TOTAL VISITORS FROM 2008:

FRANKLY SPEAKING 47

1. Out of curiosity I read Musa’s book “Frankly Speaking”. I agree entirely with what he says about me. Of course I was a dictator for 22 years, requiring everyone to be absolutely loyal to me. The Majlis Tertinggi of UMNO and the Cabinet were quite dumb as I was the only one to speak. They merely nod their heads and shout yes.

2. I agree that Musa’s resignation had nothing to do with Tengku Razaleigh. To prove this I append two letters written by Musa to me about his support for the appointment of T.R. as Minister of Trade and Industry. I cannot uphold his desire for secrecy as he speaks frankly, implying he has nothing to hide.

3. Incidentally I would like to point out that all dictators, Hitler, Mussolini and Stalin, resigned voluntarily like I did. The mystery was how I managed to be elected five times. But now we know that elected Prime Ministers can also be dictators. There really was no mystery.

4. It is a pity. If I had been defeated by T.R., we would be able to see the close friendly relation between T.R. and Musa in the Government. The country would probably become fully developed by 2000 or earlier.

5. We missed a great opportunity.

6. To see how truthful Musa’s frank story about himself please read his two letters. The copy of the original is not legible. So I have printed the contents. You can compare.

APPENDIX1: TR IN THE CABINET

app1-1
app1_2

YAB Dato Seri Dr Mahathir bin Mohamed (sic)
Perdana Menteri Malaysia,
Kuala Lumpur.

Saudara YAB,

TR in the Cabinet

This letter is written with a very heavy heart and the greatest reluctance.
I did think that you were merely testing TR, quite confident that he would not accept it , until I learnt of your offer of the new Ministries to him.
His acceptance of Trade and Industry will carry the following implications :-
He shall use it to the full by giving out the following perks to his followers and would-be followers – import permits (cars, materials, etc.) licenses for business (MTI looks after Registrar of Companies); licenses and control/supervision of manufacturing ventures.
He shall have a very strong hold on the take-overs, purchases, distributions, approvals over companies wanting to divest or transfer shares either ordinarily or to comply to the NEP.
He shall choose, recommend, suggest Malaysian (Malay, more important) partners to foreign investors wishing to invest in Malaysia.
He shall control the licencing and supervision of the distributive trade
He shall choose, recommend, suggest names of individuals for distribution of shares.
He shall not only continue to have the support of the monied group but widen it greatly to the general business (Malay especially) community.
PATRONAGE would be aplenty to those of his choice. And MON DIEU! He shall have the greatest opportunity ever to prepare himself for his political future even better than Finance! Finance only give him prestige, influence and the ability to give tenders, licences etc. to a very limited top lucky few who would use their influence to get support for him.

But MTI would give him direct access to the actual UMNO voters in the widest way ever! Please remember he is not you, Hussein Onn, Tun Dr Ismail, Hamzah or Tengku Din, to mention past Ministers! Just as in Finance, he shall politicize the Ministry for his personal interest.

Personally, while in Finance he had been very difficult and I could only intervene in the most urgent/important circumstances. So was it, I believe, with you. In MTI, I would personally be rendered almost ineffective and whatever influence I could already assert on MTI so far, very crucial for NEP etc. shall certainly be blunted whichever way you look at it. But more important, the other Ministers would again have to seek his patronage and …. well, I cannot possibly go further without being accused by you as going into a tantrum and being irrational!

Before your final decision, I feel it now absolutely dutibound to remind you of the above. Personally, even though I never had done this before, with the greatest respect, I would like to register my strongest views against TR’s appointment at MTI.

Assuming that you go ahead with the appointment, I would have to review my own plans in a much hastier manner, which I would like to discuss with you after the announcement.

I would like vehemently to assure you that I have no intention of upsetting your administration and, as I said beginning this letter, I am doing this with a heavy heart. I am sure that events in the coming years will prove me right. For God’s sake, do ponder over my points and do remind yourself of the type of personality you are dealing with.

Again God Bless us all. God Bless you.

Sincerely,

Signed
(DATO’ MUSA HITEM (sic))

5 Julai, 1984 (sic)

APPENDIX2: NOTA KEPADA PERDANA MENTERI
app2 part1
App2 part2

31hb Julai 1984

YAB Perdana Menteri
Malaysia

Saudara YAB,

Berasas kepada percakapan-percakapan kita dalam jangka masa beberapa bulan lepas dan surat saya bertarikh 5hb Julai 1984, ada lah saya dengan perasaan begitu keberatan dan dukacitanya memaklumkan bahawa saya bercadang bersara daripada memegang jawatan Timbalan Perdana Menteri bermula daripada 1hb Ogos 1985. Keputusan saya ini adalah muktamad.

Saya memberi “notis” Selamat satu tahun ini semata-mata bertujuan supaya Saudara akan dapat membuat apa-apa jua proses pengambil alih dengan secara licin dan teratur olih (sic) sesiapa jua yang Saudara akan pilih nanti mengambil tempat saya.

Surat ini sengaja saya tulis dengan tangan sendiri untuk menjaga rahsia nya. Sementara itu, saya akan terus menjalan kan tugas seolah olah keadaan biasa.

Oleh sebab perlunya keputusan saya ….not legible…. bersetuju dengan hakikat ini bermakna saya tidak boleh berbuat sesuatu persediaan bagi kepentingan sara hidup saya selepas bersara kelak. Olih itu, saya memohon supaya Saudara memberi saya cuti sebelum bersara selama tiga bulan bermula 1hb Mei 1985 atau mana-mana tarikh sesuai bagi memboleh kan saya “menggulung tikar” dan mencari apa-apa kerja untuk menampung sara hidup saya kelak.

Saya sangat insaf atas segala implikasi keputusan saya ini.

Sekiranya Saudara memutuskan saya perlu dihenti kan lebih awal lagi, saya serahlah kepada kebijaksanaan Saudara sendiri. ineligible.

Saya akan menulis surat rasmi pada masa yang sesuai nanti.

ALLAH SELAMATKAN NEGARA KITA

Adalah saya dengan segala ikhlas,

Signed

47 thoughts on “FRANKLY SPEAKING

  1. Sri Sense Oct 31,2016 10:30 PM

    Salam Tun

    Dah lama tak jengah sini, hari ini ada lapang sikit.

    Hmmm Tun Musa, macam I pernah cakap dulu disini, nothing interesting about this guy, I tak tau nak anggap Tun Musa ini apa, tak tau la kalau ada orang lain yang anggap dia super hero, boleh dipercayai, everything about him super duper. 🙂

  2. Tun Perak Oct 30,2016 8:01 PM

    Tun Musa Hitam berani berbohong kerana dia tidak terfikir bahawa Dr.Mahathir mempunyai daya ingatan yang kuat dan menyimpan segala surat-menyurat yang diterimanya dengan begitu teratur.

    Alhamdulillah, Allah telah membuka mata kita kepada sikap sebenar Musa Hitam ini.

    (1) Dendam kesumat tidak pernah padam.
    (2) Lidah bercabang tulis untuk tatapan umum satu perkara, tapi apa yang dibuatnya satu perkara lain.
    (3) Suka menggunakan konspirasi. Apabila ingin menjatuhkan Tengku Razaleigh Hamzah, cuba mengajak Dr.M conspire dengannya. Apabila tidak berjaya, letak jawatan dan mengajak Tengku Razaleigh conspire menentang Dr. Mahathir. Era 1990an, Anwar Ibrahim juga ada menyatakan bahawa Musa Hitam menghasut beliau dengan mengatakan agar tidak percaya kepada Dr. Mahathir.
    (4) Inferiority complex yang melampau dan cuba control yang melampau. Tengku Razaleigh hanyalah Menteri sahaja dan bukan Timbalan Perdana Menteri, jadi kenapa perlu takut sangat dengan Tengku Razaleigh sehingga ingin blok kerjaya Tengku Razaleigh di negara ini.
    (5) Susah sebenarnya untuk deal dengan Musa Hitam sebab suka bermuka-muka.

    Saya percaya, sekiranya Musa Hitam menjadi Perdana Menteri, Malaysia akan menerima seorang pemimpin yang autokrat dan diktator kerana apabila Musa Hitam cuba menghalang sistem pengundian untuk Timbalan Presiden UMNO memberi makna yang jelas bahawa Musa Hitam cuba menghalang Demokrasi daripada tumbuh subur di dalam UMNO.

  3. HouseWife Oct 29,2016 11:05 AM

    Assalamualaikum Tun,
    Tun, Musa anak kepada Hitam apa jasanaya kepada negara? Saya tak ingat la. Sejarah dan kisah dia dah jadi keromot2 dalam lipatan kepala otak saya ni. Tun rasa Tun berhak bersuara atas pembohongannya, pemutar belitnya Tun teruskan selagi kisah ceritanya masih tajam dalam ingatan Tun. Frankly speaking Tun, you should think less of him but let him remember and think more of you.

    Semoga Tun diberi kesihatan yang baik dan dilindungi Allah selalu. Terima kasih Tun.

  4. faridina Oct 27,2016 4:53 PM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Berbillion terima kasih kepada Musa Hitem jikalau tidak kerana buku karya agungnya iaitu “Berterus Terang Menipu” maka besar kemungkinan kita rakyat Malaysia tidak akan berpeluang melihat dan membaca 2 surat bersejarah ini (surat ini kalau dilelong mahu cecah ratusan ribu ringgit sebab ada nilai sejarah).

    Mengenali sifat dan keperibadian Tun M maka beliau adalah insan yang sukar membuka aib seseorang lantas kami percaya bahawa dalam simpanan beliau terdapat banyak lagi surat2 berprofil tinggi dari pemimpin2 UMNO lain termasuklah dari tuan kaldai dan yang sewaktu dengannya, hanya tunggu masa sesuai untuk didedahkan jika keadaan memerlukannya.

    Apa2pun frankly speaking peluang Parti Perikatan (PP) adalah cerah untuk menewaskan Barisan Najis (BN) dalam PRU 14 nanti jika bersatu di bawah satu perikatan yang kukuh dengan satu lambang contohnya Penukul Hakim (melambangkan ketegasan berasaskan kebenaran, fakta dan undang2).

    PP harus menghantar rombongan terdiri dari Tun M, DSAI, TSMY dan Ahmad Said bermuzakarah dengan TGHA dan pimpinan tertinggi PAS.

    Formulanya mudah sahaja dari segi pengagihan kerusi negeri maka untuk perlaksaan Hudud peruntukan PAS tiga negeri iaitu Kelantan, Teranganu dan Perlis.

    DAP dikekalkan penguasaan hanya di P.Pinang dan lain2 diagihkan antara PPBM dan PKR manakala PAN dilantik diperingkat Persekutuan termasuklah pemimpin tertinggi PP yang lain.

    Sabah semestinya diperuntukkan hanya untuk parti DS Shafie Afdal tiada masalah bakal jadi jelmaan Pairin Kitigan dahulu.

    Sarawak boleh dicuba kurangkan kerusi BN dengan meletakkan calon2 pemimpin tertinggi PP.

    Berusaha bersatu pasti berjaya.

    Wasalam Tun.

  5. z2z Oct 27,2016 1:50 PM

    This MO1W2 is really an arrogant bitch…

    Aide calls DAP MP ‘naive’ for not getting Rosmah’s sarcasm

    https://www.malaysiakini.com/news/360535

    Also who is this macai Rizal Mansor, being a mere aide dares to challenge and comment on an elected MP? Who does he think he is? In a real democracy, anyone not elected has less legitimacy representing the sentiment of the public compared to an MP. This includes the MO1W2, IGP, AG, Tan Sris, Datuks and what nots.

  6. sibotak Oct 27,2016 1:46 PM

    Apa Ni ?
    Hospital Sultan Aminah di Johor terbakar lagi ?

    Ini mencerminkan banyak pentakbiran Kerajaan sekarang tidak benar sama sekali
    Amat memalukan , dan seluruh Malaysia tidak ada infrastructure yg betul dan menguntungkan
    Kesemuanya banyak Corrupsi . Tidak ada organisasi Kerajaan yg menguntungkan
    Kesemuanya tunggu Peruntukan lebih dari berdiri sendiri
    Macam gini Kerajaan Yahudi pun akan Mampus

    Lihat saja banyak pembangunan Rumah , Mall , Factory dan pelbagai lagi yg terbengkalai
    Kebanyakan diduduki oilh Anjing Liar , tempat bersembang Mad Gian dan tidak langsung
    menghasilkan Economi Negara juga Kerajaan

    Jika dibandingkan Hospital Malaysia dengan Sinaapura
    Amat berbeza , macam Beauty & The Beast
    Hospital Tun Aminah tidak ada Kerapian
    Hospital Singapura malam pun masih selamat , ada Food Outlet , terang menerang
    Hospital Tun Aminah Malam macam Rumah Hantu
    Belum lagi di sentuh Khidmat Kesehatan Singapura yg Canggih & Teratur

    Najib seharusnya memberi perhatian akan infrastructure pembangunan
    Infrastructure Economy Negara , membenteras Corrupsi , Penyeludupan yg bermaharajalela
    Mencegah membasmi Kongsi Gelap yg mengugat dan banyak lagi anasir yg tidak sehat

    Daripada

    Beliau hanya Sibuk mementingkan menjaga Kedudukan & Kepentingan beliau sendiri
    Jika beliau Prihatin akan tanggung jawab beliau sebenar sebagai
    Perdana Menteri yg Bertanggung Jawab
    Beliau tidak perlu rasa tergugat walau di gugat sebesar mana pun
    Ini lah punca Kelemahan Najib

  7. milshah Oct 27,2016 1:40 PM

    Assalamualaikum Tun,

    Maaf Tun, izinkan saya lari dari topik. Saya dapati perbahasan YB MP Shah Alam, Khalid Samad dalam parliamen amat bernas. Saya tertarik dengan sepotong hadis yang dibacanya berkenaan apa sabda nabi kalau bersubahat dan mengiyakan pemimpin yang zalim dan menganiaya rakyat. Saya rasa hadis ini amat sesuai dengan PAS kalau benar ianya nak menyokong dan membenarkan kepimpinan Najib. Malangnya hanya 13,000 orang sahaja telah menonton video youtube tersebut. Saya minta izin Tun supaya dapat meletakkan link video youtube tersebut di blog Tun supaya dapat dibaca dan difahami oleh ramai orang.

    Link video tersebut adalah dibawah:

    https://youtu.be/iY5eDafUXfk

    Terima kasih Tun.

  8. musato Oct 27,2016 10:59 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Sebenarnya, tidak dapat tidak, saya bersetuju dengan Karl Iskandar mengenai Tan Sri Muhyiddin dan Datuk Mukhriz.

    Sebab tu Mahathir Mohamad hanya ada seorang di Malaysia. Bila Tun Mahathir susah dan sudah lanjut usia serta kekurangan kudrat, Allah swt hantar orang bantu hambaNya.

    Tetiba hari ni wakil PPBM kawasan saya telefon dan kebetulannya saya MC. Jadi dapatlah isi borang dan daftar dengan jadi ahli biasa je.

    Sudah tentu bila wakil yang baru kita kenal mahu memulakan perbualan pasti soalan pertama yang keluar adalah kenapa berminat dalam PPBM kalau tak terlibat dengan politik?

    Saya pun tak rasa selesa kalau orang kenal dan baca tulisan saya di sini. Seperti Tun sendiri, tak bagi Tun Siti baca pun tulisan karangan Tun.

    Tapi kalau wakil ini biasa dengan blog chedet.cc dia mungkin akan dapat buat agakkan.

    Saya cuma kata, kalau jumpa Tun, InsyaAllah Tun kenal saya.

    Sebab saya adalah penasihat Tun. Tun bergerak seperti orang muda kerana keinginan Tun sendiri dan ditaburkan dengan benih akal orang muda.

    Barang siapa dapat kata bahawa originality Tun sudah lari, itu bermaksud Tun bertindak mengikut akal orang muda.

    Terima kasih Tun.

  9. zulu Oct 27,2016 10:31 AM

    MO1 and MO1W2 thinking that Malaysians are tired of talking about 1MDB loot.
    It can be seen when their chief slave “Rahman Dahlan” is making lot of noise now a days for more bones.

    Malaysians should make sure to take decisions against these slaves in next GE. Because of these slaves, MO1 and MO1W2 looted people money and now relaxing in air con room as if looting from people is not a crime at all.

    Najis and his family looted and brought Malaysia to this level in 4 years of his premiership. Imagine if he rules Malaysia for 21 years like Tun M did.
    Malaysia would be a country at par with Ethiopia and other poor African countries where people eat grass.

  10. Karl Iskandar Oct 27,2016 8:11 AM

    Frankly speaking, saya fikir Musa cemburu dengan DrM kerana dirinya tidak sepopular DrM di zaman 2M dahulu.

    M nombor satu, atau MO1 adalah Mahathir, manakala MO2 orang tak ambil kisah sangat dan dianggap sekadar macai yang menurut perintah MO1.

    “Menurut Perintah” adalah suatu yg sukar Musa lakukan, kerana merasa dirinya lebih pintar dari DrM. Memang benar kalau kita baca, tahap kemahiran bertutur dan penulisan bahasa English yang ada pada Musa jauh lebih bagus dari DrM.

    Bagaimanapun, intelek semata-mata tidak boleh melayakkan seseorang menjadi pemimpin.

    Seperti Barack Obama, DrM adalah seorang pemimpin yang tulen. Malangnya, di usia tua DrM sudah hilang kehebatan originality atau jatidiri sewaktu beliau mula menjadi PM dahulu.

    Musa dan Muhyidin pula tiada bakat untuk jadi leader yang hebat, tapi bagus sebagai Second liners atau macai.

    Mukhriz ada peluang. Tapi, beliau kenalah cipta aura yang tersendiri dan perlu berhenti mengamal politik kebencian, “Politik DEDAK-ism”, agar semua rakyat dapat terima beliau sebagai ketua yang berkepala tenang.

    Jika Mukriz mahu jadi PM, dari sekarang beliau kenalah tunjuk yg beliau memihak kepada SEMUA rakyat Malaysia (termasuk orang UMNO-PAS).

    Itu saja. TQ

    Hate politics is only fit for DAPIGS and its Red Bean Army.

  11. musato Oct 26,2016 8:50 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Lama dah kita tak bercakap pasal wawasan 2020, kecuali masa mula mula dulu Najib naik PM.

    Seingat saya, saya katakan masa tu yang wawasan 2020 takkan tercapai.

    Dalam ayat yang mudah, saya bersetuju dengan kenyataan Nase. Itu boleh disimpulkan dengan segala apa yang saya ceritakan.

    Ada masa saya akan ulang lagi ceritanya.

    Sehari dua lepas saya hubungi wakil kawasan PPBM untuk saya daftar sebagai ahli. Dulu cuma dalam talian sebelum PPBM ditubuhkan secara rasmi.

    Respon wakil berkenaan dikira pantas. InsyaAllah sari dua lagi akan berjumpa.

    Di sini saya sentiasa ada dua perkara yang tidak begitu jelas akan kemahuan saya.

    Pertama, saya pernah berniat tidak mahu lagi menulis di sini (lama dulu) – kerana situasi terbeban apabila terpaksa menghadapi dua karakter/dunia yang bertentangan.

    Satunya apabila terpaksa menghadapi dunia nyata iaitu “frankly speaking”.

    Duanya yang bertentangan, menulis di sini menghadapi karakter Tun Mahathir yang bercakap benar dan jujur serta bertindak mengikut nasihat penulisan.

    Namun, alhamdulillah perkara beban tersebut selesai mengikut peredaran masa latihan kembali bermasyarakat.

    Keduanya, perkara yang tidak jelas bagi saya adalah menjadi ahli kepada organisasi politik.

    Dua hari lepas semasa cuti dan berjalan di pasaraya, saya rasa dah bosan nak buat croissant dan danish setiap hari.

    Maka saya cuba hubungi wakil PPBM untuk jadi ahli.

    Apa kaitan bosan buat croissant dan danish hari hari dengan jadi ahli PPBM, adalah croissant dan danish saya selalu habis. Esok kena buat lagi. Bosan!

    Terima kasih Tun.

  12. anti rasuah Oct 26,2016 6:49 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Setuju dengan sibotak:

    President Indonesia Jokowi is also a Good Exemplary Leader of Asia Toady

    Najib , simply Good for Nothing

    Jokowi dares to Fight Indonesia Corruptions Culture today

    Najis ni belajar saja kat luar negara tetapi bodohnya boleh diketahui serata dunia.

    Memalukan orang Malaysia saja.

    Wassalam Tun. Semuga Tun dan isteri dirahmati selalu.

  13. faridina Oct 26,2016 6:26 PM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Maafkan kami ayahanda Tun sebab adalah di kalangan komentator di sini walau diberikan pelbagai bukti tidak akan merubahkan pendiriannya yang akan tetap atau terpaksa menegakkan Najis Hitam yang telah sah-sah bengkok kecuali diberikan dedak melebihi apa yang dia sedang dinikmati.

    Isu penting dalam buku Frankly Speaking ialah tuduhan Musa bahawa integriti DrM adalah diragui dan boleh dipertikaikan ADALAH SATU PEMBOHONGAN SEMATA2 APABILA MUS TELAH BERJAYA DIBOGELKAN TUN M tetapi standardlah kerja si karldai hanya untuk menutup anu orang lain sedangkan anu dia sendiri tak tercover hihihi..

    Apatah lagi dgn tindak-tanduk Dr M sekarang terhadap UMNO membuktikan adalah benar bahawa kedua2 Najis Hitam ini adalah manusia2 munafik yang telah membawa Umno ke lembah yang hina.

    Peristiwa Memali pula suka betul dengor cerita RD yang ada pengalaman ‘first hand’ peristiwa bersejarah ini yang patut dikongsi dengan masyarakat di luar sana.

    Wasalam Tun.

  14. amd trmz Oct 26,2016 3:58 PM

    APA SHARIIR SAMADT MAU?!

    Dapat duit berjuta dari nejib rojak. Campak prinsip sendiri ke tong sampah. Apa Shariir Samadt mau?!, komen kononnya kenapa muhyiddin dan seorang lagi tak buka mulut dalam kabinet. SHUT UP! semua orang tahu ada pemakan rasuah opss silap dedak opsss… maafkan saya silap lagi.. DERMA.

    SAYA BENCI TUN BETUL LAGI!

    Tengok tun, Rehman Dahlah pondan mengugut syarikat yang tak sokong nejib!! baru-baru ini. TUN BERKATA BENAR MEREKA MEMBUAT UGUTAN PADA YANG TAK SOKONG NEJIB. BANYAK KALI TUN BERKATA BERKENAAN UGUTAN INI.

    BUNG OH BUNG.. Zizie mana (Bung berkata apa salah rosemah)

    Buat bung mokhtar, rosemah salah gunakan kemudahan kera jaan. Baik jaga zizie dari jaga Rosemah tu. Bung antara zizie dah rosemah mana satu lebih cantik?. Serahkan rosemah nejib jaga.

    NEJIB NEJIB (Hutang negara terurus kata nejib)

    SYABAS SYABAS SYABAS NEJIB MISTER SAHAB.

    Pengangguran makin meningkat 6000 pekerja GLC, MKD bakal dihentikan.

    Kemudahan kesihatan berkurangan

    Inflasi makin meningkat (AKU TAK PERCAYA INDEKS HARGA PENGGUNA NEJIB) data boleh dimanipulasi.

    SURPLUS.. SURPLUS terdengar nejib kata perkataan ini di dewan rakyat hari itu. SURPLUS apanya nejib. Perbelanjaan melebihi hasil, hutang negara 600 billion lebih

    NEJIB BERBOHONG LAGI

  15. anti rasuah Oct 26,2016 7:47 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya mahu ulas tentang BR1M vs orang kampung.

    Bagi saya kebanyakan orang kampung, ada beberapa kategori sebagai orang yang kebanyakannya kurang pengetahuan ekonomi, hidup kurang senang, mentaliti kolot dan umpama “burung kakak tua”.

    BR1M pula menampung hidup orang kurang senang.

    Apa yang saya mahu tegaskan di sini orang kampung tidak tahu kesannya :

    i. kesan GST terhadap kos sara hidup rakyat dalam sesebuah negara,
    ii. kesannya peruntukan BR1M bila ditabur kepada rakyat khususnya golongan yang tidak sepatutnya,
    iii. kesannya pada harga barang dalam negara,
    iv. kesannya pada bila harga tol dinaikkan secara melampau,
    v. kesan bila pemimpin tertinggi mengamalkan rasuah kepada negara,
    vi. kesannya penyeludupan pada masa depan negara,
    viii. banyak lagi….

    Berbalik kembali pada BR1M dan orang kampung “penerima br1m”. Bagi mereka br1m adalah satu pemberian dari kerajaan yang kononnya prihatin.

    Dalam situasi sekarang, ekonomi yang semakin teruk, kos sara hidup yang semakin tinggi, kuasa beli RM yang semakin mengecil, kuasa menyimpan yang semakin mengecil,boleh kita simpulkan kehidupan rakyat semakin susah.

    Secara totalnya ini berpunca daripada pemimpin MO1 kita khususnya sekarang yang lebih bodoh, tetapi hanya bijak untuk kesimabungan politik kotornya.

    Maksud saya di sini, pembangkang mesti memaklumkan kepada rakyat khususnya di kampung-kampung satu alternatif baru jika berjaya mengambil tampuk kepimpinan sekarang selepas kemenangan PRU14 kelak.

    Fikir-fikirkan lah.

    Saya rasa tidak susah untuk memenangi hati kumpulan ini.

    Wassalam Tun.

  16. sibotak Oct 26,2016 5:35 AM

    President Indonesia Jokowi is also a Good Exemplary Leader of Asia Toady
    Like President Rodrigo , Jokowi is also Simple , Brave but sadly both are Ugly looking
    not Good looking like our Najib
    Najib , simply Good for Nothing
    Very spendthrift on our Reserves , Delivers Nothing except more of his Yaya Papaya

    Jokowi dares to Fight Indonesia Corruptions Culture today
    He made a difference of Indonesia Corruption progressing
    from his predecessor President Bambang, who is also Good & Simple
    Jokowi today fought & tough Laws against Rape
    He set a good Sea infra structure for Indonesia Economy
    He travels to Singapore by Economy dressing Simple

    These are True Leader so as our Tun Mahathir once
    Very simple man , low expense but they Delivers
    Not like Najib Typical Malay Character , The Bugis Junction
    Whom expects to be Respected , Well Dress
    Delivers Nothing indeed creates Loses to the Nation

  17. sibotak Oct 26,2016 4:31 AM

    I Greatly Admire, Respect & Salute
    Today Philippine President Rodrigo Duterte
    He made a difference of Today Asia & World History

    He dares to destroy the drug lord trafficker of Philippine
    He dares to tell off United States
    A Sovereignty of a Nation must not submit to other Nation Suppression
    US has the Habit to Suppress other Nation threatening with Military Interventions
    Fooling United Nation , toying their Allies NATO , Mass Lying in their West Media
    Fooling the World, Destroying World Harmony with their Intelligence Mass Lies

    Africa President bilateral with China for their Development not United States
    As He stands China meant business for business
    US when they talk business they also talk politics
    And you be an Idiot to listen to them
    US always want to be on the upper hand
    Even with the coming TPPA we will see , US will determine
    Malaysia & most Asian will be an Idiot

    War is Business to United States of America
    Never meant for World Harmony & Jusitce

    Russia Putin , mention this
    Whatever US touches it goes into Flames
    Its proven in Middle East , in Palestine
    US never meant Peace for Middle East , indeed it is US that triggered the Flames
    Then pretends to be the Nice Guy of the World
    What A Hypocrites .It is seen , it is evidence today

    How I wish Malaysia is to be Led by
    A simple dress , Brave man , Ugly looking President Rodrigo

    See Tun
    This is where you did wrong for Malaysia
    Picking up a Good Looking , Good for Nothing Najib Tun Razak
    Who has No Foundation, Vision & Principles

    President Rodrigo behavior should be a lesson learn for Asia & The World
    South Korea , Japan must have their own pride and must not let US
    Be in between their sour relation with North Korea & China
    Their relations with China , North Korea will Mend better without US interference
    US has its own Agendas at the expense & security of others

    United State of America have Fooled The World and Betrayed The World Peace

  18. Karl Iskandar Oct 26,2016 1:48 AM

    Tun Musa berani cakap berterus-terang, frank, kerana DrM tidak lagi di dalam UMNO.

    Musa silap jika dia anggap DrM tidak layak untuk terima kesetian, sebagai diktator sekalipun, kerana DrM ketika era itu perlu tegas dan adakalanya keras terhadap puak yg mengancam keselamatan negara.

    Apatah lagi di tahun 80an, negara dalam kemelut ekonomi skandal BMF, Maminco-Makuwasa, rasuah terancang, serangan media Barat (Andrew Neil, Rupert Murdoch) dan masih diancam gerakan bersenjata Parti Komunis Malaya.

    Apa yg sukar utk dipercayai ialah tuduhan Musa bahawa DrM menyorok diri ketika tragedi Memali dan membiarkan Musa dipersalahkan.

    Konflik Musa dan TR bukanlah isu penting utk diketengahkan, kerana mereka berdua adalah political animals yg sudah tentu mengawal dan berebut teritori kuasa.

    Isu penting dalam buku Frankly Speaking ialah tuduhan Musa bahawa integriti DrM adalah diragui dan boleh dipertikaikan, apatah lagi dgn tindak-tanduk DrM sekarang terhadap UMNO membuktikan bhw tuduhan Musa adalah benar.

    Wallahu’alam.

  19. asahamat Oct 26,2016 12:19 AM

    Assalamualaikum wbt Tun.

    Musa Hitam (MH) sebenarnya tahu Najib MO1 tak boleh pimpin Negara dgn betul. Dia hakikatnya menyatakan itu dalam pembayang yg jelas. Cuma masalahnya, MH ni, to me adalah cowardice, pengecut, dayus. Dia tak berani terang2an tibai Najib MO1 bersebab nak terus hidup senang ….

    (2) Rezaleigh Hamzah (RH), sebagai MITI. Dia sebagai TPM. Dia ibarat gajah. RH ibarat kerbau. Gajah kecut kat kerbau. Contoh Dia tuduh HR boleh main kotor, sebenarnya otak kotorlah yg hanya nampak kotoran. Pd tahun 1980an, ambik mudah, lulusan Uni tempatan memang banyak dari Kelantan. So tentulah HR nak tolong anak Negeri dia. Orang2 Melayu tu. Itu tumpuan DEB. So “Nik here, Nik there, Nik everwhere biasalah”. Otak cemburu MH dan haloba dia nak kuasa, menjadikan itu sebagai isu. Kalau otak tak cemburu, otak
    tak penakut, dia harus banga anak2 Melayu berjawatan dan berusahawanan baik. Dia patut kerja kuat juga utk martabatkan Melayu Johor dll. Tetapi dia memilih dengki dek kerana bacul.

    Dia kata dia murid Tun Razak. Tun Razak bela orang Kelantan yg miskin susah. Buboh depa kat Felda Pahang. Tun tak takut kat orang Kelantan sebab dia berpunya semangat Melayu tulin. MH takut kat HR bantu Melayu, so Melayu apa dia ni?

    But anywhere Tun, MH is a gone case as MH370. Worst MH17. So MH, just treat him as the two gone cases of MH370 n MH17.

    Tun dan TS Muhhyiddin, tumpulah pada hujah2 baru utk memertabatkan kembali Islam, Melayu dan Negara. Kembalikan rakyat begerak ke Wawasan bersama membina Negara. W2020 hancur dah. Tun n TS kena benam kembali semangat bersama membina Negara di kalangan rakyat. Lagu baru, tempo baru kena asak mantapkan kpd rakyat.

    Rakyat tertunggu2, apa harapan yg BERSATU akan bawa. Berilah harapan kepada rakyat.

    Mengelapkan masa depan rakyat, itu sudah jelas. Itu kerja Najib MO1. Apakah harapan kecerahan masa depan rakyat bersama BERSATU ….. buang ego, berbaik2lah. BERSATU harus ke depan dlm menyatu bahkan membimbing semua yg bertelagah utk mara berdepan secara gentleman and intellectual dgn BN-UMNO….

    Najib MO1 sudah tidak perlu ditegur. BERSATU kena begerak mantap dalam character underdoq ……

    Biarlah UMNO guna cara samsing dan kurang ajar. BERSATU jgn. Guna cara hemah kerana budaya Melayu menggargai cara hemah tetapi tegas!

  20. nase Oct 25,2016 10:10 PM

    Salam Tun Det dan semua..

    Saya obses dengan alam disebalik tabir (alam ghaib). Rasanya bab cakap terus-terang oleh penulis tu, saya tak ingin bahaskan. Banyak benda saya tahu tapi beliau gagal berterus-terang.

    Banyak benda kita tak tahu tetapi golongan ini hangat perbincangkan hal yang kita tak tahu tu. Sesungguhnya kita tak dapat lari dari realiti ini sebagaimana adanya campur tangan golongan ini dalam banyak kes mutakhir termasuklah pemilihan YDP Agong. Namum bukan tempatnya nak kita kongsikan di sini.

    Cuma satu pendirian saya hingga saat ini. Tiada sesiapa di kalangan pemimpin kanan negara kita baik di pihak kerajaan mahu pun pembangkang termasuk ahli politik lulusan agama (saya tak panggil mereka tok guru ya..) yang ada sekarang direstui oleh golongan wali-wali ghaib ini selain seorang bernama ‘mahatir’ (ikut sebutan loghat lama mereka).

    Apa berlaku selepas ni, biarlah qada’ dan qadar Illahi menentukannya, kita doalah yang terbaik untuk negara tercinta ini.

  21. musato Oct 25,2016 7:52 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Kebanyakkan ahli politik yang saya lihat adalah bersifat manusia.

    Manusia sentiasa kerugian. Mungkir janji, cakap bohong, menipu, penting diri, cinta dunia etc.

    Pada saya walau apa kerjaya sekalipun, Islam melarang kita bersifat seperti di atas.

    Kita bertuah kerana pernah punyai Perdana Menteri seperti Tun Mahathir, bersifat manusia yang bercakap benar, jujur dan tidak penting diri.

    Politik bukan tempat kerjaya untuk kita menipu dan berbohong, Kerana itu orang kata politik kotor.

    Ia kotor kerana penipuan dan pembohongan dilakukan bersama kuasa yang dipunyai. Itu adalah kelebihan bekerja sebagai ahli politik.

    Asalnya sememangnya manusia itu dalam kerugian.

    Pagi tadi saya terlihat kain rentang “Pentingnya tarekat dalam Islam” yang akan dikuliahkan selepas maghrib di masjid kampung saya.

    Ini adalah sesuatu yang kurang Tun fokuskan semasa Tun mentadbir negara.

    Terima kasih Tun.

  22. wansster Oct 25,2016 3:40 PM

    Lambat la pulak si Keruak ni balas balik… anyway ni ada cerita yang seronok juga di baca
    http://shalattas.blogspot.my/2009/12/14-musa-derhaka-1986-shalattas.html

  23. WandyCaswady Oct 25,2016 1:36 PM

    Ps..

    Kalau benarlah raja2 kalian benar2 bijak… Yg kamu semuavsanjungi kerana sultan2 dan raja2 serta menteri kamu bijak…

    Kalau benarlah Sultan2 dan Raja2 itu bijak dan baik hati…

    Kenapa tidak pernah terfikir untuk menjual salah satu kereta Ferrari atau Lamborghini kamu….

    Dan membuat akaun ASB utk seorang anak yatim…

    Itu baru sebuah kereta… Benar2 kah kamu semua berfikir ttg rakyat2 kamu.. terutamaya kanak2 yg membesar tanpa ibu dah ayah… Berfikirkah kamu semua betapa sukarnya kehidupan tanpa mereka yg membimbing? Samakah kasih sayang yg tertumpah dari ayah pada anak dgn pakcik kpd anak saudara?

    Fikirlah kalian… Kesakitan hati yg boleh merusak jiwa dan minda generasi muda… Akibatnya adalah pada kerusakan harta benda dan jiwa di sekeliling mereka…

    Wassalam

  24. WandyCaswady Oct 25,2016 1:24 PM

    Salaam semuanya…

    Frankly speaking…

    Apa gunanya kita berfikir dan berdebat tentang nasi yang dah jadi bubur… Sedangkan perkara di depan mata tidak mahu untuk dibincangkan iaitu 1MDB…

    Berdebat tentang sejarah tidak akan mampu mengubah masa kini.. tapi kita boleh pelajari dari sejarah.. cukuplah sudah Musa dan Mahathir… Seandainya umur kalian tidak panjang… Siapakah lagi yang akan mampu berfikir tentang masalah negara ini…

    Ini bukanlah masa untuk berdebat dan berperang sesama sendiri (MELAYU)…

    NAJIB
    MUSA
    RAHMAN
    KERUAK
    AZALINA
    JAMAL

    SEMUANYA MELAYU…

    Tahukah anda semua pembaca… Bahawa semua manusia terikat dengan dunia ini.. apatah lagi yg sudah beristeri dan berkeluarga… Yg mempunyai nama… Semuanya ketakutan dlm membuat tindakan…

    Apakah kamu semua pembaca benar2 naif dengan raja2 yg telahpun kaya raya… Apakah kamu menilai akan moral raja2 kamu? Naif benar kamu semuanya… Sedangkan kubur kita semuanya tidak sama… Raja2 juga manusia yg mempunyai ikatan terhadap dunia dan keluarga… Mereka juga dlm ketakutan dlm menjatuhkan keputusan… Kerana masing2 ada agenda dan bisnes… Terutamanya tanah mereka yg diurus kerajaan…

    Frankly speaking…

    We are on ourselves…
    See those in middle east…
    How much they write and protest…
    They all still dying due starving…

    We are on our own…

    The difference starts with you…

    Jazakumullahhu khairan kathiraa…

  25. rams Oct 25,2016 11:21 AM

    FRANKLY SPEAKING IS A BOOK OF LIES….CARE TO PURCHASE IT FOR YOUR LIBRARY? LOL!

  26. YouCanDoBetter Oct 25,2016 11:15 AM

    Wow, Musa’s English is good. Alas, I cannot imagine anyone in this day and age of Malaysian government writing this well. Especially from ministers. If only we had maintained English throughout our years! We might be in less of a rut as we are now, what with the Bahasa Malaysia twisting and turning an English word to sound Malay. For example, exclusive and exclusif. Or even people getting grossly offended with a word like… “dog”.

    Nowadays, it’s just a play of hypocrisy. We need to pepper our talk with holier-than-thou Muslim statements or garb to be taken notice of or even half respected. It doesn’t give much credibility if you ask me.

    It is also with a heavy heart to read that Musa seemed like he cared for better governance and for less patronage? Or is this jealousy and envy? I wonder what that means in the bigger scheme of things, you know? Was it true though? That’s what I wonder.

    I am glad to see that people who worked in your government Tun could speak frankly to you and you could with them. For Musa to write, “…I cannot possibly go further without being accused by you as going into a tantrum and being irrational!” makes me laugh. Was he that temperamental? Obviously, he still is.

  27. zulu Oct 25,2016 10:35 AM

    This could be a common man’s/village folk’s mind during election time:

    Event If I Vote for a party, I’m not going to get any benefits directly, only those who win loot the money. Then why should I care about the country?
    I Just vote for whoever give money for today’s expenditure.

    Najis and his slaves are ready to use this scenario, so Tun M and his new party should be ready tackle this situation.

  28. zulu Oct 25,2016 10:28 AM

    The Star news:
    “Peruvian prosecutors on Monday asked a court to sentence a Deputy Agriculture Minister Juan Carlos Gonzales accused of graft to nine years in prison, in a case that could undermine President Pedro Pablo Kuczynski’s bid to show he is tough on corruption.”

    Even a country which is lower than Malaysia in GDP rating is strong against corrupted. This shows Malaysia is a failed state under MO1.

  29. zulu Oct 25,2016 10:12 AM

    Najis the thief may be planning to follow the same tactics of Musa Hitam in days before GE2018.
    May bring issues not related to his corruption, thievery a racial in nature and divert people attention.

  30. Hajar Oct 25,2016 9:46 AM

    Salam Dearest YAB Tun,

    Please just ignore this person Tun (not worth it).

    Musa Hitam or ‘Musang berbulu ayam’ or ‘talam dua muka’ had the guts to tell the whole world that he ‘speaks frankly’ (honestly) when the truth is that he is a BIG LIAR (like DSN).

    I said the above because despite his ‘FRANK’ letters (honest?) to Tun, he teamed up with Tengku Razaleigh against Tun (and Tun Ghafar) in the following PAU (Pemilihan UMNO).

    MUNAFIK sungguh!

    Yeah sure…Tun resigned voluntarily, and so did all of the other known dictators in this whole world… those dumb Cabinet members and MT UMNO during Tun’s time (including Musa Hitam) thought so…that’s why they simply shouted ‘yes’ to whatever Tun said as PM. Stup*d!

    Thanks Tun.

    *** May Allah S.W.T. bless Tun and family ***

  31. master Oct 25,2016 9:44 AM

    ASSALAMUALAIKUM WBT, YANG DIMULIAKAN AYAHANDA TUN SERTA KERABAT SEMUANYA. Good Day.

    a. Ini membuktikan yang menuduh, mencerca serta memfitnah mengatakan Ayanhanda Tun NYANYOK adalah meleset dan terkena balik kepada batang hidung sendiri.

    b. Ini adalah PENGAJARAN, terutama sekali kepada Ahli2 Majlis Tertinggi Umno samada yang dulu dan sekarang yang pernah menganggotainya.

    c. Mereka2 ini sepatutnya adalah orang2 yang terpilih, beretika, bermoral, berhemah, pemegang amanah, bijaksana, ahli pemikir, bangsawan, terkehadapan dalam membuahkan fikiran bagi menjana kemajuan demi melindungi dan menjaga kedaulatan Agama, Bangsa dan Negara, yang juga menjadi tampok dan tunjang kepercayaan kepada orang2 dan Bangsa Melayu khasnya dan rakyat Malaysia amnya namun sebaliknya, setelah Ayahanda Tun tiada, mereka menunjukkan belang masing2. Harimau mati meninggalkan belang, hangpa mati meninggalkan seluar belang.

    d. Apakah pengajaran yang mereka dapat?

    e. Pengajaran yang kami dapat ialah: Bak pepatah orang2 tua dulu2, mereka2 ini umpama BODOH TAK BOLEH DIAJAR, CERDIK TAK BOLEH DIIKUT.

  32. PutraKraken Oct 25,2016 9:41 AM

    Asalamualaikaum Yang DiKasihi Tun Mahathir Mohamad

    Melayu mudah lupa
    Musa Hitam memang dah lupa
    Tengku Razali tak lupa angan angan nak jadi PM

    Tun memang tak lupa

    Syabas Tun, begitulah Negarawan sejati
    Walau dicerca dan dihina pemimpin seiring
    Mahupun anak didik yang bagaikan kadok naik junjung
    Kerana terlalu pedas segala legasi mahu dilenyapkan
    Mana munkin…
    Sejarah itu satu teladan yang tak akan hilang ditelan zaman

    Yang dikasihi Tun
    Rakyat tahu menilai
    Diusia yang sepatutnya beristirehat
    Tun tetap gigih berjuang
    Membela nasib agama, bangsa dan tanahair

    Berbillion terima kasih kami ucapkan
    Kami tak mudah lupa

    Patah tumbuh hilang berganti
    Namun Tun Mahathir terpahat dihati.

  33. WandyCaswady Oct 25,2016 7:02 AM

    ﻭَﺇِﻣَّﺎ ﻳَﻨﺰَﻏَﻨَّﻚَ ﻣِﻦَ ٱﻟﺸَّﻴْﻄَٰﻦِ ﻧَﺰْﻍٌ ﻓَﭑﺳْﺘَﻌِﺬْ ﺑِﭑﻟﻠَّﻪِ ۚ ﺇِﻧَّﻪُۥ ﺳَﻤِﻴﻊٌ ﻋَﻠِﻴﻢٌ

    Waimma yanzaghannaka mina alshshaytani nazghun faistaAAith biAllahi innahu sameeAAun AAaleemun

    And if an evil suggestion comes to you from Satan, then seek refuge in Allah. Indeed, He is Hearing and Knowing.

    Quote from the Holy Qur’an: Al-A’raaf (7:200)

  34. anti rasuah Oct 25,2016 6:40 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya sememangnya tidak percaya dengan Musa Hitam mahupun Musa Putih.

    Dia ini memang talam dua muka atau face-off.

    Kaki mabuk lol…

    Wsssalam.

  35. loveDrM Oct 25,2016 3:09 AM

    Salam Tun …

    setelah Tun bersara ,pelbagai hinaan,kecaman,fitnah dan makian dr pimpinan UMNO sendiri .

    Mmg sedih melihat negarawan yang berusaha memajukan negara dihina rakan-rakan sendiri dalam politik termasuklah Musa Hitam .

    Dalam usia 92 tahun sepatutnya Tun berehat namun Tun terpaksa bergerak menjelajah pelusuk negara demi menyampaikan maklumat kepada rakyat mengenai salahlaku pimpinan UMNO dan BN .

    Saya doakan Tun disihatkan badan dan dipanjangkan usia…amin.

    https://www.facebook.com/PeribadiDrMahathirMohamad/

  36. RD. Oct 25,2016 2:27 AM

    I’ve not read Musa’s Frankly Speaking, but I’m very sure he must have not wrote frankly too, about Memali, Nov 1985.

    What triggered or made the KDN, under him then, decided so drastically on Ibrahim Libya’s Memali was not being truthfully told by Musa. As Menteri KDN, he must have known better about the country’s communal atmosphere at that time.

    My family lived in Balai Polis Baling and I had just worked in Sg.Way FTZ, when it happened. My sisters told me how, families living in the Police station 2 (quarters) block were very-very afraid, the afternoon after that massacre. About a hundred army personnel surrounded the Police station fence and were very-very angry with the drastic action by the Police. You know la…how things were between them in the mid-70s ~ late 80s. Many died at cabaret-brawls, especially at month’s end in Ipoh and JB. And….that was why military personnel’s salary was paid before the 25th. till today….to minimize encounters.

    Did Musa mention about him flying in a helicopter, landed at ‘Padang-Jam’ or clock-tower, near the Mosque, just beside the Police Station to diffuse that tense military siege? The soldiers, even armed themselves by with a V150 armored personnel carrier.

    Why the need to hastily stormed villagers, armed with parangs and a few ‘tembak-tupai’ shotgun?

    Why can’t the Police wait? (They enter the village at about mid-night and the ‘operation’ ended at dawn). What’s the hurry?

    The Army was not even informed….. To fight the communist, their help was very much sought, but against the helpless ‘orang-kampung’, the Police seems very capable. This made the Army, stationed in Kroh (now Pengkalan Hulu), very pissed.

    Let me tell you why KDN under Musa hastily stormed Memali…..it a covert operation to neutralize racial antagonism between Chinese & Malay, heightened especially by the press. Situation was very tense then. KL was already deserted. Factories in Sg. Way have stopped production due to operators, mainly females were afraid to go to work or their parents forbade them to ride Mini Buses No.33, through KL via Jln.SS222, Sg. Way to FIZ. I forgot what caused the hostility, but the next day after Memali… all newspapers immediately switched their report to Memali. Radio and TV played patriotic songs… and ‘jangan dengar khabar-khabar’ messages, etc, just like the aftermath of May 13, 1969.

    Its the same during ‘Amok Prebet Adam’ in Chow Kit, October 1987. At that time it was over posting of Malay teachers in SRJKC. Lee Kim Sai was stripped-of his Dato’ship and Ops Lalang ensued, 2 weeks later. Hence the Government should thanked Adam for what he had unknowingly done to ‘save’ the country from another racial strife.

    Therefore, Memali incident was a ploy by KDN to diffuse communal tension at that time.
    I can remember it because, the factory where I worked had to shut-down that day and I hurried home worried, to be with my younger brother, living with me in a rented room. I’m afraid that he went loitering, somewhere dangerous.

  37. sibotak Oct 25,2016 2:22 AM

    Frankly Speaking Tun
    You , Muhideen , Mukhliz & the more should now focus of building
    The new Party Bersatu
    No point crying over a Split Milk
    We all make mistakes , so do you

    Today Tun Mahathir is a Noble Man
    And you have dismiss yr power , Yrself
    You made a drastic move by giving up yr PM post without precaution of what will happen next
    Now its Gone. Lesson learned
    To earn power ,many dumb things , politicians needs to do
    Then after you need to secure the posts , as its the only post , greed by many

    Yes Malaysia is not at Ease today
    With a blunt PM running the nation ,aboves the Sultan constituency silence themselves
    Perhaps they are not being threatens
    The Justice System being Numb by just a PM
    These indicates the Weaknesses of Malaysia Constituency

    Its not just a Threat to Malaysian , to Malaysia as a Whole
    But also a Threat to UMNO of having a irresponsible, easy going Leader

    The Fact
    What are you doing at this age ?
    What can you do ?

    Yes as an Honorable Man , You stand up for Malaysia regardless of age
    Age is not the matter
    Lay yr foundations in BERSATU
    We will pile it ,concrete it for Malaysia

    We will not allow our Govt to cowardly Kneel to others as seen in today Najib ruling
    Its very threatening to Malaysia

  38. rimba.emas Oct 24,2016 11:44 PM

    Salam Tun.

    1. Dalam seagama Islam sendiri adanya golongan yang di kenali sebagai munafik. Musuh dalam selimut atau gunting dalam lipatan.

    2. Golongan munafik ini melakukan perbuatan yang salah kerana kelemahan diri memegang kukuh sifat takutkan azab oleh Allah s.w.t.

    3. Sedangkan pada tuhan yang menjadikannya sering di ingkari , inikan pula sesama manusia .

    4. Maknanya seorang yang tidak percaya akan azab di sebabkan tidak nampak pada pandangan mata atau memandang rendah serta tidak takut pada kuasa yang ada pada alam ghaib.

    5. Perbuatan tikam belakang begitu berani di lakukan sebab hukuman atas perbuatan itu sesetengahnya tidak terjadi secara sepontan malah ada yang memakan masa yang lama.

    6. Justeru konsistensi melakukan perbuatan baik sentiasa di langgari bagai satu lakonan yang penuh kepalsuan.

    7. Manusia di suruh memohon pertolongan dari Allah s.w.t dari di ganggu gugat oleh golongan yang bertopengkan syaitan ini .

    Wallahua’lam.

  39. faridina Oct 24,2016 10:10 PM

    Assalam Dearest Tun,

    Bravo Sir! If I’m a writer I will surely come out with a best selling book titled “TUN M vs MUSA – Sekarang Siapa Lebih Berterus Terang Hah?”

    What says Musa Segamat now? These 2 invaluable letters will now change history written in Musa’s Frankly Speaking Lies huhuhu..

    We knew his ‘kurang ajar’ attitude long time ago and now it’s proven as per what he has written!

    Luckily he was another Pee M we never had – no wonder lah he was on Najis side both of them are BIG TIME LIARS.

    Najib + Musa = Najis Hitam

    Long live Tun M.

    Wasalam Tun.

  40. Lanun Johor Oct 24,2016 9:53 PM

    http://www.malaysiakini.com/news/352292

    Orang tua-tua ada berkata “jangan sesekali percaya dengan orang takde kening ni”….katanya begitulah. Marabahaya.

  41. Lanun Johor Oct 24,2016 9:46 PM

    Apalah Musa…. frank la sangat konon……

    Semuga ALLAH selamatkan Malaysia dan panjangkan umur Tun Mahathir dan terus memberi hidayatNYA untuk kita semua. Ameen ya Rabbal Al-Amin

  42. Daniel Noor Oct 24,2016 9:08 PM

    Salam Tun

    Theres an English saying – Never trust a shortie ‘.

    Dari mula dia di lantik menjd Timbalan PM, saya dah mula tidak yakin dgn kejujuran nya. The same goes to DSAI and Najis.

    Incidentally I wrote a personal letter to you in 1987 ( maybe it was that year ) to be caution with DSAI. Empty vessel makes the most noise

    And some 8 years ago, I wrote in yr blog stating that Najis is not PM made as long as he has Kak Ros by his side.

    I guessed I was right eh.

  43. zulu Oct 24,2016 8:55 PM

    UMNO is under the spell of MO1W2 now.

    She commands all ministers now, especially for releasing statements on behalf of her failed husband.

    A bunch of slaves like the so called Rahman Dahlan””, “Nur Jazlan” are taking day and night shifts to release.

  44. tebuan Oct 24,2016 8:40 PM

    Salam ayahanda Tun, ini bukan lagi pukulan dengan selipar jepun tapi kena pukul dengan selipar jamban. Mereka ini semua termasuk Tun Musa sangkakan Tun dah nyanyuk tentu dah pun lupa pasal surat surat ini semua, nyata mereka semua tersilap banyak – padan dengan muka !

  45. che set Oct 24,2016 8:20 PM

    Salam sejahtera buat Tun Mahathir sekeluarga,dan juga untuk semua para pejuang Chedet.

    Wahai Musa Hitam,…..nah sebiji…ambik kau!Sebagai PEMIMPIN,apa sumbangan kau untuk bangsa dan negara?Apakah kepakaran kau untuk kelangsungan hidup sebenarnya,selain daripada politik dan usaha membenci manusia bernama Mahathir?Surat-surat di atas jelas menunjukkan perjuangan politik demi diri sendiri sahaja.

  46. WandyCaswady Oct 24,2016 7:24 PM

    ﻫُﻮَ ٱﻟَّﺬِﻯٓ ﺃَﻧﺰَﻝَ ﻋَﻠَﻴْﻚَ ٱﻟْﻜِﺘَٰﺐَ ﻣِﻨْﻪُ ءَاﻳَٰﺖٌ ﻣُّﺤْﻜَﻤَٰﺖٌ ﻫُﻦَّ ﺃُﻡُّ ٱﻟْﻜِﺘَٰﺐِ ﻭَﺃُﺧَﺮُ ﻣُﺘَﺸَٰﺒِﻬَٰﺖٌ ۖ ﻓَﺄَﻣَّﺎ ٱﻟَّﺬِﻳﻦَ ﻓِﻰ ﻗُﻠُﻮﺑِﻬِﻢْ ﺯَﻳْﻎٌ ﻓَﻴَﺘَّﺒِﻌُﻮﻥَ ﻣَﺎ ﺗَﺸَٰﺒَﻪَ ﻣِﻨْﻪُ ٱﺑْﺘِﻐَﺎٓءَ ٱﻟْﻔِﺘْﻨَﺔِ ﻭَٱﺑْﺘِﻐَﺎٓءَ ﺗَﺄْﻭِﻳﻠِﻪِۦ ۗ ﻭَﻣَﺎ ﻳَﻌْﻠَﻢُ ﺗَﺄْﻭِﻳﻠَﻪُۥٓ ﺇِﻻَّ ٱﻟﻠَّﻪُ ۗ ﻭَٱﻟﺮَّٰﺳِﺨُﻮﻥَ ﻓِﻰ ٱﻟْﻌِﻠْﻢِ ﻳَﻘُﻮﻟُﻮﻥَ ءَاﻣَﻨَّﺎ ﺑِﻪِۦ ﻛُﻞٌّ ﻣِّﻦْ ﻋِﻨﺪِ ﺭَﺑِّﻨَﺎ ۗ ﻭَﻣَﺎ ﻳَﺬَّﻛَّﺮُ ﺇِﻻَّٓ ﺃُﻭ۟ﻟُﻮا۟ ٱﻷَْﻟْﺒَٰﺐِ

    Huwa allathee anzala AAalayka alkitaba minhu ayatun muhkamatun hunna ommu alkitabi waokharu mutashabihatun faamma allatheena fee quloobihim zayghun fayattabiAAoona ma tashabaha minhu ibtighaa alfitnati waibtighaa taweelihi wama yaAAlamu taweelahu illa Allahu waalrrasikhoona fee alAAilmi yaqooloona amanna bihi kullun min AAindi rabbina wama yaththakkaru illa oloo alalbabi

    It is He who has sent down to you, [O Muhammad], the Book; in it are verses [that are] precise – they are the foundation of the Book – and others unspecific. As for those in whose hearts is deviation [from truth], they will follow that of it which is unspecific, seeking discord and seeking an interpretation [suitable to them]. And no one knows its [true] interpretation except Allah. But those firm in knowledge say, “We believe in it. All [of it] is from our Lord.” And no one will be reminded except those of understanding.

    Quote from the Holy Qur’an: Aal-i-Imraan 3:7

  47. Buddies_Man Oct 24,2016 6:50 PM

    Selfish
    Annoying
    Disgusting

    Ular Sawa

    Ex deputy Prime Minister

Leave a Reply