TOTAL VISITORS FROM 2008:

MALAYSIAN LARGESSE 18

1. Malaysia is now recognised as a great investor to restore the economy and infrastructure of developed countries. Najib is to be congratulated for this distinction.

2. Najib has offered Trump more than USD 10 billion (RM43 billion) to purchase 58 Boeing aircrafts.

3. Also Malaysia will be investing more than 3 billion dollars (RM12.9 billion) of KWSP money in “infrastructure redevelopment” in the United States, on top of some seven billion (RM30 billion) already invested in equity.

4. There are also other offers to help maintain Trump’s United States of America as a developed country.

5. The workers of Malaysia will no doubt support Najib’s use of their pension money to enrich further the already rich United States. I am sure they don’t mind losing their money in this generous gesture.

6. The Government of course has the right to take this money as it pleases. We wonder whether this money is a loan to the Government. Workers may want to know the terms of the loan. Government’s management of 1MDB does not convince people that it is skilled at managing money. If it fails to make profits how will it repay the loan to the workers of Malaysia.

7. At the moment, the Government does not seem to have money. Malaysia Airlines is also not the most profitable airline company in the world. The question is, will we be seeing the US 10 billion (RM30 billion) again or will it disappear like 1MDB money.

8. The visit by Malaysia’s Prime Minister to Washington to offer help to Malaysia’s richest friend will go down in history as the best example of how the poor can help the rich.

9. I congratulate once again Mr Cash is King’s success in bribing the President of the greatest anti-corruption country in the world.

10. There is always the right price for whatever.

18 thoughts on “MALAYSIAN LARGESSE

  1. Hajar Sep 25,2017 3:03 PM

    Salam Dearest Tun,

    DSN is using the workers’ (EPF) money for his personal gains.

    I am one of the workers. He is misusing my money.

    Saya tidak izinkan.

    Thanks Tun.

    – Semoga Allah SWT memberkati Tun sekeluarga –

  2. zulu Sep 25,2017 11:48 AM

    Yes…”Najis’s recent successful visit to US and UK”…correct…without any accident… LOL

  3. HouseWife Sep 19,2017 1:22 PM

    Assalamualaikum Tun,

    Exporting people’s EPF money to help strengthen US’s economy? Cerdik akai kah dia ni? Ask the people on the street do they agree or not. Masih ada lagi rakyat hidup bawah jambatan, dalam kandang binatang beratap langit, kais pagi makan pagi kais petang makan petang lagi mau joli duit rakyat untuk negara besar yang dah maju dan kukuh ekonomi, ada roket naik ke bulan, nak ke planet Mars buat penempatan sendiri, hantar WOD ke Israel zionist untuk bunuh rakyat Palestin, Gaza, belanja trillion $US ketenteraan musnah Iraq, Afghanistan, Syria, Yemen, lancar nuclear bomb musnah Hiroshima dan Nagasaki! Apa ni?! Minta tolong Pas huraikan perincikan satu per satu dia punya kawan “kebijaksanaan” sorang ni. Kan Pas ni diangkat sebagai penasihat umnoBn.

    Mo1’s men said their pm received personal invitation but what I’ve read the US officials said the visit was unofficial. Their stay at Trump hotel was paid by kerajaanMo1, Malaysian taxpayers’ money and not by the US government. You know people would do desperate thing to settle their debts. Maybe this is one way he wants to get away from prosecution – kelentong Mr Trump with extravagant promises to export Malaysia capital, and at the same time proclaiming and professing everywhere his undeniable undying love to Mr Trump. You think Mr Trump really care ka?

    Well, let’s hope epf gives the people huge huge returns for sacrificing their money…if any la, kalau tak lesap macam duit 1MDB. And call back the Mas workers yang dibuang kerja…tak tentu pasal menyusahkan mereka rupa2nya nak beli berpuluh2 kapalterbang!

    Oya buat nanya je tunggu annoucement rupanya the return of mat taib…who?…yang bawa lari berjuta2 ringgit ke Australia tu ka, yang cakap dia tak faham bahasa English tu ka? Tun jangan gusar dengan si mat ni atau dengan siapa2 pun yang lari masuk umno…biarkan mereka, rakyat tak perlukan mereka. Kami perlu mereka yang amanah, jujur dan tak bersubahat dengan pencuri, penyamun dan penyeleweng.

    Semoga Allah kurniakan Tun kesihatan yang baik dan lindungi Tun dimana jua Tun berada. Semoga segala usaha murni Tun dimakbulkan Allah, InsyaAllah.

  4. uipnky Sep 19,2017 12:28 AM

    Najib’s recent successful visits to US and UK have proven that the PM and Malaysia are very much welcome by the world’s top leaders !

    Another solid evidence that all the accusations about him are mere accusations in so many years!

    If he is in fact so guilty, I doubt these so called “mother advocates of democracy and transparency” leaders will not even both to meet him. Let a lone putting their top aids, ministries and officials on the table too meeting with the PM.

    We must admit the PM is a well respected leader! (By the way, there is no solid deals striked between UK and Malaysia in the PM trip.)

  5. tamchi Sep 18,2017 2:22 PM

    *MERENUNGI TRAGEDI 914*

    Berhampiran Maahad Tahfiz Ittifaqiah adanya Taman Tasik Keramat. Di sinilah tempat pasangan muda bermadu kasih di bawah langit gelap, tidak kurang juga ada yang hidu gam dan hisap dadah.

    Ia juga menjadi tempat lepak orang muda dikala malam, terutama hujung minggu. Ada beberapa buah gerai makanan sekitar tasik. Ya, masyarakat nampak remaja yang sedang bermaksiat di sini, namun tidak ditegur. Mereka semakin galak dan liar.

    Dah nama pelajar tahfiz, takkanlah nampak remaja sebaya mereka hisap dadah, mereka biarkan sahaja. Lalu mereka tegur. Namun teguran itu akhirnya membawa kepada tragedi yang lebih besar. Mereka dibakar hidup2. Sungguh! Aku tak tahu betapa remuknya hati ini.

    Apabila pihak polis mengesahkan tragedi yg berlaku adalah berpunca angkara remaja belasan tahun. Kerana balas dendam akibat dari kata-mengata. Hati ini seperti dihiris pisau yang tajam. *Generasi apa yang telah kita lahirkan hari ini?*

    Saya jangka kes buli hingga mati di UPNM dahulu sudah tragis dan kejam, rupa-rupanya kes ini lebih dahsyat! Manusia membunuh manusia dengan membakarnya hingga rentung!..
    Setaraf kejadian membakar umat Islam di Myammar.

    Sebagai manusia yang waras, jangan sekali-kali cepat menuding jari kepada ibubapa pesalah. Boleh sahaja sebut mak ayah pandai lahirkan anak, tak pantau mereka, sibuk bekerja, anak jadi syaitan! Elok kau pakai kondom masa berjimak dahulu dari lahirkan zuriat seperti ini!

    *Persoalannya, betul ke semua kesalahan terletak kepada ibubapa pelaku?* Sudah ke kita kaji bagaimana rumah mereka? Adakah ia rumah yang selesa untuk didiami, atau tempat yang sempit untuk didiami.

    Bagaimana pula dengan pendapatan isi rumah? Pekerjaan ibubapa mereka? Tahap pendidikan?

    Boleh jadi remaja ini sertai kumpulan-kumpulan gengster di ibukota. Cara mereka mengatur strategi untuk membakar itu terlihat profesional. Seolah-olah, ada mastermind yang mengajar mereka semua ini.

    Suka untuk saya katakan, remaja yang membunuh ini juga adalah mangsa. Mangsa bagi kepincangan yang berlaku dalam negara. Baik sistem pendidikan, ekonomi, kos sara hidup yang tinggi, kurangnya skil mendidik anak-anak, tak tahu hala tuju hidup serta pembangunan material tidak disertai dengan membangunan insan.

    Saya risau sekali bilamana wajah-wajah mereka tular di whatsapp dan facebook. IC mereka didedahkan, alamat rumah mereka terpampang sana sini. Bukankah semua ini akan membuatkan keluarga mereka tidak selamat?

    Boleh jadi ada masyarakat yang cari alamat berkenaan, kemudian belasah mak ayah mereka. Boleh jadi juga balas dendam berlaku, dibakar pula rumah remaja ini.

    Akhirnya, ia berbalik kepada kita semua. Masyarakat yang tak pedulikan hal orang lain. Nampak budak couple, raba sana sini, comolot, tangkap gambar mereka, viralkan. Netizen seronok sambung maki-maki…berleluasa seperti katak di musim hujan.

    Nampak remaja yang berpeleseran lewat malam, rempit basikal atau motor, maki sahaja yang kita tahu. Tiada inisiatif untuk menyantuni, bahkan untuk membantu. Kita membatu daripada bertindak mengengkang gejala sosial ini daripada merebak dengan mencari puncanya dan menyelesaikannya. Percayalah, ada sebab mereka jadi macam tu….

    Kita tinggal kawasan rumah flat. Hari-hari kita nampak budak hidu gam dan hisap dadah. Mula-mula rasa marah juga, lama-lama ia jadi kebiasaan. Kita terima ia dengan menganggap ini kebiasaan anak muda di tempat ini. Kita menganggap dadah dan dosa2 lain sebagai biasa, bukan lagi sebagai musuh negara. Kita mula mengundang bala Allah… kitalah yg mengundang kemusnahan…

    Tuding jari kepada orang lain memang mudah, yang sukarnya adalah untuk menerima hakikat yang membunuh itu juga *berpunca dari kita sendiri*.

    *Kita* itu boleh jadi rakannya, jirannya, pemimpin setempatnya, penduduk sekitarnya, menterinya, penggubal dasarnya, ustaznya, ustazahnya, guru-gurunya hinggalah Perdana Menteri negaranya…

    Jika hal semacam ini tak mampu untuk menyedarkan kita betapa teruknya generasi yang telah kita bina dari sistem yang sedia ada, masih belum mahu belajar daripada peristiwa2 yang berlaku, masih berterusan lena dalam jaga, maka jangan pelik tragedi seperti ini akan terus berulang kembali.

    Ketika itu, kita akan nampak betapa bodohnya kita tak belajar dari pengalaman, tak berbuat apa-apa untuk membina generasi baru dalam negara, hanya pandai berterusan beri komen, menjadi netizen hebat, lebih sudu dari kuah!

    Sungguh, negara ini sudah layak untuk digelar sebagai *NegaraMurai!*

    ” _Tuhan ambil anak-anak Huffaz dan tinggalkan kita anak-anak pencuri/penagih dadah. ”

    SELAMAT
    HARI MALAYSIA…!

  6. Krisemas Sep 17,2017 11:29 PM

    I beg to differ. You need to be selective in your criticism. Don’t criticise just for the sake of criticising. It reflects poorly on your sense and purpose. The investments in those areas in the US do make business sense and they perfectly compliment and plug the hole of trade imbalance which has been in our favour for too long up to a point the US labelled us a trade cheat recently.

    I want to help. Write to me and I show you exactly how you can win the next GE. You need a genius method not the conventional way to get there.

  7. sibotak Sep 17,2017 11:00 PM

    Trump lupa ke yg Najib salur US 500 million untuk Clinton menang election
    kemarin .Bukan Melayu mudah Lupa . Orang Amerika pun mudah lupa

  8. musato Sep 17,2017 11:19 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Wow! Tun juga bayar berjuta juta untuk lobi dan jumpa Presiden US? Katanya melalui arwah Megat Junid Megat Ayub.

    Najib kata Tun Mahathir janganlah hipokrit.

    Saya fikir saya tak perlu nak melobi atau bayar apa apa untuk jumpa bekas PM ke 4 kita. Najib pun kalau saya nak jumpa saya rasa saya tak perlu bayar.

    Satu kenyataan yang dangkal oleh Najib. Najib tak banyak ilmu untuk memimpin negara.

    Kalau tak tahu tak apa. Tanyalah orang yang tahu. Orang yang betul. Kalau dah senget, tanya pulak orang yang senget, alamat gali kubur masuk sendiri la.

    Terima kasih Tun.

  9. rodin Sep 16,2017 8:55 PM

    Najib telah berjaya meletakkan negara di peta dunia sekali lagi. Pertama, negara yang membenarkan kleptokrasi berskala besar. Kedua, yang miskin mengkayakan yang kaya. Hebat Malaysia. Salute!!!!!

  10. sc Sep 16,2017 5:47 PM

    Debt ….

    Do you have any idea what these public promises on video mean?
    Najib can’t recant them. The deal is done.

    Malaysia is now indebted to America and China. The price of corruption is local tyranny. Well done Nasi Lemak and bag of rice. Free trip to Mecca. Well done. Dumb… Dumb … so dumb!

    What is he is trying to:
    1. Buy legitimacy?
    2. Try to buy the DoJ to get off his tail?

    Nope….. It won’t work you idiot. I’m sure Najib knows how the lesser corrupt country works. The DoJ is impartial to the Government. It doesn’t work like corrupt Malaysia where everything is run like a communist controlled state… Idiot.

    The NY Times article describes Malaysia as a country run by a Corrupt Ruling Malay Elite. Yes. Its been like that since independence….

    Yes indeed. The world is reading these articles emanating from a tiny little south east asian country.
    How embarrassing.
    Oh yes… Debt. Who ever controls the debt controls the country. Like it or not, Bumiputra privilege is no longer a privilege but a ‘hole’ that bumiputra can not get themselves out of…..Its time the majority of Malays woke the hell up.

  11. Sri Sense Sep 16,2017 2:53 PM

    Tun

    Najib’s advisors should be sacked. 🙂

  12. anti rasuah Sep 16,2017 12:56 PM

    Assalamualaikum Tun. Elok kita kongsi kenyataan ini bersama …

    Episod 63: APA YANG RAKYAT DAPAT DARI LAWATAN NAJIB KE AMERIKA?

    INI LAH 20 PERKARA KURANG CERDIK YANG TERHASIL DARI LAWATAN NAJIB KE AMERIKA.

    1. Negara rugi berjuta2 kerana najib telah membayar pelobi2 antarabangsa dan Amerika semata2 untuk memujuk White House dan Trump supaya bersetuju “menjemput” Najib ke White House.

    2. Najib bukan sekali melobi untuk bertemu Trump. Ini kali ke dua. Kali pertama beberapa bulan lepas semasa Trump melawat negara2 Arab. Trump lansung tidak melayan permintaan Najib dan enggan bertemu Najib walaupun Najib telah terbang ke Arab.

    3. Siapa kata lawatan Najib lawatan RASMI? Lawatan Najib bolehlah di katakan lawatan sandiwara Najib yg terdesak, semata2 untuk mnaikkan imej nya kepada rakyat dan khususnya kpd pengampu tegar najib di dlm UMNO agar lebih meyakini najib menjelang PRU14. Harapan Najib, kelihatan dan bergambar dgn seorang Presiden kuasa besar meningkatkan dan memberi kepercayaan rakyat bahawa dia tidak bersalah tentang 1MDB.

    4. Siapa yg menyambut kedatangan Najib dan Rosmah? Adakah permaidani merah dan pemeriksaan barisan tentera menyambut Najib sebagai upacara rasmi menyambut kedatangan seorang ketua sebuah negara?

    5. Sangat memalukan dan di hina. Setiba Najib di Amerika, dia telah di sambut oleh Pengurus Hotel milik Trump bersama kedutaan Malaysia di Amerika. Tiada sambutan negara. Hinggakan tempahan hotel untuk penginapan delegasi Malaysia tidak di lakukan oleh pihak Amerika tetapi di uruskan oleh pihak kedutaan Malaysia bersendirian dan di bayar sendiri dgn menggunakan duit rakyat. Pada kebiasaan lawatan rasmi negara, segala kemudahan akan di uruskan oleh tuan rumah.

    6. Mana first lady Amerika yg lansung tidak membuat sambutan menyambut Rosmah seperti kebiasaan terhadap isteri ketua negara yg melawat di West Wing White House?

    7. Adakah Najib pemimpin dari negara low class hinggakan Najib tidak di beri peluang bersama Trump di bilik pejabat Presiden yg di panggil ‘Oval’ untuk pertemuan empat mata sebelah menyebelah seperti kebiasaan pemimpin dunia lain.

    8. Perbincangan berjalan secara terbuka. Najib hanya bercakap seperti seseorang yg membentangkan projek. Tiada agenda khusus yg menyentuh hal sejagat, ekonomi atau dasar luar negara. Kenyataan Najib hnyalh seperti sepintas lalu, hinggakan isu Rohingya yg katanya akan dibawa kpd Trump tidak di sentuh lansung. INGAT YER, Najib hanya sentuh berkenaan Rohingya semasa sidang media dgn media Malaysia.

    9. Kenyataan bodoh seorang ketua negara jika berkata begini, MUSUH AMERIKA ADALAH MUSUH MALAYSIA JUGA!! Dalam hubungan antara negara dan diplomatik, Malaysia akan di curigai selepas ini. Siapa musuh Amerika? Nampaknya Najib sedang menempah musuh dan keselamatan negara. Tak cerdik sungguh pemimpin UMNO ni.

    10. Adakah dengan pengakuan Najib ingin membantu memulihkan ekonomi Amerika maka menjadikan kita lebih hebat dari Amerika? Dulu Amerika ada 6 millon dollar man….tp kini mereka menerima bantuan dari 2.6 Billion Dollar Man dari Malaysia. Musykil kan…nk bayar hutang IPIC pun minta tempoh lanjut semingu ni pulak nk bantu pulihkan ekonomi orang.

    11. Suasana ekonomi dunia sekarang bukanlah baik buat Malaysia. Di Malaysia sendiri telah banyak syarikat besar telah di tutup. Sektor swasta juga lemah dan cawangan2 Bank2 juga ada yg telah di tutup. Negara membangun seperti Malaysia sepatutnya memerlukan setiap sen dana dan pelaburan asing terutama dari negara maju untuk mewujudkan sebanyak mungkin peluang pekerjaan di negara ini. Tapi keputusan Najib ke Amerika dah jadi terbalik. Kita pulak yang melabur di negara maju. Biar rakyat kita kekal menganggur supaya rakyat Amerika terus bekerja.

    12. Ketua negara kalau dpt berjumpa dgn Presiden AS mesti buat ‘press conference’ mcm Shinzo Abe yg juga melawat Amerika atau pemimpin2 lain yg melawat mana2 negara. Bukan senang nak masuk White House beb.
    Tapi lain pulak dgn PM kita yg mengelak untuk buat sidang media. Sah2 penakut dgn wartawan asing yg pastinya akan bertanya dn mempersoalkan Najib tntang bnyk perkara.

    13. Upacara pertemuan Najib dgn Trump hanyalh berlansung kurang dari 30 minit. Ucapan Najib dan Trump pula hanya memakan masa 6 minit. Ringkas dan pantas sungguh. Tiada juga main golf. Ia umpama perjumpaan serah ufti bunga emas Kelantan dan Kedah kepada Raja Siam. Dominasi Trump ke atas Najib dan Negara terserlah jelas. Alahai Najib.

    14. Nk guna duit MAS beli Boeing. Banyak ke duit MAS? Sedangkan MAS pun ”tercungap2″.

    15. Nk guna duit KWSP dan Khazanah buat pelaburan? Kenapa tk gunakan duit 1MDB? Najib kata 1MDB menjana keuntungan? GUNAKAN LAH!!!

    16. Istimewa sungguh lawatan Najib. Persoalan yang wajib dijawab oleh penyokong2 dedak beliau dikala alunan menjilat kebebalan ini sedang di tularkn kononnya sambutan terhadap Najib hebat…bagi aku itu semua menampakkan betapa maruah pemimpin negara kita hanya berada dibawah tapak kaki Trump saja…! Itu pun macai2 dan pemakan dedak tak mampu fikir.
    Peruntukan nk beli kertas A4 di sekolah2 pun di potong ada hati nk bantu Amerika. Uuweeekkk…!!!!

    17. Lebih meloyakan ada pencacai pakar ekonomi UMNO mewajarkan tindakan Najib membantu Amerika. Kata mereka, ekonomi Amerika tidak boleh lemah, ia ibarat, jika ekonomi Amerika bersin maka ekonomi negara2 Asia akan deman. Porrrah….yenna deiii. Itu zaman 80an dan 90an. Sekarang ekonomi dunia dah di kuasai oleh China, India, Korea dan Jepun. Zaman kebergantungan terhadap kekuatan ekonomi Amerika telah berakhir. Amerika sendiri sudah kalah bersaing dgn China dn India. Amerika kini benar2 bergantung kepada minyak Arab untuk di manipulasi utk keuntungan Amerika. Sebab itu dunia Arab begitu penting kpd mereka.
    18. Lagi hebat macai separuh masak UMNO menyamakan perjanjian dan MOU yg Malaysia buat di Amerika sama seperti Perjanjian Hudaibiyah Rasullullah SAW. Tidak mengapa ia berat sebelah sama spti yg Rasullullah SAW buat kata mereka. Rasullullah SAW buat sebab ada strategi dan muslihat yg Rasullullah SAW sudah rangka dan jangka akan menyebelahi Baginda. Najib ada muslihat apa? Berapa lama? Bertahun2 ? Sedang kn nak jumpa pun orang layan mcm kuli semua tanggung sendiri. Mereka mengandaikan semua pelaburan dan pembelian jet dan kapalterbang sebagai umpan untuk keuntungan jangkamasa panjang. Najib bijak kata mereka. Kita kalah 3 – 0 itu di katakan bijak? Di saat dlm negara pun ramai rakyat yg bergelut untuk hidup, Najib nk lambak berpuluh billion kat sekutu kuat Yahudi? Najib sebenarnya bijak utk kepentingan politik diri dia sendiri. Dia ingin orang UMNO dan rakyat melihat bahawa dia tiada kesalahan 1MDB. Berjumpa dgn Trump seolah2 modal najib telah terlepas dari dosa 1MDB di Amerika. Nampak tak?

    19. Maka itu lh, ramai macai2 dan pemakan dedak tegar UMNO melompat2 suka. Najib tk di tangkap sedangkan dulu ada org kata Najib akan di tangkap kalau ke Amerika. Tungguuu…ini bukan masanya dan belum masanya. Semua org tahu DOJ baru sahaja mengubah dakwaan dari sivil je jenayah. Proses baru berjalan dan jangan cepat melompat kegembiraan.

    20. Akhirnya suatu perkara yg aku nk ingatkan….AGAK2 TUN MAHATIR AKAN LAKUKAN TAK SEPERTI APA YANG NAJIB LAKUKAN SEKARANG? MERAYU2 MELALUI PELOBI UNTUK DI JEMPUT BERTEMU DAN KEMUDIAN MEMBIARKAN ORANG MENDOMINASI PERTEMUAN. SEPERTI YANG AKU KATAKAN SEBELUM INI MEMBIARKAN MARUAH DIRI DAN NEGARA DI BAWAH TAPAK KAKI TRUMP DAN AMERIKA SAHAJA.

    Akhir kalam sebelum undur diri, mari kita lihat fakta di bawah.

    KDNK Amerika = USD18.5 Trillion. ( Trillion tau brader)

    KDNK Malaysia = USD296.4 billion. (Billion jer…)

    Tak sampai satu trillion pun.

    Bajet Malaysia = USD50 billion setahun.

    Bajet Amerika = USD3.8 trillion. Trillion tau.

    Bukan billion atau million!

    Tapi Malaysia mampu bantu America pulihkan ekonominya…

    Handal tak PM kita? Keh keh keh keh…..
    Handal pembohong kita….!!!

    #biarTakpandaiJanganBodoh.

    Wassalam.

  13. rimba.emas Sep 16,2017 11:40 AM

    Salam Tun.

    1. Ini sekilas cerita duit gaji kami pekerja yang makan gaji. Setiap bulan kami tidak menerima penuh kerana sebahagian telah di potong ke KWSP.

    2. Katanya majikan menyumbang beberapa persen di campur lagi potongan lagi dari wang gaji kami bukan duit dari pihak KWSP atau kerajaan.

    3. Dalam kehidupan berbagai onak dan ranjau terpaksa di lalui hingga terpaksa berhutang piutang sebab sesak kerana gaji yang tidak cukup.

    4. Semua beban tanggungan ini terpaksa di tanggung sendiri tanpa bantuan dari pihak KWSP yang telah meletak syarat yang tertentu jika hendak mengeluarkan wang itu yang sebenarnya sebagai pihak tolong simpan sahaja.

    5. KWSP ini bukan sahaja tolong simpan wang pekerja kerajaan tetapi juga pihak swasta.

    6. Itu serba sedikit bagaimana disiplin atau keteguhan di kenakan kepada pekerja-pekerja atau di beri kesulitan untuk mengeluarkan wang ini atas dasar untuk kegunaan hari tua iaitu sebahagian pada umur 50 dan kesemua pada umur 60.

    7. Rakyat terpaksa berkorban dari menggunakan wang ini termasuk pada keadaan tersesak sehingga berhutang piutang dengan cara lain.

    8. Maka bertambahlah bebanan oleh keadaan semasa dalam keperluan kehidupan dalam tempoh yang berpanjangan pada kos yang ditanggung.

    9. Bila timbul kegunaan pada wang ini dalam pelaboran maka sudah tentu perkara ini akan melibatkan soal resiko perniagaan seperti untung rugi dan halal haram mengikut perbuatan.

    10. Bila sudah bercampur walau di adakan pilihan sekali pun tidak mungkin ia akan sama seperti keadaan asal permulaan dulu.

    11. Kini KWSP akan menjadi seperti mana GST tiada pilihan kepada golongan minoriti yang akan semakin terbeban.

    12. Sudahlah terpaksa menanggung hutang yang tidak di buat malah kini menjadi pemberi modal kepada peniaga yang tidak mengeluarkan wang modal sendiri.

    13. Juga menjadi pemberi modal yang tidak dapat menentukan hasil atau jumlah yang rakyat mahukan.

    14. Mengikut rekod ada dividen peratusan kepada RM hanya bernilai harga sebiji kuih RM 0.50 sen dan keadaannya menurun.

    15. Tun ada rakyat Malaysia yang tidak faham maksud atau buat-buat tak faham (degil) dalam penulisan Tun yang bermaksud lain atas pujian yang di berikan pada tindakan PM kita.

    16. Agaknya lebih baik cakap terus dari berkias-kias sebagaimana tibanya hari di mana tiada penyesalan lagi buat kita keatas hukuman yang di terima pada hari akhirat.

    17. Allah s. w. t maha berkuasa lagi maha mengetahui

    Wallahua’lam.

  14. tebing tinggi Sep 16,2017 7:39 AM

    Pepatah Melayu ,” kera dihutan disusukan ,anak dirumah dibiar kelaparan” .

    Mungkin inilah maksud perbuatan .

  15. musato Sep 15,2017 11:21 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Tahniah la pada Najib sebab ikut kata cara cara untuk menaikkan imej di mata dunia. Boleh Najib kata pulak depan geng Trump yang isu 1MDB ni isu kecik je dan ia cuma diperbesar besarkan oleh pembangkang.

    Macamlah Presiden US campurtangan dalam siasatan DOJ. Dengan melabur 20b USD , semua boleh setel.

    Saya sebenarnya masih tidak berminat bermain politik. Cuma untuk bermasyarakat/bersosial.

    Tapi maklumlah, bila dah masuk persatuan politik, maka ramailah orang cuba berpolitik. Bergeng geng. Aku geng aku. Kau geng kau.

    Bahagian saya juga tidak terkecuali. Diganggu oleh pengerusi negeri yang mahu memasang orangnyalah konon kononnya untuk jadi Ketua Bahagian.

    Kalau berwibawa takpelah jugak. Tapi kalau bagi idea pun, idea macam sampah, maaflah, saya pun tak sokong. Kamu tempang pun takpe, asalkan kamu ada idea yang baik dan bernas, tentulah saya sokong.

    Saya bukanlah Ketua Bahagian. Cuma AJK Bersatu bahagian saya. Namun saya fikir, saya ni penasihat Tun Mahathir. Ini kawasan saya. Takkanlah saya tak berasa bertanggungjawab langsung.

    Harap nanti kalau ada keperluan bahagian saya ingin menziarahi Tun, harap Tun dapat meluangkan masa ye. InsyaAllah.

    Musato

  16. asahamat Sep 15,2017 3:13 PM

    Assalamualaikum wbt Tun.

    To me, kini sudah ada gelombang rakyat bencikan Najib MO1. Namun gelombang ini masih terbatas kpd rakyat yg agak “urbanized” dan berpendidikan. Tsunami kebangkitan merata belum terasa. Satu gerakkan “ganas” perlu diadakan bagi membangkit “kehangatan” utk tumbangkan Najib MO1.

    (2) PH sekarang menyerang PAS sebagai ibarat Parti Halimunan Islam. Parti Islam Flip Flop. Parti Islam pasang surut. Parti yg ideologi Islamnya berserabut.

    (3) Ini adalah mainan UMNO dulu2. Sekarang UMNO bermain “politik semun” terhadap PAS. Mengikut istilah orang Sarawak. “Semun” maksudnya dingin, lembab, lengai, buat2 dek. But can b cold blooded in certain instances. UMNO dan PAS “dingin berdua”, bersandiwara “mesra semun”. Tetapi itu dari kaca mata Melayu kebanyakan sangat bagus dan suatu langkah awal ke hubungan “pernikahan” intim hangat. Strategi sandiwara @ deciet Najib MO1 mungkin berjaya pd gaya itu.

    (4) Dgn senario tsb, then how and which angle for us to attack both PAS n UMNO? Wajarkah kita tibai kedua2nya dlm hal itu? Jika itu cara kita, saya yakin sangat kurang menjadi kesannya. Boleh jadi last2 makan diri sendiri sebab dlm adat Melayu dan Islam, apa salah dan dosanya dua musuh berbaik2. So b careful utk tibai PAS n UMNO dlm bab itu.

    (5) Nak tibai PAS dan atau UMNO? PAS dan atau UMNO adalah orang Melayu. Tibai PAS dan atau UMNO sama dgn tibai Melayu. Apa dosa Melayu? Tidak ada! Depa hanya pengikut. Depa tidak salah. Depa telah terdidik utk patuh pd ketua. So saya yakin, jgn tibai mereka ie PAS dan atau UMNO. Kalau kita tibai mereka, depa menjauh dari sokong kita, PH! Kita patut usaha dekatkan mereka kpd kita.

    (6) Najib MO1 dan Hadi adalah yg paling bersalah dlm membawa politik, ekonomi, perpaduan kaum dan wilayah malah fahaman Islami haru biru di Negara ini. Mereka berdua
    meruntuhkan martabat bangsa Melayu dan Umat Islam kita. Ayuh kita bongkar tentang itu. Kita balun Najib MO1 dan Hadi cukup2 dlm hal itu. Kita henyak mereka berdua ini dlm hal itu. Inilah dua raja pembohong, penipu, pencuri, penyamun, perasuah dan penyangak (gedebe) yg mesti disingkirkan. Mereka mesti dijadikan penderhaka di mata dan hati rakyat!

    (7) Kita henyak tibai
    mereka to the corner, dan kita sedarkan rakyat yg mengikut UMNO dan atau PAS bhw mereka berdua ini mesti ditinggalkan. Naikilah bahtera PH utk masa depan dan kesejahteraan semua. PH adalah bahtera Noh utk kelangsungan
    masa depan Bangsa, Agama dan Negara yg cemerlang.

    (8) Keduanya, UMNO dan PAS sedang menibai Melayu dlm PH sebagai barua DAP. Mereka sedang celakan Melayu PH sebagai Melayu tunggangan DAP. DAP musuh Melayu. Melayu yg jadi tunggangan DAP adalah Melayu barua, pengkhianat. DAP jadi PAS masa lampau di mata UMNO kini. So to me, as I had said many times, good for DAP to take the back seat in the Malays dealing. Let Bersatu, PKR, Amanah n Warisan in the frontline. No need to b a loosing stupid champion.

    (9) Dan pasti, ketiganya telah sampai masanya PH memperinci dan menjelaskan seterang2nya masa depan Negara yg akan PH usahakan. To say, kita kembali ke jln lama spt yg pernah Tun usahakan, itu tidak cukup. What are new? What are better? What are there to b and for the local? What would b there for internationally n what it means to the rakyat daily lives?

    (9) Tun, while tibai is used to b part of our politicking process, but charting n working hard on new and clear hope n aspiration had been your trademark. Move your team to show to the rakyat on the “reformasi” that you is now began to chanting. PH is about harapan. So what is that “harapan”.

    (10) Harapan kita adalah sistem Negara yg Bersih, Cekap dan Amanah (BCA). Kemakmuran, kesejahteraan dan keselamatan rakyat dan Negara In Shaa Allah boleh kita bina jika segala sistem yg kita ada adalah tulin BCA.

    Semoga kita semua sihat sejahtera utk ubah yg tidak betul. In Shaa Allah.

  17. asahamat Sep 15,2017 3:00 PM

    Assalamualaikum wbt Tun.

    https://www.youtube.com/watch?v=kIB9Zb6jiv0&feature=share

    Aci Tun tanding di Pekan. Sah Najib MO1 akan pindah semua undi pos ke Pekan. Dia nak menang terbesar dlm Sejarah Dunia. Bagus tu kalau dia buat macam tu, boleh kawasan2 UMNO strategik lain tumbang mudah bersebab perpindahan ini.

    (2) Kalau dlm PRU 14, Najib MO1 cuma menang 20,000 undi di kawasan tradisi Tun Razak kira tak padan curi duit berbilion2. Setakat menang 20,000 undi, bagi gula sekilo cukup dah ….

    (3) Patut PH berkampung dah utk balun Najib MO1 cukup2 di Pekan. Mesti ramai yg hendak bantu kempen utk PH di sana. Hantar seorang Volunteer utk setiap 5 rumah …. Mahfuz tentu minat pi jadi ketua gulingkan Najib MO1 di Pekan …

    Time to gempur hebat dah Tun. Lawatan Najib MO1 utk jadikan Msia tunduk pd Trump adalah modal jelas dan lebih panas utk tibai Najib MO1.

Leave a Reply