TOTAL VISITORS FROM 2008:

MUKHRIZ AND ME 92

1. Najib’s henchmen are fond of saying that I want to remove Najib as Prime Minister is because he did not promote my son, Mukhriz, to be Prime Minister. Journalists, local and foreign, also asked the same question.

2. I know whatever explanation I make will not stop Najib’s men from repeating this allegation to divert attention from Najib’s wrongdoings.

3. If I had wanted to I could when I was Prime Minister and President of UMNO promote Mukhriz as a leader of UMNO. But I did not even allow my sons to contest for office in UMNO or to become candidates in elections.

4. But Mukhriz could not even become a member of UMNO because the Kubang Pasu division of which I was head, refused to accept him. It was after UMNO H.Q. directed the division that he was admitted as a member, just before I retired.

5. He stood for Parliament in 2008 and won. He was made a Deputy Minister.

6. At that time Kedah had a PAS Government because UMNO under Mahadzir Khalid lost the state in 2008.

7. In the 2013 elections Mukhriz chose to contest for a state seat. Kedah people believed that if he would be appointed Menteri Besar, the BN would defeat PAS and regain Kedah. Najib apparently agreed. The BN won Kedah in the 2013 elections. Mukhriz was appointed Menteri Besar.

8. When the 1MDB scandal exploded I stopped supporting Najib. Mukhriz did not show full support for Najib. He was critical of Najib’s explanation about the 2.6 billion Ringgit in Najib’s private account.

9. Unable to get Mukhriz to give unqualified support Najib engineered his removal as Menteri Besar of Kedah.

10. I could have easily helped Mukhriz by ignoring Najib’s wrongdoings and continuing to support him. But I did not do this because I am not concerned about Mukhriz’s future. I am more concerned about stopping Najib from destroying this country.

11. Toward this end the citizens of Malaysia are signing declarations for the removal of Najib as Prime Minister .

VERSI BM
MUKHRIZ DAN SAYA

1. Konco-konco Najib gemar menyatakan bahawa saya mahu menurunkan Najib sebagai Perdana Menteri kerana dia tidak mempromosikan anak saya, Mukhriz, untuk menjadi Perdana Menteri. Wartawan, dalam dan luar negara, juga bertanya soalan yang sama.

2. Saya tahu walau apa pun penjelasan yang saya buat tidak akan menghentikan orang-orang Najib daripada mengulangi dakwaan ini untuk mengalihkan perhatian daripada salah laku Najib.

3. Jika saya mahu, sudah pasti saya boleh semasa saya menjadi Perdana Menteri dan Presiden UMNO mempromosikan Mukhriz sebagai pemimpin UMNO. Tetapi saya tidak pun sesekali membenarkan anak-anak saya untuk bertanding untuk jawatan dalam UMNO atau untuk menjadi calon dalam pilihan raya.

4. Mukhriz juga tidak dapat menjadi ahli UMNO kerana bahagian Kubang Pasu yang saya mengekepalai enggan menerima beliau. Adalah hanya selepas Ibu Pejabat UMNO mengarahkan bahagian baharulah beliau diterima sebagai ahli, iaitu sebelum saja saya bersara.

5. Beliau bertanding untuk kerusi Parlimen pada 2008 dan menang. Beliau telah dilantik sebagai Timbalan Menteri.

6. Pada masa itu Kedah dikuasai oleh Kerajaan PAS kerana UMNO di bawah Mahadzir Khalid kehilangan negeri pada tahun 2008.

7. Dalam Pilihan Raya 2013 Mukhriz memilih untuk bertanding kerusi Dewan Undangan Negeri. Orang Kedah percaya bahawa jika beliau dilantik sebagai Menteri Besar, BN akan mengalahkan PAS dan menawan semula Kedah. Najib nampaknya bersetuju. BN mendapat semula Kedah dalam Pilihan Raya 2013. Mukhriz telah dilantik sebagai Menteri Besar.

8. Apabila skandal 1MDB meletup saya berhenti menyokong Najib. Mukhriz tidak menunjukkan sokongan penuh untuk Najib. Beliau kritis terhadap penjelasan Najib mengenai RM2.6 bilion dalam akaun peribadi Najib.

9. Kerana gagal mendapatkan Mukhriz untuk memberi sokongan padu Najib mengatur penyingkiran beliau sebagai Menteri Besar Kedah.

10. Saya sendiri boleh dengan mudah membantu Mukhriz dengan mengabaikan salah laku Najib dan terus menyokong beliau. Tetapi saya tidak berbuat demikian kerana saya tidak mementingkan masa depan Mukhriz. Saya lebih mementing menggagalkan Najib daripada memusnahkan negara ini.

11. Untuk mencapai matlamat ini rakyat Malaysia menandatangani deklarasi untuk penyingkiran Najib sebagai Perdana Menteri.

92 thoughts on “MUKHRIZ AND ME

  1. adelheid Jun 6,2016 5:01 PM

    Dear Tun,

    Selamat berpuasa selamat meraikan Ramadhan buat Tun Dr. Mahathir serta Tun Dr. Siti Hasmah. Semoga Tun berdua sihat sejahtera dan diberikan kekuatan serta kecekalan untuk menghadapi berbagai cabaran.

    Tun,

    If you had wanted your children to be in the political arena and if you had wanted to promote Mukhriz or any of your children you could have done that a long time ago. But you did not. And everybody is well aware of the fact that you separated family from work. We are not that blind as to accept whatever deceit Najib and his clan have tried to do to pull wool over our eyes. Najib and his clan have used UMNO and BN to deceive rakyat. They try their worst to twist and turn facts about you, Mukhriz, the opposition, the heist that Najib and his bunch have committed. We are not the least moved by Najib and clan’s evil deceit.

    Don’t you worry too much Tun Mahathir. Take one thing at a time. In due time everything will take its course where it should be. Allah God will make sure of this. Just make sure you take care of your health Tun and your safety wherever you go.

    We are sick to the brim of Dato Sri Najib’s misdeeds and ill-doings to rakyat and Malaysia. Kami tunggu masa saja untuk ubah halatuju demi anak-anak kami.

    Sayang Tun selalu. Sayang Tun Siti Hasmah juga. Whatever happens you must know that we are with you. We are not easily moved by the wolf and his clan, especially when what they have done is already an open book.

  2. Hajar Jun 6,2016 4:03 PM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi Tun,

    Izinkan saya Tun (melencong dari topik):

    Amatlah malang ada lagi orang bodoh (yang bekerja di wad pesakit mental) yang ingin menegak benang basah – tidak tahu beza antara “SEBUT HAL2 SULIT WANITA di khalayak ramai” dengan “MEMERIKSA ‘hal2’ sulit wanita” oleh DOKTOR LELAKI (http://chedet.cc/?p=2136#comment-133069).

    Lain yang dimaksudkan, lain pula yang difahami oleh siBod*h yang memang gemar MENGAIBKAN orang lain (termasuk saya) dengan cerita ‘hal2’ wanita di blog Chedet yang dikaitkan dengan individu yang beliau aibkan (cara kotor/jijik; tiada rasa MALU adalah antara ciri2 orang sakit mental).

    Sebab itu saya kata siBod*h ini amat LEMAH pemahamannya (dungu) dan tidak siuman. Cerdik? Alahai…perasan cerdik dan berilmu, tapi hampeh…benda mudah pun siBod*h tidak faham.

    Konon siBod*h perasan yang dia dengan seorang lagi yg perasan hebat dapat berhujah dengan ‘tepat, tajam dan menikam’ lah kononnya. Kah..Kah…Kah…Kasihan saya melihat 2 orang ini. Penulisan pun bercelaru, merapu-meraban, dan ‘tidak tepat’ dan asyik syok sendiri – ‘kompang’ saja kuat.

    P/S:
    – Panggilan siBod*h dikekalkan kerana siBod*h masih lagi kekal bodoh. Dia ini amat ‘obsess’ untuk terus MENGHINA nama saya – memang sah sakit mental.
    – Dalam kalangan keturuan atok-nenek saya, ada beberapa ‘medical officers’ (male/female) – not an issue (saya lebih dari layak jika berminat untuk ambil medic). Jika ada kemampuan/ rezeki, boleh pilih pakar O&G wanita Muslimah untuk rawatan hal2 wanita (kos tinggi). Klinik yang ada perawat2 wanita pun banyak (hasil kepimpinan TUN MAHATHIR yang berjaya menambah bilangan pegawai2 perubatan wanita Islam seiring dengan lelaki).

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  3. wajaperak Jun 5,2016 5:00 PM

    Assallammualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan.

    [Orang yang tidak ada RASA MALU untuk sebut ‘hal2’ sulit wanita di khalayak ramai ada ciri2 orang tidak siuman (gil*)]

    Tun.
    Sebagaimana Tun,Tok Jangut dan Dr Jafri, melarikan diri dari isu perubatan bukanlah hal yang bijak.Saya juga tidak setuju Dr lelaki memeriksa ‘hal2’ sulit wanita tetapi inilah akibat apabila professional Islam wanita melarikan diri daripada tugas fardu Ain ini maka Ahem..janganlah marah bila Dr lelaki yang memeriksa anda..

    Hal ini telah termaktub di dalam CPG ( Clinical Practice Guideline ) maka mereka yang tidak siuman ialah menafikan masalah yang ‘terkangkang’ di depan mata anda..

    Terimalah kenyataan..dunia ini milik orang berilmu..
    Akhirat juga milik orang berilmu.
    Si bodoh makanan orang cerdik.
    Dan amatlah berdosa membiarkan orang-orang bukan Islam menjamah alat-alat sulit wanita kita..

    Tapi..

    INI SALAH SIAPA????

    Terima kasih Tun.

  4. Hajar Jun 3,2016 10:22 PM

    Salam YAB & Yang Amat DiKasihi Tun,

    Izinkan saya Tun,

    ‘Jafri’, Please provide your reference (source for your “Mukhriz, Japan, ‘rambut panjang’ story”).

    We can compare the details. If you simply want to argue without providing any facts, then you are only making yourself look like an idiot / ‘dungu’. Or are you really an idiot?

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah SWT memberkati Tun sekeluarga ***

  5. Dr Jafri Jun 3,2016 8:37 AM

    Hajar.

    After smarting up yourself, you still dont get it do you?

  6. Mag Jun 2,2016 12:18 PM

    And the bunch of lies come from RPK.
    He is enjoying his whiskey in UK.
    Rossmah paid him handsomely to attack Pakatan and Tun.

  7. joetachi Jun 2,2016 2:06 AM

    Minyak jerangaU Minyak bijaN
    Sape Sakau, Sape Korban…..?

  8. Hajar Jun 2,2016 1:43 AM

    Salam YAB & Yang Amat DiKasihi Tun,

    Allow me Tun,
    Cerita ‘Jafri Mengenai Mukhriz Balik dari JEPUN dengan rambut panjang…’

    Mengikut ‘Logic 101’ Jafri yang sentuh tentang Batu Hitam Legam (setuju; ‘fuel for hell fire’;mereka yang kaki RASUAH, makan ‘dedak’, dan menyokong perasuah yang ada RM2.6 Billion dalam akaun peribadi patut ambil maklum), makna ‘rambut panjang’ di MRSM ialah rambut panjang mengurai yang boleh dibuat SANGGUL agaknya… Dangkalnya…. FYI, ada macam2 cara pelajar2 lelaki berusaha untuk buat rambut nampak pendek (tidak melebihi had yg ditetapkan…). ‘Panjang’ bermaksud melebihi had.. .. Dr apa yg tidak faham benda ‘simple’ ni? Alahai…budak2 sekolah pun faham apa makna istulah ‘rambut panjang…’ di sekolah. Budak2 memang nakal.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah SWT memberkati Tun sekeluarga ***

  9. zulu Jun 1,2016 12:28 PM

    The Star newspaper:
    “PUTRAJAYA: Both the RM27bil collected from the Goods and Services Tax (GST) in 2015 as well as the RM39bil expected this year will be given back to the people in the form of major projects and infrastructure construction, said the Prime Mini­ster.”

    If I’m not mistaken…this is what govt. all around the world do!!!
    Is he trying to tell he won’t pocket this money… 😉

  10. zulu Jun 1,2016 12:12 PM

    Because of his wrongdoings, his father’s reputation smeared. No son can do this amount of damage. Hope the next PM’s perception should be “Govt is not their business entity” and the money shouldn’t be used for paying for luxury yacht.

  11. Dr Jafri Jun 1,2016 12:08 PM

    To trigger an Arab Spring here in Malaysia, you need to burn a rock/batu into flame. Macam arang batu.

    Some foreign paid lackeys and their local agents are already ready to ‘rock the boat’, and with a million more duped rockers (well intention-ed but unthinking citizenz) will make their party merrier and dangerer. Party of the fooled. DR @Dungukan Rakyat

    Perihal Seketul Batu

    Jika ianya intan zamrud dan permata adalah sangat berharga.

    Tapi batu, jika yang hitam melegam tak bernyawa tu … is fuel for hell fire.

  12. zulu Jun 1,2016 12:03 PM

    Slaves of Najib will bark to hide their leader’s looting job and to get more biscuits, but the ultimate aim of Malaysians should be stopping Najib and his wife from destroying the country and it’s economy. Now a days Rosmah seems to be less interested in shopping new brands but not because of the prices of consumer goods are skyrocketed…lol

    Everyday Najib’s trumpet news papers are publishing Ringgit gain against major currencies but the thing is vice versa…

  13. Dr Jafri Jun 1,2016 11:10 AM

    Hajar dan Cerita Mukhriz

    Jika benar MRSM izin pelajar lelaki simpan rambut panjang, maka benarlah cerita Mukhriz tu.

    Jika tidak benar MRSM izin pelajar lelaki simpan rambut panjang, maka Mukhriz mungkin (1) tersilap cerita atau (2) buat cerita (3) akhbar silap lapor

    Logic 101

  14. Daniel Noor Jun 1,2016 9:37 AM

    Salam Tun,

    The 1MDB saga…

    Citizen Nades – The secret is out – http://m.thesundaily.my/node/370740

  15. sibotak Jun 1,2016 6:59 AM

    What is Clear Today
    Truth has Revealed
    When one did wrong ,what comes around goes around
    It’s Karma

    Najib may be on the upper hand today as a PM over few NOT all of UMNO members
    He lost his Credebilty towards his own people Malaysia
    Many a time he addresses in Public with Rosmah
    He is being Boooed , Criticise and Look down , not just by reporters who demand a straight but by Malaysia itself
    No wonder now Rosmah is now not active in public with Najib as in the First Lady of Malaysia

    Honestly , It is a Pity Sight

  16. Hajar Jun 1,2016 12:01 AM

    Salam YAB & Yang Amat DiKasihi Tun,

    Allow me Tun,
    Saudara Jafri, sila baca artikel di link berikut:

    http://www.sinarharian.com.my/nasional/mukhriz-rambut-saya-hilang-kerana-ayah-saya-1.403495

    /// Petikan:
    “Ha, when did you get back (bila kamu sampai), Is?, tanya ayah walhal saya sudah hampir seminggu pulang dari MRSM Kota Bharu (kini MRSM Pengkalan Chepa) untuk cuti semester.

    Katanya, bapanya yang tidak begitu ‘berkenan’ dengan keadaan rambut Mukhriz yang pada waktu itu agak panjang dan kusut masai menyebabkan kurangnya komunikasi antara beliau dan ayahnya.
    ///

    Please read the rest of the article.

    Tidak perlulah anda bersikap ‘sarcastic’ dengan menanya soalan BODOH berikut untuk mengalih isu yang anda memang seorang yang tidak cermat dan bercelaru dalam penulisan anda tetapi yakin betul (seperrti kawan baru anda…). Alahai… Mengaku saja anda silap, habis cerita. Saya pun biasa bersekolah di asrama penuh.

    /// “ MRSM membenarkan pelajar lelaki simpan rambut panjang?” ///

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah SWT memberkati Tun sekeluarga ***

  17. Dr Jafri May 31,2016 11:27 PM

    Kita harap Tun tidak lupa jalan dan road sign …

    Logo UMNO merupakan imej simetri atau timbal balik. Jika dilihat dari atas ke bawah ialah huruf FA, KAF, MIM, BA, RO (PEKEMBAR – Parti Kebangsaan Melayu Bersatu) dan dari bawah ke atas ialah huruf ALIF, MIM, NUN, WAU (UMNO – United Malay Nation Organization).

    Logo ini telah dicipta oleh tokoh ilmuan terkenal Prof Dr Syed Muhammad Naguib Al Attas penuh dengan maksud yang tersirat dan nilai seni yang tinggi menggambarkan kebijaksanaan yang wujud disebalik rekabentuknya.

    Tafsiran bagi maksud yang tersirat boleh dibuat dari pelbagai sudut dan perspektif masing-masing, termasuk dari sudut Tasawuf. Ianya bergantung kepada kejernihan hati dan pemikiran kita.

  18. Dr Jafri May 31,2016 11:02 PM

    musato.

    Soalan yang bagus.

    M, M & M sekarang ini pun dah dikira sebagai gelandangan politik (homeless politician). Tapak yang masih ada untuk mereka ialah Kem Pelarian DR (Dungukan Rakyat).

    Saya anggarkan, selepas Pilihanraya Kecil, mereka akan cuba tarik penyokong mereka untuk keluar UMNO, untuk masuk ke satu Zon Senjakala.

  19. HBT456 May 31,2016 8:17 PM

    71. It has nothing to do with the religion itself.

    72. Since you already decided syariah compliant policies must go on whereby all the top posts in glc and government must be malay and moslem, then, I can safely conclude that even if you as a moslem disagree with the perfect model of capitalism, I am afraid you dont have choice.

    73. http://www.thestar.com.my/business/business-news/2016/04/02/household-debt-on-the-rise/

    74. Even if you change the pm to non moslem, the end result is the same.

    75. Why?

    76. Our household debts are used to spur domestic economic growth, meaning all of us need to work until 60 years old baru boleh retire.

    77. If you are not happy, vote any coalition or independent parties that you like to release you anger, takda masalah.

    78. Blame it on corruption, blame it on 1mdb, blame it on chinese, blame it on the weather, blame it on panda, blame it on any issues played by the political parties, blame it on gst, blame it on mana 2.6 billion, blame it sulu militants, blame it on foreign moslem labor and refugees or push for private bills on hukum hudud or support putin, etc….the political fact is our syariah compliant policy is a perfect capitalism model run by kaum melayu.

    79. You sebagai perjuang negara dan bangsa ketuanan bangsa dan agama should feel proud with it isnt it?

    80. Why spike on us, the chinese who generate income to pay taxes, epf, socso to the malay majority government to run your welfare and day to day operations?

    81. Jika macam ini pun tak happy, then, kuburkan dsn and umno saja.

    82. Biar pas atau pkr jadi pm satu penggal.

    83. Biar mereka pening kepala jika tidak mereka rasa kerja pm itu adalah masukkan wang dari poket kanan ke kiri saja.

    84. Jika hari ini you marah dsn, you boleh undi pembangkang.

    85. Jika besok you marah pas pm, you boleh undi pembangkang.

    86. Jika lusa you marah pkr pm, you boleh undi pembangkang.

    87. Berapa lima tahun you boleh undi?

    88. If you close the gate, there is always a window of opportunities out there.

    89. Dah dianakyatimkan berpuluh2 tahun, it wont make any differences if the pm is malay until dunia khiamat.

    90. 5 prinsip rukun negara is here to stay.

    91. Kepercayaan kepada tuhan.

    92. Kesetiaan kepada raja dan negara.

    93. Keluhuran perlembagaan.

    94. Kedaulatan undang-undang.

    95. Sesopanan dan kesusilaan.

    96. Dont you feel proud as tuanpunya negara that chinese like me also can write in bahasa kebangsaan?

  20. sibotak May 31,2016 7:55 PM

    Kapten kalau dah Tak Betul
    Apa Hang Buat pun Tak Akan Betul
    Lebih mengkhianati pasukannya Dari membimbing pasukannya ke Arah kemenangan dan kejayaan

    Malaysia Cup yg di bimbing Najib Sekarang
    Belum bertanding Dengan Singapura
    Sudah mengaku Kalah ,Sudan campak Tuala Putih
    Tanah KTM Tanjung Pagar penjajian lama yg menguntungkan Malaysia di serahkan Macam budak Pikun
    Penjajian Air lama yg merugikan Malaysia tidak diserta penjajian Baru Malah Diberi Lebih Keuntungan pada Singapura
    Dan Banyak Hal lagi , persoalan 1MDB dan sebagainya

    Bagaimanalah budak Mukhliz tu tidak Patah Semagat
    Manager pun duk Fikiran , Penyokong Malaysia pun putus Harapan
    Bukan Mukhliz Saja Malah Ramai lagi Permain Veteran yg Striker Maut Macam Muhideen Yasin pun Hilang Stamina
    Itu Kepala Botak Mukhliz Itulah yg Sering jaringkan Gol Kemenangan Malaysia
    Bola Kalau kena Kepala Mukhliz ….ais Maut Akibat nya sampai Berasap Bola

    Itu Sebab lah Malaysia
    Cakap Champion Tapi Tak pernah masuk Final
    Kapten Tak Betul

  21. musato May 31,2016 7:44 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Dr Jafri,

    Kenapa tuan tidak buang sahaja Mukhriz dan Muhyiddin dari UMNO?

    Terima kasih Tun.

  22. Ali Akbar Hashim May 31,2016 7:23 PM

    Dear Brother UMRANRC,

    Please accept my humble apology, that was not my intention indeed

    It is the Najib’s regime and his team in corridor of power look at Dr Mahathir right now

    If the oppositions never able to united and some of them are the running dog of UMNO and Barisan Nasional, we just wasted our time

    Just wonder why Muhyiddin, Mukhriz and Shapie still not out from UMNO as they are not wanted anymore

    I think their balls are too small

    LIM KIT SIANG, RAFIZI and OTHER SMALL PARTY LEADERS, do little sacrifice to deregistered your party and join PARTY PERIKATAN BARU

    We can win over UMNO and Barisan nasional ONE TO ONE FIGHT

    UNITED WE STAND DIVIDED WE FALL

  23. The Hidden Secret May 31,2016 6:14 PM

    Salam!

    Ikut definasi dari SPRM, derma yang Najib terima adalah RASUAH!

    Ikut definasi SPRM, Najib tak toleh terima derma!

    Bila PM korup, orang-orang bawah PM pun ikut korup.

    UMNO dan BN parti politic yang support corruption.

  24. HouseWife May 31,2016 5:38 PM

    Assalamualaikum Tun,
    Tun, sebelum bulan yang mulia Ramadhan kunjung tiba, saya nak luahkan apa yang terbenam di hati seorang simple-minded ordinary housewife. Nanti bulan puasa hati dan jejari ini pun kena puasa juga kan. So tak bolehlah nak ketuk keyboard sesuka hati kan. Belum tanya lagi UAI apa hukumnya. Lagi pun free-time housewife pada bulan puasa sempit sikit. So here goes.

    Tun, I just can’t understand why they decided to put the pitiful balu as the KK calon. I’m sure she has all the qualities fit to be the calon but her husband just passed away. Why troubled her in her eddah? She’ll not be in peace even at home now with all the hustles and bustles of the campaigning. I guess they have weighed everything and have better understanding and judgement in their choice. But on the plus side, she’s lucky that everything is done for her. Takziah to her and family.

    Tun, your name is top in their priority and will be used to the fullest and constantly be brought up by them. The paid spinners of DSN are now accelerating at full speed. Their job is to make DSN looks like he’s the innocent victim, that all the wrongs and the massive messy 1MDB saga, the rm2.6b ‘donation’ into own account, are none of his doings and out of his knowledge. They’ll spin the truths to make Tun looks like the mastermind and traitor and that Tun gave out loads of money to foreign reporters to create stories on this infamous money-laundering that made Malaysia world fame (for the wrong reasons).
    Namun, berapa banyak ledakan ‘bom’ they want to throw at Tun and us here, we will not be pliable. We have not been fed with dedak so we are not easily bent and influenced.

    Tun, to emphasise one’s statement, one should publish a positive story about others who help others in need. I think such stories or events which has negative elements (even if it’s real life story) should not be compounded as good examples without considering the sensitivity of other races. Maybe the person concerned wants to make his point but I wish he had not used this race-based story as an example. Don’t you think this will agitate the other races even more? Is this what the Umno-Malays do best, instigating fears and insecurities amongst the races, our fellow Malaysian brothers and sisters? What is the slogan 1Malaysia stand for then?

    Tun, shouldn’t we congratulate the Dr’s first mission accomplished? He managed to get our attention here. Now his next mission is to give us his devine ‘pencerahan’. So good of the Dr. Firstly, let’s start with respecting each others’ opinions, comments and thoughts no matter how silly they may have sound. He assumes himself as the ‘pencherahan’, he wants others to hear him out and to accept and consume his words and thoughts but at the same time being sarcastic, belittle others’ comments, degrading others’ beliefs and look down upon those not in line with his thinking. Please respect others as you would like others to respect you. I believe many here would like to have a nice friendly intellectual conversations and exchanging of opinions, thoughts and ideas to tackle corruption and the major problem here instead of providing excuses, where there is huge economic loss to the people. We need answers…not excuses.

    Tun, whether this Dr and the likes of him are embedded here intentionally or otherwise is secondary. Tun must have a valid reason to allow them to enter his ‘house’. Maybe Tun wants us to learn something from them? Or maybe Tun wants them to learn something from us? Do you think they care to listen, Tun? They’re too egoistic.

    Tun, I think their main intention is to make us confuse and think that we are dungu…which we are not! They cannot divert our attention from our main cause which is to elevate the importance and the need of the Deklarasi Rakyat to all Malaysians. This Citizen Declaration is also a mean to stop DSN from making a dungu of himself and to save himself from further humiliation. So it’s best for him to step down now, ya.

    Tun, this is the best I could present to convey what is hidden in my heart and mind. I hope it is understandable, not too harsh and not celaru. Tun, I know you are fully ready for the ‘battles’, always stay firm, remember the rakyat are behind you and be very careful. Allah knows best.

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Always Tun. May Allah grant you wealth in health, happiness and knowledge. Please take extra care in your safety. And Thank you Tun.

  25. Daniel Noor May 31,2016 2:29 PM

    Salam Tun,

    Seems Dr Jafri’s hobby is writing. Eventhough there is no quality in the contents. Its ok..let him write.

    Readers should just ‘ skip’ his comment. Just like me..I only read a few lines of his comment and I ‘ skip ‘.

    What Mukhriz should do now is to make many walkabouts in the country. Let the blazing sun tanned a little bit of his forehead. By doing this he is getting closer to the ordinary rakyat as well as knows whats the problem on the ground.

    Mukhriz should be a little bit like the PM of Canada. Friendly and down to earth.

  26. Aktivis Islam May 31,2016 12:14 PM

    Assalamualaikum,

    (Memberi salam adalah sunnah, nabi ialah org yg rajin memberi salam terlebih dahulu dan brgsiapa menolak sunnah adalah bkn dari kalangannya).

    Tun, maaf lately komen2 disini makin rendah kualitinya. Tun sy bkn org hebat mcm doctor2, dato2, ulama hebat, profesional2 disini. Sy cuma seorg yg celik IT, mungkin awal sedikit dari kebanyakan org kita (thn95 waktu itu internet x ramai tahu, cuma segelintir yg kenal aol, msn atau yahoo). TP dah mcm2 sy tgk fitnah cyber, mcmana org tua2 yg baru kenal IT tp x pandai manfaatkannya. Cuma 1 sy nak pesan pd komenter disini, GROW UP! byk komen yg x melambangkan umur tuan/puan. Debatlah secara adult dan profesional bkn kutuk mengutuk sampai menghina maruah org lain.

    Jazakallahu khaira Tun & family.

  27. Dr Jafri May 31,2016 11:29 AM

    Hajar.

    MRSM membenarkan pelajar lelaki simpan rambut panjang?

  28. Dr Jafri May 31,2016 11:14 AM

    Hajar.

    saya tahu anda cuma mahu Tun peduli pd komen anda dan yg terpilih sahaja. Anda assume yg Tun tak pandai memilih.

    Anda memang hebat!

  29. Dr Jafri May 31,2016 10:37 AM

    << Sambungan

    Bagaimana Nak Pulihkan Mukhriz?

    Apabila seorang pemain itu dilihat sering membuat gerakan yang memberi advantage kepada pihak lawan, contohnya menyumbat ke gawang gol sendiri, maka coach akan memanggilnya keluar padang untuk direhatkan. Begini jugalah yang terjadi kepada Mukhriz dan seorang lagi “Mu” yang dilihat tidak mematuhi pelan tindakan dan strategi permainan yang telah disetujui pucuk pimpinan UMNO.

    Untuk pasukan UMNO menang dalam setiap perlawanan, tidaklah sukar sangat. Namun jika ada pengkhianat dari dalam membocorkan rahsia dan strategi pasukan, maka sekuat mana sekalipun sebuah pasukan jika tiada teamwork dan loyalty, kesetiaan, akhirnya performance pasukan akan terus merudum kerana ada gangguan dalaman yang tidak disangka.

    Flashback. Kem Sg Ara, Penang. 12 RAMD (Regimen Askar Melayu DiRaja)

    Di tahun 70-an, ketika angkatan tentera kita memerangi pengganas komunis di dalam hutan, ramai yang terkorban kerana lokasi operasi mereka diketahui musuh lebih awal. Ramai terkorban akibat ledakan jerangkap boobie trap dan serangan hendap. Ramai isteri kehilangan suami, dan anak yang kehilangan ayah.

    Pihak risik tentera heran bagaimana maklumat boleh bocor. Rupa-rupanya ada seorang nyonya spy Cina penjual sayur yang pintar mencungkil rahsia dari surirumah isteri anggota tentera. Spy komunis ini becok bercerita dan bertanya khabar sambil menjual sayur dengan harga yang sangat murah dan adakalanya memberi dengan percuma.

    Boleh tak kita kaitkan ini, jadikan ia analogi dengan situasi UMNO sekarang?

    Bahaya pengkhianat dalam UMNO bukanlah satu perkara baharu. Ada ahli yang begitu istimewa, yang masuk dan keluar parti berkali-kali, kerana tidak dapat apa yang dia mahu. Tidak ada kesetian terhadap parti UMNO, melainkan kesetiaan itu tertuju kepada kepentingan kewangan dan kuasa bagi dirinya sendiri …

  30. Hajar May 31,2016 9:34 AM

    Salam YAB & Yang Amat DiKasihi Tun,

    1. Tun, jangan peduli komen2 dangkal dan separuh masak ‘Dr Jafri’ (tapi tahap penulisan agak bercelaru; jadi ada yang tidak kena dengan gelaran yg dicanangkan di Chedet…) yang berkeliaran di blog Tun ini. Jangan2 dia ialah DS Salleh Keruak atau konconya.

    2. Saya kata bercelaru sebab Dr J selalu cerita seolah-olah dia tahu cerita sebenar. Contohnya, DS Mukhriz balik dari MRSM (cerita rambut panjang tidak terurus) dan Tun senyap membisu (diam tanda ada yang tidak kena…). Tapi Dr. J kata balik dari Jepun. Alahai…(sesiapa sila betulkan saya jika saya silap).

    3. DS Mukhriz seorang yang ‘original = tulin’ dan TIDAK bersikap ‘hipokrit’. Inilah ciri2 pemimpin yang ada masa depan cerah. Beliau juga amanah, tegas, dan tahu buat kerrja (nampak hasil).

    4. Satu lagi, Dr J yang pernah tersesat ‘masuk’ ke ‘rumah’ yang salah JAHIL tentang hakikat bahawa DS Mukhriz memilih untuk bertanding di DUN yang merupakan kubu kuat PAS (bukan laluan mudah). Dia mahu ada ‘nilai tambah’ kepada apa yang boleh disumbangkan. Bukan seperti DSN yang cuma berani bertanding di kerusi selamat. Alahai…siapa dia yang diberi laluan mudah…

    P/S: Saya suka berhujah dengan lelaki sejati & bersikap ‘gentleman’ (seperti si Hensem saya yang tingginya 6 kaki lebih – tapi dia tidak ‘heboh/menunjuk’ walaupun ‘tall, dark (hair) & handsome’) dan bukan yang pond*n sebab jenis ini bukan jenis yang berani – pengecut dan hampeh…tambahan jika OKU berfikir lagilah hampeh…Orang yang tidak ada RASA MALU untuk sebut ‘hal2’ sulit wanita di khalayak ramai ada ciri2 orang tidak siuman (gil*).

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah SWT memberkati Tun sekeluarga ***

  31. Dr Jafri May 31,2016 9:06 AM

    umranrc.

    Tindakkan? Kita perlu MENGKAJI MENGAPAKAH pemain bolasepak pasukan kita bertindak sedemikian. Selepas kajian, kita nampak ada terpampang papan tanda besar diatas galang gol pasukan kita yang mengatakan ‘ANDA ADALAH WIRA BOLASEPAK NEGARA’. Bagaimana pulak ni?

    Sudah sudahlah Dr. Jafri, duit banyak mana pun tidak cukup, tetapi halal itu mesti. Tak terfikir ke soal ini?

    umranrc.

    Saya nampak fikiran tuan berkecamuk dan mesej yang tuan cuba nak disampaikan bersimpang-siur. Mohon buat semula.

  32. sibotak May 31,2016 7:03 AM

    If today Lee Kuan Yew is alive
    He will be Very Senior Mentor Minister VSMM
    Goh Chok Tong Senior Minister SM
    Lee Hsieng Loong Mentor Minister perhaps
    Lee Sib Bling is The Prime Minister

    If Tun Mahathir wants to seat Mukhliz as Prime Minister
    As what cowardly Lame accusations by
    The Un Honorable Horrible Useless Najib

    Tun Mahathir will be The Very Senior Minister VSM
    Pak Lah The Senior Minister SM
    Najib The Useless Mentor Minister
    Mukhliz will be the Prime Minister of Malaysia

    NajisRos & Menantu Snd Bhd & Pengikut
    Cannot even think of something much more powerful
    As to cover their Dirt as just
    To blame Tun wants the PM seats for Mukhliz
    Very weak lame accusations

    To Date
    What has Najib & Pengikut has done for Malaysia ? ? ?
    What ? What ? What ? ……Nothing

    What we Malaysia see
    Is the high Operating costs to manage Putra Jaya
    With luxury benefits , facilities and comforts
    More Foreign Debts , Value of Currency falls to its lowest in History and it has been years since Najib , no improvement

    The image of Malaysia was Tarnish
    Not just by the records of Corruptions & Human trafficking
    Our Prime Minister & Gundus
    Drop my Waterface , Memalukan Malaysia dengan alasan atas kesalahan
    macam budak budak

    They really Drop Malaysia Water Face
    To Hell with them

  33. mofaham58 May 31,2016 5:01 AM

    Assalamualaikum W.Wb.
    Tun yg di kasihi,
    GST ADALAH SISTEM PERCUKAIAN YANG TIDAK ISLAMIK. SISTEM PERCUKAIAN YANG ZALIM. CUBA TELITI SISTEM PERCUKAIAN DALAM ISLAM YANG DI PELOPORI SEJAK LEBIH 1400 TAHUN DULU.
    DI MANA KAH PARA ULAMAK ISLAM DAN MUFTI MUFTI TIDAK MENGELUARKAN SEBARANG FATWA TENTANG GST SEDANGKAN GST INI MELIBATKAN SELURUH LAPISAN MASYARAKAT DAN RAKYAT MALAYSIA DAN IA NYA ADALAH ISU SEMASA YANG PERLU DI PERBAHASKAN. PERLU DI TEGASKAN DAN MENASIHATI KERAJAAN DALAM MENGAMALKAN PERCUKAIAN INI KERANA INI SATU SISTEM PERCUKAIAN YANG ZALIM.
    SETAHU SAYA, MUNGKIN BANYAK YANG SAYA TIDAK TAHU, SISTEM PERCUKAIAN ISLAM ITU TIDAK ZALIM. IA HANYA DI KENAKAN KEPADA YANG LAYAK DI KENAKAN CUKAI SAHAJA. BUKAN NYA DI CUKAI SECARA BLANKET SEPERTI GST. YANG ADA SECARA BLANKET IALAH ZAKAT FITRAH YANG DI KENAKAN SETAHUN SEKALI. ZAKAT FITRAH INI BOLEH DI KATAKAN SANGAT NOMINAL SEKALI DAN ITU PUN DI BERI WAKTU SAMPAI SEBELUM SOLAT EID SEKIRA NYA MASIH TIDAK MAMPU JUGA TAK PERLU LAH MENGELUARKAN ZAKAT FITRAH INI.
    BAGI ZAKAT ZAKAT LAIN SEPERTI ZAKAT PERNIAGAAN DAN SEBAGAI NYA DI KENAKAN HANYA KEPADA YANG LAYAK SAHAJA SEPERTI ADA KEUNTUNGAN DALAM PERNIAGAAN SAHAJA. YANG DI KENAKAN ZAKAT ATAS KEUNTUNGAN NYA BUKAN ATAS JUALAN DAN ZAKAT NYA JUGA RENDAH IAITU 2.5%.
    jadi sistem percukaian negara perlu di kaji semula dan sebenar nya ulamak dan mufti ada peranan penting dalam menegur kerajaan bla mana dasar nya menyimpang dari ajaran Islam. ISLAM ITU SUCI. ISLAM ITU ADIL. ISLAM TIDAK ZALIM. WAKE UP ULAMAK DAN MUFTI. INI TENTANG KESEJAHTERAAN RAKYAT DAN UMMAH. TEGUR KEM]JAHILAN DAN KEMUNGKARAN YANG BERLAKU DEPAN MATA BUKAN TUNGGU ANUGERAH DATUK ATAU DATUK SERI.
    Semoga Tun sentiasa dalam lndungan Allah SWT dan semoga sentiasa di berikan kesihatan.

    Wasalam.

  34. mofaham58 May 31,2016 4:31 AM

    Assalamualaikum W.Wb.
    Tun yg di kasihi,
    Baru baru ni ada pula yg mengaky jual nama nama bersabit nama nama DR seramai 1.2 juta itu. Siapa pula makhluk ni…
    Tapi saya rasa itu tak penting . Yang saya nak tegaskan di sini iaITU sekira nya nama nama di DR itu adalah murni sebenar nya Raja Raja Melayu dan YDP Agong ada kuasa untuk menyingkir PEMIMPIN iaitu hak prerogatif raja raja atau YDP Agong. Saya bercakap berdasarkan pengamatan dari kes precent di mana Sultan Azlan Shah telah menuingkir MB Perak pada tahun 2009 dan berikutan kes berkenaan Sedition Act antara Karpal Singh dan Sultan.
    Jadi sebenar nya DR memang ada asas untuk di ketengahkan berdasarkan fakta kes precedent.
    Harap harap Tun dapat sama sama meneliti kes tersebut supaya dapat mengajukan DR kepada YDP Agong dan TDP sebenar nya tiada alasan untuk menolak DR ini.
    Semoga Tun dan keluarga sentiasa dalam peliharaan dan lindungan Allah SWT dan dapat menyempurnakan perjuangan yang belum selesai.
    Wasalam.

  35. umranrc May 31,2016 4:17 AM

    Salam Tun,

    As I was saying and you concur it yourselves in this writting, i.e. promoting Mukhriz is NOT in your agenda.

    Allow me to address our friends here….

    Dear Ali Akbar Hashim,
    Perhaps you have a noble thought in consolidating all other parties apart from UMNO/BN under one roof as such that they can be a strong coalitions; yes, no doubt that they will be extremely strong indeed. However, by starting with writings such as these,

    “You are now nothing just a piece of crap, a piece of dirt and rubbish”

    I believe we’re a bit far from being a good role model for the masses. I’m sorry.

    Regards Ali Akbar Hashim.

    Dear HBT456,

    “58. If he is a moslem first, then, he should leave mca, the earlier the better.”

    What I do know is, MCA – Malaysian Chinese Association. It doesn’t say, Malaysian Non-Muslim Chinese Association.

    Anyway, as I said before, you seems to have internal problem with Islam. Seriously I wanted to know, why you hate Islam so much? Let it out those troubling thoughts here. Perhaps there are merits to your hatreds, who knows?

    Anyway, myself grew up in the heart of Kuala Lumpur, Dato’ Keramat to be specific and spent 3 years in Victoria Institutions before moving on to Science School. Now, in my work environment, we have a very good ratio of employee ethnicities.

    From all these mixture, what I can observe, so far those non-muslims who grew up in multicultural area and mix-schools had no qualms at all toward the muslims. Now, my question to you is, did you grow up somewhere in a 100% Chinese community area? If you did then perhaps you were not told on what Islam is all about.

    No, I’m not trying to preach anyone here as the subject is way off from my field, however your perceptions toward Islam aroused my intuition.

    And, ‘cash is definitely NOT king’ only The Creator IS. For a muslim to believe otherwise, I’m sorry for them.

    Cheers HBT456.

    Kepada YoungMaya,

    “tak kena gaya sistem kapitalis boleh kaput… juga sistem2 yang berangkai dengannya… cuma persoalannya… apa selepas kapitalis?”

    Boleh beri pencerahan yang lebih maksud yang disampaikan dalam penulisan pendek ini? Jika ditanya sedemikian, mungkin saudara/saudari YoungMaya boleh berkongsi apa itu ‘kapitalis’?

    Terima Kasih Saudara/Saudari YoungMaya.

    Salam Dr. Jafri,

    “Pendek cerita, kalau Mukhriz dan Mahathir bermain untuk team bolasepak UMNO tapi asyik rembat bola, menjaring ke dalam gol sendiri … jika anda pengurus pasukan, apa tindakan yang akan anda ambil?”

    Tindakkan? Kita perlu MENGKAJI MENGAPAKAH pemain bolasepak pasukan kita bertindak sedemikian. Selepas kajian, kita nampak ada terpampang papan tanda besar diatas galang gol pasukan kita yang mengatakan ‘ANDA ADALAH WIRA BOLASEPAK NEGARA’. Bagaimana pulak ni?

    Sudah sudahlah Dr. Jafri, duit banyak mana pun tidak cukup, tetapi halal itu mesti. Tak terfikir ke soal ini?

    Terima Kasih Dr. Jafri.

    Terima Kasih Tun.

  36. faridina May 31,2016 2:13 AM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Sememangnya benar kenyataan Tun bahawa konco-konco Najib akan sentiasa berusaha memutar belitkan kenyataan Tun demi mengalihkan perhatian rakyat terhadap salahlaku Najib.

    Lihatlah bagaimana bro Jafri mengupaskan para 7 yang sengaja ditafsirkan secara sempit dan membadutkan dirinya sendiri.

    Semua pembaca di sini mengerti maksud Tun bagaimana Mukhriz sendiri mengambil risiko dengan memilih untuk bertanding di DUN kerana kerajaan negeri Kedah ketika itu adalah di kuasai PAS maknanya peluang kemenangan adalah 50:50.
    Walaubagaimana faktor Mukhriz dan aura sebagai anak Tun Dr Mahathir yang menjadi modal kemenangan BN apatah lagi faktor Tun turut bantu berkempen dan bagaimana rakyat Kedah diambil maklum bahawa Mukhriz akan dilantik MB sekira BN menang menambat hati pengundi.

    Apa bendanya Najib bagi jump start dalam senario sebegini? Ini namanya jump lah kau labu nasib kau lah Mukhriz untung sabut timbul untung batu tenggelam. Lebih kelakor Jafri bilang itu budak KJ tak dapat jump start sebegini dapat jadi menteri penuh tu natang apa? (pinjam ayat Novo kawang kembang setamang:)).

    Kalau betul Najib nak payung KJ sepatutnya letakkan KJ sebagai calon DUN sekitar Kepala Batas dan janjikan juga dia jadi KM P.Pinang dengan ambil aura Pak Lah dan dua2 beranak tu kempen bagi jatuh DAP ! Kerat jari lah kalu buleh menang dan mujur si budak KJ tu hendak.

    Sedikit perencah di sini Jayfree bro, ahli perniagaan nak jadi ahli politik dah banyak dan buleh je tapi ahli politik nak jadi ahli perniagaan ahh ini tak bulehlah sebab dalam dunia ada satu je spesis ni iaitu bos anda Najiberakmerata PM cum billionaire.

    Ok bagi soalan pendek cerita anda pula iaitu jika saya pengurus pasukan bolasepak Umno, ingin saya tegaskan Tun bukan lagi dalam senarai pemain sebab beliau dah bersara dah tua dan bukan salah Mukhriz terjaring gol sendiri sebab pertahanannya lemah dan ketua pasukan (Najib) dah jual permainan apatah lagi 2 penjaring berbisa dan tak makan rasuah sengaja disingkirkan pengurus lama atas nasihat Najib.

    Maka selaku pengurus pasukan saya akan gugurkan Najib (main macam pondan bibir pink) dan semua pemain2 lain yang bersengkongkol dengannya ramai yang boroi, ada yang pendek, ada yang botak (licin sangat bola asyik tersasar) dan lebih teruk ada yang jantinanya diragui yakni lelaki tulen ke?

    Yang pasti saya akan ambil semula penyerang berbisa Muhyiddin sebagai ketua pasukan, Shafie sebagai pemain tengah; Mukhriz kekal pemain pertahanan dan selebihnya muka2 baru berbakat besar di luar sana.

    Oops jangan fikir saya terlupa bro Jafri, saya akan melantik Tun M sebagai penasihat kehormat saya sebab Tun M lebih hebat dari lagenda bolasepak dunia iaitu Pele.

    Ada apa2 bantahan para pembaca budiman?

    Wasalam Tun.

  37. malaysian1000000 May 31,2016 12:28 AM

    Salam,

    Mungkin anak doc lagi bagus dari anak Tun?
    Perkenalkanlah. Manalah tahu boleh jadi pemimpin berwibawa.
    Doc dah terlepas dah. Dah tua bangka kalau nak start.
    Jadi doc propa boleh la.

    TQ

  38. Sri Sense May 31,2016 12:19 AM

    Salam Tun

    I rasa pelik setiap kali jumpa kawan ini, dia akan kata ini, yang Najib tunggu time nak exit, tengah buat deal supaya dia tak kena. So hari ini I beranikan diri tanya dengan kawan ini “dengan siapa, Zahid? Dia jawab “dengan semua”.

    Dia beritahu yang dunia luar ramai sangat orang dah memperkatakan pasal Najib, Malaysia tak sangat.

    I don’t know la Tun. I rasa macam dengar same thing all over again, but Najib still there, tak gerak gerak pun. My dealer friend pun suka kata tak gerak gerak pun, but he is referring to stock counter yang tak jalan, like forever there, and chances for us to make money don’t know when. 🙂

  39. ahalimr May 30,2016 10:46 PM

    Ada orang macam pandai sb ada dr tapi cara bercakap macam burong kakak tua y
    ang dilatih untuk menyebut selamat pagi pada sesiapa yg datang. Jadi waktu petang atau malam burong kakak tua ini tetap cakap selamat pagi pada orang yg datang. Maklum la dia cuma dilatih untuk bercakap dan tidak diajar untuk berfikir. Masa anak Tun nak di pecat Najib bangang kata Mukriz telah di beri jalan mudah dalam politik. Dia lupa ke macam mana mudah pula dia jadi wakil rakyat dan kemudian dilantik pula jadi MB yg termuda di Malaysia. Semua sb rasa hormat pada aruah Tun Razak hinggakan parti pembangkang pun tak letak calon dan bagi menang percuma pada hal masa tu dia belajar pun belm tamat.·Entah2 cara mandi hadas besar pun belum pandai. kesimpulannya najib bangang tak layak nak cakap macam tu pada Mukriz. Jadi kalau ada orang yg bergelar dr ulang apa yg najib cakap ertinya org ni 10 kali lebih bangang dari najib. Kalau nak jadi kaki bodek pun biar jadi kaki bodek yg bijak sikit

  40. Dr Jafri May 30,2016 10:45 PM

    musato.

    Tun mungkin ada sebab beliau sendiri, kenapa komen saya diluluskan untuk terbitan.

    Walaupun saya di sini sering mengkritik Tun, saya hanya lakukannya sebagai pencerahan. Saya bukannya peminat tahap fan (kipas) Tun yang kuat membodek, menghembus udara hapak lagi beracun ke cuping telinga beliau, atau mencuri data untuk dapatkan sejuta tandatangan bagi kempen Dungukan Rakyat (DR)

  41. HBT456 May 30,2016 10:31 PM

    63. If you put the people and the country above the party, you will see the glass is always half full.

    64. But if you put your party above the country and the people, you will see the glass is always half empty.

    65. Its up to the political parties to take their stands.

    66. Whoever become pm, the end result is still the same, that is you still have choice to cast votes in every 5 years.

    67. If umno really care about the widow, they should let her to grieve.

    68. Unfortunately, they pick her to contest as if there is no one can replace the late mp.

    69. Its umno internal matter on who they pick for the by-election, but when come to general election, if will be people of this country to vote.

    70. Good, bad or ugly, life will go on.

  42. HBT456 May 30,2016 9:14 PM

    56. I didn’t know ridhaun tee is a mca member.

    57. It would be better off for him to leave mca.

    58. If he is a moslem first, then, he should leave mca, the earlier the better.

    59. If he thinks he is good, go join parti amanah negara.

    60. If he is good he wont say bad things on mca.

    61. If he can say bad things on mca, he can say bad things about malaysia.

    62. Common sense, pakai hati you pasti akan nampak.

  43. musato May 30,2016 8:12 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Dr Jafri,

    Saya kira tulisan tuan terlalu menikam qalbu seorang ayah kepada anaknya.

    Sudah tentu saya pernah beritahu Mukhriz akan kalah bukan kerana lawannya, tetapi kerana beliau sendiri tidak sampai pada tahap sepatutnya.

    Saya tak huraikan seperti mana tuan huraikan kerana saya hormat perasaan seorang ayah terhadap anaknya.

    Lebih lebih lagi Tun seorang yang tajam fikirannya. Jika hanya 5 patah perkataan saya tulis, Tun boleh huraikan jadi 500 patah perkataan apa yang saya maksudkan.

    Juga sudah tentu jika Najib tak hingin orang jaring gol sendiri dalam pasukannya, maka kami sendiri pun tak hingin berada dalam pasukannya.

    Sebab tu kami berada di blog chedet.cc bukan FB Najib.

    Kalau kita tak suka dengan seseorang, usahkan muka, apa saja yang berkaitan dengan dia pun kita benci.

    Jadi kalau orang benci, buang jelah apa saja…nak buang Mukhriz pun buanglah…saya pun tak kisah pun.

    Cuba tanya Tun, ada Tun kisah bila Tun buat keputusan nak adakan Deklarasi Rakyat?

    Tun lepaskan semua jawatan adalah. Dan sekarang hanya berjawatan sebagai pengusaha The Loaf.

    Terima kasih Tun.

  44. joetachi May 30,2016 7:46 PM

    Sengal sengal badan…?
    gunakanlah minyak Jerangau…!
    Ada orang dari Pekan….
    buat doktuih jd angau….!

  45. joetachi May 30,2016 7:39 PM

    https://forum.lowyat.net/topic/3751712/all

    pendek akal kalau cerita…
    Bapok sepak pembawa bala….
    Doktuih sengal asyik menjaja…
    cerita khayal diulit lena…..

    #panjangceritaapa

    http://www.siakapkeli.my/2015/10/penalti-tadi-pon-saya-dah-ejas-bos.html?m=1

  46. sibotak May 30,2016 3:53 PM

    Yg Betul
    Najib adalah Pemimpin yg Tak Betul
    Itu cerita sebenar A sampai Z

    Kalau Naji betul kami tidak akan pertikaikan
    Soal Tun , Muhideen , Mukhliz sesiapa pun tak akan timbul

    Selajutnya kami akan ber blog
    Macamana nak tingkat Niaga , Macamana nak naik kan Bangunan untuk Anak Bumi
    Macamana nak berbini Du……..

  47. Dr Jafri May 30,2016 1:19 PM

    <<< Sambungan

    # 7. Dalam Pilihan Raya 2013 Mukhriz memilih untuk bertanding kerusi Dewan Undangan Negeri …

    Tun sendiri akui bahawa Mukhriz bukan sahaja diberi laluan mudah oleh Najib, malah diberi kepercayaan untuk memilih halatuju dan membentuk kerjaya politik beliau dari dalam UMNO tanpa halangan. Najib sebenarnya telah memberi jump-start kepada kerjaya politik Mukhriz (tapi, tidak kepada KJ) dalam hal ini.

    Mukhriz melepaskan jawatan di peringkat Persekutuan, mengambil tugas Menteri Besar untuk tumpu perhatian kepada membangunkan ekonomi negeri Kedah. Sekaligus, secara default, Mukhriz otomatik layak berada dalam sidang Ahli Majlis Tertinggi UMNO.

    Jika tidak kerana sokongan Najib, bagi Mukhriz untuk mendapat kerusi di AMT amatlah tipis, kerana Mukhriz tidak begitu popular di peringkat akar umbi. Tun dan Mukhriz, by default, sepatutnya bersyukur dengan pelbagai keistimewaan yang telah mereka nikmati dari UMNO.

    Malahan di dalam industri dalam negara, pemilihan syarikat Mukhriz yang menjadi pembekal utama fiber optik kepada TM (Telekom Malaysia) juga adalah petanda bahawa beliau mendapat perhatian yang istimewa dari kerajaan Barisan Nasional (UMNO).

    Laluan Mukhriz ke peringkat tertinggi UMNO dipermudahkan adalah petanda jelas lagi terang bahawa cita-cita politik beliau tidak terhalang selagi beliau selaras dengan agenda UMNO.

    Pendek cerita, kalau Mukhriz dan Mahathir bermain untuk team bolasepak UMNO tapi asyik rembat bola, menjaring ke dalam gol sendiri … jika anda pengurus pasukan, apa tindakan yang akan anda ambil?

  48. amd trmz May 30,2016 12:40 PM

    PERANG SARAF NEJIB

    MEWUJUDKAN…
    1. Persepsi awam kepada Tun Dr M mahukan anaknya menjadi PM.

    2. Persepsi awam deklarasi rakyat pembangkang punya sedangkan ianya gabungan rakyat dan sesiapa saje tak puas hati dengan nejib.

    3. Persepsi awam legasi tun dihapuskan, tiada lagi kenangan kejayaan tun di tv, berita dan lain-lain media. Hilangnya kehebatan KLCC, Krisis kewangan asia tun tangani dan mungkin hilangnya nama insan bergelar tun dr m.

    4. Persepsi awam menghantar cybertrooper amno seperti DR Jafri untuk menjadi (MASTER OF PUPPETS) dan mengeluarkan banyak fakta tanpa bukti jelas.

    5. Persepsi awam tun dr m pensabotaj ekonomi negara.

    6. Persepsi awam tun dr m pensabotaj parti.

    PESAN SAYA.. HATI-HATILAH AYAHANDA TUN. HARAP AYAHANDA TUN MENDAPATKAN NASIHAT DARI MEREKA YANG ARIF TENTANG PERANG SARAF INI. NAMPAKNYA SAYA PERASAN TULISAN TUN MAKIN KURANG DISIARKAN AKHBAR MEDIA ALTERNATIF…

  49. Daniel Noor May 30,2016 10:37 AM

    Salam Tun,

    Did not see u last Friday at Mesjid Negara. Most probably you still in Japan and Korea.

    I suggest you and company hold a forum on 1MDB in Sg Besar and KK.

    Maybe this will make the voters think seriously that to save UMNO, the nation and the future generations , Najib must be brought down.

    BN is still in power even if these two constituencies lost but UMNO will regain its integrity once Najib is chased out.

  50. wajaperak May 30,2016 9:48 AM

    Assallammualaikum Tun.
    Saya mohon ruangan.

    [Dr Jafri
    Bukan Najib yang suruh turun, tapi undian demokrasi di kalangan pimpinan tertinggi UMNO. Jadi, Mukhriz terpaksa akur dengan pendapat ramai]

    Pertama sekali saya mengharapkan dari Tuan jangan memperlekehkan Sunnah memberi salam.Di sini ada seorang bogger yang menyatakan salam itu sunat sahaja dan dia tidak sudi menghulurkan salam..Mengapa?..Biasalah zaman moden kan perempuan banyak yang tak bersunat..Oppps…:))

    Tuan.
    Saya menghargai tuan dan sumbangan tuan disini.Tetapi saya tidak bersetuju dengan pendapat tuan di atas.Majlis tertinggi UMNO tu siapa?Adakah benar mereka mewakili orang-orang yang dilantik atau telah terpesong dari sumpah dan janji??

    Pendapat ramai itu apa?..Pendapat Majlis Tertinggi UMNO yang telah dibeli?
    Eh..maafkan saya.Maksudnya Majlis Tertinggi UMNO yang diragui integritinya oleh kami semua rakyat biasa.

    Tuan.

    Semalam Tan Sri Annuar Musa melawat hospital kami (rakyat).Jadi kebelakangan ini saya sibuk cuci dan kilatkan kasut boss,gosok baju Ketua-ketua Unit, persiapan Dewan CME,cari bunga,sapu sampah dan mop serta lain-lain kerja-kerja yang selayaknya bagi saya seorang kuli.

    Saya dapati Tan Sri tidaklah sebagaimana yang kita lihat ( potrayal ) di dalam media.Sebab itu kita lihat peranannya lain di zaman Tun.
    Saya rasa mereka terperangkap di dalam arus yang di bawa oleh najib dan ingin mengekalkan ‘inertia’ mereka seperti yang kita belajar Fizik dahulu.

    Tapi saya sebagaimana orang-orang biasa yang lain ingin MAKAN KELILING.
    Tan Sri bagi hamper kepada pesakit kami sokong.
    Banyak lagi yang dijanjikan kepada Hospital kami suka.

    TAPI BELUM TENTU SAYA MAKAN DEDAK ITU…..:))

    Terima kasih Tuan.
    Terima kasih Tun.

  51. sibotak May 30,2016 8:40 AM

    We will vote for Muhideen followed by Mukhliz as The PM
    Muhideen is experience Mukhliz is Observant

    Tun , we you could form a new party
    Najib will Bury his late Father UMNO
    We Malaysia will moves forward

    We don,t want an irresponsible. , immoral , incompetence leader like Najib
    Supported by a bunch of uneducated unreliable team
    Najib has lost Malaysia so many many
    Money, Land in Malaysia also Singapore ,Soverignity and our Morals
    Najib has Coreng Air Muka Malaysia
    Yet He feels proud and valuable

    We Don,t Need Najib and his Bunch
    Tun , We hope you could set up yr own new Party to Govern Malaysia
    The way you once Bulit Malaysia
    With Pride and Dignity

  52. HBT456 May 30,2016 7:00 AM

    50. Only time will heal such wounds.

    51. If they put personal matters above the people, they will fail eventually.

    52. To err is human.

    53. To forgive is divine.

    54. Unite malaysia stand.

    55. Disunite, there will be no malaysia.

  53. HBT456 May 30,2016 6:56 AM

    49. The core root cause of this country is our political parties still stuck in the past issues and still not ready to forgive.

  54. HBT456 May 30,2016 6:26 AM

    45. Developed and rich countries with one race also cannot go for tarik hidung sistem, you know why sibotak?

    46. Because their economy relies on good and permanent foreign diplomacy ties to brigde the foreign countries to generate income to run their countries’ day to day operations and welfare.

    47. If bad mouthing and sabotage can earn votes, it means the political status is ultra, tidak kukuh dan tidak stabil.

    48. Its up to the leaders to decide.

  55. HBT456 May 30,2016 6:12 AM

    38. Bah kata, luah mati bapa, telan mati mak.

    39. If you have tried your best even if you loose, you already won the war.

    40. No decent man is willing to be ruled under tarik hidung sistem, sibotak.

    41. Can means boleh.

    42. Cannot means tak boleh.

    43. Jika meraihkan undi melayu dan moslem adalah paling mustahak untuk parti2 melayu, then, they should get their members to say things that pampered children love to hear.

    44. Its up to the leaders to decide.

  56. milshah May 30,2016 12:13 AM

    Assalamualaikum Tun,

    Baru-baru ini negara dikejutkan dengan rang undang-undang hudud dibawa kehadapan oleh wakil BN untuk dibahaskan. Jelas, selain dari isu Tun mahu Mukhriz jadi PM, ini juga satu “diversion strategy’ supaya orang ramai tidak lagi berbicara mengenai isu 1MDB.

    Bagaimana mungkin isu 1MDB tidak diceritakan oleh orang ramai? Isu 1MDB ibarat “the big dead elephant in the room’ atau bangkai gajah besar di dalam bilik. Semua orang di dalam bilik itu di dapat tahan dari terus berbicara mengenai isu 1MDB. Terbaru, surat BNM kepada pengerusi PAC bahawa syarikat Good Star sebenarnya adalah milik Jho Low. Isu ini biarlah orang lain bahas dulu apakah kesan dan implikasi jika benar syarikat Good Star adalah milik Jho Low.

    Untuk kali ini, saya ingin komen berkenaan strategy BN yang sanggup buat apa sahaja supaya orang tidak berbicara pasal 1MDB. Ini termasuk isu hukum hudud. Jelas, mereka dalam keadaan terdesak. Dalam mereka membawa isu rang undang-undang hudud untuk dibahaskan, kesan tindakan mereka itu, hampir-hampir sahaja pakatan BN pula dibubarkan apabilan parti-parti BN lain yang bukan muslim tidak bersetuju bahkan mungkin juga keluar BN jika undang-undang ini diteruskan.

    Jelas, ‘diversion strategy’ ini untuk pilihanraya kecil. Ini baru pilihanraya kecil mereka sanggup buat berkenaan hukum hudud. Yang merisaukan saya adalah kesanggupan mereka melakukan apa sahaja. Mungkinkah menjelang PRU 14 akan ada lagi kejutan-kejutan besar dan hebat mereka akan lakukan supaya mereka kekal berkuasa???

    Dalam mereka terus berfikir macam-mana nak memenangi pilihanraya, tidak terfikirkan mereka strategy jika Najib letak jawatan apakah akan berlaku? Mungkin Tun akan kembali kepada BN? Mungkin orang-orang Melayu akan kembali kepada BN? Mungkin bekas-bekas penyokong tegar akan kembali kepada BN jika Najib letak jawatan sebagai PM? Bukankah ini satu strategi yang perlu difikirkan?

    Bagi saya, mungkin jika dulu awalkan dilaksanakan, mungkin saya akan kembali sokong BN. Tetapi luka di hati amat parah. Mereka begitu taksub menyokong Najib sehingga membelakangkan rakyat. Bahkan mereka sanggup menghina Tun hanya semata-mata nak membela Najib. Muhyiddin dibekukan jadi TPM semata-mata nak membela Najib. Mukhriz dipaksa letak jawatan MB semata nak membela Najib. Too much damage had been done.

    Saya tidak tahu bagi yang lain tetapi untuk mengembalikan sokongan saya kepada BN, mereka-mereka yang menyokong tegar Najib juga perlu meletakan jawatan sebagai menteri-menteri, ahli-ahli MT, dan wakil-wakil rakyat. Semua perlu diganti barulah saya dapat sokong kembali BN.

  57. sibotak May 29,2016 9:03 PM

    Malaysia Bolih , Singapura Tak Bolih , Indonesia Asal Bolih
    Mukhliz Bolih , Najib Asal Bolih , Dog Jafri Paling Tak Bolih

    Time is Ticking
    Several Nation Govt are investigation Najib 1MDB & Isteri Snd Bhd
    Lots of Rotten Eggs Smelled

    We are waiting for the Judgement Days

  58. HouseWife May 29,2016 5:06 PM

    Assalamualaikum Tun, Pembetulan Tun….sorry. “Aren’t these characters seem to fit your son DSM, Tun?” Minta maaf banyak2 Tun. Jari ni tersilap tekan butang.

    Thank you Tun.

  59. HouseWife May 29,2016 4:57 PM

    Assalamualaikum Tun,
    Tun, you are an amazing and extraordinary 91 year old man that Malaysia had ever had. I mean who else right here right now at this beautiful age can still be very influential, brilliant, maintain in good shape and most importantly very needed by the people walaupun dikatakan “kitab lama” oleh si tpm zahid. Malaysians and the world acknowledge your wisdom in all areas, humanity, economically and politically. You have grown wiser and wiser with age…not like some yang seangkatan dengan Tun. Call it exaggerate or bodek or whatever, they will sing the same old boring tiresome tune. We are sincerely yours, Tun.

    Tun, I don’t find it wrong for you wanting to groom your son DSM to be like you or almost like you if you can see the potential in him. All fathers hold great hopes for their sons. In my eyes Tun, you have brought him up very well. He is clean-character, well-mannered and most importantly he is a not ashame to learn. He has a great teacher ie your valuable experiences and your past mistakes. Tun, like us and you and you and you, is human too.

    Whoever you are, bear in mind that appearance is not reality. Some people act like extroverts, some seem aloof or self-contained but their inner landscapes are so rich and full of excitement. Never underestimate a soft-spoken person. Tun, there is a word for “people who are in their heads too much” (introverts): thinkers. Studies have been made that “Quiet Leadership” is not oxymoron. What is the highest-performing companies had in common, Tun? Nobody would have believed that they are led by men describe as quiet, humble, modest, reserved, shy, gracious, mild-mannered, self-effacing, understated. Do we really need great personalities to transform companies or institutions? What we need are leaders who build not their own egoes but the institutions they run. Introverted leaders practice their own public speaking skills and smile more. Introverted leaders would do well to go on doing what they do naturally. Aren’t these characters seem to fit your son DSN, Tun?

    Great leadership always seem to place high grade on confidence and quick decision-making. But in some circumstances, quiet, modest style of leadership maybe equally or more effective. So do not worry about your son, Tun. You have taught him well. He will do just fine.

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Always Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. Take extra care in your safety Tun. And Thank you Tun.

  60. musato May 29,2016 4:01 PM

    Assalamualaikum Tun.

    DR rakyat sememang tiada dalam perlembagaan. Namun satu usaha untuk menentang sesuatu yang tidak elok terutamanya dalam kes salahguna kuasa Perdana Menteri perlu diusahakan.

    Jika semua usaha tidak dapat maka tiadalah salah kita kerana hanya mampu melihat tanpa dapat berbuat apa apa.

    Maka tinggallah kita dengan berPerdana Menterikan Najib. Kita semua pun bukan orang susahkan?

    Tiadalah perlu kita melontar pandangan masing masing. Terimalah keadaan kehidupan seadanya.

    Tun akan pergi. Pergi tidak kembali. Dan hutang negara boleh dibayar oleh BNM.

    Paling kurang kita sudah mencuba. Tak boleh dengan tangan, kita guna mulut, tak boleh dengan mulut kita gunakan hati.

    Terima kasih Tun.

  61. HBT456 May 29,2016 3:15 PM

    35. Look at umno in picking the widow as bn candidate in kk perak, you will see which way umno bn is heading.

    36. Tak payah beza membezakan antara kau dengan sesiapapun.

    37. By then of the day, its still up to the people to vote.

  62. faridina May 29,2016 1:15 PM

    Assalamualaikum Dearest Tun,

    How sometime we wish that you could actually groom Muhkriz when you are in power just like what LKY did for his son LSL and we will live to see Malaysia prosper just like Singapore both implementing what their father’s have laid for.

    Now the problem with Najib who was never his father’s choice to enter politic in the first place was that he himself wanted to become a businessman of world standard and to become the first Malay billionaire.

    However when he reluctantly joined politics his passion for corporate world never dies and eventually when he was PM he wanted to set a world record as a politician cum corporate guru creating and achieving a long time wish to become a billionaire.

    I guess the rest is history and what ever the ending will be will always be the much awaited event not only in Malaysia but for the whole entire world.

    Morale of the story here is that no sons or son in law of former premier could emulate or could have continue his father’s legacy if his father has already passed away a long time ago.

    That is why LKY groomed LSL when he is very much alive to much sure that even his own son will continue what he had build for Singapore.

    Najib had no guidance from Tun Razak, Hishamuddin had no guidance from Tun Hussein too and KJ gave lousy guidance to Pak Lah.

    Mukhriz has got your aspiration for the nation and he is glad to sacrifice his position for the betterment of the nation.

    You are sure one proud Dad dearest Tun!

    Wasalam Tun.

    p/s – Deep in my heart, I hope to see TS Muhyiddin becoming the 7th Prime Minister of Malaysia. He is a good muslem who really walk the talk and may Allah bless him to succeed.

  63. HBT456 May 29,2016 12:47 PM

    30. By that time, whoever become the pm makes no difference.

    31. Why?

    32. His priority is to make this country more attractive and competitive to attract fdi to offset the financial burden of the voters if they want to be the pm.

    33. Misteri atau tidak, itu terpulang kepada bangsa dan agama negerimu.

    34. Nak hukum allah atau tidak, itu terpulang kepada sultan2 negeri masing2.

  64. Hajar May 29,2016 12:43 PM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi Tun,

    1, Nampaknya ‘Parti Najib’ sudah menggelabah. Di Sungai Besar mereka calonkan seorang ADUN (jarang dilakukan oleh UMNO/BN; biasa bagi Pembangkang) sementara di Kuala Kangsar mereka calonkan balu kepada bekas MP (undi simpati?).

    2. Saya doakan kedua-dua mereka DIKALAHKAN dengan majoriti besar oleh calon pilihan RAKYAT yang mahukan PM Najib @ Ah Jib Gor untuk meletak jawatan dengan segera.

    3. Doa mereka yang teraniaya dan dizalimi didengari ALLAH S.W.T.

    4. Tun M, DS Mukhriz, TS Muhyiddin, DS Shafie dan yang lain2 pasti dapat meyakinkan rakyat di KK dan SB untuk menolak ‘Parti Najib’. Bersama-sama kita doakan.

    5. Saya setuju bahawa DS Mukhriz ialah pemimpin yang kita harapkan dapat mewarisi kecemerlangan Tun (DSMM calon PM Malaysia di masa hadapan; saya yang kata, bukan Tun).

    6. Kita lupakan / turunkan saja DSN yang GAGAL menghayati perjuangan ayah beliau & UMNO, dan kini menjadi seorang pemimpin yang lemah, zalim dan korup serta banyak memalukan negara dan menyusahkan rakyat.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  65. HBT456 May 29,2016 12:01 PM

    27. Its up to the leaders to decide since they know what is best fit their political parties’ objectives.

    28. To be or not to be, that is not a question.

    29. Can, or cannot, the leaders decide.

  66. Ali Akbar Hashim May 29,2016 11:51 AM

    Dear Sir,

    I do not care if you want to promote your son’s Mukhriz because your track record speak for yourself

    The Malay proverb say “Kalau asal benih yang baik jatuh ke laut menjadi pulau”

    Mukhriz is your offspring and he can be a better Prime Minister than you

    Recently you cry foul over the Agong declining a meeting with you

    This is because in Malaysia the culture of peoples in power, you need protocol to follow

    You are now nothing just a piece of crap , a piece of dirt and rubbish

    The same thing happened to me, I just an ordinary citizen, a piece of rubbish, I drive over 6 hours to meet you once you in power but was denied meeting because of no appointment or your peoples will always said you are in the meeting

    The same goes to all the politicians and MP

    Only their cronies have access to them

    The King’s and Royals do not care of your problems

    For generations after generations they have a luxury life, beautiful foreign wife and maisonette all over the world, so why bother??

    If you need them to help just forget it, it will never work

    We need to united all the oppositions under one party, just one party

    I suspect some opposition party is just merely a running dog for UMNO and Barisan Nasional

    They just keep whacking the government in objective to split the vote and keep UMNO and Barisan Nasional in power, forever

    The speaker of parliament said this, the oppositions can be a nasty animals once debating inside the parliament but outside parliament they are a different person, a good and nice person!

    So there you go, it is only a play wayang

    The rakyats are fool and cheated

    I want to registered a new party called Party Perikatan Baru

    As a founder I call DAP, PKR, AMANAH PSRM and all oppositions to de-registered their own party and join me

    If you want to defeated UMNO and Barisan Nasional there should be no other opposition parties, we need only one party with the same dream and objective

    To built a better future and have a zero tolerance on corruption, in China corruption can be punished to death, in Singapore corruption officials can be jailed for a long time and terminated from the job

    I have a vision to built Malaysia the world’s super power on economic and Military

    If DAP, PKR, AMANAH are genuinely honest to representing citizen of Malaysia and build this country once again, please de-registered your party and join me

    All your parties has too many issues in which the UMNO and Barisan Nasional can twist and spin

    UNITED WE STAND DIVIDED WE FALL

    Remember the Kings and Royals will never help you in this struggle

  67. Dr Jafri May 29,2016 11:48 AM

    Saya rasa terkesan dengan entri Tun kali ini. Keluh kesah dari kehampaan seorang ayah yang berhempas pulas menaikkan nama anaknya untuk jadi calon PM, namun tidak kesampaian.

    Tun, sebagai seorang ayah, telah berjaya menaikkan Mukhriz untuk memanaskan kerusi Menteri Besar Kedah. Tapi malang, kerana performance yang kurang baik, Mukhriz diminta turun. Bukan Najib yang suruh turun, tapi undian demokrasi di kalangan pimpinan tertinggi UMNO. Jadi, Mukhriz terpaksa akur dengan pendapat ramai.

    People skill: Tun ada, Mukhriz belum ada.

    Tun seorang yang cermat, di setiap masa di dalam setiap penampilan beliau. Kita tak pernah lihat Tun dalam keadaan comot atau selekeh. Kerana itu, Tun kurang senang apabila Mukhriz pulang cuti belajar dari Jepun dengan rambut panjang. Pada hari itu, Tun enggan cakap banyak dan tiada kemesraan seorang ayah ditunjukkan kepadanya. Mukhriz rasa terbungkam dan serba-salah. Hanya setelah bondanya menegur, baharulah Mukhriz faham.

    Personaliti: Pakej ada, tapi belum siap.

    Sekarang, kita lihat kepala Mukhriz dah botak. Mungkin sebab tak tahan dawlat dengan jelingan Tun, rambut di kepala Mukhriz pun segan nak tumbuh. Namun, mujur masih ada goatee atau set misai-janggut kambingan yang buat Mukhriz kelihatan tampan, segak, inteligen, fashion savvy dan berciri Islamik, walaupun dia masih kelihatan aloof dan janggal di khalayak ramai.

    Aura yang ditampilkan Mukhriz, ialah seperti ada dinding yang membahagi beliau dari suasana sekeliling, seperti seorang introvert (penyendiri) yang dipaksa untuk berdepan dengan suasana terbuka. Approachable, but not accessible. Ciri-ciri yang ada pada seorang reluctant politician ….

  68. HBT456 May 29,2016 11:45 AM

    12. http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/05/29/we-may-be-pushed-to-leave-says-kurup/

    13. The hudud’s private bill in kelantan ultimately will re-split this nation into pieces.

    14. If this private bill is supported by umno, pas and pkr including sabah, then, there is no point to be part of malaya.

    15. Dsn needs sabahan mps’ support at the federal level, he does not need you to approve since the ultimate ambition of wawasan 2020 is to make malaysia the biggest halal and financial hub in malaysia.

    16. Meaning, if you are not moslem, you cannot hold the top vvips posts.

    17. From here, you will see their circle of influence, that is they will continue to anti non moslem thinking they can decide to pecat sesiapa yang tak bersama dengan mereka.

    18. Mereka patuh dilempang, just like abe lempang obama, since his term is ending, recently for the misconduct of us soldier in causing the death of a 20 year old female.

    19. If abe tak lempang, how his political party win votes in next ge ler?

    20. Wawasan 2020 is coming to an end.

    21. Let the current cabinet to do what they see fit.

    22. No worry, sibotak, dsn will call general election in 2018.

    23. If he cant get the majority support from the local mps via voters, he and his cabinet must bow in front of the people and pass the baton to the next pm with majority political support.

    24. Walaubagaimana pun, mereka tetap civil servants yang berkhidmat untuk negara.

    25. Without the support from local mps in every 5 years, my way atau your way will end up as no way.

    26. New way will be introduced, if new way cannot, then, another new way will be introduced in every 5 years with no ending by the next pm.

  69. Fariq Islam May 29,2016 11:42 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Artikel Tun ini cukup bermakna, kerana memberi satu titik permulaan untuk semua Rakyat mendalami dan berfikir tentang model kepemimpinan Negara yang paling sesuai, untuk masa depan anak-anak muda kita dan Negara.

    Pada pendapat ramai, Mukhriz memang seorang pemimpin generasi baru yang berwibawa, dan janganlah beliau dimangsa dalam perangkap politik begitu sahaja.

    Tak usahlah Tun ambil kisah sangat tentang tunduhan cuba mempromosikan Mukhriz ke tahap tangga pemerintahan yang lebih tinggi. Kini, kenalah Tun berfikir tentang platform yang lebih sesuai. Pertimbangkanlah penubuhan parti politik baru, untuk memberi nafas baru kepada arena politik tanahair.

    Baik parti baru merangkumi setiap kaum, tak usahlah biar keadaaan merebut-rebut kerusi terjadi!

  70. Fariq Islam May 29,2016 11:13 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Jika kita perhalusi keberangkalian pada PRU yang akan datang,
    a. Kem BN : Najib (PM) – Zahid (TPM)
    b. Kem PH : Anwar (PM) – Azmin (TPM)
    c. Kem PAS : Hadi (PM) – Tuan Ibrahim (TPM)

    Keberangkalian b. susah terjadi, memandangkan Anwar masih dipenjara dan sama ada Anwar layak bertanding masih diragui.

    Keberangkalian c. jauh lebih susah terjadi, kerana pemimpin dipandang kolot, kurang progresif dan kurang berupaya mentadbir, malah munafik.

    Rakyat nak lihat munculnya keberangkalian baru:
    Keberangkalian d. Kem “Selamatkan Malaysia” : Muhyiddin (PM) – Mukhriz (TPM)

    Tak salahlah sekiranya tindakan diambil untuk mengecapi keberangkalian ini, demi masa depan Negara.

    Kini, saya ambil kesempatan ini tentang apa yang Ismail Sabri kata, jangan biar bukan Melayu ambil jawatan PM! Biar apa keberangkalian yang akan direalisasi, bukan Melayu tidak akan mengambil alih. Janganlah kata yang bukan-bukan untuk memincangkan masyarakat majmuk, malah mengikis sokongan terhadap kem BN sendiri!

  71. Fariq Islam May 29,2016 10:35 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Do not be over-concerned with the allegation of helping Mukhriz climb up in his political career ladder. There is nothing wrong promoting good, young leaders from families of political background to take over. Our neighbour country, Singapore, made a success with this feature too.

    In fact, many existing leaders come from families of political background – Hisham, Khairy, Nur Jazlan, Chua Tee Yong, Lim Guan Eng, and even Anwar.

    On why and how BN re-grabbed Kedah state during 505 GE, “Mukhriz” factor did play a crucial role, as this factor had successfully led to a swing in Chinese votes towards BN. Mukhriz is viewed as a more energetic, talented and moderate leader, than Azizan, in the eyes of all Kedahans, including Chinese, of course. At Federal level, some BN fellows kept blaming loss of support due to the so-called “Chinese Tsunami”, but were never thankful for what Kedahan Chinese has done to help them re-grab this state!

  72. sibotak May 29,2016 4:58 AM

    I respects the hooligans behind bars more than I respect Najib

  73. neezam72 May 29,2016 1:56 AM

    Assalamualaikum Tun.
    Saya nak tanya isu pasal penipuan dalam deklarasi rakyat yang mana ada pihak kata ada unsur-unsur penipuan berlaku didalam menandatangani deklarasi tersebut. Lagi satu betul ke Agong kena HOUSE ARREST ni tun? Minta pandangan dari Tun dan jawab balas apa yang saya tanyakan ini hendaknya.

  74. daeng May 28,2016 11:17 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Dalam hal ini, kita memahami Tun berkaitan dengan anaknya Mukhriz. Saya secara peribadi juga bersetuju dan yakin bahawa Tun mengutamakan negara berbanding anak-anaknya. Tun tidak pernah mempromosi anak-anaknya semasa berkuasa. Jika ada pun Tun hanya menyokong seorang anaknya bernama Mukhriz bergiat dalam politik itu pun atas kemahuan anaknya selepas Tun sebagai PM. Disini saya melihat Tun seorang yang gentleman.

    Kami di luar politik melihat permainan kotor Khairy Jamaludin semasa bapa mertuanya sebagai PM untuk menjatuhkan politik Mukhriz. Pertandingan satu lawan satu antara Mukhriz dengan KJ untuk ketua pemuda UMNO, kami tahu apa yang Dollah Badawi ( politik kotor bersama Naji$ ) pertaruhkan penurunnya sebagai presiden UMNO dengan memastikan KJ menang sebagai ketua pemuda UMNO ketika itu. Bangkai gajah tidak boleh disorok.

    Satu lagi politik kotor yang dimainkan oleh Naji$ Razak adalah semasa pemilihan naib presiden umno antara Hishamudin (sepupu Naji$) melawan Mukhriz. Kami di luar gelanggang politik juga menghidu perkara yang sama dimainkan oleh Naji$.

    Dalam isu 1MDB dan isu RM 2.6 bilion masuk dalam akaun peribadi Naji$ hingga kepada penyiasatannya kita disajikan rentetan penyiasatan bodoh dan hasil yang tidak masuk akal. Bahan bukti dihapuskan dan penyiasat yang tidak memihak kepada Naji$ Razak diugut, dikeluar dan diganti dengan mereka yang gila kuasa agar hasil siasatan memihak kepada Naji$. Kami di luar tersenyum apa yang diumumkan oleh penyiasat bodoh dan boleh dibeli.

    Di sini banyak lagi politik kotor dan penuh dengan berjuta macam rasuah akan disajikan oleh pentadbiran Naji$ Razak. Malangnya 3 juta ahli UMNO terus-terusan bersubahat dengan Naji$ yang sukar disamak oleh 30 juta rakyat Malaysia dalam tempoh terdekat dan bertahun-tahun akan datang.

    Saya harap pengundi-pengundi di 2 PRK di KK dan Sungai Besar samada ahli umno mahupun pembangkang mesti memberi laluan kemenangan kepada PAS untuk menutup ego dan keangkuhan NAJI$ RAZAK sebagai ketua umno yang KOTOR, BANGSAT lagi BAHALOL dari terus memimpin negara kita.

    Semuga UMNO kalah di dua parlimen ini. AMINNNNN.

  75. malaysian1000000 May 28,2016 9:30 PM

    Salam,

    Bila topik “Father and Son” teringat lagu ni

    https://m.youtube.com/watch?v=yERildSsWxM

    Tiada topik yang menarik untuk dikupas sangat.
    -melainkan calon BN untuk parlimen KK yang diumum TPM ialah balu mantan ahli Parlimen KK (calon air mata).
    -kisah budak jual nama tu nampak sangat kejahilannya, tapi lagi jahil RPK yang mengulasnya. Adusss. Dulu kemain lagi balun BN, sekarang gang pulak. Hulur dedak, jadi jugak.
    -BSI tutup, tapi “just unit” tak tahu menjelma jadi apa pulak.

    TQ

  76. musato May 28,2016 7:54 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Bagus untuk Datuk Paduka Mukhriz ada disamping Tun.

    Pada zaman Pak Lah kita bertuah kerana mempunyai Perdana Menteri yang sanggup meletak jawatan secara sukarela. Tak hairanlah kerana Pak Lah adalah cucu kepada Ulama Abdullah Fahim.

    Manakala Najib secara terang terangan telah memberi mesej tidak akan meletak jawatan walaupun telah hilang kredibiliti dan dilihat tidak bermoral tinggi sebagai Perdana Menteri.

    Maka jalannya secara berhemah adalah tidak ke jalan raya tetapi adalah melalui Deklarasi Rakyat. Tandatangan ini akan disembahkan kepada YDP Agong.

    Semasa zaman Pak Lah kita disajikan berita oleh Tun Mahathir sendiri bahawa YDP Agong sendiri tidak boleh memecat seorang Perdana Menteri Malaysia.

    Tetapi percayalah bahawa Sultan Sultan Melayu serta YDP Agong tetap mempunyai daulatnya. Kita orang Melayu kaya dengan sejarah dan misteri.

    Malah Tun akui terdapat beberapa cara dan jalan yang boleh dilakukan oleh Majlis Raja Raja.

    Cuma tidak ramai orang ingat dan tahu kenapa Tun Mahathir begitu yakin dan sanggup pergi kepada YDP Agong? Walhal pada zaman Pak Lah Tun Mahathir menolak campurtangan dari YDP Agong semasa ditanya oleh wartawan, “kenapa tak minta pertolongan Agong?”

    Semasa di JB, Tun menjelaskan betapa pentingnya peranan seorang penasihat, terutamanya dalam isu 1MDB. Dan jelas penasihatnya mempunyai kepentingan peribadi walaupun jika hanya dilihat dari segi pemilikan jawatan.

    Saya mengaku saya banyak menasihati Tun Mahathir mengenai tindakan beliau dalam politik semasa. Dan Tun mengiktiraf peranan penasihat di JB tempoh hari ketika kehadiran saya di sana.

    Penasihat juga perlu memberi nasihat tanpa kepentingan peribadi. Saya hanyalah seorang Baker. Tanpa keahlian politik dan hanya seorang rakyat biasa.

    Tetapi tidak semua orang sedar bahawa, saya adalah rakyat berdarah Terengganu dan menasihati Tun Mahathir ketika YDP Agong Sultan Mizan sedang memerintah Malaysia ketika itu.

    Seperti saya katakan Melayu penuh kaya dengan sejarah dan misteri. Raja Raja tetap punyai daulatnya.

    Kerana itulah Deklarasi Rakyat tercipta dan akan dipersembahkan kepada YDP Agong tanpa kita terpekik terlolong di jalan raya.

    Terima Kasih Tun.

  77. sibotak May 28,2016 7:51 PM

    In Singapore
    MAS Monetary Authority of Singapore
    Shut off BSI bank probe to 1MDB money laundering investigation

    Malaysia Monetary should also shut off our useless PM for investigations
    The Heat is ON

  78. sibotak May 28,2016 7:44 PM

    Tun
    It is time you need set up a new party
    Be ready for the new coming PRU
    You may not be the ruler ,but a Founder

    Grab all the good UMNO member
    Open up yr invitations to them ,UMNO member ,DAP ,PAS or PKR
    You will have a Strong mandate from Malaysia

    Tell the World
    Bapak Tubuh UMNO
    Anak & Menantu Sendirian Berhad Kubur UMNO

  79. sudin May 28,2016 5:00 PM

    Assalam Tun.

    Seems Mukhriz, Rafizi and Zulkifli Nordin are the only capable & trustworthy top politicians around.
    The others may probably be still in hibernation.
    They should consider teaming up to form a new force to reckon.

    UMNO leaders are incapable and/or mostly corrupt.
    The same thing is with PKR leaders, incapable and/or corrupt.
    PAS leaders are mostly incapable as repeatedly shown by Hadi.

    As it is now, the voters are disillusioned.

  80. mofaham58 May 28,2016 4:14 PM

    Assalamualaikum W.Wb.
    Tun yg di kasihi,
    Saya melihat hari demi hari keadaan tidak bertambah baik walaupun kenyataan telah banyak membuktikan kepada jenayah yang telah di lakukan. Malah setuap tindak tanduk penjenayah ini membuat keadaan bertambah rumit dari masa ke masa. Penjenayah ini tidak akan teragak agak untuk menggunakan Akta MKN yang telah di gubal dan apa saja akta yang akan dapat mempertahan dan memperkuatkan kedudukan nya. Jadi jawapan nya akan bertambah serius. Dalam keadaan begini sebilangan besar daripada keseluruhan rakyat Malaysia yang memahami isu semasa menjadi dalam keadaan tidak berupaya.
    Salah satu petanda yang boleh di manifestasikan oleh rakyat tentang kebencian apa yang sedang berlaku ialah dengan membantu untuk mengalahkan calon BN pada 2 PRK yang akan di adakan tidak lama lagi. Rakyat setempat harus nya beranu menyatakan kebenaran melalui kesempatan undi yang akan berlaku tidak lama lagi. Rakyat setempat harus faham bahawa perkara semasa ini bukan lagi menjadi isu politik tetapi sebenar nya adalah isu JENAYAH BERAT yang telah di lakukan. Kegagalan rakyat setempat menumbangkan calon BN bererti mereka telah mendukung JENAYAH BERAT ini dalam erti kata pengundian. Jadi harap harap rakyat setempat dapat menjalankan tanggung jawab mereka dalam menegakkan kebenaran dan keadilan. Jika mereka gagal maka musnahlah harapan mereka untuk masa seterus nya dan mereka akan menepuh masa depan yang lebih susah.
    Penggugatan terhadap PENJENAYAH BESAR ini juga akan berlaku tidak lama lagi bila mana PENJENAYAH ini akan di panggil untuk membela diri di mahkamah terhadap saman yang di kemukakan oleh Tun dan rakan rakan. Mengingat keadaan semasa dan kuasa masih di tangan PENJENAYH saya merasa kurang yakin akan keputusan mahkamah yang mungkin hanya bermain wayang. Itu andaian saya. Akhir kalam PENJENAYAH akan menang dalam perbicaraan tersebut nanti. Ini hanya andaian saya mungkin salah. Tetapi berpandu keadaan semasa ia nya menjurus kesitu.
    Dalam keadaan negara sebegini di mana rakyat sudah tiada upaya ia nya sudah menjurus kepada keadaan TIADA DAYA DAN UPAYA MELAINKAN DENGAN KEHENDAK NYA. Apabila keadaan ini berlaku, apabila rakyat menadah tangan kepada ALLAH SWT, tiada kuasa yang akan dapat menahan kehendak NYA. Jangan lupa di dalam negara ini masih ada orang orang yang doa mereka di makbulkan ALLAH SWT.
    Sebelum perkara begitu berlaku sebaik nya PENJENAYAH MELETAKKAN JAWATAN NYA dan mnyerah diri. Begitu juga lah kepada para pengikut PENJENAHYAH ini supaya menyerah diri dengan apa jua jenayah yang mereka sudah lakukan terutama dalam mencuri wang rakyat dalam bentuk apa sekalipun. Kembalikan lah hak dan harta rakyat sebelum SEMUA PENJENAYAH yang di maksudkan menerima akibat doa orang yang makbul doa nya. Siapa orang makbul doa nya itu ? Mereka adalah orang orang yang teraniaya. Jika separuh daripada rakyat Malaysia tergolong daripada golongan orang teraniaya dan mereka semua menadah tangan verdoa nanti kamu akan merasakan akibat nya. Orang teraniaya tidak perlu berdoa panjang panjang atau meminta perkara buruk berlaku. Cukup dengan mereka berdoa dan menyerahkan diri kepada ALLAH SWT tahu lah apa yang akan di hukum kepada para PENJENAYAH semasa ini. Kita di larang mendoakan keburukan untuk orang lain. Kita cuma di suruh untuk berserah dir kepada NYA sahaja. Allah lebih tahu bagaimana menghukum orang orang jahil.
    Bayangkan jika ALLAH SWT menghukum mereka PENJENAYAH SEMASA INI dan KUMPULAN NYA dengan hukuman PERUT NYA BENGKAK SEBESAR WANG HARAM YANG MEREKA MAKAN, bayangkan lah bagimana bengkak nya perut mereka jika 2.6 billion yaqng di makan dan belum lain lain lagi. Itu baru satu saja hukuman jika ALLAH SWT nak tunjukkan. Bagaimana kalau ALLAH nak tunjukkan lebih banyak lagi?
    Oleh itu insaf lah wahai PENJENAYAH DAN KONCO KONCO NYA, jangan menguji kesabaran rakyat. Sebelum perkara balak menimpa kamu semua lebih baik insaf lah dan serah diri lah. Minta ampun lah kepada ALLAH SWT dan pada rakyat. INGAT LAH KUASA KAMU SEMUA TIDAK KEMANA BERBANDING KUASA ALLAH SWT. JANGAN MENGUJI KUASA ALLAH SWT KELAK BINASA KAMU SEMUA. BERTAUBAT LAH. BERTAUBAT LAH. BERTAUBAT LAH. SEJARAH TELAH MEMBUKTIKAN TENTANG KUASA ALLAH PADA SETIAP ZAMAN DAN MASA. BERTAUBAT LAH WAHAI PENJENAYAH PENJENAYAH SEMASA INI. KALAU ALLAH MENGHENDAKKI MAKA AKAN TERJADI LAH IA. KUN FAYAKUN. JANGAN LAH KAMU BERDEGIL DAN MEMBANTAH SEDANGKAN KAMU SEMUA SENDIRI MENGETAHUI YANG KAMU SEMUA LAKUKAN. KAMU NAJ SEMBUNYI DI MANA. HATTA DALAM BATU PUN KALAU KAMU BERSEMBUNYI ALLAH BOLEH MENYAMPAIKAN HUKUMAN NYA. TIDAK KAH KAMU SEMUA MELIHAT KEJADIAN MALA PETAKA MENIMPA DI MANA SAJA… BUTA KAH KAMU ATAU PEKAK KKAH KAMU ATAU SENGAJA TIDAK MAHU BELAJAR ATAU MENGAMBIL IKTIBAR SEGALA YANG BERLAKU ? LIHAT LAH KUASA KUASA ALLAH YANG TIDAK MEMERLUKAN TANGAN MANUSIA UNTUK MEMBANTU. LIHAT LAH BAGAIMANA GUNUNG GANANG RUNTUH DAN MUSNAH BILA BERLAKU NYA GEMPA. LIHAT LAH BILA BADAI MENGHENTAM ADAKAH MEMERLUKAN TANGAN MANUSIA ? INSAF LAH. BERTAUBAT LAH…MENYERAH LAH. CUKUP LAH DENGAN SEGALA KEKOTORAN YANG TELAH KAMU SEMUA LAKUKAN.
    WAHAI PEMIMPIN -PEMIMPIN DI ATAS SANA DAN SEMUA PENGUASA YANG ZALIM… INGAT LAH PESANAN KU INI…INGAT LAH SEBELUM BERLAKU PERKARA PERKARA YANG TELLAH DI SEBUTKAN TADI… BERTAUBAYLAH DENGAN SEBENAR BENAR TAUBAT. BERTAUBAT LAH. JANGAN KAMU INGATB SEGALA KUASA YANG ADA TI TANGAN MU ITU DAPAT MENGALAHKAN KUASA ALLAH SWT. INGAT LAH …INGAT LAH.. INGAT LAH…UMUR KAMU SEMUA PUN DAH SENJA SEMUA… KEMBALI LAH KE PANGKALAN SEBELUM TERLAMBAT… WANG YANG KAMU CURI SEMUA ITU TIDAK AKAN DAPAT DI BAWA MASUK KE DALAM KUBUR MU. KALAU NAK BAWEA MASUJ JUGA BAYANGKAN LAH BERAPA BESAR LUBANG KUBUR KAMU SEMUA MASING MASING YANG AKAN DI PERLUKAN. LUBANG KUBUR KAMU ITU CUMA UKURAN STANDARD AJA. JADI TAK BOLEH NAK BAWA MASUK SEMUA HARTA HARTA HARAM KAMU. KALAU KAMU BAWA JUGA NANTI AKAN JADI BAHAN BUKTI BILA DI PERSOAL DI DALAM KUBUR. JADI PERBUATAN KAMU SEMUA HANYA LAH SIA SIA. TERPANGGIL OELH BISIKAN IBLIS DAN SYAITAN DAN KAMU TERJEBAK DENGAN NYA.
    WAHAI SEMUA PEMIMPIN DI ATAS SANA. RENUNG RENUNGKAN LAH PERINGATAN KU INI. BERKACA LAH DIKAU SEMUA. INTROSPEKSO LAH DIRI KAMU. INSAF LAH. BERTAUBAT LAH SEBELUM TERLAMBAT. MINTA LAH PENGAMPUN KEPADA ALLAH DAN RKAYTA MALAYSIA. JANGAN SAMPAI MEREKA MENADAH TANGAN MEMOHON KEPADA ALLAH ATAS DASAR ORANG ORANG YANG TERANIAYA KERANA DOA GOLONGAN TERANIAYA PASTI DI MAKBULKAN ALLAH SWT. JANGAN KAMU MEREMEHKAN NASIHAT KU INI…
    ASTAGHFIRULLAH HAL AZIM ALLAZI LA ILA HA ILLA HUWAL HAYYUL KAYUM WA ATUBU ILAIHI
    ASTAGHFIRULLAH HAL AZIM ALLAZI LA ILA HA ILLA HUWAL HAYYUL KAYUM WA ATUBU ILAIHI
    ASTAGHFIRULLAH HAL AZIM ALLAZI LA ILA HA ILLA HUWAL HAYYUL KAYUM WA ATUBU ILAIHI
    ASH HADU ALLA ILA HA IL LALLAH WA ASH HADU ANNA MUHAMMAD DAR RASUL LULLAH
    ASH HADU ALLA ILA HA IL LALLAH WA ASH HADU ANNA MUHAMMAD DAR RASUL LULLAH
    ASH HADU ALLA ILA HA IL LALLAH WA ASH HADU ANNA MUHAMMAD DAR RASUL LULLAH
    Semoga Allah SWT memberikan taufiq dan hidayah kepada kita semua.
    WASALAM.

  81. mona03 May 28,2016 2:39 PM

    Kita semua rakyat biasa..namun sy pasti byk rahsia kerajaan dan perjanjian dibawah urustadbir DSN yg kita xtau..barangkali utk menyelamatkan @ menjahanamkan Msia! Kuasa WANG kian menghimpit kehidupan kita semua..bile nmpk ketua/pemimpin berjoli katak selamba je mmg panas hati! Suara Tun M masih ada kuasa..moga2 rakyat dan negara Msia masih berdaulat dibwh naungan/panji Raja yg mengamalkan ajaran Islam dengan sempurna. Semoga ketua-ketua yg kita junjung sgt nie menjalankan amanah dgn sebaik mungkin..

  82. Sri Sense May 28,2016 8:38 AM

    Cakap2 begini about Mukhriz dan Tun lama dah I dengar, sebelum Deklarasi Rakyat dah ramai dok sosek2. Online pun dah ramai memperkatakan. Iimbul setiap kali Tun kritik Najib dan government. Ramai yang anggap kecerewetan Tun kerana nak anak jadi PM. 🙂

    Sekarang UMNO pulak guna pakai, tak menghairankan, sebab kempen mereka ada masa milik PKR, ada masa milik DAP, ada masa milik PAS, dll. 🙂

    Pendekata, apa saja, asal nampak Tun Mahathir real bad. 🙂

  83. sibotak May 28,2016 7:53 AM

    And Tun did not even creates a Seat for himself
    As being SM ,Senior Minister ,then after MM, Mentor Minister aboves the Prime Minister
    If he did so today , Tun
    Will be VMM ,Very Mentor Minister of Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamed

  84. sibotak May 28,2016 7:39 AM

    Personally I did not see Tun Mahathir sits his Son Muhkliz as
    The Prime Minister of Malaysia though any Father wishes to
    Tun is a Fair man , A man with Foundations
    Mukhliz has to earn that Seat
    Tun could have done so as what Lee Kuan Yew did for his Son Lee Hsieng Loong today
    S,pore is see more of the Lee Dynasty than the Goh , but of course they will Deny

    What Najib is telling
    Najib has a Lame Weak Accusation
    He has nothing to hit on Tun and He knows that
    To hit back , to cover of his many wrong criminals doings
    This is the best accusations that Najib can only think of and the only one back by his bunch of Idiots
    Together with Tun involvement with the Opposition for Malaysia Declaration
    Najib has nothing against Tun except as always his Rubbish thinking

    We Malaysia are not Idiots
    To now and then Hear Najib and his bunch of Idiots Lies
    We have Foundations
    Even how supportive we towards Tun Mahathir
    We know what is right and wrong
    Today we are not with Tun Mahathir against our Setanic Prime Minister and his bunch of Idiots
    We are against The Setanic Doings of Najib
    That we agree with Tun

    So Najib and his bunch of Idiots
    Try something better and Don,t make a Fool of thyself again and again

  85. youngmaya May 28,2016 5:20 AM

    banyak orang dok bercerita…

    tun kalau dah start enjin boleh pergi lagi laju dari komuter dan tak boleh berhenti…

    tak kena gaya sistem kapitalis boleh kaput…

    juga sistem2 yang berangkai dengannya…

    cuma persoalannya…

    apa selepas kapitalis?

  86. kapt_KOBRA May 28,2016 3:38 AM

    Salam Tun,
    Recycling the ‘Father-Son’ episode is just a countless re-run of an old boring tv show..Tun you don’t even have to explain it to us, any reasonable man can make up the underwriting on this. Well, what else does mykmu.net have?
    Mukhriz has turned out to be the son you always wanted Najib to be, off a powerful & influential father. I’m glad Mukhriz is a self-made man. With or without the Mahathir connection, Mukhriz will always have the support of all Malaysian. Mukhriz for PM!

  87. rimba.emas May 28,2016 12:42 AM

    Salam Tun.

    1. Seorang Bapa yang pernah menjadi PM negara Malaysia memungkinkan seorang anak mengikuti jejak Tun.

    2. Ada dalam kalangan masyarakat yang aktif dalam pertubuhan atau parti dalam Malaysia selalunya akan mencadangkan anak bekas ahli jika diadakan pemilihan anggota baru untuk mewakili jawatankuasa untuk di isikan.

    3. Ini boleh berlaku jika jasa bekas ahli itu sentiasa dalam ingatan ahli-ahli yang pernah diwakilinya.

    4. Harapan mereka pasti seorang yang pernah menunjukkan kebolehan pasti akan sama dituruti keturunannya.

    5. Sebaliknya kita lupa akan pesan Allah s.w.t bahawa keturunan bukannya penentu keimanan seseorang itu. Semua bergantung kepada amalan yang di lakukan oleh tuan diri itu sendiri.

    6. Tahap ketinggian ilmu yang dimiliki juga bergantung kepada kepatuhan pada perintah tuhan yang disembahnya.

    7. Sebagaimana kata Allah s.w.t menggingatkan kita manusia bahawa harta, anak dan isteri adalah satu ujian dalam kehidupan.

    8. Harta, anak dan isteri boleh membuatkan kita menolak kebenaran jika tersilap membuat pilihan dalam beragama.

    9. Hidup berkeluarga kadang-kadang mengundang mementingkan diri sendiri daripada memikirkan soal negara Malaysia.

    10. Tahukah kita bahawa Malaysia ada agamanya. Telah tersurat sebagai beragama Islam. Muka buminya adalah makhluk Allah s.w.t.

    11. Bagaimana kita mengangkat diri sebagai khalifah bagi negara ini membiarkan adanya salahguna oleh seorang ketua pentadbir Malaysia yang sah negara Islam ?

    12. Atas nama penyatuan bukan alasan membiar perbuatan buruk berlaku sebaliknya penyatuan ummah perlu membuang yang buruk barulah datang yang baik.

    13. Kita perlu berusaha kepada Malaysia membuang yang buruk dan meninggalkan yang baik dan barulah Allah s.w.t menggandakan kebaikan.

    Wallahua’lam.

  88. Daniel Noor May 27,2016 11:22 PM

    Salam Tun,

    Saya dr dulu lagi menyatakan..lupa saja dgn Sultan dan Raja di Msia. Mereka lebih pilih utk duduk di gedung gading mereka dengan selesa. Maseh di beri elaun yg lumayan dan maseh dpt ini dan itu tanpa byk memikir. Mereka ini amat beruntung sekali bandeng dgn sultan2 di Indonesia dan Phillipines dan juga maharajah2 di India. Kesemua nereka ini sudah di istiharkan sebagai ‘ ordinary citizens ‘

    Lagi pun sistem berparlimen di negara ini telah meletakkan raja dan sultan hanya sebagai ‘ ceremonial without the powers to decide ‘.

    Kita hanya boleh berdoa 30 juta rakyat dapat menurunkan si Najib bedebah ini di waktu yg singkat. Kita tidak mahu menunggu hingga usia dia 80 tahun gitu.

    He must answers to ALL the shits that he created to bring this misery to this nation.

    Taik2 yg dia bikin itu akan di bersihkan oleh anak cucu cicit kita termasuk anak cucu cicit ahli UMNO yg menyanjung dia. Mereka lupa sebab hari ini mereka maseh ada byk dedak utk di makan.

    Saya juga berharap anak2 yg berpendidikan tinggi dapat menasehat kan org tua,makcik,pakcik,paklong,dll mereka di Sg Besar dan KK utk tolak calon UMNO. Hanya dgn cara ini mungkin 3 juta ahli UMNO akan paksa Najib berdebah ini undur.

    Rakyat BUKAN mahu jatuh kan UMNO atau Kerajaan. Rakyat hanya mahu Najib berdebah ini turun sebelom negara ini jadi miskin dan di jadikan bahan ketawa negara jiran kita.

    Wallahualam

  89. Hajar May 27,2016 10:49 PM

    Salam Dearest YAB Tun,

    1. I believe you Tun.

    2. Even without Tun’s explanation, the majority of Malaysians know this fact.

    3. You could have ensured/guaranteed a good position for DS Mukhriz when you were PM, but you did not do so.

    4. Like you mentioned here, if you are more concerned about DS Mukhriz’s future, then you could just remain in UMNO and simply act like one of those ‘pembodek cari makan’ (they don’t care about all DSN’s wrongdoings; they are more concerned about their ‘perut’). DS Mukhriz must not quit UMNO – stay put (tapi teruskan usaha turunkan DSN). Let DSN & gang do the sacking.

    5. Personally, I really appreciate all of Tun’s CONTRIBUTIONS (tidak dapat dinilai dengan wang ringgit) to this country and its people; and Tun continues to do so at this age (almost 91 years old; Amazing!). I love you and Tun Hasmah (macam ibu-bapa sendiri).

    6. Yes Tun, we must stop DSN from destroying Malaysia.

    Thank you so much Tun.

    *** May Allah S.W.T. bless Tun and family ***

  90. malaysian1000000 May 27,2016 10:38 PM

    Salam,

    Oklah Tun clearkan apa yang patut. DSMM pun kalau nak main wayang politik boleh saja. Buat drama anak tidak setuju dengan bapak, dan layan dedak yang ditabur.

    Politik, apa pun boleh jadi. PM pun boleh jadi bengkang bengkok bila dapat duit dalam akaun peribadi. Yang mengikut ikut je lah. Dengan harapan ada habuan.

    Congrats DSMM, anda memang gentleman.

    P/S : jika housewife rasa dr jafri mempunyai kemahiran dalam bidang pengkomputeran, lebih baik jangan dibuka link – link yang disediakan olehnya. Sekarang phishing dan malware banyak dan berleluasa. Nanti kena block pulak kat airport.

  91. TheProfessor May 27,2016 10:29 PM

    Dear Tun, you should do the nation a favour by reporting to police that Najib is lying in Parliament with the letter from WSJ. This is double confirmed by BNM report on the letter to the police. If is fake tehn their action is useless. if its true, then najib is lying. The police should report also urge them to charge BNM and PAC chairman as covering up to protect Najib as they know what is the truth but did nothing or clarify the matters when Najib say Petrosaudi owns GSL when its not true . The PAC chairman even cover it up for Najib and should have clarify the truth in Parliament.

  92. sibotak May 27,2016 8:51 PM

    Jawapan PM juga di sokong pengampunya persoalan beliau tidak tahu cek yg beliau sign berjuta ringgit
    Untuk apa ?
    Menonjolkan akhlak PM Malaysia yg sebenar .
    Meonojlokan Najib Razak adalah Perdana Menteri juga Menteri Kewangan yg Bangsat , Tidak Amanah Dan Tanggung Jawab
    Yg nyata
    Najib menyalahkan kuasa beliau sebagai PM untuk agenda beliau Dan kuncu kuncunya.Kuncu kuncunya takut sebab itulah satunya periok nasi mereka
    Ini nyata golongan pegawai Kerajaan yg tidak amanah malah menonjolkan sifat tidak tanggung jawab

    Nampaknya Sultan Melayu juga hanya mementingkan Hal masing masing Dari bertanggung jawab terhadap negara

Leave a Reply