TOTAL VISITORS FROM 2008:

CAMPUR TANGAN ASING 46

1. Seperti biasa Najib gelabah apabila kenyataan benar berkenaan salahlaku olehnya didedah.

2. Demikian pendedahan yang dibuat oleh Department of Justice (DOJ) Amerika Syarikat berkenaan salahguna wang oleh keluarga dan kawannya dan oleh “Malaysian Official 1” yang semua tahu ialah Perdana Menteri Najib sendiri.

3. Najib dan konco-konconya memikir akan cara memutarbelit fakta yang didedah supaya rakyat Malaysia tertipu.

4. Kali ini kenyataan oleh DOJ dituduh sebagai usaha campur tangan dalam urusan negara Malaysia.

5. Apakah Amerika Syarikat yang begitu menghargai dasar Najib terhadapnya dan persahabatan Najib dengan Presiden Obama, berhasrat untuk menjatuhkan Najib. Mereka perlukan Najib menandatangani TPPA (Perjanjian Perkongsian Trans Pasifik). Untuk menjatuh banyak cara yang boleh diguna seperti yang kita lihat di Timur Tengah.

6. Yang sebenar berlaku ialah pencabulan undang-undang Negara Amerika oleh keluarga Najib, kawannya dan Malaysian Official 1.

7. Money laundering (pembersihan wang haram) sudah ditakrif sebagi jenayah dikebanyakan negara. Ini disebabkan pendapatan daripada mencuri dan dagangan dadah sering dibawa ke negara lain untuk dibelanja.

8. Kemasukan wang kemana-mana negara (termasuk Malaysia) akan diperiksa untuk menentukan punca wang itu. Jika wang itu halal sekalipun cukai pendapatan perlu dibayar.

9. Jika punca wang berkenaan tidak dapat disahkan halal, iaitu ia mungkin dicuri atau berpunca daripada dagangan haram ia akan dirampas oleh pegawai negara berkenaan.

10. Duit berbilion dolar yang dibelanja oleh Riza Aziz, Jho Low mengguna wang dari bank Amerika, membiaya pembelian hartanah dan lukisan di Amerika, membayar hutang judi dan pengeluaran filem lucah Wolf of Wall Street. Oleh kerana wang haram dibawa masuk ke Amerika mengguna bank Amerika dan dibelanja di sana maka ia melanggar undang-undang Amerika.

11. Negara itu berhak mengambil tindakan undang-undang negaranya seperti Malaysia juga berhak mengambil tindakan undang-undang terhadap orang asing yang melakukan jenayah di Malaysia. Jenayah oleh orang asing tidak dikecualikan dari undang-undang mana-mana negara.

12. Untuk elak dari barangan yang dibeli dengan duit haram dihilangkan, DOJ mengambil tindakan sivil bagi merampas barangan yang dibeli oleh Riza dan Jho Low. Kemudian baru mereka akan dituduh bawah undang-undang jenayah.

13. Di Amerika kebebasan media tidak boleh disekat seperti di Malaysia. Tuntutan media supaya didedah segala urusan pemerintah tidak boleh diketepikan. Dalam kes yang diketahui seluruh dunia seperti penyelewengan 1MDB oleh Najib, tidak ada kemungkinan DOJ rahsiakan maklumat yang ada padanya. Namun nama Najib tidak disebut.

14. Jenayah Najib di Malaysia boleh dirahsiakan secara haram. Tetapi janganlah harap negara asing akan rahsiakan jenayah yang dilakukan di negara mereka oleh kita.

15. Jika pendedahan ini boleh mempengaruhi sikap rakyat terhadap Kerajaan Najib, yang salah ialah Najib. Kenapa cuba guna duit haram di Amerika.

16. Duit haram yang banyak tidak boleh disembunyi. Duit sebegitu banyak tidak boleh diurus tanpa diketahui oleh orang, tanpa catitan dalam buku dan dokumen. Jika disimpan di Malaysia pun, akhirnya akan diketahui orang juga. Yang haram tetap haram.

17. Wang tunai (cash) mungkin Raja. Tetapi ia juga satu belenggu yang boleh meruntun turun pemiliknya sehingga jatuh tersungkur.

ENG VERSION
FOREIGN INTERFERENCE

1. As usual Najib panicked when true statements in respect of his misconduct are exposed.

2. So thus disclosure made by the Department of Justice (DOJ) of the United States in respect of misuse of funds by family and friends and by the “Malaysian Official 1” which everyone know is Prime Minister Najib himself.

3. Najib and his cohorts will think of ways to twist facts that were exposed so that Malaysians will be fooled.

4. This time the statement by The Department of Justice is alleged as attempts to interfere in the affairs of Malaysia.

5. Does the United States of America, who really appreciated Najib’ policy towards the country and Najib’s friendship with President Obama, will seek to topple Najib. They needed Najib to sign the TPPA (Trans-Pacific Partnership Agreement). There are a lot of ways that can be used to bring down, as we see in the Middle East.

6. What actually happened is a violation of the laws of the United States by Najib’s family, his friends and Malaysian Official 1.

7. Money laundering (cleansing illegal money) has been classified as a crime in many countries. This is because stolen money and proceeds from drug trade are often taken to another country for spending.

8. The transfer of money into any country (including Malaysia) will be scrutinized to determine the source of the money. Even if the money is legal income taxes are still payable.

9. If the source of the money cannot be ascertained legal, that is, it may have been stolen or arose out of an illegal trade, it will be confiscated by officials of the countries concerned.

10. Billions of dollars of money had been spent by Riza Aziz, Jho Low using money from American banks, to finance the purchase of properties and paintings in America, to pay for gambling debts and the production of the pornographic film Wolf of Wall Street. As illegal money had been brought into the United States using American banks, and spent there, this violates American law.

11. That country has the right to take legal action, just like Malaysia is also entitled to take legal action against foreigners who commit crimes in Malaysia. Crimes by foreigners are not exempted from the laws of any country.

12. In order to avoid the goods purchased with illegal money being spirited away, the Department of Justice took civil action to seize the goods purchased by Riza and Jho Low. Then, will they be charged under criminal law.

13. In America, media freedom cannot be blocked as in Malaysia. Media’s claim that all matters of government be revealed cannot be ignored. In cases known worldwide, such as misappropriation of 1MDB by Najib, there is no possibility that the Department of Justice will conceal the information available to it. But Najib’s name is not mentioned.

14. Najib’s crime in Malaysia can illegally be kept secret. But do not expect foreign countries to conceal crimes committed in their country by us.

15. If this exposure can affect people’s attitude towards the Government of Najib, the one to be blamed is Najib. Why try to use illegal money in the United States.

16. Money laundering on such a big scale cannot be concealed. Such a big sum of money cannot be managed without being noticed by someone, without entries in books and documents. If kept in Malaysia too, it will eventually be known as well. What is Illegal is still illegal.

17. Cash may be King. But it is also a shackle that can drag its owner down to his knees

46 thoughts on “CAMPUR TANGAN ASING

  1. Farihan Han Aug 28,2016 5:21 PM

    CAMPUR TANGAN ASING
    Najib menandatangani TPPA (Perjanjian Perkongsian Trans Pasifik)

  2. abangali Aug 26,2016 9:47 AM

    Assalamualaikum Yang Berbahagia Tun,

    Semasa Tun menjadi PM, bila saya keluar negara……orang selalu memuji Malaysia dan pengurusan Negara yang diterajui Tun. Sekarang orang bertanya…..”Apa sudah jadi pada Malaysia”….. Sungguh menyedihkan.

    Stay cool Tun…. I salute your courage and determination. I believe less than 0.0001% of Malaysians your age possess the level of “will” and “commitment” that you have, let alone the mighty waves against such endevours.

  3. hasec Aug 22,2016 1:50 PM

    The truth of the scandal is not disclosed properly here in Malaysia, therefore there wasn’t any action being taken so far while these “officers” are still beating around the bush on this matter, this is considered breaching of the duties required by the law. IGP and Attorney General needs to own this and be accountable as the investigation has been slow, delayed and the findings were not tallied with the US DOJ’s report.

    If Yang Di-Pertuan Agong wants to get to the bottom of this issue, any reasons why Yang Di-Pertuan Agong would still want to keep Attorney General Apandi in the position ( since he has breached his duty ) as Yang Di-Pertuan Agong has the right to remove him as per Article 145 of the Federal Constitution. It stated

    (1) The Yang di-Pertuan Agong shall, on the advice of the Prime Minister, appoint a person who is qualified to be a judge of the Federal Constitution.

    (5) Subject to Clause (6), the Attorney General shall hold office during the pleasure of the Yang di-Pertuan Agong and may at any time resign his office and, unless he is a member of the Cabinet, shall receive such remuneration as the Yang di-Pertuan Agong may determine.

    (6) The person holding the office of Attorney General immediately prior to the coming into operation of this Article shall continue

    Any thoughts in taking legal actions against Attorney General and IGP for not doing what they are supposed to do required from the Constitution law standspoint? We need to get this resolved once and for all as the nation is suffering from the high cost of living in the expense of stolen money that went into a group of people’ pocket.

    High cost of living in Malaysia now is because we are seeing increased in

    1) toll rates,
    2) car park fares,
    3) SOSCO ( an addition RM5 per month ). Total monthly contribution in average from individual and company is about RM75.00 There are about 13 million individual contributors. There is alot of money being collected monthy.
    4) electricity bill,
    5) petrol prices not being determined at the market rate,
    6) GST ( on top of the monthly income tax we are paying now ).
    7) higher prices we paid for the imported good as a result of devalued Malaysian currency as investor confidence’ is at all time low dumping the ringgit.

    The UMNO ministers should really pull a five to nine job to understand the predicaments of Malaysian is facing now from the higher cost of living standspoint, rather than making idiotic comments that is out of this world.

  4. zulu Aug 16,2016 10:16 AM

    It’s strange the slaves not talking about DONATION any more!!!

    DONATION for buying penthouse in New york, for buying paintings, for producing hollywood movies, etc., etc.,…

  5. joetachi Aug 16,2016 8:39 AM

    Pemuda

    U nder
    M acai
    N umber
    O ne….

  6. SemmakPala Aug 16,2016 8:10 AM

    Slm YBhg Tun, sokongan akan diberikan kpd Tun. Kebanyakkan rakyat berpendapat campurtangan asing perlu bagi membantu menegakkan keadilan sekiranya keadilan itu sendiri tidak dpt ditegakkan oleh Pengamal Undang2 di negara sendiri. Ianya terbukti dpt mengubah pemimpin yg korup di beberapa buah negara spt contoh Eropah dan jiran kita Flipina, Thailand dll.
    Contoh yg diberikan oleh MEREKA dgn apa yg berlaku di Turkey adalah berbeza. MEREKA cuba memutarbelitkan hal sebenar di Turkey. Rakyat Turkey 100% bangun menyokong presidennya & ada yg sanggup bergadai nyawa. Ini perbezaan yg amat jauh ketara dibandingkan dgn negara ini. Kebanyakkan rakyat tidak menyokong kepimpinan sedia ada. Malah tiada kesalahan, jenayah kewangan & penyalahgunaan kuasa oleh Presiden Tukey berbanding dgn negara ini.
    Negara2 yg bermusuh dgn Turkey berpakat utk menjatuhkan Presidennya krn Turkey di bwh kepimpinan Erdogan dikatakan sbg ancaman kpd negara mereka. Turkey terus maju, ekonomi mula dikuasai mereka, kuat dlm ketenteraan, penukaran cara hidup rakyatnya lbh kearah islam & sbg negara paksi kpd agama islam. ianya tidak mengikut telunjuk barat spt negara Arab. Oleh yg demikian, musuhnya berusaha menjatuhkannya. Kalau dibandingkan dgn negara ini AMAT BERBEZA. Negara ini TIDAK PERLUKAN KUASA ASING utk menghancurkannya. SIFAT PEMIMPIN & mereka yg di bwh pimpinannya SUDAH CUKUP KUAT UTK MEROBOHKANNYA.
    Dgn fakta2 & perbandingan yg diputarbelitkan MEREKA utk menambat kepercayaan rakyat telah menampakkan MEREKA kini terdesak. Hati & jiwa mungkin blh dibeli dgn wang ringgit tetapi KEPERCAYAAN tidak dpt dibeli jika sekali sudah tertipu maka kepercayaan akan hilang begitu sahaja. Bukan sahaja rakyat Turkey yg menyokong Presidennya malah RAKYAT NEGARA INI juga menyokong Erdogan tetapi rakyat Turkey tidak menyokong kepimpinan negara ini ke atas SAMAN SIVIL DOJ mula dilakukan ke atas negara ini. Itu perbezaaan YG AMAT KETARA.
    MEREKA mengatakan ini masalah ekonomi sejagat yg menyebabkan kelembapan ekonomi negara ini. Ini juga putarbelit yg terang-terangan oleh MEREKA. Thailand ekonominya kukuh malah matawang BATH telah melebih RINGGIT. Sekarang MEREKA tidak membuat perbandingan dgn Thailand & Indonesia kerana ekonomi mereka baik. 2 buah negara ini terkenal dgn tunjuk perasaan oleh rakyatnya. Sekiranya pentadbiran kedua-dua buah negara ini tidak baik & menghadapi masalah ekonomi rakyat mereka akan mengadakan rapat umum & tunjuk perasaan mendesak perubahan atau mendesak perletakkan jawatan Perdana Menteri/Presiden mereka tetapi ini tidak berlaku di sana. Ini menunjukkan negara mereka stabil malah berita di TV mereka tlh merujuk kpd negara ini sbg contoh kpd ke arah kehancuran yg kerapkali kepimpinan kita seketika dahulu menggunakan negara mereka sbg contoh kepimpinan yg buruk.
    Melanjutkan TEMPOH PENCEN kakitangan awam yg dituntut oleh Jabatan yg diKUDAkan sbg alat itu adalah tindakan yg TIDAK BIJAK. Ianya hanya utk mengelakkan pertuduhan oleh rakyat agar dialihkan kpd Jabatan tersebut & bukannya dari kehendak MEREKA. Ini hanya akan melegakan KERAJAAN dlm pembayaran wang KWSP/KWAP dlm masa terdekat sahaja. Implikasinya adalah LEBIH BURUK jika dibandingkan dgn kebaikannya dlm jangkamasa panjang. Pengurangan PENGANGGURAN tidak dpt dikurangkan sekiranya tempoh khidmat dilanjutkan. Jumlah pampasan juga akan berlipat ganda bayarannya tetapi utk mengelakkan itu semua perancangan tlh dibuat MEREKA iaitu menyimpan dgn wang gaji sendiri. Ini semua sdh dijangka berlaku. Jbatan tersebut membuat keputusan tanpa persetujuan ahli iaitu pekerja2 & tlh menunjukkan ianya telah diperalatkan.
    Kenyataan, pencerahan & penerangan secara spontan MEREKA menyebabkan rakyat juga spontan menilainnya. Ini berlaku kerana kenyataan MEREKA kebanyakkan TIDAK BERTEPATAN langsung dgn apa yg berlaku di taip2 buah negeri. Sekali lagi ini menunjukkan MEREKA kurang arif dgn apa yg berlaku. Maklumat yg diberikan oleh Pegawai2 yg ditugaskan mencari maklumat sebenarnya juga tidak melaksanakan tugas mereka dgn baik & maklumat kebanyakkannya TIDAK TEPAT. MEREKA tidak membuat kajian langsung akan hal ini & hanya menerima maklumat dari tangan ke tangan sahaja.
    Cukup dahulu luahan saya utk kali ini setelah sekian lama berdiam diri memerhatikan apa yg berlaku sehingga mengheret saya mempenakan buah fikiran ini.
    Sekian. Ucapan Alhamdullah & syukur kpd Allah atas pulihnya kesihatan Tun. Moga dikurniakan kebaikan & Rahmat kpd Tun & keluarga di dunia & akhirat.
    Terima kasih.

  7. The Hidden Secret Aug 16,2016 6:44 AM

    Salam!

    Sebelum Najib and the gang pergi berjumpa dengan isteri Justo, lebih baik Mahathir and the gang jumpa dia dulu. Bak kata akhbar China… Najib seperti bank besar yang ada banyak duit… nanti Najib bagi dedak kepada isteri Justo.

  8. Sri Sense Aug 15,2016 9:52 PM

    Salam Tun

    Di FB, nampaknya ada ramai wira dan wirawati BERSATU, ada juga yang kata certain FB wall bukan the ori BERSATU. I wonder jugak adakah yang ini sehaluan atau yang tak sehaluan. 🙂

    I nak share berita ini, I sebenarnya dah baca kat FB siang tadi, tapi pada yang tak berpeluang baca ini beritanya :

    ‘What foreign intervention?’ asks Mahathir’s lawyer

    PENANG: A “legitimately elected” prime minister who commits a crime ceases to be legitimate until he or she is cleared by the courts, lawyer Haniff Khatri Abdulla argued today.

    Haniff, who is former PM Dr Mahathir Mohamad’s lawyer, was commenting on Education Minister Mahdzir Khalid’s remarks that there were foreign elements trying to decide how the country should be administered, alluding to attempts at toppling a legitimately-elected PM.

    “The government, inclusive of the ministers, and of course the PM, were ‘elected through a legitimate process’, to govern the nation, and not to commit crimes against the nation.

    “Hence, any legitimacy of the election of the PM comes to a stop when there is crime involved.”

    These allegations remain until the criminal agencies have completely cleared him after thorough investigations, and until the decisions of those agencies being challenged have been decided by the courts of law,” Haniff said in a Facebook status update today.

    Last month, the US Department of Justice (DoJ) filed lawsuits claiming that over US$3.5 billion was misappropriated from 1MDB.

    Read More:
    http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2016/08/15/what-foreign-intervention-asks-mahathirs-lawyer/

    Goodnight.

  9. rimba.emas Aug 15,2016 9:00 PM

    Salam Tun.

    1. Masih ramai rakyat Malaysia yang akan menggundi nanti pada Pru 14 akan di buat tertipu disebabkan sibuk dengan kehidupan harian.

    2. Sebab itulah sepatutnya cara yang paling berkesan adalah melalui tindakan undang-undang.

    3. Oleh kerana tindakan undang-undang yang sedang berjalan sekarang memakan masa yang lama sebab masih dalam siasatan, jadi kita ambil pusing dengan cuba menukar pemerintahan melalui peti undi.

    4. Bagi Parti pemerintah sekarang cara yang akan di ambil melalui peti undi akan mencerahkan peluang mereka memerintah atas faktor rekod yang lalu.

    5. Maka terdengarlah berbagai laungan dalam bentuk cabaran malah ada yang perli mahu pun peringatan kepada ahli serumpunnya.

    6. Walau pun kita tahu cara yang diambil itu salah dalam agama tetapi disebabkan ada rakyat yang akan menggundi nanti ramai yang langsung tidak pernah membaca cerita 1MDB tulisan Tun dan akhbar-akhbar bukan arus perdana.

    7. Bagaimana kurangnya yang berani bercakap benar mendapat sokongan bermakna ramai lagi yang memihak kepada yang salah.

    8. Contohnya ketika permulaan Rasullulah s.a.w menegakkan kebenaran melalui peperangan yang gambarannya terkurang bergandaan dari pihak musuh tetapi kemenangan adalah atas faktor kekuatan fizikal dan mental.

    9. Sebaliknya kemenangan atas undi tidak akan berhasil kepada yang kurang mendapat undi. Undi ini bukan juga satu yang subjektif tetapi kekuatannya atas faktor kelebihan bilangan.

    10. Kalau dalam agama kita di beri peluang kemenangan pada alam lain walau pun rugi di dunia. Sebab itulah ramai yang tidak ambil peduli kerana tidak merasai akibat yang akan berlaku di kemudian hari.

    11. Sebab itulah ada nas-nas yang sahih digambarkan ada penyesalan kepada umat-umat di akhir zaman sehingga penyesalan itu tidak di ampuni oleh Allah s.w.t bila tertutupnya pintu taubat setelah terbitnya matahari di sebelah barat.

    Wallahua’lam.

  10. Sri Sense Aug 15,2016 7:32 PM

    Salam Tun

    Nak kongsi berita

    Bekas bos Ipic disiasat pihak berkuasa Swiss, lapor FT

    PETALING JAYA: Bekas pengarah urusan syarikat kewangan milik kerajaan Abu Dhabi, International Petroleum Investment Company (Ipc), disiasat pihak berkuasa Switzerland, lapor Financial Times.

    Switzerland menyiasat dakwaan Khadem al-Qubaisi terbabit dalam persekongkolan antarabangsa untuk menggelapkan wang daripada syarikat milik kerajaan Malaysia, 1MDB.

    Menurut media kewangan itu, surat daripada pihak berkuasa Switzerland berkenaan siasatan itu menyebut Khadem disyaki melakukan penipuan, pengubahan wang dan rasuah.

    Read More
    http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2016/08/15/bekas-bos-ipic-disiasat-pihak-berkuasa-swiss-lapor-ft/

    Mahathir discharged from IJN

    PETALING JAYA: Former prime minister Tun Dr Mahathir Mohamad was discharged from the National Heart Institute (IJN) at 4.30pm on Monday.

    “He will continue with physiotherapy and exercises at home,” IJN said in a press release.

    Dr Mahathir was admitted on Aug 9 for treatment of a chest infection.

    Read More
    http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/08/15/mahathir-discharged-from-ijn/

  11. joetachi Aug 15,2016 5:44 PM

    #kuasapekongdidada

    Malaysia kena rogol dgn melaYu puaka…
    Buat penyedap ahli keluarga…!

    #puakapunyapenyamon

    Kt Amreka, buat cerita lucah…
    Kt Msia, meLayu menadah…

    U ntok
    M eLayu
    N aji$
    O rgy

    Budaya Luar pUteri menari…
    Goyangkn bontot ke kanan kiri…
    Pemuda pula bersumpahjanji…
    Macai no.1 gelaran diberi….

    #apanakjadidenganiniparti

    ///
    umno terus parah
    dibawah NAJIB & ROSMAH…….!

    #presidendanbini

  12. Fariq Islam Aug 15,2016 5:25 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Wahai… ahli-ahli dan tokoh-tokoh politik di Negara ini, tolonglah hargai keMerdekaan dan kedaulatan perlembagaan dan hak kita.

    Campur-tangan AS mungkin membawa kesan merampas harta Negara kita secara “sah”, di sisi undang-undang mereka. Yang paling teruk ialah mungkin mereka diberi keutamaan dalam perangkaan polisi, dasar dan undang-undang Negara kita.

    Tak lupa juga, pihak-pihak yang terlibat dalam pemberian maklumat untuk menjayakan campur-tangan asing pula dirayu agar sentiasa mempertimbangkan masa depan Negara, bukan sahaja sekadar ingin menjatuhkan kerajaan ini.

    Semoga Tun terus berjuang, dengan Parti Pribumi Bersatu ini, secara telus and tulus!

  13. cruze Aug 15,2016 11:12 AM

    Najib mengutuk munyidin kerana setelah salam tangan beliau terus tidak berjumpa beliau lagi.
    Dan seorang perempuan dari kota tinggi mengucup2 tangan beliau…bahawa itu sokongan padu.
    Adoi…..haram tau tak bukan muhrim bersentuhan…najib najib….orang kota orang kota….ni sekolah agama tak habis ea.
    TMJ pun menggunakan sarung tangan tau.

    Salam sejahtera buat TMJ dan Tun

  14. zulu Aug 15,2016 10:42 AM

    “New chief commissioner Datuk Dzulkifli Ahmad called upon those involved in corrupt practices and abuses of power to step forward or be prepared to face the full brunt of the MACC’s enforcement.”

    Is this applicable for Najis also?!!!

  15. sibotak Aug 15,2016 10:39 AM

    Malaysia kena Rogol

    Satu Dunia bercerita fasal duit 1 MDB kena curi sana sini .Mereka mengambil kesempatan, Rabak Malaysia di kerjakan.Sekarang Swiss menyuruh Abu Dhabi buat siasatan menyeluruh kiatan wang 1MDB di lesapkan lagi AG Apandi ,PM Malaysia kata tidak berlaku kesalahan pri 1MDB

    Memang kita Malaysia akan terlungkup dek kepentingan pribadi mereka .Besar punya Harami

  16. Average Joe Aug 15,2016 9:34 AM

    Salam Tun,

    I have joined Bersatu. I am not ashamed to admit I did it because I believe in your vision and integrity. Although rationally I am averse to supporting personalities over principles and ideals, emotionally I am putting my faith in your reputation Tun and your countless years of service.

    I am reminded of something you said all those years ago. Paraphrasing, if you find out you have cancer than you cut it out. (This is mine) If your arms are rotting, then amputate. UMNO I liken to the rotting arm, which has given the body(Malaysia) years of service. Unfortunately because of years of indulgence and sickness(diabetes?), it has rotted, and to save the body, we have to amputate it out. What we have obviously will not be whole(our reputation, racial harmony and government system will take decades to recover) , but we have a chance to make different choices and perhaps make something else for ourselves, better and stronger.

    Thank you Tun, may Allah protect you and your family and the People of Malaysia.

  17. Aktivis Islam Aug 15,2016 8:53 AM

    Assalamualaikum Tun,

    Khusus kpd saudara admin pribumibersatu.ml, Sblm ini anda umum kempen pendaftaran Bersatu diwebsite tersebut dimana semua pendaftaran akan diforwardkan kpd pihak blog chedet.cc, saya yakin ramai masih ragu2 untuk mendaftar disana selaku pendaftar tak rasmi. Ini berkaitan maklumat peribadi, harap pihak anda boleh jelaskan sesuatu dan jaminan oleh admin chedet.cc sendiri. Saya pnh utarakan isu ini, iaitu kaedah pendaftaran yg jelas. Terima kasih. Jazakallahu khaira.

  18. musato Aug 15,2016 7:35 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Tahniah Cruze. Terima kasih HBT.

    Bos saya kata orang (termasuk pangkat tinggi) tikam belakang saya. Dia ambil saya balik untuk buang orang itu. Perancangan sedang dijalankan.

    Campur tangan ‘pihak berkuasa/asing’ sedang berlaku. Saya ikut sahaja….saya tak tahu kerja orang kata.

    Padahal saya dah beritahu saya pandai buat croissant sahaja (…hahaha) Berapa belas ribu kompeni untung maa….

    Mereka boleh bayar saya untuk buat roti. Saya fikir mereka tak boleh bayar saya untuk kemahiran pengurusan saya.

    Jadi sebagai jalan mudah, saya lebih suka ikut ketua yang amanah,shiddiq,fathonah dan tabligh agar mendapat keberkatan dari Allah swt.

    Jadi, sekarang saya lebih suka pada campurtangan orang asing.

    Terima kasih Tun.

  19. daeng Aug 15,2016 6:59 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya dah cuci diri saya dengan membuang Naji$ UMNO.

    Kini saya dengan bangganya adalah ahli Parti Pribumi Bersatu Malaysia.

    Seisi keluarga saya akan menyusul Tun.

    Wassalam.

  20. freemind Aug 15,2016 3:57 AM

    1. Dunia hari ini menyaksikan penipuan, penganiayan dan penindasan secara terangan, dimana puak jahat mendapat kemenangan dan perlindungan.

    2. Mereka yang teraniaya, rasa tidak berdaya mendapatkan keadilan. Oleh kerana itu, mereka hanya memendam kemarahan dan lanjut waktu langsung lupa. Kebanyakan juga takut mengalami pengubahan cara hidup mereka akibat menentang kuasa besar.

    3. Segelintir dari mereka berani menjejaskan keselamatan mereka demi memperjuangkan kebenaran dan hak asasi rakyat.

    4. Pengorbanan dari wira-wira inilah yang telah meraihkan kebebasan dari cengkaman penindas, walaupun puak penindas dan penipu giat mengambil alih kuasa berturut-turutan.

    5. Politik hari ini dimenangi oleh mereka yang memiliki dana kewangan yang besar, seperti mana yang dikatakan oleh Najib, “Cash is King”.

    6. Kita mungkin telah lupa adanya King yang lebih besar dari Cash, yang harus manusia hadapi di kian hari.

    7. Ayat di dalam Al Quran mengatakan, Tuhan tidak akan mengubah nasib sesuata kaum melainkan mereka cuba mengubah nasib mereka.

    8. Walaupun kita harus mengambil semua langkah-langkah untuk menentang penipuan dan pencurian harta rakyat, janganlah pula kita lupa untuk berdoa secara kolektif kerana tuhan sahajalah yang bisa menjayakan usaha kita.

    9. Saya menyarankan pada malam Jumaat ini, kesemua orang Islam di Malaysia yang tidak dapat memperjuangkan kebenaran dengan cara lain, menunaikan sembahyang tahjud dan berdoa khususnya supaya diberikan keadilan dan diberikan perlindungan dari penipuan, dan supaya kesemua yang bersubahat dengan puak penipu disingkirkan dari kedudukan kempimpinan negara.

  21. faridina Aug 15,2016 12:52 AM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    NAJIB BERDUSTA TIADA CAMPURTANGAN ASING OLEH AMERIKA SYARIKAT

    Buat saudara2ku, pakcik2, makcik2, abang2, kakak2, adik2 dan anak2 yang jauh di kampung2 di seluruh pelusuk tanahair.

    Benar kenyataan Tun M bahawa seperti biasa Najib akan mengelabah apabila kenyataan benar berkenaan salahlaku olehnya didedah orang, kali ini oleh sebuah kerajaan asing bukan suratkhabar asing.

    Kerajaan asing yang dimaksudkan pula kebetulannya adalah sekutu kuat Najib iaitu Amerika Syarikat (AS) di mana mengikut sejarah Malaysia, Najib adalah satu-satunya Perdana Menteri yang sewaktu pemerintahannya dilawati Presiden AS sebanyak 2 kali dan presiden tersebut adalah orang yang sama iaitu Obama.

    Sebelum2 ini hanya di waktu pemerintahan PM pertama Tunku Abd Rahman negara ini pernah dilawati Presiden AS iaitu Lyndon B Johnson pada 1966, lama tu jarak lawatan antara kedua2 presiden sekitar 48 tahun.

    Ini bermakna sewaktu bapak Najib memerintah Tun Razak PM 2, Tun Hussein Onn PM 3, Tun Dr Mahathir PM 4 dan Tun Dol PM 5 Malaysia hanya dipandang sepi oleh Amerika.

    Lawatan presiden ini secara tidak langsung menunjukkan bahawa Najib sememangnya istimewa di mata Presiden Obama dan lebih bersejarah lagi Najib pula merupakan satu2nya PM Malaysia yang cukup bertuah dijemput bermain golf bersama Presiden AS ini (tak tahulah kalau Jho Low ada membayar kepada pelobi berlesen di AS untuk ini – mungkin WSJ boleh siasat).

    Kita harus sedar yang membongkar segala salahlaku Najib dan talibarut2nya adalah Jabatan Peguam Negara (DOJ) Amerika Syarikat dan bukannya pejabat Presiden Amerika Syarikat dan kedua2nya adalah komponen kerajaan AS.

    Dalam konteks ini saya tabik pada Obama kerana tidak mencampuri urusan DOJ atau sistem demokrasi AS sendiri tidak memungkinkan beliau berbuat demikian.

    Berbeza dengan Najib sungguhpun negara ini juga mempunyai 3 cabang kuasa iaitu eksekutif, legislatif dan kehakiman namun beliau tetap mencampuri urusan kehakiman dengan memecat AG yang amanah untuk digantikan AG pilihannya yang tidak akan mendakwanya.

    Sebelum ini pun Najib sedar FBI sedang menyiasatnya sewaktu beliau dengan beraninya melangkah ke New York tahun lepas kerana yakin Obama akan melindunginya memandangkan TPPA pun belum ditandatangani Malaysia lagi waktu itu.

    Kesimpulannya Najib kecewa apabila Obama tidak menghalang DOJ dari mengeluarkan laporan setebal 136 mukasurat yang menamakan beliau sebagai “Pengawai Malaysia No.1” atau MO1 (ditakrifkan sebagai orang yang paling berkuasa dalam pentadbiran kerajaan dan 1MDB, dinyatakan juga sebagai saudara Riza Aziz) yang bersuhabat dalam pengubahan wang haram 1MDB berjumlah melebihi 4 billion ringgit.

    Menariknya nama MO1disebut bukan sekali dua dalam laporan tersebut tetapi sebanyak 36 kali. Terharu apabila Sarawak Report mengambil inisiatif menterjemahkan laporan tersebut ke dalam Bahasa Malaysia sebagai menyahut kenyataan Bung Mokhtar bahawa orang kampungnya tak faham isikandungannya (adakah saya dan anda berbuat demikian?).

    Lebih melucukan Najib menegaskan bahawa laporan DOJ tiada kena mengena dengannya atau kerajaan Malaysia dan 1MDB tiada aset di Amerika tetapi pada masa yang sama mengatakan kerajaan AS sengaja mahu campurtangan dalam urusan pentadbiran sebuah negara berdaulat.

    Di Indonesia beliau berkata ini merupakab penindasan terhadap sebuah negara Islam contoh.

    Menteri2 sependosaan macam Saleh Said Keruak, Ahmad Shabeery Chik dan terbaru Idris Haron (panggilan manja orang Melaka si Karat) mula memalu gendang berbagai irama membela Ketua Penyamun mereka.

    Budak Karat sampai cakap ini agenda Amerika nak bunuh orang Melayu dengan menyamakan Najib dengan Saddam Hussein (jangan begitu lahabau tak takut pun kerana dalam kes Iraq yang hendak dibunuh AS ialah Saddam dan kuncu2nya bukan rakyatnya) 🙂 .

    Saudara2ku kenapa Najib dan kuncu2nya perlu mengelabah kalau berada di pihak yang benar?

    Saman sahaja kerajaan AS di mahkamah antarabangsa memandangkan laporan DOJ ada menyebut MO1 ada menerima wang berjumlah USD 681 juta (RM 2.6 billion) dalam akaun peribadi Ambanknya berpunca dari wang hasil terbitan bon 1MDB dan ini jelas bertentangan dengan kenyataan peguam negara Malaysia atau AG (Apandir Gagap) bahawa wang tersebut adalah derma setulus ikhlas Raja Saudi yang dah arwah.

    Orang kampung harus sedar bahawa Najib berbohong untuk selamatkan tengkuknya dan percayalah saudara2ku Najib tidak akan berani menjejakkan kakinya ke Amerika Syarikat lepas ini.

    Persoalannya saudara2ku apa pula kata Najib bila mana Jabatan Kehakiman negara2 lain yang mana terdapat kemasukkan wang haram dari 1MDB termasuklah England, Switzerland dan Luxembourg di Eropah manakala sebelah Asia Tenggara pula Hong Kong dan negara jiran Singapura selesai siasatan dan buat pengumuman rasmi mengesahkan pengaliran wang haram 1MDB kelak.

    Masa itu logikkah Najib beritahu rakyat bahawa ada konspirasi 1 dunia untuk menjatuhkannya?

    Betul kata Tun M duit sebanyak 2.6 billion ringgit susah hendak dielakkan dari dikesan dalam sistem perbankan hari ini apatah lagi kalu nak pegang wang tunai sebanyak tu entah berapa puluh kontena diperlukan agaknya?

    Terima kasih Tun M, buat generasi Y mungkin yang tak tahu dulu hingga 1998 kita ada wang kertas seribu ringgit sekeping dominasi tertinggi, RM1,000 itu warnanya seakan duit RM50 tetapi saiznya besar sikit dari duit RM100 sekarang.

    Kalau duit note RM1,000 ada sekarang maka masalah menyimpan duit tunai Najib akan boleh dikecilkan dengan drastiknya sebanyak 10 kali ganda ke bawah.

    Akhirnya saudaraku madah pujangga homemade ada menyatakan;

    “Waimanya manusia yang takut itu tandanya bersalah tak kiralah samada ada campurtangan (untuk bagi penampar) atau campurkaki (untuk bagi penyepak).”

    Sekian Tun dan yang baik itu datangnya dari Allah S.W.T dan yang buruk itu datangnya dari Najib Razak.

    Wasalam.

  22. joetachi Aug 15,2016 12:28 AM

    memang membukit pekong yg ada..
    busukkn nama negara merdeka…….

    https://ms.m.wikipedia.org/wiki/Najis_dalam_Islam

  23. The Hidden Secret Aug 15,2016 12:21 AM

    Salam!

    Orang Melayu dah tak ada pilihan… orang Melayu mesti tinggalkan UMNO dan PAS. Orang Melayu terpaksa menarik balik sokongan terhadap UMNO dan PAS. Kedua-duanya mempergunakan ugama untuk kepentingan dunia. Kedua-duanya mementingkan dunia yang sementara daripada akhirat yang kekal abadi. Kedua-duanya bertuhankan dunia. Ulamak UMNO dan PAS semuanya ulamak cari makan.

    Jangan biarkan diri kita diperbodohkan oleh ulamak-ulamak cari makan yang menyokong UMNO dan PAS.

  24. paan Aug 15,2016 12:11 AM

    Sy juga dah daftar online sbg ahli. Dah ada laluan untuk kita jadikan jalan membongkar kebenaran dan terus memperjuangkan hak yg sebenar2nya.
    Semoga Tun dan yg lain2 diberi kesihatan yg baik terus untuk membimbing kami dalam membina Malaysia dan masa depan yg terus maju dan adil.

  25. joetachi Aug 15,2016 12:08 AM

    + tangan asing

    #khalidbabu
    kami orgorg puli$ tidak akan menyerah naji$….!!!!

    #BukitPekong

  26. joetachi Aug 15,2016 12:04 AM

    https://youtu.be/GTLC0xdf6E4

    Selamat Menyambut Bulan Kemerdekaan

    *******************************************

  27. milshah Aug 15,2016 12:01 AM

    Assalamualaikum Tun,

    Terdapat kesan-kesan positif hasil pembongkaran Jabatan Keadilan (DoJ) Amerika Syarikat :

    1. Mengesahkan apa yang selama ini Tun Mahathir katakan bahawa duit 1MDB telah diselewengkan. Nilai anggaran adalah USD3 billion bersamaan RM14.5 billion.

    2. Mengesahkan bahawa Tun Mahathir tidak nyanyuk dalam mengatakan duit 1MDB telah diselewengkan.

    3. Mustahil bagi agensi kerajaan lain untuk menerbitkan bon selepas ini. Tidak akan ada pelabur-pelabur asing akan memberi pinjaman kepada agensi kerajaan.

    4. Transaksi-transaksi berasal dari Malaysia akan lebih diteliti untuk memastikan ianya bukan dari sumber yang haram.

    5. Duit-duit yang diselewengkan atau digunakan untuk membeli aset-aset luar negera telah dibekukan. Sekurang-kurangnya pencuri-pencuri tidak dapat menggunakan duit yang diselewengkan itu kerana telah dibekukan dan aset-aset yang dibeli dari sumber curi telah dirampas.

    Kesimpulannya mustahil skandal 1MDB ini berulang lagi dari agensi-agensi kerajaan yang lain. Lagipun duit yang disonglap telah pun dibekukan.

    Kalau nak curi pun dikemudian hari dah tidak boleh guna transaksi antarabangsa lagi. Duit itu terpaksa disimpan di dalam negara. Perlu kerjasama dari Bank Negara dan bank-bank tempatan. Mustahil berlaku? Hanya masa dapat ditentukan.

  28. zulu Aug 14,2016 11:13 PM

    Event though the UMNO grass root members won’t come to the new party in full force, it will happen gradually.

    They know their division leaders are a bunch of corrupted minds who get money (people hard earned money) from Najis and simply pawning the country to support the criminal.

  29. Abdullah Aug 14,2016 10:31 PM

    Salam Tun….
    Amat sedih, the whole nation is made stupid. Tak ada sapa boleh challenge depa semua, if challenge sapa2 di kalangan pemimpin tertinggi UMNO….habis la, kita akan kena tangkap atau jadi macam2.They are one tight team….nobody boleh shake depa. The law, polis, AG, finance….semua di dalam control croni2 depa.

    Selagi kita dok percaya kata2 “UMNO untuk Melayu” habis la tengelam generasi Melayu di tangan pemimpin Melayu UMNO. Jangan la kita jadi victim kata2 depa…harapkan pagar, pagar sudah makan padi.

    Majority UMNO branch leaders….dok 100% support UMNO leaders….dengan agenda2 kepentingan depa…..depa dengan croni2 depa. Kita….normal Malays kena makan. Buka la mata, jangan la percaya kata2 racial depa tu lagi.

    Jom….ramai2 support parti baru demi masa depan bangsa dan negara. This is the best time untuk kita membuat pertukaran. PAS pun dah tak boleh percaya….dok makan duit UMNO milion2. Ahli PAS….mari lah hijrah masuk parti baru Tun ini….demi rakyat dan bangsa.

    Insya’Allah….Negara tersayang kita ini akan di selamatkan oleh Allah swt.

    Wassalam.

  30. cruze Aug 14,2016 9:13 PM

    Saya juga sudah mendaftar wahai musato, semalam sekitar jam 9.00 malam sebaik sahaja ternampak website pendaftaran tersebut.
    Kita sokong pemimpin yang amanah…kita tendang najib, zahid, salleh kruak, rahman dahlan, hishamuddin,mas ermiyati, shahrizat, nazri aziz, anuar musa,tengku adenan, azalina dan lain lain yang hanya mementingkan kemewahan peribadi.

    Ayuh daftar…semuga TMJ, Tun Mahathir dan insan insan yang berjuang untuk rakyat di berkati allah, di berikan kesejahteraan dan kesihatan yang baik.

  31. The Hidden Secret Aug 14,2016 9:02 PM

    Salam!

    Kita tak perlu berharap kepada AG, IGP, Gabenor Bank Negara, SPRM, PAC dan Auditor General. Diaorang semua ni memang tak boleh diharap.

    Kita kena pastikan Riza dan Jho Low tersungkur. Bila mereka tersungkur, mereka mesti tak boleh tahan sebab mereka dah biasa hidup mewah. Bila mereka tak tahan, mereka akan mula buka mulut.

    Justo pun merupakan saksi penting. Kita mesti jenguk Justo sebelum dia dibebaskan. Raja Siam dah kurangkan hukuman terhadap Justo. Takut nanti Najib bagi dedak kat Justo.

    Hong Kong pun destinasi penting untuk kita. Asset Jho Low banyak di Hong Kong. Pastikan kita dapat rampas balik asset di Hong Kong.

  32. BERSATU Aug 14,2016 8:59 PM

    A’salam kepada semua warga chedet.cc

    STATISTIK KEMPEN MENGUMPUL AHLI SECARA ONLINE
    kemaskini 14/8/2016 9:00PM

    Kempen mengumpul ahli secara online di http://www.pribumibersatu.ml mendapat sambutan yang hangat, dan statistik ahli yang mendaftar adalah seperti berikut.

    Yang beralih dari:

    UMNO 48%
    PKR 3%
    PAS 4%
    DAP 0%
    PAN 0%

    Selebihnya 47% dari mereka yang bukan ahli mana-mana parti politik.

    Terima kasih.

  33. musato Aug 14,2016 6:03 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya dah mendaftar untuk menjadi ahli parti Bersatu secara atas talian.

    Sebelum ni saya tak pernah jadi ahli mana mana parti.

    Saya ambil keputusan ini adalah kerana masa saya berada di sini iaitu di blog chedet.cc adalah lebih lama dari mana mana pekerjaan yang saya lakukan.

    Saya fikir mungkin inilah padang yang sesuai untuk diri saya berbakti pada agama, negara serta bangsa. Dan peluang itu muncul tanpa diduga.

    Terima kasih Tun.

  34. sibotak Aug 14,2016 6:03 PM

    Najib engaging British adviser in Putra Jaya
    Shows itself Najib consenting to foreign influence inviting disturbance
    Indications Najib is Lazy Easy Ride Govt

    Yet he blames others for interference of his Govt
    He blames much of Tun Mahathir , DOJ ,Muhideen & many others
    His own 4 fingers pointing at him

    I like to tell those off especially AG Apandi & others
    How can you abet to Najib wrong doings in the name of Justice
    Again we did not conclude Najib is Guilty
    But thorough investigations , A Stern massage has to be delivered
    You guys did not do yr duty as in yr Oath to the Nation

    Just because Tun Mahathir dares to bring Justice to Malaysia
    Against an incompetence , dishonest , cunning , horrible leadership
    You Strip Tun of his many ex Prime Ministerial Rights & Benefits
    You guys are bunch of Idiotic people

    Did you forget Who Tun Mahathir is ?
    And you got the cheek to gives benefits to JHO Low & Najib step son
    Not with Malaysian consent . You guys are priceless Lunatics

    Why not challenge US DOJ ?
    Why not cut our relations with DOJ ?
    Why not sue WSJ ?
    Why not cut relations with Singapore for interfering & confiscating our Millions of Funds from 1MDB ?
    Why not insult Swiss AG ?
    Where is yr Balls ?

    Why attack & blame Tun Mahathir solely when Tun never takes a single cents from Najib wrong doings , 1MDB or whatever
    Yet you strip him of his right of X Prime Minister benefits

    What an Ugly UMNO Govt
    Those UMNO who realize this Must honor this challenge

  35. HBT456 Aug 14,2016 4:43 PM

    Pokemon go is an interactive online game meant for those who play this card game before on the ground.

    If pokemon go sees as national threat, then google map and waze also a threat to you mindef because you need to connect your internect with the location icon.

    If a simple task like this also cannot perform as umnoputra how can you lead the young malay who are so so it savy now?

  36. HBT456 Aug 14,2016 4:09 PM

    http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/08/14/johor-umno-accepts-muhyiddin-decision-to-part-ways/

    Yb jangan gusar.

    Keep focus in developing the malay land in the state.

    Johor has the best potential of developed state in the next 10 years too with the leadership of tuanku johor.

    As for kl, i have no worries at all because each agong and the permaisuri will take turn to jaga kita punya as we are living in 2016 bukan 1969, with everyone now is so so it savvy.

    The younger generation, more educated, are so much capable in differentiate real and make up information, yb salleh shouldnt be worried at all.

    As for putrajaya, penang, labuan and melaka, you need a strong and focus committed political coalition to sustain the development there.

    To be frank, i do not have faith with the malay because they are too obsess in bela their bangsa ketuanan melayu dan agama islam until they lupa their state, national and international responsibility to make this country a safer and better place to live.

    They forgot, they too like other races in this country need to face peer pressure and competition too.

    I already said, if pkr, umno and pas do not welcome campur tangan kuasa negeri2 lain, you as non malay, non bumi dont go in because it only waste your resources.

    They ban pokemon in the name of mindef, jakim and state fatwa authorithy, you will know they dont even understand what pokemon go is about.

    Also, even if they ban, it has no impact at all in the states that they represent because their voters pun tak pernah main game ini.

  37. zulu Aug 14,2016 1:21 PM

    The way Najis giving out statements recently shows that murmur started now in UMNO against him. It seems Najis will soon go on leave.

    Gradually UMNO members coming to understand what Najis really did to Malaysia’s reputation and how he swindled people money for his family.

    Everyone surprised to see Riza Aziz having this much money.
    A very hard working businessman…LOL

  38. HBT456 Aug 14,2016 1:03 PM

    Only hard works paid.

    Bagi bukit emas pun takda guna jika sikap hangat2 ayam dipermainkan saja supaya boleh dapat undi.

  39. HBT456 Aug 14,2016 1:00 PM

    http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/08/14/not-possible-for-malaysia-to-host-olympics/

    No gold no olympic?

    Being the national ahthelete, you wont feel good about it.

    Why?

    If get gold, he score points to climb political ladder.

    If cannot get gold, its your problem, not my problem.

    Silent is gold.

    There is no secret in money and fiscal markets.

  40. butet Aug 14,2016 12:51 PM

    Assalamualaikum Tun,

    Is BERSATU coming to Sarawak by itself? Or BERSATU will associates with Sarawak’s BN components?

    We don’t put a high expectation to the present Federal Government that is led by DSN can deliver our requests (ie: administration empowerment, development, oil and gas royalty etc.), due to many reasons.

    Generally Sarawakian are sharing the common goal for Sarawak present and future. But we don’t see a good governance at the Federal level at this moment of time as compared to Sarawak level.

    Every Sarawakian and our Sabahan brothers know that during Tun’s reign as PM, Sarawak did not enjoy the development like the Peninsula had, especially the west coast. But we are always proud to be Malaysian. Therefore, you are given the opportunity again to do so.

    Sarawak Ibu Pertiwiku, Malaysia Negaraku. Sarawakians always love to be part of the Federation of Malaysia.

    Thanks.

    Wasalam.

  41. WandyCaswady Aug 14,2016 12:07 PM

    Jazakumullahu khairan kathiraa…

    “Wahai Malaikat Maut,” tanya Nabi Ibrahim, “pernahkah engkau melihat seorang kekasih mencabut nyawa kekasihnya?”

    Mendengar kata-kata Nabi Ibrahim itu, Malaikat Maut tidak bisa menjawab. Seperti yang ia tahu, Ibrahim memang kekasih Allah.

    إِنَّ إِبْرَاهِيمَ خَلِيلُ اللَّهِ

    Sesungguhnya Ibrahim adalah kekasih Allah.

    فَإِنَّهُ خَلِيلُ الرَّحْمَنِ

    Sesungguhnya Ibrahim adalah kekasih Yang Maha Pemurah

    Maka Malaikat Maut kemudian menghadap Allah Subhanahu wa Ta’ala dan menceritakan apa yang dikatakan Nabi Ibrahim, padahal Allah telah mengetahui hal itu.

    “Katakan kepada Ibrahim, pernahkah engkau melihat seorang kekasih yang tidak ingin bertemu dengan kekasihnya?”

    Saat kalimat itu disampaikan kepada Ibrahim, ia pun berkata kepada Malaikat Maut: “Cabutlah nyawaku sekarang.”

    ***

    Bagi orang-orang yang beriman dan bertaqwa, kematian adalah jalan untuk bertemu dengan kekasihnya; Allah Subhanahu wa Ta’ala. Dan Allah pun mengabarkan bahwa orang-orang yang bertaqwa itu adalah orang-orang yang memang dicintaiNya.

    إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُتَّقِينَ

    “Sesungguhnya Allah mencintai orang-orang yang bertaqwa” (QS. At Taubah: 4)

    Pernyataan cinta Allah ini tidak hanya disebutkan sekali. Dia bahkan menyebutkannya dua kali, dan dua-duanya ada di surat At Taubah. Yang pertama di ayat 4 dan yang kedua di ayat 7.

    Karena menyadari bahwa kematian adalah kepastian sekaligus jalan bertemu dengan kekasihnya, orang yang bertaqwa tidak takut dan tidak pula membenci kematian. Berbeda dengan orang-orang yang dalam hatinya ada penyakit wahn. Mereka itu..

    حُبُّ الدُّنْيَا وَكَرَاهِيَةُ الْمَوْتِ

    “Cinta dunia dan takut mati” (HR. Abu Daud)

    Kisah dialog Nabi Ibrahim dan Malaikat Maut yang ditulis Imam Al Qurthubi dalam At Tadzkirah ini juga membukakan sebuah rahasia kematian bagi kita. Bahwa karena kematian itu jalan untuk bertemu Allah Subhanahu wa Ta’ala, maka kita harus menyiapkan bekalnya. Dan sebaik-baik bekal adalah taqwa.

    وَتَزَوَّدُوا فَإِنَّ خَيْرَ الزَّادِ التَّقْوَى

    “Dan berbekallah kamu, sesungguhnya sebaik-baik bekal adalah taqwa” (QS. Al Baqarah: 197)

    Wallahu a’lam bish shawab.

  42. sibotak Aug 14,2016 11:56 AM

    Terserlah Kebenaran bukan Pengakuan
    Makin Najib menuduh yg lain seperti DOJ campur tangan urusan Malaysia
    Makin Najib tukar AG , tutup sana tutup sini
    Makin nampak Kesalahan Jenayah yg di perlaku kan Najib dengan berniat

    Anggota UMNO yg sedia ada pun Tahu bukan Takut
    Tapi ialah duit kehilangan pun bukan mereka yg punya
    Jadi tidak jadi satu isu
    Mereka pun menumpang kasih
    Tapi jika duit kehilangan ini duit Bapak mereka ? Macamana pula reaksi mereka ?

    Walau apa pun Malaysia mesti di huraikan
    Bagaimana bolih sampai berhutang berbillion ?
    Kemana arah wang in pergi ?
    Siapa yg arahkan ? Kenapa ? Untuk apa ?
    Tidak bolih tutup gitu sja ,tahu tahu OSA ?
    Cara bergini adalah Tindakan Kerajaan Najib yg Amat Biadap & Amat Bodoh ?
    Kerajaan Najib harus di Tampar

    Suka suka mereka . Apa mereka fikir ini duit Bapak dia ?

    Sempena dengan Part Baru Tun , BERSATU
    Ia akan menggoncang UMNO
    Sebab ramai anggota baru BERSATU datang dari UMNO
    Banyak lah Pekung UMNO yg bakal terbongkar
    Najib nak Bongkar apa dari BERSATAU ?
    Ini Part baru apa yg nak di bongkar kan ?

    Ini tip sengaja saya kasi Najib sebab beliau Benggap
    Najib yg bakal menghancurkan UMNO
    Bukan kita bukan BERSATU

    Dan sudah terlambat
    Perluang sudah diberi , Najib masih Ingkar
    No more Excuse to Najib

    BERSATU Mesti Maju
    Go ahead No Go a stern

  43. WandyCaswady Aug 14,2016 11:30 AM

    (CNN)Plenty has been said about Donald Trump calling President Barack Obama the “founder of ISIS.” The GOP presidential candidate added to the conversation himself on Friday, tweeting that he was being sarcastic when he made the remarks.

    A day earlier, he told a radio host that Obama deserves blame for the Muslim terror group’s rise because of the US military withdrawal from Iraq in 2011, which left a power vacuum for the terror group to exploit.

    “He was the founder. The way he got out of Iraq … that was the founding of ISIS, OK?” Trump said on Hugh Hewitt’s radio show Thursday morning.

    ISIS Fast Facts
    Of course, a distinction can be drawn between the actual founding of ISIS and its rise to the murderous, land-holding terror force that it is today. So how did ISIS begin and evolve? Here’s a refresher:
    It sprang from al Qaeda in Iraq
    The group’s roots are in the Sunni terror group al Qaeda in Iraq (AQI), started in 2004 by Jordanian Islamist Abu Musab al-Zarqawi. It was a major player in the insurgency against the US-led forces that toppled Saddam Hussein in 2003, and against the Shiite-dominated government that eventually replaced Hussein.
    Trump tries to walk back claim that Obama founded ISIS

    Trump tries to walk back claim that Obama founded ISIS 01:59
    ISIS has also targeted the Shiite community in general, starting with a deadly suicide bombing at a mosque in Samarra in 2006.
    It exploited Sunni resentment against Shiites
    Hussein had led a secular government, but it was dominated by members of Iraq’s Sunni minority and it brutally repressed opposition. When Saddam was ousted, power went to the majority Shiites, who wanted revenge.
    There was a growing perception among Sunnis that they were being persecuted and excluded from power by Shiite officials.
    AQI recruited Sunni fighters to its cause — trying to establish a Sunni Islamist control of the country.
    It was rebranded, and then was largely defeated
    After Zarqawi was killed in a US airstrike in 2006, Egyptian Abu Ayyub al-Masri took over and announced the creation of the Islamic State in Iraq. (The words “and Syria” would come later.)

    Is ISIS going broke?
    By 2006, ISI controlled much of western Iraq’s Anbar province. But then in 2008, a surge of US troops, with the help of Sunni tribesmen who were at odds with al Qaeda, largely defeated the group in Iraq.
    It picked up a new leader and a new fight — in Syria
    Masri was killed in a 2010 US-Iraqi operation. That opened the door to Abu Bakr al-Baghdadi, a militant who’d joined previously.
    Baghdadi took over the group, and when a civil war kicked off in neighboring Syria, members of the group went there to fight against Syria’s government forces.
    It took territory, and a new name: ISIS
    After ISI’s forces gained strength in Syria, it re-entered Iraq in 2013 “as a reinvigorated force … seizing much of Anbar a year later,” CNN national security analyst Peter Bergen wrote earlier this year.
    That year, Baghdadi announced the group would be known as the Islamic State in Iraq and Syria (ISIS). He also said he was merging his force with the al Qaeda-affiliated group Al-Nusra Front — which didn’t exactly agree.
    Al-Zarqawi: The unlikely godfather of the Islamic State
    ISIS godfather: Zarqawi’s 5 claims to infamy
    Al-Nusra Front, fighting in Syria, rejected Baghdadi’s move, and in 2014, al Qaeda itself renounced its ties to ISIS after months of Nusra-ISIS infighting.
    It took advantage of ex-Iraqi officers’ experience
    ISIS fighters got better, in part because they were being led by former officers of Saddam’s army.
    The United States disbanded Iraq’s army in 2003 to start a new one from scratch, leaving many Sunni officers out of work. Remember the Sunni resentment against the new Shiite-led government? Some aggrieved Sunni officers joined the insurgency, and eventually ISIS.
    It skillfully used prison ‘networking’
    By now, many of its top leaders were former inmates at US-administered prisons in Iraq during the insurgency. Those prisons, it appears, were networking centers for those who would join the movement.

    No, Obama was not the ‘founder’ of ISIS (Opinion)
    Analysts say Baghdadi and some of his top deputies were at various points imprisoned at Camp Bucca, which was a US-run prison in southern Iraq.
    It took Mosul, announced a caliphate and became a major US target
    In June 2014, ISIS took Mosul, a major city in northern Iraq. Later that month, Baghdadi announced the creation of a caliphate, or Islamic state. By then, ISIS had captured large swaths of Syria and Iraq.
    The United States began airstrikes against ISIS targets in both countries later that year.
    Retired Maj. Gen. James “Spider” Marks, a CNN military analyst, told CNN’s “Erin Burnett OutFront” on Thursday that calling Obama the founder of ISIS was “crazy talk.” But, he said, “clearly there’s culpability.”
    “There’s a lot we could have done in Iraq. Our departure in 2011 was premature,” Marks said. “Conditions were not set. … This (ISIS) is an organized military with a focus.”

    CNN’s Richard Allen Greene, Tal Kopan, Nick Thompson, Holly Yan, Hamdi Alkhshali and Arwa Damon contributed to this report.

  44. STEVE8562 Aug 14,2016 10:02 AM

    THE ECONOMY GROWTH AT 4 % DUE TO THE PRIVATE SECTOR. MOST MINISTERS ARE SLEEPING OR ROBBING THE COUNTRY AND HAVE NO CONTRIBUTION TO THE ECONOMY

  45. Sri Sense Aug 14,2016 9:37 AM

    Salam Tun

    Exactly!

    Kelakar bila melihat komen2 yang keluar dari orang2 MO1 dan MO1 dalam media sejak akhir akhir ini, antaranya; Amerika nak bunuh Melayu, tak boleh guna ‘bersatu’, people want aid not ‘useless’ referendums, Umno not born out of desire to topple leader etc. Not only that gambar lama pun boleh recycle – Najib lawat Dr M di IJN? Itu gambar tiga tahun lalu, laaaa 🙂

  46. Average Joe Aug 14,2016 7:08 AM

    Salam Tun,

    It seems, instead of weakening you, the ordeal has made you even more motivated Tun!

    You are right, it is the height of their stupidity that they blame it on US interference when the fact of the matter is that it is all because of their blatant disregard of US law.

    Tun, the situation in Sarawak is an interesting one. Perhaps Bersatu will issue a statement in regards of them asking for more autonomy? This seems to be a good opportunity for Bersatu to show us(East Malaysians, Sabah and Sarawak) what kind of partnership we can expect going forward?

    Thank you Tun, May Allah Bless you with Long Life, Protect you and your Family and the People of Malaysia.

Leave a Reply