedak atau dah termakan dedak….
    Right Dr Jafri???

    Please don’t play kiddo game here like “tok jangut”.

  75. faridina May 24,2016 4:10 PM

    Assalamualaikum Dearest Tun,

    Obviously the citizens now have in their possession “The Passport” to bring Najib Shit Every Where DOWN!

    Wasalam Tun.

  76. malaysian1000000 May 24,2016 3:44 PM

    Salam,

    To doc j,

    Ok, fine doc. You can always be right. But i suggest, its better you tell your “Raja” please update their status daily. Dont just put there “tiada halangan”.

    That mean your “Raja” using the power given suka hati. Fiduasary? No? Tell people who allow to travel overseas or Sarawak.

    In this Malaysia situation, dont let people waste their hard earn money just to be blocked at the airport.
    Please update your Immigration status daily. Ok? In this case i wont tell you my parents given name. Sorry.

    I hope at least they got their ticket money back. LOL

    TQ

  77. sibotak May 24,2016 3:14 PM

    The shot down of MH 17 is a shot down of Malaysia Sovereignity and the lost of MH 370
    Till today our Government under Najib ruling still do not have the right answer
    And these is at our our very own backyard
    Yet our Govt still rely on foreign expertise
    Unlike the Sept 11 , US Govt can quickly and firmly pick on the wrong doers

    What is Najib ability to serves the Sauds to encounter Terrorism ?

  78. sibotak May 24,2016 2:57 PM

    Just because you criticise yr Leader that does not give any Authority
    The right to disallow Rights to travel

    So who gives Najib the right to travel
    When himself was attached with many illegal doubthful questions

    He certainly fooled Malaysia ,UMNO member , The Judiaciary system of Malaysia
    When himself chicken out the relevant investigations

    His 2.6 billion sounds near to 1MDB loses than his confession of the Sauds Donations
    As in The Eye if the Dead Saudi donor
    Najib is Untrusthworthy
    Money meant to forward to attempt to terrorists movement
    What does Najib do exactly ? NOthing is known on terrorists
    Spending luxuriously for his Family
    That is much physically seen and known
    His step Son ,his Daughter marriage more than Malaysia Sultan can afford
    The Donators Sauds Family members must have arouse a protest if the dead sponsors did sponsors to Najib
    It is common sense
    Its a lot of money not say to us even to the Rich Sauds family

    Najib belittle us Malaysia ,The Malaysia Law of coming with such a Crapz
    Even BIll Gates will be a Fool to donates such a huge sum of money
    No wonder none of the Sauds family raise No voice of protest as probably they also know theses donations doesn’t exists

    Only a Fool can understand . It implies to those UMNO member today

  79. Dr Jafri May 24,2016 2:55 PM

    The passport ruling is a normal security procedure, and the real issue is not that it is bad but for those who intend to go overseas and sabotage the Malaysian economy, these are the ppl who feel their limbs amputated and mouths wide shut.

  80. YouCanDoBetter May 24,2016 12:05 PM

    1. There was a time (think it was Dr M’s time and prior) when we went abroad and were proud to be Malaysians.

    2. In the last few years, when we went abroad, we have been ashamed. So many unresolved ‘mysteries’ that other people in the world know about. Corruption, MH370, MH17, 1MDB, conservative Islam, etc. etc.

    We join in with the negativity. But I suppose now, at this juncture, Malaysians will need to sing fake praises. Where’s our dignity? Our integrity? Completely gone.

  81. zulu May 24,2016 10:56 AM

    Najib is selling malaysian resources to foreign entities behind the screen to balance the damage he did so far. Soon Malaysia may return to foreigner’s hand i.e., Malaysian govt will be controlled and obliged to act according to their wish. By creating a picture of prosperous future, Najib and his family thinks they can escape from their wrongdoings.

  82. dukuhead May 24,2016 10:21 AM

    Tun, foreign funds are massively selling malaysian stocks sending the KLCI spiraling downwards in the past few weeks. Now with oil prices still in the doldrums, the 1MDB scandal is the last thing that this country needs. The way i see it, if najib’s party loses in the coming by-elections, the dissenters within UMNO will have a stronger voice to oust najib before the next PRU. so much is at stake here, Tun. It is so sad that it has all come to this. We can only hope for the best outcome. So long as najib is adamant to stay on as PM, he will bring the country down to its knees – with him.

  83. RapidKL May 24,2016 9:56 AM

    Saye setuju dgn tindakan Tun memberi info dlm blog chedet ni..blog ni diikuti oleh pelanggan/pengguna media atas talian dalam & luar negeri..

    Banyak manfaat sebenarnye setiap artikel yang diterbitkan dalam 2 versi. Kita sbg warganegara malaysia dapat memahami isu semasa dalam negara dengan lebih baik & Tun sendiri menulis dalam bahasa yg mudah difahami.

    Jadi kite sbg rakyat malaysia sgt jelas bahawa bila Tun dituduh mensabotaj kerajaan @ menggulingkan kerajaan, kita tahu bahawa perkara itu adalah tidak benar.

    Saya berkeyakinan bahawa bilangan ‘pembaca senyap’ (silence reader) adalah di luar dugaan. Ia lebih kurang dengan jumlah pengundi senyap (silence majority) yang begitu ramai bilangannya.

    Blog ini juga menyumbang kepada pencapaian bilangan penyokong Deklarasi Rakyat (DR). Itu pun, mungkin ramai lagi yang terpaksa untuk tidak menandatangani Deklarasi Rakyat atas sebab-sebab yang kita semua faham terutama para penjawat awam.

  84. Daniel Noor May 24,2016 8:18 AM

    Salam Tun,

    You only have to declare ‘ I Will Die For Najib ‘ and your Bankruptcy case will be withdrawn and you will be able to travel freely all over the world. This is what the Ketua Bahagian Kepong did. No need for him to die for his religion nor his family honor. He just have to die for Najib only.

    And I am sure many UMNO members who amassed millions and without having to pay tax travel freely too. All these people already declared to die for Najib.

    Those law abiding citizens who slowly and painfully paying their taxes since decades back even if the amount are small are stopped from travelling abroad. Their children have no chance to bring their parents who are already in the 60s and 70s to nearby destinations all because their parents never declare to die for Papa Najib and Mama Rosmah.

    The DG of Income Tax rather prefer to polish Najib than to consider the plight of these Senior Citizens.

    The DG have no Wisdom nor Compassion. He only knows ‘ Saya Yang Menurut Perintah ‘ to please Najib.

  85. rimba.emas May 24,2016 12:04 AM

    Salam Tun.

    1. Bercakap melalui media dalam negara diharap tersiar kepada media-media tempatan. Bercakap kepada media asing hanyalah untuk santapan pembaca-pembaca media asing.

    2. Pendekatan sekarang merampas pasport antarabangsa milik seseorang yang melaporkan hal-hal yang tidak baik berlaku dalam negara Malaysia bukanlah satu halangan menutup kebenaran.

    3. Lagi pun menggunakan media arus perdana dalam negara atau luar negara juga seperti ‘chedet’ kita ni bukanlah satu usaha yang 100% berkesan.

    4. Melalui media ini ibarat memberi tahu maklumat untuk disebar kepada pembaca-pembaca dan lebih kepada berapa ramai pembaca yang ambil peduli.

    5. Jelas yang berani bertindak lebih jauh dan golongan-golongan di kenali aktivis atau bertindak secara terbuka mudah di kenakan tindakan.

    6. Justeru dinasihatkan supaya pendekatan secara terbuka tidak digalakkan kerana pihak pembantah akan bersedia dengan berbagai halangan.

    7. Pihak luar negara terutama pihak penguatkuasa atau penyiasat antarabangsa terutamanya badan bertindak jenayah yang terdiri berbilang bidang kuasa adalah sepatutnya menjadi tempat di ceritakan.

    8. Sebab ajensi ini kadang-kadang memberi pelindungan kepada yang berani membuat aduan daripada perkumpulan jenayah haram.

    9. Malah dalam agama Islam sendiri Allah s.w.t melalui Rasulnya supaya berdakwah mengikut tempat, kesesuaian dan golongan yang ditemui.

    10. Contohnya tidaklah bertepatan kalau kita membicarakan soal menolak harta benda kepada golongan miskin. Membicarakan soal keseronokkan di tempat kematian. Begitu juga sebaliknya persoalan kesedihan dan kematian di majlis suasana kemeriahan.

    11. Tun berani bertindak memerlukan seseorang yang berani menegakkan kebenaran tampa boleh dibeli dengan wang dan jawatan.

    12. Kalau manusia gagal menanggani manusia yang menolak kebenaran maka kepada Allah s.w.tlah patut kita kembali memohon pertolongan dengan kita sendiri mematuhi apa yang diperintahkannya.

    Wallahua’lam.

  86. KK May 23,2016 9:27 PM

    Najib may use his authority to stop people from going a broad but he can’t stop our heart and mind. The world is watching on him.

  87. SHAMe May 23,2016 8:42 PM

    I don’t think DSN is stoppable. He’ll continue to get everything going for him by bribing those in charge. I doubt he’ll be defeated in the next general election as well. I hate to sound pessimistic, but that’s just how I feel. All of our efforts would be in vain. But that doesn’t mean we should stop trying. It would be great to see him stand before a court of law for all his wrongdoings, but it seems like a wishful thinking.

  88. Sri Sense May 23,2016 8:02 PM

    Dear Tun

    Yup, you’re right. We are told by the government that they have the authority to pull anyone’s passport because it is “a privilege”, not a right. Wicked. 🙂

  89. musato May 23,2016 7:04 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Harap Najib tidak berniat memberi rasuah apabila mengumumkan berpuluh juta dilaburkan untuk Pasar Payang, Terengganu dan juga apabila beri penghargaan tokoh ulama Terengganu kepada Tokku Paloh yang diterima oleh generasi ke-4 sayyid, iaitu Sayyid Abu Bakar Sayyid Abdullah.

    Saya mengucapkan terima kasih kerana Datuk Seri Najib sudi memberi penghargaan kepada tokoh ulama Terengganu tersebut di atas jasa beliau yang amat besar.

    Seperti mana saya pernah maklumkan kepada semua bahawa penyelesaian ekonomi Malaysia pada 2008 diperolehi semasa saya berada di kawasan kelahiran Tokku Paloh (bila mana saya berkali kali mengatakan tidak tahu pasal ekonomi apabila didesak berulangkali oleh Tun Mahathir di dalam blog chedet ini) – masalah ekonomi ini telah didiamkan semasa pentadbiran Pak Lah.

    Malah saya juga maklumkan berkenaan perkara dari mana penyelesaian tersebut berlaku di dalam blog 1Malaysia.com dan saya tuliskan di bawahnya “tidak perlu disiarkan”.

    Namun ia tetap disiarkan untuk bacaan awam. Mungkin kerana saya telah memberi pasport/kuasa kepada Datuk Seri Najib sebagai Perdana Menteri ke-6 di dalam kenyataan saya itu.

    Namun begitu apabila saya dimaklumkan bahawa terdapat pelanggaran kuasa sebagai Perdana Menteri/Pemimpin Rakyat saya telah meminta Tun Mahathir jelaskan di dalam blog chedet ini apakah ia adalah kesalahan berat mahupun biasa biasa sahaja – mengenai 1MDB.

    Saya perlu tahu dan perlu dijelaskan apakah yang berlaku.

    Saya telah mengambil keputusan untuk menarik balik pasport Datuk Seri Najib sebagai Perdana Menteri ke-6 Malaysia.

    Terima kasih kerana memberi penghargaan kepada Tokku Paloh. Dan harap ia bukanlah dengan niat rasuah.

    Sesuatu yang tak elok jika niat tidak baik disertai dengan perbuatan lebih lebih lagi terhadap Wali Allah yang dijanjikan oleh Allah bahawa kekasihNya tidak pernah mati.

    Dosa kepada rakyat malah jika tidak mampu berlaku adil dalam memerintah amat pedih balasanNya.

    Datuk Seri Najib, ada perkara tidak boleh dibalikkan semula. Zalim kepada rakyat adalah salah satunya.

    Semoga kita ditunjukkan ke jalan yang benar.

    Allah Maha Adil.

    Terima kasih Tun.

  90. The Hidden Secret May 23,2016 6:40 PM

    Salam!

    Di Amerika Syarikat sesiapa pun bebas untuk mengutuk Obama tanpa ada rasa takut. Tak ada pun Obama larang sapa2 keluar negara.

    Negara komunis Malaysia ni.

  91. musato May 23,2016 6:34 PM

    Wau! Wah! Hebatnya!…

Leave a Reply