TOTAL VISITORS FROM 2008:

AIRPLANES FOR MAS 25

1. Flight International is a very reliable magazine specialising on aviation.

2. In its 15-21 August 2017 issue it carried a report on Malaysia Airlines’ decision to buy A350-900 Airbus aircrafts to replace its A380 Airbus aircrafts.

3. According to Izham Ismail, MAS Chief Operating Officer, there will be major benefits from the aircraft switch.

4. In the reports in Flight International, the carrier MAS is scheduled to take six A350-900s from Air Lease, with the first two arriving by year end.

5. Now we hear reports that Najib has told Trump, the President of the United States, that he would buy 58 Boeing aircrafts worth USD 10 billion. The purchase includes a number of Boeing 787 Dreamliner, a competitor against Airbus A350-900.

6. Is MAS going to buy Airbus A350-900 or Boeing 787 Dreamliner or both.

7. Was there a decision made by MAS to buy the 58 Boeings or was this a personal decision by Najib as a bribe to get a photo opportunity with Trump.

8. Under the new European CEO MAS is said to be recovering. Is it in the plan of MAS to buy 58 +6 new aircrafts. Where are these planes going to fly too. Must be a lot of new destinations.

9. Although there were reports that MAS had agreed to the purchase of these huge number of aircrafts it doesn’t speak well of the management to suddenly expand its routes. Or is MAS trying to please the P.M. at the expense of commercial wisdom.

10. MAS cannot even get rid of the six A380’s which are hardly being
used.

11. All these will affect MAS’ bottom line. Are we going to see another round of failures of the national airlines?

25 thoughts on “AIRPLANES FOR MAS

  1. HBT456 Oct 15,2017 12:25 PM

    41. As long as mps have the choice to hop out and hop in, then, as the landowner, what shall you do?

    42. You must disipline them through rules and regulations of management until all of us are conform to such regulations, and it may take decades to do it.

    43. Lawmakers too who wrote the laws required to be tested via general elections so that they too need to adapt to the future of the unknown.

    44. Being a lawmaker, your job too is challenging and you may made mistakes, therefore, you too need get the mandate from the voters.

    45. Therefore, it is up to the political parties to take the challenge, and if they can make it, then, it can continue ruling the states.

    46. But if they loose votes, they too need to go.

  2. HBT456 Oct 15,2017 11:59 AM

    28. Well, the concept of leasing the plane when you put into bahasa melayu, its called pajak which is legal in the context of bnm’s domestic policy.

    29. You may call it sewa, if you like.

    30. Even photocopy machine buyers also have such choice as we are dealing with technology of the future.

    31. Dave copper wants to withdraw from epf, boleh, but he may do so when his age is up for retirement by withdrawing his epf regardless of whether he is a politician, consultant, freelancers, owner of his company, makan pencen, makan gaji swasta atau makan gaji parti2 politik, itu terpulang kepada saudara dave copper, but he cannot influence other people who may have different view from him.

    31. If he thinks bitcoin is the good bet, he can invest into it without formality of bnm, takda masalah since it is his personal choice.

    32. When racism can make you rich, what do you do?

    33. Fu.k the government of the day and you will get pay and migrate to any countries that you dream of sound so easy, bukan?

    34. If like that also can win, it simply means dave copper cannot be trusted too.

    35. When you dont trust your people, then, the outcome is your people also dont trust you.

    36. Therefore when general election is called, we will know who gets the majority votes for 5 years term only.

    37. After this, another 5 years, 5 years so on and so on, and by that time we are in old age, and we look at the sky, and we will realize, the sky masih berawan putih biru.

    38. Whenever my classmates cakap buruk terhadap gomen, i will listen and let them complain and say whats in their heart.

    39. Then, i will ask them a question, are you happy with what you achieved today as mothers or fathers, and they will answered, yes, i am satisfied.

    40. If you satisfied, then, bn as ruling government had did the good job so far, dont you agree?

    4

  3. rodin Oct 6,2017 1:59 AM

    Bila PH memerintah, dptkan semula aset yg di tahan d us. Lps tu siadat najib dan kuncu²nya. Rampas harta hasil jenayah. Runding semula perjanjian dan semak semula kos projek. Atau alihkan ke projek yg lbh dperlukan. Rasanya jika pemimpin jujur, rakyat x keberatan memberi kerjasama. InsyaAllah.

  4. musato Oct 1,2017 8:09 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Bila saya menulis untuk berhajat sesuatu yang difahami berhajat sesuatu dari Tun. Seperti contoh minta kerja, Tun akan berkata “kerja kat Malaysia ni banyak, di mana mana ada.”

    Bila saya menulis tentang ingin sesuatu juga seperti mana puan perolehi email saya itu, Alhamdulillah, dengan izin Allah, saya dapat apa yang saya hajati. Cuma saya amat berdebar. Adakah saya dapat laksanakan apa yang saya minta itu. Belum dapat rasa yakin boleh, tetapi setelah dapat saya rasa amat gemuruh untuk laksanakan apa yang saya dapat dari hajat tadi.

    Saya pernah tulis pertanyaan kepada Tun. Apa yang Tun cari dari blog ini.

    Kebetulan ada orang jawab secara tak langsung pertanyaan saya. Katanya Tun cari wali Allah dan buat semua ini untuk diri sendiri sahaja. (Ini Tun boleh tidak siarkan dalam komen chedet.cc jika ia tidak benar).

    Ini berlaku dalam tahun awal wujud blog ini 2008.

    Apa saya nak beritahu, saya masih tidak berminat dengan politik. Tapi mungkin sebab saya cuma suka tolong menolong Tun Mahathir maka saya teruskan apa yang sedang saya lakukan ini.

    Bahkan sebelum ini terdapat beberapa orang yang menjadi pengikut setia penulisan saya. Cuma mungkin saya masih tidak bersedia untuk menonjolkan diri dan jikalau orang lain mungkin sudah buat ‘fans page’. Saya pun bukan sesiapa pun.

    Saya rasa saya tidak boleh menerima sebarang sumbangan peribadi, walau selain dari duit sekalipun. Jadi jika ada yang ingin menyumbang, sumbangan boleh diberikan kepada ahli kumpulan bahagian saya yang saya perhatikan boleh dikira komited dengan perjuangan yang Tun bawa ini.

    Terima kasih Tun.

  5. Hajar Oct 1,2017 6:46 PM

    Salam Dearest Tun,

    1. I was in a few A380 flights recently. Just came back from overseas.

    2. I wonder why MAS bought the six A380s in the first place (if they are hardly being used). Did the management perform a thorough feasibility study before making the decision to buy them? Or just “hentam keromo”?

    3. And now MAS is going to buy more aircrafts. MAS still could not get rid of the six A380s. So why would MAS buy more aircrafts?

    4. MAS must learn from mistakes.

    5. May be MAS itselft is a mistake!

    6. It is a big mistake for EPF to get involved in PM Najib’s big dream. EPF already lost millions from its investment in FGV. PM Najib @ Ah Jib Gor knows nothing about making money (proven). He only knows how to spend and lose peoples’ money. Just look at 1MDB and FGV-Felda. He was caught having RM2.6 Billion in his account that came from 1MDB.

    “All men make mistakes, but only wise men learn from their mistakes.” – Winston Churchill

    “The only real mistake is the one from which we learn nothing.” – Henry Ford

    Thanks Tun.

    – May Allah SWT bless Tun and family –

  6. musato Oct 1,2017 7:24 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Sambungan cerita pergi ceramah perdana PH.

    Selepas Tun istiharkan menarik balik sokongan pada Najib lama dulu, saya tidak rasakan bahawa kami memberi sebarang idea bagi menyelesaikan apa jua permasalahan yang berlaku pada negara. Kerana membantu memberi idea pada Najib, bermakna mengukuhkan kedudukan Najib yang sudah tentu tidak mahu berubah. Lihatlah kelakuan Najib sekarang.

    Lagipun, Tun sudah menjadi pembangkang. Maka saya juga menjadi sebahagian dari yang membangkang.

    Namun melihat kepada keadaan rakyat asyik dimomokkan dengan cerita angka. 2.6b, 20b, 100trillion, ada ramai yang bertanya jika PH memerintah adakah kerajaan baru ini boleh selesaikan hutang hutang dan masalah masalah yang berlaku sekarang? Atau cuma cakap kosong?

    Adakah Tun Mahathir berupaya? Adakah Muhyiddin berupaya?

    Kita berkata, GST akan dihapuskan dalam tempoh 100 hari berkuasa. Bagaimana? Itu penyokong PH mahu tahu.

    Cerita tentang Selangor oleh YB DAP memang menarik.

    Tetapi Bersatu?

    Kita cakap hanya kutip dari apa yang Tun cakapkan sahaja. Akan ada unsur berlaku darurat jika Najib tidak mahu berlaku pilihanraya. Tun Mahathir bla…bla…Tun Mahathir bla..bla..Majib 1MDB bla..bla…rosmah bla..bla…

    Kenyataanya, kami telah hentikan segala idea dari terus digunakan untuk kepentingan yang salah terutama bagi mengukuhkan kedudukan Najib.

    Terima kasih Tun.

  7. HBT456 Sep 30,2017 10:51 PM

    17. The octoberfest is a world recognized event and was here for many years, igp can just ban as if he can just ban as if he is a maverick?

    18. Macc chief in putrajaya can just tell off a minister?

    19. Jangan lupa, beliau tetap civil servant.

    20. Jika beliau rasa undi kaum melayu dan muslim lebih mustahak, dont you think he has already disqualified himself as chief of macc at putrajaya?

    21. European union will not change its policy on palm oil.

    22. Do you know why?

    23. If they change and approve such policy and granted import permit, obviously, forest from asia would be chopped off to pave way massively for palm oil plantation that would increase the sea level in their countries.

    24. If you are in their shoes, will you approve such ruling?

    25. What happened to mas in the past, and until today, mas still unable to recover.

    26. Renung2 lah wahai umno.

  8. HBT456 Sep 30,2017 4:57 PM

    15. Who will be the real loosers?

    16. No man is an island.

  9. HBT456 Sep 30,2017 4:53 PM

    12. If he takes just a tiny step to google the map and see where is the location of north korea, he will know if nuclear war broke off, the target zone will be pacific ocean.

    13. But, we only hear simpati dan kesian.

    14. The threat of nuclear was is real, and jika betul2 berlaku, what will happen?

  10. musato Sep 30,2017 2:36 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Semalam kali pertama saya pergi ke ceramah perdana PH. Amanah, PKR, Bersatu dan DAP.

    Saya teruja untuk menyokong DAP kerana YB perempuannya menceritakan sesuatu yang saya tidak permah tahu dan ceritanya itu amat mengasyikkan.

    Ia tiadalah apa apa cerita cuma mengenai keprihatinan kerajaan Negeri Selangor dalam menjaga kebajikan rakyat anak negerinya. Sumbangan diberikan sejak dari kelahiran sampai pada kematian.
    Air percuma. Cukai pintu tak naik.

    Ini adalah ceramah PH. Wakil Bersatu nampaknya tidak bermaya. Wakil lain cuma tahu hentam Najib dan berulangkali cerita pasal 1MDB.

    Mungkin dia ingat nenek dan datuk cina tak tahu baca berita suratkhabar cina ke?

    Saya sedikit kagum satu masa tak lama dulu, apabila seorang uncle cina bercerita mengenai pengetahuan politik semasa sambil baca akhbar cina.

    Dan kesimpulannya, suratkhabar cina lebih telus dalam melaporkan berita. Orang Melayu patut baca.

    Dan cara pendekatan untuk menarik pengundi, wakil Bersatu perlulah dengan cara yg lebih baik. Bukan setakat menghentam dan sebut nama Tun Mahathir. Dah boring dah dengar 2.6b dan macam macam hal.

    Beritahulah GST mahu dihapuskan dan bagaimana caranya. Bukan setakat cerita GST mahu dihapuskan.

    Terima kasih Tun.

  11. Anak.muda Sep 29,2017 10:46 PM

    Assalamualaikum tun.

    1.Saya amat bersimpati pada dato najib.trump akan mengadakan lawatan ke asia tenggara dan malaysia tidak termasuk sekali didalam lawatan itu.

    2.sia2 sahaja usaha murni najib untuk meningkatkan ekonomi amerika syarikat.

    3.najib perlu berterima kasih pada tun atas pembinaan menara pencakar langit di kl ini(menara kl dan menara petronas)

    4.sebabnya?pada hari trump terbang ke negara asia tenggara.najib boleh berdiri di puncak menara petronas dan melambai pada pesawat yang dinaiki trump.tajuk utusan malaysia pada hari keesokannya. “presiden trump melambai pada najib dari dalam pesawat”

    5.xdpt melobi trump dtg sini.dapat lobi kapal terbang die lalu malaysia pn jadilah dato najibbbb..

  12. Deq jan Sep 29,2017 9:19 PM

    Assalamualaikum Ybhg Tun,

    Lari tajuk sikit, saya terfikir knp kerajaan mahu pun pembangkang tidak begitu tegas dalam hal pendatang asing tanpa izin yang mula membanjiri dan sebahagian besar mula menguasai perniagaan, cuba kita bayangkan apa nasib anak2 kita nnt, selain warga asing masalah pusat perjudian yang rata2 dikunjungi 90% orang melayu..bagi saya semua ahlk politik lebih menjaga kedudukan berbanding kepentingan rakyat..

  13. anti rasuah Sep 27,2017 7:15 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya melihat semakin besar gelombang benci perangai Najis dan Rosham Noor opppp Rosmah serta koncu-koncunya menjelang PRU14.

    Saya melihat semakin Najis banyak bercakap rakyat Nampak kebodohannya semakin ketara.

    Saya meneliti Najis seorang yang bodoh lagi dayus.

    Orang yang bodoh dan dayus tidak layak sebagai pemimpin.

    Wassalam.

  14. musato Sep 26,2017 10:22 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Letih rasanya baca Najib kata, Tun jawab. Nampak macam semua orang nak menunjukkan kelebihan masing masing (pihak yang berusaha).

    Tapi akhirnya wajah Tun dan susuk badan Tun jugak mereka guna. Wajah mencemik, wajah kelakar.

    Udah udah la nak suruh Tun jawab kata kata budak tak cukup akal. Najib kalau diukur IQ nya pun, berapa dapatnya entah.

    Agak agaknya nak suruh Tun jadi kurang IQ macam Najib jugak agaknya.

    Kalau dah dari baka baik, buat apa nak kecoh kecoh orang kutuk Tun dari Kerala. Saya tidak malu langsung kalau orang kata guru saya itu dari Kerala, India.

    Najib pergi US beli pesawat pun, dah tentu nanti akan berlaku satu lagi bencana kepada MAS.

    Najib tiada perancangan. Tidak pandai merancang. Cuma pergi cari peluang untuk bergambar dengan Trump. Trump pun tak berwibawa mana pun.

    Bawak wang berbilion bilion, kedian bergambar. Biasalah kalau dah bodoh.

    Buang masa je layan Najib ni. Biarlah dia meroyan sorang sorang.

    Terima kasih Tun.

  15. Dave Copper Sep 26,2017 3:21 PM

    The deal was planned.

    MAS supported PM’s plan to buy the Boeing, they let PM to break the news to Trump so as to down play the 1MDB case.

    There are two options to the deal:

    Option 1. MAS will buy, Khazanah and EPF will finance the purchases at a nominal interest rate.

    Option 2. Khazanah and EPF will buy and lease to MAS, at the end of the lease, MAS can exercise the option to purchase or continue leasing.

    Either way, I am withdrawing my EPF account 1 money to buy mutual fund.

  16. Tanggang Sep 26,2017 12:29 PM

    Salam Yg Bhg Tun,

    Jika diikut kapada pandangan mata kasar di merata2 ceruk dan bandar terutamanya di bandaraya Kuala Lumpur sendiri, didapati tidak lagi ramai pelancong2 dari luar negara berkeliaran. Begitu juga di Pulau Pinang dan lain2 tempat. Mungkin jumlah kedatangan pelancong kenegara ini sudah semakin merudum. Tidak tahu samada perkara ini benar atau tidak. Menteri pelancungan pun tiada pernah membuat sebarang kenyataan seperti “Jumlah pelancung ke negara adalah yang tertinggi didunia” atau “Malaysia adalah negara pelancungan yang terbaik didunia” atau lain2 lagi yang terbaik didunia ini.

    Pendapat saya bahawa pelancung2 tidak lagi menjadikan negara ini sebagai destinasi persinggahan utama mereka seperti dahulu dekad2 yang lepas. Mereka singgah di Singapura dan lebih suka terus kenegara lain seperti Indonesia, Vietnam etc. Mereka tidak mahu berada dibumi dan langit yang pada pengetahuan mereka adanya perbuatan tidak bermoral. Ini termasuk juga saudagar2 perniagaan yang tidak mahu merisik peluang perniagaan di negara ini. Inilah akibat tidak menjelaskan (justify) penyelewengan yang berlaku.

    Dengan kurangnya kemasukan pelancung luar dan saudagar2 perniagaan kenegara ini, maka kurang keupayaan untuk penerbangan MAS berdaya maju. Adakah dengan jumlah kemasukan dan keluar penumpang sekarang ini dapat memulihkan MAS? Mengapa MAS ingin mejual Airbus A380? Adakah dengan pembelian 35 pesawat2 baru Amarika itu dapat memberi keuntungan kepada MAS. Negara akan merudum lagi.

    Salam Yg Bhg Tun.

  17. sibotak Sep 26,2017 8:02 AM

    Malaysia sedang di belengu olih 2 Pemimpin PM yg Hebat

    Pertama PM yg mempertahankan dan cuba menyelamatkan Malaysia dengan tidak berjawatan bergelar Mahathir

    Kedua PM yg berjawatan yg bakal memporak perandakan Malayisa bergelar Najib

    Najib Typical Terbiat Melayu
    Yang tidak Berilmu , Pemalas ,lebih Lagak dari Buat
    kena pula dengan si penyagak Penguin Boros
    Budaya nya Hutang Keliling Pinggang , Salahkan Keadaan lebih pada menyalahkan diri sendiri kerana Gagal. Golongan seperti ini percayakan Bomoh , senang di hasut ,Ampu atau Jack sikit , anda akan dapat apa yg anda izinkan

    Mahathir
    Yg berperlajaran tinggi , mempunyai Ilmu dan Pengalaman
    Lebih Padi dari Lalang ,Kacak , Lembut tapi Tajam dan Tepat
    Disamping pula dengan Permaisuri yg sama Manis
    Lagi Bijak , Bermoral Tinggi ,Sayang Suaminya dengan Ikhlas
    Bukan dengan Kebendaan

    Inilah PM kita Malaysia yg Berbeza
    Antara Langgit dan Bumi
    Antara Syurga & Puaka

    Renung,renung kan
    Fikir , fikirkan

    Terlingkup juga Malaysia Najib Kerjakan
    Mari kita tunggu PRU

  18. rimba.emas Sep 25,2017 11:40 PM

    Salam Tun.

    1. CEO MAS ada keluar kenyataan kemudian tetapi katanya MAS akan perolehi kapalterbang itu secara pajakan.

    2. Ada dua kenyataan tetapi yang mana satu betulnya tidak tahulah pulak. Kalau ikut kuasa pasti kenyataan PM.

    3. Bagaimana pun CEO Mas ialah pakar dalam industri penerbangan. Ikut hati CEO yang memang bekerja dalam penerbangan ini lebih berpengetahuan lagi berpengalaman.

    4. Persoalannya bukan kedua-dua kenyataan itu yang perlu diberi perhatian tetapi dari mana punca kewangan akan digunakan.

    5. Dari kenyataan PM beliau menyatakan sumber wang ialah dari simpanan pekerja-pekerja (KWSP).

    6. Mengikut rekod KWSP pernah rugi ratus jutaan ringgit dalam pelaburan FGV. Kita tahu Felda adalah satu agensi yang berkait rapat dengan reputasi PM Dato Sri Najib Razak.

    7. Ya betul KWSP telah lama ada melibatkan diri dalam pelaboran di Amerika Syarikat. Katanya keuntungan dewasa ini telah mula menguncup.

    8. Kita juga ketahui bahawa pelaboran dahulu di buat oleh pihak KWSP dan bukannya PM sekarang.

    9. Kita rakyat tahu bahawa MAS sedang cuba di pulihkan dari kerugian yang di alaminya.

    10. KWSP sebenarnya bukan berpaksi kepada mendapat faedah cara singkat tetapi satu bentuk simpanan untuk masa hadapan.

    11. Jadi pelaboran yang tidak setimpal dengan disiplin penyimpannya yang menyimpannya secara konsisten tetapi berisiko dengan hasil pelaboran yang naik turun.

    12. Tiba masanya rakyat pekerja memerlukan undang-undang yang memelihara kewangan KWSP dari di gunakan pihak tertentu.

    13. Sah wang simpanan KWSP adalah lubuk untuk ahli perniagaan yang takut rugi menggunakan wang sendiri sebagai modal.

    14. Kita rakyat Malaysia sudah terbeban dengan hutang yang tidak pernah di buat. Juga pemberi modal kepada peniaga yang kedekut dengan wang sendiri. Maknanya kita benarkan wang simpanan kita di guna orang ramai sedangkan kita merugikan diri serta masa kita sehingga hari tua tiba.

    15. Demi masa sesungguhnya rakyat mengalami kerugian kecuali rakyat yang beriman.

  19. superSepantun Sep 25,2017 10:28 PM

    Bunga emas, ufti sang raja.!
    Bila cemas, apa nk jaja.??

    https://youtu.be/q6UEECitGrA

    Tali leher berbelang belang
    Simpul terikat brbunga bintang
    Apa terzahir? Siapa petualang?
    Sampul pesawat tutup temberang!

  20. Rakyat 1 Malaysia Sep 25,2017 2:55 PM

    Salam Tun , tolong mempercepatkan pendaftaran logo harapan dengan ROS.
    Saya Sangat terharu dan bangga dengan Tun. walaupun tun berusia 92 tahun tapi Tun masih sayangkan negara ini . Orang lain pada USIA begini mungkin duduk rumah , tak boleh jalan , hilang ingatan dan Macam Macam lagi. Saya Sangat kagum dan menguap kan syabas kepada tun yang Cuba membentuk dan memperbetulkan keadaan negara.

    Mari rakyat jelata yang muda dan tua , Cuba bangkit dan selamat kan negara ini .
    Kalau orang luar boleh panggil kita diperintah oleh pemimpin Klepthokerasi tak malu kan kita . Kalau kita masih mahu menggundi BN maka kita boleh menggatakan rakyat juga rakyat majoriti nya pencuri . Maka untuk menjaga maruah dan selamatkan negara kita mesti bersatu, rakyat mesti bersatu untuk kalah kan Barisan nasional dalam pilihan raya Akan datang.
    Kita rakyat jelata perlu mengundi PAKATAN HARAPAN.
    Satu aje Soalan yang tak masuk akal .
    Soalannya. ; Boleh kah seorang kakitangan Kerajaan PM menyimpan 2.6 billion dalam Akaun perbadi beliau?
    Jawapan. : telah melakukan satu kesalahan Dari segi undang undang.
    Tindakan. : perlukah rakyat masih lagi memilih Pemimpin PM Macam ini?

  21. Anak.muda Sep 25,2017 12:00 PM

    Assalamualaikum tun.

    Hahah najib need to buy both..he also dont want to upset french.remember the submarine deal back then tun??The time will come for najib the bugis warrior to strengthen french economy!!btw after pru14 najib and his wife can hide themself in the scorpene subs..mm maybe not his wife..i think she have a higher chance of survival by camouflage herself by blending in a group of hippos 😉

    Good job tun on your visit to sarawak….You are one of a kind tun.my mom even said that u look healthier than my 60 year old father.sorry because we still too dependent on you.please take care

  22. zulu Sep 25,2017 11:54 AM

    Nasi Lemak, bag of rice and Free trip to Mecca…this is what Najis doing to shut the Malays from raising against him.

    He use these bribes to keep the IMDB report as official secret as long as he and his family is alive.

    Najis’s advisor Rosma should be sacked… 🙂

  23. asahamat Sep 25,2017 11:32 AM

    Assalamualaikum wbt Tun.

    Saya masih merujuk kpd ucapan Tun di Kuching mlm tadi. Tulisan ini agak panjang. Mohon maaf.

    (2) Nusantara ini wilayah serantau Melayu. Namun Melayu ie Cham di Kemboja, Laos dan Vietnam jadi masyarakat hanyut bangsat di Mekong dan Ton Le Sap. Kitapun tak boleh nak tolong mereka sangat.

    (3) Melayu Sulu di Filipina jadi bangsat pemberontak di Mindanoa dan segala pulaunya. Malah di utara Luzon, mereka menjadi pemberontak kominis. Kita juga tak boleh nak tolong sangat.

    (4) Melayu Pattani jadi hamba dan pemberontak di Selatan Siam. Lagi parah, biar jiran teedekat, kitapun gagal utk tolong mereka.

    (5) Bahkan di Acheh, Indonesia mereka juga jadi pemberontak. Timor Leste terpisah dari Indonesia adalah retak awal di Indonesia. Sama dengan kini di Papua. Di Malaya, Kelantan, Kedah, Trengganu dan kian menular ke mana2 di seluruh dunia Melayu, mereka kian jadi pemberontak. Melayu yg jumlah umatnya 300 juta tidak menyumbang hebat dalam membina Negara mereka apa lagi dlm menyumbang kpd pembinaan Temadun Islam. Arab, Afrika, Farsi, Mongol, Turki, India, China dan malah Barat semua sudah menyumbang dlm
    membina Temadun Islam, tetapi Melayu belum. Kenapa? Malah Melayu
    menjadi kian lemah. Kenapa?

    (6) Kita dan semua Negara ASEAN (Nusantara) sedang mengamalkan Parlimen Barat. Kita asalnya ada adat sendiri. Adat consultative kita sudah ada sejak Barat belum munculpun. Cuma kita tidak pernah mahu
    mengambil dan mengubah suai tradisi kita selaras dgn zaman, kita suka meniru, kita tidak gemar mencipta sendiri, maka kita terus2 bersifat berlarian menghambat. Dlm proses menghambat, kita sering tercicir tertinggal. Melayu corot selalu.

    (7) Proses Parlimen kita menghakis Consultative Tradition yg kita ada. Sarawak, Sabah, Malaya (dan Singapura) sebelum
    Malaysia sudah ada
    Majlis Consultative masing2. Parlimen yg ada, yg kmensama rata semua. Consultative bersama Negara2 asal yg membentuk Msia kita ketepikan dlm mengubal Undang2 Negara. Sama prihal di peringkat Negeri. DUN dan Parlimen kini kita amalkan terus ‘merompak’ asas kepelbagaian kita. Maka kini semakin hari kita semakin ingin kembali bersendiri. Kita kian terpisah sebetulnya. Perpaduan politik kita kian luntur. Pemisahan Singapura dari Msia adalah signal awal yg kita salah mengerti dan tidakpun perbaiki dgn tepat.

    (8) Kita boleh adakan Parlimen. Tetapi Parlimen kita mesti tidak 100% Barat. Kita mesti ada Parlimen cara kita. Cara kita adalah Pusat (Penghulu2)
    mesti disokong oleh para Ketua2 Kampung. Ketua2 Kampung kena ada JKKK ie Majlis Mesyuarah masing2. Penghulu2
    perlu hormat pd Ketua2 Kampung dan sebaliknya. Pokoknya urusan Parlimen dan DUN mesti diselaras hebat. Parlimen tidak boleh asing dari DUN dan sebaliknya. Kedua2 wujud bukan utk saling ‘sanction’ apa lagi ‘antagonize’ di antara satu sama lain.

    (9) Parlimen malah DUN jgn dijadikan Institusi Pusat yg mutlak. Ianya harus jadi Consultative Body yg mendengar, mempertimbang dan menghalusi sesuatu hal. Pasti ini rumit dan boleh meleret2; tetapi sebegitulah adat anak2 pribumi Nusantara terbentuk dan mereka rukun damai di antara satu sama lain. Betullah prihal ini boleh dimodenkan namun semangat consultative jgn dibunuh.

    (10) Jika budaya ini dapat kita hidup suburkan, pasti
    ianya boleh menghasilkan budaya malah Temadun pengurusan baru yg baik utk Umat Melayu. Nusantara pasti berubah hebat. Budaya Consultative Melayu akan
    menjadi New Mgmt Model setidak2 utk umat di sebelah sini. Pastinya Melayu akan terhormat kerana kita menghormati malah menobatkan hak2 asli semua di sekeliling kita.

    (11) Sesungguhnya, prihal ini bukanlah baru. Budaya di keliling SAW adalah budaya consultative antara pelbagai kabilah. Cuma kita sudah terpesong akibat taksud kpd cara Hollywood dan Wall Street Barat, maka kita lupa kpd nilai2 kita sendiri dalam menjamin hak kehidupan dan budaya kita sendiri.

    (12) Saya yakin, konsep Consultative Mgmt sangat diamalkan semasa khususnya Umar Al Khatab. Sebab itu
    pd masa dia, dunia Islam kian makmur malah berkembang pesat. Sangat kurang masalah pergenseran antara wilayah utk berebut kekayaan apa lagi kuasa.

    (13) Budaya gemar utk samun yg kini subur semasa berkuasa demi utk kepentingan diri kerana kita ada sistem yg tercipta utk kita patuhi tetapi akhirnya
    memusnahkan diri kita sendiri.

    (14) Tun boleh merubah perkara ini utk menjadikan Parlimen dan DUN kita
    menjadi lebih demokratik, consultative dan pasti lebih productive. Such reform is more meaningful and would b the father of all reform. Kembalikan hak2 asli semua pihak di Msia ini.

  24. zulu Sep 25,2017 11:18 AM

    #7 -“Najis seeking photo opportunity with Trump”…hahahaa…I think MO1 penchuri must be very angry at seeing this comments. No one belittled him like this so far…lol

    It’s really funny that Malaysia reeling under economic depression trying to improve the $54 trillion economy…wow…seems Najis planned already to bring Malaysia to poor countries table, so bad for Malaysian people.

    Now it’s his time to drain the civil servants EPF and soon he will reduce their bonus for the benefit of his wife’s shopping spree 🙂

  25. milshah Sep 25,2017 11:03 AM

    Assalamualaikum Tun,

    In front of Trump, and withnessed by Malaysians online, Najib clearly informed he has a “value propostion to strengthen the US economy”.

    In no way was there any talk about a win-win situation or investing in the US to obtain returns or dividends.

    And so, with the purpose of the US 10 billion aircraft was to strenghen the US economy. This was what was conveyed to Trump. But the the ordinary Malaysians the facts were twisted that these purchases was to obtain retuns from investment.

    How are purchasing new and expensive aircraft going to benefit Malaysians? Airliners buy new airplains when there is demand and the company is making huge profits as these are huge capex. Is MAS experiencing huge demand and making huge profits? Last In heard MAS just started restructuring and layong off people by the thousands. and now purchase new expensive aircrafts?

    There is no such thing as a free lunch. Similiary purchasing these aircrafts can’t be for free unless you expect somthing in return.

    According to the I help you, you help me concept, Najib has helped the US. but could the US help in return? Everyone knows the US have something that Najib fears the most. I don’t need to write it as all Malaysians know what it is.

    Personally, I dont think USD 10billion is enough. The US is a trillion dollar economy. Therefore, if Najib wants really wants to ‘help’ the US economy, it should be in the trillions.

    Thats only EPF and MAS. There many GLCs, tabung haji, Kwap, that ‘help’ the US economy. There is also Malaysian land that can be sold to ‘help’ the US economy. Heck, the country can be sold to help the US economy. But thats only US500 billion, still not enough get US 1 trillion to help the US economy. Any ideas anyone?

Leave a Reply