TOTAL VISITORS FROM 2008:

BILA LAGI 52

1. Wahai pemimpin UMNO yang masih menjunjung kepimpinan Najib. Bila lagi akan kamu berhenti dari menyokong kleptokrat yang menjadi Perdana Menteri Malaysia. Kamu tahu ia telah memberi nama buruk kepada parti yang telah menyelamat negara ini dari dijadikan tanah milik British sebagai Malayan Union, parti yang memerdekakan Malaysia, parti yang membangunkan negara ini sehingga harum namanya di seluruh dunia.

2. Hari ini kerana kepimpinan kleptokratik oleh Najib, Malaysia terkenal sebagai negara yang disenarai sebagai satu dari 10 negara yang terkorap sekali di dunia.

3. Dunia pandang hina kepada negara ini kerana Najib didakwa melesapkan berbillion Ringgit duit negara, memasukkan Dua Ribu Enam Ratus million Ringgit ke dalam akaun peribadinya. Ia tidak dapat menjelas punca wang ini dan tidak dapat menafi dakwaan Department of Justice, Amerika Syarikat bahawa duit ini adalah duit 1MDB.

4. Najib tidak membuat saman malu terhadap tuduhan oleh Sarawak Report, Wall Street Journal dan Department of Justice, Amerika Syarikat. Ini bermakna dakwaan mereka bahawa Najib (Malaysian Official 1) curi duit 1MDB tetap benar.

5. Laporan yang dibuat oleh Bank Negara, Badan Pencegah Rasuah dan Pemeriksa Kira-Kira Wang Negara berkenaan tuduhan-tuduhan Najib melesapkan duit 1MDB tidak berani didedah kepada rakyat tetapi sebaliknya diletak dibawah Akta Rahsia Kerajaan. Perbuatan ini jelas menunjuk yang laporan-laporan ini mengandungi catatan berkenaan jenayah-jenayah yang dilakukan oleh Najib. Kamu pemimpin UMNO semua tahu dan kamu semua sedar yang tuduhan dan dakwaan terhadap salahlaku Najib berasas dan benar.

6. Kamu semua tahu sebabnya Malaysia sekarang dikenali sebagai negara pengamal sistem kleptokratik, satu negara yang dipimpin oleh pencuri, penyangak dan perompak.

7. Kamu pemimpin UMNO sebagai menteri tetap tahu akan jenayah yang dilakukan oleh pemimpin kamu Najib Tun Razak, Perdana Menteri.

8. Husni Hanadzlah sudah letak jawatan. Bila lagi kamu akan meletak jawatan menteri untuk menyelamat UMNO dari menjadi alat mempertahankan Najib!! Bila lagi kamu akan menghenti pengkhianatan terhadap UMNO, orang Melayu dan negara Malaysia dengan terus menyokong Najib sebagai Perdana Menteri.

52 thoughts on “BILA LAGI

  1. Karl Iskandar Nov 18,2016 11:18 AM

    Demonstrasi Jalanan BERSIH 5

    Satu pengakuan terus-terang dari saya.

    1. I shall take a portion of your servants to make a community of my own. This infested community I name it, “BERSIH”

    2. I shall mislead them; I shall create in them false desires and fool them by giving them false suppositions.

    3. Whoever leaves God and chooses me as a friend and guardian will definitely suffer a loss and disappointment.

    4. I make them promises, stirs in them false desires, and fools them; and my promises are only deception.

    Kuala Lumpur
    One911

  2. abulola Nov 17,2016 2:41 PM

    Assalamualaikum wbt Tun yang disayangi dikasihi semoga Tun sentiasa dibawah lindungan Allah SWT.

    Saya sokong Tun dalam usaha menjatuhkan pemimpin jahat. Tun buat semua semata-mata untuk rakyat Malaysia. Saya sangat terharu dengan pengorbanan Tun. Hanya Allah SWT saja mampu membalas budi baik Tun terhadap rakyat Malaysia hari ini.

    Terus terang saya risau bila Tun bersama BERSIH 5. Saya faham, ianya penyatuan untuk menjatuhkan Pemimpin Jahat sekarang. Tapi boleh dak Tun bagitau semua yang Tun tak sokong apa yang ada dalam tuntutan bersih termasuklah tuntutan IFC dan swaktu dengannya KECUALI hendak jatuhkan orang jahat bernama Encik Najib sahaja. Ramai tak berapa jelas perkara ni, sangat ramai. Depa dok kata Tun sokong sama apa yang BERSIH nak tuntut dari BERSIH 1. Sedangkan Tun cuma stuju dengan satu perkara saja dalam BERSIH 5 iaitu jatuhkan Encik Najib yang jahat. Insya’allah akan ada ramai lagi akan serta bila perkara ni jelas lagi.

    Mintak maaf Tun saya tak pandai dalam berkata-kata, orang utara selalu macam ni, seketoi-seketoi terbit kadang ada bunga-bunga kadang tak ada. Saya sokong Tun.

    Smoga Tun sekeluarga sihat sejahtera selalu, berbahgia selalu, dipermudahkan segala usaha Tun untuk dunia dan Akhirat dan Tun sekeluarga sentiasa dibawah lindungan Allah SWT.

    Jasa mu dikenang sampai bila-bila
    -Jalan Sultanah

  3. faridina Nov 16,2016 10:06 PM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Kami tidak khawatir untuk berjuang demi kebaikan bersama ayahanda Tun tambahan pula keadaan sudah teramat memburukkan hingga jika kita tidak berusaha berhimpun dengan aman ramai2 Ahad ni maka ia akan menghuduhkan lagi.

    Pak Dol satu hal bila penggantinya lagi buruk teruk dari dia – dia buat bodo je bukankah masa ni lah dia patut bergabung dengan Tun M jatuhkan Najis yang pernah jatuhkan dia dulu.

    Pak Dol memang busuk hati keIslamannya ada had2 hari bersuhabat dengan penggantinya yang terbukti Bapa Kleptokrat seMalaya.

    Sesungguhnya Allah tidak akan merubah nasib sesuatu umat jika mereka tidak berusaha merubahkan nasib mereka sendiri.

    Kalau rasa tak mahu menyokong maka yang lain tu eloklah duduk diam2 berdoa banyak2 biarlah kita yang lain berusaha, berikhtiar dan akhir sekali bertawakal untuk anda2 jua 🙂

    Wasalam Tun.

  4. huda Nov 16,2016 4:14 PM

    Assalammualaikum Tun yang saya kasihi,

    Tun,
    Saya kuatir apa yang sedang tun perjuangkan akan lebih memburukkan keadaan.

    Suatu ketika zaman pemerintahan Pak Lah perkara yang sama berlaku. Dikritik secara terbuka. Pak Lah mengalah dan letak jawatan. Adakah keadaan bertambah baik? Adakah tanah ini diganti dengan pemimpin lebih baik?

  5. z2z Nov 16,2016 1:14 PM

    The Malay Dilemma revisited:

    Despite more than 40 years since the 1969 riot and the implementation of NEP and NDP by UMNO controlled government, Malaysia failed to eradicate social and economic imbalances between the races.

    Yes, the standard of living improved and many Malays received degrees from local universities. Many Malays have become small business owners. However it is the Malay elites that benefited mostly. These well-connected individuals benefited many folds and became truly wealthy. They can afford large bungalows and send all their children to study in universities overseas.

    Meanwhile the Chinese and Indians are left to their own to make a living in a system staked against them, be it business opportunities and education. Still many managed to provide their children with a good education and quite a few succeed in business and professional career.

    This tells us that while Tun’s diagnosis of the ills and problems facing the Malays were accurate, the remedy was not. Instead of making the Malays become educated and competitive, NEP and NDP created a culture of dependency and rent-seeking. Yes, some countries have affirmative action policies that help minorities with aid, assistance and quota to level the playing field but these are targeted to minority vulnerably groups and for a limited period only. However in Malaysia, the NEP serve the interest of the majority and is perpetual. This created a culture of dependency and entitlement. Because of quotas, Malaysia created unemployable degree holders and un-competitive businesses that cannot compete in the open market.

    So NEP rather than being a medicine has become a drug. When NEP expired, it was replaced with a more potent drug called the NDP. Surely UMNO leaders can see the long-damage these policies have on the Malays the leaders was no really fighting for their self-interest rather than the true interest of the Malays, especially when they have more leverage over the Malays with these policies in place (“Only UMNO will defend the rights of the Malays”) while having more justifications why their friends and families were awarded government contracts (“the goal is to have more Malays in business anyway”).

    It is up the Malays themselves to break this bad drug habit. If not the country will soon be drained dry and hollow out. The painful day of collapse will come when UMNO can no longer support the handouts while supporting the lavish lifestyle of its leaders. Then people will then have to face reality. Learn to catch the fish instead of being fed.

  6. zulu Nov 16,2016 11:05 AM

    Najis, the bukaneer of Malaysia will resort to racial riots as his last choice using their dogs called Red Shirts. Most of these Red Shirts look like drug addicts that rest under the bridges and comes out for food packets.

    Now govt. hospital charges increased.
    1 US Dollar equals 4.34 Malaysian Ringgit.

    Oh Malaysia…the crook and his family need to be chased out for your future, else you become poorer than Myanmar in few years ahead.

  7. Hang Jebat Derhaka Nov 16,2016 10:36 AM

    Assalamualaikum,

    Sebenarnya terlalu bahaya apa yang dilakukan oleh DS Najib terhadap pentadbiran negara kita.

    Jika kita faham, kerajaan merangkumi setiap peranan yang ada dalam sistem sesebuah negara. Ini termasuk lah rakyat dan juga pembangkang.

    Peranan pembangkang adalah diperlukan untuk menghasilkan semakan timbangtara (check and balance) terhadap tatacara pentadbiran oleh pemerintah. Rakyat pula adalah maksud utama dalam penubuhan sebuah kerajaan.

    Kerajaan bukan ditubuhkan untuk keuntungan pihak pemerintah dimana rakyat dijadikan hamba kepada pemerintah manakala pembangkang menjadi musuh ketat.

    Sebagai contoh, pemerintah sekarang (BN) telah mengetatkan akta hasutan dan melancarkan akta rahsia resmi. Dengan ini pembangkang tidak boleh bersuara samada menggunakan fakta tidak resmi (hasutan) ataupun fakta resmi seperti laporan audit negara (akta rahsia resmi).

    Cuba bayangkan jika BN yang akan jadi pembangkang kelak. Mulut mereka akan ditutup akibat perbuatan mereka sendiri. Mungkin kita boleh merasa puas atas balasan kebodohan mereka sendiri, tetapi apalah artinya jika perjalanan sesebuah kerajaan yang autokratik mengundang derita terhadap nasib rakyat jelata.

    Puak BN berhujah bahawa tindakan yang mereka lakukan adalah untuk menghalang pembangkang menjatuhkan kerajaan. Walhal pembangkang juga adalah termasuk dalam sistem sebuah kerajaan. Paling teruk kalau dikemudian hari, peranan pembangkang dihapuskan dalam Parlimen. Maka bermaharajalela lah sesiapa yang memerintah dan merosot lah keadaan rakyat jelata.

    Rakyat bukannnya mahu menyembah sesiapa selain Allah. Mungkin sebahgian rakyat masih lagi dengan mentaliti ketaksuban parti atau personaliti pemimpin masing2. Tetapi secara akademiknya rakyat yang sedar akan memerlukan sebuah sistem yang dapat menjamin kesejahteraan nasib mereka tidak kira siapa yang memerintah BN ataupun PR. Jika sistem telah dicacatkan oleh BN, maka tidak mustahil PR pula akan bermaharajalela suatu hari nanti.

    Dan yang paling bahaya adalah pertembungan baju merah dan kuning, kalau kita amat-amati ianya terlalu mirip dengan semua trend yang ada iaitu ‘Arab Spring’ dan ‘Asian Summer’. Maka Malaysia mungkin tidak terkecuali akan menyaksikan pertumpahan darah yang amat besar suatu hari nanti.

    Mudah2an Allah memberi petunjuk kepada kita semua.

  8. sibotak Nov 16,2016 3:00 AM

    UMNO will not last under Najib
    Those now needs Najib will fade away with Najib
    Time is a year away
    Feeding the people with hope of giving BRIM
    Taken out from the Taxes you people gives
    Is a minus after the plus they taken away from you

    And along Najib advantage it for his persona
    Nothing mcuh forn UMNO
    I did not see UMNO any Richer this Days
    I see Najib & Family is having a Luxurious Lisfstyles
    And you the UMNO fools are still the old Fools

    You must Dare to make the Changes

  9. adelheid Nov 16,2016 12:06 AM

    Dear Tun,

    Baju Merah purposely formed by UMNO slaves to create chaos and fear among races. It wants to create a situation of ‘rusuhan akibat pergaduhan kaum’ when in actual fact there is none such situation. If Baju Merah succeeds in its mission that will give way to MO1 to declare emergency. This is their ultimate goal to retain control and power. Kasi gaduh bangsa-bangsa so moron MO1 and UMNO could maneuver and be in control for as long it takes.

    BERSIH and all other thinking Malaysians must be aware of this dramatized act of the UMNO Baju Merah. Do not dance to their tunes. If BERSIH allows itself to dance to Baju Merah’s tunes Baju Merah will succeed in its mission.

    Goodnight Tun, have a good nights’s rest.

  10. HouseWife Nov 16,2016 12:05 AM

    Assalamualaikum Tun,
    Yele MelayuUmno bila lagi, jangan tunggu lama2, fikir lama2 nanti duit negara habis dikebas orang.

    Tun, apa pula drama di Australia ni? Si arul, JASA dan ministry of keruak buat apa di universiti2 Australia? Ada secret mission ka? Why the closed-door lectures and Australian reporters disallowed from entering and reporting? Nak menagih support pelajar2 dan penduduk2 Malaysia di Australia ka? Mereka berkuasa sangat ka disana sampai boleh edar pamphlet entitled “DOJ’s summons is questionable”, ie to cast doubt that DSN is not MO1. That this DOJ’s ploy is to divert the American voters’ attention from hillary clinton’s e-mail scandal. Sampai to that extreme they would go to save their Ketua “Cash is King”.

    Tun mesti tahu apa yang mereka cerita kat Australia sana. Pelajar2 sana mesti cerdik fikir apa yang betul apa yang tipu. Tun ada wakil nak counter-attack ka?
    Tun, mereka guna segala jentera kerajaan yang ada untuk kepentingan diri sendiri, untuk survival.

    Tun, apa pula drama dia buat di Jepun. Intebiu dengan Japanese weekly, MO1@DSN cakap he was the first to instruct multiple investigations into 1MDB. Yeke? Wasn’t he who asked to shut down all investigations into 1MDB? Kalau PM Jepun buat lagu dia habis la. Diberi peluang berhujah, berdebat, berforum dia lari macam di Nothing2Hide. Nun jauh di rantau orang berani pula dia, semuanya dah set up, soalan2 dan jawapan2. Dia nak berdrama dengan orang jepun pula.

    Tun, bila kacau bilau 1MDB ini terjadi? As far as I know the mess got messy when someone said he saw dengan kepala mata dia sendiri duit dalam bentuk cash dalam bank di Singapore, then someone retracted in Parliament and said no no it’s in units. That was supposed to be money brought back from the caymen islands, right Tun. Berbelit2 cerita. Timbul pula cerita duit konon pak arab derma RM2.6billion masuk dalam akaun peribadi, mula2 tak ngaku ambil lepas tu ngaku pula. Berbelit2 cerita lagi. Duit tabung2 rakyat diseleweng keluar salur kepada 1MDB untuk buat bisnes konon untuk menambahbaik ekonomi negara dan rakyat tapi buat lagu lain, disalahguna oleh kerabat2 dia untuk belanja kemewahan dalam luar negara. Duit berbillion pun hilang. Berbelit2 cerita tak kesudah.

    Macam mana nak cerita bagi orang kampong faham ni. Yang mereka mesti faham, pemimpin yang mereka sanjung tidak berlaku jujur dan amanah dan salahguna kuasa, kos sarahidup semakin meningkat naik, harga naik sebab gst, etc tetapi kehidupan pemimpin2 negara yang dipilih semakin hari semakin mewah dan senang. Sebab apa? Sebab penyaluran dana yang tidak saksama dan adil, pilih kasih dan korupsi.

    Sekarang Tun jadi pilihan lawan mereka. Mereka rasa Tun masih berkuasa dan ada taring so mereka nak kendur kuasa Tun, mereka hantar tentera2 putar belit dan putar alam supaya nampak Tun lah yang nak roboh dan pecah-belah negara. Dari awal dah dijangka Tun will be their main target. Tapi nampknya mereka tersilap target, mereka buat Tun lagi terkenal dan lagi kuat dengan tertubuhnya PPBM. Siapa bilang orang tua 91 tahun tidak menawan. Thank You Allah for Tun. HIDUP BERSATU!

    Tun, I can understand the key function of the trojen horse here, simply to manipulate, ‘tambat’ hati dan main2 minda to turn away from Tun. But this Reds ketua gangster, his act of bullying and policing is getting rowdy and dirty. Is bullying and policing his new full time job now, he’s not in the ikan bakar business anymore? Is he allowed to get away? Bila lagi nak kurung budak bully ni, nak tunggu trajedi terjadi ka. Baik igp bertindak cepat sebelum terlewat. This person is not to be trusted, he’ll do anything to grab his big boss’s attention, nanti dapat habuan banyak lagi. Hope he realizes that he needs to stay still, be in peace not say a word or do anything stupid. This is one good food for the soul.

    May Allah Bless and protect you and family. May Allah grant you great wealth in health, knowledge and happiness. Please take extra care of your safety and follow doctor’s orders ya Tun. Thank you Tun.

  11. musato Nov 15,2016 11:01 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Orang UMNO kata ‘gila talak’.

    Saya memang baca kitab lama. Kitab Syeikh Abdul Qadir Al Jailani dah berusia lebih dari 900 tahun.

    Saya juga baca Kitab Hikam oleh Ibnu Athaillah yang dikatakan diterjemahkan oleh Syeikh Abdul Malek (Tok Pulau Manis) ke alam Melayu dan masih disyarahkan di pondok pondok.

    Kitab ini adalah berkenaan tasawuf. Bagaimana saya menuju ke arah ini? Saya fikir ia adalah sebab turun temurun.

    Saya akan buka kitab kitab ini apabila memerlukan nasihat dan panduan. Semoga Allah swt merahmati kekasihNya yang tidak ‘mati’.

    Tun kata PPBM ada 7 pengasas. Tapi sebenarnya idea ke arah wujudnya kebergantungan ini datang dari saya.

    Kita kini berada di ‘Alunan Politik’. Dan kita lihat ia semakin berkembang pantas.

    Ini sesuatu perkara yang tidak pernah saya dapat ulas ketika peristiwa sedang berlangsung seperti mana ketika isu PM ke 5. Alhamdulillah di saat ini ulasan dan pendapat dapat saya utarakan dengan lebih terbuka.

    Maaf jika ada salah silap. Saya memang tidak suka memperjudikan Rakyat. Tapi kalau ke jalan Fisabillah (yang memaksa perang), InsyaAllah.

    Ia adalah perkara yang berkaitan sebelum saya bersetuju dengan Tun berkenaan menyebar salahlaku 1MDB kepada rakyat Malaysia.

    Saya perlu menegaskan tentang ketidakselesaan saya pada Tun. Saya tidak suka mempergunakan rakyat.

    Untuk membuktikan apa yang saya tulis adalah benar atau tidak, jika taipan ini dapat dibaca maka ia adalah seperti yang tercatit.

    Terima kasih Tun.

  12. Sharudin Jamal Nov 15,2016 10:59 PM

    Hi Che Det,

    My fellow United States of Netizens (USN) would like to welcome you to Year 17 of the Cyborg War. If you have not used Google DNS, please do so… That way you are in good hands. Insyaallah. Same with your handphone and tablet 😉
    http://sharudinjamal.blogspot.my/2016/11/note-from-ground-zero.html

    Luv ya,
    Che Din

  13. adelheid Nov 15,2016 7:46 PM

    Dear Tun,

    Be strong and ignore all the crap that are being rained against you by pemimpin UMNO. They are aware of what the pencuri, perompak, penyamun, penyangak has done but they have chosen to side by the thief because he is their source of convenience and wealth while they are his lifeline to cling on to power and save himself from the law.

    Don’t give a damn about what the moron MO1 said about you and uncle Lim Kit Siang, DAP. MO1 and his UMNO are afraid of the tie you made with LKS and DAP, PKR, AMANAH. You know Tun, tidak semua orang hatinya buruk dan busuk seperti MO1 dan UMNO, bongkak sombong dan angkuh. Let time tell.

    Move on don’t hesitate with what you believe is right. Don’t let confusion and fear kill our spirits. Remember that the truth will prevail. It is only a matter of time.

    Take care dear Tun Mahathir.

  14. faridina Nov 15,2016 7:12 PM

    Pembetulan 60 BILLION untuk keretapi duit berkuasa tinggi!

  15. zulu Nov 15,2016 7:08 PM

    It’s laughable to see MP’s were called to police station for speaking in parliament. What kind of constitution Malaysia having??!!!…now the crook Najis and his family is using the govt. machinaries like anything…LOL

  16. faridina Nov 15,2016 6:56 PM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    BIARLAH RABUN ASALKAN JANGAN BUTA DEK DEDAK

    Hari ini memang jelas ada orang suka berbohong ikut resmi tuannya ialah mana mungkin ada puak keeper sebelah sana mahu bersimpati atau bersedih dengan ayahanda Tun.

    Yang pasti dalam dialek utara ada perkataan SERIAU dalam loghat Kedah ‘Segheyau’ dalam bahasa TAKUT/NGERI atau kecut tel*q!

    Depa sebenaq2nya cukup takut dengan kebangkitan ayahanda Tun tapi cuba nak mengada2 nak twist around, rasanya lebih baik hangpa menari twist dengan bapa klepet tu yang dah sah2 viral persembahan mantap 5 tahi bintangnya.

    Ok beliau layak jadi peserta untuk masuk Akademi Klepet mewakili Malaysia!

    Tun M usah dikisahkan sebab selalu mengumbirakan kami dalam kesedihan yang sedand ditindas rejim Najis.

    Soalnya..
    MANA TUAN NAJIS ?

    Cari pasal hutang lagi apa?
    5O BILLION pulak dengan JEPUN!
    Keretapi duit berkuasa tinggi Singapura – KL..

    Jom berkumpul bantah hutang rekaan bernajis sudah jadi 200 billion dalam sekelip mata.
    Huhuhu.. menangis untuk anak cucu cicit kita semua..

    Wasalam Tun.

  17. zulu Nov 15,2016 1:15 PM

    If “Nik Abduh Nik Aziz” of PAS still want to talk about past things, then it’s considered he doesn’t worry about Malaysia’s future.

    He should forgot past things and support opposition to save the country from the family of bandits.

  18. master Nov 15,2016 1:03 PM

    ASSALAMUALAIKUM WBT, YANG DIMULIAKAN AYAHANDA TUN SERTA KERABAT SEMUANYA. Good Day.

    PENJAWAT AWAM RASUAH, ROMPAK, SONGLAP DUIT RAKYAT UUNTUK HIDUP MEWAH. TIDAK TAHU MALU!
    a. Jikalau tidak mampu buatlah cara tidak mampu. Usahlah berbelanja lebih daripada kemampuan.

    b. Tidak usahlah juga kita mahu memuaskan hati orang lain untuk menunjukkan kepada orang lain yang anda sedang hidup sennag lenang dengan perbelanjaan itu dan ini, melancong ke sana dan kemari. Sedangkan realitinya anda hidup mewah dengan berhutang.

    c. Berpijaklah di bumi yang nyata, jatuh bangun anda dikemudian hari mereka-mereka ini yang sering memuji pakaian, kereta, beg tangan, jam mewah, percutian anda di Facebook tidak akan memperdulikan anda dikala anda dalam kesusahan.

    d. Ada…
    – Penjawat Awam Rasuah: Biar Rakyat Susah Tapi Hidup Sendiri Senang
    – Penjawat awam biasa – hidup mewah dengan personal loan
    – Penjawat awam gred atas – hidup mewah dengan kuasa dan rasuah

    e. Pedulikan mereka, hidup di atas kemampuan sendiri. Tetapi, bukan semua penjawat awam begitu. Ada yang bijak menguruskan kewangan tetapi kebanyakan tinjauan Berita Semasa memperlihatkan ramai yang lebih gemar berhutang untuk menaikkan prestij masing-masing.

    f. Bertambah teruk lagi apabila mereka songlap duit rakyat dan menyalahgunakan dana yang ada untuk kepentingan diri dan keluarga sendiri.

    g. Dikala ramai rakyat marhaen perlukan bantuan dan tempat berpauh, kamu senang-senang rompak, curi, songlap hak mereka semua. Apa tak malukah kamu? Mereka-mereka inilah yang telah memberikan persepsi yang tidak baik kepada kumpulan penjawat awam.

    h. Gaji kakitangan awam yang diberikan cukup untuk anda hidup berserdahana.

    P/S : Tetapi itulah, kadang-kdang yang di atas, sendiri ‘bengkok’ dan ‘tidak betul’ buat-buat terkejut apabila anak buah sendiri kena tangkap rasuah. Cuma tidak kena tangkap sahaja. Tunggu masa dan ketikanya.
    PP/S: Tahniah SPRM berjaya buat tangkap rasuah terbesar di Malaysia. Anak murid dah tertangkap, selepas ini boleh tangkap pula ‘tok gurunya’ pula
    PP/S: Selari dengan ketegasan Tan Sri Ali Hamsa, suka untuk diulangi penjawat awam di Putrajaya dan kakitangan kerajaan negeri juga jikalau ada bukti rasuah dikalangan bos dan pengarah anda sila laporkan sahaja kepada SPRM juga berpandukan ketua yang sebegitu rupa…….?

    sumber

  19. master Nov 15,2016 1:01 PM

    ASSALAMUALAIKUM WBT, YANG DIMULIAKAN AYAHANDA TUN SERTA KERABAT SEMUANYA. Good Day.

    KENAIKAN HARGA MAKANAN MALAYSIA NAIK VS HARGA DUNIA TURUN? PAKAR PENYELIDIK EKONOMI PELIK!

    a. Sekarang ini boleh dikatakan inflasi di Malaysia berada diparas yang rendah. Siapa yang kata?

    b. Pakar penyelidik ekonomi yang kata. Tetapi angka ini ada bersebab. Inflasi Malaysia berada pada angka yang rendah ada disebabkan permintaan yang lemah dan kos pengangkutan di Malaysia yang menunjukkan kos menurun.

    c. Ini adalah disebabkan yang kita sudah sedia maklum di mana sekarang ini harga minyak dunia masih lagi berada diparas yang rendah sekaligus mempengaruhi tawaran harga minyak di Malaysia. Tetapi…

    d. Tetapi jikalau kita buang kategori pengangkutan dalam mengunjurkan inflasi di Malaysia sebenarnya inflasi negara Malaysia adalah diparas yang tinggi iaitu 4.6 peratus.

    e. Pada Mac 2016 telah pun dicatatkan inflasi di Malaysia paling tinggi sejak tahun 2009. Jadi apa yang menyebabkan kenaikan inflasi Malaysia? Sebenarnya sekarang ini kenaikan harga makanan Malaysia naik adalah penyumbang terbesar kepada lonjakan inflasi.

    f. Apa mesej yang ingin disampaikan di sini? Ini menunjukkan inflasi harga makanan di Malaysia sangat-sangat tinggi lonjakkannya.

    g. Untuk kategori makanan terbahagi kepada tiga. Iaitu daging, ikan dan hidupan laut dan juga produk tenusu. Untuk harga produk tenusu, pakar penyelidik tersebut pun sendiri pelik dan hairan. Mengapa?

    h. Ini kerana kajian dan semakan harga makanan di dunia bagi produk tenusu menunjukkan trend menurun sekarang ini bagi 3 tahun terakhir. Faktanya, Malaysia import hampir 90 peratus produk tenusu. Tetapi realitinya di Malaysia produk tenusu terus melonjak naik dari masa ke semasa. Pelik bukan?

    i. Mungkin ada yang mengatakan lonjakan ini adalah disebabkan harga produk tenusu di Australia dan New Zealand yang meningkat. Jawapan dari pakar penyelidik tersebut, tidak sama sekali. Harga di Australia dan New Zealand juga menurun pada ketika ini.

    P/S: Faktanya 9 daripada 10 perbelanjaan rakyat Malaysia adalah untuk makanan berbanding produk dan barangan lain. Ini memberikan kesan besar kepada perbelanjaan boleh guna rakyat Malaysia melihatkan kenaikan harga makanan naik di Malaysia. Apa respon anda pula?

    sumber

  20. master Nov 15,2016 12:57 PM

    SENARAI MENTERI MALAYSIA 2016: UK, USA, JEPUN, CHINA, INDIA KALAH DENGAN MALAYSIA!
    a. Pelik! Tidak padan dengan jumlah rakyat Malaysia yang hanya berjumlah 30 juta

    b. Nisbah rakyat Malaysia dengan senarai menteri Malaysia jauh meninggalkan negara besar dunia dan negara maju yang lain seperti China, India, Britain, Jepun, Amerika Syarikat USA.

    c. Untuk apa? Ada menteri kabinet yang menjadi santapan ketawa rakyat Malaysia. Ada menteri yang rela dijadikan bahan tohmahan dan kemarahan rakyat Malaysia.

    d. Macam-macam perangai yang ada. Tidak padan dengan kemudahan, elaun, wang ringgit yang Rakyat Malaysia laburkan untuk mereka.

    e. Sepatutnya dalam keadaan hari ini, dengan pertumbuhan ekonomi Malaysia yang tidak menentu, kos sara hidup yang terus melambung tinggi, satu demi satu masalah yang tidak diselesaikan sehingga ke hari, ditambah dengan kenyataan menteri yang asalkan memberikan kenyataan, saiz senarai menteri Malaysia patut dirombak dan dikurangkan.

    f. Untuk apa dibela dan ditanggung mereka ini?

    g. Saiz dan Senarai Menteri Malaysia 2016 VS Impak Kepada Rakyat dan Malaysia? Rakyat diajak supaya menguruskan kewangan dan kehidupan dengan betul sedangkan yang di atas tidak menunjukkan contoh yang baik dalam perbelnajaan menguruskan kerajaan termasuk lebih gemar membesarkan saiz menteri kabinet Malaysia.

    h. Dengan saiz menteri kabinet Malaysia yang ada sekarang ini, Malaysia sudah pun mengatasi Singapore, Jepun, Korea Selatan? Tidak juga. Jadi apa hasil yang rakyat Malaysia perolehi dengan saiz menteri kabinet Malaysia yang ada sekarang ini?

    P/S: Sudah ada JPJ, diwujudkan SPAD? Sudah ada Jabatan Pertanian Malaysia, ada pula FAMA, Peladang? Mengapa perlu begitu banyak agensi di Malaysia?
    PP/S: Berdasarkan semakan, negara yang begitu banyak menteri ini kebanyakannya dari Benua Afrika yang terkenal dengan skandal dan penyelewengan.
    sumber

  21. master Nov 15,2016 12:55 PM

    ASSALAMUALAIKUM WBT, YANG DIMULIAKAN AYAHANDA TUN SERTA KERABAT SEMUANYA. Good Day.

    PERTUMBUHAN EKONOMI MALAYSIA 5-6% SETIAP TAHUN SEHINGGA 2020 TIDAK BERJAYA? PUNCA?

    a. Pertumbuhan ekonomi Malaysia berpandu kepada 2 kategori. Satu untuk jangka masa pendek dan satu lagi untuk jangka masa panjang, itu sebablah lahirnya Rancangan Malaysia ke 11 contohnya dan juga pembentangan Bajet 2017. Pembentangan Bajet 2017 adalah bajet kedua untuk Rancangan Malaysia ke 11.

    b. Berdasarkan unjuran RMK 11, pertumbuhan ekonomi Malaysia akan berada di paras secara purata antara 5 hingga 6 peratus setiap tahun sehingga 2020. Boleh dicapai atau tidak?

    c. Menurut seorang pakar penyelidik ekonomi, mengatakan yang Malaysia tidak akan dapat pertumbuhan ekonomi sebegitu rupa.

    d. Realitinya, pertumbuhan ekonomi Malaysia pada tahun lepas adalah 5 peratus. Manakala pada tahun ini dijangka hanya berada pada paras 4.1 peratus sahaja. Semakin menurun. Jadi setiap apa yang terjadi pasti akan ada sebab dan punca bukan?

    e. Punca Pertumbuhan Ekonomi Melemah dan Mencabar Selepas Ini? Ini semua disebabkan beberapa faktor. faktor luaran dan faktor dalaman. Faktor luaran tidak berapa baik kepada Malaysia hari ini. Ini diakui Bank Negara Malaysia.

    f. Eksport negara Malaysia tidak berapa baik disebabkan rakan dagangan kita seperti:
    – China lemah pada ketika ini
    – Amerika sedikit lebih baik
    – Eropah juga lemah
    – Jepun juga tidak berapa baik sekarang

    g. Bagaimana pula dengan faktor dalaman (domestik) yang mana dikongsikan oleh “private side” termasuk syarikat swasta dan anda semua di sini.

    h. Menurut pakar penyelidik ekonomi tersebut, di pihak swasta masih lagi ok, tetapi… tetapi ada hadnya. Ini kerana anda semua terlalu banyak hutang sekarang ini merujuk kepada trend hutang isi rumah di Malaysia terlalu tinggi. Hampir 90 peratus banyak.

    i. Jadi tidak banyak ruang untuk melakukan pinjaman untuk berbelanja dan meningkatkan lagi permintaan domestik. Dan ini telah memberikan impak kepada pertumbuhan ekonomi Malaysia pada ketika ini.

    j. Manakala di pihak kerajaan Malaysia pula sama trendnya, hutang Malaysia juga terlalu banyak.

    k. Atas sebab itulah pakar penyelidik ekonomi tersebut menegaskan yang pertumbuhan ekonomi sepertimana dirancang dan diunjurkan dalam Rancangan Malaysia ke 11 termasuk indikator-indikator yang lain untuk dicapai “SANGAT MENCABAR”!

    sumber

  22. master Nov 15,2016 12:47 PM

    ASSALAMUALAIKUM WBT, YANG DIMULIAKAN AYAHANDA TUN SERTA KERABAT SEMUANYA. Good Day.

    BERITA TERKINI WSJ, MALAYSIA NAJIB RAZAK SEMAKIN POPULAR. IMEJ MALAYSIA TERCALAR, APA TINDAKAN KERAJAAN MALAYSIA?

    a. Bukanlah bermakna apa sahaja yang keluar daripada laporan berita mana2 akhbar dan portal adalah betul dan benar. Dan bukan bermakna apa sahaja kenyataan media yang dilaporkan adalah benar-benar belaka.

    b. Tetapi semacam ada sesuatu yang tidak kena sekarang membelenggu negara terutama kepada Perdana Menteri Malaysia kita, Datuk Seri Najib Razak. Ada sahaja imej buruk yang dilemparkan terhadapnya.

    c. Satu demi satu akhbar-akhbar yang cukup berpengaruh di seluruh dunia terus melaporkan berita terkini Najib Razak disebalik isu RM2.6 bilion yang masih belum nampak kesudahannya walaupun Peguam negara kata tiada kes, dalam erti kata lain tiada kes jenayah untuk Najib Razak.

    d. Hakikatnya nama Malaysia terus gah dan mekar di seluruh dunia. Seluruh dunia bercakap mengenai isu ini. Sebut sahaja baik laporan berita terkini Wall Street Journal, Ney York Times, The Economist, Bloomberg, CNBC dan sebagainya.

    e. Malah Wall Street Journal WSJ Malaysia berbesar hati dan berlapang dada memuatkan laporan berita terhadap Najib Razak mengenai isu RM2.6 bilion di muka hadapan akhbar perniagaan mereka. Ini bermakna kalangan tokoh politik, ahli perniagaan, pelabur, taikun kaya termasuk, rakyat marhaen di luar negara “sudah hadam” dengan laporan berita mereka mengenai isu ini.

    f. Tetapi sampai bila? Apa tindakan daripada pihak kerajaan Malaysia? Berpeluk tubuh? Hanya menidakkan dengan hanya sangkaan jahat, fitnah, ada niat jahat dan sebagainya? Sebegitu mudah mempertahankan maruah negara Malaysia jikalau diyakini dikalangan pemimpin politik dan pemimpin negara bahawa terdapat kekuatan kebenaran untuk menidakkan dakwaan demi dakwaan yang dicampak ke bumi Malaysia sekarang ini?

    P/S: Ayuh tunjukkan bukti dokumen yang dakwaan berita WSJ Malaysia adalah tidak benar dan tidak berasas. Segerakan bersih nama Malaysia yang terus tercalar hari ini.

    sumber

  23. khazi Nov 15,2016 12:06 PM

    Assalamualaikum
    Benar kata Tun, ramai orang tidak sukakan Najib tapi tidak berani nak keluar sertai baju kuning dalam demo sebab nanti di asak oleh baju merah. Buat macam ni saja. Pada 19hb ni semua orang yang tak sukakan Najib keluar dgn pakai baju kuning di mana mana sahaj. tak pak pi demo kat KL. Just pakai baju kuning dan kerluar seperti biasa-pergi kerja, anak anak sekolah, shopping, makan angin, berkelah atau sebarabg akitibiti harian hari itu tapi pakai baju kuning….atau mundar manir di jalanan, jalan raya, lebuhraya dsb. Nak tengok pulak baju merah serang baju kuning tengah shoppng……
    So tak payah pi buat dlm demo (Yang berani nak pi demo tu pi la)mnakala yang lain2 just keluar menjalankan aktibiti harian seperti biasa tapi pakai baju kuning.
    Awat gagah sangat ke baju merah tu hari2 tanyag body dlm TV3. Macam orang takabbur aja!

    We say: siapa yang pakai baju kuning hari tu minta Najib letak jawatan.

  24. Sharudin Jamal Nov 15,2016 11:35 AM

    The attack formation is called the Jewish Star in a Circle. Or the Spinmaster and the Eight Swordsmen. Refer to the third sketch in Bipolar Art Circa 2007.

    http://sharudinjamal.blogspot.my/2016/11/bipolar-art-circa-2006.html

    In this case, the spinmaster is using triple nunchaku feinting two swords attackers. Visualize in your mind this movement. There should be no penetration. In order to do so, you must spin.

    Have faith in your mind of no mind – mushin no shin (無心の心)

    Good luck.
    SJ

  25. Karl Iskandar Nov 15,2016 11:20 AM

    DrM and PPBM: The Mutual Disillusion

    Loghat utara ianya disebut “ghabun/rabun”. Di dalam Quran disebut at-taghabun. English kata, mutual disillusion.

    Sedih juga bila saya tengok DrM dijadikan bahan ketawa atau source of infotainment oleh penyokong beliau yg sangat bergantung kpd DrM dari segi pengisian intelektual dan emosi. Mereka pegun dan ghabun.

    Malahan, pentas yang di penuhi wajah politikus tua dan kecewa, tak ubah sekumpulan janda yg bercerai secara ramai-ramai dari UMNO. Dan kini mereka gila talaq.

    Kebetulan, surah at-Talaq menyusuri surah at-Taghabun.

    Memang lazimnya, mutual disillusion atau ghabun akan membawa kepada perceraian.

    Wallahu’alam.

  26. Sharudin Jamal Nov 15,2016 10:53 AM

    Dear Dr M,

    “Animis Opibusque Parati,”

    http://sharudinjamal.blogspot.my/2016/11/prepared-in-mind-and-resources.html

    Victory is guaranteed in Surah 55
    https://www.youtube.com/watch?v=4_FDjDwNygM

    I had mobilized my resources. Timing is everything. Trump says hi.

    Special agent MSC 0072
    Din Kenit

    Ps: numbers can talk

  27. professional malay Nov 15,2016 5:16 AM

    Salam Tun, Based on the recent events, it was easy to conclude the validity of malay weaknesses in corruption since hundreds years ago. We are the lowest in term of ethical and moral compass even though we claimed we are islam and malay nationalist. In short, as the saying goes, melayu kalau buat dosa mengalahkan orang kafir…these people are willing to talk stupid on media, brainless yesman without direction, islamic prostitutes etc. as long as they receive money and kickbacks in which that crook couple knows the best to manipulate.

  28. musato Nov 15,2016 5:13 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya sedar PPBM akan bekerjasama dengan parti pembangkang lain.

    Saya juga sedar bahawa Tun sudah berdamai dengan Anwar Ibrahim.

    Saya juga sedar bahawa mr umranrc ada memberitahu bahawa Tun menyokong BERSIH 5.

    Saya juga sedar bahawa maklumat tersebut tidak saya ketahui seperti biasa.

    Mungkin 19 Nov nanti akan memberi jawapannya.

    Terima kasih Tun.

  29. faridina Nov 15,2016 12:42 AM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Terlebih dahulu terima kasih bebanyak kepada sahabat seblog sdr Rimba Emas kerana bersetuju dengan pendirian kami, nah ini membuatkan kami teringat bila kita nak sama2 pekena mee hoon sup utara yang terkenal di Kepala Batas tu ekk 🙂 ?

    Buat otai Mr Baker kami juga hormati pendirian ante dan ante juga buleh duduk baca kitab2 lama dalam kedamaian malam Super Moon dan tahu2 semuanya sudah superbly done oleh kami rakyat yang hari2 telah diperguna-gunakan diperkotak-katikkan diperbodoh-bodohkan rejim bernajis apalah sangat sehari untuk kami dipergunakan demi ante dan rakyat yang tiada berkesempatan 🙂 .

    O ya lepas selesai semua ini kita buleh duduk buka kitab 400 lah pulak memang dah lama cari kaki beb.

    Siapa Odikarl dek-dak itu tidak penting, siapa kita dan ke mana halatuju anak cucu cicit kita itu lebih penting.

    “Age is about numbers but numbers do count and carries a lot of weight in days to come.”

    Wasalam Tun.

  30. faridina Nov 14,2016 11:59 PM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Semoga Yang Maha Berkuasa terus memberikan kesihatan yang baik kepada kedua2 ayahanda dan bonda Tun. Amin.

    Kalau dahulu anda taburkan jasa kepada rakyat dan tanahair maka gelaran Dato’ akan dianugerahkan kepada anda.

    Mulanya pembesar negeri dan ahli politik mendapat keutamaan.

    Dek-Dak dek-dak ahli perniagaan mudah memperolehi datukship (sebab mungkin mampu beli kapal kot).

    Kemudian giliran ahli sukan yang jelasnya mengharumkan negara dikurniakan Datuk.

    Masa berlalu begitu cepat tetiba penyanyi, pelakon waimanya pelawak dijulang dengan gelaran Datuk.

    Ialah apa nak dihairankan setakat negeri Pahang dan Melaka kamu baling 5 biji batu nescaya terkena kepala 3 orang Datuk – moral cerita jangan baling batu sebarangan ya :).

    Namun hari ini berkat kesungguhan penari gelek bernajis insan yang tak lulus SRP pun bisa jadi Datuk berseri2 lagi, yang satu diangkat menjadi MB terb*d*h dalam sejarah dan setongkol lagi menjadi pakar provokasi jalanan bertaraf punahtaksihat Memanda bernajis.

    Moral ceritanya zaman pemerintahan kuku besi dengan pemimpin ekor bernajis semuanya boleh makanya anak2 belajar kuat2 sebab hari ini SRP dah dihapuskan so takde chance tak lulus SRP nak jadi Datuk.

    Hoi Jamalol (bukan Jamal lots of love tapi Jamal lots of bahalol@tolol) biar seribu biar seratus ribu spesismu bertongkol di jalanan, kami tetap patuh tetap taat pada undang2 negara dan tetap berhimpun dengan aman. Amin.

    Wasalam Tun.

    p/s – Semalam kami berpeluang bersalaman dengan Bonda Tun Siti Hasmah dan berkesempatan memberi pesanan “Bonda jaga kesihatan ayahanda Tun ya, bonda kan doktor..”
    Bonda jawab dengan penuh kelembutan “ya tapi Tun tu kadang2 degil tak mahu ikut arahan doktor ni” sweet sekali sambil tersenyum meleret..

  31. master Nov 14,2016 11:57 PM

    ASSALAMUALAIKUM WBT, YANG DIMULIAKAN AYAHANDA TUN SERTA KERABAT SEMUANYA. Good Day.

    a. Negara kita menggunakan fahaman demokrasi dan sistem pilihanraya umum (PRU) untuk memilih parti politik yang paling berjaya untuk mentadbir. Parti Perikatan yang kemudiannya dikenali dengan nama Parti Barisan Nasional (BN) telah berjaya memenanginya sejak mula2 piliharaya umum (PRU1) diadakan sehinggalah ke PRU13 yang lepas.

    b. BN adalah gabungan beberapa komponen parti lain yang kebanyakannya adalah parti yang mewakili beberapa kaum yang terbesar di dalam negara. BN adalah parti politik yang tidak pernah dikalahkan malah sentiasa menang dengan majoriti yang sangat besar (juga dikenali majoriti 2/3). Ia ditunjangi oleh parti UMNO yang mewakili kaum pribumi dan Melayu sebagai kaum yang terbesar di dalam negara.

    c. Kebelakangan ini iaitu sejak PRU12 & PRU13, BN tidak lagi menikmati kemenangan indah & mudah seperti sebelumnya. BN sudah melalui titik puncak kegemilangannya dan kini mengalami pengurangan kemenangan kerusi yang dipertandingkan malah popularitinya juga menurun dengan amat ketara dan drastik sekali.

    d. Seperti kenyataan Ayahanda Tun M, kemenangan BN bukanlah kerana ia kuat tetapi adalah disebabkan kekuatan parti pembangkang yang lemah dan tidak bersatu. Melihat kepada trend masakini, UMNO dan BN pasti akan menghadapi tentangan yang lebih kuat dan sengit dari sebelum2nya.

    e. Sebagai satu parti yang gah, gemilang, kaya dan sangat terkenal dengan kewibawaannya kini sedang terpalit dengan isu2 besar yang melibatkan isu skandal, salahlaku, isu nasional malah juga antarabangsa, tidak lagi mampu bersikap gentleman, tidak telus dan tiada jawapan yang memuaskan terhadap semua isu yang sedang dihadapi. Pentadbiran BN sekarang ini seakan2 lemah tidak berdaya, isu yang tiada kesudahan dan tiada jalan keluar serta tiada jawapan yang pasti untuk menyelesaikannya.

    f. Penghijrahan bekas pemimpin ulungnya dan bekas pemimpin2 besar dan ahli2 penyokong tegar dan totoknya secara beramai2 menambahkan lagi derita BN. Pemimpin2 BN begitu hipokrit dengan memberikan jawapan2 yang retorik seolah2 melindungkan luka, virus dan barah yang sedang memakan tubuh mereka kerana kononnya tiada kesan parut di luar.

    g. Dapat dilihat bahawa kejatuhan BN yang ditunjangi oleh UMNO sekarang ini sudah amat ketara sekali dek kerana kerakusan dan kejahilan pemimpin2nya. Kesempatan ini harus diambil oleh gabungan parti2 pembangkang sebagai peluang yang terakhir untuk memenangi PRU14 yang akan datang. Kali ini, aura Tun M yang turut bersama2 menentang kerajaan pemerintah yang zalim pasti akan membawa cetusan FENOMENA, menggegarkan dan menggemparkan dunia politik nasional dan antarabangsa.

    h. Kepada semua ahli UMNO tidak kira apa peringkat pun harus sedar akan kenyataan dan kebenaran ini. Saya sebagai bekas ahli UMNO yang tegar, totok dan setia yang sanggup dan telah berjuang dan berkorban untuk parti, kali ini kena mengakui bahawa roh UMNO, roh Melayu dan roh Islam telah pun hilang disebabkan para pemimpinnya dan sebahagian ahlinya sudah jauh tersasar dari wawasan perjuangan yang sebenarnya. Walau sebanyak manapun penerangan mengenai kesalahan yang dilakukan, masih, mereka2 ini belum sedar apatah lagi tidak mengakui akan kelemahan dan kepincangan yang mereka hadapi.

    i. Mulanya memang agak sedih, namun asas perjuangan sebenar adalah menegakkan kebenaran dan memakmurkan tanahair wajib diteruskan. Umno ataupun parti politik hanyalah wadah atau alat untuk sama2 berjamaah merealisasikan perjuangan.

    j. Jangkaan saya kali ini, parti umno bukan sahaja kalah malah akan hancur lebur, bencana dan malapetaka adalah janji kepada sesiapa pun yang mengengkariNya. Kepada ahli2 umno fikirkanlah, dan kepada yang masih terfikir2 dan teragak2 untuk meninggalkannya, ayuh!!! Kita teruskan perjuangan dengan cara yang lain yang masih meneruskan roh asas perjuangan kita dulu, menegakkan kebenaran dan memakmurkan bumi bertuah, bumi keramat dan yang sangat dicintai ini. Panglima Khalid Al Walid pun pernah dipecat dek kerana ketaksuban para tenteranya yang terlalu yakin dan bergantung sepenuhnya kepada panglimanya yang tak pernah terkalahkan itu untuk memenangi semua peperangan. Tiada lagi ALLAH di hati mereka, hanya Khalid Al Walid. Dipecat walaupun ketika itu ia berada di puncak kemenangan dan kegemilangan demi menyelamatkan asas perjuangan yang asal dan sebenar.

    k. TIADA MAAF DIPINTA, SEMUANYA DITULIS DENGAN IKHLAS.

  32. zulu Nov 14,2016 11:21 PM

    Hippo is releasing statements through Najis’s slaves.
    By taking action on Rafizi, MO1W2 thinks that others can be suppressed from talking about the looting job.

    Malaysia is the only country which makes the thivery of it’s PM as official secret..lol

  33. rimba.emas Nov 14,2016 11:17 PM

    Salam Tun.

    1. Rimba Emas masih ingat YB Husni Hanazlah berkomentar dalam satu rancangan Tv1. Beliau bersungguh-sungguh mempertahankan yang hutang-hutang 1MDB tidak akan mempengaruhi kewangan rakyat dalam bentuk cukai.

    2. Saya percaya sebab beliau di tugaskan sebagai menteri untuk menjawab segala kebimbangan rakyat akan hutang-hutang oleh 1MDB yang akan menjejaskan kewangan kerajaan dan pembayar cukai.

    3. Maka akhirnya beliau meletakkan jawatan daripada terpaksa menelan kata-katanya mempertahankan kerajaan padahal cara itu boleh memburukkan rakyat yang mendokong kerajaan.

    4. Rimba Emas percaya Menteri-menteri yang lain yang tidak ditugaskan mempertahan 1MDB pasti payah kembali ke pangkal jalan. Menteri-menteri yang tidak bersiaran langsung berhujah 1MDB ini selalunya cepat-cepat menjawab bagi pihak PM yang mana jawapannya bukan persoalan 1MDB.

    5. Ia lebih kepada kritikan peribadi kepada penyoal ketua mereka iaitu PM .

    6. Setuju juga dengan pendapat Faridina biarkan golongan ini sebab hak kita mentarbiah ke pangkal jalan telah berulang kali Tun katakan namun hikmah semuanya terletak di tangan Allah s.w.t.

    7. Fokus pula pada bentuk yang lain , contohnya menjelang PRU 14 tarbiahkan kepada para penggundi atau penyokong UMNO itu sendiri agar melihat PERBUATAN ketua yang mereka sokong dengan kehendak agama akan amalan yang di tuntut oleh tuhan yang menjadikan mereka.

    8. Adalah lebih baik mentarbiah golongan bawahan daripada golongan berjawatan yang rasa diri mereka mampu ,tidak perlu pertolongan,tidak mahu menggubah amalan yang jahil,selesa dengan amalan lama yang burok,tidak mahu meninggalkan memakan harta yang haram.

    9. Bila lagi selalunya tertangguh atau bila lagi sentiasa di ulang-ulangkan.

    Wallahua’lam.

  34. johnmansfield Nov 14,2016 11:16 PM

    Tun, I am not Malaysian and I realise this is aimed the people of Malaysia, but I couldn’t help thinking of Hilary Clinton and Donald Trump when I read this blog …

    Good luck and don’t get arrested!
    John Mansfield

  35. Sharudin Jamal Nov 14,2016 10:44 PM

    Dear Che Det,

    Every little thing helps. This is my contribution towards our cause…
    http://sharudinjamal.blogspot.my/2016/11/the-prayer-of-soldiers-of-allah.html

    Wassalamu,
    SJ

  36. WandyCaswady Nov 14,2016 10:35 PM

    Siapa yang memenangi pilihanraya di N.Y

    Akan menjadi P.M

    Semua menyangka bahawa Hilary Clinton akan menjadi P.M wanita pertama U.S…

    Alhamdulillah… Allah masih memberi tempoh untuk kita daripada tanda dunia terbesar iaitu khalifah wanita di dunia.. bukan kah U.S satu kuasa paling besar di dunia? Alhamdulillah Allah menggagalkan rancangan mereka… Kerana saya tahu Donald Trump “rigged” pengundian tersebut… 9.11.

    Saya tahu semua rakyat tengah khuatir akan masa depan mereka.. saya pun juga… Ingatkah kalian.. apabila Umno memaki hamun Donald Trump di suatu ketika dahulu di Twitter? Ingatkah kamu apabila kamu semua menyuruh Tun M berhenti berlagak seperti Donald Trump?

    “Kerana Mulut… Badan Binasa”

    Rakyat manusia sekalian yg saya sayangi… Tidak kiralah penyokong apapun kamu semua… Selepas malam ini… “Supermoon”… Dimana tarikan graviti mengganggu graviti bumi… Bersedialah kalian semua… Kerana tiada Tuhan melainkan Allah… Dan Dia tidak pernah memungkiri janji… Allahualam…

    Assalamuaalaikum pada mereka yg islam…

    May peace be upon you pada mereka yg bukan…

    ﻭَﻣِﻦَ ٱﻟﻨَّﺎﺱِ ﻣَﻦ ﻳَﻌْﺒُﺪُ ٱﻟﻠَّﻪَ ﻋَﻠَﻰٰ ﺣَﺮْﻑٍ ۖ ﻓَﺈِﻥْ ﺃَﺻَﺎﺑَﻪُۥ ﺧَﻴْﺮٌ ٱﻃْﻤَﺄَﻥَّ ﺑِﻪِۦ ۖ ﻭَﺇِﻥْ ﺃَﺻَﺎﺑَﺘْﻪُ ﻓِﺘْﻨَﺔٌ ٱﻧﻘَﻠَﺐَ ﻋَﻠَﻰٰ ﻭَﺟْﻬِﻪِۦ ﺧَﺴِﺮَ ٱﻟﺪُّﻧْﻴَﺎ ﻭَٱﻻْءَﺧِﺮَﺓَ ۚ ﺫَٰﻟِﻚَ ﻫُﻮَ ٱﻟْﺨُﺴْﺮَاﻥُ ٱﻟْﻤُﺒِﻴﻦُ

    Wamina alnnasi man yaAAbudu Allaha AAala harfin fain asabahu khayrun itmaanna bihi wain asabathu fitnatun inqalaba AAala wajhihi khasira alddunya waalakhirata thalika huwa alkhusranu almubeenu

    And of the people is he who worships Allah on an edge. If he is touched by good, he is reassured by it; but if he is struck by trial, he turns on his face [to the other direction]. He has lost [this] world and the Hereafter. That is what is the manifest loss.

    Jazakumullahu khairan kathiraa…

  37. musato Nov 14,2016 10:25 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Berkenaan dengan tulisan dalam ‘jurucakap Najib’ oleh Karl Iskandar, saya ada menyelidik berkenaan satu hadith yang terlintas dalam fikiran saya dan membuatkan saya membuka buku Wasiat Nasihat Kerohanian tinggalan Syeikh Abdul Qadir Al Jailani.

    Saya dapat apa yang saya cari.

    Pada pendapat saya Karl Iskandar adalah penjawat awam yang terlibat dengan membuat dasar negara.

    Mungkin saya tak berapa berkenan dengan pendirian En Faradina berkenaan menyertai demonstrasi, kerana saya tidak berfikiran untuk menggunakan rakyat. Banyak lagi ada cara lain.

    Kerana bagi saya, pemimpin yang menggunakan rakyat adalah pemimpin yang zalim. Pengecualian pada situasi Sultan Muhamad Al Fateh.

    Seperti kebanyakkan maksud penulisan Karl Iskandar. Sarat dengan pemikiran yang menzalimi rakyat. Sedarlah wahai orang Melayu Islam yang menjadi pemimpin dan membuat dasar. Ingat pada rakyat.

    Terima kasih Tun.

  38. ismadi Nov 14,2016 9:03 PM

    As Salam Tun Mahathir,

    BERSATU perlu terus menerus berada di kampung dan desa.

    Biar sahaja Ketua UMNO cawangan bersama jawatankuasa 15 orang yg menyokongnya. Lagi pun mereka berpaut di situ hanya untuk cari makan. Mereka sudah tidak tahu ke mana lagi sekiranya melepaskan jawatan mereka.

    Begitu juga Pengerusi JKKK. Mereka berkerja sepenuh masa dan harapkan elaun bulanan. Sekiranya meletak jawatan siapa pula hendak bagi duit setiap bulan.

    Mereka tahu Presiden mereka pencuri. Mereka tahu yang ada 5/6 kerat menteri yg menyokong kerana wang sahaja.

    BERSATU perlu terus menerus mencari orang orang UMNO yg kini tercari cari jawapan untuk menyelamatkan Presiden mereka. Mereka pening sekarang kerana dari kiri dan kanan mereka di asak bukan oleh orang politik tetapi oleh ahli mereka sendiri. mereka ini bakal berpindah ke BERSATU sekiranya didekati.

    Saya difahamkan arahan telah dikeluarkan di peringkat akar umbi kepada Ketua cawangan/Pengerusi JKKK untuk tidak bercakap isu 1MDB 2.6b sekiranya ditanya. Ada Pengerusi JKKK kata tgk sahaja la TV3 dan ambik faham.

    Mudahnya jawapan.

    Wallahualam.

  39. asahamat Nov 14,2016 7:38 PM

    Assalamualaikum wbt Tun.

    Golongan muda ie 21-35 thn, ramai tak sula Najib MO1. Tetapi brp ramai di antara mereka telah berdaftar dan akan turun mengundi? Mereka tak suka Najib MO1 dgn tidak mengundi, maka sokongan mereka adalah tidak bermakna.

    (2) Bagilah penjelasan sejelas2 serta mudah tentang segala kelemahan pentadbiran Najib MO1 dan terangkan akibatnya kepada masa depan belia dan Negara. Para pelajar perlu tahu akan semua ini, dan mintalah mereka semua balik ke Kampong2 dan pengaruhilah ibu bapa @ sedara mara di Kampong2. tentang semua ini, In Shaa Allah Melayu akan bertukar angin.

    (3) Satukan segera Bersatu, PKR, Amamah, Warisan dan DAP ke dalam kelompok besar utk berjuang menentang BN. Segerakan semua usaha2 PRU untk tumbangkan Najib MO1.

    (4) Biarkan dulu PAS. Usahakan segera kesatuan Bersatu, PKR, Amanah, Warisan. Kemudian baru adalan formula khas utk bersama DAP dan PAS.

  40. sibotak Nov 14,2016 7:30 PM

    There are 2 relevant people that is their duty
    To Safe Malaysia & Uphold Justice for Malaysian

    1. The People of UMNO today
    From top to bottom as UMNO is the ruling party
    And its every UMNO member today to Clarify , to Cross Examine
    Their Leader Tun Najib of his many wrong doings & incompetency
    Failure of UMNO member is an abetment to Najib intended Crimes

    2. The Failure of Malaysia Judiciary System
    That Failed its Foundation of Upholding Justice
    Failed to be an Honorable Body of its own regardless of Race
    Status of an individual. Its obvious seen as Favoritism & Corrupted

    It is the duty of these represented people to place matters right for Malaysia
    No one is Above the Law Not even the Sultan

  41. zulu Nov 14,2016 7:25 PM

    Najis and his family is considered as cancerous to Malaysia. Those germs which safegurd those cancer cells should also be taken care off when doing chemo…

  42. milshah Nov 14,2016 4:14 PM

    Assalamualaikum Tun,

    I really can’t understand PAS game plan. It is clear PAS’s goal is for the hudud bill to be passed. It is also clear PAS wants UMNO to assist in this. In return, PAS will face-off Pakatan in three corner fights.

    However, PAS needs to face reality, can UMNO really assist PAS? Apart from UMNO, all the other BN component parties have rejected the bill.

    UMNO combine with PAS votes will not have the necessary votes to pass the bill.

    Further, if UMNO were to vote for the hudud bill, other BN component parties would go out of BN. UMNO risks losing other component parties while at the same time the Hudud Bill would lack the necessary votes for it to be passed.

    So why is PAS continuing to hope for UMNO, when UMNO clearly can’t help PAS in the first place?

    If PAS continue down the road of joining UMNO, PAS will not achieve its Hudud Bill, and PAS will lose all its seats in three corner fights in next election.

    Why such a suicidal strategy? This is very confusing game plan. Very high level and unreadable.

    Wouldn’t it be better to join Pakatan, ensure one to one fights. At least PAS can win seats, and its fighting a good cause, which is fighting the corrupt.

  43. Guzzy Nov 14,2016 3:52 PM

    Golongan perosak negara dan bangsa di Malaysia sekarang ini bukan hanya terbatas setakat Dato Sri Najib sahaja malah sudah menular sehingga ke akar umbi.

    Kita selalu juga membaca berita berita kes rasuah yang bernilai berjuta juta ringgit yang tersabit di kalangan pegawai pegawai atasan yang sepatutnya juga dari kalangan golongan yang terpelajar dan diharapkan untuk memimpin masyarakat.

    Sejak awal dari perlaksanaan DEB fikiran kita yang kebanyakannya dari keluarga miskin telah disogokkan dengan idea materialism yakni segolong ijazah dapat ditukarkan dengan kebendaan dan kebendaan dapat membuahkan maruah.

    Lihatlah Dato Jamal Jamban yang beriya iya kononnya membela maruah pemimpin melayu. Adakah keikhlasan dalam tindak tanduk beliau?
    Adakah tindak tanduk sedemikian berharapkan jawatan Menteri Besar Negeri Selangor?

    Adakah menteri menteri kabinet Dato Sri Najib sememangnya orang orang kaya dan berada sebelum menjawat jawatan mereka sekarang?

    Orang orang melayu tergoda dengan kemewahan dan kehidupan berfoya foya? Benar. Lihatlah bagaimana layanan yang diberi kepada para artists. Mereka ini disanjung tinggi sehingga diberi kehormatan untuk komen tentang polisi kepimpinan negara.

    Penyakit masyarakat kita sudah menular semenjak 30 tahun dulu semasa negara mula menyaksikan kememawahan dunia. Kalau kita tidak merubah cara kita berfikir dan bertindak akan parahlah penyakit kita dan akan hancurlah tamadun melayu di Malaysia.

    Adakah perubahan boleh berlaku sebelum GE14? Belum tentu.Kehancuran kadang kadang membawa berkat. Kesenangan kadang kadang terselit di celah kesusahan.

  44. Fariq Islam Nov 14,2016 3:50 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Hari ini, polisi-polisi kerajaan di bawah pemerintahan UMNO boleh dikatakan semuanya memihak kepada Melayu, dan hak keistimewaan telah diagendakan isu keutamaan dalam transformasi Negara.

    Apa yang dilihat ialah pemuda-pemudi kita telah dimanja keterlaluan sampai kehilangan semangat berusaha gigih mengecapi kejayaan. Kerajaan harus memberi perhatian untuk membateras gejala mat rempit, bohsia, tunjuk-perasaan dengan cara kesamsengan (yang dilaku oleh kumpulan baju merah) dan sebagainya, demi masa depan anak-anak Melayu dan Negara.

  45. Fariq Islam Nov 14,2016 3:41 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Dalam era Tun, Tun telah berjaya menanam budaya dalam UMNO – biar apapun, ketua-ketua bahagian tetap menjadi tunggak sokongan Presiden.

    Hari ini, bukan senang nak meninggalkan UMNO. Risikonya besar. Segala salah-laku atau penyelewengan dulu mungkin dibawa ke pengetahuan awam. Mungkin juga si peninggal ini didakwa.

  46. Ingat Akhirat Nov 14,2016 2:43 PM

    Karl,
    Bila lagi kamu akan menghenti menyalak dan pengkhianatan terhadap UMNO, orang Melayu dan negara Malaysia dengan terus menyokong Najib sebagai Perdana Menteri….?
    Ingat Akhirat bro….
    You, pemakan2 dedak and Najib will be asked in Yaumul Masyar…. “Mana awak dapat duit2 tu….Mana awak belanjakan duit2 tu…?”
    I will be asked too…..and My simple answer is, “I was taught by my parents and guru2 Agama to forbid, to discourage and to prohibit amalan2 MUNGKAR”.
    Let us bring down this CLOWN first and together we rebuild our beloved country with a new mould.

    Tun, I admire your persistence…
    May Allah blessed you always

  47. faridina Nov 14,2016 2:08 PM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Malam semalam baharu sahaja ayahanda Tun membakar semangat juang kami dalam memperkasakan PPBM dan melupakan terus UMNO yang telah jauh tersasar dari perjuangan asal mereka.

    Kami diajar untuk melihat jauh ke hadapan dan bukannya untuk memandang ke belakang apatah lagi merintih atau bernostalgia.

    Barang yang lepas jangan dikenang biarlah ianya menjadi kenangan manis dalam lipatan sejarah sewaktu menentang Malayan Union dan semasa pemerintahan 4 Perdana Menteri UMNO sejati (1946—2003>.

    Kami orang2 kecil dalam PPBM berdoa agar tajuk posting kali ini menjadi yang terakhir bagi ayahanda Tun merayu kepada menteri2 Dek-Dak dalam UMNO.

    Biarkan luncai terjun dengan labu2nya.
    Biarkan mereka hanyut Dek-Dak.
    Biarkan UMNO berkubur Dek-Dak.

    Kukuhkan perjuangan PPBM Dek-Det.
    Kukuhkan jati diri kami Dek-Det.
    Kukuhkan kesejahteraan rakyat Dek-Det.

    Semalam itu sejarah..
    Esok itu sejarah yang mengajar..

    Wasalam Tun.

  48. anti rasuah Nov 14,2016 2:06 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Manusia kalau banyak makan rasuah, ketua rasuah adalah pujaannya.

    Manusia kalau banyak makan rasuah, tidak hirau negara apa akan jadinya.

    Manusia kalau banyak makan rasuah, peduli apa dengan orang lain asalkan aku senang.

    Manusia kalau banyak makan rasuah, peduli apa haram ke halal ke, baginya sama saja.

    Manusia kalau banyak makan rasuah, adalah talam dua muka.

    Manusia kalau banyak makan rasuah, buta mata hatinya.

    Manusia kalau banyak makan rasuah, terlalu taksub dengan dunianya.

    Manusia kalau banyak makan rasuah, terlalu bongkak.

    Wassalam.

  49. Karl Iskandar Nov 14,2016 1:12 PM

    Pasukan DrM perlu memanfaatkan sistem yg sedia ada utk tewaskan Najib.

    Sebarang percubaan yg tidak menurut saluran perundangan dan perlembagaan akan membuat kredibiliti persaingan ini diragui, sekali pun menang.

    Kempen pendakwaan dan menghukum melalui media sosial, seperti yg dilalui Trump/Najib, akhirnya menyebelahi pihak yg difitnah kerana tiada bukti, tapi hanya hearsay cakapdengar dan gosip yg diputar sepanjang masa.

  50. roninpmd Nov 14,2016 12:24 PM

    Salam YAB Tun,

    Semoga diberikan kesihatan dan kekuatan oleh Yang Maha Esa untuk Tun terus memperjuangkan hak-hak rakyat yang telah dirompak dengan rakusnya oleh pengkhianat yang bertopengkan pemimpin bangsa. Tekanan terhadap rejim pengkhianat perlu diteruskan setiap masa dan jika tidak segalanya tidak akan bermakna dalam perjuangan menegakkan kebenaran.

    Salam perjuangan.

  51. Sharudin Jamal Nov 14,2016 11:38 AM

    Hi Tun,

    Yeah, let’s bash those butt kissers 🙂

    Welcome to Supermoon Monday. Up the irons!!!
    http://sharudinjamal.blogspot.my/2016/11/being-bipolar-is-awesome.html

    I left many encrypted messages for you here. Enjoy the full moon.
    Awooo!!!

    Regards,
    SJ

  52. MsEmma49 Nov 14,2016 11:33 AM

    Assalam Tun,

    Saya dah lama tak coret di sini, jujur saya ingat semua kemelut politik selesai setelah parti BN menang pilihan raya yang lalu, dilihat pada komitmen Najib pada piliharaya yang lepas saya juga yakin. tak sama sekali dijangka sampai ke tahap ini permasalahan ekonomi politik negara kita.

    terkejut nampak riza aziz bersama rombongan negara ke China.sampai begitu ke tahap kebal PM kita?

    saya rasa pm Najib and family dah hidup mewah tak perlu berkerja keras jadi Pm pun dah senang.saya juga lately dapt tengok lifestyle pemimpin dan keluarga di instagram, anak pinak mantan PM badawi, hebat bercuti sakan. bukan urusan kita nak campur tangan tapi pendek kata kebajikan rakyat bukan keutamaan pun untuk golongan ini. janji enjoy the lifestyle. ingat kan dengan hasil rasionalisasi subsidy quality hidup makin meningkat tetapi,kita rasakan tiada perubahan pun.

    pendapat saya soal kewangan bukan kepakaran pm najib jadi pm tertipulah oleh penasihat penasihat kewangan yang terang2 hanya jual air liur. putting our country at risk for heavy debt. takut juga nasib negara di letak di tangan tangan mereka ini. bukan di tangan pakar tulen.

    to orang melayu umno sudah sudah menipu bangsa sendiri, jika benar sudah penat berjuang sila beralih dan beri peluang kepada nafas baru untuk teraju.kita mengejar “greater goods” untuk semua pihak bukan kepentingan peribadi bersifat material atau elite lifestyle.

    Terima Kasih Tun,
    Emma

Leave a Reply