TOTAL VISITORS FROM 2008:

THE CONSTITUTION 40

1. I was forced to read through the Constitution of Malaysia and the National Security Council Act 2016, in order to understand the need or otherwise of the power of the Yang di-Pertuan Agong and the Prime Minister in ensuring the security of the country.

2. I don’t think anyone would want to read through especially the National Security Council Act 2016. Still I feel a need to summarise the powers accorded the Prime Minister by comparison to the powers accorded the Yang di-Pertuan Agong.

3. While the powers of the Yang di-Pertuan Agong give due consideration to the rights and freedom of a citizen when he is to be detained, the power of the Prime Minister under the National Security Act is almost unlimited.

4. The action may be taken by the Director of Operations but the ultimate power rests with the Prime Minister as Chairman of the National Security Council.

5. For easy reading I list below the power of the Prime Minister:
I. Set up National Security Council
II. Chair the Council
III. Council advise the Prime Minister i.e. to himself
IV. Power to –
(a) Exclude and evacuate persons
(b) Declare Curfew
(c) Control movement, road, waterway, aircraft.
(d) Arrest persons
(e) Search and seize
(f) Search premises for dangerous things.
V. Search person for dangerous things
VI. Seize vehicle, vessel, aircraft or conveyance
VII. Power to take temporary possession of land, building or movable property
IX. Demand for use of resources
X. Power to order destruction of certain unoccupied buildings.
XI. Power to use reasonable and necessary force.
XII. Power to dispense with inquests etc
XIII. Obligations of secrecy
XIV. Protection against suits and legal proceedings
XV. Status of a public servant

6. The need to let the Yang di-Pertuan Agong decide on the declaration of Emergency is because the laws which protect citizens and ensure justice will be suspended when Emergency is declared. The rule of law will be ignored.

7. But now the power of the Yang di-Pertuan Agong has become superfluous. Najib as Chairman of the Council advising Najib as the Prime Minister will have the right to disregard the laws and exercise the powers listed above. Najib’s rights are far more numerous and superior by comparison with the rights and power of the Yang di-Pertuan Agong. There is no more need for reference or approval of the Yang di-Pertuan Agong. Najib as Chairman of the Council simply advises himself as the Prime Minister.

8. He can use “reasonable force” and dispense with any inquest should an enforcement officer or the person apprehended dies. He is fully protected against suits and legal proceedings. All proceedings of the Council will be official secret. No member of the Council may reveal anything, including apparently criminal acts committed.

9. This Act relegates the Constitution to the back burner. It is wrong of course. The Constitution, we all proudly declare is the Supreme Law of this great nation. But no one is going to do anything when it is breached.

40 thoughts on “THE CONSTITUTION

  1. HBT456 Sep 27,2016 8:29 AM

    10. http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/09/27/risdas-halal-move-illegal-says-jakim-bid-to-issue-own-logo-for-muslimmade-goods-contravenes-the-law/

    11. The speed train is already ongoings.

    12. Eventhough i am not a moslem, i see no political factor why risda cannot issue a specific halal logo to cater domestic market as malay muslim?

    13. Risda too needs consumers to buy their products, henceforth, contributing gst to the federal government.

    14. The federal government must cool down its property and automobile industries by excempting them from gst, a neccesity to continue promote one voter, one car concept mooted since 1998 via nep to affirm development.

    15. If nep is abused and failed, henceforth, umno will loose votes to opposition malay lead political parties.

    16. Instead, the federal government must apply gst in all government agencies in order to make all of us pay gst taxes regardless their background including sabah and sarawak.

    17. May i ask, is dsn a malaysian?

    18. If he is malaysian, why he cannot appoint his chosen trustee to manage 1mdb finacial issues to keep promoting this country as the world halal hub for manufacturing and financial centre?

    19. As voter, its up to us to cast votes when general election is called.

    20. One thing is for sure, as the ruling government of the day, if you cannot ease the burden of the voters, then, be prepared to loose votes.

    2. If trump can only won with slight majority, you think americans in general will buy his ideas to make america great again?

    21.

  2. Tun Perak Sep 6,2016 11:40 AM

    I am not well versed in Malaysia constitution.

    But, does this means that the proclamation of emergency is now issued by the Prime Minister and not by the Yang di Pertuan Agong ? Because Yang Di Pertuan Agong would need to be satisfied that an emergency exists before he could proclaim the emergency.
    The problem of passing an Act in Malaysia is that any act passed by the parliament would become an Act within 30 days without any endorsement of the Ruler.

    If the Act is good, such as to eliminate the immunity of Ruler from any legal proceeding or for economic development purpose, then the above statement is applied positively.

    But if the Act is for criminals to hide behind laws, then the Act would be used for personal interest of the criminals.

    We know the rumours of the loss of billions ringgits , I am sure there are also rumours that there is sex and murder related to submarine ; and well … I am also sure sooner or later Hollywood would make a movie out of these, and would be an instant box-office.

  3. HouseWife Sep 6,2016 3:03 AM

    Assalamualaikum Tun,
    Tun, to my understanding laws devised by men must be judged by a set of perfect rules for human conduct. And a judge must be impartial and both parties be heard.

    In the case of The Law of DSN, it is defined as a command set by him the superior being and the inferior being is the individual and enforced by sanctions or punishments which includes imprisonment, fines, damages, injunctions and decree of specific performance. To a particular set of circumstances, a law may not always achieve the degree of justice hoped for. Tun, would you agree that a law which coincides with the people’s idea of justice is more likely to be respected and easily enforced than the law which does not coincide with the people’s idea of justice? Can we say that justice is an abstract idea of right and wrong, fairness and equality. This just a little of what I’ve learned in school a very long time ago.

    As far as I’m concerned, men made laws are never perfect and cannot wholly be trusted. Some men made laws are ridiculous and cannot work. Men made laws can be altered, doctored, sugared and spiced up to support or influence the court of law of today. But as loyal citizens, we are forced to abide by these men made laws, even though some are unfair and unjustifiable.

    DSN has been cleared by the Ag but it does not mean that he did not commit the offenses…stealing and lying. DOJ did not name MO1 but it does not mean that DSN is not involved in handling the 1MDB’s money. He is cunning in planting his friends of power in all government institutions and GLCs so he would get absolute loyalty, support and back-ups when he’s cornered or his offenses were given away.

    Tun, I believe absolute power will only drift the people further apart. Do not treat the people as your belongings. Treat people as human beings and surrender them their rights and equal justices. But DSN is choking them with dedaks to maintain his grip on them, and it’s so unfortunate that they love every bite of it. Which law can be applied to criminalized this act of ‘feeding’? Which law can be applied to criminalized the doers? The Law of DSN? No?

    Tun is on a noble quest to put back Malaysia on the right track. Tun and us all want Malaysia to gain back her dignity. What’s the meaning of winning or losing if Malaysia is drowned in embarrassment in the eyes of the world? This is where BERSATU comes in and plays her part. BERSATU must come in strong and get hold of all people who loves honesty, integrity, justice and equality.

    Will BERSATU be able to give what the people want?
    What makes someone good at selling or consulting, the number one thing is that they’ve got to really listen well, that’s the key to success.

    May Allah Bless you Tun. May Allah Protect you Always Tun. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. Take extra care and Thank you Tun.

  4. Sri Sense Sep 6,2016 12:51 AM

    Salam Tun

    From democracy to dictatorship. BN, you know what, I am so NOT electing you in the next GE14 because of this. 😐

    Goodnight.

  5. pakpandir08 Sep 5,2016 8:34 PM

    Kepada saudara “anti rasuah”

    Memang pun saya merapu. Menteri-menteri yang kamu katakan mereka bengong itu juga katakan kamu semua merapu bersama Tun

    Sama sahaja gelagat pembodek (kem A) dan pemakan dedak (kem B). Bezanya hanyalah di kem yang berlainan

    Apabila seseorang memakan dedak atau pun membodek, mereka tidak akan berfikir panjang dan mereka sentiasa rasa mereka amat kuat sekali

    3 senjata utama itu nampaknya amat melucukan. Namun di arena politik di sini, walaupun ia lucu tetapi amat berkesan.

  6. anti rasuah Sep 5,2016 6:54 PM

    Assalmualaikum Tun.

    1. Lupakan saja pakpandir08 “jenerasi pak pandir ke 8” kerana ia merapu sama seperti neezam72.

    2. Saya ada terima viral bergambar yang Tun bersalaman dengan Anwar Ibrahim. Pada dasarnya saya bersetuju jika Tun dan dia bersatu hati bersepakat untuk menjatuhkan Naji$. Ingat Tun formulanya hanya satu lawan satu pada PRU14 akan datang.

    3. Setuju dengan komen Faridina petang ini. Saya teramat yakin 100% di kawasan lembah Klang jika BN menang bawah 1000 undi pada PRU13 sebelum ini, BN boleh dikalahkan. Begitu juga kawasan bandar dan pinggir bandar.

    4. Di NS, Melaka, Perak, Selangor, PP, Perlis, Johor, Kedah, Terengganu, Kelantan, Pahang dan semua kerusi parlimen di Wilayah Persekutuan ( KL, Putrajaya dan Labuan ), BN boleh dikalahkan. Di Sabah dan Sarawak, saya tidak mahir dengan pemikiran mereka khususnya yang di luar bandar. Peluang menang juga ada dengan syarat satu lawan satu.

    5. Formula ke dua, fokus kepada kerusi parlimen wajar diutamakan. Fokus utama adalah menjatuhkan kebodohan dan kemunafikan naji$.

    6. Manifesto mesti jelas dan mudah difahami oleh orang kampung dan mereka yang kurang berpengetahuan ekonomi dan politik, mengapa naji$ wajar ditamatkan riwayat kuasanya.

    Semuga Tun sihat walafiat.

  7. umranrc Sep 5,2016 5:18 PM

    Salam Tun,

    Yes, honestly when these things are still in infancy stage, myself have gone through those writings and found that these NSC proposal as a means to destroy democracy.

    You and I know, those in power have many things up their sleeves, one of it is paid shills to get things stirred and turned sour. At anytime, these thugs, who doesn’t have any remorse at all, can act in such a way that social tension can built-up and dreadful things can erupt.

    Anyway, nice of you to drop by Dato’ Sri Anwar’s court proceeding against this bill. It shows to all that a different in ideology doesn’t mean that you must have a different thoughts in eradicating wrongdoing.

    Thanks Tun.

  8. Karl @ www.karl-iskandar.ml Sep 5,2016 5:03 PM

    Absolute power to counter absolute anarchy.

  9. sibotak Sep 5,2016 3:08 PM

    What is Human Constituency against The Surah AL-Imran ?

    ” Hold Fast The Rope Of Allah
    Be not be Divided among Ummah ”

    ( Dan berpeganglah kamu semuanya kepada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai berai, dan ingatlah akan ni`mat Allah kepadamu ketika kamu dahulu (masa Jahiliyah) bermusuh musuhan, maka Allah mempersatukan hatimu, lalu menjadilah kamu karena ni`mat Allah orang-orang yang bersaudara; dan kamu telah berada di tepi jurang neraka, lalu Allah menyelamatkan kamu daripadanya. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayat-Nya kepadamu, agar kamu mendapat petunjuK ).Qs.3:103

    Middle East Muslim have Failed The Guide , the Test of Surah AL-Imran
    Can the Muslim here Hold Fast this Surah ?

    Yes , it was US Military Supremacy for Israel Agendas
    Have destroyed much of the Muslim World in Middle East
    Are these the only reason or
    The Muslim World Failed to Unite as a Whole to face this Test

    Apparently Muslims Failed to Unite
    Is these Test happening in Malaysia today ?
    UMNO breaking down , joining Opposition , we see quite a few fractions exists
    How serious will these go , if we together realize it now or never

    We must focus of what is wrong to make it right
    It must not be about yr partner , yr party
    It should be about making right to amend the wrong

    Sections , Party , Partnership ,Racist , Different believes of Religion exist
    It should be Socialize , existed with Mutual Respects

    The Wrong today that Malaysia is Facing
    Is the Un True , In Competence of Najib Ruling of Malaysia
    As He Himself proven Incompetence , Un Trustworthy , very much Un Professionals

    These Hopes Will Not Divides Malaysia

  10. faridina Sep 5,2016 2:28 PM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Secara umum, ramai orang Najib dan orang ramai yang belum disedarkan lagi berpendapat bahawa Tun akan gagal (belum gagal lagi) dalam pertarungan ini (belum bermula lagi).

    Apa yang penting ini baru buka bunga2 silat dan pertarungan sebenar ialah PRU 14 nanti.

    Nah kalau Tun pencipta senjata buatan sendiri ini sudah pasti Tun tahu di mana kekuatan dan kelemahannya maka kelebihan di tangan Tun insyaAllah. Ya betul Tun dan kami rakyat marhaen jadi mangsa kepada pemangsa paling ganas abad ini.

    3 senjata utama yang didakwa sudah pun mencukupi untuk mengalahkan Tun dengan mudah:
    1) Topic lucah
    – Bukankah Muhyiddin dah kena sekarang?
    Seperti kebiasaan orang luarbandar percaya semua ini fitnah politik memandangkan mulut TSMY tak lekang dari menyebut kalimah Allah dan warak orangnya sedangkan rasuah padanya adalah haram apatah lagi bab2 lucah.
    2) Butang kecemasan “DAP”
    – Senang sahaja nak cari pasal dengan DAP. Bukankah Tun dah kena sekarang?
    Kena apa ekk? Yang risau kerjasama Tun dengan DAP adalah puak dalam rejim Najib je.
    3) Laungan untuk bangsa dan agama
    – Genggam tangan dan sorak-sorak untuk bangsa dan agama sudah mencukupi untuk bertahan
    Berapa pulak kena bayar untuk buat gimik di atas? Berapa ramai yang sanggup turun secara sukarela? Tidak boleh ke rakyat marhaen di belakang Tun berbuat sedemikian tanpa bayaran kalau laungan untuk bangsa dan agama boleh menjamin kemenangan?

    Berakit-rakit ke hulu,
    Berenang-renang ke tepian,
    Bersakit-sakit dahulu,
    Bersenang-senang kemudian.

    Bersatu Berjaya Rakyat Sejahtera,,
    Bersatu Berjaya Rakyat Terpelihara..

    Belum cuba belum tahu..
    Cuba try test uji tengok see!

    Wasalam Tun.

  11. pakpandir08 Sep 5,2016 8:53 AM

    Secara umum, orang ramai berpendapat bahawa Tun akan gagal dalam pertarungan ini

    Tun perlu berhadapan dengan senjata yang Tun cipta dahulu semasa Tun berkuasa. Bezanya hanyalah Tun kini bertukar peranan dari pemangsa kepada mangsa

    3 senjata utama yang sudah pun mencukupi untuk mengalahkan Tun dengan mudah:
    1) Topic lucah
    – Bukankah Muhyiddin dah kena sekarang?

    2) Butang kecemasan “DAP”
    – Senang sahaja nak cari pasal dengan DAP. Bukankah Tun dah kena sekarang?

    3) Laungan untuk bangsa dan agama
    – Genggam tangan dan sorak-sorak untuk bangsa dan agama sudah mencukupi untuk bertahan

  12. faridina Sep 5,2016 3:13 AM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Ahmad Shaberi Cheek mula terasa bahang parti Bersatu dengan ulasan memperlekehkan keupayaan parti tajaan ayahanda Tun ini.

    Katanya ini adalah sekadar parti serpihan UMNO dan mana mungkin dapat bersaing dengan UMNO dan yang demikian apa pasal cheeky2 boom nak kelam kabut pulak bila TSMY bilang ada 45 kerusi parlimen milik UMNO yang telah dikenalpasti boleh berubah tangan jika hanya 4% pengundinya berubah angin.

    Mat Shahberi ni dulu UMNO lepas tu masuk Semangat 46 kemudian masuk balik UMNO bila 46 dibubarkan jadi persepsi dia mengenai Bersatu mengambil semangat tahi2 ayam 46 lah.

    Bersatu banyak persamaannya dengan PKR dari segi kedudukan kedua2 pemimpin tertingginya adalah bekas Timbalan Perdana Menteri dan bekas Timbalan Presiden UMNO yang telah dipecat yang mempunyai kelebihan dan kekuatannya yang tersendiri tidak seperti Ku Li hanya seorang bekas naib presideb UMNO yang tidak dipecat tetapi dikalahkan Tun M dalam PAU 1986.

    Semangat 46 hanya parti serpihan peringkat negeri kelahiran Ku Li.

    Kelebihan Bersatu juga terletak kepada duduknya ayahanda Tun sebagai Pengerusi dan ramai pengikut2 setia Tun akan menyertai Bersatu dengan aura kepimpinan Tun M juga.

    Gandingan mantap 2M ini diperingkat parti akan memacukan kejayaan demi kesejahteraan rakyat marhaen hari ini.

    Kesimpulangnya wahai Mat Sayaberi Cheap tak usah pening kepalamu fikirkang untung nasib parti Bersatu, apa mungking orang tak tahu mu doh mula kumpulkang sebanyak mungking duit sebab tahu PRU 14 peluang UMNO amat tipis sekali.

    BERSATU BERJAYA..
    RAKYAT TERPELIHARA..
    BERSATU BERJAYA..
    RAKYAT SEJAHTERA..

    Sekian dan wasalam ayahanda Tun.

  13. Aktivis Islam Sep 4,2016 9:05 PM

    Assalamualaikum Tun,

    Seperti dlm surah Al-baqarah diawalannya ayat 6-7,

    “Innallazinakafaru sawa’un alaihim a’anzartahum amlamtunzirhum la yu’minun”
    – Sesungguhnya org2 kafir (kufur) sama saja pd mereka jika engkau memberi amaran atau tidak, mereka ttp tidak akan beriman.

    “Khatamallahu’ala khulubihim wa’ala sam’ihim wa’ala absarihim ghisyawah. Walahum azabun alim”
    Allah tutup hati, pendengaran dan penglihatan mereka, dan disediakan azab yg amat besar buat mereka.

    Kepimpinan skrg yg tak ada BCA (bersih, cekap dan amanah) spt dlm filem hamid ghurka ini sdh menunjukkan sifat2 spt ayat diatas. PM kita (dan rakan2) bknnya nak perbetul silap, tp dgn rakus hari2 curi dan tipu, curi dan tipu. Mmg tak blh diselamatkan dah kot mereka ni. Semoga kita sama2 berjaya singkirkan mereka2 ini. Jazakallahu khaira.

  14. faridina Sep 4,2016 4:27 PM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Najib adalah perancang terbaik berpaksikan kuasa dan wang ringgit yang negara pernah lahirkan hanya untuk diri serta keluarganya sendiri dengan rakyat dan negara menjadi korban nafsu serakahnya.

    Perancangannya cukup baik dan hebat sekali dalam menyediakan platform untuk melesapkan wang berbillion ringgit dalam bentuk sykt 1MDB (mula2 1Malaysia Di Bohongi dan sekarang sudah jadi 1Malaysia Dalam Bahaya ehsan PKR) sehinggakan bekas orang nombor 2 negara iaitu TS Muhyiddin Yassin sendiri tidak dapat menghidunya walaupun ianya telah ditubuhkan pada tahun 2009 bermakna apabila TSMY disentapkan dengan kepincangan 1MDB pada tahun 2015 maka 6 tahun telah berlalu dan berbillion ringgit telah selamat dibaham.

    Betapa liciknya Najib yang telah siap sedia dengan perancangan selamatkan diri sekiranya aktiviti haramnya dihidu rakyat dengan menyediakan platform undang2 bukan bertujuan membela rakyat tetapi bagi membela dirinya sendiri dengan mengujudkan akta MKN yang modus operandinya semacam 1MDB balik2 dia jugalah yang maha berkuasa.

    Sebelum ini kami pun tidak terfikir akan bahaya akta MKN ini sehinggalah ayahanda Tun bersusah payah membaca, mengkaji dan merumus akta MKN di atas untuk perhatian kami rakyat yang sememangnya tidak rajin membaca bahasa undang2.

    Lebih mengejutkan apabila mendengar ceramah Tun https://youtu.be/qKrEl90fF-Y di Ketereh tempoh hari dan tersentap hati ini bilamana Tun menyebutkan perihal Mageran dan bagaimana Tun Razak biasa memerintah negara dalam beberapa tahun tanpa parlimen selepas peristiwa 13 Mei 1969.

    Mungkin Najib ingin menyamai rekod bapanya bukan sahaja jadi PM tetapi Pemerintah Tertinggi Darurat tapi kali ini hanya bagi melindunginya.

    Semalam di Pekan, Pahang Najib bertanya kenapa dia perlu takut pada orang tua berumur 92 tahun?

    Nampak sangat dia memang takut
    ▶ punyalah takut sampai sebut umur Tun tak kena.
    ▶ seperti Tun tegur TSMY juga di Ketereh, Tun masih muda belum sampai umur 92 lagi baru 91 tahun.

    ▶ kalau tak takut kenapa perlu tanya.
    ▶ lebih takut sebab Tun betul2 nak tubuh parti baru
    ▶ takut sangat hinggakan dia terhulur tangan nak berjabat tangan kaki dengan lembu korban (foto lihat star online http://www.thestar.com.my/news/nation/2016/09/04/aiming-for-a-very-big-win-pm-targets-majority-vote-of-40000-in-pekan-to-silence-detractors/ ).
    ▶ lembu pun tak sudi nak berjabat tangan dengan dia, jangan kata orang, binatangpun dah menyampah dengan Najib.

    Umat Islam di Pekan memang bertuah dapat Najib jadi Ahli Parlimen, Menteri Kewangan, Perdana Menteri, Penasihat 1MDB dan paling penting pemegang rekod pemungut derma tertinggi di dunia maka setakat derma lembu korban ni Najib boleh dapatkan derma lembu seekor bagi setiap keluarga Islam di kawasan parlimen Pekan.

    Kalaulah pengundi Pekan ada membaca blog ini kan bagus sebab tahukah anda kami jadi korban atas kerakusan dan ketamakkan ahli parlimen anda dan anda pun tak terkecuali juga sebab Pekan bukan bebas GST kan.

    Isu Najib hendak tambah majoriti di Pekan ada baik dan buruknya sama seperti samada kita hendak Najib kekal atau kalah di Pekan.

    Memang betul kalau Najib kalah tamatlah riwayatnya sebagai PM tapi kalau kita biar dia menang seronok juga sebab dia akan pegang rekod baru lagi sebagai Presiden UMNO pertama memegang jawatan Ketua Pembangkang dan tengok gelagat dia dalam parlimen dan luar parlimen tanpa escort dan pengawai pengiring dan masa tu Kak Mah nak tak agaknya sibuk2 teman Najib sambil bawa beg tangan hermes nya 🙂 .

    Entahlah terpulang pada pengundi Pekan menentukannya. Aok punya sukalah.

    Wasalam Tun.

    p/s – Bersetuju sangat dengan orang kampung kami dari Johor bro Cruze bahawa mereka ni tak senonoh sungguh kerana terang2an joget tarian 40 penyamun depan rakyat macam happy sangat hasil samunan banyak..
    Bagi pihak bro Cruze – hidup TMJ !
    🙂

  15. Hajar Sep 4,2016 2:19 PM

    Salam Dearest YAB Tun,

    ///
    Najib: I only fear God

    PEKAN, Sept 3 — Prime Minister Datuk Seri Najib Razak today emphasised that he was not afraid to face attacks from the enemy or give up the struggle for the people despite the endless attacks from within and outside the country.

    He said his struggles were ‘driven’ by the spirit of togetherness, solidarity and support that he received from everyone, particularly from the Pekan parliamentary constituency which has been his political base since joining politics.

    “Armed with the spirit, we will rise again. (I will) certainly fight. I am afraid of no one, I only fear Allah S.W.T. I am not afraid of people who betray Umno after becoming a leader for 22 years.

    “Should I be afraid of people who are already 92 years old? We don’t have to talk much about people who have veered a lot. InsyaAllah we can achieve victory due to our spirit of togetherness,” he said.

    http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/najib-i-only-fear-god
    ///

    Astaghfirullah…’Bertaubatlah’ DS Hj. Mohd Najib Bin Hj. Abdul Razak before it’s too late.

    Please walk the talk. Please stop destroying Malaysia.

    Just admid your mistake and RESIGN.

    Thanks Tun.

    *** May Allah S.W.T. bless Tun and family ***

  16. PutraKraken Sep 4,2016 2:09 PM

    Salam Yang dikasihi Tun

    Perlu dingat…kuasa mutlak dalam sistem demokrasi Malaysia ialah RAKYAT.

    Rakyat memilih wakil mereka melalui pilihanraya umum. Apa yang ada sekarang ini adalah pilihan rakyat pada PRU 2013 dan akan tamat tempoh pada 2018. Memang tidak dinafikan dalam jangka masa satu penggal pilihanraya…macam macam boleh berlaku….seperti apa yang berlaku sekarang ini…demokrasi bertukar kepada Kleptokrasi. Walau ada jalan dan peluang untuk mengugurkan ketua kleptokrasi namun wakil rakyat yang dipilih oleh rakyat pada PRU 2013 yang lalu sudah melupakan rakyat yang memilih mereka dan sebaliknya memilih untuk bersama ketua klepto ini. Biarkanlah…mereka tidak bertanggung jawab terhadap rakyat yang memilih mereka…sampai masanya mereka akan merujuk kembali kepada rakyat…dan diwaktu itu rakyat akan menentukan sama ada membuang mereka atau tetap memilih mereka dan seterusnya dikhianati dan dilupakan oleh wakil mereka untuk sekian kalinya. Itu adalah PILIHAN RAKYAT.

    Jadi…sebagai pemegang kuasa MUTLAK dalam sistem demokrasi ini…RAKYAT mesti bijak. Rakyat mesti punyai maklumat dan memahami segala permasaalahan yang sedang kita hadapi sekarang ini…dan diharapkan nantinya rakyat akan dapat membuat satu “informed decision” siapa yang harus dipilih untuk mewakili mereka.

    Malangnya tidak semua lapisan rakyat dapat mencapai maklumat bebas. Ada sebahagian yang hanya disogokkan dengan MAP…RTM dan TV3 suku. Kumpulan inilah yang harus diberi tumpuan kerana mereka mewakili banyak kerusi dalam parlimen walaupun bilangan pengundi tidak seramai kerusi parlimen bandar dan sub bandar. Kasihannilah mereka kerana sering di gula gulakan dengan sekupang dua kupang suapan…

    Sebagai RAKYAT yang bertanggung jawab kepada anak cucu kita akan datang…kita mesti menyebarkan maklumat yang benar terutama kepada golongan sasar ini agar sama sama kita dapat membuat pilihan tepat di PRU akan datang.

    Buat masa sekarang…kita lihat sejauh mana Najib akan bersuka ria bersama kumpulan kleptokrasinya…Memang Najib dah tak de MARUAH…biarkanlah….bak kata omputih…”the higher you go the harder you fall”

    Kepada YBhg Tun…kami sanjung dan tetap menyokong perjuangan Tun dan rakan….selagi ianya berlandaskan kepada kebenaran dan keadilan untuk semua rakyat. Itu adalah tanggung jawab kita bersama.

    Semoga Perjuangan ini senantiasa di berkati Allah SWT. Ameeeen.

  17. WandyCaswady Sep 4,2016 1:31 PM

    Diponegoro : Chairil Anwar

    Di masa pembanggunan ini
    tuan hidup kembali
    Dan bara kagum menjadi api
    Di depan sekali tuan menanti
    Tak gentar. Lawan banyaknya seratus kali.
    Pedang di kanan, keris di kiri
    Berselempang semangat yang tak bisa mati.

    Maju
    Ini barisan tak bergenderang-berpalu
    Kepercayaan tanda menyerbu.
    Sekali berarti
    Sudah itu mati.

    Maju
    Bagimu Negeri
    Menyediakan api.
    Punah di atas menghamba
    Binasa di atas ditindas
    Sesungguhnya jalan ajal baru tercapai
    Jika hidup harus merasai
    Maju
    Serbu
    Serang
    Terjang

  18. Hajar Sep 4,2016 1:14 PM

    Salam Dearest YAB Tun,

    1. Thank you so much Tun for spending your precious time reading and studying both the Constitution of Malaysia and the newly approved National Security Council Act 2016.

    2. You are an exemplary (very responsible) leader who reads and knows whatever issues in detail before talking or writing about the issues.

    3. Nowadays, we have very few leaders like you, especially in Malaysia. Whenever those leaders in DSN’s regime open their mouth to handle / counter any issues, they really look so stup*d. Most of them do not have enough knowledge about the issues at hand.

    4. Tun is not accountable for any wrongdoings performed by DSN & gang. All of them are adults and are fully responsible for their actions.

    5. Unfortunately, we have a power-crazed ‘dumb’ PM who is being advised and surrounded by a bunch of morons.

    6. DSN is DESTROYING our beloved country (and Constitution), but he doesn’t seem to realize it. He is still able to boast around about his so-called ‘achievements’ in destroying Malaysia. Very sad situation…

    Thanks Tun.

    *** May Allah S.W.T. bless Tun and family ***

  19. anti rasuah Sep 4,2016 11:32 AM

    Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakahtuh.

    Pakpandir08 sedikit saja komennya. Tolong tulis panjang lagi …

    Wassalam.

  20. aminhassan Sep 4,2016 10:36 AM

    Masing2 teguh dgn pendirian, positif

  21. cruze Sep 4,2016 8:56 AM

    Usah salah faham, nurjazlan dan hisham tidak joget bersama tetapi fikiran mereka tentang banduan & tikus oleh nurjazlan dan hishamuddin berkata kenyataan TSMY hanya andaian dan cari publisiti itu menunjukkan minda mrk berdua lemah sungguh.
    Rahman dahlan seperti anjing tak sengaja mengigit tuannya….
    Adoiiii pak menteri sekalian…habis

    Ouh lupa..nancy shukeri pun berjoget sama…..hancur kepimpinan

  22. cruze Sep 4,2016 8:51 AM

    Kami setuju satu malaysia dalam bahaya kerana IGP berfikiran sebegitu juga Apandi ali kaki joget bersama bang azalina & salleh kruak juga nurjazlan dan hishamuddin.

    Tak payah tunjuk pemimpin berjiwa rakyat sangat dengan berjoget di tengah jalan.
    Saya puas play back sambutan kemerdekaan. Indonesia dan singapura saya tak jumpa pun menteri2 mrk berjoget seperti apandi ali, azalina dan salleh kruak di tengah2 orang ramai…

    Menteri kita dan peguam negara kaki dangdut ke?……hancur negara

    Najib!.. sila buka kementerian baru…”club joget umno”…nak pergi club malam di singapura bersama anak najib dan dansa disco seperti jho low, reza, paris hilton umur tak sesuai…joget tepi jalan jadilah..kan

  23. sibotak Sep 4,2016 6:56 AM

    Tun kelihatan yg Tulin bagi menegakan kebenaran demi Malaysia
    Beliau tidak mempunyai Parti setelah beliau undur dari UMNO
    Sebab beliau gelisah akan tidak benar nya pentakbiran Najib
    Ini juga mungkin kesilapan Tun lagi , Tun seharusnya lawan Najib dalam UMNO
    Sekarang Tun terpaksa lawan Najib luar UMNO

    Tapi mengapa Tun ?
    Ini kehendak Tun sendiri , darah tulin beliau untuk Malaysia Benar & Ikhlas
    Bukan lemparan fitnah untuk Mukhliz atau sebagainya

    Pembangkang yg sehati suara saya perhatikan datang dari Rafizi
    Rafizi juga seorang politik yg tulin serupa Boss beliau Anuar Ibrahim
    Bukan macam si Musa Hitam , A Fly by Night Politician
    Itu sebab cakap & buku beliau yg di dukung olih Najib tidak Laku hingga kini

    DAP tidak aggresive seperti Tun , juga Rafizi dalam isu menangani Najib
    DAP playing Smart biarkan Melayu hentam Melayu
    Mereka akan mengambil kesempatan akan pertikaian orang melayu
    Sebentar lagi saudara kita HBT akan senaraikan list beliau lagi sebab DAP di sentuh

    Disinilah penting nya kita dalam sengketa sesama
    Bertikam Lidah , menhulus key pad berjuang untuk Malaysia
    Kita perlu memeluk surah AlImran

    ( Dan berpeganglah kamu semuanya kepada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai berai, dan ingatlah akan ni`mat Allah kepadamu ketika kamu dahulu (masa Jahiliyah) bermusuh musuhan, maka Allah mempersatukan hatimu, lalu menjadilah kamu karena ni`mat Allah orang-orang yang bersaudara; dan kamu telah berada di tepi jurang neraka, lalu Allah menyelamatkan kamu daripadanya. Demikianlah Allah menerangkan ayat-ayat-Nya kepadamu, agar kamu mendapat petunjuK ).Qs.3:103

  24. sibotak Sep 4,2016 1:45 AM

    To uphold True Justice
    One don’t need a constituency , a lawyer , magistrate , an Attorney General
    A Sultan , A minister or any .These are mere qualifications
    Sometimes the more qualified they are they more they will be good Criminals
    Crimes committed by these range of qualified people are never easy to track
    Malaysia is now facing these Facts

    It takes a True Honest Man even a kacang putih lay man can uphold Justice
    If he is truly honest
    We need no Law , no Police man , no magistrate if every man behaves
    Even God knows it
    The reasons Allah lay his Hukum ,Haram ,Halal ,Makruh ,Sunnah
    to Mankind in the Quran & Sunnah so as to guide them to the right path

    The great difference of God Creation of Human Being between all oh his Creations
    Human beings We called Man . We Man have choice to decides
    A choice we are responsible & made accountable in now & the hereafter
    Angels , animals , plants & others of God creations are only created to obey

    Najib wrongs doings already exposed
    Even those who trusted him before knows this well
    If foreign AG findings not just DOJ of US , conflicts with AG Apandi finding
    That certainly tells us everything , Malaysia System is Corrupted

    If Apandi is A man of principle A Man of Justice
    He must dare to contest the conflicts of these findings
    & the rest of the foreign AG findings
    As it is his duty to secure his beloved PM images & saves
    Malaysia Assets & Deposits from being rob by foreign AG

    Why did he Silence ? The difference of findings effects AG Apandi integrity down below
    Najib as a Prime Minister of Malaysia
    Must also sue WSJ , DOJ of US ,Swiss , Singapore & many others
    For defaming his name as the Official NO 1 in one word
    Instead of saying 1. The PM 2.The Director of 1MDB 3. Minister of Finance
    They name it Official no 1

    It is indeed useless of Najib trying his best to clear his name
    giving goodies to Malaysia to honor his image

    What’s the point ?
    Its like yr wife ask for divorce you refuse
    yet continue with an unwilling one side marriage
    Yr wife dreams of another man even you had sex with her a billion times

    Najib should be a gentleman & let it go
    Najib is already in the Spider Trap
    The more he entangle the more he will be tangle

    Along our voice to rid Najib , BERSATU should starts the ball roll

  25. master Sep 4,2016 1:35 AM

    Assalamuaikum Ayahanda Tun yang dikasihi & kepada semua pembaca.
    1MDB
    1 Malaysia Dalam Bahaya

    “Salam Perjuangan”
    Jumpa lagi
    Tabarakallahu Rabbul Alamin

  26. akd Sep 4,2016 12:18 AM

    Dearest Tun,

    It is the dire consequences of NEP. The NEP is a bluff like the British Empire (Empire – 2012 TV series by Jeremy Paxman). Unlike the National Prohibition Act under the Eighteenth Amendment to the United States Constitution, the NEP has never been enshrined in our Federal Constitution. It was an open channel for criminal activities and was the only US constitutional amendment that was repealed in its entirety. Based on my understanding of Tun’s explanation as seen in ‘Apology’ written by Tun on 25 August 2016, Razak has make a big mess in giving his son the vehicle to commit high treason.

    Going against our Federal Constitution, the Yang di-Pertuan Agong and the people of Malaysia, cheating and creating harm to the people of Malaysia, this is fraud of the highest order. Not only that, Malaysia illegal Administration is a Triad involved in many national crimes of all types. For instance, all the civil servants who was involved in getting the illegal National Security Act through are going against and doing harm to the citizens of Malaysia. All of you are partners of high treason. All of you civil servants are paid by the people to serve the best for the country, but all of you bring harm to all the people of Malaysia instead. So, all of you must resign and give the job to those can serve the people of Malaysia with due diligence.

    Malaysia is at the crossroad. I know for a fact that our beautiful country can have Administration Systems and Standards comparable to countries like Australia or Canada in a very short time. Malaysians, believe in yourself. This is our destiny for the better. It is quite simple. All Malaysians, the civil servants, police, teachers, soldiers, etc – walk straight and serve the people, our country, the Yang di-Pertuan Agong and not the political criminals. Do not be bluffed and become a partner in crimes. In brief, we are all accountable and responsible in exercising the Federal Constitution to make our country the best it can be.

  27. The Hidden Secret Sep 4,2016 12:16 AM

    Salam!

    Kalau Najib berjaya selamatkan diri, dia akan terus menerus menjadi korup. Kalau USD 3 billion dia boleh survive, dia akan rasa confident untuk songlap any amount which is less than USD 3 billion.

    Najib dah buat kerja menyonglap duit sejak dia di Mindef. Itu yang kita tahu… yang kita tak tahu?

    Saya rasa… dalam kita tengah sibuk dengan 1mdb, pada masa yang sama Najib tengah sibuk menyonglap di mana-mana yang dia boleh songlap.

  28. Tanggang Sep 3,2016 11:53 PM

    Salam Yg Bhg Tun,

    Coretan Tun menunjukan bahawa National Security Council Act 2016 boleh menjadikan Prime Minister menjadi seorang Maharajah atau Emperor sekiranya ianya dilaksanakan. Emperor mempunyai unlimited power and above the Yang Di Pertuan Agong.

    Seorang Prime Minister boleh mencapai cita2 ini dengan mudah. Sesiapa sahaja boleh membuatkan situasi racial tension di Malaysia ini. Upah (dedak) sahaja seseorang untuk mencampakkan kepala babi kedalam masjid. Pada masa yang sama upah (dedak) juga seseorang untuk memecahkan patung2 dikuil2 dan menulis perkataan “Allahuakbar” di tokong2 tersebut. Pasukan viral memainkan peranannya mengapi-apikan sentimen2 perkauman. Akhirnya terjadilah ketegangan kaum. Ianya boleh dimarakkan lagi dan seterusnya berlakulah pergaduhan yang hebat seperti tragedi 13 Mei.

    Negara seterusnya akan dibawa dibawah tadbiran National Security Act 2016. Apabila ini berlaku, maka ujudlah Emperor itu untuk memerintah negara selama mana yang dia suka. Selagi conflicts dapat diujudkan, selagi itu Emperor itu dapat memerintah. Segala skandal yang lepas akan dilupakan.

    Sekarang ini lagi mudah dengan ujudnya DAESH dinegara ini yang boleh menghuru harakan negara.

    Lakonan diatas boleh berlaku. Contohnya seperti tragedi WTC New York. “Mereka” melanggar Twin Tower WTC dan mereka terus menuduh pelampau Islam yang bertanggung jawab. Akhirnya kejadian itu menghalalkan mereka menjajah Afghanistan sehingga kini dan menebalkan perception dunia terhadap Islam sebagai pengganas.

    Wallahualam.

    Salam Yg Bhg Tun

  29. faridina Sep 3,2016 11:47 PM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Malam semalam kami berpeluang mengikuti rombongan Bersatu TSMY dan Anina Langkawi ke program parti PKR Jelajah 1MDB (1Malaysia Dalam Bahaya) di Sabak Bernam, Selangor.

    Program pertama jelajah Malaysia ini dihadiri hampir kesemua pimpinan tertinggi PKR terdiri dari YB Dr Wan Azizah dan MB Selangor Azmin Ali serta ramai lagi dan hampir kesemuanya berucap mengutuk kepincangan 1MDB dan salahlaku Najib Razak untuk kesedaran rakyat Sabak Bernam.

    Kemuncak program tersebut adalah ucapan TSMY yang sememangnya dinanti2kan bukan sahaja rakyat tempatan malahan pimpinan PKR sendiri.

    TSMY berhujah dengan cukup baik sekali dan ribuan penonton tidak berganjak mendengar penjelasan serta penerangan beliau dan sahlah bahawa parti Bersatu diterima baik oleh PKR dan mereka telah berjanji mengujudkan satu ‘Grand Coalition’.

    Pada pemerhatian kami parti pembangkang sudah komited untuk bersatu menolak kerajaan BN dengan duduk semeja memastikan pertandingan satu lawan satu i antara Pakatan Pembangkang dan Pakatan Rejim.

    TSMY selaku bekas Pengarah Pilihanraya berpengalaman telah membuat homework dengan mengenalpasti 69 kerusi parlimen pemerintah dengan majoriti tipis yang boleh dimanfaatkan sekira kita bersatu dan sepakat.

    Kalau sebelum ini pada PRU 12 dan 13 tugas menyatukan pembangkang dengan jayanya dipikul sdr Anwar Ibrahim maka kali ini PRU 14 tugas ini bakal digalas Tun M dan TSMY.

    Bancian yang kami lakukan terhadap penduduk tempatan memberikan timbalbalas serta penerimaan yang baik terhadap Bersatu.

    Sama2 kita bersatu demi kesejahteraan rakyat kerana peluang menjadi kerajaan baharu adalah benar menjelang PRU 14.

    Sama2 kita berdoa agar kelulusan Bersatu dikeluarkan secepat mungkin hendaknya.

    Bersatu Berjaya..
    Rakyat Terpelihara..
    Bersatu Berjaya..
    Rakyat Sejahtera..

    Sekian dan wasalam Tun.

    p/s – Tertarik dengan retorik angkatan muda PKR katanya;
    UMNO DAHULU HARAM SUDAH..
    UMNO SEKARANG HARAM JADAH..

  30. zulu Sep 3,2016 8:18 PM

    Datuk Seri Tengku Sariffuddin Tengku Ahmad says he is yes man…lol
    for who?…

  31. joetachi Sep 3,2016 8:14 PM

    #MO1mdbYahudiBersaudara

    bijaN naik, APCO masuk….

    Yahudi kepit bijaN…
    bijaN kepit Rakyat…
    Rakyat keterhimpit…

    #darikapalselam
    #teloqdigenggam

    Sekarang bijaN nk kepit institusi…
    Nk jadikn Msia negara 1MdB….
    Presiden boneka, regim kuku Besi….
    baruah senang berpaksikan yahudi…!

  32. zulu Sep 3,2016 8:00 PM

    “Najib: Stay united for a strong, successful Malaysia”…

    so that he and his family can continue to rob the govt. coffer…

  33. pakpandir08 Sep 3,2016 5:45 PM

    Thank you Tun, as you are the root cause of all the problems today (everyone have this understanding except those pembodek)

  34. rimba.emas Sep 3,2016 5:29 PM

    Salam Tun.

    1. Rimba Emas menghargai atas segala usaha Tun yang dalam kepayahan memaksakan diri untuk memahami segala yang terkandung dalam akta kuasa yang di miliki oleh seorang Perdana Menteri berbanding kuasa Yang Dipertuan Agong di dalam Perlembagaan dan Keselamatan negara Malaysia.

    2. Di akui tampa kemahiran undang-undang membacanya amat berbelit-belit (bahasa pasar) yang membuat kebanyakan rakyat buta mata hati dan akal untuk memahaminya.

    3. Justeru ringkasan dari pihak Tun ini akan membolehkan sebahagian rakyat yang kuat semangat melawan untuk memulih kembali keadaan buta mata hati serta akalnya.

    4. Bagi Rimba Emas amatlah MENGEJUTKAN bila di ketahui salah satu kuasanya boleh menangkap seseorang lain. Adakah dengan kuasa ini menyebabkan manusia lain yang tidak mempunyai kuasa menangkap tidak dapat menangkap seorang pesalah yang mempunyai kuasa menangkap ? .

    5. Bunyi ayat pertanyaan Rimba Emas di atas agak berbelit , samalah macam ayat di dalam buku undang-undang . Perlu pemahaman mendalam dengan membaca perlahan dan berulang-ulang .

    6. Merisaukan kalaulah begini kita tahu kuasa yang ada pada seorang Perdana Menteri , bayangkan kalau ia jatuh ke tangan seorang yang melakukan perbuatan jahat secara rahsia , tidakkah merbahaya ? .

    7. Lebih merbahaya bila kita memilih seorang Perdana Menteri melalui peti undi yang berlainan sekali dengan pilihan tuhan penganut agama Islam iaitu Allah s.w.t yang mengutus rasul-rasul pilihannya sendiri.

    8. Malah sifat-sifat yang ada contohnya rasul yang terakhir iaitu Nabi Muhammad s.a.w seperti gambaran pada riwayat sahih keadaan sanggup berlapar untuk orang miskin.

    9. Adakah kita rakyat Malaysia sebelum memilih seseorang pemimpin membanding dengan Rasullulah s.a.w yang sanggup miskin bersama-sama orang yang di bantunya.

    10. Malah Khalifah-khalifah selepasnya ada yang mewah tetapi riwayatnya bersih semuanya mengikut syariat Islam tiadanya bercampur aduk seperti perbuatan tidak baik yang kini di alami kita adanya perbuatan tidak baik atau subahat perkara haram di dalam Islam yang di lakukan oleh 1MDB.

    11. Ingat sebagaimana adanya perbuatan haram dalam perkara SUBAHAT maka sebelum memangkah seseorang pemimpin itu kita lihat perbuatannya kepada tuhan yang menjadikannya dan diri kita , bukan perbuatannya terhadap kita.

    12. Kepada umat Islam ingatlah perbuatan tidak baik adalah dari kita manusia sementara yang baik semuanya dari Allah s.w.t.

    Wallahua’lam

  35. salmoq Sep 3,2016 4:24 PM

    A dictator is being born!

    assalamu alikum

    I honestly love Malaysia and love its people. I lived in Malaysia for 3 years and studied at one of its finest universities. I’ve always admired (and still) Malaysia and its leaders (and its people of course).

    What’s going on in Malaysia is 100% similar to what happened here in the middle east 20 or 30 years ago where dictators were born to rule our countries in syria,yemen,egypt,,,,etc. and what is the result? TOTAL DESTRUCTION as you all know and see. We’re in war here in the ME and our life is a total mess.

    Mr. Prime minister Najib, please don’t destroy your country. What are you benefiting from all of this? This is your country we’re talking about. It must be before yourself. You must sacrifice yourself for it NOT handed it over free of charge to the enemies who don’t like the amazing status that Great Malaysia has achieved in all areas.

    Do you want Malaysia to be the next syria or the next yemen? Yes or No? The answer to this question says all.

    Love you Malaysia …

  36. zulu Sep 3,2016 3:27 PM

    Seems Najis and Rosmah losing support of UMNO leaders now. This is not right, Rosmah and Najis need money to buy branded bags and luxury watches, and Rosmah’s third party son need money for film production…

  37. HassanNik Sep 3,2016 12:15 PM

    A little extract of NSA quoted herewith in the The Constitution written by Tun help to enlightening us more on who is the real and the actual MO1 of My Negaraku (The Original). With that, very much looking forward to see the approval on the registration of PPBM (BERSATU) materialize soon.

  38. Tired Sep 3,2016 8:03 AM

    Salam Tun,

    NSC = 1MDB2 (NSC is akin to 1MDB where the Chairman of 1MDB’s Board of Advisors reports to the Finance Minister who then reports to the Prime Minister, viz. I report to Me who then reports to Myself! Accounted, checked and balanced. Some people just never learnt! Malaysia (Pasti) Boleh! Sigh.

    Sekian, Tun, terima kasih. Wassalam.

  39. sibotak Sep 3,2016 6:48 AM

    Though Najib is in the upper hand of today Malaysia
    He will be down to the bottom as his ruling of Malaysia is not of Professional
    Himself is Rubbish , Spice with his wife Satanic Spending , Rosmah
    his whole family & family friend Jho Low whom also take advantage Malaysia
    Malaysia was taken for a ride by Najib & his Company

    Though Najib manage to cover many wrong doings
    We manage to undress Najib naked & revealed his Dirts
    Najib name is Tarnished by his own wrong doings
    Its never easy to clean a Dirty name

    Though now he tried his level best to give goodies around
    He Najib advertised himself on TV making using of his Dad , Tun Razak remembrance to steal sentiments to support him . Typical copy wrights of S,pore Tricks

    Truth will be Revealed
    Its a matter of time , some after Death
    Hands in Power can never out ruled the Truth
    Najib is a good example to the World

  40. faridina Sep 3,2016 5:50 AM

    Assalam Dearest Tun,

    Thanks a billion Tun, for it’s true indeed that most of us here would want to read through the Constitution of Malaysia especially the National Security Council Act 2016.

    You took the effort and trouble to read and summarise the powers accorded the Prime Minister by comparison to the powers accorded the Yang di-Pertuan Agong.

    Now we see a familiar pattern here just like one infamous company where one crazy person becomes the PM, the FM and the chairman to create a scheme to scam.

    In NSA he is the chairman and PM to create a scheme to protect himself obviously.

    Could this be the end to democracy and freedom of citizens of Malaysia?

    Wasalam Tun.

Leave a Reply