TOTAL VISITORS FROM 2008:

KLEPTOKRASI NAJIB 50

1. Najib dan konco-konconya kerap menuduh sebarang usaha untuk menjatuh Kerajaannya yang dipilih melalui pilihanraya sebagai bertentangan dengan demokrasi.

2. Yang sebenar ialah dalam negara yang mengamal demokrasi tuduhan dan tindakan untuk menjatuh Perdana Menteri atau Presiden adalah perkara biasa.

3. Di Australia Perdana Menteri Tony Abbott telah dijatuhkan oleh partinya sendiri dengan memilih pemimpin lain, Malcolm Turnbull untuk jadi Perdana Menteri.

4. Di Brazil Presiden yang dipilih secara demokratik telah digantung jawatan untuk membolehkan siasatan dibuat ke atas tuduhan ia terlibat dengan rasuah.

5. Di Korea Selatan rakyat mengadakan demonstrasi besar-besaran mendesak Presiden Park Geun-hye meletak jawatan kerana membenar kawannya terlibat dengan urusan Kerajaan.

6. Di negara ini juga Tun Abdullah Badawi didesak oleh Najib sendiri untuk meletak jawatan walaupun Abdullah baru menang dalam Pilihanraya 2008. Kemenangannya lebih baik dari Najib pada PRU 13.

7. Hari ini rakyat mendesak Najib letak jawatan. Tetapi Najib menutup cara-cara demokratik bagi menyingkirnya. Tindakannya tidak demokratik sama sekali.

8. Apabila laporan dibuat kepada polis yang ia menghilangkan beribu juta duit Kerajaan, orang yang buat laporan itu dan peguamnya ditangkap dan dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan yang tidak munasabah. Kononnya mereka mengancam keselamatan dan ekonomi negara.

9. Mahkamah berpendapat mereka tidak bersalah dan mereka terpaksa dilepas. Tetapi passport mereka dirampas.

10. Yang nyata ialah walaupun terbukti jelas akan jenayah yang dilakukan oleh Najib, laporan kepada polis tidak boleh diguna terhadap Najib. Pendakwa Raya akan dakwa tidak ada kesalahan yang dibuat oleh Najib. Sekaligus Pendakwa Raya mengambil alih tanggungjawab hakim dan mahkamah.

11. Apabila percubaan dibuat untuk mengadakan undi tidak percaya dalam parlimen, Speaker Pandikar Amin dengan angkuh, tanpa asas undang-undang atau cara demokrasi; menyatakan ia tidak akan benar undi tidak percaya dibahas dalam parlimen.

12. Ahli Dewan parti Kerajaan pula diketahui telah disogok dan tidak dibenar menyokong undi tidak percaya walau sebagaimana jelas pun jenayah yang dilaku oleh Najib. Ahli dewan yang dipilih oleh rakyat sebagai jurucakap mereka sudah jadi bisu dan pekak. Hanya apabila kena cambuk parti barulah bergerak.

13. Rayuan kepada pihak atasan dengan segala bukti berkenaan pencurian berbillion Ringgit oleh Najib juga tidak dapat apa-apa layanan.

14. Dalam keadaan inilah rakyat mengadakan demonstrasi melaungkan kehendak mereka supaya Najib undur. Mereka berdemo secara aman walaupun jelas Kerajaan mengguna samseng bayaran untuk mencetus huru hara supaya keadaan sekuriti boleh diisytihar mengancam negara. Dengan itu Kerajaan boleh kuatkuasakan undang-undang sekuriti baru yang memberi kuasa kepada Kerajaan tangkap dan kurung siapa sahaja.

15. Jika tidak kerana polis, pihak baju merah akan menyerang penunjuk perasaan baju kuning. Tetapi mereka takut apabila melihat puluhan ribu baju kuning sedangkan mereka baju merah tak sampai seribu pun.

16. Tangkapan pemimpin baju kuning tidak berjaya melumpuhkan semangat penunjuk perasaan baju kuning. Sebenarnya lebih ramai menyertai demo baju kuning kerana marah kepada Kerajaan.

17. Jurucakap Najib boleh cuba perkecil demo ini. Tetapi Najib tidak boleh lari dari kenyataan bahawa ia adalah P.M. yang amat dibenci oleh rakyat. Kejayaannya yang terbesar ialah diwaktu ia jadi PM, demo yang terbesar yang berjumlah hampir seratus ribu rakyat diadakan, walaupun mereka diancam dan diugut atas arahan Najib.

18. Ya! Rasuah berbillion akan diguna dalam pilihanraya. Tetapi duit seberapa banyak pun tidak boleh membeli sokongan dari rakyat yang amat benci Najib dan UMNO, MCA, MIC dan BN.

19. Wahai ahli UMNO! Sedarlah. Najib sudah menghancurkan parti keramat yang memerdekakan negara dan dipulih pada tahun 1969-1970 oleh bapaknya.

50 thoughts on “KLEPTOKRASI NAJIB

  1. faridina Dec 16,2016 2:38 AM

    Permohonan Rayuan ke 2

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    FORUM RAKYAT @ BLOG CHEDET

    Perhatian segera ayahanda Tun adalah dipinta dalam memberi maklumbalas berhubung perkara di atas.

    Suka dimaklumkan bahawa pihak sekretariat telah mengutuskan emel ke pihak admin iaitu sdr Sufi beberapa minggu yang lalu bagi mendapat persetujuan ayahanda Tun dalam program yang ingin jalankan kalau boleh dalam bulan Disember ini sempena musim cuti sekolah.

    Program ini akan memberi peluang pada pembaca dan para blogger yang setia bersama ayahanda Tun di dalam blog keramat ini berdialog secara langsung dengan ayahanda rakyat.

    Sesungguhnya program ini seharusnya menjadi acara tahunan bagi peminat setia blog chedet.

    Walaupun kami sedia maklum jadual ayahanda pastinya ketat namun kami berdoa ayahanda Tun sudi meluangkan masa melayani kehendak murni kami.

    Sekian. Terima kasih.

    Wasalam Tun.

  2. faridina Dec 3,2016 12:46 AM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    FORUM RAKYAT @ BLOG CHEDET

    Perhatian segera ayahanda Tun adalah dipinta dalam memberi maklumbalas berhubung perkara di atas.

    Suka dimaklumkan bahawa pihak sekretariat telah mengutuskan emel ke pihak admin iaitu sdr Sufi seminggu yang lalu bagi mendapat persetujuan ayahanda Tun dalam program yang ingin jalankan kalau boleh dalam bulan Disember ini sempena musim cuti sekolah.

    Program ini akan memberi peluang pada pembaca dan para blogger yang setia bersama ayahanda Tun di dalam blog keramat ini berdialog secara langsung dengan ayahanda rakyat.

    Sesungguhnya program ini seharusnya menjadi acara tahunan bagi peminat setia blog chedet.

    Walaupun kami sedia maklum jadual ayahanda pastinya ketat namun kami berdoa ayahanda Tun sudi meluangkan masa melayani kehendak murni kami.

    Sekian. Terima kasih.

    Wasalam Tun.

  3. faridina Nov 27,2016 2:49 PM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Mohon sedikit ruangan berbicara dengan sahabat segelombang pemikiran yang berusaha saudara Umranrc.

    Kita seharusnya berasa bersyukur menjadi penghuni setia dalam blog keramat ini yang pemiliknya bukan calang2 orang, yang tidak minta disanjungi, yang tidak minta dikipasi dan yang tidak minta dipujai.

    Namun beliau sentiasa mahu kita berusaha gigih dalam mencapai impian kita sekiranya ianya membawa kepada kebaikan dan kebangkitan kesedaran rakyat secara menyeluruh.

    Lantas masing2 dari kita di sini mempunyai tanggungjawab dalam menyumbangkan sesuatu bukan sekadar dikenali sebagai pahlawan siber atau pahlawan papan kekunci sahaja.

    Mengapa simboliknya kami memohon sokongan 10 orang komentator blog ini bagi tujuan program Forum Rakyat @ Blog Chedet Live hanyalah sebagai gimik klise kata pujangga “Beri aku 10 pemuda nescaya bisa aku goncangkan dunia”.

    Walau apapun ramai dikalangan kita di sini tidak mahu publisiti murahan atau dicop pembodek atau dilihat terang-terangan menyokong usaha kita, tidak mengapa kita tidak sedikitpun berkecil hati malah terus kental tekad dan bulat meneruskan projek ini.

    Mungkin juga sdr Umranrc level Tun M hanya perlu 8 orang 🙂 untuk mengoncang dunia seribu kemungkaran Najib Razak secara simbolik dalam usaha menjayakan program kita ini.
    1. Umranrc
    2. Kamarulaznan
    3. AntiRasuah
    4. Musato
    5. RimbaEmas
    6. Housewife
    7. Asahamat
    8. Sri Sense

    Makanya selaku sekretariat sdr Umranrc bolehlah menghantarkan surat permohonan kepada YABhg Tun berserta surat terbuka dan 8 sokongan simbolik ke alamat emel tempoh hari pada hari esok Isnin 28hb November 2016 dan kami akan juga follow up dengan tuan melalui emel esok.

    Semoga usaha kita mendapat keberkatan dan dipermudahkanlah hendaknya. Amin.

    Terima kasih Tuan Umranrc.

    Wasalam Tun.

  4. faridina Nov 27,2016 3:38 AM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Sepetang di Melaka singgah ke sebuah masjid di Bukit Rambai untuk Asar dan memang suka dengan design masjid2 lama kat Melaka (pengaruh senibina China zaman Cheng Ho dan Hang Li Poh) dan suka dengan konsep kolah (tapi kalau Masjid Bulat kat Seksyen 14 PJ tu siap ada bela ikan2 perhiasaan kecil lagi untuk bersihkan lumut – cukup unik) namun masjid kat Bkt Rambai ni lagi unik sebab tandasnya ada tandas VIP lagi siap ada kalungan bunga hiasan begitu.

    Jangan salah tafsiran, semua orang boleh guna tandas VIP ini cuma nak habaq mai depa mengutamakan kebersihan dan ini simboliknya. Syabas kepada pengurusan Masjid Al-Falah.

    Dalam pada tu terperasan Sri Sense setelah lama menyepi sudi singgah sepetang di blog ini maka ini tandanya kita mendapat satu lagi undian sokongan menjadikan jumlah terkini 8 – wow ada ong lah :).

    Wasalam Tun.

  5. Sri Sense Nov 25,2016 12:59 PM

    Salam Tun

    Lama tak singgah sini, hari ini ambil peluang baca serba sikit sini. Walaupun gitu sering baca posting kelab chedet FB.

    Tun, sejak tengok duit kita semakin jatuh tambah risau hati. Bila nak beli barang dalam US dollar pening kepala. Sakit hati tengok.

    Najib ini lebih teruk dari Pak Lah, memang patut dia dan UMNO dikuburkan terus. Memang ramai antara kita masih sayangkan UMNO tapi pasal Najib dan kuncu2 penyamunnya bye bye aje la.

  6. faridina Nov 25,2016 11:50 AM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Benar seperti kata sdr Umranrc segala urusan format dan aturcara akan melibatkan perbincangan awal dengan para blogger namun apa yang penting menurut beliau lagi adalah mendapatkan tarikh dari ayahanda Tun terlebih dahulu.

    Kami berasa yakin dalam sehari dua ini 3 undian sokongan berharga akan diterima untuk melengkapkan cadangan 10 sokongan simbolik dari blogger-blogger di sini.

    Sementara itu sdr Umranrc sudah boleh membuat draf surat permohonan menyatakan tujuan dan memohon kebenaran dan sekaligus mendapatkan tarikh kelapangan ayahanda Tun bagi menyertai program Forum Rakyat @ Blog Chedet Live.

    Surat terbuka cadangan forum serta nama 10 sokongan simbolik dari para blogger bolehlah dikepilkan bersama.

    Ayahanda Tun boleh dihubungi melalui emel sufi71@gmail.com dan seperti kebiasaan harus selalu follow-up selepas itu.

    Bulan Disember dikira menarik memandangkan anak-anak pun sedang dalam cuti persekolahan.

    Oleh yang demikian kita berdoa mendapat 3 lagi undian sokongan secepat mungkin untuk membolehkan sdr Umranrc segera menghantar emel kepada sdr Sufi Yusof pengawai khas Tun Dr Mahathir.

    Sekian. Terima kasih Tun dan wasalam.

  7. umranrc Nov 25,2016 10:24 AM

    Salam Tun,

    Cadangan-cadangan terbaru dari segi format forum yang dibawa oleh Tuan/Puan Faridina perlu perbincangan awal bersama-sama bloggers tetap disini untuk melaksanakannya.

    Bagaimanapun, ada cadangan tarikh untuk forum ini Tuan/Puan Faridina? Ini penting untuk perancangan seterusnya.

    Terima Kasih Tun.

  8. faridina Nov 25,2016 2:12 AM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Kami bersetuju sangat dengan usul yang dibawa sdr Asahamat semoga pihak sekretariat mengambil maklum dan ini menjadikan 7 undian sokongan setakat jam ini.

    Buat pengetahuan sdr Asahamat bolehlah gugurkan tanda soal tersebut kerana ini bukan cadangan kamipun cuma tumpang buat sibuk je 🙂 jangan marah syeikh.

    Penulisan Sdr Asahamat kami kagumi dan sungguh berpandangan jauh kami salute dan semoga terus berkarya.

    Buat tuan sekretariat pula kami ada lagi satu cadangan untuk format forum rakyat @ blog chedet live ini.

    Olehkerana ramai di kalangan penyokong dan waimanya penentang Tun M yang ‘public shy’ dan tidak mahu dikenali maka kita akan gunakan dua format sewaktu sesi soal jawab;
    Format Kedua – Sesi soaljawab dengan hadirin dan sdr Umranrc selaku Pengacara hendaklah ‘In control’ tidak seperti DAKJ tempoh hari (no heart feelings DAKJ fans ok kami pun peminat beliau, hari tu ada shakehand juga tapi taklah sampai berselfie 🙂 bro KJ ni betul2 otai berwawasan tak gitu Daniel Noor). Tetapkan berapa orang dan hanya satu soalan sahaja setiap seorang dan tiada ceramah sebelum soalan. Umranrc kena firm dan berani cut kalau ada yang merepek meraban.

    Format Pertama – 10 komentator blog ini terdiri dari (UM jadi MC dah terkeluar 🙂 ) so faridina lah jadi orang pertama menyoal 2. Kamarulaznan 3. Anti Rasuah 4. Musato 5. Rimba Emas 6. Housewife 7. Asahamat 8 hingga 10 masih kosong lagi siapa cepat dia dapat 🙂 .

    Format Pertama didahulukan dan pada sesiapa yang masih samar2 begini formatnya.

    Pada prinsipnya kami para komentator tidak mahu publisiti makanya format kedua berbentuk Live Blogging di mana sebuah laptop akan disambung terus ke OHP ada big screen dibackdrop pentas dan kami akan terus post soalan di posting khas Forum Rakyat & Live Blogging dan ayahanda Tun akan lepaskan satu persatu soalan dan dipancarkan di big screen yang akan dibaca oleh sdr Umranrc dan dijawab oleh Tun secara spontan pada hadirin dan identiti kami tidak diketahui sesiapa walaupun kami ada di dewan tersebut.

    Usai Format Pertama acara disambung dengan Format Kedua sesi soaljawab para hadirin.

    Harapan kami semoga cadangan di atas mendapat pertimbangan sewajarnya dari pihak sekretariat.

    Terima kasih sdr Asahamat.

    Wasalam Tun Berdua.

    p/s – Ada 3 lagi undian sokongan dipohon agak2nya Tok Jangut faham bahasa Melayu tak? Tok Jangut google translate lah ini – “Saya bersetuju dengan faridina” then we will consider that as a yes! 🙂 Long live The Queen!

  9. faridina Nov 24,2016 3:03 PM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Maaf terlepas pandang tadi saranan surirumah berhubung dengan apa yang penting keselamatan Tun berdua mesti dititikberatkan dan bersetuju berbillion kali dan berdoa pihak sekretariat dapat meletakkan keselamatan this loving couple first and foremost!

    Sabit tu lah kami nak tiru depa ke mana2 berdua berkepit so sweetlah tak percaya baca buku Tun Siti – Tun M ni dulu masa muda bercinta hebat sampai simpan jambang berserabut macam Kassim Selamat infact kalah kassim huhuhu..

    Nah soalnya sekarang siapa tiru siapa?

    Entah2 Tan Sri P. Ramlee tiru Tun kot hahaha..

    Wasalam Tun.

  10. faridina Nov 24,2016 1:32 PM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun.

    Seperti dijangka kita sudah terima dua lagi undian sokongan berharga dari Rimba Emas dan Housewife kedua2nya dari Pulau Pinang menjadikan jumlah terkini 6 undian sokongan.

    Sdr Rimba Emas seorang pekerja yang berdedikasi tinggi adalah juga seorang aktivitis dan pejuang yang menegakkan kebenaran ke jalan Allah. Benar dan tepat sekali beliau tidak pernah menunggu jemputan untuk ke majlis2 sebegini kerana beliau pejuang kebenaran sejati.

    Ini terbukti dengan kehadiran beliau di KSS dahulu dan banyak acara yang tidak dihebahkan kami tabik hormat pada beliau, cuma tang format ini saja kami nak tunjukkan pada umum betapa pengkomen blog ini benar2 komited dan percaya ramai di luar sana juga akan hadir tanpa memberi undian 🙂 .

    Ini membawa kita kepada seorang surirumah merangkap PM, Raja, Menteri Kewangan dan Menteri Dalam Negeri dalam jajahan takluk rumahnya 🙂 .

    Sepertimana telahan sdr Umranrc kami juga percaya beliau bukan sebarangan orang walaupun dengan rendah diri membawa title housewife berdasarkan tulisan beliau yang kritis dan membina in depth lah cakap omputihnya.

    Benar juga kata surirumah bahawa Tun M sanggup turun ke majlis berskala kecil kalau kena dengan masanya namun pihak kami cuba mendesak ayahanda Tun menggunakan platform chedet untuk membuka mata pihak sebelah sana bahawa sokongan dalam alam siber boleh diterjemahkan dalam bentuk hakiki dan fizikal tanpa perlu dokongan parti politik contohnya.

    Ayahanda Tun cukup berprinsip namun jika ini boleh menyakinkan the masses why not sebab tujuan kita semua sama ingin menumbangkan rejim yang maha zalim dan korup dipimpin Tokoh Kleptorat Negara.

    Seperti Housewife kami juga public shy dan tidak akan sekali2 ingin menonjolkan diri sabit tu lah sdr Umranrc diminta lead dan sememangnya beliau berkebolehan serta amat berkelayakkan untuk task ini.

    Sekadar penginapan kami akan menawarkan beberapa homestay kepada sekretariat dan kita yang public shy memang takkan terserempak.

    Syukran-syukran Rimba Emas dan Housewife.

    Wasalam Tun.

    p/s – Cuma tinggal 4 sahaja lagi untuk sekretariat mula bertindak ayuh kawan-kawan kembang seblog jangan malu jangan penyegan na 🙂

  11. HouseWife Nov 24,2016 2:47 AM

    Assalamualaikum Tun,
    Tun, I believe his voyage to China is just a show-off to USA that their ‘enemy’ is his BFF, so he would say like; “hei, you(usa) think I’m scared of you”. So daring of him ya Tun. But his vision is so small, only to enrich his business loyalists to sustain or increase his grasp in power. To him Money is Power. But why in this MO1@DSN’s era there are few jobs creations? Or am I living out of this world? My son just graduated and he has scrammed 6 job interviews, results- naughts! No strings attached or pulled, I want him to use his own efforts and whatever capabilities he has got. Can’t wait for China to settle in Malaysia, maybe got job in China chinese company ya. Preference with chinese language?…Oo ada baca cina masa kat U. Bila China nak masuk Tun? Nak bayaq hutang belajaq ni takde kerja, depa dah dok minta ni, jadi tukang bancuh teh cina pun jadi la, asal kerja halal.

    Excuse me Tun, onto another topic, thank you Tun.
    Tuan/Puan Faridina cakap; “….baru dapat 3 undi sokongan dah nak makan buah berangan”…comel lah. Begini tuan/puan faridina, si saya punya rasa je:
    jika Tun is willing and gives full permission, jika ia tidak tambah bebanan kepada Tun, jika ia tidak ganggu jadual dan masa rehat Tun, jika misi, visi dan fungsi chedet incorporated selari dengan aliran pemikiran Tun, jika segala kepayahan dan kesulitan yang timbul kelak tidak berpindah kepada Tun, jika segala perselisihan pendapat dibincang dengan adil, jika tiada diskriminasi gender atau seakan ala ‘tajudin vulgarity’, and most importantly, Tun’s security, it’s the responsibility of all, even if it’s a small hi-tea party with Tun, Tun is not just anybody esp someone so loved and respected by friends and foes, so Tun’s safety is the real issue that cannot be taken lightly. If there’s no sha la la…well why not, I a simple housewife gives full support.

    Tun and Tuan/puan faridina, frankly speaking I’m a very very very public-shy person but in my own home I am the king, I’m the queen and I’m the Puan Minister. I’m my own hero in my kitchen ‘cabinet’…a woman knows what I mean. I love every bit when my kids obey my orders minus the dedak, I pay their obedience with only a motherly loving touch and care. So I don’t expect to be among the ‘braves and brainy’ in chedet incorporated but I’ll support anything and everything that come out good from this well-meant initiative. Sorry, belum apa2 si housewife dah banyak songeh. Thank you and may your wishes come true.

    Thank you Tun for this moment. May Allah Bless and Protect you and family Always. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. Please take extra care in your safety and Thank you Tun.

  12. faridina Nov 24,2016 2:07 AM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Malam tadi kami sempat singgah ke Dataran Merdeka untuk bersama rakyat prihatin lain berkumpul mengutuk penahanan aktivitis rakyat Maria Chin Abdullah.

    Berpeluang mendengar beberapa ucapan antaranya dari peguam Datuk S. Ambiga yang menceritakan perihal kenalan rapatnya ini yang melalui kehidupan yang cukup sederhana dengan memandu kereta Gen-2 lamanya, berpakaian simple, tiada cincin berlian dijari, tiada beg tangan berjenama yang kerja kebajikannya hanya membantu orang2 yang memerlukan.

    Menjelang perhimpunan aman Bersih 5 pula Maria, Mandeep Singh dan Ambiga telah mendapat ugutan bunuh dan ancaman dari pengganas namun apabila laporan polis dibuat tiada tangkapan dibuat TETAPI sedih sekali kini Maria pula ditahan di bawah akta khas untuk pengganas?

    Kadangkala terfikir kehebatan dan kelicikan memanda bernajis untuk mengaburi mata rakyat bawahan ;

    Hulur BR1M Kenakan GST
    Hapus ISA Kenakan SOSMA

    Kedua-duanya mula nampak cantik tetapi pengakhirannya amat menyakitkan.

    Wahai rejim jelas kini kenapa kamu berasa takut pada seorang wanita yang juga seorang ibu kepada 3 orang yang juga seorang balu KERANA beliau sebenarnya mewakili kebangkitan kami rakyat biasa-biasa!

    Wasalam Tun.

  13. faridina Nov 23,2016 9:19 PM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Setakat ini sudah 4 undian sokongan diterima kali ini datangnya dari sdr Musato yang kami hendak beri jaminan bahawa sememangnya kehadiran Tun M sebagai pemilik blog ini adalah misi dan visi forum rakyat di blog chedet live.

    Berbicara dengan Musato teringat dengan arwah Din Turtle blogger tersohor kebanggaan orang Terengganu kite yang telah kembali ke rahmahtullah baru2 ini.

    Jasa beliau dikenang dan marilah sama2 kita sedekahkan Al-Fatihah buat arwah Din.

    Terima Kasih Musato.

    Wasalam Tun.

  14. z2z Nov 23,2016 1:19 PM

    Najib and gang are trying to break the BERSIH movement by imprisoning and torturing Maria. We cannot sit by and let them do this. What if they starve her and she dies in remand?!?

    We must step up the demand for immediate release of Maria. We must forego our selfish needs and put aside 1 day to turn out in force to demand release of Maria Chin Abdullah at once. The gathering must be even bigger than Bersih 5.0!

    If we let them do this to Maria, then we have given them permission to abuse the power and they will dare to detain and imprison anyone. Show them the Rakyat will not be intimidated!

    What is wrong with the people of Malaysia? What apathy and selfishness!?! In other countries the population would have organized a mass protest and demonstration… If the rakyat is not willing to even make yourself be seen and count then you deserve to be in the dire predicament you are in now.

    In the not to distant future, just like in North Korea you would be imprisoned for merely voicing your displeasure or donning a shirt of the wrong color! And you will encounter many discomforts and will be displeased, including rising cost of living due to falling ringgit, higher taxes, tolls and fees due to loan (1MDB, EDL, etc) repayments, longer working hours and added stress of 2 jobs (just to support yourself and your family), working beyond 65 years and above (you can’t afford to) and your adult children still requiring you to support (they can’t find a decent paying job).

    —————————————————————-

    I wish I could care.
    But I’m apathetic.

    I wish I could be happy
    Wow, I’m pathetic.

    Recovery can wait until tomorrow.

    Mary Jan 12, 2015

    —————————————————————-

    A child starves
    Thin little arms
    And they say
    Not my problem.

    A black man dies
    Fear in his eyes
    And they say
    Not my problem.

    A woman is terrified
    To walk down the street at night
    And they say
    Not my problem.

    I don’t understand it
    How blind can you be?
    Even though it’s hidden
    It’s still a reality.

    We have to educate
    Only then can we celebrate
    The destruction of hate
    and the changing of our fate.

    Our world won’t be successful
    ‘Til all that’s bad is gone
    In the meantime, we’re regretful
    No one knows what’s going on.

    Anshika Nov 12, 2014

    —————————————————————-

  15. zulu Nov 23,2016 11:53 AM

    The Star news paper had interview session with DPM and they never asked a single question to him on 1MDB loot and DOJ case against Najis and his family.

    This shows how this news paper from MCA cheating Malaysian chinese of hiding the wrong doings of corrupt PM and his slaves…

    And this is the reason why Malsysian chinese are leaving MCA.

  16. zulu Nov 23,2016 11:26 AM

    There are few ways to force the release of Maria Chin from Najis and his slave’s custody…

    1, Report should be filed against Najis in UN and make sure his and his slave’s travels are restricted like president of Sudan
    2, Bersih supporters go for hunger strike around the world
    3, Huge hunger strikes and rallies in front of Najis’s house and other places that belongs to his looting family

  17. master Nov 23,2016 10:13 AM

    ASSALAMUALAIKUM WBT, YANG DIMULIAKAN AYAHANDA TUN SERTA KERABAT SEMUANYA. Good Day.
    a. Bermacam2 cara pesalah & juga orang yang selalu bergelumang membuat dosa & kesalahan cuba menepis segala tuduhan & mempertahankan diri untuk menegakkan kesilapan yang mereka telah buat bahawa mereka adalah di pihak yang benar dengan memberikan berbagai alasan.

    b. Dalam isu negara kita, penegak2 ajaran songsang serta pelaku2 kesalahan telah dibuktikan berlakunya kesalahan2 tersebut. Hukuman belum lagi dijatuhkan, selagi penuduh & orang yang kena tuduh tidak dibawa ke dewan atau mahkamah keadilan selagi itulah isu besar ini akan berlarutan, melarat ke beberapa lagi isu yang tidak berkaitan & akan menimbulkan kekacauan serta huru hara.

    c. Kesalahan2 & dosa2 yang dituduh oleh pihak penuduh adalah terlalu besar. Ia bukan sahaja melibatkan dalam negara malah luar negara. Pelaburan tak sah, pengubahan wang haram serta rasuah bukan hanya terjadi di dalam negara malah di merata tempat di seluruh dunia. Takkanlah pihak yang mengaku pandai & bijaksana kononnya, tidak nampak cara hendak menyelesaikannya.

    d. Mengapa pula hendak mengaitkan dan mengheret isu2 yang telah lepas ke dalam kes begini. Kot ya pun dulu tu salah, bawa sahajalah ke mahkamah pengadilan & dakwalah dalam kes yang berasingan. Beberapa kali dicabar ke atas pihak penyokong kerajaan, kalau ada kes, ayoh kita ke mahkamah. Ada berani? Cakap tak serupa bikin!!!

    e. Isu penyelewangan dana negara hampir RM50billion, hutang negara kini hampir menjangkau RM1trillion serta asset pelaburan negara yang bakal disita & terlalu banyak lagi kes pecah amanah & rasuah dilakukan oleh hanya 1 orang ketua pemimpin kerajaan, tidak termasuk kes yang melibatkan pengampu & penyokong2nya serta agen2nya yang lain, tidak boleh dibiarkan begitu sahaja.

    f. Ada pula pihak dari istana, yang bukan hendak meleraikan atau cuba hendak menyelesaikan kekusutan malah menuduh pula pihak yang membuat aduan & laporan serta penuduhan adalah virus pemecah keharmonian masyarakat dalam negara.

    g. Majoriti Rakyat terlalu malas hendak masuk campur apabila ada isu yang melibatkan pihak istana, takut dituduh tidak hormat & tidak sayangkan raja malah kemungkinan disumbatkan ke dalam penjara walaupun ada juga isu yang tak masuk akal yang melibatkan mereka (tidak semua).

    h. Dalam banyak hal, rakyat cuba bercakap dengan bahasa berlapik sehalus mungkin atau hanya membisu. Tun M hanya menjawab secara ringkas & bijaksana soalan yang diajukan oleh penyoal yang bertanyakan berkenaan “bangsa”. Bagi sesiapa pun termasuk raja2 lain akan terkedu, apakah maksud & tujuan perkataan “bangsa” tersebut. Menurut pengertian bahasa ianya membawa maksud yang terlalu luas; bangsa manusia, bangsa jin, bangsa malaikat, bangsa Melayu dsbgnya. Bangsa Melayu di rantau ini dikaitkan dengan seluruh nusantara & orang Melayu dalam negara ini adalah dimasukkan di bawah kategori kecil dipanggil kaum Melayu & contoh etnik seperti Minangkabau, bugis dsbgnya. Jadi, secara ilmiahnya, penggunaan “bangsa” johor adalah tidak tepat & sudah tentu menimbulkan berbagai persepsi dan boleh dibincangkan dengan fikiran dan hati yang terbuka.

    i. Ada juga salah seorang seorang pemimpin ulamak parti Islam kononnya yang selalu sombong & bongkak, kononnya amalan dan pakaian mereka adalah yang diterima Tuhan. Maka yang selain darinya adalah tidak Islamik, anti Islam. Tidak semua orang yang suka menunjuk2 amalan mereka. Yang suka menunjuk2 ini selalunya semakin banyak beramal semakin jauh tersasar dan terpesong perbuatan & akidah mereka. Islam adalah zahir & batin, bukan kulit dan persepsi namun syiar Islam perlu dijaga. Pendirian pun macam lalang, orang bukan Islam tak pernah hormat kepada kamu. Teknik dakwah kebencian ala2 munafik dan khawarij yang boleh dibaca. Janganlah mengharap kepada umno untuk hudud, mereka hanya bermain politik. Najib dan kengkawan sudah tentu terfikir seandainya hudud diluluskan dan seandainya mereka dibuktikan bersalah sudah tentu tangan mereka dulu yang akan kena potong, tak gitu. Kalau tak percaya cuba tanya najib betul2, nak sokong ke tak nak. Hakikat Perjuangan tidak mengira usia, beramallah seolah2 mati esok hari & bekerjalah seolah2 hidup seribu tahun lagi. Berjuanglah kerana Allah, menegakkan kebenaran, agar tidak termasuk dalam golongan syirik & munafik.

    j. Sudah beberapa kali diingatkan kepada orang yang bukan Melayu, isu agama Islam, keistimewaan orang Melayu serta adat istiadatnya dan Raja2 Melayu jangan diusik & cuba masuk campur. Ini isu dalaman dan besar. Isu kaum dan bangsa kamu dianggap hak kemanusiaan tetapi isu Melayu dianggap “rasis”/perkauman. Melayu buat2 lupa, kamu yang sebenarnya pelupa. Kenalilah Melayu, aman Melayu amanlah negara. Semasa Isu 13 Mei 1969, kebencian Melayu terhadap bangsa asing sudah sampai ke tahap hampir maksimum namun selepas itu Melayu yang cintakan keamanan dan kemuafakatan demi kemajuan & kemakmuran negara tercinta, sanggup melupakannya malah bangsa asing diberi kebebasan yang luas untuk menggunakan sumber negara dan menjadi kaya. Kalau tak tahu nak berterimakasih, engkar pada perjanjian serta lupa sejarah lama, emosi yang hampir maksimum akan menjadi maksimum dan meledak. Ingat2lah dan hormatlah, asyik kena pijak & bersabar je pun tak boleh jugak nanti kena strok & darah tinggi.

    k. Isu perpecahan Melayu dan ahli umno yang keluar beramai2 tidak akan terjadi seandainya teguran yang membina di awalnya diambil perhatian & tindakan segera. Kini orang Melayu sudah ramai menjadi pembangkang dek kedegilan dan kezaliman pemerintah yang bacul dan penakut. Memang sepatutnya kena bersatu dengan pihak pembangkang yang lain, takkanlah nak berjuang sorang2, ada akal fikirlah.

    l. Kepada semua yang mengaku Melayu tidak kira siapa pun, bangkit & sedarlah, hari dah semakin senja, sudah masuk ke fasa akhir zaman. Pilihlah pemimpin yang berani, bersih, amanah, adil dan bijaksana yang boleh memimpin menongkah arus yang semakin mencabar. Perjuangan yang belum selesai kini menjadi perjuangan yang kusut masai dek kerana fikiran dan kelakuan najib yang berserabai. Di kemudian hari bukan sahaja para pemimpin malah yang dipimpin pun akan disoal mengenai tanggungjawab dan amanah yang dipikul.

  18. master Nov 23,2016 10:08 AM

    ASSALAMUALAIKUM WBT, YANG DIMULIAKAN AYAHANDA TUN SERTA KERABAT SEMUANYA. Good Day.
    a. Bermacam2 cara pesalah & juga orang yang selalu bergelumang membuat dosa & kesalahan cuba menepis segala tuduhan & mempertahankan diri untuk menegakkan kesilapan yang mereka telah buat bahawa mereka adalah di pihak yang benar dengan memberikan berbagai alasan.

    b. Dalam isu negara kita, penegak2 ajaran songsang serta pelaku2 kesalahan telah dibuktikan berlakunya kesalahan2 tersebut. Hukuman belum lagi dijatuhkan, selagi penuduh & orang yang kena tuduh tidak dibawa ke dewan atau mahkamah keadilan selagi itulah isu besar ini akan berlarutan, melarat ke beberapa lagi isu yang tidak berkaitan & akan menimbulkan kekacauan serta huru hara.

    c. Kesalahan2 & dosa2 yang dituduh oleh pihak penuduh adalah terlalu besar. Ia bukan sahaja melibatkan dalam negara malah luar negara. Pelaburan tak sah, pengubahan wang haram serta rasuah bukan hanya terjadi di dalam negara malah di merata tempat di seluruh dunia. Takkanlah pihak yang mengaku pandai & bijaksana kononnya, tidak nampak cara hendak menyelesaikannya.

    d. Mengapa pula hendak mengaitkan dan mengheret isu2 yang telah lepas ke dalam kes begini. Kot ya pun dulu tu salah, bawa sahajalah ke mahkamah pengadilan & dakwalah dalam kes yang berasingan. Beberapa kali dicabar ke atas pihak penyokong kerajaan, kalau ada kes, ayoh kita ke mahkamah. Ada berani? Cakap tak serupa bikin!!!

    e. Isu penyelewangan dana negara hampir RM50billion, hutang negara kini hampir menjangkau RM1trillion serta asset pelaburan negara yang bakal disita & terlalu banyak lagi kes pecah amanah & rasuah dilakukan oleh hanya 1 orang ketua pemimpin kerajaan, tidak termasuk kes yang melibatkan pengampu & penyokong2nya serta agen2nya yang lain, tidak boleh dibiarkan begitu sahaja.

    f. Ada pula pihak dari istana, yang bukan hendak meleraikan atau cuba hendak menyelesaikan kekusutan malah menuduh pula pihak yang membuat aduan & laporan serta penuduhan adalah virus pemecah keharmonian masyarakat dalam negara.

    g. Majoriti Rakyat terlalu malas hendak masuk campur apabila ada isu yang melibatkan pihak istana, takut dituduh tidak hormat & tidak sayangkan raja malah kemungkinan disumbatkan ke dalam penjara walaupun ada juga isu yang tak masuk akal yang melibatkan mereka (tidak semua).

    h. Dalam banyak hal, rakyat cuba bercakap dengan bahasa berlapik sehalus mungkin atau hanya membisu. Tun M hanya menjawab secara ringkas & bijaksana soalan yang diajukan oleh penyoal yang bertanyakan berkenaan “bangsa”. Bagi sesiapa pun termasuk raja2 lain akan terkedu, apakah maksud & tujuan perkataan “bangsa” tersebut. Menurut pengertian bahasa ianya membawa maksud yang terlalu luas; bangsa manusia, bangsa jin, bangsa malaikat, bangsa Melayu dsbgnya. Bangsa Melayu di rantau ini dikaitkan dengan seluruh nusantara & orang Melayu dalam negara ini adalah dimasukkan di bawah kategori kecil dipanggil kaum Melayu & contoh etnik seperti Minangkabau, bugis dsbgnya. Jadi, secara ilmiahnya, penggunaan “bangsa” johor adalah tidak tepat & sudah tentu menimbulkan berbagai persepsi dan boleh dibincangkan dengan fikiran dan hati yang terbuka.

    i. Ada juga salah seorang seorang pemimpin ulamak parti Islam kononnya yang selalu sombong & bongkak, kononnya amalan dan pakaian mereka adalah yang diterima Tuhan. Maka yang selain darinya adalah tidak Islamik, anti Islam. Tidak semua orang yang suka menunjuk2 amalan mereka. Yang suka menunjuk2 ini selalunya semakin banyak beramal semakin jauh tersasar dan terpesong perbuatan & akidah mereka. Islam adalah zahir & batin, bukan kulit dan persepsi namun syiar Islam perlu dijaga. Pendirian pun macam lalang, orang bukan Islam tak pernah hormat kepada kamu. Teknik dakwah kebencian ala2 munafik dan khawarij yang boleh dibaca. Janganlah mengharap kepada umno untuk hudud, mereka hanya bermain politik. Najib dan kengkawan sudah tentu terfikir seandainya hudud diluluskan dan seandainya mereka dibuktikan bersalah sudah tentu tangan mereka dulu yang akan kena potong, tak gitu. Kalau tak percya cuba tanya najib betul2, nak sokong ke tak nak. Hakikat Perjuangan tidak mengira usia, beramallah seolah2 mati esok hari & bekerjalah seolah2 hidup seribu tahun lagi. Berjuanglah kerana Allah, menegakkan kebenaran, agar tidak termasuk dalam golongan syirik & munafik.

    j. Sudah beberapa kali diingatkan kepada orang yang bukan Melayu, isu agama Islam, keistimewaan orang Melayu serta adat istiadatnya dan Raja2 Melayu jangan diusik & cuba masuk campur. Ini isu dalaman dan besar. Isu kaum dan bangsa kamu dianggap hak kemanusiaan tetapi isu Melayu dianggap “rasis”/perkauman. Melayu buat2 lupa, kamu yang sebenarnya pelupa. Kenalilah Melayu, aman Melayu amanlah negara. Semasa Isu 13 Mei 1969, kebencian Melayu terhadap bangsa asing sudah sampai ke tahap hampir maksimum namun selepas itu Melayu yang cintakan keamanan dan kemuafakatan demi kemajuan & kemakmuran negara tercinta, sanggup melupakannya malah bangsa asing diberi kebebasan yang luas untuk menggunakan sumber negara dan menjadi kaya. Kalau tak tahu nak berterimakasih, engkar pada perjanjian serta lupa sejarah lama, emosi yang hampir maksimum akan menjadi maksimum dan meledak. Ingat2lah dan hormatlah, asyik kena pijak & bersabar je pun tak boleh jugak nanti kena strok & darah tinggi.

    k. Isu perpecahan Melayu dan ahli umno yang keluar beramai2 tidak akan terjadi seandainya teguran yang membina di awalnya diambil perhatian & tindakan segera. Kini orang Melayu sudah ramai menjadi pembangkang dek kedegilan dan kezaliman pemerintah yang bacul dan penakut. Memang sepatutnya kena bersatu dengan pihak pembangkang yang lain, takkanlah nak berjuang sorang2, ada akal fikirlah.

    l. Kepada semua yang mengaku Melayu tidak kira siapa pun, bangkit & sedarlah, hari dah semakin senja, sudah masuk ke fasa akhir zaman. Pilihlah pemimpin yang berani, bersih, amanah, adil dan bijaksana yang boleh memimpin menongkah arus yang semakin mencabar. Perjuangan yang belum selesai kini menjadi perjuangan yang kusut masai dek kerana fikiran dan kelakuan najib yang berserabai. Di kemudian hari bukan sahaja para pemimpin malah yang dipimpin pun akan disoal mengenai tanggung dan amanah yang dipikul.

  19. Sharudin Jamal Nov 23,2016 10:00 AM

    Sahabat2 semua,

    Kalau negara lain, dah lama orang macam Najib ni kena step down.

    Ni sebabnya Melayu senang kena beli. Bangsa lain dah lama meluat dengan Najib. Kalau nak kira dosa Dr. M mememang banyak. Tapi itu perkara lepas. Najib ni persoalan masa depan anak2 kita. Takkan kita nak sorang pemimpin yang nak bawa generasi kita ke arah kemusnahan.

    Ketentuan kemenangan Parti Pembangkang bergantung kepada penduduk luar bandar. Bukan dari undi yang datang dari bandar2. Orang bandar memang majoriti sokong pembangkang. Belajar dari pilihanraya Sarawak.

    Jadi, fokus untuk rally pak cik, mak cik, abang, kakak di kampung2 untuk undi pembangkang – parti alternative adalah istilah yang lebih wajar.

    Kita semua kena berani masuk ke ceruk2 kampung untuk menjinakkan mereka2 yang kurang faham isu semasa. Saya selalu ke Belum, Perak untuk bersama orang2 Asli di sana.

    Juga, penjawat awam pringkat bawahan perlu juga berubah arus. Bukan kita anti gomen, tetapi kita menentang pemimpin yang tidak jujur. Kerajaan itu tetap utuh. Sapa memerintah tuan puan tetap akan dapat gaji pada hujung bulan. Lihat sahaja penjawat awan di Selangor, Pulau Pinang & Kelantan. Mereka masih punya pekerjaan.

    Mari kita kembalikan kegemilangan Malaysia. Kita tak mahu negara tercinta ini jadi macam Greece, satu negara yang bankrap. Sebaliknya lihat sahaja Indonesia. Selepas sahaja reformasi negara mereka kembali subur.

    Fisabillillah untuk tanah air adalah perkara yang dituntut oleh Allah.

    Barang siapa yang berjuang di jalan Allah, tidak tersentuh olehnya akan api neraka – maksud hadith.

    Ikhlas dari saya,
    Sharudin ibn Jamal ibn Moslem Al Farisi

  20. asahamat Nov 23,2016 9:18 AM

    Assalamualaikum wbt Tun

    Rakyat Sabah tak suka UMNO. Mereka menyesal terima UMNO. Dlm UMNO Sabah agak terkongkong.

    (2) Namun, dgn UMNO penyokong USNO dan Berjaya boleh bersatu sehingga mereka jadi dominen di Sabah. Di sisi lain PBS ie Pairin, tidaklah suka sangat UMNO tetapi terpaksa bersama BN utk kuasa. Pairin punya alasan kukuh utk dendam kpd Tun dan oleh itu tidak mungkin mahu berkerjasama dgn Tun utk tumbangkan UMNO dan BN Sabah.

    (3) Itulah dilema perjuangan Tun di Sabah. Namun apakah PH sanggup secara jujur dan bersungguh2 memberikan Sabah hak dan kebebasan? PH perlu membuktikan masa depan Sabah yg lebih baik bersama PH. PKR dan DAP perlu undur di Sabah dan berikan Shafie Afdal utk mengembeleng kekuatan Sabah utntuk Sabah. Saya kira hanya itu senjata utk tumbangkan UMNO dan BN Sabah.

    (4) Harapan jelas patut diberikan kpd Sabah dlm PH berbanding dlm BN! Strategi dan tindakan jelas perlu dibuat sekarang utk tujuan itu.

  21. sibotak Nov 23,2016 9:10 AM

    To UMNO members
    What is the True Story behind of our Land who gave to China ?
    Our KTM Land is Singapore ?
    WHAT is the good exchange all about ?
    Our KTM Land nAJIB Should seek for a better deal in exchange for our price of water
    Since both are old deals .
    Why change the old deals of KTM Land while we Lose our old deal on water
    They still retain our very cheap water as good as for Free till a long way to go

    UMNO member !
    Is is yr dedicated Leader , yr President , yr Prime Minister ?
    Astrafirrullahhalazi……..m !

  22. Karl Iskandar Nov 23,2016 8:43 AM

    Revolusi DrM

    Setiap revolusi perlukan tema yang boleh dipercayai oleh majoriti rakyat.

    Dari respon rakyat yg mengundi dan memilih UMNO di KKangsar dan SgBesar, ternyata bahawa tema yg dibawa DrM utk mulakan revolusi tidak menyambar api.

    Respon yg layu dan lunyai terhadap demo jalanan Bershi* juga membuktikan bhw rakyat memilih, prefer, kaedah Demokrasi dan berulang lagi rakyat yg cintakan keamanan menolak idea rakus DrM.

    Rakyat tidak percaya lagi kpd momok dan meme yg DrM cuba jual.

    Tema revolusi pun makin membasi.

  23. faridina Nov 23,2016 8:34 AM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Bersyukur ke hadrat Allah swt kerana telah mendapat undian sokongan ke 2 rupanya sewaktu menulis lewat malam tadi.

    Lebih manis sdr Kamarulaznan ni orang kampung BJ kami rupanya mesti duduk Jalan Teratak ni dekat MTAJ Lagenda 1 or 2 ? (just a wild guess bro 🙂 ).

    Undian sokongan ke 3 datang dari Anti Rasuah sebentar tadi memang terbaiklah. Oh ya Mofaham58, iloini dan HBT456 adalah pengkomen setia yang undian sokongan didambarkan.

    Apa-apapun kami terharu anda berdua (Kamarulaznan dan Anti Rasuah) turut bersetuju dan perancangan kami seterusnya jika mendapat 10 undian menyokong dalam blog ini maka sdr Umranrc selaku sekretariat bolehlah menulis secara formal kepada ayahanda Tun melalui emel ke sufi71@gmail.com menyatakan hasrat berdasarkan surat terbuka kami dan sokongan2 yang telah diberi.

    Kita orang-orang kecil kena ambil maklum bahawa ayahanda Tun adalah Negarawan Ulung dan tidak akan mencemar duli respon secara langsung melalui blog chedet ini.

    Namun kita serahkan segalanya kepada kebijaksanaan sdr Umranrc cuma dengan satu syarat kalau benar ayahanda Tun telah bersetuju dan tarikh serta tempat telah dikenalpasti maka hebahan utama hendaklah dipaparkan dalam dwibahasa dalam satu posting khas dalam blog ini jua dua minggu sebelum acara agar semua pembaca dalam dan luarnegeri berpeluang merancang perjalanan.

    Ballroom Space U8 memang realistik tapi kalau sambutan terlebih hangat fikir2kan sama opsyen Stadium Tertutup Melawati bukan Stadium Shah Alam 🙂 .

    Minta ampun kat otai-otai di sini baru dapat 3 undi sokongan dah nak makan buah berangan.

    Mudah-mudahan semuanya dipermudahkan hendaknya. Amin Ya Rab A’lamin.

    Terima kasih sdr Kamarulaznan dan Anti Rasuah.

    Wasalam Tun.

  24. musato Nov 23,2016 7:41 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Lupa nak beritahu Tun. Saya rasa ini kali pertama saya benar benar tidak bersetuju dengan jalan penyelesaian Tun.

    Saya fikir saya tidak perlu menganggu perjalanan yang telah ditetapkan oleh Tun.

    Maksud saya tidak bersetuju bukan atas satu satu sebab sahaja. Ia adalah berkenaan dengan proses.

    Terima kasih Tun.

  25. musato Nov 23,2016 7:37 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Mungkin saya akan turut sama menghadiri cadangan En Faradina sekiranya Tun turut sama sama dengan kita.

    InsyaAllah.

  26. LeoSabri @ leosabri.com Nov 23,2016 7:09 AM

    HIDUP TUN DR. MAHATHIR!

    Assalammualaikum wbt. dan salam sejahtera.

    Mukadimah menulis bukan mengia/menidakkan malah,
    tak pula membodek/berkipas malahan,
    tidak juga mengagongkan/penghinaan hanya,
    sepintas lalu sekilas pandang seikhlasnya.

    Berbahagia Tun,

    Berikut antara perkara yang biasa dinobatkan dimana saja;

    1. Dulu Dr. Mahathir digelar Dictator/Firaun dll. lagi. Sekarang bergelar Tun.

    2. Dulu Dr. Mahathir dan I.S.A. Sekarang Tun pertikaikan S.O.S.M.A. dan menghalang Akta M.K.N.

    3. Dulu Dr. Mahathir pinda Kekebalan Raja-Raja Melayu. Sekarang Tun menyeru Raja-Raja hingga menghadap Agong untuk Deklarasi Selamatkan Malaysia.

    4. Dulu Dr. Mahathir pecat Datuk Seri Anwar Ibrahim dan penjara. Sekarang Tun beri sokongan pula pada Datuk Seri Anwar Ibrahim malah, bertemu mesra dan bersalaman.

    5. Dulu Dr. Mahathir halang Reformasi dan himpunan jalanan. Sekarang Tun pula berhimpun dijalanan menyokong BERSIH malah, menjadi sebahagian dari mereka berbaju BERSIH5.

    6. Dulu Dr. Mahathir yang lantik Tun Abdullah PM ke 5 dan, minta NajibRazak jadi TPM. Sekarang permintaan Tun untuk NajibRazak jadi TPM ditunaikan dengan matlamat menjadikanya penganti Tun Abdullah.

    7. Dulu Dr. Mahathir memberi sokongan penuh kepada NajibRazak sebagai Perdana Menteri Malaysia ke 6. Sekarang Tun kecam NajibRazak atas Jenayah RM2.6B dalam akaun pribadinya dan, atas penyalahgunaan kuasa dll. lagi.

    Berbahagia Tun,

    A. Atas perkara tersebut, pribahasa Melayu juga diangkat dan dipetik, sekarang Tun sedang ludah ke langit. Bukan itu sahaja, faktor umur juga dijelek meminta Tun berehat dan beribadat.

    B. Bahawasanya adalah lebih Mulia ludah ke langit kemudian bertanggungjawab ke atas ludahnya dari meludah dijalanan kerana marah, benci, jijik dan, jelek dipandang.

    C. Jika ibadat yang diseru, makanya inilah masanya Tun menunaikan ibadat dengan memikul segala tanggungjawab sebagai seorang yang pernah menjadi pemimpin selama 22 tahun dahulu dan sekarang bertanggungjawablah kepada bangsa, agama dan, negara selamanya.

    D. Sesungguhnya usaha Tun masa kini menjadi tanggungjawab Tun pada masa yang telah lepas yang pastinya menjadi perhatian dengan harapan Tun sihat sejahtera kuat bersemangat menentang penindasan dan kezaliman.

    E. Semoga ALLAH SWT panjangkan umur Tun Dr. Mahathir Mohamad atas kebertanggungjawabannya ke atas Rakyat Malaysia umumnya dan Negara Malaysia khasnya.

    Sekian, salam hormat.

  27. anti rasuah Nov 23,2016 6:49 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Setuju dengan pandangan faridina Nov 22,2016 6:56 PM iaitu

    SURAT TERBUKA UNTUK CHEDET @
    TUN DR MAHATHIR MOHAMAD

    Semuga Allah SWT permudahkan segala urusan.

    Wassalam.

  28. HBT456 Nov 23,2016 6:20 AM

    20. I would say as long as hukum hudud is tabled to win votes, our country will be deeply divided.

    2

  29. joetachi Nov 23,2016 4:55 AM

    #biarTahujanganKeliru

    berbelahBagi orang Melayu..??
    idup kt sini.! k mana tuju..?

    #akuciumkakimakaku

    http://bin-sahak.blogspot.my/2013/10/maksud-hadis-ummat-nabi-akan-berpecah.html?m=1

    7.33
    dahsenja

  30. mofaham58 Nov 23,2016 4:38 AM

    KLEPTOKRAT NAJIB AND THE GANG

    Assalamualaikum W.Wb.
    Tun yang di kasihi,
    Meskipun sudah agak lama juga saya tidak membuat komen namun setiap hari saya menelti blog chedet dan perkembangan Tun. Hari ini saya rasa ingin menyampaikan sesuatu untuk renungan semua rakyat Malaysia.
    Perkembangan sejak isu 1 MDB hingga ke hari ini sehingga berlaku nya Bersih 5 dan sebagai nya kesimpulan nya adalah mudah.
    Kleptokrat Najib and the gang sentiasa mengguna pakai ayat suci ” SEKIRA NYA ADA PERMASALAHAN ATAU KETIDAK PUASAN SEMUA PIHAK PERLU MENGGUNAKAN SALURAN YANG BETUL.” Ini lah ayat keramat yang di gunakan oleh bangkai bernya ini dan bangkau bangkai lain nya. Ini jelas menunjukkan bahawa mereka hanya menyampaikan kepada rakyat kenyataan yang ” HALF TRUTH”. Rakyat sering cuba di perbodoh bodohkan. Bangkai bangkai bernyawa ini GAGAL menyampaikan “ANOTHER HAKF OF THE TRUTH” iairu “bahawa semua saluran yang di maksudkan semua nya telah di tutup rapat rapat”. Itu lah sebab nya semua perkara yang berlaku hari ini jadi begini.
    Oleh itu semua rakyat harus sadar bahawa Bangkai Bernyawa and The Gang telah berusaha menipu dan memperbodohkan rakayat. jangan biarkan ini berlaku. Bangkit lah wahai rakyat menentang kemungkaran ini.
    Suka juga saya mengingatkan Tun dalam dilema mencari pengganti Perdana Menteri sebagaimnana pernah saya membuat permohonan kepada Tun, izinkan saya menjabat jawatan Perdana Menteri Malaysia Ke 7. Saya akan buktikan kepada Tun,seluruh rakyat Malaysia dan dunia bahawa saya mampu membawa Malaysia ke tahap kecemerlangan yang tidak terbayangkan oleh semua pihak. Saya yakin saya boleh kerana memang boleh. Rugi lah rakyat Malaysia kalau tidak mengambil kira pandangan saya. Cukup lah Perdana Menteri di jabat oleh politikus saja. Dalam keadaan kritikal perlu ambil keputusan di luar kotak.
    Semoga Tun dapat merenung dan meneliti kata kata saya ini dan sekira nya berkenan di hati Tun sudi lah kira nya Tun menghubungi saya di alamt emel saya.
    Sebelum dan sesudah nya saya mengucapkan terima kasih dan semoga Tun sekeluarga sentiasa di berikan kesihatan dan dslam lindungan Allah SWT.
    Wasalam.

  31. ilioni Nov 23,2016 3:32 AM

    Salam Tun,

    Please good care of yourself and pray for your good health! Something to share here.

    Press Conference by President Obama in Lima, Peru

    Extract from the press conference,
    There are limits to our reach into other countries if they’re determined to oppress their people, or not provide girls education, or siphon off development funds into Swiss bank accounts because they’re corrupt. We’re not going to be able to handle every problem.

    Ahem.. What a shame to the world stage!

    Fast forward to 46:20
    WATCH: President Obama Press Conference after APEC Summit Peru (11/20/16)

  32. faridina Nov 23,2016 2:20 AM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Syukur ke hadrat Illahi sebab cadangan ikhlas kami cuma mendapat satu undian sokongan dari saudara Umranrc seorang professional yang cukup berilmu tetapi sentiasa berhemah tinggi dan bersopan dalam penulisannya.

    Kami juga berdoa agar ayahanda Tun dilapangkan dada dan dilapangkan masa untuk melayan kerenah pengikut2 setia Tun M di blog keramat ini yang mendambarkan peluang berdialog bersama yang amat kami semua kasihi YABhg Tun Dr Mahathir Mohamad.

    Dalam menaip tergesa2 nama rakan-rakan setia bersedia ada yang tercicir umpamanya Zulu, Asahamat, Hajar, Master dll dan paling kami ralat iaitu seorang ibu mithali dari negeri Di Bawah Bayu siapa lagi kalau bukan Adelheid minta ampun bah.. Dan jika ada nama tidak disebut tuan/puan adalah yang terbaik dan lebih dahulu makan garam dari kami dalam blog ini minta ampun jua hendaknya kerana kami memandai-mandai.

    Namun sekiranya benar forum rakyat ini berjaya dianjurkan di Shah Alam kami berbesar hati menyediakan tempat tinggal tapi dengan syarat sanggup bersempit2 dalam teratak buruk kami dan insyaAllah makan minum disediakan seadanya khas buat Sdr Rimba Emas dari Kepala Batas, Bro Cruze dari Pasir Gudang, Wajaperak dari Taiping, Keluarga Housewife dari Penang dan Keluarga Adelheid dari Sabah,

    Ini sahaja yang boleh kami sumbangkan dan segala urusan ini akan diamanahkan kepada sdr Umranrc selaku sekretariat forum ini.

    Esok makan buah berangan..
    Syiok betul kalau berangan..
    Harap2 Tun M tiada halangan..

    Terima kasih sdr Umranrc.

    Wasalam Tun.

  33. Kamarulaznan Nov 23,2016 1:20 AM

    Assalamualaikum,

    Saya pun bersetuju dengan cadangan faridina. Dengan tersenyum lagi apabila cadangan lokasi di BJ tersangat dekat daripada teratak saya.

    Apapun yang penting ialah ruangan untuk bertukar pendapat itu dapat diteruskan. Banyak perkara yang boleh dipelajari terutama daripada mereka yang lebih berpengalaman. Yang kurang berpengalaman pula mungkin boleh beri idea-idea yang “brilliant”.

    Demi negara yang tercinta, insyaAllah niat yang ikhlas akan sentiasa ada laluan ke arah matlamat yang hendak dicapai.

  34. KLZhuang Nov 23,2016 12:57 AM

    Salam Tun,

    Every now and then, Tun says that we are unable to take action on ‘Najib’s crime’ in Malaysia because it is blocked by the authorities. Isn’t the events in 1MDB involves international money laundering. Here, I quote UNODC as below:’

    “The Law Enforcement, Organized Crime and Anti-Money-Laundering Unit of UNODC is responsible for carrying out the Global Programme against Money-Laundering, Proceeds of Crime and the Financing of Terrorism, which was established in 1997 in response to the mandate given to UNODC through the United Nations Convention against Illicit Traffic in Narcotic Drugs and Psychotropic Substances of 1988. The Unit’s mandate was strengthened in 1998 by the Political Declaration and the measures for countering money-laundering adopted by the General Assembly at its twentieth special session, which broadened the scope of the mandate to cover all serious crime, not just drug-related offences.

    The broad objective of the Global Programme is to strengthen the ability of Member States to implement measures against money-laundering and the financing of terrorism and to assist them in detecting, seizing and confiscating illicit proceeds, as required pursuant to United Nations instruments and other globally accepted standards, by providing relevant and appropriate technical assistance upon request.”

    Shouldn’t the UN takes automatic action to prevent Malaysian citizen from being robbed, since we as Malaysia is a member of UN. If UN is unable to take action against International Money Laundering, why write it into UN Law?

    Please look into this area where appropriate action can be taken.

    Thank you

  35. umranrc Nov 22,2016 11:37 PM

    Salam Tun,

    Saya percaya cadangan bernas Tuan/Puan Faridina akan diberi pertimbangan yang sewajarnya oleh Tun.

    Ya, sebuah forum yang langsung tidak bersandarkan parti politik; yakni lebih kepada forum rakyat dimana ianya terbuka untuk kita berbincang dengan cara yang berhemah. Bloggers yang terang-terang menidakkan penulisan Tun disini juga dijemput hadir untuk menyampaikan apa sahaja yang pada pendapat beliau adalah salah.

    Bagaimanapun kita Rakyat Malaysia tanpa mengira warna kulit mahupun pegangan Ugama, kita masih lagi mempunyai adab ketimuran. Sampaikanlah pendapat kita walaupun pendapat tersebut mungkin bercanggah daripada para bloggers yang menentang kecurangan Negara disini tetapi cara penyampaian tu biarlah menghormati orang yang lebih berumur.

    Dan seperti yang dicadangkan, ballroom U8 tu is a good place.

    Terima Kasih Tun.

  36. rimba.emas Nov 22,2016 11:36 PM

    Salam Tun.

    1. PM Najib dan konco-konconya (sebahagian jemaah menteri) bukan sahaja menuduh sebahagian rakyat hendak menjatuhkan kerajaan tetapi tidak mengendahkan rakyat yang tidak mahu kerajaan menandatangani TPPA.

    2. Dalam keadaan susah payah Rimba Emas yang sanggup mengurangkan wang yang sudah berkurang ke ibu kota bersama-sama rakyat lain membantah perjanjian TPPA.

    3. Perjuangan kami dengan bukti-bukti ( pernah di huraikan Rimba Emas dalam komen chedet ) tidak mahu di ambil peduli malah di teruskan juga
    dengan di tandatangani perjanjian tampa kejelasan terperinci undang-undang yang penuh rahsia.

    4. Bayangkan perasaan kami dengan bukti-bukti yang banyak untuk kepentingan rakyat bawahan di pandang rendah.

    5. Tiada tempat lain kami hendak mengadu hanya pada Allah s.w.t diserahkan.

    6. Allah s.w.t maha kaya dari gambaran sejarah yang di ceritakan dalam al-quran pertolongan boleh datang dari segala makhluk ciptaannya.

    7. Alhamdulillah yang datang untuk mengagalkan TPPA ini datangnya dari PM negara penganjurnya sendiri.

    8. Terbukti doa golongan yang akan tertindas di makbulkan kerana PM Amerika sendiri tahu TPPA akan memberi kesan kepada rakyat yang sudah hidup tertindas.

    9. Kalau TPPA boleh di gagalkan oleh PM lain yang telah berterus terang apa yang akan di buatnya kalau di lantik sebagai PM.

    10. Jadi untuk negara kita Malaysia tiada jalan lain perkara yang terbeban oleh rakyat keatas GST, Kekurangan subsidi, kenaikan tol, harga minyak, hutang oleh 1MDB, kenaikan cukai yang sedia ada hanya boleh di ubah oleh bakal PM yang berjanji sumpah apa yang akan dilakukan jika memilihnya.

    11. Terbaik janjinya untuk menyelesaikan hutang negara tampa melibatkan wang rakyat sebaliknya dahulukan mereka yang terlibat dalam pengurusan hutang tersebut.

    12. Manusialah yang mencorakkan jatuh bangun negara yang bernama Malaysia ini.

    13. Setuju dengan Tun Parti-Parti yang mendukong Perlembagaan Malaysia yang sedia ada adalah rakan sepakatan.

    Wallahua’lam.

  37. faridina Nov 22,2016 11:15 PM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Terbaik sungguh contoh2 negara luar yang membenarkan proses demokrasi berjalan seperti dikeluarkan ayahanda Tun dalam posting kali ini ;

    1. Australia. (bertamadun juga orang2 bekas banduan British ini)

    2. Brazil. (syabas pada negara yang agama tak rasmi ialah sukan bolasepak – amalkan peraturan Red Card)

    3. Korea Selatan. (tahu malu walau tak malu menari gangnam stail tapi lebih cantik dari shalalala stail)

    4. Britain. (tabik takat kalah undian brexit pun serah kuasa)

    5. Malaysia. (dulu ikut cara British masa jatuhkan Pak Dol sekarang ikut cara kleptokrasi dan budibicara Isteri
    @ Pak Dollar hahaha..)

    Wasalam Tun.

  38. asahamat Nov 22,2016 10:00 PM

    Assalamualaikum wbt Tun

    Tun telah menyumbang apa yg perlu dan mampu Tun sumbang. Membina Negara secara fizikal mudah. Namun membina Negara dari sudut kemanusian adalah payah. Rasuah yg berleluasa kini adalah ketimpangan strategi kita dlm membina insani kepimpinan dan rakyat dlm keghairahan membangun fizikal Negara. Kita hambat pembangunan fizikal namun kita tempang dari segi pembinaan nilai2 kemanusiaan luhur.

    (2) Sejak merdeka hingga kini, kecapaian pembangunan fizikal kita tidak selari dgn pembangunan insani terutama di kalangan orang Melayu. Kita rakus membina fizikal Negara seiring kita mendidik pemimpin dan rakyat yg rakus dan riak.

    (3) Ada bbrp kelemahan asas yg Tun perlu akui secara jujur lalu kemudian dijadikan agenda utama dlm perjuangan Pakatan Harapan:

    (a) Tidak ada satu wilayah n negeripun harus dipencilkan akibat dari perbedaan politik. Semua wilayah dan negeri mesti diberikan hak mereka. Inilah harapan besar bagi negeri Kelantan, Sabah, Sarawak, Selangor dan P Pinang.

    (b) Jentera Kjaan perlu dikembalikan kedaulatan mereka. Parti pemerintah perlu dibataskan keterlibatan mereka dalam perlaksanaan projek2 kerajaan. Satu cara kerja bersepadu antara sistem politik dan jentera Kjaan perlu ada bagi membolehkan apa saja yg kita rancang dan bangunkan adalah atas kepentingan Negara. Cara kerja professional perlu ditekankan utk elakkan rasuah, pembaziran dan ketakcekapan. Agensi2 awam perlu kembali memainkan peranan utama dlm perlaksanaan pembangunan Negara. Harapan kita adalah agar pengurusan Negara kembali ke jalan amanah mengikut tututan Islam. Harapan kita agar segala yg kita bina mendapat barakah Allah.

    (c) Para pegawai Melayu yg mengurus pentabiran agensi awam dan GLC serta ahli2 politik Melayu akan diterapkan nilai2 Islami secara lebih mendalam dan meluas. Dalam
    masa yg sama Pendidikan Islam perlu dikembang kpd semua pelajar dan siswa/i Islam. Ianya tidak boleh dihenti pd tahap dan kelompok tertentu sahaja. Wajar kini para professional menjadi ustaz dan ustazah, tidak terbatas Islam dididik oleh kelompok tradisi seperti sekarang. Masyarakat Melayu sedang berharap agar kepimpinan Melayu benar2 menjalankan tugas mereka mengurus negara dan rakyat secara jujur demi Allah. Harapan kita adalah agar Islam difahami dan diterapi di semua peringkat utk membawa kesaksamaan kpd semua pihak.

    (d) Usaha membina keusahawan Melayu perlu diterajui oleh GLC dan swasta bukan Melayu. Keusahawanan kita harus menjurus kepada pencapaian pengeluaran dan perkhidmatan bermutu tinggi serta Halal. Harapan kita adalah kita benar2 menjurus kepada Msia Inc yg hebat dan Halal. Segala urusan dagang dan perusahaan kita bersifat bersih dan melibatkan semua pihak di Negara ini. Harapan kita adalah agihan ekonomi yg saksama.

    (e) Akhirnya tetapi tidak muktamat, tempoh utk menjawat jwtan PM dan kabinet perlu dibatasi serta wajib memenuhi KPI yg dipersetujui oleh Parlimen dan Majlis Raja2. Harapan rakyat, pemimpin2 baru perlu diasuh dan uji dari awal dan tidak dinamakan dan atau tunjuki oleh pemimpin yg ada. Kewibawaan dan sifat insani mulia harus dijadikan landasan pemilihan kepimpinan di semua peringkat dan sektor.

    (4) Tun sudah memperakui perlunya “reform” ie hijrah. Maka kejelasan hijrah yg Tun hendak bawa perlu diketengahkan segera. Rakyat mengharap kita utk hijrah!

  39. sibotak Nov 22,2016 9:29 PM

    For UMNO to survive at the next election
    Today UMNO must elect their new President now
    And elect new Prime Minister for Malaysia

    Its all about Najib
    Who is Najib ?
    No good track record since his days as PM
    Never an Economist . 1 MDB founded , total manage by him
    A Total Failure yet He dares to venture further to China
    Because it was never his own money

    Najib failed as PM
    Will be Failure for UMNO members today
    Failure to Malaysia as a Whole

  40. asahamat Nov 22,2016 8:31 PM

    Assalamualaikum wbt Tun

    Tahniah kerana sekarang Tun sudah menjadi pengasas kepada politik dua parti di Negara ini. Teruskan, semoga berjaya.

    (2) Kedua, saya nak tegur Tun sedikit. Bila Tun berucap, golongan pandai mudah faham. Golongan Kampong agak payah sedikit. Pemahaman golongan Kampong penting, kerana sokongan mereka adalah tangga kejayaan utk tumbangkan UMNO n BN. Tun perlu tumpu utk fahamkan golongan ini.

    (3) Sebab kenapa golongan Kampong susah nak faham kerana istilah2 BM yg Tun guna selalu kurang tepat. Contoh RM2.6b yg Najib MO1 curi, Tun sering tekankan perkataan “billion”. Orang Kampong lebih kenal kepada perkataan “puloh, ratus, ribu dan juta”. Jadi dan Alhamdullillah Tun sudah mula guna istilah RM2,600 juta. Samalah dgn “money laundering”, yg saya kira elok sebagai disebut “Halalkan duit haram”. Jika istilah tepat, maka kesan ucapan Tun akan hauh lebih tajam dan meluas. “Halalkan duit haram” jauh kesannya darj istilah “Cuci duit”.

    (4) Tun n all, pls take care. I’ll continue to critique for our great success.

  41. KissMyMothersfeet Nov 22,2016 7:33 PM

    Please stop dividing the Malay.

  42. faridina Nov 22,2016 6:56 PM

    SURAT TERBUKA UNTUK CHEDET @
    TUN DR MAHATHIR MOHAMAD

    Assalamualaikum Ayahanda Tun,

    Terlebih dahulu anakanda rakyat ingin merakamkan berbillion terima kasih di atas segala pengorbanan dan susah payah yang telah ayahanda Tun hulurkan dalam membela rakyat marhaen seperti kami semua di sini.

    Semua di sini juga sudah sedia maklum betapa ayahanda Tun telah melakukan segala yang termampu sehingga terpaksa turun ke BERSIH 4 dahulu, menamatkan permusuhan berusia 60 tahun dengan LKS, menggerakkan Deklarasi Rakyat, meninggalkan UMNO buat selama-lamanya, menubuhkan PPBM, berbaik dengan DSAI setelah 18 tahun dan yang terbaru menyokong perhimpunan aman Bersih 5 serta berusaha berkempen membebaskan Maria Chin Abdullah.

    Ada banyak lagi perkara yang kalau ditulis nescaya tidak cukup ruang jawabnya namun ada satu perkara yang dirasakan belum ayahanda Tun usahakan mungkin bercanggah dengan prinsip blogging ayahanda Tun anakanda cuba fahami tetapi masih tidak mengerti.

    Blog chedet ini terbukti mempunyai pengikut setia berbilang bangsa yang berjuta ramainya dan majoriti di sini pula sememangnya adalah kalangan yang ikhlas menyokong perjuangan Tun dan izinkan kami menamakan beberapa orang yang sedia setia untuk bersama Tun dalam susah dan senang antaranya Daniel Noor, Aktivitis Islam, Rimba Emas, SiBotak, Joetachi, Tun Perak, Isayso, Wajaperak, Umranrc, Housewife, Cruze, Daeng, Novo, Anti-Rasuah, Ingat Akhirat, Sudin, Musato, Sri Sense, Kamarulaznan, WandyCaswady, PutraKraken, Sc, z2z, Balance, Mishah, Ismadi, Amir Yusof, Fariq Islam dan ramai lagi kalau ditulis nescaya tak cukup ruang juga.

    Maksud anakanda sudah sampai masanya ayahanda Tun mempertimbangkan mengadakan satu sesi bual bicara blogger Chedet dengan pengkomen, pembaca, pemerhati dan pengikut blog ini pada skala besar penghujung tahun ini dengan hebahan dibuat dalam blog ini dalam dwibahasa supaya peminat dalam dan luar negeri boleh sertai.

    Bukahkah PM Malaysia pun pernah menjemput pengikut2 FB nya untuk sesi suaikenal sempena mendapat hit 500K dahulu?

    Ayahanda Tun jangan gunakan platform parti PPBM sebab kita bukan mahu main politik di sini tetapi anakanda cadangkan tubuhkan sekretariat sesama kita dan anakanda cadangkan saudara sulung kanda Daniel Noor dan dinda saudara Umranrc untuk mengemudikan projek ini (bukan anakanda berdua ya sebab kami jenis mengikut sahaja dan alergik ke depan sebab tak pandai mana).

    Cadangan tempat mungkin Stadium Shah Alam atau setidak-tidaknya ballroom Space U8 berhampiran BJ.

    Makan minum penginapan tidak disediakan cuma berpeluang bertemu secara langsung dengan Tun M, mendengar amanatnya dan berdialog dengannya.

    Peminat-peminat blog chedet boleh membawa sesiapa sahaja kerana kemasukkan adalah percuma dan ini bermakna penentang2 setia Chedet seperti Odikarl and the gang adalah di alu-alukan.

    Lebih afdal jika ianya diadakan serentak dengan kuih PAU tahun ini.

    Semoga cadangan ini mendapat perhatian utama dan segera Yang Amat Berkhidmat Chedet hendaknya.

    Sekian Menjunjung Kasih Ayahanda Tun.

    Yang Mencadang,
    Faridina
    22 November 2016

  43. Fariq Islam Nov 22,2016 6:12 PM

    Maaf, ingin juga saya mengutarakan pandangan dan fakta sejarah, bahawa Tun Abdullah meletak jawatan, bukannya di atas desakan Najib, tetapi diguling sekumpulan pemimpin dalam UMNO yang mahukan kuasa diagihkan.

  44. Fariq Islam Nov 22,2016 6:08 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    BERSIH 5.0 “berjaya” kerana tunjuk-perasaan dihujani dengan beribu-ribu orang ramai. Namun, apa yang dicapai sebenarnya?

    Risiko peristiwa perdarahan muncul. Nilai RM jatuh menjunam. Keyakinan pelabur terjejas. Imej Negara dijatuh, kerana dipandang tak stabil dari segi politik.

    Apakah segala-gala “kleptokrasi” akan berhenti serta merta dengan pelupusan jawatan PM? Budaya mungkin juga dibawa oleh pengganti PM.

  45. Fariq Islam Nov 22,2016 6:00 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Kleptokrasi sesungguhnya berpunca dari penguasaan mutlak ke atas kehakiman, perundangan dan pentadbiran. Ciri penguasaan ini merupakan sesuatu yang diwarisi.

  46. z2z Nov 22,2016 5:31 PM

    So few UMNO members are willing to stand-up against a person clearly abusing his power for personal benefit. This shows that the decay in morality and the quality of people in UMNO is severe. To better understand the people I have compiled the following criteria for membership.

    10 Criteria for UMNO membership:

    1. Greed (Never enough, there is always a bigger house/car/diamond out there!)

    2. Gullibility (Anything challenging the establishment must be heresy)

    3. Absolute loyalty (Conditioned by the absolute monarchy system, where life was much less complicated without democracy, parliaments and the need for elections and debates)

    4. Selfishness and uncaring (Who cares as long as they themselves are well fed)

    5. Absolute lack of moral compass (Who cares as long as they themselves are well fed)

    6. Lack of curiosity and critical thinking skills (Otherwise might discover and influenced by the truth)

    7. Terrible English comprehension (Otherwise might read and be influenced by non-state controlled journals and media)

    8. Crassness (In ancient times, disputes are settled through physical fights. 21st UMNO progress somewhat, threats, insults and accusations of sexual nature are acceptable.)

    9. Insecurity (never let high ability people join otherwise they might overtake or rebel against the leadership).

    10. Of course must be Melayu and profess Islam (To justify being the true defenders of the son of the soil against fierce attacks from all imaginary enemies)

    What I see that what remains in UMNO today is just bunch of hungry greedy zombies devoid of morality, principles, ethics and dignity.

    This image comes to mind when I think of UMNO and it’s members:
    http://vignette2.wikia.nocookie.net/warhammerfb/images/6/64/Plague_Zombies.jpg/revision/latest?cb=20150921043809

  47. amd trmz Nov 22,2016 4:55 PM

    TEKA-TEKI BUAT TUN???

    ADA APA DENGAN TAJULDIN

    Kenapa dengan ahli parlimen pasir menyalak ni tun, buat tun macam sampah, terbaru ‘backing’ nejib kuat sangat. Shahdrir samat dapat juta-juta. Tun rasa dia dapat apa?

    A.3 JUTA

    B.Pompuan, altuntoya

    C.Kak Mah

    D.Spender nejib

    E.Semua diatas

    Kesian tengok tun, hari ni pun tun merayu pada ahli umno lagi. Tun hebat segala-galanya tetapi lupa meninggalkan pengganti yang hebat dan undang-undang yang hebat.

    1.Undang-undang terlulus dengan sendiri walau sultan tidak bersetuju

    2.Pelantikan penjawat awam seperti peguam negara dan lain-lain jawatan yang dilihat perdana menteri boleh masuk campur sedang kita sepatutnya mempunyai badan berasingan, undang-undang tort.

    Memang benar titah kebawah dymm sultan johor, tun penyebab apa yang berlaku pada hari ini

    MAAFKAN SAYA TUN, SEMUA SALAH TUN

Leave a Reply