TOTAL VISITORS FROM 2008:

MENGHALAL YANG HARAM 81

1.​Cash is King atau Wang Tunai itu Raja bermakna kepercayaan bahawa sogokan wang; rasuah boleh menjayakan apa sahaja.

2.​Inilah yang dipercayai oleh Dato Seri Najib Perdana Menteri Malaysia. Dia percaya dia boleh berjaya melalui rasuah.

3.​Ternampak ramai juga dari pemegang jawatan tinggi dalam Kerajaan Malaysia sekarang yang percaya Cash is King. Sebab itu kita lihat sekarang bukan sahaja rasuah melibatkan ramai pegawai tinggi Kerajaan tetapi jumlah wang yang mereka kumpul juga amat besar; berpuluh bahkan beratus juta Ringgit. Cara hidup mereka juga mewah luar biasa.

4.​Kesannya ialah peningkatan kos segala-galanya, hasil kerja berkualiti rendah dengan harga yang lebih tinggi kerana pemberi rasuah cuba mendapat balik wang yang dihulur untuk kelulusan dari pegawai.

5.​Ramai pemimpin politik Kerajaan sudah menjadi begitu kaya kerana rasuah. Tidak ada segan silu lagi apabila menunjuk stail cara hidup mewah yang melebihi pendapatan yang halal. Jika orang ramai lihat perbelanjaan perkahwinan anak yang menelan berjuta ringgit, pemilikan rumah seperti mahligai, kereta mewah dan lain-lain, itu okay. Apa yang mereka boleh buat. Aku kebal, kata perasuah.

4.​Jika pemimpin tertinggi jelas menerima rasuah dan percaya cash is king, kenapa mereka yang berada di bawah pemimpin perasuah ini tidak boleh terima bahagian mereka. Maka bertimbun-timbunlah kes rasuah yang dikesan oleh badan pencegah rasuah. Dan masyarakat pun tidak lagi hairan melihat kes-kes ini. Dia sudah jadi perkara biasa!

5.​Jika dunia mendakwa negara Malaysia tinggi indeks korupsinya, itu pun okay. Apa yang mereka boleh buat. Kita ada kawan yang tidak peduli indeks apa pun.

6.​Budaya masyarakat sudah berubah dan menerima Cash is King sebagai sebahagian dari budaya kita. Untuk apa sahaja, sogokan perlu diberi dengan wang rasuah yang meningkat. Dan kos sara hidup meningkat. Pembangunan pun tersekat, khidmat pun terlewat.

7.​Apabila datang seorang menghulur duit untuk mendapat khidmat yang percuma, percayalah tujuannya ialah untuk membolehkannya kuasa dan peluang untuk melakukan sesuatu yang tidak baik. Yang menerima sogokan akan menjadi rakan dalam jenayah yang akan dilakukan.
8.​Demikian undi dalam PRU adalah percuma. Tidak ada bayaran apa-apa yang diperlukan. Jika sesiapa menghulur duit untuk mendapat undi, sebabnya tentulah kerana mempunyai niat yang tidak baik jika menang.

9.​Perlakuan yang tidak baik oleh pemenang melalui rasuah tetap akan membawa kerosakan yang akhirnya akan dirasai oleh pengundi itu sendiri. Lebih dari itu jika pemenang mendiri Kerajaan, maka kuasa dan kewangan Kerajaan tetap akan disalahgunakan. Jika perlakuan sekarang dijadikan contoh, pencurian duit Kerajaan juga boleh berlaku.

10.​Kenapa tidak. Untuk terus berkuasa sogokan perlu diberi lagi. Penipuan, pencurian mesti dilakukan lagi. Dengan menyalahguna wang Kerajaan, pentadbiran akan menghadapi masalah kewangan. Akhirnya negara akan jadi bankrap. Dengan ini rakyat, termasuk mereka yang menerima sogokan akan menderita.

 

81 thoughts on “MENGHALAL YANG HARAM

  1. Hajar Mar 24,2017 8:55 PM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    A dude (who always writes like a ‘Mak Cik mulut celupar’) has always said, “People may read. But they may not have the guts to understand what they read.”

    I say, “People may WRITE, but they may not have the guts to understand what they WRITE.”

    This ‘modified quote of the day’ describes ‘Mak Cik Karl’ ( dung*kah? ) very well because he doesn’t seem to understand what he has written (in this blog) until someone ‘translates’ his own writing for him to comprehend!

    Alahai … ‘Mak Cik Karl’… Terasa pedaskah?

    Berapa banyak dedak HARAM’ @ SOGOKAN yang ‘Mak Cik Karl’ dapat untuk masuk ke blog Chedet semata-mata untuk menghina dan memfitnah Tun M? Ini soalan jujur yang perlukan jawapan yang jujur!

    Halalkah wang dari hasil kerja haram untuk dimakan oleh ahli keluarga ‘Mak Cik Karl’? Nanti jadi bertambah dung*…

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  2. Karl Iskandar Mar 24,2017 3:52 PM

    Like I have always said, “People may read. But they may not have the guts to understand what they read.”

    A certain Macik Hajar has asked permission to ciplak or plagiarize my words, in order to decorate, to make herself look dumber than she can afford to.

    I say, go ahead and don’t look back. I’ll be horrified if she does. 😛

  3. WandyCaswady Mar 24,2017 9:10 AM

    https://youtu.be/O0yZFR7oLPk

    Quote from the Holy Qur’an: An-Najm (53:29)

    فَأَعْرِضْ عَنْ مَنْ تَوَلَّىٰ عَنْ ذِكْرِنَا وَلَمْ يُرِدْ إِلَّا الْحَيَاةَ الدُّنْيَا

    FaaAArid AAan man tawalla AAan thikrina walam yurid illa alhayata alddunya

    So turn away from whoever turns his back on Our message and desires not except the worldly life.

    http://www.muslimpro.com/dl

  4. sudin Mar 23,2017 11:06 PM

    Assalam Tun.

    Hi Karl,
    Ramai ke cybertrooper yang Najib gajikan sesama satu pejabat dengan kamu?
    Siap dengan cawangan di “karlNusajaya” pulak tu! Memang hebat sekali.
    Tapi the end result no work done!

    Si mat saleh yang menggelar diri “tajudin” dan ‘entah apa nama’ masih ada ke lagi dipejabat bersama2 karl?

    Kamu sewenang2 suruh Tun Dr Mahathir bertaubat, sesekali tu cerminlah diri dulu.
    Bak kata si Melayu celup “tajudin” & gang tu, look yourself in the mirror first.

    Sampai ketahap sanggup jadi balachi cybertrooper semata2 nak hidup hidup senang bersama keluarga…..
    Dah tu nak suruh orang bertaubat pulak!

  5. sibotak Mar 23,2017 8:49 PM

    Karl kalau nak mengampu Najib pun
    Tak perlulah nak Jilat sekali

    Najib dah Terang kebas duit kita 1 Malaysia
    Anak Tiri dia macamana bolih ada modal untuk bikin niaga di US
    Beli Hartanah lagi
    Saya yakin Budak Selenge tu sebelum Najib jadi PM
    Nak niaga Goreng Pisang pun kena Korek Mak dia
    Tak pernah pula dengar beliau berhujah di Kaca TV macam si Mukhlis Botak tu
    Agaknya Beliau Kelu Membisu apakan lagi jika beliau di soal jawab fasal 1MDB
    Tak pernah bunyi je si Riza Aziz tu
    Jangan jangan…… Bi…tak ?
    Investment nak besar bolih Terlingkup
    Niaga Goreng Pisang dulu
    Asik kat bontot Mak dia je

    Awak ni Betul lah Karl
    AWAK NI NAK KENE SERTU

  6. Hajar Mar 23,2017 4:25 PM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    Tun, izinkan saya untuk ‘menciplak’ penulisan ‘haprak’ (“ umpama meludah ke langit”) dari BEKAS penyokong kuat Tun, yaitu Sdr. Karl Iskandar yang sekarang sudah menjadi ‘pemakan dedak tegar’ rejim PM Najib @ Ah Jib Gor sehingga sanggup belaku ‘kurang ajar’ dengan melempar kejian, hinaan, dan fitnah keterlaluan terhadap Tun:

    Saya turut mohon izin dari tuan punya penulisan untuk menciplak hasil nukilan beliau yang ‘haprak lagi hampeh’ (kandungannya) untuk renungan kita bersama:-

    Politik Longkang Karl Iskandar

    Membusukkan peribadi seseorang dengan tuduhan serta hasutan adalah satu perbuatan Haram yang Karl Iskandar cuba Halal-kan dan memang seiringan dengan entri DrM kali ini.

    Serangan peribadi, ad hominem yg Karl Iskandar kerap lakukan terhadap Tun Mahathir akhirnya memakan diri Karl Iskandar sendiri, hinggakan Karl Iskandar sendiri mendapat gelaran, dikurnia dengan anugerah bintang DEDAK-Najibdari penyokong-penyokong Tun M.

    Kita lihat, seperti Karl Iskandar, penyokong-penyokong beliau di sini juga sudah terjangkit denganvirus DEDAK-Najib.

    Antara gejala utama dari jangkitan Virus DEDAK-Najib ialah kegagalan mengguna aqal ketika berhujah. Mengikut tanpa memahami. Mudah lupa. U-turn (dulu sokong Tun; kini keji, hina dan fitnah Tun). Mengejek lawan dengan kata kesat, maki-hamun dan penghinaan. Menyebar fitnah, gosip dan khabar-khabar angin.

    Semua ini, gutter politics atau politik longkang, sudah tentunya jelas adalah perbuatan yang ditegah Islam dan mengotor hati dan fikiran mereka yang mengamalnya.

    Kita doakan agar Karl Iskandar bertaubat dan insaf sebelum terlambat. Mungkin ini peluang terakhir untuk itu … wallahu’alam.

    Tambahan: Ajal tidak mengenal usia…bertaubatlah…

    Terima kasih Tun, dan terima kasih Sdr. Karl Iskandar.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  7. Karl Iskandar Mar 23,2017 1:12 PM

    Politik Longkang DrM

    Membusukkan peribadi seseorang dengan tuduhan serta hasutan adalah satu perbuatan Haram yang DrM cuba Halal-kan dan memang seiringan dengan entri DrM kali ini.

    Serangan peribadi, ad hominem yg DrM kerap lakukan terhadap Najib akhirnya memakan diri DrM sendiri, hinggakan DrM sendiri mendapat gelaran, dikurnia dengan anugerah bintang VIRUS dari DYMM Sultan Johor.

    Kita lihat, seperti DrM, penyokong beliau di sini juga sudah terjangkit dengan “Virus-M“.

    Antara gejala utama dari jangkitan Virus-M ialah kegagalan mengguna aqal ketika berhujah. Mengikut tanpa memahami. Mudah lupa. U-turn. Mengejek lawan dengan kata kesat, maki-hamun dan penghinaan. Menyebar fitnah, gosip dan khabar-khabar angin.

    Semua ini, gutter politics atau politik longkang, sudah tentunya jelas adalah perbuatan yang ditegah Islam dan mengotor hati dan fikiran mereka yang mengamalnya.

    Kita doakan agar DrM bertaubat dan insaf sebelum terlambat. Mungkin ini tahun terakhir untuk itu … wallahu’alam.

  8. MEGATI DEWANI Mar 23,2017 12:37 PM

    Assalamualaikum Tun dan semua peminat Che det.

    Alhamdulillah debat tak jadi kerana saya takut Tun akan dimalukan olih si mulut celupar Nazri Bongkak tu.

    Nazri ni samseng kg Pinang Sebatang kata P. Ramlee jadi dia tak ada rasa malu atau segan. Bila dia terdesak dia akan mengeluarkan kata kata kesat. Jadi lebih baik dibatalkan.

  9. papan_keyboard Mar 23,2017 2:07 AM

    Kepada encik sudin
    Kah kah kah…mat salleh celup karl…nak tambah sikit ayat belakang tu letak iskandar baru kena.kah kah kah.
    Sudah2 la keldai iskandar..nama ko pun dah cukup hitam disini. Ingat kami bodo ke? Mula2 karl iskandar datang post sini promote website dia tujuan nak tarik pembaca keluar dari chet det. Dia ingat sini facebook kut? Nak pakai style CIA kat sini? boleh bla.
    Berdebat isu 1mdb kat sini dengan otai2 kat chet det pun tak leh nak jawab..apa cerita?
    Nak putar belik fakta,ayat pun tergagap-gagap. Tak der ayat dah tu so mat salleh celup bernamakan karl iskandar ni main ayat buat pembaca sakit hati. Kehabisan ayat dungul keldai? Usah putar belik la..habis tinggi aku skip je komen tu.
    Tak tau la kenapa tun post saja komen dari keldai tu…mungkin tun nak tunjuk camana kat kita pembaca rupa pemakan dedak,dunggul,perosak negara kat kita kut?
    Apa cerita dengan perkasa ni? Nak bandingkan ppbm dengan semangat 46? Mungkin betul kata tun la ummno bn ni in denial. Baik ppbm jangan join umno bn tu macam semangat 46. Parti penyamun bn tu dah rosak hardcore dari bawah sampai atas. Isu rakyat pun lepas tangan. Subsidi minyak nak tarik, harga buat mingguan dari bulan. Ingat kedai minyak ni macam kedai runcit kut?
    Isu pengangkutan? Setakat buat satu negeri je baik tak payah propaganda kat dalam tv tunjuk bagus. Aku tunggu bas pun dekat 2 jam tak sampai. Usah kata bas la teksi pun malas nak ambik penumpang alasan minyak naik baik lepak kat stesen teksi. Tu pun jalan dekat ke sedekat-dekatnya tetap rm10 ringgit. Bagus tak kerajaan sekarang?
    Usah kata kemajuan…semua kemajuan datang dari zaman tun. Kemajuan dizaman pak lah dan najis ni ada tak? Harta negara jual sana sini ada la. Haiz..oh sekarang sapa hina pm dalam internet kena tangkap. Alasan? Hasutan. Pergh tak der kebebasan lagi dah. Sekarang pm ke parti dumno dah jadi raja. Oh wartawan pun kena block dari parlimen ah oh biasa la nak sembunyi rahsia
    Sebab america nak dakwa jo low pencuri duit 1mdb. Seperti biasa kita dihidangkan dengan nazri berdebat dengan tu. wayang je tu. Siapa tengok video nazrin gelabah bila menteri luar saudi pegang miktofon nak jawab isu 1mdb?. Tu pun nazri nak berdebat dengan tun? Err..kah kah.
    Ppbm ni perlu serius jangan ikut jejak langkah macam semangat 46. Kita nak bebaskan malaysia bukan saja dari isu rasuah sebaliknya kita nak memajukan lagi malaysia supaya rakyat tiada lagi tekanan hidup macam sekarang. Negara kita malaysia kecil je bukan besar pun sepatutnya kita malaysia ni boleh maju lagi. Tapi di bawah pm dari parti yg pegang kerajaan sekarang..kemiskinan semakin bertambah.
    Sekarang kaya makin kaya yg miskin bertambah miskin. Walaupun menteri dungul berserta pm mo1 ni kata malaysia tak bankrap..u all duk kat dengan penasihat barat apa kata try turun dan rasa sendiri!

    Terima kasih tun.

  10. sudin Mar 22,2017 11:31 PM

    Assalam Tun.

    Mengikut pemerhatian si karl, PPBM tak layak tadbir Malaysia atas alasan polis telah membatalkan cadangan debat diantara Tun Dr Mahathir dengan si Nazri.
    Maunya hancus Malaysia!

  11. karlNusajaya Mar 22,2017 11:23 PM

    Bagi yg beranggapan Nazri tu org biasa2, mungkin anda silap. Debat ini barangkali akan approve last minute. Teaser ini bakal mendedahkan pihak yg sebenarnya takut utk berdebat.

    https://m.youtube.com/watch?v=nLm2GOKNtJY

  12. sudin Mar 22,2017 11:20 PM

    Assalam Tun.

    Apa jenis temberang ni!!!

    Ada ke pula, Polis sendiri telah mengumumkan bahawa debat Tun Dr Mahathir dengan si Nazri dibatalkan atas sebab2 whatnot which I’m not interested, si karl boleh putarbelit, kata PPBM adalah lembab dlm melaksanakan tugas???

    Nampak2 macam nak lawan polis…

    Dah tu buat kesimpulan, “Kerja mudah pun tak boleh urus, belum lagi tadbir kerajaan. Maunya hancus!” sic.

  13. sudin Mar 22,2017 10:58 PM

    Assalam Tun.

    Hi karl,
    Kamu gunakan gambar pelampung untuk profile photo…
    Kapal dah nak tenggelam ke???

  14. sudin Mar 22,2017 10:24 PM

    Assalam Tun.

    Khas untuk “dedakian” karl…
    Hehehe!! Kah kah kah!!!

    Jawapan/alasan terkemuka yang kerap kedengaran dari kem Najib.
    Hi hi hi!

    Juga untuk karl, apa kata kita buat satu pertaruhan iaitu jika debat Tun Dr Mahathir dengan si Nazri yang dicadang si Nazri sendiri bertempat di Shah Alam kelak juga akan dibatalkan karl kena hadiri setiap ceramah ugama yang diadakan di Masjid Negara selama 7 hari berturut2, tetapi jika debat tersebut diteruskan saya akan menghadirinya.

    Perkara baik mestilah boleh setuju, okay karl?

  15. The Hidden Secret Mar 22,2017 6:42 PM

    Salam!

    Kegagalan Najib untuk memastikan Menteri Dalam Negeri memastikan polis memberikan permit dalam masa 5 hari membuktikan diorang semua ni slow motion… 5 hari pun tak cukup? Kalau bagi sebulan pun tak jalan juga sebab Najib si pencuri dan pemakan-pemakan dedak semuanya tak berani berdebat.

  16. Fariq Islam Mar 22,2017 5:45 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Wahai… biarlah sesi perbahasan dengan Nazri dibatalkan sahaja. Nazri, selaku Menteri, tidak ditaruhyakin yang beliau akan berdisiplin tidak membangkitkan isu-isu yang membingung perasaan Rakyat.

    Satu masalah besar, yang mungkin tidak diinsafi ramai, ke-Halal-an nampaknya dimanipulasi oleh sesetengah pihak, demi pemikiran dan kepentingan peribadi. Mufti-mufti dan juga “pakar-pakar” ajaran agama banyak memberi pandangan yang berupa ajaran, tetapi padahalnya padangan mencuci otak Rakyat dengan cara tak betul. “Pakar-pakar” ini mengutuk yang banyak bekalan bukan umat tak halal, tetapi darah yang diderma bukan umat adalah “Halal” pula. Kenapa? Kenapa kita tak boleh hidup dengan semangat Rakyat Malaysia sejati dan ingin membeda-bedakan?

  17. Tun Perak Mar 22,2017 5:12 PM

    Kerajaan Ameraka sedang menyediakan “Criminal Charge” – Tuduhan Kriminal ke atas Jho Low dan associates beliau. Lihat link di bawah:

    https://www.wsj.com/articles/the-u-s-is-preparing-to-charge-a-leading-figure-in-malaysian-scandal-1490109286

    Malu melihat orang Islam Melayu membuat filem Wolf of Wall Street. Memang benar kata Dr.M – ibarat filem lucah ( — “See , I told you so”).

    Mana Jho Low ya. Sudah sembunyi ? Karl, tak perlu lah orang Melayu kaya sangat sanggup untuk beli apartment mewah harga jutaan ringgit. Cukup-cukup lah, kadang-kala duit yang ada pada kita untuk orang lain. Amalkan bersedekah dan amal jariah.

  18. Karl Iskandar Mar 22,2017 4:42 PM

    Komen di luar topik, dgn izin tuan admin.

    Kegagalan pihak DrM merealisasikan debat dgn Nazri, adalah bukti bahawa pasukan events management PPBM adalah lembab dlm melaksanakan tugas.

    Kerja mudah pun tak boleh urus, belum lagi tadbir kerajaan. Maunya hancus!

    😀

  19. anti rasuah Mar 22,2017 4:37 PM

    Assalamualaikum.

    Log in to Reply Fariq Islam Mar 16,2017 6:04 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Cara kerajaan mengurus duit Negara sekarang adalah kurang betul. Kerajaan memberi sedekah BR1M kepada golongan “miskin”, tetapi pada masa yang sama, mengutip GST dan mengurangkan subsidi ke atas barangan keperluan asas.

    A: Saya setuju. “kurang betul” ditukar “tidak cerdik”

    Dalam pengurusan ekonomi, kenalah kerajaan selalu mempertimbang kesan-kesan rantaian (chain effects). Utamakanlah kepentingan rakyat dan Negara dalam jangka panjang, bukannya hanya untuk membeli hati demi undi!

    A: Saya yakin Najis sememangnya bangang ekonomi mahu pun matematik. Cara Najis menangani harga runcit minyak tempatan menunjukkan dia bodoh ekonomi dan matematik. Kalau chain effect dan pro rate pun tidak tahu, eloklah Najis Razak mengundur diri dari politik. Menyusahkan Negara saja.

    Wassalam.

  20. zulu Mar 22,2017 1:24 PM

    By refusing the debate permission, Najis and his (D)UM(B)NO slaves made a joke…they keep their 1MDB saga afresh in people mind…people are getting more convinced of Najis loot.

  21. The Hidden Secret Mar 22,2017 11:10 AM

    Salam!

    Kesian Polis Perak… tak competent… Tak mampu… tak berdaya untuk memproses permohonan dalam masa 5 hari.

  22. anti rasuah Mar 22,2017 10:27 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Isu debat antara Tun dan Nazri Bengap tu. Kan saya dah kata, mereka semua tu wayang je.

    Kumpulkan semua menteri kabinet Najis pon yang tiada telo, mereka tidak akan berani kerana mereka dipimpin oleh KETUA YANG DAYUS.

    Kononnya mahu dibuat di Karangkraf pulak iaitu pada 7/4/2017???

    Kalau tajuknya terbuka dan isu 1MDB boleh diperdebatkan, telanjang bogellah si Nazri menteri pelacuran … oppph menteri pelancungan mahu menjawab bagi pihak Najis, Tun.

    Percaya la, si Nazri ni Nampak fizikal macam jantan, tetapi hakikatnya seekor betina.

    Wassalam.

  23. milshah Mar 22,2017 7:51 AM

    Assalamualaikum Tun,

    It is unfortunate your debate with Nazri was called off. What is wierd is that both Zahid and Nur Jazlan has given the greenlight for the event. There must be somone more powerful to overide Zahid and Nur Jazlan, one being the DPM and the other the minister charge of home security. I can think of no other person than M01. I suspect Nazri can come to this conclusion too since he seems smart but it comes at a political cost to him. He is now seen as a coward just like M01 during the last ‘Nothing to Hide’ event. Now we will see if he keeps quite and tow the line like a good soldier or otherwise.

    It would have been a feather in his cap, should Nazri have the debate. He would be seen as one of the few politicians to face Tun. But instead he has to bear the political costs of being branded a coward. It would seem that M01 does’nt care who are the political casualties as long as he can safegaurd his own.

    They can called off the event would cause people to see UMNO as guilty due to the 1MDB scandal and its leader cowards. To have the event, more people would have damaging information with regard to the 1MDB scandal.

    Clearly, M01 fears the second more than the the first. It’s all about containment of information. So I will add another of M01 fear which is more people knowing about the 1MDB scandal.

  24. Hajar Mar 21,2017 11:32 PM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    Mohon izin Tun:

    Alahai… masih bod*h sombong…benda mudah pun tiada kefahaman.

    Orang cerdik pasti tahu bila sudah buat silap / salah elok mengaku dan minta maaf…habis cerita.

    Yang kurang cerdik saja yang masih mahu “menegak benang basah” dan pura2 diri di pihak yang betul…kan lebih baik duduk diam-diam…tidak perlu melalak yang bukan-bukan.

    Dahulu bukan main lagi menuduh pihak lain tidak menjalankan tanggung-jawab semasa belum mendapat KUASA. Semuanya diHARAMkan (lebih kepada mempolitik isu). Yang HALAL pun ada juga yang diharamkan. Yang Islam (pihak lawan) dimurtadkan dan dikafirkan…

    Namun, bila sudah berkuasa (jadi Kerajaan Negeri), dan ada kuasa untuk mengubah sesuatu, tiba-tiba perkara2 yang dulu HARAM (buruk) dan dibangkang sudah jadi HALAL, semata-mata kerana mahu jaga hati pihak tertentu. Dan yang lagi teruk, bertambah banyak perkara2 haram yang bercambah dan berleluasa. Senang cerita semuanya SALAH Kerajaan Negeri yang lalu.

    Memang sesuai benar dengan tajuk artikel Tun ini, ‘MENGHALAL YANG HARAM’. Alahai…Hipokrit!

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  25. sibotak Mar 21,2017 10:11 PM

    Hahaha Nazri…. Nazri
    Oautah Keling macam Ya ya nak berdebat sama Tun
    Debat sama saya sudahlah , Kita main Chekak chekak

    Ini semua Wayang
    Kalau benar Nazri ada Buah
    Dah tentu Najib bolih Luluskan
    Apa benda Pemohonan Polis ?

    Bukan nak buat Himpunan , bukan nak Bertikam Keris
    Ni semua Wayang je
    Najib sebenarnya Kajun

    Lagi wayang lagi Sah Najib memang Cekik Duit 1MDB
    Apa benda nak di OSA kan ?
    Apa ada projet Alien ke ?

    Hahaha Buah Nazri terselit….nak Salahkan Polis pula

  26. The Hidden Secret Mar 21,2017 9:21 PM

    Salam!

    Najib si pencuri dan penipu mana berani nak debate?

    Kita semua panggil dia pencuri… Lee Liong Sik terang-terang panggil dia pencuri tapi… Najib tak berani nak saman kita bila kita panggil dia pencuri sebab memang dia pencuri.

  27. paan Mar 21,2017 5:53 PM

    Debat Tun – Nazri dibatalkan ke??…hahaha..dh agak dr awal..xdenya la alasan polis trima permohonan lambat la pe..bkn nk buat perhimpunan besar2 pn..cuma debat 2 individu je..boss dh ckp bnda xpyah bincang dpn public..ttibe anak buah nk tunjuk bsar kpala cari pengaruh nk brdebat ngan Tun lak..hahaha..xkemana la..sumenya sembang kosong isi masa minum kopi ptg2 je..

  28. sudin Mar 21,2017 1:23 PM

    Assalam Tun.

    Najib dah berbuih mulut beri arahan, 1mdb jangan dibincang!
    Nazri pula nak tunjuk temberang
    Berharap rakyat akan menjulang
    Menyahut cabaran debat Tun Dr Mahathir perkara gampang
    Sandiwara UMNO kan dah berkali2 di ulang
    Carilah apa jua alasan untuk rakyat tak berang
    Debat mesti dibatalkan agar Najib/UMNO tak kena cincang

  29. HBT456 Mar 21,2017 12:25 PM

    Moreover, the chinese has already gave up this country politically therefore, whoever become pm or cm, it makes no difference.

  30. HBT456 Mar 21,2017 12:23 PM

    It wont be a surprise that ds nazri aziz become dpm and pm one day.

    The influence of political parties is decreasing years after years.

    Bak kata, nothing is impossible.

  31. sudin Mar 21,2017 11:39 AM

    Assalam Tun.

    Sandiwara Nazri yang memang dah lama diduga akhirnya jadi kenyataan!!

    Polis telah menolak permohonan penganjur untuk mengadakan perdebatan antara Tun Dr Mahathir dengan Nazri.
    Mungkin si mat saleh celup yang menggelar diri “karl” tu boleh berikan komen….

  32. HBT456 Mar 21,2017 11:19 AM

    When igp summoned bomoh who had officially made headlines, twice, that they can protect malaysia for 70 years, are you saying that they tarnish the image official islam religion or image of glc owned by the taxpayers and subsidy payers?

  33. HBT456 Mar 21,2017 11:11 AM

    http://www.malaysiakini.com/news/376451

    Who is the minister in charge in de-activate the plkn programme?

    Who was the then the transition minister of mot when 3 biji commercial airlines terhempas owned by malaysians?

    When bad things happened, there must be a good reason.

    Good, bad or ugly, when comes general elections we will know how far we can go.

  34. HBT456 Mar 21,2017 9:08 AM

    Lembik tak semestinya lemah.

    Garang tak semestinya betul.

    Frankly speaking, if penang wants to be fully independent, there is only one way out.

    Call for state general election first.

    If the ge result is penangites do not want bn then, bn must not intefere with the state development of penang, bukan?

    If sabah and sarawak bn could banned opposition politicians in giving ceramah in their states, then, there is see reason why opposition cannot oppose sabahan and sarawakian in holding federal ministerial portfolio, tak gitu?

  35. HBT456 Mar 21,2017 8:52 AM

    http://www.malaysiakini.com/news/376437

    Since indian hindu always feel that they are being marginalized, why not dap lge steps down and let his deputy take over the cm until ge is called if we are talking about halal and haram wrt political party’s constitution?

  36. sibotak Mar 21,2017 7:23 AM

    Halal is Halal
    Haram is Haram

    Hukum Islam yg begitu Tajam begitu Straight Forward
    Yg bikin complikasi adalah manusia
    Yg pandai pandai manupulasikan untuk kehendak sendiri
    Lihat Singapura
    Negara yg terbanyak Clauses undang undang dalam Dunia
    Negara yg terbanyak Signboard sini sana
    Yg mengaturka aturan nak jadi manusia sempurna
    Hujungnya siapa yg Bersalah hukuman nya
    Kocet kita di keringkan

    Malaysia ada Undang undang tapi tidak di laksanakan sepenuhnya
    Jadi hujungnya orang awam tidak berdisplin
    Pegawai yg di tugas pun sama sama Dol
    Dol plus Dol = Dolmat

    Ini budaya Malaysia yg perlu di basmi
    Tidak guna ada undang undang jika ia tidak dilaksanakan
    Asik asik bolih berbual tepi
    Jadinya di tepi terbing longkang juga Malaysia
    Tidak akan berubah

    Apabila Kerajaan Gagal menyempurnakan Undang undang
    Maka arah tujuan kita bersama akan gagal
    Sudah terbukti sudah terlihat nyata
    Lihat saja perbezaan Kemajuan , Displin Singapura & Malaysia
    Jauh Beza sedangkan Singapura tidak mempunyai Hasil Bumi . Ayak pun takdak

    Apakan lagi Malaysia di pimpin olih Penyagak ,Penyamun yg Berjawatan PM
    Saya berani juga sedih menuduh PM saya sedemikian
    Tapi beliau juga yg gagal membersihkan nama baik beliau
    Tidak berani berdepan dengan Kenyataan
    Menutup diri , Aib beliau dengan OSA
    Tidak akan menutup Pekung beliau malah menonjolkan lagi
    Hingga bukan sahaja kelihatan Busuk malah sudah berbau Bangkai

    Yg mengugat kita diini hari
    Adalah kemasukan pendatang asing
    Dengan membina untuk mereka ,bakal membina mengugat anak bumi
    DAP ,PAP memang seronok akan kehadiran IDR , Forest City
    Hanya tunggu masa sahaja mereka akan menggunakan kesempatan yg sendiri di beri laluan olih Sultan juga Kerajaan
    Memang sekarang Kasut Sultan juga Kasut Menteri Johor mereka sanggup Polish
    Tapi tunggu masa sahaja , Infrastructure , Kuasa Politik , Kuasa Undang undang
    akan bertukar milik .
    Tidakah mendiang Lee Kuan Yew pernah menziarah Pembangkang Malaysia
    Denga menziarah Nik Aziz Ketua PAS, Lim Guan Eng ketua DAP
    Tanpa menghormati kewujudan UMNO sebagai Parti yg pilih sebagai Kerajaan
    Apa Tujuan ….Apa Madsdnya ? Tidak kah itu Biadap
    Lihat saja tindakan mereka jika Tun Mahathir menziarah Pengetua Parti Pembangkang Singapura . Pasti marah merah muka anggota Kerajaan mereka

    Mengapa kita begitu Lembik
    Saya tidak perlu Pemerintah yg di perintah Suara Luar
    Pemerintah kita perlu dengar Suara kita
    Suara kita Budaya kita
    Cara Hidup kita
    Hak kita Bersama

  37. umranrc Mar 20,2017 8:51 PM

    Salam Tun,

    Nama sudah diseru…. senang je jawapannya, kalau tidak cerdik untuk menilai sesuatu, ada lebih baik duduk diam-diam. Tak perlu melalak yang bukan-bukan.

    Ladang-ladang yang ada bukannya dibina hari ini dan bukan juga dibina semalam bahkan sesetengahnya terbina melebihi 30 atau 40 tahun dahulu. Jika ini dijadikan isu, mengapa kerajaan negeri tidak membuat sesuatu pada waktu itu?

    Tidak kisah sokongan pada mana-mana pihak sekalipun, yang penting jalan cara serta hala tujunya baik.

    Terima Kasih Tun.

  38. Hajar Mar 20,2017 12:32 PM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    Mohon izin Tun:

    Saya merujuk kepada penulisan berikut:-

    “Senyap sepi tidak bermakna tidak membaca. Saya percaya Tuan/Puan Faridina, Cruze dan ramai lagi akan terus berkarya disini. Masalahnya tu kita juga harus faham ada sesetengahnya merasakan diri mereka terlalu bagus, pihak ‘pembangkang’ salah, pihak kerajaan pun salah… senang cerita semua salah lah… Negeri Selangor cuba sedaya upaya untuk menyediakan hak asasi (Hak Asasi tidak seharusnya diperdagangkan) Rakyat Negerinya dengan mensubsidikan 20 meter kiub air yang pertama yang digunakan. Ini pun menjadi satu kesalahan.”

    1. Nampaknya ada yang ‘panas bont*t’ lagi…

    2. Si Polan ini (yang tidak faham apa makna ‘panas bont*t’) pernah tuduh saya guna perkataan tidak elok (dia ingat ‘bont*t’ ialah saluran naj*s…Alahai…); disokong pula oleh penyokong beliau yang sama2 jahil. Tetapi boleh pula beliau kata orang lain ‘kurang akal, pendek akal, berfikiran singkat’ etc, (which I consider as ‘lagi tidak elok’…). Dia cuma berani ‘sindir’ saja penulisan saya – tiada keberanian atau kurang keyakinan diri agaknya.

    3. Dari dulu lagi si Polan ini sudah condong kepada Pembangkang. Air (kebersihannya diragui) yang diberi percuma (golongan kaya pun dapat juga…) amat dihargai beliau. Pada dia ini bukan satu bentuk ‘sogokan’.

    4. Ladang2 bab* (khinzir) haram yang dibiar berleluasa oleh Kerajaan Selangor di penempatan2 orang MELAYU (Islam) yang turut mencemar sungai (SUMBER AIR) tidak menjadi masaalah kepada si Polan ini (liberal lah agaknya). Mengapa tidak dibina di penenpatan2 mereka yang makan bab*? Ada unsur RASUAH kah? HAK ASASI ini (persekitaran yang bersih dan kondusif kepada umat Islam) mengapa tidak dipersoal oleh si Polan ini? Hak asasi saya ialah untuk mendapat air bersih, bukan AIR PERCUMA (saya tidak perlukan sedekah air).

    5. Nampaknya si Polan ‘Umranrc’ ini mahu menyalahkan saya di atas kelemahan diri sendiri dan juga kelemahan orang lain. Jika saya tidak setuju dengan mana2 pihak, ini ialah HAK ASASI saya asalkan saya tahu apa yang saya lakukan (tidak menuduh/ menulis/ memfitnah ‘membabi buta’ – ini bukan carutan…), dan menulis berdasarkan fakta dan kebenaran. Jika mahu berhujah, biarlah berdasarkan fakta, bukan setakat merapu-meraban membuat tuduhan2 melulu.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  39. Karl Iskandar Mar 20,2017 10:39 AM

    Rasuahlogy DrM

    DrM secara tak sengaja atau sengaja telah membuka luas gerbang rasuah melalui penswastaan aset negara ketika beliau mula menjadi PM.

    Dasar penswastaan DrM mendapat respon yg positif dari kalangan orang bisnes, majoritinya China, yg cash rich utk sertai projek mega melalui restu DrM sebagai pemimpin UMNO.

    Cash is King dlm konteks ini merujuk kepada penguasaan org Cina dlm dunia bisnes. Mereka menjadi keroni politik dan proksi kpd DrM. Perkongsian bijak ini mewujudkan satu aliran tunai yg mampu menyokong kegiatan parti dan politik DrM.

    Apabila bisnes semakin rancak, dgn persaingan sengit utk memenangi kontrak, usahawan bertukar jadi rahsuahwan.

    Sebelum itu, kita harus ingat bahawa ada tiga pihak utama dalam urusan rasuah:
    1. Pemberi
    2. Penerima
    3. Peminta

    Bila kerajaan di bawah DrM “memberi rasuah” kpd korporat dgn tender tertutup, contohnya, ianya membuka pintu kpd idea rasuah lain seperti pemberian AP import kereta, dan komoditi gula/tepung Robert Kuok, IPP kepada YTL Francis Yeoh, KLCC kpd Ananda …. You get the idea, kan?

  40. musato Mar 20,2017 9:54 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Pada satu masa Tun Mahathir seakan dilemahkan apabila menghebohkan isu 1MDB. Tiada perlindungan kebal yang memihak kepadanya.

    Ternyata pemimpin rasmi negara ketika ini lebih suka menyimpan kebenaran kerana sesuap nasi dan nafsu.

    Dan sehingga sekarang percubaan melemahkan Tun Mahathir masih diteruskan. Malah kini ia beralih kepada DAP. Sememangnya PRU14 semakin hampir.

    Kelihatan isu pembunuhan Jong Nam juga cuba diheret oleh pemimpin negara ke arah yang tidak berkesudahan. Adakah kerajaan berfikir isu Korea Utara ini dapat diselesaikan tanpa pertolongan Tun Mahathir dan pasukannya?

    Malah isu MH17 juga dimudahkan jalannya dengan pertolongan Tun Mahathir. Seperti banyak kali saya katakan idea penyelesaian tersebut datang dari saya, sepertimana pakar telekomunikasi ‘dozen person’ sendiri berpendapat bahawa arahan tersebut tidak datang dari PM Malaysia.

    Dan dengan sukacitanya juga saya maklumkan bahawa jalan penubuhan PPBM ini juga adalah antara idea perjalanan politik yang dicetuskan oleh saya dan dikemaskini oleh Tun Mahathir.

    Dan seperti saya maklumkan bahawa setiap perjalanan saya akan berjaya seperti mana sebelum sebelum ini. InsyaAllah.

    Allah Maha Besar dan Maha Berkuasa.

    Tiada Tuhan Yang Disembah selain Allah dan Nabi Muhammad adalah Pesuruh Allah.

    Terima kasih Tun.

  41. anti rasuah Mar 20,2017 7:54 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya sealiran pendapat dengan Tun, tapi tidak sealiran pendapat dengan si bebal Karl Iskandar.

    Sealiran juga dengan saudara karlNusajaya kerana Najis Razak terlalu banyak membawa kecelakaan kepada negara. Ape la sial PM ke 6 Malaysia ini.

    Rasuah yang melibatkan RM 100,000 ke atas sewajarnya dihukum gantung sahaja.

    Manakala kerajaan wajar berani membenarkan siasatan rasuah kepada ketua negara seperti PM mahu pun sultan kerana dua individu ini semakin hari semakin rakus dan terlalu banyak “menjual” negara demi keuntungan.

    Wassalam.

  42. umranrc Mar 20,2017 1:52 AM

    Salam Tun,

    Ada sesetengah manusia ni tidak mengenal erti ‘malu’ atau ‘segan’.

    Pada perkiraan saya, Tun agak professional dalam memberi ruang yang sama kepada para pelayar blog Tun ini. Memang tiada salah pun jika kita mempunyai pendapat yang berbeza.

    Masalahnya, apa ibubapa kita tidak memberikan didikkan yang baik ke semasa kita membesar? Cara penulisan dan sebagainya seperti langsung tidak mengerti adab dan kesusilaan orang-orang Timur…

    “Apabila Raja Segala Rasuah seperti DrM bercerita pasal Rasuah, anda perlu pasang telinga, buka mata dan minda dgn seluas-luasnya.” – Ini satu tuduhan secara terus kepada tuan rumah. Saya benar-benar berharap si Penulis ayat diatas membuat laporan Polis dengan kadar segera untuk mengesahkan tuduhan ini. Libatkan juga SPRM dengan bukti-bukti kukuh yang ada. Ialah, semestinya ada bukti, jika tidak, mana boleh main tuduh begitu sahaja, tidak begitu?

    Senyap sepi tidak bermakna tidak membaca. Saya percaya Tuan/Puan Faridina, Cruze dan ramai lagi akan terus berkarya disini. Masalahnya tu kita juga harus faham ada sesetengahnya merasakan diri mereka terlalu bagus, pihak ‘pembangkang’ salah, pihak kerajaan pun salah… senang cerita semua salah lah… Negeri Selangor cuba sedaya upaya untuk menyediakan hak asasi (Hak Asasi tidak seharusnya diperdagangkan) Rakyat Negerinya dengan mensubsidikan 20 meter kiub air yang pertama yang digunakan. Ini pun menjadi satu kesalahan. Boleh sahaja Kerajaan Negeri memansuhkan terus subsidi ini dan digantikan dengan penurunan tarif harga air, tetapi ada pihak-pihak yang suka membazir sumber alam ini akan lebih terus membazir lagi…

    Terima Kasih Tun

  43. sibotak Mar 20,2017 12:12 AM

    Zulu
    Memang Nazri tidak layak berdepan dengan Tun Mahathir
    Bah kan Najib pun tidak setanding Tun
    Bukan sahaja dalam dialog demi Kebenaran
    Malah dalam erti Intelligence pun jauh sekali

    Malah lebih bagus Najib kedepan sekali dalam Dialog ini
    2 lawan 1
    Nazri & Najib bukanlah perjuang yg berwibawa
    Mereka hanya
    Fly by Night Politicians

  44. The Hidden Secret Mar 20,2017 12:01 AM

    Salam!

    Untuk artikel seterusnya, mungkin Tun boleh siarkan transcript penuh kes mahkamah di Singapore yang membuktikan Najib curi duit 1MDB.

  45. asahamat Mar 19,2017 11:28 PM

    ralat …

    … kelangsungan debat Tun dan Nazri …

  46. asahamat Mar 19,2017 11:26 PM

    Assalamualaikum wbt Tun

    Hanya sebuah dugaan. Kelangsungan Tun dan Nazri apakah itu tidak membuktikan “demokrasi ie kebebasan bersuara adalah subur di Negara ini?”. Apa lagi sejak bbrp bulan ini, Bersatu, PH dan Warisan sangat giat berceramah di segala pelusuk Negara kecuali Sarawak membantai Kjaan, apakah itu bukan “demokrasi dan kebebasan bersuara?”. Malah kini sudah sampai ke Demonstrasi Bersih 5.0 dan sebagainya, apakah itu bukan “Demokrasi dan kebebasan bersuara?”

    (2) Apa maksud “demokrasi dan kebebasan bersuara” yg Tun maksudkan sebenarnya jika itu semua itu adalah bukan dan @ tidak mencukupi?

    (3) He he he. Saya suka ajukan gelak Tun style dek Najib MO1. Rakan2 ayuh kita fit Tun dgn kemungkinan2 serangan Nazri dlm debat dia nanti. Ye lah Nazri ni kiranya hanya Rais Yatim yg dapat sekolahkan dia.

  47. rimba.emas Mar 19,2017 12:23 PM

    Salam Tun.

    1. Semalam Rimba Emas telah bersama anakda Tun di Kota Kenari , Kulim Bandar Baharu .

    2. Untuk pengetahuan Tun , Kulim ialah tempat sebelumnya isteri Rimba Emas mencari rezeki. Salah satu kilang yang telah tutup iaitu UBC milik warga Australia.

    3. Kebetulan pagi ini 19Mac bekas pekerja termasuk isteri Rimba Emas ke Pejabat Buroh untuk kes tuntutan wang gaji lama yang masih tertungak.

    4. Kilang ini salah satu pelabor yang telah keluar dari kawasan industri milik Kedah walau pun di kawasan kilang lama bersebelahan Kulim hightech.

    6. Sebenarnya Kedah bukan sahaja negeri pertanian Malaysia tetapi juga ada pusat industri yang tempias bersebelahan industri Prai bagi Seberang Perai Pulau Pinang.

    7. Kami di daerah ini seperti bertukar2 tempat dengan peluang pekerjaan ada orang Kedah kerja di Prai atau Bkt Minyak dan orang Penang kerja di Kedah.

    8. Sudah ibarat adik beradik buang sifat kenegerian masing-masing atas nama Malaysia tanah tercinta.

    9. Tun bila pelabor lari atau ada masaalah di sebabkan PIHAK PENGURUSAN EKONOMI MALAYSIA maka yang susah ialah penduduk2 kedua2 negeri ini.

    10. Pengilang sebenarnya banyak membantu penduduk2 mencari rezeki walau pun ada masaalah tindasan kuasa kolar putih kepada kolar biru (dalaman) tetapi lebih buruk bila faktor kestabilan ekonomi pengutip cukai yang sentiasa tetap tidak kira dlm masa ekononi kukuh atau pun tidak.

    11. Sudah tiba masanya kita tidak boleh lagi menilai KETINGGIAN SESEORANG MEMILIKI KELULUSAN UNTUK INTEGRITI SESEBUAH ORGANISASI ATAU NEGARA.

    12. Contohnya seorang pemegang ijazah ekonomi tidak memegang nilai integriti untuk negara Malaysia sehingga ada rakyat terpaksa membayar hutang bagi pihak yang membuat butang.

    13. Rakyat mempunyai ‘RIGHT'(dengan izin) untuk memilih pemimpin melalui rekod yang di persembahkan sekarang bukan kerana sekeping sijil atau kerana ketokohan keturunan sebelumnya. WALLAHUA’LAM.

    Sedikit pendapat dari insan yang serba kekurangan ini berbanding ketinggian ilmuan masyarakat Malaysia lagi tersohor seperti Tun yang akan berdebat nanti.

    KEBENARAN ADALAH MILIK ALLAH S.W.T SEPERTI KATANYA KEPADA MANUSIA YANG MENYOKONG ATAU MEMPERTAHAN KEMUNGKARAN BILA TIBANYA SAAT KEMATIAN SEHINGGA HARI PERBICARAAN AKHIRAT APA KAMU SELINDUNGI ATAU RAHSIAKAN AKAN TERBONGKAR SEMUANYA KEPADA UMAT MANUSIA YANG SELAMA INI MENYANJUNGI MU ATAS PERBUATAN MU KEPADA MEREKA YANG SELAMA DI DUNIA TAMPA RASA MALU DAN TAKUT APA YANG AKU LARANGKAN. PINTU TAUBAT SUDAH TERTUTUP BUAT MU. Tun semua halangan dari permintaan yang bukan2 oleh lawan Tun tidak tahu pun KEBENARAN bukan milik TUN bermakna jawapan KEBENARAN bukan pada hari DEBAT ITU kita serahkan pada Allah s.w.t atas semua alasannya…

    u.p kemana hilangnya komentar faridina dan rakan2 yang lain yang berani berdebat dengan komentar yang tidak sealiran dengan Tun. Nahi mungkar yang di pertahankan bukan milik kita semua tetapi di mahukan kita cegahnya oleh tuan punya yang akan membongkarnya kemudian hari . Ini adalah amalan kepada kita untuk di bawa kepadanya. Maaf dan terima kasih kepada tuan2 dan puan2 semua.

  48. musato Mar 19,2017 10:35 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Mungkin orang berkata Mahathir pun terima rasuah masa jadi ahli politik rasmi.

    Saya ada panduan untuk diri saya sendiri.

    Memang saya ada terima duit dari Tun Mahathir.

    Tun bagi saya rm10 masa gi raya banyak tahun sudah. Tu pun sebab bawak 2 orang anak. Kau ada dapat duit?

    Jadi mungkin sebab tu, Tun masih tak dengar suara saya, sebab suara saya ni dulu cikgu kata suara emas.

    Terima kasih Tun.

  49. musato Mar 19,2017 10:30 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Konon kononnya pengaruh Tun Mahathir dapat dilemahkan dengan menyerang DAP, mengadakan siasatan Forex, mengupah cybertroopers.

    Konon kononnya pengaruh Najib dapat dikuatkan dengan mengupah cybertroopers, memainkan isu korea utara.

    Konon kononnya.

    Terima kasih Tun.

  50. The Hidden Secret Mar 19,2017 8:25 AM

    Salam!

    By now… satu dunia tahu Najib pencuri, penipu, menerima dan memberi rasuah.

    Dia dah curi tak kurang dari USD 3 billion. Kes mahkamah di Singapore membuktikan RM 2.6 billion itu dicuri oleh Najib.

    Keluarga dia hidup mewah mengalahkan kerabat diraja manakala kita dibebani kos sara hidup yang meningkat mendadak yang tak pernah berlaku sebelum ini.

    Sama-samalah kita semua berganding bahu untuk menjatuhkan Najib demi masa depan anak cucu kita.

    Hanya pemakan dedak sahaja yang menyokong Najib.

  51. HBT456 Mar 19,2017 8:21 AM

    http://www.malaysiakini.com/news/376197

    If you are in somali, bangladesh or any countries that are under developed, even if you dont cut, disney will not distribute these movies there.

    Bak kata, size does not matter, bukan?

  52. zulu Mar 18,2017 11:54 PM

    The debate arranged between Tun and a slave of Najis called “Nazri” is like debate between a police and a pickpocket criminal.

    In fact Tun shouldn’t have accepted this debate as this slave (whose son’s pornography pictures are abundant in internet) is not at all qualified to even stand before Tun.

  53. Kebebasan_bersuara Mar 18,2017 7:54 PM

    salam tun,
    apa boleh buat…sekarang ni kita hidup di bawah kepimpinan Perdana menteri pemakan rasuah a.k.a Malaysia offical 1 M.O.1.
    malaysia mempunyai kerajaan barisan menteri yg terlebih dungul dan lambakan menteri,timbalan menteri yg belagak cerdik..Last2 bodoh juga.

    rasuah ni berjangkit lama.Macam parasit.Dari dulu sampai sekarang.Usah kata PM…
    Bila kami rakyat tengok berita tv,Internet,Surat khabar,penganalisa Politik,mufti barcakap…kami rakyat boleh tangkap makna ayat yg cuba disampaikan…yg kami ni makan rasuah dan kami tak rasa malu.Kami akan lencongkan anda dari kebenaran.Berita yg benar kami akan kata palsu.Kami akan beri anda berita palsu dan kami akan ulang2 ayat yg sama untuk menjadikan benar.Sekiranya anda tidak percaya? Kami akan turunkan cyber trooper yg dibayar mengunakan duit rakyat untuk putar belik kenyataan,Kebenaran.Dan Kami control undang2.2×2=5 kami <pemakan rasuah kata 5.Siapa kata 4? kami turunkan NGO,Polis, untuk tangkap anda .

    nampak tak?… Tun,Dibawah pertabiran sekarang rakyat menerima padah yg teruk dari kesan rasuah ni.Walaupun syok tengok suruhanjaya pencegah jenayah tangkap sana tangkap sini tapi sayangnya…bila melibatkan Umno atau syarikat Umno boleh settle luar mahkamah.Nampak sangat SPRM ni ada perjanjian dengan MO1 ni.Yg mana melibatkan Umno jangan kacau.Jadi tunggu apa lagi perasuah? join umno korang selamat dari kena tangkap…
    Nak kerja kerajaan? nak kerja airport? nak jadi JPJ? apply SPA8 boleh dapat kerja? untuk pengetahuan anda semua…tiada kabel korang jangan harap boleh dapat kerja macam tu.Sekarang ni nak kerja kena ada kabel.Tiada kabel kena hulur duit baru dapat kabel.Rasuah bukan?

    Tun, http://thediplomat.com/2017/02/the-danger-of-najibizing-malaysias-foreign-policy/
    Sistem pertahanan negara pun semakin terancam+Malaysia on sale.
    Minta maaf laa tapi dah kenyataan nak buat camana? Doa laa semoga kita Rakyat malaysia tidak merempat di negara sendiri dengan kemasukan begitu banyak pendatang asing…

  54. karlNusajaya Mar 18,2017 5:28 PM

    Kopipes yo..credit aman shah

    Tragedi di Malaysia sejak Dato Sri Najib Menjadi Perdana Menteri.

    1. Misteri kehilangan MH370
    2. Pesawat MH17 ditembak jatuh
    3. Pencerobohan di Lahad Datu
    4. Gempa bumi di Sabah
    5. Banjir terbesar sejak 30tahun
    6. Cuaca panas( Elnino)
    7. Jerebu terburuk dalam sejarah
    8. MT Jaoquim dirampas
    9. MT Orkim Harmony dirampas
    10. MT Ai Maru yang ditawan lanun
    11. MT Oriental Glory dirampas sekumpulan lanun
    12. Kes pembunuhan Pengasas Ambank Hussein Ahmad Najadi
    13. Kes pembunuhan Kevin Morais
    14. Skandal 1MDB ( laporan PAC m/s 76 nyatakan Hutang 1mdb kini mencecah 53 Billion )
    15. Menghapuskan DEB ( Dasar Ekonomi Baru )
    16. Kes lebih RM100 juta Kementerian Belia dan Sukan
    17. Kes pembelian hartanah oleh MARA di Australia
    18. Curi 2.6Billion dan di masukkan kedalam akaun peribadi
    19. Perlaksanaan GST sebelum SST dimansuhkan.
    20. Kehilangan majoriti 2/3 di Parlimen
    21. Perlantikan Paul Stadlen oleh kerajaan
    22. Banyak Kilang tutup dan berpindah.
    23. Dikaitkan dgn individu bernama Jho Low
    24. Dilihat rapat dengan Peter Sondakh
    25. Tidak Mampu berbuat sesuatu ketika ringgit jatuh terok
    26. Menaikkan Harga Minyak
    27. Peningkatan hutang negara dan hutang isi rumah sehingga Mencecah RM847Billion
    28. Penghapusan subsidi bahan api, gula, dan beberapa lagi
    29. Isu projek ‘Global Strategic Communication Campaign’
    30. Isu Lynas di Pahang
    31. Skandal NFC
    32. Peluang pekerjaan berkurangan.
    33. Kes Pembunuhan Altantuya dan Pembunohnya terlepas ke luar negara
    34. Pemansuhan ISA dan Di gantikan dengan pelbagai akta ( Pota , Sosma , Mkn )
    35. Isu Felda Global Venture (FGV )
    36. MAS Bangkrap
    37. Kenaikkan bil hospital
    38. Pengurangan Biasiswa
    39. Kes jenayah berat seperti pembunuhan meningkat
    40. Helikoter yang membawa DS JJ terhempas bersama Yg lain
    41. Helikopter yang membawa MP k,kangsar & MP sg besar dn VIP terhempas semasa Kempen PRN sarawak
    42. Isteri PM ( Rosmah Mansor ) terlalu Boros
    43. Isu anak kandung dan anak tiri DS Najib Razak berjoli guna duit rakyat.
    44. Pemecatan TImbalan Perdana Menteri Muhyidin
    45. Penyingkiran Naib Presiden UMNO, DS Shafie Apdal
    46. Penyingkiran MB Terengganu DS Ahmad Said
    47. Penyingkiran MB Kedah DS Mukriz
    48. Pemecatan Ketua Cawangan UMNO
    49. Tamatkan khidmat Peguam Negara alasan ( sakit )
    50. Tukar Timbalan Pengarah SB
    51. Bubar Pasukan Task Force
    52. Bubar PAC ( Ahli PAC lama d naikkan Pangkat Timb Menteri )
    53. Menangkap Dato khairudin ( kerana membuat laporan )
    54. Menangkap Mathias Chang ( kerana membuat laporan )
    55. Isu Bauksit di Pahang
    56. Mencagar Telaga Minyak Petronas ( Menurut laporan bekas MB terenganu )
    57. Menandatangan perjanjian TPPA
    58. Malaysia menduduki Rangking Rasuah ke 2 dunia
    59. Menjual Aset Negara kepada Negara China
    60. IPIC mengheret 1Mdb ke mahkamah Timbang Tara
    61. DOJ & FBI melaporkan rakyat malaysia di tipu Pada skala besar dan bakal merampas segala aset milik anak tiri PM dan Jho low
    62. Singapura menyiasat dan merampas aset milik Jho low ( Kroni Najib ) dan Menjatuhkan hukuman penjara kepada mereka yang bersubahat dengan jholow.
    63. Pertambahan Negara yang menyiasat 1mdb.
    64. Membuat hutang Baru dengan kerajaan Negara china.
    65. Kwap , ltat , kwsp , Tabung Haji Menghadapi krisis kewangan
    66. Felda Semakin Tenat.
    67. Pejabat tourism Malaysia negeri di tutup.
    68. Penutupan Institut Pendidikan Guru.
    69. Proton di jual.
    70. Cawagan bank banyak di tutup.
    71. Tidak Mampu membeli Mesin Semak kertas SPM
    72. Isu korea utara
    73. Kapal selam, enjin jet hilang, dompet kami making kurang…la la la

  55. Kamarulaznan Mar 18,2017 1:21 PM

    Assalam,

    Apabila kita menutup sesuatu perkara supaya ia tidak boleh dilihat, didengar dan diadili sewajarnya, bukankah itu satu kepalsuan? Menyaksikan perkara yang tidak pernah berlaku selama kita hidup dalam negara Malaysia ini dan memperakui sepanjang masa semuanya berkeadaan baik tetapi di dalam jiwa penuh rasa sangsi dan serba salah yang tiada penyelesaian.

    Mengapakah kita heboh kebelakangan ini pegawai-pegawai kerajaan dibawa ke mahkamah kerana rasuah? Untuk apa? Bukankah ini satu kemunafikan jika pada masa yang sama kita berkata wang perlu di zaman sekarang kononnya untuk melancarkan operasi perniagaan, mendapat “favour” bagi mencapai satu tujuan peribadi. Kalau ini perkara biasa, maka tidaklah patut menjadi satu perkara besar kes-kes penangkapan pegawai-pegawai kerajaan tersebut?

    Apa sebenarnya matlamat kita untuk mendapat keredhaan Allah. Tindak-tanduk kita tidak menterjemah dan selari dengan yang kita sebut-sebutkan. Kita tidak boleh menipu diri kita.

  56. Keown Mar 18,2017 12:03 PM

    Tun, baru baru ini saya dengar cerita bahawa SPR sekat hak rakyat mengundi kerana mereka menerima bantahan. Menurut Bersih, orang yang membantah ini datang dari UMNO. Adakah ini taktik UMNO cuba untuk menang pilihan raya akan datang? Dengar kata kebanyakan rakyat yang disekat hak mengundi ini orang Cina.

    https://selangorkini.my/2017/03/spr-sekat-hak-pengundi-kali-pertama-di-selangor/
    http://www.bersih.org/kenyataan-media-8-mac-2017-helah-untuk-menghalang-pendaftaran-pengundi-baru-di-selangor/
    https://www.youtube.com/watch?v=hNaYvUHa1NU
    http://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2017/03/13/new-voters-puzzled-by-objections-to-their-registrations/

  57. Karl Iskandar Mar 18,2017 10:24 AM

    DrM and his Ministry of Truth

    Wacana DrM di dalam blog ini bagus utk pengikut beliau yg kurang daya atau tiada kemahiran berfikir. Mereka ini mudah utk disumbat ke dalam “memory hole” seperti mana sedang diusahakan oleh DAPigs secara beransur-ansur.

    Sebagai seorang pemimpin DrM, adalah satu bala besar dan kifarah apabila dia dikelilingi oleh pengikut dan penyokong yg menjadikanya idola, tokong, berhala yg disembah atas dasar kepercayaan semata-mata. Bila anda beriman kepada fitnah dan kepalsuan, ia akan membawa anda kpd kemunafikan.

    Apabila Raja Segala Rasuah seperti DrM bercerita pasal Rasuah, anda perlu pasang telinga, buka mata dan minda dgn seluas-luasnya.

    Banyak yg anda boleh pelajari dari tulisan propaganda DrM.

  58. milshah Mar 18,2017 9:43 AM

    Assalamualaikum Tun,

    Setiap kali isu budaya rasuah ini dibangkitkan, pasti akan ada akan berkata pihak pembangkang pun sama sahaja. Mereka berpandangan sesiapa sahaja yang berkuasa, akan terlibat dengan rasuah. Power corrupts, absolute power corrupts absolutely. Saya tidak setuju dengan pendapat ini.

    Pada hari ini, kita ada pemimpin-pemimpin yang tanpa segan silu terlibat dengan rasuah. Mereka bermuka tebal. Walaupun satu dunia tahu mereka terlibat dengan rasuah, walaupun setiap hari rakyat memaki hamun pemimpin jenis macam ini, mereka mampu senyum seolah-olah tiada apa-apa yang berlaku.

    Kita juga pelik, di negara-negara lain, seperti di negara-negara barat di Eropah dan Amerika Syarikat, Korea dan Jepun, kalau berlaku pemimpin yang terlibat dengan rasuah, pasti sudah lama dilepaskan jawatan, dan dibicarakan di mahkamah. Perkara ini tidak berlaku di Malaysia. Mengapa?

    Terlibih dahulu saya minta maaf jika pandangan saya ini menyinggung persaan sesiapa. Saya menyatakan yang benar kerana saya sayang agama, bangsa dan negara kita yang bertuah ini.

    Sebab perkara ini berlaku di Malaysia adalah kerana sikap pengundi iaitu rakyat.

    Kita mengundi parti politik atau pemimpin bukan berlandaskan pemimpin itu layak memimpin atau tidak. Kita mengundi satu pemimpin atau parti politik sama seperti kita beri sokongan kepada pasukan bola sepak yang kita minati.

    Contohnya, kalau seseorang itu peminat Manchester United, maka selama-lamanyalah dia akan menyokong pasukan MU. Dalam sukan bola sepak, pendekatan ini tidak salah. Ini bermakna bila pasukan itu kalah, atau tersalah pilih pengurus, kita tetap akan sokong.

    Tetapi sikap ini berjangkit pula dalam arena politik. Ramai penyokong UMNO, terutama di kawasan kampung dan Felda, akan tetap sokong UMNO walau apapun yang terjadi. Apakah kesan ini kepada politik negara?

    Kesannya ialah apa yang berlaku hari ini. Pemimpin-pemimpin tanpa segan silu akan terlibat dengan rasuah. Pemimpin-pemimpin ini berpandangan, kalau aku terlibat dengan rasuah pun, pengundi-pengundi tegar akan tetap sokong aku. Dan pemimpin-pemimpin ini juga akan mengugut ahli-ahli parti, baik korang sokong aku, sebab aku tetap akan menang PRU, kalau tidak, tiada jawatan dan dedak akan diberi selepas ini.

    Itulah punca sebenar mengapa negara kita menjadi seperti sekarang ini.

    Sepatutnya, sebagai pengundi yang bertanggungjawap, kita kena pilih berdasarkan kebenaran bukan sokong secara membuta tuli.

    Ini bermakna, kalau pemimpin UMNO terlibat dengan rasuah, confirm di PRU akan datang dia kalah. Begitulah apabila Pakatan memerintah, kalau Pakatan pula terlibat dengan rasuah, maka confirm di PRU akan datang dia juga akan kalah.

    Apabila rakyat tidak lagi menyokong secara membuta tuli, barulah parti-parti ini akan berhati-hati agar tidak terlibat dengan rasuah. Mereka tahu kalau mereka terlibat dengan rasuah mereka akan kalah dalam PRU. Bahkan jika ada pemimpin di kalangan mereka yang terlibat dengan rasuah, mereka akan ambil tindakan segera kepada pemimpin tersebut, agar rakyat masih kekal menyokong mereka.

    Inilah punya masalah kita. Kalau rakyat masih menyokong secara membuta tuli, sokong UMNO sebab dah betahun-tahun sokong UMNO, walaupun UMNO secara terang terlibat dengan rasuah, maka masa depan negara kita gelap, sebab masalah rasuah ini tidak akan selesai.

    Jadi saya berharap, pengundi kampung, Felda dan penyokong tegar UMNO, undilah dengan bertanggungjawab. Kita ada maruah. Kita ada harga diri. Kita boleh setia sokong satu-satu parti, tapi perlu ada satu garisan parti-parti ini tidak boleh langkah. Kalau parti-parti ini melepasi garisan ini, seperti terlibat dengan rasuah secara terang-terangan, maka walaupun dahulu kita penyokong tegar, kita akan sokong parti lain.

    I too was a former UMNO supporter. Those who know me, and read my writings in the early days of this blog, would know how strong my support is to UMNO. Indeed, I even try to become an UMNO members several times, although I am now a PPBM member. But there is a line that must never be crossed, and UMNO crossed that line, and that is why I will never support UMNO again.

  59. asahamat Mar 18,2017 7:02 AM

    Assalamualaikum wbt Tun.

    Ramai kawan2 mengajak saya utk berjumpa dan hadir ke ceramah2 Tun. Setakat ini saya katakan tidak perlu biarpun saya amat teringin utk berjumpa fan bergambar dgn Tun dan isteri secara pribadi.

    (2) Bagi yg sudah faham tentang masalah Negara di bawah Najib MO1, tugas kita seharusnya membantu PH utk tumbangkan BN mengikut kebijaksanaan dan kekuatan masing2. Kita patut tidak terbawa2 cara UMNO dan PAS yg suka angkut penyokong. PAS khususnya dgn cara itu sering sekadar syok sendiri dan akhirnya terus gagal.

    (3) Saya berharap dlm ceramah2 Bersatu dan PH, para pendokong parti2 ini mestilah berikan peluang istimewa kpd mereka yg di atas pagar dan masih belum menerima Bersatu n PH utk me depan. Jgnlah kita amalkan “berkhutbah prihal rasuah @ dadah di hadapan mereka yg jujur dan bersih”.

    (4) Debat Tun-Nazri, saya harap harus dijadikan wadah utk sebanyak mungkin ahli UMNO-PAS-BN utk hadir dan dengar hujah esp Tun. Ahli Bersatu-PH boleh ikuti debat ini secara Live @ Youtube cukuplah. In Shaa Allah dan mudah2an debat ini akan menjadi titik U-Turn bagi ahli2 UMNO dan PAS khususnya utk bersama pentingkan masa depan Bangsa, Agama dan Negara dan menafikan Najib MO1 dari terus membobrokkan segalanya.

    (5) Ingatlah, ada rahsia kenapa puak Al Ansar dan Khawarij (?) Madinah senyap2 peluk Islam dan kemudian mengundang SAW hijrah ke sana sebagai titik U-Turn Quraish kemudiannya. Setiap sesuatu yg terjadi kod SAW bukanlah sekadar “labgkah strategis” sekadar utk
    beliau tetapi adalah pertunjuk kepada kita tentang jalan mana yg harus kita kini lalui saat berdepan dgn prihal yg sama. Penyokong Najib MO1 kini adalah ibarat Quraish Jahilliah. Ikutlah cara SAW utk mendepani mereka. In Shaa Allah jika kita ikhlas dan benar, Allah pasti bersama2 kita.

    (6) Selamat istirehat Tun. Di doakan semoga you’ll b at most prepared stage to instill a U-Turn among UMNO-PAS members to be in the right side of our Nation struggle. In Shaa Allah.

  60. Fariq Islam Mar 17,2017 2:36 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Bribery and money-sucking practices have resulted in the business community having to pay a hidden business running costs, thereby shrinking our nation’s competitiveness against others. Other than that, the high hidden costs have also resulted in Rakyat having to pay for high stuff costs.

    Please… Love our nation. Stop it.

  61. Fariq Islam Mar 17,2017 2:27 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    The concept of “Cash is King” actually refers to a financial planning mechanism where the cash-rich ones can take advantage of economic recession by buying properties at relatively low price.

    However, sadly, in Malaysia, it has been that with Cash, one can do what one wishes for, as if there is no law/ governance.

    Today, to curb the unhealthy practice, Rakyat must stay united, upholding good moral values, refusing to accept the Cash offeror’s illegal offer. Bribery involves 2 parties, bribe offeror and offeree. To save this nation, our younger generations must be taught not to be bribe offeror or offeree.

  62. sibotak Mar 17,2017 7:09 AM

    One need to evaluate in between Cash & Foundations
    You lose yr Foundations if you are blinded with cash
    But you can still have cash , or more cash if yr foundations
    is strong & being respected

    Najib lost his Foundations when he submit to cash
    Thus today Cash has put down Najib to the lowest level in Malaysia
    Though he is sitting on the highest status in Malaysia
    Cash have sold Najib off
    He lost his credibility , his status , his people respects
    as the Prime Minister of Malaysia
    His words , his directions have no impact in Malaysia , in UMNO today
    Its a mere ya ,ya ,ya ok lah

    Cash as King has made our Malaysia PM A Pauper
    Do not forget Cash is also Evil
    Loves by the Devil

  63. Kamarulaznan Mar 16,2017 9:13 PM

    Assalam,

    Pendekatan baru di negara-negara Eropah sekarang ini ialah menghidupkan atau membesarkan perniagaan berkonsepkan “perkongsian”. Ada peniaga yang lengkap dengan peralatan, ada yang mempunyai ruang (warehouse) yang luas, ada yang mempunyai pekerja mahir. Kesemua peniaga-peniaga ini berkongsi kekuatan masing-masing untuk mencapai efisiensi dalam perniagaan tetapi masih mengekalkan hak kepunyaan aset masing-masing.

    Cash is King ialah konsep yang lama. Orang dah tak pakai lagi.

    Apa tunggu lagi Najib?

  64. sibotak Mar 16,2017 9:12 PM

    Cash is King
    The problem is King always want Free

  65. Dave Copper Mar 16,2017 5:48 PM

    Menghalal yang haram, or “legalize the illegal”.

    One of the most famous legalize the illegal project is called Project IC, or Project M, in which Malaysia citizenships were systematic granted to illegal pendatang centered in Sabah to attain political domination in the state using the votes of these illegal immigrants.

    This project has altered the demographic pattern of Sabah, marginalizing the non-Muslim Kadazan-Dusun native. Sabah’s first Chief Minister Tun Fuad Stephens, a Kadazan-Dusun, but thanks to Project IC, today’s CM is a Malay, a minority in Sabah.

    Is cash involved in this massive systematic legalizing the illegals in Sabah?

    You betcha!

    Corruption wasn’t born yesterday, corruptions is all over the place in all levels, not only at the top, but also at the very bottom.

    Recently a Taiwanese woman was detained for 35 hours by Malaysian customs for traveling with a alleged damaged passport and refused to bribe the custom officer.

    But if you look at the passport closely, the cover and front pages showing the holder’s info are all intact! Only small portions on few pages were torn by Japanese customs when they tried to rip off tax free forms stapled in her passport.

    Malaysian customer officer created a great fuss about the pages, brought her to an office, took away her cell phone and demanded the KING…yes CASH!

    Whose’s fault is that?

    Bagai ketam menyuruh anaknya berjalan betul.

  66. Karl Iskandar Mar 16,2017 4:57 PM

    Memang benar apa yg DrM tulis dan percaya, Cash is King.

    It is an economic truth and is accepted worldwide in every society since the invention of money.

    Tunai dan aliran tunai yg sihat akan menentukan kejayaan sebuah bisnes dan kehidupan individu. Ya, tunai itu raja.

    Bahkan, hampir semua aktiviti harian kita memerlukan bajet, yakni tunai, untuk ia bergerak licin dan lancar dlm mencapai matlamat pada kadar efisien.

    Adalah terlalu bendul dan naif utk salahkan Cash is King, dan menjadikan ia sebab kenapa anda gagal dlm memenangi suatu tender bersaiz mega, contohnya.

    Cash is King juga berguna untuk memutar naik kedudukan bisnes keroni anakbini yg sedang merudum ke laut.

    DrM sendiri pernah melaluinya ketika operasi bailout di tahun 90an dulu. Dah lupa ka? Apakanama… hehehe

    😀

  67. HouseWife Mar 16,2017 2:52 PM

    Assalamualaikum Tun,

    Sekarang bijaksana kabinet naikkan had berat dengan muatan (BDM) lori. Apa akibatnya lori bawa muatan lebih daripada had yang mampu ditampung? – rosak jalan, rosak enjin, risiko kepada pengguna jalan raya dan juga kepada dreba lori. Pasal nak untung bisnis keselamatan tak diendahkan.

    Dan begitu juga apabila perut diBDM lebih makan? – otak jadi lembap, cepat malas dan ngantok. Pasal terlampau kenyang kesihatan terganggu.

    Dan begitu juga apabila hati diBDM rasuah? – jadi lupa diri dan lupa Allah, jadi tamak, degil dan sombong. Pasal nak hidup senang dan mewah hati jadi rosak.
    Wallahu’alam. Semoga dijauhi kita oleh Allah SWT dari sifat2 BDM ini.

    Tun, kenapa mereka tak faham nak bezakan pelaburan/pinjaman pada zaman Tun dengan wang pinjaman China zaman kerajaanMO1? Zaman PM sebelum Tun, waktu itu zaman negara sedang membangun, baru nak tatih selepas Merdeka – belum ada budget yang tinggi, belum ada pendidikan yang tinggi, belum ada kepakaran yang tinggi – walaupun jadi pengekspot utama getah dan bijih timah tapi belum cukup untuk maju kedepan.

    Masuk zaman pentadbiran Tun, dengan otak Tun bergeliga dan ligat berfikir bagaimana nak bawa Malaysia lebih maju kedepan dengan pantas sebelum terlambat (kalau mundur senang dibuli, diserang, dijajah oleh negara2 maju). Waktu Jepun diikat dengan konvensyen PBB dan syarat2 Amerika selepas menyerah kalah dengan kekuatan atomik bom Amerika, Tun lihat Jepun berjaya bangun semula dengan cepat dan Jepun mengamalkan “hulur tangan keamanan dan kebajikan” kepada dunia sebagai tanda persahabatan. Tun sambut tangan Jepun yang dilihat boleh beri manfaat kepada Malaysia, yang tidak dapat diberi oleh negara2 barat waktu itu. Tun lihat waktu itu negara2 barat suka menekan negara2 mundur dan sedang membangun, bersikap lagak dan menindas kerana mereka sudah lebih lama maju dan kaya raya. Maka terjalin satu kerjasama yang akrab antara Tun dan Jepun. Jepun pun sudi melabur dalam pelbagai bidang dalam negara untuk bantu Malaysia bergerak maju kedepan. Itulah niat dan wawasan Tun. Saya percaya Jepun sehingga kini masih menghormati Tun.

    Dengan negara China pula – eh, bila akrab sangat dengan China ni? Taula sebab Allahyarham Tun Abdul Razak Hussein pernah melawat China dan menjalin hubungan diplomatik dengannya – tapi semenjak bila jadi sangat2 dan tersangat2 intim?
    Dengan negara China, disebalik huhahuha dan propaganda kerajaanMO1 menyebar ke pelusuk negara dan dunia bahawa China sudi ‘labur’ berbillion2 dalam pelbagai projek di serata pelusuk negara, kerajaanMO1 tak cerita habis. Ia sebenarnya pinjaman kerana kerajaanMO1 terdesak nak tutup lubang2 hutang negara, akibat daripada penyalahguna kuasa dan menyeleweng tabung wang negara untuk nak hidupkan dan nak mewahkan 1MDB dan sewaktu dengannya. Jadi bila meminjam mestilah ada memberi sesuatu, kan gitu Tun. Apa dia?

    Tun, kes RM2.6billion “derma” pak arab ni ada kaitan dengan penglibatan bersama Arab Saudi-led coalition keatas Yemen ka? Yemenis being killed, men, women, young and old and children made homeless, wounded and deprived of their basic living, even Yemeni villagers’ livestock which they depend for their livelihood are killed. I find it hard to swallow, kalau benar. Ini civil war Yemen. UN has asked Malaysia to explain its involvement in the coalition. Kalau UN dah kata ‘involvement’ apa maksudnya? Menteri pertahanan tak mau jawap.
    Malaysia pun dah pernah hantar askar2 pengaman ke Congo, Bosnia, Somalia, mungkin ini tak ikut undang2 UN kot. Menteri pertahanan patut jelaskan.

    Tun, ada Malaysian businessmen beri rasuah kepada armada navy Amerika! Dia beri rasuah supaya mereka labuh dan singgah di port dimana firma dia operate. Kes ni dapat jolokan “Fat Leonard” sebab gemuk – chubby juga kot. Tun, kalau dia balik Malaysia home minister, immigration, lhdn, Igp nak buat lagu mana? Biarkan dia bebas? Menakutkan. Virus korupsi Malaysia dah dibawa lebih maju kedepan dan berkembang di luar tanah dan air negara rupanya!

    Berapa banyak mess mereka nak libat Malaysia ni? Banyak la kerja Tun dan sahabat2 nak perbetulakan keadaan Malaysia ni.
    Semoga Allah permudahkan urusan Tun dan makbulkan usaha murni Tun. Semoga Allah beri Tun kesihatan yang baik. Dengar nasihat doktor ya Tun. Terima kasih Tun.

  68. Hajar Mar 16,2017 2:21 PM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    1. Bukankah pihak parti2 Pembangkang (PKR, DAP, PAS) yang memulakan pemberian (janji2 dalam manifesto PRU) pelbagai SOGOKAN (‘cash’) kepada para pengundi supaya mengundi mereka?

    2. Saya harap kesemua yang sentiasa menganggap mereka paling bijak sementara orang lain bod*h-bod*h belaka tidak menutup mata di atas perkara sama (sogokan @ rasuah) yang sedang/telah dilakukan oleh parti2 Pembangkang sejak sekian lama.

    3. Jangan pula nanti saya minta mereka ini untuk ‘kembali ke sekolah’ untuk memahami apa itu sogokan @ suapan @ rasuah.

    4. PM Najib @ Ah Jib Gor cuma ‘menciplak cara kotor’ ini (dari parti2 Pembangkang) untuk kekal berkuasa. Dari dulu lagi saya katakan yang beliau memang bertujuan merealisasikan impian Pembangkang dan penyokong2 Pembangkang. Conntoh lain ialah sekarang ini segala projek dan kerjasama mahu di lakukan dengan ‘Cina Komunis’ dari China. Ramai penyokong2 Pembangkang (yang tegar dari dulu lagi) sokong kuat supaya negara kita digadaikan /dijual kepada China.

    5. Contoh mudah: Di Selangor air dapat PERCUMA (tapi tak seberapa; namun ramai yang suka dapat sogokan yang CIPUT ini). Pembangkang ‘lebih ke hadapan’ dari BN sebab mereka sogok kesemua penduduk2 di Selangor. Tapi malangnya banyak isu berkaitan air yang berlaku. Air kotor sudah jadi perkara biasa. Lagi menjijikkan ada pencemaran ‘bau’ dan sungai yang dicemari ‘najis bab*’.

    6. Tun juga jangan lupa yang YB Wan Azizah & gang menyokong pemberian BR1M. Mereka siap bantu lagi pemohon2 untuk isi borang. Mungkin nanti nilai BR1M akan bertambah bila parti2 Pembangkang menang pada PRU-14. Dan saya tidak hairan jika ada lagi ‘duit cash’ diberi kepada pelbagai golongan untuk ‘maintain’ (beli???) undi2 dari rakyat.

    7. Rasuah/ suapan/ sogokan memang menjijikkan, dan HARAM kita memberi dan menerimanya. Malangnya ada golongan yang cuma nampak ‘kesalahan rasuah’ pihak lain sahaja. Alahai…

    8. Saya doakan Tun tidak buat ‘silap’ andaikata parti2 Pembangkang menang pada PRU-14 nanti.

    Terima kasih Tun.

    *** Semoga Allah S.W.T. sentiasa melindungi Tun sekeluarga ***

  69. zulu Mar 16,2017 10:30 AM

    The Star news about the Malaysian MO1 kleptocrat…

    “1Razak Mansion in Sungai Besi is a milestone for PM”

    I don’t know who named “1Razak”

    does anyone have doubt in “1”? …LOL…

  70. Fariq Islam Mar 16,2017 9:48 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Ramai umat tak faham, yang ajaran tidak membenarkan penerimaan duit haram biar sekalipun. Ramai juga berpandangan silap bahawa penunaian haji dapat membersihkan segala-gala dosa. Kenalah ingat. Kita kena menjawab ke atas apa jua salah-laku dalam dunia akhirat nanti.

    Begitu juga dengan segelintir yang bersembunyi di belakang nama suci agama. Apakah usul RUU355 diperlukan? Apakah yang sesiapa yang membantahnya disifat anti-Islam? Kenalah Hadi pegang Al-Quran dan bersumpah bahawa PAS tidak menerima RM90 juta sepertimana yang dituduh!

  71. asahamat Mar 16,2017 9:46 AM

    Assalamualaikum wbt Tun

    Semoga Tun semasa berdebat dgn Nazri pada 25 Mac (?) sentiasa dalam limpahan Taufiq dan Hidayah Allah. Semoga niat Tun berdebat ikhlas demi kesejateraan Ummah utk kekuatan Islam. Semoga Allah memelihara Tun terus dalam kebenaran dan kejujuran sejati …

  72. asahamat Mar 16,2017 9:39 AM

    Assalamualaikum wbt Semua

    Di kalangan kita yg gemar hadir di Bloq Chedet ini, pasti ramai yg hendakkan Msia yg elok2. So, let work to help Tun to such an objective. Tak guna berbalun di sini, lebih baik kita yakinkan sesiapa yg di keliling kita @ kita temui untuk tumbangkan BN secara terhormat dan kemudian kita uruskan Negara secara terbaik.

    (2) I really hope, the Chinese esp DAP, you should know the Malays’ psycho, to me why don’t you just step back or aside. Work to win n never work to the greed or revenge n you loose. Today DAP approach, to me is indeed a forever a loosing strategy. You will never win if you continue the way you carry yourself within the Malays …

  73. asahamat Mar 16,2017 9:30 AM

    Assalamualaikum wbt Tun,

    Di zaman Arab Jahilliah, tidak ada apa yg betul. SAW didatangkan utk betulkan keadaan. Jika tidak Quraish akan musnah seperti Firaun bahkan kaum Lut dan Noh.

    Kotor kita memang sedang kotor. Alhamdullillah Tun umur panjang utk baiki apa yg kotor. Kita kotor kerana kita terikut2 nafsu dan jln yg kotor.

    Time for us to b ikhlas berjuang demi Allah. Tun ada aura utk ubah things to go right n correct. So let move the Nation to such direction. You show the way, let your team (PH) work out to the honest deed in the way Allah wants n guided us with.

    Let start to work as PH rather Bersatu. Let work as a Promising Avenue for the Nation rather continue calling yourself as Pembangkang. Pls start to understand rakyat marhaen psycho n get out of your loosing nuts ….

  74. Feezajazz Mar 16,2017 9:22 AM

    I would like to dedicate my artworks to the life of Tun M. It can be browsed at https://feezajazz.wordpress.com

  75. Chu mat Mar 16,2017 8:21 AM

    Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

    1.Slogan cash king selepas tragedi dua pesawat Malaysia Airline.

    2.Adakah negara jual kapal terbang ni?

    3.Kenapa kes BNM ada pasukan penyiasat manakala kes yang billion masuk akaun tak ada pun ?

    4.Agaknya berapa pulak hamba Allah ni keluar duit bagi kat orang yang nak buktikan kes BNM tu?

    Allahu Akbar

  76. tebing tinggi Mar 16,2017 7:41 AM

    Kebolihan menerima rasuah sekarang ini menjadi kebangaan ,bagi orang Melayu.

    Kemampuan memberi rasuah adalah kekuasaan bagi orang Cina .

    Rakyat yang tidak berkemampuan apa-apa menangong riskonya .

  77. joetachi Mar 16,2017 6:37 AM

    🚜….
    Sodok Menyodok, yg tu ForestCity..
    Sogok Menyogok, yg ni jadi resmi…

    Resmi padi, yg tundok berisi..
    Resmi undi, yg bongok dibeli…💰💰

  78. Fariq Islam Mar 16,2017 6:04 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Cara kerajaan mengurus duit Negara sekarang adalah kurang betul. Kerajaan memberi sedekah BR1M kepada golongan “miskin”, tetapi pada masa yang sama, mengutip GST dan mengurangkan subsidi ke atas barangan keperluan asas.

    Dalam pengurusan ekonomi, kenalah kerajaan selalu mempertimbang kesan-kesan rantaian (chain effects). Utamakanlah kepentingan rakyat dan Negara dalam jangka panjang, bukannya hanya untuk membeli hati demi undi!

  79. sibotak Mar 16,2017 4:23 AM

    Menhalalkan yg Haram
    Serupa menghalal
    Jantan sama Jantan
    Bertina sama Betina Kawin
    Amat menjijikan ..dah tak tahu lagi beza apple dengan limau
    Tidak ada Kesudahan nya
    Hanya tunggu Balak yg bakal menimpa

    Bukan saja soal Hukum
    Malah ia merosakan system Negara
    Apakan lagi yg berlaku di Malaysia sekarang
    Jika Bapa Borek , Anak Rintik

    Jika PM ,Kepala Negara bolih berbuat demikian
    Secara terang , terangan ,menggunakan Undang undang untuk menyembunyikan Maksiat beliau
    Maka kita terpaksa menhalalkan sesiapa jua melakukan Rasuah , Penyelewengan Wang Kerajaan dan sebagainya
    Bukan sahaja pegawai kerajaan , malah di galakan juga isteri isteri ,anak tiri , anak haram , betina simpan selanjutnya mengabil kesempatan akan system kerajaan Najib 69 . System Kerajaan yg Tunggang Terbalik

    Jika Najib Bolih , Kita pun Bolih
    Malaysia Negara serba Bolih
    Itu yg kita Tahu ……yg Tak tahu Bagaimana ?

    Marilah kita 1 Malaysia
    Menyahut Seruan PM Tersayang kita Najib Tun Razak
    Marilah kita Bersama Menjahanamkan Malaysia bersama Kerajaan 69
    Mari kita kembali ke Zaman Jahiliah , Zaman Nabi Lud

  80. rimba.emas Mar 15,2017 11:19 PM

    Salam Tun.

    1. Sebelum kita pergi mengundi kemungkinan ramai (bukan semua) akan menerima bantuan dalam bentuk pertolongan mungkin salah satunya pemberian wang ringgit.

    2. Ketika menerimanya kita tidak tahu niat sebenar pemberian itu. Kita ragu-ragu hendak ambil atau tidak.

    3. Kalau kita merasa was-was kita boleh tolak pemberian itu terutamanya bila fikirkan wang rasuah.

    4. Namun selalunya pemberi akan berkata wang ini untuk meringankan beban atau ikhlas pada mulutnya sedangkan dalam hatinya wallahua’lam Allah s.w.t sahaja yang maha mengetahui.

    5. Sebenarnya banyak yang kita tidak tahu termasuklah niat seseorang dalam bersedekah. Mungkin pada kita halal tetapi sebaliknya pada pemberi ada maksud lain.

    6. Dalam keadaan begini kita tahu niat untuk mengundi sudah tentu bukan sebagai satu yang hendak di sia-siakan.

    7. Kita tahu wang pemberian hanya nikmat sementara ia akan habis maklumlah harta dunia semua akan kita tinggalkan.

    8. Bila begini ingatlah kita pada Allah s.w.t akan catatan yang akan di ambil kira malaikat pencatit. Ingat DOSA DAN PAHALA.

    9. Amalan kita bergantung kepada dosa dan pahala .

    10. Jika kita niatkan undi kita untuk menolak wang haram atau perbuatan haram pasti kita di beri pahala.

    11. Alang-alang kita takut bersalah atas niat pemberian Parti tersebut (kelemahan membaca hati) ? bagaimana kita undi lawannya sekurang2nya kita tidak menambah dosa (sebab kelemahan membaca hati).

    12. Allah s.w.t selalu mengingatkan kepada manusia2 yang curang agar sentiasa ingatkan kematian hari di mana segala harta , pangkat , jawatan menjadi rebutan akan di tinggalkan.

    13. Bagaimana cara di dapatkan semua harta dunia itu akan di nilai kembali yang mana haram pastilah berdosa manakala halal menambah pahala.

    14. Semua yang di ambil kira kembali inilah yang di katakan AMALAN yang di bawa umat manusia ketika berhadapan tuhan yang maha berkuasa.

    15. Pasti teori ketuhanan ini ada sedikit persamaan dalam setiap agama.

    16. Bagi tuhan agama Islam yang maha berkuasa ialah Allah s.w.t. dan umat beragama Islam akan kembali kepadanya.

    Wallahua’lam.

  81. HBT456 Mar 15,2017 7:04 PM

    http://www.malaysiakini.com/news/375849

    I love penang too is akin to klectrocracy, bukan?

Leave a Reply