TOTAL VISITORS FROM 2008:

BMF to 1MDB 49

1. Suddenly UMNO Youth want the BMF scandal of 40 years ago to be subjected to enquiry by a Royal Commission.

2. Most of these UMNO Youths were not born yet or were tiny tots when the BMF scandal made headlines. Obviously some slightly older people have been putting ideas into their heads. They could not know much about BMF. Essentially their resurrection of the BMF scandal is intended to divert attention from the current serious scandal regarding 1MDB and Najib’s 2.6 billion Ringgit in his account.

3. There is no comparison between BMF and my handling of the affair with Najib and his abuse of authority and losses of billions of Ringgit of 1MDB money. Certainly at no time did I have billions of Ringgits in my private account. The losses in the BMF case were due to imprudent management of loans of the BMF. The culprits had been identified and legal action taken by the relevant authorities.

4. The BMF affair started before my time and I ensured that an enquiry be carried out by an investigative body headed by Tan Sri Ahmad Nordin, the Auditor-General at that time.

5. His report was published and available to the public. It was not made into an official secret to hide what it says about me. I am sure the report can be accessed by anyone, including UMNO Youth even now.

6. Then there was a White Paper presented to and debated by Parliament. No one suggested that I should be charged for any crime involving the BMF.

7. Everything about the BMF was out in the open so that the opposition could scrutinise and make allegations against me should there be a case against me. The proceedings are in the Hansard and anyone can have access to it. They are not under the OSA, unlike the reports on the investigation into the 1MDB and Najib.

8. Under him 1MDB borrowed billions of Ringgits at high interest rates and commission. He bought power plants whose license were about to expire at well above market price. Later he sold these power plants to foreign companies at huge losses.

9. The reports on 1MDB by Bank Negara and MACC were dismissed by a newly appointed A.G., who then declared they were official secrets.

10. It is the same with the report by the Auditor-General. It is also declared to be official secret.

11. Putting evidence under the OSA results in the evidence being hidden. Even quoting from it by people who have read it would breach the OSA. Yet the law also says that hiding evidence is a crime. The courts should be asked to determine whether hiding evidence is a lesser crime than quoting from evidence that has been criminally hidden.

12. I will accept a Royal Commission to investigate anything that I did during my term of office.

13. But Najib and the UMNO Youths must also agree on a Royal Commission to investigate the setting up, borrowing and losses suffered by 1MDB. All evidence, including the aforesaid reports must be made available to the Commission.

14. If UMNO Youths cannot agree to an Independent Royal Commission on 1MDB, I will have to assume that Najib is guilty as charged.

15. Justice should not only be done but should be seen clearly to have been done.

49 thoughts on “BMF to 1MDB

  1. freemind Feb 22,2017 3:04 AM

    There is no replacement for a shrewd and pragmatic leader like Tun Sri Dr. Mahathir. He looked at his country and asked what strategy is best for the benefit of Malaysians in the long run while leaders today would rather plunder the wealth and resources in exchange for quick fortune and political gain. It is unfortunate that Tun Mahathir couldn’t find a leader of similar calbre to carry his legacy forward after his retirement from politics.

  2. anti rasuah Feb 20,2017 1:30 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Oleh kerana si Najis Razak itu ButaTuliPekak maka saya menjawab persoalan yang diutarakan oleh sibotak:

    Kenapa Proton perlu di jual?
    Kenapa Proton tidak mahu di Majukan?

    Kerana kita dipimpin oleh PM terbodoh di dunia.

    Sepanjang hamper 50 tahun saya hidup di dunia ini, tidak pernah saya terfikir ada juga PM atau pemimpin sesebuah negara yang sebodoh anak Tun Razak ini?

    Dari kecik tak mahu mampus, sudah besar menyusahkan rakyat sahaja.

    Wassalam.

  3. asahamat Feb 20,2017 10:08 AM

    Assalamualaikum wbt Tun

    Tugas parti lawan adalah melawan dan mempertahankan kuasa mereka dgn apa carapun. Itu biasa. Maka kita jgn sampai terperangkap oleh cara mereka. Kita jgn buang masa utk layan
    mereka dgn menari ikut gendang mereka.

    (2) Usaha kita ialah nak Selamatkan Negara. Kita nak selamatkan semua termasuk cucu cicit piut pihak lawan. Kita nak Selamatkan Negara dari bahaya rasuah, salah guna kuasa, boros, riak dan pembangunan gelojoh, bahkan tanpa sedar penjajahan cara baru.

    (3) Biarkan mereka dgn cara mereka. Cuma Tun harus siap siaga dlm mendepani mereka. Yang lebih penting kita harus terus perhebatkan mengutarakan apa yg akan kita buat demi masa depan Negara ini. Biar bicara kita bukan berbaur omong kosong. Biarlah kita berbicara tanpa dendam. Sebahagian rakyat ie pengundi belum yakin tentang keupayaan kita utk lebih baik dari Najib MO1. Psikologi ini kita mesti tangani sekarang dgn segera dan hebat.

    (4) Bagaimana kita hendak perbaiki segala kerosakan yg Najib MO1 telah buat? Bagaimana kita akan sejahterakan kehidupan rakyat dan perkukuhkan perpaduan di Malaysia dgn lebih baik lain dari Najib MO1 sedang lakukan? Kita harus sound dan being seen ikhlas dalam perjuangan kita . Di mata pengundi tradisional, kita masih jauh dari hati mereka. Mereka belum terkesan dgn segala pendedahan yg kita buat. Maka kita harus segera cari jln lain. Marilah kita tunpu usaha ke arah ini dari ikut menari rentak Najib MO1 …

  4. sibotak Feb 19,2017 7:48 PM

    Tak perlulah saya baca BMF
    1MDB berita terkini sampai sekarang saya baca pun tak habis habis
    Banyak kerjalah nak buat

    Lagi pun bukanlah bertujuan mencari Kebenaran
    Bertujuan Mengaibkan Tun , cari fasal macam budak budak
    Kalau benar cerita BMF
    Kenapa dari dulu tak timbulkan , kenapa baru sekarang
    Hai baru baru tidur ke ?
    Macam budak budaklah , nak main Chak chak pula

    Kalau benar Najib tak bersalah mengikut pengakuan AG Apandi
    Ok saya hormati TAPI
    Tariklah tu bangsat negara Jho Low dan Riza Aziz ke muka Pengadilan
    Satu Dunia punya Attorney General sudah khabarkan tentang wujudnya Scandal tersebut
    Kenapa Malaysia yg menjadi Mangsa Utama Scandal 1MDB
    Hingga sekarang tidak ada satu pun yg di persoal jawab
    Tidak ada satu orang pun yg tertuduh ?
    Apa 1MDB ada Toyol ke ?

  5. Karl Iskandar Feb 19,2017 10:31 AM

    dengan izin tuan Admin chedet.cc saya komen di luar topik.

    Pada asalnya, DrM adalah ‘Duta Produk jenama UMNO’. Malahan apabila UMNO-ori ditutup atas perintah mahkamah, DrM berusaha mencari jalan supaya UMNO-baru diwujudkan. Ini adalah sejarah, in the past bak kata sibotak yang beliau tak mahu ambil pusing lagi, don’t bother to know. Sibotak, you may read BUT you may not have the guts to understand what you read (i.e. the truth)

    Sama seperti sibotak, begitu jugalah pegangan Cina DAP yg menolak sejarah asal-usul bangsa dan Ketuanan Melayu di bumi ini, atas alasan bahawa it’s all in the past, why bother? Adakah ini suatu pemikiran yg waras, yang tidak perlu penilaian semula. Saya fikir ianya cuma lontaran emosi kerana gagal merukuni kefahaman dengan asas yang kukuh lagi benar dari sejarah silam.

    Kerana saya adalah penyokong tegar DrM, maka adalah menjadi kewajiban saya untuk pastikan DrM tidak menyeleweng dari asas perjuangan untuk mengangkat ekonomi orang Melayu, terlebih dahulu. Ya, Melayu didahulukan berpandukan Islam, DrM dijadikan pimpinan.

    Bukan kerana saya tidak suka orang Cina, tapi saya lebih sayangkan bangsa sendiri sepertimana orang Cina sayangkan bangsa mereka. Seperti juga Muhyiddin yang melaungkan, “I’m Malay first…”. Itupun sudah tertulis dan telah menjadi sejarah. Mungkin Muhyiddin perlu lupakan sejarah demi kelestarian perjalanan politik beliau terkini?

    Perkara mendahulukan ahli keluarga terdekat/bangsa ini adalah lumrah dunia dan fitrah manusia, seperti tertera dalam alQuran alkareem. Ini bukanlah satu pemikiran rasis, kerana alQuran tidak pernah mengajar kita untuk bersikap rasis, hatta kitab suci itu memberi banyak contoh dari sejarah, saya ulangi SEJARAH, from the past, which, if we don’t bother to know how will we even begin to, start to understand?

    Majoriti pembodek pengampu penyokong DrM di sini hanya gemar bersetuju dengan beliau secara taksub, malahan tidak berani memberi kritikan-kritikan yang boleh membantu DrM merencana dan membuat keputusan yg lebih baik dan tepat, bukan sahaja untuk peribadi beliau sendiri tapi juga untuk sekelian rakyat.

    Saya lihat DrM yang dahulunya seorang Statesman, kini sudah makin merudum jadi STUNTMAN politik, atau POLITISAI kata orang Cina Hokkien.

  6. sibotak Feb 19,2017 5:07 AM

    The most disturbing part is

    I did not see Najib is negotiating much for Malaysia
    On the Negotiating Table especially with foreign dealings
    I see Najib is much much consenting to foreign interests & requests blindly
    At our expense and this certainly is never right , its wrong

    We Malaysia are taken a Ride

  7. sibotak Feb 19,2017 4:54 AM

    Karl
    Honestly I don’t know what is BMF
    And I also don’t bother to know as it is in the past

    But It seems it is a ” Cari fasal on Tun Mahathir ”
    flashing with the UMNO youth cards
    Intentions is to confuse the audience on Clearly Najib Criminal beings
    That I can understand as Najib is desperate Najib is Angry

    He lost his dignity , his respects of the people
    Now being the Prime Minster of Malaysia
    He , Najib Tun Razak ,should have just Flush his Face in the toilet bowl
    For protecting the most wanted persons in Malaysia as founded by much of the World Attorney Generals NOT by any Politicians or any Dick

    Not just abetting Najib also protects these criminals with OSA blankets
    Jho Low and his Step son , the proud son of Rosmery

    Having some lights shine at the stage
    We sees in Malay
    The difference between Tun Mahathir & Najib
    We sees the difference of Kaca & Permata

    I,m not a fan of Mahathir
    I love him for his Coolness , Firmness and his most beautiful wife
    Datin Siti Hasmah as compared to Najib Rosmery , its Eeeee….e
    Neither I am fan of Najib
    I,m still with UMNO yet again I am with BERSATU also
    I am confused as much of today UMNO members converting to BERSATU

    But I am not confused as much as ex UMNO to BERSATU today
    In between Tun Mahathir & Najib
    Neither are We Drunk
    Najib is simply a Waste

    Do you see now how not happy I am with my Leader today
    Not because I hate him or like him earlier
    Its mere understanding of who he is
    That conclude to my stands today

  8. sibotak Feb 18,2017 9:22 PM

    Dengar Proton mahu di jual pada China ?
    Adakah Betul Tun ? Mengapa pula ?

    Kelihatan Najib bersungguh sungguh

    Tun Razak tubuhkan UMNO
    Najib anak Tun Razak juga akan Kuburkan UMNO

    Begitu juga
    Tun Mahathir Mohamad
    Telah menaikan nama Malaysia bersama Perdana Menteri Malaysia yg lain
    termasuk Tun Abdullah Badawi juga
    Tun Najib menconteng nama Baik Arwahnya
    juga
    Memalukan Malaysia Mengugat Kemakmuran Negara

    Tidak saya lihat apa yg Najib lakukan menyenangkan kita hingga sekarang
    Saya tidak benci beliau dari awal
    Tapi melihat , mendengar , memerhatikan perjalanan beliau
    Amat tidak menyenangkan sama sekali, amat menyedihkan
    Seolah beliau hanya pentingkan kepentingan beliau sendiri

    Kalau ia pun jika prestasi Proton tidak memuaskan
    Seharusnya Najib perlu cari jalan bagi mempopularkan Proton
    Proton mungkin tidak keparas yg kita mimpikan
    Namun Proton sudah dan amat berjasa pada kita rakyat Malaysia
    Dari si miskin hingga pada yg si kaya
    Proton tidak juga membebankan Malaysia selama ini
    Malah Proton meningkat setapak demi setapak
    Ada Kemajuan menuju ke tujuan kita bersama

    Apakah Tujuan sebenar Proton hendak atau sudah di jual ?
    Ini bukan persoalan dijual pada China atau dijual pada Yahudi pun

    Persoalannya ialah
    Kenapa Proton perlu di jual?
    Kenapa Proton tidak mahu di Majukan?

    Proton tidak pernah merugikan Negara seperti 1MDB

  9. Karl Iskandar Feb 18,2017 8:42 PM

    DrM says, “Most of these UMNO Youths were not born yet or were tiny tots when the BMF scandal made headlines.”

    First off, those kids grew up to question, how come BMF made stupid decisions going on an investing binge in Chinese HongKong, when the BBMB was supposed to look after the Malay first? And who was the stupid PM then?

    Unfortunately, the PM of that time, although not sleeping, but was not aware, or could be closing one eye, or have lost or have no control over the Finance Ministry, or deep into gambling in commodities, real estates and get-rich-quick Forex…

  10. Tun Perak Feb 18,2017 12:54 PM

    Assalamualaikum,

    Al-Quran adalah pedoman kepada manusia yang mengandungi motivasi:

    Surah An-Nasr :

    “Apabila telah datang pertolongan Allah dan kemenangan, dan kamu lihat manusia masuk agama Allah dengan berbondong-bondong,maka bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu dan mohonlah ampun kepada-Nya. Sesungguhnya Dia adalah Maha Penerima taubat”.

    Sekiranya sudah berdosa dan merasai beban berat di dada, bertaubat dan pohon keampunan. Allah Maha Penerima Taubat. Insya Allah, syurga milik anda sekiranya anda bertaubat dan memperbetulkan semula kesilapan yang telah dilakukan.

    Surah Al-Lahab :

    “Binasalah kedua tangan Abu Lahab dan sesungguhnya dia akan binasa.
    Tidaklah berfaedah kepadanya harta bendanya dan apa yang ia usahakan.
    Kelak dia akan masuk ke dalam api yang bergejolak ”

    Maka dikutuk Abu Lahab di dalam Al-Quran kerana ia tidak menerima hidayah. Al Quran tidak menyatakan rasa kasihan walau secubit pun kepada mereka yang berterusan melakukan dosa.

    Wabillah hi taufiq wal hidayah.

  11. WandyCaswady Feb 18,2017 8:04 AM

    ﻳَٰٓﺄَﻳُّﻬَﺎ ٱﻟﻨَّﺎﺱُ ﺇِﻧَّﺎ ﺧَﻠَﻘْﻨَٰﻜُﻢ ﻣِّﻦ ﺫَﻛَﺮٍ ﻭَﺃُﻧﺜَﻰٰ ﻭَﺟَﻌَﻠْﻨَٰﻜُﻢْ ﺷُﻌُﻮﺑًﺎ ﻭَﻗَﺒَﺎٓﺋِﻞَ ﻟِﺘَﻌَﺎﺭَﻓُﻮٓا۟ ۚ ﺇِﻥَّ ﺃَﻛْﺮَﻣَﻜُﻢْ ﻋِﻨﺪَ ٱﻟﻠَّﻪِ ﺃَﺗْﻘَﻰٰﻛُﻢْ ۚ ﺇِﻥَّ ٱﻟﻠَّﻪَ ﻋَﻠِﻴﻢٌ ﺧَﺒِﻴﺮٌ

    Ya ayyuha alnnasu inna khalaqnakum min thakarin waontha wajaAAalnakum shuAAooban waqabaila litaAAarafoo inna akramakum AAinda Allahi atqakum inna Allaha AAaleemun khabeerun

    O mankind, indeed We have created you from male and female and made you peoples and tribes that you may know one another. Indeed, the most noble of you in the sight of Allah is the most righteous of you. Indeed, Allah is Knowing and Acquainted.

    #muslimpro muslimpro.com

  12. WandyCaswady Feb 18,2017 7:59 AM

    Assalamuaalaikum… Dan salaam sejahtera hendaknya kpd semua yg islam mahupun yg bukan islam…

    And God says… “Let there be light…”

    Sy hanya ingin berkongsi ilmu kpd kalian yg pembaca Al Quran… Tidak kiralah muslim ataupun bukan… Al Quran adalah cahaya bagi kegelapan di dalam hati… Membimbing hati dlm setiap perintah dan cerita2 benarnya juga merawankan fikiran dan keimanan… Di sambil membuka minda ttg kelakuan manusia…

    Salah satu cara saya menuntut ilmu daripada Al Quran… Adalah dgn mencuba utk meletakkan diri dan cuba merasai setiap perasaan yg telah disebut oleh Al Quran… Cubalah letakkan diri anda di dalam keaadan yg tidak layak utk ke Syurga… Cubalah merasai bagaimana perasaan seorang Nasrani ketika di akhirat nanti… Cubalah merasai perasaan dan kehidupan orang2 yang buta dan tidak mampu utk melihat keindahan dunia… Cubalah letakkan diri menjadi org yg bisu… Apakah perasaan kalian apabila tidak dpt melepaskan beban berat di dalam dada… Tekanan di atas persepsi manusia yg men deskriminasikan manusia… Malukah kalian jika zahir kalian buta sebelah mata? Apakah perasaan nya?

    Hati inilah yg menentukan baik buruknya seseorang…

    Kemarahan adalah sesuatu penyumbang kpd kerosakan hati jika kalian memikirkan nya semula….

    Jazakumullahu khairan kathiraa ✌

  13. HouseWife Feb 18,2017 1:33 AM

    Assalamualaikum Tun,

    Tun, kalau Tun masih lagi berada dalam Proton adakah Tun sebagai Penasihat bersetuju dengan penjualan equiti Proton kepada syarikat cina dari China? Si menteri miti ni cakap Proton syarikat swasta dan kerajaanMO1 tiada kepentingan besar dalam Proton. Bukankah selama ini Proton bawah “control” kerajaanMO1? Kalau gitu kenapa kerajaanMO1 beria benar tarik balik jawatan Tun dan beri kepada orang lain? Rupa2nya ini tujuan mereka – nak jual Proton kepada company asing, berapa %? They planned and executed it so well. Did you see it coming, Tun? Sudah pasti sedikit sebanyak periuk nasi warga Proton dan keluarga mereka akan terjejas. Pihak atasan dan anak2 emas mereka selamat la. Apa nasib mereka yang bawah? Business tu business la tapi jangan sampai orang sendiri jadi mangsa ketamakan. Warga Proton, tuntut your hak jangan tak tuntut.

    Forest City (apasal nama mat salleh?) will be built with China-Chinese companies, using China-Chinese materials and China-Chinese labour. KerajaanMO1 visibly is weak and China is smart to see the lame gaps and how desperate MO1 is. China is financing Malaysia so we as a country will pay for the loans. This is not investments but loans – yes loans, borrowings from a foreign country. Automatically huge huge portions of our land, economy, politics and direction of our country will be under the control of China, isn’t this so Tun. People of Malaysia will not benefit, then who will? Businessmen from China – 70%? 90%?

    Well, the crown-persons of the south are happy with that. KerajaanMO1 is happy too. Bangsa Johor happy too? Forest City is being built, it’s happening, in 30years time all will be completed, if kerajaanMO1 is around that is. Everything is documented, signed and sealed, right Tun so then why do they want to sue?

    Tun, I think they probably probe here and there on BMF just to show that they’re doing a job and that’s it. They won’t go far because there are nothing else to find, except of course some cans or closets they won’t want to open. But if they do go ahead further they’re facing a tiger whose not afraid cos’ this tiger is berani kerana benar. Now 1MDB – persons involved either took off, being taken care of, protected or hidden somewhere by their caretakers. Ya – where is that chubby boy? SB surely has informants. Any clues?

    Tumpang laluan sikit Tun, terima kasih.
    Salam Muhibbah, puan HBT.
    Terima kasih kerana sudi baca dan beri respon. Begitu rupanya tafsiran you, puan HBT. Maaf puan, pada tanggapan saya, you read too much with your head, on some materials please do take time to read with your heart then just maybe you will understand.
    Have a nice Rooster Year, puan HBT and may your relationship be blessed with many more love and happiness. Thank you.

    Thank you again Tun.
    May Allah Bless and Protect Tun and family Always. May Allah grant you great wealth in health, happiness and knowledge. Take extra care in your safety and please follow your doctor’s order.

  14. HBT456 Feb 17,2017 8:06 PM

    By that time, karl dapat upah lumayan, and he still need to spend his hard earned upah in any parts of the world to enjoy himself, bukan?

    Bak kata, wealth does not pass 3 generations.

    http://ejmas.com/pt/2012pt/ptart_tong_teacher24-1210.html

    Malay ministers, umno, pas and pkr can support ruu 355 in padang merbok to show their malay might in numbers seolah makan angin je.

    No worries.

    Today tok haji hadi awang shows his support in numbers.

    Tomorrow, another tok haji shows his support in numbers.

    Day after tomorrow, another tok haji shows his support in numbers.

    When reformasi perkasa, bersih, silat sifu, baju merah and now pas do this kind of rallies, what would the voters think?

    The sheperd boy yelled for help, help, wolf is coming to eat my lambs.

    When he did many times, what happened?

  15. HBT456 Feb 17,2017 7:08 PM

    http://www.thestar.com.my/business/business-news/2017/02/17/sc-revokes-representative-licences-of-four-individuals/

    Yeap, revoke their licenses is akin to just let the money dissappeared in thin air without even bother to see the learning curve just like that, senangkan?

    http://www.malaysiakini.com/news/372862

    Yeap, later on, this country would be filled with illegal immigrants, janji boleh menang undi, lagi senang kerja karl.

    Myr dan klci pasti akan turun lagi, rakyat pasti akan rasa kesengsaraan kerana duit kita turun, hilang value, maka share market kita pun hilang value, property and petrol price would go up because the ruling government rely on these 2 sectors to run their operating expenses and welfare.

    With so many local and foreign workers plus refugees, you have hope to stay put in this country?

  16. milshah Feb 17,2017 7:08 PM

    Assalamualaikum Tun,

    Najib begitu berbangga lebih 8 juta rakyat Malaysia telah mohon untuk BRIM. Bukankah semakin ramai yang mohon untuk BRIM, menunjukkan semakin ramai rakyat sedang dalam kesusahan?

    Apakah Najib akan bangga kalau seluruh rakyat Malaysia mohon untuk BRIM?

    Kenapa rakyat susah kalau bukan kerajaan yang tidak pandai urus ekonomi negara sebaliknya hanya pandai berhutang?

    Saya percaya ramai lagi akan memohon BRIM jika ekonomi negara lingkup. Maka semakin berbanggalah Najib agaknya sebab ramai yang mohon BRIM.

    http://www.thestar.com.my/news/nation/2017/02/16/najib-over-eight-million-br1m-applications-received-to-date/

  17. Tun Perak Feb 17,2017 5:53 PM

    Assalamualaikum,

    You guys can download PAC report here.

    http://www.parlimen.gov.my/pac/review/docs-110-116.pdf

    Then can estimate how much damage is done on to the country by 1MDB.

    Shahrol Azrai the mastermind behind this is not yet caught. This is a clear , criminal breach of trust. He did not seek board approval for issuance of bond at discounted rate 12 % , plus yearly interest. Act as though the company is his company with the help of his partner Jho Low.

    Where are they now ? Dissappeared in thin air ? Still holding government position ? Still at Prime Minister Department – Pemandu. If I meet him, I feel like giving him a punch hard on the nose. Dont you guys feel the same too ?

    No wonder ,Husni resigned. He cant stand the pressure anymore. He understood the situation better than the rest.

    This is a black episode of Najib administration. Unlike BMF and Forex loss 1990’s , the actual doer of the problem is not punished. The Board of Director of 1MDB took the blame. Board became the scapegoat.

    Que sera ,sera . What will be , will be. My beloved Malaysia. You are ransacked by a group of thief. Taken out money into unrelated account, and into whom account does part of the money goes to ? Our blood are all the same. BR1M can be tolerated but this type of Mega corruption, on one in sane mind can tolerate.

    The East Rail Project is coming and a big sum is being dealt – without proper tender. It is true that some stakes in Kuantan Port had been sold to China company. Bauxite mine that is hazardous to human life (because not properly packaged and transported) was closed. That may had affect the port business because the iron ore is exported to China. They made investment, and to “help” improve Kuantan Port business, the rail project is implemented. This will definitely benifit Kuantan Port. But some cannibalization occurs. The victim is Port Tanjung Pelepas. Singapore Port, will not be affected because of its unique legislation as an “Entreport” country that allows those who want to reduce tax , keep their goods in SIngapore before being re-exported again.

    ECRL would definitely helps China stake in Malaysia Port to drive more business. Cant you do anything that only totally helps 100% Malaysia industry and commercial company without benefiting Singaporean or China or other company ?

  18. HBT456 Feb 17,2017 2:21 PM

    Dont trial in this country if you insist you are not favoring klectrocracy, karl. Go trial in doj, usa using the federal laws of usa. If trial in this country, they cannot be charged because it is attoney general to decide and rewrite the law, bukan?

  19. rodin Feb 17,2017 12:55 PM

    Kita tak perlu larang siasatan terhadap kes yang terlalu lama. Sebagai timbal balik bebaskan semua siasatan dan laporan yang telah dibuat terhadap 1mdb dan SRC kepada umum. Demi KEADILAN.

  20. anti rasuah Feb 17,2017 12:15 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Tuan The Hidden Secret satu jawapan yang ringkas dan tepat.

    Pemyiasatan awal kes BMF semuanya dilakukan oleh pihak berkuasa Hong Kong, tiada campurtangan Malaysia.

    BERBEZA DENGAN ISU 1MDB YANG BERLAKU DALAM MALAYSIA DAN DISIASAT OLEH ANJING-ANJING KURAP NAJIS RAZAK.

    Pemuda UMNO yang diketuai oleh Khairy memang bodoh, sudah bodoh dari kecik tak mahu mampus pulak tu.

    Wassalam.

  21. Karl Iskandar Feb 17,2017 11:26 AM

    I wish to highlight DrM’s point #3 “The losses in the BMF case were due to imprudent management of loans of the BMF. The culprits had been identified and legal action taken by the relevant authorities.”

    Likewise, the 1MDB scandal stems from the “disbursement of loans” that were channeled to and through bogus accounts under JHO LOW’s will and manipulations via Eric Tan, Jasmine Loo and other operatives in Singapore.

    The DoJ has identified JHO LOW, who is now in hiding, as the main culprit in the siphoning of 1MDB’s money.

    JHO LOW has recently succeeded in circumventing the DoJ’s asset grab by placing the stolen booty with a New Zealand trust account. http://bit.do/jholow-hidden-booty

    Saya suka mencadangkan kepada UMNO Youth supaya meminta semua harta aset keluarga JHO LOW di Malaysia di-SITA pada kadar segera, sebelum ianya tiris ke akaun amanat di New Zealand. Dalam pada itu, satu IRC dibentuk untuk menyiasat ke akar umbi punca kekayaan JHO LOW.

  22. The Hidden Secret Feb 17,2017 11:17 AM

    Salam!

    Pemyiasatan awal kes BMF semuanya dilakukan oleh pihak berkuasa Hong Kong, tiada campurtangan Malaysia.

    Polis Hong Kong yang menyiasat, AG Hong Kong yang membuat pendakwaan, mahkamah Hong Kong yang menjatuhkan hukuman samada terhadap pembunuh Jalil, pemilik Carrian Group dan pengurusan BMF dalam beberapa kes yang berbeza.

    Hong Kong dibawah empayar British semasa kes berlaku. Semestinya Tun Mahathir tidak boleh mempengaruhi polis, AG dan mahkamah Hong Kong sebab Tun pun bukannya ngam pun dengan kerajaan British.

    Kesian betul UMNO Najib ni.

  23. HBT456 Feb 17,2017 8:31 AM

    I am looking from the historical point of view before thd wars and after the wars. After wars, voting process is iegalized to avoid and prevent future wars.

  24. HBT456 Feb 17,2017 8:11 AM

    Moreover, asean leaders are conservative and opt to protect their culture and tradition first in order to get votes from their own people. Without genuiene votes from their people, there is no way high technology could be implemented.

  25. HBT456 Feb 17,2017 7:59 AM

    If you know longer feel comfortable, then, the best way out is to let go. There is no point in arguing who is right, and who is wrong.

  26. HBT456 Feb 17,2017 7:55 AM

    http://www.malaysiakini.com/news/372760

    I still think china has the highest potential in bidding this hsr project to connect asean. Japanese technology is highly efficient and they need highly skilled workers to run the project but asean work force is still not ready with the standard of the japs.

  27. sibotak Feb 17,2017 6:22 AM

    Di Bumi Johor , sekarang

    Tanah Penggerang yg mempunyai aliran minyak , sudah pun tukar tangan pada investor luar terutama Singapura
    Di beri wang tunai , di naikan perumahan untuk ganti rugi rumah melayu
    Sayang rumah yg di ganti rugi , tak cukup selesa dad masalah
    …hahaha bodoh punya melayu

    Di peraiaran laut Johor sudan tercemar dengan reclaimasi tambakan tanah
    Hasil Tani Laut , Kupang sebagainya hampir merosot
    Punca pencarian kebanyakan orang asli , orang melayu hapus
    Membuka carpet merah pada penghuni baru Forest City
    Orang Malayu atau Beruk mana memang bolih beli menurut Menteri Besar Johor
    tapi
    Kenyataan nya Orang Melayu Tidak Mampu
    Nak bayar yuran sekolah , bil tersangkut sangkut , maklumlah kais pagi makan pagi , kais malam makan besok
    Gadis Melayu juga sudah bermanja di rumah rumah urut dan akan jadi budaya melayu kelak

    Di Sten Garden , rumah Stengan , Kampung Stengan di kebanyakan tempat
    di kesemua Tanah Bandar Johor , rumah dan Kampung ini yang kebanyakan dimiliki olih orang Melayu , sekarang sedang di roboh , di tambak dengan pesat
    Di beri perumahan Flat murah di kawasan berdekatan
    Membuka infrastruture untuk penghuni baru , pendatang asing , orang baru
    tertamu hormat Kerjaan Najib

    DAP , PAP , Lim & Lee Dynasty
    Sudah Bersedia
    Hanya menunggu masa

    Ke manakah arah Anak Bumi yg di namakan Melayu
    Keturunan Melayu / Islam juga masa depan keturunan Sultan Melayu
    Tidakah sejarah mengajar kita atau saja kita memang di lahirkan Bodoh

  28. HBT456 Feb 16,2017 11:25 PM

    If she as muslim cannot tahan selangor by blamming chinese political parties, you expect the non muslim especially the hindu can tahan?

  29. HBT456 Feb 16,2017 11:14 PM

    By the way, canadians do not like americans. Why justin bieber is the most hated canadian young artist? Go figure out yourself.

  30. HBT456 Feb 16,2017 11:10 PM

    Donald trump’slogan is to make america great again.

    Obviously, this slogan would make mexico and the latin americans to push for lets go for globalization to attract fdi unto our land.

    Over here, beside, gaduh2 sesama diri to get the best constituencies, what else do you mps do?

    I am wondering why she is still very unhappy living in selangor eventhough she claims herself as muslim

    A housewife, you dont love your husband, but you cannot live without him, what kind of relationship is that?

  31. sibotak Feb 16,2017 8:18 PM

    My very first agreed with Mr. Karl

    Jho Low must be investigated . He seems untouchable
    And who the Hell is he to be untouchable ?

    Even if he is Najib son , or any Sultan son
    His name , Riza name has been mentioned throughout the World AG office
    WHY are they not investigated till today in Malaysia ?
    So its Najib step son , step son friend , family friend
    So who the Fxck is this Najib then ?

    Law sees no one except Justice

    Be Reminded We did not conclude these Idiots are Guilty
    These Idiots need to be thoroughly investigated
    If they can do it , so can our children then

    Oh ! I forget its under OSA
    These two idiots are not gOvernment Servant
    So what is OSA ? Otak Senget Agaknya

    Its all started from 1MDB that fused Najib to where he is today
    A very disrespectful Prime Minister of Malaysia
    Najib should not in any means protect nobody as to ruin his reputation
    It is his call that Najib should not blame nobody not even Tun Mahathir

    We are all here as we sees
    The Roofs is falling down , Our pillars slanted
    Our walls and bricks cracks
    We need to mend it
    It ,s every us a duty for Malaysia, Negara ku

  32. HouseWife Feb 16,2017 2:06 PM

    Assalamualaikum Tun,

    Continuity in leadership is vital, says Mo1 and he is capable of bringing changes. Yes, from a happy prosperous harmonious nation to a finance-stress klepto nation. This is unforgivable.

    Mereka hendak kambus dan alih perhatian isu2 penyelewengan berbillion ringgit dari tabung negara, ringgit menguncup, kos sara hidup naik mendadak, peningkatan ‘jawatan makan suap’ dalam kerajaan, institusi2 kerajaan dan NGOs maka askar2 mereka pantas korek dan cungkil apa saja isu2 zaman tok nenek mereka yang ada kaitan dengan Tun. Zaman dulu ka zaman sekarang ka takde beza – zaman unmo juga.

    This country has been run by the same set of parties, the only difference is the collective intellectual of leaders of yester-years and today.
    Tun, it concerned me that my trust level in the government of today, mainstream media, government’s institutions has declined tremendously since the 1MDB and ‘pak arab donation’ saga and the still mysterious missing MAS.

    Tun, can a country be run like a business – I mean like a family business or like whatever party’s business. When their businesses failed the people are conjure to cover up their losses – increase and implement new taxes, reduce or take away subsidies, increase costs in healthcare, make education into profit-making like MRSM etc etc…
    Imagine tourists step onto our soil and see the sign, “Welcome to the land of Peace and Profits”.

    But who profited from all these projects? The gomen bela the kilang2 and tauke2, collect revenues from them and they all run to the banks gleefully. But when something gone wrong or their projects failed the rakyat are slapped with blame and had to pay for their failures eg like kilang plastik. Hendak jaga environment so hapuskan kilang plastik tapi tak boleh kan Tun sebab ia melibatkan periuk nasi manusia dan revenue negara. Tak guna juga jual palstik 20sen – pi mai pi mai dok tang tu juga.

    Who are rich and who are poor? Who are extremely rich and who are extremely poor? The economic gaps are getting wider and wider. The pie is cut unevenly. There are still people living in animal sheds and bamboo-stick shacks with palm leaves as roofs. Why? Did these people get br1m or they are the forgotten people after pru?
    We need a change in leadership, Tun. Something somewhere is not right with the system.

    Semoga segala usaha Tun dan sahabat2 untuk membawa Malaysia kearah yang lebih baik dan lebih mulia daripada dahulu diberkati dan dimakbul Allah. Terima kasih Tun.

  33. Karl Iskandar Feb 16,2017 9:20 AM

    UMNO Youth is barking up the wrong tree.

    Instead of re-investigating BMF and DrM, they should suggest full investigation on JHO LOW who indeed scammed 1MDB.

    Najib as the victim, and not unlike a rape victim, must not allow the rapist to go on his cruise while UMNO’s reputation at home is being shreaded to bits.

    I say let’s go after the real culprit, and leave DrM alone.

    Why is that so hard to do, UMNO Youth?

  34. sibotak Feb 16,2017 8:50 AM

    Pemuda Pemudi UMNO seharusnya mementingkan akan Hak persoalan Tanah
    Tanah Kerajaan mahupun Tanah Bumi supaya tidak bertukar tanggan jadi milik asing
    Demi masa depan anak cucu cicit mereka

    Jangan di peralatkan olih orang lama UMNO untuk menutup segala kesalahan dan pekung mereka
    Kesalahan mencuri ,tidak amanah , membenarkan diri mereka menjadi alat untuk pihak asing mengambil kesempatan .Selain dari 1MDB juga wang kita US500 million yg di dermakan pada Clinton Campaign . Saya khairan UMNO nak PRU terkontang kantil nak pakai duit sampai kononya duit Arab di perlukan
    Yang Najib pandai pandai kasi US500 million untuk dana Campaign Clinton ni buta dan untuk apa. Eh… dah banyak duit ke kita
    Anak Kera dihutan disusukan , anak sendiri kehausan
    Hutang kita keliling pinggang…tak malu ke ? Nama je ada Hasil Bumi

    Johor akan Berubah Tangan. Akan berubah Kuasa
    Jika tidak di pantau sekarang , di perjuangankan sekarang
    Guan Eng sedang menunggu dengan angkatan PAP di belakang mereka
    Kerajaan Najib yg mengundang Pejajahan mereka ke Bumi Johor
    Dengan kemasukan Cina dari China , Cina dari Singapura di sokong pula Cina Malaysia .
    Ya sekarang mereka berlembut, menunduk Padi tapi hanya tunggu masa saja mereka akan mengunakan undang undang hak bagi menghalau anak bumi Johor
    Semasa itu jangan mimpi Mak Timah , Pak Andak , Si Dol, Mad Burger Ramli
    bolih niaga tepi jalan

    Apa guna Pembangunan jika Pembangunan ini BUKAN Milik kita
    Anak Bumi hanya menang Shiok saja
    Kan lebih mulai Beratap Rumbia, Berkaki Ayam
    Tanah , Bumi masih milik kita

    Jika nak bangunkan , di persilakan
    Putera Puteri UMNO
    Putera Puteri BERSATU , Putera Puteri PAS , PKR
    Ini Hak kamu , ini masa depan kamu
    Sekaranglah kamu PERLU berjuang bersama demi Ummah
    Demi masa depan anak cucu kamu

    Ini seharusnya jadi tumpuan Pemuda Pemudi UMNO
    Bukan diperbodohkan untuk menutup Pekung Pemimpin mereka

    Lihat hingga sekarang Jho Low juga Anak tiri beliau tidak di sentuh
    Sedangkan 1 Dunia sudah keluarkan kenytaan
    Siapa punya angkara

  35. anti rasuah Feb 16,2017 7:09 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Setuju dengan kenyataan saudara rimba.emas:

    10. Dalam bicara juga bersyarat pastikan Jawatankuasa Di Raja bukanlah pilihan seorang PM Malaysia tetapi pilihan rakyat dari rakyat tempatan dan luar negara dengan rekod seorang yang berkecuali.

    Setuju juga dengan kenyataan saudara RD:

    Yang pasti… cadangan untuk mengadakan RCI keatas scandal BMF yang sudah berusia 40 tahun… adalah sangat bodoh dan sudah tentu akan membazirkan lebih banyak WANG dan masa Rakyat.

    Setuju juga dengan kenyataan Lanun Johor:

    Gajah depan mata tak nampak….

    Najis Razak ini sebenarnya BODOH dan cuba larikan perhatian 1MDB dari reality semasa.

    Nazir Razak adik kepada Najis Razak bagi saya jauh lebih cerdik, lebih profesional dan boleh dipercayai.

    Wassalam.

  36. rimba.emas Feb 16,2017 12:35 AM

    Salam Tun.

    1. Kepada Pemuda UMNO lihatlah apa jawapan Tun , ” Saya akan terima untuk di bicarakan persoalan BMF oleh Jawatankuasa Di Raja dengan syarat turut di bicarakan kes 1MDB ” .

    2. Tun bukan sahaja berani menghadapi bicara ini berseorangan tampa bantuan Pemuda PPBM (ARMADA) malah bersuara dahulu tidak seperti ketua anda UMNO yang memerlukan sokongan menjawab persoalan 1MDB.

    3. Persoalannya berani Tun kerana benar. Adakah juga di katakan takut kerana benar ? mustahil.

    4. Ketua anda UMNO bukan sahaja tidak di bicarakan malah menghalang yang cuba mengadu dan menukar pendakwa yang memihaknya.

    5. Balik kepada persoalan tadi iaitu antara berani kerana benar bukannya salah. Takut lebih kepada salah, takkan pula benar .

    6. Tidak mahu di bicarakan kerana takut di salahkan bukanlah berani.

    7. Justeru berani adalah benar dan takut sebabnya salah.

    8. Pemuda UMNO patut meminta ketua UMNO bersama Tun untuk di bicarakan sebagai bukti berani kerana benar bukan takut atau tidak mahu kerana menunjukkan lebih kepada salah.

    9. Kalau tidak mahu di anggap salah maka beranilah turun bicara .

    10. Dalam bicara juga bersyarat pastikan Jawatankuasa Di Raja bukanlah pilihan seorang PM Malaysia tetapi pilihan rakyat dari rakyat tempatan dan luar negara dengan rekod seorang yang berkecuali.

    11. Bicara akhirat sudah pasti bertemu KEADILAN SEJATI . Sementara bicara di dunia pastikan yang mengadilinya perlulah bersifat berkecuali.

    Wallahua’lam.

  37. z2z Feb 15,2017 11:21 PM

    12. I will accept a Royal Commission to investigate anything that I did during my term of office.

    13. But Najib and the UMNO Youths must also agree on a Royal Commission to investigate the setting up, borrowing and losses suffered by 1MDB. All evidence, including the aforesaid reports must be made available to the Commission.

    14. If UMNO Youths cannot agree to an Independent Royal Commission on 1MDB, I will have to assume that Najib is guilty as charged.

    15. Justice should not only be done but should be seen clearly to have been done.

    I respect Tun for his candor and accepting the challenge head-on by allowing RCI investigation into BMF if one is done on 1MDB.

    I doubt Najib will accept an RCI into 1MDB. He could not explain the strange money transfer into his bank account and he would not want RCI to further expose him… He plays blind and deaf, pretending not to know of prosecutions and court cases against 1MDB linked personnel and banks overseas.

    Even if BMF has not been as clean as a whistle, does UMNO think that by bringing up BMF the public will close both eyes and pretend that the 1MDB scandal never took place?

  38. Hajar Feb 15,2017 10:48 PM

    Salam Dearest YAB Tun,

    ///
    KUALA LUMPUR, Feb 15 — The Cabinet today agreed to set up a special task force (STF) to conduct a probe into the losses suffered by Bank Negara due to foreign exchange (forex) trading in the 1990s.

    The Prime Minister’s Office in a statement here said the STF would be made up of representatives of various government agencies including highly respected individuals who were experts in certain fields.

    http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/cabinet-sets-up-special-task-force-to-probe-bank-negaras-forex-losses-in-90
    ///

    1. Wow! PM Najib @ Ah Jib Gor and gang have decided to re-investigate the forex losses by BNM in the early 1990s.

    2. I believe the next case they are going to re-open is the BMF case.

    3. How much money are they going to WASTE on these two obsolete cases?

    4. Defnitely, the UMNO Youth leaders are ‘rabun dekat’. How could they be ‘pekak, bisu, dan tuli = PBT’ towards the currently investigated (around the world) 1MDB’s scandals? And how on earth do they manage to NOT SEE the CLEAR evidences (including DSN’s admission) on the RM 2, 600 Million + RM 42 Million (SRCI money) that landed in DSN’s personal accounts. This is what we call ‘bod*h piang’.

    Thanks Tun.

    *** May Allah S.W.T. bless Tun and family ***

  39. RD. Feb 15,2017 9:01 PM

    Yang pasti… cadangan untuk mengadakan RCI keatas scandal BMF yang sudah berusia 40 tahun… adalah sangat bodoh dan sudah tentu akan membazirkan lebih banyak WANG dan masa Rakyat.

    Mana tidaknya… RCI Teoh Beng Hock yang jauh lebih baru pun… tidak dapat memutuskan samada dia dibunuh atau bunuh-diri.

    Lebih baik adakan RCI keatas Scandal 1MDB-Jho Low. Rampas harta dan humban mereka yang terbabit kedalam jel. Sudah tentu ini akan mengembalikan kepercayaan Dunia terhadap integrity Malaysia yang menjuarai Kesederhanaan Islamnya. Matawang Ringgit juga akan kembali kukuh, setidak-tidaknya pada paras sama seperti kejatuhan nilai Baht & Rupiah.

  40. Lanun Johor Feb 15,2017 6:33 PM

    http://www.straitstimes.com/asia/se-asia/should-we-think-about-malaysia-the-star-columnist

    Gajah depan mata tak nampak….

    1MDB tutup lagi ditutup….

    Ya ALLAH, percepatkanlah pilihanraya umum Malaysia.

    Mudahkanlah urusan dunia kami dan murahkanlah rezeki kami.

    Matikanlah kami dalam iman.

    Ameen

  41. dukuhead Feb 15,2017 5:17 PM

    Surely they are joking, the BMF scandal and 1MDB are apples and oranges, not the same fruit at all. The finance minister at the time of the BMF scandal was tengku razaleigh hamzah, not Tun Dr M, unlike now when the finance ministry and PM portfolios are all under the PM who should therefore be directly accountable and responsible for the losses suffered by 1MDB.

  42. Fender Feb 15,2017 1:45 PM

    The followers of Najib are doing the job for their leaders. After all, leader looks after followers and followers must do something in return. There is no logic and justice required here. It is sad to see many of out politicians displaying such a low level of maturity. They display zero intellectual independence and principles.
    I don’t think the RCI can find anything more than what had been disclosed.
    BMF is a different case and of different nature. The PM was not directly involved as in the 1MDB case.
    It is a waste of money and time in this exercise of GCI investigation.
    There are so many pressing issues in this country now. It is better to focus on those issues if one is really serious about doing something for this country.
    So better cut the crap and move on.

  43. Karl Iskandar Feb 15,2017 1:44 PM

    Saya fikir, jika dibuat kajian perbandingan antara skandal BMF dan 1MDB, ada beberapa persamaan yang akan menyerlah dan timbul.

    Kedua-dua skandal ini melibatkan penipuan oleh watak-watak dari usahawan Cina dengan lokasi urusniaga di pusat kewangan HongKong dan Singapura.

    Nama-nama seperti George Tan, Bentley Ho, Stephen Lam, Anthony Lo, Carrie Woo (BMF) sementara Jho Low, Larry Low, Eric Tan, Jasmine Loo (1MDB) telah dikenalpasti oleh DoJ sebagai penyangak, tapi anehnya nama Najib dan Mahathir pula yang dijadikan daya tarikan, centerpiece, di sepanjang liputan berita tempatan dan antarabangsa.

    Usaha Pemuda UMNO dalam mengungkit isu BMF ini, pada pandangan saya, adalah Old Skool dan rabun dekat…

  44. Fariq Islam Feb 15,2017 9:09 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Apa yang boleh dilihat ialah Pemuda sekarang mengamalkan “siapa yang berani cakap (walaupun tanpa fakta), dia menang”! Timbalan Ketua Pemuda cuba menunjukkan yang dirinya wira Melayu dengan melemparkan kata-kata yang bukan-bukan ke atas pendidikan Cina.

    Apakah Melayu baru masih mahukan politik perkauman seperti ini? Mereka melabelkan DAP anti-Islam, tapi dalam perhimpunan DAP, tiadapun isu sensitif dibangkitkan, malah mereka mengguna Bahasa Kebangsaan untuk memberi ucapan! Siapa yang lebih rasis sekarang?

  45. sibotak Feb 15,2017 8:16 AM

    Najib dah takda modal lagi
    Kes zaman tok adam yg tak pernah kita dengar ,tiba tiba pula pemuda UMNO
    Nak amik berat …..hahaha

    Hingga kini pelbagai kutukan pada Najib
    seperti Najis , Perompak ,Penyamun , Pencuri dal pelbagai Pen dan Per ….
    Najib berdiam diri sebab beliau tahu jika dapur Mahkamah sudah mula berasap
    Habislah Najib berserta kutu kutu dan kelumumur beliau sekali

    Beliau sekarang PM Malaysia
    Inilah kedudukan PM Malaysia kita sekarang
    Amat Menyedihkan
    Di pandang hina Rakyat jelata minus pembodek Najib
    Berserta pula pandangan juga Pemimpin Dunia terutama kawan baik beliau Obama

    Oh…Najib kemarin kasi Clinton US500 Million untuk campign Clinton
    Apa dah jadi dengan duit kami ?
    Apa hak Najib menggunakn duit negara US500 million untuk dana campaign Clinton demi kepentingan peribadi Najib ?
    Nak Campaign untuk UMNO dengar sampai bergadai Tanah , menadah tangan dengan Arab
    Apa ? UMNO teruk sampai bergini dan dah tak mampu jangan lah berlagak Kaya yg sumbang duit campaign untuk Clinton
    Itu duit kasi makan Anak Yatim lebih Mulia
    Kita kena suruh President Trumph bongkar kes 1MDB di US

    Pemuda pemudah UMNO takkan yg ini Step buat lupa !
    US 500 MILLION Beb ! Fuyuh bolih buat rumah rehat pemuda pemudi UMNO

    Entah apa punya nasib Malaysia ni
    Dapat PM Bengap , rundingan luar di perbudakan olih kerajaan asing
    Duit 1MDB kalau nak rembat pun masukanlah kat account Rozy ke , Suzie ke ?

    Hai nasib , kalau gini gayanyan , Dah lah kena tolak ke belakang dari bandar
    Keutamaan di beri pada orang asing
    Kata pembangunan Negara , yg beli bangsa asing
    yg amik untuk berkerja pun bangsa asing juga
    Anak Malaysia yg terpaksa diperlukan barulah di amik berkerja
    Pekerja asing di utamakan sebab lebih murah

    Lama kelamaan mereka sampai ke Hutan
    Aku cucu aku nak duduk mana eh ?

    Sekarang aje Ahmad dah mengelabah….baru harga susu naik
    Dah bergaduh Anak bini kerana sempit kewangan
    Lainlah macam mereka mereka , hanya main petik je atau main tekan taliphone je

  46. anti rasuah Feb 15,2017 7:05 AM

    Assalamualikum Tun.

    Pemuda UMNO yang mencadangkan kes BMF tahun 1983 disiasat semula adalah PEMUDA BODOH YANG MAHU MENUNJUKKAN DIRINYA KONONNYA PANDAI. Bapak dia kalau hidup lagi pun tak berani menyalahkan sesiapa, inikan pulak anaknya. Skandal sendiri banyak, inikan pulak mahu baling batu sembunyi tangan. Ini semua kita tahu pemuda didikan Najis Razak, jenerasi harapan kini kononnya.

    HINGUS MELELEH, TAK MINUM KETAGIH….

    Wassalam Tun.

  47. Fariq Islam Feb 15,2017 4:28 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Clearly, it is an-eye-for-an-eye strategy.

    You dig an issue out, and I will revenge with an issue pointed at you. The vicious cycle will be on endlessly.

    Our politicians are doing too much politicking, not focusing on important issues affecting the country. Most often or not, they tend to shift focus on critical issue to race/ religion-based issue.

    How this country can progress further? “HALAL” has been manipulated, for the interests of certain parties, at the expense of non-Muslims! Imagine what will the foreigners think of Malaysia upon coming across the various out-of-sense issues brought up to create hatred feelings against one another!

  48. Tanggang Feb 15,2017 12:05 AM

    Assalam Yg Bhg Tun,

    Didalam Alquran ada menyatakan bahawa yakni “Setiap perbuatan seseorang itu akan ditunjukan oleh Allah pada air muka mereka sendiri”. Jika baik perbuatan seseorang itu maka baiklah air mukanya. Jika jahat perbuatan seseorang itu maka jahatlah airmuka nya. Sebab itu kita boleh mengetahui personaliti seseorang itu hanya dengan meneliti air muka seseorang itu. Didalam sessi interview misalnya, kita boleh mengetahui personaliti seseorang calun itu melalui apa yang dipanggil “first impression” terhadap air muka calun itu, atau melalui cara percakapannya dan apa yang dicakapkan oleh calun itu. Ini adalah rekacipta Allah kerana Allah yang mencipta (design) manusia dan Dia menyatakan nya didalam AlQuran. Perkara ini hanya apply kepada orang yang bukan PBT sahaja.

    Bagi orang yang berbuat jahat seperti menipu, pecah amanah, mencuri, berpura2, menyeleweng, perasuah dan sebagainya, segala ini ada ditunjukan pada airmuka dan diri orang itu.

    Apabila ini terjadi, maka apabila seseorang itu berbuat banyak kebaikan,ia secara otomatik akan disukai dan disayangi oleh orang sekeliling. Dia akan sentiasa disenangi. Cakap nya sangat berpengaruh dan melihatnya akan memberi keselesaan. Tetapi bagi seseorang yang banyak berbuat fasik dan kemungkaran Allah, menipu, menyeleweng, berpura2 dan sebagainya, secara otomatik ia sangat tidak disenangi oleh orang sekeliling atau masyarakat.

    Didalam konteks sekarang ini, jika pemimpin2 itu ada melakukan semua kemungkaran2 tersebut, secara otomatik mereka tidak disenangi oleh masyarakat atau rakyat. Bukan disebabkan oleh khabar2 atau cerita2 fitnah dsb tetapi ianya secara otomatik mereka tidak disenangi. Melihat diri mereka didalam berita TV pun tak suka. Mereka meluat. Mendengar ucapan pertuturan mereka pun merasa getik rasanya. Ada sebahagian orang merasa seolah2 mahu memecahkan peti TV itu daripada melihat pemimpin2 seperti ini.

    Tetapi memang sifat orang mungkar yakni akan sentiasa menghalalkan yang haram. Mereka tidak percaya akan hukum Allah. Itu semua belakang kira. Didalam Firman Allah mengatakan ” Hendaklah kamu bersyukur (yakni berterima kasih) dan azab Ku amatlah keras”.

    Wassallam Tun

  49. eloheem_42 Feb 14,2017 10:51 PM

    Very nice words. Hope the people asking for the RC shall also ask the same for 1MDB. The fact is we know they won’t as they continue to focus on the irrelevant. Only our country is not taking any action while the rest of the world is prosecuting without fear or favour. Truly . . . . . Malaysia Boleh.

Leave a Reply