TOTAL VISITORS FROM 2008:

THE 160 BILLION LOSS 10

1. It is obvious that Johari Ghani, the Second Minister of Finance wants desperately to stop the debate on the huge loss suffered by the Malaysian financial reserve.

2. I too would like to close the debate, but I cannot allow Johari Ghani’s failure to explain the losses suffered by Bank Negara of 39.6 billion USD between 2013 and 2015 to remain a mystery.

3. The large loss may be due to normal management. But big sums must have been involved for the total to be so big. It cannot be just because Bank Negara followed the trend in the out flow of funds from Malaysia.

4. Actually Bank Negara’s duty is to halt the out flow, not to enhance the out flow.

5. The only reason for Bank Negara to liquidate its holding of foreign currency in its reserves is to support the Ringgits’ value by buying it.

6. It must have failed repeatedly despite depleting much of the reserves. Even today the Ringgit is lower than the fixed rate of 3.80 to 1USD, and more if compared to the strengthened Ringgit at 3.00 to 1 USD when it was floated.

7. During the currency crisis we stopped buying Ringgit because it did not work. We stopped when it was reported we lost 11 billion Ringgit but between 2013 and 2015 you did not stop until the loss amounted to 39.6 billion USD equal to 160 billion Ringgit.

8. Call it by any name, the fact remains that the management of our reserves lost more than 7 times the amount we lost 30 years ago. And the loss was due to trading USD for Ringgit. If it is not due to trading, then what caused the reserves to lose? This YB Johari Ghani has not answered.

9. While the losses 30 years ago have been recovered, the 160 billion loss between 2013-2015 have not been fully recovered.

10. Yet the Government seems quite happy to brush aside the loss of 160 billion Ringgit, but finds it necessary to set up enquiries on the alleged loss of 30 billion Ringgit 30 years ago. If as Prime Minister then, I was culpable, then Najib as Prime Minister during 2013-2015 is equally culpable.

11. But of course in the Malaysia of today there is no equality before the law. Indeed a Minister like YB Mr Johari Ghani can lie as sycophants in the Government are above the law.

12. That is what kleptocracy is about.

10 thoughts on “THE 160 BILLION LOSS

  1. Mohd fauzi Jan 10,2018 11:05 AM

    Dlm komen komen Ni pun Ada kaki kipas kaki tarik perhatian Tun…but again they can only talk…like kedai kopi..this is not going anywhere…

  2. Hajar Jan 5,2018 10:54 PM

    Salam Yang Amat DiHormati dan DiSanjungi Tun,

    1. YB Johari Ghani (dan geng) wajar menuntut ilmu dari Tun yang terbukti lebih arif mengenai ‘currency trading’ dan peranan BNM dalam menstabilkan nilai ringgit. Kerugian Forex sebanyak RM160 Billion ialah satu jumlah yang amat besar untuk ditolak ke tepi begitu saja (kena adil dalam penilaian isu Forex dulu dan sekarang ).

    2. Saya gembira bila membaca artikel berikut (melencong sikit):

    http://www.mstar.com.my/jelajah/cerita/2018/01/04/lapangan-terbang-cantik/

    Walaupun Tun dilemparkan dengan pelbagai tuduhan (dulu dan kini), hasil dari kerja keras Tun sepanjang menjadi PM dapat dilihat dan masih kekal jadi kebanggaan rakyat.

    3. PM Najib wajar belajar dari Tun bagaimana cara untuk berhemah (berjimat) berbelanja dalam menguruskan wang rakyat/negara.

    4. Amat kelakar bila YB Johari memberi komen (‘open letter’) tentang isu Forex pada 1990an, di mana beliau ada guna perkataan ‘gambling’ (perjudian). YB Johari seolah-olah mengaitkan Tun dengan ‘gambling activity’ (Tun salah seorang yang ‘disyaki’ dalam isu Forex BNM yang disiasat). Yang lebih kelakar ialah hakikat bahawa YB Johari TIDAK MENJAWAB persoalan tentang kerugian RM160 Billion (Forex) yang Tun bangkitkan.

    5. Dari pemerhatian saya, rejim Najiblah yang kelihatan ‘kuat berjudi’ (gambling) dalam apa saja yang mereka lakukan. Orang yang ‘kuat berjudi’ biasanya akan banyak berhutang keliling pinggang; dan akibat dari hutang yang bertimbun, banyaklah aset2 dan tanah2 berharga Negara yang sudah tergadai / terjual semata-mata kerana hutang terpaksa dibayar walaupun duit tiada. Jika tiada duit, aset atau tanahlah yang mesti dijual.

    6. Semasa Tun PM selama lebih 22 tahun, banyak pembangunan yang membanggakan rakyat yang kekal sehingga kini. Rakyat tidak dibebankan dengan GST, dan Kerajaan di bawah pimpinan Tun masih mampu membawa pembangunan2 besar yang dapat dilihat dan dirasai oleh rakyat jelata sehingga kini.

    7. Saya doakan Tun dilantik menjadi PM Malaysia yang ke-7. Mudahan-mudahan Allah SWT makbulkan doa saya. Aamiin.

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  3. Sri Sense Jan 3,2018 10:47 PM

    Salam Tun

    Bila baca posting Tun ini, I teringat stock market.

    Banyak dah pelajari sejak tahun 2003 sebagai retail investor. Macam mana nak jaga capital. Bukan benda yang mudah kalau orang baru berjinak dalam field ini. Perlu ada pengalaman dan pengetahuan selain dari duit. Tidak boleh emosi nanti tak rasional buat decision. Perlu cekap ambil tindakan. Tau bila nak tunggu dan bila nak lari. Capital kena jaga.

    But I don’t understand kenapa losses begitu besar. I hanya seorang, mereka ada team, ada pakar pakar dalamnya. Kalau I bawa masuk 20K, rugi 5K, I dah lintang pukang cari jalan macam mana nak recover secepat mungkin.

    Take care Tun!

  4. musato Jan 3,2018 8:13 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Terima kasih kerana berusaha pada yang berkaitan.

    Terima kasih kerana baca tulisan saya.

    Allah Maha Besar. Allah Maha Berkuasa.

    Terima kasih Tun.

  5. musato Jan 3,2018 8:08 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Sekali imbas, kelihatan cara Mufti WP mengambil pendekatan menulis surat terbuka kepada Iqram Dinzly amat mengagumkan.

    Tetapi Ustaz Kazim Elias lebih pantas dengan mengambil pendekatan pergi sendiri kepada Iqram Dinzly. Naik kereta sama sama.

    Adakah sesuatu yang menghalang kita melakukan kebaikan selain dari Allah swt?

    Maha Suci Allah.

  6. musato Jan 3,2018 7:57 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya pernah terfikir kenapa tiada fatwa dari Majlis Fatwa berkenaan memali.

    Rupa rupanya dah ada. Bertarikh 21 November 1984 kalau tak silap.

    Kenapa Tun tak siarkan semula di sini.

    1984, saya baru darjah 2. Maknanya golongan muda tak tahu sebenarnya amanat haji hadi telah difatwakan tidak mengikut ajaran sebenar Islam.

    Maka ramailah tidak tahu sejarah sebenar. Hanya ikut serban dan jubah.

    Terima kasih Tun.

  7. Simple Mind Jan 3,2018 2:49 PM

    Asaalam’kum Tun,

    If the members of the party does not take action against its Leader, the members of the party are equally guilty. Therefore, not only is the Leader not relevant, the party is also irrelevant.

    The Public Service : the civil service is working in the government, Not for the Party. Therefore, the duty of the civil servants is to the Public as their wages are paid by the public. They have to follow the policies of the government, Not the party!
    They should Not be pressured to vote for the party as the party does not pay their wages, neither does the Leader of the party.

  8. rimba.emas Jan 2,2018 8:57 PM

    Salam Tun.

    1. Tidak takutkah Yb Johari dengan azab tuhan bila bersikap curang atau membiar penipuan terhadap pengiraan kunci kira-kira merugikan wang milik kerajaan Malaysia.

    2. Sedangkan melalui Al-Quran sendiri tuhan mencelakakan manusia-manusia yang curang dalam timbangan.

    3. Malah bila bersikap curang dalam berjual beli pun tuhan ambil kira . Contoh meminta supaya menimbang dengan betul terhadap barang belian sebaliknya menipu pula terhadap barang jualan.

    4. Kalau perkara yang seringan ini pun tuhan mencerca serta akan menerima azab neraka yang menanti pesalah inikan pula penyelewengan wang yang jumlahnya berbillion.

    5. Allah s.w.t yang menjadikan kita rakyat mencerca dan pasti menghukum pencurang ini sebaliknya kita rakyat mengambil sikap membiar dan menyokong seorang pencurang.

    6. Nauzubillah kembalilah kita ke pangkal jalan dengan bertindak untuk sekurang-kurangnya menolak pemimpin ini melalui peti undi walau pun beliau kebal dari penguatkuasa yang di beli.

    7. Janganlah kita bersubahat dengan pencurang kerana boleh membawa kepada dosa kering ( tampa pengetahuan).

    8. Banyak telah kita di peringatkan oleh pesuruh tuhan dengan amaran tegas akan azab yang akan di terima oleh seorang pencurang.

    9. Banyak di ingatkan bila tibanya hari akhirat semua pertolongan di dunia tidak lagi dapat membantu . SEMUA YANG TERSEMBUNYI AKAN DINYATAKAN DAN TERBONGKAR.

    10. Tiada lagi Sarjana-Sarjana yang di beli akan membela hanya diri sendiri berhadapan dengan tuhan yang maha berkuasa lagi maha mengetahui.

    Wallahua’lam.

  9. adelheid Jan 2,2018 3:50 PM

    Dear Tun,

    Happy new year 2018 to you, wife and family.

    May God bless you with everything that you deserve – strength, in mind and body, health, success, happiness and love.

    God knows you have a mission to accomplish. And we rakyat Malaysia will stand by you and the Pakatan Harapan. We will make sure we accomplish that mission together as one regardless of our races, cultures, religions, beliefs.

    Our Malaysia will soar high if we can cross that hurdle of background differences, throw away arrogance that wicked thought of superiority over others, have humility in our hearts.

    My family and I, mak nenek anak beranak, we are ready for the GE, we can’t wait for a new Pakatan Harapan government to save Malaysia from further spiralling into the abyss.

    Love you dear Tun Dr. Mahathir, Tun Siti Hasmah too. Take good care of yourselves and happy new year!

  10. milshah Jan 2,2018 2:55 PM

    Assalamualaikum Tun,

    Selamat Tahun Baru 2018. Semoga Tun sekeluarga selamat dan berbahagia hendaknya.

    Saya berkesempatan pergi ke AGM pertama PPBM pada minggu lepas. Saya bertugas menjaga keselamatan. Secara peribadi, ianya satu memori manis untuk diri saya. Kali terakhir saya dapat bersalaman dengan Tun adalah pada AGM UMNO pada tahun Tun bersara. Saya bertekad untuk bersalaman dengan Tun, kerana itu mungkin kali terakhir saya berjumpa dengan pemimpin terulung negara. Mana nak tahu, bertahun-tahun selepas itu, saya dapat bersalaman lagi dengan Tun, pada AGM PPBM yang pertama pula.

    Apabila bersalaman, saya hanya mampu mengatakan “thank you Tun”. Walaupun saya yang bertugas menjaga keselamatan, peranan saya hanyalah kecil dibandingkan peranan Tun dan pemimpin-pemimpin PPBM lain, iaitu menjatuhkan kerajaan kleptokrasi pimpinan Najib. Sebab itulah saya berkata terima kasih.

    Alhamdulillah AGM PPBM berjalan dengan lancar dan selamat. Mungkin di lain event kita akan bertemu kembali.

    Di tahun baru ini, dengan AGM pertama yang baru selesai, marilah kita ahli-ahli PPBM menanamkan semangat dan bertekad menjatuhkan kerajaan kleptokrasi Najib. Amin.

Leave a Reply