TOTAL VISITORS FROM 2008:

PEPSI ATAU COKE 72

1. Terkejut saya apabila diberitahu pemilihan dalam PRU 14 ini tidak lebih dari pemilihan antara Pepsi Cola dengan Coca Cola. Oleh itu apa perlunya kita mengundi.

2. Begitu rendahkah kebolehan kita berfikir dan membuat bandingan? Jika ditanya antara Proton dengan Rolls Royce, yang mana satu yang nak dipilih? Mana-mana sahajalah. Apa bezanya antara Proton dengan Rolls Royce. Kedua-duanya kereta bermotor, tak lebih dari itu.

3. Keputusan yang dibuat ialah untuk tidak membeli Proton atau Rolls Royce. Kereta bermotor boleh terlibat dengan kemalangan. Adalah lebih baik berjalan kaki.

4. Tetapi semasa melintas jalan sahabat ini tergilis dengan sebuah kereta – kereta Rolls Royce.

5. Dia tak tahu kerana dah maut. Sebenarnya Rolls Royce itu dipandu pencuri kereta itu.

6. Ini cerita dongeng. Tetapi cerita ini sama dengan membuat pilihan antara Pepsi Cola dengan Coca Cola.

7. Samada cerita ini dapat difahami atau tidak bergantung kepada kebolehan pembaca. Jika kebolehan rendah maka terjadilah tafsiran seperti yang dibuat terhadap soalan saya berkenaan daging babi.

8. Maju mundurnya sesuatu bangsa bergantung kepada daya fikir bangsa itu. Dalam Al Quran berkali-kali terdapat ayat yang menyentuh daya-fikir manusia. Setelah diperdengar wahyu dari Allah, ada yang masih tidak faham dan tidak percaya. Ayat menyoal, tidakkah kamu berfikir, mengguna akal fikiran.

9. Puak yang tidak dapat fikir ini dikenali sebagai puak jahiliah. Jika kita tergolong dalam puak ini, tak mungkin kita bezakan antara yang bertanding. Dan mustahil kita akan maju. Tak hairanlah jika kita tidak akan undi dalam pilihan raya 14. Jika memilih antara Pepsi dengan Coca pun kita tak dapat, apatah lagi antara BN dengan PH. Tentu terlalu berat bagi kita.

10. Oleh itu jangan pilih. Selamatlah kita.

Selamatkah?

Tepuk dada

Tanya selera.

72 thoughts on “PEPSI ATAU COKE

  1. Hajar Feb 15,2018 10:41 AM

    Salam Dearest Tun,

    FT mufti: ‘Haram’ to spoil ballots, abstain from voting”

    http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/ft-mufti-haram-to-spoil-ballots-abstain-from-voting#Gpq5sLk0MscFA1k8.97

    I totally agree with the Mufti (Ahli Sunnah Wal Jama’ah), especially when we currently have a PM who obviously is not ‘amanah’ (based on facts).

    Thank you Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  2. nehru Feb 14,2018 1:04 AM

    I think the opposition cause is better served if the opposition stops saying things like “you are all going to suffer if you choose Najib. We the opposition are the only ones that can save you. If you vote for us, you are actually voting for yourself, not doing us any favour.”

    Instead i think the opposition cause is better served if it just says” Please vote for me to give me a chance. I have always wanted this for myself, please help me fulfil my wishes. I know i have many flaws, but if you give me a chance, i will not forget you once you raise me up, and do my best to serve you once i am up, because i know i do not deserve to be up here – i am just up here because you the people raised me up although i don’t deserve to be up here. ”

    I think the opposition should just come down from its high horse when it talks to the people. There is nothing about the opposition that suggests that they have the sort of qualities to be a sort of hero or a saviour, yet the opposition keeps talking as if it is something that is so good and skillful that the people will condemned to misery and misfortune if they do not support the opposition this time.

    The truth is , if we the people have a problem, the opposition does not look like it will be able to save us from our problems, and if better things are in store for us, there is nothing about the opposition thats says that the opposition can take us to that place where the good things are.

    If anyone is to benefit if we were to raise the opposition to power, it is not us the people, it is you the opposition.

    Considering that the oppositions hand is the asking hand, and the people’s hand is the giving hand, perhaps it would be good if the opposition ask the people to vote for them with humility.

    Since the people do not believe that the opposition is their saviours, at least the opposition should try to convince the people that it will be the people’s faithful servant.

    If the opposition can’t even bring its pride down to ask the people for their favour, how in the world can the people believe that the opposition will serve it faithfully once it is given power?

  3. HBT456 Feb 12,2018 12:06 AM

    102. Race and religion issues are super sensitive.

    103. When the trust is broken, it might take another few generations to rebuild the trust.

  4. HBT456 Feb 11,2018 11:55 PM

    101. Sri sense, politely, the kelantese, will reply softly, takpa, tu mamak.

    10

  5. HBT456 Feb 11,2018 11:36 AM

    91. http://www.latimes.com/business/la-fi-hanjin-shipping-industry-crisis-20160913-snap-story.html

    92. “That cozy assumption that carriers can’t be killed off has been eroded. We know they have breaking points now,” said Simon Heaney, an analyst at London-based Drewry Shipping Consultants.

    93. Because of this case, i am sure the south korean supreme court reserves the benefit of doubts on the corruption case of samsung involving the lee family and their ex president.

    94. Just because the majority race perceived themselves as more superior than other races, they must take the biggest bite?

    95. Just because the majority race perceived themselves as muslim first, they must take the biggest bite?

    96. Big can never fail?

    97. All systems can fail though.

    98. Some issues just need time.

    99. When bad things happened, there must be good reasons.

    100.Can NEP survives in next years?

  6. Sri Sense Feb 9,2018 8:40 AM

    Salam Tun

    Berkenaan revoke darjah kebesaran. Takpa lah nanti suruh aje orang kelantan balik kelantan kerja 😀

    Take Care Tun

  7. HBT456 Feb 8,2018 10:57 PM

    88. https://www.malaysiakini.com/news/411626

    89. The old way of doing things no longer relevant and sustainable.

    90. But, if the minister wants to push kr1m, then, the ruling government of selangor, for sure will enjoy another term of ruling.

    9

  8. Hajar Feb 8,2018 9:03 PM

    Salam Yang Amat DiHormati dan DiSanjungi Tun,

    http://www.sinarharian.com.my/politik/saya-boleh-selesai-masalah-najib-dalam-dua-tahun-1.795180

    1. Saya percaya Tun boleh melakukannya!

    2. Tun pilihan terbaik untuk menyelesaikan masalah yang ditinggalkan DSN yang sebenarnya masih tidak pandai mentadbir negara (tidak tahu berfikir – ‘dung* / blur’) walaupun sudah hampir 9 tahun menjadi PM. Kalau seorang pelajar masuk Universiti pada 2009 (bagi Sarjana Muda), selepas hampir 9 tahun sepatutnya sudah boleh dapat ijazah Ph.D. (jika tidak tersungkur terus semasa ‘Viva Voce / Viva exam’).

    3. Kalau setakat pandai menjual harta/tanah dan aset negara untuk dapatkan duit bagi melangsaikan hutang piutang yang bertimbun, orang yang tidak bersekolah pun boleh buat.

    4. PM yang didapati pernah ada wang RM 2.6 Billion (haram untuk beliau) di dalam akaun peribadi sendiri sepatutnya sedar diri (malu), dan berundur tanpa mengheret kesemua orang untuk tersungkur bersama-sama dengan beliau.

    5. Menamakan Tun sebagai calon/bakal PM PH jika menang ialah satu langkah yang tepat. Orang yang waras dan rasional tahu siapa patut dipilih dalam keadaan sekarang.

    6. Saya sendiri tidak pernah terfikir yang Tun akan masuk gelanggang pada usia 92 tahun. Tetapi kuasa Allah SWT tiada siapa boleh menghalang. Saya doakan Tun berjaya. Allahu Akbar!

    7. No worries Tun. (http://www.themalaymailonline.com/malaysia/article/after-husam-kelantan-palace-revokes-dr-ms-title#EEE9dx3x45eq4Z1q.97). Kita patut berasa takut dan sedih jika Allah SWT yang murka terhadap kita jika tidak menjalankan amanah yang diberikan kepada kita.

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  9. HBT456 Feb 8,2018 8:50 PM

    81. Once again, i thank you for allowing me to contribute my thoughts in here.

    82. Its almost 10 years since i join the blog, and its blessing to me.

    83. I have to be jujur in letting out my thoughts.

    84. To me, all lives matter.

    85. May the year of lunar dog year bring in another year of prosperity and peace.

    86. God Bless Malaysia.

    87. Thank you.

  10. HBT456 Feb 8,2018 8:29 PM

    70. To forgive is divine.

    71. Politics too is a risky career because you are dealing with uncertainty.

    72. One thing is for sure, whoever becomes the pm and form the cabinet, they must have the heart to solve the issues facing the voters, that is the future taxpayers.

    73. Kepercayaan kepada tuhan.

    74. Kesetiaan kepada raja dan negara.

    75. Keluhuran perlembagaan.

    76. Kedaulatan undang-undang.

    77. Kesopanan dan kesusilaan.

    78. Our younger generation shall be less and less racist, and thats for sure.

    79. No man is an island.

    80. To be or not to be, our future generations will decide.

  11. HBT456 Feb 8,2018 8:16 PM

    61. https://www.malaysiakini.com/news/411587

    62. I agree with her rafizi is not the victim, but she is the victim of political sabortage.

    63. She lost almost everything, but one thing that save her is her determination to clear, protect herself, family and children and her political partiy.

    64. I believe she has learned her lesson hard, and she is more mature, and experienced in politics.

    65. I believe in 2nd chance.

    66. Whether we like it or not, the world is getting smaller and smaller.

    67. Why?

    68. With soft touch on screen, we can access to everything.

    69. To err is human.

    70. To forgive is divide.

  12. HBT456 Feb 8,2018 9:04 AM

    43. Jika halalkan ditukarkan kepada kafirkah mereka, then, the political situation is much much more transparent to the voters and political parties.

    44. Consumer spending power is mainly focus on the mindest of the consumers.

    45. GDP is policies set by ruling government of the day.

    46. Halalkah?

    47. Kafirkah?

    48. By the end of the day, its still up to the political parties to decide.

    49. Whoever gets the majority, they will name the pm and form the government.

    50. Its good that they share their thoughts in the socia media.

    51. But, its still up to the voters to cast votes either to vote or not to vote them.

    52. Cokes is still the most preferred choice in the world.

    53. Everyone can afford and maintain a car like proton.

    54. But only few can afford and maintain a car like rolls royce.

    55. No one knows what lies a head.

    56. Hence, general election must be called in every 5 years to get the mandate from the voters.

    57. Whoever gets the majority, they will name the pm and form the cabinet.

    58. After this general election, another general election must be called in the next 5 years.

    59. No worries, be happy.

    60. Life will go on as usual.

  13. huda Feb 8,2018 12:07 AM

    Salam Tun

    Saya setuju PRU 14 seolah memilih coke atau pepsi. Tapi tak lah sampai tidak mengundi.

    PRU 13 Tun berpihak pada kerajaan Najib .. PRU 14 Tun beralih ke pembangkang. Nampak tak coke dan pepsinya disitu.

    Antara PAS dan DAP ibarat pilih
    Proton dengan Rolls Royce ke?.

  14. HBT456 Feb 7,2018 7:18 PM

    40. https://www.malaysiakini.com/news/411458

    41. Dont forget, lim guan eng also got scandal.

    42. Jadi, whoever become the perdana menteri of malaysia, and form the cabinet, got difference meh?

  15. tariqmind Feb 7,2018 9:05 AM

    Assalamualaikum Tun,

    Salam sihat untuk Tun dan sekeluarga.

    Merujuk artikel Tun yang lepas, pada saya banyak persoalan halal haram yang boleh diperluaskan dan diperluaskan pada alim ulama dalam negara.

    Antaranya, Tun boleh bertanya:

    1. ‘Halal’kah seorang pemimpin tertinggi negara memasukkan Dana Awam yang terbukti milik Rakyat ke dalam akaunnya yang bernilai RM2.6 billion dan jumlah besar yang lain?

    2. ‘Halal’ kah Dana Awam tersebut digunakan mengikut suka hati beliau tanpa tanpa perlu bertanggungjawab atas kerugian yang ditanggung negara?

    3. ‘Halal’ kah Dana Awam diberikan kepada anak tiri pemimpin tertinggi negara dan digunakan untuk membuat filem separa lucah HARAM untuk ditonton penduduk sebahagian dalam dunia ini?

    4. ‘Halal’ kah Dana Awam digunakan untuk anak tiri dan kroni beliau untuk membayar perjudian HARAM di Las Vegas?

    5. Halal kah Dana Awam digunakan oleh kroni beliau membuat pesta seks dan arak untuk berfoya-foya setelah disonglap?

    6. ‘Halal’ kah alim ulama dalam negara dari mufti hingga ulama parti duduk berdiam diri kerana jawatan dipegang tanpa memikirkan amanah agama atau jawapan yang perlu disediakan kerana tidak berani menegur kemungkaran ini di akhirat kelak?

    Mungkin soalan-soalan ini perlu diajukan kepada alim ulama dalam negara ini.

    Terima kasih dan Wasalam Tun.

  16. HBT456 Feb 6,2018 11:59 PM

    32. Be fearful when others are greedy.

    33. Be greedy when others are fearful.

    34. Boat rocking is bad for people, the country and themselves.

    35. My sincere advice to all of you, choose those whom you can work with for the people, the country, the region and the world.

    36. Never count chickens before eggs hatch.

    37. In mimpi, the dreamer can dream he/she can be a millioaire or billionire.

    38. In reality, only hard works pay.

    39. All the best to the wannabes.

  17. HBT456 Feb 6,2018 8:19 AM

    65. The reality is bn had loose 2/3 majority since 2008 due to scandal.

    114. There are many grades in toilet papers.

    115. What grades are you looking at?

    116. Yang halal, jadi haram kerana aku muslim first?

    117. Yang haram, jadi halal kerana aku bumiputra first?

    118. Look at the numbers, muslim is still the majority race in peninsula.

    119. Henceforth, general election must be called so that everyone knows what will happen in the next 5 years.

    120. Whichever coliation wins out the majority, they will name the pm and form the cabinet.

    121. If you are not syariah mps, how do you feel?

    122. The old way of doing things is no longer relevant and sustainable.

    123. Therefore, general election will and must be called to get the mandate from the voters to name the pm, and form the cabinet.

    124. The end must justify the means.

    125. Everyone knows lawmakers too could be rigged.

    126. Its still come back to their selera.

    127. Its still come back to tepuk dada.

    128. Adakah itu dedak?

    129. Adakah itu kek?

    130. Itu terpulang kepada selera mereka masing-masing.

  18. Abbas Feb 5,2018 6:04 PM

    Cukup2 lah nak beralasan ugama atau bangsa bila berdebat. Itu alasan cetek dan mudah. Sekarang ni untuk lebih menyeluruh dan lebih jujur cuba cakap pasal category m40 dan sebagainye, sebagai contoh Dan comparison…sebab itu tiada bangsa dan agama, cuba orang yng really really deprived. Kena bayar income tax dan tiap2 pembelian kena jugak gst like orang lain..heran

  19. HBT456 Feb 5,2018 1:29 PM

    99. Dont forget, sri sense, gadis yang cantik tu pun ada skandalnya baru2 ini.

    100. Adakah kerana gadis melayu tu muslim, you support her because you are muslim too?

    101. When syariah lawmakers out numbered the common law makers, then, there is no point of talking about justice, equality and fairness, betul?

    102. Jika macam ini pun boleh kaya raya, then, lebih baik convert to islam to enjoy hak istimewa, dan jadi macam asahamat.

    103. Jika macam ini pun boleh hidup mewah, then, lebih baik masuk parti politik to enjoy hak istimewa, dan jadi macam asahamat.

    104. Que sera sera, what will be, it will be.

    105. Cikgu kencing berdiri, murid kencing berlari.

    106. Progress atau mundur?

    107. Itu terpulang kepada para pengundi di negeri2 tersebut.

    108. Meritrocacy atau mediocrity?

    109. When general election is called, everyone will know the result.

    110. Hari ini aku pangkah pembangkang kerana aku benci bn.

    111. Besok aku pangkah bn kerana aku benci pembangkang.

    112. What about lusa?

    113. There will be no answer, let it be.

  20. HBT456 Feb 5,2018 9:05 AM

    93. Well, sri sense, there must be a reason why teluk intan masih mundur lagi.

    94. Its about political interest, atau perjuangan tertentu mereka.

    95. No worries, if your gate is closed, there are windows of opportunity out there.

    96. Similarly, if your window is closed, there will be gates open out there.

    97. Putting up malay representative there wont make much changes.

    98. Mereka tetap muslim.

  21. asahamat Feb 4,2018 5:10 PM

    Assalamualaikum wbt Tun.

    I’m posting this suggestion not necessarily for to be posted into your blog. You can keep it as P&C. My interest is to help PH by behind the scene.

    (2) Ku Li is sounding hitting on Najib MO1 now, but still like beating behind the bush. It’s OK, but his statements are helping PH a lot if properly taken into advantage.

    (3) So why not get Zaid Ibrahim n your Tengku Mahlel ie X-Proton man to help you to get to Ku Li to be clearly on PH side with real committment for PH later to do Rantau Panjang-KB-Gua Musang Highway n all thru’ to KL plus KT-KB Coastal Highway within 2-10 yrs inclusive Water Supplies enhancement n Kelantan Petrol Royalty.

    (4) Ku Li then to clearly makes his statement to be with PH (not necessarily with you in person) n then to arrange for DYMM Agong and your goodself reconcilation. The baits again equal with what you can offer to Ku Li with additional Bachok Sea Port or even Rantau Panjang or Tunjong Inland Port. Then try to get DYMM Agong to do something to PAS. If

    (5) Tun, making Kelantan great is better for the Nation. It will b good for Kelantan, Trengganu, Kedah n even Perak. By keeping Kelantan poor, the Nation is loosing the chances to take all the Malays states n even Sabah & Sarawak out of poverty. Doing all these to Kelantan is not about bribery but these are want they are entitle for n need now and into the future.

    (6) If this can be done, Msia is easy to be within your shoulder again In Shaa Allah.

  22. Sri Sense Feb 4,2018 3:16 PM

    Salam Tun

    Memang I ada baca sebelum ini betapa KYY rasa kecewa tengok Perak semakin mundur.

    I fikir juga Tun, apa yang KYY tulis memang ada benarnya. I lihat sedara mara tinggal area Ipoh, hidup mereka taklah semewah mana, gaji manager pun 2K sebulan. Mana sama Ipoh dengan Kuantan atau Shah Alam.

    Kemudian KYY kata ramainya yang berhijrah nak cari kehidupan yang lebih selesa. That is also correct sebab ada sedara yang kerja luar negara after kilang Ipoh dia kerja ditutup.

    Bila I balik Teluk Intan, I lihat serupa tiada perubahan apa pun sejak Mah ada sana, mungkin undi aritu patut diberi pada gadis mandailing, mana tau dengan ada si gadis yang cantik manis ini tambah maju pulak Teluk Intan 😀

    All the best Tun!

  23. HBT456 Feb 4,2018 10:55 AM

    76. The question here is, sibotak, can dap build the tunnel all by themselves?

    77. Perhaps dap is not aware, too obsess in bangkang or forgot, that mega infrastructure is gst exempted to improve the mobility of the population to grow the economy since dsn sworn as the perdana menteri, almost 10 years ago.

    78. Everyone knows the non malay and non muslim political parties are shadow governments based on concensus of the majority, either you are with bn, opposition parties or independent.

    79. Is it because i am a chinese, i must support dap because lim guan eng one day can be the pm?

    80. Is it because you are muslim, you must support mahathir because you identify yourself as muslim first, the majority race in peninsula?

    81. By putting ahmad, or diana upfront, does not mean that dap is more malaysian than 1 malaysia, you agree?

    82. Henceforth, it is up to the political parties to fight for what they believe in.

    83. The democracy in the usa is different from the democracy in malaysia.

    84. In usa, the voters decide who become the next president after they gain independence for more than 200 years.

    85. In malaysia, after 60 years of independence, whether you and i like it or not, the political parties decide who become the next perdana menteri subject to the consenses of the political parties, states’ sultan and the next agong in rotation.

    86. Therefore, whoever become the next perdana menteri, they must be muslim, habis cerita.

    87. Winning or losing is common in any games.

    88. Most importantly, what we have learned from the game so that we can improve and win out in the next game as long as we do not disqualify ourselves as the players in the game.

    89. I am not a member of any political parties, but because i am in this blog for years, and i thank the blog owner, iaitu, perdana menteri ke-4, tun dr mahathir, for setting up this blog to unblog.

    90. Because of being here for years, i know being a politician in this country is tough.

    91. Therefore, i thank them, especially dsn and bn team for taking up the obligation and responsibility to transform the country to the next level tanpa pilih kasih.

    92. I am not muslim, but if you force me to be a muslim, then, i will leave without questioning.

  24. Sri Sense Feb 4,2018 8:47 AM

    Salam Tun

    Baru baca tulisan KYY kat investment forum. Gambar Tun pun ada duduk sebelahnya. KYY willing to donate duit sebanyak 200K untuk bantu PH menang kat Perak.

    I kenal KYY melalui investment forum. Memang dia orang kaya. Kalau dia labur saham memang juta2.

  25. sibotak Feb 4,2018 3:48 AM

    HBT wants a share of the cake
    Typical Kiasu chinese character will hide his cake in the fridge

    He talks Sweet with agendas & purpose
    Even Tun knows it

    Likewise The Coalation with DAP should be a be careful journey
    They have agendas & purpose
    They be Good , Nice Romeo words
    Once they get , you be at their mercy

    HBT will brand me Racist
    Yes I am as much as HBT
    Can you confessed , HBT or are you confuse ?
    Explain the foundation & purpose of DAP ?
    Meritocracy ? Multi Racial ?
    Just put 1 or 2 Ahmad or Diana upfront
    DAP is a Multi racial purpose ?

  26. Anak.muda Feb 3,2018 8:45 PM

    Assalamualaikum tun.

    1.di pru 13,saya tidak suka pada kedua-dua pemimpin samada kerajaan dan pembangkang(najib dan anwar)

    2.jadi apa yg saya buat adalah saya kecilkan sedikit skop dan cuma memandang pada calon wakil rakyat dikawasan saya(putrajaya).

    3.cadangan tengku adnan pada 2006 untuk mengurangkan cukai arak bagi menarik pelancong memudahkan kerja saya untuk memilih siapa yang patut saya undi.

    4.merosakkan undi adalah kerja bodoh.kerana pasti ada seorang yang akan menjadi pemenang juga.dan orang itu adalah kerajaan sedia ada sekarang.

    5.tidak mengundi tun kerana perkara yang tun lakukan pada masa lepas adalah sangat bodoh.bagi orang islam,islam tidak pernah mengajar kita untuk mengungkit perkara lama.

    6.contoh : setiap orang islam pasti mengenali siapa itu saidina umar al khattab.mustahil saidina umar dapat menjadi salah satu dari khulafa al-rasyidin kalau orang asyik mengungkit kesalahan lampau beliau yg sangat kejam seperti menanam anaknya hidup2.

    7.wang dan kuasa dapat mengubah manusia serta merta.teringat saya pada syed saddiq yang pernah ditawar rm5 juta untuk membuat sidang akhbar untuk mengutuk tun mahathir tetapi syed saddiq telah menolak.

    8.terfikir sejenak saya pada pengikut dan penyokong kempen undi rosak ini,kalau mereka ditawar rm5 juta untuk memangkah bn pada pru 14 ini,adakah mereka akan tetap merosakkan undi? 🙂

  27. Simple Mind Feb 3,2018 11:56 AM

    Assalam’kum Tun,

    It is no surprise the govt. choose that time. You have red packets, green packets, this year you’ll see BLUE packets appearing after Raya this year!

    Need to ask SPRM to check on this, this year?

  28. HBT456 Feb 3,2018 11:05 AM

    64. When syariah lawmakers out-numbered common lawmakers, then, it would be better off to leave before its too late.

    66. General election is just a game of numbers of the political parties to push for what they believe in.

    67. Unfortunately, majority of the mps see it an opportunity to get rich.

    68. Of course, hajar can vote which coalition she feels safe and comfortable, thats her choice.

    69. By the end of they day, its still up to the voters of her state to vote either ruling or opposition.

    70. Sibotak, it has nothing to do with western media.

    71. As members of the parliament, they know the game of the numbers very well.

    72. When syariah lawmakers out numbered the commom lawmakers, they know the consequences very well.

    73. Will they stay, leave or hop?

    74. Politics too was never meant as a career to become a billionaire over night.

    75. Bak kata, siapa makan cili mereka lah yang rasa pedas.

  29. sibotak Feb 3,2018 4:16 AM

    KL Zhuang

    Just a friendly discussion

    West , US new are professional News
    Sadly professional News does not mean its the Truth
    Probably they are professional News at Lying to serve its propagandas
    Like in Iraq
    Its hae been accused WMD , etc
    None are found
    Now Syria
    Oh Assad uses chemical on its people
    Look at the disaster before & after Saddam , Gaddafi & Assad
    Before & after the illegal intervention of US
    The results tells it all
    The world knows it , you knows it
    It was never for Human Right . It was never for Democratic
    It was Illegal Invasion

    World closes Eyes on this Facts
    As world are run by Greed
    By Hypocrites

    Look at yrself
    You are safe in Malaysia
    You want more . Yr greed has no limits
    You did know understand the word ‘ Shukur ‘
    That’s the difference
    The greed will cost you a price because it has its limit

    I don’t have to provide you figures from any Western sources
    As it is design likely to be Real but Fake
    It’s just a political instrument

    Read The Translated Quran , understand The Hadiths
    You will understand life & be guided
    And you won’t be wrong

    Don’t worry about HBT 995
    He is DAP
    DAP is non racists Party
    Based on Meritocracy
    But designed to favor the Chinese for the Chinese
    Mayb now they showcase few Malays on pretext it non racial
    The days will reveal

    Like wise West Media , US Politics
    They speaks aloud , but if you observes
    Their actions tells their intentions
    Their intention tells a thousand Lies

    Unlike China
    They may be look by West as Duplicators
    But indeed China Keep their Words
    They Mind their own Business
    Reason China are more progressive today more than the West or US

    By the way
    Islam is the fastest growing religion in US , in the West today
    Despite These Lies
    Christians Pastors , Father , Missioneries , Monks and many more
    Much are converts to Islam today
    See Reverts in Islam . See Yusuf Eestee , Joshua Evans and the many more

    I sincerly Thank
    George Bush , Tony Blair , Benjamin Setanyahu
    Their Blue Print Works
    Their Illegal Criminal Invasions fooling the World , fooling UN
    Fooling their Allies works
    Have proven today
    Reverts many European , Americans , Westerners and
    even many throughout the world to Islam
    Without their Bad intetntions many may have not know Islam

    Buy a Translated Quran , Visits The Mosque
    Meet the Right Muslim for Guidance
    Go along with HBT 123

  30. Hajar Feb 2,2018 11:06 PM

    Salam Yang Amat DiHormati dan DiSanjungi Tun,

    1. Saya sudah buat keputusan akan beri undi ‘Parlimen’ kepada PH (Pembangkang), manakala ‘Negeri – DUN’ kepada BN.

    2. Saya pilih BN untuk DUN atas sebab-sebab tertentu (saya sudah ‘tepuk dada, tanya selera…’).

    3. Untuk ‘Parlimen’ saya mahu pastikan yang Si PM Kleptokrat tersungkur, dan keadilan ditegakkan dalam kes 1MDB, SRCI, Felda, TH, etc. Saya juga mahu kesemua konco2 beliau turut tersungkur kerana mereka akan kehilangan ‘jawatan-jawatan lantikan politik’ yang kita sedia maklum mereka dapat kerana BN berkuasa di peringkat Persekutuan.

    4. Saya sarankan supaya golongan (pengundi) atas pagar untuk beri undi ‘Parlimen’ kepada PH. Tun juga boleh pujuk pengundi-pengundi atas pagar agar buat perkara yang sama semasa ceramah dan semasa kempen PRU-14 nanti.

    5. Dan saya yakin Tun juga boleh memujuk (merayu undi) ahli-ahli UMNO yang masih sayangkan UMNO (tetapi menyampah tahap gaban dengan DSN) untuk beri undi ‘Parlimen’ kepada PH.

    6. Untuk DUN, ‘tepuk dada, tanya selera.’ Saya bukan merujuk kepada pilihan ‘Pepsi atau Coke’.

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  31. KLZhuang Feb 2,2018 5:04 PM

    Dear Si Botak,

    I am not looking forward to an ‘argument’ with you.

    I came across the article as below:-

    ###
    LIFESTYLEDECEMBER 10, 2013 / 8:20 AM / 4 YEARS AGO
    Atheists face death in 13 countries, global discrimination: study
    Robert Evans

    GENEVA (Reuters) – In 13 countries around the world, all of them Muslim, people who openly espouse atheism or reject the official state religion of Islam face execution under the law, according to a detailed study issued on Tuesday.

    And beyond the Islamic nations, even some of the West’s apparently most democratic governments at best discriminate against citizens who have no belief in a god and at worst can jail them for offences dubbed blasphemy, it said.

    The study, The Freethought Report 2013, was issued by the International Humanist and Ethical Union (IHEU), a global body uniting atheists, agnostics and other religious skeptics, to mark United Nations’ Human Rights Day on Tuesday.

    “This report shows that the overwhelming majority of countries fail to respect the rights of atheists and freethinkers although they have signed U.N agreements to treat all citizens equally,” said IHEU President Sonja Eggerickx.

    The study covered all 192 member states in the world body and involved lawyers and human rights experts looking at statute books, court records and media accounts to establish the global situation.

    A first survey of 60 countries last year showed just seven where death, often by public beheading, is the punishment for either blasphemy or apostasy – renouncing belief or switching to another religion which is also protected under U.N. accords.

    But this year’s more comprehensive study showed six more, bringing the full list to Afghanistan, Iran, Malaysia, Maldives, Mauritania, Nigeria, Pakistan, Qatar, Saudi Arabia, Somalia, Sudan, United Arab Emirates and Yemen.

    In others, like India in a recent case involving a leading critic of religion, humanists say police are often reluctant or unwilling to investigate murders of atheists carried out by religious fundamentalists.

    Across the world, the report said, “there are laws that deny atheists’ right to exist, revoke their citizenship, restrict their right to marry, obstruct their access to public education, prevent them working for the state….”

    Criticism of religious faith or even academic study of the origins of religions is frequently treated as a crime and can be equated to the capital offence of blasphemy, it asserted.

    EU STATES OFFEND
    The IHEU, which has member bodies in some 50 countries and supporters in many more where such organizations are banned, said there was systematic or severe discrimination against atheists across the 27-nation European Union.

    The situation was severe in Austria, Denmark, Germany, Greece, Hungary, Malta and Poland where blasphemy laws allow for jail sentences up to three years on charges of offending a religion or believers.

    In these and all other EU countries, with the exception of the Netherlands and Belgium which the report classed as “free and equal,” there was systemic discrimination across society favoring religions and religious believers.

    In the United States, it said, although the situation was “mostly satisfactory” in terms of legal respect for atheists’ rights, there were a range of laws and practices “that equate being religious with being American.”

    In Latin America and the Caribbean, atheists faced systemic discrimination in most countries except Brazil, where the situation was “mostly satisfactory,” and Jamaica and Uruguay which the report judged as “free and equal.”

    Across Africa, atheists faced severe or systemic violations of their rights to freedom of conscience but also grave violations in several countries, including Egypt, Libya and Morocco, and nominally Christian Zimbabwe and Eritrea.

    Reported by Robert Evans; Editing by Cynthia Osterman

    Our Standards:The Thomson Reuters Trust Principles. ###

    Furthermore, please refer to the Malaysian Parliament video on Atheism by Sepang MP YB Hahifa and YB Khalid Samad. Clause 3 (1) of Malaysian Constitution omits “non-religious” and therefore left the wording ‘other religions’ to other interpretations.

    My intention is to seek a clear position from the PH government stand with regards to this issue. If the being “atheist or agnostic” is un-constitution (therefore, an ‘offence’), I will choose to leave this country.

    Thank you.

  32. HBT456 Feb 2,2018 12:51 PM

    57. https://www.malaysiakini.com/news/410824

    58. Mega project of tunnel is huge, and much much more complicated than building bridge.

    59. It is still come back to the kemampuan kerajaan negeri di bawah pimpinan dap dan para pengundi di negeri itu.

    60. Jika dap rasa mereka mampu, thats nothing the federal government can do, and non penangites can do.

    61. To be or not to be, thats not the question.

    62. Able or not, we will see how far dap can go.

    63. Good luck, and all the best to penangites.

  33. HBT456 Feb 2,2018 8:24 AM

    51. With social media, we are able to share blue blood moon, dont you think its a blessing to be able to enjoy the scene by paying data fees?

    52. The world was never perfect, and there is no way we can change the world.

    53. Therefore, whoever becomes the next pm, and form the cabinet, i wish them all the best, and thank you.

    54. To change, or be changed?

    55. Its up to the political parties to decide.

    56. As voters, our obligation is to vote.

  34. HBT456 Feb 2,2018 8:08 AM

    31. The other day, the night before harga runcit petrol naik 7 sen, one of the penumpang motosikal, juga pump penuh petrol tak sampai 4 litre.

    32. I told him, jika 7 sen x 4 litre, your behaviour action only jimat 28 sen.

    45. Dia dengan segannya, jawap dengan jujur, orang lain buat saya ikut aja.

    46. Kemudian, saya tanya, you benci kerajaan kita?

    47. Guess what he said, sibotak?

    48. The answer is still the same.

    49. Keju mahal, tak mampu beli, marah kerana orang lain mampu beli?

    50. Sambal belancan pun mahal, kena beli, marah jugak kerana orang lain pun beli tak marah2 pun?

    5

  35. HBT456 Feb 1,2018 9:58 AM

    11. Its alright which side you are with, kan kita ini sama2 bangsa kebangsaan, iaitu warganegara malaysia.

    12. Pepsi cola dan coca cola, mereka tetap jenama cola.

    13. Its still come back to the chicken and eggs issue here.

    14. If coca cola doesnt exist, there wont be pepsi cola either.

    15. If drivers are reckless, ignorant, ego, tidak bertimbang rasa atau tidak mematuhi trafic rules, apa2 jenama kereta mereka pandu, they are prompt to accidents, dont you agree?

    16. Bargain atau lobby, it depends on which side you are with, and its up to you to decide.

    17. Jika mereka samakan tajuk ini dengan irrrevant factors and out of topic, as referee, i mean lecturer, you prefer to grade them with flying colours eventhough they are wrong?

    18. Selamatkah?

    19. Tanya selera?

    20. Tepuk dada?

    21. General election will be called in every 5 years to elect the pm to form the new cabinet.

    22. No one can stop general elections to be held in every 5 years.

    23. No one can stop trades too.

    24. No one can stop globalization either.

    25. I believe when there are no general elections, trades and globalization, wars will happen, do you agree?

    26. Is the choice clear?

    27. If the choice is not clear, then the next general election would be called in the next 5 years to elect the next pm, so on and so on.

    28. Whichever coalition gets the majority, they will name the pm, and form the cabinet for the next 5 years.

    29. But, on the selection of mb, its up to the state sultan, the state governments and political parties to decide.

    30. Keju?

    33. Sambal belacan?

    34. Malaysia tidak mampu bikin keju kerana cuaca tidak membenarkan.

    35. But, marjerine, malaysia and asean also can do due to palm oil plantation.

    36. Jika sambal belacan, semua negeri2 di negara ini sama2 ada kehebatan mereka masing2.

    37. Henceforth, when general election is called, everyone will know who is in, who is out.

    38. We cant change the past, but we difinitely can improve and make this world a better, safer, more comfortable to live, work and play.

    39. Can?

    40. Cannot?

    41. Mampukah?

    42. Tak mampu?

    43. Tanya selera.

    44. Tepuk dada.

  36. sibotak Feb 1,2018 7:34 AM

    KL Zhuang
    ‘I came somewhere that being not religious, atheist or agnostic, in Malaysia is an offence.’

    Where do you get this from ? From yr own good words ?
    If Malaysia are such .
    1st …You won ‘t be here
    2nd You are unable to reach this Open Blog….Blog to un blog

    I believe you are just trying to make a bargain here

  37. KLZhuang Jan 31,2018 11:33 PM

    Salam Tun,

    Whether “Coke” or “Pepsi”, taste is a state of conditioning and nurturing and the CHOICE is clear.

    I am not concerned about this, but another issue which is stated our “Constitution” with regards to being religious. I came somewhere that being not religious, atheist or agnostic, in Malaysia is an offence. Our school system teaches us to question, especially in science, on the subjects which we have doubts. As a result, questioning religious beliefs is among them which leads to being “atheist or agnostic”. In the dogmatic interpretation of our “Constitution”, we are ‘criminal’. (It was even stated by one of our Minister, Parliament Video refers). In such as case, we have to choose between staying in Malaysia or leaving Malaysia. Of which, the latter you have always choose to condemn as being not patriotic or otherwise. In such a case, what would you choose?

    Alternatively, I suggest that the PH government should make it clear in our “Constitution” by making amendments in all the related Clauses to state the clear position of being “atheist or agnostic”, whether Malaysia is a country for all religious beliefs, including non-beliefs or otherwise.

    Thank you very much Tun.

  38. sibotak Jan 31,2018 7:01 PM

    Antara Keju dan Sambal Belacan ?
    Hidup berlagak , belanja macam hartawan ,lebih lagak dari buat
    Sudah terlihat , sudah terasa
    Atau
    Budaya kita Sambal Belacan
    Simple but Power…dia punya pedas melilih air liuh

    Najib dan para UMNO sudah tahu kedudukan Najib sekarang
    Najib sudah goyang dan berpeluh
    Ini Najib sendiri yg dapat rasakan
    Simply , What comes round …. Goes around
    Well…. I don’t know I go to Hell or to Heaven ?

    Tun , Jangan di Persalahkan
    Tun sudah menasihat Najib dari dulu lagi
    Supaya Berundur
    Pelbagai nasihat , usaha sudah Tun lakukan secara senyap juga secara Hormat
    Hingga kini Tun di hina , di maki di depan kaca TV Negara lagi
    Manusia yg Tidak Kenang Jassa

    Najib mesti faham
    Tun lakukan ini semua demi kebaikan dia juga
    Dan Tun tidak dapat apa apa , Malah banyak Keistimewaan Tun juga Keluarga Tun di tarik balik . Sedangkan Tun sudah amat Berjasa pada Malaysia
    Nak kata untuk si botak Mukhliz tu , sudah kenyataan selepas Tun jika berjaya Anwar akan menggantikan tempat Tun sebagai PM.
    Nak kata untuk duit , kemewahan . Tun sudah ada itu semua
    Dan apalah yg Tun bolih makan , nak enjoy ?
    Dah 93 tahun , battery pun dah Kong

    Jadi sesamalah kita cari huraian yg terbaik
    Jangan sampai kita sesama sesat jalan

  39. bromuslim90 Jan 31,2018 2:43 PM

    Good explanation from tun. Ada yang berpendapat pada kali ini pemilihan hanyalah melibatkan pepsi dan coca cola. Tapi pada hakikatnya kita semua yang cerdik akal fikiran tahu cukup jauh perbezaan pada calon yang bertanding. Semoga malaysia dapat diselamatkan dari tangan corrupted leader dan bangsa melayu terus kehadapan

  40. musato Jan 31,2018 8:02 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya baca Ku Li kadangkala singgah juga jika ada kesempatan untuk jumpa Tun.

    Tapi untuk pengetahuan pengikut saya, saya tidak pernah berusaha untuk berjumpa Tun secara dekat. Melainkan ziarah seperti rakyat rakyat yang lain. Bersalaman dan perkenalkan wajah yang Tun baca tulisannya.

    Tiada lain yang saya inginkan. Cukuplah dengan Allah swt telah makbulkan permintaan saya untuk lihat dan ikuti seseorang yang telah dipilih olehNya.

    Sebagaimana Tun disayangi ramai, saya juga berasa disayangi ramai (hahaha), dan saya menghargainya.

    Dengan izin Allah swt. Semoga tanahair dan kehidupan kita ini sentiasa dalam lindunganNya.

    Terima kasih Tun.

  41. asahamat Jan 30,2018 5:10 PM

    Assalamualaikum wbt Tun.

    Just pondering, despite para pemimpin UMNO tahu yg Najib MO1 ini tak reti buat kerja n yg dia tahu hanyalah berkuasa dgn jln rasuah, TETAPI tetap depa sokong dia. Takkan faktor dedak saja kot.

    (2) I’m thinking of which your side had not touch on secara meluas adalah, my sangkaan, sejak ditubuh selama 60 tahun dulu, brp nilai harta dlm pegangan UMNO dan atau proxy UMNO. Takkan tak ada berbillion ringgit nilainya. PWTC saja brp nilainya?

    (3) So apakah akan terjadi kpd harta UMNO ini yg pemiliknya adalah 100% Melayu jika UMNO tumbang? Apakah ianya akan disamun oleh mereka yg memegang amanah @ tergadai murah. In any case, apakah ini tidak boleh dijadikan peluru utk pastikan segala kekuatan UMNO berjuang habis2an utk pertahankan UMNO agar harta Melayu tidak hilang?

    (3) Jika sangkaan saya betul, maka apa jaminan PH bhw harta2 ini akan terus selamat dan subur di tangan Melayu bersama selamatnya dan suburnya Negara ini? Saya rasa PH atau setidak2 Bersatu perlu ada pandangan tentang ini. Hintpun cukup dulu kot.

  42. sibotak Jan 30,2018 6:38 AM

    Soalan yg ingin saya kemukakan pada Najib
    Juga ahli kepentingan UMNO

    Sedia maklum Najib sudah tahu penerimaan & pendirian Rakyat
    terhadap Pentakbiran beliau . Pentakbiaran beliau Failed Badly
    Hutang Negara sampai berbillion billion , Harta , Tanah di Gadai sudah hilang
    Ringgit Lemah dan banyak lagi yg membuat Kebencian Rakyat
    Terhadap Najib juga Keluarga beliau

    Berapakah simpanan Najib serta assets keluarga beliau berbanding dengan hutang kerugian harta , tanah Malaysia ?

    Adakah Najib masih ingin Bertanding di PRU akan datang akan datang ?
    Bagaimana pula Beliau akan mengatasi Beban Hutang Piutang yg ada sekarang hasil dari kelemahan , Kebodohan Kepimpinan beliau ?
    Jangan pula Hutang Piutang bertambah lagi ?

    Ini penting bagi kami 1 Malaysia
    Kami tidak mahu hidup di belenngu hutang piutang sedangkan Najib
    sekerluarga hidup dalam kemewahan .

  43. anti rasuah Jan 29,2018 1:28 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya tertarik dengan pandanngan dari Ahngao pada Jan 27,2018 9:26 PM

    Good evening Tun, I implore Tun to look into the strategy to try to win 24 Parliamentary seats in Sarawak. This is the right moment because the issue of Native Customary Land with Dayaks is caught in loggerhead in Sarawak politics. If Tun can come out with a concrete solution with manifesto to recognize the NCR land, I am sure PH will win more rural votes in Sarawak. The dying fact is that the Dayaks treat their NCR land, which was inherited by their ancestor with blood and tears, more important than their own life. Many of their ancestors sacrifice their life to fight for the land many years ago. TQ

    Concrete solution for Sabah / Sarawak ialah PH kena keluarkan special manifesto untuk rakyat di sana antaranya mengekalkan pembinaan lebuh raya Pan Borneo dan lainnya. Saya percaya semasa era Tun banyak komitmen lain perlu dilakukan dengan kewangan yang terhad pada masa itu.

    Di Semenanjung Tun tidak perlu terlalu focus kepada orang Bandar kerana saya percaya majoriti mentality orang Bandar amat membenci Najib. Tun perlu sekolahkan orang luar Bandar khususnya kampong-kampong dan felda dengan bahasa dan contoh yang mudah difahami khususnya golongan 50 tahun ke atas.

    Semuga Tun dikurniakan kesihatan baik yang berpanjangan.

  44. milshah Jan 29,2018 11:38 AM

    Assalamualaikum Tun,

    Saya harap Pakatan Harapan tidaklah goyah dengan kumpulan rosak undi. Saya berpendapat, kalau benarlah tidak suka Harapan dan BN, maka mereka sendiri boleh rosakan undi sendiri. Ini sampai membuat kempen menyeru orang ramai supaya rosakkan undi menunjukkan seolah-olah mereka ada agenda tersendiri.

    Merosakan undi akan menyelesaikan skandal 1MDB dan Felda. Merosakan undi tidak menghapuskan GST. Merosakan undi tidak akan menurunkan kos sara hidup yang tinggi. Merosakan undi tidak akan menghalang negara dijual ke negara asing. Merosakan undi tidak akan membaik pulih ekonomi negara. Merosakan undi tidak akan melunaskan hutang negara yang telah cecah trillion.

    Sebaliknya memilih kerajaan yang betul, dapat memastikan kesemua masalah diatas dapat diselesaikan.

    Saya fikir Pakatan Harapan tidak perlulah fikir banyak kepada kelompok rosakundi ini. Mereka adalah kelompok kecil dan mahukan perhatian.

    Rakyat bijak fikir kempen rosak undi tidak akan beri apa-apa kebaikan kepada mereka.

    Pakatan Harapan harus teruskan kempen menyelamatkan Malaysia. Ayuh, Harapan mara ke Putrajaya!

  45. Dave Copper Jan 29,2018 11:26 AM

    Hasmah disiasat dan penggugurannya sebagai penaung Persatuan Tenis Kerusi Roda.

    How low can that SOB go? Ini kali lah!

  46. musato Jan 29,2018 11:21 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Bila melibatkan keselamatan yang bermakna turut melibatkan nyawa, kita tidak boleh hanya menjustifikasi keadaan hanya dengan berpandukan cerita cerita yang tidak sahih.

    Walaupun ia disahkan oleh orang yang dipercayai, fakta mesti dibentangkan untuk pengesahan tindakan dan operasi serta tugas tersebut tetap perlu dijalankan oleh orang yang biasa dalam bidangnya.

    Allah Maha Berkuasa.

    Terima kasih Tun.

  47. mustaqimabdulrahman Jan 28,2018 9:58 AM

    no doubt anyone have no excuse nobody better better than tdm and they must respect this kutty for his skill in writing and messing with ppl mind without one realising it….

    i read this article with smile…smile like a fish when they heard mahathir and lee kuan yew discussing…(according to lky)….

    the art of writing….writing need reading…and reading is not writer tell u…but ur heart tell u…..selamatkah kita?

  48. SSLEE Jan 28,2018 9:45 AM

    Dear Tun Dr. Mahathir,
    I am equally shocked, deeply saddened and disappointed with my fellow Malaysians who equated the choice in the coming GE14 as akin to choosing between Coke and Pepsi. What kind of attitude/mindset may I ask had enveloped my fellow Malaysians?
    Have we Malaysians morphed into such an uncaring and unconcerned ‘world class’ citizens?
    Are we proud to call ourselves Malaysian when the 1MDB and MO1 have become a laughing stock in international news and late night/comedy show?
    Are we Malaysians still capable to differentiate between right and wrong?
    I am scratching my head wondering: Are we Malaysians really content with doing nothing? Are we happy to live with high prices, corruption and rising racial and religious intolerance for another five years?
    Aren’t we Malaysians brave and courageous enough to overthrow the corrupted MO1 and his decadent, Kleptocratic Government in GE14?
    Aren’t we Malaysians still have what it take inside of us to build Malaysia into a united nation that truly recognize and celebrate our diversity where all race/ethnicity, religions and cultures can live in harmony with mutual respect and acceptance.
    I strongly believe we Malaysians are able to learn to be humble and say NO to supremacist ideology and be liberal in our thinking and harvest the best of every race/ethnicity to build a truly progressive and just society where the prosperity of the country can be enjoyed together in a fair and equitable manner.
    My fellow Malaysians, please be mindful that the coming GE14 is not only about choosing between Tun Dr. Mahathir and MO1. It is everything to do with the future direction of Malaysia that will have tremendous impact on every Malaysians life especially our children and grandchildren future. So please, I beg you my fellow Malaysians, vote with your heart and conscience, returned to us a government that is Clean, Honest, Responsible, Competent, Just and above all Respecting Human Right. .

    Dear Tun Dr. Mahathir,
    Do not be disheartened by all those negative comments on your nomination as PH candidate for the PM post. At a ripe old age of 93 years, Tun gallantly took up this challenge with a single minded determination to overthrow the corrupted MO1 and his decadent, Kleptocratic Government in GE14; a feat which should be admired and appreciated by all TRUE Malaysians.
    I do agree with many of Tun’s critics that there are many younger and capable leaders or Malaysians for the post of PM but I would think Tun is the only one with the determination and allure to win over the heart of the Malay heartland thus winning the GE14 for PH.

    As of PM candidate, my personal choice will be Mr. Harun bin Mahmud (Art Harun).
    https://art-harun.blogspot.co.id/2011/06/harun-bin-mahmud.html
    Mr. Art Harun came across as a brilliant Malay with critical thinking and can articulate his legal argument/thinking beautifully and convincingly. He will be a great PM if given the chance but I have to accept the reality that this will not happen in GE14 but perhaps God willing in the near future.
    So to Tun’s critics and supporters I will put in this quote for you;
    Is “Idealism is not a luxury, it is a necessity”
    https://www.mariammokhtar.com/idealism-is-not-a-luxury-it-is-a-necessity-says-yin/
    http://www.freemalaysiatoday.com/category/opinion/2018/01/09/ph-daughters-uphold-dignity-while-the-men-pawn-their-integrity/
    Or to put it in another way, “Idealism is a luxury the nation cannot afford at this point of time”?
    https://www.mariammokhtar.com/what-is-your-alternative-to-mahathir-what-is-your-plan-b/
    https://www.mariammokhtar.com/a-chance-to-vote-for-national-unity/
    My answer is Tun may have many past misdeeds or faults but one thing for sure is that Tun speak his mind/his own words and not afraid to confront his critics with conviction and courage to win over his critics heart/argument. We can see that Tun truly believe his policy is for nation’s good and did not hide everything under Official Secret Act. Whereas the MO1 is famous for his PR acting, un-shameful double-talk, hide behind his FLOM’s skirt/OSA and Dr. Jekyll/ Mr. Hyde split personality where we won’t know which personality will turn up in Cabinet meeting, Parliament or International Forum? There isn’t an iota of doubt on who we will choose comes GE14; right?

    To all Tun’s supporters and opposition supporters that dissent Tun, let’s bygone be bygone. We cannot change history but together we can help to shape the future of our children, grandchildren and great grandchildren. So what kind of future we want to leave behind for them will depend on what action we do NOW? Time is not on our side. We need to forgive now and put aside all our differences and build mutual trust of each other and unite as one. We need to build a true brotherhood of the type “all for one and one for all” in order to overthrow MO1 and his decadent, corrupt Kleptocratic Government comes GE14.

    Thank you

    Yours truly,
    SS LEE
    PS: An apology may be a sign of weakness, but it takes a great deal of character and strength to apologize out of one’s heart. It takes a strong person to say sorry, and an even a stronger one to forgive.
    https://www.themalaysianinsight.com/s/30013/
    To all those detained under “Operation Lalang” I offer my deepest sympathy and my heartfelt empathy. No one except you know how it felt to be detained without trial (ISA) and the emotional torture you and your family had endured.
    It had been 30 years since then and it has been said, “Time heals all wounds, but the scars remain.” You have every right to feel angry, unforgiving or even hatred toward Tun Dr. Mahathir for the detention and subsequent mental and emotional torture infected by the interrogators.
    I pray that someday and somehow you are strong to find in your heart forgiveness and make a final closure to this sad episode by kicking out the corrupted MO1 and his decadent, Kleptocratic Government in GE14

  49. Kax Loo Jan 28,2018 7:11 AM

    Good Morning Tun,

    (My english is not that good to say what i want to say, but I will try my best to let Tun understand.)

    May I have a chance to take a photo with Tun please?

    我想有个机会可以跟敦合照,我很欣赏敦。
    我希望在我有生之年有机会跟你合个照,对我来说 这是很有纪念价值的。
    如果能与敦合照的话,这将会让我的人生更加精彩 更有意义 更有推动力。

    Thanks.
    Im Kax Loo

  50. Ahngao Jan 27,2018 9:26 PM

    Good evening Tun, I implore Tun to look into the strategy to try to win 24 Parliamentary seats in Sarawak. This is the right moment because the issue of Native Customary Land with Dayaks is caught in loggerhead in Sarawak politics. If Tun can come out with a concrete solution with manifesto to recognize the NCR land, I am sure PH will win more rural votes in Sarawak. The dying fact is that the Dayaks treat their NCR land, which was inherited by their ancestor with blood and tears, more important than their own life. Many of their ancestors sacrifice their life to fight for the land many years ago. TQ

  51. potty Jan 27,2018 3:35 PM

    blessed thee,

    all praises to our mighty lord for your health & well being

    forgive us for making an anti-thesis remark on the matter of soft drinks

    our concern is about your vision 3030

    like those byzantines, we are lack of knowledge & ability to reason on a rolls royce

    every thing about us, only our names belongs to us, not even our thoughts, yet we allow our minds to be indoctrinated in such way byond its limit

    how about you tell us Sir, the hands that flips the coin using just one hand, missed to catch it so the coin drops

    and then we realised theres a small hole just under your feet, luckily somebody step on it so the coin fell on the ground just beside your sandal

    where we always low at thine feet, almost three decades while some has reached four, still finishing what we started

    Sir, being that person who thought, is it possible to take 5 years to have 10 more with only 2 years to work on ?

    give us 5 years, we shall be ready in 2 years so another 10 more years we can change if only we are not 40 years behind

    ahead there is andrea rossi from france & you Sir, that can turn us into learned people, so we stop whining

    provided we have the power to generate enough energy to be friends with satoshi

    our elders thought us never use coke or pepsi as a mixer, its premium so we only drink with water so we don’t kill the taste

    Assalammualaikum.

  52. asahamat Jan 27,2018 6:09 AM

    Assalamualaikum wbt Tun

    Firstly tahniah n syabas sebab dapat jumpa 14 duta EU sebagai signal bhw Tun n PH mendapat penghormatan tinggi mereka.

    (2) Mudah2an duta2 ASEAN, OIC malah Afrika selepas ini boleh juga mengikuti jejak EU. Samalah bagi Jepun & Korea bahkan China. Langkah EU ini pasti sangat dan boleh membantu PH utk membuka jln luas selanjutnya. Semoga semua ini boleh memberikan keyakinan rakyat, bhw Tun adalah rahmat Allah terbesar buat Melayu dan seisi Negara ini.

    (3) Kita kena bantu dunia utk atasi segala kemelut serantau dan sesaudara Islam dgn jgn kerjasama politik dan ekonomi yg baik dan bukan jadi alat kpd mana2 pihak utk berperang macam Najib MO1 sudah perlakukan. Cara Najib MO1 boleh menimbulkan bencana kpd Negara. IS, Daesh dll bentuk penganas kerana dasarnya yg memihak boleh subur di Msia dan jika itu terjadi, kita pasti jadi bodoh membazir harta Negara utk urusan2 keselamatan yg tidak membina ekonomi rakyat.

  53. musato Jan 27,2018 2:19 AM

    Assalamualaikum Tun.

    “Assalamualaikum Tun” dan “Terima kasih Tun” adalah satu perkara yang saya cuba kekalkan bila menulis di sini kerana dahulunya ramai yang menulis mengikut sukahati seperti di FB sekarang.

    Saya tetap bagi salam walaupun isi di dalamnya saya mengkritik Tun.

    Saya musato. Asal dari darah Terengganu. Berumur 31 tahun pada 2008, semasa chedet.com ini diwujudkan. Slogan bagi chedet.com adalah ‘blogging to unblock’

    Maka kerana slogan itu dapatlah difahami bahawa Tun mencari sesuatu ketika itu setelah cuba ‘didiamkan’. Dan ketika itulah Tun mengenali tulisan saya. Mei 2008.

    Umur 31 tahun ketika itu adalah dipanggil umur orang muda. Tun 82 tahun.

    Dan sejak dari awal kewujudan chedet.com lagi saya telah mengaku bahawa saya adalah ‘penasihat’ Tun. Salah satu nama yang saya ingat dan mempersoalkan “sejak bila Tun Mahathir ada penasihat?”, adalah cargoexpress.

    Saya jawab, “bila imam di depan batal sembahyang, makmum dibelakang akan kedepan.”

    Itu adalah harga orang muda pada pandangan Tun Mahathir. Mendengar pendapat dan nasihat yang bernas dari orang muda.

    Saya tidak pandai atau genius. Cuma mungkin mempunyai bakat semulajadi dari asalnya Syeikh Abdul Malik (Tok Pulau Manis-1650an) dan juga Sayyid Abdul Rahman (Tokku Paloh- 1818-1918), Terengganu.

    Najib berkata lebih satu undi pun dikira majoriti. Sekiranya itulah majoriti pada pandangan Najib, maka kami juga akan mencari majoriti. Lebih satu undi kami akan kira majoriti juga.

    Sebagai manusia, walau sehebat mana kita sekalipun, kita tetap membuat silap.

    Semasa Najib menjadi TPM saya terlepas pandang mengenai satu perkara. Iaitu mengenai Altantunya.

    Saya tidak membaca serta selidik lebih mendalam mengenai perkara tersebut kerana memandang terlalu tinggi berkenaan keupayaan UTK untuk melakukan tugas. Takkan bom je kot?

    Rupa rupanya kuasa amat berguna untuk menyorok sesuatu dari rakyat. Seperti 1MDB. Cuma ia dibongkar oleh Tun Mahathir. Dan kerana nama Tun Mahathir, maka ramai yang telah membuka mata.

    Begitulah hebatnya kuasa PM. Penasihat tidak berkuasa selagi dia tidak didengari oleh yang berkuasa, iaitu PM

    Selama ini saya fikir ia hanyalah propaganda pembangkang. Tetapi sekarang ia dapat dilihat dengan jelas bahawa kedudukan setiap yang berkuasa telah ditentukan.

    Kesilapan yang saya terlepas pandang. Saya kira orang cina telah dapat faham maklumat ini lebih awal kerana akhbar mereka lebih telus.

    Sedangkan tumpuan utama kami ketika itu adalah lebih terarah kepada menjatuhkan kuasa tingkat 4 semasa itu.

    Maka isu isu yang dibawa pun adalah mengikut matlamat yang diinginkan.

    Ia adalah satu perkara yang kita terlepas pandang sedangkan bangsa cina sudah memberi isyarat.

    Terima kasih Tun.

  54. musato Jan 26,2018 5:24 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Di bawah ini adalah copy paste dari FB Dr Mahathir bin Mohamad.

    Komem ini saya fikir menarik untuk difahami.

    Pegi meninggal ler tun..hati hitam mcm tar jalan..aku tarik balik ciuman n pelukkan aku pada kau semasa turun dari pentas di Sime Darby convention centre dulu..dlm ceramah tulah kau berdegang marahkan tun badawi dan suruh semua bangkit menentang beliau kununya org melayu akan hancur di bumi sendiri dan di jajah oleh org cina dap..melalui kuasa ekonomi dan politik….alih2 kau pulak yg bersekongkol
    Menyesal juga aku suruh anak aku yg baru umur 2 tahun pd masa tu bersalam dgn kau…

    InsyaAllah ada masa saya panjangkan lagi. Copy paste dulu ye…

    Terima kasih Tun.

  55. akulamd Jan 26,2018 5:03 PM

    Salam Tun.
    Secara peribadi saya kurang setuju dengan strategi PH melantik tun sebagai calon perdana menteri jika menang pilihan raya nnt..

    sebabnya jawatan perdana menteri perlu jika dipertimbangkan umur dan tahap kesihatan.. bukan tun tak layak..cuma pendapat saya lebih baik tun dilantik sebagai penasihat..

    pilih org muda yang terkenal berintergriti tinggi jadi PM.. tun sebagai penasihat merancang strategi.. yang muda dengan kekuatan tenaga bergerak memakmurkan negara… ciri utama calon yang dipilih mestilah berintergriti…pandai berdebat agar berjaya dalam setiap deal yg melibatkan kepentingan negara…

    sudah menjadi trend negara maju lain.. jawatan utama pemimpin negara diberi kepada org muda.. kita akan nampak keterbelakang dengan pelantikan tun sebagai PM nanti..

    saya berpendapat masih byk yg perlu kita lakukan jika ingin berjaya.. semoga negara kita terus makmur dan berdaulat.

  56. halfey Jan 26,2018 11:37 AM

    Salam yang dihormati Tun. Secara jujur saya berani katakan kedudukan saya sekarang ini lebih kepada di atas pagar daripada memihak sesiapa. Tetapi saya tahu siapa yang saya akan undi pada PRU nanti. Tidak pernah terlintas dalam kepala saya untuk merosakkan undi, apatah lagi untuk menyokong gerakan bangang yang menggalakkan orang ramai untuk merosakkan undi. Sedangkan saya sendiri semasa berusia belasan tahun dulu pun saya sudah tak tertahan-tahan untuk mengundi, inikan pula bila saya sudah berusia 30-an sekarang. Mereka yang merancang hendak merosakkan undi menyangka mereka hebat atau ‘cool’, lebih kurang serupa dengan gerakan ‘hippie’ di Amerika pada tahun 60-an dan 70-an. Walhal mereka inilah golongan minda kelas ketiga (third-class mindset) yang tidak memahami akibat perbuatan mereka. Mungkin mereka ini golongan yang sombong, anarchist atau perfectionist yang beranggapan negara ini lebih baik tanpa pemerintah atau mereka fikir tiada gunanya mengundi kalau pemimpin itu bukan Mr. Perfect. Mereka ini seolah-olah mahukan sesuatu yang tak realistik, contohnya pemimpin politik yang tidak ada cacat cela.

  57. Sri Sense Jan 26,2018 10:04 AM

    Salam Tun

    Masa anak I kecik dia rajin tengok TV. I yang baru tengok tak faham jalan cerita, so I tanya siapa sipolan tu, dia jawab husband yang kena pangkah. Memang terperanjat budak kecik pun pandai memangkah 🙂

    Kebetulan masa itu ada kempen kerajaan melarang merokok dengan tanda X.

    Tun, I rasa perlu adakan kempen cara2 mengundi, sebab kalau tak tahu guna kertas undi, boleh jadi undi rosak.

    Take Care Tun!

  58. anti rasuah Jan 26,2018 9:33 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya mahu kongsi beberapa perkara:

    1. Saya bersetuju dengan Tun bahawa, Puak yang tidak dapat fikir ini dikenali sebagai puak jahiliah. Ini selalunya puak yang buta huruf atau puak yang kurang celik ekonomi/politik atau puak yang tak mahu ambil peduli masa depan negara.

    2 Analogi Tun sebelum ini ramai pak menteri najib yang bodoh termasuklah ketua puteri umno tergulung dalam puak JAHILIAH.

    3. Dengar khabar bertiup kencang GST 2% akan ditambah selepas pru14 jika BN mendapat mandate baru.

    4. Pengaruh Tun pada era pentadiran Tun 1982 hingga 2004 amat kuat. Tun meletak jawatan 2004 hingga sekarang 2018 sudah 14 tahun berlalu. Jika usia rakyat pada 2004 yang sudah matang berfikir berusia 20 tahun, maka mereka adalah pengundi berusia 34 tahun pada tahun ini. Majoriti kumpulan berumur 34 tahun hingga sekarang adalah pro Tun Mahathir. Ini termasuklah mereka yang di atas pagar dan masih hidup melebihi 34 tahun.

    5. Pengamatan saya tentang golongan muda khususnya bawah 34 tahun dan layak mengundi. Mereka ini majoritinya berfikiran terbuka dan anti Najib kerana kebodohan Najib sendiri.

    6. Saya cukup yakin pru14 akan dimenangi oleh PH atau pembangkang kecualilah PRU ini dicemari dengan penipuan pengiraan undi.

    7. Saya meyarankan kita perlu memastikan agar pengawasan peti undi di tempat mengundi perlu bersih selain pengiraan undi adalah bersih dan telus.

    Teruskan perjuangan Tun. Doa semuga Tun sihat. Kita pasti Berjaya.

  59. musato Jan 26,2018 8:00 AM

    Assalamualaikum Tun.

    PRU14 kita mengundi bukan untuk dapatkan perubahan.

    Tetapi untuk memastikan bahawa kita tidak dipimpin oleh kleptorasi dan pembohong.

    Kita bertuah di sini sebab yakin dengan Tun Mahathir. Tapi bagaimana orang muda umur 20-30 tahun?

    Malah ada dikalangan mereka inilah yang telah disuap dan berani menghina Tun. Mereka menghina bukan sahaja kerana duit, tetapi yang lebih penting adalah kerana mereka yakin bahawa Tun Mahathir ini adalah sama dengan Najib sekarang.

    Propaganda kerajaan tidak pun berjaya. Tetapi sebagai Hamba Allah, kita tidak boleh berdiam diri apabila KEBENARAN dengan PEMBOHONG disamakan.

    Kerana itulah saya telah mengambil sedikit masa saya untuk memberi komen di Kelab Chedet. Seingat saya Kelab Chedet diberitahu untuk ditubuhkan di sini, setelah seminggu dua Tun wujudkan chedet.com ini.

    Terima kasih kerana admin Kelab Chedet turut ‘like’ beberapa komen saya. Malah saya dapat 200 lebih ‘like’ dan ada yang kata “pergghhh…takde pendedak berani komen…power lu bro…”

    ‘like’ dan komen akan lebih banyak sekiranya kita mengutuk Tun.

    Sesekali saya fikir, manusia yang menulis bukan bukan itu bukan kerana dedak mungkin, cuma kerana gila pada populariti. Lebih ramai orang memberi perhatian, lebih terasa glamour.

    Adalah penting untuk saya sampaikan bahawa kita memerlukan orang ketiga untuk menceritakan tentang kehebatan pimpinan Tun Mahathir selaku calon PM Pakatan Harapan pada PRU 14 nanti.

    Dengan niat menyebarkan nikmat yang Allah swt pernah berikan. Nimmat yang tudak terbanding apabila memiliki pemimpin yang boleh dipanggil ‘pemimpin’.

    Terima kasih Tun.

  60. musato Jan 26,2018 12:44 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya juga sebenarnya amat terkejut bila dengar bahawa orang muda nak boikot pilihanraya.

    Perkhabaran ini saya dapat melalui 2 orang biras saya, masing masing adalah cikgu. Malah katanya kerajaan nampak kuat.

    Saya tak kisah samada PH menang atau kalah, kerana itu adalah ketentuan Allah swt setelah kita berusaha sebaik mungkin. Itupun sekiranya kalah.

    Tetapi saya tidak dapat terima bahawa ‘bercakap betul’ disamakan dengan ‘bercakap bohong’.

    Zaman Tun Mahathir yang efesien disamakan dengan zaman Najib? Oleh orang orang muda? Tak masuk diakal.

    Tun dah lama letak jawatan PM. Tahun 2003. Jadi beza dengan waktu sekarang adalah lebih kurang 14 tahun.

    Maka budak yang umur 20 tahun campur 14 tahun dah jadi umur 34 tahun sekarang atau ke bawah.

    Dalam tempoh 14 tahun, 2 kali Tun lawan PM Malaysia. Pak Lah dan sekarang Najib.

    Bagaimana pandangan orang muda dalam lingkungan tersebut dengan melalui perjalanan politik sedemikian. Mereka tidak memahami apa yang Tun lakukan mungkin.

    Lebih lebih lagi karakter Tun diserang dan difitnah dengan andaian andaian palsu.

    Saya amat terkejut.

    Hebahkanlah nikmat yang Allah swt kurniakan. Tiada salahnya. Malah dituntut kerana ia dikira sebagai bersyukur kepada Allah swt.

    Surah Ad-Dhuha.

    Terima kasih Tun.

  61. asahamat Jan 25,2018 9:38 PM

    Assalamualaikum wbt Tun.

    Pepsi n Coca Cola. Itu hujah Si Pendendam Bard utk menidakkan Tun n Najib MO1.

    (2) Negara kita dalam bahaya keberhutangan tinggi dan penguasaan asing. Kedua2nya memerlukan delicate approaches utk mengatasinya. Dalam bab ini, Najib MO1 dan Kabinetnya sudah berada dlm kebuntuan parah utk menyelesaikannya. Kedua, yg sangat menekan Negara adalah akibat dari Susut Nilai Ringgit yg sukar dikawal berakibatkan masalah keyakinan pelaburan dari dlm dan luar Negara. Dlm bab ini, keberadaan Najib MO1 sebagai PM akan terus mengeruhkan keadaan. Polarisasi perkauman akan terus melonjok dalam Najib MO1 kerakusan kuasa. Akhirnya segala2 ini memerlukan biaya kemenangan politik yg sangat tinggi dan ini akan menyuburkan rasuah dan salah guna kuasa dalam lingkungan Najib MO1.

    (3) Allah jika Dia hendak menyelamat dan melonjak kejayaan sesuatu bangsa, ada saja jln cabaranNya. Bagi saya, Allah sedang mencabar seluruh kekuatan PH utk mengembeling segala kepakaran, kesabaran dan keutuhan kalian utk bulat bertekad menjana dan melaksanakan segala usaha2 baik bagi kebaikan semua mahluk Allah di bumi Msia ini dan In Shaa Allah di dunia sebelah sini.

    (4) Maka dari konsep Pepsi dan Coca Cola, Melayu telah mewariskan konsep2 budaya yg jauh lebih hebat dari apa yg segelintir seperti Pendendam Bard fahami ie “Berjagung2 dahulu, sebelum padi masak dan Tiada rotan, akarpun berguna” dan buat Tun “Ular menyusur akar tidak hilang bisanya”. Bagi seluruh Melayu, kita kena tahu dan jelas antara Tun dan Najib MO1: “Jauhari juga mengenal maknikam” ie siapa jelas mensejahterakan rakyat dan siapa pengkhianat rakyat.

    (5) Maka Tun, PH and us whom love this Country, let keep doing our greater PR utk menembusi hati nurani rakyat bagi menjelas dan membuktikan PH adalah Harapan Masa Depan Rakyat Msia.

  62. sibotak Jan 25,2018 5:53 PM

    Teribat hari Najib jadi PM Malaysia
    Saya terpandang juga bagaimana orang Melayu yg tidak biasa niaga buka niaga nya

    Typical Melayu kalau buka Niaga
    Office , mesti ada
    Peralatan Office , Kereta Mewah , Gaya mesti ada
    Tidak Berilmu , Tidak Berpegalaman
    Hujung nya Gagal ….Gagal ? Oh kena buat orang

    Begitu juga Najib
    Office Putra Jaya direnovasi dengan peralatan yg classic
    Pakaian Najib walau saya tidak sentuh , hanya lihat di kaca TV
    Bukan sembarang Kain , Bro
    Tempah pula digajikan Penasihat dari British
    Kita nak Merdeka dari British , Bertumpah Darah
    Najib mengajikan British di Putra Jaya
    Kan lebih elok pakai Yahudi , Bapak Tiri nya si Trump
    Jet nak yg Klasik
    Image cukup di jaga , tapi sayang Akhlak buruknya terserlah juga
    Tidak bolih sembunyi
    Saya tidak Faham
    Apa yg selama ini yang Najib buat ?
    Makan Gaji Buta , mengutamakan Kehendak beliau lebih dari Kepentingan Negara
    Inikah yg dinamakan Kepimpinan Terpimpin ?

    Najib berjaya mempereratkan Hubungan dangan Singapura ?
    Tidak semacam semasa Tun Mahathir dahulu
    Singapura amat memuji Keahliaan Najib sebagai PM Malaysia
    Tapi apa yg Najib buat yg menguntungkan Malaysia
    Macam Budak budak Singapura kerjakan Najib
    Tanah KTM ditukar dengan 2 biji Guli
    Harga Air yg kita jual masih harga zaman ……. Tok Adam
    Yahudi mana tak sukakan berjiran PM yg Lembab bergini

    It is Time
    Malaysia Needs to Move Forward

  63. Hajar Jan 25,2018 4:51 PM

    Salam Yang Amat DiHormati dan DiSanjungi Tun,

    Tun tulis:

    “1. Terkejut saya apabila diberitahu pemilihan dalam PRU 14 ini tidak lebih dari pemilihan antara Pepsi Cola dengan Coca Cola. Oleh itu apa perlunya kita mengundi.”

    1. Saya pun berasa amat ‘terkejut’ sebab ada yang sebenarnya tidak (benar-benar) faham mengapa Tun ‘terkejut’.

    2. Inilah yang saya maksudkan bahawa tidak semua orang ada kebolehan untuk BENAR-BENAR (saya tambah perkataan ini) MEMAHAMI penulisan dan percakapan atau kenyataan-kenyataan Tun. Nampaknya ada yang tidak faham mengapa Tun terkejut.

    3. Memilih antara Pepsi dan Coke ialah perkara yang amat mudah – perkara enteng (ini maksud sebenar Tun)! Ia tiada kaitan dengan Amerika/barat atau demokrasi atau penyakit berbahaya, etc. ‘Pepsi atau Coke’ boleh saja ditukar kepada ‘Teh Tarik atau Teh Ais’, ‘Mee Mamak atau Mee Hailam’ atau ‘Nasi Goreng Kampong atau Nasi Goreng USA’ (apa jua minuman/ makanan). Pilih saja antara dua. Tepuk dada, tanya selera.

    4. Ia tidak melibatkan akibat BURUK secara serta merta (asalkan tidak minum berlebihan) dan berlarutan selama 5 TAHUN (dalam PRU jika tersalah pilih tanggunglah akibatnya selama 5 tahun); dan jika kita tersalah pilih Coke/ Pepsi (tidak menepati ‘selera’ kita), kita boleh sahaja pilih yang lagi satu (dalam masa sehari kita boleh TUKAR pilihan – petang minum Coke, dan malam tukar kepada Pepsi kalau dirasakan Coke tidak ummph…esoknya boleh tukar lagi, etc.). Semudah ABC untuk buat pilihan. Kacang saja…

    5. Persoalannya: Bolehkah kita TUKAR pilihan PM atau Kerajaan kita sesuka hati setiap hari jika sudah tersalah pilih?

    6. Adalah amat dangkal untuk membandingkan ‘pemilihan antara Pepsi dan Coke’ dengan ‘pemilihan antara BN dan PH dalam PRU’ atau ‘pemilihan antara DS Najib dan Tun Mahathir’.

    7. Entahlah! Saya harap Tun tidak tambah terkejut…

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  64. Simple Mind Jan 25,2018 2:38 PM

    Assalmu’kum Tun,

    This clearly shows the caliber of the people, and the population at large. This is the product of the education system!
    The school kids weren’t trained/taught to think. Some how, some older people, leaders, were of the same, too.

  65. TokJanggut Jan 25,2018 12:04 PM

    Bismillah
    air yang tun maksudkan dari keluaran yang same iaitu satu syarikat . Demokrasi datang dari sumber yang same iaitu barat yang mane barat tidak meletakkan Al quran sebagai panduan .jadi demokrasi tertolak . Babi hukumnya tetap haram ,sekali pun disembelih dgn menggunakan nama tuhan . Matlamat tidak menghalalkan cara . Kamu inginkan anak jadi kamu pergi berzina dan hasilnya kamu dapat anak. Adakah dibolehkan ?. Kamu pergi ke kedai kereta untuk service dan setelah selesai mekanik mengatakan dalam keadaan selamat . Semasa dlm perjalanan kereta kamu terbabit dlm kemalangan . Siapakah yang menentukan selamat atau tidak seseorang , masyarakat ,negara ,dunia atau alam seluruhnya ? Adakah manusia ataukan tuhan yang menciptakan manusia dan alam seluruhnya ? Siapakah tuhan kamu yang sebenarnya ?

  66. Dave Copper Jan 25,2018 9:37 AM

    It’s true, this election is akin to choosing between Coke and Pepsi. I am looking forward to choose between a racist and an non-racist. But both Tun and Najib are prejudiced to the core. So, let’s see who is less biased now.

  67. sibotak Jan 24,2018 11:46 PM

    Pepsi atau Coca Cola ?
    Masaalahnya kedua dua mengakibatkan Kencing Manis jika tidak ada kawalan

    Kenapa tidak
    Antara Tun & Najib ?
    Antara Siti Hasnah & Rosmary ?
    Antara 2 orang Doctor & 2 orang Penyagak ?
    Antara Langgit & Bumi ?

    Salahnya Najib
    Dia fikir dia jadi PM
    Dia bolih buat apa yg dia suka
    Dia fikir dia Boss segala Boss
    Kena pula dampingan Rosmary
    Memang Jahanam
    Inilah perbezaan orang yg berilmu dan tidak berilmu

    Ini bukan persoalan 1MDB , Felda ,Tanjung Pagar dan yg lain lain
    Ini juga persoalan seorang Perdan Menteri
    Yg salah mengunakkan Kuasa
    Yg mengunakan Undang undang Negara untuk kepentingan sendiri
    Begitu juga mencerminkan bertapa Lemahnya Kementerian Undang undang Malaysia
    Bukan saja yg biasa kita dengar dari pihak bawahan
    Ini terpapar dan secara terang pihak atasan pun tidak betul

    Seharus Tanah berduyun yg sudah di jual , Felda, Tanjung Pagar , Proton dan sebagainya yg kita tidak tahu
    Seharusnya kita Berduit
    Ini duit takada , hutang Negara berlipat ganda , Tanah di Gadai ,Maruah di gadai , Mata wang yg Terendah dalam sejarah Malaysia
    Mana pergi ini semua .
    Ada Toyol ke ? Ada Bandut ke ?
    Hari demi hari jadi kebencian Rakyat

    Di harap jika Berjaya
    Hapuskanlah segala gejala yg tidak sehat ini
    Termasuk AG ,Sultan atau sesiapa pun yg bersubahat tidak menegakan Kebenaran

  68. rimba.emas Jan 24,2018 11:28 PM

    Salam Tun.

    1. Rimba Emas tidak pandai bermain dengan kata-kata. Malah mengapa Tun pilih Pilihanraya Pru 14 kali ini bagai memilih antara Pepsi dengan Coca Cola pun buat terkial-kial.

    2. Sudah lumrah berbagai tafsiran akan tersurat lagi pening bila jawapannya nampak berselirat.

    3. Bagi Rimba Emas yang tahap pemikiran lebih rendah ikut ilmu pelajaran yang di terima percaya persepsi Tun lebih kepada rakyat yang menganggap kedua Parti iaitu PH dan BN dua kali lima iaitu sama sahaja.

    4. Maka jalan malas memikir yang di ambil ialah tidak turun mengundi.

    5. Maaf sebenarnya pada pendapat peribadi Rimba Emas cara mengundi untuk menegakkan KEBENARAN bukanlah jalan yang terbaik.

    6. Dalam Islam seorang Rasul di pilih sendiri oleh tuhannya iaitu Allah s.w.t. Malah ada riwayat mengatakan Rasullullah s.a.w tidak mewasiatkan pengantinya atas dirinya iaitu Rasul yang terakhir.

    7. Cuma baginda s.a.w memberi kata-kata nasihat pada umatnya jika mereka ingin seorang ketua untuk memimpin di kemudian hari kalau dalam kedudukan mereka pastilah Saidina Abu Bakar pilihan utama dalam ramai-ramai sahabatnya.

    8. Justeru pilihan Rasullullah s.a.w nampak berat kepada AKHLAK AL-QURAN iaitu yang di percayainya dan telah teruji di dalam kehidupan bersamanya.

    9. Berlainan dengan cara mengundi yang mana jumlah yang besar di libatkan untuk memilih. Maka pihak baik serta buruk terlibat bersama.

    10. Tampa kawalan boleh berlaku perkara buruk jika pihak jahat lebih ramai dari yang baik. Begitu juga lebih ramai mereka yang berfiran cetek dari yang cerdik.

    11. Tun sendiri pernah mengaku tersilap pilih jadi cara undi pada Pru 14 risikonya tinggi bila KEBENARAN telah berpihak kepada yang batil.

    12. Istiqarahlah pada yang berkuasa moga-moga Allah s.w.t memakbulkan doa kita setelah berusaha.

    13. Bertawakal kita juga bergantung kepada qhodo dan qhadar yang menentukannya.

    Wallahua’lam.

  69. Sri Sense Jan 24,2018 11:20 PM

    Salam Tun

    Kalau pi supermarket memang Pepsi Cola dan Coca Cola letak sebelah menyebelah, boleh kenal label lain-lain, satu biru ramping, satu merah besar tegap. Harga coca cola selalunya tinggi sikit dari Pepsi. Rasa pepsi lembut sikit manakala coca cola lebih keras. Warna air memang nampak sama tapi kalau perhati betul lain, tak sama.

    Kalau pi kedai makanan usually waiter atau waitress akan sebut pepsi but no coke. Selalu minuman ini offer bottomless. Bayar segelas tapi boleh minum sebaldi kalau larat. Perhaps pepsi ini masuk banyak rantaian fast food. But if you have kencing manis, indigestion problem atau takut sakit lebih baik jangan beli dan minum minuman bergas hahaha

    Take Care Tun!

  70. drrafick Jan 24,2018 9:33 PM

    Salam Tun
    Minum pepsi atau coke rasanya tak sama tapi hampir sama. Impak minum berterusan hari hari selama lima tahun sama iaitu confirm dapat kencing manis dan badan jadi gemuk

    Pilih kerajaan sekali dalam lima tahun. Impak dia 50/50. Di selangor, saya sudah lihat bagaimana buruknya kepimpinan Azmin Ali dan permainan politik AA didalam mengejar cita cita beliau untuk jadi pemimpin. Yang nyata, untuk rakyat TERUS DIUTAMAKAN, kita perlu ada perimbangan kuasa antara pusat dan negeri.

    Pada masa ini saya akan beri PH kuasa parlimen dan beri BN kuasa negeri diselangor kerana
    (1) Kerajaan persekutuan pimpinan najib terlalu rakus dan kuasa banyak tertumpu pada PM. Saya harap PH akan mengurangkan kuasa PM. Kuasa kenaikan pangkat dan penentuan KP dan KS Perkhidmatan Awam serta Kepimpinan Polis dan Tentera serta Judiciary tidak ditentukan oleh menteri atau PM tapi sebaliknya ditentukan oleh perkhidmatan tersebut

    (2) Bila kerajaan negeri dan perseketuan berebut nak dapat sokongan rakyat, maka rakyat dapat untung

    tq

  71. Hajar Jan 24,2018 9:07 PM

    Salam Yang Amat DiHormati dan DiSanjungi Tun,

    1. Ha…ha…ha… Analogi Tun boleh menyebabkan ada yang pening kepala (tahap kefahaman yang rendah).

    2. Jangan nanti ada pula yang ‘fitnah’ Tun menuduh kesemua ‘pemandu Rolls Royce’ ialah ‘pencuri’ (seperti dalam isu/kes ‘Lanun Bugis’ yang membuat ada pihak yang ‘sentap’).

    3. Mungkin ada yang terkial-kial memikirkan siapakah dia ‘pencuri’ Rolls Royce dalam cerita dongeng ini…

    4. Yang mati kena langgar (tergilis) oleh Rolls Royce pula mungkin ada yang tidak tahu siapakah gerangannya…

    5. Tidak semua orang ada KEBOLEHAN untuk MEMAHAMI penulisan dan percakapan atau kenyataan2 Tun. Cuma orang yang betul2 faham cara Tun berfikir boleh/mampu memahami penulisan2 dan kenyataan2 Tun.

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  72. Kimithecat Jan 24,2018 7:07 PM

    Nice one Tun M…nice.
    kasi ajar sikit budak-budak yang tak tahu menggunakan akal fikiran yg tuhan berikan ni.Pepsi dgn Cola pun tak tahu nak pilih…Cehhh!

Leave a Reply