TOTAL VISITORS FROM 2008:

HAK ISTIMEWA 87

1. Saya ucap terima kasih kepada Khairul Azwan Harun, Naib Ketua Pemuda, yang mengsyor supaya Kerajaan menghentikan segala bantuan kewangan dan harta kepada Yayasan Kepimpinan Perdana, termasuk penggajian kakitangan.

2. Memanglah menjadi hak Kerajaan mengguna kuasa yang diberi oleh rakyat dengan apa cara sekalipun. Ini saya terima. Rampaslah.

3. Yang saya sedih ialah cadangan ini datang dari pemuda yang akan mewarisi negara dan kepimpinannya di masa hadapan. Sebelum pun mendapat kuasa, kebengisan dan corruption of power sudah ditunjuk.

4. Tujuannya sama dengan rasuah. Pemberian (suapan) rasuah bertujuan mendapat sokongan, atau mengurang kritikan terhadap pemberi. Perampasan hak mempunyai tujuan yang sama. Tidak ada perbezaan antara pemberian dan perampasan – kedua-duanya adalah rasuah.

5. Negara sekarang tahu apabila Khairul Azwan dengan konco-konconya mendapat kuasa (melalui rasuah) negara akan melihat suapan dan rampasan oleh Kerajaan sebagai cara mengekalkan kuasa.

6. Ini jelas kerana hari ini pemuda dan pewaris menyokong segala perbuatan Najib yang dunia pandang jijik, yang menjatuhkan maruah negara bangsa.

7. Tidaklah salah jika diramal bahawa ini juga akan dilakukan oleh mereka yang menyusul.

8. Saya tidak akan merasa kehilangan apabila rampasan dibuat.

9. Saya biasa dan faham dengan kehidupan tanpa keistimewaan . Hanya saya sedih memikir masa depan negara tercinta ini.

10. Apakah akan jadi kepadanya setelah budaya rasuah dipandang tinggi dan dipertahan oleh yang akan berkuasa dan memerintah.

87 thoughts on “HAK ISTIMEWA

  1. Hajar Jun 27,2016 6:13 PM

    Salam Dearest YAB Tun,

    Izinkan saya Tun:

    Saudara ‘Karl’,

    Why are you so ‘kurang ajar’? Can’t you argue intellectually based of facts?

    Only a ‘Dungu’ would attack others personally (http://chedet.cc/?p=2162#comment-133486).

    The term ‘Dungu’ describes you so well (sila rujuk kepada kamus). Who’s rambling?

    You have shown your true colors. Such a hypocrite! Please read you own comments below:

    ///Petikan: http://chedet.cc/?p=2143#comment-133207
    Sy lihat banyak ruang komen yg dibazirkan utk serangan pribadi dan cemuhan….
    Adalah lebih baik, jika respon ditumpukan kpd kandungan mesej dan bukan terjurus kpd “character assassination”…. ///

    Another ‘rambling’ from you: http://chedet.cc/?p=2162#comment-133458
    ///Saya perhatikan mereka ini makin meniru budaya propaganda Cina komunis RBA – mereka membuat serangan peribadi, name-calling, character assassination, cemuhan, hasutan, maki hamun, ulasan yang pra-matang…///

    Oh kasihan! ‘MELUDAH KE LANGIT…’…jijiknya perangai orang yang menjunjung perbuatan rasuah @ makan suap sehingga jadi tidak keruan.

    Thanks Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  2. Kamarulaznan Jun 27,2016 5:12 PM

    Negara pernah menerima pengiktirafan 23 amalan baik dan kejayaan usaha pencegahan rasuah oleh UNODC (Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Berkenaan Dengan Dadah dan Jenayah). Salah satu amalan baik tersebut ialah pendekatan siasatan bersama dengan Biro Mencegah Rasuah Brunei baik dari segi dasar atau operasi.

    Mungkin ini boleh diteruskan jika benar ada “political will” tersebut?

    Tindakan daripada satu pihak sahaja tanpa ada timbang-tara sudah tentu tidak meyakinkan rakyat usaha untuk memerangi salah laku.

  3. HouseWife Jun 27,2016 3:51 PM

    Assalamualaikum Tun,
    Tun, apa yang saya perkatakan ini hanyalah pandangan saya yang kerdil ini.
    Ilmu dan kepandaian hakikatnya ialah pinjaman daripada Allah SWT. Kedua-duanya bukan semula jadi dalam diri kita. Allah boleh cabut semuanya bila2 masa Allah mahu. Maka dengan itu janganlah merasa cukup dan sombong dengan pencapaian yang ada.

    Janganlah berubah zalim dan kasar apabila berkuasa atau rasa diri cukup bijakpandai. Sesetengah orang rasa begini apabila dia fikir ilmu didadanya melebihi orang yang tahap kefahaman dianggap tak setaraf dan low-class. Maka dengan kelebihan kepandaian ini dia rasa berkuasa konon dapatlah pengaruhi dan meresapi dan mencucuk dan menanam propaganda2nya kedalam pemikiran orang2 yang dia gelar dangkal dan dungu. Dia silap percaturan jika dia fikir boleh bermegah2 dan menunjuk-nunjuk ilmu yang berkati-kati didada di blog Tun.

    Tun’s blog is not a Provocative agent. As was said before, Tun’s blog is a Classic Connector. Tun’s blog connects people from all walks of life of all ages. Tun treats us as equal, no more no less. Tun’s blog has life. We find solace in Tun’s blog. Tun accepts us as we are. Tun allows us to express ourselves, exchanging thoughts and opinions on so many levels and able to discuss on many areas, not just on the topic written or on politics but most importantly on the human aspects of life and how do we deal with them. Tun not only hears he also listens. This is the miracles of chedet.cc not found in many others. Even Tun’s ‘opponents’ also find pleasure and amuse themselves in Tun’s blog. But they cannot make Tun feel fed-up with us.

    Selama Tun melibatkan diri dalam politik, sebelum jadi ahli Umno Tun mula2 sudah pun jadi ahli SABERKAS. Dan selama 22 tahun jadi PM Malaysia Tun bekerja keras berjuang untuk bangsa, agama dan negara. Dari dulu sehingga sekarang Tun bekerja bekerja bekerja. Namun banyak mana pengorbanan Tun masih kedengaran berkilo-kilo cemuhan, herdikan dan kata2 sinis disemburkan oleh mereka yang dengki dan berdendam. Bagaimana Tun balas balik? Have we ever heard Tun using his tongue and writings bashing back vulgarly? NEVER!

    Tun, I believe that if you want to stay long in politics and be a leader, one thing you have to sacrifice is your pride. You will constantly be facing people who dislike and distaste you and your work out of jealousy and also their thoughts are different from you. But still you want to lead them. So what would you do? Smooth-talk them? Some will be taken over while others may distance themselves away from you. But if you can’t bring both sides together then you cannot be a good leader. You have to go for further intensive courses to upload that precious magical ingredient needed in a great leadership…charisma and chaste. I believe GREAT leaders are not made but born. And Tun is a born GREAT Leader! To the muda-mudi I hope they understand this.

    Sekarang umur Tun dah 91 tahun dan Tun sudah lali. Kepada yang muda dan baru berjinak2 dalam alam politik yang penuh cabaran usahlah terlalu awal sangat rasa panas hati apabila dijentek sedikit saja. Orang muda mesti belajar kawal diri dan perasaan jika mahu maju ke depan. Jangan cepat dan mudah menilai orang lain yang tak sependapat sebagai dangkal. Sebab itu orang tua2 pesan jangan segan bertanya dan menuntut ilmu daripada yang lebih lama makan asam garam. Malu bertanya sesat jalan. Tak rugi belajar daripada khazanah Tun iaitu Tun’s pengalaman, wisdom and knowledge. Knowledge is the wealth to power.

    Entahlah Tun, sekarang ni macam tumpuan dialih lebih pada Tun, DR Tun dan kerjasama Tun dengan parti2 luar daripada Umno/kerajaan. Focus should be on DSN and his many wrongdoings tied up together with the financial scandals in 1MDB, the missing RM50 billion, the bank-in RM2.6 billion into DSN’s private account by SRC (or pak arab?), their lavish spending of people’s money, the mismanagement of the country’s public funds, the misuse and abuse of powers of the country’s legal system, the cut-throat GST, the revoke of subsidies, the abuse of the peoples rights to freedom of speech, expression etc etc. Don’t let them lose our focus, Tun. Don’t allow them to let us astray. Be strong and gather back our fighting spirits.

    Rasuah datang dalam pelbagai cara, bentuk dan rasa. Setiap penjuru kanan kiri atas bawah ‘anak-anak panah Rasuah’ diarah kepada setiap orang setiap masa. Sebab inilah Tun tak boleh buat pandang sebelah mata. Tun tak sanggup kehancuran Malaysia disebabkan korupsi yang semakin berleluasa. Maka dengan ini bersama2lah kita dengan Tun berganding tangan sambut Deklarasi Rakyat, SELAMATKAN MALAYSIA.

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Always Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. Take extra care in your safety and Thank you Tun.

  4. umranrc Jun 27,2016 2:30 PM

    Salam Tun,

    Apakah perkataan yang sesuai untuk permasalahan ini? Mmm… mungkin perkataan ‘benak’ adalah perkataan yang boleh dipadankan untuk situasi ini.

    Perkataan ini membawa makna ‘bodoh’ secara terusnya akan tetapi apabila kita menggunakan perkataan ini, ianya membawa kepada bantutnya tumbesaran pemikiran seseorang yang diakibatkan oleh punca permakanan.

    Tun,
    Mengapakah benak dikaitkan dengan permakanan? Ya, punca makanan itu sendiri yang mengakibatkan seseorang itu benak. Sekiranya punca makanan itu kotor samada zahiriah atau batiniah, hati manusia yang dibesarkan dari punca ini akan menjadi benak seumur hidup.

    Sambil-sambil kita melihat ibu kita sedang membasuh kain baju kita, kita tanyakan juga kepada ibu, rezeki dari manakah yang disuapkan kemulut kita sehingga menjadi benak sebegini? Adakah bapa kita menerima pendapatan tanpa perlu mengeluarkan usaha? Sekiranya ini benar, tidak mengapa, mohonlah kepada Allah supaya dibersihkan diri dari kekotoran rohani ini dan insya Allah, kebenakkan kita itu mungkin dapat dibuang.

    Baiklah, jika satu hari nanti apabila kesemua perkara telah jelas (insya Allah selepas doa kita untuk membersihkan diri serta dihilangkan kebenakkan ini dimakbulkan), ketahuilah bahawa, perjuangan yang ada dihadapan mata ini tidak bermotifkan politik. Tiada apa yang menguntungkan dipihak Tun ataupun sesiapa sahaja yang memperjuangkan Deklarasi Rakyat ini secara terus. Ianya dilakukan semata-mata untuk generasi kamu yang bakal diserahkan kepimpinan Negara ini. Apa lagi yang tinggal untuk diserahkan sekiranya segalanya sudah tergadai?

    Terima Kasih Tun.

    p/s – Sejarah kepulauan Terumbu Layang-layang itu dibaca dengan minat, terima kasih Saudara Faridina. Dan Sri Sense, naya betul kat kawan tu yang gi ambik gambar dengan janda-janda tu… hehe…

  5. Karl @ www.karl-iskandar.ml Jun 27,2016 1:17 PM

    Aslm.

    An interesting point brought up by Kamarulaznan at http://chedet.cc/?p=2162#comment-133482 , I find it is worthy of a new entry by Tun for discussion.

    I believe Tun after 22 years of premiership has a lot to share on how Rasuah self-perpetuate during his time, extending through PakLah, and now Najib.

    It seems a trilogy of how the nation failed to stop Rasuah, in particular Tun during hiss 22 years as PM.

    But, of course, Tun knows better and the young generation would really appreciate it, if Tun could be kind enough to share his secrets, on why Rasuah is not stoppable.

    Terima kasih Tun.

    http://www.karl-iskandar.ml

  6. Karl @ www.karl-iskandar.ml Jun 27,2016 1:03 PM

    Aslm.

    Makcik Faridina dan Makcik Hajar. My educated guess is that you are both around menopausal age, judging from your (hormonal) imbalance of mind and your ramblings, you are not exactly what a happily married Malay Muslim woman are made of.

    Anyway, that is your problem, and I will not digress further.

    I’m here to give my POV at chedet.cc because of points raised by Tun, not to bodek non-stop.

    Terima kasih Tun.

  7. Sri Sense Jun 27,2016 10:30 AM

    Salam Tun

    Nak share sikit cerita, actually bersambung kisah Putrajaya yang mana ramai bawak anak2 makan kat Alamanda walaupun time puasa.

    I semalam pergi PKNS Shah Alam. Kebetulan I teringat nak makan satay berbuka nanti.

    Memang tak sama orang Melayu Shah Alam dengan orang Melayu Putrajaya. Orang Melayu Shah Alam ada silu, orang Melayu Putrajaya tiada silu.

    I langsung tak nampak orang2 Melayu makan2 atau bawa anak2 mereka makan depan khalayak ramai, yang menunggu nak bawak balik makanan yang dipesan adalah. Ketika menunggu samada mereka berbual atau main smartphone, itu saja aktiviti mereka.

    Ada couple Cina makan disitu, barangkali terasa amat jangkal hanya mereka saja yang makan, cepat2 mereka makan dan berlalu.

    Semalam I whatsapps seorang kawan yang dah balik Kelantan sempena raya. I minta dia tangkap gambar dengan janda2 muda yang jual juadah kat Bazar Ramadan, boleh la I letak gambar itu kat website.

    Dia jawab, eh tak boleh selfie dgn bukan mahram, nanti kena tangkap, sini Kelantan. Then kena gossip bahaya2. Pasal ini kami sekeluarga ketawa besar semalam. 🙂

    Tun itulah cerita2 musim puasa, Selangor under PKR manakala Kelantan under PAS. Selamat Berbuka Semua.

  8. Hajar Jun 27,2016 9:26 AM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi Tun,

    Izinkan saya Tun:

    Saudara ‘Karl’,

    Jawapan balas anda (http://chedet.cc/?p=2162#comment-133477) yang dangkal dan tidak menjawab beberapa persoalan amat memalukan.

    Sila baca balik komen saya. Saya menyarankan supaya anda, (quoted from my previous comment), “sila semak dalam kamus dewan apa makna ‘pembodek’”.

    Tujuan saya ialah supaya anda berhenti membuat kenyataan-kenyataan ‘tidak cerdik’ di khalayak ramai.

    Namun kedangkalan pemikiran anda amat terserlah kerana tidak dapat memahami saranan mudah/ringkas, dan masih lagi berkeras untuk mempamirkan kebodohan anda di blog Chedet.

    Saya yakin anda sendiri tidak faham banyak perkara yang anda tulis, sebab agak melucukan bilamana beberapa perkataan yang anda gunakan di sini ada PERSAMAAN dengan yang pernah digunakan oleh seorang pengkomen pro-rejim Najib. Ada ‘template’ kah? Alahai…amat menyedihkan.

    Berilmu, rajin membaca/mengkajikah anda wahai ‘Karl’?

    Adakah anda berKREDIBILITI? Ha..Ha..Ha.. kenyataan-kenyataan dangkal anda amat menghiburkan. Gelihati dibuatnya…

    Sekali lagi saya sarankan, sila rujuk kepada kamus dewan untuk perkataan ‘pembodek’.

    Cuma orang DUNGU sahaja yang masih mengulangi kesilapan yang sama setelah ditegur beberapa kali. Lagipun tidak sopan ‘menggelar’ orang (name-calling).

    Eh, bukankah anda yang nasihatkan orang lain agar tidak melakukan ‘name-calling’. Lupakah? Atau nyanyukkah? Mungkin ‘otak’ anda terlebih matang @ tua dari ‘umur biologika’ anda 🙁 … sebab itu asyik merapu-meraban saja di blog Chedet, dan ‘mudah lupa’.

    Sudah-sudahlah ‘Karl’. Mereka yang ‘makan suap / rasuah’ hidupnya tidak berkat. Menyokong perasuah juga satu perbuatan yang keji lagi hina.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  9. sibotak Jun 27,2016 7:45 AM

    Hearing today
    Najib was out of the Miniter of Finances
    Actually he should not be out
    He should be sack from his post Minister of Finance also as Prime Minister

    Here again , we won,t be surprise whom he chose ?
    Perhaps Rosmah as a part time Minister of Finance
    And we hope not to hear this appointed Minister of Finance is pick by Najib as He pick his AG
    We hope when Najib ask this minister for money
    We hope the reply is ! I don,t know why I give or I don,t know anything
    I just sign …..Sign yr Head Najib

  10. Kamarulaznan Jun 27,2016 7:36 AM

    Assalamualaikum Semua

    Ada sebuah buku yang pernah saya baca oleh seorang penulis berbangsa Inggeris berkisar bagaimana untuk menangani rasuah. Buku itu diperolehi di Perpustakaan Awam di Shah Alam.

    Salah satu cara memerangi rasuah ialah mesti ada “political will” daripada pentadbiran kerajaan sebuah negara mahupun rakyat sendiri.

    Wujudkah “political will” ini di kalangan kita semua?

  11. sibotak Jun 27,2016 7:35 AM

    Zulu
    Najib calls on Muslim to uphold Religion

    He is hypocrites . I do not see him much of a true Muslim
    I see Hypocrites . I see He is Slaves to Kafirun
    He lost his balls confronting international agreement
    He is Submissive to foreign request and demand , just look at KTM Tanjung Pagar Land ,TPPA
    Only an IDIOT will close such an agreement . I have to make the word IDIOT big so Najib can understand

    With regards to Cash is King
    It will be a good Questions to ask Zakir Naik
    Knowledege as a Muslim Cash is King
    Right in the face of Najib

    Najib have lost face tremendously
    He feared to be in public now especially Rosmah
    I see he is the most much heavily secure PM , I see
    He needs more security
    Simply people Hates him especially his Wife

    Those UMNO member simply they have no choice
    Cari Makan mah…….
    Those who elect UMNO is electing UMNO Never for Najib

    Let’s challenge Najib to contest our Muhideed Yasin
    Or simply poor little boy Mukhliz Mahathir

  12. mofaham58 Jun 27,2016 6:32 AM

    Assalamualaikum W.Wb.
    Tun yg di kasihi,
    Agak dah lama juga saya tak komen dalam blog ini walaupun sentiasa saya baca. Hari ini saya terpanggil untuk mengomen di sini.
    Saya amat sedih bila keputusan PRK tidak memihak kepada DR walaupun sudah saya jangka kan kerana melihat pada scenario persaingan waktu itu. BN dengan jentera sepenuh nya dan dengan segala janji ditaburkan dan dedak dedak di hamparkan berserta dengan tidak sefahaman antara pembangkang terutama pendirian PAS membawa impak yang psoitif kepada BN. Walaubagaimana pun itu bukan kiamat nya DR. Kalau saya berasa amat sedih apa lgi bahu memikul terutama Tun. Apa yang boleh saya katakan harap Tun bersabar dan sentiasa istiqomoah. Saya yakin Tun sentiasa berbuat begitu.
    Berita duka terkini ialah pemecatan TSMY dan DS Mukhriz dan penggantungan DS Shafiee Appdal yang mana tindakan ini memang sudah dalam dugaan ramai. Ynag pengecut nya MT UMNO tidak berani memcat DS Shafiee Apdal kerana takut fixed deposit nya akan hilang. Mereka terpaksa bermain layang layang.
    Memang dalam perjuangan menegakkan keadilan dan kebenaran kita ibarat menongkah arus. Kalau tak kuat berdayung nescaya akan terjerumus. Tapi itulah mereka yang di gelar pahlawan berdidri megah di atas landasan kebenaran walaupun terpaksa di penggal kepala nya. Perjuangan tetap di teruskan hingga ketitiusan darah terakhir….. Bangkitlah wahai sekelian pahlawan pahlawan…. Bangkit lah di kau dan berdiri megah sebagai pahlaawan kebenaran….
    Sekuat mana pun kekuatan Si Bangkai itu satu hari pasti akan tewas. kebatilan tetap batil. hari nya PASTI tiba…..Ketika itu saya nak tengok di mana muka semua ahli MT UMNO nak letak muka nya ?????????? Nak sembunyikan muka BINATANG BINATANG TERNAKAN ini di mana?????? Sadar lah wahai BANGKAI BANGKAI SEMUA……..KAMU TAHU BAHAWA APA YANG KAMU LAKUKAN ITU SEMUA NYA TIDAK BENAR…..bangkai bangkai BOLEH BERKATA DI MULUT BAHAWA APA YANG KAMU LAKUKAN SEMUA ADALAH BENAR DAN DEMI KEBENARAN….TETAPI jauh di sudut hati kamu sana kamu tahu apa yang kamu lakukan adalah sebalik nya….
    Jadi mulai sekarang saya akan menanti waktu itu tiba. Bila kebenaran akan terbukti….Cahaya akan terpancar…Di waktu itu lah DI MANA KAH KAU WAHAI NAJIB BANGKAI AKAN MELETAKKAN MUKA KAMU…KEMANAKAH KAU AKAN SEMBUNYIKAN MUKA KAMU…
    Kamu wahai najib bnagkai HANYA ada beberapa pilihan :-
    1. larikan diri seperti Marcos
    2. Serah diri masuk penjara
    3. Jadi orang gila kira tiang lampu ketawa sendiri dan berkata ” Ha haha, Malaysia aku punya, kapal selam aku punya, scorpene aku punya,hahaha….Aku ada bilion bilion dalam bank, aku orang kaya , hahaha.”. Tetapi pada waktu itu engkau wahai Najib Bangkai akan keseorangan. Anak isteri kau pun takj mau mengakui kau. Kawan kawan kau yang di MT UMNO pun masing masing cabut lari nak sembunyikan buah masing masing. Waktu itu akan terjadi …..Itu akan menjadi balasan kamu di muka bumi tak tunggu hai akhirat.
    4. Yang ini kalau kau tak mahu hadapi semua kau boleh ambil short cut. Ini bukan nasihat cuma mungkin kau akan pilih jalan ini sebab tak berani menghadapi apa yang telah kau lakukan. Tapi ingat akan dosa ynag tidak terampun…… Waktu itu tiada siapa terdekat kamu akan mengasihani kamu. Mereka akan menikmati kebodohan kamu memuaskan nafsu mereka. Mereka akan joli wang berbilion bilion lepas kamu mampus….Dia boleh kawin lagi kalau dia mahu sebab engkau dah mampus….Dia orang kaya dan engkau lah orang bodoh sebab kau berbuat tapi dia dapat faedah. Engkau terkorban dan jadi bangkai dia jadi kaya raya…….
    Sebenar nya masa yang di tunggui dah dekat sampai cuma menghitung hari. Sebab itu lah MT UMNO berbuat keputusan. Sebenar nya keputusan memang kau dah ada cuma kau suruh MT UMNO geletek kau saja untuk ucapkan kepotusan itu. Sebenar nya keputusan memang keputusan kamu pun. Begitu juga pengomen pengomen yang menghentam Tun dan mendesak kamu buat keputusan. Itu pun wayang kamu saja sebenar nya kamu mau dah buat keputusan itu. Kau suruh lah orang suruhan suruhan kamu geletek kamu konon nya. kamu kan memang ahli dalam melempar batu sembunyi tangan supaya orang tak persalahkan kamu untuk buat keputusan. ini sudag di pperhatiakan sekian lama tindakan tindakan kamu semua melaui macai menggeletek kamu buat keputusan. Jadi pandangan di mata rakyat kamu membuat keputusan yang betul. Malang nya taktik kamu tu dalam kantong aku lah. Orang lain kau boleh klentong tapi dengan aku minta maaf lah…Aku boleh baca klentong kau.
    Jadi semoga waktu yang di tunggu menjadi lebih cepat hendak nya dan semoga Malaysia dapat terselamat dari ankara Bangkai Bernyawa ini. July 27 salah satu hari di tunggu kecuali hakim kita tidak menjalankan keadilan maka perkara sebalik nya boleh berlaku. Tribunal Court di London pun akan menjadikan jari kebenaran kalau memang akan terjadi…..Hari hari llain kita tunggu saja….
    Kepada Tun dan semua pahlawan pahlawan kebenaran semoga Allah memberikab kekuatan dan kesabaran dalam menempuh taudan yang melanda Malaysia kita tercinta. Semoga Allah SWT memberikan kesiahatan kepada Tun dan keluarga demi meneruskan perjuangan yang belum selesai.
    Wasalam.

  13. faridina Jun 27,2016 4:31 AM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Ada orang muda terlebih matang mula panas kat sini maklumlah baru kena sikit aje nak suruh kita ambil pengajaran intipati kekalahan AS di Vietnam.

    Biarlah orang yang umur biologikanya tidak menjamin kematangan berfikir bercerita sikit pada anak muda matang yang akan direservekan sikit namanya dari panjang2 macam tok jangut bergurau dengan kami dahulu kala dan atas nasihat dan pandangan blogger2 di sini kita pendekkan pada ‘karl@curl@dye’.

    Malam esoknya Tun akan angkat sumpah sebagai PM cerita TSSJ lagi maka timbullah persoalan apabila Vietnam yang baru menang perang dengan AS dikhabarkan telah mendirikan rumah di Terumbu Layang2 maka apakah tindakan kita.

    Kemelut ini tidak dapat diselesaikan sepanjang pemerintahan Tun Hussein Onn dan dalam perbincangan malam itu TSSJ terlepas cakap apakata kita bom sahaja Terumbu Layang2 dan serta merta semua terdiam mungkin risau dengan implikasi tersebut memandangkan Vietnam baru mengalahkan Amerika.

    Esoknya dalam mesyuarat kabinet pertama Tun sebagai PM jam 10pagi agenda pertama dibincangkan ialah bab kehadiran Vietnam di Terumbu Layang2 milik Malaysia dan apakah tindakan kabinet? Bincang punya bincang tiada keputusan dicapai kerana ada yang takut berkelahi dengan Vietnam yang baru menang perang dengan Amerika hinggalah Tun memalingkan muka pada TSSJ dengan pandangan penuh makna macam suruh TSSJ lontarkan idea malam tadi.

    Maka TSSJ pun nyatakan apa kata kita bom sahaja Terumbu Layang2 dan kabinet apabila TSSJ bersuara merasakan seolah2 ada persefahaman dengan Tun walhal tiada pun, terus bersetuju.

    Pada pukul 11pagi Tun arahkan KSN TS Salehuddin untuk maklumkan pada Angkatan Udara supaya mengebom Terumbu Layang2 dan pada jam 12 tengahari KSN dipanggil keluar dan dimaklumkan Angkatan Udara telah mengebom Terumbu Layang2 pada jam 8pagi atas arahan Dr M.

    Tiada ada apa2pun tindakbalas dari Amerika dan Vietnam pun tidak berani tunjuk taring kerana mereka tahu di negara ini ada pemimpin yang BERANI buat keputusan! Kedaulatan negara kita berani dipertahankannya!

    Apakah intipati kekalahan Amerika di tangan Vietnam untuk dipelajari kalau Vietnam pun tak berani nak berkelahi dengan Malaysia di bawah kepimpinan Tun M walaupun dah kena bom?

    Anak muda yang nama samarannya dekat2 karldai adakah kami merapu dan sekeldai anda dalam menjawab pengajaran tidak relevan anda dan kalau rasa rimas sering diperlekehkan di blog ini maka eloklah tulis dalam blog syok sendiri anda sahaja lagi aman.

    Banyak spesis sewaktu anda telah dinyah keluarkan dari blog ini kerana kami pun duduk dalam blog ini pun tiada masa nak bersopan santun dan perlu bersikap kurang ajar memandangkan puak anda dari kepala sampai ke ekor bukan main biadap pada ayahanda rakyat kami yang legasi dan pemikirannya akan kami pertahankan ke hujung nyawa.

    Sekian dari pembodek Tun M kepada pendedak DS Ajib Aljolo.

    Wasalam Tun dan selamat bersahur semua.

  14. khai Jun 27,2016 4:00 AM

    Salam tun dan pembaca,penaip semua….
    @karl..boleh sy tahu sebab apa karl(iskandar) terlalu berminat dengan pimpinan NR(pak jibi) bole anda nyatakan? Sy terlalu ingin tahu kenapa….
    Semoga tun dan isteri sihat slalu..jaga kesihatan karl@iskandar.

  15. Karl @ www.karl-iskandar.ml Jun 27,2016 2:26 AM

    Aslm.

    Tidak saya sangka sama sekali bahawa Umrnrc dan Hajar akan tampil ke depan untuk mengakui dan pertahankan status mereka sebagai pembodek Tun, walaupun saya tidak pernah tuduh atau menamakan sesiapa. Ini sudah pastinya dua kes tergigit cili burung, membuka mulot luas tanpa disuruh. Kantoi, kata generasi muda.

    Begitupun, saya faham frustrasi yang mereka rasai di umur yang semakin meningkat tua, dengan tiada peningkatan kefahaman maupun kemahiran dalam isu politik negara, baik yang sejarah mahupun yang semasa. Mungkin kerana mereka ini malas membaca dan mengkaji kerana perasan sudah tahu semua.

    Pembodek Tun, pada hakikatnya bukanlah satu aset bagi Tun, kerana mereka ini memberi feedback yang tidak berguna dalam penyusunan strategi.

    Contohnya, pasukan Tun/PAN yang sepatutnya menang besar dan bergaya dalam PRK baharu ini, tapi kecundang kerana Tun telah disuap dengan maklumat palsu oleh pembodek beliau. Semua perancangan masadepan politik Tun gagal dan terpaksa dibuat semula dari bawah. Malahan, pembodek Tun turut merosak KREDIBILTI Tun dengan pemalsuan daftar penandatangan kempen Deklarasi Rakyat yang kini dalam siasatan pihak polis.

    Tun perlukan penyokong yang tulen dan berilmu untuk maju ke next level, bukannya pembodek dangkal yang mengheret Tun ke bawah.

    Terima kasih Tun.

    http://www.karl-iskandar.ml

  16. Kamarulaznan Jun 27,2016 12:03 AM

    UMNO ditubuhkan antara lain untuk menentang Malayan Union yang bermatlamat untuk mengurangkan, jika tidak menghapuskan, hak orang Melayu.

    Malangnya ahli UMNO sekarang tidak memelihara semangat itu kerana tidak mempertahankan ahli yang dipecat kerana bersuara untuk menyatakan kebenaran.

    Amat kecewa “Hak Istimewa”, tajuk ruangan ini, yang ada pada pemegang jawatan tinggi dalam UMNO sekarang gagal menjalankan tugas mereka untuk menjaga hak dan kepentingan semua ahli.

  17. Hajar Jun 26,2016 11:43 PM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi Tun,

    Tun, izinkan saya untuk berbicara dengan 2 orang pengkomen di sini:

    1. Kepada Saudara ‘Karl’ yang suka sangat guna perkataan ‘bab*’ @ khinz*r dalam penceritaan (analogy? / perumpamaan?) hentikanlah guna perkataan jelik ini. Anda ‘syok sendiri/ perasan’ yang anda bersopan-santun, tapi penulisan anda penuh celaan dan fitnah terhadap Tun. Beradabkah anda?

    Nampak sangat objektif utama anda di sini ialah untuk menjatuhkan KREDIBILITI Tun. Bukankah ini satu bentuk ‘Character Assassination’? Sebelum menulis, eloklah berfikir dahulu se dalam-dalamnya. Lagi satu, sila semak dalam kamus dewan apa makna ‘pembodek’. Jadilah seorang pengkomen yang berilmu dan bijak, bukan yang jahil.

    I just wonder, between ‘makan suap/rasuah’ and ‘makan bab*’, which one (act) is more sinful or worse? Please answer.

    2. Dan kepada Saudara ‘WandyCaswady’ yang sudah 2 kali kata ‘Melayu bodoh’, anda bijak sangatkah? Dan elok sangatkah penulisan anda memaki-hamun guna perkataan ‘bab*’ di blog ini? (Saya ‘quote’ anda: //“Woi babi2 yg membaca”///). Anda memang kurang ajar!

    Sekejap menulis menggunakan ayat-ayat al-Quran (macam alim ulamak), dan tiba-tiba pula mencarut dan memaki-hamun orang. Apa sebenarnya masaalah anda? Sila beradab, kerana ini bukan blog anda. Tolong hormati Tun Mahathir sebagai pemilik blog.

    Teruskan usaha murni Tun, dan jangan Tun kisah tentang apa saja celaan dan fitnah yang dilemparkan terhadap Tun oleh pihak rejim Najib yang sekarang ini menumpang senang hasil dari usaha kuat dan penat-lelah Tun dan tiga lagi PM terdahulu. PM yang ke-5 dan ke-6 cuma pandai ‘perabih beras’, tapi berlagak seolah-olah mereka hebat.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  18. zulu Jun 26,2016 10:51 PM

    News: “Najib calls on Muslims to uphold religion”…

    He only calls on Muslims excluding him, his family and his UMNO slaves…lol

    For him, looting is a part of upholding religion…

  19. umranrc Jun 26,2016 10:13 PM

    Salam Tun,

    Adalah seseorang yang mungkin kain bajunya pun masih dibasuh oleh ibu beliau tetapi bercerita seperti ini,

    “Pertama sebagai muslim, saya bersama agenda Islam. Dan kedua sebagai Melayu, saya berjuang mempertahankan hak bangsa Melayu. Saya muslim nasionalis, dan objektif saya mengirim komen di chedet.cc adalah jelas.”

    ‘Islam’ yang sebeginilah yang dipandang hina oleh penganut Ugama lain. ‘Islam’ yang membutakan matanya terhadap kelakuan pecah amanah yang menjijikkan ini.

    ‘Melayu’ yang sebeginilah yang hilang hormatnya dari pandangan bangsa-bangsa lain yang menghuni bumi ini. Dimana ‘Melayu’ inilah yang membiarkan maruah serta harga diri hilang ditelan wang dan kemewahan yang berpunca dari yang kotor.

    Sekiranya kita masih lagi kanak-kanak dan tidak faham lagi perjalanan dunia ini, tak perlulah kita menyibukkan diri semata-mata untuk sesuap nasi. Carilah jalan yang lebih baik untuk meraih rezeki Allah.

    Salam Dr. Housewife,
    Agree with you, it seems that these youngsters were not properly exposed on what makes our Country great in the eyes of the World back in the eighties and nineties. Now we are great also, but great infamously.

    Salam Saudara Faradina,
    Perangainya mungkin seperti haiwan yang disebutkan, tetapi saya rasa kita boleh ‘reserved’ sedikit kot…. waAllahualam.

    Salam Saudari/Saudara WandyCaswady,
    Banyak kali betul disebutnya QMS ni. Cubalah beri penerangan lanjut sedikit mengenainya. Apakah latar belakang perkara ini dan apakah kecurangannya? Ada juga cuba untuk mencari ceritanya, tetapi gagal. Dan penggunaan bahasa yang kurang memberansangkan oleh saudara/saudari pada pendapat saya tidak boleh diterima oleh pembaca ruangan ini terutamanya mereka-mereka yang dibawah umur.

    Entahlah Tun, ada juga yang menyuarakan hilangnya keyakinan mereka terhadap perjuangan Tun, pada saya, mudah sahaja, tetapkan hati untuk membetulkan keadaan, insya Allah, kebenaran pasti akan terserlah juga.

    Ada juga berpendapat hadirnya Tun dipentas ‘Pembangkang’ adalah jalan yang salah. Disinilah kita perlu kepada kematangan berfikir. Tun melahirkan wawancara menentang kecurangan yang nyata dan bukannya membuahkan ideologi politik. Sekiranya pihak ‘Pembangkang’ sanggup mengenepikan perjuangan ideologi mereka demi menegakkan kebenaran, mengapa pula kita melihat ini sebagai satu kesilapan? Sekali lagi, perjuangan ini BUKANnya perjuangan politik!!!

    Sekiranya penulisan diatas ini menyebabkan saya dilabelkan sebagai ‘pembodek Tun’, demi menentang KEBATILAN yang nyata, saya sanggup dilabel sedemikian.

    Terima Kasih Tun.

  20. WandyCaswady Jun 26,2016 9:44 PM

    Dengan nama Allah Maha Pengasih lagi Maha Penyayang… Hakim pada hari yang amat menyedihkan pada semua manusia… Maha Adil lagi Maha Bijaksana lagi Maha Mengetahui…

    ASSALAMUAALAIKUM…

    Ini adalah kali yg terakhir saya mencemari blog Tun Mahathir ini yg penuh dgn ilmiah ini…

    Kata2 yg terakhir dari saya kepada semua pembaca yg islam… Berdakwahlah… Perjuangkanlah kembali apa yg diperjuangkan saidina Ali sehingga mati…

    Kembali kpd Al Quran, hadith dan SUNNAH…

    Itu sahaja yg saya harapkan…

    Al Quran tidaklah mahal pun utk disedekahkan… Malah ianya juga boleh dikongsi melalui FB… Berbanggalah jika kamu sedekahkah AlQuran kepada org lain… Kerana AlQuran itu mukjizat terbesar Nabi kita dan Rasul kita yg terakhir… Yg tidak dibuat dan direka reka… Tetapi membenarkan kitab yg sebelum nya…

    Apakah kamu fikir AlQuran itu lebih mahal? Atau syurga itu lebih mahal?

    Apa kamu semua yakin dengan Allah dan hari akhirat?

    Bersenang senanglah kita semua didunia…
    Kerana seburuk buruk tempat kita semua kembali … adalah NERAKA JAHANNAM…

    jazakumullahu khairan kathira yg membaca…

  21. WandyCaswady Jun 26,2016 9:30 PM

    Saya ini seorang rakyat sarawak yg bekerja di semenanjung dan belajar di semenanjung… Saya berketurunan melayu cina dan jawa… Mungkin ada darah dayak dlm tubuh ini… Mungkin juga ada darah yahudi…

    Sy bekerja utk kerajaan… Sy melihat segalanya dari bawah… Pengurusan, tender dan masalah politik.. terutamanya agama… Memang hancur…

    Kita semua boleh melihat… Sejak merdeka… Hanya melayu yg memerintah… Dari zaman sultan lagi… Sehingga kini… Islam dan melayu amat sinonim…

    Tapi lihatlah dan jawab kepada saya… Kaum mana penagih yg tertinggi? Kes jenayah dan dadah… Buang bayi… Siapa lagi kalau bukan melayu… Tidak kah mereka yg ustaz2 dan mufti2 tidak sedar akan mana kesilapan mereka? Mana perginya UAI dan Kazim Elias? Mana perginya? Adakah patut agama dari mulut mereka hanya utk populariti semata? Saya akui… Mereka baik… Mereka wali Allah… Tp… Mana perginya suara mereka ttg amar maaruf dan nehi mungkar? Nehi hey zindigi?

    Saya ini sudah xtahan dgn apa yg saya lihat dan apa yg saya tahu… Mengapa agama ini hanya utk populariti? Slalu kah kita dengar akan cina2 yg menggunakan kristian sbg perdebatan? Tidak malu kah kita semua dgn org yg bukan islam… Ini adalah fakta dari dahulu… Fakta yg islam adalah negara ini…

    Tapi mana perginya orang2 islam yg mengaku dirinya ustaz dan wali dan simbol agama? Mana perginya? Bukan berperang yg saya mahukan… Cuma suara…

    Janganlah hanya bersuara bila datang bab FAM dan Bola sahaja… Malulah sikit… Nampak sangat hanya pentingkan bola dari agama…

    Ampun Tuanku… Harap dipohon memakan cili…

  22. musato Jun 26,2016 6:14 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Bukan kita kata kita sombong tak perlukan sokongan kaum cina.

    Tapi dah tentu kaum cina tak sokong kerajaan.

    Buat nak pengaruhi kaum cina lagi, kan?

    Perkiraaan matematik yang mudah.

    Terima kasih Tun.

  23. musato Jun 26,2016 6:02 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Sebelum saya terlupa, saya sambung tulisan lagi.

    Jika Tun tersekat kerana usia, maka di sini saya mengaku bahawa idea untuk mengumpul majoriti oleh Tun adalah datangnya dari saya.

    Namun berada dalam program Bersih adalah satu kesilapan.

    Walau bagaimanapun, ia dapat ditebus melalui DR. Kita dapat 1,200,000 jika dibandingkan cuma 20,000 melalui Bersih.

    Kebetulannya saya dapat hadir DR di JB hari tu. Saya bukan pergi untuk tengok sambutan hangat. Cuma untuk dengar intipati ceramah DR.

    Tun tahu saya datang, walaupun saya tak beritahu. Tun cuba cari saya di barisan hadapan dengan mata. Tapi saya duduk kat tengah. Tajam mata pengiring Tun.

    Saya istilahkan itu ceramah akhlak.

    Jika menyertai Bersih adalah satu kesilapan seperti yang saya katakan, maka berdasarkan komen semasa, bersama dengan anggota DAP juga adalah satu kesilapan.

    Perkara ini telah saya berulangkali beritahu Tun. Tapi saya rasa Tun nak ikut cara Tun masa muda.

    Kestabilan diperolehi melalui DR. Betulkan intipati ceramah dan selesaikan isu ‘kafir harbi’/musuh dalam selimut.

    Kemudian kita maju terus ke depan.

    Terima kasih Tun.

  24. musato Jun 26,2016 5:32 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Fiza Faimy,

    Saya rasa belum tahap untuk kita ke situ lagi.

    Namun saya masih tak puas hati dengan persembahan Tun. Tak tajam. Tumpul.

    Mungkin sebab Tun bawa banyak orang. Jadi semuanya hanya jadi gerakan kumpulan politik dan ceramah pasal akhlak sahaja.

    Orang yang mengikut Tun pun hanya jadi pengikut semata mata tunggu arahan.

    Dah tentu setakat gerakan kumpulan politik je kot, AG pun boleh ditukar, peguam pun boleh ditangkap.

    Kita tunggu apa keputusan Tun nanti. Ramai orang ambil berat apa bakal berlaku nanti. Sampai Mufti Pahang pun dah bagi nasihat agar orang orang yang terlibat mengambil berat tentang jalan yang akan dipilih – itu maksud tersirat tentang kenyataan ‘kafir harbi’.

    Itu tanda orang sayang dan ambil berat pasal kita. Orang bagi nasihat supaya pilih jalan yang betul.

    Seluruh Malaysia tahukan lepas 2 PRK tu, Muhyiddin dan Mukhriz dipecat dan Yayasan Perdana ditarik. Malah Tun dianggap kalah teruk.

    Saya juga sedang menunggu jalan yang akan dipilih oleh Tun.

    Kelihatan Tun tersekat pada sesuatu. Kalau bukan pada umur, pada kawan kawan mungkin.

    Seperti saya maklumkan saya ada hadiri DR di Johor tempoh hari. Pada hemat saya, itulah saya katakan ‘ceramah akhlak semata’. Kita berharap pada orang. Itu bukan sifat Tun.

    Tun patut sedar, gerakan seperti zaman Tun muda tidak sesuai untuk digunakan sekarang. Kumpulkan seramai mana orang dan bergerak.

    Yang berkumpul tu pun, dah berpaling tadah. Tiada kepentingan kenegaraan sekarang pada individu.

    Saya dah bagi cadangan. Kita ada kebolehan untuk gunakan undang undang dan politik.

    Kita berdua tahu, apa yang dilakukan sekarang tidak setanding dengan ‘blogging to unblock’

    Ini adalah pendapat saya yang saya lalui selama mana berada di sini, bilamana kes luar biasa berlaku.

    Terima kasih Tun.

  25. sudin Jun 26,2016 5:19 PM

    Assalam Tun.

    Seorang blogger yang dipanggil ‘karldai’ oleh salah seorang blogger lain, dengan selamba telah melatah dengan menggelar “pembodek Tun” pada sesiapa yang menulis yang kononnya ala stereotype….

    Hairan kenapa si ‘karldai’ ni boleh pulak tidak menyenangi pada blogger2 lain yang membuat serangan peribadi, namecalling ….

  26. zulu Jun 26,2016 5:10 PM

    Najis keep on trying to portray his stealing of people money is for UMNO but common people can’t be fooled like he is doing with UMNO members.

    How can he steal people money to buy US$1 million worth of watches for him and his wife, US$700,000 diamond ring for Rosmah, his son’s financing for hollywood movie, royal wedding of his daughter!!!…it’s from the sweating of common man, and this disgrace swindled it just like that…also he used this money to tap the mouths of his slaves.

    He stole the money and it was in black & white with proof, but still these slaves who sits in the top jobs don’t want to lay hands on him and just ignoring the expectation of the people.

    The ultimate question of “How US $1.2 billion came to his personal a/c?” will not vanish till his presence in this world, no matter how many umrah he performs with his family.

  27. Fiza Faimy Jun 26,2016 4:40 PM

    Assalamualaikum yang amat saya hormati dan sanjungi Tun.. dan juga kpd rakan blog chedet sekalian..

    Ini kali pertama sy terpanggil utk komen di blog chedet ini. mungkin kerana terasa ingin sangat2 meluahkan perasaan sebagai rakyat biasa yg rs sgt2 kecewa kepada pemerintahan sekarang.

    Pd pendapat sy, hampir mustahil untuk menurunkan Najib atau untuk dia menurunkan dirinya sendiri melihatkn keadaan korupsi yg berlaku skrg.

    Tidak keterlaluan kalau sy katakan, sy hny fikir hny satu cara shj tampuk pemerintahan skrg dpt dibubar iaitu sgn kebangkitan rakyat secara ekstrem atau dgn kata lain pemberontakan sehingga menyebabkn darurat(sudah pasti melibatkan tumpahan drh, Nauzubillah)

    Saya amat pasti, pasti rmai yg ada terfkirkan perkara ini, namun dah tentu kita belum sampai ke thp terdesak sehingga sggup berbuat demikian. rakyat skrg masih berada dlm keadaan selesa walau dihimpit pelbagai tekanan hidup. masih ramai yg hny jd bystander krn masihlg berasa selesa. kita masih fikir, alah, biar je la.. ok apa najib, kita masih boleh mkn, shopping n jln sana sini, ok ape, xde beza pun, ok je.. hehe.

    Tapi, kita terlupa bahawa, kestabilan ekonomi dan keamanan yg kita masih kecapi dibawah pemerintahan najib yg kucar kacir ini adalah hasil titik peluh tanpa henti selama 22 tahun oleh Tun yg kita kasihi. Ya, tahniah Tun kerana berjaya mencipta sebuah negara yg amat sustainable dr segala segi(tapi skrg najib yg dpt nama). Keadaan ini mungkin akan maintain bertahun lama lg membolehkan najib dan kuncu2nya menikmati hasilnya dgn puas sehingga segalanya habis licin satu masa nnt.

    Dan pada masa itu, kita yg hanya memerhati dan menunggu pd ms skrg, (yela, org kita kan suka tggu dan lihat), jika umur kita cukup pjg, dptla kita melihat kebinasaan negara yg kita wariskan kepada anak cucu kita.. Tidakkah masa itu sudah terlalu lewat.. Allahualam..

  28. sibotak Jun 26,2016 3:52 PM

    It’s the duty of every UMNO member past and present , retired Nor non retired
    Young and Old of every status to come forward
    To mend What not right of their leadership Najib Razak

    Rafidah Aziz my Favourite Malaysia x Mininster Of Trade ,A very brave spokeswomen , Syed Hamid also my Favourite and others Veteran of UMNO , orang lama .We wish all of you to come forward to Mend UMNO today and do also the new UMNO
    It is yr Duty as 1 Malaysia

    Yr today Leader is not Right
    How can it be a Minister of Finance , aboves Prime Minister of Malaysia
    A high profile of Govt Servant
    Did not know what he sign for a Govt cheque amounting to millions
    This cheque does not belongs to Najib personal
    He is responsible and accountable to any wrong doings
    If i,m the owner of a said company ,the sole proprietor, no one has the right to questions
    But if this a partnership , I am entrusted and responsible for the said cheque being frauds
    I must be sack , and an enquiry with thorough investigation if forgery is detected

    The cheque Najib wrote and sign are an accountable issue ,This is a Govt cheque
    This is not Najib personal Nor his Father cheque
    It is of NO excuse of giving lame reasons , he don,t know what he sign for
    And
    It reflects Najib is an arrogant rude person , showing off his Color as if he is untouchable
    It reflect Najib is irresponsible applying like a Gangster as it no one can question him
    This is not Majib only mistake
    He made many wrong mistake irresponsibly
    He is arrogant

    It si a call for UMNO member , young and old to mend this mistakes
    It is their responsibility to put right over wrong regardless of who the person
    Fails for UMNO member to dismiss these wrong doings in front of their eye
    A strong opposition party is to be look up upon

    It is right for Tun Mahathir or any member of the right UMNO to form a new party
    A party meant to serve the Nation, to protect the Right of the Bumi and to unite them

    Ini Bukan menguling kerajaan
    Ini memperbaiki Kerajaan yg Tak Betul
    Walau apa Alasan jua Jika angota UMNO Tahu dan lihat perbuatan yg tidak Betul
    Ini Ada lah tanggung jawap Kamu memperbaiki
    Jika tidak Kamu juga serupa dan bersubahat

  29. daeng Jun 26,2016 3:16 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Setuju dengan saudara abdamat Jun 25,2016 3:57 AM

    Manusia kalau diberi amanah maka kenalah pegang..

    Saya suka nak fikir bahawa jika kita gantikan sesiapa sahaja untuk pegang jawatan ke apa ke, kita kenalah samada jadi lebih baik atau paling kurang sama tahap dengan orang yang kita ganti..

    Itu dah standard..

    Sefaham kita iaitu orang-orang yang ikhlas, sesiapa yang ganti Tun, dia perlulah ubah apa yang dia fikir silap mengikut syarak dan suara rakyat, dan buat serta laksanakan, apa-apa sahaja yang Tun tidak sempat atau tidak laksanakan, selagi ianya membawa faedah kepada rakyat dan negara serta Agama..

    Kepada abdamat,ianya senada dalam benak fikiran saya mau menulis perkara yang sama tentang pesanan mudah kepada pemimpin selepas pemimpin terdahulu.

    Saya juga sering berdoa dan berpesan pada anak-anak saya, ayah mendidik kamu berdasarkan pengalaman ayah. Sikap terdahulu datuk kamu, ada yang ayah tidak suka, ayah sebolehnya buang jauh-jauh. Yang elok dijadikan tauladan, yang buruk dijadikan sempadan. Jika ada terkurang, ayah mohon maaf. Tetapi jika kamu sedari ada kekurangan ayah, tolong perbaiki demi kebaikan cucu-cicit ayah dan cucu-cicit kamu juga.

    MALANGNYA JENERASI PEMIMPIN SELEPAS TUN, TIDAK ADA “VALUE ADDED” DALAM KEPIMPINANNYA SAMADA ROHANIAH MAHUPUN JASMANIAH.

    SAYA MELIHAT NAJI$ RAZAK INI SEBAGAI PELAWAK/PELAKUN HANDALAN DUNIA MASA KINI, TUN.

    Setiap kali tertenguk TV bila dia berucap, tiap kali itu lah saya tersenyum dan menganggap ucapannya lucu dan tak masuk akal. Bila dah tonton lawak dia tu, saya pon tukar channel lain.

    Wassalam Tun.

  30. WandyCaswady Jun 26,2016 3:10 PM

    Walaupun ini bulan puasa… Sultan yg kaya hanya duduk menjadi simbol agama islam… Yg hanya duduk melihat sahaja negara ini hancur… Yg hanya menggunakan agama utk menjadi kaya… Ku ingin katakan pada sultan2.. kerana Allah… Saya tidak mati kerana bercakap ttg kebenaran… Sultan yg ada skarang ini… Semuanya kaya… Tapi bodoh, buta lagi pengecut.. anda sultan2 semua tidak layak menjadi simbol agama islam… Jujur… Tidakkah kamu tahu… Perhiasan perhiasan juga akan dileburkan dan disimbah ke muka kita? Sedarlah wahai orang2 kaya dan sultan.. antara kamu semua dgn saya… Tiada siapa yg dapat menjamin kita ke syurga .. ingatlah.. seisi bumi sekalipun untuk menjadi tebusan di akhirat… Tidak menjamin syurga.. padahal neraka jika diizinkan Allah… Sy bukan ustaz… Tp apakah salah ttg kata2 saya ini ttg mereka yg kaya duduk saja?

  31. WandyCaswady Jun 26,2016 2:58 PM

    Kepada sultan2 yg menjadi simbol islam yg buta dan senyap… Bersenang senanglah kamu semua di dalam kesenangan kekayaan di dunia… Kerana seburuk buruk tempat kita semua kembali adalah neraka jahannam…

  32. youngmaya Jun 26,2016 1:19 PM

    perlu kepada alternartif kepada BN…

    perlu kepada barisan yg mempunyai parti yg mewakili setiap kaum alternatif kepada umno,mca dan mic…kerana itu rencah yg dh diberi contoh oleh org terdahulu…

  33. Karl @ www.karl-iskandar.ml Jun 26,2016 12:52 PM

    Aslm.

    Saya mengambil pendekatan yang objektif bila memberi komen di sini, kerana saya faham maksud dan spirit di sebalik “Blogging To Unblock” yang Tun cuba sampaikan.

    Pertama sebagai muslim, saya bersama agenda Islam. Dan kedua sebagai Melayu, saya berjuang mempertahankan hak bangsa Melayu. Saya muslim nasionalis, dan objektif saya mengirim komen di chedet.cc adalah jelas.

    Namun begitu, kehadiran saya dalam chedet.cc tidak disenangi oleh pembodek Tun, kerana tulisan saya tidak ikut acuan mereka yang sentiasa stereotype.

    Saya perhatikan mereka ini makin meniru budaya propaganda Cina komunis RBA – mereka membuat serangan peribadi, name-calling, character assassination, cemuhan, hasutan, maki hamun, ulasan yang pra-matang – semua gejala ini sebenarnya tidak menambah apa-apa nilai positif ke atas kualiti kandungan blog Tun ini.

    Saya berpendapat, blog Tun bukanlah tempat untuk melepas tantrum, meroyan atau stress peribadi, tetapi satu wadah yang serius bagi pemikir politik menyantuni idea dan analisis dengan fikiran yang kreatif dan berkongsi menafaatnya bersama Tun.

    Setiap peserta yang mengirim komen, tanpa perlu diberitahu oleh Tun, seharusnya menjaga adab penulisan dari segi ejaan, penggunaan bahasa, penyampaian idea yang melambangkan budaya berfikir yang tinggi, sopan-santun dan selaras dengan aspirasi Tun. Bagi mereka yang hanya mahu meng-Unblock ‘najis’ peribadi yang bertakung dalam sarang fikiran mereka, janganlah buat kerja busuk itu di sini.

    Sesungguhnya, umur biologika seseorang itu tidak menjamin kematangan berfikir, seperti yang sering terpamer di sini, melalui tulisan mereka, dan saya harap pengkomen seperti faridina dan yang sewaktu dengannya akan perolehi menafaat dan pelajaran dari kata-kata hikmah berikut, yang merupakan intipati kenapa US kalah perang di Vietnam:-

    “We were not in Vietnam for 10 years, but for one year 10 times.”

    Terima kasih Tun.

    http://www.karl-iskandar.ml

  34. Aktivis Islam Jun 26,2016 12:03 PM

    Assalamualaikum Tun,

    Mcm org kata, Bila ulama yg warak msk dalam 1 dewan kosong, penuh org baik2, yg nak dgr kuliah, yg nak belajar, yg nak jemaah masuk dgn niat utk mencari keredhaan. Bila ketua penyamun msk dlm 1 dewan kosong, pencuri, perompak, pembunuh, penipu berduyun2 masuk dgn niat nak kekayaan mudah dgn kuasa. Umno dah tak boleh diselamat dah. Sejarah umno pon tak hebat mana selain perjuangan memerdekakan negara. Saya tak setuju dgn rata2 hardcore umno disini ttg Rafidah, muhyiddin dan lain2. Semua tu sama je masa zaman mereka rakus kejar kekayaan. Tun mereka ini dah kaya raya cukup2lah, biarlah org lain dgn matlamat dan niat masih segar utk majukan negara. Bak kata seorg komenter disini, bila lama sgt pegang tampuk keikhlasan blh pudar. Kami dah tak perlu umno, kami perlu pembela pemerintah yg baru tapi dgn sokongan dan tunjuk ajar veteran2 yg masih sayang pada bangsa agama dan negara. Terima kasih Tun atas blog ini, tak sangka lps berpuluh tahun akhirnya sampai juga pandangan kami pd perhatian Tun. Semoga Allah berkati umur Tun.
    Kadang2 hijrah itu perlu untuk kebaikan.

  35. Fariq Islam Jun 26,2016 10:26 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Gejala salah-guna kuasa/ hak, jika dibiar, akan terus memusnahkan Negara ini, hingga menjerumuskan Negara ini ke lembah kebankrapan satu hari nanti.

    Budaya politik sekarang nampaknya kurang sihat. Dalam bulan Ramadan yang mulia ini, tak sangka Mufti Pahang boleh meluahkan kata-kata “kafir harbi” yang begitu menjijikkan! Fahamkah Mufti Pahang tentang apa yang dia luahkan?

    Sebagai umat, kenalah kita faham erti Islam. Janganlah lemparkan fitnah dan hasut supaya keadaaan dihuru-harakan! Ini semuanya dosa besar. Maafkan sahaja, Mufti ini tidak layak memegang jawatan ini, kerana insan inilah munafik yang kita patutnya menolak sama sekali.

    Dari perspektif yang lain pula, kenapa pula harus mufti-mufti menyentuh isu-isu politik? Fokuslah ke arah menyembang ajaran Islam, bukannya berpolitik dengan pelbagai andaian di bawah nama Islam!

  36. Hajar Jun 26,2016 7:40 AM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi Tun,

    ///
    KUALA LUMPUR, June 25 — Tan Sri Muhyiddin Yassin’s supporters in the Pagoh Umno division he used to head resolved in a meeting today to reject their national leadership’s decision to terminate the leader, also pledging to stand firmly behind him.

    http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/pagoh-umno-rejects-muhyiddins-sacking-vows-to-stand-by-leader
    ///

    Syukur Alhamdulillah, thanks to Allah S.W.T. that we still have UMNO members who are willing to continue fighting for the truth. Congratulations Pagoh UMNO members!

    I hope other UMNO divisions will follow suit. Don’t be afraid – ‘BERSATU dalam melawan kemungkaran.’.

    DSN dan konco-konco beliau (terutama yang berada dalam Pemuda UMNO yang berperangai huduh) mesti disingkirkan kerana sudah menjadi barah dalam UMNO.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  37. zulu Jun 26,2016 7:31 AM

    Tun M should bring out the matter related to Najis’s relationship with Altantuya who was murdered by Rosmah. People wanted to know how Najis’s playboy life.

  38. faridina Jun 26,2016 7:03 AM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Ada 2 lagu kegemaran saya yang tidak miss didendang sewaktu sesi karaoke keluarga.

    Pertama mestilah My Way versi Frank Sinantra hak ni saya juga buleh main gitar sambil mendendangkannya live tapi kalu main piano cuma buleh main tanpa nyanyi sekali :(.

    Kedua lagu mendiang Whitney Houston bertajuk Greatest Love of All tapi hak ni ma’am tercinta sayalah yang dendangkan.

    Anak2 saya telah didedahkan dengan senikata kedua-dua lagu ini yang cukup dalam maksud pengertiannya.

    Barangkali My Way yang juga lagu kegemaran Tun telah ramai mengetahui liriknya cuma kali ini saya terpanggil menyiarkan bait2 indah lagu Greatest Love of All untuk kita digest dan ada kena mengena sikit dengan posting Tun kali ini.

    I believe the children are our future Teach them well and let them lead the way Show them all the beauty they possess inside Give them a sense of pride to make it easier Let the children’s laughter remind us how we used to be

    Everybody’s searching for a hero People need someone to look up to I never found anyone who fulfilled my needs A lonely place to be And so I learned to depend on me

    I decided long ago, never to walk in anyone’s shadows If I fail, if I succeed At least I’ll live as I believe No matter what they take from me They can’t take away my dignity Because the greatest love of all Is happening to me I found the greatest love of all Inside of me The greatest love of all Is easy to achieve Learning to love yourself It is the greatest love of all

    And if, by chance, that special place That you’ve been dreaming of Leads you to a lonely place Find your strength in love
    The end.

    Begitulah adanya Tun telah ajar tetapi orang ni jenis tak masuk ajar!

    Kemudian ada lagi lirik kena dengan Tun yang mencuit perasaan seperti : I decided long ago, never to walk in anyone’s shadows If I fail, if I succeed At least I’ll live as I believe No matter what they take from me They can’t take away my dignity!

    Depa nak rampas dari Tun rampaslah tetapi depa tak buleh rampas maruah harga diri, pendirian dan perjuangan Tun.

    Ada baik juga di sini ada Karldai @ donkey @ jackass yang mengingatkan bahawa Yayasan Kepimpinan Perdana hanya untuk bekas2 PM yang sealiran dengan kerajaan hari ini maka seelok2nya diserahkan pada Pak Tidoq.

    Sudah sampai masanya untuk Tun keluar sepenuhnya dari kepompong seribu kepalsuan dan kemungkaran kerana kotornya YKP jika diwarisi oleh 2 bekas PM selepas Tun.

    Tun tidak membenarkan nama Tun digunakan sewaktu Tun masih hidup tetapi kali ini Tun mesti korbankan prinsip Tun demi rakyat.

    Kami dengan ini mencadangkan penubuhan Yayasan Kepimpinan Dr Mahathir mungkin ada cadangan YK Chedet tapi nama pertama lebih bersifat global dan Tun bukan mahu membanggakan diri tetapi kami semua mahu mewarisi kepimpinan Tun dan biar kita berterus terang.

    Soal gaji kakitangan usah gusarkan kerana kami dan ramai lagi sanggup jadi sukarelawan menjayakannya.

    TSMY dan DSMM boleh masuk sekali dan bergerak menggunakan platform ini takde masalah dan tak perlulah tubuh parti baru atau join parti sebulan kangkung.

    Wasalam Tun.

    p/s – Banyak p/s ni kpd kapt kobra yang main ragbi ke tu ada masa hang tackle dan lanyak budak lembik member hang si Krul tu ya! Kpd pak pandir kesian teruk sangat perjiranan dia duduk ekk dan dia tak dengor cerita ada orang mandikan anak dengan air panas mendidih? Bukankah itu perjiranan dia juga. Kpd member dari Sarawak tu apalah mencarut2 tu bulan2 posa ni janganlah panggil ba alif ba ya panggillah khinzir kan sopan sikit tak gitu :).

  39. sibotak Jun 26,2016 5:49 AM

    To safe Malaysia
    Tun you also need the assistants of yr old veterans
    Rafidah Aziz , Syed Hamid and the few others
    These will be the voice of Malaysia
    That will assist to put things right in place
    And chase away the Evil Spirit of UMNO

  40. zulu Jun 26,2016 5:41 AM

    In every country…free aid to people means, new deposits make way to that politician’s bank a/c…the thief and the great family of Tun.Razak started their business as usual and later thief and his wife will perform umrah to avoid hell, this is what’s happening now in Malaysia…LOL

  41. zulu Jun 26,2016 5:34 AM

    It seems Najis and family starting to loot again from Govt. coffer in the name of aid to Malaysians.

  42. Ali Akbar Hashim Jun 26,2016 4:04 AM

    Dear Sir,

    Najib and The Gang believe they have destroyed you to dust!!

    Let them celebrate till the world end

    Do not hit the nuclear button yet…

    You are truly a GRANDMASTER, you are the UNDEFEATED, you are the GREATEST!

  43. laguhati Jun 26,2016 12:33 AM

    YABhg TUN….

    Please allow me to comment on Karl’s SIMPLICITY. After ruminating on his analogy viz

    # If you are given license for a kiosk at Bazar Ramadan to sell kueh, but you instead sell Bak Kut Teh (pork soup)

    # Now, will it be an abuse of power by the Bazar management if they ask you to leave immediately?

    would he think otherwise if it is the Bazaar management who are secretly selling Bak Kut Teh reaping huge profits but went public as saying they are selling kueh !!When the kueh seller vehemently protest that selling Bak Kut Teh on the sly is sacrilegious during Bazaar Ramadhan he is threatened as being ungrateful told to fold up his stall and had his license revoked without batting an eyelid. To add insult to injury the management is crowing to everybody that the kueh seller has been selling stale tasteless and not fit for human consumption “kueh muih”. So who is selling Bak Kut Teh to whom ???

  44. endro Jun 25,2016 11:38 PM

    ISU PECAT TAN SRI MUHYIDDIN DAN DATO SERI MUKRIZ.

    1. Kalau di lihat dalam berita bernama, nampak mesyuarat MT UMNO begitu gembira dgn pecat muhyiddin dan mukhriz. kita boleh nampak PEMBODEK BOSS, seperti pengiring baju merah najib ketawa. Muka-muka seperti Hishamuddin dan lain-lain nampak jelas siapa penyokong sebenar najib.

    2. Namun begitu, saya rasa ada juga pemimpin UMNO yg tak gembira dalam mesyuarat tersebut seperti Shahidan Kassim.

    Sekian,

  45. musato Jun 25,2016 10:09 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya mintak maaf jika pendapat saya diberikan secara terus tanpa berlapik. Mungkin ia memudahkan pemahaman sekumpulan orang lain.

    Sebenarnya saya rasa Tun pun lebih suka jika saya ini lebih berani dan keterhadapan.

    Tapi nak buat macam mana, orang tua lama dah terlalu lama tinggalkan permainan duniawi, beratus tahun lamanya.?

    Walau ke mana kita pergi sekalipun, pertalian darah tidak akan terputus. Hanya untuk mengetahui tentang surah An Nas dan Al Falaq, zaman belia saya disajikan dengan pelbagai rasa seperti yang terkandung di dalamnya. Kerjaya dan persediaan kehidupan saya selama hampir 10 tahun tersebut tidak dapat saya fikirkan.

    Surah An Nas dan Al Falaq ini diwahyukan kepada Rasulullah saw ketika baginda didatangi perasaan ragu ragu akibat sihir/jin.

    Kebetulannya pula, bagi saya yang bukan dari aliran sekolah agama, hanya mendapat pengetahuan dari sekolah kebangsaan, mendapat pengetahuan berkenaan surah tersebut hasil dari bacaan artikel akhbar oleh Dr Zulkifli Al Bakri, Mufti Wilayah sekarang.

    Setelah 9 tahun di sini, baru bulan lepas saya tergerak selidik sedikit biodata penuh Mufti kita ini, dan saya dapat jawapan yang saya cari selama ini.

    Kita ini Ahli Sunnah Wal Jamaah.

    Jangan hanya kerana seorang dua ulama yang berkecimpung dalam politik dan membuat persepsi yang salah, maka kita turut palitkan pada ilmuan agama yang lain.

    Seperti saya katakan, politik dan agama bukan asing asing.

    Dan segala nama yang saya sebutkan seperti Tok Pulau Manis dan Tokku Paloh, masing masing masih punyai keturunan dan waris masing masing.

    Terima kasih Tun.

  46. musato Jun 25,2016 9:33 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya positif dengan saranan Mufti Pahang. Tak perlu diperdebatkan.

    Kalau tak salah pendengaran saya jugalah, tak lama dulu saya pernah dengar beliau kata aurat lelaki tak semestinya sehingga paras lutut. Paras lutut adalah untuk sebab sebab memudahkan pemahaman orang ramai – pada pemahaman saya.

    Kata kata beliau ketika bagi ceramah agama dalam televisyen.

    Terima kasih Tun.

  47. WandyCaswady Jun 25,2016 9:09 PM

    Al Quran bukanlah bermula dari golongan atasan… Tapi dari bawahan…

    Jika islam itu utk orang kaya sahaja… Maka islam utk hanya utk org Parsi…

    Ingatlah pembaca pembaca semua…

    Saidina Ali yg mahsyur di dunia juga terbunuh… Kerana apa dia mati?
    Bermatian sehingga syahid… Kerana mahukan semua orang di Baghdad dan seluruh dunia kembali kepada Al Quran dan hadith… Tapi keduanya ini tiada hasilnya bila dikaji… Apabila tidak berpegang kepada sunnah Rasulullah saw… Percayalah… Dengan sunnah sahaja… Malaysia terutamanya Melayu… Akan berubah… Semuanya bermula dgn melayu… Jika Malaysia ingin bersatu…

  48. m padil Jun 25,2016 8:58 PM

    Melentur buluh biar dari rebungnya… tetapi apabila semua rebung telah jadi lentur, maka semua buluh tak berguna lagi…

  49. WandyCaswady Jun 25,2016 7:17 PM

    Woi Orang orang umno yg buta tuli… Semua rakyat tahu… N xsuka sgt Zahid Hamidi… Memanglah… Siapa yg suka politician.. n xsemua benci n syg kat kita… Sama jugak kes Zahid Hamidi ni…

    Tp saya yakin… Orang malaysia xbodoh… Xbuta… Yang Zahid Hamidi lagi baik dr Najib…

    Coba cakap kat saya… Zahid Hamidi ada kes skandal? Ada kes bunuh yg melibatkan Zahid? Tp percayalah… Zahid kalu xberhati hati… Dia juga boleh pergi…

  50. WandyCaswady Jun 25,2016 6:51 PM

    Wahai orang2 PAS yg menggunakan Nama Allah dan Tuhan dlm berpolitik… Dimana kamu dlm kes ribaa… Riba terbahagi kepada 3… Quantum Medical Solution… Sorang pun langsung xambik peduli… Malah Tun Mahathir pun xreti nak kaji… Woi politikus politikus semua… Quantum Medical Solution… Dah terang2 dah riba… Tp mana pegi pemikiran Tun M… Mana pegi nya orang PAS . Mana pegi keadilan? Melayu mmg bodoh … Aku dah bagi point yg besar kat sini ttg plot dan salah laku kerajaan yg dah tandatangan dgn kementerian kesihatan utk 10 tahun…. Unsur riba aku dah bgtau terang2 ttg salah kerajaan yg bertentangan protokol malah agama islam… Bukan kristian… Tp islam… Kenapa korang semua yg islam ni bodoh? Aku ni islam lg melayu… Aku juga cina… Kalu aku bi bukan islam… Dah lama aku xpeduli pasal blog rakyat ni.. sebab aku islam yg duduk ni negara islam ni lah buat aku bunyi… Woi babi2 yg membaca… Quantum Medical Solution!!!!!

  51. rimba.emas Jun 25,2016 5:58 PM

    Salam Tun.

    1. Tun rasanya golongan yang merampas ideologi Datuk Onn satu ketika dahulu dan ketika Tun di gantung dari UMNO sudah memegang tampok pemerintahan.

    2. Golongan ini hanya tahu mengambil alih hasil dari idea orang lain bukannya menubuhkannya sendiri.

    3. Yayasan Perdana berjaya sehinggalah adanya Putrajaya dan mercu tanda kebanggaan negara Malaysia.

    4. Bukan seperti 1MDB yang membuat hutang kepada kerajaan. Dikatakan jumlah hutang semakin meningkat sebab kelewatan yang menambahkan bunganya sekali.

    5. Rakyat Malaysia mempunyai ramai pemuda pemudi yang lebih takutkan azab neraka bagi perasuah dan penerima rasuah.

    6. Menjadi tanggung jawab kita mencari ketua pemuda atau timbalan yang di pilih bersama sebagaimana Nabi Muhammad s.a.w yang terkenal al-amin di kalangan semua bangsa dan agama.

    7. Yang terbaik di pilih dari kalangan UMNO sepatutnya bukan mewakili semua golongan rakyat Malaysia.

    8. Sebagai mana rasuah susah di bendung begitulah juga seorang pemimpin tidak mudah boleh di beri kuasa merampas hak atau maruah istimewa seseorang.

    9. Pada Allah s.w.t kita adalah sama tidak mengira darjat melainkan amalan yang dilakukan kita sesama manusia atau makhluk yang mendapat ganjaran mengikut keimanan seseorang itu.

    10. Merampas kebahagian cara yang salah bukanlah satu usaha yang baik malah akan menambah beban sebagaimana bebannya rakyat dalam melayari kehidupan masa hadapan.

    11. Tun apa yang berlaku di U.K boleh menjadi iktibar kepada rakyat dengan’ Deklarasi Rakyat ‘jika diundang-undangkan secara antarabangsa.

    12. Sudah nampak golongan kapitalis yang menguasai pemerintahan akan mula terbuka kepada semua golongan bawahan, pertengahan dan atasan merencana kembali negara U.K daripada kuasa kewangan luar seperti IMF dan kuasa-kuasa golongan kapitalis yang menguasai negara-negara Eropah lain.

    13. Sesudah susah pasti datang kesenangan. Apabila datang kesenangan pasti ada kejayaan. Walau bagaimana pun semua itu tidak bermakna kalau kita tidak beriman kepada yang menjadikan kita kerana padanyalah adanya kebahagian.

    Wallahua’lam .

  52. umranrc Jun 25,2016 5:57 PM

    Salam Tun,
    Sedikit sebanyak ada baiknya Tun sendiri yang memohon untuk keluar dari terus-menerus menaung Yayasan Perdana ini. Jika Tun masih lagi disitu, berkemungkinan Tun masih lagi dilihat sebagai menyokong kecurangan kerajaan pada rakyat ketika ini.

    Sudah semestinya dengan pendirian Tun yang tegas, kita tidak sesekali merestui penyalahgunaan WANG RAKYAT. Biarlah apa pun yang ingin diperkatakan, RASUAH tetap ditolak.

    Terima Kasih Tun.

    p/s PakPandir08 – Sebagai IbuBapa, ya kita perlu mendidik anak-anak kita sebaik mungkin. Tetapi bolehkah ibubapa memdidik anak-anak mereka seumur hidup? Paling lebih pun sehingga berumur 18 tahun, selepas itu anak-anak sudah mula berfikir sendiri. Sekiranya mereka secara tiba-tiba menjadi ‘cultural shock’ dan tidak terkawal, bagaimana baik pun asuhan awal dalam kehidupan seorang kanak-kanak itu, mereka tetap gagal. Mahukan contoh? Pelajar pintar kita yang dihantar ke Oxford pada usia 13 tahun… gagal-segagalnya dan menjadi perempuan murahan.

    Maksudnya PakPandir08, sebagai ketua suatu masa dahulu, berkemungkinan pembelajaran serta contoh yang baik telah pun diperturunkan Tun kepada pelapis beliau, akan tetapi dipertengahan jalan, mereka yang sepatutnya terus membawa obor-obor kemajuan ini singgah kelaut untuk menikmati angin petang yang singkat. Mereka terlupa, angin itu akan hilang bila malam menjelang.

  53. PakCik Jun 25,2016 5:45 PM

    Assalammualaikum Tun and Muslim bloggers and greetings to others,

    1. Those who supported the wrongdoings of najib are maybe; ignorants, nincompoops, saboteurs, dedak eaters, malay-Islamic-power destroyers, greedies, selfish bunch, etc

    2. But those people who (like this guy naib pemuda)…..are definitely not ignorants or nincompoops. They know what they want and they fit the rest of the maybees from para #1

    3. I am not surprised because birds of a feather fly together….umno is a corrupted party, therefore attract flies who are corrupted and intend to corrupt.

  54. Fariq Islam Jun 25,2016 5:08 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Budaya memberi “gula” untuk sokongan/ undi bukannya sesuatu yang baru, tetapi diwarisi. Begitu dengan budaya menyokong pupuk pimpinan tanpa mengira betul tak. Kalaulah tak puas hati, baik pilih yang lain dalam pemilihan parti yang akan datang.

    Cara Muhyiddin dan Mukhriz dibuang dari parti menyedihkan, tetapi bukannya teruk sangat, berbanding dengan Anwar, yang difitnah, dipenjara malah dipukul sampai mata bengkak dalam penjara.

    Janganlah pedih sangat. Perjuangan politik belum menemui jalan buntu. Tun masih ada penyokong seramai 1.2 juta, sebagai tunggak kepada parti politik baru.

  55. cruze Jun 25,2016 3:21 PM

    Apalah pakpandir08 ni, cerekarama yang pak pandir buat akan hal bapa dan 10 di besarkan dalam 20 tahun tu seperti menyindir Tun kelihatannya..tapi sayang tidak relevan langsung bagi saya…bimbingan ibu bapa dan anak di sertai tingal bersama tidak sama sekali serupa dengan jalan cerita Tun bersama najib…
    Jika anak tidak dapat mengikuti corak yang di reka ibu bapa ini sangat sinonim…dan terlalu individu impaknya.
    Jika najib makan duit rakyat, tidak hemat mbelanjakan wang negara dan kepimpinannya di lihat pincang adalah memberi kesan kepada seluruh rakyat malaysia.
    Fikir luar kotak sedikit….ada sesetengah perkara boleh di buat andaian dan ada setengahnya tidak boleh…sebelum membuat keputusan dan kesimpulan mutakhir kita harus buat perbandingan.
    Seperti hal lain juga….saya amat menentang akan hujah2 pakar psikologi dan pakar motivasi negara kita yg kerap keliar di kaca tv yang seolah selalunya “memberikan pesakit panadol untuk segala macam penyakit” sebagai jalan penyelesaian…mereka langsung tidak melihat akan keadaan hidup seharian, faktor ekonomi dan kerjaya seseorang. Pakar pakar ini hanya memberikan motivasi yang sebijik dari buku2 yang mereka baca, sumber internet dan apa yang pensyarah mereka ajar semasa di universiti…saya lihat pakar motivasi yang sebegini seperti dr Muhaya, fadhilah kamsah dll….tolonglah buat kajian mendalam dan turun padang dalam jangkamasa yg lama untuk memahami keadaan sebenar sebelum berhujah.

    Saya tetap sokong apa pun yang Tun lakukan jika demi kebaikan negara sekali gus rakyat malaysia..

    Asalamualaikum…

  56. Sri Sense Jun 25,2016 2:23 PM

    Salam Tun

    Jangan susah hati, buat parti baru or join Amanah tapi Amanah ni image Mat Sabu ada slack sikit, walaupun punyai ahli2 yang ada credentials dalamnya.

    I think apa yang lacking satu parti politik untuk orang professional, the mid upper class Malays. Tun yang create mereka tapi mereka sekarang berada dalam PH.

    UMNO sort of old school. Orang professinal duduk dalam pun tak happy. UMNO more of kampung party, very kampungish, samseng pun act like samseng kampung. Bila nak masuk bandar becomes very odd and strange. 🙂

    IMAO tubuh parti baru or join Amanah Tun boleh jadi penasihat. Usah peduli UMNO lagi, most people dah jelak dengan nama itu.

    By the way I rasa nama Amanah tu tak sesuai untuk satu parti politik. Apa2 jadi nanti payah nak clean image tu balik. 🙂

  57. Karl @ www.karl-iskandar.ml Jun 25,2016 11:04 AM

    Aslm.

    S I M P L I C I T Y

    My intention is to NOT complicate matters, so this example is too simple for anyone to misunderstand.

    # If you are given license for a kiosk at Bazar Ramadan to sell kueh, but you instead sell Bak Kut Teh (pork soup)

    # Now, will it be an abuse of power by the Bazar management if they ask you to leave immediately?

    If power tends to corrupt, as Khairul Azwan Harun is alleged of, does it mean that having less power is better for him and his organization? Will Tun, or you and I for that matter, decide to use the same power differently.

    I believe you will also agree that we must not pontificate hypocrisy on a need to use basis, and later claim to be virtuous and free of corruption. No?

    Terima kasih Tun.

    http://www.karl-iskandar.ml

  58. Daniel Noor Jun 25,2016 8:42 AM

    Salam Tun,

    The British Pound is expected to drop considerably due to Brexit.

    I will not be surprised those with offshore accounts will be on a shopping spree buying properties in UK.

    There goes our hard earned money.

  59. Hajar Jun 25,2016 7:52 AM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi Tun,

    Tun, jangan biar DSN dan konco-konco beliau RAMPAS UMNO untuk dijadikan hak peribadi mereka.

    DSN mahu jadikan UMNO sepert PKR, DAP & PAS – hak sesetengah kelopok manusia saja; anak-beranak, kroni dan yang sewaktu dengannya.

    Tun jangan biar DSN hancurkan UMNO.

    Jangan sekali-kali Tun berputus asa untuk terus mengembalikan UMNO kepada perjuagan asalnya. TS Muhyiddin dan DS Mukhriz boleh bertanding sebagai calon bebas pada PRU-14 nanti di DUN dan Parlimen (tidak perlu parti baru).

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  60. sibotak Jun 25,2016 7:09 AM

    The recent election success of UMNO
    Is not the success of Najib though he is the president of UMNO

    UMNO have Long establish before Najib and have been made a good imaged by Tun Mahathir
    Najib just benefits it from other PM before him
    Najib is wrongfully elected by Tun himself
    But Tun has shown his true responsibility to amend his mistake by dismissing Najib
    To put matters right for Malaysia

    If Najib is to contest in any constituency
    Najib will never win , himself will lose badly
    Results , his true Color has shown Najib is a Bad example

    How can he be a Leader , the head of the family
    If himself shown Bad and acknowledge by World news today
    How can a leader walk away when wrong doings are found not being scrutinise and investigated
    He the PM of Malaysia had shown a very bad example
    His speech are never of a kind man
    One can sense vulgarity in it though it was not mention
    One can never lie , his true self and Color has revealed today

    So if the leader of the family can do so ?
    Why not we ?
    Malaysian , UMNO members , Opposition ,the rest of the Minister even the Sultan can do Wrong and walk away today
    It will be cultured by the examplary of Najib Tun Razak

    We can see this hatred not just in Chedet blogs
    We can also see this hatred in social media comment , locally even foreign media public comment
    No much of appraisal , much of hatred
    The words Najis , Naji$ ,Clown ,hypocrites and many more which are not good words are used to Najib

    Tun
    Your decision on him for good looks , good built , fair is very wrong
    You pick the wrong cover .The content is empty
    Yet it is very expensive to maintain that looks when the content is empty
    It’s much worth to pick the book from the dustbin

  61. zulu Jun 25,2016 6:16 AM

    Mukriz and Mohaideen can join Amanah and rename it as UMNO4U…this will bring those honest members from UMNO…the naming of the party is very important.

  62. WandyCaswady Jun 25,2016 6:02 AM

    You either die a hero

    Or

    You live long enough

    To see yourself become

    The villain.

  63. Sri Sense Jun 25,2016 6:00 AM

    Salam Tun

    Nak komen sikit pasal Melayu Putrajaya. Baru2 ini I jalan kat Alamanda.

    I terkejut tengok Melayu sana macam berpesta dalam bulan ramadan. Time orang berpuasa mereka bawak anak2 makan kat restaurant kat situ macam tiada apa.

    Okla ibu bapa puasa, tapi anak tak, but ini kan bulan ramadan, kenapa makan tunjuk2 kat khalayak ramai. Tidakkah mereka mau mendidik anak2 supaya menghormati bulan puasa.

    When comes to this, Melayu Subang Jaya lebih ada manners. Kalau ke Sunway Pyramid pun, susah you nak jumpa Melayu saja2 bawak anak makan dikhalayak ramai. I mean, kalau bulan puasa tak puasa boleh saja beli makanana dan makan kat rumah.

    I tak tau la apa kerajaan Najib situ buat, kalau Subang Jaya dah tentu under DAP. Then again Ku Nan pun tunjuk seluar dalam, what more can you say about that and the current UMNO LOL

    I pernah baca dalam akhbar ada aje Melayu kena tangkap tak puasa dalam bulan ramadan tapi apa pula hukum bagi ibu bapa yang sudah tentu tak didik anak berpuasa dan makan sewenang wenang depan public.

    Anyway I jarang ke Putrajaya, I cuma rasa aneh tengok orang Melayu bertudung buat perangai macam itu, after all Putrajaya macam Shah Alam juga area Melayu. 🙂

  64. Hajar Jun 25,2016 6:00 AM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi Tun,

    Both TS Muhyiddin and DS Mukhriz have been sacked from UMNO without any valid/concrete reason.

    Clealy, DSN has misused his power as the UMNO President. Such a corrupt leader.

    DSN has lost his mind. He is cr*zy.

    UMNO members must protest this decision (the sacking of TSMY and DSMM).

    Apa DSN ingat UMNO ‘hak dia / hak bapak dia? Maaf Tun, DSN sudah melampau!

    Thanks Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  65. kapt_KOBRA Jun 25,2016 5:35 AM

    Salam Tun,
    Sedih & malu saya apabila rakan seuniversiti saya, apabila ditampuk kuasa sudah hilang pertimbangan moral & prinsip. Khairul Azwan yg saya kenali duhulu seorang yg baik, humble (walaupun berasal dari keluarga kaya), warak dan menghormati orang.
    Well, absolute power corrupts absolutely…not to mention dedak..

  66. Fariq Islam Jun 25,2016 5:07 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Dengan pemberhentian bantuan kewangan kepada Perdana Foundation, ditambah pula pembuangan Muhyiddin dan Mukhriz dari UMNO, baik Tun mempertimbangkan cadangan penubuhan parti baru, sebagai platform untuk melanjutkan perjuangan politik Tun dan penyokong Tun.

  67. abdamat Jun 25,2016 3:57 AM

    Aslm Tun..

    Maaf kali ni bahasa saya agak kasar sket..

    Sebab saya tak boleh tengok dan baca tulisan si otak udang yang tak reti nak menilai..

    Hidup mereka sekarang pun adalah kerana Alhamdulilah usaha-usaha 4 orang PM Malaysia (no. 1-4)..

    Tapi mereka tetap nak menyalahkan orang lain dan cuba ubah tajuk..

    Manusia kalau diberi amanah maka kenalah pegang..

    Saya suka nak fikir bahawa jika kita gantikan sesiapa sahaja untuk pegang jawatan ke apa ke, kita kenalah samada jadi lebih baik atau paling kurang sama tahap dengan orang yang kita ganti..

    Itu dah standard..

    Sefaham kita iaitu orang-orang yang ikhlas, sesiapa yang ganti Tun, dia perlulah ubah apa yang dia fikir silap mengikut syarak dan suara rakyat, dan buat serta laksanakan, apa-apa sahaja yang Tun tidak sempat atau tidak laksanakan, selagi ianya membawa faedah kepada rakyat dan negara serta Agama..

    Dia tidak perlu cakap banyak, hanya laksana dan buat sahaja tanpa perlu kata Tun silap itu ini dan lain-lain..

    Untuk si otak udang, Bak kata saudari Ana Ghoib, kalau berani jangan le lalu PLUS highway..

    Ikut sungai le longkang ke kan..

    Seorang guru yang ikhlas dan hebat pernah berkata “mematut-matut lah nak jadi bodoh pun..”

    Semoga sentiasa sihat selalu Tun dan dimurahkan rezeki..
    Kami orang-orang yang ikhlas akan tetap disisi Tun dan sentiasa berdoa untuk kita berjaya..

    Sekian Tun Assalamualaikum

  68. HouseWife Jun 25,2016 3:31 AM

    Assalamualaikum Tun,
    Tun bercerailah terus dengan UmnoN (UnmoNajib) yang angkuh dan tak kenang budi dan jasa Tun. Jangan rujuk kembali. Kahwin cina buta pun jangan. Kalau kembali takkan bahagia. Tun akan didera lagi nanti. So sekarang Tun tak usah kesian apa akan terjadi pada UnmoN nanti. Mereka dengan tiada belas kasihan dan tanpa segan silu attack Tun bertubi-tubi dan tak sudah2 tanpa henti. Mereka berlagak sombong dan kejam.

    Sebenarnya mereka dengan sengaja hendak memporak-perandakan, melumpuhkan dan merendah-rendahkan keupayaan Tun, kewarasan Tun, kewibawaan Tun dan emosi Tun. Itulah tujuan mereka semata-mata untuk mengalihkan perhatian dan pandangan rakyat daripada kesalahan2, kepincangan, kerosakan, kelingkupan, kemusnahan yang dibawa dan dilakukan oleh DSN terhadap ‘roh’ dalam Umno asli dan kerajaan. Sekarang dapat dilihat dengan nyata DSN mentadbir secara KUKU BESI! Demokrasi is DEAD! Now is UmnoNkrasi made in Najibsia!
    “Ladies & gentlemen, welcome to Najibsia. Please take a seat. You’ll be attended to in a moment. But first with great pleasure, let us “suap’ you with our delicious “dedak” personally made by our very own “creator”, DSN The Cash is King. Thank you”.

    Tun, mereka dah pun rampas. Biarkan saja. Kuasa merampas dan menyamun dalam tangan mereka. Tak perlu minta pendapat (kelulusan sebulat suara?) daripada ahli2 komponen yang lain. Mereka ni dok diam je, no say ka. Apa UmnoN kata dan buat angguk2 je, tak berani nak geleng2.
    Terbukti benar dalam sejarah, kuasa disalahguna untuk menindas sesiapa yang tak ikut telunjuk mereka. Apa akan terjadi pada negara yang hidup dengan menyeleweng kuasa, yang bangga dengan “makan”, yang syok di”suap”?

    Tun, biarkan mereka dengan ketamakan mereka. Pemudanya Pemudinya dan Yang Tua2 dalam organisasi yang dah Tua (UmnoN), sudah semakin jauh daripada kita. Tun, kita tak mampu lagi menyelamatkan mereka. Mereka terang2 tolak segala kebenaran dan tak sudi diselamatkan. Their lives and their futures are in their hands now. They like living this way, so be it. But the bad news is they are brainwashing and reigning claw-like our future generations with their sly sneaky wicked wretched doctrine! They abuse our youngsters’ innocent minds for their own selfish gain. So that’s how and why the new generation in the Pemuda and Pemudi UmnoN now are so kinky. They boastfully think they can outsmart you Tun, who has steered this beloved country for 22 years successfully. The knowledge and wisdom in you is abundance. What have they? Pemuda yang cakap besar what have they contributed to this country? And please don’t steal the vast contributions done by the Pemuda during Tun’s era. Have Pemuda UmnoN eradicate corruption, poverty, injustices, crimes? No. So don’t talk big. Oya, the ketua pemuda was outsmart by his own staffs under his very nose for years and looted with millions in KBS! And so too in kdn and pdrm and etc etc. Looting the country’s coffers is like becoming trendy and habit, emulating the Big Boss maybe. This is very very bad.

    Tun, should we leave our children and our children’s children and their future generations in these unscrpulous, untrustworthy and dangerous hands? I don’t want to, Tun. Selepas kita Tun, pray and hope that our anak2 bangsa bangkit dan teruskan perjuangan Tun iaitu menghapuskan Pembawa Penyakit No.1 negara…iaitu Pemimpin Rasuah! Untuk menghapuskannya akarnya mesti dicabut dahulu…dan dimana letaknya akar itu? Di Kepalanya (Big Boss) dan turun ke Badannya (“fans”/pembodeknya) dan hampiri ekornya (rakyat bawahan) tak begitu Tun.

    Tun, mereka telah ‘spin’ dan putar belit segala fakta2 untuk membuat Tun dilihat sebagai ancaman kepada DSN dan negara, pada hal banyak angkara yang membawa kepada kemudharatan dan keruntuhan ekonomi dan sosial negara adalah kerana perbuatan tak bijak urustadbir oleh DSN. Entahlah Tun, DSN ni macam liat semacam je. Seperti ada pakai protection yang kuat macam kereta kebal. Ramai PM di dunia luar dah jatuh atas kesalahan dan jenayah sendiri. PM Britain pun dah letak jawatan atas kesilapannya sendiri. DSN ni kebal sangatkah?

    Tun, kalaulah saya jutawan ka billionwan ka, saya derma 3/4 kepada Tun (1/4 saya nak belanja anak2, boleh kan) buka satu yayasan baru atau Tun buatlah sesuka hati. Tun rakyat biasa, tak pegang jawatan dalam kerajaan so takde sapa boleh sentuh pasal duit derma Tun, kan Tun. Oh..kalaulah.

    Saya doa semoga Allah perkenankan kesihatan yang baik dan ilmu yang mendalam untuk Tun agar dapat menjayakan perjuangan murni Tun, InsyaAllah.
    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Always Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. Take exra care in your safety and Thank you so so much Tun.

  69. pakpandir08 Jun 25,2016 2:38 AM

    Semalam nampak jiran memarahi anak-anaknya katakan mereka jahat

    Sekiranya satu atau dua orang anak sahaja itu dikatakan jahat, kemungkinan besar ia disebabkan akhlak anak itu sendiri dan tiada perkaitan dengan bimbingan ibu bapanya

    Namun 8 dari 10 orang anak-anak jiran itu dimarahi bapanya yang katakan mereka jahat. Apabila kebanyakan anaknya berkelakuan demikian, entah ia memang masalah anaknya sendiri ataupun masalah pada bimbingan ibu bapanya

    Saya pun tanya jiran mungkinkah kerana bimbingan itu kekurangan sedikit memandangkan beliau tidak puas hati dengan kebanyakan anak-anaknya. Jiran itu katakan tiada masalah dengan bimbangannya selama 20 lebih tahun, itu semua sebab anaknya bergaul dengan kawan baru yang bermasalah ….

    Terlintas pada minda saya dengan pertanyaan … adakah akhlak anak-anaknya begitu rapuh sekali kerana mudah diperngaruhi oleh faktor asing, sekiranya apa yang jiran katakan itu adalah betul bahawa bimbinganya itu tiada masalah

    Entahlah apa yang tersilap dengan jiran ini. Pagi malam memarahi anaknya sejak anak-anaknya dewasa. Tak pernah jiran ini berfikir apakah punca segala masalah keluarganya, apa-apa pun semua salah orang

    Rumah halaman ku tidak seindah dan tenang seperti dahulu. Kekecohan dari jiran menyebabkan suasana yang tegang. Burung-burung di dahan tidak kelihatan, rama-rama tidak lagi menyinggah, ayam kampung larikan diri ke bandar mencari ketenangan, rezeki jiran sekeliling terganggu

  70. endro Jun 25,2016 2:00 AM

    Saya hanya kongsi pendapat bukan politik.

    1. Salah satu sebab yng boleh menyingkirkan perdana menteri atau pemimpin negara adalah bila berlaku masalah pada ekonomi negara, keamanan, kesejahteraan DAN rakyat berhak membuat undi baru seperti negara Britain (isu keluar dari europe.)

    2. Jika ekonomi negara merosot dan pentadbiran negara bermasalah atau tiada keadilan dalam kesejahteraan atau kesenangan rakyat, rakyat berhak memilih pemimpin baru.

    3. jika semua itu tiada masalah, apa mungkin rakyat bersuara?

    4. Najib, penyokong najib dalam BN, Rakyat menyokong najib semuanya ada penyokong.

    5. Siapa penyokong tun mahathir?

    6. Bukan kah founder Proton tun mahathir? knapa pula dimiliki khazanah? knapa tidak di pertahankan aset yg bernilai dengan “hak cipta” proton? seperti buku hak cipta terpelihara, tak boleh diterbitkan semuala tanpa kebenaran pemiliknya. Hak perniagaan menjual dan pembeli, kerajaan tiada hak nak sekat urusan perniagaan disebabkan politik.(maaf, jika salah pemilik sebenar proton)

    7 . Seolah-olah Tun Mahathir dipulaukan oleh kerajaan. Saya simpati. Kawan dahulu jadi lawan.

    sekian.

  71. comel Jun 24,2016 11:35 PM

    Ya Allah,

    Kau peliharalah Negara bercinta ini dari musibah yang berpanjangan ..

    Buka kan lah pintu hati pemimpin pemimpin kami yang hanya berkiblatkan wang ringgit ini, yang hanya bertuhan kan duit duit duit ..

    Ya Allah, Berikanlah iktibar dan pengajaran buat pemimpin pemimpin kami yang rakus, yang tamak haloba, yang tidak lagi dapat berjalan lurus ..

    Pandu lah pemimpin pemimpin kami yang BENAR, peliharalah Tun M untuk terus berjuang menegakkan kebenaran demi menyelamatkan bumi Malaysia bercinta ini ..

    Kau makbulkan lah permohonan hamba mu yang kerdil ini ..

    Perkenankanlah Ya Allah..

    Amiin amiin ya rabal alamin ..

  72. Sri Sense Jun 24,2016 10:47 PM

    Salam Tun

    Hak istimewa orang Melayu dirampas pasti orang Melayu mengamuk. Hak istimewa bekas PM dirampas, sudah tentu ramai mengamuk.

    I perhati penerima BR1M, bila hak istimewa mereka dirampas mereka kutuk Najib berkoyan-koyan. Bila dapat duit mereka sibuk fikir nak beli apa, ucap terima kaseh pada Najib tidak sekali. Mereka hanya ingat Najib bila tak bayar duit, bila dapat duit Najib mereka lupakan. Kalau Najib ingat dia akan dikasihi disanjungi sorry la.

    Kes duit raya peneroka Felda, lazimnya bila dah tertulis dalam teks ucapan sudah tentu dah buat kira2 dulu berapa yang mampu bayar, tapi siNajib yang nak cari nama dan glamour boleh tambah sesuka hati pemberian tersebut. Bayangkan tambah lagi berapa juta, mana nak korek duit tu.

  73. zulu Jun 24,2016 10:46 PM

    Najis now dismissed Mukriz and Muhydeen from UMNO, it’s good for the two to act independently now instead of standing should to shoulder with Naji’s slaves in UMNO. Now it’s clear that Najis’s father Razak did a great mistake by providing Najis to Malaysia.

  74. musato Jun 24,2016 9:54 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Untuk menyedarkan tentang akhlak ia amat berat. Apatah lagi Tun lebih dilihat sebagai ikon politik.

    Politik orang tengok kotor. Maka dalam politik orang tidak tengok cara berakhlak. Orang cuma tengok kotor.

    Dalam kotor pun orang tengok bersih. Seperti tak pam tandas lepas buang air besar? Kalau nampak kotor, mesti semua orang pam tandas lepas selesaikan hajat.

    Tapi kita lupa, Rasulullah saw juga berpolitik. Politik dan agama bukanlah asing asing. Ia juga perlu mengikut lunas agama. Maka itu politik tidak boleh dianggap kotor semata mata.

    22 tahun dapat menjayakan Malaysia bukanlah kerana nasib semata mata.

    Najib dalam PRU 14 ni pun akan tumbang. Tiada kejayaan yang mahu dibanggakan. Nak sampai 22 tahun?

    Bagusnya akhlak kita bukan tengok pada cermin. Bagusnya akhlak kita bila kita menjadikan Imam Ghazali sebagai cermin kita. Itulah sepertimana dikatakan oleh wali Allah itu.

    Akhlak adalah amalan dan ibadah yang berpanjangan dan tersembunyi kemanisannya.

    Terima kasih Tun.

    Sesungguhnya manusia itu sentiasa dalam kerugian.

  75. Daniel Noor Jun 24,2016 9:42 PM

    Salam Tun

    Now its confirm this bastard Najis decided to kick out TSMY n Mukhriz.

    Bangsa Melayu di sinj bkn seperti bangsa Melayu di Indonesia dan Phillipines. Bangsa Melayu di sini tidak akan Bangkit utk pertahankn maruah bangsa.

    Mereka hanya tahu Kueh Bangkit saja

    I feel sad and sorry for my future genwrations. They will be forever suppressed.

  76. WandyCaswady Jun 24,2016 9:26 PM

    ﻳَﻮْﻡَ ﻳَﺮَﻭْﻥَ اﻟْﻤَﻼَﺋِﻜَﺔَ ﻻَ ﺑُﺸْﺮَﻯٰ ﻳَﻮْﻣَﺌِﺬٍ ﻟِﻠْﻤُﺠْﺮِﻣِﻴﻦَ ﻭَﻳَﻘُﻮﻟُﻮﻥَ ﺣِﺠْﺮًا ﻣَﺤْﺠُﻮﺭًا

    Yawma yarawna almalaikata la bushra yawmaithin lilmujrimeena wayaqooloona hijran mahjooran

    The day they see the angels – no good tidings will there be that day for the criminals, and [the angels] will say, “Prevented and inaccessible.”

    #muslimpro muslimpro.com

  77. Hajar Jun 24,2016 8:43 PM

    Salam YAB dan Yang Amat DiKasihi Tun,

    Merasuah dan merampas hak orang sudah menjadi budaya mereka yang korup minda dan akal fikiran serta perbuatan.

    Naib Ketua Pemuda UMNO ini sudah hilang pertimbangan seperti Bos paling atas beliau dan sudah tidak tahu apa yang betul dan apa yang salah.

    AMAN dan STABILkah KEHIDUPAN dan PEMIKIRAN DSN dan konco-konco beliau?

    Ada lagikah rasa HORMAT majoriti rakyat biasa terhadap DSN dan konco-konco beliau yang terlalu angkuh dengan kuasa yang boleh hilang jika Allah S.W.T. mengkehendakinya?

    Saya yakin mereka tidur tidak lena memikirkan segala macam strategi untuk menumpas dan menindas seorang ‘rakyat biasa yang luar biasa’ yang berusia hampir 91 tahun.

    Harap Tun bersabar dan terus istiqamah dalam perjuangan menentang kemungkaran.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  78. khai Jun 24,2016 8:41 PM

    Salam tun..
    ni pandangan sy je..yg boleh gantikan PM nojibon…ahmad maslan,bashah,yg 1lg.sluar londeh tu ape ntah namenye.. top3 sy..minta pencerahan…jom trawih.. salam.

  79. khai Jun 24,2016 8:30 PM

    Salam tun.
    nojib tidak akan undur malah ia lg megah sekarang ni..biarlah die gunakan kuasa yg die ade skg ni..kite tgk je lah maharajalawak bodoiih di tv3 setiap hari,jam 0800pm (live) klau nk tgk ulangan bukak je tv3 tu.hahahaha…#sy pngundi atas pagar.mungkin PRU14 ni sy dok atas pagar je la….. harapan sy.ada penembak tepat di kepala si dia..xde jln lain selain tu..hehe

  80. Aktivis Islam Jun 24,2016 8:20 PM

    Assalamualaikum Tun,
    Maaf ada sikit nak komen.. pd hemat sy ada rasionsl tindakan najib dgn kuncunya membuang duri dlm daging.. kalau sy jd najib pon itu tindakan sy juga.. tun cuba jumpa agong..kena tolak..tun ckp agong kena tahanan rumah..next agong anugerah darjah pd apandi… sy rasa agong pon dah tak blh harap. Mcm sy ckp zaman dah berubah..najib buktikan kelemahan sistem kita.. cara yg tun guna skrg dah tak relevan.. apa yg sy nampak skrg lebih kpd.. perjuangan yg takkan selesai. Namun sy percaya sejarah tamadun mungkin berulang..najib akan jatuh tertiarap oleh kejahilan sendiri. Moga Allah selamatkan malaysia.

  81. musato Jun 24,2016 7:16 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Buat apa nak sedih Tun.

    Salah satu sebab saya menulis awal awal dulu adalah kerana ‘Tun jangan risau, saya orang muda masih ada’.

    Diaorang ni jadi makin naik kepala sebab baru menang 2 PRK je. Nampak macam rakyat sokong sangat kerajaan bawah pimpinan Najib.

    Sebenarnya saya perasan Tun dah banyak kali terlalu mengikut perasaan Tun dengan mengabaikan panduan apa yang saya tulis.

    Yang dulu Tun terlalu mengikut idea idea kekawan Tun seperti Tengku Razaleigh sehingga Tun buat U turn dan kemudiannya baru ambil panduan.

    Sekarang kita berada diantara 2 kebolehan, iaitu dengan menggunakan saluran undang undang dan juga dengan politik.

    Apa yang kita ceritakan adalah mengenai salah laku akhlak. Akhlak adalah isu yang berat untuk diketengahkan kepada rakyat jelata seperti di PRK tempoh hari.

    Kita tiada masa untuk berceramah tentang akhlak. Tapi untuk berpolitik, ya.

    Untuk menyedarkan tentang politik, ya. Tapi bukan tentang akhlak.

    Bila kita susah ramai yang datang tolong. Kekawan cina ramai tolong, mahupun kekawan Melayu pun.

    Nak kata kita terhutang budi, mungkin ada. Tapi kita cuma boleh kata “semoga Allah membalas jasa kamu sekelian”

    Tetapi ingatlah Tun, kedamaian dan keteguhan Malaysia bergantung kepada perpaduan antara Melayu, Cina dan India.

    Yang menjadi asasnya adalah bangsa Melayu. Kemakmuran Malaysia tidak akan dapat dicapai tanpa kepentingan bangsa Melayu terjaga.

    Persoalannya, adakah bangsa Melayu terbela di bawah kepimpinan Najib sekarang?

    Terima kasih Tun.

  82. Sri Sense Jun 24,2016 6:07 PM

    Salam Tun

    Amboi semua pun nak rampas, dalam bulan puasa ini buat kerja tak mendatangkan faedah, asyik asyik nak cara pasal, bukan main berani lagi ya, dah naik tocang sejak menang dua seat, kat sini pun dah keluar satu nama baru penyokong tegar Najib.

    Sape karl ini, tak minat pun nak layar link.

    Tun, baik saja Tun delete komen2 yang berpihak sana. Buat apa nak kasi muka, mereka nak mencemuh Tun, biar mereka buat kat sana, bukan kat blog Tun sendiri.

  83. Ana Ghoib Jun 24,2016 5:40 PM

    Budak melayu lupa diri sedangkan Putrajaya itu sendiri hasil perancangan Tun Mahathir.

    Nampaknya macai sudah dirasuk …. hingga hendak bertindak semacam lanun.

    Jadi jantanlah berdepan dengan Tun Mahathir jawab semua tuduhan dia…

    Bikin malu jangan pakai hiway plus lah balik raya ikut sungai …bangang

  84. amd trmz Jun 24,2016 5:03 PM

    STRATEGI NEJIB II

    1.Bagi saya la tun khairul azwan tu pemakan dedak.

    2.Nejib menggunakan strategi faktor mendesak. Iaitu dengan mewujudkan desakan-desakan orang tertentu bagi menunjukkan orang lain tidak puas hati dengan tun. Nejib pun cuci tangan.Rampas itu ini. Sebelum ini pengiring tun ditarik balik.

    3.Saya harap tun berhati-hati dengan perang saraf nejib. Tak semena-mena tun dilihat dalam persepsi awam:
    3.1 Menyokong lim kit siang dan DAP.
    3.2 Menyokong gerakan pembangkang.
    3.3 Menjadi faktor campur tangan proton tak maju.
    3.4 Pensabotaj ekonomi negara.
    3.5 Legasi tun terpadam dari arus perdana.
    3.6 Tun dilihat menggadai prinsip sendiri.

    4.Bagi saya kesilapan tun terbesar apabila berkempen untuk pembangkang. Nejib gembira dan mewujudkan persepsi awam tun sokong pembangkang, tun pengkhianat orang melayu.

    5.Harun den dah serang tun.DAP kena serang katanya kafir harbi.

    6.Hati-hati dengan perang saraf nejib tun. Kalau semua perasan tun dr mahathir diserang bertalu-talu selepas nejib menang PRK Kecil hari itu dimedia arus perdana dan media alternatif.

    7.Semoga Allah taala melindungimu tun…

  85. Karl @ www.karl-iskandar.ml Jun 24,2016 4:40 PM

    Aslm.

    On May 10, 2005, the Foundation was officially launched by the fifth Prime Minister, Tun Abdullah Ahmad Badawi who expressed the government’s full support for the Foundation’s objectives and programmes.

    Perdana Leadership Foundation aims to:

    1. Highlight the contribution of Malaysia’s past Prime Ministers in the social, economic and political development of the nation

    2. Create awareness of the development process of the nation and draw lessons from the nation’s history to enhance future development

    3. Become the premier resource centre for the policies, strategies and initiatives adopted under Malaysia’s various Prime Ministers which may be used and adapted by other developing nations

    4. The Foundation also has a broader objective i.e. to promote global understanding by providing a channel for scholars and thinkers to undertake research and idea-sharing for lasting, peaceful resolutions

    Saya nampak ada conflict of interest jika Tun terus berada dalam Yasayan, jadi lebih baik jika Tun serahkan ia kembali kepada PakLah.

    Terima kasih Tun.

  86. laguhati Jun 24,2016 4:05 PM

    YABhg Tun

    Bila memfitnah menipu merompak menjadi makanan harian apa sangat la merampas hak. Hak-hak yang diperuntukkan kepada seorang mantan PM pun dipertikaikan oleh sebab dendam kesumat wal hal pemuda ini mungkin belum lahir lagi semasa Tun menjadi PM. Apakah agaknya dosa Tun terhadapnya hingga sanggup bersikap demikian. Nampak sangat ada giliran diantara pemimpin pemimpin UMNO sekarang untuk menjadi tukang karut (mouthpiece) bagi pihak seseorang yang gemar diam membisu hingga tak terkata.

Leave a Reply