TOTAL VISITORS FROM 2008:

KOS MARUAH BANGSA 33

1. Bangsa yang tidak hargai maruah bangsa tidak akan dihormati oleh masyarakat dunia. Lebih dari itu bangsa itu tidak akan berjaya, akan dihina dan dipermain oleh bangsa-bangsa lain di dunia.

2. Kita berjuang untuk dapat kemerdekaan kerana hasrat menebus maruah, dan menebus kuasa yang boleh menentukan maruah kita terpelihara.

3. Sebenarnya jalan yang termudah dan tidak ada kos ialah dengan menerima penjajahan dan menjadi hamba kepada orang lain. Tetapi banyak negara yang penduduknya sanggup bermati-matian untuk mencapai kemerdekaan, menebus maruah.

4. Kita di Malaysia tidak perang walaupun terpaksa melawan pengganas yang ingin mendiri pemerintahan komunis di Semenanjung Tanah Melayu. Kita menang dan kita dapat memerintah negara kita. Kita pilih demokrasi sebagai cara untuk memulih maruah kita. Saya fikir buat beberapa dekad kita berjaya. Nama Malaysia terserlah dikenali di dunia dan dihormati.

5. Walaupun demikian itu belum mencukupi. Kita ingin menjadi negara maju menjelang 2020. Untuk ini kita bukan sahaja perlu tingkatkan pendapatan kita. Kita perlu miliki kebolehan dalam pelbagai bidang yang terdapat dalam negara maju. Di antaranya ialah bidang industri. Belum ada negara pertanian atau negara yang kaya dengan sumber alam yang ditakrif sebagai negara maju.

6. Kita pilih industri kereta bermotor sebagai catalyst (umpan) untuk tingkatkan kebolehan dan kemajuan kita dalam industri pembuatan. Industri kereta memerlukan komponen engineering sebanyak 4000. Sedikit demi sedikit kita akan menguasai bidang industri pembuatan kerana membekal komponen.

7. Dengan menjual Proton kita mengaku kita gagal dan kemajuan ke arah menjadi Malaysia sebagai negara maju terencat.

8. Ya. Maruah mempunyai kos. Kita mampu jika Kerajaan tidak menggunakan cukai ke atas rakyat untuk membeli sokongan melalui rasuah. Duit sebanyak 1.7 billion Ringgit yang kononnya diberi kepada Proton tidak sampai kepada Proton, setakat yang dapat diketahui.

9. Penjualan Proton dipaksa kerana dendam kesumat. Maruah tidak penting. Membalas dendam lebih penting.

10. Jika diteliti keuntungan perniagaan Malaysia hari ini, cukai yang dikutip tetap lebih tinggi dari zaman Proton laris dijual. Tetapi hutang Kerajaan membukit. Di mana pergi dana Kerajaan ini. Apakah ia telah masuk poket orang itu dan orang ini?

33 thoughts on “KOS MARUAH BANGSA

  1. Dave Copper Jun 23,2017 12:23 PM

    Kurang Hajar is a stubborn ass, Proton is sold due to too much walking stick give for too long already and now she still want to propose government to give incentive.

    By the way, the name Hajar is an Arabic form of Hagar, which has a Biblical and Hebrew or Jews origin. Therefore, Hajar is a name Jews origin. She is probably regretted her parent gave her this name by now.

    Me, on the other hand, gave her this Kurang-Hajar name, so that she is kurang Yahudi.

    So this dry ugly (.)(.) Kurang-Hajar should thank me instead.

  2. Hajar Jun 22,2017 11:59 PM

    Salam YAB dan Yang DiKasihi Tun,

    1. ‘Kos Maruah Bangsa’ memang tajuk yang tepat untuk artikel Tun ini. Perkataan ‘kos’ lebih lengkap berbanding ‘harga’ (‘price’) dan ‘nilai’ (‘value’). Ia tepat kerana untuk mempertahan maruah bangsa, wang yang banyak (untuk kekalkannya /penyelenggaraan; pelaburan untuk teknologi2 baru/ terkini untuk kekal berdaya saing), masa, tenaga dan pengorbanan diri (sikap tamak haloba, dengki khianat dan dendam kesumat perlu dihapuskan/diketepikan) yang berterusan diperlukan.

    2. Maruah Malaysia telah tercemar teruk kerana ada PM yang tidak bermaruah, dan telah dikenali di seluruh dunia melalui skandal-skandal pengubahan wang haram yang amat memalukan.

    3. Jika seseorang pemimpin ada jati diri dan pegangan agama yang kuat (untuk Melayu, jati diri Melayu/Islam, etc.) beliau tidak akan tergamak untuk menjual/menggadai maruah bangsa (aset/harta) dan negara semata-mata untuk kepentingan peribadi.

    4. PM Najib @ Ah Jib Gor dan konco-konco beliau lebih mengutamakan kepentingan peribadi. Mereka mahu kekal berkuasa (menindas rakyat melalui GST, etc.) dan terus menyalah guna harta / aset / wang negara supaya dapat menjalani kehidupan mewah hasil penat lelah dan keringat rakyat. Mereka tiada maruah diri langsung.

    5. Bila skandal 1MDB terdedah, mereka panik dan menjadikan Tun sebagai musuh mereka kerana Tun mendesak supaya Najib @ Ah Jib Gor meletak jawatan dan bertanggung-jawab di atas penyelewengan dalam 1MDB. Dan, PROTON dijadikan mangsa dendam mereka.

    6. Untuk mengekalkan supaya Proton terus berdaya-saing, teknologi enjin baru (dll.) diperlukan kerana syarikat automotif lain yang lebih berpengalaman sudah pasti ada banyak kelebihan.

    7. Kerajaan mesti prihatin dan sanggup melabur (beri insentif) untuk membantu Proton dalam bidang R & D (Research & Development). Tiada isu ‘tongkat’ di sini. Banyak syarikat automotif dunia yang turut kecundang, dan ia bukan kerana ada ‘tongkat’ atau alasan-alasan bodoh lain seperti yang dibangkitkan berulang kali oleh Si Badut yang rasis lagi dungu kerana sampai sekarang dia ingat Kurang-Hajar = Kurang AJAR. [Bodoh bangat orang sial ini yang penguasaan BMnya lebih teruk dari Bangla yang baru beberapa bulan bekerja di Malaysia. I bet he has to refer to ‘Kamus BM-BI’ in order to understand what I’ve written in BM. He even believes that ‘bahasa PASAR – BM’ is used ONLY at the wet markets. I suggest he requests all his wet-market Ah Sohs (whom he claimed can SPEAK better BM than I) to help him write in BM. I can single-handedly confront all of them in a debate, and I believe most of them have difficulties to pronounce so many Malay words – Proton becomes ‘Ploton’; orang becomes ‘olang’; banyak becomes ‘manyak’; ”ini halaga manyak mulah…wa lugi maa…”.Ha…ha…ha… Only an idiot would make such claim – a LAUGHABLE claim. ]

    8. This racist (sial-死-Dave Copper Si Teramat Kurang Ajar) individual also makes ridiculous allegations (‘fitnah’) against Proton (out of hatred towards the Malays) to make Proton looks really bad (similar to his stupid allegations against me – he wants everyone to believe that his wet-market Ah Soh’s BM is better than my BM. He claimed that I am an UMNO-traitor. Ah Jib Gor does not even know me lah, idiot!).

    9. PM Ah Jib Gor ialah pengkhinat Negara (same as the ‘so sial idiot’ who happens to have so much in common with Ah Jib Gor, his ‘idol’; both love 1Malaysia = Malaysian Malaysia; both love Forest City; both love Communist China/Geely; both hate Proton, etc. He’s the one having a ‘love-hate relationship’ with Ah Jib Gor, but as usual he blindly accused me instead.)

    P/S: I need to write in English (rojak) a bit to help this idiot spend less time referring to BM-BI dictionary. Kasihan…

    Terima kasih Tun.

    ** Semoga Allah SWT sentiasa melindungi dan merahmati Tun sekeluarga **

  3. Hang Jebat Derhaka Jun 21,2017 2:44 PM

    Assalamualaikum,

    Sebuah negara yang dipimpin oleh Ali Baba dan 40 penyamun masih boleh bermaruah jika rakyatnya tidak sebodoh Dave Copper. Masalahnya rice bowl macam ni terlampau ramai…

  4. malloucius Jun 19,2017 8:13 PM

    Salam, saya nak minta sambung komen hari tu.. tak habis tulis pasal duk sibuk bully Dave copper. Hi hi hi hi…

    Bermaruah ke Tun? maruah ape? maruah ke kalau kos ni tinggi sampai anak-anak melayu terpaksa jadi pelacur sebab tak ada duit nak belanja di Universiti atau nak makan?

    Bermaruah ke kita kalau kita berdiam diri apabila orang asing dan kerajaan asing yang tentukan polisi dan masa depan negara kita? bermaruah kah kita bila mereka campur tangan secara sistematik di negara kita?

    Bermaruah kah kita kalau kita sebagai pemimpin naik kereta Porsche, Lambo, Ferrari dan berbagai kereta mewah sedangkan rakyat melayu biasa terpaksa naik kereta sub par?

    Bermaruah kah kita bila duduk di Bukit Tunku, berkawan dengan anak-anak cina kaya, dan memiliki wanita simpanan berbangsa cina dan biar bangsa sendiri lingkup dan hancur?

    Bermaruah ke kita kalau kita sembang pasal bangsa dan maruah bangsa tetapi majoriti orang melayu kampung terpaksa hidup susah akibat monopoli ekonomi cina? orang tengah cina jual barang lebih mahal kepada orang melayu. Taukey dadah terbesar asia adalah cina, malahan di malaysia pun cina.. pengguna? melayu…

    Maruah ape! dah takde maruah!

  5. sibotak Jun 19,2017 7:45 PM

    Bukan saja Najib mencuri duit 1MDB
    Malah jika beliau tidak mencuri pun , beliau gagal menembus kerugian 1MDB
    Sudah mengesahkan Najib memang tidak layak , bukan sahaja sebagi Menteri Ekonomi
    apakan lagi sebagai Perdana Menteri …memang lansung tak layak

  6. milshah Jun 19,2017 1:53 PM

    Assalamualaikum Tun,

    A great strategist is one who anticipate his opponent strategy and find ways to counter it.

    In the coming GE, there are several factors that need to be considered. In the coming GE, what would be UMNO’s strategy? What would be UMNO’s weapons of choice to be used in the coming GE? And the all important questions, how do you win the next GE?

    If we do something, we should begin with the end in mind. The goal is to win the next GE. How do we win the next GE? The next GE will be the battle for malay votes. The one who will win the malay voters, the rural in particular, will win GE 14. We can go about talking about integrity, rule of law, etc, but without the rural malay voters, it will still be a loss.

    Pakatan has done well in the last GE, winning 53% of the votes. You can pat yourself in the back for that. But it is not about winning 53% that matters really, its about becoming the government of the day that is more important.

    Based on Anwar’s suggestion, Pakatan should not follow BN’s structure. Pakatan can still win 53% votes, without naming a PM designate. But can not naming a PM designate allow you to become the government of the day?

    With all UMNO led BN weaknesses, their goal is clear. Winning the malay voters. Their strategy of choice would be racial and religious issues. They will most certainly capitalise on the lack of PM-designate by saying DAP will be the next government if Pakatan wins.

    Simple, crude strategy? Maybe. As long as they still become the government of the day, who really cares.

    I will not offer a counter strategy for UMNO’s strategy. I will leave it to the political experts in Pakatan. I know my counter strategy may not be to the liking of some Pakatan leaders, it may even cause a severe division. All said and done, I wish Pakatan all the best in the coming GE 14!

  7. balance Jun 19,2017 10:06 AM

    Tun,

    I can agree with nehru & Dave Copper comments maybe because i am not a Melayu but whatever the reasons it may be, Proton cannot be and should not be the pride of Malaysia and Melayu. We cannot use things that do not belongs to us to represent country and people or race. Firstly, cars and motoring technology do not come from malaysia or melayu. Until Proton with Melayu invent a car that can swim or fly or do not use petrol then Proton can become the pride of Malaysia and Melay. Tun, no point looking east, west, north or south as Japan will be Japan and Korea will still be Korea because they work hard for it. We have rubber, palm oil and many other things that japan and Korea do not have. Work on it to be No.1 and forget about cars. Nevermind what is my opinion 1st we must upgrade the country policies before anything can move forward. If the mentalities is still about subsidy and preferential treatments and cars become a nation pride then we will be “as it is”. Yes wakeup is a good word. Wakeup to a new day and new beginning forget about race superiority and loyalty to political party as it proven to be the useless, frustrating and loss of senses for everyone. Vote for the people who can lead Malaysia to greater. Dont vote because of race, religion and party. Authority cannot and no more become truth. Truth will be authority. YES WAKE-UP

  8. anti rasuah Jun 19,2017 7:05 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Adakah berani kerajaan Malaysia mahu saman dan mendakwa DOJ?

    Saya nasihatkan barua-barua tegar NAJIS RAZAK usahlah berkokok hanya dalam negara, ayuh teruskan usaha bangsat kalian mempertahankan NAJIS RAZAK hingga titisan darah terakhir kamu.

    Kita mahu tenguk lagak barua-barua NAJIS RAZAK seperti Hishamudin “kememeh”, SALLEH SAID KERUAK “penjilat” dan ramai lagi pertahankan maruah NAJIS hingga ke lubang najis.

    Sepatutnya mereka jangan guna nama kerajaan Malaysia tetapi menggunakan nama 1MDB yang dipengerusikan oleh NAJIS yang wajar dipertanggungjawab. Ini kerana isu 1MDB bukan tanggungjawab Negara tetapi KEBODOHAN NAJIS RAZAK yang menubuhkannya tanpa pengetahuan menteri cabinet.

    Kos urusannya sepatutnya bukan kerajaan Malaysia yang tanggung tetapi semestinya 1MDB yang dipengerusikan oleh NAJIS RAZAK yang tanggung.

    JIKA RAKYAT MAHU MELIHAT IMEJ SEBENAR NAJS RAZAK, LIHATLAH IMEJ 1MDB.
    Itulah wajah sebenar Najis Razak mentadbir Negara.

    Wassalam Tun.

  9. WandyCaswady Jun 18,2017 11:24 PM

    Assalamuaalaikum rakyat Melayu…

    Fikirkanlah… Cina yg islam… India yang islam dan yang lain lain yg beragama Islam…

    Tujuan kita adalah mengingati sesama insan tentang Rasulullah… Yg baik budi pekertinya kepada yg bukan islam setelah kenabian nya… Dan sebelum kenabian nya iaitu semasa dia masih kecil… Seorang yg jujur dan amanah…

    Tanyalah diri anda… Yang tidak mempunyai kuasa untuk memgubah dunia… Apakah sumbangan anda terhadap agama yg dibawa Rasulullah ini… Bandingkanlah budi pekerti beliau dengan diri anda…

    Last but not least… Apakah rasulullah melantik dirinya untuk menjadi khalifah? Apakah rasulullah meletakkan dirinya lebih daripada seorang hamba walaupun setelah dipilih menjadi nabi? Al Quran itu benar2 mengajar ttg erti kesabaran dan kebaikan di akhirat kelak…

    Ingatlah rakyat yg beragama islam… Kubur itu masing2… Dosa pahala itu juga masing2… Amalan kalian juga dihitung dgn asing… Buatlah kebaikan mengikut kemampuan masing2…

    Jazakumullahu khairan kathiraa…

    Allah itu benar… Dan Nabi Muhammad itu benar…

  10. Lanun Johor Jun 18,2017 3:56 PM

    Bukan dah lama ke maruah tu dah macam takde dan kos tersebut memang dah ramai-ramai tanggung terutama seperti kami yang makan gaji …. i.e. melalui Cukai Pendapatan dan sebagainya.

    Pemimpin Melayu Islam, pemimpin korporat Melayu Islam dan ahli politik Melayu Islam kena banyak bawa perubahan yang berlandaskan agama kita kot…

    Kes rasuah kakitangan kerajaan semakin menjengkelkan – bermaruahkah pemimpin kerajaan yang sebegini?

    Dalam buku “The Asian Godfather” – banyak lagi diceritakan atau dipertontonkan berkenaan bagaimana maruah Malaysia dibeli oleh Godfather-godfather ini, antaranya “Uncle” -conglomorate yang merubah lanskap Kuala Lumpur katanya…

    Semuga ALLAH swt memberi hidayatnya kepada saya dan Tuan-tuan/Puan-puan semua.

    Ameen

  11. RiaRz Jun 18,2017 4:34 AM

    Salam Tun

    Saya percaya najib akan turun tahta sooner later, najib, rosmah, rezha aziz, jho low, ag, igp dan lain2 yang bersubahat patut disenaraikan dalam ‘Malaysia Most Wanted’. Apa kita nak buat kat manusia2 seperti ini? Hukuman apakah? Perlukah hukuman paling berat dalam sejarah Malaysia? Perlukah dijadikan contoh dan tauladan kepada bakal pemimpin dan jawatan tinggi negara? Sama2 la kita fikirkan kerana najib akan turun tahta. Sampai bila najib boleh bertahan? Fikir2kan dan selamat beramal..

  12. asahamat Jun 18,2017 3:42 AM

    Assalamualaikum wbt Tun.

    Politik UMNO n BN, adalah politik sisih dan tindas. Sapa yg tak tunduk pd UMNO-BN, mesti disisih dan tindas. Dari Tunku, sampailah ke Najib MO1, cara UMNO-BN berkuasa dan utk dpt kuasa adalah dgn sisih dan tindas.

    (2) Tidak ada Negara boleh maju jika politik sisih n tindas digunakan. Islam di zaman dulu2 berkembang dan maju sebab hapus dan tidak amalkan politik sisih dan tindas. Kerajaan2 Islam dulu2 runtuh dan hancur bila sisih dan tindas diamalkan semula. Kita tidak bangkit sehingga kini sebab politik sisih dan tindas.

    (3) Kelantan sedang ditindas. Selangor sama. Penang juga. Kedah pernah ditindas. Trengganu juga. Perak juga. Itu semua negeri2 Melayu ramai. UMNO-BN sifatnya, bila tak sebulu, mesti nak tindas punya. Tabiat buruk untuk berkuasa dan bila berkuasa.

    (4) Bawalah Bersatu dan akhirnya PH bertobat utk jgn sisih dan tindas sesama Melayu. Kena tobat. Kena ikrar utk tadbir Negara secara adil. Islam itu adil. Adil membawa Islam itu gah.

    (5) Bayangkan contohnya Kelantan dinafikan hak royalti minyak mereka sehingga bekalan air, jln dan urusan perbandaran mereka jadi tak tentu pasal. Ambil prihal air, air jadi masalah besar Kelantan. Bayangkan anak2 hendak ke sekolah tak mandi dgn elok. Kalau cucu Tun ke sekolah tak mandi dgn elok, agak2 lagu mana? Bayangkan orang2 tua nak wudhu. Buka paip air menitik. Apakah contohnya, hati Tun rasa puas bersih tak
    bila wudhu tidak sesempurnanya? Bayangkan anak2 dara bahkan perempuan2 haid. Nak bersuci air tak brp nak ada. Bayangkan psaikologi pd diri mereka. Tun, ambil contoh anak, menantu dan cucu2 perempuan Tun mengalami benda2 ini, agak2 hidup depa selesa tak? Bayangkan pasangan yg junub. Jika mereka tidak suci secara sempurna bersebab tak cukup air, bagaimana ibadah mereka seterusnya. Kita mampu ubah benda2 ini, tetapi jika kita terus bersikap sisih dan menindas pastinya Allah tidak akan redha UmatNya diperlakukan serong!

    (6) Tun, Najib MO1 tarik itu ini dari Tun, memanglah Tun tak kisah. Tetapi cubalah renung prihal itu dgn prihal Kelantan dinafikan royalti dan tak mampu bagi air bersih kpd rakyat; Allah (?) spt sedang memberikan Tun gambaran betapa bila hak Ummah dinafikan, maka itu sama pedihnya dgn hak pribadi kita dilucutkan. Soal Kelantan jika dibagi duit tak reti urus, itu jgn dijadikan alasan utk tidak memberikan rakyat Kelantan contohnya hak mereka.

    (6) Saya mengambil contoh menindas Kelantan sebagai hujah saya utk melihat Bersatu dan PH benar2 akan menjadi wadah politik Bersih, Amanah dan Adil bagi Negara ini. Jika itu dapat Tun n PH perjuangkan jelas, rakyat pasti terima gerakkan humbankan Najib MO1.

    (7) Tun, benar jika Najib MO1 sudah tumbang, barulah boleh kita nak buat apapun. Tun jgn ketegag dgn cara itu. Ini zaman kini. Kini rakyat terutama golongan muda, depa nak tau, what for them n the Country yg Bersatu-PH hendak perbuat, tidak sekadar humbankan Najib MO1. Ayuhlah Tun, ubah sedikit strategi Bersatu-PH, melainkan Tun dan semua kita tak nak menang besar dan bergaya.

    Tun boleh. Malaysia Boleh. Rakyat Boleh. Kita boleh! In Shaa Allah.

  13. WandyCaswady Jun 18,2017 1:44 AM

    Dear nehru… The problem is not proton… But the problem is you… If proton lacks of ambition and imagination… Why people still buy the damn car? Cant you see on the road? Can you still see old proton saga around you? The iriz driving next to you?

    Dear nehru… Please do think long term… If the budget being cuts off… How can we expand our ambition and imagination with limited cost? Plus… Proton is a local company… So the taxes will be goin into our own country… But as you can see… Which country will hav that money now? Oh ya… People with shares hav their ways of avoiding taxes… Fyi.. geely is not local… So support China economy through Geely… Even kids can understand taxes nowadays… Tq nehru

  14. Fariq Islam Jun 18,2017 12:27 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Kes FGV memalukan, kerana soal kredibiliti bangsa yang terbabit.

    Kes pembentangan DoJ AS lebih memalukan lagi, kerana ia bukan sahaja menyentuh tuduhan terhadap pemimpin, tetapi imej Negara dan institusi pentadbiran Negara.

    Rakyat berharap kerajaan mengambil tindakan menyaman DoJ AS untuk membersihkan nama Negara, sekiranya apa yang dinyatakan CJ benar.

  15. nehru Jun 17,2017 6:04 PM

    The problem with proton is that it mengambil kesempatan terhadap cita cita malaysia untuk manjaga dan menegakkan maruahnya. I think the idea that Malaysia will never compromise on its maruah by selling away its national car made proton take advantage of malaysia. In the decades that proton was operational, i don’t think proton ever gave it its best. The company had no fire, no ambition,no imagination and no desire to repay malaysians for their trust and sacrifices. Rather than be a company that elevates and safeguards malaysia’s maruah, it became a company that lived of malaysia’s maruah, and i daresay, it even brought down malaysia’s maruah a notch. Tun may see the link between malaysia’s maruah and proton, but i don’t think anyone else in proton did. If they did see the link, it is impossible that they would have been that impotent in their actions and plans.

  16. zulu Jun 17,2017 3:46 PM

    https://sg.style.yahoo.com/asian-billionaire-apos-showered-miranda-060008354.html

    Seems like Najis, his family and his slaves will get direct ticket to hell, no inquiry formalities…

  17. RiaRz Jun 17,2017 4:40 AM

    Thank you DOJ for helping Malaysia. 🙂

  18. WandyCaswady Jun 16,2017 10:43 PM

    Bissmillahirahmannirrahiim…

    1. When the hypocrites come to you, [O Muhammad], they say, “We testify that you are the Messenger of Allah.” And Allah knows that you are His Messenger, and Allah testifies that the hypocrites are liars.

    2. They have taken their oaths as a cover, so they averted [people] from the way of Allah. Indeed, it was evil that they were doing.

    3. That is because they believed, and then they disbelieved; so their hearts were sealed over, and they do not understand.

    4. And when you see them, their forms please you, and if they speak, you listen to their speech. [They are] as if they were pieces of wood propped up – they think that every shout is against them. They are the enemy, so beware of them. May Allah destroy them; how are they deluded?

    5. And when it is said to them, “Come, the Messenger of Allah will ask forgiveness for you,” they turn their heads aside and you see them evading while they are arrogant.

    6. It is all the same for them whether you ask forgiveness for them or do not ask forgiveness for them; never will Allah forgive them. Indeed, Allah does not guide the defiantly disobedient people.

    7. They are the ones who say, “Do not spend on those who are with the Messenger of Allah until they disband.” And to Allah belongs the depositories of the heavens and the earth, but the hypocrites do not understand.

    8. They say, “If we return to al-Madinah, the more honored [for power] will surely expel therefrom the more humble.” And to Allah belongs [all] honor, and to His Messenger, and to the believers, but the hypocrites do not know.

    9. O you who have believed, let not your wealth and your children divert you from remembrance of Allah. And whoever does that – then those are the losers.

    10. And spend [in the way of Allah] from what We have provided you before death approaches one of you and he says, “My Lord, if only You would delay me for a brief term so I would give charity and be among the righteous.”

    11. But never will Allah delay a soul when its time has come. And Allah is Acquainted with what you do.

    Jazakumullahu khairan kathiraa

  19. malloucius Jun 16,2017 9:32 PM

    Proton is just a burden, it creates nothing more than unnecessary burden that has to go..

    Keeping Proton Malaysian is like keeping an idiot like Dave Copper with fake names, self-proclaimed economic expert, science expert and even Constitutional expert with most likely fake PhD.

    We have been subsidizing Proton for far long enough, Proton has nothing to do with the technology that we need to advance. If we wanted to advance we could have build an engine ourself, but we still lack capabilities to do so even after so many years.

    If Proton is a ‘Tank Company’ then it is a nation pride, but this is not the case at all. It was just a car company and there is no different between Proton and Perodua, and why Perodua is doing good and not Proton?

    Tax is high under both Najib and previous government but car price can be reasonable without protecting Proton excessively, having NAP and AP at the same time has not in anyway contribute to Proton being successful other than encourage corruptions and abuse at the expense of the majority of the people.

    What did AP contributes all these years other than give advantage to selected people to get cheap cars at different prices than other people? did this policy contributed to Proton success? or no? sons and daughters of these AP holder never even drive Proton!

    Despite the high price contributed by the NAP, to protect Proton with high tax, Proton still cant compete with other car makers, even after years of doing so they still fail. In fact, Proton sell much more cheaply abroad than in Malaysia. Why is this happening?

    If you really want to ‘tebus maruah bangsa’ like you claim, there are more than one way to do it. Why we have to burden the people for it? Technology acquisition, covert or clandestine technology acquisition that we can do all these years but we have not even attempt to do so.

    Every time we try to bring technology to Malaysia that could keep up above the other western nation, there will certain unseen hands at works that attempt to undermine that efforts, this is especially true when it comes to anything involving the military.

    For instance, when we try to learn to build tank back then, they were unseen hands from inside our own government that try to prevented it from happening. In 2008, a special branch officer lodge complaint about Israeli intrusion into our communication system. The investigation was made by one inspector from special branch, before the investigation come to fruition she was transferred to Taiping and the investigation stonewalled.

  20. klisbusy Jun 16,2017 5:59 PM

    This is my writeup that is viral on wapp

    Department of Justice USA, 1MDB and Najib

    For the second time in less than one year DOJ is filing recovery of assets related to money laundering. Piecing together all the pieces from DOJ reports, Najib and his fellow man statements as well as 1MDB, it is pretty apparent that this matters are interlinked.

    DOJ previously had used terms like MO1 and openly states that money went through a network that originated from 1MDB. A minister has confirmed that MO1 is Najib. In the latest revelation it is quite clear that money that was so called returned to Saudi Prince is a fiction. It is no doubt that money is indeed into a proxy account hold by 2 arabs which is not named by DOJ.

    DOJ is not some make believe entity. It is an entity that meant business and since the first announcement has spent thousand of man hours into the money laundering. The USA is highly litigatious society. DOJ is unlikely to make any unfounded allegations as it is not immune to suits.

    1MDB states today that there has been no evidence published by DOJ but merely allegations. Najib and 1MDB should take a private suit and sue DOJ if indeed this is a case. Our Malaysian AG has also reinforced his position that the monies did not originate from 1MDB. If that is the case, where did the money came from? The donation and the return of the donation story has been debunked by DOJ.

    The whole world is laughing at Malaysia. I am ashamed of having such a PM. I am saddened that the Governance System in the country has been controlled by politician and all authorities with investigation powers has refused to pursue their investigation. I believe they are worried of their own positions as in their opinion the AG is unlikely to give an honest and fair decision.

    For the sake of the country, the investigative authorities must step up. The guilty parties must be acted upon.

    *16-6-17

  21. klisbusy Jun 16,2017 5:58 PM

    I read in pain and frustration over the latest actions by DOJ in naming MO1 and his wife with several other 1MDB officers. May i suggest we start a campaign ” Saya Malu – Najib sebagai PM”

  22. Fariq Islam Jun 16,2017 5:24 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Pihak Geely bukannya menguasai 100% ekuiti Proton. Padahalnya, penguasaan 49% ekuiti bukannya sesuatu yang memihak kepada si pelabur.

    Cuba kita imbas kembali. Proton membeli Lotus. Apakah penjualan ekuiti Lotus oleh orang putih memalukan mereka? Apakah penjual ekuiti Lotus itu menggadaikan maruah bangsa?

    Kalau Proton berjaya kembali ke zaman kegemilangannya dengan pelancaran model-model baru yang boleh ditaruh-yakin, maka Proton tetap kebanggaan rakyat Malaysia!

  23. Tun Perak Jun 16,2017 4:51 PM

    Proton decline starts with Perodua introduction of cheaper car in Malaysia and competing in low cost market segment.

    Then, EON , EON Bank and Proton are disbanded, it is easy to sell things , if you have bank that provide loan to you, there is cross-subsidization. With that disbandment, “Proton and EON” brand losses. Every students in Malaysia can easily associates proton and ion learned from their physics or science class. These students are future buyers. Those , who disbanded Proton and Eon accidentally destroyed proton brand.

    Then, come AFTA in 2004 and liberate some tax burden on imported cars. Mitsubishi sees this and quickly sell their stake.

    Syed Bukhary came in but I think it is his bad decision. He cant revive the market share unless he can control governmnent decision.

    Quality issue ? Yeah it has, but didnt it come with 7 years guarantee in the early years. So, who was afraid to buy.

    If Proton can lower their price, give 7 years warranty and do motorsport even to show how tough Proton cars are, it would help.

  24. asahamat Jun 16,2017 12:46 PM

    Assalamualaikum wbt Tun

    Kos utk cost jadi Geely (geli) saya dibuatnya. Mana pi istilah NILAI n HARGA?

    (2) Saya faham Tun payah sikit nak recollect istilah2 Melayu hak betoi utk istilah2 teknikal Inggeris dlm tulisan Tun. Yalah pada usia 92, Syukur Tun masih 90-95% sharp, kira dah tersangat nikmat. Rahmat Allah melimpah pd Tun. Saya baru 57 pun kadang2 lupa2 ingat (bukan ingat2 lupa) banyak benda.

    (3) Saya tengok Tun dok Inggeriskan Bhs Melayu kuat sangat. Jangan lagu tu Tun. Saya tak mau orang kata, Melayu ni bangsa serba kurang. Kaya kurang. Bersih kurang. Amanah kurang. Adil kurang, dsb. Paling kurang ialah bahasa kita. Kita dok Inggeriskan Melayu. Kita kaya meminjam ie berhutang, bukan setakat duit tetapi bhs juga. Salah2 samun,
    jadi budaya kita, termasuk samun bhs. Cukuplah Najib MO1 seorang jadi 5P: Pembohong, Penipu, Pencuri, Penyamun n Penyangak.

    (4) Sebenaqnya istilah2 Melayu utk sesuatu istilah Inggeris itu ada banyak. Cuma kecekapan kita dlm kedua2nya, barulah kita boleh menemukan istilah yg tepat mengenai sesuatu istilah itu.

    (5) Lagipun, tulisan Tun, ramai orang ikuti, termasuk orang Kampung. Jadi depa akan lebih faham istilah2 hak depa biasa berbanding istilah2 Inggeris di Melayukan. Ambik contoh transformasi …. mampuis puak2 kat Naka tak faham apa benda tu. Kat Pekanpun ramai tak faham. Kat Kapit, lagi depa penin. Mungkin ramai dok pikiaq itu sebuah filem robot kot. Tapi ramai buat2 faham. Biasalah adat Melayu, nak ambik hati!

    (6) Harap Tun dapat cari istilah Melayu hak tepat utk tulisan Tun. Jgn sampai esok2 Tun dianggap dalang Penjajahan Bhs Melayu …. jgn gadai bhs Melayu Tun. Tanah habis pakat digadai, bhs kena pertahankan.

    Semoga Tun terus tajam dan tidak kalah. In Shaa Allah

  25. Dave Copper Jun 16,2017 10:31 AM

    Think about it, in reality Proton is not a nation pride.

    There is nothing to brag about Proton really. Proton is just a spoiled kid with walking stick. We have given Proton more than 30 years to learn how to walk on its own, but Proton still failed us. Why? Because too much preferential treatments has been given to Proton for too long.

    Affirmative action is created to protect the minority, but Malaysia is probably the only country in the world implemented to protect the majority and the powerful ones. That’s why the rich keeps on getting contracts, licenses, permits so one and so forth at the cost of the Nation, at the cost of Rakyat. Eventually, the special ones like Adumb became weaker than before, and the gap between the majority and minority are getting larger and larger.

    How can you expect your child to be strong, if you keep on carrying him, how can you expect Proton to be strong if we keep on subsidizing it. And how can the special one gain the respect of the world if preferential treatment are given to artificially growth them? Why’s Malaysia’s top university never make it to the top of word’s rank? Because our universities do dare to accept top students, so the top students have no choice be to enroll in private and overseas universities.

    It will be a joke of the word to tell people that Malaysia’s university has only 50 seats for medical faculty after 60 years of independent, no one is limiting ourselves but ourselves. Wake up Malaysia!
    Tun, you know long ago that Proton cannot be relying on government subsidies, that’s why you travel far and aboard to seek cooperation from foreign countries. Ah Jib Gor, no doubt UMNO’s traitor Kurang-Hajar loves and hates him, he has at least done one right thing for the first time; that is to let the one and only real friend China to inject capital to keep Proton alive. And when Proton is given a chance to see another day of light, Proton has the change to be our beloved Malaysia’s pride again.

    Don’t be sad tun, Proton is not a nation pride.

    But it will soon to be, under Geely’s parentage.

  26. milshah Jun 16,2017 9:05 AM

    Assalamualaikum Tun,

    Beberapa hari lepas saya sempat berbual dengan seorang rakan saya yang merupakan pengurus supply chain management. Antara perbualan kami ialah Proton. Beliau memuji Tun kerana mengasaskan idea sebuah kereta nasional iaitu Proton. Visi Tun ternyata jauh kehadapan. Kata beliau, benar dengan adanya Proton, kita telah mengambil langkah protectionisme dengan mengenakan duti import ke atas kereta-kereta negara asiang. Tetapi kata beliau, sebenarnya semua negara mengambil langkah yang sama.

    Sebelum ini, beliau pernah bekerja di syarikat MNC Jepun. Di dalam kilang MNC Jepun itu, adalah barang-barang kilang yang rosak. Kilang terpaksa berhenti seminggu untuk mendapatkan spare part di Jepun. Beliau sebagai pengurus supply chain, boleh sahaja dapatkan barang spare part itu dengan membeli dari local suppliers. Tetapi pihak pengurusan Jepun itu bertegas, spare part mesti dibeli dari Jepun. Penghantaran spare part itu menggunakan Jepun airline. Mereka sanggup mengambil masa yang lama dan mahal semata-mata semata-mata hendak beli barang buatan negara mereka.

    Demikianlah juga di sebuah syarikat MNC Eropah dalam pembuatan chemical products. Sebagai sebuah MNC yang mempunyai anak syarikat di seluruh dunia, polisi mereka ialah semua barangan chemical products mesti dibeli di Eropah walaupun barangan tersebut boleh didapatkan oleh local suppliers.

    Apakah kaitan ini dengan Proton?

    Kaitannya ialah, negara-negara lain begitu kuat semangat kenegaraan mereka. Biar mahal, biar lama, mereka tetap akan membeli barangan negara mereka untuk dijual di negara-negara luar.

    Tetapi di Malaysia lain pula. Buat apa ada kereta nasional Proton? Jual aje. Bagi aja Honda, Toyota, Mercedez, BMW kuasai pasaran kereta Malaysia. Biarlah berlaku aliran duit keluar ke negara-negara Jepun, Germany dan sebagainya. Mereka bagus buat kereta. Kita kayakan negara mereka, apa salahnya?

    Itulah sifat segelintir rakyat Malaysia. Akal mereka pendek. Tidak nampak “the big picture”. Hanya nampak rosak sana, rosak sini. Tiada semangat kenegaraan. Suka ambil mudah. Tahu hendak senang, tidak mahu bersusah-payah. Hanya tahu kritik, kritik dan kritik. Sedangkan negara lain bertungkus lumus mempertahan syarikat-syarikat dan ekonomi mereka, bertungkus-lumus mempertahan produk-produk mereka.

    Berkenaan parti PPBM, adakah PPBM sahaja yang mengalami masalah ahli? UMNO, PKR, DAP, MCA, MIC tiada masalah ahli? Apakah kerana segelintir ahli membuat masalah, seluruh perjuangan PPBM itu salah? Jadi patut dibiarkan MO1 memerintah negara? Yang penting kita bersatu padu?

    Saya percaya, Tun lebih suka bersama dengan keluarga beliau dari terlibat dalam perjuangan jatuhkan kerajaan MO1. Tun tak rugi apa pun. Jasa beliau terhadap agama, bangsa dan negara telah terpahat dalam sejarah negara. Di seluruh dunia kenal siapa dia Tun Mahathir. Tetapi rakyatlah yang akan terima bahana pemerintahan MO1.

  27. musato Jun 16,2017 8:20 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Apabila projek Proton dibantutkan oleh pengurusan Najib, maka wawasan 2020 untuk menjadi negara maju juga telah terbantut. Malah sebelum itu, TN50 yang entah apa apa pun telah diperkenalkan.

    Najib dilihat masih mengekalkan strategi lama bagi menawan hati rakyat. Iaitu I AM 4 YOU. Strategi ketika baru menggantikan Pak Lah.

    Sekarang Najib buat apa apa pun, adalah SIA SIA.

    Kat tempat saya orang kata kalau letak parti cap ayam pun boleh menang. Orang pangkah sambil tutup mata.

    Kehilangan Proton memberi kesan pada wawasan 2020. Ia sesuatu yang besar. Ia adalah umpan. Tiada umpan tiada tangkapan.

    Begitu juga, untuk menyertai PPBM dan menurunkan Najib serta kerajaan, ia adalah sesuatu yang besar.

    Ia memerlukan keyakinan dan sebab yang kukuh bagi orang yang ingin menyertai PPBM. Terutamanya orang muda. Jangan sampai orang muda rasa dipergunakan. Malah PPBM menggalakkan guna duit sendiri.

    Jika pemimpin atasan PPBM dilihat tidak bersih, ahli parti mana mahu sokong untuk menurunkan kerajaan? Kita bercakap mengenai menurunkan kerajaan.

    Bagaimana dengan skandal Tan Sri Muhyiddin?
    Bagaimana datangnya kekayaan luar biasa anak anak Tun?
    Bagaimana dengan boboi?

    Itu semua menjejaskan kredibiliti pemimpin tertinggi PPBM.

    Kalau sayalah, saya tunjukkan dosa besar sebab apa Najib dan kerajaan perlu diturunkan dan tanamkan keyakinan pada orang yang ingin jadi ahli PPBM.

    Hanya dengan bercakap mengenai 1MDB, PROTON… PPBM tidak akan ke mana tanpa menanamkan keyakinan dalam diri ahli parti kenapa Najib dan kerajaan perlu diturunkan.

    1MDB adalah satu dosa besar. Tetapi berhasrat untuk menurunkan kerajaan adalah lebih besar dosanya dari 1MDB.

    Bagaimana untuk selesaikan? Itu bukan kerja Tun dan bukan kerja saya untuk bagi cadangan walau saya ahi parti PPBM.

    Saya pun mahu pemimpin yang cerdik dan berkebolehan.

    Kalau pemimpin tak cerdik dan berkebolehan, saya pun sanggup diamkan diri dari menjatuhkan kerajaan..

    Saya fikir itu isu persepsi Tan Sri Muhyiddin dan Mukhriz Mahathir.

    Terima kasih Tun.

  28. asahamat Jun 15,2017 8:22 PM

    Assalamualaikum wbt Tun

    Peliklah bunyi kos utk cost. Orang Kampung baca jadi pelik, depa tak dpt tangkap. Jadi depa tak faham. Maka menjadilah macam kita bercakap kat dinding.

    (2) Maruah tiada harganya. Di Jepun, nilai sebuah maruah adalah nyawa. Mereka mengambil jalan Herakiri saat maruah mereka tercabar. Nyawa tiada nilainya.

    (3) Soal merdeka adalah soal hidup mati sebuah bangsa. Bangsa terjajah tiada maruah malah bangsat. Sewaktu2, Melaka tumbang dan menjadi titik tolak kebangsatan Melayu di bawah Portugis, British dan Jepun, semua berakibat dengki sesama Melayu. Sejarah itu seperti akan berulang. Najib MO1 dari menumpu membawa Msia ke depan, dia sedang hebat meruntuhkan apa yg sudah ada. Tiada jln ke hadapan yg dia usahakan melainkan meruntuh yg ada.

    (4) Najib MO1 merosakkan Melayu kerana semua bersebab Melayu merelakannya. Tugas Tun, tugas PH dan tugas yg lain2 adalah utk menjadikan Melayu tidak rela Negara ini tergadai. Tiada Tanah Melayu di bumi lain, melainkan di sini.

    (5) Bersatu, dari awal saya sudah nampak adalah serpihan UMNO. Bersatu masih terbawa2 sifat2 dan ciri2 UMNO. Haloba dan dengki UMNO mengakar dalam Bersatu. Bahkan sikap bodoh sombong banyak dalam Bersatu. Maka dgn sebab itu, PKR khususnya belum yakin dan menerima Bersatu sepenuhnya. Bersatu kena lain dari UMNO ie Bersih, Amanah dan Adil. Tun n Bersatu kena usaha ke arah itu. Apa dan di mana kerangka Bersih, Amanah dan Adil yg Bersatu dapat tunjukkan kpd rakyat Negara ini?

  29. rimba.emas Jun 15,2017 7:51 PM

    Salam Tun.

    1. Asalnya manusia di jadikan tuhan. Bagi kita umat Islam di ajar sebagai mana dari al-quran bermula dari Nabi Adam.

    2. Pelajaran pertama kita dapat bahawa lahirnya kita melalui kedua ibu bapa. Bermakna ada bapa sebagai ketua keluarga.

    3. Bangsa ujud dalam kalangan penduduk sesebuah negara setelah di pilih seorang ketua peringkat bawahan sehinggalah kepada yang tertinggi ketua negara atau Raja.

    4. Seorang manusia di kelaskan kepada 2 bangsa iaitu negaranya dan keturunannya. Bila di tambah dengan pegangan agama barulah boleh lengkap dengan MARUAH.

    5. Baik atau buruk yang di pilih seseorang itu akan mempengaruhi MARUAHNYA.

    6. Menjaga MARUAH kepada agama dan tuhan yang di sembahnya adalah amalan terbaik di dunia ini.

    7. MARUAH negara dan keturunan hanya di dunia tetapi turut menjaga maruah agama akan meliputi juga soal akhirat.

    8. Maruah kita di sisi Tuhan adalah menuju KEJAYAAN.

    Wallahua’lam.

  30. Ronin500 Jun 15,2017 5:22 PM

    Terima kasih Tun kerana mewujudkan Proton.

  31. Bumi Jun 15,2017 4:51 PM

    kos membangun dan mempertahankan maruah bangsa begitu tinggi. Kos murah duduk bawah naungan kerajaan british dan duduk diam tak perlu buat apa apa. Dan pribumi merintih sendiri…

  32. amd trmz Jun 15,2017 10:36 AM

    PPBM DAH KALAH SEBELUM BERTANDING? AKU KECEWA DENGAN TUN DR M!

    SY KECEWA TUN, KECEWA DENGAN TUN DR M!, CUBA LIHAT APA DAH JADI DENGAN PARTI PPBM.KELUAR PARTI, SAMAN SANA SINI, BERTELAGAH SESAMA SENDIRI.

    SEMUA INI DAPAT DIELAKKAN DENGAN MENGADAKAN PEMILIHAN PARTI!!!
    ADA ORANG YANG MENGANGGAP MEREKA LEBIH BAIK DARI YANG LAIN,
    SEKURANG-KURANGNYA PEMILIHAN PARTI MEREDAKAN PEREBUTAN KUASA DAN SEBAGAINYA

    SEKARANG PUN SEMUA YANG ADA ADALAH PENAJA PARTI,
    PRESIDEN PENAJA, PENGERUSI PENAJA DLL…
    BIAR AHLI PARTI MEMILIH PEMIMPIN MEREKA DAN… TAWAKALLAH TUN AGAR SUATU HARI NANTI AKAN ADA “SESEORANG” YANG DAPAT MENJATUHKAN KERA JAAN REJIM NEJIB.

    APA YANG TUN NAK PELIK KALAU PROTON NAK DIJUAL. SAYA DAH NASIHATKAN TUN DR M DULU SUPAYA MELANTIK PAKAR PERANG SARAF MELAWAN NEJIB.

    MISI NEJIB “MENGHAPUSKAN LEGASI TUN DR M”.

    LIM KOK WING PUN PERNAH NASIHATKAN TUN.

    ADA TUN DR M DENGAR PASAL ‘KLCC’, DIAKHBAR, MEDIA ALTERNATIF, BANGUNANNYA GAH NAMUN MAKIN DI SEPIKAN OLEH PERANG SARAF NEJIB.

    SAYA KECEWA DENGAN TUN DR MAHATHIR MOHAMAD!!!

Leave a Reply