TOTAL VISITORS FROM 2008:

THE CITIZENS’ DECLARATION 98

1. Malaysia is a Constitutional Monarchy and a Parliamentary Democracy.

2. The country has a written constitution and laws to protect the people from criminal acts and abuses of power by the Government.

3. Unfortunately we are seeing the Constitution and the laws of the country being ignored or abused. The built-in constitutional provision for redress i.e the report to the police and the vote of non-confidence to remove the leader are now no longer available.

4. The separation of power between the Legislative, the Executive and the Judiciary is not respected any more. The Prime Minister seems to exercise power over all three. As a result he seems to be above the laws of the country.

5. He created a national wealth fund from borrowed money.

6. Now the Government is in debt totalling RM50 billion.

7. 1MDB is unable to pay a two billion dollar interest on the debt.

8. 1MDB defaulted on the payment of another debt. 1MDB invested one billion dollars in JV with Petro Saudi, supposedly to exploit oil and gas concessions in Argentina and Turkmenistan.

9. The JV was dissolved as there was no oil or gas to produce.

10. The USD 1 billion share in the JV was lent or sold to Petro Saudi for 1.2 billion.

11. More money was lent to Petro Saudi.

12. Where the money has gone to is not known.

13. More than 2 billion USD was invested in Cayman Islands.

14. The money was said to have been brought back and deposited in a Singapore bank.

15. The Singapore bank denies money had been deposited with it by 1MDB.

16. 1MDB then claims it was not money, but units. What unit?

17. Suddenly Najib was reported to have USD 681 million (equal to RM 2.6 billion) in his private account in Ambank.

18. He claims it was a donation but has no credible document to prove it.

19. He had spent some of the money held in this account on himself.

20. There is no record of his spending on UMNO in the 13th General Election as he claims.

21. Reports by Bank Negara apparently on this account has been brushed aside by the newly appointed Attorney General.

22. There are many more things done by Najib which require police investigations together with other Government agencies under the law.

23. All these investigations cannot be done because they are stopped by Najib as Prime Minister.

24. In fact all avenues for redress are now not available to the citizens of Malaysia.

25. These are extraordinary circumstances and resort has got to be made through extraordinary means.

26. Hence the Citizens’ Declaration on saving Malaysia and the appeal to the Rulers to intervene.

27. Although there is no provision for the Rulers to intervene, nevertheless there are ways and means for the Rulers to save the country from the abuses of power by Prime Minister Najib.

28. The people look up to the Rulers to save Malaysia.

29. I am sure the Rulers will not fail them.

VERSI BM
DEKLARASI RAKYAT ‘

1. Malaysia adalah sebuah negara yang mengamal sistem Raja Berperlembagaan dan Demokrasi Berparlimen.

2. Negara ini mempunyai perlembagaan tertulis dan undang-undang untuk melindungi rakyat daripada perbuatan jenayah dan penyalahgunaan kuasa oleh Kerajaan.

3. Malangnya kita sedang melihat Perlembagaan dan undang-undang negara diabaikan atau pun dicabuli. Kaedah untuk mendapat keadilan menerusi perlembagaan, iaitu membuat laporan kepada polis dan undi tidak percaya untuk menyingkir pemimpin kini tiada lagi wujud.

4. Pemisahan kuasa di antara Perundangan, Eksekutif dan Kehakiman tidak dihormati lagi. Perdana Menteri seolah-olah mempunyai kuasa ke atas ketiga-tiganya. Akibatnya, beliau seolah-olah kebal dari segala undang-undang negara.

5. Dia menciptakan dana kekayaan negara (national wealth fund) dari wang yang dipinjam.

6. Sekarang Kerajaan sedang menanggung hutang yang berjumlah RM50 bilion.

7. 1MDB tidak dapat membayar faedah dua bilion dolar atas pinjaman.

8. 1MDB mungkir membuat pembayaran atas hutang yang lain. 1MDB melabur satu bilion dolar dalam syarikat usahasama dengan Petro Saudi, kononnya untuk mengeksploitasi konsesi minyak dan gas di Argentina dan Turkmenistan.

9. Usahasama tersebut telah dibubarkan kerana tidak ada minyak atau gas untuk dikeluarkan.

10. Saham USD1 bilion dalam usahasama tersebut telah dipinjamkan atau dijual kepada Petro Saudi dengan harga 1.2 bilion.

11. Lebih banyak wang lagi telah dipinjamkan kepada Petro Saudi.

12. Ke mana wang itu telah pergi tidak diketahui.

13. Lebih daripada USD2 bilion telah dilaburkan di Kepulauan Cayman.

14. Wang itu dikatakan telah dibawa balik dan didepositkan di sebuah bank Singapura.

15. Bank Singapura itu menafikan bahawa wang telah didepositkan dengannya oleh 1MDB.

16. 1MDB kemudianya mendakwa ianya bukan wang, tetapi unit. Unit apa?

17. Tiba-tiba Najib dilaporkan mempunyai USD681 juta (bersamaan dengan RM2.6 bilion) di dalam akaun peribadinya di Ambank.

18. Beliau mendakwa ia adalah sumbangan tetapi tidak dapat menunjukkan sebarang dokumen yang boleh dipercayai untuk membuktikannya.

19. Beliau telah membelanjakan sebahagian daripada wang yang dipegang dalam akaunnya itu untuk kegunaan peribadi.

20. Tiada rekod menunjukkan beliau membelanjakan untuk UMNO pada Pilihan Raya Umum ke-13 sepertimana yang beliau mendakwa.

21. Laporan oleh Bank Negara bagi akaun ini nampaknya telah diketepikan oleh Peguam Negara yang baru dilantik.

22. Terdapat banyak lagi perkara-perkara yang dilakukan oleh Najib yang memerlukan siasatan oleh pihak polis bersama-sama dengan agensi-agensi lain di bawah undang-undang.

23. Segala siasatan ini tidak dapat dilakukan kerana dihentikan oleh Najib sebagai Perdana Menteri.

24. Malah semua saluran untuk mencari penyelesaian kini tidak ada kepada rakyat Malaysia.

25. Ini adalah keadaan yang luar biasa dan jalan penyelesaian perlu dibuat melalui cara yang luar biasa jua.

26. Jesteru, Deklarasi Rakyat untuk menyelamatkan Malaysia dan rayuan kepada Raja-Raja untuk bercampur tangan.

27. Walaupun tidak ada peruntukan untuk Raja-Raja bercampur tangan, namun terdapat cara dan kaedah untuk Raja-Raja menyelamatkan negara ini dari segala penyalahgunaan kuasa oleh Perdana Menteri Najib.

28. Rakyat mengharapkan Raja-Raja untuk menyelamatkan Malaysia.

29. Saya yakin Raja-Raja tidak akan mengecewakan mereka.

98 thoughts on “THE CITIZENS’ DECLARATION

  1. Dr Jafri Jun 9,2016 6:10 AM

    sudin.

    jangan hanya pandai mencela.

    Tunjuklah sedikit kepandaian anda berbahasa. Sikit pun tak apa.

  2. malaysialover Jun 8,2016 1:18 AM

    Dr Jafri, takuti lah Allah s.w.t.
    Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui..
    Semuga Allah mengampuni kamu dan kita semua..

  3. sudin Jun 7,2016 10:15 PM

    Assalam Tun.

    Kot-kot kaki makan dedak yang menggelar diri konon2 doktor yang diberi nama Japri ni juga menyamar….

    Betul ke Japri?

  4. sudin Jun 7,2016 10:09 PM

    Assalam Tun.

    Dulu ada se ekor mahluk yang memperkenalkan diri sebagai anak pelarian Filipino, yang konon2 nak mengugut blogger2 yang sokong Tun M di chedet dengan pistol/senapang yang dah jadi kebiasan pada dia.
    Dia kipas Najib seakan2 sama macam sidoktor yang mengguna nama Japri. Entah apa sebab, anak pelarian Filipino tu tiba2 je me3nghilang, lesap entah kemana….

    Kemudian muncul pula beberapa mat salleh yang cuba mencelup diri jadi Melayu apabila menggelar diri Tajudin lah, entah apa2 lah….
    Mat salleh tu pun kipas Najib seakan2 sama macam sidoktor yang mengguna nama Japri. Macam juga anak pelarian Filipino tu jugak, mereka tiba2 semua menghilang, lesap entah kemana….

    Mintak2 doktor Japri taklah tiba2 menghilangkan diri atau lesap entah kemana saperti kawan2 doktor terdahulu iaitu si anak pelarian Filipino dan si mat salleh yang nak celup diri sebagai Melayu….

  5. sudin Jun 7,2016 9:50 PM

    Assalam Tun.

    Kata2 seterusnya oleh doktor dedak yang menggelar nama diri Japri,
    “Saya sangka sempena di bulan Ramadhan yang mulia ini mereka….”

    Di bulan Ramadhan yang mulia ini, tolong jawap soalan berikut,
    “Adakah doktor Japri menerima dedak dari si Najib atau dari kuncu2 si Najib berbentuk wang tidak kurang dari RM1 juta?”

    Boleh pilih jawapan dari senarai berikut:
    1. Tak betul, itu fitnah
    2. Ada terima wang tapi kurang dari RM1 juta
    3. Ada
    4. Tak mahu jawap.

  6. sudin Jun 7,2016 9:39 PM

    Assalam Tun.

    Permulaan kata2 doktor Japri, “Di kalangan fan (kipas) Tun di dalam blog ini….”
    Tak lama dulu bukan ke si doktor Japri yang tak henti2 kipas Tun Dr M, dalam blog chedet ni!

    Kebanyakan kami disini tak lah sampai kipas Tun M, tapi sekadar menyokong kenyataan2 Tun M yang amat tepat dan terbaik untuk Malaysia.

    Dulu masa Tun M keluarkan artikel menyokong Kassim Ahmad saya amat tak setuju dan tentang kenyataan2 Tun M. Jadi kami bukanlan pengipas saperti yang dituduh oleh konon2 doktor mengaku nama diri si Japri. Tak semua artikel yang Tun M pos di chedet kami setuju.

    Ialah, apa guna si doktor menyamar yang menggelar diri Japri nak berterusan kipas Tun M, hampas dedak pun tak dapat. Maka terpaksalah pindahkan kipas menghala ke arah Najib. Sebab tu si penyamar bergelar doktor Japri akan sokong si Najib tak kira apa yang si Najib lakukan!
    Betul tak doktor Japri?

  7. Dr Jafri Jun 7,2016 10:53 AM

    Di kalangan fan (kipas) Tun di dalam blog ini, ramai yang kuat mencarut dan mencela. Saya sangka sempena di bulan Ramadhan yang mulia ini mereka kurangkan mencarut, tapi nampaknya sukar bagi mereka untuk kikis perangai buruk itu. Astaghfirullah. Mungkin mereka belajar ini semua dari RBA, yang memang kuat menipu dan mencarut bila melakukan serangan siber.

    Saleh Said Keruak (SSK) baharu ini telah memberitahu bagaimana Tun menjadi gabra setelah terbongkar pemalsuan 1.2 juta tandatangan dalam petisyen DR @DungukanRakyat dan kini Tun cuba larikan diri daripada bercerita tentang DR kerana polis sedang menyiasat kes ini. Jika Tun dibuktikan tahu-menahu dan turut terlibat dalam pemalsuan ini, terpaksalah Tun berdepan dengan tindakan undang-undang.

    SSK juga turut mencabar Tun untuk ulangi tuduhan pelesu beliau terhadap 1MDB di dalam kempen pilihanraya kecil di SB dan KK.

    Saya kurang pasti apa motif SSK, tapi sudah pastinya setelah AG, PAC and WSJ have all confirmed there is no evidence of misappropriation or wrongdoing in 1MDB – sudah tentunya ada batas (hudud) perundangan yang boleh dikenakan ke atas seseorang kerana terus mengulangi fitnah setelah dia sendiri (Tun) tahu bahawa cerita yang dia hurung ke sana sini itu adalah tidak benar, malahan cereka berniat jahat semata-mata. Kalau boleh dipinjam kata-kata mendiang Karpal, “Tun harus bertawbat.”

    Saya bukan seorang peguam. Tapi, saya dapat lihat implikasi yang buruk jika Tun tidak insaf dengan keterlanjuran beliau yang mengulangi fitnah. Wallahu’alam.

  8. zulu Jun 7,2016 10:45 AM

    After by elections, UMNO will oppose PAS’s hudud law.
    You all can see Najib’s picture not used much in both constituencies for campaign.
    UMNO slaves and their boss making ordinary Malaysian citizens fools.

  9. HBT456 Jun 7,2016 7:39 AM

    101. Whoever become pm, we still need to work.

    102. Jika kos bikin kilang tidak dapat ditanggung lagi, the best way out is tutup atau move to other countries that needs them to generate jobs for their people.

  10. HBT456 Jun 7,2016 7:17 AM

    91. Jangan lupa, perjuangan agama mu adalah islam saja yang tak boleh terpisah dari kaum melayu dan bumiputra supaya kamu boleh kekal kuasa pemerintahanmu.

    92. Bagi kaum saya, semenjak merdeka, kami dididik supaya mahir dalam bidang perniagaan bukan peperangan.

    93. Jadi kami boleh masuk pasaran moslem, kristian, buddhist atau hindu kerana kami adalah rakyat malaysian chinese.

    94. Even when umno, pas dan pkr bergabung dengan parti bukan melayu, kami takda masalah.

    95. Kerana mu malaysia boleh, kami dianakyatimkan supaya kaum mu boleh dapat sokongan melayu dan bumiputra yang lebih luas.

    96. Jika kaum mu rasa pakai keris, pakai baju melayu, its alright.

    97. But if you repeat the pescription of the past dr in controlling all sectors again, then I can safely say malay and bumiputra politicians will be left behind.

    98. Bak kata, once bitten, twice shy.

    99. This phrase applies to any political parties in the world.

    100. You close your gate, there is window of opportunities opened out there.

  11. faridina Jun 7,2016 3:06 AM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Kelakor memang kelakor semenjak dua menjak di blog keramat ini apabila Dr Puad anak gergasi KP Jasa terpaksa menyamar sebagai Dr Jafri bagi menyemarakkan api yang sememangnya sudah cukup besar.

    Pecah perut dibuatnya dengan pelbagai kenyataan orang yang terdesak sepertinya yang dah kalah di tempat sendiri kemudian dilantik jadi KP Jasa untuk meneruskan kerja2 membodekkan Najiberakmerata tapi jangan banyak sangat makan dedak nanti jadi macam Mat Basah kena komplikasi usus.

    Puad ni memang minat sangat Jefri Din, zaman muda sampai tua dia tak miss nyanyi lagu2 Jefri Din versi lidah pendek kalau ada kesempatan maka tak hairanlah dia guna nama samaran Jafri supaya jangan ketara sangat.

    Logiknya dah takde lagi pelahap2 dedak yang sanggup mengotorkan tangan mereka dalam blog ini demi menegakkan najis Najib yang sudah sah bengkok apatah lagi setiap percubaan akan menyebabkan najis Najib patah dan mengeluarkan bau yang sebusuk-busuknya.

    Ahh pedulikan dia, lebih baik cerita kisah kami selama 3 hari di Perak dan berkesempatan berbual2 dengan orang2 kampung dan ada yang boleh dikongsikan antaranya rungutan mereka tentang Mat Sabu dengan PANnya yang jadi pengacau dan komen mereka tentang Najib BM.

    Kata mereka kerja NBM hanya angkat jari telunjuk dan sebut perkataan SATU dan disambut orang2nya perkataan Malaysia dan inilah kerja yang dilakukan selama 7 tahun memerintah.

    Paling baik diilhamkannya ialah syarikat 1MDB itupun terpaksa ditutup tak lama lagi kerana disabotaj oleh Tun M menurut seorang peminat fanatik Jefri Din.

    Pemberian BR1M pula diibaratkan macam bagi makan pisang kemudian apa yang dimakan mulanya sedap ditarik keluar secara paksa dengan mengerudi pintu najis melalui cukai GST (gerudi sambil tarik).

    Ada pula kata kawan Tionghua mereka cakap GST macam ibarat kerajaan merompak secara terang-terangan mana taknya semua orang kena bayar tak kira usia atau miskin hina, tinggi pulak tu sampai 6 peratus kenapa tak permulaannya 2 peratus sahaja.

    Banyak lagi cerita dari mereka yang boleh dikongsikan di lain kesempatan dan moga Mat Sabu and the gang menarik diri di KK dan SB biar PAS bertarung satu lawan satu dengan parti Berak Najib (BN).

    Wasalam dan selamat bersahur Tun Berdua.

  12. HBT456 Jun 6,2016 11:05 PM

    86. You ingat hanya kaum mu saja yang tahu main politik?

    86. Jika mahu main, kaum mu kena main dengan cara yang betul.

    87. I think mca has no objection with pnb in signing mou with south korea in building kl118.

    88. To make america great again is trump’s slogan.

    89. To make america great again, I think he will go after japan and korea to increase their military budget for employing their soldiers on their lands.

    90. If you are korean or japanese, are you going to sit there just let trump to do what he wishes?

  13. HBT456 Jun 6,2016 10:32 PM

    81. Mca is already part of the federal and state governments.

    82. Unfortunately, you chosen not to trust them.

    83. Mca cannot be like pkr or dap.

    84. Yang kacang lupa kulit adalah siapa?

    85. Yang tak betul adalah siapa?

  14. HBT456 Jun 6,2016 10:18 PM

    75. The longer the kris goes, meaning more pas branches will be opened.

    76. Other political parties will follow this foot step to show mereka pun boleh sama panjang ler.

    77. With this kind of political campaign, I think in the next 10 yrs, we will see all political parties set up many branches in this country as if they are doing franchising.

    78. Jika umno mof tak bagi, mereka takut hilang kuasa pemerintahan.

    79. Apa mca mahu?

    80. Aiyoyo, you dah lupa ke mca kalah kerana hilang undi percaya kaum cina.

  15. Sri Sense Jun 6,2016 10:11 PM

    Salam Tun

    Tadi baru bual dengan seorang kawan, dia kata banyak kilang tutup disini tapi kat overseas tidak, so mana yang dapat peluang kerja luar negara, nasib baik. Ada juga yang kena buang kerja tanpa pampasan so now kais pagi makan pagi, kais petang makan petang.

    Orang2 kat atas nun boleh le kata macam2 yang baik tapi ini adalah realiti yang dihadapi oleh rakyat biasa.

    Goodnight.

  16. sibotak Jun 6,2016 10:09 PM

    Salam Ramadhan
    We have invited Zakir Naik
    We must be more aggressive to invites more of the Western Muslim Dakwah
    Most of them are Reverts like Yusuf Estees ,Yushua Evans ,Pierre Vogel .Junaid Thorne, Khalid Yasin and the many more
    To Malaysia to Waves Islam in Asia

    Wars is Business
    It is to Military might nations like US, Russia
    Their business needs to Defame Islam as to make good their wrong doings
    Regardless of their Business ,Bush , Blair I’ll intentions towards Islam
    Their intentions has indeed waves Islam to th West ,US and many parts of the World
    Their Bad intentions have Reverts many of the Kafir to Islam
    These Reverts are not just Reverts .They are Super Reverts .They are ex Minister of the Church and from different background

    Malaysia must host the for Dakwah

  17. zulu Jun 6,2016 9:21 PM

    Dr. Tun should put aside the ultimatum of slaves and focus on by election campaign. One point he should put in front of people is… “how and why money RM 1.6 bil came into PM’s personal a/c?”

  18. zulu Jun 6,2016 9:14 PM

    If Malaysians don’t teach a lesson to the thief in the coming by elections, then they should be ready to sacrifice their remaining earnings for his wife’s shopping spree…note it Mr. Pimp “Dr Jafri” 😉

  19. Hajar Jun 6,2016 8:31 PM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi Tun,

    Saya harap Tun dapat meneruskan program mempromosi Deklarasi Rakyat di PRK Kuala Kangsar (KK) dan PRK Sungai Besar (SB) supaya pengundi2 faham apa skandal2 besar (korupsi), penyelewengan dan salah laku yang DSN (wang RM2.6 Billion yang pernah ada dalam akaun peribadi DSN) dan konco2 beliau telah lakukan yang merugikan dan menindas rakyat. DSN mesti diturunkan dengan kadar segera untuk menyelamatkan Malaysia.

    Namun demikian, jika Tun batuk (dalam akhbar kata Tun batuk), Tun patut berehat dan hantar saja TS Muhyiddin, DS Mukhriz, DS Shafie, dll. untuk berkempen dan berceramah di KK dan SB. Kesihatan Tun lebih utama. Saya doakan Tun dan Tun Hasmah sihat walafiat.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  20. Daniel Noor Jun 6,2016 8:19 PM

    Salam Tun,

    I noticed many readers are upset with this Dr Jefri writings.

    Dr Jefri enjoys reading ( if he reads) those who counter or make adverse comnents with his points.

    This is what Dr Jefri wants. He wants everybody to respond and by doing that he will continue making comnents.

    People like Dr Jefri is easy to neutralise. Just dont respond. Not even one alphabet and I am vety sure it will be very traumatic for him when nobody counters with his writing.

    Readers just put him in isolation and eventually he will just fade away citing ‘ no challenge la..no fight la..bo layan la ‘

    Dear readers and friends..dont make a fool of yourselves by trying to counter Dr Jefri writing. Just leave him alone. Beieve me he will dissapear soon.

    Note: I only read a few lines of his writing and I skipped ( period)

  21. HBT456 Jun 6,2016 8:07 AM

    70. What will happen if syariah law take over federal law?

    71. Malaysia will be re splitted into pieces due to moslem political power struggles.

    72. By that time, the political power struggling would be narrowed down in umno, pas and pkr only.

    73. You as non moslem, either you resign, or stay elegance silence and wait for the result of the ge.

    74. Smile…..selamat berpuasa.

  22. HBT456 Jun 6,2016 7:49 AM

    62. http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/06/05/sarawak-speaker-pas-bill/

    63. Common sense will tell you that if there are 13 moslem committing the crime in kelantan, each one of them is from different malay state, the kelantanese will get his limbs cut, others will go to jail.

    64. If the crime is done outside kelantan, will all these moslem treated equally under the law of syariah, I am not sure.

    65. By looking into the way of kdn in handling their case by banning foreign journalist covering news in 2016 again and banning non moslem with valid passport leaving the country, we already know ag under kdn has abused their power under the supreme federal constitution.

    66. Look at the case of alvin, the young lady with the yellow ballon and jalil, you will know the law of ag putrajaya could be abused just to please the pm.

    67. I am wondering have you all forgotten about the ex mca tan koon suan case trialed in singapore?

    68. This time, bsi involves singaporean, not foreigners, henceforth, mas can tarik balik the private bank license operating in singapore to prevent cross border money laundering.

    69. Who is the victim?

  23. malaysian1000000 Jun 6,2016 1:17 AM

    Salam,

    HBT,
    I understand your issue but please don’t exaggerate millions to billions. Orang melayu kata, jangan lah nak lebih-lebih.

    But, i do agree with your point 61. While millions signs DR, still there is one particular Dr trying to belittle the efforts of this millions who sign the DR.

    Saya fikir, Dr ini amatlah teringin untuk tinggalkan belang dan nama. Nak jadi “spinners” macam gasing memang lagaknya. Tapi bila kena “pangkah”, pecah dua nanti.

    Hudud atau tak Hudud, VVIP yang berkuasa tetap tengah terlepas. Lepas sempadan Kelantan macam mana pula? Orang foreigner yang beragama Islam macam mana pula? Atau untuk orang Islam Kelantan di dalam Kelantan sahaja? Kalau Bangladesh beragama Islam kahwin dengan Indonesia beragama Islam tanpa Sijil Majlis Agama macam mana? Khalwat atau Halal. Syarat dan Rukun Nikah dah ikut. Takkan khalwat kan? Takkan nak sebat juga? Yang kahwin di sempadan macam mana pula? Ikut syarak ok dah. Tapi ikut syarak Majlis Agama PAS Kelantan tak tahulah.

    Bukan anti-perundangan Islam Allah, tapi, persoalan “remeh” macam ni yang buat saya yang beragama Islam ini rasa dipergunakan dengan nama “Agama Islam Malaysia”. PAS bukan Vatican dan Vatican bukan PAS untuk soal akidah ummah, walaupun untuk “mengawal” ummah.

    Dalam dunia tiada sempadan ini, beragak-agaklah.

    Selamat Berpuasa untuk semua yang beragama Islam dan yang bukan Islam teruskan hidup macam biasa sebab perkara orang Islam untuk orang Islam dan tidak ada kena mengena denganmu.

    Apa pun 1MDB banyak belitnya sampai terbelit-belit orang dibuatnya. Dari 1MDB boleh buka cerita sampai 40tahun panjangnya. Sampai niat hati TUN pun boleh dibelitnya. Terror betul 1MDB ni ye. Alif Mim Nun Wau (nun) dah jadi Sarkis. Ada badut cari makan, Ada badut bibir pink, ada badut gendut, ada badut penguin. Ada Dr. Badut. Macam-macam ada.

    1 Malaysia Di Badut-kan

    TQ

  24. HBT456 Jun 5,2016 10:46 PM

    58. https://en.m.wikipedia.org/wiki/The_Mermaid_(2016_film)

    59. This movie by stephen made highest box office in china, usd 558.3 billion because of his lollipop fans.

    60. Though he has no powerful party daddy with 3 millions of members, he made it.

    61. No matter how you play with the initial dr, hakikatnya sama saja.

  25. joetachi Jun 5,2016 7:41 PM

    Asalamualaikum Tun & keluarga…
    Tidak dilupa pada semua saudara…
    Semoga dilindungi Allah yg maha Esa
    Salaam Ramadhan & selamat berpuasa…

    https://youtu.be/9kJ1y4YzRAY

  26. sunny spoon Jun 5,2016 6:27 PM

    Asslm Tun,
    Wahai teman2 blogchedet sekalian, ada sesiapa yg bole mmberitau bgimana kaedah mmbuka blog outsyedthebox yg telah diblock oleh skmm.

    Saya da lama tidak melangan utusan/mana2 primenewspaper malah tidak mnonton tv3suku dn yg swaktu dgnnya pun da lebih setahun. Saya dahagakan bahan berita yg tidak diselingkuh. Mekasih

  27. HBT456 Jun 5,2016 5:25 PM

    51. Tanda-Tanda Kiamat yang Telah Terjadi: http://youtu.be/nX0_7vSxGlY

    52. Wandycaswady adalah salah satu mereka yang ingin melihat dunia khiamat.

    53. Tanpa teknologi yang lebih hebat dan canggih, you ingat pembikin video ini boleh buat klip yang teramat canggih ini?

    54. http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/06/05/amanah-is-helping-barisan-not-pas/

    55. Berapa branch pas ada saya tak tahu.

    56. Tetapi terdapat banyak juga bangunan kerjaan negeri di ipoh yang kini terkosong.

    57. Ini kena tanya mb sana.

  28. Hajar Jun 5,2016 5:11 PM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi Tun,

    1. Pertandingan 4 penjuru di PRK Kuala Kangsar (KK) dan 3 penjuru di PRK Sungai Besar (SB).

    2. Saya tidak pasti apa strategi Tun (dll.) semasa tempoh berkempen.

    3. PAN parti yang teramat baru; bermakna ahli2 sedia ada jauh kurang dari PAS. PAS pula sudah lama bertapak di KK dan SB dan mereka ada lebih banyak penyokong tegar (yang kebanyakannya taksub – hakikat ini mesti diambil kira).

    4. Walaupun dalam keadaan ‘normal’ saya tidak akan mengundi PAS, namun demikian jika mengundi PAS boleh menumbangkan ‘Parti Najib – BN’, saya sanggup buat (tapi saya bukan pengundi di KK / SB). Saya hanya boleh doakan yang pengundi2 di KK dan SB tolak DSN & gang – “Asal bukan Parti Najib – BN”.

    5. Deklarasi Rakyat jangan hilang fokus. Fokus / Objektif untuk turunkan Najib & gang mesti dicapai dan diuar-uarkan kepada pengundi2 di KK dan SB. Untuk menurunkan DSN, ‘Parti Najib – BN’ mesti dikorbankan demi mencapai hasrat ini.

    6. Rejim Najib menzalimi rakyat kebanyakan dengan segala macam masaalah dan beban. Ditambah pula dengan kerakusan DSN & gang menyonglap wang hasil titik peluh rakyat. Saya yang ada wang di EPF / TH/ ASB/ ASN etc. tidak redha bilamana wang saya disonglap dan diLESAPKAN oleh 1MDB semata-mata untuk memuaskan kehendak @ nafsu PM korup yang lemah serta ‘tidak cerdik’. Sekarang harta-benda dan tanah 1MDB banyak sudah terjual/tergadai. Bagaimana cara untuk bayar hutang yang masih bertimbun? Bisnes sudah lingkup. Apa pendapatan 1MDB?

    7. Tun, jangan ambil peduli dengan segala tohmahan, kutukan, dan fitnah yang dilempar oleh orang upahan rejim Najib di blog Chedet. Sekurang-kurang kami yang menyokong Tun tidak mendapat dan juga tidak mengharap apa2 ‘bayaran / habuan’ dalam menegakkan kebenaran.

    Selamat Berpuasa kepada Tun & keluarga, para pengunjung blog Chedet dan semua umat Islam.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  29. laguhati Jun 5,2016 4:30 PM

    Tuan, Sebenarnya dr tu bukan apa apa pun hanya nak mengingatkan penggunanya betapa bermegah sangat dengan anugerah yang diterimanya ia itu dedak receiver. Tu saja tuan!

  30. Dr Jafri Jun 5,2016 3:31 PM

    Milshah says we must not believe in PAC. He thinks it is a bunch of liars headed by a person he describes as, ‘Hassan cari makan’

    And yet, he waits for the PAC to report, if it is against Najib it is a trustworthy piece from a bunch of liars, but if it clears Najib of wrongdoings in 1MDB then it is a lying bunch of liars. People like Milshah will believe lies so long as it matches their theme and fancy. But they will not accept truth even if Nabi asks them to. Delusional RBA type, I would categorically say.

    This is the trashy mindset of people in the @DungukanRakyat – they want an independent body like PAC to suck up to their ego. This type of people should just get a lollipop and be done with their fantasies.

  31. sudin Jun 5,2016 3:19 PM

    Assalam Tun.

    Apandi aka A…pandi…r mendahului penerima darjah sempena hari keputeraan YDP Agong. Pengerusi Kumpulan Utusan pun menerima gelaran Tan Sri.
    Hebat betul penyokong2 setia Najib, most top awards milik mereka.

    Sayang sekali nama doktor Japri tak naik.
    Ini sudah tentu si Najib masih lagi belum puas hati dengan kelucuan yang ditunjukkan oleh sipembodek doktor Japri.
    Nampak gaya si doktor Japri terpaksalah bodek lebih kuat untuk Najib supaya boleh dipertimbangkan calun penerima darjah pada tahun depan.

  32. HouseWife Jun 5,2016 2:36 PM

    Assalamualaikum Tun,
    Tun, masih ada lagi orang yang tak faham apa sebenarnya dilakukan oleh DSN, PM Malaysia yang menggunakan penasihat2 luar yang membawa banyak kerugian pada negara ini.

    Tun, rakyat perlu diberi penjelasan lebih kerap dan cara mudah difahami tetapi nyata dan benar. Ianya juga melibatkan diri rakyat sendiri secara langsung dan tidak langsung. Perlu dijelaskan 1MDB berkait rapat dengan rakyat, rakyat yang akan terima baik buruk 1MDB.

    Apakah itu 1MDB? Mengapa 1MDB wujud? Dari mana 1MDB dapat duit untuk niaga? Siapa jadi penjamin 1MDB? Kemana duit 1MDB tu dibelanja? Berapa banyak dibelanja? Berapa banyak untung? Berapa banyak rugi? Rakyat dapat pulangan atau kerugian?

    Akhirnya rakyat akan jelas dan faham 1MDB adalah ciptaan DSN, ‘anak kesayangan’ DSN. 1MDB diwujudkan oleh DSN untuk senang dia belanja mewah untuk diri sendiri dan keluarga dan mungkin untuk ‘sahabat2 karib’ DSN, tetapi yang pasti bukan untuk rakyat. DSN menggunakan duit 1MDB untuk belanja perkahwinan mewah anak perempuan, membiayai filem hollywood anak tiri lelaki, menampung hidup mewah kawan JLow, beli hartanah di NY dan entah dipelusuk dunia mana lagi.

    Semua ini 1MDB dapat duit daripada korek tabung2 awam negara seperti Tabung Haji, KWSP, KWAP, SOCSO dan tabung2 awam mana lagi boleh dikorek (mereka takkan mengaku sebab semuanya orang2 dalam DSN). 1MDB hidup diatas duit rakyat. 1MDB tidak dapat bayar hutang2 berbillion, rakyat yang kena bayar sebab kerajaan jadi penjamin 1MDB, kerajaan tu rakyatlah. Untuk tambah kewangan negara maka diwujud GST, ditarik dan pengurangan subsidi, kenaikkan harga kemudahan awam, lain2 cukai, denda2, tariffs dll. Semuanya berbalik kepada rakyat. Kalau tak kutip daripada rakyat negara akan bankrup! DSN dah pun mengaku GST, yang diperah daripada keringat rakyat, menyelamatkan negara bukan diatas kebijaksanaan DSN mengurus ekonomi negara.

    Mereka yang kaya dan senang hidup semakin kaya dan senang sehingga mendapat pingat2 atas ‘kebijaksanaan’ mereka memulas minda rakyat yang betul bendul dan yang taksub dengan mereka. Yang kaya dan senang ini dengan senangnya boleh bawa lari sorok duit mereka bermillion berbillion off-shore! Orang kampong mana tahu hal ini. Yang hidup susah lagi susah sebab segala kemudahan dan privileges yang dinikmati dahulu ditarik balik. Rakyat terpaksalah mengigit jari.

    Begitu juga dengan ‘donation’ RM2.6billion Pada awalnya DSN tidak mengaku duit itu masuk ke akaun DSN. Selepas diasak oleh Tun barulah mengaku. Tetapi banyaklah DSN berpusing2 dan berbelit2, daripada anak raja saudi ke Raja saudi, daripada untuk benteras IS ke untuk kegunaan bisnes ke untuk Umno guna untuk sesuka hati, gitulah. Semuanya cakap2 je tanpa tunjuk sebarang bukti kukuh yang nyata yang boleh rakyat pegang dan percaya. Rakyat yang waras takkan mudah ‘dimakan’ dengan cerita2 1001 malam ini.

    Tun pun sudah banyak kali jelas kepada semua orang. Tetapi manusia mesti kerap diperingatkan diatas perbuatan lecek DSN. Perlu dijelas kepada rakyat sebab mengapa kita sama2 mesti Selamatkan Malaysia. Ia adalah untuk Selamatkan Rakyat Malaysia untuk tidak terus ditipu oleh orang yang diberi amanah oleh rakyat untuk menjadi PM yang jujur bukan PM yang korup. PM yang korup akan korupkan seluruh jentera pentadbiran kerajaan. Kerajaan yang korup akan memiskinkan dan membawa negara ke bankrupsi. Jenayah sekarang pun menjadi2 sebab apa…sebab mereka tak ada kerja, tak ada kerja maka tak ada duit, jadilah pencuri, perompak, peragut, penyamun.

    What DSN has done is not virtous, not just, not ethical, not beautiful.
    Kalau dari mula2 lagi DSN bijak mengurus dan mentadbir ekonomi negara, tidak menipu dan menyeleweng, bercakap benar, mengaku diatas kesalahan dan tidak lari daripada Nothing2Hide, rakyat akan maafkan, Tun akan maafkan dan rakyat takkan zahirkan ketidakpuasan hati. Rakyat zahirkan ketidakpuasan hati secara civilised, berdialog, bertukar2 pendapat di blog Tun dan di pentas2 lain. Laluan semua avenues mengikut undang2 negara telah ditutup oleh DSN maka wujudlah Deklarasi Rakyat untuk Selamatkan Malaysia.

    Dengan izin Allah, we have the power to our lives, we have the power to a peaceful conclusion. Please join together Save Malaysia!

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. Take extra care in your safety. And Thank you Tun.

  33. HBT456 Jun 5,2016 1:58 PM

    45. I have been to china, and watched their programme on the debates between chinese and russian in beijing on the title of why they like or dont like david beckham.

    46. You are right, the chinese students favored david beckham as football star celebrity.

    47. Thats why beijing central government hired david as the spokeman to kick start international football association in china.

    48. Sini, susah kes with tinie winnie population.

    49. Bak kata sibotak, semua mahu jadi champion, sayangnya tak pernah masuk champion.

    50. The question is can, or cannot, the youth minister decide.

  34. HBT456 Jun 5,2016 1:45 PM

    41. Tulisan Dr jabli adalah dalam bahasa melayu.

    42. Jika kaum melayu sendiri pun tak faham, wang upah tulisan hanya membasirkan poket sendiri.

    43. The geographical and political factors that Russian oil firms would take into consideration before investing into south china sea are weather, language and foreign diplomacy ties.

    44. If I am you, I for sure will not even ask them knowing that the president of russia will continue the positioning of russia military strenght in the middle east as west asians.

  35. WandyCaswady Jun 5,2016 1:13 PM

    “We’re Forgiven”

    Well, I would like to think
    The world hasn’t seen
    That all the best is still to come,
    And I know life ain’t easy.

    I pass them sleeping on the streets
    Their bloodstained hands and dirty feet
    And I can’t ignore them
    Any more then I already have

    [Chorus:]
    So we laugh, and we smile
    and we play our games of sweet denial
    But don’t tell me we’re forgiven
    If we hold, all our breath
    If we kneel right down and just repent
    You can’t tell me we’re forgiven

    Start with me
    I cannot lie
    When my heart doesn’t follow my eyes
    Turn away from all the suffering
    That surrounds
    Our time on this earth
    For some their life has been a curse
    I say I’m sorry and I should change
    You know it just could be me someday

    [Chorus]

    There’s no way out of here
    I don’t want to die, and leave it all behind
    Each day part of me disappears
    But who am I to judge, what’s been sent from above

    [Chorus]

    We can’t laugh
    We can’t smile
    When so much just ain’t right
    It can’t go on forever…
    If we hold, our breath
    If we kneel down and repent
    You can’t tell me we’re forgiven, no,
    You can’t tell me we’re forgiven

  36. HouseWife Jun 5,2016 12:40 PM

    Assalamaualaikum Tun,
    Tun, pagi tadi saya baru saja menyaksi Tun dalam program Direct Talk oleh NHK World Japan dibawah topic ‘Free Market Is Not Free Part I’. Tun menyampaikan pendapat Tun dengan penuh keilmuan dan berhemah, penuh pengisian dan mudah di fahami. You are direct and you don’t mince your words. You talk on various subjects, on Asean, Look East Policy, TPPA, China dominance in trading etc. Tun tidak kedekut dengan ilmu di dada, banyak kita dapat pelajari daripada Tun asal tidak sombong menuntut. Tetapi sayangnya negara luar menghormati keilmuan dan wisdom Tun lebih daripada negara sendiri. Kerajaan sekarang sangat sombong dan amat pilih kasih, orang berilmu macam Tun tidak diberi tempat di tv dan lain media perdana tetapi lebih pada penghibur2 boleh pula. Amat rugi sekali.

    Terima kasih Tun kerana pernah membimbing Malaysia sebagai Perdana Menteri yang Terhormat dan di sanjungi oleh dunia luar dan dalam sehingga kini dan selamanya. Tun adalah Negarawan yang Terulung. Terima kasih sekali lagi. Semoga Allah permudahkan urusan Tun dunia dan akhirat.

  37. WandyCaswady Jun 5,2016 10:13 AM

    Tanda-Tanda Kiamat yang Telah Terjadi: http://youtu.be/nX0_7vSxGlY

    Assalamuaalaikum…

    Kerana Allah… Tolong luangkan masa anda untuk melihat vid yg xseberapa ini…

    Jazakumullahu khairan kathira

  38. WandyCaswady Jun 5,2016 9:39 AM

    [6/5, 08:55] H: اﻟْﻤُﻨَﺎﻓِﻘُﻮﻥَ ﻭَاﻟْﻤُﻨَﺎﻓِﻘَﺎﺕُ ﺑَﻌْﻀُﻬُﻢْ ﻣِﻦْ ﺑَﻌْﺾٍ ۚ ﻳَﺄْﻣُﺮُﻭﻥَ ﺑِﺎﻟْﻤُﻨْﻜَﺮِ ﻭَﻳَﻨْﻬَﻮْﻥَ ﻋَﻦِ اﻟْﻤَﻌْﺮُﻭﻑِ ﻭَﻳَﻘْﺒِﻀُﻮﻥَ ﺃَﻳْﺪِﻳَﻬُﻢْ ۚ ﻧَﺴُﻮا اﻟﻠَّﻪَ ﻓَﻨَﺴِﻴَﻬُﻢْ ۗ ﺇِﻥَّ اﻟْﻤُﻨَﺎﻓِﻘِﻴﻦَ ﻫُﻢُ اﻟْﻔَﺎﺳِﻘُﻮﻥَ

    Almunafiqoona waalmunafiqatu baAAduhum min baAAdin yamuroona bialmunkari wayanhawna AAani almaAAroofi wayaqbidoona aydiyahum nasoo Allaha fanasiyahum inna almunafiqeena humu alfasiqoona

    The hypocrite men and hypocrite women are of one another. They enjoin what is wrong and forbid what is right and close their hands. They have forgotten Allah, so He has forgotten them [accordingly]. Indeed, the hypocrites – it is they who are the defiantly disobedient.

    #muslimpro muslimpro.com
    [6/5, 09:03] H: ﻭَاﻟْﻤُﺆْﻣِﻨُﻮﻥَ ﻭَاﻟْﻤُﺆْﻣِﻨَﺎﺕُ ﺑَﻌْﻀُﻬُﻢْ ﺃَﻭْﻟِﻴَﺎءُ ﺑَﻌْﺾٍ ۚ ﻳَﺄْﻣُﺮُﻭﻥَ ﺑِﺎﻟْﻤَﻌْﺮُﻭﻑِ ﻭَﻳَﻨْﻬَﻮْﻥَ ﻋَﻦِ اﻟْﻤُﻨْﻜَﺮِ ﻭَﻳُﻘِﻴﻤُﻮﻥَ اﻟﺼَّﻼَﺓَ ﻭَﻳُﺆْﺗُﻮﻥَ اﻟﺰَّﻛَﺎﺓَ ﻭَﻳُﻄِﻴﻌُﻮﻥَ اﻟﻠَّﻪَ ﻭَﺭَﺳُﻮﻟَﻪُ ۚ ﺃُﻭﻟَٰﺌِﻚَ ﺳَﻴَﺮْﺣَﻤُﻬُﻢُ اﻟﻠَّﻪُ ۗ ﺇِﻥَّ اﻟﻠَّﻪَ ﻋَﺰِﻳﺰٌ ﺣَﻜِﻴﻢٌ

    Waalmuminoona waalmuminatu baAAduhum awliyao baAAdin yamuroona bialmaAAroofi wayanhawna AAani almunkari wayuqeemoona alssalata wayutoona alzzakata wayuteeAAoona Allaha warasoolahu olaika sayarhamuhumu Allahu inna Allaha AAazeezun hakeemun

    The believing men and believing women are allies of one another. They enjoin what is right and forbid what is wrong and establish prayer and give zakah and obey Allah and His Messenger. Those – Allah will have mercy upon them. Indeed, Allah is Exalted in Might and Wise.

    #muslimpro muslimpro.com
    [6/5, 09:05] H: ﻭَﻋَﺪَ اﻟﻠَّﻪُ اﻟْﻤُﺆْﻣِﻨِﻴﻦَ ﻭَاﻟْﻤُﺆْﻣِﻨَﺎﺕِ ﺟَﻨَّﺎﺕٍ ﺗَﺠْﺮِﻱ ﻣِﻦْ ﺗَﺤْﺘِﻬَﺎ اﻷَْﻧْﻬَﺎﺭُ ﺧَﺎﻟِﺪِﻳﻦَ ﻓِﻴﻬَﺎ ﻭَﻣَﺴَﺎﻛِﻦَ ﻃَﻴِّﺒَﺔً ﻓِﻲ ﺟَﻨَّﺎﺕِ ﻋَﺪْﻥٍ ۚ ﻭَﺭِﺿْﻮَاﻥٌ ﻣِﻦَ اﻟﻠَّﻪِ ﺃَﻛْﺒَﺮُ ۚ ﺫَٰﻟِﻚَ ﻫُﻮَ اﻟْﻔَﻮْﺯُ اﻟْﻌَﻈِﻴﻢُ

    WaAAada Allahu almumineena waalmuminati jannatin tajree min tahtiha alanharu khalideena feeha wamasakina tayyibatan fee jannati AAadnin waridwanun mina Allahi akbaru thalika huwa alfawzu alAAatheemu

    Allah has promised the believing men and believing women gardens beneath which rivers flow, wherein they abide eternally, and pleasant dwellings in gardens of perpetual residence; but approval from Allah is greater. It is that which is the great attainment.

    #muslimpro muslimpro.com
    [6/5, 09:23] H: ﺇِﻻَّ ﺗَﻨْﺼُﺮُﻭﻩُ ﻓَﻘَﺪْ ﻧَﺼَﺮَﻩُ اﻟﻠَّﻪُ ﺇِﺫْ ﺃَﺧْﺮَﺟَﻪُ اﻟَّﺬِﻳﻦَ ﻛَﻔَﺮُﻭا ﺛَﺎﻧِﻲَ اﺛْﻨَﻴْﻦِ ﺇِﺫْ ﻫُﻤَﺎ ﻓِﻲ اﻟْﻐَﺎﺭِ ﺇِﺫْ ﻳَﻘُﻮﻝُ ﻟِﺼَﺎﺣِﺒِﻪِ ﻻَ ﺗَﺤْﺰَﻥْ ﺇِﻥَّ اﻟﻠَّﻪَ ﻣَﻌَﻨَﺎ ۖ ﻓَﺄَﻧْﺰَﻝَ اﻟﻠَّﻪُ ﺳَﻜِﻴﻨَﺘَﻪُ ﻋَﻠَﻴْﻪِ ﻭَﺃَﻳَّﺪَﻩُ ﺑِﺠُﻨُﻮﺩٍ ﻟَﻢْ ﺗَﺮَﻭْﻫَﺎ ﻭَﺟَﻌَﻞَ ﻛَﻠِﻤَﺔَ اﻟَّﺬِﻳﻦَ ﻛَﻔَﺮُﻭا اﻟﺴُّﻔْﻠَﻰٰ ۗ ﻭَﻛَﻠِﻤَﺔُ اﻟﻠَّﻪِ ﻫِﻲَ اﻟْﻌُﻠْﻴَﺎ ۗ ﻭَاﻟﻠَّﻪُ ﻋَﺰِﻳﺰٌ ﺣَﻜِﻴﻢٌ

    Illa tansuroohu faqad nasarahu Allahu ith akhrajahu allatheena kafaroo thaniya ithnayni ith huma fee alghari ith yaqoolu lisahibihi la tahzan inna Allaha maAAana faanzala Allahu sakeenatahu AAalayhi waayyadahu bijunoodin lam tarawha wajaAAala kalimata allatheena kafaroo alssufla wakalimatu Allahi hiya alAAulya waAllahu AAazeezun hakeemun

    If you do not aid the Prophet – Allah has already aided him when those who disbelieved had driven him out [of Makkah] as one of two, when they were in the cave and he said to his companion, “Do not grieve; indeed Allah is with us.” And Allah sent down his tranquillity upon him and supported him with angels you did not see and made the word of those who disbelieved the lowest, while the word of Allah – that is the highest. And Allah is Exalted in Might and Wise.

    #muslimpro muslimpro.com
    [6/5, 09:24] H: ﻭَﺫَا اﻟﻨُّﻮﻥِ ﺇِﺫْ ﺫَﻫَﺐَ ﻣُﻐَﺎﺿِﺒًﺎ ﻓَﻈَﻦَّ ﺃَﻥْ ﻟَﻦْ ﻧَﻘْﺪِﺭَ ﻋَﻠَﻴْﻪِ ﻓَﻨَﺎﺩَﻯٰ ﻓِﻲ اﻟﻈُّﻠُﻤَﺎﺕِ ﺃَﻥْ ﻻَ ﺇِﻟَٰﻪَ ﺇِﻻَّ ﺃَﻧْﺖَ ﺳُﺒْﺤَﺎﻧَﻚَ ﺇِﻧِّﻲ ﻛُﻨْﺖُ ﻣِﻦَ اﻟﻈَّﺎﻟِﻤِﻴﻦَ

    Watha alnnooni ith thahaba mughadiban fathanna an lan naqdira AAalayhi fanada fee alththulumati an la ilaha illa anta subhanaka innee kuntu mina alththalimeena

    And [mention] the man of the fish, when he went off in anger and thought that We would not decree [anything] upon him. And he called out within the darknesses, “There is no deity except You; exalted are You. Indeed, I have been of the wrongdoers.”

    #muslimpro muslimpro.com

  39. daeng Jun 5,2016 9:31 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Apakah kaitan Jafry dengan orang ini “Abdul Aziz Sheikh Fadzir” ?

    Wassalam.

  40. Sri Sense Jun 5,2016 9:16 AM

    Salam Tun

    I sibuk sikit, hubby baru keluar hospital. Tun jangan lupa jaga kesihatan.

    Tun, maaf saya nak menegur. I rasa komen2 yang merapu dan jelas berpihak kearah sana usahla keluarkan.

    Ok I nak share berita terkini :

    Kedah MB rushed to hospital

    http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2016/06/04/kedah-mb-rushed-to-hospital/

    – Tun I rasa zaman Mukhriz lagi tenteram. Zaman PAS dulu pun haru biru juga. Macam2 hal. I dengar banyak yang lintang pukang. PAS tak begitu pandai tadbir negeri. Mungkin Mukhriz tak sebaik Tun, tapi jauh lebih baik dari Najib yang juga anak bekas PM.

    Happy Sunday!

  41. ahalimr Jun 5,2016 9:13 AM

    Kalau najis bangang kau jefri 10 kali lebih bangang sebab najis sengaja buat bangang KERANA dia memang dari awal dah rancang nak curi duit 1MDB. Yang kau ni setakat dapat habok dedak memuji najis setinggi langit jadi nampak sangat kebodohan kau. Untuk pengetahuan kepala hatok kau di Malaysia ini hanya Petronas Carigali iaitu anak syarikat PETRONAS saja yang layak untuk melabor dibidang industri mencarigali dan pengeluaran minyak dan gas. Syarikat lain walau ada berbillion duit pun takkan melabor di dalam industi petrolian di peringkat upstream terutama di peringkat ekplorasi yang amat berisiko. Sebelum keputusan pelaboran di buat kita perlu menkaji data sismec yang di sediakan olih negara berkenaan bagi menkaji potensi terjumpanya minyak atau gas di konsesi berkenaan. Sebelum kerja mencarigali di mulakan data sismec baru harus di buat dan dikaji. Sekarang ini satu telaga yang di gali kosnya melebihi US20 juta. 10 telaga yang di gali belum tentu ada penemuan. Jika terjumpa bulum t.entu viable untuk di keluarka. Beberapa telaga penilaian hsrus di gerudi untuk menkaji jumlah minyak dan gas yang tersimpan di kawasan tersebut. Semua kerja2 ini mengambil masa sekitar 5 tahun. Jadi layak kah 1MDB untuk melabor di bidang mencarigali minyak. Jangan kata kakpitangan 1MDB, najis sendiri know nothing about petroleam industry. Jadi pelaboran di bidang ini senbenarnya hanya sebagai alasan untuk mencuri duit rakyat.. Jadi nasihat aku pada kau jefri elok la berhenti bercakap kerana lebih banyak kau buka mulut lebih banyak la terserlah kebodohan kau

  42. daeng Jun 5,2016 7:18 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya setuju dengan tulisan malaysian1000000 mengenai Jafry.

    Jafry semakin banyak bercakap tentang kononnya Naji$ Razak adalah pemimpin yang bagus dianggap membuat lawak antarabanga. Pemikirannya agak kalut berhubung dengan ekonomi negara ketika ini.

    Naji$ yang bodoh mentadbir negara dikatakan bagus dan kelemahannya dituding kepada orang lain? Apalah bodoh Naji$ ni dan apalah bangsat kenyataan kau Jafry.

    Pandangan saya berhubung Jafry :

    1. Saya rasa Jafry seorang yang gila, yang nyata dia bukanlah seorang “Dr” tetapi mengaku seorang “Dr”?

    2. Jafry melihat kefahaman dunia nyata dari sudut yang sonsang.

    3. Jafry tidak mampu mempertimbangkan atau menapis antara kenyataan dan fantasi.

    4. Jafry hanya mampu berfikir dan menganalisis sesuatu perkara secara “2D” tetapi gagal berfikir secara “3D”.

    Wassalam.

    5.

  43. sibotak Jun 5,2016 6:09 AM

    Majlis besar besaran Anak Najib
    Tak perlula di megahkan anak najib sendiri
    Sebab tak tahu asal usul duit dari mana?
    Panas jadinya nanti

  44. sibotak Jun 5,2016 6:01 AM

    Dr Jefri
    Kawan saya drebar taxi print name card
    Malu nak print gelaran taxi drebar
    Beliau print Taxi Director dan hingga sekarang beliau bangga dengan gelaran taxi director walau beliau hanya bawa taxi
    Hang macam tu ke? I am
    Maaf tanya? Hang cleaner clinic ke Missy?

  45. umranrc Jun 4,2016 10:30 PM

    Salam Tun,

    Mohon laluan Tun.

    Apa benda ni Jafri…. nak buat lawak tu kena la pada tempatnya… bila pula PAC kata Dato’ Sri Najib tidak bersalah ni????

    “Article 117 of the M&A has outlined a number of decisions that require a written permission from the Prime Minister which include the following:

    a. Any changes to the company’s M&A, whether in whole or in
    part;

    b. Any appointment and removal of any director (including the Managing Director and Alternate Director) and Top Management of the company; and

    c. Any financial commitment (including investments), restructuring or matters relating to guarantees issued by the Federal Government of Malaysia for the company’s interests, national interests, national security or any policy of the Federal Government of Malaysia. For this purpose, the determination of the meaning of ‘national interest’, ‘national security’ and ‘policy
    of the Federal Government of Malaysia’ shall be finalised by the Federal Government of Malaysia.”

    And on last paragraph of the PAC report….

    “Therefore, the law enforcement agencies are required to carry out further investigation on Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi and others involved from the management of 1MDB.”

    Who are the others involved in 1MDB management??? Hahahaha…. kalau tak baca report ni atau tak faham, cakap saja tak baca atau tak faham wahai Jafri. Sudah-sudahlah la tu Jafri, simpan sikit ketidakpandaian tu… memalukan sugguh gelaran tu terutamanya SEKIRANYA anda pemegang sarjana falsafah.

    Terima Kasih Tun.

  46. malaysian1000000 Jun 4,2016 9:19 PM

    Salam,

    Politik benci dan fitnah?

    Satu tuduhan yang agak berat sebelah yang diunjurkan oleh Kerajaan kepada rakyat.

    Adakah saya membenci kerajaan? Tidak
    Adakah saya fikir Najib dan Barisan Kabinetnya (sebahagian) tidak mampu memerintah? Ya
    Kenapa? Kerana penglibatan “orang-orang” kerajaan dalam suatu skandal terburuk dalam sejarah Malaysia.
    Mahu dinafikan? Setelah 1MDB “dianakkan” oleh MoF Inc iaitu sebuah Badan milik Kerajaan telah membuktikan campur tangan “orang-orang” Kerajaan.

    Najib terlibat? Who knows. Only he and Allah knows.
    Perlu disiasat oleh Pihak yang terlibat? Sangat perlu. Kerana ia melibatkan nama Kerajaan Malaysia.

    Fitnah? Satu tuduhan yang sangat subjektif.
    Kenapa? Pihak luar (tidak perlu kira media pun tidak apa, cukup dengan firma-firma mereka) sedang menjalankan siasatan berterusan dan ada negara sedang ambil tindakan.
    Tapi di Malaysia? Tiada siasatan? Masih ditahap “fitnah”.
    PAC clear? Ok. FBI? AG Swiss? Kita tidak tahu lagi.
    Adakah kita bergerak kehadapan? Ekonomi mungkin ya, ketelusan pemerintahan? Saya fikir kita jauh dibelakang negara yang tiada HUDUD.
    Salahkan rakyat yang sedia terdidik untuk menegur dan inginkan kedaulatan ditegakkan? Itu perkara mudah untuk dilakukan oleh mana-mana kerajaan semasa masih berkuasa.

    Lupakah anda apa yang terjadi di Selangor? Khir Toyo? Tanpa disangka ditumbangkan. Apa terjadi? Kesalahan dibicarakan, hukuman dikenakan. Setimpal? Jauh sekali.

    Selagi kamu “berkuasa” memang tiada orang boleh halang kamu. Tapi bila “kuasa” ditarik, pastikah kamu tetap dengan keangkuhan kamu?

    Sekarang kamu angkuh dengan “kuasa” kamu dan orang yang “berkuasa” disekeliling kamu dan “kuasa” yang ada di dalam poket dan wallet kamu. Pastinya akan ada titik noktah.

    Bak kata HBT,
    Kesetiaan umpama kepercayaan.
    Sekali dipecahkan, tidak boleh dibaiki lagi.

    TQ

  47. Buddies_Man Jun 4,2016 9:05 PM

    Salam Tun,

    We honour you because of fighting spirit.

    You are not feeling well, lots of coughing when you were in Trengganu yesrterday.

    Please take a good rest Sir.

    Alhamdulillah, kita ada Jafri yang dungu bersama kita memberi komen. Sesungguhnya inilah setan2 kecil yang dihantar untuk membuat lawak untuk kita.

    Sama2lah kita ketawa, walaupun tak lawak.

    Ramadhan semakin hampir, semoga derita kita membayar hutang si penyamun dapat diringankan.

    In shaa Allah.

  48. joetachi Jun 4,2016 7:01 PM

    http://www.siakapkeli.my/2016/06/8-gambar-4-video-kl-dilanda-hujan-lebat.html?m=1

    Hujan bom negeri orang,
    Hujan batu negeri sendiri….
    Kena sakau, Kena temberang..!
    Ini negara OneMdB..?

  49. milshah Jun 4,2016 6:43 PM

    Jafri.

    Are you really that naive to believe in PAC headed by Hassan cari makan? At a time local investigations are being shut down, foreign investigations had actually intensified. Singapore just closed down one bank involved directly with 1MDB. The FBI is looking into properties bought by Najib step son which is in USD millions. They are also looking into Good Star, the company 1MDB paid billions. Why is there an inverse relationship between local and foreign investigations? If Najib is cleared by PAC, should we be happy when foreign investigations is intensifying? I really don’t understand you Jefri. If you makan dedak, then it makes sense for you to defend Najib. But you get nothing and continue to defend Najib? Are you even a doctor?

  50. HouseWife Jun 4,2016 6:37 PM

    Assalamualaikum Tun,
    Tun, ada orang2 ‘penyayang’ DSN baru keluar dari gua mana entahlah. Ostrich syndrom? Too afraid and tired of knowing the truths? Always push on the denial button when things do not go their way and according to their terms and conditions.

    DSN and his gang have given numerous contradictory and embarassing statements on 1MDB, immediate denial of wrongdoings and purposely replaced the on-going Malaysian investigators with newly appointed ones so as to easily get access to bent or intercept loopholes in the Malaysian legal system to let DSN off the hook.

    The 1MDB affair is far from closure. Cereka? gossip? andaian? spekulasi? So apa halnya dengan rationalisation 1MDB? Apa halnya dengan pemindahan aset2 1MDB ke MoF? Apa halnya BNM mengenakan kompaun keatas 1MDB? Apa halnya dengan 1MDB to run-off and then close shop after settling debts, then there’s no more 1MDB? Apa halnya dengan some staffs given termination notice, slowly retrench its staffs, but si arul remain caretaker CEO? Why? Because he knows everything about 1MDB? Apa halnya after run-off or rationalisation is done, 1MDB cannot borrow anymore cos 1MDB business model is unsustainable? Apa halnya 1MDB dalam plan rationalisation include selling Edra Global Energy to resolve its short term debts and selling of Bandar Malaysia and debt assets swap through financial assets? Apa halnya dengan PAC caught red-handed in deleting 2 paragraphs from the PAC report on 1MDB containing confidential info from BNM?
    Apa halnya semua ini jika ianya cerita dongeng, gossip, andaian, tuduhan liar?

    MoF has agreed to take the dirt and the burden of the mess done by 1MDB by implementing the reccommendations of PAC, which probe the mismanagement in 1MDB. This new elected PAC of course found DSN innocent of any wrongs because DSN didn’t know what he signed! Poor chairman of 1MDB@minister of finance@pm of Malaysia, he was being dungued and outsmart by a cunning ceo under his own nose! Boleh percaya ka? The unfortunate ceo shahrul was said to be the culprit. Was he their kambing hitam? Where is he now anyway? And the others? Where and what are they doing now? No actions taken? Diam je.

    Why each time Tun says something or utter a statement against them, all they like to do is make a police report, attacking Tun’s credibilty instead of establishing the truth? They cannot supply with evidences and proofs, all they can do is deny and deny and give excuses not answers. That is why people are very unhappy and are still not convinced.

    Tun, the police must be your favourite fan. They’re so lucky to get the chance to be near you, lucky them. Tun, maybe you can show that your statement on “ruler’s house arrest” is merely in excercising your right to express opnions on matter that affect the life of the community, ie us the citizens. What Tun uttered is just a comment and not a statement of fact. Can you use this as a defence to an action for dafamation? Your statement does not provoke a breach of peace and there is no actual damage done, reputation still intact, right Tun. The rulers are still free as a bird. Although the statement might lower a person in the estimation of the public, it would not do so in the estimation of right-thinking members of society, kan Tun. So this police report can be crushed and defunct. Anyway, under which category are they charging you Tun, libel or slander?

    But not to worry Tun, you are under the protection of Allah the Almighty. Your cause must solely be on the goodness and sincerity for the welbeing of the people and country. Majority of the people are not blind, Tun neither are they deaf and mute. But the people must constantly be reminded and retold the debacles done by the unwise DSN and gang in damaging the good name of the country. Malaysia deserves better honest wise people as leaders and administrators, InsyaAllah.

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you always Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. Take extra care Tun and Thank you.

    Izinkan say Tun, saya dan keluarga ingin mengucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan yang Mulia ini kepada Tun dan semua ahli keluarga Tun. Syukurlah kita dapat bertemu Ramadhan sekali lagi pada tahun ini. Semoga kita diberi peluang bertemu Ramadhan tahun hadapan, InsyaAllah. Tun makan yang elok2 dan berkhasiat dan dengar nasihat isteri tersayang dan doktor Tun. Work not only hard but smart too. Maafkan saya dan Terima kasih Tun.

    Tun, izinkan saya. Saya juga ingin mengucapkan Selamat Berpuasa kepada semua muslimin dan muslimat di chedet. Semoga puasa dan amalan kita di bulan yang mulia ini diberkati Allah. Terima kasih dan maaf semua.

  51. The Hidden Secret Jun 4,2016 4:37 PM

    Salam!

    Agong nak bagi title “Tan Sri” kepada Apandi dan Shahrizat?

    Hidup Tuanku!

  52. The Hidden Secret Jun 4,2016 4:14 PM

    Salam!

    Pol Pot tu sikit la punye jahat tapi… tetap ada yg menyokong dia. Kenapa? Sebab Pol Pot bagi dedak yang sedap kepada penyokong dia. Inilah masalah dedak… benda salah boleh jadi betul… benda betul boleh jadi salah.

  53. Dr Jafri Jun 4,2016 11:51 AM

    Jalan di hadapan Tun bersama kempen DR @DungukanRakyat nampak semakin gelap, muram dan sempit apabila Laporan PAC mengenai 1MDB membuktikan semua tuduhan liar Tun terhadap Najib adalah palsu belaka.

    Nampaknya, Tun kenalah mula persoal kewibawaan dan menimbulkan keraguan terhadap PAC pula, kerana tidak ada satu pun tuduhan dan gosip Tun yang mengena. Susah-susah sahaja buat kecoh, tapi karier politik Mukhriz makin lama makin tenat. Mungkin lepas ni, bisnes dia pun turut sama bungkus hancus, natijah dari bercakap buruk dan menikam ketua dari belakang.

    Walaupun begitu, kita masih boleh selamatkan maruah Tun yang masih berbaki dengan meminta beliau supaya lebih berhati-hati dan lebih cermat bila membuat andaian, tuduhan dan spekulasi negatif terhadap kerajaan dan terutamanya kecaman melulu terhadap PM.

    Seperti yang kita tahu, dan Tun pun selalu mengingatkan kita bahwa kestabilan politik dalam negara adalah tunjang kepada kemakmuran ekonomi dan keselamatan rakyat. Suasana politik yang meruncing akan turut merosakkan negara. Tun tahu sangat itu.

    Ejensi Penarafan Kredit seperti Fitch, Moody, S&P meletakkan suasana pelaburan di Malaysia di tahap stabil dan positif. Ramai penganalisa ekonomi juga setuju dengan langkah awal dan berjaga-jaga kerajaan, seperti GST, dalam menangani kegawatan ekonomi yang bukan sahaja menghantui negara kita, malahan semua negara pengekspot yang terlibat, apabila harga komoditi petrolium dan minyak sawit jatuh dengan teruk.

    Penganalisa ekonomi, walau bagaimanapun merasa risau dan memberi amaran awal, dan berpendapat bahawa political risks atau kemelut risiko politik adalah menjadi isu asas yang mengekang pertumbuhan ekonomi Malaysia, kerana ianya meluntur keyakinan pelabur asing untuk datang menyertai aktiviti ekonomi di negara kita.

    Kempen Tun yang bersekongkol dengan pihak pembangkang, yang sengaja ‘menjolok sarang tabuan’ untuk mencipta kekecohan ala-ArabSpring dan gangguan keselamatan dalam negara adalah menjadi punca utama kenapa pertumbuhan ekonomi Malaysia bergerak lambat. Tun sepatutnya merasa malu dengan perbuatan beliau yang mensabotaj keselamatan rakyat dan kemakmuran ekonomi Malaysia.

    Saya pasti YDP Agong dan Majlis Raja-Raja akan mengambil tindakan yang sewajarnya terhadap Tun, setimpal dengan kelakuan buruk dan tindak-tanduk beliau yang memberi kesan negatif terhadap kesejahteraan negara dan bertentangan dengan semangat sistem Raja Berperlembagaan dan Demokrasi Berparlimen.

    Kempen Tun-Pembangkang untuk merosakkan negara dan mensabotaj 1MDB telah dijawab secara tuntas oleh Laporan PAC terbaharu, yang membersihkan nama Najib dari semua tuduhan liar dan pelesu pihak Tun-Pembangkang. Laporan 106-mukasurat tersebut kini boleh di muat-turun untuk dibaca.

  54. HBT456 Jun 4,2016 11:45 AM

    30. Asians or not, the choice is in the hands of the regulators, not the members.

    31. But when comes to voting, the choice will be the voters.

    32. The chances of the kelantan’s private hukum hudud could be approved by looking at the numbers hold by malay and bumiputra members including sabah.

    33. Now only i know the philipines government has the sovereign right on sabah, meaning, sabah belum hak milik malaysia lagi.

    34. Can syariah compliance policy survives in the next 20 years?

    35. The chances is they wont be able to survive because the fund size is too small to sustain domestic growth.

    36. I already said, no man is an island.

    37. If you close the gate, there is a window of opportunities out there.

    38. What does dr stands for, I leave it for makcik to decide.

    39. The comments of social media could be very ugly since it reflects the expression of the individuals.

    40. Bad things could have happened to anyone of us, good, bad or ugly, its up to you to decide individually.

  55. rashidfikri Jun 4,2016 11:13 AM

    assalamualaikum Tun.. i hope u are in good health..
    I admire u since my childhood.. and u were the one to say ” ohh…cantik jam(jam tgn)” at old alor star airport.. i used to wear power rangers’s watch when i was kid.. haha.. nevermind.. i do read your book.. not all but some of them.. really interesting. The main point here is i want the specific explaination from u regarding RUU that had been present from TG Hadi Awang.. because the media said that u have stated RUU isnt islamic at all.. i didnt fully understand from that article.. well, u know media right.. always spinning the fact.. so in the mean time.. i want your justification about this issues and your stance towards it.. and hope u can tell in official page so all of us can understand.. besides.. i agreed with RUU and have some point to support stance

  56. Dr Jafri Jun 4,2016 9:58 AM

    milshah.

    When the PAC report on 1MDB confirms that Najib is clean from any wrongdoing, the oppo needs to find a new lie to spin. Jocelin Tan, being a Chinese and anti-Islam first, will do what such Chinese need to do to tear UMNO and Islam down to the ground. Why would she want UMNO to win?

  57. sibotak Jun 4,2016 8:37 AM

    Now today
    Malaysia is implementing VEP of Singapore vehicles into Malaysia
    These is the way it should be
    The Govt protects our interest for our own future benefits
    Imigrations and Customs are quite a wake now

    What puzzles me
    Is the MACS Malaysia Automated Clearance System
    Used to be S,porean apply it at JB immigrations office in CIQ itself

    Don,t understand now they need to apply it in Singapore now ?
    What convenience does it serves S,porean or Foreigners when they will travel to CIQ anyway
    Why should they consent the applying of MACS be made by a private firm in Spore

    I find it very vely Stupid decision
    Does not make sense at all
    Above we gives them revenue and benefits for Nothing

    If we need private firm to operate the application of the MACS
    Do it in Johor and get our local firm to do it
    Alamak !

  58. sibotak Jun 4,2016 8:21 AM

    Every Human being has its purpose on Earth
    Even the creature we call Rats , Germs and the many

    Prophet Muhammad S.A.W was the purpose for making being the last massenger of our creator
    Though He is God lover as a massenger of Allah he faces humiliations, insults and the many

    We hope
    This should be the wake up call for the Ke Sultanan Melayu
    Seeing Malaysia is gradually shaken and trembling or before collapsing
    We hope the Sultan comes forward ,Organize and Develop Malaysia together with the good Govt and the people

    Ignoring of such a duty
    It’s best seen the Ke Sultanan Melayu will be History

  59. sibotak Jun 4,2016 1:31 AM

    True physical pure Evidence

    If Tun Mahathir want Mukhliz to be the PM
    According to The Hidden Secret and Dr.Jef

    After Tun gets Pak Lah to steps down
    Tun could always place his Son Mukhliz Mahathir to be his successor

    He did Not
    He wrongfully pick on Najib evaluating Tun Razak contributions towards Malaysia
    Why should he pick on Najib if he wants his Son to be the PM

    Come on Bro , Don,t be Mak Chik Mak Chik
    Be positive as much
    As any people of the World upon any Wrong doings aboves all very Incompetency of their Leader
    This leader has to be Sack
    It will be disaster to the Nation very soon

    Good about we Asians
    We are Civilize , very high valued respectable culture
    If not disaster will be at the doorsteps and the nation will collapsed

  60. Hajar Jun 3,2016 11:39 PM

    Salam YAB & Yang Amat DiKasihi Tun,

    Mohon laluan Tun:

    ‘Jafri’ wrote: “Bila kita susuri sejarah permusuhan Tun terhadap Najib, ianya bermula bila Mukhriz kalah dlm dua pertandingan berturut-turut, utk jawatan Ketua Pemuda dan kemudiannya Naib Presiden UMNO.”

    Alahai, ‘Jafri’ meracau/merapu lagi. Semasa DS Mukhriz bertanding Ketua Pemuda UMNO, PM pada masa itu ialah Tun Abdullah, bukannya DSN; jadi tiada kaitan dengan DSN. Memanglah ‘Jafri’ seorang yang tidak tahu fakta tapi mahu ‘berCEREKA’ untuk menguatkan hujah HAMPEH / dangkal tentang sejarah ‘permusuhan Tun terhadap Najib’. Eloklah ‘Jafri’ pergi belajar lagi sebab mungkin gelaran ‘Dr’ yang ada juga hampeh (sorry for saying this…it’s a fact).

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah SWT memberkati Tun sekeluarga ***

  61. cruze Jun 3,2016 11:06 PM

    Sudahlaj Dr Mohd Nasir Hashim parti sosialis malaysia, jangan menyibuk sindir2 tun..rambut dan misai kamu serta muka kamu yang kusut tidak terurus melambangkan keperibadian kamu, ada hati mahu memburuk2kan Tun?…cermin muka tengok dahulu betapa kusutnya rambut kamu yang melambangkan betapa busuknya hati kamu…adakah kamu dr jafri yang amat berminat menulis di dalam blog Tun ini…kamu adalah orang orang yang kecewa bersabarlah para dr2 yang kusut fikiran di dalam malaysia. Patutlah pesakit di hospital kerajaan harus menunggu berminggu2 untuk dapatkan kepastian akan penyakit mereka…dr haprak semua ni.

  62. Hajar Jun 3,2016 11:00 PM

    Salam YAB & Yang Amat DiKasihi Tun,

    Objektif Deklarasi Rakyat (DR) ialah untuk mendesak PM Najib @ Ah Jib Gor untuk meletak jawatan dengan kadar segera sebelum beliau hancurkan Malaysia yang telah dibangunkan dengan bersusah-payah dan dengan jayanya oleh 4 Perdana Menteri terdahulu.

    2. Saya doakan Majlis Raja-Raja tidak akan menghampakan harapan rakyat Malaysia yang menyokong DR. Majlis Raja-Raja ialah payung Negara dan sewajarnya mendengar keluhan dan keresahan rakyat.

    3. PM Najib dan konco2 beliau memang tidak tahu menilai sentimen/tahap kemeluatan dan kebencian rakyat terhadap cara kepimpinan mereka dan kelakuan korup (salah laku) mereka yang menyusahkan dan merugikan rakyat.

    4. Tidak ada orang yang berakal waras yang boleh terima /percaya ‘cereka’ / hikayat tentang ‘Pak/Tok Arab DERMA RM2,6 Billion kepada DSN’ – Logic 101 (seperti kata seorang konco @ pembodek DSN yang berkeliaran di sini).

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah SWT memberkati Tun sekeluarga ***

  63. Jebat_UK Jun 3,2016 10:19 PM

    Because of 1MDB;

    1. People get caught & killed around the world
    2. Bank closed down around the world
    3. Malaysia known amongst the most corrupted nation & becoming a s**t nation now
    4. Investors shy away from Malaysia
    5. UMNO become Bangsat (once were saviours of malay but now full of idiots, pengampu & kaki jilat)
    6. Malaysia no longer respected around the globe
    7. Malaysia is going down the drain

    Will the sultans interfere & save the nation?

    Only few sultan sedar I guess
    Wake up & save the nation
    Tun M dah use all avenues to fight this
    This is time for sultans help the rakyat & the nation
    Dont let the nation down
    Your grandchildren will be affected too by this ridiculous man called Najis
    You will loss your nation too
    Wake up sultans
    if u still wanna sleeps… at least TMJ come on lah… wake up man…
    Your football team won’t go far if we loss the nation
    wake up man…
    u r our only hope…
    find me & i advise u what to do…

    Jebat_UK
    London

  64. Fariq Islam Jun 3,2016 9:37 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Keputusan pilihanraya kecil Kuala Kangsar akan memberi petunjuk sama ada Rakyat menyokong halatuju perjuangan Deklarasi ini.

    Selamat Berjuang Demi Ibu Pertiwi Dan Masa Depan Generasi Baru!

  65. The Hidden Secret Jun 3,2016 9:37 PM

    Salam!

    Tun gunakan isu 1mdb untuk hentam najib sebab Tun kecewa Mukhriz tak dapat jadi PM.

    Mungkin Muhyiddin, Shafie Apdal, GKCM, Tony Pua, Claire Sarawak Report, WSJ dan mereka-mereka yang sign DR gunakan 1mdb untuk hentam najib sebab mereka semua kecewa anak mereka pun macam Mukhriz juga… tak dapat jadi PM.

  66. sibotak Jun 3,2016 6:25 PM

    Dog Jaf
    U r so Childish .Get and bite some Bones

  67. milshah Jun 3,2016 4:59 PM

    Assalamualikum Tun,

    It is becoming clear about the UMNO and Pas pact. They have definitely given up on the non malays votes and going all out for the malay votes. No doubt using religious issues such as Hudud. Will their plan work? The two by elections will be the testing ground. I wonder what the political analyst Joceline Tan has to say about this, now that UMNO is shifting from the middle ground to the far right. From now on, UMNO will become very Malay and Islamic now that they are going all for Malay votes. Her writings have always been pro BN, will this change? The strategy is all out for malay votes and hopefully the 1MDB issue will fade and replaced with Malay survival and hudud issues. We will see whether they will succeed or not.

  68. amd trmz Jun 3,2016 11:39 AM

    AKU KECEWA …

    Tak lama lagi Tun DR M nak kena soal siasat lagi dengan polis pasal kenyataan tun ‘agong kena tahanan rumah…

    Namun AKU KECEWA DENGAN POLIS, bagaimana pedophile boleh bermaharajalela sehingga 2o lebih kanak-kanak dimalaysia menjadi mangsa, dimana unit risikan polis, tak dibuat pemantauan ke penggunaan internet berkenaan pedophile dimalaysia, sedangkan kita mampu mengesan penggunaan internet seperti polis luar negara keatas pelajar pintar matematik kita dahulu, sehingga dijatuhkan hukuman.

    SUDAH-SUDAHLAH MELAYAN KARENAH AHLI POLITIK YANG MEMBUAT LAPORAN REMEH SERTA MENYUSAHKAN ORANG TUA YANG 91 KE UMURNYA

    AHLI POLITIK TOLONG HENTIKAN, BANYAK LAGI KERJA PDRM YANG PENTING DARI MELAYAN HAL REMEH ANDA. SAYA MERAYU PDRM TINGKATKAN RISIKAN DAN PEMANTAUAN

    STOP PEDOPHILE…

  69. Dr Jafri Jun 3,2016 7:00 AM

    umranrc.

    I agree that you said Tun’s concern on 1MDB intensified only after Mukhriz lost his bid for the UMNO Vice President post, and this means and this also further proves that Tun is using the issue to get back at Najib.

  70. daeng Jun 3,2016 6:50 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Ahalimr saya bersetuju dengan saudara kita tidak perlu panggil Jafry dengan gelaran “Dr”. Tidak setaraf dengan dirinya.

    Wassalam.

  71. Sri Sense Jun 3,2016 12:56 AM

    Dear Tun

    Malaysia must be governed according to Islam: PAS leader

    Parti Islam seMalaysia (PAS) insists that Malaysia must be governed according to Islam because the present system has failed, said its president Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

    Read More
    http://www.straitstimes.com/asia/se-asia/malaysia-must-be-governed-according-to-islam-pas-leader

    Pakatan Harapan picks ex-scientist as candidate in Kuala Kangsar by-election

    It’s going to be an explosive by-election here.

    Read More
    http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/06/02/amanah-picks-exnuclear-scientist-to-contest-in-kuala-kangsar-byelection/

    Dental centre conveys condolences over death of Zahid’s son-in-law

    The dental centre that treated the son-in-law of Deputy Prime Minister Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi said that he underwent minor oral surgery under sedation.

    Read More
    http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/06/02/dental-centre-conveys-condolences-to-family-of-zahids-son-in-law/

  72. endro Jun 2,2016 10:22 PM

    Saya tak mahu melihat negara Malaysia yg orangnya banyak guna rasuah,tiada keadilan.

    1.Tunggu pilihanraya untuk rakyat malaysia sendiri memilih pemimpin untuk mentadbir negara. setiap pilihan dari rakyat malaysia tanggung sendiri jika kemudian hari ada masalah.

    2.Jika parti Barison Nasional (BN), DAP, PAS PKR, tidak sesuai untuk rakyat, tubuh PARTI BARU.saya ulang PARTI BARU

    3. Parti baru iaitu PARTI RAKYAT MALAYSIA (PRM) untuk bina kerajaan baru yang sah di sisi undang2 dan perlembagaan.

    PRM (Parti Rakyat Malaysia)******

  73. ahalimr Jun 2,2016 9:37 PM

    Jefri (maaf sb tak sebut dr sb kau tak layak guna title tu) kau memang layak tidor sebantal dgn mat maslan sb cgpa dia 3.8 tapi bodoh mengalahkan paria mabok tuah. Ada org jual senarai nama yg kunonnya untuk deklarasi rakyat terus kau percaya sedangkan polis masih menyiasat dan tak tahu mereka ini macai siapa. Entah2 barua UMNO dengan tujuan untuk merendah2kan deklarasi rakyat. Mengenai 1MDB pulak bukti yg ada sekarang diluar keraguan, malah dah ramai orang2 yg terlibat dgn pergerakan duit 1MDB dah pun di ambil tindakan. Arul nasi kandar karapulei pun dah mengaku US3.5B dah di masokkan ke dalam akaun syarikat yg bukan anak syarikat Petrosaudi. Kalau semua ini kau anggap fitnah dan semua org dalam blog ni yg menyokong Tun dalam isu 1MDB NI bodoh maka memang jelas dan nyata la kau ni bukan saja buta mata tapi buta perut dah sah kau memang barua najib yg dah mabok dgn dedak yg najib tabur.

  74. daeng Jun 2,2016 8:30 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Mengulas sikit tentang Jafry ni. Naluri hati saya kuat mengatakan Jafry ini adalah seorang yang bercakap tanpa ilmu. Orang seperti Jafry kalaulah seorang PM maka wataknya lebih teruk dari Naji$ Razak.

    Wassalam Tun.

  75. umranrc Jun 2,2016 7:26 PM

    Salam Tun,

    Yup, kita sangat-sangat berharap Yang DiPertuan Agong mendengar rintihan kita rakyat biasa ini.

    Mohon sedikit laluan Tun.

    Dr Jafri,

    “Apa motif sebenar Tun mahu jatuhkan Najib?

    The end justifies the means. Sudah pastinya, isu 1MDB hanyalah satu cereka Tun yg diguna sebagai ‘means’ utk mencapai matlamat sebenar Tun. Bermacam khabar-khabar angin, helah serta hasutan, dan rakyat dijadikan alat untuk menyingkir PM yg dilantik melalui proses Pilihanraya.”

    Perkataan ‘cereka’ bermaksud sesuatu yang dongeng. Apa benda ni Dr Jafri? Penyelewengan 1MDB adalah sesuatu yang BENAR. Singapura telahpun membekukan BSI Bank. Manakala BNM telahpun mengesahkan Good Star Limited tiada kena-mengena dengan Petro-Saudi JV, bagaimanapun sejumlah wang yang besar telahpun mengalir kedalam Good Star Limited ini.

    Dan sekiranya anda tidak tahu, seawal 2011 lagi, ada pihak telahpun menghidu penyelewengan 1MDB ini. Tun berbicara soal 1MDB ini hanya dalam tempoh setahun dua ini sahaja.

    Dalam pada itu, sebagai seseorang yang amanah, Pengerusi lembaga pengarah yang terdahulu meletakkan jawatan beliau setelah pengurusan 1MDB tidak mendapatkan kelulusan lembaga pengarah terlebih dahulu untuk melaksanakan proses perniagaan yang melibatkan sejumlah wang yang besar. Rupanya, kelulusan adalah melalui perkara 117 undang-undang tubuh 1MDB. Siapakah yang meluluskan? Apakah ini masih lagi ‘khabar angin’, Dr Jafri?

    Pada pendapat saya, anda Dr Jafri, telah merapu dan penulisan anda disini sudah tiada nilai.

    Terima kasih Tun.

  76. cruze Jun 2,2016 4:06 PM

    Tok sah merapu meraban lagi jafri, jika tidak percayakan WSJ rasanya elok jafri duduk diam diam dan baca kisah 1MDB vs BSI bank singapura melalui reuters atau tonton chanel news asia….apa lah jafri ni…sabar ya

  77. sibotak Jun 2,2016 12:52 PM

    Dog Jef
    Tiada siapayg mahu jatuhkan Najib
    Pada awalnya , Saya juga sukakan Najib
    Mungkin juga bagi mengenang Arwah Bapanya Tun Razak

    Yg nak menjatuhkan Najib
    Adalah perbuatan beliau sendiri
    Bukan Sesiapa pun

    Eh…apa punya PM dan juga Menteri Kewangan pulak tu
    Sampai sign cheque pun tak tahu apa yg di sign kan
    Dah banyak lagi kesilapan beliau kalau di bentang di Mahkamah
    Rakyat Malaysia akan Penasaran

    Ku sangka dua rupanya tiga

  78. sibotak Jun 2,2016 12:43 PM

    Sungguh Mennakjubkan dan amat mesti di Banggakan
    Menteri yg menyokong Najib
    Menyokong Najib tidak tahu Cheque yg di sign Najib ber Million mungkin
    juga jejak Billion . Mereka tidak menyakal pengakuan Najib

    Kalau ya pun Nak membodek Nak menipu
    Nak menegakan benang yg basah Agak agaklah
    Ini cerita P.Ramlee dah main

    Bagaimana pula besok jika Obama kasi Najib
    Satu document rasmi
    I ( Najib ) owe you ( Obama ) US 2.6 billion
    atau Malaysia owe United States of America US 20 Billion
    Bolihkah di terima ?
    Oh ….Saya tak tahu
    Saya main sign saja

    Dah macam cerita Bujang Lapok

  79. malaysian1000000 Jun 2,2016 12:42 PM

    Salam,

    Usaha untuk menurunkan Najib adalah usaha yang berterusan daripada rakyat jelata/marhaen.

    Kejayaan usaha yang diusahakan oleh pemimpin-pemimpin masyarakat ini akan menjadi tanda aras kepada pemimpin seterusnya supaya berkhidmat kepada masyarakat dengan telus dan tulus.

    Setiap tanda tangan merupakan tanda dan usaha rakyat yang benci kepada pimpinan yang memanipulasi kuasa untuk kepentingan peribadi semata-mata.

    Jika usaha ini cuma dipandang enteng oleh Raja-Raja Melayu tanpa tindakan akan menghampakan setiap rakyat yang menyanyikan lagu Negaraku.

    Jika 1998 adalah masalah penyangak mata wang, tapi kini, semenjak tahun 2008 adalah masalah penyangak kuasa.

    TQ

  80. Mag Jun 2,2016 12:23 PM

    Another RPK in this blog.
    UMNO cybertrooper…

  81. Dr Jafri Jun 2,2016 10:54 AM

    Apa motif sebenar Tun mahu jatuhkan Najib?

    The end justifies the means. Sudah pastinya, isu 1MDB hanyalah satu cereka Tun yg diguna sebagai ‘means’ utk mencapai matlamat sebenar Tun. Bermacam khabar-khabar angin, helah serta hasutan, dan rakyat dijadikan alat untuk menyingkir PM yg dilantik melalui proses Pilihanraya. Dulu, Tun memperli Anwar, tapi kini, Tun pula yg mahu seorang PM dijulang melalui proses JalanRaya. Satu kaedah demo-crazy songsang dan luar tabie kini menjadi pilihan Tun. Nauzubillah, bertawbatlah Tun.

    Langkah desperado Tun bermula dgn kempen DR @DungukanRakyat, satu petisyen tandatangan yg turut melibatkan pemalsuan dokumen dan penipuan data. Kes ini sekarang dlm siasatan polis, hanya tunggu masa utk dibawa ke pengadilan. Tun mungkin dipanggil utk beri keterangan.

    Bila kita susuri sejarah permusuhan Tun terhadap Najib, ianya bermula bila Mukhriz kalah dlm dua pertandingan berturut-turut, utk jawatan Ketua Pemuda dan kemudiannya Naib Presiden UMNO.

    Rekod tanpa-menang ini meletak Mukhriz terkeluar dari senarai top seven pemimpin UMNO, dan sekaligus membuat Tun rasa tertampar dgn realiti bahawa cita-cita beliau utk lihat Mukhriz jadi PM tak mungkin tercapai jika sesuatu yg drastik tidak dilakukan untuk jatuhkan susunan yg sedia ada…

  82. Caleb Jun 2,2016 8:43 AM

    Salam Tun,
    Najib or anyone for that matter, cannot be a PM for another 23 years. When the new PM takes over, the new PM will re-consider and with the Ruler intervention, then ex-PM can be ‘impeached’ & be ‘crucified’ later.
    Why do human recourse to corruption? And this must be eradicated, like Singapore. Like it or not, it is the truth.

  83. cruze Jun 2,2016 8:04 AM

    Penting sangatkah pertubuhan permata itu yang sangat di war2 kan?
    Sedangkan di negara kita telah pun ada sekolah kanak kanak spastik, oku dan macam2 lagi sejak sekian lama.

    Mengapakah tidak di buat penambahbaikan untuk agensi itu dan pemantauan akan pengurusannya serta aliran dana untuk tujuan itu. Berbanding dengan keujudan pertubuhan permata.

    Jika terlalu banyak pertubuhan yang serupa dan seakan serupa ianya akan mengalami masaalah pemantauan aliran dana, pertindihan tugasan dan akan berlaku tuding menuding maka rakyat yang akan menghadapi masaalah apabila mereka lepas tangan.

    Tumpuan mesti di halakan untuk memperbaiki sistem pengurusan negara, sistem kewangan negara, keperluan pekerjaan dan sosial rakyat dan kesejahteraan ekonomi rakyat yang sememangnya asas atau nadi kepada pembangunan negara, jika kemajuan pelajaran anak bangsa, kebajikan dan sosial mereka tidak di utamakan dan di fikirkan oleh para menteri yang telah kami pilih melalui pilihan raya bagaimanakah negara yang berbilang bangsa ini akan membangun dan aman sejahtera?.

    Pemimpin tidak harus memikirkan akan kekayaan dan kepentingan keluarga dan saudara mara mereka sendiri. Pemimpin di pilih oleh rakyat untuk memimpin dan menjaga kebajikan rakyat.

    Pemimpin wajib menunjukkan kebijaksanaan fikiran, sikap dan tauladan yang sopan serta berhemah bukan seperti nazri, azalina, rahman dahlan, salleh kruak, puad jarkasi, mas ermiyati, nurjazlan, hisamuddin, zahid, najib, shahrizat, jamal ikan dan lain lain.

    Contohilah kebijaksanaan Tan Sri Rafidah Aziz dan tingkah laku yang berhemah di senangi rakyat seperti Dato Noraini Ahmad parit Sulung.

  84. cruze Jun 2,2016 7:33 AM

    Semuga yang di pertuan Agong, raja-raja, sultan-sultan dan yang di pertua negeri perihatin akan masaalah rakyat dan melihat akan integriti pemimpin, ketidakupayaan pemimpin, sikap kurang sopan pemimpin serta kepincangan kepimpinan mereka seperti khairi yang sungguh cuai hingga tidak tersedar akan kehilangan wang dan sikap ketua pengarah imigresen yang cuai dengan mengatakan system mereka telah di godam sedangkan sistem belum pun di lengkapkan walau peruntukan 10 juta telah di keluarkan sejak 2010, ketua polis negara yang cuai hingga anak buahnya terintip perbualan TMJ, kecuaian najib menandatangani dokumen 1mdb, sikap kurang budi bahasa nazri, salleh kruak, azalina, mas ermiyati, rahman dahlan, zahid hamidi, puad jarkasi, nurjazlan dan lain lain.

    Mereka hanya pusingkan kisah wsj, serawak post dan justo tetapi mengapa mereka senyap sepi dan tidak mengatakan itu fitnah akan kenyataan akhbar singapura tentang hal bank BSI yang di arah tutup.

    Secara logiknya fikirlah wahai yang di pertuan agong, tuan tuan sekalian dan dr jafri demi rakyat dan pembayar cukai.

  85. daeng Jun 2,2016 6:55 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Kami di luar ini semakin ramai tidak percaya kepada Naji$.

    Kelentonglah cakap itu ini kononnya Naji$ ini banyak buat kebaikan untuk negara.

    Semakin kelentong, kelentong menjerat diri.

    Tunggu dan lihat keputusan 2 PRK dalam bulan ini.

    Wassalam Tun, semuga Tun suami isteri dirahmati Allah swt sentiasa.

  86. mofaham58 Jun 2,2016 5:02 AM

    Assalamualaikum W.Wb.
    Tun yg dikasihi.
    Perkara perkara yang Tun perkatakan di atas itu hampir semua nya betul. Cuma dalam perkara ke 27 yg Tun sebutkan berkenaan terbatas nya kuasa raja raja saya rasa dan percaya walaupun kuasa khusus tidak termaktub dalam perlembagaan saya percaya ada kuasa budi bicara dan kebijaksanaan raja raja.
    Ini telah terbukti dalam campur tangan raja iaitu kes penyingkiran Menteri Besar Perak dalam tahun 2009 yang di lakukan oleh Sultan Perak. Ini membuktikan bahawa raja raja ada kuasa atau hak menyingkir penjawat awam berdasarkan kuasa budi bicara dan kebijaksanaan.
    Dalam hal tersebut yang di singkir ialah Menteri Besar dari parti pembangkang. Sekira nya Sultan berlaku adil Sultan juga tidak akan teragak agak berbuat perkara serupa sekira nya Menteri Besar pada waktu itu dari parti pemerintah.
    Oleh itu pada hemat saya raja raja memang ada kuasa menyingkir Najib. Sebenar nya terpulang kepada raja raja untuk bertindak demikian. Saya juga percaya bahawa raja raja cukup bijaksana dalam menimbangkan perkara ini dan perlu di lihat dan memang berlaku adil. Pasti nya raja raja ingin melihat Malaysia terus maju dan bermaruah. Sekira nya tiada pertimbangan di buat oleh raja raja dalam hal ini saya khuatir pandangan rakyat terhadapa raja raja akan menjadi tanda tanya kerana perkara yang menjadi masalah ini membebankan rakyat secara keseluruhan.
    Mudah mudahan dengan usaha gigih mendapatkan sokongan Deklarasi Rakyat dan dengan jumlah yang sudah melebihi satu juta tanda tangan akan membuka pintu hati raja raja mengambil tindakan sewajar nya.
    Semoga Allah SWT sentiasa memelihara dan ,emberikan kesihatan kepada Tun dan keluarga dan dapat meneruskan perjuangan yang belum selesai.
    Wasalam

  87. faridina Jun 2,2016 4:01 AM

    Assalamualaikum Dearest Tun,

    Other than The Citizens’ Declaration what else can the citizen do to protect themselves from the Najib’s regime.

    Do we have any choice? We can’t be waiting for the next GE14 which is still far ahead and the worst is yet to come if the regime stays.

    We the rakyat hope that the Rulers will adhere to the wishes of the rakyat via CD’s and if the Rulers need more numbers than it will come ‘sooner or later’ (reminds me of a song from The Alan Parsons Project).

    Or else HRH The Rulers can also take note to the outcome of the coming 2 by elections schedule in the month of this Ramadhan.

    For once your Highness please be a ruler that rules because he who advise you also need highly paid foreign advisors to run the country down.

    You got nothing to lose or we will lose everything and then you will lose something. Think, think and think.

    Wasalam Tun.

  88. joetachi Jun 2,2016 3:38 AM

    Jd Presiden Negara OneMDB,
    Jadi Ejen Matawang Yahudi…

    #hartaNegaraBuatkekah
    #duitYahudiBuatsedekah

    ////////////////////////////////////////////
    *
    Negara MALAYSIA nama diberi

    https://youtu.be/1Swzdnp5mbQ

    Bahawasanya negara kita Malaysia mendukung cita-cita hendak:

    Mencapai perpaduan yang lebih erat dalam kalangan seluruh masyarakatnya
    Memelihara cara hidup demokratik
    Mencipta satu masyarakat yang adil di mana kemakmuran negara akan dapat dinikmati secara adil dan saksama
    Menjamin satu cara liberal terhadap tradisi-tradisi kebudayaannya yang kaya dan berbagai corak
    Membina satu masyarakat progresif yang akan menggunakan sains dan teknologi moden
    Ikrar
    Maka kami rakyat Malaysia berikrar akan menumpukan seluruh tenaga dan usaha kami untuk mencapai cita-cita tersebut berdasarkan atas prinsip-prinsip yang berikut:

    Kepercayaan kepada Tuhan
    Kesetiaan kepada Raja dan Negara
    Keluhuran Perlembagaan
    Kedaulatan Undang-undang
    Kesopanan dan Kesusilaan

    https://ms.m.wikipedia.org/wiki/Rukun_Negara

    *
    #segalakejadianketentuanALLAH

    #kambingdibuataqiqah
    #menantumeninggalsedekahFatehah

    https://ms.m.wikipedia.org/wiki/Portal:Sistem_Suria

  89. wan brats Jun 2,2016 3:05 AM

    Assalamualaikum Tun M.

  90. sibotak Jun 2,2016 1:58 AM

    Kami Rakyat Malaysia berharap Ke Sultanan Melayu
    Bertanggung Jawab akan Tujuan Kewujudan KeSultanan Malaysia

    Kami juga rujuk pada British Queen Council
    Bersama KeSultanan Malaysia
    Bertanggung Jawab akan penyelewengan PM Malaysia
    Banyak perkara yg tidak benar yg kami tuntut jawapan dan keadilan

    Gagal bagi Tuanku
    Maka tak perlulah Malaysia BerDaulat

  91. rimba.emas Jun 1,2016 11:26 PM

    Salam Tun.

    1. Betul seperti yang dikatakan Tun. Rakyat mengharapkan pemerintah tidak menghampakan mereka untuk menyelamatkan negara Malaysia.

    2. Seperti mana dalam ‘Deklarasi Rakyat’ walau pun tidak keseluruhannya rakyat Malaysia, Yang Dipertuan Agong umpama payung kepada rakyat jelata membuang segala penyakit yang menghinggapi negara Malaysia.

    3. Seperti mana kata Tun pemerintah tidak akan mengecewakan rakyat.

    4. Rakyat berbilang bangsa tidak kira kecil dan besar akan mengharapkan Tuanku Agong yang bergelar Raja dan ketua negara Malaysia.

    5. Sedih rasanya kalau harapan menggunung kepada Tuanku Agong yang rakyat beragama Islam sentiasa mendoakan kesejahteraan Agong dan Yang Dipertua Negeri dalam solat wajib hari Jumaat tidak di ambil perhatian.

    6. Ragam pada hari Jumaat diperhatikan rakyat kecil atau besar, miskin atau kaya sanggup berdoa tampa berbelah bahagi dalam solat wajib hari Jumaat yang mana sepatutnya hanya khas atau satu perintah dari Allah s.w.t.

    7. Sebagaimana pemurahnya Allah s.w.t mengurniakan juga nikmat kepada manusia yang tidak menyembahnya, Deklarasi Rakyat ini juga menerima rakyat yang berbangsa dan agama lain. Semuanya atas usaha atau cinta kepada kebaikan.

    8. Cinta kepada kebaikan dicampur silaturahim kepada masyarakat, kepada yang beragama Islam beriman kepada Allah s.w.t akan menambahkan kekayaan batin dalaman rakyat khasnya dan negara Malaysia amnya.

    9. Allah s.w.t menghantar Rasul-rasul dahulu sebagai ingatan kepada umat-umat yang melanggar perintahnya sebelum dimalapetakakan.

    10. Adakah ‘Deklarasi Rakyat’ ini dianggap bukan satu peringatan ?

    11. Menyesal dahulu satu pendapatan, menyesal kemudian satu…..?

    12. Menyesal di akhirat satu kerugian kerana Allah s.w.t maha atas segalanya dengan mengutus berbagai peringatan ketika di dunia ini.

    Wallahua’lam

  92. Buddies_Man Jun 1,2016 10:51 PM

    From Ibn ‘Abbas (ra), Rasulullah (saw) once said:

    وقروا السلطان وأجلوه فإنه عز الله وظله في الأرض إذا كان عدلا

    Revere and respect your sultan because when he is just, he represents greatness of Allah and he is His shadow on the face of earth.

    From Umar (ra): O Rasulullah, tell me about a sultan who is so respected that people bend low before him. What is he like?
    Rasulullah (saw) said: He is a shadow of Allah on earth. When he rules justly, then a reward due for him and gratefulness due from his subjects. When he rules tyrannically, a sin due for him and patience due from his subjects.

    Rasulullah (saw) also had said:
    A ruler who is good to his subjects – but neglects them with what Allah has trusted him and careless to guide them- has made Allah’s otherwise abundant mercy, narrow.

    Malik bin Dinar (rh) said Allah has transpired to me saying:
    I am the king of all kings, whose hearts I hold in my Hand. Whoever shows loyalty will get My mercy, and whoever shows defiance will get My punishment. Do not burden your tongue by reviling your king, but plea forgiveness from Allah and ask Him to soften their hearts towards you.

    It is proper if all kings and rulers remind himself with the following ayah from the Quran:

    يا داود إنا جعلناك خليفة في الأرض فاحكم بين الناس بالحق ولا تتبع الهوى فيضلك عن سبيل الله

    O Daud, we made you our Representative (Khalifah) on the earth, so rule the people with the true justice, and never give in to your whims and desires lest they make you go astray.

    Ruling by personal inclination was what made made Nabi Sulaiman bin Daud (as) fell from his throne. Once a group of people had come to him having a quarreled with another group. Nabi Sulaiman judged in favor of the former, who were from the same region (named Juradah) as his wife.

    Ma’qal bin Yasar (ra) said I heard from Rasulullah (saw) that a ruler who cares for the welfare of his subjects, but ignore to guide and give advice to them, will not even get a whiff of Paradise. (While good Muslims would have caught the scent 500 years away).

    Further our Nabi (saw) said whoever governs over a group of muslims, but fails to give them advice – just like he should to his own family (on Islamic matters) – he has prepared a place for himself in the Hellfire.

  93. Daniel Noor Jun 1,2016 8:32 PM

    Salam Tun,

    I guessed you back from your oversea trip. Hope you in good health.

    I am a little bit skeptical about Rulers wanting to be involved with your Deklarasi Rakyat. as you previously said, the Rulers could be under ‘ house arrest ‘. I am not surprised if all of them are being controlled now. Najib and Rosmah is above the law. Not one of the 30 million rakyat can question them now.

    Some time back in tv , told the audience 26-9 = 15. Even simple arithmatic he cannot give the right answers.

    When u bad in mathematic..you bad in evetything. Lg pun dia belajar di bidang pshycology jer. At 23, he was already working in Petronas whereas his school buddies are still studying in universities.

    Dia bukan ahli politik. Dia di paksa menjadi ahli politik di sebabkan kematian ayah nya dan emosi org Pekan termasuk Sultan nya

    Dia bukan cocok jd PM. Tp di dorongkan ke jawatn itu di sebabkan sentimen sesorg yg terhutang budi pada ayah nya.

    Dia bkn memajukan bangsa dan negara tp lebih milih utk memenuhi poket2 keluarga dan kuncu2 dia.

    Ayah nya mengharamkan Parti Komunis bertapak di sini, dia mengharamkan rakyat keluar negara seperti yg terjadi negara2 Komunis

    Ayah nya mewujudkan DEB utk kaum Melayu menjadi makmur, dia mewujudkan MDB utk kuncu2 dan keluarga menjadi makmur nya

    Dia bkn menjaga maruah negara tp lebih suka jual maruah negara ke UK..USA..Spore..France..Australia.

    Dan org ini secara pelan2 akan menghancur dan membankrup kan negara ini. Anak dan cucu cicit kita yang akan menanggung beban ini selama puluhan tahun. Ahli UMNO yg maseh menyanjung dia jangan lupa, anak dan cucu cicit kalian juga akan memikul beban ini.

  94. musato Jun 1,2016 8:11 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Dua tiga hari lepas saya bertemu dengan seorang tukang urut. Orangnya jawa. Wak panggilannya. Saya teringin berurut kerana bahagian antara betis dan lutut terasa tidak selesa apabila dilipat. Macam biasalah, ada angin terkumpul. Lagipun sehari harian penat berdiri.

    Kata saya arwah toki saya pun pandai berurut. Tapi tak dapat pula kemahiran urut pada saya. Balas Wak pula, mula mula biasakan diri dengan urut anak anak dan isteri.

    Kemahiran urut akan datang sendiri katanya sebab kamu ada keturunan urut.

    Sebenarnya saya punyai satu buku mengajar tentang urut. Memang benar di dalam buku tersebut, penulis menyarankan mulakan kemahiran urut pada anak anak dan isteri dengan disertakan sekali bacaan doa urut.

    Saya kira kemahiran urut tersebut ditulis oleh orang yang bersangkut paut dengan Tok Kenali, kerana ia ada disebutkan nama Tok Kenali walaupun secara tidak langsung.

    Seingat saya Tok Kenali dikatakan ada bahagian kehidupan karekter yang keras dan lembut seperti yang diceritakan oleh arwah Wan Shagir.

    Begitu juga dengan tasawuf. Darah yang mengalir adakala menerbitkan perasaan kagum pada cara perjalanan hidup yang telah dilalui. Betapa berkuasaNya Allah swt.

    Perjalanan kehidupan yang diatur dan diajarkan. Ohh…sebab tulah…Ohh…betullah seperti yang dikatakan.

    Saya tidak pernah impikan tentang kuasa walaupun sedikit. Namun, keadaan sekarang yang dilalui melibatkan penyertaan saya dengan sedikit kuasa di tangan.

    Ini saya ada ramal/tulis tak lama dulu. Adakah ini masanya telah tiba?

    Saya hanya menulis bagi menenangkan perasaan sendiri. Adakah seperti ditelah diberitahu?

    Terima kasih Tun.

  95. Sri Sense Jun 1,2016 7:59 PM

    Dear Tun

    Memang penting DR/CD ini untuk rakyat biasa. Bukan saja masaalah 1MDB, malah banyak lain kemungkaran telah berlaku.

    Baru2 ini I dengar cerita BR1M. Mula2 janji nak bayar 1,050 rgt, tetiba dapat 400 rgt. Malah ada yang tak dapat lansung. Ada ibu tunggal, dah bagi slip gaji, surat cerai masih tak dapat BR1M.

    Under Najib ini I tak tau la nak cakap apa lagi. Macam2 hal. Joko nampak professional, Najib nampak hanky-panky.

    Beware! 🙂

    Goodnight.

  96. The Hidden Secret Jun 1,2016 6:18 PM

    Salam!

    Najib songlap duit 1MDB dengan bantuan Jho Low. Najib pencuri. Lps tu Najib launder duit curi tu kesana sini sebelum masuk ke dlm akaun dia dan Reza. Lepas tu Najib kelentong rakyat Malaysia. Lepas tu… tak taulah siapa Najib dah bagi makan dedak sehingga tak ada siapa dapat sentuh dia. Mesti sedap sangat dedak yang Najib bagi.

  97. ismadi Jun 1,2016 1:54 PM

    Salam Tun,

    Noted on the Ruler will not failed Malaysian.

    I hope and pray so since all ways were blocked and stopped.

    In sya allah

    Take care Tun

Leave a Reply