TOTAL VISITORS FROM 2008:

HAPPY 93rd BIRTHDAY 44

 

SELAMAT HARI JADI ke 93 TAHUN TUN

  • Mahathir Mohamad was born on July 10, 1925 in Malaysia. He was raised in a poor neighborhood in Alor Setar region of the state of Kedah.

  • His father’s name was Mohamad bin Iskandar. He was a principal with low socioeconomic standing. His mother was only a distant relative to Kedah royalty.

  • Mahathir excelled throughout school. He won a scholarship to an English secondary school.

  • He completed secondary school once the war ended. He enrolled in medical school at the ‘King Edward VII College of Medicine’ in Singapore.

44 thoughts on “HAPPY 93rd BIRTHDAY

  1. Rahman JPC Jul 19,2018 11:43 AM

    https://youtu.be/KXA7-kXMt54

    Video link to demonstrate our Love & Respect to Tun M.

  2. mubarakchan Jul 16,2018 7:31 PM

    Tun

    Today is not only significant because of your Second Coming to the Dewan Rakyat and your recent 93 Birthday. Today marks for the very first time the World’s Best New and Incorruptible Cabinet of the old and the young, the good and the great, sits in the World’s Best Dewan Rakyat which was World’s Best since 1957 ! And all these were achieved in peace and harmony to the delight of all concerned. Democracy was in action when the Opposition walked out to have a kopi-O. Congratulations and Best Wishes Tun. Malaysia Boleh !

  3. Fariq Islam Jul 16,2018 3:34 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Rakyat Malaysia sungguh bertuah, mendapat Tun, sebagai rahmat, bagi menyelamatkan Negara ini.

    Semoga Tun hidup sihat, hidup aman dan hidup panjang, serta diberkati selalu.

  4. tamchi Jul 15,2018 4:48 AM

    Salam…

    Tahniah Kolej Vokasional
    *
    https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2018/07/449045/pensyarah-kv-keningau-harumkan-nama-negara-di-rom

    &

    Tahniah pasukan BolaSepak B-19
    *
    https://youtu.be/PQN0Fwu6aVY

    *
    Jom Tun,
    malam ni, lepak Dataran Merdeka smpai pagi..😉

  5. milshah Jul 14,2018 1:46 PM

    Assalamualaikum Tun,

    Selamat Hari Lahir ke 39. Masih muda lagi, sama baya dengan saya.

    Saya berpendapat antara isu penting kerajaan PH adalah menangani masalah kos hidup yang tinggi. Antara langkah yang diambil adalah menstabilkan harga minyak dan memansuhkan GST. Nampaknya banyak lagi usaha dilakukan sebab walaupun ada harga barang yang berkurangan, tetapi impaknya masih tidak kuat.

    Menteri Perdagangan Dalam Negeri telah berkata pemantauan akan terus dilakukan supaya peniaga-peniaga tidak menaikkan harga sesuka hati.

    Saya ada beberapa cadangan untuk Menteri.

    Menteri perlu memantau bukan sahaja harga di bahagian runcit sahaja. Seluruh ‘supply chain’ proses perlu dipantau iaitu harga dari pengeluaran/peladang/petani/penternak sehinggalah harga ke pengguna. Dari situ kita dapat lihat dibahagian manakah yang menyebabkan harga tinggi ini.

    Menteri juga perlu mengadakan satu sesi diolog atau roundtable meeting semua ‘stskeholders’ iaitu persatuan peladang, penternak, petani, pengguna untuk mendapatkan feedback dari mereka bagaimana mereka boleh bantu kerajaan untuk mengurangkan harga barang. Kerajaan mempunyai kuasa dan dana untuk membantu mereka mengurangkan harga barang. Cara ini lebih berkesan sebab merekalah yang akan terkesan dengan penurunan harga barang dan mereka lebih tahu apakah yang menyebabkan harga barang naik.

    Saya juga penyokong kuat kepada ‘supply side’ economics. Teori ekonomi mengatakan apabila supply adalah melebihi demand maka harfs aksn turun. Konsep mudah ini kita dapat lihat dengan harga durian sekarang ini. Rakyat Malaysian teramatlah suka durian, tetapi harga durian sekarang murah? Ini kerana sekarang ialah musim durian, terdapat byk durian, jadi apabila supply melebihi demand, maka harga durian akan turun.

    Konsep ini mudah, jika iainya boleh berlaku kepada durian, mengapa tidak kita aplikasikan konsep ini kepada barangan lain seperti beras, ikan, daging, sayuran dan lain-lan? Kerajaan perlu mendapatkan semua stakeholders untuk menjayakan program menambahkan pengeluaran barang-barang keperluan.

    Saya harap cadangan saya ini dapat dipertimbangkan kerajaan PH.

    Terima kasih.

  6. musato Jul 14,2018 12:25 PM

    assalamualaikum tun.

    saya dengar khabar dari chef saya bahawa di dalam kawasan perindustrian gebeng yang pernah tun lawati dulu ada berlaku pergaduhan antara orang china tanah besar dengan orang melayu.

    seorang melayu telah dibelasah oleh sekumpulan china tanah besar di dalam kawasan perindustrian mereka.

    khabar angin di dalam media sosial mengatakan melayu ini mati. samada mati atau tidak saya tak pasti. tapi yang pasti melayu ini telah dipukul berkumpulan di dalam kawasan tertutup dari luar.

    saya tak tahu samada peristiwa ini sampai pada pengetahuan tun atau tidak.

    di sini saya hanya sampaikan sentimen kemelayuan yang ada pada chef saya, chef aris kepada tun mahathir mohamad.

    lebih lebih lagi di kawasan chef saya tersebut, penduduknya adalah majoriti melayu.

    seperti mana tun pernah suarakan, jika ada kematian siapa akan siasat? najib?

    terima kasih tun.

  7. best4rakyat Jul 13,2018 11:31 AM

    Selamat Hari Jadi kepada YAB Tun Dr.Mahathir Mohamad (10/7) dan Tun Dr.Siti Hasmah (12/7) Kirim Salam Sentiasa Sihat dan Hidup baik.
    Saya ada satu pendapat untuk diperhatikan demi depan Malaysia terutamanya Sabah dan Sarawak terkini. Mungkin agak Tun dapat memberi sedikit pandangan dan perubahan supaya Sabahan dan Sarawakian akan menumpuhkan semangat sepenuhnya menhadapi cabaran demi depan kita sebagai Rakyat Malaysia keseluruhannya.

    Sekian terima kasih u/p Tun dan Kabinet Tun: https://anotepad.com/notes/8jmei7

    “Maju Negara Harapan Seluruh Rakyat Malaysia”

  8. Hajar Jul 12,2018 7:30 PM

    Salam YAB dan DiSanjungi PM Tun Dr. Mahathir,

    Mohon izin Tun untuk sampaikan kepada Tun Hasmah:

    SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR YANG KE-92 BUAT TUN HASMAH YANG DIKASIHI.

    Semoga Tun Hasmah dilanjutkan usia dalam keadaan sihat sejahtera di samping Tun M dan keluarga.

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  9. sibotak Jul 12,2018 2:57 PM

    93 Tahun
    Masih segak ,masih kacak , masih berupaya , masih Tenang
    Ada Style tersendiri
    Tun is Malaysia Idol
    The One and Only

    Siapa kata 93 tahun tidak bolih jadi PM ?
    Tun 92 tahun tewaskan gergasi UMNO
    Tewaskan PM Najib tanpa memberi habuan pada penggundi

    Najib tewas di tangan Tun amatlah mudah sekali
    It’s so Easy
    Walau Najib rabunkan penggundi dengan wang tunai , dengan ugutan
    Tun 92 tetap menang
    Bayangkan jika Najib gentleman , tidak menggunakan cash sebagai habuan undi
    Tersungkuh teruk lagi Najib nampaknya

    Najib
    Once a Liar Always a Liar
    Now He has to Lie all the way
    Its a matter of days
    Khairan….. Najib bolih berlanja bermillion ringgit untuk perkahwinan puterinya beliau , hidup mewah sekeluarga mengalahkan British Queen
    Nak bayar duit Bail Out Mahkamah hanya seperti membeli Kangkung
    Najib sekerluarga terpaksa meminta bantuan untuk mendapatkan duit Bail Out
    Benar benar Lawyer Najib sejenis yg pandai berputar belit tapi tidak pintar

    Lawyer Najib pasti mengajar anak Najib bercakap di Media
    Yg anak jantan pula step baik konon
    Berjoli pakai duit Haram , bertujuan berperbuatan Haram
    Nak step Alim…..Khak Pheweeee !
    Pandai betul Peguam Najib menasihati Najib sekeluarga
    Mesti selalu tengok cerita Tamil
    Tapi cerita amacam ni dah tak laku lagi
    Seperti juga memberi dedak di PRU
    Zaman dulu Orang dulu tak sama orang sekarang

    Ada kah satu suratan Tun panjang Umur untuk menyelamatkan Malaysia ?
    Terima Kasih Tun

    Najib tak perlulah lah nak step baik sekerluarga
    Nak berlakon , Super Hypocrites
    Kot kemarin yg mahal mahal mana ?

    Tanpa ke Pengadilan
    Saya sudah yakin dan tak perlu nak bicara
    Telur tembelang sudah berbau Busuk

  10. adelheid Jul 12,2018 12:22 PM

    Dear Tun,

    Today is the 12th July and it’s our beloved YABhg Tun Dr.Siti Hasmah’s 92nd birthday! Happy 92nd birthday dearest Tun Siti Hasmah, I wish you many happy returns of the day, long years ahead, good health and strength. I wish you love, happiness, prosperity. May God keep you safe always. You are a priceless gift not only to those close to you but to all of us citizens. I love you Tun Siti, happy birthday!

    Thank you dear Tun Mahathir, I hope that you will share the message with Tun Siti. Love you both yesterday, today and forever. Do take very good care Tun berdua.

  11. tamchi Jul 12,2018 5:39 AM

    Salam sejahtra, selamat pagi..
    Syg sentiasa, pd tun siti..

    http://says.com/my/lifestyle/cutest-moments-from-mahathir-siti-hasmah-s-interview-with-a-10-year-old-girl
    #KashikaSelvam

    *
    https://youtu.be/lFyoOUaK1zo
    04.00/08.30
    France or Crotia

  12. Ram Jul 11,2018 10:34 PM

    With all due respect sir, Just why do you hate the Hindu citizens of Malaysia so much?
    You did illtreate them when you were in power!
    Do you feel that Hindus are brainless people who have no morals or culture??
    Do you also feel that Hindus practise polygamy uncontrollably as their wish?
    Do you reckon that Hindus are drunkards and gangsters?
    Do you think that the Hindus in Malaysia are from the Brahmin caste?
    For your kind info sir, 50% of Hindus in Malaysia are from the Scheduled Caste. They came to pick up your ‘shit- pots’!!! and disposed them off without contaminating our country!!
    Some even built our road works!and it lasted for a good couple of years…unlike these days where roads last only a couple of weeks!!!
    You will have to reap for what you sow that’s for sure….for all religions lead to one god only!
    Anyway, Happy Belated Birthday…and pray that your health is fine always.
    THANKS FOR TAKING TIME TO READ MY MESSAGE.

  13. Sri Sense Jul 11,2018 5:52 PM

    Salam Tun M

    I nak buat suggestion, since Tun M sekarang dah jadi PM, boleh tak Tun Siti menulis disini ganti Tun M?

    Thank You. Big Hugs to both Tun M and Tun Siti.

  14. Zulakhmar Jul 11,2018 1:17 PM

    Selamat ulangtahun kelahiran Tun M. Moga Allah rahmati Tun dan moga Malaysia kembali membangun bersama Tun

  15. pwhmsb Jul 11,2018 12:05 PM

    Hello Tun, you are the most admired person in history, that is why i have your biography book in which I would really want to have it autographed by Tun, yourself. I always wanted to do so to meet you in person but then you are so important to the country.
    Could I have the opportunity to do so? You aspiration will stand for all of us. Long live Tun.

  16. mubarakchan Jul 11,2018 9:16 AM

    Tun

    Happy Birthday and Many Happy Returns of the Day ! I must congratulate the genius who proposed the printing of postage stamps in honour of your Birthday. I hope this genius will propose the same for your 94th ? And most importantly, a miniature sheet featuring Tun Dr Mahathir Mohamad and Tun Siti Hasmah. Guaranteed a complete sell-out and become an instant rarity. Malaysia Boleh, Tun !

  17. musato Jul 11,2018 9:07 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Selamat ulang tahun ke 93.

    Seperti biasa, anak perempuan saya juga turut sambut tarikh kelahiran yang sama dengan Tun, 10 julai. Sekarang umur 6 tahun.

    Mungkin Allah swt memberikan saya sedikit kenangan sentimental pada tarikh tersebut.

    Saya akan berada pada angka 42 tahun ni.

    10 tahun berlalu bersama 2 zaman PM yang diturunkan.

    Zaman ketiga, memulakan pentadbiran semula yang disebut Malaysia Baru oleh pendokong PH.

    Bila saya ucapkan selamat mengundi kepada pn maizatul, beliau membalas LGBT akan berkembang.

    Tetapi saya kata Tun akan uruskan.

    Setelah keluar keputusan PRU14, beliau terkejut PH menang. Bukan terkejut kerana sedih tetapi terkejut kerana tidak menyangka begitu mudah.

    Sesetengah dari kita suka membaca dan ambil tahu mengenai perihal agama kita iaitu Islam.

    Saya suka memperkatakan berkenaan tasawuf.

    Saya tidak punyai kumpulan tarekat. Malah jika saya punyai hajat untuk mendekati sang guru, kadangkala saya rasakan tidak sesuai.

    Sedikit sahaja kesalahan percakapan, saya akan dapat menangkap samada ianya sesuai atau tidak bagi diri saya.

    Oleh itu jika minta pendapat saya mengenai kumpulan tarekat, saya belum temui yang berkenan di hati.

    Namun alhamdulillah, saya telah terjumpa satu keadaan yang menarik perhatian saya setelah kereta saya rosak di satu tempat.

    Ketika menziarahi makam makam keluarga sebelum PRU 14.

    Apa yang ingin saya perkatakan adalah saya faham mengenai keadaan seperti apa yang diberitahu oleh dr MAZA dan Zainuddin Maidin.

    Namun ia tidak elok untuk ditulis dan dicakapkan dari sudut negatif. Lebih lebih lagi ianya adalah untuk pembacaan umum kepada segenap masyarakat.

    Tugas orang yang dikenali adalah untuk menyebarkan perkara yang positif dan bukan untuk mengkritik perkara yang berlaku dalam dapur.

    Mungkin anda tidak faham bagaimana usaha yang diambil daLam proses pendapuran sebelum makanan dihidangkan untuk dimakan.

    Terima kasih Tun.

  18. Aisyah Jul 11,2018 7:27 AM

    Semoga Allah membimbing dan melindungi Tun selalu. Amin. Selamat menyambut ulang tahun ke 93, Tun!

  19. WandyCaswady Jul 10,2018 9:17 PM

    Assalamuaalaikum…

    Happy 93rd Birthday Tun Dr Mahathir Muhammad..

    Moga Allah sentiasa menenangkan fikiranmu dan hatimu… Serta sentiasa diberikan kesihatan yg baik.. amiin..

    Jazakallahu khairan kathiraa

  20. tebing tinggi Jul 10,2018 9:05 PM

    Asalam Mualaikum,

    Selamat menyambut hari kelahiran Tun, semoga sentiasa didalam keberkatan dan keredaan Allah .

  21. Sri Sense Jul 10,2018 8:25 PM

    YAB TUN M

    Wishing you a day that is as special in every way as you are!

  22. det1981 Jul 10,2018 8:14 PM

    aslkm wbt

    selamat hari tua Tun M

    Semoga Tun dapat membaiki segala kesilapan Tun M insyaallah seperti mana yang Tun bagi tau masa kempen pilihanraya sebelum ini.

    Allah beri peluang kita hidup lama with purpose Tun.

    Tun M, saya sebagai bangsa Melayu beragama Islam mohon agar Tun tegas tentang isu agama Islam yang sering diuatarakan sejak akhir akhir ini. Jakim mohon diperkasakan fungsinya, isu agar sekolah tahfiz ditutup mohon Tun M berilah perhatian Tun M.

    Akhir kata selamat hari jadi Tun M.

  23. Krisemas Jul 10,2018 6:29 PM

    Stop bullying this boy minister he he.. Please be educated that lesbian and gay are forbidden by God (haram) for muslim.

  24. Mr.Taipan.Jr Jul 10,2018 4:28 PM

    As’Salam…To His Excellency Tun Dr. Mahathir..

    Dearest TDM,

    Non Ducor, Duco

    !!!Happy 93rd Birthday!! 😀

    May Allah AWJ strengthen your resolve & shield U from harm…Always.. Ameeenn!

    “Me, Myself & I” wishes U continuous peace & prosperity… So that U may lead Our Dear Nation back to glory..

    Tempus Fugit

    If only U could get a short-rest.. -At least for 32 hours- Without interruption.. Ample time to fully rejuvenate yourself..

    Festina Lente

    I stand corrected…Apologies for expressing my dire concern..

    From the bottom of my humble heart as a citizen of Our Beloved Motherland, just wishing U the best of health..

    Stay vigilant Your Excellency…Take care & W’Salam.. 🙂

    Viva Malaysia! A New Year.. A New Hope.. A New Beginning..

    #Malaysia.Tanah.Air.Ku

    #Tanah.Pusaka

    #Bahtera.Merdeka

  25. ezlien abdul ghani Jul 10,2018 3:35 PM

    Selamat Hari Lahir ayahnda Tun, moga snantiasa dalam lindungan & berkat Allah,di panjangkan usia, d berikan kesihatan yang baik…Jasa baktimu tak mungkin kami lupakan,kukuh terpahat dlm ingatan…moga segala apa yang telah ayahnda dan bonda Tun berdua usahakan buat rakyat & negara, d kurniakan sebesar2 ganjaran pahalanya dari Yang Maha Esa. Amiiin….

  26. Gen M Jul 10,2018 2:55 PM

    Ayahanda Tun M yg dikasihi,

    Selamat Hari Ulang Tahun Kelahiran yang ke-73.
    Kudrat, semangat dan pemikiran kalahkan orang umur 37.

    Ayanda Tun M amat layak dinobat sebagai;
    BAPA WAWASAN MALAYSIA / BAPA MASA DEPAN MALAYSIA.

    Gen M
    eMalaysia

  27. ar_hajeedar Jul 10,2018 2:17 PM

    Assalamualaikum Tun,

    Selamat Hari Ulang Tahun Kelahiran yang Ke Sembilan Puluh Tiga kepada YAB Tun Dr Mahathir Mohamad yang disayangi!. Semoga Allah SWT panjangkan umur dan sentiasa melindungi serta mencucuri Rahmat kepada Tun!.

    Wassalam,

    Dengan ikhlas daripada

    Hajeedar Abdul Majid dan Manja.
    10 Julai 2018.

  28. YNWA Jul 10,2018 1:58 PM

    Assalam Tun Mahathir Mohamad,

    Sehebat namanya sehebat orang nya sehebat perwatakan nya; Tun Dr Mahathir Mohamad, age 93, May Allah blessed Mahathir Mohamad with good health to lead Malaysia and do us proud as Malaysia citizens. Amiinn. InshaAllah.
    #vision2020
    #binasemulanegara
    #malaysiaPMTunM

  29. malaysiacitizen Jul 10,2018 1:50 PM

    Happy Birthday Ayahanda Tun M.

  30. Noor Faiza Jul 10,2018 12:41 PM

    Happy Birthday Tun M…I luv U

  31. AWS Jul 10,2018 11:37 AM

    HAPPY 93rd BIRTHDAY to our beloved Prime Minister, YAB Tun Dr Mahathir bin Mohamad.

    “A leader takes people where they want to go. A great leader takes people where they don’t necessarily want to go, but ought to be.”

  32. Leelads Jul 10,2018 11:16 AM

    Dearest Tun Dr Mahathir,

    Happy 93rd Birthday Tun and many more happy returns of the day. Kudos on all your achievements and may God Bless you with a long and healthy life and to inspire all Malaysians to to greater heights and towards Malaysia’s prosperity. You have always been my hero and my virtual mentor whom I have drawn strength from since I first heard your maiden UN Speech. Here is a man to be reckoned with and you have proven that time and again Tun.

    My heartfelt wishes to you too Tun Dr Siti Hasmah on your 92nd birthday on 12/7/18.

    Many, many thanks and Bless both of you for all you have done for us Malaysians.

  33. Kimithecat Jul 10,2018 10:08 AM

    Selamat Hari Lahir Tun M.
    Semoga dipanjangkan usia dan dimurahkan rezeki.

  34. v33p33 Jul 10,2018 9:41 AM

    Dear Tun,

    Wish you a Happy 93rd Birthday.May God bless you always keep you under his care always and safe from harm.

  35. Hajar Jul 10,2018 8:10 AM

    Salam YAB dan DiSanjungi PM Tun Dr. Mahathir,

    SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR YANG KE-93 BUAT TUN YANG DIKASIHI.

    Semoga Tun dilanjutkan usia dalam keadaan sihat sejahtera di samping keluarga.

    Saya amat bersyukur ke hadrat Allah SWT kerana mengurniakan Tun sebagai PM Malaysia buat kali kedua.

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  36. Idea Jul 10,2018 8:07 AM

    Yang Amat Berhormat Tun,

    Semoga terus dikurniakan kesihatan dan kesejahteraan hidup.

    – Idea

  37. Willy1956 Jul 10,2018 3:35 AM

    Have a wonderful 93rd birthday, Tun. You have proven to the world that age is just a number.

    Salam,

  38. tamchi Jul 10,2018 2:27 AM

    *
    http://doaniatsholat.blogspot.com/2016/12/doa-panjang-umur-rejeki-kesehatan.html?m=1

    __🎶🎶🎂🎶🎶__
    Allah selamatkan kamu,
    Allah selamatkan kamu,
    Allah selamatkan kami semua,
    Allah selamatkan kamu.

    *
    Asalamualaikum Tun,

  39. Tunku Sofiah Jewa Jul 10,2018 12:45 AM

    Our Dearest YAB Tun Dr Mahathir and YABhg Tun Dr Siti Hasmah,

    Many happy returns of the day to the most incredible, most inspirational, most captivating and most loving couple the world has been privileged to be blessed with.

    As our dearest YAB Tun Dr Mahathir celebrate your 93rd birthday today on Tuesday 10th July and YABhg Tun Dr Siti Hasmah rejoice your 92th year in two days time on 12th July 2018, may Allah swt bless our nation’s favourite couple with unbridled joy, unforgettable moments, longevity and good health.

    With fondest love from Yaacob and every member of my family.

    Affectionately,
    Tunku Sofiah

  40. adelheid Jul 10,2018 12:16 AM

    Dear Tun,

    Happy 93rd birthday! I wish you many more years ahead many more birthdays to come, I wish you good health and prosperity. I wish you all the good things that life can bring your way. May God bless you always dearest Tun Mahathir, may God keep you under his care always, keep you safe from harm.

    We love you, I love you dear Tun. Happy birthday!

  41. WRI Jul 10,2018 12:14 AM

    Assalamualaikum Tun,

    Selamat Ulangtahun. Semoga sentiasa di dalam Kurnia RahmatNya. God Bless you always !

  42. Gietogie Jul 9,2018 11:29 PM

    Salam Tun,

    Wish you a Happy 93rd Birthday. Moga dipanjangkan umur dan sihat selalu. Stay safe always. Always feel blessed to have you as our Leader. You are not only Malaysian leader but also world-class Leader, a leader to guide the world

Leave a Reply