TOTAL VISITORS FROM 2008:

GABUNGAN UMNO DAN PAS 111

1. Gabungan PAS dan UMNO ini agak menarik kerana asas perpecahan dan penubuhan PAS dahulu belum selesai. Ulama UMNO keluar UMNO untuk menubuh PAS kononnya kerana Islam. Lagipun semasa kepimpinan UMNO yang lepas, salah satu sebab penggabungan bahkan kerjasama UMNO dan PAS tidak berlaku adalah kerana PAS telah mengkafirkan UMNO.

2. PAS tidak pernah menarik balik “fatwa” tersebut. Sudahkah PAS Islamkan UMNO?

3. Keduanya, PAS juga tidak mahu bekerjasama dengan UMNO pada masa dahulu kerana UMNO mengamalkan perlembagaan yang dituduh sekular dan kafir.

4. Ini adalah di antara asas Amanat Haji Hadi yang membawa kepada sembahyang dua imam; tidak mahu makan sembelihan orang UMNO, jenazah perlu disembahyangkan semula oleh orang PAS jika sebelumnya disembahyangkan oleh orang UMNO, mengharamkan anak mengahwini anak orang UMNO, mengharamkan isteri mengundi UMNO dan jika dilakukan akan gugur talak dan bermacam-macam lagi.

5. Adakah kesemua larangan dan amalan-amalan ini telah ditarik balik atau di arah untuk dihentikan? Apakah orang UMNO terima bahawa mereka dengan PAS kelainan agama tetapi perbezaan ini diterima kedua-dua pihak.

6. Melihat pada perkembangan sekarang, kerjasama antara UMNO dan PAS lebih ke arah untuk mengembali Datuk Seri Najib sebagai pemimpin dan menghalalkan semua jenayah yang Najib didakwa telah melakukan.

7. Adakah PAS sudah anggap Najib yang sedang menghadapi tuduhan-tuduhan rasuah dan salahguna kuasa tidak bersalah.

8. Apakah atas nama penyatuan Melayu dan Islam, rasuah, salahguna kuasa dan jenayah boleh dihalalkan?. Apakah ini adalah pembohongan yang wajib?

9. Betul Najib belum didapati bersalah kerana perbicaraan oleh Mahkamah belum dapat diadakan. Akan terimakah Najib sebagai pemimpin PAS jika ia didapati bersalah.

10. Tetapi jika ahli-ahli dan pemimpin-pemimpin PAS yang arif akan apa yang berlaku di serata dunia, kenapakah mereka masih bersedia bersekongkol bersama UMNO dan Najib. Tidak sedarkah mereka bahawa ramai ahli UMNO sudah meninggal UMNO kerana telah jadi kleptokrasi dan bukan demokrasi.

11. Mereka juga pasti sedar bagaimana beberapa buah bank terkenal dunia telah di tutup dan pegawai-pegawai mereka didakwa dan di jel kerana pembabitan di dalam skandal 1MDB.

12. Selain dari itu, PAS perlu sedar nilai yang diterap dengan bekerjasama dengan Najib dan UMNO di waktu ini.

13. Najib menggelar dirinya dan digelar oleh pengikutnya sebagai “Boss” yang tak perlu berasa malu.

14. Bos bermakna “Tuan Hamba”. Apakah PAS juga bersedia untuk jadi hamba kepada seorang yang dipercayai mencuri. Sudah gugurkah PAS perasaan malu  apabila menerima Najib sebagai “boss”.

15. Beberapa orang pemimpin PAS telah datang berjumpa saya dan menyerah satu dokumen akujanji akan menyokong saya sebagai Perdana Menteri. Pemimpin PAS kata tidak akan berkempen sokong BN di Semenyih. Tetapi pada hari penamaan calon ramai pemimpin PAS hadir bersama pemimpin BN. Inikah janji PAS?

16. PH tidak gentar melihat gabungan PAS dengan UMNO. Ia memberi banyak isu dan peluang mendedahkan kedua-dua parti bahawa pembohongan sudah jadi wajib bagi mereka.


111 thoughts on “GABUNGAN UMNO DAN PAS

  1. HBT456 May 12,2019 8:36 AM

    Apakah itu Tun tidak mahu bercerita apa-apa ke? Apakah Tun takut kalau isu sebenarnya terbongkar menyebabkan seluruh keluarga Tun akan terancam sama?

    Jadi tak payah le Tun nak cakap pasal gabungan UMNO-PAS ni kalau diri Tun sendiri sanggup menjilat balik semua pemimpin-pemimpin PH yang dahulunya kuat mengencam dan menghina diri Tun.

    Sepatutnya Tun sendiri rasa MALU kerana isu ini telah terkena pada diri Tun sendiri.

    Mungkin Tun sendiri terasa INSAF kerana terlalu sayangkan dan konfiden dengan kemampuan parti umno baru keranamu malaysia?

    Adakah gabungan umno-pas masih relevant, itu terpulang kepada pemainan strategi ahli2 parti pribumi bersatu.

    Jika gabungan umno-pas berjaya, what will happen?

    Then, its up to parti bersatu pribumi to decide whether to absorp umno-pas mps to increase the numbers of mp seats.

    To wang dan rasuah politikan mps khususnya golongan B40 adalah mudah tetapi to change their tongkat mindset is very very very tough.

    Bak kata, pandai2 lah mereka ini yang mengelar diri mereka sebagai tuah dan jebat.

    P/s: american co-founder of fb now is complaining founder mark is too strong, why? dont you think he sound like he doesnt love mark anymore, and wants to file for divorce, will mark pay him? i think mark will pay him and let him go by wishing him sucess in his life after break-off with fb.this is america. bak kata, jika dipaksa2kan, apa2 bonding pun boleh pecah. if they are strong and responsible for their brand, they will become better. if they are weak and opt for easy way out, they will sell their brand for easy money or set up a business to rival fb, bak kata, money easy come, money easy go in stock market too, and its very challenging and full of love, passion and reponsibility though.

  2. neezam72 May 10,2019 1:41 PM

    Saya juga tertanya-tanya. Kenapa dahulu Tun sendiri pernah mengatakan bahawa KIT SIANG seorang yang RASIS tapi akhirnya boleh tunduk dan sujud pada kaki Kit Siang?

    Bagaimana pula dengan kenyataan Tun terhadap Anwar dahulu? Apakah Tun menarik balik semua tuduhan tersebut?

    Jadi kalau Tun terkejut dengan usahasama antara UMNO dan PAS ini, saya rasa seluruh rakyat Malaysia lebih terkejut dengan diri Tun sendiri yang akhirnya terpaksa menjilat kaki seorang cina yang lahir dari Tanah Besar China tersebut.

    Lagi satu perkara. Tun sering berulangkali bercakap kononnya UMNO dan DS Najib ada melakukan jenayah tetapi sampai ke hari ini mana dia bukti tersebut Tun? Kenapa sampai sekarang tidak ada. Tambahan pula kenapa sekat RCI FOREX pula? Takut ke kalau kebenaran terbongkar? Dan kenapa tak kecam Kit Siang kerana dia lah punca sebenar isu FOREX ni terjadi. Malahan Anwar sendiri pernah mengaku bahawa Tun ada terlibat dalam kes FOREX ini.

    Itu baru FOREX. Bagaimana pula dengan isu Maminco, PKFZ, MAS, PERWAJA, E-VILLAGE, JB WATERFRONT, TIMEDOTCOM dan banyak lagi.

    Apakah itu Tun tidak mahu bercerita apa-apa ke? Apakah Tun takut kalau isu sebenarnya terbongkar menyebabkan seluruh keluarga Tun akan terancam sama?

    Jadi tak payah le Tun nak cakap pasal gabungan UMNO-PAS ni kalau diri Tun sendiri sanggup menjilat balik semua pemimpin-pemimpin PH yang dahulunya kuat mengencam dan menghina diri Tun.

    Sepatutnya Tun sendiri rasa MALU kerana isu ini telah terkena pada diri Tun sendiri.

  3. HBT456 May 3,2019 5:55 PM

    https://m.malaysiakini.com/news/474744

    Uncle lim, after more than 60 years of mederka, why still want to challenge their malay muslim bumiputra’s rights?

    Dont waste another generation or 2 to challenge them, why?

    They will never appreciate nor grateful for malaysian malaysia.

    https://www.thestar.com.my/news/nation/2019/05/03/cops-405-rally-to-go-on-as-organisers-in-full-compliance-with-requirements/

    Let them gather their crowd, mesti tak janji punya like what they did in stadium shah alam few years back.

    Later on, sure chicken out one bagai hangat-hangat tahi ayam since all they want is to earn wang politik to do rasuah politik dan ceramah politik.

    Its up to the political masters to pay them cash or not behind the voters since there is no secret in politik tanahair.

    P/s:bersih 1.0 has already created the numbers, crowd and awareness, so there wont be bersih anymore.

  4. HBT456 Apr 30,2019 8:21 AM

    https://www.thestar.com.my/news/nation/2019/04/30/stop-treating-penang-like-a-stepchild/

    Step child?

    Here they flip again, this time step child issue is being played.

    If politicians could be trusted, 911 wont happen due to greed and fear theory.

    The bottom line is to find the root cause.

    The bottom line was never find another political excuse to cover the past deeds assuming everyone forgets.

    To nail the coffin or not, the decision is with members of parliament in kl, bukan wakil rakyat yang dipilih parti2 politik tanahair.

    P/s: i always believe good deeds outnumbered evil deeds. to be or not to be, that is not the question. able or not, we will know as we move along. benefit of doubts is always there. it is always about whether we learned or dont as we move along.

  5. HBT456 Mar 23,2019 12:59 PM

    Ralat: the ultimate result is ultra and not kukuh.

    P/s: spelling mistakes are forgivable since this is a blog. when those who cannot tolerate spelling mistakes, it simply means they are perfectionists trying to fix imperfect world, and could be costly if they became ignorant, ego and super sensitive and intolerance. i am a chinese, and i grow up in a multi-racial country name malaysia, thats why i see the world imperfectly because i care, and i can mix with any nationalities that came to invest in, migrate to or work in my country as long as they dont break the rule of law of my country. for those who broke the laws, even if they are not charged, they already loose the freedom to live normally. if buddist hatemongers were charged in myanmmar today for committing crimes on muslim minorities to uphold their rule of law, then, i see no reason why myanmmar cannot be developed in the future.

  6. HBT456 Mar 23,2019 11:38 AM

    With the consent from all multi-racial political parties including opposition, islam was declared as official religion of the federal constitution.

    The federal official religion was not a political tool to dictate the federal budget to favor muslim political parties only.

    Similarly, the official religion is not the compulsory religion that all must convert to become islam first then only they can become malaysia citizens, betul tak?

    P/s: when race and religion conflicts are used to manipulate their voters’ sentiments masing2, the ultimate result is ultra and kukuh. look at all those horrendous man made mess happened not only at global and international platforms but also in each states dari dulu hingga sekarang, it means those who are voted did not do their work. now both side also claimed, malu apa bossku? cuti-cuti malaysia tak jadi, curi-curi malaysia pun boleh? bak kata, lambat tak apa, those who feel time no longer a luxury, chances of them in bailing out themselves will repeat again. i rest my case, and no one knows what will happen in future, so pandai2 lah mereka yang bergelar mereka ni perjuang tuah dan jebat. have they learned? no one knows.

  7. HBT456 Mar 23,2019 12:17 AM

    Confidence crisis is not something that we can play play.

    When political parties treat their voters as dedak, then, their voters would treat them as dedak also.

    Flip then flop, maverick, cakap tak serupa bikin.

    Umno must realise they can no longer have the tongkat to dictate the federal fund.

    As for chinese political parties, please stop treating chinese voters as your tongkat.

    When all vvips of glcs, state and federal governments hold by malay bumiputra muslim, it means it is only one sided policy, and thats bad for a multi racial malaysia, and such racist policy if prolong, it will only make this country looks bad in the eyes of other countries that would drove foreign direct investments out of this country.

    P/s: tak boleh means tak boleh, if still want to push for it, then, ph too will not be able to survive in coming general election.

  8. HBT456 Mar 22,2019 11:57 PM

    https://www.thestar.com.my/tech/tech-news/2019/03/22/australias-myer-department-stores-says-to-stop-selling-apple-products/

    I am not sure what is local readers’ reaction especially members of political parties read this piece of news.

    What i know is departmental stores are facing out due to online shopping websites and flagship stores to protect their brands.

    Myer doesnt carry iphone because of trade wars between usa and china, then, its kikiki, hahaha, kakaka?

    P/s: after more than 10 years of democracy and bantuan sara hidup, what did you see? i saw both of the divides are more interested to do politics to climb up their political ladder to get rich overnight atau to avoid being charged via political parties until they forgot their obligations as malaysians too. the more they create rakus on the social media and prime news, the more they let voters dissappointed and loose hope in this country.

  9. HBT456 Mar 21,2019 3:19 PM

    Malu apa bossku?

    Absolute power corrupts absolutely.

    Ini kali lah?

    Later on before next ge is called, i guess only muslim, natives and hindu are with ph under ppbm because no one can deny their root no matter where they are since we are what we eat, cannot tipu dan sorok punya.

    If protecting own root can be labelled as racist and extremist, then, there is no point in joining political parties, betul tak?

    Not being in the federal and state governments is not the end of world for ordinary people on the streets.

    Bak kata, tak nak takpa, tapi jangan hina.

  10. HBT456 Mar 21,2019 3:04 PM

    Yellow skin japanese la?

    White skin tu orang putih?

    Then brown skin tu caucasians?

    Dark skin tu afrika?

    Tdm loves malaysia airline system, but he said putrajaya government cannot afford to keep mas.

    The fishy question in umno and pas mindset would be kenapa beliau boleh buat, kenapa dia buat adalah illegal?

    P/s: i guess the main reason bexit deal was rejected by the lower house in brit parliament is mainly economical. why? if brexit deal is pushed through, living cost could be spinned into superly high that would affect ordinary brits on the street, and it would cost loss of votes, and thats for sure. hollywood has came a very long way, and they can never allow political inteferences of their own presidents and leaders of other countries, so the players in hollywood are very clear on this rule of thumb.

  11. Sri Sense Mar 21,2019 9:30 AM

    Good morning Tun

    I malas nak cakap pasal anak Najib ada syarikat filem or anak Tun ada syarikat filem with a partner upset over Tun’s remarks on the Jewish nose.

    I nak share link ini, its about The Global Threat of White Terror

    https://www.project-syndicate.org/commentary/far-right-terrorism-white-supremacy-christchurch-by-bj-rn-ihler-2019-03

    PS Bila Trump naik I said to hubby dia ini macam KKK group jer. Advocated extremist reactionary positions such as white nationalism, anti-immigration and—especially in later iterations—Nordicism and anti-Catholicism. You can read more at wikipedia Ku Klux Klan. Its nothing to do with PAS, UMNO, white skin orang putih la, Japanese also mereka panggil yellow skin.

  12. Fariq Islam Mar 20,2019 11:49 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Rakyat berbesar hati dengan polisi Tun –
    – Memberi sarapan pagi percuma kepada kanak-kanak
    – Menurunkan kadar cukai ke atas peniaga-peniaga kecil-kecilan
    – Menggalak majikan menyemak semula skim gaji
    – Mengadakan sistem penilaian prestasi menteri-menteri

    Kerja-kerja di atas sememangnya menunjukkan Tun berjiwa Rakyat.

    Gabungan UMNO-PAS sekadar mengapi-apikan keadaan dengan tuduhan Melayu kehilangan penguasaan politik tak masuk akal. Rakyat, terutamanya Melayu, lebih mengalu-alukan polisi-polisi kerajaan yang lebih berproduktif.

  13. HBT456 Mar 20,2019 10:56 AM

    https://www.malaysiakini.com/news/468745

    Whatever pkr’s dr wan azizah said, its up to her and her french counter-parts, and its not a secret anyway.

    But, i am not sure, if umno gets majority of the malay votes through race and religion supremacy via barisan nasional consensus to sedapkan hati dan jiwa pengundi2 mereka masing2, i am not sure what will will happen since political of the divides khususnya kaum melayu bumiputra muslim could be wang dan rasuah politkkan with snap of fingers.

    Pendek kata, all vvips position in glc, federal and state governments would ge hold by malay bumiputra muslim, period.

    If you are not muslim, and do not want to be muslim, then, the best way out is to vote coalition that fit your lifestyle.

    But, if you loose hope, then migrate to other countries is an option too.

    To be, or not to be, thats not the question.

    Able or not, we will see how far kita semua can go.

    If it is yours, it is yours.

    If it is not yours, it will never be yours.

    Good luck, and all the best.

  14. Sri Sense Mar 20,2019 9:45 AM

    Good morning Tun

    Grab’s new policy irks M’sians
    https://www.thestar.com.my/news/nation/2019/03/20/grabs-new-policy-irks-msians/

    – To me passengers ada choice, samada teksi atau Grab. Kalau nak guna Grab kenalah ikut undang2 baru Grab. Driver Grab pun unhappy dengan teksi. Teksi boleh ambil passenger merata tempat, tepi jalan and so on.

    Only the tip of the iceberg
    https://www.thestar.com.my/news/nation/2019/03/20/only-the-tip-of-the-iceberg/

    – hah ini satu lagi issue yang perlu di baca

    CIMB Research lowers target price for Gas Malaysia to RM3.11
    https://www.theedgemarkets.com/article/cimb-research-lowers-target-price-gas-malaysia-rm311

    – ini satu isu agak menarik sebab baru2 ini 3 IB downgrade Dayang. I kata menarik sebab Dayang ini dah naik 200 percent dengan downgrades to sell Dayang akan jatuh teruk. As for analyst IB to me nothing strange la sebab memang kerja mereka hari2 downgrades, upgrades or cover new stocks. Tapi dengan 3 sekali gus hah itu lagi mengejutkan. At one time bila Hibiscus naik naik cuma ada satu IB yang suruh sell, tidaklah sampai 3.

    Just sharing.

  15. HBT456 Mar 20,2019 8:39 AM

    https://www.thestar.com.my/news/nation/2019/03/20/grabs-new-policy-irks-msians/

    Just go ahead and increase the penalty charges, no need to worry so much on naysayer comments.

    To disipline them, first thing we need to let them know there is no free lunch in the world.

    Secondly, we need to educate consumers are not always right, and can threaten the company and employees since these naysayers are part of the employees too in the dna.

    Bak kata, distance test a horse’s strength, time reveals a person’s character.

    P/s: whoever wins out the majority votes via barisan atau gabungan, they will name the perdana menteri and the cabinet since politics is always about numbers in this country. yup, menang dulu, then only bikin. jika gagal, then, jump ships, mudah aja as if forever got tomorrow punya, betul tak?

  16. HBT456 Mar 20,2019 8:22 AM

    Like what hajar said, alahai sudu more than kuah.

    Ini dia punya, itu dia punya, yang bukan dia punya dia pun kata dia punya.

    Meludah ke langit jatuh atas ke atas muka, pi mai pi mai tang tu.

    When tak untung tak untung drum speed changed to speed gombang, the sound is tung tung tung, bankrupt, terus tutup was cracked in the late 90s, i wasnt able to understand why my late boss cracked this joke.

    Now, i understand why.

    Time no doubt is money, tetapi, jika tersalah tema atau langkah kerana ingin sangat to get those projects, yang untung pun boleh jadi rugi.

    I rest my case, and i really have nothing more to say because genuine friendship could be tested during ups and downs.

    Yup, for those who said there is no permanent enemies, meaning to them, there is no permanent friendship either, only power and money matters to them.

    P/s: with this kind of power struggling for absolute power to dictate the federal budget to favor themselves, hakikatnya adalah ultra dan tidak kukuh.

  17. HBT456 Mar 20,2019 8:06 AM

    https://www.malaysiakini.com/news/468728

    Umno baru can keep asking this question again and again to make chinese pitch against chinese as if dap now is fighting mca, or vice versa, but when comes to agama and tamil schools, no one from malay bumiputra muslim and indian hindu political parties make noise.

    Why?

    Its alright that malay and indian hindu political parties bergabung dengan native political parties from sabah and sarawak behind the voters not to recognize uec, and eclude chinese basic right to retain their mother language.

    Why?

    Because the perdana menteri wants chinese schools to be abolished long long time ago during dr mm’s era, and now tdm is re elected as the perdana menteri ke-7, but, so much problems affecting the countries which have nothing to do with chinese education since all vvips are hold by malay bumiputra muslim and indian, betul tak?

    Bak kata, jika dipaksa2kan, apa2 bonding pun boleh patah.

    P/s: power abuse at the highest level with malay and muslim with supremacy is not new, but, if such greed for absolute power is deployed as bailout rescue plan in the name of bersatu, it will only make ppbm looks bad. why? there is no secret in politics too. boleh means boleh, tak boleh means tak boleh even if samurai bond is being re-considered. why? malay votes are split into 4 categories, that is umno, pkr, pas and now ppbm. chinese votes are split into mca, dap and gerakan long long time ago, even minority indian voters now are split into mic, hindraf and psm.

  18. Sri Sense Mar 19,2019 11:54 PM

    Tun

    Dah malam, I baca inkues adib. I sedih. Jelas politician kaki hasut. Jelas pengkuatkuasaan kureng.

    I nak suggest agar uniform fire brigade ditukar.

    I ada ada tertembung dengan pasukan bomba sedang buat latihan. Celaru lah uniform mereka, Tun. Nak kata askar masuk hutan bukan. Sekali pandang macam warna pokok daun kat laman rumah. Why not buat style UK or Japan. 1 warna for example red ada stripes putih kat lengan, lutut kaki. Senangla orang nampak hah tu bomba.

    Goodnight Tun.

    P.S Lorong Petai Bidor kini dikenali sebagai Petai Lane. Bukan MB ka rasmikan? Kenapa pula program ini dirasmikan Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Hal Ehwal Pengguna, Integrasi Nasional dan Sumber Manusia A. Sivanesan. Pelik pulak. Kan ini Perak sepatutnya MB atau Sultan Perak la. Just saying!

  19. HBT456 Mar 19,2019 8:35 PM

    Can talibanism as way of islam life be accepted in malay states including penang, melaka, sabah and sarawak, it is best for the heads of malay states to decide, boleh atau tidak, since fatwa power solely lies with them.

    Whether to accept talibanism as way of life for all, voters of all races to decide when by elections, and general elections are called.

    Thats all for this tajuk, and all the best to the political parties of the divide to do their parts.

    P/s: if there is nothing to hide, then, special court is not needed since federal budget goes into all states’ menteri besar via putrajaya, betul tak? dedak atau kek, putrajaya decides. no worries, if not happy, just vote the coalitions of political divides that serve your constituencies. untung, atau rugi, the state government knows better than anyone.

  20. HBT456 Mar 19,2019 8:34 AM

    https://www.malaysiakini.com/news/468539

    Well, unless these freedom writers too just like other publications in bm dll languages could penned their way to paint chinese as beggar for power as if they are the voice for local chinese voters since morality of the leaders of all races is a big concern to chinese community, and thats the political reality.

    I am not touching on mic since they are who they are in representing their indian estates.

    I am not touching muslim malay and bumiputra voters in peninsula, sabah and sarawak since they are who they are too in representing their states.

    Dap should worry more because what happened to mca, gerakan and supp could happen to them too since they are the insiders, and they know what is going on in this country.

    P/s: i already said, no matter what we do, they wont appreciate, why? they only need us to follow what they want us to do even when we dont feel comfortable, secure and certain, and thats scary and frightening, because we never know what they will do at all cost just to escape justice to justify their actions and crimes to stay relevant by keep repeating the race and religion cards in private sector workforce. hakikatnya as ahli2 politik di tanahair negara ini adalah sama saja, its either you stay in the ship that feed you during ups and downs, you jump into other ships that offer you better future, stay independent to split votes and retire from politics, and thats politics in winning votes via manipulating the sentiment of the voters masing2. no one knows what will happen in the future, it is either we learned, or we dont, as we move forward.

  21. sibotak Mar 19,2019 7:50 AM

    Biadap nya pergawai DAP Harus di tampar
    Tun ini akan merosakkan Malaysia
    Tun juga bertanggung jawab menegur dan menghukum pegawai DAP yg celupah

  22. sibotak Mar 19,2019 6:32 AM

    Sudah terbau Malaysia akan jadi Kecoh dek perbuatan DAP
    PAS sudah beri amaran akan membantah besar besar sekiranya
    anggota DAP tidak meminta maaf dan anggota berkenaan meletak jawatan

    Tun wujud di PH yg membuat PH jadi Kerajaan
    DAP hanya menumpang senang
    PH akan lemah jika Tun bersara
    Tapi sudah memang tujuan Tun membina PH untuk jatuhkan Najib
    Tujuan Tun sudah terlaksana
    Sebab Tun sudah berulang kali dengan secara lembut & nasihat suruh Najib
    Letak Jawatan tapi Najib berdegil
    Maka tumbanglah UMNO kerana Najib

    UMNO bolih banggun dengan Ketiadaan Najib
    Dan Zahid perlu bertanding dan bersaing untuk dapat tempat duduk
    UMNO berwajah baru akan memulihkan UMNO
    Dan UMNO perlu memilih anggota yg lebih berpelajaran
    Bukan yg berakhlak macam Mad Rempit ,Mad Lepak, macam Boss ku

    Atau Demi Ummah
    Kesemua Parti Melayu di bubarkan ,buat hanya 1 Parti Melayu yg Kukuh
    Pelbagai Parti akan saja memecahkan UNDI
    Dari kumpulan ini kita tapis yg terbaik untuk memikul jawatan

  23. HBT456 Mar 18,2019 10:25 PM

    https://www.thestartv.com/v/malaysia-willing-to-consider-issuing-another-samurai-bond

    Moon represents his heart?

    Samurai bond, atau china korea puppet bond, does it makes any differences?

    P/s: it looks like an election budget to me which is no difference with what bn did in the past. takpa lah, jika pengundi dap suka, then, so be it.

  24. HBT456 Mar 18,2019 10:04 PM

    https://www.thestartv.com/v/ruckus-in-parliament-after-umno-mp-says-dap-received-communist-support-in-the-past

    Beliau annuar ini dari kelantan marah ini kerana tertangkap jenayah penipuan perumahan under umno name di australia ke?

    It has nothing to do with communism or marxism, it looks more a klectomania to me.

    You know what klectomania means in cambridge oxford dictionary means?

    Klectomania means a very strong wish to steal that you cannot control, especially without any need or purpose, usually considered to be a type of mental illness. … Translations of “kleptomania”. (尤指並無需要或目的的)偷竊狂,盜竊癖….

    With this kind of mania to rescue and bailout their nasional projects, mereka pasti akan tumpang satu hari nanti.

    P/s: the more they talked, the more they confuse themselves, the more their members get confuse, let it be…………

  25. Fariq Islam Mar 18,2019 9:25 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Apa yang disaran Hadi harus ditapis. Dia ini “pencemar” nama suci Islam. Dalam Islam, tiadanya bohong wajib!

    Generasi muda Melayu haruslah bijak, memakai otak untuk menentukan apa yang betul dan apa yang salah!

  26. Fariq Islam Mar 18,2019 9:16 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Saya hanyalah memberi sedikit sebanyak pendapat tentang hidup mati UMNO.

    Untuk mengembalikan kegemilangan UMNO, UMNO memerlukan pemimpin-pemimpin tertinggi yang berwibawa dan berfikiran panjang seperti Allahyarham Tunku Abdul Rahman dan Tun Mahathir. Bergabung dengan PAS tidak akan membawa UMNO ke mana-mana.

  27. Fariq Islam Mar 18,2019 9:12 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Selepas peninggalan Allahyarham Tok Guru, PAS telah kehilangan prinsip dan halatuju. PAS seolah-olahnya “Parti Hadi”.

    Kerjasama UMNO-PAS mungkin membawa risiko bahawa demi meraih sokongan Melayu, gabungan ini akan meracuni pemikiran generasi muda supaya “menentang” kaum-kaum minoriti, seolah-olah kaum-kaum minoriti boleh menguasai arena politik tanahair. Kepincangan masyarakat majmuk akan terjadi-jadi.

  28. musato Mar 18,2019 8:36 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Sudah tentulah saya tidak mempunyai peluang yang besar bagi menghampiri Tun Mahathir secara peribadi.

    Saya tidak punyai kelayakan akademik yang tinggi dan pastinya tidak punyai kerjaya yang hebat bukan seperti saudara Syed Saddiq kita yang cemerlang dalam pencapaian akademik dan di universitinya.

    Di UiTM saya ambil jurusan yang lain tetapi diajari dengan jurusan yang lain. Saya diajari dengan jurusan ‘alam maya’. Saya berumur lebih kurang 19 tahun ketika itu.

    Saya hampir mahu menghentikan pengajian saya kerana tidak sanggup menanggung ujiannya ketika itu. Walaubagaimanapun, saya mengambil keputusan untuk menggagalkan salah satu kertas bagi saya menamatkan diploma saya tersebut.

    Alhamdulillah ia berjaya diselesaikan. Namun begitu, saya menolak untuk meneruskan pengajian saya ke peringkat seterusnya kerana fikirkan mental dan fizikal saya amat tidak cerdas ketika itu.

    Ikutkan langkah kaki adalah agenda saya seterusnya selepas itu. Saya bermusafir sambil mengharapkan sinar dihujung terowong.

    Semasa bermusafir saya didedahkan dengan beberapa kegiatan duniawi. Sesuatu perkara yang Allah swt tunjukkan sebagai satu pengalaman dan pedoman.

    Sebab itu, orang bijak pandai menyuruh kita lebih banyak diam dari berkata kata, kerana banyak berkata kata itu menunjukkan lebih banyak kebodohan kita.

    Satu pengetahuan yang bukan kita cari, tapi ditunjukkan.

    Sehinggalah saya kembali dari bermusafir, saya beroleh satu pekerjaan yang agak baik. Tetapi masih tidak boleh fokus dan damaikan perasaan dan hati sendiri.

    Saya berhenti kerja dan cuba berniaga. Perniagaan tersebut agak berjaya walaupun perasaan saya masih belum fokus dan belum dipenuhi dengan jawapan.

    Setelah 3 tahun saya berniaga, maka terjebaklah saya di blog chedet. Pada usia 32 tahun. Terjebak setelah dilatih bertahun tahun.

    32 tahun – 19 tahun = 12 tahun. Jadi pengajian saya dalam jurusan ‘alam maya’ mengambil tempoh masa selama 12 tahun.

    Sekarang saya 42 tahun. Sudah selama 10 tahun saya di sini.

    Tidaklah sia sia perjalanan hidup saya walaupun mengambil jurusan ‘alam maya’ selama ini. Saya cuba sediakan apa yang terbaik untuk keperluan generasi seterusnya. Dan saya fikir ia sudah mencukupi buat masa sekarang. Alhamdulillah.

    Kesimpulannya, orang yang cuba bertasawuf itu perlu bekerja, jangan malas dengan mengharapkan doa dan bulan jatuh keriba sahaja. Berusahalah dengan tekun dan bersungguh sungguh.

    Begitu juga dengan pusat pusat pengajian agama. Jangan hanya semata mata mendidik anak anak kecil dengan ukhrawi sahaja. Imbangkanlah juga dengan duniawi agar mudah untuk mereka berdikari mencari rezeki yang bertebaran yang telah disediakan oleh Allah swt.

    Terima kasih Tun.

  29. HBT456 Mar 18,2019 1:42 PM

    Frankly speaking, sibotak, are you malaysian first, or asian first?

    Fake eggs boleh masuk negara ini, it means custom tido, tutup sebelah mata, tak cukup efficient kerana equipments mahal dan kena diimport, atau custom boleh di kow tim dengan mudah?

    Jika semangat nasionalism pun belum kukuh, even if you dictate the federal budget for your dream, it wont last long.

    Why?

    Technology, atau advance technology can never be benchmark against race and religion quota.

    There is a huge difference between buffologists and biologists too.

    If not hepi, mudah aje, just recruit the jebats to dodoi, bangsat dan galerikan emosi kaum melayu bumiputra dan muslim as forever got tomorrow one, izzit?

    P/s: no man is an island with holier than thou since we have pru in every 5 years. who am i to worry how you see things domestically, regionally, globally and internationally, sibotak, since i am just only a voter? like what sri sense said, jika dia jemu pandang ds anwar and mr guan eng of ph, she can pandang ds hishamuddin dan ds khairy of bn what. if she can choose, why cant i choose, sibotak? only your negeri can choose, my negeri cannot choose?

  30. HBT456 Mar 18,2019 8:56 AM

    https://www.malaysiakini.com/news/468379

    The answers are given in malaysiakini’s news portal.

    Perdana Menteri’s Leadership crisis, iaitu semua adalah salah Tun Abdullah Badawi from Penang, and Dato Seri Najib from Pekan, but both are Perdana Menteri, President Umno Baru, Barisan NASIONAL chairman dan Menteri Kewangan after Tun Dr Mahathir from Kedah stepped down voluntarily.

    Selling land to china can create national debts and confident crisis via bilateral exchange, and trades?

    Privatization of national assets wont create national debts and confidence crisis via lklectocracy, cronism and nepotism?

    Insiders know the answer, but mereka just malas nak tegur.

    Silent is gold, atau Silent Elegant?

    Jika mereka tegur, bossku mungkin marah dan kecil hati, mana tahu, mungkin bossku menang besar pada pilihan umun raya nanti, betul tak?

    Bak kata, bagi bukit emas pun tarak guna.

    Jangan kata ah choo takut, nanti ah kow pun lari.

    Kenapa?

    Because politicians, khususnya, ahli politik melayu bumiputra dan muslim could be rigged with snap of fingers.

    Oh Canada punya progressive taxation law kini dah dapat legalized weed in their parliament to fight against illegal drug abusers and trafficking to protect their good name in that region, their allies and their foreign ambassadors on the soil of canada.

    They too had succeeded in legalizing prostitution to fight illegal human trafficking long long time ago to protect their good name, their people, immigrants, fdi and foreign workers in the name of foreign diplomacy.

    Pendek kata, the political of the divides di tanahair negara ini are more interested to rich themselves first then only bikin in the name of ketuanan melayu bumiputra dan muslim,, dll punya races dan faiths mesti ikut, jika tidak, engkau ini adalah pengkhianat kepada melayu bumiputra dan islam.

    P/s: the rest is history, boleh atau tidak, Dato Seri Anwar from Penang can win out as the next Perdana Menteri? itu terpulang kepada corak permaninan parti2 politik tempatan to sedapkan hati dan jiwa pengundi mereka.

  31. syed danial shazly Mar 18,2019 12:10 AM

    Assalamuilakum Tun Dr Mahathir.

    Hoped everything is good and well.
    Change of subject…i think i can work to turn around Malaysia Airlines…Its a great airline but poorly managed in my opinion. Let me know if i can have a crack at reviving an airline my mum, my wife and some members used to work.

  32. musato Mar 17,2019 10:13 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya telah baca bahawa PM telah arahkan agar menteri menteri turun padang jumpa rakyat jelata.

    Namun pembicaraan kita berkenaan alasan 60 tahun jadi pembangkang membuatkan menteri menteri kita lembab dalam mentaddbir negara tidak membolehkan untuk kita minta rakyat tunggu dan bagi lebih masa pada kerajaan PH.

    Untuk jadi pembangkang, bukan untuk kita membangkang sahaja. Suka suka hati membangkang.

    Pemimpin yang membangkang perlulah mempunyai prinsip dan hala tuju serta idea idea realistik bagi membangunkan negara jika pemimpin pembangkang tersebut diberi peluang menerajui negara.

    Bukan dari pembangkang 60 tahun, tetiba dapat peluang terajui negara, menteri menteri terpesona umpama kera dapat bunga, hidung kembang kempis mengenang nasib untung hidup.

    Tapi bila dalam bab mentadbir negara selama jadi pembangkang, fikiran jadi terpinga pinga macam kera dari hutan bila diberi kuasa oleh rakyat.

    Maka keluarlah kenyataan kenyataan yang menguris hati rakyat dan bangsa sendiri. Semuanya kerana dalam difikiran hanyalah kata kata “inilah politik”. Politik yang penuh dengan kebusukan manusia, katanya.

    Setiap muslim yang memimpin punyai amanah yang terpikul secara automatik ke atas bahunya setelah dipilih menjadi pemimpin.

    Rasulullah saw menegaskan bahawa bukan semua orang boleh jadi pemimpin. Ini kerana bebannya amatlah berat.

    Saya sendiri tidak semudahmya menulis mengenai mentadbir negara. Dulunya adakala tubuh badan tumbang diperbaringan sahaja kerana beban yang terpikul.

    Umpama batu besar yang terpikul dibahu. Ia amatlah menakjubkan apabila PM kita Tun Mahathir pada usia sekarang masih gagah dan bertenaga dalam mentadbir negara.

    Kembali pada urusan mentadbir, seperti dikatakan pemimpin pembangkang yang bagus adalah yang punyai idea yang boleh dilaksanakan dan mampu diberi undi oleh rakyat Malaysia untuk kekal memerintah.

    Seperti contoh Tun Mahathir. Beliau memperjuangkan Asian Tiger dan Dasar Pandang Ke Timur. Ia telah dibuktikan dan sekali lagi cuba dicapai. Namun secara zahir Tun Mahathir tetap Tun Mahathir walaupun diberi peluang 2 kali jadi PM.

    Anwar Ibrahim? Reformasi? Jelas tiada idea idea baharu di situ.

    Lim Kit Siang? Lim Guan Eng? Kenyataan ahli hali DAP nampaknya lebih kepada rasis. Keluarkan kenyataan kemudian tarik balik.

    Haji Hadi? Tidak mahu jadi PM? Bagaimana mungkin seorang ulama PAS tudak mahu jadi PM jika diberi peluang dalam politik. Jadi kenapa masuk politik? Kenapa membangkang sedangkan kuasa mahu diberi pada orang lain?

    Musato? Yup. Saya punyai cara saya sendiri. Sudah 10 tahun idea saya telah diguna pakai di luar kerajaan dan dijalankan oleh Tun Mahathir (guru saya) sendiri.

    Ia membuahkan hasil seperti yang kita semua dapat lihat. Ia menyegarkan dan nampak ranum.

    Itulah harapan rakyat ketika memilih kerajaan PH. Tetapi sekarang ia nampak tidak seperti jangkaan. Indah khabar dari rupa.

    Ini bukanlah coretan kesedihan melainkan tiada apa yang lebih menggembirakan hati bilamana Allah swt menerima doa permintaan dari hambaNya yang amat tidak berdaya ini.

    Doa yang mencukupkan keperluan kehidupan.

    Kerana adalah penting untuk pemimpin merasa cukup, agar pemimpin itu sendiri dapat memberi lebih kepada rakyatnya.

    Alhamdulillah. Terima kasih.

    Terima kasih Tun.

  33. sibotak Mar 17,2019 8:59 PM

    HBT again & again
    How niece like an aunty yr words is
    Typical Chinese character
    They luvs to Lie
    Even serving his/her Ghosts anchestors today
    They use plastic orange not as before.They lie & even cheat their anchestors
    We always read yr lines

    And by the way , that Aussie Kid
    Did a Good Job . He did not do it for fun as you assume
    It hurts the Senator more than the Chicken mother that lay that egg
    It is a niece smash .And today he said he did not regret it
    What a Boy
    Don’t serves yr anchestors fake plastic egg
    Its an insult, Dear

  34. musato Mar 17,2019 6:10 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Bila kita membicarakan kisah tentang penradbiran “malu apa bossku” iaitu kata kata viral netizen, sebenarnya dah banyak kali saya rekodkan di sini.

    6 bulan pertama Najib naik jadi PM, saya sertai komen di blog 1Malaysia. Dari situlah saya telah ‘dapatkan’ sedikit sebanyak pengetahuan berkenaan kerajaan yang memerintah, walaupun saya berada di luar kerajaan.

    Hidung saya akan ‘terhidu’ bau politik yang sangat kuat apabila di talian blog tersebut. Gambaran tentang adanya kerajaan kedua ketika itu dan juga gambaran tentang kuasa isteri Perdana Menteri.

    Oleh kerana itu, bagi membuktikan kepada diri sendiri bahawasanya apa yang dihadapi oleh saya itu adalah benar, maka saya telah tulis satu komen berkenaan satu website yang aktifkan gambar dan video lucah bagi makluman pihak blog tersebut.

    Dan hasilnya, saya telah diblok dari memberi komen seterusnya.

    Perkara itulah yang terjadi kepada negara dan politik Malaysia seterusnya, sehinggalah kerajaan tersebut ditukarkan kepada kerajaan PH pada PRU14.

    Cerita ini berlaku sebelum Tun Mahathir mengheboh hebohkan berkenaan 1MDB lagi.

    Dalam tempoh tersebut saya terlebih dahulu telah menyatakan pendirian tidak mahu bertanggungjawab dalam ‘memusnahkan negara’ dengan menyertai blog sedemikian, di dalam blog chedet ini.

    Sudah tentu selepas segalanya yang berlaku, saya berada di luar kerajaan masih adanya.

    Saya tidak berasa mengambil pendirian yang salah berkenaan menukarkan kerajaan BN ketika itu. Malah ketika membantu Tun Mahathir menukarkan PM Abdullah Ahmad Badawi sebelumnya.

    Ia umpama panggilan balik ke kampung membantu keluarga menjalankan pemerintahan. Sememangnya keluarga Syeikh Abdul Malek memiliki sendiri satu kerajaan satu masa lalu.

    Seorang anak yang di masa kecilnya dibesarkan jauh dari kampung halaman, dipanggil pulang membantu keluarga apabila tiba masanya ketika masih gagah dengan usia dan kudratnya.

    Anak yang dulunya kecil, kini telah dewasa pulang menanyakan khabar emak, ayah, datuk dan nenek serta moyang moyangnya.

    “Apa khabar Tok?”

    Terima kasih Tun.

  35. milshah Mar 17,2019 3:20 PM

    Assalamualaikum Tun,

    Saya ingin cadangkan menteri-menteri berhenti menggunakan statistik-statistik rasmi untuk menggambarkan betapa kukuhnya ekonomi negara. Berhenti juga guna laporan badan-badan antarabangsa seperti Standard & Poor, IMF, Bank Negara untuk menggambarkan keadaan ekonomi negara. Contohnya, inflation rate, employment rate, GDP growth, dan sebagainya. Statistik rasmi ini boleh digunakan kepada menarik pelabur-pelabur asing tetapi tidak kepada rakyat. Bahkan jika statistik-statistik ini digunakan kepada rakyat, iainya boleh menimbulkan kemarahan rakyat.

    Sebagai contoh, kadar inflasi adalah 3%, masih rendah berbanding negara lain, sedangkan rakyat apabila beli barang-barangk keperluan, didapati harga barang-barang keperluan ini mahal. Kadar inflasi yang rendah ini tidak menggambarkan keadaan yang didapati oleh rakyat.

    Cara yang lebih berkesan adalah menteri-menteri sendiri turun padang lihat keadaan rakyat. Contohnya, Tun pernah ke supermarket untuk melihat sendiri harga-harga barang. Menteri Pengangkutan juga pernah naik pengangkutan awam sambil berbual dengan rakyat tentang prestasi pengangkutan awam.

    Kadang-kadang melalui perbualan kosong juga kita boleh membaca perasaan rakyat. Janganlah tanya penasihat-penasihat kerajaan, nanti dengar semuanya indah. Tetapi tanyalah pada saudara mara, orang-orang awam, kawan-kawan, adik-beradik.

    Saya bukanlah menteri, tetapi melalui perbualan kosong sahaja saya dah dapat sedikit sebanyak pendapat rakyat. Saya tanyakan ibu saya, pergi ke pasar, bagaimana harga barang sejak PH perintah? Jawapan, sama je masa BN, harga barang masih tinggi. Saya tanya adik ipar saya, dah grad ini, camne, dapat cari keja tak? Masih tunggu untuk menjadi cikgu, dah setahun lebih tunggu. Saya tanya abang ipar saya, yang merupakan seorang cikgu, camne kementerian pendidikan sekarang? Jawab beliau sama sahaja, BN atau PH perintah. Tapi kakak ipar saya pulak kata sekarang cikgu kena pakai uniform dan dibayar sendiri. Adik saya sendiri, lebih 2 tahun lebih lepas grad, baru sekarang dapat keja. Saya tanya sahabat saya yang bekerja di GLC, tahun ini mungkin tidak dapat bonus, sebab kerugian. Saya tanya seoarng sahabat lagi, beliau berkata company baru buat VSS buang pekerja. Saya tidak pasti sejauh mana kebenaran ini, tetapi inilah komen-komen mereka melalui perbualan kosong kami.

    So far Tun, the news I’m getting from the people are not good for PH. I have yet to find a positive comment about PH from the people around me.

    Jadi menteri-menteri turunlah padang, dan bertegurlah dengan kami rakyat di bawah ini. Jangan percaya statistik-statistik, Standard and Poor, IMF, Bank Negara dan sebagainya.

    Hanya apabila menteri-menteri benar-benar tahu keadaan rakyat yang sebenarnya, sama ada rakyat gembira atau derita, barulah menteri dapat berpijak di bumi yang nyata dan bantu mereka.

  36. HBT456 Mar 17,2019 12:58 PM

    Beside boing 737 max 8 crased, i also follow up other news that affect the livelihood domestically and internationally.

    The aussie senator just wanted to express his view regarding the immigration programme in nz so that such issue could be tabled in their parliament.

    Suddenly, a young man of 17 years old smashed an egg on his head while taking picture of his action with the other hand during when the senator was giving press conference.

    Adakah niat pemuda ini adalah betul, sopan dan senonoh dengan cara kita mendidikkan anak2 kita kerana pemuda ini ingin buat heronic action to tangkap this gambar dan mungkin kemudiannya dipaparkan di sosial media to share with his friends, or followers?

    Adakah behaviour pemuda ini petlu diperjuangkan, dan dimanjakan sebagai idola pemuda of the future by critisize the senator?

    https://www.malaysiakini.com/news/468287

    Logistic costing and land aquisition would be a serious threat to this sampah programme, and in the long run, it would be ended up as hangat2 tahi ayam due to my way, not your way sampai tak habis2 sampai hari ini.

    Tak palah, jika ph turun, then, bn pas naik, dan buat programme lain untuk ahli2 mereka sampai tak habis2 lagi.

    P/s: dont get too serious with local politics because it would make you stress, uncertain and angry. japanese are perfectionists, and they might not be able to take imperfectionist as way of life that would get pissed off too,and tukar gomen mereka. kan mereka adalah part of the dna in the pacific ocean too beside other surrounding countries, betul tak?

  37. HBT456 Mar 17,2019 10:14 AM

    By the way, jika doktor kerajaan dan swasta masih ingat berikan ubat anti-biotik dan diabetes adalah seolah 2 bagi gula-gula, then, they are at the wrong direction in increasing the risk of the public health in their kpi benchmark too.

    Macam ini, will you proudly claimed, i makan ubat anti-biotik dan diabetes more than you, thats why i am healthier and can live longer?

    Atau, will you proudly claimed, i makan vitamins and health supplements more than you makan ubat, thats why i am heathier, and can live longer?

    Yup, they can write, blame and keep asking the same old questions, why medicines are expensive?

    Mereka mana ada masa nak buat kajian since both of the divides are so busy in doing politics and policies that favor themselves, betul tak?

    I am not blaming anyone in here since the choice of lifestyle lies solely on the voters’ preferences.

    Good, bad, ugly or evil, the political parties of the divide should know which way to go, and thats politics.

    P/s: there will be no answer, let it be. therefore, general election must be called to get the mandate from the political parties of the divide to buat ceramah to sweet talk their voters. ada by-elections atau tidak, itu tidak mustahak, kerana langkah ini adalah hanya untuk test the suhu of politics in that zone before general election is called, itu saja.

  38. HBT456 Mar 17,2019 8:34 AM

    You dont smoke, then, everyone cannot smoke and vape, then is halal, izzit?

    You dont dont like sugar less drink, then, everyone must consume sugar more drink?

    Dont you know low fat milk consists more sugar level than full cream milk, itu lah sebabnya, harganya murah di tanahair negara ini.

    After going through all these horrendous, unfortunate, and tragic moments, ph still talk about jimat dengan ikat perut policy by minum air saja through raising the bar secara buta tuli kerana aku pengikut mahathir?

    P/s: if you think thats righteous, then, go a head bah. jika masih boleh menang undi, then, ph legacy stay. tetapi, jika mereka kalah undi, ph too must berundur without causing any negative or shame to the people, fdi and the country in this region and the world. itu lah baru adil, betul tak?

  39. HBT456 Mar 17,2019 8:16 AM

    P/s: when political parties treat voters as dedak then, voters too will treat political parties as dedak. man proposed, god disposed with malay bias policy? Its either you feel grateful or angry with the political parties, the choice is with 4 the voters.

    These honestly are results of eating Porks
    Made some study
    Observes Pigs behavior then look at the mirror
    Did you see the resemblances

    Do i need to worry how you look at the pigs?

    Countries lead by pork eating civilization did very well too when they broke through race and religion conflicts, sibotak.

    You dont eat pork, then, everyone cannot eat pork, then is halal, izzit?

    You dont consume alcohol, then, everyone cannot drink, then is halal, izzit?

    Ph is not improving the policies brought down by bn, they are more interested to dictate the power of their authorithy at putrajaya to favor themselves.

    P/s: political ideologi sibotak dah diquaratine, kini dia marah2 kat i pulak. bak kata cikgu kencing berdiri, murid pasti akan kencing berlari.

  40. sibotak Mar 17,2019 6:04 AM

    HBT
    I read yr line
    Lines of hypocrites
    Don’t pretend to be Good, to be niece at Words
    But Bad at intentions
    You & DAP Chew Chong Sin are alike

    These honestly are results of eating Porks
    Made some study
    Observes Pigs behavior then look at the mirror
    Did you see the resemblances

  41. HBT456 Mar 17,2019 1:11 AM

    Conclusion is another bailout, atau rescue plan under another formula baru?

    Betul2 patah hati with this kind of politics.

    Beside tanah runtuh, banjir, bekalan air pun ada masalah during ts khalid’s tenure walaupun dah merdeka berpuluh2 tahun.

    Kini, river polution.

    Wang dan rasuah politikkan kaum melayu is easy, but to change their tongkat mindset is very very tough because they really believe they are the best of the best, and only they can decide.

    I rest my case, and i really have nothing more to say.

    If not happy, then, just vote the coalition that serve your constituency bah.

    P/s: when political parties treat voters as dedak then, voters too will treat political parties as dedak. man proposed, god proposed with malay bias policy? Its either you feel grateful or angry with the political parties, the choice is with the voters.

  42. Sri Sense Mar 16,2019 10:10 PM

    Tun

    Dah pukul 10 malam. I jalan2 baca tulisan blogger, antara yang menarik I baca

    Talking bad about others does not create jobs. Talking bad about others does not put food on the table. Talking bad about others does not bring investors to Malaysia. Talking bad about others does not help the palm oil price to go up. Talking bad about others does not unite Malaysians and end the racial and religious divide. Talking bad about others does not guarantee our children’s future. Talking bad about others does not give us a quality life.

    Another blogger tulis

    You mean, the MB did not tell you about the trip when the both of you visited the disaster scene and held a joint press conference?

    Incidentally, did you know, that back in 2011, when Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim was MB of Selangor, he flew back from the United States (US) barely 24 hours after setting foot there when a landslide tragedy struck Hulu Langat?
    Why don’t you reprimand the current MB by using Khalid as a case in example?

    Admin, nak tau siapa tulis kena cari la

    Goodnight Tun.

  43. HBT456 Mar 16,2019 9:01 AM

    But, this is not middle east, sibotak.

    What happened in nz is not something that could be glorified or used as political milleage to sedapkan their jiwa dan hati umat islam, atau umat kristian but being politicians or government eyes and ears, they have the basic right to express their opinion in social media or news because thats their jobs.

    But can their public opinions be respected, or/and accepted on the ground, no one knows.

    Such terrorism already wujud on the day when muslim jihadists led by the late mr osama bin ladin to launch a massive bombing attack to challenge the usa authorithy on 911, 2001, to cripple usa military, politics, and economy.

    What was in the mind of the late mr osama bin ladin when fbi found the picture of an american cutest baby download and save in his personal computer shared in social media?

    I guess he wanted his family, jihadists and their family members to enjoy such moments too, that is to live on without hiding in fear and darkness from being killed, conquered, tortured and arrested in the middle east region being the most wanted man by usa authorithy for his action as the jihadist in that region.

    His story is sad, tragic, unforgiveable and unfortunate, but, he had made his choice when he planned that massive attack.

    Voters are immature?

    The head of civil servants of the ruling and opposing governments are immature?

    Leaders of political parties of the divide are immature?

    Leaders of neighbouring countries, heads of their civil servants of the ruling and opposing governments and their voters in the region and the world are immature too?

    P/s: wise statemen would never bring sufferings, chaos, atau war onto their own land to rich themselve overnight. yup, money can buy everything, but money can never buy nationalism mahupun patriotism. henceforth, general election must be called to get mandate from the voters. even north korea ada general election walaupun hanya satu parti politik yang boleh bertanding to get mandate from their people, and this general election is shared officially in the world politics. the rest is history. victor re-write history? history re-write victor? have they learned? no one knows.

  44. Sri Sense Mar 16,2019 8:52 AM

    Tun

    Ada blogger kata Pakatan Harapan sepenggal, Kadir Jasin kata No.

    My prediction, Pakatan Harapan sepenggal. Next GE Bersatu akan bersama PAS dan UMNO. Parti lain yang naik diSemenanjung MCA dan MIC. Pakatan Harapan ini hanya pakatan sementara. BN naik semula tanpa Najib. Kes against Najib will eventually kena buang.

    Even sekarang pun I nak tanya mana JHo mana Nik. Why hanya Najib dan Rosmah. Why corruption tunnel project bisu. I ada banyak soalan, and ingat I undi PH dulu.

  45. Sri Sense Mar 16,2019 8:28 AM

    Good morning Tun

    Anehnya politician sini bila berlaku sesuatu kat luar negara mula tunding jari kat parti lawan. Mula ugut parti lawan. Pasal itu ramai menyesal pilih PH termasuk I. Kerana ramai politician DAP suka lagak aku besar.

    Yang mati adalah orang2 Islam yang sedang sembahyang Jumaat. Malah rabbi UK pun hantar condolences. Rabbi turut marah kerana golongan ini membunuh orang sedang sembahyang. Rata2 Leaders Eropah marah. Australia mengaku pembunuh adalah orang Australia.

    PM NZ wanita yang berusia 38 tahun ini begitu mature handle crisis ini. Dia ucap berkali kali kesedihannya dan minta rakyat calm, ikut arahan polis. I saw her berucap semalam melalui Astro, syabas pada wanita ini.

    I didn’t think much of her earlier sebab dia PM yang muda, tak kahwin dan juga lahirkan anak dengan partner bukan husband. Tapi dia tangani masaalah ini dengan begitu bermoral dan berhemah.

    Cuba kawan2 compare kes ini dengan kuil Subang Jaya. Bagaimana politician Malaysia handled the situation.

  46. sibotak Mar 16,2019 7:12 AM

    Untuk membuat satu perubahan yg Mantap
    Seluruh Pemimpin Dunia Islam perlu Bertemu
    Bagi memberi isyarat pada mereka
    Kita tidak akan biarkan Islam di Hina , Islam di Fitnah

    Dunia tidak lihat pada Kebenaran
    Yg nyata dari awal Sept 11 bukan perbuatan orang Islam
    Malah ia di mengaku olih Analisa Pentagon , CIA sendiri
    Kenapa kenyataan ini dan punca segala musibah ini tidak di lihat
    Malah menyeleweng tumpuannya pada seolah Islam itu Terrorist
    Yg sebenar Terrorist itu adalah
    Israel yg merancang dengan bantuan US akan segala Musibah yg berlaku di Bumi ini dengan memfitnah umat Islam
    Ini kenyataan yg Dunia Butakan
    Malah Dunia Islam hingga kini tidak buat apa apa

    Maka saya syorkan Tun Bersidanglah dengan seluruh Pemimpin Islam Sedunia
    Nampakkan Kesungguhan Islam Wujud
    Islam Bersatu

    Apa susah nya menjemput Pemimpin Islam bersidang di Malaysia ,Tun ?
    Apa Bajet tak cukup ke ?

  47. Sharudin Jamal Mar 16,2019 3:13 AM

    Dear Chedet,

    Wishing you the best of health. I had been busy creating a compelling future of my own (I finally found a remedy for my ailment). Thus I can only watch from a distance our national fiasco.

    By the look of the political scenario in Malaysia, I am so glad I am not in politics. The whole thing is so Darwinian. So much Melayu equals Islam LOL.

    As usual I keep my world view microscopic. So let me start by thanking PH for making the best effort to keep the flock together in this turbulent time.

    By the look of things, I must say Malaysian politics are still immature. Or perhaps it is meant for politics to be as such because politicians have to deal with immature voters.

    Issues at hand are still about personal interest amplified in magnitude. As for the bigger picture, I have lost sight with all these shenanigans tussling between the power bases.

    Anyway, being the micro person, I must say the primary benefit I got since this election is the 30 GB wifi at RM90. Oh, my daughter recently got wifi installed at he dorm in UiTM Sungai Buloh. She is entering her second year as a medic student.

    Chedet, there is so much that can be said about Malaysian politics but one thing for sure, we never run out of scoundrels who use politics for personal gains. What I don’t understand is why the voters still support corrupt leaders?

    The only possibility is these people benefit from this fealty. Otherwise why they still support knowing these leaders are scoundrels? Who are these jaded voters? None other than the so called Malays. Shame on us…

    Sine cera,

    SJ
    MSC 0072

  48. musato Mar 16,2019 12:31 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Gabungan PH (DAP, PAN, PKR dan Bersatu) boleh dipertahankan.

    Ia adalah risiko yang telah kita pilih. Risiko yang kita fikir kita boleh hadapi.

    Namun, saya berada di luar kerajaan.

    Jika orang fikir Tun adalah seorang yang tidak dengar kata, maka saya fikir saya juga begitu.

    Tun dan juga Anwar pasti tidak akan boleh mempertahankan PH dalam keadaan PH sekarang.

    Terima kasih Tun.

  49. sibotak Mar 15,2019 11:09 PM

    Tun
    Terkini Adun DAP Chew Chong Sin beri amaran pakatan PAS-UMNO lepas seranggan di Christchurch
    ‘ Beliau mendakwa pembunuhan beramai ramai di New Zealand harus menjadi pengajaran kepada Malaysia mengenai perlunya mengekang ekstremisme ”

    Chew Chong Sin seolah dalam erti bahasa lembut berkata ekstremise ini datang dari Islam dari kalangan orang Muslim yg beliau kaitkan dengan PAS-UMNO

    Pembunuhan berlaku terhadap orang Islam yg sedang sembahyang
    Beliau dalam lembut kata seolah ekstremisme orang Islam yg punca kejadian ini berlaku, yg melakukan pembunuhan ini seolah wajar

    Saya berpendapat hujar belia amat Kurang Ajar dan perlu di Ajar

  50. HBT456 Mar 15,2019 6:55 PM

    Gabungan antara umno-pas to increase vote bank is meaningless since the federal budget will go to their parties first, which is no different from what umno baru did in the late 90s with bn component parties.

    When you start to pilih, ultimately, the political parties also can pilih.

    When political parties can pilih, then, the ceramah that they make will infleunce their voters, i mean, sedapkan hati dan jiwa pengundi mereka just to get votes.

    After more than 60 years, they still do same old ceramah here and there, just to tangkap undi.

    Memang tak da orang peduli pun.

    Hakikatnya adalah winner takes all, similarly, looser takes all.

    Jika niatnya busuk, rakus dan amat tamak, even if they win out, it will be only temporary.

    Why?

    All vvips of glc, federal and state governments are hold by malay bumiputera muslim, masih rasa tergugat?

    P/s: dilenma melayu vs doctor in the house?

  51. HBT456 Mar 15,2019 6:26 PM

    They are not solving the problems, they are making the situation even worst.

    Why?

    It was never about unity, it was always about absolute power to dictate the federal budget to favor themselves, itu saja.

    Dah merdeka for more than 60 years, still cannot unite?

    P/s: suddenly, some veterans came out and make statements. dulu pun macam ini, kini pun macam ini. its sad and dissappointing, therefore, just to your best. bak kata, takkanlah malaysia hilang di dunia.

  52. HBT456 Mar 15,2019 6:11 PM

    Kami mengharapkan Tun sekali lagi bergabunglah dengan UMNO, PAS, Warisan dan beberapa parti Melayu/Bumiputera agar DAP tidak sewenang-wenangnya memperbodohkan Melayu/bumiputera sebelum “BUMI DIPIJAK MILIK ORANG”, kata anti rasuah.

    Bumi kini dipijak 6 million muslim foreign workers and refugees from poor countries who can do better than them walaupun gaji rendah.

    They dont feel malu, i feel pai seh walaupun aku bukan hokkien.

    P/s: let them pening kepala bah. if you make noise, they will say you are racist, henceforth, just buat bodoh and ikut cara mereka iaitu, aku tak tahu pun.

  53. HBT456 Mar 15,2019 8:32 AM

    How long can ruling and shadow governments of ph, bn and pas sustain since ge must be called?

    Jika sikap rakus dan tidak bertoleransi, mereka tetap akan tumpang pada satu hari nanti.

    Adakah myr1 trillion itu hutang negara, atau unearned revenue negara, it is very much depend on the policies set by putrajaya, dan corak permainan parti2 melayu dan islam.

    Tit for tat?

    Tat for tit?

    To change, or be changed, its up to the leaders chosen by their political parties.

    P/s: the old ways of doing things will only increase hutang negara. which way to go?

  54. HBT456 Mar 15,2019 8:06 AM

    Naik cukai, contohnya SST dan GST to stimulate government fiscal spending for mega infrastructure using FORMULA BIAN, oops, i mean FORMULA BARU in the name of umno-pas unity for Perjuangan Bangsa Melayu dan Agama Islam whereby UMNO fights for Ketuanan Melayu, and Pas fight for Ketuanan Islam, dll parti2 politik perlu sabar dan tunggu siapakah akan dipilih untuk menyatukan umno-pas, the so called golongan B40 after more than 60 years of merdeka?

    Melayu dan ummat islam jangan lupa, they too part of dna of malaysia, and they must pay taxes at state and federal level.

    Mereka tak boleh kata, aku melayu bumiputra muslim, jika aku bayar cukai, aku akan dilabelkan kafir kerana aku ada minyak, betul tak?

    Jika naik petrol subsidi, pembangkang bn dan rakyat akan bising jugak that could lead to vote loss.

    Bak kata, telan mati bapa, luah mati mak, so how ler?

    Where is the root cause?

    P/s: i saw the interview of smcp with perdana menteri terkini, beliau kata beliau welcome fdi from china, tapi beliau tak nak chinese to stay here. on the other hand, importing low cost, low skill labor and muslim refugee is righteous because beliau bersimpati umat islam. since i am not muslim, i tak peduli pun, izzit? yeap, me too can be like them, that is bite the finger of the government and get rich overnight, then migrate to new zealand, australia, usa, europe or other countries of my dream because the grass there is greener, the moon is bigger by tutup sebelah mata aje, kan tu duit ah gung, tak haram ke?

  55. Hajar Mar 15,2019 7:52 AM

    Salam YAB dan DiSanjungi PM Tun Dr. Mahathir,

    1. Jika Kerajaan PH mahu lebih DITOLAK oleh rakyat sehingga tersungkur, cepat-cepatlah MANSUHKAN HUKUMAN MATI untuk semua jenayah berat. Jangan lagi bertangguh. Ini janji PRU14 kan?

    2. Semalam saya tonton berita tentang pencemaran udara/air akibat pembuangan sisa toksik beracun (gas cecair katanya) oleh segolongan manusia yang betul-betul tidak bertanggungjawab. Bayangkanlah hampir 2,000 rakyat yang terkesan, dan masih ada lagi 7 orang dalam ICU.

    3. HUKUMAN MATI sahaja hukuman yang paling wajar untuk penjenayah yang sesuka-hati membuang sisa toksik beracun yang mengancam nyawa orang awam.

    4. Kononnya Kerajaan PH sangat tegas. Bukan main bising lagi mengenai LYNAS. Namun, tiba-tiba bencana jauh lebih dahsyat berlaku berkaitan sisa toksik.

    5. Semalam saya baca berita tentang seorang ‘wanita jadian’ dari kelompok LGBT bersiar-siar ambil angin tanpa memakai apa-apa (bogel). Memalukan betul! Boleh panjat kereta dan ‘bergaya bogel’ atas bumbung kereta. Inilah akibatnya jika kita ada golongan pemimpin yang amat liberal.

    6. Saya masih berharap sangat agar Tun dan BERSATU keluar dari PH kerana lebih banyak buruk dari baiknya bagi parti Tun untuk terus bersekongkol dengan DAP, PKR dan Amanah. Bukahkah BERSATU berjuang untuk ‘Agama, Bangsa, dan Negara’?

    7. Tidak perlulah sesiapa meroyan dan melatah dengan ‘Gabungan UMNO-PAS’. Mereka ada hak untuk berbuat demikian di bawah undang-undang Negara.

    8. Bukankah sebelum Tun dan BERSATU bergabung dengan DAP, PKR, dan Amanah, Tun dan TSMY (dll.) ada berbincang dengan PAS untuk bekerjasama (tetapi gagal)?

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  56. sibotak Mar 15,2019 5:17 AM

    Melayu Tidak ada Infrastructure Ekonomi di Tanah Air sendiri
    Baik Kerajaan Melayu, Pentakbiran Swasta Melayu , keseluruhannya orang Melayu sendiri. Lebih pada anggan anggan tahi jenin

    Dalam segi pembangunan industri , perumahan , pertanian , pengangkutan dan sebagainya. Semua bersandar pada infrastructure orang Cina
    Mungkin kalau orang Cina tidak ada di Malaysia
    Orang Melayu masih berkaki ayam

    Maaf ini bukan penghinaan tapi kenyataan bertujuan untuk membina
    Maka saya menyeru Melayu bermula dengan cuba bersatu
    Benar kata HBT 3/4 Nasi dah jadi Bubur
    Tak apalah Bubur juga kita akan mamah
    Dari kita makan Babi yg berakhlak buruk
    Lihat saja perangai babi , Najis sendiri juga dia telan
    Nampak saja putih tapi besar punya pengotor
    Itu sebab di Haram olih Islam

    Maka saya menyeru Orang Melayu supaya Bersatu bukan saja di Masjid
    Malah di bidang perniagaan , ekonomi, social , sukan dan pelbagainya
    Kita perlu berusaha berkumpulan . Tinggalkan Budaya lama yg hidup serupa Katak bawah Tempurung. Itu sebab kita orang Melayu tidak bolih lompat jauh
    Semua buat hal masing masing .Takut sangat nak bergabung

    It is now or Never
    Kerajaan perlu bimbing Melayu supaya berlajar bergabung dan bersatu
    Usaha secara individu atau kecil kecilan , lambat berjaya
    Dan payah mengayuhkannya . Sering sangkut sana sangkut sini.
    Akhirnya tutup kedai

    Melayu perlu Perubahan
    Mungkin dengan usaha bergabung
    Hujungnya apa usaha kita ada baik buruknya
    Yg mencorakan nya kita juga
    Jika kita sering gagal perseorangan , kita perlu cuba usaha secara Berkumpulan Masing masing perlu pegang Teraju masing masing dan kayuh Nahkoda kita bersama dengan penuh kesabaran dan tolenransi.
    Ini hanya usaha pertama kita untuk membuat perubahan diri
    Jika kita sering gagal .kita perlu usaha dengan pelbagai cara
    Plan A gagal , kita pergi plan B

    Hujungnya Allah ada plan yg lebih baik untuk kita
    Kerja kita hanya Berusaha
    Berusaha mencari cari . Dia yg menentukan
    Carilah kita sampai dapat dengan Barakah Bismillah dan Berdoa

    Sesungguhnya
    Doa tanpa Usaha…Itu Bodoh
    Usaha tanpa Doa…Itu Sombong

  57. milshah Mar 14,2019 11:22 PM

    Assalamualaikum Tun,

    Saya difahamkan negara sekarang berada dalam keadaan deflasi. Sebagaimana inflasi yang tinggi tidak baik untuk negara, deflasi juga tidak baik untuk negara.

    Keadaan deflasi adalah satu keadaan di mana harga barang-barang menurun. Tetapi harga barang turun bukan kerana supply yang banyak tetapi disebabkan demand yang lemah. Keadaan ini bersesuaian dengan sikap kerajaan yang sedang menjalankan plan berjimat cermat. Tetapi adakah sikap kerajaan berjimat cermat baik untuk ekonomi negara?

    Saya teringat masa belajar ekonomi dulu, tentang “the Great Depression” yang dialami negara Amerika Syarikat. The “Great Depression’ terjadi akibat keadaan deflasi yang kronik.

    Akibat kegawatan ekonomi ketika itu, kerajaan Amerika Syarikat telah mengurangkan perbelanjaannya. Maka banyak projek-projek kerajaan ditangguh atau diberhentikan sama sekali. Akibat kerajaan tidak mengeluarkan belanja untuk projek-projek, maka banyaklah syarikat-syarikat terpaksa ditutup. Akibat banyak syarikat-syarikat ditutup, maka ramailah pekerja-pekerja diberhentikan. Akibat pekerja pekerja diberhentikan, maka berkuranglah perbelanjaan individu untuk membeli kereta, rumah, makanan dan sebagainya. Akibat kurangnya pembelian kereta, rumah, makanan dan sebagainya, maka berlakulah lagi pembuangan pekerja di industri kereta, rumah, makananan dan sebagainya. Melihat kepada pelbagai industri merundum, maka kerajaan sekali lagi mengurangkan perbelanjaan. Maka “downward cycle” ini berterusan sekali lagi dan lagi dan lagi.

    Jelas pengurangan perbelanjaan kerajaan, sebenarnya telah menyumbang kepada kegawatan ekonomi yang lebih teruk. Kalau pekerja tiada pekerjaan, tiada kenaikan gaji, tiada bonus, maka siapakah akan membeli barang-barang keperluan seperti kereta, rumah, makanan dan sebagainya?

    Adakah industri-industri ini akan berkembang dengan sendirinya tanpa pembeli?

    Pada zaman great Depression itulah wujud seorang ekonomist, bernama John Keynes memperkenalkan keynesian economic theory, yang sebaliknya menggalakan kerajaan berbelanja di kala kegawatan ekonomi. Dari beliaulah, wujudnya macroeconomi dan formula terkenal iaitu GDP = C + I + G + NX, dimana National Income adalah bersamaan Consumption + Government spending + Investment + Net Export.

    Jadi jelas, untuk meningkatkan pertumbuhan ekonomi negara maka consumption (consumer spending), Investment, Government Spending dan Net Export perlu ditingkatkan, bukannya dikurangkan.

    Berkenaan hutang RM1 trilion, kita kena terima hakikat bahawa RM400 billion sebenarnya adalah ‘contigent liabiliti” dan bukannya “liability”. Ini fakta. Apabila wujudnya pertumbuhan ekonomi, maka kerajaan akan dapat mengutip lebih cukai, dan hasil cukai inilah yang dapat digunakan untuk membayar hutang negara. Jadi C + I + G + NX perlu ditingkatkan.

  58. HBT456 Mar 14,2019 10:23 AM

    I dont read New Straight Times, Berita Harian, The Malay Mail, Jelita dll publications mereka under the portfolio of KDN.

    Similarly, other publications too i dont read because thats not my industry anymore.

    By just glancing on their tajuk, atau cover, they still stuck in dulu punya mindset, and how long can they sustain since online news could be accessed with touch of finger?

    It is indeed sad and dissappointing to watch him talking in denial with his edited glory of the past.

    When bad things happened, they must be good reasons.

    Some think its ok.

    Some think its not ok.

    Some think its not my problems.

    Some think its their problems.

    Some think takda orang peduli pun.

    Some opportunists think its hihihi.

    Some opportunists think its kakaka.

    Some opportunists think its kikiki.

    I always believe the good ones are blessed, the bad ones are left behind, the ugly ones are cursed, and the evil ones would be dealt by divine power.

    I can never be like them, therefore, i chosen to vote the coalition of political parties that really serve the voters under their constituencies, not their political masters.

    Why?

    Because they are drawing allowances from the federal budget to be the eyes and ears to the federal government.

    To be or not to be, thats not the question.

    Able or not, we will see how far kita semua can go tak kisah you pro-ph atau pro-bn.

    As voters, our obligation is to vote.

    Dedak atau kek, i leave it for those in power to decide.

    But, if they still stuck in dulu punya mindset of forever got tomorrow one of tunggu besok, tunggu lusa, they would be left behind.

    P/s: man proposed, god disposed? only those who have evil mind will use god as their political tool to oppress their people to favor themselves.

  59. Fender Mar 14,2019 9:23 AM

    Politicians are using race and religion to manipulate simple electorate to fish votes. They are desperate to be back in power so that none of them has to go to jail. For PH government, the most tangible and effective answer to those lies is monitor the cost of living and increase the discretionary and disposable income of the rakyat. The issue of B40 group must be addressed. For goodness’ sake, sack that stupid and dangerous education minister. He reflects the intelligence of the man who appointed him

  60. Sri Sense Mar 14,2019 8:58 AM

    Sedikit pandangan peribadi;

    Mujahid Yusof Rawa patut diberi jawatan Culture Minister. Cara beliau mirip Rais Yatim. Orang seni.Jiwang jiwang gitu.

    TMJ? TMJ adalah bakal Sultan Johor. Tempatnya dah tentu. Rakyat tak perlu pilih siapa bakal naik tahta dalan negeri2 beraja diMalaysia. Politician on the other hand, rakyat yang pilih, Raja2 Melayu bersikap berkecuali. Namun begitu bukan bermakna politician harus tak respect Raja2 Melayu dengan bongkak kata aku dipilih olih rakyat. Politician dan parti politik boleh berubah mengikut kehendak rakyat.

    Just saying!

  61. Sri Sense Mar 14,2019 8:29 AM

    Good morning PM Malaysia!

    Tun, HBT tu Kadir Jasin ka?

    Sebut kadir jasin, lama dah tak lawat blognya. So pagi ini I baca la sebab ada blogger, online news, sebut tentang apa yang terbaru beliau tulis disitu semalam.

    Petikan dari blog beliau dan I sertakan pandangan disini :

    What difference does it make whether they wear black or white shoes?

    – No difference to the shoes. But black more of a funeral thing. Wearing black indicates that you’re mourning the loss of someone. Team Tun kat amanah pasti pandai buat puisi, sajak Melayu, for example kanda semalam terlihat awan gelap tanda kiamat kikiki

    Yes, cigarette smoking causes cancer but how do we know whether the smokers are three metres away from the restaurants?

    – Tun cakap gini buat I berfikir, patutlah merokok kat parking, kat kapal, kat restaurant, kat tourist spot kena tangkap kena denda, rupanya PH tak tau ukur. Hey bior benor benor sikit. Hubby I diri tepi jalan pun boleh ukur dengan mata 3 metre. kikiki

    Lagipun zaman BN dah memang restaurant pisahkan pelanggan hisap rokok dan tidak hisap rokok. Yang tak hisap rokok boleh duduk dalam tempat aircond. Yang hisap rokok tempat terbuka pasang kipas. Kalau nak tunjuk teror lawan zaman BN dah terlambat, sebab BN dah buat, PH hanya pergi tokok tambah ketat sana ketat sini. Siapa tak marah, I pun marah, kata Malaysia Baru kan. Not only that PH also tak tahu ukur pakai meter kikiki

    And what is Malaysia Baru? Is it exclusively about the election manifesto?

    Malaysia Baru hanya idea untuk menang election. Bila menang nak tunai janji impossible, sebab masa buat manifesto tu tak serious mana pun nak ubah Malaysia jadi terbaik dari dulu zaman lalu. The bad news here 2020 tahun depan, with barisan Minister yang sedia ada, I doubt Tun akan capai wawasan ini.

    Nak baca article sepenuhnya sila layari https://kadirjasin.blogspot.com/

  62. HBT456 Mar 14,2019 8:09 AM

    After more than 60 years of merdeka, malay and islam still cannot unite?

    It is up to the political parties of the divide to decide, but if they still stuck in dulu punya mindset of wang dan rasuah politik, they too would be left out.

    Parti2 politik sabah dan sarawak really need to think deeply whether they still want to be the shadow governments to putrajaya or not which only benefit their parties, but not sabahan and sarawakian via gerrymandering.

    P/s: absolute power corrupts absolutely. when they put parties’ interests above the people, fdi, states and country, they will fall one day too. time to move on, and i rest my case.

  63. HBT456 Mar 14,2019 7:53 AM

    Sekarang Timur Tengah sudah Musnah dek kerana Nak Senang Tanpa Usaha
    Inilah Akibatanya
    Seharusnya dengan Rahmah yg di Kurniakan
    Meraka seharusnya menufaatkan , berusaha sendiri
    Tidak mengharapkan Barat meneroka Kekayaan mereka
    Mereka seharusnya mempunyai dan juga buat Senjata buatan sendiri
    Mempunyai Ketenteraan yg Luar Biasa ,Tidak Mengharapkan Barat

    Inilah akibatnya
    Manusia yg nak
    Hidup nak Senang Tanpa Usaha sendiri

    In other words, even if sibotak continue to give them tongkat, special treatment, freebies with race and religion supremacy quota, it will only make them weaker and weaker.

    Why?

    Because they think only they can decide who gets what, who dont get what.

    Nasi dah jadj bubur, marah2, sindir2 atau komplen2 also no use.

    Can all tolls be abolished?

    The answer is a BIG NO.

    Reasons for no, i leave it for bersatu to make statements since kaum melayu bumiputra muslim tak akan faham punya kerana mereka ingat hanya mereka saja yang layak dapat special treatment, yang lain tak boleh just because they said they are poor and ada tanah.

    P/s: dsn fought back, and i believe he doesnt want to be the perdana menteri again after being treated so unfairly just because he said no to tdm. tdm too at this age, he fought back and became the perdana menteri for 2nd time. the most serious threat to this country is political parties. i sure hope mps of the divide to vote yes to end ceramah politik yang hanya merunsingkan diri mereka dan pengundi mereka.

  64. sibotak Mar 14,2019 3:58 AM

    Saya Bersuara
    Pada Kaum Melayu yg kita sesama memperjuangkan
    Walau tujuannya satu untuk Ummah, tapi kita berlainan cara
    Masing masing ada cara masing masing
    Ini kenyataan dan Sandiwara hidup yg kita tidak bolih nafikan

    Dalam masa yg sama kita tidak bolih benarkan
    Yg Salah dilihat sebagai yg Benar
    Kita tidak bolih menegakan Benang yg Basah
    Walau is merangkumi bekas PM Najib , Sultan , Tun M atau siapa pun
    Najib belum Bersalah
    Najib sedang menjalani process Kehakiman
    Sebab utama kenapa Najib masih bolih berjalan , malah masih berkecipung dengan activity UMNO . Najib tidak dilarang ,Najib masih bergerak
    Kekalahan UMNO di PRU14 kemarin telah menjatuhkan Najib sendiri
    Bukan saja diantara Lawannya malah di kalangan UMNO sendiri

    Terkini Tun ada berkata TMJ bukan wakil rakyat
    Wakil rakyat perlu sokongan dari Rakyat melalui bertanding dalam PRU
    Kerajaan adalah Suara Rakyat
    Kerajaan bukan Suara PH atau Suara Tun M
    Tun M dan PH dipilih Rakyat melalui process PRU yg digelar Demokratik

    Tun di tuduh pula sebagai seolah pembelot Malayu
    Sebagai musuh Melayu
    Mungkin dasar Tun bersekutu dengan DAP maka mereka menuduh Tun sebagai pembelot Melayu dan dibawah terlunjuk DAP
    Ini senjata mereka. Ini Modal mereka

    Kita terima kewujudan kaum Cina & India di Malaysia
    Walau kita sesama memperjuangkan Hak Melayu
    Kita tidak Genocide seperti Mynamar yg membakar Kaum Rohingya
    Kita tidak seperti Phillipine , Malawi dek kerana Hasutan Israel mereka memusnahkan Malawi
    Kita tida seperti US & Israel yg memusnahkan Negara Islam dengan Fitnah & Hasutan .Kita Aman sesama Kaum dan Agama di Malaysia

    Saya tidak terima Tun dituduh sebagai Pengkhianat Melayu
    Tun melawan Kemungkaran Penipuan , Ketidak Amanah ,Mencuri Wang Negara
    Menyalah Gunakan Kuasa yg di amanahkan
    Tidak Bermakna Tun mengkhianati Hak Orang Melayu

    Tun menjatuhkan Najib atau UMNO bukan kerana menkhianati Kaum Melayu
    Bukan Tun bersekutu dengan DAP , Tun mengkhianati orang Melayu
    Tun lakukan ini semua kerana menegakan Kebenaran

    Apa bezanya yg mereka bersekutu dengan Kerajaan Luar untuk mendapat Kesenangan Tanpa Usaha .Kenapa Tidak mahu Usaha untuk mendapatkan Kesenangan sendiri

    Jangan kita Leka seperti Arab di Timur Tengah
    Yg mempunyai Hasil Bumi yg melimpah sampai menharapkan orang Barat menguruskannya. Senang tanpa Usaha sampai Bini mereka di Kejut Orang
    Sekarang Timur Tengah sudah Musnah dek kerana Nak Senang Tanpa Usaha
    Inilah Akibatanya
    Seharusnya dengan Rahmah yg di Kurniakan
    Meraka seharusnya menufaatkan , berusaha sendiri
    Tidak mengharapkan Barat meneroka Kekayaan mereka
    Mereka seharusnya mempunyai dan juga buat Senjata buatan sendiri
    Mempunyai Ketenteraan yg Luar Biasa ,Tidak Mengharapkan Barat

    Inilah akibatnya
    Manusia yg nak
    Hidup nak Senang Tanpa Usaha sendiri

  65. musato Mar 13,2019 11:17 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Kesimpulannya, ia bagus untuk ada gabungan BN dengan PAS.

    Tapi masalahnya, bangsa cina yang akan menjauhkan diri sendiri dari bangsa Melayu dengan menyokong Anwar dan DAP.

    Itu bukan salah bangsa Melayu.

    Terima kasih Tun.

  66. musato Mar 13,2019 11:12 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Kerajaan PH sekarang lebih mencerminkan kerajaan reformasi Anwar Ibrahim.

    Kerajaan yang sepenggal sahaja.

    Saya fikir Tun silap besar bila bagi jawatan Menteri Agama pada Mujahid Yusof Rawa.

    Cara Mujahid tulis surat cinta pada anak Anwar mencerminkan sokongan Mujahid pada Anwar sebenarnya.

    Jawatan Menteri Agama patut bagi pada Bersatu.

    Sekali fikir, tak patut ada rombakan kabinet. Dua kali fikir, rombakan kabinet amat perlu.

    Tukarkan Menteri Agama. Kembalikan suasana merokok.

    Larangan merokok umpama mengkhianati bangsa Melayu. PH akan tumbang hanya kerana undang undang anti merokok.

    Menteri Kesihatan orang kaya yang tidak merokok. Tapi Orang orang yang tak kaya sahaja merokok. Itupun tolong bayar cukai pada kerajaan.

    Rasanya kedua duanya orang PAN. Orang reformasi.

    Terima kasih Tun.

  67. musato Mar 13,2019 10:59 PM

    Assalamualaikum Tun.

    PRK Rantau PH akan kalah lagi.

    Beri masa bukan satu permintaan yang boleh diberikan oleh rakyat kepada kerajaan PH.

    Menteri patut berubah. Alasan jadi pembangkang selama 60 tahun bukan satu alasan.

    Bukan satu rahsia PRU 14, PH menang kerana guna nama Tun Mahathir Bin Mohamad.

    Lepas 2 tahun Anwar Ibrahim mungkin naik lepas Tun letak jawatan.

    Atau mungkin PH hanya akan jadi kerajaan sepenggal sahaja.

    Terima kasih Tun.

  68. musato Mar 13,2019 10:51 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Kekadang kita ini hidup dijalanan.

    Ia adalah susah untuk terima dan dengar perkataan perkataan yang tidak elok bagi orang yang berpendidikan.

    Contohnya “malu apa bossku”

    Ia cuma cakap cakap di mulut. Bukan untuk jadikan Najib sebagai boss semula. Perkataan bermusim.

    Dulu juga ada perkataan sial.

    “Hey sial lah kau ni”

    “Kemari kau sial”

    Terima kasih Tun.

  69. HBT456 Mar 13,2019 9:54 PM

    https://m.malaysiakini.com/news/467780

    Time to blah, i mean, chow, on this topic too.

    Why?

    There is no way penang can be republic of federated malaya, unfederated malaya including sabah and sarawak.

    P/s: i am not malay nor indian muslim, and if tdm insists on this, then, there is no point in voting dap.

  70. HBT456 Mar 13,2019 9:07 PM

    They can say what they want, but they cannot escape the rule of law beyond their power of authorithy.

    Dah kena banyak kali, mereka pun tak rasa malu, who are we to tell them off?

    P/s: dont waste time in telling them what to do, if they still want to tunjuk perasaan without permit, then, they have already against the rule of law approved by the federal parliament.

  71. HBT456 Mar 13,2019 8:53 PM

    P/s: malu apa bossku? jika hanya memperjuangkan untuk bangsa melayu dan agama, then, other political parties can choose not to bergabung dengan hang jebat, kenapa tak boleh? we are in 2019, bukan 1969 atau era dilenma melayu.

  72. HBT456 Mar 13,2019 8:49 PM

    Ini adalah kerana UMNO bukanlah sosok seorang individu tetapi mewakili semangat perjuangan orang Melayu. Bukannya seperti parti Tun yang hanya tahu menghina, buang kerja, batal, hapus dan usir orang2 melayu.

    If thats the case, janji abu, kan kita ada pkr dll, boleh kan?

    Gabungan antara umno-pas to serang perdana menteri di putrajaya, then, naturally and biologically, hang jebat memang tak layak to contest for wakil rakyat untuk negaraku, malaysia.

    P/s: malu apa bossku? jika hanya memperjuangkan untuk bangsa melayu dan agama, then, other political parties can choose to bergabung dengan jebat, kenapa tak boleh?

  73. HBT456 Mar 13,2019 1:56 PM

    Will tdm and his cabinet opted to prejudice against vietnamese girl because she is chinese buddhist, but not aisyah malay muslim from indonesia?

    Can INI KALI LAH still can be used to win votes since malaysia too is part of asean walaupun singapore hold the asean chair?

    P/s: nama anak lelaki the late president suhartoe adalah tommy, dan anak perempuannya adalah didi, tak percaya, tanya melayu indonesia yang suka sangat cerita bomoh2 di era social media ini.

  74. Hang Jebat Derhaka Mar 13,2019 10:50 AM

    Assalamualaikum,

    Saya amat gembira dengan gabungan PAS dan UMNO. Ini adalah pengalaman pertama saya dalam sejarah orang Melayu bersatu. Nampaknya Tun tidak suka perkembangan ini.

    Seperti biasa Tun Mahathir akan ‘mempersetankan’ musuh politik beliau. Sama caranya apabila beliau mempersetankan DS Najib. Kaedah mempersetankan pihak lawan ini diakui beliau sendiri dalam artikel keluaran beliau sendiri http://chedet.cc/?p=2631.

    Benar atau tidak apa2 yang ditohmah tidak penting asalkan ianya meyakinkan dan boleh membentuk satu persepsi kepada pengundi. Tetapi ingatlah, jika ianya adalah salah maka akan jadi satu fitnah berat lebih hina dari membunuh saudara sesama Islam.

    Siapakah sebenarnya yang menipu?

    Rakyat disogok dengan janji2 manis. Sejuta peluang pekerjaan berkualiti. Tetapi sehinga kini hampir sejuta dibuang kerja. Harta2 didalam dan luar negara dijual dengan harga ‘firesale’ maka bersorak lah taukey mendapat emas dengan harga sampah. Polisi kerajaan dikembalikan kepada polisi zaman silam.

    Memang zaman Tun RM50 boleh penuh satu troli. Tetapi gaji pekerja kilang masa itu ialah RM380 basic. Saya bekerja sebagai kerani akaun pun basic RM450. sekarang pekerja kilang mana yang kita boleh gajikan dengan harga RM380 sebulan?

    Perjuangan UMNO dan PAS tetap berlandaskan Agama Bangsa dan Negara. DS Najib pun secara gentleman meletak jawatan dan bersendirian dalam membersihkan namanya. Walaupun beliau akhirynya dapat dibuktikan bersalah, perjuangan UMNO masih wajar disokong. Ini adalah kerana UMNO bukanlah sosok seorang individu tetapi mewakili semangat perjuangan orang Melayu. Bukannya seperti parti Tun yang hanya tahu menghina, buang kerja, batal, hapus dan usir orang2 melayu.

    Wassalam.

    P/s: Malu apa bossku

  75. HBT456 Mar 13,2019 9:09 AM

    https://www.thestartv.com/v/wee-how-to-build-flying-car-prototype-with-only-rm-1-mil

    Bagi myr 1 billion, malaysian entrepreneurs can never build flying car prototype.

    We just dont have the market size, need and talent to build such type.

    Pakai duke highway with few dangerous curve to avoid traffic by paying 2 tolls at myr2.50 per toll, but still stuck in heavy traffic jam entering kl area, mana masuk akal punya?

    Sri sense can said its not her problem anymore, but she address tdm in here as dearest.

    Expanding housing installment by increasing age limit wont solve over supply of housing.

    Decreasing housing interest rate also wont solve over supply of housing too.

    Why?

    Because politicians of the divide could be rigged with snap of fingers.

    Therefore, pandai2 lah mereka ini yang mengelar diri mereka sebagai perjuang bangsa dan negeri mereka masing2 to allow opening more land for building highrise or landed property at federal and state levels.

    P/s: if you want to buy a home, start from buying a small home first. if you cant afford or not sure now whether to buy a home, then, rent a unit since rental is cheaper than committing a permanent installment in 30 years from now. freehold or leasehold is not matter since no one can predict what will happen in 99 years from now. Therefore, when selling price is good, just sell it, and dont wait. why? property industry is very competitive since government at state and federal level opted to open more land to build affortable housing to earn state revenue income that could lead to mortgage meltdown too at those states that would affect all of ua on the soil of malaysia.

  76. HBT456 Mar 13,2019 7:57 AM

    https://www.thestar.com.my/news/nation/2019/03/13/737-max-8-cant-land-here/

    Some countries continue flying with this boeing model, some countries grounded this boeing model until further notice, but caa ceo ahmad apanama instructed this model cant land on malaysia ground ler eventhough the commercial airline and passengers have fully paid the air tickets and charges to land, dan siapakah perdana menteri terkini?

    Macam ini, adakah doktor kaum melayu bumiputra muslim yang bersifat tidak liberal, i mean busuk hati, boleh pilih not to save lgbt atau kapir in public hospitals pakai wang kertas malaysia ringgit?

    Jika pm dan transport minister takut pecat pegawai kerajaan yang berpangkat tinggi macam ceo ini then, let pengundi to pecat them bah.

    Kaum melayu biasanya clean kubur orang kesayangan mereka during raya.

    Kaum cina kini dah diasuh membeli tapak kubur seolah2 mereka membeli rumah untuk after life, and no matter how we put it, it is still an income to the state government in selling off the land as long as there is a demand, and we can call this micro-economics activities at state and federal level, betul tak?

    As for indian minority, itu kena tanya kuil india if you want to know.

    P/s: gabungan umno-pas KALI INI LAH masih relevant? it is not up to her race to decide, it is up to the political parties of the divide to decide. after going through all these horrendous, public fund wastage, messy and unfortunate events, those in power should know by now which way to go.

  77. sibotak Mar 13,2019 12:19 AM

    Alhamdullilah
    Sekarang sudah kelihatan Iran bersama Iraq sedang berbaik baik
    Ada usaha membina landasan Kereta Api dari Iran, Iraq dan Syria

    Setelah Bertahun Bermusuhan
    Iran , Iraq menjadi Boneka US
    Bahan mainan NATO
    Berjuta Nyawa di korbankan

    Sememangnya British yg mencorakan peta Dunia
    Yg membariskan jiran sesama jiran bersempadan
    Yg juga memisahkan jiran sesama jiran bersengketa
    Supaya mereka terus berkuasa di ini hari
    Lihat saja sejarah North & South Korea , Iran & Iraq

    Sudah tiba masanya jiran yg bersengketa ini harus berbaik dan bersatu
    Supaya gengaman British & Amerika dilepaskan
    Baru Dunia benar benar Merdeka

    Malaysia , Indonesia , Negara Islam perlu mengalu alukan
    Usaha perbaiki hubungan Iran ,Iraq , Syria
    Inilah masanya

    Begitu juga mungkin PAS , UMNO, PRIBUMI, PKR , AMANAH
    Inilah masanya untuk melakukan satu pembaharuan

  78. aswad Mar 12,2019 11:16 PM

    Peribahasa Melayu ada menyebut “Bersatu teguh, bercerai roboh”.

    Gabungan Umno dan Pas adalah permulaan yang baik. Tapi jangan terhenti setakat Umno dan Pas saja. Perlu diteruskan lagi sehingga semua rakyat bersatu.

  79. Hajar Mar 12,2019 7:14 PM

    Salam Dearest YAB PM Tun Dr. Mahathir,

    1. PM: Umno-PAS unity ‘very bad’ for multiracial Malaysia

    https://www.malaymail.com/news/malaysia/2019/03/11/pm-umno-pas-unity-very-bad-for-multiracial-malaysia/1731352

    Oh Really? The truth is it’s VERY BAD for Pakatan Harapan.

    Quite a number of seats won by PH during the 14th GE can easily be captured by ‘Gabungan UMNO-PAS’ if UMNO and PAS work together in the next GE.

    This ‘coalition’ is a very serious threat to PH. That’s why PH leaders are panicking.

    2. Anwar: Don’t look at Cameron or Semenyih, look at my PD win

    https://www.malaymail.com/news/malaysia/2019/03/11/anwar-dont-look-at-cameron-or-semenyih-look-at-my-pd-win/1731521

    Foolish statement…people always look at the most recent results / by-elections (CH and Semenyih). Furthermore, UMNO did not contest in PD.

    3. Malays are not (can never be / won’t be like) Talibans. Only stupid hardcore racists made such allegation (insinuation). Yeah, fearmongering strategy as usual…to arouse public fear (ghost stories). Disgusting!

    4. PH (Ex-Opposition) leaders (majority) are known to be so pro-LGBT. Liberals / Liberal Muslims! This is a fact. That’s why PH leaders / supporters (majority) do not mind having Anwar Ibrahim as PM.

    Thank you Tun.

    – May Allah SWT bless Tun and family –

  80. HBT456 Mar 12,2019 5:02 PM

    Betul tetap betul.

    Salah tetap salah.

    The thing is, umno and pas can get married, but can their marriage last long since they need tongkat to survive after so many decades?

    Later on, they will sure gaduh punya kerana mereka sama2 mahu kek pulut walaupun kek pulut is least favored kek di pasaran negara ini.

    https://www.thestar.com.my/business/business-news/2019/03/12/mahathir-weighing-shutdown-or-sale-of-malaysia-airlines/

    With this kind of mentality and supremacy, later on petronas also need to shut down too.

    P/s: freedom figters vs irresponsible fighters? when things turned messy, they rather popek2 outside the federal parliament, it means they put their party interests above the country.

  81. HBT456 Mar 12,2019 4:40 PM

    – Satelah berkahwin anak tauke besar korporat, CEO IOI wajarkah wanita ini jadi Minister lagi. Tidakkah nanti ada conflict of interest?

    I am more worried she would ended up as ds rosmah mansor, the first lady lor since siapakah yang makan cili, merekalah yang pedas, tak gitu?

    This kind of power tetap ultra, dan tidak akan kukuh punya keranamu nama malaysia boleh digadaikan, betul tak?

    Bak kata cikgu kencing, murid pasti akan kencing berlari.

    P/s: its not about nation building, its about power struggling within political parties of the divide after 60 years of merdeka, dedak pun jadi lah janji menang.

  82. Sri Sense Mar 12,2019 10:53 AM

    Nak komen sikit bab news

    Gobind: Ministry mulls new law against news portals over readers’ comments
    Read more at https://www.thestar.com.my/news/nation/2019/03/11/gobind-ministry-mulls-new-law-against-news-portals-over-insensitive-comments/#LBvfCw2wHJYkjDc1.99

    – Well ini issue yang I pernah sebut dulu sini. Ada komen disini yang mengata keterlaluan. Memang ini sebenarnya tanggung jawab moderator. Ada comment policy kan, ikut ke tak? Tak boleh la kata mereka nak post kita keluarkan sedangkan disitu ada comment policy.

    I also tertarik baca Menteri kata nak nak delete komen keterlaluan, fake news. Ini mesti robot buat. Masukkan apa2 perkataan you anggap tak manis tak bagus dalamnya. Bila nak komen taip aje perkataan yang ada kat dalam itu terus auto delete or keluar warning, tak terima. Dah lama ada dah ini dalam internet. Bukan semua tempat la certain place yes ada. Bila ini terjadi, tempat itu jadi tak popular.

    Baru ini ada lelaki hina agama hindu kena cekup, denda 10K. My question kalau rakyat biasa kena, Menteri tak kena ke? I bukan apa Menteri2 PH dulu kata freedom of speech, bukan aje cakap mereka turut mengamalkan.

    Yeo Bee Yin ties the knot with property CEO
    Read more at https://www.thestar.com.my/news/nation/2019/03/11/yeo-bee-yin-ties-the-knot-with-property-ceo/#2fBDMeZozdhpGP0t.99

    – Satelah berkahwin anak tauke besar korporat, CEO IOI wajarkah wanita ini jadi Minister lagi. Tidakkah nanti ada conflict of interest?

    Ini pandangan peribadi dari pengundi yang tugasnya hanya mengundi. Kalau apa2 jadi I tidak boleh di persalahkan ok.

    Thats all for now.

  83. Sri Sense Mar 12,2019 8:38 AM

    Melihat pada perkembangan sekarang, kerjasama antara UMNO dan PAS lebih ke arah untuk mengembali Datuk Seri Najib sebagai pemimpin dan menghalalkan semua jenayah yang Najib didakwa telah melakukan.

    Tun salah. Najib pernah ditawarkan jadi President semula, semasa Zahid ambil keputusan bercuti. Najib menolak. I also doubt Najib nak jadi PM semula. Tugas pengampunan ini tugas agong. Parti politik hanya boleh rekomen. Kita rakyat setuju atau tak kena terima macam kes DSAI.

  84. Sri Sense Mar 12,2019 8:22 AM

    Good morning!

    Tun

    I minat makan masak lemak daging salai. Anak I boleh ratah begitu saja. Walau emak rajin masak kari – biasala orang Perak, mak juga kena masak gulai lemak. Moyang belah dad asal usul dari Sumatra. Kawan minang kalau jumpa I, dia kata orang mendeleng belakang rumah aku, kalau bakal menantu tak ada kereta, dia tak terima. Duit sahaja. I jawab, business minded. hahaha Khabarnya Tun Daim pun orang mendeleng. Yak ka?

    Kita sini ada macam2 kaum dalam Melayu itu sendiri, Minang la, Jawa la, Acheh la Bugis la dll tapi kita semua Melayu dan Islam. Jadi pergabungan Melayu Islam dan tak ketinggalan Bumpiputra amat2 la di alukan. Bezanya disini PAS dan UMNO dah ambil langkah pertama dalam pergabungan ini. Kita harap yang baik2 saja. Kita fikir yang baik2 saja.

    Baca semalam Najib dan Zahid tak hadir Parlimen. Najib kena pergi court. Yob kat mana? Takan Yob juga tak kempen untuk timbalan nanti kat Rantau? Patut datang N9 banyak daging salai. Masak lemak cili api sedap tu, yob.

    Tu tengok I bahasa Zahid, Yob, I kan orang Perak. 🙂

    Hubby kata Marina nak tunjuk dia liberal. I kata kat hubby I pun liberal tapi liberal Mat Salih mana sama dengan liberal orang Asia. Tambahan lagi jika negara Asia itu juga negara Islam.

    I juga pernah ada staff pengkid tapi bab kerja ini boleh buat ke tak. Tapi ternyata dia ini tak boleh buat kerja. Dia minat mengorat budak perempuan dalam pejabat. Lepas tu dia cita2 nak jadi kepala workers union. Instigate cukup pandai.

    Jika suruh buat kerja dia letak virus dalam laptop I. Tak pasal2 I tak boleh buat presentation kat client. Sejak dari hari itu I tak nak ambil jenis ini kerja. Kasi malu I depan client. Ofcoursela tak semua pengkid macam dia, I tengok ramai kerja kat fast food chain, tampak rajin dan serius pula.

  85. HBT456 Mar 12,2019 8:05 AM

    this bullshit, tahi lembu akin kerbau maupun tahi khinzir including tahi kambing akin lamb of nasionalism….

    P/s: changing rule law brought down for many generations is difficult and tough since no one knows what will happen in the future as no one knows who are the mps who are swimming naked in there when the tide is not out. its up to the federarated malaya states, unfederated malaya states, wilayah persekutuan kl, penang, melaka, labuan and putrajaya including sabah and sarawak political parties under the banner of malaysia to decide what to do next. if they still think the old way of forming ruling government and shadow government behind the voters just to get rich overnight with absolute power of dictating, then, they are bound to fail and isolated eventually. chicken or eggs first? without chickens, there will be no eggs. winning or loosing is not important, but the direction of moving forward must be corrected so that malaysia is at par with international ruling tanpa favoratism. bak kata, lambat tak pa, janji selamat.

  86. HBT456 Mar 12,2019 7:16 AM

    Bankruptcy law dah pinda belum?

    There is no way bankruptcy law could be pinda too by AG at Putrajaya, atau defacto law minister without pembahasan in federal parliament just like the abolishment of death penalty and gst secara buta tuli based on promises made by pakatan harapan.

    When consensus of barisan NASIONAL could be flawed due to the umno scandals involving 1mdb and felda global venture bhd to favor umnoputra and umnoputri themselves, naturally and biologically, this bullshit, tahi lembu akin kerbau maupun tahi khinzir of nasionalism could be flawed too since politicians of the political divides masih degil, tak nak mengaku and still want to dictate the federal budget via permainan politik yang amat menjijik dan menghampakan to favor themselves eventhough they have broke the rule of the law conciously without even a word of repent kerana takut masuk jel, betul tak?

    Is the niat of umno-pas marriage untuk KALI INI adaLAH another force bailout khusus untuk penyatuan ummah islam for umno punya scandal again by increasing the numbers of pas mps just to tangkap muat to dictate the federal budget to favor themselves in the name of ketuanan melayu dan islam since numbers in only a game in politik tanahair?

    Is umno-pas marriage a repeat of rescue plan just because they are the only malay and muslim parties?

    To continue with such hak istimewa of ketuanan melayu bumiputra muslim is up to the umno-pas mps, wakil rakyat dan ahli2 mereka to decide since they have been doing this for so many decades.

    Even if umno-pas wins out, they too will face a lot of resistance from other political parties and neigbouring countries.

    P/s: parti politik tanahair cannot be bubar? parti politik tanahair can bergabung? big can never failed? big can be bullies? when the politik game is based on numbers, the ultimate result is ultra, atau tidak kukuh. bak kata, absolute power corrupts absolutely, henceforth, healthy competition needs to be blessed and allowed so that we can learn from one another. when healthy competition is not allowed based on race and religion supremacy of umno-pas merger, then, let it bah. bak kata, they are what they eat too, cannot sorok atau tipu punya. why? because the current value of myr and share market would reflect the economic pulse and mind set of investors and users of this country, cannot sorok atau tipu punya juga.

  87. sibotak Mar 12,2019 1:16 AM

    Demi Ummah
    Mari kita bermula di blog Tun ini, Chedet
    Mengunakan Chedet untuk usaha menyatu padukan Ummah
    Berhubungan menerusi cerpen kita mengunakan computer
    Mari kita Mimpi bersama walau Tidur berlainan tempat

    Bermula dengan Chedet
    Bermula di Malaysia
    Akan kita melangkah Internationally bagi menyatupadukan
    Kaum kita yg dinamakan Ummah
    Bertapa hembusan terakhir Nabi Muhammad s.a.w
    Melafaz dan Mementingkan Ummah

    Bagaimana kita bolih menyatupadukan kita sesama walau
    masing masing ada cara masing masing
    masing masing ada permikiran masing masing
    masing masing ada pegangan sendiri
    Surah AlImran
    “And Hold Fast , all of you together,
    to the Rope of Allah, and not be divided among yourself ”

    Such a strong decree in The Quran
    This is where & why The Muslims goes wrong today
    THE VERY REASONS OF OUR OWN DESTRUCTIONS
    It’s every of us duty to link this chain and hold the rope of Allah
    Setiap kita perlu berusaha menyatu padukan Ummah
    Ameen,Ameen , Ameen Ya Rab

  88. tamchi Mar 11,2019 11:39 PM

    Asalamualaikum tun,

    https://www.sinarharian.com.my/article/17348/EDISI/Selangor-KL/Uptown-Danau-Kota-ibarat-bom-jangka

    Harap DBKL tidak pindahkan kami (penjaja terawal sebenar tahun 2006) 333petak penjaja jualan barangan kering yg berlesen di bazar Uptown Danau Kota…

    terimaKasih DBKL
    terimaKasih Tun
    _____________

    *
    Fenomena Bazar Uptown..
    :Pada penghujung era 90-an.. ketika krisis kegawatan ekonomi melanda yg mengakibatkan ramai tak bekerja maka ramai belia Melayu yg mencuba nasib dgn berniaga.. di Lembah Klang, antaranya adalah di SS21 Damansara Utama depan medan selera Menara Uptown1..
    (asal usul nama Uptown digunapakai)

    Bermula dgn berberapa org penjaja, kemudian berkembang maju, bertambah ramai pengunjung & bertambah tambah juga bilangan penjaja..

    Ramai juga dari kalangan penjaja/peniaga yg dpt berjaya harung menghadapi kegawatan..
    Seperti peniaga makanan di medan selera (food court) & juga peniaga barangan kering yg dpt membuka kedai dikawasan sekitar..(shopLot)
    &
    Seperti biasa, akibat dari kegagalan mengawal pertambahan jumlah penjaja, keadaan kawasan menjadi sesak, serabut & terganggu..(semua penjaja tersebut tiada lesen menjaja dari PBT walau pernah mohon)
    Akibatnya, pada penghujung tahun 2005 mereka semua diarah MBPJ berpindah ke bazar uptown baru..
    Ada yang ke:
    Uptown Kota Damansara,(masih operasi)
    Downtown Cheras,(dah pindah/malap)
    Uptown Shah Alam (masih operasi)
    Uptown Danau Kota (bakal dipindah-harap bukan semua)
    Uptown Subang Jaya (dah tutup)

    Rentetan dari perpindahan penjaja tersebut, maka ramai jugalah peniaga peniaga melayu di medan selera & kedai kedai berhampiran terkesan, banyak yg bungkus/lingkup akibat dari berkurangan pengunjung..

    Begitu juga dgn penjaja penjaja yg telah berpindah tersebut…
    Ada yg berjaya, ada juga yg lingkup..
    Antara sebab ialah lokasi tak strategik, pindah randah
    dll..

    *
    Salam sejahtera & selamat Malam
    https://youtu.be/BI3dxYZ-HyE

  89. Sri Sense Mar 11,2019 9:19 AM

    Good morning!

    Bubar parti tak boleh, gabung parti boleh. Parti yang disebut adalah parti politik besar dimana ahli mereka ramai. The other choice Bersatu gabung dengan PAS dan UMNO. Itupun kalau niat Bersatu untuk Melayu, Bumiputra dan Islam.

    Kalau tengok interbiu Hadi sokong Tun Mahathir. UMNO under Tok Mat, also sokong Tun Mahathir. Najib yang telah dibuang also jarang bercakap pasal Tun, begitu juga dengan Zahid.

    Hadi tak nak sokong PKR, sebab PKR bukan parti Islam. DAP lagi lah.

    My daughter or rather adik I (hahaha) dia pro PAS, she never sokong PKR, dia kata terlalu liberal. Tak kira la Wan Azizah pakai hijab, Zuraida pakai hijab, Nurul pakai hijab. Parti mereka junjung tetap liberal.

    I sebenarnya malas nak cakap pasal politik. Berlambak kat blogs, ada kata Perak nak election, Kedah tu mungkin tak berani sebab anak Tun disitu. Macam2 pun ada.

    I rather cakap pasal hal semasa. Wah garang betul Judge Mahkamah Kucing. Seorang lelaki dijatuhkan hukuman sepuluh tahun penjara kerana menghina Islam dan Nabi Muhammad SAW. In a way bagus, sebab tindakan menghina ini sadly semasa PH naik. Berlebih2.

    Jom kita kaji soal rumah berlambak yang tak terjual.

    Tun

    Kenapa developer bina rumah?

    1. sebab ada market
    2. sebab ada tanah
    3. sebab nak compete dengan kawan seniaga

    Kalau nak kata ada market, kenapa banyak rumah dah siap kosong? Bank loan hanya kalau a person eligible, EPF withdrawal pun hanya untuk downpayment. Scheme sewa beli in a way bagus, but not 100 percent good. For example macam sewa furniture, I ingat lagi scheme ini dulu2 famous, bila tak mampu bayar kena tarik. Serupa macam kereta bila tak mampu bayar 3 bulan, kena tarik. I think apa yang kurang sini adalah rakyat Malaysia ramai tak pandai financial planning.

    Tun, apa jadi dengan bankruptcy law? Dah pinda?

  90. sibotak Mar 11,2019 6:37 AM

    Tun
    PH berjaya bergabung adalah kerana Tun
    PH menang dalam PRU 14 pun kerana Tun

    Adalah mustahil PKR bolih bergabung dengan DAP , mahu pun
    DAP bergabung dengan Amanah atau Pribumi
    Kalau tidak kerana Tun
    Bukan saya memperhebatkan Tun atau membodek
    Tapi ini soalan dan kenyataanya sampai bila PH bolih Bersatu tanpa Tun kelak
    Adakah DSAI mampu menyatukan PH
    Jika ia wujud sekali pun , ada kah ia sehat & benar ?
    Adakah akan wujud gunting dalam lipatan ?

    UMNO akan jadi kuat semula jika Najib & Zahid Hamidi di singkir
    Bila politik berterlagah antara satu sama lain
    Malaysia yg bakal jadi sengsara, akan jadi Mangsa
    Buktinya dari dulu kita Merdeka ,dari dula kita berpisah sama Sinagpura
    hingga sekarang kita masih belum berjaya
    Kita masih Berhutang Keliling Pinggang
    Sedangkan kita punyai Hasil Bumi dan Tanah yg Luas

    Berjaya apa Anak Bumi masih belum ada tentu haluan
    Dan Kerajaan Malaysia / Melayu hidup masih dalam Berhutang
    Nak bikin project ,perlu minta hutang sana sini ,perlu buat cagaran

    Saya syorkan Parti Melayu PAS , UMNO ,PKR , PRIBUMI semua dibubar
    Dijadikan Satu Parti bernama Baru , katalah Parti ABC
    Dari sini kita lantik secara pilihan siapa yg layak jadi President Parti lantas jadi PM ,begitu juga bagi jawatan yg lain

    Dengan wujudnya ABC , Wujudlah Ummah
    Wujud juga sengketa yg bakal berlaku diantara
    Disinilah perlu disemaikan IKHLAS pada perjuangan

    Kemarin saya ada terbaca satu survey dari Singapura
    Survey Pentakbiran di antara Lee Kuan Yew & Tun Mahathir sewaktu menjadi PM
    Survey yg menunjukan Perbizaan dan Persamaan Tun & Lee
    Yg saya lihat amat ketara dan amat favor adalah kenyataan
    Kononya Tun M 70% Racists , Lee 100% Tidak Racists
    Saya tersenyum lebar membaca analisa yg di buat
    Yang dinamakan Survey ,Professional Analisa TAPI Hujungnya tetap Racists
    Jadi Racists tidak perlu di persoalkan
    Ia wujud dan nyata
    Jadi tak perlu lah nk Hypocrites

  91. adelheid Mar 10,2019 3:09 PM

    Dear Tun,

    How are you? Lama tak jengok blog Tun. Walau apa pun saya sentiasa mengikuti perkembangan Tun dan sentiasa mendoakan yang terbaik bagi Tun dan kerajaan Pakatan Harapan. Tidak pernah sedikit pun rasa kesal atas pilihan yang dipilih pada PRU-14 9 Mei tahun lalu.

    Tun, just want to share with you an article written by Howard Lee https://m.malaysiakini.com/news/467296. I hope you will care to read his thought on the UMNO-PAS phenomenon. I share the same view too as with I believe other normal ordinary citizens who have voted for change for a better Malaysia.

    Just to quote the Ketua Pemuda DAP merangkap anggota exco Perak “Inti pati sebenar adalah tamak haloba kepada kuasa politik yang bertopengkan naratif penyatuan ummah yang palsu.” Just this one simple sentence explains it all – that penyatuan ummah mereka hanya suatu facade yang palsu demi mencapai matlamat politikal mereka semata-mata.

    I am thankful that many of us here are still able to discern right from wrong, truth from false. I pray for those who are still unable to decide their own fate by continuing to fall prey to UMNO-PAS’s riding of bangsa and agama.

    Tun, do take good care whatever you do wherever you go. Kisses and hugs for Tun Siti Hasmah. I love you Tun Mahathir and Tun Siti too.

  92. Sri Sense Mar 10,2019 2:29 PM

    Sungguh memalukan wanita undi Mujahid, Wan Saiful – Marina

    https://malaysiagazette.com/blog/2019/03/10/sungguh-memalukan-wanita-undi-mujahid-wan-saiful-marina/

    – Wait a minute, whats LGBT got to do with Perhimpunan Wanita. Kalau mereka wanita tidak patutlah mereka membawa banner LGBT dalam perhimpunan tersebut.

    Kerjasama politik bukan ancaman, mengapa perlu buruk sangka? Soal Prof Teo

    https://malaysiagazette.com/blog/2019/03/09/kerjasama-politik-bukan-ancaman-mengapa-perlu-buruk-sangka-soal-prof-teo/

    I agree. I think MCA harus kerja kuat sikit service kawasan masing2. Begitu juga MIC. Kalau you kena angkat cangkul tanam sayur with them, please do it.

    Home ownership vs debt issues

    https://www.thestar.com.my/business/business-news/2019/03/09/home-ownership-vs-debt-issues/

    I sebut earlier about tanah Rizab Melayu. Tadi I lawati dan tinjau tempat tersebut. Dalam sikit. Jalan pun lorong yang kecil. Bila satu kereta lalu kena bagi laluan. Walau dekat masjid, nak beli makanan kena ada kereta/transport. I also lawati projek perumahan atas tanah istana lama, Kg Jawa. Anak syarikat PKNS developer. Dari segi kualiti kureng. And that area ramai suka naik motosikal, most of the times tak pakai topi keledar. Pretty much like kampung though amat dekat dengan bandar Klang. Dari segi penguatkuasaan Selangor ini amat kureng.

  93. Sri Sense Mar 10,2019 10:20 AM

    Good morning Tun

    Kita jual air ke Singapore 3 sen? Perjanjian lapok tapi Singapore tak nak nego. Buat malu aje Singapore ini, dah kaya tapi tamak.

    Tun, rakyat Singapore nak beli flat pun kurang2 harga 500K singapore dollar. I tonton haritu kat Astro ada yang sampai budget 900K singapore dollar kalau nak selesa. Mereka mana ada tanah. Begitu bezanya orang Singapore dan Malaysia. Malaysia ada tanah tapi orang muda suka pula nak beli condo. Konon modern nak ikut stail Singapore, Hong Kong.

    I pernah tulis sini I terkejut ada jiran sewa rumah RM1,900 sebulan. I fikir apa hal mahal nya. Kenapa tak beli. My daughter kata murah, sebab rumah macam I sepatutnya sewa kurang2 RM2,500. Ya ka? Entah la dah lama tak sewa rumah. Last sewa rumah 750 ringgit untuk double story house terrace.

    My question, perlukan Singapore dalam hidup kita sebagai rakyat Malaysia?

    I juga ada bertanya my daughter baru2 ini samada dia dapat bantuan kerajaan. Almaklum anak satu kat MRSM satu kat kolej MARA. Suami bawa Grab saja. I tanya sebab I ada baca Mazlee kata golongan susah entah apa B dia sebut hahaha dapat bantuan.

    My daughter mengeluh katanya dah apply tapi tak dapat. Ibu angkat anak kat MRSM kasi borang. Menteri kasut tu. Tak sangka pulak gelaran Menteri kasut lekat dengan Mazlee, kalau orang marah boleh baling kasut.

    I juga lihat ada Najib tulis about cleaner kat sekolah2 kena buang kerja. Dia merujuk pada artikel tulisan Utusan. 🙁 Sedih bila orang Melayu nak cari makan kat bumi sendiri pun susah.

  94. HBT456 Mar 10,2019 9:27 AM

    If you read domestic online news, you will know, news picked up by them already filled up local news covering with almost 70% of the content including politics, do you agree, sibotak?

    Cant blame readers choosen not to read local news, watching rtm newsroom reading and political statements made by politicians and political parties in social media, contohnya, facebook and twitter.

    Why?

    Local news made are more relevant to eyes and ears of the political parties’ members, but not to voters in public since voters have choices to choose news that relevant to them.

    If i am not in here, for the past 10 years, i would never understand what is the hidden meaning when perjuangan bangsa dan agama cards are being played.

    When mr donald trump as president of usa labelled apple ceo as tim apple, then, naturally and biologically, there are mark facebook, jeff amazon and jack twitter.

    Why?

    Because they are the most valuable talents of human assets of the usa, and their allies in connecting the world in post social media too since no one wants to bring militant wars, protests, public anger and chaos unto their country, and their allies, including muslim world.

    Mr trump declared trade war on china made products is indeed a gift to china and beijing central government to stimulate the people’s republic of china to perceive intellectual property a serious moral issue.

    Why?

    No one in the world can 100% copy a product and said its their property, do you agree, sibotak?

    P/s: whoever wins out the majority votes, i wish them best of luck, and how they do it behind the voters, its up to the leaders of political parties to decide. bak kata, whoever become the perdana menteri, hati dan jiwa melayu mesti dijagakan so that they can retain the votes of majority malay race. to change or not to change, its up to political parties of the divide to decide since we have general elections in every 5 years. boleh atau tidak, the decision is with the voters in general.

  95. sibotak Mar 10,2019 8:04 AM

    Najib mengambil kesempatan atas kemenangan UMNO seolah kemenangan beliau
    Najib sama sekalai tidak layak menghayati kemenangan UMNO
    PRU14 Najib punca kekalahan UMNO jesteru menghampakan orang Melayu juga UMNO

    Najib dan Razak dua manusia yg Berbeza
    Najib mengambil kesempatan UMNO juga Razak
    Pada saya Najib PM Malaysia yg paling Sampah
    Menyerah Tanah KTM , Pergolakan 1MDB dan pelbagai lagi telah membuktikan Najib sama sekali bukan Pemimpin malah Penyangak

    PH akan majukan Malaysia dengan wujudnya DAP
    Tapi akan mengenepikan Melayu hingga Hayat Melayu Malaysia akan senasib Melayu Singapura .Merempat di Tanah sendiri . Sekarang Kawan , Besok kepala dah besar baru akan faham

    Nasib Melayu bermula sekarang atau Tiada
    Najib ,Zahid perlu di singkir untuk UMNO bertukar Wajah dan Bersemangat Baru

  96. forabetterMalaysia Mar 9,2019 10:29 AM

    Dear Tun M, my beloved PM. Sorry to post this here as I cannot find through google search where to post my suggestion to the Malaysian government. I hope someone read this and pass the message to you.

    FYI, Malaysia Pakatan Harapan is facing lot of internet youtube videos attack/challenge by opposition UMNO. Most search or at youtube home page will have pro opposition UMNO videos. Pakatan Harapan cannot forget that how the internet youtube videos helped them to reached out and influenced Malaysian before last election. Please don’t underestimate this. Counter them with what Pakatan Harapan new government have done until today, especially the changes to the better. Keep reminding us as we citizen tend to easily forget what good the government had done with just 1 or 2 days news in tv or newspaper.

    Also, I cannot find any webpage easily where we Malaysian can simply give suggestion to help out the new Malaysian government through simple search as “where can I e-mail my advise or suggestion to Malaysian government?” A government sector should be created to filter all the suggestions and the top ten similar suggestion should be pin at the home page for Malaysian to agree or disagree.

    YB Yeo Bee Yin did a great job once started by meeting, surveying market problems and take in solution ideas, and rechecked them through meeting with public and private related sectors. I do hope all government officers could adapt the same method as her. You don’t have to sit in the office and meeting among yourself and think hard of what the public wants. Collect the ideas from the public, that is best. For example, the education minister should ask all his state educational minister to setup meetings or conferences with schools headmaster, teachers, parents, shoes, stationery, uniform, books, etc. supplier. After survey, data collections, compile and then share with them again through another conference and then tell then when and how you are going to execute them and see whether got any other concern. If none, announce it official in news and most probably most people will cheer and approve it as it has already been approved by most related people in the conference.

    Above are some of my views, hope it helps.

  97. Sri Sense Mar 9,2019 9:09 AM

    Oh ya my suggestion kat Tun, tak payahlah Tun turun kat Rantau nanti. Kalau Tun turun kempen, PH kalah, mereka akan kata Mahathir turun pun kita kalah. Kalau Tun tak turun, mereka akan kata kita kalah sebab Mahathir tak turun hahaha

    Bye!

  98. Sri Sense Mar 9,2019 8:58 AM

    Good morning Tun!

    Oh ya Musato, I setuju.

    Kita ini orang Melayu, orang Islam, agak sukarlah nak kata tak setuju pada satu angkatan perpaduan ummah.

    Tugas kita hanya sebagai pengundi, yang lain kena pandai2 la politician. Paling penting sini, kita ingin mereka buat kerja dengan jujur dan ikhlas.

    Walau LGE suka buat bising macam benda baru, macam kes baru tapi sebenarnya angkatan sebegini telah diadakan pada tahun 1990 dibubarkan pada tahun 1996. Ia nya dibubarkan selepas GE9. Nak tau siapa ahli2nya? Parti Islam Se-Malaysia, Parti Melayu Semangat 46, Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia, Parti Hizbul Muslimin Malaysia, dan Kongres India Muslim Malaysia.

    Another kes yang suka buat bising sekarang adalah dari team Bersatu iaitu stadium ragbi. Khabarnya stadium ragbi Malaysia yang pertama. Tapi kat negeri2 seperti Perak dah ada stadium ragbi. Idea untuk bina stadium ragbi negara sebenarnya datang dari KJ bukan idea baru dari Syed Saddiq.

    Happy Saturday all!

  99. musato Mar 8,2019 7:19 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya tak nak komen berkenaan politik PH,UMNO atau PAS.

    Bila Syeikh Abdul Qadir Al Jailani (Sultanul Aulia’) memulakan kuliah, ada masanya beliau memanggil “Wahai celaka! (manusia).

    Terima kasih Tun.

  100. Sri Sense Mar 8,2019 2:12 PM

    Good evening!

    Nak share apa Liong Sik kata. Satu artikel yang baik.

    Dr Ling: UTAR was born in the skies
    Read more at https://www.thestar.com.my/news/nation/2019/03/07/ling-liong-sik-utar-was-born-in-the-skies/#6eJrXoslsZJrYk8T.99

    Tun

    I suka tengok anak2 Melayu bekerja. I pergi Pavillion I nampak ramai orang kita bekerja. I sedih jika nasib mereka tidak terbela, bila mencari makan secara halal di tanah air sendiri.

    Tun, ingat sedikit masa dulu, budak2 Melayu mati bila bekerja dengan sebuah kedai jual mercun di Ipoh. I wonder apa la jadi dengan kes ini.

    I nak share sedikit sini.

    I pergi supermarket, I lihat seorang anak Melayu diri tercegat kat booth. Dia tengok I, terpinga pinga, dia asyik belek muka I. Dah seminit diri dalam terpinga2 dia beranikan diri hulur brochure dan cepat2 cakap tanah rizab Melayu. Kemudian dia pun terangkan projek perumahan itu. Dengan polite I pulangkan brochure tersebut. Mungkin dia confident lepas itu I bukan Melayu.

    Satelah jalan2 beli barang, I fikir hari ini hari Jumaat, tak salah kalau I beri sedikit tunjuk ajar pada seorang anak Melayu beragama Islam.

    I kembali pada booth itu dan berkata, You jual rumah atas tanah rizab Melayu, senangkah dapat loan?. Dia slow sikit jawab. Tak well prepared rupanya.

    Kemudian I kata, selalunya pembeli akan bertanya jika mereka nak jual kemudian hari, senangkah? Buatnya tak ada orang Melayu nak beli macam mana? Pasti market value pun turun. Dia terkedu seketika.

    I tambah lagi, Company you company baru. Dia akui memang baru. I kata lagi, orang biasa nak beli rumah dengan syarikat besar Sime Darby, Island Peninsular dll, you ada rumah model dah siap kat site? Dia jawab, ada.

    Dia confident I minat. I jawab tidak, dah ada rumah. Dia suggest, anak. I jawab, anak tak minat tanah2, orang tua macam I mungkin lah, orang muda suka condo. I senyum terus berlalu.

  101. superSepantun Mar 8,2019 12:43 PM

    Selamat Sejahtera,
    Salam hari Jumaat…

    ***
    “Ya Allah, berkatilah kami pada bulan Rejab dan Syaaban, serta panjangkanlah umur kami hingga sampai ke bulan Ramadan”

    **
    Cantik wanita kerana kejernihan,
    Manis wanita kerana senyuman,
    Ayu wanita kerana kesederhanaan,
    Hebat wanita kerana keimanan.

    Selamat Hari Wanita.
    _______
    *
    PakKetipakKetipong

  102. huda Mar 7,2019 9:13 PM

    Assalammualaikum Tun

    Sudah-sudahlah menjadi kerajaan yang berperwatakan pembangkang.

    Setiap kali mengulas tentang Pas dan Haji Hadi, Tun berterusan ulang perkara yang sama. Inilah cara orang politik membentuk mindset, mungkin sudah agak ketinggalan dan tidak berkesan.

    Saya tidak mengundi PH PRU yang lepas. Tetapi apabila PH menang, saya belajar untuk menerima dan menanti idea yang mungkin membawa negara kita ketahap yang lebih baik.

    Saya faham kejayaan tidak mungkin datang dalam masa yang singkat. Tetapi jika menteri terlalu menjual diri rakyat mual. Contoh: Duduk dipentas menagis diiringi tiupan seruling, begitu drama.

    Menteri tidak perlu tunjuk baik. Menteri perlu tegas dan peka masalah rakyat. Jangan jadi menteri 2×5.

    Gabungan PAS dan UMNO merupakan satu keperluan. Orang melayu tidak boleh dibahagi kepada kelompok yang lebih kecil. Jika tidak kita lemah.

    Kaum lain tidak perlu terlalu gusar. Tiada dalam sejarah Malaysia berlaku penindasan terhadap mereka. Cuma mainan mulut orang politik. Kita hidup dalam negara yang harmoni, berkasih sayang dan saling menghormati.

    Politik bodoh di Malaysia memecahkan kita.

  103. sibotak Mar 7,2019 8:13 PM

    PAS gabung dengan UMNO untuk tumbangkan Pakatan Harapan
    PKR , PRIBUMI , AMANAH , DAP bergabung jadi PH untuk tumbangkan Najib

    Akhirnya Malaysia sendiri jadi apa ?
    Parti masing masing ada agenda tersendiri , jadi hujungnya
    Apa jadi Malaysia ?
    Hei Suar , macam gini bila Malaysia nak Maju dah ?
    Asik dia salahkan dia , sampai sekarang ringgit
    Malaysia ketinggalan Dollar Singapura ,sedangkan bila berpisah ringgit sama dolar sama nilainya

    Eh , Bila nak Game dah ?

  104. Hajar Mar 7,2019 7:04 PM

    Salam YAB dan DiSanjungi PM Tun Dr. Mahathir,

    1. Bekas PM Najib kembali sebagai PM?

    Perkara ini (hampir) mustahil berlaku jika ianya melalui gabungan UMNO-PAS.

    Orang Melayu / Islam yang dianggap / dilabel sebagai bodoh @ bahlul tidak sekali-kali membenarkan ini berlaku. Bekas PM yang jelas terpalit dengan rasuah dan skandal salah guna kuasa tidak akan dapat kembali berkuasa.

    Golongan seperti saya yang tidak hadap apa2 ‘dedak’ @ rasuah tidak akan menyokong pemimpin sebegini untuk jadi PM. Kami tidak taasub kepada mana2 pemimpin mahupun parti.

    Sikap baik dan menghormati orang Melayu Islam tidak boleh disalah anggap sebagai bodoh.

    Sebodoh-bodoh orang Melayu Islam (kononnya), pandai juga mereka menolak calon PH di Semenyih. Golongan Melayu yang digelar penyangak pun tahu bahawa cara terbaik dan berhemah untuk menukar Kerajaan/pemimpin ialah melalui peti undi, bukannya melalui demonstrasi jalanan.

    Malangnya kita ada segolongan Melayu Islam yang fikir mereka saja yang pandai, tapi tidaklah sehebat mana pun. Kepada golongan ini, orang Melayu lain yang tidak sependapat dengan mereka semuanya bodoh2 belaka… Alahai…

    2. Baguslah kalau UMNO dan PAS bergabung untuk kebaikan bersama (guna satu logo pada PRU15). Bukankah umat Islam diseru untuk BERSATU demi perpaduan Ummah?

    3. PAS asks Dr M to sack Guan Eng over ‘war on non-Malays’ remark
    https://www.thestar.com.my/news/nation/2019/03/07/pas-asks-dr-m-to-sack-guan-eng-over-war-on-nonmalays-remark/

    Lim Guan Eng is hopeless as Finance Minister. He lied about his credential in Accounting. How can we allow a liar to continue taking care of our money/coffer? This is so ridiculous. Nowadays, everything LGE says seems untrustworthy. If Tun still wants to keep LGE (Cabinet), then just go ahead. He is an ‘asset’ to the Oppositions.

    He is also very racist. There is nothing wrong for the Malays to unite in this democratic country. I thought DAP was so democratic! Democratic Action Party? Such a hypocrite!

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  105. akulamd Mar 7,2019 12:01 PM

    Salam.
    Sudah-sudahlah berpolitik yang merugikan umat.. bukan Tun tak maklum, masalah utama umat islam diseluruh dunia adalah perpecahan, dari Palestin, Syiria ke Rohingya berapa byk lg kisah sedih yang perlu kita tangisi???.. benarlah apa yang Nabi kita bayangkan… umat akhir zaman seumpama biuh2 dilautan..

    semua org ada buat salah.. kita bukan maksum..usah diulang2 apa yg buruk2. cari lah jalan yang membawa kebaikan.

  106. Sri Sense Mar 7,2019 9:04 AM

    Ianya sangat mudah dilihat, dalam kesusahan Hadi dekati Allah, begitu juga dengan Zahid. Dalam kesusahan Najib dekati rakyat. Dalam kesusahan Tun dekati DAP. Pada Tun mereka umpama malaikat, walau ibrahim ali kata DAP kelingking berkait.

    Sila admin cari apa maksud kelingking berkait. Peribahasa penuhnya Telunjuk lurus kelingking berkait.

  107. Sri Sense Mar 7,2019 8:43 AM

    Good morning Tun Mahathir

    Tun khabarnya di Manila. Ternyata admin FB milik Tun, letih. Semalam I baca macam2 tohmahan termasuk isteri dan anak tak pakai tudung. I juga tak pakai tudung.

    Zaman dulu bila sebut tudung adalah selendang, zaman sekarang bila sebut tudung adalah hijab. Walaupun arwah datuk guru agama setaraf Hadi Awang, tiada paksaan bab2 tudung ini, asal berpakaian sopan sudah memadai.

    I don’t understand kenapa Tun perlu ulangi cerita ini, kafir mengkafir. Ini cerita lama, sekarang Hadi Awang dah jauh mellow. I tengok Hadi Awang ini dah macam arwah tok I. Hadi Awang lebih minat kuliah agama, sekolah agama. Kalau Hadi rasa tertindas Hadi ajak sembahyang hajat. Zahid pun lebih suka pergi masjid2. Merata masjid pergi. Forum agama rajin juga. Kalau bercakap tentang hal semasa hanya Najib, itupun cara cuit2.

    Kalau team Tun fikir cara mengulangi kisah lama boleh timbulkan kebencian rakyat terhadap team PAS UMNO jangan mimpilah. Rakyat ada mata ada telinga.

    Since I tak bertudung, apa kata I share serba sedikit tulisan dari wanita seperti I;

    There is no need for Pakatan Harapan (PH) ministers, political analysts and think tanks to waste sleep or good money on detailed analyses of the Semenyih by-election defeat. The people dished out free advice over several months, but the ministers did not listen. Some were cocky and many were inaccessible. – Mariam Mokhtar

    I have not heard or read of any member of the public who is jumping for joy with the flying car prototype. The minister tried to calm nerves by saying that local technology would be used to attract foreign investment. The voters of Semenyih have proven that there are egalitarian, more democratic ways of attracting foreign investment. – Sharifah Munirah Alatas

    Apa pula lain kata?

    I told you so, Pakatan
    Tajuddin Rasdi

    Apakah yang diharapkan daripada serangan bertali arus terhadap PAS ini? Selain mengharapkan ahli dan pendukung PAS berasa malu dan beralih arah kepada PH terutamanya Amanah, ia tidak lain tidak bukan juga bertujuan mengalihkan tumpuan pengundi daripada isu tekanan kos sara hidup yang meningkat, janji manifesto yang belum tertunai dan kelemahan yang ada pada calon PH itu sendiri.
    Timmy Say

    Kalau admin nak baca artikel sepenuhnya kena la cari sendiri.

    Ok lets cakap sikit about Khazanah.

    I dah sebut sini berkali kali yang anak I ada saham dalam IHH, I don’t think pelaburan IHH bad, tapi tetap kutuk non stop. Cerita pelaburan coli Khazanah yang tak berjaya pun dibesar besarkan dalam akhbar. Barangkali sebut coli ramai lelaki geram.

    Dalam business tak semua business yang masuk menjadi, itu kan normal. Shareholders hanya nak tengok the return, kalau overall bagus, apa perlu dikisahkan bende2 kecil seperti gaji sianu tu besar, sianu tu bukan rakyat Malaysia. Unless kaki kutuk tu nak letak diri dia or orangnya dalam.

    Kerana sikap selfish sebegini telah menyebabkan pelabur rugi. Baik kah?

  108. ArifS Mar 7,2019 5:30 AM

    Kalau Najib Razak atau mana2 pemimpin tertingi UMNO terbukti bersalah dan terlibat dalam skandal rasuah dan salahguna kuasa sekalipun, saya rasa tidak ada masalah bagi UMNO untuk mencari ahli yang lain bagi menggantikan tempat mereka. Ia bukanlah satu penghalang bagi penganbungan UMNO-PAS. Dan saya melihat PAS tidak ada masalah untuk menghentikan amalan2 anti-UMNO yang remeh teneh kerana ahli2 PAS tidak ada masalah untuk bersama dengan UMNO.

  109. Anak.muda Mar 7,2019 2:15 AM

    Assalamualaikum tun

    1.pada saya mungkin memang ada orang didalam pas yang berjuang secara ikhlas untuk islam.tapi masalahnya pas ni satu parti yg dianggotai oleh pelbagai manusia dan semestinya ada penunggang agama sekali.

    2.pada saya pemimpin pas seperti hadi awang, nik abduh, mokhtar senik terangan menunggang agama islam ikut sukahati mereka sahaja.kita orang islam patut mengeji orang seperti ini tapi apakan daya ketaksuban mengatasi segalanya.wala’ pada pemimpin pas secara membabi buta adalah satu kewajipan pada ahli pas untuk masuk ke syurga.

    3.berkempen supaya menolak najib kerana najib perasuah pada saya tidak berkesan untuk rakyat malaysia tun.kita bukannya seperti negara jepun yang mana rakyatnya sangat anti rasuah sampai pemimpin mereka bunuh diri bila ditangkap kes rasuah kerana malu untuk berdepan dengan rakyatnya.

    4.pada pru14, rakyat malaysia menolak najib bukanlah kerana najib perasuah,tetapi kerana bagi mereka semua kerana penyelewengan najiblah cukai gst diperkenalkan,nilai ringgit jatuh juga kerana rasuah najib.jadi sebab itu mereka menolak najib kerana kos sara hidup yang menjadi keutamaan bukannya pemimpin rasuah.

    5.setiap kali saya berjumpa kawan2 saya yang menyokong bn, pasti saya akan bertanya “kenapa sokong bn?x rasa najib tu perasuah besar ke?” Mereka menjawab dengan berkata pemimpin politik semua sama saja.kalau x main duit, xde rasuah memang tak sah.rumusannya najib merasuah ni merupakan perkara biasa saja.penyatuan ummah untuk memartabatkan bangsa dan agama jauh lebih penting.

    6.melayu perlu tolong melayu walaupun melayu itu penyangak, asal kita tolak cina dap.bak kata pemimpin pas sejahat-jahat orang islam masuk kesyurga juga akhirnya, tapi sebaik2 orang kafir masuk keneraka juga.jadi lebih baik kita beramai-ramai menyokong bossku.malu apa bossku..boss kite bukan biasher biasher.

    Semoga tun sentiasa sihat sejahtera.

  110. 00017322 Mar 7,2019 12:18 AM

    MERAPU, sepatutnya Tun M fokus kepada pemulihan ekonomi. MTEN sudah dibentuk namun media massa tidak pula sibuk melaporkan perincian cadangan dan tindakan yang perlu dilakukan oleh kerajaan, sektor swata dan rakyat.
    Penyatuan UMNO-PAS tidak perlu ditakuti sekiranya Janji Manifesto ditunaikan dan langkah kerajaan memuaskan dan mengembirakan majoriti rakyat.
    Sila fokus kepada pemulihan ekonomi, kos sara hidup, rumah mampu milik, perkerjaan yang berkualiti daripada mengukuhkan kedudukan BERSATU di Sabah. Serahkan perkara lain kepada Pemimpin lain seperti Muhyiddin dan Mukhriz.

  111. Idea Mar 6,2019 6:43 PM

    Yang Amat Berhormat Tun,

    Semoga sentiasa berada dalam keadaan sihat sejahtera.

    1. Saya mengucapkan terima kasih kerana kerajaan masih meneruskan agenda mempertingkatkan keupayaan akademik penjawat awam. Pelajaran boleh mengubah cara berfikir dan dengan cara berfikir yang baik, perkhidmatan awam akan menjadi lebih baik.

    2. Pada tahun ini, ramai penjawat awam telah dipilih untuk melanjutkan pengajian mereka. Dalam pengajian mereka nanti, terutamanya di peringkat kedoktoran atau PhD, mereka akan menjalankan kajian.

    3. Sudah tentu untuk menjalankan kajian, mereka memerlukan data atau statistik. Ini sedikit sebanyak memerlukan kerjasama agensi-agensi kerajaan termasuklah syarikat-syarikat milik kerajaan seperti Prasarana Malaysia Berhad.

    4. Akan tetapi, tidak semua agensi kerajaan dan syarikat milik kerajaan yang memberi kerjasama. Dengan ini, kajian yang dijalankan terpaksa beralih kepada pihak lain yang memberikan kerjasama.

    5. Sekiranya ini berterusan, agensi kerajaan termasuklah syarikat milik kerajaan akan merugi. Hasil-hasil kajian tidak dapat dinikmati oleh mereka.

    6. Biasanya, untuk menjalankan sesuatu kajian, khidmat konsultasi diperlukan. Kos sesuatu khidmat konsultasi boleh mencecah jutaan ringgit.

    7. Untuk penjimatan, saya mencadangkan agar kerajaan mengurangkan bajet atau peruntukan khidmat konsultasi untuk agensi kerajaan, terutamanya syarikat milik kerajaan. Seterusnya, saya berharap agar kerajaan mengambil perhatian terhadap mana-mana agensi kerajaan dan syarikat milik kerajaan yang tidak berminat untuk memberi kerjasama data dan statistik.

    8. Alasan ‘data dan statistik adalah sulit’ tidak wajar diterima bulat-bulat.

Leave a Reply