TOTAL VISITORS FROM 2008:

KEBEBASAN BERSUARA 61

1.Pengasas negara Malaysia merdeka memilih sistem demokrasi kerana rakyatlah yang berjaya mempengaruhi dan menyokong Raja untuk menolak Malayan Union rancangan British. Rakyat dalam demokrasi diberi hak dan kuasa memilih pemimpin untuk mengetuai pentadbiran negara. Bersama dengan hak ini datang juga hak untuk menukar pemimpin jika pemimpin sudah tidak layak lagi menjadi pemimpin. Penukaran ini boleh dibuat semasa pilihanraya umum atau diwaktu mana pemimpin didapati sudah tidak lagi sesuai.

2.Dalam negara demokratik suara rakyat penting bagi pemimpin mengetahui kehendak mereka. Oleh itu kebebasan bersuara menjadi satu dari hak utama dalam demokrasi. Jika syarat ini tidak dipatuhi maka bukan sahaja demokrasi menjadi cacat tetapi ianya tidak wujud.

3.Negara Malaysia dibawah Najib sudah tidak lagi mengamal prinsip kebebasan bersuara. Memanglah sekatan terhadap memburuk hubungan antara kaum di negara berbilang bangsa ini diperlukan. Semua negara demokratik mengamalkan sekatan tertentu bagi mengelak rusuhan. Tetapi ia tidak termasuk pemerintah mengurang atau menghapus hak rakyat mengkritik pemerintah apabila pemerintah melanggar undang-undang.

4.Hari ini kita lihat hak rakyat bersuara diganggu secara terbuka. Media cetak dan elektronik dikuasai penuh oleh Najib dan tidak lagi lapor yang benar. Maklumat diputar sehingga tidak lagi mencerminkan fakta yang sebenar. Sekatan terhadap media alternatif juga dicuba.

5.Walaupun dahulu kebebasan dialami oleh ahli parti UMNO untuk mencabar Presiden, bahkan bertanding merebut jawatan presiden, hari ini jika Presiden disoal atau ditegur, yang menegur akan dibuang dari parti, atau dilucut dari jawatan dalam parti. Dengan itu ahli parti takut dan membiar presiden membuat perkara yang tidak baik.

6.Katanya ada dedak yang disumbat kedalam mulut ahli-ahli parti supaya mereka menjadi bisu. Ada ahli parti yang mengaku menerima sogokan sebanyak satu dan dua juta Ringgit dan mereka pun menutup mulut terhadap jenayah yang jelas berlaku. Mereka mengia apa sahaja. Sesungguhnya mereka bukan lagi wakil rakyat yang memilih mereka, tetapi sudah jadi orang suruhan Najib. Dasar dan perjuangan parti tidak lagi menjadi tanggungjawab mereka.

7.Demikian juga dengan Ketua-Ketua Bahagian UMNO. Mereka sudah tidak ada suara lagi setelah melihat seorang Naib Ketua Bahagian yang menegur Presiden dipanggil oleh polis, disoal, dimasuk dalam tahanan dan dihadapkan ke mahkamah.

8.Walau apa pun kesalahan yang dilakukan oleh Najib, walaupun duit Kerajaan berbillion Ringgi dihilangkan, walaupun Najib tiba-tiba memiliki berbillion Ringgit dalam akaun peribadinya yang tidak dapat dijelas puncanya; wakil rakyat BN, Ketua-Ketua Bahagian UMNO membisu.

9.Dalam mesyuarat agung UMNO perwakilan tidak dibenar bercakap berkenaan dengan 1MDB dan 2.6 billion Ringgit dalam akaun peribadi Najib.

10.Apabila beberapa pemimpin cawangan menyoal dan menegur Najib kerana 1MDB, 2.6 billion Ringgit dalam akaunnya dan penglibatan Jho Low dan syarikat Good Star Ltd dalam pengurusan wang 1MDB sehingga ratusan juta dollar Amerika hilang, maka Ketua-Ketua Cawangan dipecat.

11.Biasanya apabila pemimpin menyeleweng, Perlembagaan negara memberi hak kepada wakil rakyat membuat undi tidak percaya dalam Dewan. Tetapi kerana dedak dan berbagai jenis tekanan, selain dari dua orang ahli UMNO, ahli-ahli UMNO yang lain dan BN tidak berani menyokong usul tidak percaya jika diusulkan.

12.Rakyat kehilangan suara secara menyeluruh. Semua peruntukan dalam Perlembagaan dan undang-undang berkenaan kebebasan bersuara sudah dibatalkan. Melapor kepada polis berkenaan jenayah yang dilakukan oleh pemimpin juga bukan sahaja tidak berkesan tetapi yang melapor sendiri dimasuk dalam tahanan.

13.Sekarang ini rakyat cuba untuk merayu kepada Yang diPertuan Agong melalui Deklarasi Rakyat. Memang tidak ada peruntukkan dalam Perlembagaan bagi rakyat merayu kepada Raja-Raja. Tetapi oleh kerana semua jalan lain untuk memperdengarkan rintihan mereka sudah dihapuskan, maka terpaksalah mereka mengguna cara rayuan kepada Raja. Najib juga tidak patuh kepada Perlembagaan, undang-undang serta prinsip-prinsip demokrasi berkenaan hak bersuara oleh rakyat.

14.Ugutan juga dibuat untuk merampas paspot jika semasa berada diluar negara, kenyataan dibuat kepada media asing berkenaan salahlaku pemerintahan Najib.

15.Sudah lebih sejuta rakyat menandatangani Deklarasi Rakyat untuk selamatkan Malaysia, walaupun kedengaran ada amaran diberi oleh Kerajaan Najib bahawa sesiapa yang menandatangani Deklarasi Rakyat akan kehilangan bantuan BRIM, biasiswa anak, peluang perniagaan, lesen dan semua kemudahan hak rakyat. Peniaga akan digeledah oleh Jabatan Hasil Dalam Negeri, tidak akan dapat kontrak, urusan dengan pejabat terganggu dan lain-lain ugutan.

16.Sekarang ada penyokong Najib yang memperlekehkan Deklarasi Rakyat, kononnya ada banyak penipuan. Ia mendesak polis supaya merampas Deklarasi yang berada dengan sekretariat. Harapannya ialah supaya polis dapat kenalpasti mereka-mereka yang telah tandatangan Deklarasi tersebut dan akan dapat mengugut mereka.

17.Sebenarnya memang ramai yang tidak sanggup tandatangan Deklarasi kerana rejim Najib akan ugut dan ganggu mereka. Jika tidak ada gangguan dan ugutan ini lebih ramai rakyat yang akan tandatangani Deklarasi Rakyat. Sebenarnya berjuta rakyat bersetuju supaya Najib berhenti dari menjadi Perdana Menteri. Tetapi mereka takut tindakan rejim Najib.

18.Penyokong Najib ini ialah pengkhianat bangsa dan demokrasi yang tidak senang kerana rakyat bersuara. Kononnya ia dari parti pembangkang yang bermusuh dengan kerajaan Najib. Tetapi sebenarnya ia adalah penyokong tersembunyi Najib yang ingin selamatkan Najib.

19.Usaha untuk mendapat Deklarasi Rakyat akan diteruskan. Saya percaya ramai rakyat Malaysia berani bersuara.

20.Pengkhianat bangsa dan demokrasi tidak akan berjaya walaupun mendapat perlindungan Najib.

ENG VERSION
FREEDOM OF SPEECH

1. The exponents of Independent Malaysia chose the democratic system as it was the people who managed to influence and support the Rulers to reject the British Malayan Union plan. People in a democracy are given the right and power to elect a leader to head the Nation’s administration. Along with these rights come also the right to change the leader if the leader is no longer fit to lead. This change can be made during a general election or at a time when the leader is no longer deemed suitable.

2. In a democratic country, voice of the people is essential in order for the leaders to know the people’s needs. Thus, freedom of expression becomes one of the main rights in a democracy. If this condition is not complied with, then not only is democracy flawed but in fact it does not exist

3. The Malaysian nation under Najib no longer practices freedom of expression. No doubt, limits as regards to freedom of speech relating to race relations matters in a multi-ethnic country is necessary. All democratic countries adopt certain restrictions to prevent unrest. But it does not include the government reducing or eliminating the rights of citizens criticising the government when the government violates the law.

4. Today, we see the people’s right to speak harassed openly. Print and electronic media is fully controlled by Najib and no longer report the truth. Facts are twisted until they no longer reflect the truth. Sanctions against alternative media are also tried.

5. Even though in the past, members of UMNO experienced freedom to challenge the President of UMNO, even to contest the Presidency, today if the President is questioned or reprimanded, the one who reprimands will be removed from the party, or stripped of his party posts. With this, party members are scared and allow the President to do bad things.

6. It has been said that “bran” have been stuffed into the mouth of party members so that they become silent. There are party members who admitted to receiving bribes of one and two million Ringgit and they shut their mouths on crimes that are clearly committed. They are agreeable to anything. Indeed, they are no longer representating the people who elected them, but have become Najib’s servants. The Party’s principle and struggle is no longer their responsibility.

7. This is also true with UMNO’s Heads of Division. They lost their voice after seeing a Deputy Head of a Division who reprimanded the President being summoned by police, questioned, taken into custody and brought to court.

8. Even though there are offences committed by Najib, even though billions of ringgit of government money are missing, even though Najib suddenly have billions of Ringgit in his personal account whose source cannot be explained, BN people’s representatives, UMNO Heads of Division are speechless.

9. During the general meeting of UMNO, delegates were not allowed to speak in respect of 1MDB and 2.6 billion ringgit in Najib’s personal account.

10. When several branch leaders questioned and criticized Najib for the 1MDB, the RM2.6 billion in his account and the involvement of Jho Low and Good Star Ltd. in the management of 1MDB’s funds that led to hundreds of millions of US dollars gone missing, these Branch Heads are sacked.

11. Usually when a leader strays, the country’s Constitution gives the right to Members of Parliament to call for a vote of no confidence in Parliament. But because of the “bran” and different kinds of pressures, apart from two members of UMNO, other UMNO members and also BN dare not support any no-confidence motion if proposed.

12. Citizens have lost all freedom of speech. All provisions in the Constitution and the law relating to freedom of speech has been eliminated. Reporting to the police about crimes committed by leaders are not only ineffective but the reporter himself may be detained.

13. Now citizens are trying to appeal to the Yang di Pertuan Agong through the Declaration of the People. No doubt there is no provision in the Constitution for citizens to appeal to the Rulers. However, as all other avenues to raise their grievances are eliminated, they have no choice but to appeal to the Rulers. Najib himself also does not obey the Constitution, the laws and the principles of democracy with respect to freedom of expression by the people.

14. Threats have also been made to confiscate passports, if while outside the country, they give statements to foreign media regarding the wrongdoings of Najib’s administration.

15. More than a million people have signed the Declaration of the People to save Malaysia, although a warning have been sounded by the Government of Najib that those who signed the Declaration of the People will lose BRIM aid, children’s scholarships, business opportunities, licenses and all amenities which are the rights of people. Businesses will be searched by the Inland Revenue Department, contracts not awarded, hindrances when dealing with government offices and other threats.

16. Now there is a supporter of Najib belittling the Declaration of the People, alleging the existence of plenty of scams. He had urged the police to seize the Declaration at the Secretariat. The intention is for the police to be able to identify those who have signed the Declaration and therefore would be able to intimidate them.

17. Indeed there are many who are not willing to sign the Declararion because Najib’s regime will threaten and disturb them. If there are no threats and intimidation there are more people who will sign the Declaration of the People. Actually, millions of people agree that Najib step down as Prime Minister. But they fear action by Najib’s regime.

18. This supporter of Najib is a traitor of the nation and democracy who is not happy because the people speaks. Supposedly he is from the opposition party which is hostile to Najib’s government. But in fact he is Najib’s secret supporter who wants to save him.

19. Efforts to get the Declaration of the People signed will continue. I believe there are many Malaysians brave enough to speak up.

20. Traitors to the nation and democracy will not succeed despite getting Najib’s protection.

61 thoughts on “KEBEBASAN BERSUARA

  1. Sri Sense Jun 13,2016 11:59 PM

    Salam Tun

    Nak komen umanrc

    Salam Sri Sense,
    “Mesti peniaga2 bersedih, tapi tak mengapa, kalau you tak berniaga, you tak payah bayar GST. You can also balik kampong tanam kangkung.”

    Mmmm…. Mujurlah untuk yang ada kampong… kalau macam saya ni yang mana tanah Aruah Datuk kat Dato’ Keramat tu pun dah ambil semula oleh Kerajaan dan rumah Aruah juga diruntuhkan untuk membuat medan letak kereta dihadapan stesen LRT Damai tu macammana pulak? My point is, those who still have places to go are still lucky, for those who do not?

    umanrc, I teringat seorang kenalan, pegawai besar, orang pantai timur, dia beli rumah kat Sg Pencala. Dia kata nanti pencen senang. Nak balik kampong dah rasa tak macam kampong sendiri, dah lama merantau, jadi dudukla area Melayu, ada rasa macam kampong juga.

    I guess ramai yang merantau buat begitu, I cuma tak faham bila warga asing buat negara kita macam negara sendiri. Yang kita merantau ini ada terasa segan silu nak sebut negeri orang negeri kita walaupun kita senegara.

    I ada satu kawan Cina, dia pun tak nak balik Melaka bila pencen nanti, dia beli rumah di Cheras kawasan Cina, terasa macam kampong juga, katanya.

    Kalau you tanya mana kampong I, I sebut Subang Jaya, sebab dah puluhan tahun tinggal situ. 🙂

    Anyway selamat berpuasa dear friends. 🙂

  2. Karl Jun 13,2016 9:35 PM

    Aslm.

    Sy lihat banyak ruang komen yg dibazirkan utk serangan pribadi dan cemuhan terhadap seorang pengkomen. Kata-kata kesat yg diguna adalah melampau.

    Sudah tentu, serangan melulu itu hanya mengheret kualiti blog Tun ke bawah, dan memberi nilai kpd komen beliau.

    Adalah lebih baik, jika respon ditumpukan kpd kandungan mesej dan bukan terjurus kpd “character assassination”.

    Tun pun dah bersuara. Jangan berkasar, hormati Ramadan ini.

    Terima kasih Tun.

  3. Hajar Jun 13,2016 7:44 AM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi Tun,

    1. Bercakap tentnag kebebasan bersuara, Tun tidak menyekat para pengunjung blog Chedet dari menyuarakan apa saja pandangan dan komen asalkan mematuhi ‘Comment Policy’ yang ada di blog ini. Jadi, kepada yang masih kurang arif, bacalah ‘Comment Policy’ (http://chedet.cc/?page_id=1739) tersebut.

    2. Tun atau Admin blog Chedet ada kuasa ‘Veto’ untuk tidak menyiarkan komen2 yang melanggar peraturan. Tun adil dalam menilai setiap penulisan.

    3. Tapi, DSN & gang pula cuma pastikan para pembodek dan kaki ampu saja yang mendapat tempat dan ‘dedak’ dalam rejim mereka. Golongan yang tidak bersetuju dan yang mengkritik segala salah laku DSN dan konco2 beliau akan disingkir / ditindas.

    4. Para pengundi (termasuk ahli2 UMNO/BN) di Kuala Kangsar dan Sungai Besar mesti tolak ‘Rejim/Parti Najib – BN’ yang KORUP pada PRK nanti. Selamat mengundi. Undi anda RAHSIA.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  4. jeremylo Jun 12,2016 8:49 PM

    Watch out for pt

  5. HouseWife Jun 12,2016 1:39 PM

    Assalamualaikum Tun,
    Tun, kalau seseorang itu telah dari dulu lagi ‘disuap’ dengan dedak, dia akan sentiasa mengharapkannya, jika tidak dapat dia akan merasa seolah-olah hilang punca hidup, tidak dapat berfikir bagaimana hendak perbetul dan mengurus kehidupan sendiri. Kerana dia hanya fikir dedak akan datang singgah didepan pintu rumahnya. Ini saja pengharapannya.

    Pada zaman Tun dan PM yang lepas pemberian ini tidak dipanggil dasar ekonomi dedak tetapi DEB, Dasar Ekonomi Baru. Siapa yang dapat manfaat daripada DEB ini? Orang2 Melayu dan Bumiputra. Tak kira orang2 Umno ka, Pas ka, Pkr ka dll atau mereka bukan dalam mana2 parti. Orang2 Melayu zaman itu hingga ke anak cucu mendapat pelbagai faedah daripadanya. Tun juga membuka banyak ruang dan peluang untuk semua rakyat Malaysia. Tun juga terapkan nilai2 murni dan Islamisation, seperti Bersih Cekap Amanah. Dan seterusnya adalah tugas mereka pada zaman itu menerapkan nilai2 murni tersebut ke hati anak2 mereka dan begitu juga seterusnya tugas anak2 mereka ini menyambong tugas murni ayah mak dan datok mereka.

    Tun telah buka jalan seluas-luasnya. Tetapi sesetengahnya telah melencong daripada nilai2 murni tersebut kearah mengejar kebendaan yang melampau sehingga lupa diri…maka terukirlah kata2 hikmah Tun “Melayu Mudah Lupa”. Melihat akan mereka terlalu berkiblatkan Barat, Tun pun beralih arah ke timur maka lahirlah “Look East Policy” Tun. Alhamdulillah, ramai yang sedar dan bekerja kuat untuk negara dan rakyat dan bukan untuk memenuhkan pokek sendiri sahaja. Tetapi sedihnya DNA tamak dan DNA Melayu mudah lupa seakan meresapi dalam diri mereka dan merebak dengan pantas tanpa disedari kepada anak2 dan generasi masa kini. Kenapa jadi begitu Tun? Adakah sebab zaman itu Islam belum cukup kukuh di sanubari orang2 Melayu sehinggalah tercetusnya Revolusi Islam di Iran? Pada masa itulah Islam mulai berkembang dan bertapak di hati orang2 Melayu bagai penyelamat daripada terus terpesong dan tergelincir.

    Tun telah telah sedaya upaya cuba merubah mentaliti orang2 Melayu daripada mengharap dan menadah tangan kepada mengembangkan minda dan berwawasan dan menggunakan tulang empat kerat untuk menjana kehidupan sendiri yang lebih baik, sudah pasti dengan sedikit bantuan kerajaan kepada yang memerlukan. Walau pun susah dan jatuh tetapi dengan sokongan dan pegangan nilai2 murni yang diterap oleh Tun, ianya pemberi semangat untuk bangun semula demi mencapai kejayaan dan impian.

    Tetapi dimanakah silapnya Tun? Kenapa masih lagi Melayu mudah lupa? Adakah kerana tamak kuasa? Adakah kerana hasad dengki? Adakah kerana terlampau dimanjakan? Adakah kerana terlebih ‘makan’? Sedih jika bangsa lain pandang rendah pada Melayu disebabkan perkara2 negatif ini.

    Setelah Tun serah jawatan apakah yang telah dilakukan oleh kedua2 PM waktu pemerintahan masing2? Mereka tidak meneruskan pelan pembangunan yang disediakan oleh Tun dimana ianya akan menjana dan menumbuh ekonomi negara dengan lebih pesat dan membuka banyak peluang pekerjaan untuk anak2 Malaysia. Tetapi yang nampak hanyalah pelan bagaimana nak mengisi dan memenuhi ‘tabung kewangan’ masing2 dengan mewujudkan pelbagai GLCs, organisasi, jawatan2 dan skim2 yang tidak perlu. Disinilah dengan ‘bijak’ mereka meletakkan orang2 mereka agar dapat dipergunakan apabila perlu dan tiba masanya. Perkara ini pasti tidak dirancang setahun dua. Adakah perkara ini dirancang tanpa pengetahuan Tun sebelum Tun letak jawatan? Adakan ia menghairankan? Tidakkah rasa ianya sangsi dan pelek?

    Sekarang Tun rasa wajib sebelum ‘tirai melabuh’ memperbetulkan apa yang silap dan salah. Jangan semata-mata segelintir hidup senang, tenang dan lenang kita lupa pada yang tertindas, terpinggir, tersingkir, terlupa hanya kerana tidak sehaluan dalam perjuangan politik atau pemikiran. Semuanya mesti dapat perlindungan dan kebajikan samarata daripada kerajaan yang jujur bukan yang korup.

    Rakyat Malaysia juga wajib cegah manusia2 tamak ini daripada terus menopoli dan menggondol sumber asli dan kewangan negara. Rakyat Malaysia mesti berani mengatakan TIDAK kepada pemimpin yang korup dan pentadbiran yang hanya menjadi pengikutnya. Pilihan ditangan Rakyat Malaysia. Demi masa depan anak cucu kita sokonglah Deklarasi Rakyat.

    Tun, masa berkempen Tun jangan mengambil endah dan hati dengan kata2 menghasut dan putar belit mereka. Perlawanan kedua2 Prk ini seolah2 antara Tun dan Umno/Pas, inilah tujuan mereka untuk mengelak pengundi2 daripada bertanya atau bercakap ataupun berfikir pasal skandal2 kehilangan berbillion wang negara dan duit ‘derma ‘berbillion pak arab masuk dalam akaun presiden Umno sekarang yang pada mulanya dia mengelat. Mereka menggunakan bertan2 wang untuk melawan Tun di dua2 prk. Apa yang Tun guna untuk melawan mereka? Hanya Kejujuran dan Keikhlasan menyampaikan Kebenaran. Mana yang lebih berat timbangannya? Hanya mereka yang cerah mata hati tahu jawapannya. Wallahu’alam.

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you always Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. Take extra care in your safety and Thank you Tun.

    Maaf Tun, mohon sedikit laluan. Dear umranrc, seganlah saya pada Dr2 lain yang bertauliah dan memang layak daripada saya. Saya hanya ingin menyampai apa yang tersorok dalam pemikiran saya. It’s nice to feel like Tun is listening. Pada saya Tun menghormati semua apa jua cara penyampaian mereka di sini dari dahulu lagi hingga kini. Terima kasih juga kerana tuan umranrc sudi membaca. Semoga Allah lindungi umranrc dan keluarga dan dimurahkan rezeki.

  6. LeoSabri @ leosabri.com Jun 11,2016 2:44 PM

    Maklumbalas kepada Tuan umranrc

    1. Dengan izin chedet.cc untuk maklumbalas berikut.

    2. Maklumbalas berdasarkan tanda hormat bilamana komen sebelum ini dinobatkan dan, atas dasar prihatin serta, setinggi-tinggi ucapan terima kasih di atas makluman berkaitan berserta maklumat pribadi tuan walaupun tidak diminta.

    3. Identiti boleh dimaksudkan; nama atau foto profile yang sewajarnya boleh dikenali sebagai seorang rakyat berani bersuara dan disebut; “walaupun tanpa identiti” bermaksud; saya masih hormat serta sedia menjawab dengan panggilan Tuan/Puan yang berfotokan kucing.

    4. Jika diperhalusi pada permulaan komen, ianya dikelasifikasikan sebagai bahasa sindiran sepertimana maklumbalas tuan yang telah tersedia maklum bukan sahaja rakyat Malaysia malah penduduk dunia juga mendedahkanya, makanya saya menyebut; “begitu hebatnya Malaysia.”

    5. Buat makluman tuan, saya sentiasa perhalusi dalam apa jua dilakukan pada sebelum dan selepas yang sewajarnya disebut; “Maaf berkata” iaitu kata-kata tidak ikhlas/sindiran maksudnya; kita ada segalanya hingga tahap Di-Raja namum, seperti menunggu Bala Bencana Malapetaka menimpa dengan hanya mengharapkan Doa sahaja.

    Sekian, semoga diturunkan Hidayah kepada semua dalam bulan Ramadhan yang mulia ini.

  7. LeoSabri @ leosabri.com Jun 11,2016 2:39 PM

    Maklumbalas kepada Tuan umranrc

    1. Dengan izin chedet.cc untuk maklumbalas berikut.

    2. Maklumbalas berdasarkan tanda hormat bilamana komen sebelum ini dinobatkan dan, atas dasar prihatin.

    2. Setinggi-tinggi ucapan terima kasih di atas makluman berkaitan berserta maklumat pribadi tuan walaupun tidak diminta.

    3. Identiti boleh dimaksudkan; nama atau foto profile yang sewajarnya boleh dikenali sebagai seorang rakyat berani bersuara dan disebut; “walaupun tanpa identiti” bermaksud; saya masih hormat serta sedia menjawab dengan panggilan Tuan/Puan yang berfotokan kucing.

    4. Jika diperhalusi pada permulaan komen, ianya dikelasifikasikan sebagai bahasa sindiran sepertimana maklumbalas tuan yang telah tersedia maklum bukan sahaja rakyat Malaysia malah penduduk dunia juga mendedahkanya, makanya saya menyebut; “begitu hebatnya Malaysia.”

    5. Buat makluman tuan, saya sentiasa perhalusi dalam apa jua dilakukan pada sebelum dan selepas yang sewajarnya disebut; “Maaf berkata” iaitu kata-kata tidak ikhlas/sindiran maksudnya; kita ada segalanya hingga tahap Di-Raja namum, seperti menunggu Bala Bencana Malapetaka menimpa dengan hanya mengharapkan Doa sahaja.

    Sekian, semoga diturunkan Hidayah kepada semua dalam bulan Ramadhan yang mulia ini.

  8. umranrc Jun 11,2016 1:45 AM

    Salam Tun,

    Mohon sedikit laluan Tun,

    Selamat pagi PakPandir08,
    Mmmm… masihkah kita cuba untuk mengembalikan kisah suram yang telah sekian lama berlalu? Ya, sejarah itu penting, dimana jika tiada sejarah maka tiada masa hadapan. Sebenarnya dalam bidang kejuruteraan, previous statistical data is very important for us to determine the failure mode of any given structure or component….

    Saya percaya kita semua sedar akan kesilapan lalu dan kini kita semua berusaha untuk mengelakkannya. Jika tiada kesedaran ini, maka tiadalah Deklarasi Rakyat! Cuba kita selidik betul-betul, apakah kelebihan pada Tun dengan menjana DR ini? Adakah untuk menaikkan Mukhriz? Kita semua tahu jawapannya TIDAK. Adakah kerana projek yang terancang oleh Tun dahulu tidak diteruskan? Pada saya, ini pun TIDAK juga.

    Cuma satu sahaja penjelasan yang pasti, ianya demi kemakmuran NEGARA kita ini. Dalam keadaan sekarang, ramai yang telah dan bakal menjadi mangsa kehilangan pekerjaan atau pendapatan, mereka akan tersiksa. Percayalah apabila manusia sudah mula kehilangan itu dan ini maka pemikiran rasional akan juga akan hilang dan….

    Baiklah PakPandir08, jika kita asyik menyimpan dendam, tak kemana kita ni. Sokonglah penentangan kita kepada kecurangan wang rakyat serta mengembalikan keyakinan antarabangsa terhadap Negara ini.

    Terima Kasih PakPandir08.

    Salam Saudara LeoSabri,
    Tiada identiti? Ada jika dihalusi. Lelaki, 50 tahun, jurutera, anak 6 orang, 3 darinya sedang menuntut diIPTA. Dan saya tiada niat untuk berdebat cuma menyampaikan pendapat saya.

    Sebenarnya pemikiran yang menyatakan Dato’ Sri Najib berada dijalan yang BENAR serta MULIA itu yang perlu dilihat semula. Bala dari Allah ini bermacam cara dan ada sesetengah tu kita tidak dapat melihat dengan mata kasar. Contohnya, sejauh manapun cubaan untuk disorok kecurangan wang Negara dalam hal 1MDB ini, ianya tetap terbongkar. Jika kita berada dijalan yang benar, kita tidak perlu takut atau gusar, yakni kita tidak perlu melantik Peguam Negara yang baru serta menukarkan pegawai-pegawai SPRM yang sedang menjalankan penyiasatan. Dan yang benar-benar terang lagi nyata adalah wang SRC sebanyak RM 42 juta telah sahih mengalir kedalam akaun peribadi Dato’ Sri Najib. Ini telah pun dibuktikan oleh Peguam Negara sendiri. Penjelasan yang diberikan adalah, campur aduk wang derma dalam akaun maka tidak perasan wang yang ini.

    Untuk ini, maaf saya ulangi semula, AG telahpun mengeluarkan kenyataan bahawa tidak menjadi kesalahan jenayah sivil jika seseorang itu berbohong kecuali semasa membuat laporan polis atau semasa memberikan keterangan diMahkamah. Jika kita mengguna pakai kenyataan AG ini, maka untuk menghilangkan kebatilan, KERAJAAN sepatutnya membawa Dato’ Sri Najib ke Mahkamah untuk pembentangan kes ini dan bukan setakat menerima pakai alasan yang tidak masuk akal.

    Saya mungkin tidak ada fakta samada saudara membayar cukai peribadi pada Kerajaan Malaysia atau tidak, tetapi sumbangan saya setiap tahun lebih kurang Proton Wira pada Kerajaan, dimana wang ini sepatutnya digunakan untuk perbelanjaan pengurusan Negara (penyediaan perkhidmatan hospital, sekolah, jalan raya dan sebagainya) dan sudah semestinya bukan untuk diguna pakai secara peribadi. Untuk perbelanjaan peribadi, Perdana Menteri kita dibayar dengan gaji sebanyak RM 23++ ribu dan ini belum termasuk gaji sebagai MP dan pelbagai lagi elaun serta gaji dari pegangan potfolio yang lainnya. Tetapi tidaklah jumlah keseluruhannya memcecah rm 42 juta!

    Terima Kasih Tun.

  9. sibotak Jun 11,2016 1:09 AM

    Dog Jef
    Dah Makan ubat belum ?
    Atau terlebih Makan ubat ?

    Najib can be a billion air overnight ?
    Apa Niaga Dia Niaga ?
    Bill Gates yg terkaya pun Tak jadi Billionaire overnight ?
    David Copperfield pun Tak Bolih Buat Macam Gini ?
    Ini mesti Ada Simpan Toyol

    Tak masuk Akal , Arab yg Tak Kenal Najib hujung pangkal nak Kasi derma kat Najib ?
    Nak Kasi Tun Mahathir pun lagi impossible ?
    Apa Arab ni Tak Ada Anak cuci atau Saudara Mara ?
    Tak Mungkin Anak cucu Beliau Bolih terima Kalau Datuk Mereka derma Najib
    Banyak Janda Janda Muda dan Anak Yatim di Syria ,Iraq ,Palestine yg Bolih di dermakan

    Yg kami Rakyat Malaysai nampak
    Pembelajaan Najib & Family UNO Snd Bhd yg dasyshat adalah

    Yg kami nampak nyata 1 MDB yg ditubuhkan Najib tidak Sah dan tidak Ikut peraturan , Hilang Wang sampai berhutang adalah
    Tak nampak pun Usaha Najib memperjuangkan Niat si Arab yg nak mencegah terrorist
    Tak nampak pun Najib bersama untuk Kebajikan

    Kalau ya pun
    Nak tips Janganlah tipu si penipu Macam Saya
    Saya ni penipu juga

  10. rimba.emas Jun 10,2016 7:15 PM

    Salam Tun.

    1. Rimba Emas di beri talian agak lewat dalam chedet kali ini bagai tiada kebebasan untuk bersuara dengan cepat.

    2. Tun berulang kali membicarakan persoalan ini tetapi hasilnya tetap sama iaitu kehendak dalam Deklarasi Rakyat masih tidak berjaya kerana pihak berkuasa masih menyebelahi pihak ketua pemerintah.

    3. Justeru sinario untuk menyebelahi Deklarasi Rakyat untuk menurun PM perlu kepada plan baru yang mana menghalang persoalan yang menyebabkan rakyat bawahan tertindas.

    4. Golongan macam Tun dan mereka-mereka yang berkemampuan tidak mungkin terkesan oleh cukai GST , potongan atau kenaikan harga barangan.

    5. Tiada jaminan yang baru akan sama dengan yang lama. Malah yang bersalah tetap ada penyokongnya sendiri.

    6. Nabi Muhammad s.a.w sendiri tetap mempunyai musuh sehinggalah ke hari ini.

    7. Justeru satu pendekatan baru perlu di usahakan seperti di adakan PILIHAN atas sesuatu dasar yang di undang-undangkan.

    8. Contoh dalam pengeluaran wang kwsp perlu kepada pilihan 2 cara pengeluaran boleh keluar pada umur 50 dan umur pencen. Bukan atas kerana seseorang berbelanja wangnya habis sebelum pencen maka di hapus pengeluaran pada umur 50.

    9. Manusia tidak sama antara satu sama lain. Kita tidak boleh menyamakan seseorang yang lain akan sama berlaku seperti kita kerana qodho dan qadhar seseorang terletak pada Allah s.w.t.

    10. Lebih baik adakan beberapa pilihan kepada sesuatu dasar yang di kenakan kepada rakyat. Ia lebih baik daripada memberi kebebasan kerana ada kebebasan terbatas disebabkan kehendak agama.

    11. Kebebasan ada batasnya dan boleh di beri hak ke atasnya kalau di adakan beberapa pilihan.

    Wallahua’lam

  11. joetachi Jun 10,2016 5:33 PM

    #bubarParlimen

    Bubur Lambok buat berbuka..
    Sebelum buka kenalah puasa…
    Bawakan suara rakyat jelata…
    Persembahkan pada Paduka DiRaja….

  12. sunny spoon Jun 10,2016 4:04 PM

    Salam Tun,
    Menyimpang skit dr tajuk Tun.

    Hang pandir, lebih elok hang tanya soalan kp isu panas krg ni bukankah riuh satu Negri 9 ‘big mama beli jet baru’.
    Slain menggunakan jet sewaan kerajaan big mama bw anak beranak lg nail jet tersebut. Soalan nya, Layak ke dia anak beranak mngunakan kemudahan tersebut dgn mmbawa berpuluh beg utk tujuan peribadi?
    A. Kayak.
    B. Tidal layak

  13. sibotak Jun 10,2016 3:10 PM

    Salam Ramadhan
    Dalam kita membahaskan masalah terkini terutama PM kita yg tidak betul
    Harus juga kita menimbang nimbang persoalan yg sering di timbulkan Si Botak

    Apa Guna Pembangunan jika Pembangunan ini
    Bukan milik kita , kita hanya menang Shiok sahaja
    Lebih baik Beratap Rumbia , Berpondok Kayu
    Tanah ,Hak , Masa depan masih milik kita
    Untuk Anak Cucu kita , Anak Bumi
    Begitu juga KeDaulatan KeSultanan

    Sudah Kelihatan Tanah Melayu Malaysia sudah banyak tukar tangan
    Seolah di sambar Tsunami
    Di jual , di Gadai ,di Tipu hujungnya sudah banyak dimiliki orang asing
    Terutama dari S,pura ,juga Kerajaan Singapura

    Adakah Anak Bumi Malaysia akan berakibat seperti
    Anak Bumi Singapura ?

    Kelihatan Singapura sudah di banjiri pendatang dari China dengan diberi Kerakyatan dan kemudahah
    Apakah rancangan mereka sebenar dengan keluasan tanah yg sempit

    Adakah Kerajaan kami Prihatin akan masalah kedepan dengan
    Lemah dan Hanyutnya pemerintanhan Najib kini ?

    Tidakah Sejarah mengajar kita ?
    Mana yg perlu kita prihatinkan dulu ?
    Pembangunan yg bakal merugikan anak bumi
    atau Tanah Pusaka untuk depan anak cucu kita kelak ?
    Tidak kah kita mampu untuk membimbing kereka bagi menbangunkan Malaysia
    Cara Kita , Budaya Kita

    Fikir fikirkan ….Renung renungkan

  14. LeoSabri @ leosabri.com Jun 10,2016 12:19 PM

    Jawapan dari soalan Tuan/Puan umranrc

    1. Mohon izin Tuan empunya Blog chedet.cc samada Tun Dr. Mahathir atau, Admin untuk memberikan jawapan.

    2. Sebelum menjawab ingin saya menarik perhatian semua bahawa laman Blog bukanlah laman Forum, Debat atau, Soal Jawab.

    3. Sekiranya laman Blog disediakan ruang Komen seperti chedet.cc ini, ianya bermaksud Komentar sewajarnya memberi maklumbalas berdasarkan Tajuk dan, mengikut penulisanya kerana, aktiviti beretika sewajarnya dititik beratkan.

    4. Namun begitu saya terpanggil untuk menjawab atas sebab Hormat walaupun penyoal tiada Identiti dan, Hargai di atas Perhatian diberikan kepada Komen saya sebelum ini.

    5. Soalan dikemukan sebenarnya telah dijawab oleh pemberi soalan di dalam persoalan yang dikemukakan seperti berikut;

    “(bagaimanapun dengan Kebesaran Allah SWT boleh sahaja diturunkan bala pada sesiapa sahaja secara individu).”

    Sekian, salam Ramadhan dan selamat menunaikan Ibadat Puasa.

  15. malaysian1000000 Jun 10,2016 12:18 PM

    Salam,

    Doc j,

    Saya fikir, TUN tak perlulah nak mengikut “arahan” dari doc. Cukuplah doc refer balik entri-entri TUN yang lepas dan saya fikir doc akan faham TUN “bersuara” dari pandangan seorang ahli perniagaan, penasihat dan berjawatan tertinggi dalam kerajaan selama 22 tahun dan saya fikir, tempoh itu cukup untuk TUN fasih dan “pakar” dalam sistem Pentadbiran Malaysia (PM) dan bukannya Peng-Arah Malaysia (Pee M-sebab Najib terkenal dengan istilah “Saya telah Arahkan”). Nak tahu macamana TUN buat, belajar dengan TUN sebab “he did it his way, not the other way around”. Mungkin doc pun dah terikut-ikut boss doc. Ada pepatah berkata “kawan dengan perfumér wangi kita, kawan dengan orang buat taik busuk kita”. Doc jangan jadi “peminta sedekah” pulak lepas ni dek terikut-ikut.

    Laporan PAC itu walaupun saya dah baca semuanya. Saya fikir laporan itu sebagai “nak tunjuk buat kerja” untuk orang “cari makan” apabila Majlis PAC “membebaskan” dan “mengecualikan” Najib, Jho Low, Prince Turki, Qatar Prince untuk di “prosiding-kan”. Iaitu :
    1. Najib sebagai “signotories approval” seperti yang termaktub di dalam M&A 1MDB Artikel 117.
    2. Jho Low sebagai orang tengah di dalam “urus niaga palsu” 1MDB.
    3. Prince Turki dan Prince Qatar sebagai Ahli “Lembaga” Penasihat, “sedar” ke “tidak sedar” syarikat dia dah terlingkup. (Takut ke kot kot diorang ni cakap “we both dah “bank in” duit pada Pee M u guys macamana boleh terlingkup?” dalam bahasa mudahnya. Tapi ini hanya spekulasi ye tapi boleh je kalau sesiapa yang masih boleh lepas keluar negara pergi siasat atau bagi “dialog” khas)

    Dan juga “membebaskan” dan “mengecualikan” segala dokumen-dokumen penting dari dibentangkan kepada Majlis PAC dari di-hansard-kan sebagai rujukan saya sebagai rakyat Malaysia yang ke se-juta ni.

    Juga terdapat dokumen yang “hanya untuk rujukan pengerusi” tanpa diserahkan kepada ahli majlis yang lain.

    Tindakan AG baharu yang terburu-buru dalam mengeluarkan hasil siasatan dan “menutup” kes untuk “membebaskan” dan “mengecualikan” (walaupun AG juga badan bebas dan berkecuali(sepatutnya)) nama Najib sebelum Laporan PAC dibentang menyebabkan istilah “cari makan” begitu popular, kerana jika Laporan PAC bercanggah dengan Laporan AG sudah tentu Ahli-Ahli PAC akan didakwa kerana mengeluarkan “keputusan bercanggah”, dan tentunya mereka akan hilang sumber “cari makan” mereka. Jadi keputusan PAC ini lebih kepada PLAYSAFE seperti produk yang dijual di 7-Eleven untuk mengelakkan gejala anak luar nikah sehingga keputusan untuk “mengebom” menggunakan C4 terpaksa diambil di hutan Puncak Alam… (Eh.. Eh.. Melalut pulak “cereka” saya ni, Sorry Sirul)

    Kembali kepada 1MDB, tentang ahli Parlimen. Satu saja soalan saya. Bila masa yang tidak “di-subjudis-kan”?

    Sorry TUN, bukan nak “lawan tuan”. Cuma nak berbicara dengan seorang “dedak eaters”.

    TQ

  16. amd trmz Jun 10,2016 10:44 AM

    HUDUD II

    Kepada Umranc

    Kita tak perlu takut kepada hudud jika tidak melakukan kesalahan tetapi KITA BIMBANG CARA PERLAKSANAANYA.

    Contoh KES NIK RAINA LWN Jab Agma Islam wilayah tak silap saya.Betulkan kalau saya silap

    1. Nik raina sebagai orang kena tuduh OKT dituduh mengedarkan buku dilarang irshad manji sedangkan dia cuma pekerja dan sepatutnya OKT lebih tepat dituduh kepada pemilik atau pengarah tersebut.

    2. Jabatan agama islam terburu-buru mengharamkan penerbitan buku tersebut sedangkan kerajaan masih belum mewartakan pengharaman buku terbabit.

    3. Kes ini berlarutan dan akhirnya nik raina menang kes tersebut dilepas dan dibebaskan. Lihat bagaimana kes yang sebegini pun kita sebagai muslim cuai dalam kertas pertuduhan, main tuduh sahaja. Melampaui kuasa undang-undang, buat keputusan sendiri sedangkan warta pengharaman belum dikeluarkan.

    4. Saya kecewa sedangkan kes kecil begini pun cuai,berlagak kononnya undang-undang sendiri bikin.Bagaimana kes seperti hudud??

    5. Non muslim juga tidak terkecuali. Contoh paling dekat adalah piagam madinah. Dimana orang yahudi yang tidak menerima piagam madinah keluar dari madinah. Piagam madinah benda yang kecil kalau hudud bagaimana benda yang besar?

    6. Islam menekankan hukuman yang seadil-adilnya kepada umat manusia bukan hanya bagi masyarakat muslim sahaja.

    7. Terima kasih tun. Sekarang nejib dah buat macam-macam. Sekarang solat terawih pun nak diwajibkan 20 rakaat (dah risau macam agama dibuat mereka yang punya) sedangkan ada pandangan lain berkenaan solat terawih 8 rakaat. HENTIKAN HUDUD KARUT PAS.

  17. pakpandir08 Jun 10,2016 9:44 AM

    Kepada saudara umranrc,

    Sekiranya hendak menyelesaikan sesuatu masalah secara menyeluruh, 2 langkah ini amat diperlukan:
    (1) mengenal pasti PUNCANYA
    (2) KEIKHLASAN untuk menyelesaikannya

    Kalau tak faham lagi, renunglah keadaan di bawah:
    (A) kereta jepun sekiranya ada masalah yang dijumpai, mereka akan mengenal pasti PUNCA masalah dan MENGAKU sahaja itu masalah mereka. Kereta ditarik balik untuk diperbaiki. Walaupun tercetus kes kematian akibat masalah kereta, pengguna masih menjadikan kereta jenis ini sebagai pilihan utama -> apa sebab? sebab KEIKHLASAN yang ditunjukkan

    (B) kereta jenama lain ada apa-apa masalah pun mereka tak mengaku, dan salahkan pemandu dan orang lain, ataupun memberi pelbagai alasan. Mereka juga akan mengesyor anda mengguna saja model baru dan katakan ia tidak akan ada masalah. Namun, masalah timbul juga dan sama macam biasa mereka tidak mengaku dan memberi pelbagai alasan

    Soalan:
    (Q1) Sebagai seorang pengguna, kamu pilih kereta jepun (A) ataupun kereta jenama lain (B)?
    (Q2) Kamu rasa isi kandungan Deklarasi Rakyat, lebih cendorong kepada situasi kereta jepun (A) ataupun kereta jenama lain (B)?

  18. WandyCaswady Jun 10,2016 7:37 AM

    Pada pandangan saya… Dr Jafri la yg OCD… Buat apa la di dok sibok risau dgn Tun yg xda kuasa… Hahaha… Podaaah doktor…

  19. umranrc Jun 10,2016 3:06 AM

    Salam Tun,

    Izinkan saya memberi sedikit pendapat mengenai HUDUD. Sebelum itu ingin saya nyatakan bahawa saya bukan Ahli mengenai perkara ini.

    Baru-baru ini Presiden PAS telah mengusulkan tambahan kuasa kepada Mahkamah Syariah untuk mengenakan hukuman yang lebih berat kepada pesalah Islam kecuali yang melibatkan nyawa. Masalahnya, seperti yang Tun ujarkan, untuk kesalahan yang disama dilakukan oleh yang bukan Islam, berkemungkinan hukumannya lebih ‘ringan’ dan untuk masyarakat majmuk Negara ini, ianya adalah sesuatu yang tidak adil.

    Baiklah, wajarkah kita menjalankan rang undang-undang Islam secara menyeluruh didalam Negara ini? Brunei boleh, Arab Saudi boleh dan banyak lagi Negara Islam boleh. Secara statistiknya, penduduk Islam dalam Negara ini sekitar 55% sahaja. Ya, lebih sedikit dari separuh akan tetapi, kepercayaan ugama yang lain-lain tidak menghalang secara terus bersekedudukkan, minuman keras, berjudi dan sebagainya (walaupun begitu jika dikaji selidik, ada juga larangan-larangan sedemikian dalam ugama masing-masing). Adakah mereka yang seramai 45% ini dipaksa untuk menerimanya? Dalam pada itu, sekiranya kita tidak melakukan kesalahan, apa perlukah kita merasa bimbang?

    Telah saya sebut cadangan saya ini sebelum ini disini, tetapi ingin saya ulanginya semula….

    Para pendukung Undang-undang Negara, baik UMNO/BN, DAP, PKR, PAS, AMANAH dan sebagainya, diharap betul-betul boleh memikirkan perkara ini secara serius.

    Gubal undang-undang Islam sebagai PENDUA kepada undang-undang sivil yang ada ketika ini. Aturannya mudah, setiap warga negara atau sesiapa sahaja yang berada diBumi Malaysia yang dituduh melakukan kesalahan jenayah, tanpa mengira kaum, ugama atau kedudukkan, mereka diberi pilihan untuk dihakimi dalam Mahkamah Syariah ataupun Mahkamah Sivil. Pilihan ini tidak sesekali dipaksa dan setiap pilihan yang dibuat akan dihormati. Untuk kesalahan yang melibatkan salah laku Syariah yang dilakukan oleh seseorang Islam, mereka juga diberikan pilihan untuk diadili secara Syariah ataupun secara Sivil.

    Dalam hal ini, sebagai Pemerintah, beban tanggungan kerana tidak melaksanakan hukum Allah tidak lagi digalas. Ianya jatuh kepada individu itu sendiri dan tahap kepercayaan beliau.

    Terima Kasih Tun untuk ruangan ini.

  20. umranrc Jun 10,2016 2:18 AM

    Salam dan mohon laluan Tun.

    Salam Saudara LeoSabri,
    Penulisan anda dibawah ini,

    “Maaf berkata; selagi tiada Bala Bencana Malapetaka menipa @NajibRazak anggapan saya beliau berada dijalan yang benar dan sorang insan Mulia.”

    Saya terpaksa pula memohon maaf kepada saudara kerana setahu saya, seceteknya, dalam Al-Quran ada menyebut bala yang diturunkan adalah pada sesuatu kaum dan bukan sekadar individu (bagaimanapun dengan Kebesaran Allah SWT boleh sahaja diturunkan bala pada sesiapa sahaja secara individu). Apabila ini berlaku, kesemua yang berada disitu bakal menerimanya. Apa, mahukah kita menunggu saat itu, sekiranya kita tidak cuba untuk membetulkan keadaan?

    Salam Saudara Amd Trmz,
    Berdasarkan apa yang saudara sampaikan, akan saya beri pendapat saya tentang hudud ini.

    Salam Sri Sense,
    “Mesti peniaga2 bersedih, tapi tak mengapa, kalau you tak berniaga, you tak payah bayar GST. You can also balik kampong tanam kangkung.”

    Mmmm…. Mujurlah untuk yang ada kampong… kalau macam saya ni yang mana tanah Aruah Datuk kat Dato’ Keramat tu pun dah ambil semula oleh Kerajaan dan rumah Aruah juga diruntuhkan untuk membuat medan letak kereta dihadapan stesen LRT Damai tu macammana pulak? My point is, those who still have places to go are still lucky, for those who do not?

    Salam Dr. HouseWife,
    Your latest comment especially the third paragraph is superb. I’ve seen first-hand on what happens to a society which tends to depend on hand-outs… they simply become too lazy to fend for themselves. Anyway, I adore your writings, thanks.

    Salam Jafri,
    Seperti yang saya sampaikan sebelum ini, penulisan saudara tiada nilai disini. Simpan sedikit ketidakpandaian saudara, lapuran PAC dengan jelas menyatakan bahawa ada keperluan kepada siasatan lanjut terhadap CEOnya yang terdahulu serta mereka-mereka yang terlibat dengan pengurusan 1MDB, ini termasuklah Pengerusi Penasihat yang meluluskan setiap urusan kewangan 1MDB melalui perkara 117 undang-undang tubuh syarikat berkenaan. Sudahkah pihak yang berwajib menjalankan perkara ini???

    Salam/Selamat Pagi PakPandir08,
    “Entah apa yang Tun mengadu disini, siapakah puncanya? Entah pada masa zaman Tun, tiada tangkapan keatas orang yang menentang pentadbiran Tun?”

    Sebenarnya saya tidak membuat sebarang pos lebih awal kerana saya sedang menanti sekiranya ada dikalangan bloggers disini yang ingin memberikan pendapat yang berlainan daripada penulisan yang pendek lagi padat daripada PakPandir08 ini. Walaupun kita mungkin bertentangan pendapat, sekurang-kurangnya penulisan anda adalah cerdik.

    Baiklah, isu penangkapan warga Malaysia tanpa bicara ini berlaku sebelum zaman Tun lagi. Ianya bermula setelah undang-undang ISA diperkenalkan sekitar tahun 1960. Anasir-anasir subversive serta penggalak rusuhan kaum perlu disimpan kerana suasana Negara kita yang berbilang bangsa ini amat memerlukannya. Akan tetapi ada juga berlakunya salah penggunaan seperti dalam tahun 1987 bilamana ketidakpersetujuan meletakkan guru yang tidak mahir berbahasa Mandarin sebagai pengetua disekolah Cina menjurus kepada rusuhan kaum. Mereka-mereka yang ditangkap bukannya yang terdiri daripada mereka-mereka yang mencetuskan perkara ini.

    Maksudnya PakPandir08, kita perlukan sesuatu mekanisma yang lebih baik untuk menyaring salah laku seperti ini sebelum penangkapan dibuat. Soalan saya mudah sahaja, dengan bertanya sedemikian, adakah Saudara PakPandir08 mengatakan bahawa mereka-mereka yang menandatangani Deklarasi Rakyat ini sebagai bertanggungjawab menyebabkan rusuhan kaum dan sebagainya? Adakah menentang salahguna wang Rakyat itu boleh diterima pakai?

    Terima Kasih dan Selamat Berpuasa Tun.

  21. Addin Jun 10,2016 1:18 AM

    Assalam Tun

    Tahniah kepada mereka yang menandatangani Deklarasi Rakyat… one thing for sure is that you are now part of World’s History.

    Wassalam.

  22. zulu Jun 10,2016 12:52 AM

    Najis and his slaves passed NSC bill now. No choice but Malaysians need to wait till his last breath.

  23. daeng Jun 9,2016 10:26 PM

    Assalamualaikum Tun dan assalamualaikum pada semua.

    Selamat berpuasa semua.

    Setuju dengan semua pencerahan yang Tun nyatakan.

    Saya tidak hairan dengan kenyataan “dog” Jafri yang penuh kepalsuan.

    Jafri ini serupa dengan Naji$ yang hidup penuh dengan kepalsuan.

    Dunia menghampiri kiamat, itu sebab otak Naji$ Nazak yang dungu ada juga segelintir manusia seperti dog jafri yang mahu memujanya.

    Bodohlah kau jafri. Dari kecil tak mau mampos, dah tua umur melepasi 50an makin menyusahkan orang je.

    Tun dan kami yang menyokong Tun hidup di bumi nyata dan sentiasa mengharapkan masa depan negara lebih baik dari hari sebelumnya. Perjuangan kami bukan untuk pencerahan yang penuh dengan kepalsuan seperti Naji$ Nazak tu.

    Pesan pada Naji$ Nazak tu, rakyat bukannya bodoh, manusia bodoh adalah manusia yang menyokong pencetus pemimpin yang kotor lagi jijik seperti PM yang berkuasa sekarang.

    Wassalam Tun.

  24. Dr Jafri Jun 9,2016 10:24 PM

    Apabila timbul kemusykilan kita perlu meminta pendapat orang yang lebih pakar dari kita. Dan jika isu itu melibatkan dua pihak yang berselisih faham, kita perlukan nasihat dari pakar yang juga berkecuali, yang tidak menyebelahi mana-mana pihak yang bersengketa.

    Begitulah kaedah PAC dipanggil dalam urusan untuk menyiasat 1MDB, dan mereka bersetuju dengan mengeluarkan satu laporan yang bebas dan berkecuali.

    Walaupun begitu, Tun masih berdegil dan tidak menghormati keputusan-keputusan PAC, secara tidak langsung Tun juga tidak menghormati keputusan Parlimen yang terdiri daripada wakil rakyat dari pelbagai parti.

    Ini bermakna Tun juga tidak mahu menghormati keputusan rakyat yang diwakili oleh ahli Parlimen. Saya tidak tahu, keputusan siapa yang Tun hendak hormati atau hendak dengar. Tun kelihatan OCD dengan isu 1MDB. (Obsessive Compulsive Disorder)

    Untuk bersikap adil terhadap Tun, mungkin Tun boleh tulis dengan panjang lebar di lain entri, dengan memberi hujah satu persatu ke atas hasil laporan PAC. Di mana-mana tempat, yang Tun rasa tidak betul, Tun bolehlah memberi buah pandangan, bangkangan dan analisis Tun sendiri. Kita boleh namakannya “The Tun 1MDB Report”.

    Wallahu’alam.

  25. WandyCaswady Jun 9,2016 9:42 PM

    Tahu Hishamuddin Rais x guys? Alaa… Penulis Tertangkapnya Sa ekor toyo… Surat dr teoh beng hock… Ni kot Dr Jafri…. Haha… Opinions never wrong… N freedom of speech… N i didnt use any foul langguange… Coz my mom taught me… Tq

  26. musato Jun 9,2016 9:34 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya fikir kita jangan duk sembang lebih sangat pasal nak buang Muhyiddin dan Mukhriz dari UMNO. Tindakan perlu dilakukan. Buat apa ditangguh tangguhkan perkara baik.

    Bila operasi dijalankan maka sabotaj adalah perkara biasa bagi misi komando. Samada menembak atau mati ditembak. Sembang lebih tiada tindakan apa guna. Lagi banyak sabotaj lagi bagus.

    Cepat cepatlah buang. Jangan disimpan buah busuk. Nanti merebak pulak nanti.

    Bukan aku Perdana Menteri, kau yang jadi Perdana Menteri. Negara lingkup bukan masalah aku. Kaulah yang tanggung. Habis habis pun, kau kena blah dari jawatan. Elok je Kelantan dan Selangor PAS dan PKR pegang.

    Alahai bulan Ramadhan ni tak boleh nak berenang lagi. Cuti sebulan. Buat sculling dan vertical kicking kekadang best jugak. Kalau kena gaya macam rasa terapung bagai polisterin?

    Entahlah. Saya budak baru belajar. Ambil galah tolong tunjukkan.

    Terima kasih Tun.

  27. Daniel Noor Jun 9,2016 8:17 PM

    Salqm Tun,

    Selamat berbuka puasa.

    I noticed ypu make a police report regarding 1MDB..nothing happen

    Khairuddin made a police report..nothing happened.

    And many more individuals made police reports..nothing happened.

    Seems if an individual make police reports..the IGP will kot act and maybevall the reports ate already in the tong sampah.

    About the The Rakyat should make a police report not only 1MDB and Najib but also Rosmah who abused the rakyats money by jetting all over the world for her own functions and events.

    This proved that Najib is inside Rosmah sarong instead of the other way round.

    Millions of the rakyat money has been abused and misused by this Msian Louis and Marie Antoinette.

    How do we get the Rakyat to make this police report. I dont think the DR can help much about it.

  28. WandyCaswady Jun 9,2016 7:48 PM

    Doktor Jafri… Opinions never wrong… Its just bad n good… Thats all… Hahaha… Attention seeker Doktor Jafri… Apakaa… Haha

  29. malaysian1000000 Jun 9,2016 7:23 PM

    Salam,

    Doc j.

    Saya nak tanya, apa beza “hasutan” dan “pencerahan”?

    Sedangkan doc sendiri mengakui doc hadir menulis di blog ini untuk memberi “pencerahan” tapi bagi saya, doc cuba buat “hasutan” sahaja.(tapi tak cerah dah terhasut pun)

    Fikir doc macam “dedak eaters” adalah dengan template-template jawapan standard dari PMO bukan pandangan dan analisa doc sendiri walaupun doc dengan bangganya meletakkan tauliah Dr. pada pangkal nama doc yakni orang yang mendapat tauliah untuk buat analisa dan bentang kepada kami(rakyat). At least Hajar guna analisa dia sendiri walaupun dia seorang Dr dan tak letak tauliah itu pun pada nama dia dan wajaperak (minta izin dan salam) pun ada hujah dia walaupun ambil SPM 3 kali.(semua kat sini bagi pandangan “akal” masing-masing doc, tak pakai template jawapan yang disediakan)

    Kenapa doc menggalakkan pertelagahan tidak sihat antara Hajar dan wajaperak (minta izin dan salam)? Saya pun pernah buat benda yang sama tapi saya beritahu niat saya untuk minum teh. Apa niat doc? Atau memang fahaman boss doc inginkan orang berpecah-belah? Jangan bersatu untuk menentang boss doc?

    Doc, jika TUN tidak “kuatkan” suara dia, saya yang “dungu” ni tak tahu pun yang saya “didungukan” oleh Najib & Co. TUN “bersuara” memberi “pencerahan” kepada saya yang Najib ada buat khianat dengan rakyat Malaysia.

    Jadi apa beza hasutan dan pencerahan dari sudut pandangan doc sebagai orang yang bertauliah buat analisa?

    P/S:
    1. Doc, “dedak” doc dibayar oleh cukai saya yang dikutip secara “paksa” oleh Sistem Najib. At least, buat kerja sikit doc, jangan malas. Jangan “tampal” je template-template yang disediakan. Jangan buat saya rasa lagi “tertekan” kena “paksa” bayar cukai. Cukuplah Menterinya, jangan askar perang saraf pun sama juga.
    2. At least kita tahu kenapa admin@TUN lepaskan komen doc. Sebab jawapan ni semua dah di “sign unawarely” oleh boss doc walaupun kebanyakannya merapu meraban dan saya fikir patut untuk menempelak jawapan dari Dr yang mewakili YAB boss doc.
    3. Template saya cuma “Trademark” dalam komen saya. Iaitu dimulakan dengan Salam dan ditutup dengan TQ.

    TQ

  30. Hajar Jun 9,2016 6:59 PM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi Tun,

    Izinkan saya Tun,

    ‘Jafri’ (http://chedet.cc/?p=2143#comment-133133),

    Taktik lapuk lagi. Jawab ‘ya’ jika betul nama sebenar, habis cerita. But, knowing your style, ‘cakap berbelit-belit’ untuk mengelak dari menjawab soalan – sebiji macam DSN & konco2. Orang bersalah saja yang mengelak dari menjawab soalan mudah (better question? Ha..ha..ha..).

    Saya tidak kenal siBod*h, dan dia juga tidak kenal saya (selain dari di blog), tapi boleh tahu macam2 tentang saya (termasuk yg peribadi – ‘sakit ment*l’). Mengapa saya panggil dia siBod*h ialah sebab dia tidak tahu tulis nama sebenar saya – ‘kurang ajar’. Orang yang paling hina ialah orang yang suka hina nama sebenar orang (so childish). Dan anda menyokong orang sebegini dengan beberapa kali menimbulkan ‘nama’ AJAIB saya. Matangkah anda ‘Jafri’?

    Saya kurang pasti mengapa siBod*h panggil saya ‘Mak Cik’ (tapi saya anggap sebagai hinaan). Tapi takkanlah ‘Jafri’ percaya yang siBod*h kenal saya..Alahai…Sebab itu saya kata ‘Jafri’ berfikiran dangkal.

    Tun Mahathir cuma menyatakan KEBENARAN (fakta) dan mengkritik segala salah laku DSN & gang. Perkataan yang paling sesuai ialah MENGKRITIK wahai ‘Jafri’ yang perasan ‘cerdik’.

    ‘Jafri’ memang agak dungu (too bad) sebab tidak tahu perbezaan antara menghasut dengan mengkritik. Tapi mengaku ‘Dr’. Alahai…nampak sangat ‘Dr’ hampeh. Saya tidak panggil anda ‘Dr’ sebab saya juga ada ‘Doctorate Degree – Ph.D.’; tiada keperluan nak ber’Dr’ dengan anda (jika saya atau anda berbohong, kita tahu HUKUMNYA; tambahan dibulan Ramadhan yang mulia ini).

    Kalau benar Tun menghasut, buat saja laporan polis ‘Jafri’ oii…habis cerita.

    P/S: Selagi orang terbabit tidak menghormati nama saya, selagi itulah saya akan rujuk kepada orang tersebut sebagai siBod*h (kerana kebodohan sendiri).

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  31. zulu Jun 9,2016 6:25 PM

    Hope Malaysians doesn’t forget about IGP’s daughter owning gun shop…this slave illegally providing benefits to his daughter’s business.

  32. Dr Jafri Jun 9,2016 5:02 PM

    Hajar.

    Jika ada kata yang lebih tepat dari “Menghasut”, sila beritahu saya supaya dapat saya ganti sebagai pembetulan ke atas tajuk tulisan saya sebelum ini.

    Saya kira anda cukup dewasa, walaupun cara anda behujah agak pra-matang, namun dari tukilan wajaperak yang menyeru anda dengan panggilan ‘Macik Batu’, saya anggarkan umor anda sudah melebihi 40 tahun. Sayang sekali, perangai anda tidak mencerminkan seorang yang berfikiran jernih atau peribadi yang setanding itu.

    Hajar. Please learn to ask a better question, if you want a good answer.

  33. Hajar Jun 9,2016 4:55 PM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi Tun,

    Maaf Tun, pembetulan (tertinggal satu huruf; bimbang mesej tidak sampai):

    “…Anda dengan angkuhnya menuduh Tun MENGHASUT…”

    Saya doakan Tun dan Tun Hasmah sihat sepanjang bulan Ramadhan ini.

    Kita doakan (doa orang yang berpuasa & teraniaya amat makbul) supaya pengundi2 di KK dan Sungai Besar tergerak hati untuk TIDAK mengundi ‘Parti Najib – BN’.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  34. Dr Jafri Jun 9,2016 4:51 PM

    Selain dari bantuan kewangan BR1M, dan lain-lain bantuan dari semasa ke semasa, rakyat Malaysia beruntung tak kurang dengan rakyat Swiss. 😉

    KENYATAAN MEDIA

    Kerajaan bersetuju untuk memberi Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM500 kepada 1.6 juta penjawat awam sebagai persiapan untuk menyambut Hari Raya Aidilfitri 2016. Bantuan Khas ini juga akan turut dinikmati oleh 743,000 pesara Kerajaan sebagai menghargai jasa perkhidmatan dengan jumlah bayaran sebanyak RM250.

    Pembayaran bagi bantuan khas ini akan dibuat pada 13 Jun 2016.

    Bantuan Khas Kewangan kepada penjawat awam dan pesara Kerajaan ini membabitkan anggaran peruntukan kewangan sebanyak RM1 bilion.

    Kerajaan berharap dengan pemberian Bantuan Khas ini dapat meringankan beban kewangan kepada penjawat awam dan pesara bagi persiapan Hari Raya Aidilfitri 2016.

    Selain itu, penjawat awam akan menikmati satu kenaikan gaji tahunan (KGT) pada bulan Julai 2016. Kenaikan ini akan melibatkan anggaran implikasi kewangan sebanyak RM1.1 bilion.

    Dato’ Sri Mohd Najib

    8 Jun 2016

  35. WandyCaswady Jun 9,2016 3:27 PM

    Attention Seeker…

  36. HouseWife Jun 9,2016 3:26 PM

    Assalamualaikum Tun,
    Tun, Switzerland, a wealthy country follows a system of direct democracy. Recently, after uneasy debate about the future of work at a time of increasing automation, it seeks the people’s mandate by holding a national referendum on a proposal to introduce a guaranteed basic income per month for everyone, adult and child. The bold social experiment was opposed by a wide margin. The swiss government urged the voters to reject the scheme, said it would cost too much, undermine social cohesion, it would weakened the economy and discourage people, esp the low earners, from working.

    So, what can we learn from them Tun? To me it is that the government holds great respect to the people’s opinions and wisdom. Back home it is different. When DSN and his government want to implement a scheme or some sort that affects the lives of the people, they did not seek the people’s mandate but consulted only their businesses’ partners and yes-men politicians. They pushed on the unpopular schemes even when they knew on the ground that majority the people do not approve. But DSN and his people needed the money desperately, the power is in their hands.

    Tun, I find that when these so called ‘wise measures’ undertook by DSN and his government, society is now like becoming so dependable on government’s hand-outs, it’s like society could not find the strength to fend for themselves. Society has become very materialistic. Even if material value is small but human value loss is great. The main structure of society has become retarted simply because society has become the target of unsrupulous politicians, beaucrates and business and social organisations. They want to shape the society according to their laws and functions, by whatever means as long as they get the most benefits. They never want to make the society to live as freely as they themselves do not follow the principles of the Rukun Negara. To them the People equates Money! Are we free or are we chained? Were the right approaches taken to take the society forward? Is Malaysia headed on a trash-heap of debts, and wastage on money and time siphoned by the many scandalous financial issues? Will DSN and his government make Malaysia stand tall or will she crumble? Is the answer in DSN’s hands or is it in our hands?
    It all depends on what and whom we believe in.

    Tun, baguslah kan suara Tun tak disekat. DSN berani menyekat kebebasan suara orang2 kecil seperti kami tapi bukan Tun. Sebab dia tahu akan akibatnya jika dia berani menyentuh Tun. Forum Nothing2Hide pun dia lari dan tak berani berdepan dengan Tun ini kan pula nak ber’sentuhan’ dengan Tun.

    Yes, Tun and the people had put great hopes and expectations on DSN to lead forward Malaysia to her greatest glories than Tun had ever did, Tun admitted this. But DSN let us down with his all-mighty and high-nose attitude towards the lesser people, whom his ‘kipas’ called dungu along with his mismanaging the country’s economy as were set by his ‘wise’ penasihat2. They come with smiling faces and ‘loaded hands’ when they need the precious votes from these ‘dungus’. Amongst some of these ‘dungus’ will make DSN and his ‘fans’ live or break. Who knows some of these ‘dungus’ would make a U-turn and become DSN’s ‘kipas’. Still want to call them ‘dungus’ or respect them as people with different opinions, thoughts and idealogies? So how would you tackle these ‘dungus’? Anyone? Likewise Tun respects his opponents, he did not call them dungus but only ‘eaten’ too much dedak, that is even worst than being a dungu. Fair and square, ya.

    Tun, I wish for someone to come forward to give a clearer picture and definite concrete answers as to why DSN is innocent from all the wrongdoings and to present with actual facts and figures, better still get hold of JLow. It all started with JLow, DSN and TI, kan Tun. Get JLow to stand in front of all Malaysians, let him tell us that these are all fabricated lies, gossips, unjust allegations. The accusations are done in bad taste, simply because of this one 91 year old man who has a grudge on DSN. Really?!…after Tun has done great things to get himself well-known throughout the country and the whole world! And Tun held this one small grudge all this time?! I mean no common sense person would believe that Tun deliberately has the intention to crack the dome that has been peacefully surrounded Malaysia. For what? To make his son PM? Tun would have done that if he had wanted to when he is still influential and powers are in his grasp, so why wait till now. Tun wants his son to go through the proccess on his own, slowly from the bottom. Tun is not greedy.

    By the will of Allah, Tun is still alive and here with us now because he has seen with his own eyes Malaysia is going astray. Tun feels it is his obligation as a former PM and citizen to fight to continue to awaken all of us to Save Malaysia. So please join hands together and Save Malaysia.

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Always Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. Take extra care of your health and safety Tun. And Thank You Tun.

  37. WandyCaswady Jun 9,2016 3:25 PM

    Dr Jafri… Apakaa??? Hahaha

  38. Hajar Jun 9,2016 2:31 PM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi Tun,

    Tun, izinkan saya untuk berbicara dengan Saudara ‘Jafri’:

    Sempena bulan Ramadhan yang mulia ini, saya ingin ‘Jafri’ berterus-terang dengan menjawab soalan saya:

    Adakah ‘Jafri’ (sebahagian) nama sebenar anda seperti yang tertera di dalam IC?

    Saya bertanya kerana anda pernah membuat ‘roll call’ supaya para pengkomen menggunakan nama sebenar mereka. Tolong bercakap benar. Jika anda tidak jawab soalan ini, bermakna ‘Jafri’ bukan nama sebenarnya anda.

    One more thing, you are so ‘kurang ajar’ towards Tun Mahathir. Anda seorang yang TIDAK TAHU ADAB (maaf kerana terpaksa berterus-terang).

    Tolonglah tunjuk hormat kepada seorang yang jauh lebih berusia dari kita semua. Dan Tun pernah menjadi PM Malaysia selama lebih 22 tahun, dan banyak berjasa kepada rakyat dan negara Malaysia.

    Anda dengan angkuhnya menuduh Tun MENHASUT (http://chedet.cc/?p=2143#comment-133118) Kebebasan menghasut?. Jika ‘Jafri’ ada kes dan bukti, buatlah laporan polis. Memang sudah ada beberapa laporan polis dibuat terhadap Tun, dan Tun sudahpun disiasat. Jadi, mengapa pula anda masih tidak berpuas hati? Adakah Akta Hasutan kita tidak berfungsi? Salah siapa? Salah PM yang lemah & KORUP?

    Anda yang berterusan MENCELA/menghina & MEMFITNAH Tun M diblog Tun sendiri (walaupun di bulan puasa yang mulia) patut rasa MALU kerana tidak ada rasa hormat langsung terhadap tuan punya blog. Saya sendiri tidak tergamak mencela orang lain di blog mereka.

    Adakah anda rasa anda seorang yang bersopan dan kaya dengan budi bahasa? Perasan saja lebih.

    Sudah-sudahlah ‘Jafri’. Anda kelihatan amat ‘tidak cerdik’ walaupun mahu orang lain nampak anda sebagai seorang yang berkelulusan tinggi. Amat terserlah kedangkalan pemikiran anda.

    You really look like a very DESPERATE person ‘Jafri’. Tekanan dari pihak atasankah?

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  39. Jurgen Klopp Jun 9,2016 2:00 PM

    Assalam ayahanda Tun yang berbahgia,

    Najib ni sampai sekarang tidak gentlemen untuk menjawab segala kritikan yang dilemparkan keatas dia.Tindakan dia ni menyebabkan keadaan tidak harmoni di Malaysia.Dia dengan muka tak malunya selamba mengatakan yang dirinya di fitnah konon.Amat malang kita mempunya PM seperti dia.

  40. Sri Sense Jun 9,2016 11:09 AM

    Salam Tun

    Puasa ini Tun pi bazar ramadan mana ya? Tiap2 tahun I baca Tun rajin jalan2 bazar ramadan. Khabarnya Tun suka poppiah. 🙂

    Tahun ini I belum sempat pergi bazar ramadan lagi. Barang dah naik, I ikut saranan Menteri supaya masak sendiri, and buat whatsoever nasi goreng. 🙂

    I ada terima message supaya boikot makan hotel dan bazar ramadan, mungkin juga orang2 Menteri tersebut. I kata gitu sebab mereka punya satu tema, sila masak dan makan dirumah. 🙂

    Mesti peniaga2 bersedih, tapi tak mengapa, kalau you tak berniaga, you tak payah bayar GST. You can also balik kampong tanam kangkung. 🙂

    Masa zaman I kecik2 dulu, kangkung bersepah, kami pun tak makan. Masa zaman I kecik2 juga orang Melayu makan daging 2 kali setahun – raya puasa dan raya haji. I rasa zaman sekarang kita moving towards that. Makan daging 2 kali setahun. Mahal nak mampus. GST pulak tu. 🙂

  41. The Hidden Secret Jun 9,2016 10:51 AM

    Salam!

    Najib pernah janji…. by December 2015 dia akan selesaikan isu 1MDB. Sekarang dah nak masuk 3rd quarter 2016 tapi tak selesai lagi.

    Akaun 1MDB pon tiap-tiap tahun lambat diaudit. Auditor plak asyik tukar-tukar walaupun account belum selesai diaudit.

    Directors pon asyik tukar-tukar je.

    Duit billion-billion bayar ke syarikat-syarikat yang tak ada kena mengena.

    Nak bayar interest loan pun kena amik loan dan bailout dari Tabung Haji.

    Amik loan plak bayar komisyen terlalu tinggi kat agent yang dapatkan loan.

    Ni semua bukannya tuduhan. Ni semua bukti Najib tak reti berniaga, tak reti uruskan sebuah syarikat.

    Kalau sebuah syarikat pun Najib tak reti nak uruskan, inikan pula sebuah negara. Sebab tu ekonomi Malaysia slow. Semua peniaga pun cakap macam tu tak kiralah samada berniaga kecil atau besar.

    Hutang negara tak payah cakap la… > 57% from GDP! RM 616 billion! Setiap rakyat Malaysia dibebani hutang negara sebanyak hampir RM 20,000. Apa yang kita semua dapat dari hutang RM 20,000 ni? Beli barang kena bayar GST. Drive kereta kena bayar road tax dan tol. Buat passport n driving licence kena bayar. Anak-anak ke sekolah dan university pun kena bayar. Nak pegi hospital kerajaan tak sanggup buang masa beratur panjang so terpaksa gak gi Klinik or hospital swasta untuk jimat masa. So… kenapa saya terpaksa menanggung hutang sebanyak RM 20,000 ni? Nak tambah lagi jumlah ni melalui 1MDB?

    http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/malaysia

    Semua ni salah Tun atau salah Najib?

  42. amd trmz Jun 9,2016 10:04 AM

    Mohon keluar tajuk tun, geram rasanyaaa..

    HUDUD KARUT PAS VS HUDUD ISLAM

    Betulkah hudud karut pas menganiyai masyarakat muslim di malaysia???

    HUDUD ISLAM

    1. Semua rakyat yang duduk dibawah pemerintahan islam daulah islamiyyah wajib mengikut undang-undang islam tidak kira samada muslim atau tidak.

    2. Menggunakan prinsip majlis syura untuk memilih pemerintah.

    HUDUD KARUT PAS

    1. Duduk dalam satu komuniti yang sama tetapi masyarakat islam sahaja yang dihukum. Contohnya muslim mencuri dikenakan potong tangan manakala non-muslim hukuman biasa (penjara etc) DIMANA KEADILAN DALAM ISLAM SEDANGKAN ISLAM ITU MENGHUKUM SEADIL-ADILNYA.’bayangkan la keluarga hangpa kena bunuh, rogol, rompak, curi oleh non muslim mereka kena hukum biasa ja, ape perasaan hangpa’.Tiada dalam ayat al-quran hudud hanya untuk orang islam.

    2. Sistem pemerintahan bercorak jahilliyah british. PAS terlalu takut untuk mengenakan hudud terhadap orang bukan islam.Takut hilang undi dan sebagainya.Sedangkan sebagai pemerintah islam PAS mestilah tegas dan adil.

    TERIMA KASIH TUN SEBAB TEGAS DENGAN HUDUD DAHULU. NEGARA KITA AMAN. KAMI TIDAK MENOLAK HUDUD ISLAM, KAMI MENOLAK HUDUD KARUT PAS.KAMI MAHUKAN HUDUD ISLAM.

    JIKA HUDUD KARUT PAS GABUNGAN NEJIB NUAN NUAN NI LULUS, SAYA BERIKRAR AKAN MEMASTIKAN HUDUD JUGA DIKENAKAN TERHADAP NON MUSLIM KERANA ISLAM ITU UNIVERSAL…

  43. ismadi Jun 9,2016 8:44 AM

    Salam Tun M,

    Saya melihat bagaimana perbelanjaan untuk majlis ahli ahli UMNO di cawangan Cawangan di dalam Bahagian Bahagian UMNO di Negeri Kedah meningkat. Acara sosial di peringkat cawangan kini telah di adakan di Hotel malahan ada yang membawa ahli ahli cawangan menyertai Hari Keluarga di Pulau Langkawi dan Putrajaya.

    Demikianlah, kuasa wang ditunjukkan secara jelas dan nyata semata mata menarik pengaruh.

    Najib Razak peduli apa. Kalau tak cukup wang akan dipinjamnya lagi.

    Kedunguan ketua UMNO Cawangan, Ketua Bahagian sedang diambil advatage oleh Najib dan pasukannya.

    Secara tiba tiba terasa bodoh pula menjadi ahli UMNO ini dan melihat taktik lama diulang ulang oleh pemimpin UMNO bagi mewajarkan tindakan mereka. Kata mereka ” Dulu, Tun M pun bertindak macam ini juga”

    Tidakkah mereka ingati nasihat P Ramlee kepada Ibrahim Pendek di dalam filem Ali Baba Bujang Lapuk semasa memberikan formula untuk memenangi judi tikam buah dadu? Bagaimanakah pemahaman mereka dan apakah yang telah mereka pelajari?

    Baru baru ini anak saya telah gagal ke IPTA. Dan kini diperingkat rayuan. Apa yang anak saya tidak ketahui ialah kegiatan saya yang memungkinkan nama nya di ‘blacklist’. Pengorbanan ada harganya.

    Perjuangan menentang Najib sebagai Ketua Pencuri mesti diteruskan. Tidak ada rakyat yang akan membenarkan seorang pencuri wang menjadi pemimpin Negara mereka.

    Take care Tun M.

    Wassalam

  44. WandyCaswady Jun 9,2016 6:36 AM

    ﻗُﻞْ ﺻَﺪَﻕَ اﻟﻠَّﻪُ ۗ ﻓَﺎﺗَّﺒِﻌُﻮا ﻣِﻠَّﺔَ ﺇِﺑْﺮَاﻫِﻴﻢَ ﺣَﻨِﻴﻔًﺎ ﻭَﻣَﺎ ﻛَﺎﻥَ ﻣِﻦَ اﻟْﻤُﺸْﺮِﻛِﻴﻦَ

    Qul sadaqa Allahu faittabiAAoo millata ibraheema haneefan wama kana mina almushrikeena

    Say, “Allah has told the truth. So follow the religion of Abraham, inclining toward truth; and he was not of the polytheists.”

    ﻓَﻤَﻦِ اﻓْﺘَﺮَﻯٰ ﻋَﻠَﻰ اﻟﻠَّﻪِ اﻟْﻜَﺬِﺏَ ﻣِﻦْ ﺑَﻌْﺪِ ﺫَٰﻟِﻚَ ﻓَﺄُﻭﻟَٰﺌِﻚَ ﻫُﻢُ اﻟﻈَّﺎﻟِﻤُﻮﻥَ

    Famani iftara AAala Allahi alkathiba min baAAdi thalika faolaika humu althalimoona

    And whoever invents about Allah untruth after that – then those are [truly] the wrongdoers.

    ﻓَﺈِﻥْ ﺗَﻮَﻟَّﻮْا ﻓَﻘُﻞْ ﺣَﺴْﺒِﻲَ اﻟﻠَّﻪُ ﻻَ ﺇِﻟَٰﻪَ ﺇِﻻَّ ﻫُﻮَ ۖ ﻋَﻠَﻴْﻪِ ﺗَﻮَﻛَّﻠْﺖُ ۖ ﻭَﻫُﻮَ ﺭَﺏُّ اﻟْﻌَﺮْﺵِ اﻟْﻌَﻈِﻴﻢِ

    Fain tawallaw faqul hasbiya Allahu la ilaha illa huwa AAalayhi tawakkaltu wahuwa rabbu alAAarshi alAAatheemi

    But if they turn away, [O Muhammad], say, “Sufficient for me is Allah; there is no deity except Him. On Him I have relied, and He is the Lord of the Great Throne.”

    #muslimpro muslimpro.com

  45. Dr Jafri Jun 9,2016 5:57 AM

    Tun & Kebebasan Menghasut

    Adakah Tun berfikir bahawa Kebebasan Menghasut juga adalah sebahagian daripada Kebebasan Bersuara?

    Setelah begitu banyak tuduhan liar dilempar terhadap kerajaan dan 1MDB, dihebohkan secara sistemik bukan sahaja kepada rakyat Malaysia, malahan ke seluruh dunia, maka Parlimen telah mengambil keputusan untuk menyiasat perkara tersebut melalui PAC.

    Siasatan perlu dibuat sebab banyak pihak, termasuk pelabur asing, perlu tahu kerana implikasi berita buruk dan negatif tersebut memberi tanggapan bahawa mereka perlu jauhi daripada melabur di Malaysia.

    Suasana ekonomi negara menjadi tidak menentu akibat gosip Tun dan rakan-rakan yang mensabotaj negara sendiri di media asing. Australia, negara musuh tradisi Tun, juga menjadi tempat Tun mengadu, mengemis dan meminta camputangan.

    Ini bermakna suara Tun tidak disekat, malahan telah didengari hingga ke peringkat yang tertinggi. Di dalam dan di luar negara.

    Sementara siasatan PAC berjalan, tuduhan dan fitnah terus disuarakan oleh Tun melalui roadshow, akhbar, media elektronik, ceramah dan gosip yang tak henti-henti, walaupun siasatan masih belum selesai untuk mengesahkan samada tuduhan Tun itu benar atau pelesu. Tun berebut-rebut mahu mendahului keputusan PAC.

    Selama itu juga, kebebasan bersuara Tun tidak disekat, seperti yang kita dapat baca dari penulisan beliau di dalam blog ini di mana Tun cuba mendahului PAC dan mempengaruhi fikiran pembaca. Walau apapun keputusan siasatan PAC, kelihatan keputusan Tun jugalah yang wajib digunapakai walaupun tuduhan liar Tun tidak berlandaskan bukti.

    Tun melepaskan tantrum, seperti kanak-kanak yang tak mahu kalah bila bertengkar berebut sesuatu, meninggikan suara untuk membenam rasional pihak lawan. Astaghfirullah. Tak cukup-cukupkah lagi Tun bersuara? bersambung ]

  46. Hajar Jun 8,2016 11:00 PM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi Tun,

    1. Saya tersenyum sinis membaca nasihat DSN yang “mengingatkan umat Islam supaya bersederhana dan tidak membazir makanan di bulan Ramadhan.” Nasihat baik, tapi yang memberi nasihat ‘kena cermin diri sendiri dulu’.

    2. DSN, isteri & kaum kerabat / konco2 beliau yang lain bukan main BOROS dalam berbelanja pada setiap masa dan ketika; super-mewah dan melampau-lampau (melebihi pendapatan). Ini kenyataan yang amat pahit untuk ditelan oleh rakyat biasa yang ada diantaranya miskin (ada yang ‘kais pagi, makan pagi…’).

    3. Bersederhana, berhemah dalam berbelanja, dan berjimat-cermat mesti dipraktikkan pada setiap masa dan meliputi segala aspek kehidupan.

    4. Pemimpin2 yang diAMANAHkan untuk menjaga rakyat lagilah amat perlu (wajib) untuk beringat dan berhemah dalam membelanjakan wang rakyat.

    5. Jika tidak mampu menggalas tangung-jawab sebagai PM/pemimpin, sila letak jawatan.

    6. Deklarasi Rakyat (DR) cuma menzahirkan ketidak-puasan hati rakyat yang tertindas. Rejim Najib tiada hak untuk mengugut rakyat yang menyokong DR. Janganlah melampau wahai Rejim Najib! BERSEDERHANA lah! Takut nanti anda semua dipecat oleh rakyat pada PRU-14.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  47. musato Jun 8,2016 8:57 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya ada terlihat bagaimana pengiraan tandatangan 1 juta Deklarasi Rakyat dibuat dan dikatakan tidak logik untuk capai 1 juta dalam masa sebulan. Seperti yang diperolehi oleh sekteriat.

    Pada fikiran saya, saya tidak kisah sangat berapa tandatangan tercapai. Mungkin kerana sudah menjadi kebiasaan, setiap perkara yang digerakkan akan menjadi kejayaan.

    Mendapat tandatangan 1 juta dalam tempoh masa sebulan juga bukan satu keanehan pada Tun.

    Blog chedet.com sendiri capai hit 1,000,000 dalam bulan pertama ia wujud. Berduyun duyun rakyat jelata melayari blog chedet.com ini.

    Kalau tak percaya, chedet.cc perlu sediakan fakta bulan pertama blog chedet, Mei 2008.

    Untuk mengenang kenangan manis saya bagaimana saya terjebak dan dapat melayari blog ini, sebenarnya saya terbaca alamatnya semasa membaca Utusan di sebuah kedai kayu dekat rumah saya.

    Setiap hari saya akan beli Utusan ketika itu dan pekena air teh gelas panas secawan dan sepinggan nasi lemak sebelum bertolak memandu selama sejam untuk buka kedai pada pukul 10 pagi.

    Juga diceritakan mengikut sejarah kampung tempat tinggal saya ini juga punyai kisah tersendiri mengenai ulama dan bagaimana pembukaannya terjadi.

    Kedai makan tersebut juga adalah kepunyaan penduduk asalnya. Malah ketika itu saya sentiasa berjumpa dan sempat minum dengan seorang OKU pekak dan bisu yang megah menunjukkan kad pengenalan beliau, iaitu asalnya tertulis Paloh, yang mengingatkan saya pada Tokku Paloh.

    Malah saya beritahu beliau saya bercakap dengan Tun Mahathir berkenaan politik semasa. Namun jawapan balas melalui tulisan beliau, Sultan Mizan, YDP Agong – yang menunjukkan beliau amat menghormati daulat dan kuasa sultan dan raja raja Melayu.

    Atau dengan kata lain, buat apa bersembang dengan Tun Mahathir yang sudah tidak berkuasa?

    Itu pendapat beliaulah.

    Untuk dapat sejuta tandatangan Deklarasi Rakyat dalam masa sebulan kelihatan aneh. Tapi dalam aneh itu ada benarnya.

    Terima kasih Tun.

  48. zulu Jun 8,2016 11:03 AM

    From the anger of many malaysians, it’s clear that Najib and his family either end up in prison or elope from malaysia EVENTUALLY. But those slaves will definitely will get screwed including the tourism minister, so called multimedia joker etc…

  49. pakpandir08 Jun 8,2016 8:55 AM

    Entah apa yang Tun mengadu disini, siapakah puncanya?

    Entah pada masa zaman Tun, tiada tangkapan keatas orang yang menentang pentadbiran Tun?

  50. sibotak Jun 8,2016 6:01 AM

    Najib
    Pemimpin yg Tak Berguna

  51. papan_keyboard Jun 8,2016 1:06 AM

    salam tun,
    maaf minta diberi ruangan sikit lagi.

    tengok sendiri laa hospital kerajaan bukannya bertambah elok makin teruk ada la.Orang ramai tunggu sampai sesak.doktor sana bukannya doktor prihatin pun.Doktor pelatih ramai semua belagak macam pro.Bilik untuk doktor check pesakit ada 6 bilik yg buka 2 bilik je buka mana pergi lagi 4 bilik?Doktor cuti?
    Pesakit macam stroke ni diorang bagi duduk dalam wad 1 minggu je lepas tu campak luar sebab katil tak ada.Nurse bukan kerja serius pun.
    Nama je 5 bintang.
    Apa gunanya klinik 1 malaysia? kenapa tak mantapkan klinik / hospital kerajaan yg sedia ada? habis tinggi klinik 1 malaysia bagi ubat demam,selsema tu je.Klinik kerajaan bagi perkhidmatan sama saja.Tak ada beza pun.

  52. papan_keyboard Jun 8,2016 12:49 AM

    salam tun,

    nampak gaya nya tahun ni raya tak meriah laa.
    selagi najib razak selaku PM,menteri kewangan masih ada.
    negara semakin bertambah hutang.1mdb Tak buat duit sebaliknya merompak hasil kekayaan negara.
    rasuah berleluasa.
    kehidupan rakyat bertambah susah.Dari peringkat bawah sampai pertengahan.
    yang kaya bertambah kaya, yang miskin bertambah lagi miskinnya.
    subsidi rakyat ditarik balik.GST 6% membebankan rakyat.Harga barang naik.
    Ekonomi tak naik.Kerja semakin payah nak dapat.
    1 kerja yang nak pakai 2 orang saja yg hadir interview sampai 500 orang.
    pergi wisma tengok jawatan kosong kata papan kenyataan sikit,tak bayak pun.
    nak kerja kilang tak ada.Kalau ada nak pakai perkerja asing sebab murah.
    eish..rasa geram nak tulis.Macam2 benda lagi yg semuanya mebebankan rakyat yang berlaku dibawah PM ni.
    pendek cerita Najib Razak tak layak jadi PM,menteri kewangan.Perosak negara.perosak bangsa sendiri.UMNO sepatut dipanggil DUMNO.

  53. WandyCaswady Jun 8,2016 12:26 AM

    Assalamuaalaikum…

    Memang benar saya menginginkan dunia ini kiamat… kerana saya sudah terlalu banyak melihat…

    Kebebasan bersuara…

    Jazakumullahu khairan kathira…

  54. Hajar Jun 7,2016 10:51 PM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi Tun,

    1. Penindasan dan ugutan dilakukan terhadap rakyat yang tidak menyokong Rejim Najib dan mempersoal keputusan2 janggal lagi ‘pelik bin ajaib’ yang dibuat berkaitan skandal 1MDB, wang ‘derma Pak Arab sebanyak RM2.6 Billion’ ke akaun peribadi DSN, dan wang SRCI sebanyak RM42 Juta yang disalurkan ke akaun peribadi DSN (yang DSN kata dia tidak tahu-menahu…Alahai! Alasan bod*h…).

    2. DSN sebagai Ketua Pengkhianat dan konco2 beliau (pengkhianat2/pembodek2) yang bersubahat dalam mempertahan salah laku DSN dan juga penyelewengan wang rakyat oleh 1MDB tidak akan terlepas dari pembalasan (sooner or later) dari ALLAH SWT.

    3. PM Najib @ Ah Jib Gor sudah kehilangan kelayakan sebagai PM Malaysia kerana skandal2 peribadi beliau dan skandal 1MDB yang MEMALUKAN Malaysia di seluruh dunia. DSN wajib meletak jawatan dengan segera jika beliau masih ada sedikit maruah diri dan perasaan malu.

    4. Pemimpin yang berjiwa besar akan ada rasa TANGGUNG-JAWAB terhadap apa saja kesalahan yang dilakukan, dan sanggup melepaskan jawatan dengan cara yang budiman. Namun, DSN bukanlah seorang yang budiman (DSN is not a gentleman).

    5. Tidak mengapa sekarang kita yang menolak kerakusan dan kekorupan Rejim Najib diugut dan ditindas dengan perbagai cara kerana DSN & gang tidak akan boleh berbuat demikian selama-lamanya. Hidup ini ibarat roda, tidak selama-lamanya DSN berada di atas.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  55. Jebat_UK Jun 7,2016 10:41 PM

    Salam Tun

    Ramadhan Mubarak.

    1. I’m sure you know Tun to take Najib down from inside Malaysia won’t be an easy job (We don’t know who else will be strapped with C4 soon)
    2. As you said more Malaysian are scared to sign Declaration
    3. If they sign the police etc will get to them
    4. I see this Rakyat Declaration is a very slow movement
    5. Tun, why don’t you and the rest who supported this course make an impact in London (world stage Tun… do you forget this? Let’s me remind you…)
    6. You did this before Tun with Criminalisation of War etc and you fight Blair & Bush. I was there during your speech
    7. We can make this happen Tun. Get your son help you to out of Malaysia Tun.
    8. Come to London and we attack Najib from here
    9. I’m sure NAJIB and his aids will now scare to travel overseas esp London if you are here Tun (We plan to tangkap je Najib ni bila dia overseas Tun)
    10. I’m waiting for your arrival Tun and we can make massive protest from London
    11. British will help us Tun, trust me
    12. God save the Queen
    13. Allah saves us all InsyaAllah

  56. The Hidden Secret Jun 7,2016 7:18 PM

    Salam!

    Najib belajar dari Lee Kwan Yew. Lee Kwan Yew telah membuktikan bahawa kebebasan bersuara memang boleh disekat di dalam sebuah negara demokrasi.

    Cumanya… Lee Kwan Yew tak pernah mengharamkan t-shirt kuning seperti yang Najib pernah buat.

    Kartun pun Najib haramkan. Jatuhkan belon pun boleh jadi kes mahkamah… buang masa mahkamah dan duit rakyat je.

    Ni membuktikan Najib takut la gak sikit-sikit.

  57. malaysian1000000 Jun 7,2016 4:32 PM

    Salam,

    Senator Wahid pun dah surrender dengan “suara-suara bising” dari dalam dan luar. Siapa lah lagi akan ikut jejak langkah dia ni untuk beredar dari “team Najib”. Penasihat kewangan pun give up dengan Menteri Kewangan nampaknya.

    Editor NSTP pun surrender dengan Media Arus Perdana. Adakah dia akan join Media Alternatif seperti DAKJ. Ada juga gang penulis DAKJ.

    Harapnya, lebih banyak lagi orang-orang pejuang ke”merdeka”an/berpengaruh menyertai DR walaupun tanpa Dr.

    “Kuatkan” suara kita, walaupun ada yang tetap “pekak” dan “tuli”. Ramai lagi yang berlapang telinga untuk mendengar penjelasan DR.

    TUN, tidak dapat sekarang, 31ogos boleh jumpa DYMM Agong. Teruskan perjuangan. Kita semua yang sudah tanda tangan tetap menyokong. Walaupun diancam dengan gula-gula reput mereka.

    P/S: Setelah berjuang 3 tahun untuk membentuk pakatan MP untuk menjatuhkan Mukhriz. Akhirnya Md Bashah di”admit” ke Hospital di negeri DAP. Tahniah!

  58. LeoSabri @ leosabri.com Jun 7,2016 4:17 PM

    Assalammualaikum wbt dan salam Ramadhan.

    Tun Dr. Mahathir,

    Kita ada Agong & Raja-Raja Melayu malah ada Angkatan Tentera Di-Raja Malaysia & Polis juga Polis Di-Raja Malaysia & segalanya Di-Raja begitu juga Kaum Kerabat Di-Raja termasuk Darjah Kebesaran Di-Raja, maksudnya begitu hebatnya Malaysia.

    Namun usaha Tun masih samar untuk sampai kemuncaknya walaupun akan sampai keperingkat Di-Raja belum tentu ada penghujungnya.

    Tun Dr. Mahathir,

    Dalam bulan Ramadhan ini adalah lebih baik Tun terus Doa kepada ALLAH SWT mohon pada-Nya minta pada yang Maha Esa moga Doa Tun dimakbulkan kerana Tun lebih mengetahui kebenaranya.

    Sesungguhnya bila datang suatu Bala Bencana Malapetaka barulah mendapat kesedaran bahawa Tun dijalan yang benar demi Selamatkan Malaysia.

    Tun Dr. Mahathir,

    Maaf berkata; selagi tiada Bala Bencana Malapetaka menipa @NajibRazak anggapan saya beliau berada dijalan yang benar dan sorang insan Mulia.

    Sekian, selamat menunaikan Ibadat Puasa.

  59. Fariq Islam Jun 7,2016 3:35 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Kita berdoa agar yang baik diberkati dan yang jahat dihukumi Tuhan yang Maha Kuasa.

    Semakin teruk insan itu tertindas supaya tidak bersuara, maka semakin kuat hasrat insan itu memberontak.

    Kenalah kerajaan insaf, yang bersuara itu mendukung aspirasi untuk melihat ibu pertiwi terus maju dan damai.

    Selamat Berpuasa.

  60. sibotak Jun 7,2016 2:31 PM

    Selagi Isu Najib , isu 1MDB
    Tidak dihadapkan ke muka Keadilan iaitu Makamah

    Tuduhan terhadap Najib amat benar berlaka
    Hanya setakat pengakuan itu sama sekali tidak bernas dan adil
    Sesiapa un yg bersalah tidak akan mengaku salah malah sedaya upaya menutup segala evidence yg ada

    Tidak akan jadi soalan jika Najib tidak menutup malah tidak menghalang siasatan yg seharusnya berlaku . Takakan kalau tidak ada ribut pokok bolih bergoyang

    Menukar AG tanpa siasatan yg adil menonjolkan lagi Najib memang ada udang sebalik mee
    Berani kerana Benar Takut kerana Salah

  61. Sri Sense Jun 7,2016 1:56 PM

    Salam Tun

    Hubby pernah kata UMNO under Najib lagi teruk dari UMNO under Mahathir. I setuju. 🙂

    Nak kata rakyat bahagia sekarang, ramai yang tak bahagia. Memanglah zaman Mahathir ada juga yang tak bahagia tapi amatlah berkurangan kalau nak dibandingkan dari segi peratusannya dengan sekarang. 🙂

    Zaman sekarang nak beli barang import pun aduhai dah tinggi sangat. Nak beli barang local pun sama naik juga. So lagu mana nak makan kalau syarikat2, kilang2, badan2 korporat terpaksa buang pekerja. 🙁

    Deklarasi rakyat memang penting untuk mereka2 yang tertindas, yang hilang punca mata pencarian, tak kurang juga pada yang dah jelak dengan perangai anak pinak, ipar duai, besan, biras Najib, kalau baca dalam internet ini macam2 dah baca, cuma malas nak cerita kat sini. 🙂

    Apa yang Tun tulis sini begitu sopan dibandingkan yang I pernah baca dulu. 1MDB pun bukan baru I tau, lama dah orang dok sosek sosek, cuma bila Tun mula memperkatakan terasa panas punggong orang UMNO. 🙂

    Anyway, it doesn’t matter now, Tun bukan lagi ahli UMNO, jadi tak pentinglah orang UMNO buang masa kutuk Tun kan kan 🙂

Leave a Reply