TOTAL VISITORS FROM 2008:

THE STORY OF THE PERDANA LEADERSHIP FOUNDATION 29

1. I think generally Malaysians know very little about the Perdana Leadership Foundation. Certainly very few know of its origin.

2. Now that the Government of Dato Sri Najib is trying to destroy this foundation, it has achieved certain notoriety. Perhaps it is time to enlighten the public about its origin and its work.

3. It began with a proposal by a few businessmen that a library be built to commemorate the twenty-two years of my premiership.

4. I felt greatly honoured but besides knowing that they would be accused of being my cronies, the idea went against my principle of being against personality cult.

5. Throughout the time I was in the Government I had tried to stop the practice of naming public places after living people. The exception I made was for the rulers. Others would have to wait until they die before their names would be given to public places.

6. As I was still alive at the time the proposal was made, I rejected the proposal. Besides I could not ignore the contribution of my predecessors to the development of Malaysia.

7. Accordingly I suggested that they commemorate all the previous Prime Ministers and future Prime Ministers by setting up an institute to gather all documents relating to the policies, strategies and plans initiated and implemented by all Malaysian Prime Ministers.

8. Hence the name Perdana Leadership Foundation or institute. In the Library of the Foundation are collected information on the work of all Malaysian Prime Ministers. It is a reference library available to everyone who wishes to study the story of Malaysia’s development and the contributions of its Prime Ministers.

9. The founders and sponsors of the Foundation bought the land, built the building and maintain it. Staff for the archive and library and supporting staff are paid from the Foundation’s fund through contribution by the sponsors.

10. The practice in Malaysia is for the Government to provide an office and staff for former Prime Ministers. Although the Tunku was rather antagonistic towards the Government and did speak from opposition platform and supported the DAP, he enjoyed privileges until he died.

11. Accordingly the Government rented space in the Perdana Leadership Foundation for me and a few of my staff.

12. Apart from the work of gathering the documents, speeches and writings of the Prime Ministers, PLF decided on a campaign to criminalise war. This led to the creation of the Kuala Lumpur Foundation to Criminalise War (KLFCW). We held conferences participated by local peace-lovers as well as from the Middle East, Europe, America and other parts of the world. We are continuing with the campaign.

13. The PLF is also involved in helping the Palestinians especially after the Israelis attacked Gaza. To specifically undertake these efforts of assisting those suffering in war torn nations, we have set up the Perdana Global Peace Foundation (PGPF). We have done some charity work among them.

14. For these activities we raised funds from the public. In the past the Government contributed a few million Ringgit for which we are very grateful.

15. Since I am in this building, all kinds of people come to see me, singly or in groups. When they are unhappy with the Government they seek my help. I never close my door to anyone. That is why after retirement I still go to office as if I am still working.

16. Of course people come to see me in other places also, in three other offices and also in my house. But now that I have resigned from Proton and Petronas, the PLF is usually where I work.

17. Even if the Government stops renting space in PLF and refuse to pay Government staff accorded to me, I will still be working here in the PLF.

18. Only now the supporters of PLF are feeling scared as people close to me are being harassed. They may cease to support the PLF and we will have to stop research being done in our library and archives and also our campaign to make the killing of people and the destruction of countries through war to be criminalised.

19. But it is okay. I only want to let people know what the Perdana Leadership Foundation is about.

VERSI BM
KISAH YAYASAN KEPIMPINAN PERDANA

1. Saya berasa pada secara umumnya rakyat Malaysia mengetahui sedikit sahaja mengenai Yayasan Kepimpinan Perdana. Sudah tentu lebih sedikit lagi orang yang mengetahui asal-usulnya.

2. Sekarang ini oleh sebab Kerajaan Dato Sri Najib sedang cuba memusnahkan Yayasan ini, ia telah mendapat nama buruk yang tertentu. Mungkin sudah tiba masanya untuk sedari orang ramai tentang asal-usul dan tugasnya.

3. Ianya bermula dengan cadangan oleh beberapa orang ahli perniagaan supaya satu perpustakaan dibina untuk memperingati dua puluh dua tahun saya menjadi Perdana Menteri.

4. Saya berasa amat berbesar hati tetapi di samping mengetahui bahawa mereka akan dituduh nanti sebagai kroni saya, idea ini bertentangan dengan prinsip saya menentang pemujaan individu (personality cult).

5. Sepanjang masa saya berada dalam Kerajaan saya telah cuba untuk menghentikan amalan menamakan tempat-tempat awam dengan nama orang-orang yang masih hidup. Pengecualian yang saya buat adalah hanya untuk raja-raja. Lain-lainnya perlu menunggu sehingga mereka mati sebelum nama mereka diberikan kepada tempat-tempat awam.

6. Oleh kerana saya masih hidup pada masa cadangan dibuat, saya menolak cadangan itu. Sebaliknya saya juga tidak boleh mengabaikan sumbangan mereka sebelum saya terhadap pembangunan Malaysia.

7. Maka itu saya mencadangkan agar mereka memperingati semua Perdana Menteri sebelumnya dan Perdana Menteri masa akan datang dengan menubuhkan sebuah institut untuk mengumpul semua dokumen yang berkaitan dengan dasar, strategi dan pelan yang dimula dan dilaksanakan oleh semua Perdana Menteri Malaysia.

8. Oleh itulah nama Yayasan Kepimpinan Perdana atau Institut. Di Perpustakaan Yayasan dikumpulkan maklumat mengenai kerja-kerja semua Perdana Menteri Malaysia. Ia adalah perpustakaan rujukan yang tersedia untuk semua orang yang ingin belajar kisah pembangunan Malaysia dan sumbangan Menteri Perdananya.

9. Pengasas dan penaja Yayasan membeli tanah, membina bangunan dan menyelenggarakannya. Kakitangan untuk arkib dan perpustakaan dan kakitangan sokongan dibayar gaji daripada dana Yayasan melalui sumbangan oleh pihak penaja.

10. Amalan di Malaysia adalah untuk Kerajaan mengadakan suatu pejabat dan kakitangan untuk bekas Perdana-Perdana Menteri. Walaupun Tunku agak antagonistik terhadap Kerajaan dan pernah berucap dari platform pembangkang dan menyokong DAP, beliau menikmati keistimewaan sehingga beliau meninggal dunia.

11. Oleh yang demikian Kerajaan telah menyewa ruang di Yayasan Kepimpinan Perdana bagi saya dan beberapa kakitangan saya.

12. Selain daripada kerja-kerja mengumpul dokumen, ucapan dan tulisan-tulisan para Perdana Menteri, Yayasan Kepimpinan Perdana memutuskan untuk berkempen menjenayahkan peperangan. Ini membawa kepada penciptaan Kuala Lumpur Foundation to Criminalise War (KLFCW). Kami mengadakan persidangan yang disertai oleh pencinta keamanan tempatan dan juga dari Timur Tengah, Eropah, Amerika dan tempat lain di dunia. Kami masih terus dengan kempen ini.

13. Yayasan Kepimpinan Perdana adalah juga terlibat dalam membantu rakyat Palestin terutamanya selepas Israel menyerang Gaza. Untuk menjalankan usaha ini secara khusus untuk membantu mereka yang menderita di negara-negara yang musnah akibat peperangan, kami telah menubuhkan Perdana Global Peace Foundation (PGPF). Kami telah melakukan kerja-kerja amal di kalangan mereka.

14. Untuk aktiviti-aktiviti ini, kita mengumpul dana daripada orang ramai. Pada masa-masa yang lepas pihak Kerajaan telah menyumbang beberapa juta Ringgit yang mana kami amat berterima kasih.

15. Oleh kerana saya berada di dalam bangunan ini, macam-macam jenis orang datang berjumpa dengan saya, secara bersendirian atau berkumpulan. Apabila mereka tidak berpuas hati dengan Kerajaan mereka meminta pertolongan saya. Saya tidak pernah menutup pintu saya kepada sesiapa. Sebab itu selepas bersara saya masih pergi ke pejabat seolah-olah saya masih bekerja.

16. Sudah tentunya ada juga orang yang datang berjumpa dengan saya di tempat-tempat lain, dalam tiga pejabat yang lain dan juga di rumah saya. Tetapi oleh kerana sekarang saya telah meletakkan jawatan dari Proton dan Petronas, Yayasan Kepimpinan Perdana biasanyalah tempat yang saya bekerja.

17. Jika sekiranya Kerajaan berhenti menyewa ruang di Yayasan Kepimpinan Perdana dan enggan membayar gaji kakitangan Kerajaan yang diberikan kepada saya, saya akan tetap bekerja di sini, di Yayasan Kepimpinan Perdana.

18. Hanya kini penyokong Yayasan Kepimpinan Perdana berasa takut kerana orang yang rapat dengan saya diganggu. Mereka boleh berhenti menyokong Yayasan Kepimpinan Perdana dan kami perlu berhentikan penyelidikan yang dilakukan di perpustakaan dan arkib kami dan juga kempen kami untuk menjadi pembunuhan orang dan kemusnahan negara-negara melalui perang suatu jenayah.

19. Tetapi itu semuanya tidak apa. Saya hanya mahu orang ramai tahu apa sebenarnya Yayasan Kepimpinan Perdana.

29 thoughts on “THE STORY OF THE PERDANA LEADERSHIP FOUNDATION

  1. S. Obad Mar 18,2017 2:35 AM

    PLF is place of inspiration and my advice for all future generation to have side visit to this valuable foundation

    Dear: Tun

    – I would like to say what you have said is totally true. I am not Malaysian “international from Arabic World” but I use to visit PLF from time to time to read and get more information about this Asian country called Malaysia.

    – I use to visit PLF many many times and each one I learn now things from PLF. I feel said some time when I discuss with my Malaysian friends here and tell them what you know about PLF they remain silent !!!. there are many young Malaysian people don’t know even about this history and just have show information about the real great men and women behind the rise of Malaysia.

    – I am sorry to hear that there are many pursuer for your from the current leadership of the government but I would like to share with you and all the reader of your blog one important thing which is you have the responsibility to keep fighting for the future of Malaysian people. Believe me, your people they will listen to you and follow you. Remember, one day you lecturer us in PLF and told us that good leaders need good follower to do something good for the nation. You are good leader and good Malaysia will be following you at the end.

    – Lastly, Tun Malaysia needs you and all good Malaysian people at this time more than before and please, do not ignore the call of your beloved country “Malaysia” .

    My regards and respect TUN & all Malaysian followers.

    S.O

    Kuala Lumpur- Malaysia

  2. HBT456 Jul 3,2016 6:25 PM

    30. Migrate to where?

    31. Got money, you migrate to other countries.

    32. No money, you migrate to neigbhoring states yang memerlukan anda.

    33. I am not moslem, but if you force me to be one, then I will use my vote to tell you tak nak.

    34. Simple and straight forward, tak payah bengkok sini sana.

  3. HBT456 Jul 3,2016 6:13 PM

    20. http://www.thestar.com.my/news/world/2016/07/03/israeli-minister-says-facebook-a-monster-hindering-security/

    21. This minister needs absolute power to expand his political party’s influences before the next ge is called, therefore he cannot tolerate issues being shared in facebook.

    22. With this kind of intolerance, what will happen?

    23. The opposition party there will rally to compete with them in gaining votes.

    24. Ulama adalah manusia jugak.

    25. They too can be bribed, sorry, I mean lobbied, when they gain votes in next ge.

    26. They will say kenapa dulu boleh, kenapa sekarang tak boleh?

    27. Supporters of lge also have this thinking.

    28. Yang betul2 hijack suara rakyat adalah parti2 politik.

    29. If you loose hope, the best way out is migrate.

  4. Msahil Jul 3,2016 2:04 PM

    Assalam alaykum Dr Mahathir!

    Mashaalah great article. You are a leader many countries including developed one wish to have.

    Do not wait for reward for human beings and they are weak and sheeple.

    There is a hadith:
    Tariq ibn Shihab reported: A man asked the Messenger of Allah, peace and blessings be upon him, “What is the best jihad?” The Prophet said, “A word of truth in front of a tyrannical ruler.”

    Source: Musnad Aḥmad 18449

    Grade: Sahih (authentic) according to An-Nawawi

    عَنْ طَارِقِ بْنِ شِهَابٍ أَنَّ رَجُلًا سَأَلَ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَيُّ الْجِهَادِ أَفْضَلُ قَالَ كَلِمَةُ حَقٍّ عِنْدَ سُلْطَانٍ جَائِرٍ

    18449 مسند أحمد مسند العشرة المبشرين بالجنة

    117 المحدث النووي خلاصة حكم المحدث إسناده صحيح في تحقيق رياض الصالحين

    So keep on saying the truth till the last breath and me and our umma will be your witness on judgment day !

    Mohamed

  5. HouseWife Jul 2,2016 4:19 AM

    Assalamualaikum Tun,
    Tun, I knew about PLF when it made huge impact on its campaign to criminalized war and the great humanitarian works to the Palestinians in Gaza. It opened my eyes and cut my heart like razor blade that these unfortunate people have been discriminated and opressed for decades. My youngest son just got into kolej. I gave him some pocket money to spend on food but instead he donated Rm100 to the tabung Palestine. To me that is quite a lot as we are not that well off. He said the Palestinians needed it more than him. See Tun, he doesn’t know about PLF but its works has made known and brings huge impact to the younger generations.

    Si keruak in the news again. This time he’s having a hard time handling WSJ. What WSJ reported on the arrest of LGE may have some truth in it, it’s just that it puts it the other way round. That really makes si keruak pissed off. But it is no better than DSN’s Umno who spinned and twisted the many financial scandals and other hedious issues engulfing DSN to make him look good. If DSN is satisfied with his job one day he might confer si keruak a tan sri. Many after ‘helping’ him out got grand recognition. Bravo for them.

    Now DSN is playing a blame game on Tun. Before he said the dismal conditions in Proton, Petronas were done by Tun and misusing PLF as an opposition platform. And now he’s claiming that Tun is to be blamed and responsible for the disarray in the transport system?!. Next he will blame Tun on the increasing infux of PATI, the brutal killings by paid assasins and killers, the failure of the security and defenses systems whereby outsiders can easily penetrate our Malaysian soil.

    He only won two small elections and it’s like DSN in Wonderland. It’s like he can hold Tun and us to ransom. Tun has a great many visions and able to materialized them with limited budget during those days. Tun did not steal from the people’s tabung simply to fulfill all his economic plannings. The economic policy during Tun’s time is not the same as today’s modern day time. It all depends on the wisdom of the leadership in managing the country’s economy.

    Tun, don’t you think DSN has gone completely unfair and mad with his bullying tactics? He’ swaying all his faults and flaws away from him and instead divert everyone’s attention and focus more on Tun putting Tun on a defensive stance. Tun had to explain to put things straight. Don’t fall into his game and trap, Tun. Don’t follow his tune. But Tun as wise as you are will not succumb to his deceitful tactics and be his prey. Your knowledge is your greatest weapon.

    Tun, DSN is the contributing factor and the prime maker on the trust-deficiency syndrom of the people. He thinks holding powerful weapons in economy and politics he’s able to manipulate and grip the people by their throats.

    These are the bad factors that has deflated my trust even more further away from him and his Umno. I was hoping Umno would change from its trade-mark of arrogance, snobbish, big spendrift organization, but as days and years gone by it was not meant to be. They are stuck forever with their hypocrate masks. It will be unfortunate if the “Melayu mudah lupa” DNA is transferred to the youngs. Then they will never change.

    Tun, don’t return back to this Umno. They have treated you so very badly. I was against saying this but it seems there’s no choice but to form your own fighting troops to save Malaysia from further disgrace. It doesn’t matter if it doesn’t win big the first time, but it will soon when the people see the true colours of DSN and his gang. Tun, this is the risk you have to take to save Malaysia. Umno under DSN is holding the country’s resources and wealth for their own gain and greed. We, the people have to beg for our shares! No more begging, please people. We want our country back to its rightful owners. This is our land, not DSN’s, not Umno’s or anyone’s but ours, The Citizens of Malaysia!

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Always Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. Take extra care in your safety and Thank you so much Tun.

  6. umranrc Jul 2,2016 1:47 AM

    Salam Tun,

    Sepertimana penulisan Saudara Faridina serta penulisan saya sendiri sebelum ini, saya juga berpendapat ada baiknya Tun mengasingkan diri dari yayasan ini sehingga keadaan pulih.

    Sambil itu saya juga bersetuju dengan Saudara Musato supaya komen-komen dari kanak-kanak yang benak tidak disiarkan.

    Dalam pada itu, pendirian PAS secara keseluruhannya yang tidak menerima Deklarasi Rakyat tidak menampakkan kesungguhan mereka untuk memerangi kemelut rasuah yang sedang hebat melanda Negara ketika ini. Dan kerana ini saya kira, Tun mungkin rasa terkilan dengan PAS. Bukan Tun sahaja, saya percaya ramai lagi diantara kita termasuk saya sendiri tidak boleh terima pendirian PAS ini.

    Biarpun guru penasihat Saudara Musato ada menyuarakan pendapat dimana Tun tidaklah sepatutnya menongkah arus dengan PAS, akan tetapi, saya pula rasakan bahawa Tun perlu berpendirian tegas demi menegakkan kebenaran.

    Mungkin ramai masih lagi berpendapat bahawa Deklarasi Rakyat adalah perjuangan yang bermotifkan politik tetapi fahamilah bahawa ianya adalah perjuangan ikhlas demi masa depan Negara dimana kita tidak mahu Negara ini terus menerus tergadai kerana gagalnya kita untuk menegakkan kebenaran.

    Terima Kasih Tun.

  7. musato Jul 1,2016 8:18 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Rasanya dalam situasi sekarang, komen komen seperti saudara Karl tu Tun tak payah lepaslah untuk kitaorang baca.

    Satu dua kali kita terbuka fikiran takpe. Tapi bila kita dah tahu bagaimana fikiran itu bercorak kita perlulah pilih.

    Pada pendapat saya, nak tulis pendapat yang bertentangan dengan Tun pun takpe. Asalkan pendapat itu datang dari orang yang kita dah tahu corak pemikirannya. Ikhlas bagi pendapat. Bukan untuk memperlekehkan orang.

    Seperti kita dah lama tahu, faradina, hajar, wajaperak, HBT, cruze dll yang saya tak sebut di sini.

    Mana uncle Mubarak Chan? Meme la kita tulis ikut sukahati, tapi kalaulah uncle Mubarak tu dah meninggal, bagaimana dosa kita sesama manusia ni?

    Kita tahu ke apa keadaan beliau sekarang?

    Terima kasih Tun.

  8. zulu Jul 1,2016 8:14 PM

    “Najib: LRT extension project to benefit two million Klang Valley residents”…this should be a statement from Transport minister…lol…thief wanted to portray again that he cares about people….

  9. ismadi Jul 1,2016 12:31 PM

    As Salam Tun,

    Berbagai perkara tindak balas Najib Razak kepada Tun Mahathir.

    1. Tun telah dilucutkan jawatan Penasihat Petronas
    2. Tun bagai dipaksa melepaskan jawatan Penasihat Proton
    3. Pengiring Polis yang mengawal keselamatan Tun di tarik balik.
    4. Menghantar Polis menyoal siasat Tun Mahathir.
    5. Yayasan Kepimpinan Perdana di tarik balik bantuan.

    Najib mencari jalan untuk menyakiti Tun. Najib bertindak begini kerana satu perkara sahaja kerana Tun Mahathir sedang berusaha keras untuk menangkap pencuri wang Negara Malaysia. Dan pencuri wang itu adalah Najib sendiri.

    Najib amat mengetahui sekiranya Tun Mahathir tidak di sekat, Najib sendiri akan dibuktikan bersalah, dibicarakan dan akan dipenjara. Lantas, Najib akan berusaha sedaya upaya agar keazaman Tun Mahathir dilemahkan, usaha Tun digagalkan.

    Selepas ini Najib sudah mempunyai perancangan yang rapi untuk memperkecilkan sumbangan Tun Mahathir kepada Negara.

    Ia bermula dengan apa sahaja perkara baharu yang Najib lakukan, Najib akan menyalahkan pemimpin terdahulu kerana tidak melakukannya.

    Sebagai pemimpin lama, Pak lah akan terselamat kerana dia menyokong Najib.

    Kesimpulannya, Najib telah membawa politik negara ini ke tahap yang amat hina. Melakukan perbuatan terkutuk dengan menarik keistimewaan yang diberikan kepada mantan Perdana Menteri.

    Menunjukan bahawa Najib adalah pendendam, pemarah, pembengis dan melakukan tindakan adalah projek najib sendiri yang ingin menakutkan rakyat dan cubaan menakutkan Tun.

    Kita perlulah memikirkan bagaimana cara tindakan untuk berhadapan dengan pemimpin sebegini yang melakukan tindakan salah guna kuasa dan salah urus tadbir serta bersekongkol dengan kawan kawan seangkatan untuk terus berkuasa dan terus menyamun harta negara?

    Bagaimana caranya, bagaimana caranya? Kita tidak lagi boleh bercakap berdegang degang tanpa membantu menahan kuasa mereka ini dari terus membelasah Tun Mahathir berseorangan.

    Masalahnya ialah kita Melayu dan Melayu Mudah Lupa.

    Tetapi, mulakanlah selangkah hari ni. Kita masih belum terlambat.

  10. PutraKraken Jul 1,2016 12:30 PM

    Asalamulaikum Yang Dikasihi Tun Mahathir dan Keluarga

    Disuatu masa akan datang, anak cucu kita akan menyingkap lembaran sejarah dimana jasa dan usaha semua Perdana Menteri Malaysia dicatat. Dari Tunku Abdul Rahman, Tun Razak, Tun Hussein Onn dan Tun Mahathir Mohamad akan terpampang catatan kegemilangan Malaysia…dan pastinya Perdana Leadership Foundation akan menjadi arkib utama untuk rujukan. Zaman Tun Abdullah….tercatat bermulanya Malaysia tergelincir kerana tertidur…dan kemuncak keruntuhan dibawah Najib anak Tun Razak.

    Tapi jangan lupa Najib akan tercatat dalam sejarah kerana kebijaksanaannya….Orang yang berminat untuk belajar cara cara Najib memerintah dan mengawal kewangan akan berpusu pusu menuntut ilmu tinggalan beliau. 1MDB akan menjadi rujukan utama, begitu juga rangkaian dan jaringan syarikat umang umang persisiran dalam melaksanakan keberkesanan 1MDB. Kalau George Soros terkenal dan jadi rujukan untuk manipulasi Forex, Najib adalah rujukan kepada penyamun negara dan korupsi.

    Berbanggalah kamu rakyat Malaysia kerana Najib adalah pilihan kamu.
    Segalanya ditangan Kita Rakyat Malaysia. Jangan kita marah orang lain kerana mereka tidak memaksa kita untuk buat pilihan.

  11. physician Jul 1,2016 12:05 PM

    Same input by Zaid Ibrahim which I agree:
    http://www.zaid.my/current/can-new-opposition/

    Except he count on Tun’s shoulder’s to do it instead of himself.

    I have another view – where both of you can actually unite to make that happen.

  12. Karl @ www.karl-iskandar.ml Jul 1,2016 12:01 PM

    Aslm.

    Apabila ada pihak yang pro-kerajaan mencadangkan supaya dihentikan bantuan kepada YKP, ianya adalah satu tindakbalas yang boleh dijangkakan dalam dunia politik.

    Saya percaya, sesiapapun tidak akan terima bantuan dari pihak yang bermusuh dengannya. Adakah orang yang akan memberi kunci kepada pencuri untuk menyelongkar rumahnya?

    Tun agak paranoid bila menuduh yang pihak tertentu mahu ‘musnahkan YKP’, sedangkan kita tahu YKP sebagai pertubuhan Non-Profit berdaftar, dan bangunan YKP pula berupa harta milik persendirian, justeru dilindungi melalui peruntukan undang-undang yang wujud sejak zaman pemerintahan Tun lagi.

    Kecuali, jika Tun tidak lagi percaya kepada undang-undang negara, kita boleh nisbahkan kenyataan Tun sebagai satu selective amnesia. Bukan begitu?

    Terima kasih Tun.

    http://www.karl-iskandar.ml

  13. zulu Jul 1,2016 10:54 AM

    Malaysians can file a report on Najis’s scandal in EU courts and ask for his travel ban. This happened to Zimbabwe president Robert Mugabe.

  14. amd trmz Jul 1,2016 9:48 AM

    1 Julai 2016

    AKU NAK TAMPAR NEJIB BERDAS-DAS!!!!!!!!!!!!!
    TERLAMPAU GERAM HARI NI

    Nejib kata ‘pendahulu saya tak pentingkan pengangkutan awam’

    WHAT THE HELLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL!!!!

    LRT TU APA DIA
    SISTEM DIKUALA LUMPUR TU APA DIA KL SENTRAL TU APA DIA!!! DAN FOR YOUR INFORMATION NEJIB BODO#!! SEMUA TU DIRANCANG OLEH TUNN. SEBAB SAYA MELANJUTKAN PELAJARAN KEKUALA LUMPUR PADA 2001, WAKTU TU TUN MASIH PERDANA MENTERI. PUTRA LRT SELALU SAYA GUNAKAN, STAR LRT

    Dalam buku tun dr mahathir ‘dr in the house’ tun menulis…

    ‘saya membayangkan keadaan kuala lumpur suatu hari yang padat’lebih kurang gitu la tu kata baca sendiri buku tuuu…
    SELAIN TUN DR M MEMBANGUNKAN ASAS INFRANSTRUKTUR PENGANGKUTAN NEGARA, SEBAB ITU LA PUTRAJAYA DIWUJUDKAN.SEBAB ITU PUTRAJAYA DIWUJUDKAN MENGURANGKAN KEPADATAN PENDUDUK KUALA LUMPUR. pentadbiran awam diseragamkan.

    TOLONGLAH TUN JAGA PERANG SARAF NEJIB NIII, DIA CUBA MEWUJUDKAN PERSEPSI AWAM YANG TIDAK BAIK PADA TUN. LANTIK LA , CARI LA SEORANG YANG DAPAT MELAWAN PERANG SARAF NEJIB INI TUN. SAYA MERAYU, SAYA TAK SANGGUP LIHAT SI BONGKAK NEJIB INI MENGGUNAKAN FAKTA YANG DIMANIPULASI.

    NEJIB SEMAKIN BONGKAK SEJAK MENANG 2 PRK HARI TU!!

    SAYA DAH TAK SANGGUP MELIHAT MEREKA BERTERUSAN MENGHINA TUN!!

    AKU NAK TANYA NEJIB KLIA TU APAAAA……..

    Zaman HANG NEJIB KLIA 2 PUN TENGGELAM

    “Tun dah letakkan asas pengangkutan negara, putra lrt, star lrt, klia, ERL , BAS MINI DAH TKDE DIGANTIKAN LEBIH BAIK dan tun pernah nak buat landasan berkembar dari padang besar keselatan yang akhirnya pak lah batalkan”.”tun nak buat jambatan berkembar pun pak lah batalkan”.

    NEJIB MUNAFIKKK!!

  15. sibotak Jul 1,2016 8:46 AM

    Our call has in a way make Najib realise
    Malaysia does not belongs to him
    Najib Rosmah & Anak Tiri Sdn Bhd

    It should be a Wake Up call for Najib
    To mend his mistakes , especially his Submissiveness to Cunning Singapore and his several personal mistakes
    Having said this , ITs not a Thumps up for Najib
    It’ should be a lesson learn for Malaysia , to UMNO members especially
    Malaysia does not belongs to any personal
    It’s belongs to 1 Malaysia

  16. sibotak Jul 1,2016 8:20 AM

    Najib today is in the upper hand aboves all
    The opposition , the Sultan whom Don,t bother much about the right of the sultan constituency
    They are non active , prefers to walk around slowly , expecting to be respected and acknowledge
    The people of Malaysia , most aboves all , aboves you
    Tun Mahathir Mohamed

    Tun you drop yr platform when you retire
    You made mistake , all of us do
    You don,t expect people will listen to you , when you don,t have a platform and you are no one today
    You should not just resign and expects people to listen you
    It’s Politics Tun
    Once you strip yr power , yr authority
    You lost yr battle
    In point blank , you should not drop yr weapons in any matter when confronting yr foe

    World , US are laughing today at us
    A Prime Minister whom commit many un court able judgement can walk away as if nothing happens
    But they don,t bother as its none of their business
    They have not now not much interest in Malaysia
    And it’s not Isreal interest than US will wig its tail

    Sorry Tun , I luv for and I care for you
    He is in the upper hand
    Regardless we will wait for the day
    Now lets Nature to take its course

    We will wait for the Judgement day , Tun
    Take a Walk Tun , enjoy yr golden years with Allah. , yr grandchildren ,yr beautiful family
    Insyallah Allah will take care of Malaysia

  17. faridina Jul 1,2016 5:13 AM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Terima kasih ayahanda Tun kerana memberi pencerahan mengenai Yayasan Kepimpinan Perdana (YKP) memandangkan kami adalah kalangan orang ramai yang tidak tahu dan tidak menjalankan penyelidikan mengenai asal usul penubuhannya cuma ada membaca mengenainya melalui buku biografi TS Azman Hashim (TSAH).

    Ada disebut dalam buku tersebut bahawa TSAH adalah antara tulang belakang penubuhan YKP dan besar kemungkinan beliau juga bertindak sebagai penyumbang terbesar dana dan operasi YKP.

    Melalui buku tersebut kami juga mendapat tahu bahawa beliau antara tokoh korporat yang mendapat sokongan, pendedahan dan tunjuk ajar dari Tun sementelah beliau antara beberapa kerat orang Melayu yang menceburi bidang perbankan.

    Beliau agak rapat dengan Tun sehingga turut menyertai Tun dalam aktiviti menunggang kuda samada di dalam atau di luar negara.

    Ada disebut dalam buku tersebut bahawa Tun juga melahirkan kerisauan apabila TSAH yang terkenal dengan aktiviti lasak memandu sendiri Power Boat berkelajuan tinggi miliknya dari Pelabuhan Klang ke Pulau Langkawi membuktikan betapa rapat dan concern Tun terhadap TSAH.

    Kemuncaknya Tun telah membantu karier pembankan TSAH apabila AmBank akhirnya terpilih sebagai antara beberapa bank yang dibenarkan menjadi ‘anchor’ penggabungan bank selepas krisis kewangan 98 walaupun pada asalnya hanya diperuntukkan kepada beberapa kerat bank terbesar Malaysia waktu itu.

    Kenapa perkara2 ini tidak kami bangkitkan sebelum ini adalah kerana perasan dukacita sangat kami terhadap TSAH yang telah bersengkongkol dengan DS Ajib Aljolo (DSAA) dengan membenarkan AmBank digunakan sebagai vehicle kepada pemindahan dana berbillion ringgit DSAA sehingga nama baik AmBank dicemari serta dipersoalkan rakan kongsinya ANC dari Australia dan akhirnya terpaksa membayar berpuluh juta ringgit sebagai denda di bawah akta perbankan negara.

    Tetapi apabila ditelitikan cerita biografi DSAH seorang chartered accountant Melayu termuda dalam usia 21 tahun lulusan sebuah universiti dari Australia yang telah memulakan kariernya di Bank Negara Malaysia dan mendapat perhatian istimewa Gabenor BNM ketika itu iaitu Tun Ismail Ali yang juga merupakan abang ipar Tun Mahathir.

    Selepas berhenti dari BNM dan membuka firma Akauntan Bertauliahnya iaitu Azman, Wong & Co sehinggalah berpeluang memiliki bank sendiri melalui kertas kerja pembankan Islam asal arwah Hussain Najadi melalui TSSJ dan selainnya adalah usaha gigihnya sehingga mampu menyaingi bangsa lain yang dominan dalam dunia pembankan korporat.

    Setelah diteliti sedalam2nya TSAH sejak dari awal mempunyai hubungan yang baik dengan kerajaan yang memerintah atau siapa jua PM ketika itu maka kami tidak menyalahkannya kerana beliau hanya menjadi mangsa keadaan.

    Dengan mukadimah yang panjang lebar ini kami berasakan TSAH sekarang berada dipersimpangan namun demikian kami tidak menjangkakan beliau antara orang2 yang rapat dengan Tun yang diganggu LHDN? Walaupun kami perasan TS Vincent Tan (TSVT) agak kekok atau cuba menjarakkan diri dari Tun apabila Tun diminta komen tentang Pee M hari ini dalam satu majlis anjuran TSVT meraikan Tun.

    Apa yang kami ingin sampaikan di sini adalah Tun perlu menjarakkan diri dengan apa jua entiti yang melibatkan orang yang rapat dengan Tun khususnya YKP demi kebaikan bersama.

    Rupanya awal2 lagi mereka telah mencadangkan yayasan ini diambil sempena nama Tun cuma Tun tidak mahu menggadaikan prinsip Tun dan mulianya mencadangkan YKP untuk kajian dasar bekas2 PM dan bakal PM yang akan bersara.

    Tetapi masa itu Tun tidak pernah menjangka bahawa dasar 2 PM selepas Tun akan tiada kesinambungan dan akan menyimpan jauh dan tidakkah hari ini Tun menyesalkan mencadangkan YKP dan bagaimana Tun masih mahu kekal dalam YKP yang bakal diperturunkan Pak Tidoq dan Pak Penyamun yang tidak malu mahu mewarisi sebagaimana disarankan oleh seekor budak keldai yang tak tahu sejarah dan tak ada kemaluan baru-baru ini.

    Di atas faktor2 di atas serta maruah, harga diri dan prinsip perjuangan maka Tun harus mengasingkan diri dengan kepimpinan perdana kerana kepimpinan perdana selepas Tun adalah kotor, menjijikkan dan telah terbukti menzalimi rakyat.

    Kalau Tun masih tidak mahu menggadaikan prinsip maka jangan gunakan nama Tun tetapi gunakan nama Tun sebelum menjadi pemimpin besar, nama timangan Tun, nama pena Tun sewaktu menulis sebagai seorang individu dan kami terima nama ini sebagai nama seorang individu yang digunakan sebelum PM lagi iaitu hanyalah Chedet.

    Ayuh Tun berjuanglah atas platform Yayasan Pemikiran Cedet dan tolaklah hak istimewa sewa pejabat dan kakitangan tanggungan kerajaan setelah banyak keistimewaan bekas PM ditarik dari Tun biarlah nampakkan kepada mereka Tun tak hadap semua ini dan boleh berjuang tanpa bantuan kerajaan langsung

    Ramai sudah tahu Tun pun telah pernah menolak pemberian tanah di Putrajaya oleh kerajaan sebagaimana diterima bekas2 PM terdahulu contohnya Tun Razak dapat sekeping tanah di Jalan Eaton dekat dengan KLCC.

    Sebagaimana Tun sanggup keluar dari UMNO yang telah berusia 70 tahun demi prinsip, kami cabar Tun meninggalkan YKP yang baru berusia 11 tahun kerana bukan kepimpinan perdana yang kami dambakan pun kerana 2 orang PM telah mencemarkannya tetapi pemikiran seorang insan bernama Chedet yang diperlukan saat dan ketika ini dan harus diingatkan bahawa karya agung Tun “The Malay Dilemma” tatkala Tun hanyalah Chedet dan bukan PM serta telah dipecat dari UMNO.

    Fikir2kan dan renung2kanlah wahai ayahanda rakyat kerana kepimpinan perdana hari ini telah menzalimi kami dan hanya pemikiran chedet dapat menyelamatkan kami.

    Apa2pun siapalah kami yang kerdil untuk Tun dengari tetapi puas hati ini setelah melontarkannya walaupun mungkin tidak bacapun oleh YABhg Tun Dr Mahathir dan admin cuma senyum 🙂 jangan tersimpul sudah.

    Wasalam dan selamat berbuka Tun dengan daging salai air asam, kami sudah tulang kambing salai masak lemak cili api emm cukup berkelestorol 🙂 .

  18. joetachi Jul 1,2016 12:10 AM

    Salaam…
    Aku nak undi… heerrrrmmm……?????
    Jadi PERDANAMENTERI….!

    *///
    dimeja undi tiada sembunyi….
    Siapa dihati…calon diundi….

    ……..??????????????
    …….ehheeerrrrmmmmm…….
    *
    SatuLAWANsatu pun tak PASti….!!!!!

    #nakbanyakbunyi
    #nakundiPERDANAMENTERI

  19. Sri Sense Jun 30,2016 11:26 PM

    Salam Tun

    I’m your biggest fan. I don’t care apa orang nak kata. I don’t care about that kampung parti too. To me UMNO nothing without Tun Dr Mahathir.

    So lantak la dia orang nak berlagak, tunjuk pandai. Dia orang tu nak duit raya lebih so bodek jangan tak bodek.

    I pernah nampak seorang lelaki shopping dengan girl friend kat Subang Jaya dulu. Masuk kedai yang jual baju kurung mahal giler walau pun quality tak seberapa. Girl friend dia tinggi lampai, dia alahai, hubby bisik orang UMNO dapat duit, joli sakan. 🙂

  20. joetachi Jun 30,2016 11:15 PM

    5sen seliter…. Kumpol bebanyak duit RAYA….
    #inikahperdana?
    #esokmasihpuasa!

  21. daeng Jun 30,2016 11:11 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Saranan dari pemuda Umno yang mencadangkan bantuan kerajaan ditarik balik ke atas YAYASAN KEPIMPINAN PERDANA umpama tindakan seekor anak anjing yang baru belajar menggonggong tulang. Usia baru setahun jagung sudah mula menunjuk taring “bongsu” nya tanpa mengetahui fungsi yayasan tersebut.

    Saya lihat Naji$ Razak sememangnya akan menerima bulat-bulat saranan atau nasihat tanpa melihat kesannya pada masa depan negara. Berbeza dengan watak Tun, walaupun menerima aduan atau pandangan ianya ditapis dan membuat keputusan yang tepat lagi bijak.

    Saya agak masak dengan watak Naji$ Razak ini Tun. Dalam benak fikiran saya sudah menjangka Mukhriz, Muhyideen dan Shafie Apdal lambat laun akan disingkirkan dari UMNO kerana dia dan kuncu-kuncunya takut jika tiga individu ini kekal dalam UMNO, bila tiba PAU kelak sudah pasti mereka akan berani bertanding untuk jawatan presiden, timbalan presiden dan naib presiden umno. Pada masa itu, sudah pasti ahli-ahli umno yang selama ini berdiam dan membisu akan bangkit menyuarakan sesuatu dan tidak menyokong Naji$ Razak. Maka sebelum terlewat, Naji$ dan penasihat dedaknya mengambil tindakan menyingkirkan 3 tokoh umno ini. SUDAH SAYA KATAKAN NAJI$ RAZAK INI SEEKOR ANJING YANG DAYUS SEPANJANG ZAMAN. Saya meramalkan kalau adapun PAU selepas ini pasti ada seekor anjing yang memakan dedak akan menyarankan agar jawatan presiden dan timbalannya tidak dipertandingkan dengan berbagai helah lapuk.

    Pandangan peribadi saya, jika RAHMAN adalah turutan nama perdana menteri Malaysia dari UMNO, maka saya juga yakin selepas Naji$ tiada perdana menteri lagi datangnya dari UMNO.

    Oleh itu saya yakin sewajarnya Tun menubuhkan satu parti baru, dengan nafas baru untuk generasi baru.

    Tidak salah jika bergabung dengan DAP asalkan Tun mampu menjadi penasihat yang baik dan berkesan kepada gabungan parti untuk menentang KEBONGKAKAN PARTI UMNO di bawah naungan naji$.

    Ingat formulanya hanya 1 lawan 1.

    Permasalahan yang timbul hanya satu iaitu kini Hadi Awang pun saya dengar dari sumber yang pasti bahawa telah diberi makan dedak oleh Naji$ Razak.

    Hadi Awang berbeza dengan arwah Nik Aziz. Kini saya lihat PAS sekarang adalah serupa dengan UMNO sekarang ini.

    Semuga segala tindakan Tun diberkati Allah selalu.

  22. Ali Akbar Hashim Jun 30,2016 9:12 PM

    Dear Sir,

    You are being bullied by Najib and The Gang notoriously!!

    I have not blood related to you but I feel like to give Najib a double slap due to his act belittle you

    The unique political structure of Malaysia is whoever control the Felda settlers, Sabah, Sarawak, indigenous peoples and the poor peoples are controlling the government

    It is not a rocket science

    22 years of experience you should know this better

    The oppositions in Malaysia are dumb and stupid fool because almost 60 years they still cannot holding the Putrajaya

    All are stupid fool and deadwood and a running dog of UMNO and Barisan Nasional

    They are so weak and narrow minded to think how to control all these groups to forming the new government

    They have no idea and yet they crow like the world’s going to end!

    The rakyats does not care who’s looting the money or corrupt

    The Malay just want RM500, The Chinese just want some project and The Indian just want some education help

    You must know what peoples want

    You scream about the abuse of power and corruption, nobody care about it!

    The Rulers as I said will never help, they have enough of luxury life and Malaysia culture did not barring Rulers from operating business

    Once in business you need a close partnership with a commanding politician otherwise it is a failed business

    The Malays especially have a high respect to the rulers but nobody are allowed into the palace with fully guarded if need some help

    You are allowed yourself to be treated like a pariah from someone you hand picked and choose!

    Unacceptable

    I would suggest again to all oppositions parties to be de-registered and stay united under one party

    The new party need money more than UMNO and Barisan Nasional

    Fight fire with fire

    Otherwise Najib and The Gang will whack you and everyone good and proper and become a dog that wagging his tail between his leg

    Enough is enough

    The humiliation against you should be stop

    You have the last card

    Now is the time

    I trust you never failed me Sir!

  23. Hajar Jun 30,2016 8:48 PM

    Salam Dearest YAB Tun,

    No worries Tun. The majority knows you very well.

    Just continue your excellent/noble work at PLF. You have every right to be there.

    Only idi*ts (there’s at least one of them here) believe that you should leave your office at PLF.

    In fact I read in the news recently about the Perdana Leadership Foundation (similar to some facts Tun mentioned in this article).

    ///
    KUALA LUMPUR, June 27 — The Perdana Leadership Foundation has denied receiving any government funding to pay its employees.

    According to New Straits Times today, the foundation said that the government only paid the rental for the office used by former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad — who is also their honorary president.

    http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/government-did-not-fund-us-perdana-leadership-foundation-says
    ///

    Thanks Tun.

    *** May Allah S.W.T. bless Tun and family ***

  24. musato Jun 30,2016 7:57 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Satu artikel yang menarik.

    Jelaslah Pemuda yang menerajui UMNO sekarang kurang berilmu. Tidak tahu sejarah pemimpin sendiri. Bagaimana mahu memberi pandangan yang bernas untuk kebaikan negara? Memalukan.

    Setidak tidaknya melalui Yayasan Kepimpinan Perdana, dapatlah jugak idea saya, rakyat biasa ini dilaksanakan semasa kejadian Israel serang Gaza.

    Berbesar hati saya melihat hasil lukisan anak anak Gaza. Dan jika dibandingkan dengan pertukaran lukisan anak anak Malaysia amatlah jauh bezanya.

    Semoga mereka beroleh manafaat dari hasilnya.

    Tunku Abdul Rahman tak apa sokong DAP, sebab masa tu Tun jadi PM kita. Tun gagah berani.

    Tapi sekarang kalau Tun sokong DAP, Najib akan terkencing berlari. Nanti habis rakyat terbau hancing. Siapa nak tolong rakyat kita nanti Tun.

    Terima kasih Tun.

  25. rimba.emas Jun 30,2016 7:31 PM

    Salam Tun.

    1. Rakyat biasa yang bukan tergolong dalam pucuk pimpinan atau organisasi dan tidak berpangkat selalunya tidak tahu apa berlaku di dalam ‘Perdana Leadership Foundation’.

    2. Yang lebih tepat lagi rakyat yang menjadi pengikut sahaja tampa jawatan dan pangkat.

    3. Tun , golongan tiada pangkat ini yang berjumlah ramai daripada yang punyai pangkat atau menjadi ketua sesuatu perkumpulan akan lebih terbeban walau pun tidak berisiko ditangkap atau di penjarakan.

    4. Biasanya ketua sesuatu perkumpulan penganjuran akan didakwa tetapi mendapat kelebihan daripada pengikut jika berjaya menyaman.

    5. Sebab itulah kadang-kadang ada yang tidak mahu menjadi pengikut kerana ada sesuatu perjuangan contohnya menghapus seorang pemakan wang negara akan menguntungkan ketua yang menganjur bila menang di mahkamah.

    6. Nampak macam pesalah dan ketua melawan pesalah bersama berkompromi memakan wang negara Malaysia. Sementara rakyat kebanyakan pengikut terus terbeban kerana masaalah tidak selesai.

    8. Rakyat memerlukan seorang ketua atau wakil yang ikhlas yang sanggup susah bersama dan hanya menerima wang sebanyak nilai kepada seorang daripada keseluruhan rakyat.

    9. Kalau tidak nampak seorang ketua itu tidak serupa bikin kerana sama dengan yang dituduh. Jadi perjuangan itu palsu bermotif untuk mendapatkan wang dengan kelemahan undang-undang dunia.

    10. Deklarasi Rakyat sepatutnya dipilihnya seorang yang baru oleh semua yang menandatangani. Supaya ketua itu tiada kepentingan lain dan yang terbaik seorang yang terbukti terkesan oleh beban dari GST dan mangsa 1MDB.

    11. Tun, PLF di katakan ada ahli perniagaan membiayainya selain kerajaan. Bermakna ada rakyat biasa dan bukan pekerja kerajaan yang negara kita perlukan untuk masa kehadapan memandangkan hutang perlu di bayar.

    12. Allah s.w.t maha kaya melimpahkan rezeki kepada sesiapa yang hendak diberinya. Pasti semuanya akan di nilai kembali yang mana satu menjadi amalan atas kebenaran sejati.

    Wallahua’am.

  26. zahar Jun 30,2016 5:44 PM

    Pemimpin …kamu bilang dari satu hingga sepuloh…..

    Kamu bilang satu kamu buloh
    Kuat dan liat untuk rakyat bergayut
    Kamu bilang dua kamu penyuloh
    Malam bersampan rakyat tidak hanyut
    Kamu bilang tiga kamu tidak mengeloh
    Susah rakyat kamu sahut

    Baru tiga, jauh sekali rakyat dengan kamu

    Tak ada yang menyahut takala bergayut dan hampir hanyut
    Susah rakyat berlipat, masih bertempat tapi tidak rapat
    Kemakmuran terbantut

    Empat cakap kamu terbilang
    Rakyat bangga tidak menghalang
    Lima ukuran janji, masih ada atau sudah basi
    Enam pegangan kehidupan, belum mati sudah berkapan

    Pertengahan enam pemimpin kamu mungkir janji

    Rakyat mulai susah dan resah, hujan tidak menjadi
    Batu batu hilang terlentang
    Kerongkong entah bila basah, sakitnya jari jemari
    Sudah hilang larangan berpantang

    Kamu bilang tujuh kamu pepat, tak bisa dijerat
    Bilang lapan kamu bukan umpan, tapi kamu ditelan
    Bilang sebilan kamu ampuh, sekarang Negara mau lumpuh

    Penghujung sembilan kamu ditelan

    Bilang saja sepuloh suara garang
    Takut dibakar selamanya arang.

  27. fyloren Jun 30,2016 2:16 PM

    Dear YABhg Tun,

    Thank you for your services to the country for 22 years. May Allah bless you always. Hope to meet you someday to personally say thank you. Selamat berpuasa and selamat hari raya in advance dear Tun.

  28. RD. Jun 30,2016 2:15 PM

    Wonder why Najib’s government is behaving like the PLF belongs to UMNO.

    Therefore, I suggest PLF take-down Najib’s portrait within the building. Or smear it with shit. Or do a Semporna.

  29. rkmh226 Jun 30,2016 2:08 PM

    Assalamualaikum…

    YABhg. Tun,

    Thanks for the valuable information as it is as clear as crystal. Yes, many people were in the dark about PLF until you made an effort to explain everything related to it to us. Thanks again.

    I personally do hope that you and your team would continue doing noble things as usual at PLF. All the best to us, Malaysians.

    Pls take care, dear Tun.

    Wassalam.

Leave a Reply