TOTAL VISITORS FROM 2008:

KRISIS POLITIK 236

1. Perdana Menteri mendakwa krisis politik bermula apabila saya, Mahathir Mohamad letak jawatan sebagai Perdana Menteri.

2. Benarkah, tiba-tiba tanpa sebab saya letak jawatan? Saya yang kononnya disokong oleh parti Kerajaan dan parti lawan, termasuk Najib Tun Razak dan beberapa lagi yang sedang dibicara atas tuduhan rasuah menyokong saya? Ini tidak masuk akal.

3. Yang benar ialah saya letak jawatan kerana dalam pengakuan di hadapan Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong saya tidak dapat sokongan dari penyokong saya. Saya tidak dapat majoriti dan tidak lagi layak menjadi Perdana Menteri.

4. Di Istana peletakan jawatan saya diterima. Saya diarah pegang jawatan Perdana Menteri buat sementara.

5. Siapa yang akan ganti saya. Rakyat bosan dengan orang politik yang lebih utama politik dari pentadbiran yang baik. Saya cadang diadakan satu Kerajaan Nasional yang bukan orang politik yang berpengetahuan juga akan menyertai Kerajaan. Orang parti juga akan menyertai Kerajaan tetapi sebagai orang biasa yang tidak tertakluk kepada agenda parti mereka.

6. Tetapi cadangan saya ditolak. Saya pun letak jawatan. Dan berlarutanlah krisis ini. Saya tidak tahu bila ia akan tamat??

236 thoughts on “KRISIS POLITIK

  1. Sri Sense Apr 8,2020 11:04 AM

    sambungan

    Hubby aritu stress sangat bila DG kata tak boleh sentuh pets. I pun terus jadi garang, sape cakap jaga you all. hahaha

    Rupanya maksud DG adalah bila sentuh pets cuci tangan, dan jangan cium2 pets. Puncanya because MALAYA TIGER kat zoo NEW YORK kena COVID19 jangkitan dari employee.

    Sebenarnya bila pets you selsema, you tak boleh jangkit selsema. I ada satu pet, I adopted kucing ini dari animal shelter 4 tahun yang lalu sampai hari ini selsema, lelah. I selalu bagi makan Vitamin dan ubat batuk. Beli sendiri sebab vet swasta mahal dan tak begitu efektif, vet kerajaan pula jauh di Port Klang and sentiasa tak cukup ubat. I dah bawa vet swasta, vet kerajaan. Nothing much boleh buat, tapi hidup sampai hari ini, walau vet kata jantungnya lemah. My cat ini kalau dapat keluar luar pagar bukan main happy lompat2, tengok burung, lebah, rama2, hingus pun hilang. Kami pun pelik. Musim MCO ini kucing ini hanya boleh keluar dalam pagar rumah. Stress juga kucing ini hahaha Kucing I lain tak minat main kat taman. Usually after 2 hours kat luar, kami suruh kucing2 masuk bilik mereka dan relaks kat sana.

    Pagi tadi my son cerita, anjing milik guard kat factory sangat besar, kalau nak curi kena jumpa anjing ini dulu. Ketawa besar I dan hubby.

    My advice street cats and dogs, kalau jumpa hantar ke animal shelters dan bagi donation dalam bentuk duit, tak banyak 50 100 150 200, berapa yang you mampu. Makanan also can. Kalau binatang ini duduk dalam kawasan terjaga nasib mereka terbela. Those yang suka aniaya bintang I hope you’ll burnt in hell.

  2. HBT456 Apr 8,2020 9:23 AM

    Correction: IT LOOKS LIKE SKIM CEPAT KAYA SCAM VIA EMEL DAN WHATSAPP. SUCH WHITE COLLAR CRIMES TOO AKAN BERTERUSAN KERANA TEORI’GREED AND FEAR’ DAN AKAN TERUS BERMAHALELA DI PERINGKAT PEKAN MAHUPUN NEGERI DAN WILAYAH.

  3. HBT456 Apr 8,2020 9:17 AM

    hadiemi64 Apr 7,2020 12:14 AM

    BERITA BAIK
    Pertama saya ingin mengatakan jika anda takut untuk berjaya anda tidak akan berjaya walaupun peluang itu datang murah dan bebas, semuanya bermula pada malam yang dingin ketika tidur di internet untuk hanya letih sehingga saya dapat tidur setelah lama hari di bank yang cuba mendapatkan pinjaman dengan rumah saya dari bank HSBC di pekanbaru bagi mereka yang mungkin tahu bank ini, saya cuba dan selepas dokumentasi saya diberitahu untuk kembali dalam masa 30 hari yang bagi saya seperti selama-lamanya sehingga pada masa saya pemikiran tempat tidur mungkin baris tindakan yang saya jumpa dalam kisah tertentu bagaimana untuk mendapatkan pinjaman dan pada kadar yang sangat rendah 2% dengan nama syarikat sebagai syarikat pinjaman Rossa Stanley saya bertanya-tanya apakah itu benar jadi saya probed lebih jauh dan datang di seberang seorang wanita bernama Nadia Sisworo yang memberi keterangan bagaimana dia mendapat pinjaman dengan butiran banknya semua dipaparkan supaya saya diemail dan kami bercakap, kami bercakap dan dia meminta saya menghubungi syarikat rossa ibu bahawa jika rumah saya benar dan identiti saya mungkin bernasib baik untuk mendapatkan pinjaman jadi saya menghantar e-mel kepada ibu Rossastanleyloancompany@gmail.com Whatsapp + 19145295708 tentang keadaan saya dan borang pinjaman telah diberikan saya diisi dan diserahkan untuk permintaan pinjaman $ 150,000.00 dan selebihnya kepada Kemuliaan Allah saya mendapat pinjaman dari syarikat ibu rossa jadi orang yang saya sayangi sekiranya anda mempunyai beban kewangan yang tulen atau ingin mengembangkan perniagaan anda tidak teragak-agak untuk bertemu dengan ibu rossa untuk mendapatkan bantuan saya yakin $ 150,000.00 sudah cukup untuk meninggalkan kemiskinan dan bahagia selamanya seperti saya jika anda masih meragukan yuran percuma untuk memanggil atau WhatsApp saya di +6282385590743 atau menulis saya di hadiemi64@gmail.com dan facebook di Hadi emi dan saya akan membuktikan kepada anda ibu adalah sebenar

    IT LOOKS LIKE SKIM CEPAT KAYA SCAM VIA INTERNET, WHITE COLLAR CRIMES YANG TIDAK BERAKHITR MASIH BERMAHALELA DI PERINGKAT PEKAN MAHUPUN NEGERI.

    TIPU ORANG KAMPUNG SENANG.
    TIPU ORANG BANDAR SUSAH.
    TIPU ORANG GLOBAL LAGI SUSAH.

  4. hadiemi64 Apr 7,2020 12:14 AM

    BERITA BAIK
    Pertama saya ingin mengatakan jika anda takut untuk berjaya anda tidak akan berjaya walaupun peluang itu datang murah dan bebas, semuanya bermula pada malam yang dingin ketika tidur di internet untuk hanya letih sehingga saya dapat tidur setelah lama hari di bank yang cuba mendapatkan pinjaman dengan rumah saya dari bank HSBC di pekanbaru bagi mereka yang mungkin tahu bank ini, saya cuba dan selepas dokumentasi saya diberitahu untuk kembali dalam masa 30 hari yang bagi saya seperti selama-lamanya sehingga pada masa saya pemikiran tempat tidur mungkin baris tindakan yang saya jumpa dalam kisah tertentu bagaimana untuk mendapatkan pinjaman dan pada kadar yang sangat rendah 2% dengan nama syarikat sebagai syarikat pinjaman Rossa Stanley saya bertanya-tanya apakah itu benar jadi saya probed lebih jauh dan datang di seberang seorang wanita bernama Nadia Sisworo yang memberi keterangan bagaimana dia mendapat pinjaman dengan butiran banknya semua dipaparkan supaya saya diemail dan kami bercakap, kami bercakap dan dia meminta saya menghubungi syarikat rossa ibu bahawa jika rumah saya benar dan identiti saya mungkin bernasib baik untuk mendapatkan pinjaman jadi saya menghantar e-mel kepada ibu Rossastanleyloancompany@gmail.com Whatsapp + 19145295708 tentang keadaan saya dan borang pinjaman telah diberikan saya diisi dan diserahkan untuk permintaan pinjaman $ 150,000.00 dan selebihnya kepada Kemuliaan Allah saya mendapat pinjaman dari syarikat ibu rossa jadi orang yang saya sayangi sekiranya anda mempunyai beban kewangan yang tulen atau ingin mengembangkan perniagaan anda tidak teragak-agak untuk bertemu dengan ibu rossa untuk mendapatkan bantuan saya yakin $ 150,000.00 sudah cukup untuk meninggalkan kemiskinan dan bahagia selamanya seperti saya jika anda masih meragukan yuran percuma untuk memanggil atau WhatsApp saya di +6282385590743 atau menulis saya di hadiemi64@gmail.com dan facebook di Hadi emi dan saya akan membuktikan kepada anda ibu adalah sebenar

  5. HBT456 Mar 28,2020 8:55 PM

    rahamanrasid Mar 28,2020 6:24 PM

    Pada saya krisis politik bermula dalam PKR. Apabila Azmin sudah tidak sehaluan dengan Anwar. Azmin tidak mahu Anwar menjadi PM selepas Mahathir kerana Azmin merasakan kerjayanya sebagai politician akan terancam.

    Maka bermulalah krisis politik

    Satu cara ialah Azmin membuat komplot dengan UMNO dan PAS bagi menubuhkan Kerajaan pintu belakang dengan kerjasama beberapa puak Bersatu dan PKR dengan bersetuju Muhyiddn akan menjadi PM.

    Muhyiddin mengeluarkan Bersatu dari PH bagi membolehkan menubuhkan PN dan beliau akan menjadi PM.

    rahamanrasid

    Khabar angin tetap khabar angin.

    Tom Hanks and wife tested positive on Covid-19 wrote: Sheltering in place works like this: You don’t give it to anyone – you don’t get it from anyone. Common sense, no? Going to take a while, but if we take care of each other, help where we can, and give up some comforts … this, too, shall pass. We can figure this out.”

    PKR President DSAI has cautioned the government is currently relying on borrowed fund for its people’s centric economic stumilus (Prihatin) package and questioned what will happen once the money runs out. He, however, also stressed that he does support initiative in the prihatin thats help people especially those in B40 income group.

    Leaders are born, not elected, mubarakchan?

    Constitutionalist?

    Village Doctor?

    Aviation industry is worst hit, and they too will emerge stronger in the future.

    This perfect storm too, shall pass if both sides are willing to give up some comfort.

  6. rahamanrasid Mar 28,2020 6:24 PM

    Pada saya krisis politik bermula dalam PKR. Apabila Azmin sudah tidak sehaluan dengan Anwar. Azmin tidak mahu Anwar menjadi PM selepas Mahathir kerana Azmin merasakan kerjayanya sebagai politician akan terancam.

    Maka bermulalah krisis politik

    Satu cara ialah Azmin membuat komplot dengan UMNO dan PAS bagi menubuhkan Kerajaan pintu belakang dengan kerjasama beberapa puak Bersatu dan PKR dengan bersetuju Muhyiddn akan menjadi PM.

    Muhyiddin mengeluarkan Bersatu dari PH bagi membolehkan menubuhkan PN dan beliau akan menjadi PM.

    rahamanrasid

  7. HBT456 Mar 24,2020 6:18 PM

    Correction: Buka pintu, tingkap dan kipas di rumah to generate ventilation ourselves when we need to stay home, or work at home.

    As for imported ventilation and technicians from china, i leave it for the ruling government to decide where to distribute.

    Nevertheless, let our PM annouce the next stimulus next week, and whether to extend the mco or not.

  8. HBT456 Mar 24,2020 6:12 PM

    When the whole country needs to serve MCO for 15 days until 31st March, 2020, do we free for ventilation as well?

    Yes, we do.

    How?

    Buka pintu, tingkap dan kipas di rumah so that the air in our home can ventilation.

  9. Sri Sense Mar 24,2020 2:02 PM

    Salam Tun M

    Memang banyak pihak swasta turut menyumbang, semalam I baca Carlsberg turut bagi 60M, sebelum ini IBhd turut sumbang 1M, dll. Astro pula beri free movie and news channel untuk semua pelanggan. Maksudnya walau apa pun package you beli dulu, you tetap dapat the above channels free for viewing sehingga hujung bulan ini. Jika disambung MCO, I tidak pasti samada free channels ini masih available lagi untuk semua pelanggan Astro.

    Since ada free channels I tengok BOO cerita hantu. Nothing as scary as COVID 19. Macam2 cerita pun ada, orang putih, orang Asia, orang Malaysia pun rupanya rajin buat filem cerita seram.

    Another channel HITS movie, in banyak cerita lama, semalam I tonton cerita IN THE HEAT OF THE NIGHT, terbitan tahun 1967, dimana filem ini pernah menangi academy awards. Ada juga cerita lawak yang buat hubby tergelak besar seperti RUTHLESS PEOPLE lakonan Bette Midler dan Danny DeVito as husband and wife.

    Kalau nak kata boring sangat tidakla. I keluar beli barang. Hubby keluar beli barang. And supermarket seperti AEON BIG tegas dengan pelanggan. Ada mini market seperti SPEEDMART sentiasa kehabisan makanan dan roti. Ada Econsave as usual not that bersih but their canned food cheap. Village Grocer di ICity I pergi masa mula2 MCO, equally strict. Kedai makan buka tapi tidak boleh makan disitu. Bila masuk aje, Guard juga ambil your temperature and ada sanitizer letak situ for public use. I tidak pergi Subang Jaya, I hanya beli barang dengan tempat berdekatan. I told my son this morning, actually the MCO not as bad as curfew May 13, I ingat masa itu I makan sardin dan ikan bilis sahaja. For a small child no big deal, cuma tak boleh main kat laman rumah tu saja buat I frust ketika itu.

    Bab EPF, actually kebenaran dibagi, but terpulang pada individu nak keluar ke tidak. Rasanya tak wajarlah, nak kata guna duit sendiri untuk tanggung diri sendiri dalam musim COVID ini. Bantuan I tengok banyak kerajaan bagi kalau masih tak cukup, bolehlah keluarkan. Ofcourse ini juga akan melibatkan your future retirement savings. But dalam soal hidup mati, duit sudah tidak penting lagi.

    My daughter pula fikir kalau boleh keluar RM500, dapatlah dia beri duit pada anaknya masuk University nanti. Hmmm.

  10. Fariq Islam Mar 23,2020 4:45 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Pergolakan dan perubahan politik tanahair berlaku pada masa yang genting.

    Kerajaan yang ada sekarang nampaknya ketandusan idea/buah fikiran yang baik untuk memerangi wabak serius.

    Jumlah mangsa wabak terus meningkat. Cara-cara yang diamal nampaknya kurang berkesan.

    Perlukah Negara kita mengadakan darurat?
    Perlukah Negara kita meminta pertolongan China yang kini lebih berjaya memerangi wabak?

  11. sibotak Mar 23,2020 3:44 PM

    I am very much confident of PM Muhydeeen Ruling
    He may not be as smart nor be a Doctor
    He has a likable character
    A likable character will have strong faithful followers
    Not a Fly by Night Character or A Asal Bolih Leader
    Above all, He takes care of his Salah

    Perhaps Muhydeen should have his own Blogs so we could communicate with him
    He did not make promises
    His first challenge is to fight this Co-vid 19
    He is down to earth a person, who does not speak much
    We Malaysia did the right decision
    Those who accuse of Back Door Govt
    Will have the privilege to discuss with DYMSPBA Agong themself
    Agong did not invite Muhydeen backdoor nor via Masyuarat Tingkap

    How is it nice to be at Home?
    What is yr finding when you are at Home?
    These are the Invaluable Hikhmah you will cry like Babies if it is gone
    Appreciate it, Valued it

  12. ilioni Mar 23,2020 12:13 PM

    Salam Tun,

    Another reflection of the real situation in Italy and what is going to hit us if this is not taken seriously both by our fellow citizens and current government.

    Italy suffocated by coronavirus: the story of patients and doctors in the grip of Covid-19

  13. ilioni Mar 23,2020 12:01 PM

    Salam Tun,

    Allow me to share one video that I’ve just watched a video today titled – “Coronavirus: Italian city’s warning to the rest of the world”

    We Malaysians are not immune from this. There are already doctors from Teluk Intan who are infected and admitted into ICU because of the irresponsible act of the fellow citizens; putting our front liners in jeopardy. These messages need to get through to our fellow citizens. All of us need to do our part and be a responsible citizen bind by our social contract to take care of each other in this community.

    Some even lied about their known close contacts with the existing COVID-19 cases and these resulting in our fellow front liners being put in danger and at risk! WE ARE ALREADY IN SHORTAGE OF DOCTORS AND NURSES. We can’t afford to loss any.

    Coronavirus: Italian city’s warning to the rest of the world

  14. milshah Mar 23,2020 10:09 AM

    Assalamualaikum Tun,

    Sekarang masuk minggu ke-2 saya sekeluaga berada di rumah. Langkah kerajaan memberi fokus mencari mereka-mereka yang berhumpun di perhimpunan tabligh di Seri Petaling untuk disaring wabak Covid-19 adalah langkah yang tepat. Di samping itu, kebanyakan orang ramai juga mematuhi arahan kerajaan untuk berada di rumah.

    Langkah ini penting, untuk membendung jangkitan wabak Covid-19, supaya negara kita tidak jadi seperti negara Itali. Saya berpendapat usaha kerajaan untuk membendung wabak ini akan berjaya.

    Kalau dilihat perbandingan antara Itali dan Malaysia, pada peringkat ini Itali telah pun mencecah 2,000 sedangkan negara kita masih di paras 1,000. Itupun kebanyakan yang dijangkiti adalah mereka-mereka yang terlibat dalam perhimpunan Seri Petaling. Perhimpunan itu adalah satu kesilapan besar, tetapi iainya telahpun berlaku. Apa yang boleh dibuat adalah mencari dan kuarantin mereka yang didapati telah dijangkiti wabak Covid-19.

    Dalam pada saya terfikir, berapa lamakah keadaan in boleh diteruskan? Saya soal kemampuan negara mengekalkan situasi begini. Dua minggu mungkin boleh. Tetapi bagaimana jika dilanjutkan sehingga ke 6, 12 atau lebih bulan?

    Kerajaan perlu lihat impaknya dari sosial dan ekonomi negara dan bagaimana menghadapi krisis ini. Sekarang ini, hanya mereka yang bekerja di perkhidmatan penting sahaja yang bekerja. Bagaimana yang lain? Contohnya, mereka-mereka yang bekerja di sektor perlancongan seperti travel agensi, hotel-hotel, pemandu pemandu bas, dan sebagainya. Mungkin 2 minggu syarikat boleh bayar gaji tanpa bekerja.

    Demikian juga pelajar-pelajar yang tidak dapat sambung belajar di sekolah dan universiti untuk 6 atau 12 bulan?

    Kalau keadaan in berlarutan sehingga 6 atau 12 bulan bagaiman? Jika syarikat tidak mampu untuk bayar, kerana tiada jualan, bagaimana mereka mahu membayar gaji pekerja yang tidak bekerja ini? Jika perkeja tidak dibayar gaji, bagaimana mereka hendak membeli barang-barang keperluan sementara mereka tinggal di rumah?

    Kontingensi plan perlu ada untuk hadapi situasi ini. Demikian juga ban keseluruhan pelancong-pelancong dalam dan luar negara. Sektor perlancongan adalah antara sektor terpenting ekonomi negara. Sekarang bukan sahaja perlancongan terjejas, sektor-sektor lain juga terjejas teruk. Berapa lama ekonomi negara dapat bertahan? 6 bulan, 12 bulan atau lebih dari itu?

    Perlu diingat tiada vaksin untuk wabak Covid-19. Saya difahamkan vaksin selalunya memerlukan bertahun-tahun untuk dihasilkan. Paling cepat, saintis-saintis dunia hanya dapat hasilkan vaksin setahun, itupun kalau bernasib baik.

    Andaikata, wabak Covid-19 dapat dibendung sehingga 31 Mac ini, dan kerajaan membuka pula orang ramai untuk kembali bekerja, peluang jangkitan Covid-19 untuk kembali tetap ada sebab iainya tiada vaksin lagi.

    Kerajaan perlu menyediakan kontingensi plan dari sekarang untuk apa yang perlu dilakukan menjelang berakhirnya tempoh duduk di rumah 31 Mac ini. Jika diteruskan, apakah langkah-langkah perlu dilakukan? Jika dibuka dan rakyat kembali bekerja, apakah langkah-langkah yang perlu dilakukan? Bagaimana membantu rakyat yang terjejas teruk akibat Covid-19? Apakah pelajar-pelajar boleh sambung semula pengajian selepas tempoh itu?

    Terima kasih Tun.

    P/S : Mungkin Tun boleh menyambung semula buku “A Doctor in the House” 2.0 sementara berada di rumah? Pastinya ianya sangat berguna untuk generasi-generasi akan datang.

  15. ilioni Mar 22,2020 10:13 PM

    Salam Tun,

    Read news that you are currently in self quarantine due to close contact with a person who contracted covid-19. Will pray for you and your family that everything is going to be alright. Still on the same topic for the coronavirus if you still have a way to communicate or influence some decision making, here are some of the thoughts,

    1. Reduce the transmission – implement “STRICT” movement control order just like how China did it. This is the only way to effectively reduce the impact of transmission. People should be shown how serious this disease could turn out to be when it becomes serious and even when it is mild, it could still be very bad flu like experience that you don’t want to be in. Some said that majority will not result in death even after but is there going to be other side effect after contracting it? People should be shown the plea by our Front-line people (the doctors besides our PM “advising” people to follow the order. Trying to stay politically right instead of doing what is right that restrict people of their daily routine. Look at China in Wuhan; a few days delay in Wuhan have let millions of people out and starting infection in multiple different places which makes the containment much more difficult but in the end, the harsh containment in Wuhan finally showed results. There are some people who complained about human rights violation, inadequate access to hospital beds, etc. but their leader pressed on with what is right and listened to their medical experts and took the necessary measures.

    “It takes a strong smart leader to make the right decision when the moment requires. Trying to be politically right isn’t going to work”

    2. Take care of our Hospital Front lines (Doctors, nurses & others workers who has contact with covid-19 patients) – provide them with nearby Hotel accommodation for isolation from their family. Provide them with the food on daily basis. You don’t want them to infect their family members and there are risks associated to this. When you take care of their needs, they can go all out without too much burden to help fight this war.

    3. Equip our Hospital Front lines with appropriate protective equipment to protect them from getting infected. When someone in the team starts to gets infected, it will start to affect the team spirit.

    4. Delay all unnecessary surgery at this moment to release the usage of equipment all hospital. Talk to the other public hospital to borrow ventilators and consolidate them.

    There is no time to delay and every minutes of preparation will help with the war against this invisible opponent.

    Last but not least, take care of yourself there!

  16. mubarakchan Mar 22,2020 7:29 PM

    Tun

    HAS HIS MAJESTY’S GOVERNMENT RESORTED TO THE MINISTER OF DEFENCE ARMED TO THE TEETH TO FIGHT THE INVISIBLE COVID 19 VIRUS ? It seemed so as YB appeared many times a day in the TV including Sunday. No other Ministers could be seen or heard out of 7 football Teams of 77 Ministers.

    Malaysia Boleh. Tun as always. No problem.

  17. mubarakchan Mar 22,2020 7:03 PM

    Tun

    My best wishes and congratulations to you for having no COVID 19 virus. You are brave and strong with good self-discipline and common sense.

    Malaysia Boleh Tun as always. No problem

  18. HBT456 Mar 22,2020 10:54 AM

    Is it the curse of the past?

    Is it another opportunity to move forward?

    It is very much depend on the maturity of political parties of the divides.

    I rest my case, and i already cast my vote in last pru.

    Will i cast my vote again?

    Yes, i will still do it to make my stand as voter since it is my national and state obligation to vote as the citizen of malaysia.

    Why?

    Home Sweet Home.

    Unless the ruling government see me as worthless, then, i will give up voting.

  19. HBT456 Mar 22,2020 10:29 AM

    You mean Ministry of Manpower, Singapore, mubarakchan?

    In Malaysia Boleh land, its called MINISTRY OF HUMAN RESOURCE.

    In Tanah Boleh Malaysia, its called KEMENTERIAN SUMBER MANUSIA.

    Minister of Finance is in existence, maybe they cannot afford to see you now, mubarakchan.

    By the way, social security like masks too can lead to the false sense of security when they are inexperienced to manage such bubble risks.

    What is social capital?

    When social capital of a country is collapsed, then, the ruling government can be toppled by massive protests just like what happened to other emerging countries in the world even when they have general election voting system.

    Truth shall prevail, it is just only a matter of time.

  20. mubarakchan Mar 22,2020 9:48 AM

    Tun

    The US, Britain and the EU have come out strongly with gigantic economic stimulus packages with a fiscal bent. House loans borrowers were given months of holidays to offset the hardships and sufferings of their peoples. All Heads of Governments are to be seen on TV everyday. News bulletins concerning the deadly COVID 19 virus are broadcasted ever so often. All recognised it is an All-Out War against the COVID 19 virus with no holds barred. Strong fiscal measures can only ameliorate the dire situation, not cure it.

    In comparison, our beloved Malaysia’s Minister of Health has recommended that warm water kills the Covid 19 virus to the indignation of all who believe in science and modern medicine.

    Our Minister of Finance if there is any, is nowhere to be seen or heard. Someone said to give this fellow a chance. But if any, where is this fellow who is supposed to be the Minister of Finance, the second man in the Cabinet hierarchy of 7 football teams of 77 Ministers ?

    No Policy has been forthcoming concerning the long suffering housing loans borrowers. The U.S. and the UK were the first to make the banks give a 3 months holiday to these borrowers. Australia followed. But in Malaysia, the commercial banks offered to do the same separately and haphazardly without any Policy directive from the Minister of Finance. Where is he ? Where is this fellow, No 2 in the hierarchy ?

    Concomitantly, the US Dollar vis-a-vis the Ringgit is going through the roof. The prices of palm oil and petroleum are sinking like rocks in water. Apparently, these fellows have no feeling or ideas to deal with such a dire situation which has never happened like this before.

    Again, the inertia and the inaction revealed the dire lack of Malay elite and talent which our beloved Malaysia requires by the thousands, not even hundreds because in a crisis there is no textbook to teach us how to do the job. In such a situation, it is the years of accumulation of knowledge, experience and practice which count at the drop of the hat. There is not a single squeak from the 7 football teams of 77 Ministers. Everything is ever so quiet – like a morgue. Maybe these fellows are all free-loaders as alleged.

    There are so many free-loaders, copy-cats, fakes, plagiarists and charlatans these days it is difficult to find the right talent.

    With no Leadership from the Minister of Health and also no Leadership from the Minister of Finance, up pops the Roman question ‘QUO VADIS MALAYSIA ?’

    Malaysia Boleh Tun as always. No problem.

  21. mubarakchan Mar 21,2020 11:51 PM

    Tun

    HAS OUR BELOVED MALAYSIA GOT A MINISTER OF FINANCE ?

    I have not seen one since YB Mr Lim Guan Eng left.

    I do not know his name or his face. There is no sign of him if any, anywhere. As a Minister of Finance of any country, it is a 25 hour, 8 days a week job unlike a bank manager looking after a small bank. No Minister of Finance in the World plays golf.. They only know how to count money.

    Malaysia Boleh Tun as always. No problem. Until Malaysia becomes the only country in the whole World that is GOVERNED BY A GOVERNMENT WITH NO MINISTER OF FINANCE. Singaporeans you may laugh and laugh ! No problem.

  22. mubarakchan Mar 21,2020 11:21 PM

    Tun

    The Finance Ministers of the UK, the US and the EU have all come out with huge stimulus packages for the economies of their countries involved in fighting the COVID 19 virus.

    HAS OUR BELOVED MALAYSIA GOT A MINISTER OF FINANCE OR NOT ? The last Minister of Finance was YB Mr Lim Guan Eng if I remember correctly a long time ago in money terms. Since he left, the Dow has gone down from 29,000 to 19,000. Yet, we do not see any Minister of Finance of the Cabinet of the Government of Malaysia in a country with an open economy. Are we treating the economy seriously or not ? A country is not a bank, Ladies & Gentlemen !

    Malaysia Boleh Tun as always. No problem. I do not even know if any Minister of Finance is in existence, let alone his name.

  23. HBT456 Mar 21,2020 6:47 PM

    Correction: DSN DID THAT TOO WITH NAMBIKEI, AKHIRNYA TERKALAH JUGA.

    YUP, MDT SAID HE IS NOT RACIST BUT HE CANNOT STOP AMERICANS PERCEIVING HIM A RACIST.

    WILL MDT WINS OUT?

    WHEN HE WINS OUT, WHAT WILL HAPPEN?

    LIFE WILL GO ON AS USUAL SINCE MAJORITY OF THE AMERICANS DONT VOTE.

  24. HBT456 Mar 21,2020 6:41 PM

    mubarakchan Mar 21,2020 1:54 PM

    Tun,

    THE US AND THE UK MADE THE BANKS GIVE TO ALL HOUSE LOANS BORROWERS A 3 MONTHS HOLIDAY. AUSTRALIAN BANKS TO OFFER MORTGAGE RELIEF ON HOUSE LOANS TILL END OF YEAR. PRESIDENT TRUMP MULLS GIVING US$ 1,000 TO EACH CITIZEN. OUR PM DID NOTHING.

    Malaysia Boleh Tun as always. No problem

    BUT SIR, SIR, SIR, OUR BEKAS PERDANA MENTERI MALAYSIA, DSN, DID THAT BY DOUBLING THE BET OF BR1M HOPING TO OFFSET BY GST UNTIL 1MDB WAS FILED IN USA AS THE WORST KLECTOCRACY IN DoJ.

    MDT NOW NAVIGATED HIS LAST BET IN ROPING AFRICAN ANERICANS IN HIS POLITICAL CAMPAIGN HOPING HE CAN WIN.

    DSN DID THAT TOO, AKHIRNYA TERKALAH JUGA.

    DO YOU KNOW WHAT IS THE NAME OF OLDEST MOSQUES IN KL, SIBOTAK?

    MASJIK JAMED, LOCATED AT GOMBAK RIVER, KL.

    WE EVEN HAVE A LITE RAIL NAMED AFTER THE MOSQUE.

    WE ARE LIVING IN POST SOCIAL MEDIA ERA, HENCE, DONT FAKE ISSUES OUT.

    WHY?

    HONESTY IS THE MOST EXPENSIVE GIFT, DONT EXPECT IT FROM CHEAP PEOPLE.

  25. mubarakchan Mar 21,2020 1:54 PM

    Tun,

    THE US AND THE UK MADE THE BANKS GIVE TO ALL HOUSE LOANS BORROWERS A 3 MONTHS HOLIDAY. AUSTRALIAN BANKS TO OFFER MORTGAGE RELIEF ON HOUSE LOANS TILL END OF YEAR. PRESIDENT TRUMP MULLS GIVING US$ 1,000 TO EACH CITIZEN. OUR PM DID NOTHING.

    Malaysia Boleh Tun as always. No problem

  26. HBT456 Mar 21,2020 11:47 AM

    TUKAR GOMEN BUKAN ISU KACANG PUTIH.

    I SURE HOPE THOSE WANNABES KNOW THEIR POSITION WELL.

    WHEN RACE AND SUPREMACY ARE BEING FAVORED FIRST, WILL IT BE THE END OF THE WORLD?

    THE ANSWER IS NO.

    IT IS EITHER THEY LEARN OR THEY DONT.

    WHEN GENERAL ELECTION IS CALLED, JUST CAST YOUR VOTES TO MAKE YOUR STAND SO THAT THE NATIONAL POLICYMAKERS AND LAWMAKERS KNOW WHAT TO DO NEXT FOR THE NEXT 5 YEARS.

    GOOD LUCK, AND CAMPAIGN WISELY.

  27. HBT456 Mar 21,2020 11:32 AM

    https://www.thestar.com.my/news/nation/2020/03/21/drunk-not-covid-19-man-who-fell-off-motorcycle-at-batu-caves-petrol-station

    IT IS A FACT ALL KIOSKS IN PETROL PUMP CANNOT SELL BEER.
    HOW CAN THIS RIDER GETS DRUNK?

    WILL YOU DARE TO SEND YOUR CAR TO BE WASHED IN PETROL PUMP AFTER COVID-19 IS DECLARED AS GLOBAL CONTAGIOUS PANDEMIC WHICH WILL STAY PERMANENTLY?

    CONFIDENT CRISIS MIGHT TAKE YEARS TO GET OVER IT, OR IT MIGHT NEVER RECOVER UNLESS THE BRAND OWNERS OF THE PUMP CHANGE THEIR WAY OF MANAGING THEIR PUMP STATIONS.

    PARTI MANAKAH BAKAL JADI KING MAKER PADA PRU2023?

    CAN YOU GUESS?

  28. Sri Sense Mar 21,2020 9:54 AM

    Good Morning Tun

    Tun kena self quarantine, well my son too. Dia lawat kawan kat hospital, seminggu kemudian kawan confirmed kena covid. Dia tunggu MOH panggil but dia kena self quarantine instead and now baru MOH panggil checkup kat Hospital Sg Buloh. In other words just about anybody boleh kena, you never know.

    Pagi tadi I tanya hubby siapa Menteri Dalam Negeri. Hubby jawab orang UMNO masuk Bersatu. Yes I pun selalu kata, tak tahu Menteri dari parti apa, cuma tahu ramai Menteri Melayu, nak tau parti apa kena google hahaha

    Overall their performance good. Calm unlike PH dulu, hari2 pun cari pasal dan buat pasal, nak baca berita business cukup susah, bilamana berita PH and gang saja yang penuh merata-rata.

    Kalau I upset pun dengan stockmarket. Even Persatuan Stockbrokers pun minta gomen gantung pasaran saham, bila on like now, ramai retail investors mati bankrupt. For big fund managers like KWAP, EPF dll boleh diam dan fikir strategy baru dengan pengantungan ini.

  29. HBT456 Mar 21,2020 8:33 AM

    https://www.thestar.com.my/news/nation/2020/03/21/army-will-be-deployed-to-help

    I sure hope our MoD must make sure the army under him must not got infected with virus and brought it into the army camp when the deployment is being utilized.

  30. HBT456 Mar 21,2020 8:24 AM

    KFC?

    McD?

    TANYA BEKAS PM.

    WHAT ABOUT YOU?

  31. HBT456 Mar 21,2020 8:10 AM

    Hajar Mar 20,2020 10:04 PM

    Salam YAB dan DiSanjungi Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    Mohon izin Tun untuk saya berpantun:

    Kerajaan kata duduklah di rumah
    Wabak COVID-19 sudah berleluasa
    Ekonomi negara pula bertambah lemah
    Inilah akibat orang gila kuasa!

    COVID-19 semakin merebak
    Ekonomi kita sudahlah rabak
    Parti BERSATU bertambak retak
    Semoga Tun M cepat bertindak!

    https://www.sinarharian.com.my/article/74690/BERITA/Politik/Marzuki-dipecat-sebagai-Setiausaha-Agung-Bersatu

    Tun Mahathir sudah membantah
    Pemecatan Marzuki katanya tidak sah
    PM pula jangan terus buat helah
    Sebab Tun M masih Pengerusi yang sah!

    https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2020/03/556634/dr-mahathir-tak-setuju-marzuki-dipecat

    P/S: Maaf cakaplah…Kerajaan Tikam Belakang lemah dalam menangani wabak COVID-19 ini. Komunikasi yang lemah/gagal sangat ketara; kena belajar lebih bab PENGURUSAN KRISIS; juga lemah dalam pengurusan risiko / ‘risk management’. . Mereka ingat semua rakyat Malaysia ada ‘ijazah kelas satu / Sarjana / PhD’!

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

    PENGURUSAN KRISIS POLITIK ATAU PENGURUSAN KRISIS KEWANGAN HAJAR?

    TO HER, KERAJAAN MAIN TIKAM BELAKANG LEMAH?
    GILA ATAU TUNJUK KUASA PADA MASA PANDEMIK WABAK COVID-19?

    SRI SENSE KATA SHARING IS CARING, BUT HAJAR KATA TAK BOLEH, MESTI KENA IKUT AGAMA RASMI NEGARA IAITU ISLAM.

    AS VOTER, I ALREADLY KNOW SO MUCH OF THE VIRUS AND STARTED TO ADAPT MYSELF WITH SOCIAL DISTANCING SINCE THIS VIRUS WILL BE WITH US PERMANENTLY, AND THE VACCINE CAN ONLY BE FULLY APPROVED WITH ALL THE PROTOCOLS CONSIDERED IN 18 MONTHS.

    WHO KNOWS MAYBE PRESIDENT TRUMP MIGHT SOFTEN HIS STAND ON CHINESE VIRUS BECAUSE HE CANNOT AFFORD TO LOOSE.

    YOU WILL NEVER KNOW WHAT LIES A HEAD.

  32. Hajar Mar 20,2020 10:04 PM

    Salam YAB dan DiSanjungi Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    Mohon izin Tun untuk saya berpantun:

    Kerajaan kata duduklah di rumah
    Wabak COVID-19 sudah berleluasa
    Ekonomi negara pula bertambah lemah
    Inilah akibat orang gila kuasa!

    COVID-19 semakin merebak
    Ekonomi kita sudahlah rabak
    Parti BERSATU bertambak retak
    Semoga Tun M cepat bertindak!

    https://www.sinarharian.com.my/article/74690/BERITA/Politik/Marzuki-dipecat-sebagai-Setiausaha-Agung-Bersatu

    Tun Mahathir sudah membantah
    Pemecatan Marzuki katanya tidak sah
    PM pula jangan terus buat helah
    Sebab Tun M masih Pengerusi yang sah!

    https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2020/03/556634/dr-mahathir-tak-setuju-marzuki-dipecat

    P/S: Maaf cakaplah…Kerajaan Tikam Belakang lemah dalam menangani wabak COVID-19 ini. Komunikasi yang lemah/gagal sangat ketara; kena belajar lebih bab PENGURUSAN KRISIS; juga lemah dalam pengurusan risiko / ‘risk management’. . Mereka ingat semua rakyat Malaysia ada ‘ijazah kelas satu / Sarjana / PhD’!

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  33. HBT456 Mar 20,2020 5:36 PM

    Mr Trump called it as ‘Chinese Virus’ after being heavily critized for not taking action earlier to contain covid-19.

    No worries, the Dem will fix him on that.

    sudin Mar 20,2020 3:09 PM

    Assalam Tun.

    Instead of worrying on the foreign workforce for whatever reasons hbt630 can pick on, any patrioratic Malaysian (exemption to this nyonya & alike) should be more worried on the dissapearance of more than half million Chinese tourists who came to Malaysia and never depart.

    They easily assimilate with this nyonya6:30 who probably give them shelter.

    I already said, there is no secret in politics. If you not sure, please verify from the minitries concerned.

    How much do you know about USA, sudin?

    Disgrace, mubarakchan?

    You go figure out yourself since i already found the root cause under this title.

    The word ‘recession is almost certain, or inevitable’ globally when pandemic covid-19 is declared by WHO.

    “A long road tests the strength of a horse” is a proverb commonly used by Chinese people. … In the future, I will repay your kindness when you need help, just as it is said that a long road will test the strength of a horse, thus time will prove the nature of a person’s heart.”

  34. sudin Mar 20,2020 3:11 PM

    Assalam Tun.

    Trump refers covid-19 as China virus!

  35. sudin Mar 20,2020 3:09 PM

    Assalam Tun.

    Instead of worrying on the foreign workforce for whatever reasons hbt630 can pick on, any patrioratic Malaysian (exemption to this nyonya & alike) should be more worried on the dissapearance of more than half million Chinese tourists who came to Malaysia and never depart.

    They easily assimilate with this nyonya6:30 who probably give them shelter.

  36. mubarakchan Mar 20,2020 2:35 PM

    Tun

    I fully support the views of ‘sibotak’. The residential Hainanese beast HBT456 is an utter disgrace to the tribe. After benefitting from the largesse of our beloved Malaysia, he/she with a full stomach becomes a trouble-maker and a rumour-monger. 99% of the Malaysian Chinese do not agree with this uncouth beast which should return to the Chinese Imperial Penal Colony of Hainan.

    Malaysia Boleh Tun as always. No problem.

  37. HBT456 Mar 20,2020 1:00 PM

    https://www.thestar.com.my/news/nation/2020/03/20/army-to-assist-cops-enforce-mco-on-sunday-march-22

    No worries, they did that when dsn was elected as the 6th perdana menteri.

    You cina guai, dont fight back, jangan engkau jadi batu api !

    Dudukdiamdiamdirumah so that you dont get infected and pass the covid-19 to other others.

    Mind your movement too.

  38. HBT456 Mar 20,2020 9:10 AM

    We should worry about the refugees, i mean, those imported foreign workers who are stucked in this country all over malaysia who might got infected too.

    We have about 6 million imported low skilled workers, sibotak.

    Dont you think MoH must include these foreign workers too who are not feeling well to seek free treatment in government hospitals to contain the covid-19 as PAY IT FORWARD TOO?

    Dont preach how great is your religion, sibotak when you get so perasaan with the little dot down south, but quiet on little dot up north.

    Narative yourself as president as war against chinese virus if you want since there is no secret in this country, sibotak.

    Your ark rival is not me, sibotak.

    Your ark rival is your pembangkang, and who are they, you should know, sibotak.

  39. HBT456 Mar 20,2020 8:23 AM

    sibotak Mar 20,2020 6:11 AM

    PREVENTION BETTER THAN CURE

    HBT, I,m not impressed by yr statement
    ” Singapore being the international hub in SOUTH EAST ASIA is able to come up with their covid-19 test kit in such a short period of time, thanks to china in sharing the scientific report with singapore.

    Being able to speak and read mandarin is an added value to singaporeans.

    Well you forget the caused of the Viruses breeds from Wuhan
    Wuhan is not from a Jawi written community, Malaysia
    It cames from Mandarin, China
    Singapore is a small Island,30 minutes one end to the other
    So stops yr Stupidity to make the comparison
    Compare an Orange to an Orange not an Apple

    Should learn the Hadiths & the Quran
    You will be impressed
    It teaches you many, from yr Kitchen, Sanitary, Cleanliness, your Bed with yr Spouse, How to care yr little brother, yr involvement with families, society , with Animals , Plant, Nature & many more

    It’s about Halal & Haram which you are ignorant
    It is these ignorant that breeds Viruses, Diseases, Destruction that affect the World today
    These ignorant breeds Convict-19, SARS, AIDS, The destructions of Ozone, etc and many Human ignorant effects

    And almost all originated from where?
    Need I mention it to make you feel impressed?

    Lid and Jib are bantering in social media, and what have they done, and whats in their mind, you should go ask them instead, sibotak.

    Hadith and The Quran, you mean Fengshui and Tong Shu (Chinese metasoft) to chinese?

    You too can claim yourself as president for war time, just like mr trump by blaming china, also can.

    When comes to politicking, i do not want to get involve.

  40. sibotak Mar 20,2020 8:22 AM

    Hikmah disebalik Covit-19
    Kita sekerluarga dapat berkumpul, meninjau hubungan kita sekerluarga
    Sahabat , Orang Kampung , Saudara Mara
    Tak perlu nak tunggu Hari Raya, Deepavali, Christmas sebagainya
    Dunia pun dapat Rihat, Kasihan Dunia, dia pun Makhluk juga
    Peperangan dilupakan dan tidak di mampukan
    1MDB pun harap harap dapat di senyapkan
    Tuduhan Kerajaan Pintu Belakang pun terlepas

    Apa pun percegahan Covit-19
    Perlu juga S.O.P Standard Operation Proceudre di antara kita sekerluarga di rumah, bersama keluarga, kawan , bertemu jual beli walau kita tidak berkumpul dengan Masyarakat seperti di Mall segalanya
    Walaupun di rumah kita

    Sebab Virus ini tidak ketahuan diantara kita yg sehat walau bersekerluarga dirumah. Hanya waktu akan menimbulkan tanda tanda
    Ini juga penting bagi kita

    S.O.P dirumah, juga di tempat tidak ramai orang, dalam urusan jual beli dan bertemu siapa.
    Mungkin Menteri Kesehatan perlu buat risalah dan study
    Bagaimana kita perlu berinteraksi sesama manusia, sesama walau Keluarga
    Duk di rumah tidak menjamin jika salah satu keluarga kita ada pembawa yg belum ada tanda
    Mungkin kurangkan sentuhan sesama, berbual agak renggang sikit,amalkan kebersihan, sentiasa Berwudhu dan sebagainya walau di antara Keluarga, Anak, Isteri atau Saudara bukan saja di tempat awam
    Siapa yg demam ,flu diwajib jumpa Doctor supaya tahu flu apa yg dibawa dan tahu akan bahayanya

    Amalan S.O.P yg Menteri Kesehatan kena Study dan keluarkan Risalan pada Awam
    Sebab ini bukan masa untuk Bergurau
    Ini bukan masa nak Step tunjuk takut pada Tuhan
    Dulu Masjid terbuka Indah kurang Penghuni
    Sekarang Masjid dikawal ramai pula yg merindui….Allahuakhbar
    Namun Azan wajib diudarakan
    Takut pada Tuhan perlu jaga Kebersihan
    Nak menghadap Allah perlu Berwudhu,perlu bersihkan diri, segalanya.
    Jangan Islam diperlihatkan sebagai Agama Spiritual,
    nanti Kencing Lembu disangka Penawar

  41. sibotak Mar 20,2020 6:11 AM

    PREVENTION BETTER THAN CURE

    HBT, I,m not impressed by yr statement
    ” Singapore being the international hub in SOUTH EAST ASIA is able to come up with their covid-19 test kit in such a short period of time, thanks to china in sharing the scientific report with singapore.

    Being able to speak and read mandarin is an added value to singaporeans.

    Well you forget the caused of the Viruses breeds from Wuhan
    Wuhan is not from a Jawi written community, Malaysia
    It cames from Mandarin, China
    Singapore is a small Island,30 minutes one end to the other
    So stops yr Stupidity to make the comparison
    Compare an Orange to an Orange not an Apple

    Should learn the Hadiths & the Quran
    You will be impressed
    It teaches you many, from yr Kitchen, Sanitary, Cleanliness, your Bed with yr Spouse, How to care yr little brother, yr involvement with families, society , with Animals , Plant, Nature & many more

    It’s about Halal & Haram which you are ignorant
    It is these ignorant that breeds Viruses, Diseases, Destruction that affect the World today
    These ignorant breeds Convict-19, SARS, AIDS, The destructions of Ozone, etc and many Human ignorant effects

    And almost all originated from where?
    Need I mention it to make you feel impressed?

  42. sibotak Mar 20,2020 2:00 AM

    Takut pada Allah , mendekati diri pada Allah
    Bukan mendekati diri pada Kuman
    Mendekati diri pada Allah bolih dilakukan di mana mana

    Thanks to Singapore MOM for taking care of Malaysian workers stranded in Singapore.Thanks to Malaysian Permit holders also for providing Billions of Levy Revenue to Singapore and develops their Economy. It’s a Two-way investment

  43. milshah Mar 19,2020 10:25 PM

    Assalamualikum Tun,

    Apa khabar? Saya harap Tun sekeluarga sihat walafiat. Saya bersama keluarga sekarang duduk di rumah sahaja. Setakat ini, alhamdulillah sihat.

    Saya berharap pihak berkuasa ambil tindakan tegas kepada mereka-mereka yang masih keluar rumah tanpa sebab. Ini bukan sahaja membahayakan diri mereka dengan terdedah kepada jangkitan Covid-19, tetapi juga kepada orang lain.

    Saya pun tidak faham perangai sesetengah orang. Duduk rumah sahaja selama 2 minggu. Bukanlah perkara yang sukar. Ini supaya virus itu tidak dapat berjangkit dalam tempoh tersebut, dan akan mati dengan sendirinya tanpa hos badan manusia yang baru.

    Dalam pada itu, saya ingin menyatakan jangkitan baru kebanyakannya adalah dari golongan tabligh yang berhimpun di Petaling. Bahkan saya difahamkan, dari 900 orang yang dijankiti 700 adalah dari golongan tabligh itu.

    Dari itu, jumlah sebenar yang dijangkiti dari orang awam selain tabligh adalah 200 sahaja. Fokus sepatutnya untuk mencari saki baki mereka yang menghadiri perhimpunan tabligh di Petaling itu. Mereka perlu dikurantinkan secepat mungkin. Saya difahamkan 15,000 telah berhimpun perhimpunan itu.Jelas punca wabak covid-19 adalah dari perhimpunan tabligh itu. Setelah dikuarantin, ‘tracing’ perlu dilakukan dengan siapa mereka telah berjumpa.

    Selagi mereka-mereka ini bebas, iainya satu ancaman kepada negara. Jangkitan baru jelas menunjukan kebanyakkan yang dijangkiti virus Covid-19 adalah mereka-mereka yang hadir di perhimpunan tabligh itu.

    Semoga negara kita semua selamat hadapi ujian wabak covid-19 ini.

    Terima kasih Tun.

  44. Hajar Mar 19,2020 10:15 PM

    Salam Dearest Tun Dr. Mahathir,

    Report: Dr M on self-quarantine after close contact with MP who tested positive for Covid-19

    https://www.malaymail.com/news/malaysia/2020/03/19/report-dr-m-on-self-quarantine-after-close-contact-with-mp-who-tested-posit/1848237

    I pray for Tun’s safety. Stay put and stay healthy ya Tun.

    #DudukDiamDiamDiRumah

    Thank you Tun.

    -May Allah SWT bless Tun and family-

  45. mubarakchan Mar 19,2020 5:40 PM

    Tun

    The Hainanese HBT456 called our beloved Tun Dr Mahathir Mohamad ” AN OLD SHIT ” 4 months ago. To this day, the Hainanese HBT456 has not apologised or expressed any regrets or remorse at this vulgarity,

  46. HBT456 Mar 19,2020 1:27 PM

    CORRECTION: JANGAN LUPA, MENTERI ISMAIL SABRI YANG MELANGGARKAN KEDAULATAN UNDANG2 APABILA BELIAU DIVIRALKAN MAKAN TELUR PENYU DI SARAWAK.

  47. HBT456 Mar 19,2020 1:26 PM

    https://www.thestar.com.my/news/nation/2020/03/19/what-ban-army-may-be-deployed-to-ensure-people-obey-mco-says-ismail-sabri

    MY ADVICE IS BETTER NOT TO DEPLOY ARMY TO DO MCO, TAMPAK SANGAT MCO ITU ADALAH DAURURAT DAN BIROTATA.

    TAPI TO DEPLOY RELA, IAITU, RUKUN TETANGA DI BAWAH KEMENENTRIAN PERTAHANAN WOULD BE MORE APPROPRIATE.

    JANGAN LUPA, MENTERI ISMAIL SABRI YANG MELANGGARKAN KEDAULATAN UNDAN2 APABILA BELIAU DIVIRALKAN MAKAN TELUR PENYU DI SARAWAK.

  48. HBT456 Mar 19,2020 1:03 PM

    Correction: When comes to positioning of government owned and private owned washrooms, it is up to them to decide whether to jimat or not jimat the costs of toilet rolls.

  49. HBT456 Mar 19,2020 1:02 PM

    https://m.malaysiakini.com/news/515442

    One of my children said, no need to keep stock since we can use water to wash one.

    Well, when comes to personal hygiene, i leave it to the shoppers who hold the votes concerned to decide.

    When comes to positioning of government owned and private earned washrooms, it is up to them to decide whether to jimat or not jimat the costs of toilet roll.

    Mahal pun ada, murah pun ada, hang boleh pilih mana yang hang mampu.

    As saying goes, penny wise, pound foolish can happened to all countries in the world in national healthcare system too.

  50. mubarakchan Mar 19,2020 12:21 PM

    Tun

    SPECIALLY FOR THE HAINANESE WHO HIDES BEHIND HBT456

    THIS IS THE FAMOUS CHINESE DITTY FOR YOU

    ” OUT OF 10 HAINANESE, 9 ARE CRAZY. THE ONE WHO IS NOT IS MAD “.

    Malaysia Boleh Tun as always. No problem.

  51. HBT456 Mar 19,2020 12:18 PM

    By the way, such scene is very common in TBS even without lockdown or chinese virus.

    Nevertheless, i believe the mp of the conutries concerned will do their parts to verify, if its not fake, since general election in singapore will be called.

  52. HBT456 Mar 19,2020 11:59 AM

    https://m.malaysiakini.com/news/515416

    Well, it is up to this publiser to do their part, and i sure hope they must be very careful with their content so that they wont instigate further provocation that lead to political uncertainties.

    CHINESE VIRUS?
    CHINA IS A VERY SICK MAN OF ASIA?
    SINCE WESTERNERS DARE NOT WALK INTO THE MOUNTAIN OF GLOBAL TIGER, CHINA TOOK THE RISKS TO DO IT VIA FOREIGN AFFAIR DIPLOMACY, AND THEY DO NOT HAVE ANY INTENTIONS TO CONQUER THE WORLD OUTSIDE THEIR SOVEREIGN WEALTH TERRITORY.
    IS CHINA A FRIEND OR A PUNCHING BAG TO THE WESTERN WORLD BASED ON CONSPIRACY THEORY WHEREBY THEY TOO ARE SO DEEPLY INTERCONNECTED TO THE GLOBAL ECONOMY?

    Nevertheless, i wish MALAYSIAKINI all the best too.

  53. HBT456 Mar 19,2020 9:53 AM

    mubarakchan Mar 18,2020 10:06 PM

    Tun

    Our beloved Malaysia’s affliction with the COVID 19 virus has not even reached the critical stage and yet we have over 100 new cases every day.

    BE MENTALIY PREPARED, COMMUNITY AND IMPORTED CASES ARE RISING.
    SELF-DEFER OR SELF-CANCEL ALL NON-ESSENTIAL TRAVELLINGS EVENTHOUGH YOU GOT BIG DISCOUNTS OFFERED BY NATIONAL AND INTERNATIONAL AIRLINES SYSTEM THROUGOUT THE YEARS. CAN GET WAIVER, REFUND OR CHANGE DATE, PLEASE REFER TO THEIR ANNOUNCEMENTS IN THEIR WEBSITES.

    IN RECENT DAYS I HAVE BEEN CALLING ON THE GOVERNMENT TO BORROW AS MANY VENTILATORS COMPLETE WITH THE TECHNICIANS FROM CHINA – 1,000 in the first instance. There seemed to be no response without any feeling. Is it a Government of amateurs now rule over us ?

    I BEG YOUR PARDON, BORROW VENTILATORS FROM CHINA?
    IS IT A GOVERNMENT OF AMATEURS RULE OVER MUBARAKCHAN OR A GOVERNMENT OF DUMBASS TRYING TO RULE OVER US?

    JIKA TAK CUKUP VENTALITORS, MENTERI KESIHATAN BOLEH BERBINCANG DENGAN PRIVATE PUBLIC HEALTH SECTOR UNTUK MENGATASI MASALAH INI.

    JAGA NAMA BAIK KERAJAAN, JANGAN MINTA PERCUMA KERANA SLOGAN MELAYU YANG PALING GILER IAITU “MALU APA, BOSSKU.”

    TODAY I HAVE URGED THE GOVERNMENT TO REQUESST THE BANKS TO GIVE A 3 MONTHS HOLIDAY TO ALL THE HOUSE LOANS BORROWERS LIKE IN THE US AND THE UK. The Rakyat need help badly in this poor economy.

    WHEN HOUSE AND CAR LOAN BORROWERS CANNOT PAY WITHIN 3 MONTHS, LAWYER LETTERS WILL BE ISSUED TO THE LOAN DEFAULTERS. I BELIEVE OUR BANKERS ARE PREPARED AND READY TO WHETHER BAD DEBTS DUE TO SUCH CRISIS THEMSELVES.

    AND WHAT IS HITTING US IN THE FACE IS THE HEADLINE. ” US$ 1 to RM 4.3737.” and the eponymous price of a barrel of oil at US $ 27 !

    YOU FEEL SHOCK MUBARAKCHAN AS CONSTITUTIONALIST AGAIN, AGAIN AND AGAIN SINCE COVID-19 IS DECLARED AS GLOBAL PANDEMIC IN MID OF MARCH WHEREBY IT COULD LEAD TO GLOBAL RECESSION WHICH WILL AFFECT EVERYONE IN THESE MARKETS. I SURE HOPE OUR NASIONAL LOYAR WONT MAKE THIS ISSUES IN PROFITEERING THEMSELVES TO GET RICH OVERNIGHT AGAIN BEHIND THE DOOR.

    This is not the time for our beloved Malaysia to be ruled by amateurs. We have many instances in our World history when whole civilizations in South America and kingdoms in Central Asia and the Middle East have been wiped out by disease. The Plague was one of them. If the amateurish Government of present day Malaysia carries on like this, our beloved Malaysia will become the only exception. Its Ministers have been commenting on the dress attire of MAS stewardesses instead of going back to their constituencies to do the work marked out for them.

    IT IS UP TO THE MPs CONCERNED TO DO THEIR PART KERANA ALLAH LEBIH MENYANYANGI MEREKA……….

    DULU I TAK ERTI, KINI AKU ERTI KENAPA RUU355 DIUTAMAKAN.

    Malaysia is now hit BOTH WAYS – BY DISEASE AND BY ITS OWN SOOTING HERSELF IN THE FEET THROUGH 14 YEARS 2004-2018 OF SELF INDULGENCE AND FINANCIAL MIS-MANGEMENT. Can our beloved Malaysia be strong and united enough to withstand this terrible double onslaught of our self-creation ?

    WE CAN RIDE THROUGH THIS.
    AS SAYING GOES, WHAT WILL HAPPEN, IT WILL HAPPEN.
    WHAT WILL NOT HAPPEN, IT WILL NOT HAPPEN.

    ONCE BITTEN TWICE SHY, WHEN BITTEN MANY TIMES VOTERS TOO ARE SMARTER, BUT I AM NOT SURE ABOUT WHETHER ALL OUR MPS READY OR NOT SINCE THEY HAVE THE HABIT OF BITTING THE FINGERS OF THE VOTERS BY THROWING NASTY STATEMENTS IN THE MEDIA.

    ARE YOU READY?
    ARE YOU PREPARED FOR SUCH ADVERSITY?

    Malaysia is now entering the early phase of a crisis of unfathomable depth and destruction. We cannot have a Government of Ministers who are ignorant, have no feel of anything and not aware that we are in the BIGGEST CRISIS IN ALL OUR LIVES WHICH MAYBE BEYOND OUR CONTROL.

    BUT THAT DOES NOT MEAN YOU CAN BE LAWLESS BECAUSE YOU ARE CONSTITUTIONALIST, MUBARAKCHAN. PERHAPS, ORANG HUTAN CAN BORROW A HELPING HAND THIS TIME?

    MAMPU ATAU TIDAK?
    READY ATAU TIDAK, THEY SHOULD KNOW WHEN COMES TO BORDER CHECKPOINTS.

    SOCIAL DISTANCING IS A TERM USED IN BEHAVIORAL SCIENCE TESTED AND APPROVED BY WHO. IA BUKAN PERKATAAN FANCY.
    TAPI JAGUH KAMPUNG BOLEH ELAKKAN PERKATAN INI DENGAN PERKATAAN KAMPUNG ATAU PASAR UNTUK MENYEDAPKAN HATI MEREKA, TAK DOSAKAN?

    The impromptu snatch of POWER showed the lack of knowledge and vision of the events which were developing in the World outside of our beloved Malaysia. Now those in POWER have to grapple with the 7 headed serpent of World Crisis with inexperience and lack of know-how.

    MEDUSSA OR MADDONA?

    It is the mind-sets that count. Not 7 football teams without mind-sets !

    I AM NOT A FOOTBALL FAN BUT I PLAYED BASEBALL TOO WHEN I WAS A KID IN MY KAMPUNG WHEREBY WE MADE THE BASEBALL OUT OF OLD NEWSPAPER WITH RUBBER BAND, AND THE BASEBALL BAT, WE JUST PICKED PAPAN FROM THE SAW MILL.

    31 Millions worthy citizens lives are in the hands of these 7 football teams of amateurs who rule over us. Will History be the finest arbiter of the Truth ? Will our beloved Malaysia and all its citizens be wiped out through the lack of gumption of these 7 football teams of amateurs who have no feeling or vision of critical events, now and the future ?

    Do these amateurs know that forewarned is forearmed or prevention is better than cure ? Hence, the quicker we import the thousands of ventilators from China, the more innocent lives we will save !

    ONLY FOUR PERSONS IN OUR BELOVED MALAYSIA TODAY HAVE THE EXPERIENCE AND KNOW-HOW TO DEAL WITH THE ON-COMING HUGE CRISIS OF A LIFE-TIME being our beloved Tun Dr Mahathir Mohamad, Tun Dr Daim Zainuddin, Tan Sri Rafidah Aziz, Dato Seri Sharil Redza Ridzuan and their teams. AND THEY ARE NOT THE GOVERNMENT !

    Let this present hiatus in the Government, its inability to rule without the Malay elite, the state of its coffers be a lesson to us all for the 14 years of fun and games by all at the top WITHOUT A THOUGHT FOR THE RAINY DAY LIKE NOW. They thought every day will be blue skies and sunshine. And all our money ended up as bank deposits in host countries as reported by the UN, the World Bank and the IMF being RM 1.5 Trillion from 2002-2018.

    THOSE WHO THINK THEY HAVE HUGE CASH DEPOSITS OUTSIDE THE COUNTRY MAY SOON HAVE TO WITNESS THE BARREN FINANCIAL LANDSCAPE AND ITS IMPOVERISHED RAKYAT OF OUR BELOVED MALAYSIA. History is the finest arbiter of the Truth. What goes up must come down ! Save for the rainy day ! There is no free lunch in this World ! Every day is not Sunday !

    SURPRISINGLY, PERPETRATORS OF WRONG DOINGS DO NOT SEEM TO HAVE A CONSCIENCE AND I AM NOT REFERRING TO THE OBVIOUS ONES !

    If the cap fits wear it. Otherwise let those who are experienced and capable take-over to save our beloved Malaysia and her Rakyat.

    PREVNETION IS BETTER THAN CURE.

    Malaysia Boleh Tun as always. No problem.

    HOW YOU WANT TO CONTINUE TO COOK THIS STORY BEHIND THE SCENE, MUBARAKCHAN?
    NEVER THROW STONE IN A GLASS HOUSE IN POST SOCIAL MEDIA WORLD.

    YUP, ON AND OFF, WE EXPERIENCE RECEVING MANY JUNKIES MESSAGE AND CONTENTS TO CONTINUE INCREASE AND BUILD UP TRAFFIC BASE THROUGH FEEDBACK.

    HOW WOULD YOU DEAL WITH IT AS THE USER?
    YUP, I SEE SO MUCH CLEARER DOWN THE ROAD IN THE NEXT 10 YEARS.
    THANKS TO MY CHILDREN IN EXPLAINING THEM TO ME HOW THEY WORKS IN REAL WORLD.

  54. mubarakchan Mar 18,2020 10:06 PM

    Tun

    Our beloved Malaysia’s affliction with the COVID 19 virus has not even reached the critical stage and yet we have over 100 new cases every day.

    IN RECENT DAYS I HAVE BEEN CALLING ON THE GOVERNMENT TO BORROW AS MANY VENTILATORS COMPLETE WITH THE TECHNICIANS FROM CHINA – 1,000 in the first instance. There seemed to be no response without any feeling. Is it a Government of amateurs now rule over us ?

    TODAY I HAVE URGED THE GOVERNMENT TO REQUESST THE BANKS TO GIVE A 3 MONTHS HOLIDAY TO ALL THE HOUSE LOANS BORROWERS LIKE IN THE US AND THE UK. The Rakyat need help badly in this poor economy.

    AND WHAT IS HITTING US IN THE FACE IS THE HEADLINE. ” US$ 1 to RM 4.3737.” and the eponymous price of a barrel of oil at US $ 27 !

    This is not the time for our beloved Malaysia to be ruled by amateurs. We have many instances in our World history when whole civilizations in South America and kingdoms in Central Asia and the Middle East have been wiped out by disease. The Plague was one of them. If the amateurish Government of present day Malaysia carries on like this, our beloved Malaysia will become the only exception. Its Ministers have been commenting on the dress attire of MAS stewardesses instead of going back to their constituencies to do the work marked out for them.

    Malaysia is now hit BOTH WAYS – BY DISEASE AND BY ITS OWN SOOTING HERSELF IN THE FEET THROUGH 14 YEARS 2004-2018 OF SELF INDULGENCE AND FINANCIAL MIS-MANGEMENT. Can our beloved Malaysia be strong and united enough to withstand this terrible double onslaught of our self-creation ?

    Malaysia is now entering the early phase of a crisis of unfathomable depth and destruction. We cannot have a Government of Ministers who are ignorant, have no feel of anything and not aware that we are in the BIGGEST CRISIS IN ALL OUR LIVES WHICH MAYBE BEYOND OUR CONTROL.

    The impromptu snatch of POWER showed the lack of knowledge and vision of the events which were developing in the World outside of our beloved Malaysia. Now those in POWER have to grapple with the 7 headed serpent of World Crisis with inexperience and lack of know-how.

    It is the mind-sets that count. Not 7 football teams without mind-sets !

    31 Millions worthy citizens lives are in the hands of these 7 football teams of amateurs who rule over us. Will History be the finest arbiter of the Truth ? Will our beloved Malaysia and all its citizens be wiped out through the lack of gumption of these 7 football teams of amateurs who have no feeling or vision of critical events, now and the future ?

    Do these amateurs know that forewarned is forearmed or prevention is better than cure ? Hence, the quicker we import the thousands of ventilators from China, the more innocent lives we will save !

    ONLY FOUR PERSONS IN OUR BELOVED MALAYSIA TODAY HAVE THE EXPERIENCE AND KNOW-HOW TO DEAL WITH THE ON-COMING HUGE CRISIS OF A LIFE-TIME being our beloved Tun Dr Mahathir Mohamad, Tun Dr Daim Zainuddin, Tan Sri Rafidah Aziz, Dato Seri Sharil Redza Ridzuan and their teams. AND THEY ARE NOT THE GOVERNMENT !

    Let this present hiatus in the Government, its inability to rule without the Malay elite, the state of its coffers be a lesson to us all for the 14 years of fun and games by all at the top WITHOUT A THOUGHT FOR THE RAINY DAY LIKE NOW. They thought every day will be blue skies and sunshine. And all our money ended up as bank deposits in host countries as reported by the UN, the World Bank and the IMF being RM 1.5 Trillion from 2002-2018.

    THOSE WHO THINK THEY HAVE HUGE CASH DEPOSITS OUTSIDE THE COUNTRY MAY SOON HAVE TO WITNESS THE BARREN FINANCIAL LANDSCAPE AND ITS IMPOVERISHED RAKYAT OF OUR BELOVED MALAYSIA. History is the finest arbiter of the Truth. What goes up must come down ! Save for the rainy day ! There is no free lunch in this World ! Every day is not Sunday !

    SURPRISINGLY, PERPETRATORS OF WRONG DOINGS DO NOT SEEM TO HAVE A CONSCIENCE AND I AM NOT REFERRING TO THE OBVIOUS ONES !

    If the cap fits wear it. Otherwise let those who are experienced and capable take-over to save our beloved Malaysia and her Rakyat.

    PREVNETION IS BETTER THAN CURE.

    Malaysia Boleh Tun as always. No problem.

  55. HBT456 Mar 18,2020 3:16 PM

    Many johoreans walked to avoid heavy jam into singapore custom from malaysia custom due to last minute MCO, and singapore side prepared and ready to receive them with warm hearts.

    In few hours, MOM Singapore managed to find places for 10,000 johorean employees in singapore.

    Thats made malaysia different from singapore.

    Complain also no point.

    In here, i wish the wannabes not to give up easily due to political power struggling within the coalition.

    When there are opportunities, there are risks or adversities since we are living in imperfect world.

    Prepared for the worst, hope for the best.

    I sure hope they can breakthrough the race and religion barriers and so that all can move together tanpa unsur politik mahu pun kebencian.

  56. HBT456 Mar 18,2020 2:11 PM

    There wont be tsunami of 3rd wave.

    Failure is not an option?

    Already failed many times, and the options are sabotaj, protes, fitnah, cantas-mencantas dan macam2 lagi, you still not immune with it?

    Then you must be either a liar or a fool.

    You made malaysians more divided than ever.

    To ikat us is tough, but to cerai us is easy to get rich overnight.

    I am not interested with short term gain, so i wont join them.

    Racism and extremism happens anywhere.

    Bak kata, pandai2 mereka ini sebagai tuah dan jebat.

  57. HBT456 Mar 18,2020 11:02 AM

    Saya ini tak bijak.

    Saya mengaku saya memang kurang arif dengan kerja bodek, but i am not blind, dumb and deaf la.

    WALAUPUN SAYA TIDAK SEBIJAK SRI SENSE, MUBARAKCHAN, HAJAR DLL TAPI SAYA MEMANG TAHU APAKAH YANG SEDANG BERLAKU.

    I wont use the word bijak.

    I prefer to say they do not have the experince yet to deal with such emergency crisis kerana takut kena ditikam dari belakang which i can understand being the heads of government department and ministries.

    I am not A HAINANESE BEAST, and I am not A HAINANESE BEAUTY EITHER, mubarakchan but i have no issue with it since i am just a voter and i know what i have achieved in my whole life as a decent Malaysian working parent raised in multi-ethnic community.

    I do heard complaints down here, and i said, HEY, WE MUST CULITVATE THE BEHAVIOR OF MENURUT PERINTAH DARI MCC ANNOUNCED BY PM MALAYSIA TO OFFICIALLY CONTAIN THE VIRUS TO STOP HUMAN MOVEMENT FROM SPREADING SINCE THE NUMBERS SPIKED INCREASES RAPIDLY.

    DO NOT GET YOURSELF PENALIZED OR BLACKLISTED, AND BE RESPONSIBLE TO JAGA NAMA BAIK MASING-MASING.

    ALSO, AS EMPLOYEES, BEFORE YOU SAIN, I MEAN, SIGN, THE LETTER OF EMPLOYMENT, PLEASE READ THE TERMS, CONDITION AND CLAUSES CLEARLY.

    JANGAN AFTER SIGNED, YOU MADE NOISES IN MEDIA BUT NEVER FILE YOUR COMPLAINTS TO THE MINISTRY CONCERNED, DONT YOU THINK YOU ARE EMBARASSING YOURSELF AS CITIZEN OF MALAYSIA TOO?

    I THINK COVID-19 CASES MIGHT INCREASE RAPIDLY IN USA SINCE THOUSANDS OF AMERICAN TOURITS VISITED HOLI FESTIVAL IN INDIA TOO.

  58. Hajar Mar 18,2020 8:58 AM

    Salam YAB dan DiSanjungi Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    1. Tun jangan sekali-kali letak jawatan Pengerusi BERSATU pada masa ini. Jika tiada yang mampu mencabar Tun, itu masalah mereka. Tun sudah menang tanpa bertanding. Tun ada MISI yang banyak orang tidak boleh faham sebab mereka berfikiran cetek – tak terjangkau dek akal mereka. Maaf cakaplah…

    2. Negara ditimpa musibah gelombang ke-2 wabak COVID-19 sepatutnya sudah dijangka.

    3. Tetapi malangnya segerombolan manusia yang tidak prihatin telah mencetus krisis politik pada waktu negara dan dunia dilanda wabak COVID-19. Bijakkah mereka ini?

    4. Musibah gelombang kedua ini memang dahsyat dan sudah ada kematian akibat COVID-19 di Malaysia.

    5. Kepada yang terjejas akibat musibah COVID-19 dan ekonomi yang merudum, menyalahkan pihak lain 100% bukan solusinya. Diri sendiri pun salah juga jika menghadapi masalah kewangan pada masa ini.

    6. Kehidupan rakyat juga turut berubah dan bukan seperti biasa seperti yang dipercayai oleh sesetengah orang. Adalah amat tidak bertanggung-jawab untuk meneruskan kehidupan seperti biasa. Sikap ‘tidak apa’ wajar dibuang. Jangan sampai kita menyusahkan orang lain akibat kelalaian/sikap kita. Disiplin amat penting.

    7. Bercakap tentang sikap, Tun sudah banyak mempamerkan nilai-nilai (sikap) murni seperti berdisiplin, bekerja keras, berjimat-cermat, menabung, bersih, cekap, amanah, dll., tetapi biasalah, tidak semua ‘pelajar’ dapat tangkap apa yang Tun ajar. Tun sudah merayu, dan Tun juga sudah menangis, namun banyak yang masih beb*l!

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  59. mubarakchan Mar 18,2020 2:27 AM

    Tun

    ADDENDUM TO MY COMMENT ON THE MALAY AND NON-MALAY ELITE.

    The latest news from the United States reported that President Trump is now pushing the banks to give the mortgagees and house-owners a holiday somewhat like the United Kingdom’s 3 months holiday for house loan borrowers.

    The Federal Government should consider this fair and compassionate Policy of the banks giving a 3 months holiday for all house owners and their loans in view of the dire straits of the Malaysian economy. This is a form of indirect stimulus.

  60. mubarakchan Mar 18,2020 2:05 AM

    Tun

    ADDENDUM TO MY COMMENT ON THE MALAY AND NON-MALAY ELITE.

    The best Policy which emanated from the British Government in its all out prevention and attack on the COVID 19 virus, is the grant of a 3 MONTH HOLIDAY FOR HOUSE LOANS OR MORTAGES BY THE BANKS TO THE BORROWERS. This is in addition to the 330 Billion Pounds Sterling stimulus for the British economy.

    Since the Federal Government is hampered by the lack of funds in its coffers to provide a bigger stimulus to the economy, then it is appropriate in terms of fair play and real assistance to implement A 3 MONTHS HOLIDAY FOR ALL HOUSE LOANS AND MORTGAGES BY THE LENDERS. The Lenders do not lose but could recover the deficit further down the line.

    IF THE FEDERAL GOVERNMENT IS SERIOUS TO CARE FOR THE RAKYAT, A 3 MONTHs HOLIDAY FOR MORTAGES AND HOUSE LOANS FROM THE LENDERS IS THE FINEST GESTURE OF ALL IN THE HISTORY OF OUR BELOVED MALAYSIA. Let’s take the financial burden off the backs of the poor Rakyat in these dire times. Let our famous Malaysian compassion prevail

    Malaysia Boleh Tun as always. No problem. Let the Rakyat benefit for once from a 3 month holiday for house loans and mortgages in our beloved Malaysia which has been suffering under the consequences of mis-rule for many years unlike the United Kingdom.

  61. mubarakchan Mar 17,2020 11:43 PM

    Tun

    ADDENDUM TO MY COMMENT ON THE MALAY AND NON-MALALY ELITE.

    Forewarned is forearmed Tun !

    The Government through its Minister of Foreign Affairs and the Minister of Health should now arrange to BORROW THOUSANDS OF VENTILATORS FROM CHINA COMPLETE WITH THE TECHNICIANS TO MAN THEM. We do not have so many technicians.

    This is NOW OR NEVER, Tun to save INNOCENT lives which depend on the Government’s wisdom and ability.

    The Government should not react in an AD HOC FASHION WHEN IT COMES TO SAVING LIVES. PREVENTION IS BETTER THAN CURE.

    Please borrow thousands of ventilators from China complete with the technicians. This is a Crisis of unfathomable depth and destruction.

  62. mubarakchan Mar 17,2020 11:11 PM

    Tun

    ADDENDUM TO MY COMMENT ON MALAY AND NON-MALAY ELITE.

    If a Prime Minister is not careful in his selection of candidates to be a Minister in his Cabinet, he would find at the end of the day that his Government would have approved fly-motorcars with Hitachi engines, or a RM 13 Million titanium cycle made for one without which this fellow cannot win a gold medaro at the Tokyo Olympics or an idle RM 23 Million telescope to view through the ever cloudy sky of our beloved Malaysia. By the way, the only user of this RM 23 Million ‘see through the cloud’ telescope, is now twiddling her thumbs at a cushy United Nations job in Vienna via New York.- the best coffee in the World is in Vienna. The RM 23 Million ‘see through the cloud’ telescope has been unused for many years if it had not been stolen !

  63. mubarakchan Mar 17,2020 10:54 PM

    Tun

    The whole country is now under partial lock-down because of the Covid 19 virus. It is reported there were 2 deaths due to this disease. The whole situation would have been less affected if there were thousands of Malay elite.

    The residential Hainanese beast HBT456 laughed at me for this. The beast does not even know how our revered Constitution works. It is that no non-Malay elite can progress or take action without co-operating with the Malay elite. There are fine examples of this important link between the Malay elite and the non-Malay elite since Merdeka 1957 – 2003.

    4 generations of our most distinguished Prime Ministers, the Tunku, Tun Abdul Razak, Tun Hussein Onn and our beloved Tun Dr Mahathir Mohamad always without failed ensured the Malay elite and the non-Malay elite worked together under their Administrations. Every one felt inclusive by being not left out and contributed whole-heartedly and willingly to the cause of making our beloved Malaysia good and great.

    Since 2004, with the coming of the 2nd Generation of the Prime Ministers except for a short period of 18 months 9 May 2018 – 1 March 2020, the top Leaders behaved like rich men’s sons squandering the Nation’s time and money.

    The Malay elite around them followed which led to their demise through self-indulgence and self-immolation from the GLCs. The behaviour of their Leaders was not iconic nor exemplary but downright sub-standard as the problems of our beloved Malaysia now showed in politics as well as economics. These negatives now directly affect the Rakyat.

    And the pay-back of all the Governmental malfeasances 2004-2018, is now for all not only to see but also to suffer – the inevitable impoverishment of the whole country, Malaysia. The financially raped economy and sudden discovery that Malaysia has the highest number of Covid 19 cases in South East Asia which forced a sudden partial lock-down.

    To add to the conundrum, a Deputy Minister spoke up against the international fashion style of our famous MAS’s stewardesses which is a hallmark not only of MAS but our beloved Malaysia herself since 1972. How can a person who is obviously not an elite picked on a topic which is as old as the hills in the midst of a critical period in supressing the Covid 19 virus by all ? As I always said that real Malay elite is of utmost importance in the good governance of everything in Malaysia.

    Our beloved Malaysia had many fine examples of Malay elite who were groomed to rule from 1957. Unfortunately, they are no longer with us.

    How many Malaysians noticed that there are all sorts of conferences all over the place in Kuala Lumpur and Putrajaya which are packed with Civil Servants ? The fewer Conferences the better because if a person visits a Government Department in town, the Head of Department and his flunkeys are seldom present but absent.

    The critical problems of our beloved Malaysia today like the up and down of our Politics, the Government’s lack of financial reserves and the sudden partial lock-down of the country because of the Covid 19 virus, are due to the DIRE LACK OF REAL MALAY ELITE.

    We need thousands of them. With poor Leaderships, the dire lack of real Malay elite is magnified all round because the non-Malay elite could only sit and twiddle their thumbs or grin and bear it. The residential Hainanese beast can go to ….! It is the revered Constitution, stupid. Not me who is just a bystander biting at my nails or crossed my fingers.

    I asked a few non-Malays about their views on the present state of affairs in our beloved Malaysia today. To my surprise, there was no expression of hatred or anything like that but only one of EMBARASSMENT !

    What do I mean by a Malay elite ? There are only 3 left – Tun Dr Mahathir Mohamad, Tun Dr Daim Zainuddin and Dato Seri Sharil Redza Ridzuan. To be a real elite, it takes decades of real study and experience. Fakery, play-boys, copy-cats. plagiarism or charlatans are out for the highest posts in the land. Sooner or later, these negatives show and show very badly too as in the management of our beloved Malaysia’s financial wherewithal, health care for the Rakyat etc 2004-2018.

    It is fantastic to note that the top leadership 2004-2018 was not aware that the whole World was under the QE regime intensive care. And the World’s central bankers politicised and no longer independent of the politicians who hold a gun to their heads. This is the real situation today. This means A COUNTRY MUST SAVE FOR THE RAINY DAY. When the rainy day came to our beloved Malaysia, we were naked and found wanting. The result of the top Leadership succumbing to the weakness of the flesh and other wanton desires.

    Our beloved Malaysia should not have been placed in such a dangerous position today if the top Leadership 2004-2018 ruled the country NORMALLY. Just adopt a Normal stance and save for the rainy day.

    But lo and behold ! The UN, the World Bank and the IMF reported from 2002-2018 over RM 1.5 Trillion were deposited overseas to benefit the host countries ! What a waste of money because the ultimate beneficiary lives in Malaysia !

    Whether a country is big or small, it is the norm for the political Leadership to conduct its affairs in a NORMAL manner. There is no secret formula to administer a country successfully. It is just common garden hard-work, honesty, common sense, normalcy with a touch of compassion for all. This is nothing new but a successful rule of the thumb since the dawn of Humankind thousands of years ago. No more. No less.

    And to rule a country successfully, a Prime Minister must be born and not made, working with normal colleagues with proper mind-sets who are not fakes, copy-cats, plagiarists, play-boys or charlatans. The recruitment of such normal people to be a Minister in our beloved Malaysia is easier said than done these days.

    Malaysia Boleh Tun as always. No problem. I have always been a Constitutionalist since 1954 never a Communalist.

  64. musato Mar 17,2020 7:53 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Arwah toki saya di Terengganu meninggal dalam umur 80 tahun lebih. Maka saya ada sedikit masa untuk bersembang tentang perjalanan hidup saya, termasuk bertanyakan berkenaan ‘tolong mahathir’.

    Manakala arwah toki yang satu lagi meninggal semasa saya sedang bergelut dengan ujian hidup saya pada 20-an.

    Bila saya menulis di sini samada dalam keadaan yang senang atau susah, saya tetap bersama dengan keluarga saya. Anak anak dan isteri.

    Saya melihat anak anak membesar dan sentiasa bersama dengan saya.

    Kami beriadah sebagai satu keluarga seperti belajar berenang dan ke sana ke mari mewakili sekolah untuk pertandingan dalam dewan.

    Boleh saya katakan anak anak saya membesar dengan melihat keberadaan ayahnya sehingga mengikut kemahiran yang saya miliki.

    Tugas anak bila ayah dah tua adalah berbuat baik dengan kawan kawan ayahnya.

    Sentiasa berada disamping ayahnya.

    Tapi saya rasa bukan dengan mendorong ayahnya melakukan persengketaan dengan sahabat sahabat ayahnya.

    Ia adalah bagus untuk Tun menjawat Pengerusi Bersatu jika Tun mahu.

    Malah TS Muhyiddin amat bermoral jika tidak menandingi Tun.

    Ia adalah tugas anak. Untuk menjadi seorang anak yang baik adalah memelihara persahabatan sahabat sahabat ayahnya.

    Ia adalah atas kebijaksanaan anak kepada ayahnya iaitu Mukhriz Mahathir.

    Tapi sekarang saya tidak melihat begitu keadaannya.

    Terima kasih Tun.

  65. HBT456 Mar 17,2020 4:27 PM

    Apa khabar, musato?

    Pernahkah musato guna sistem karaoke?

    Samada ia digunakan untuk propaganda melawan kerajaan sekarang atau memang ada isu yang perlu diketengahkan, adakah isu ini paling mustahak?

    Yang mustahaknya adalah menang dulu, baru bikin, tak salahkan?

    Mana tahu, mungkin nasib ds mukhriz juga tidak dapat dielakkan kerana absolute power is so addictive that no malay can resist since malay is islam, islam is malay.

    To bribe them is easy, but to change their tongkat mindset is very, very, very tough.

    Malang tak berbau……….

    Adakah musato bersedia untuk yang paling teruk, berharap untuk yang terbaik sebagai ahli Bersatu?

    Whether Hajar likes or dislike me, thats her problem, not my problem what since i am not a member or any political parties.

  66. musato Mar 17,2020 4:13 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Berkenaan Najib.

    Telah dinyatakan bahawa hukum bagi pemimpin yang tidak bertanggungjawab amatlah berat di sisi Islam.

    Sedangkan Anwar yang tidak berupaya ‘menculik’ jawatan semasa kekosongan jawatan PM pun tidak disukai ramai, apatah lagi Najib Tun Razak.

    Jadi bermaksud sekarang Tun Mahathir dan Mukhriz hanya melakukan langkah politik untuk kepuasan peribadi semata mata.

    Slogan Bossku tidak bermaksud rakyat akan undi Najib.

    Hukuman dunia jika ada semasa kita telah berusaha, maka Alhamdulillah.

    Jika tiada, maka telah dijanjikan di akhirat kelak.

    Apabila kita kata jatuh, maka jatuhlah ia. Jika kita kata tukar, maka tukarlah ia.

    Perkara sama yang berlaku pada fizikalnya.

    Najib punyai ‘kerajaan lain, Rosmah berkuasa, bau politik busuk’ itulah rasa dan bau apabila memasuki blog 1Malaysia PM Najib pada 6 bulan pertama beliau menjadi PM.

    Selepas itu saya berhenti memasuki blog tersebut sambil menyatakan di sini bahawa saya tidak mahu bertanggungjawab atas kerosakan yang bakal berlaku.

    Tun Mahathir boleh terus bekerja dan berkarya. Tetapi Tun tidak akan menang.

    Lebih baik kita berhenti semasa sedap. Jangan lupa itu.

    Saya fikir ia terlampau sedap dan ia membuatkan Tun tidak boleh berhenti mengejut.

    Jawatan PM dan kesedapan yang ditarik tanpa kerelaan.

    Saya fikir semua orang pernah rasai diragut sesuatu tanpa kerelaan.

    Bagaimana dengan Tun?

    Terima kasih Tun.

  67. Sri Sense Mar 17,2020 12:33 PM

    GM Tun M

    Yes, rakyat patut teruskn hidup seperti biasa cari rezeki. Kita perlu makan, perlu itu, perlu ini. Kerja politik bukan kerja kita. Dari sebelum Tun pencen jadi PM PH, I dah sebut sini jika diberi buat pilihan I akan pilih Raja2 Melayu.

    Bila I, keluarga dan kawan2 undi PH dulu sebab Tun kata Najib nak jual negara pada China. I juga tidak berminat any kempen nak buang Raja2 Melayu, nak jadikan Malaysia Republik. Nope not me.

    However I tertarik baca berita persaingan dalam BERSATU jawatan PRESIDEN. Kalau I jadi Tun, I kasi TSMY jadi Pengerusi, jawatan Presiden itu boleh lah anak Tun tanding dengan orang lain. Dan sokong beri TSMY title Tun.

    Kalau I jadi Tun, selepas tak lagi jadi Pengerusi Bersatu, I akan buka satu PERSATUAN NGO. Dimana I akan bawa kawan sealiran yang pernah jawat jawatan penting dalam Malaysia seperti Tun Daim, Tan Sri Rafidah Aziz dalamnya.

    Melalui persatuan ini I ada hak untuk komen apa saja hal dalam dan luar negara yang I pandan serong tanpa membabitkan Malaysia amnya. Bila sain surat atau dokumen atas nama persatuan ini juga lebih selamat dari bercakap melalui landasan sebuah parti politik seperti BERSATU, yang buat masa ini, adalah pemegang jawatan PM MALAYSIA.

    Jika I jadi Tun M, itulah I buat. Just saying.

  68. musato Mar 17,2020 9:21 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Yup HBT. Saya tak guna shisa.

    Terdapat maklumat maklumat yang tak tepat atau palsu atas talian.

    Samada ia digunakan untuk propaganda melawan kerajaan sekarang atau memang ada isu yang perlu diketengahkan.

    Seperti 1MDB, saya telah minta Tun ceritakan jika benar ia isu besar yang perlu diketengahkan demi rakyat dan negara.

    Kebetulannya, saya punyai pengalaman kerohanian sendiri berkaitan apa yang diketengahkan (1MDB).

    Berkaitan artikel krisis politik ini, saya tetap mengambil pendirian tidak memihak pada Tun. Ia cuma politik sesama ahli politik.

    Adalah wajar rakyat meneruskan hidup seperti biasa.

    Terima kasih Tun.

  69. Hajar Mar 17,2020 9:06 AM

    Salam YAB dan DiSanjungi Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    1. Alahai…makin huru-hara keadaan sekarang.

    2. Pasaran saham merudum teruk, Ringgit terus jatuh berbanding USD, dan ekonomi terjejas teruk sebab wabak COVID-19 makin meruncing.

    3. Tapi baguslah kita sudah ada pelan sekatan perjalanan – ‘partial lockdown’. Harap2 si Polan yang sakit ment*l (you know who) yang meracau meraban di sini pulih sikit racauan dia. Penat dan mual melihat SAMPAH yang dia hamburkan di Chedet. Tidak habis2 menghina Melayu/Islam. Dia lupa bahawa COVID-19 berpunca dari tempat di mana kaum dia berasal!

    4. Rakyat mesti berusaha lebih kuat dan gigih dalam menangani keadaan ekonomi sekarang yang tidak menentu. Tiada guna komplen dan pandai merungut saja.

    5. Pepatah Melayu “SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM HUJAN” mesti dipraktikkan.

    6. Sepatutnya setiap dari kita menabung walaupun pendapatan kecil, dan mesti pandai mengurus kewangan berdasarkan pendapatan. Simpan dalam 10-15 peratus dari pendapatan setiap bulan.

    7. Yang pasti, kita mesti BERBELANJA KURANG DARI PENDAPATAN (Spend below our means).

    8. Malangnya kta ada banyak manusia yang tidak ingat hari susah, dan tidak ingat hari tua. Simpanan waktu kecemasan mesti mampu menampung perbelanjaan sekurang-kurangnya selama 6 bulan. Tidak semua orang yang ada gaji yang tinggi semasa muda/sihat ada wang simpanan sebab BOROS. Lagi malang kalau MUFLIS semasa usia sudah senja!

    P/S: Tahniah Tun kerana kekal sebagai Pengerusi BERSATU! Saya doakan DS Mukhriz menang untuk jawatan Presiden.

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  70. mubarakchan Mar 17,2020 1:57 AM

    Tun

    Here is a typical headline which shows the state of mind-sets which have been prevailing in the top echelon of leaders of Malaysia since 2004, thus

    ” OIL PRICE COLLAPSE WE NEED AN INSTANT RESPONSE ”

    This statement sounded as though he was Rip Van Winkle or the Man from Mars who had just woken up to the fact the price of a barrel of oil is just US$ 30 and soon will be US$ 20.

    Oil is a well-known international commodity which is traded in the international markets. It is the No.1 weapon used by super-Powers to bend recalcitrant to their command. When there were spikes of up to US$ 110 per barrel or more during 2004-2018, what did these fellows do ? They went gambolling around the World playing golf in Perth, Honolulu, Yunnan etc and enjoyed themselves in the lush spots of Hollywood, Milan, New York or Paris. And as the UN, the World Bank and the IMF reported RM 1.5 Trillion of our precious ringgit flowed overseas to be deposited in foreign banks benefitting the host countries. How stupid can people get when charity only begins at home ?

    Not only that, the whole of the private sector petroleum industry has now gone under due to the poor petroleum price. And with it, another group of Malay elite went under with it.

    I strongly feel that the Government 2004-2018, was responsible for all these faux pas and should have reined in over-exuberance and over-enthusiasm with the knowledge that what goes up must come down in the capitalist world of markets and free lancing. The reason for this is a small country makes small millionaires who could be wiped out easily as is shown on the Bursa today.

    ” Instant response ?” For what or how, may I ask. Who cares for this fellow in the Wide World of International business. He should realise that a small country like our beloved Malaysia should save and save for the rainy day like today.

    In 1982, I discovered that California had a GDP equalled to Australia the 7th in the World. Los Angeles’ GDP equalled Singapore. A block meant 30 minutes drive and the Santa Monica Highway was used as the High Street of Los Angeles. I came to the conclusion that a small country makes small millionaires. A big country makes big millionaires.

    And what did our beloved Malaysia’s finest say at the material time ? Only he, the one and only knew how to manage the Malaysian economy well ! This is laughable because one giant United States corporation can put the wherewithal of Malaysia in its pocket. Besides, this fellow thought the answer to the management of the Malaysian economy is by looking at it internally. He did not know that to manage the Malaysian economy he must read the Singapore Business Times, the Wall Street Journal, the Nikkei Asian Review, the FT etc every morning at dawn. In our beloved Malaysia today there are too many copy-cats, plagiarists, bluffologists and charlatans. The easy way to riches, they thought !

    No qualified economist plans for an instant response. All proper qualified professionals of any kind plan for a long term scenario especially for a country. There is no such thing as enjoy the fun and games now and think of an instant response later. This type of thinking sucks ! It is not elitist and without a mind-set.

    Malaysia Boleh Tun as always. No problem

  71. sudin Mar 16,2020 11:12 PM

    Assalam Tun.

    Just now during Muhyiddin’s covid-19 announcement, he mentioned 193,000 have contracted the virus.
    I’ve been following this pandermic very closely on Worldometer, and the latest figures given are:
    Coronavirus cases – 174,899 (23:10 hrs Malaysian time)
    Death – 6687

    Exaggerate again? Seems the first exaggeration to become PM works well for him, why not just contimue to hoodwink us….

  72. HBT456 Mar 16,2020 1:36 PM

    Singapore being the international hub in SOUTH EAST ASIA is able to come up with their covid-19 test kit in such a short period of time, thanks to china in sharing the scientific report with singapore.

    Being able to speak and read mandarin is an added value to singaporeans.

    Unfortunately, our defender of melayu and islam instead pressed ahead with jawi writing that was supposed to be kept in kitab negara when bahasa melayu was favored and chosen by Malay Nasionslist Group in DEWAN BAHASA WILAYAH PETSEKUTUAN KUALA LUMPUR.

    This implementation for sure will shun off non melayu educationalists.

    Chicken and egg issue, hence, i can understand the fear and anxiety the non malay educationalist, especially, the chinese national educationalists.

    How to resolve such issue peacefully without any confrontation that benefit this country since china is the 2nd largest economy in the word?

  73. HBT456 Mar 16,2020 1:12 PM

    https://www.thestar.com.my/news/regional/2020/03/16/chinese-tycoon-ren-zhiqiang-goes-missing-after-criticising-beijings-response-to-coronavirus-outbreak

    We just have to wait it out for the centralized power of authorithy in Beijing to verify this piece of news when the day they have enough evidence to release or charge him in the court of People’s Republic of China so that everyone can see.

    Hence, dont jump into conclusion first by saying the central government of beijing is zalim or whatsoever.

  74. HBT456 Mar 16,2020 12:44 PM

    Correction: To disallow tobacco and liquor by increasing sin tax on them because sin tax made Malaysia more Moslem in SEA?

  75. HBT456 Mar 16,2020 12:41 PM

    musato pernah cuba sisha?

    I tried once as offered by my ex-young malay colleague few years ago, and i didnt like it.

    Why?

    It made me dizzie, i mean hayal macam mabuk kena minuman alchohol, bahaya, since i need to drive home.

    I am not agsinst malay being the major races to have such social activity to relax themselves after off office hours.

    I sure hope those who smoke sisha not to share the pipes among themselves until the pattern of covid-19 is cleared, and defined.

    I am not against sisha smoking among moslem, but i sure hope they too will do something to contain mouth to mouth transmission of any diseases via sharing the same pipe since sisha smoking trend is still new to malaysians, not like tobacco that had with us since ww 1.

    When come to vote count, i am not sure what is in the mind of JAKIM.

    To allow sisha by legalizing it because it made JAKIM more moslem?
    To disallow by increasing sin tax on tobacco and liquor because it made Malaysia more Moslem in asean?

    The decision is with JAKIM.

  76. HBT456 Mar 15,2020 1:15 PM

    By the way, HAPPY HOLI to indian in shunning evil spirit out for peace and prosperity among themselves, and those who are outside of india.

    COVID-19 does not recognize religion nor need passport to travel since it is proven that the infected persons can spread via human to human due to close contacts.

    Nevertheless, as head of marginalized indian community in Penang, he too can exercise his authority of power in Penang.

    Please do not say Malaysians in general are racist when they voice up their stand in social media.

  77. HBT456 Mar 15,2020 1:03 PM

    https://m.malaysiakini.com/en

    Mr Rajapaksa, i mean Mr Ramasamy, can go a head with that, since me too can read between lines.

    No worries, penangites of other religion faiths in general are not that stupid too since they too for sure will not attend due to religion obligations, or preferred to have self -quarantine when pandemic is announced by WHO officially since all information in dealing with this pandamic is share among ourselves.

    The chief in WHO already said this COINTAINMENT OF COVID-19 is not TERRORISM, you understand, Mr Rajasamy?

    To go a head, or to stop, CM OF PENANG, the 2nd COMMANDER IN CHIEF TO DECIDE.

    He too can by pass FEDERAL AUTHORITHY IF HE WANTS.

  78. HBT456 Mar 15,2020 10:59 AM

    Sri Sense Mar 15,2020 8:48 AM

    GM Tun M

    I nak lobi raja2 Melayu appoint British Resident.

    Why? Sebab orang politik kuat bergaduh. Banyak sangat sikap tak puas hati. I dah lah banyak masaalah saham jatuh merudun, kereta I rosak nak repair kureng duit, ada anak tak bekerja dll. Kalau dulu boleh la I makan kedai menantu Menteri Pertahanan, sekarang jangan mimpi lagi.

    Pentingkah nak dengar masaalah politician why kita tak ramai jadi Menteri Kanan, why we so good lika an angel also kena tendang, mandat rakyat, you know. Ya la tu. Hingga satu blogger bagi lagu APO LA NAK DIKATO. Perli Tok Mat and gang I guess.

    Tun pun sama, tak habis2 asyik nak melawan walau sama parti dan tak lagi head dalam PH. Anak Tun pun sama, I baca tulisan macam budak2 tidak ada pelajaran.

    You all ini tak fahamkah betapa susah rakyat sekarang, yang tidak bekerja semakin bertambah, yang tiada duit makin bertambah, yang sakit makin bertambah.

    Dear Raja2 Melayu please bawa balik British Resident. We don’t need people yang asyik pentingkan diri sendiri teraju Malaysia.

    SAVE WELL, PLAN WELL AND LIVE HEATHILY.

    UNFORTUNATELY, SHE PREFFERED TO BERSUHABAT WITH HAJAR TO INSTLL HATE, INTOLERANCE, FEAR AND FRUSTRATION TO HER PUAK, AND THATS UGLY, YOU KNOW.

    AT LEAST, USA PRESIDENT TRUMP, UPPER REP AND LOWER DEM INCLUDING PRIME MINISTER TREDEUR ARE NOW ‘1 FACE ‘ IKUT CHINA IN CONTAINING COVID-19 FROM SPREADING IN AMERICA CONTINENT.

    ALAHAI, IN HERE, MUSLIM STILL ALLOWED TO PRAY SECARA BESAR-BESARAN IN MOSQUE AND MADE THE OFFICIAL RELIGION LOOKS BAD AND IRRESPONSIBLE IN THE EYES OF THE WORLD.

    CULTURE SHOCK, OR CULTURE SYIOK AGAIN, AGAIN AND AGAIN?

    MEREKA PUN TAK RASA SEGAN, WHO ARE YOU TO TELL THEM OFF?

    I REFER TO ALL RACES WHERE I WROTE HERE “MEREKA”.

    I AM WAY A HEAD OF THIS GAME, BUT I CHOSEN TO VOICE MY STAND HERE IS NOT BECAUSE I HATE HER PUAK.

    TIAP2 HARI MAU BENDA PERCUMA, EVEN MELAYU IN GENERAL DONT DO THAT.

    SHE CAN PILIH THAI CUISINE, INDONESIA CUSINE ALSO TASTE GREAT TOO.

    WHETHER SHE LIKES IT OR NOT, COVID-19 FOR SURE WILL SHAPE CONSUMER HABIT IN THEIR DINING STYLES TOO IN THE NEAR FUTURE.

  79. Sri Sense Mar 15,2020 8:48 AM

    GM Tun M

    I nak lobi raja2 Melayu appoint British Resident.

    Why? Sebab orang politik kuat bergaduh. Banyak sangat sikap tak puas hati. I dah lah banyak masaalah saham jatuh merudun, kereta I rosak nak repair kureng duit, ada anak tak bekerja dll. Kalau dulu boleh la I makan kedai menantu Menteri Pertahanan, sekarang jangan mimpi lagi.

    Pentingkah nak dengar masaalah politician why kita tak ramai jadi Menteri Kanan, why we so good lika an angel also kena tendang, mandat rakyat, you know. Ya la tu. Hingga satu blogger bagi lagu APO LA NAK DIKATO. Perli Tok Mat and gang I guess.

    Tun pun sama, tak habis2 asyik nak melawan walau sama parti dan tak lagi head dalam PH. Anak Tun pun sama, I baca tulisan macam budak2 tidak ada pelajaran.

    You all ini tak fahamkah betapa susah rakyat sekarang, yang tidak bekerja semakin bertambah, yang tiada duit makin bertambah, yang sakit makin bertambah.

    Dear Raja2 Melayu please bawa balik British Resident. We don’t need people yang asyik pentingkan diri sendiri teraju Malaysia.

  80. HBT456 Mar 14,2020 12:37 PM

    NEVER PUT ALL EGGS INTO ONE BASKET, HENCE DIVERSIFICATION IS A MUST TO KEEP GOING FORWARD.

    IF YOU ASK ME, SHOULD 3RD NATIONAL CAR AND KLIA 3 TO BE CONTINUED, I WOULD SAY WHY NOT REPPACE THIS LAND WITH THIS TRANSPORTATION HUB WITH ADDED ECRL AND HSR MINUS ISLAMIC POLICIES?

    MALAYSIA CAN NEVER HAVE THE LICENSE OR PERMIT TO PURCHASE JET FIGHTER FROM USA DUE TO LOOK EAST POLICY.

    MALAYSIA TOO CANNOT HAVE THE LICENSE OR PERMIT TO PURCHASE CHINESE JET FIGHTERS SINCE THESE ARM DEALS ARE NOT FOR SALES.

    WHAT ARE THE OPTIONS THAT UMNO HAS NOW?

    INCREASING MOSLEM POPULATION BEHIND BACK DOOR IS DANGEROUS AND RISKY USING CONSPIRATION THEORY, MAHU DENGAR ATAU TIDAK, UMNO BARU, PKR DAN PAS DECIDES.

    I ALREADY DONE MY PART AS VOTER.

  81. HBT456 Mar 14,2020 10:39 AM

    sibotak Mar 13,2020 8:25 PM

    PM Muhyideen filtered the Ugly Old UMNO members together with a fresh PAS coalition to form A Fresh Govt with the consents of Sultan & Agong
    As part of Malaysia Constituency
    PM Muhydeen invites Tun Mahathir perhaps together with Mukhriz, Syed Sadiq, MadSabu, Guan Eng & those of his choice to form a better Govt for Malaysia

    One that should be upset should be those unwanted old UMNO members
    who are not the likable candidate
    Not Pakatan Harapan Ministers or members as PH collapsed on its own

    None of the old unwanted UMNO members makes a Big Huha
    They accepted it with pride though they have lost their love post
    I respected Zahid & them for placing ways for the New Govt
    not asking their postback

    I see these as a Good Kick Start.
    None should be Upset
    Claiming Back Door Govt,blah, blah, blah

    So what if few of Pakatan Harapan Minister makes the mistake
    Did you burn down PH or as a Leader you mend the mistakes?

    Do Malaysia Politician says
    Demi Rakyat, Demi Malaysia, Demi Negara or
    They actually mean Demi Kepentingan ku

    This is my Evaluation of pIcking A Leader, A Govt

    It was the political campaign of 1MALAYSIA IAITU I LOVE MY PARTY, I LOVE UMNO, I LOVE PM, sibotak.
    MoD land deals would be conducated by UMNO BARU dan PAS saja. JANGAN SENTUH KERANA MELAYU ADALAH ISLAM!

    DID PAKATAN HARAPAN MAKE MISTAKE?
    BY THE END OF THE DAY, HARAPAN PUN JADI ABU APABILA TAKTIK VIRAL KESENGSARAAN DIUTAMAKAN. AKHIRNYA, PERIKATAN NASIONAL IS FORMED.

    SHADOW GOVERNMENT TU ZALIM.
    BACK DOOR GOVERNMENT TU TAK ADIL.
    SELEPAS TU, FRONT DOOR GOVERNMENT TAK JADI.

    KINI, IKAT GOVERNMENT, BOLEH ATAU TAK BOLEH KERANA PAS KATA MEREKA BELUM BERSEDIA LAGI KERANA ISU HANGAT PAKAIAN KEISLAMAN.

    RELIGION IS NOT THE ISSUE BUT RELIGION TOO COULD BE USED AS A POLITICAL TOOL TO BRING DOWN A DEMOCRATIC GOVERNMENT KERANA MELAYU ADALAH ISLAM, MALU APA BOSSKU.

    IT IS UP TO THE MEDIA TO PLAY THEIR PARTS.
    FAKE NEWS, ATAU ALTERNATIVE NEWS?

    MALAYSIA IS A SMALL POPULATION COUNTRY BUT WHEN MALAY MUSLIM BIASED POLICIES ARE BEING DRUMMED UP, THEN, WE WILL KNOW WHO IS IN, WHO IS OUT.

    ARE YOU STILL NOT READY YET?
    ARE YOU STILL NOT PREPARED YET?
    ARE YOU STILL NOT RICH ENOUGH?
    ARE YOU STILL NOT POWERFUL ENOUGH?

    BOAT ROCKING FOR A SMALL POPULATION WITH HUGE LAND RESERVE IS BAD WHEN PAK LEBAI PUT THEIR PERSONAL INTEREST ABOVE FDI, COUNTRY AND PEOPLE THAT MADE THE COUNTRY LESS ATTRACTIVE.

    SHOULD PAS PRESIDENT TO BE APPOINTED AS THE DPM?
    BY THE END OF THE DAY, BELIAU TOO WILL KECUT ONE KERANA BELIAU TAKUT TAK DAPAT PIKUL BEBAN INI.

  82. Hajar Mar 14,2020 9:42 AM

    Salam YAB dan DiSanjungi Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    1. MB Perak yang setakat ada SPM wajar berterus-terang dan BERCAKAP BENAR.

    2. Sebelum berjanji membentuk barisan EXCO yang BERSIH, bersihkan dulu ‘resume’ anda. Cakap berdegar-degar, tapi diri sendiri pun entah apa-apa!

    3. Kalau setakat pergi belajar di Universiti berkenaan (dalam biodata), tetapi sekerat jalan dan GAGAL mendapat ijazah, nyahkan saja nama Universiti dari biodata anda. Jika ia bertujuan untuk MENGELIRUKAN orang ramai supaya fikir yang anda ijazah dari U luar negara, ini satu penipuan. Dapat jawatan / kedudukan dengan cara menipu, halalkah pendapatan anda? Hai…malu mengaku ada SPM saja, tapi ada orang fikir ada SPM memang pencapaian paling hebat!

    4. Saya yakin rata-rata penyokong MB Perak besar kemungkinan sama tahap dengan dia dari segi kelulusan (setakat SPM / Diploma sajalah kot). Ada banyak orang sebegini. Diri sendiri tiada pencapaian akademik yang tinggi; jadi jalan terbaik ialah memperlekeh kelulusan orang lain. Inilah jenis Melayu yang wajar disekolahkan!

    5. MB Perak ini juga menyokong TSMY untuk bersekongkol dengan UMNO/PAS (Kerajaan Tikam Belakang) semasa mesyuarat BERSATU di mana Tun diasak bertubi-tubi; mereka tolak ke tepi saja rayuan dan pendapat Tun. Tahap pemikiran mereka memang tahap SPM sajalah. Maaf cakap…

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  83. sibotak Mar 13,2020 8:25 PM

    PM Muhyideen filtered the Ugly Old UMNO members together with a fresh PAS coalition to form A Fresh Govt with the consents of Sultan & Agong
    As part of Malaysia Constituency
    PM Muhydeen invites Tun Mahathir perhaps together with Mukhriz, Syed Sadiq, MadSabu, Guan Eng & those of his choice to form a better Govt for Malaysia

    One that should be upset should be those unwanted old UMNO members
    who are not the likable candidate
    Not Pakatan Harapan Ministers or members as PH collapsed on its own

    None of the old unwanted UMNO members makes a Big Huha
    They accepted it with pride though they have lost their love post
    I respected Zahid & them for placing ways for the New Govt
    not asking their postback

    I see these as a Good Kick Start.
    None should be Upset
    Claiming Back Door Govt,blah, blah, blah

    So what if few of Pakatan Harapan Minister makes the mistake
    Did you burn down PH or as a Leader you mend the mistakes?

    Do Malaysia Politician says
    Demi Rakyat, Demi Malaysia, Demi Negara or
    They actually mean Demi Kepentingan ku

    This is my Evaluation of pIcking A Leader, A Govt

  84. Sri Sense Mar 13,2020 6:39 PM

    Good evening Tun M

    Ahmad Faizal MB Perak ke 12, Ahmad Faizal MB Perak ke 13.

    Harap kali ini Peja pilih barisan exco terbaik. Boleh guna pakai cara PM. Mesti sekurang kurang lulus SPM dan dapat kelulusan SPRM DAN PDRM.

    SPM? Hubby I mula2 terkejut. I kata padanya memang kena ada SPM, MCE atau setaraf dengannya. Tengok bila nak apply lesen jual amanah saham. Itulah yang diminta. Lebih2 tak nak. Sekiranya ada education lebih pun simpan saja la sijil tu. Not important, my recruiter kata. My recruiter ini qualified accountant pun guna MCE saja hahaha

    Sekarang ada orang heboh hal Tuan Mat. Ada kata Tuan Mat tak pandai bahasa inggeris. Ntah la. Bantainya Tuan Mat speaking, laaa bukan SPM rupanya MCE hahaha

    Nak tegor Azmin sikit. I rasa fesyen Menteri PH yang suka simpang siur but lack jaga kementerian sendiri, baiklah jangan buat lagi. Apa saja kementerian you all pegang jagalah dengan baik. Tak payahlah cerita hal kementerian lain melainkan you PM.

    I rasa sedih bila dengar Menteri Pertahanan kata bersedia bawa rakyat Malaysia diItaly pulang. Anak perempuan I yang pro-UMNO pasti lagi sedih. Dia diJepun terbiar begitu saja.

    Anyway since I ini tak dapat pun, ada anak dah tak kerja, ada saham tinggal 30% value, I lihat depan rumah I, tanah lapang, I ingat nak tanam pokok betik. Esok nak pergi pasar tani cari. Bila berbuah ada juga I dapat free buah. Pokok rambutan dah tanam, ini lambat lagi baru dapat hasil.

    I nak berkebun, tanam sayur, tanam buah, sape rindu boleh lawat https://whims2016.wordpress.com/

  85. HBT456 Mar 13,2020 3:08 PM

    https://www.thestar.com.my/news/world/2020/03/13/in-039people039s-war039-on-coronavirus-chinese-propaganda-faces-pushback

    PEOPLE’S REPUBLIC OF CHINA UNDER THE LEADERSHIP OF PRESIDENT XI AND PREMIER LI ARE READY AND PREPARED FOR THE NEXT LEVEL OF GAME.

    YOU MAY CHOOSE TO BE FRIENDLY OR HOSTILE TO BEIJING, IT IS NOT SOMETHING THAT I AM NOT FAMILIAR WITH, AND I FULLY UNDERSTAND THE PoRC NEEDS TO VOICE OUT THEIR LOVE, HATE, OR RAGE VIA SOCIAL MEDIA TO BE SHARED AMONG THEMSELVES AND THOSE WHO ARE OUTSIDE MAINLAND CHINA.

    IT IS DEFINITELY SAFER TO LET THEM VENGE THEIR LOVE, HATE AND RAGE VIA SOCIAL MEDIA RATHER THAN THEM TAKING OR KILLING HOSTAGES VIA TERRORISM ACTS TO SHOW THEIR ANGER, FRUSTRATION, HATRED AND REVENGE.

    CHINA IS A MASSIVE AND SUPER POPULATED COUNTRY, AND THEIR LEADERS MUST BE FIRM, BRAVE AND STRONG IN DEALING WITH ANY UNFORSEEN OUTBREAKS.

    ONCE BITTEN, TWICE SHY.

    WHEN BITTEN MANY TIMES, THEY TOO WOULD BE MORE RESILLIENT JUST LIKE THOSE IN DEVELOPED COUNTRIES.

    LOVE THEM, OR HATE THEM, YOU DECIDE.

  86. HBT456 Mar 13,2020 2:29 PM

    Sri Sense Mar 13,2020 11:05 AM

    Tun M

    MB Perak. Siapa jadi MB Perak ya, kena tunggu pukul 3 petang. Yesterday, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah summoned three nominees for the post – Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu (Bersatu), Datuk Saarani Mohamad (Umno) and Razman Zakaria (Pas) to Istana Kinta, here, for an audience.

    I actually rasa pelik bila baca earlier bagaimana KCD asyik hentam Ahmad Faizal.

    Ini pendapat I, walau Ahmad Faizal ini dulu salah seorang bekas setiausaha Muhkriz, bapa mentuanya adalah orang kuat UMNO Perak, therefore kenaikkan Faizal jadi MB dulu ada kaitan dengan support ini. Bab performance memang I ada dengar tidak begitu baik but then dalamnya ramai EXCO DAP.

    Judging by apa yang pernah ditulis oleh bekas setiausaha akhbar Mazlee tentang komplot DAP rampas hak orang Melayu dan juga pergolakkan earlier dalam kerajaan Perak sebelum ini, dimana PAS plus DAP also ranap kena bungkus I boleh kata the culprit adalah DAP.

    Apa tujuan Tun masih nak bersama PH?

    WHY SHARE MARKET IN BURSA MALAYSIA PLUNGED INTO DEEPER RED EVEN WHEN TDM RESIGNED?

    HARAM CAN BE HALAL.

    HALAL CAN BE HARAM.

    CONFIDENCE CRISIS IS NOT SOMETHING THESE PAK LEBAI CAN AFFORD TO PLAY.

    IF YOU ARE NOT A MUSLIM, WHAT SHOULD YOU DO?

    EITHER YOU JUMP SHIP, AGREE TO DISAGREE, REJECT, STAY NEUTRAL OR RESIGN.

    YOU CAN CHOOSE TO SHARE YOUR EXPERIENCES AND INSIGHTS VIA BOOK PUBLISHING ALSO CAN.

    MALAY DILENMA IN 2020?

    DOCTOR IN THE HOUSE?

    IT IS SO OBVIOUS DSAI CANNOT BE THE PERDANA MENTERI.

    REASON, TDM KNOWS THE BEST.

    I DIDNT KNOW INDIA CELEBRATE NAMASTE NATIONAL HOLI UNTIL MY FRIEND IN USA SHARED ME HER CELEBRATION WITH HER COMMUNITY.

    SINI, TARAK, HANYA ADA DEEPAVALI SAJE.

  87. Hajar Mar 13,2020 12:49 PM

    Salam YAB dan DiSanjungi Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    1. Sorry, correction on my previous comment: “Yeah TUN had resigned… so what?”

    2. On COVID-19, I think Malaysia must take drastic actions like cancelling ‘Solat Jumaat’ (for several weeks) and banning all activities (at mosques / other places) like what the Tabligh people did from 27 Feb until 1 Mar 2020 (Sri Petaling mosque).

    https://www.malaymail.com/news/malaysia/2020/03/13/health-d-g-sri-petaling-events-attendance-as-high-as-16000-people-much-bigg/1846074

    3. https://www.nst.com.my/world/world/2020/03/574214/canada-pm-trudeaus-wife-tests-positive-covid-19

    She will recover soon if she does not have any pre-existing conditions.

    4. Too bad that a group of greedy and power-crazy politicians decided to have a COUP at the time we are having the COVID-19 pandemic crisis, and thus caused an ongoing political crisis. Double trouble!

    https://www.malaymail.com/news/malaysia/2020/03/12/dr-m-almost-every-top-bersatu-leader-went-against-me-even-muhyiddins-haters/1845758

    Even TS Rais Yatim sided with them! This person is a well-known ‘lalang’.

    P/S: Unbelievable! Ahmad Faizal as Perak MB again…he did not even finish his first degree – failed. Only has SPM cert….Alahai…

    Thank you Tun.

    – May Allah SWT bless Tun and family –

  88. Sri Sense Mar 13,2020 11:05 AM

    Tun M

    MB Perak. Siapa jadi MB Perak ya, kena tunggu pukul 3 petang. Yesterday, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah summoned three nominees for the post – Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu (Bersatu), Datuk Saarani Mohamad (Umno) and Razman Zakaria (Pas) to Istana Kinta, here, for an audience.

    I actually rasa pelik bila baca earlier bagaimana KCD asyik hentam Ahmad Faizal.

    Ini pendapat I, walau Ahmad Faizal ini dulu salah seorang bekas setiausaha Muhkriz, bapa mentuanya adalah orang kuat UMNO Perak, therefore kenaikkan Faizal jadi MB dulu ada kaitan dengan support ini. Bab performance memang I ada dengar tidak begitu baik but then dalamnya ramai EXCO DAP.

    Judging by apa yang pernah ditulis oleh bekas setiausaha akhbar Mazlee tentang komplot DAP rampas hak orang Melayu dan juga pergolakkan earlier dalam kerajaan Perak sebelum ini, dimana PAS plus DAP also ranap kena bungkus I boleh kata the culprit adalah DAP.

    Apa tujuan Tun masih nak bersama PH?

  89. HBT456 Mar 13,2020 10:17 AM

    By the way, i dont feel surprise at all when door gifts of tokyo olympic 2020 includes masks, hand sanitizers and bottled water as new WHO norm if it is not postponed.

    CROWD MIGHT BE LESSER, BUT CAN THE PARTICIPATING COUNTRIES AFFORD TO LET DOWN THEIR ATHELETICS AND SPORTMEN?

    Will fukushima nuclear wastage allowed to be spilled in the sea shared by nelayan japanese, koreans and chinese nationals that could draw lots of critism and contempt domestically and internationally?

    As investors in stock market, you need to understand the pattern of stocks that changed in next 24 and 48 hours.

    Panic selling, insider trading or hearsays?

    Whatever the outcome is, dont panic, stay calm, and PLEASE STOP ALL THOSE RHETORIC POLITICS WITH EGO AND IGNORANT ATTITUDE OF SEMUA ADALAH SALAH KAUM BUKAN MELAYU THAT WOULD MAKE THE SITUATION EVEN WORST VIA CANTAS, PROTES DAN SABOTAJ KERANA MALU APA BOSKU.

    LIVES ARE MORE VALUABLE THAN ANYTHING ELSE.

    ITU LAH SEBABNYA, I KATA, WINNING OR LOOSING IS NOT IMPORTANT.

    MOST IMPORTANTLY IS TO PLACE THE POSITION OF THE COUNTRY ON THE RIGHT TRACK.

    LAMBAT TAK APA, JANJI SELAMAT.

  90. Sri Sense Mar 13,2020 9:11 AM

    Good morning!

    Pagi ini I nak ajak kawan2 baca latest tentang keadaan semasa https://whims2016.wordpress.com/

    Market is real bad. Sharing is Caring.

    Thank you!

  91. HBT456 Mar 13,2020 9:02 AM

    https://www.thestar.com.my/news/nation/2020/03/13/some-malaysians-told-to-leave-us-varsity-campus

    As students, you suppose to go there to obtain your tertiary degrees via bilateral trade, be it sponsored by ruling government or privately.

    Me too did my tertiary education in foreign country, and i didnt have any issues in obeying or adapting new rules in the host country, so are my friends from all states and neigbouring countries who were with me.

    I am not sure why these students have issues today.

    Political, Economical or Social?

    If not hepi, then, call for RCI.

  92. Hajar Mar 13,2020 8:50 AM

    Salam YAB dan DiSanjungi Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    If there’s support, I will make a comeback, says Dr Mahathir

    https://www.nst.com.my/news/politics/2020/03/574135/if-theres-support-i-will-make-comeback-says-dr-mahathir

    Yes…Yes…Yes…

    Please make a comeback Tun! Just ignore the noises here that asked Tun to retire. Yeah Tud had resigned…so what? Any problem?

    I would love to see Tun as our PM again for the third time. Tun resigned for a reason.

    I don’t think TSMY can handle those kleptocrats. They will make him look like a fool, sooner or later.

    Well. what goes around comes around…

    Thank you Tun.

    – May Allah SWT bless Tun and family –

  93. HBT456 Mar 13,2020 8:49 AM

    https://m.malaysiakini.com/news/514463

    The rules in instagram are hazy?

    Sisha is not exposed in instagram but now expanding their market share bagai mushrooms in klang valley via mamak restaurants.

    Sinners lwn Sinners, and both can killed and would increased public health care expenditures permanently.

    Well, thats the choice of JAKIM, and as non muslim, you too can choose to smoke since you are the pengundi what.

    TURKEY OH AYAM BELANDA.

    THATS THE HARD TRUTH!

  94. sibotak Mar 13,2020 6:12 AM

    On the surface, every each of us has our own agendas
    When these agendas do not click, it conflicts and breaks down
    Whether in Silence or is a Big Haha
    When it clicks it met on the outside but not on the inside
    This what happens to Pakatan Harapan

    PH has successfully achieved its mission
    The formation of different Party to topple Najib ala Rosmah Kleptocracy
    It has done

    It breaks as the basic chemistry is never there
    Perhaps the intention of the formation is never sincere
    Wolverine thinking at the back of each mind

    When a Leader prostrate
    He is my choice Leader
    PM Muhideen is The Right Choice
    To ” Perjuangan orang Melayu ”
    His inviting to work along with Tun today is an evidence
    He never betrayed Tun
    He is The Prime Minister of Malaysia
    He still looks ups on Tun

    Azmin Ali is also the Right Choice
    Clean, Smart & Sharp looks
    He filled the Blanks
    My potential PM as I wrote before

    Make a comeback Tun with Mukhliz, Syed Sadiq to today new-formed Govt
    PM Muhydeen, Agong invites you
    You have come to an End, Makes No Mistake

  95. Sri Sense Mar 12,2020 8:56 PM

    Good evening!

    Oh yes, memang ada ramai orang corporate dalam cabinet PM kita, seperti Home Minister Datuk Seri Hamzah Zainudin, anak Taib Mahmud iaitu Deputy Minister Datuk Hanifah Hajar Taib, Menteri Kewangan, Tengku Dato’ Sri Zafrul Tengku Abdul Aziz, Menteri Belia Dan Sukan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican dll

    Of course I tahu, mereka ini biasa duduk dalam BOD listed companies.

    Insyaallah akan berjaya nanti tangani masaalah ekonomi Malaysia.

    Good night. Tun sekarang musim Covid19, kumpulan tabligh also kena, baiklah Tun batalkan event kat Shah Alam.

  96. HBT456 Mar 12,2020 6:28 PM

    By the end of the day, chinese political parties for sure cant fight back one since they too are divided along party lines.

  97. HBT456 Mar 12,2020 6:21 PM

    Yup, they can take their own sweet times to play with RUU355.

    There is no secret in politics when they start playing with religion supremacy this time.

    Sukuk bond?
    Samurai bond?
    Panda bond?
    Saudi Arab bond?

    By the end of the day, chinese race will be ended up as punching bags when they bergabung to show their numbers in the mosques or in their padang.

  98. HBT456 Mar 12,2020 6:08 PM

    https://m.malaysiakini.com/news/514395

    Still too early tell?

    PAS can take their own sweet time since they need the ruling government to subsidize them dengan gaji kerajaan negeri pakai wang kafir.

    Alahai, only states under ph are licensed to sand mining and logging, dll negeri tak boleh, sound racist, dont you think so?

    Minyak disapu, timber also they sapu?

    Jika tak nak kongsi, then, no parashute mps from these states to other states.

    Berani?

  99. milshah Mar 12,2020 3:05 PM

    Assalamualaikum Tun,

    Saya berterima kasih kepada Tun memberi peluang dan masa kepada kerajaan TSMY. Saya rasa langkah “wait and see” adalah langkah terbaik. Mengapa? Sebabnya kalau kita beralih kepada kerajaan Pakatan Harapan, apakah akan selesai segala masalah? Tidak.

    Ingat kembali pemerintahan Pakatan Harapan sebelum ini. Setiap hari ada orang yang mengkritik kerajaan. Mereka kritik Menteri Pendidikan, mereka kritik tulisan khat di sekolah-sekolah, mereka kritik kereta terbang, dan macam-macam lagi lah. Daripada kritikan itu, diterjemahkan kepanda pilihanraya kecil, dan Pakatan Harapan kalah berturut.

    Dan saya percaya andaikata Tun berjaya ambil alih kerajaan dari TSMY, perkara pertama yang akan dibincangkan adalah soal peralihan kuasa Perdana Menteri daripada Tun kepada Anwar.

    Jadi adakah jika Pakatan Harapan ambil alih Perikatan Harapan akan menyelesaikan masalah? Tidak.

    Saya boleh jadi pengkritik. Bila Pakatan Harapan memerintah, saya kritik. Itu tidak bagus, ini tak bagus. Orang ni kena tukar. Orang ni tidak boleh jadi menteri dan sebagainya. Demikian juga jika Perikatan Nasional memerintah, saya boleh kritik. Kerajaan pintu belakang, berkawan dengan kleptokrat, dan sebagaianya.

    Tapi apakah hasil kritikan-kritikan ini? Negara tidak akan pergi kemana-mana. It will go no where. Semua orang salah, kecuali saya. Biarlah saya jadi Perdana Menteri macam tu, itupun ada orang akan kritik.

    Jadi saya juga seperti Tun. Saya ingin ‘observe’ kerajaan TSMY. Mungin TSMY akan berjaya di mana Tun gagal. Worst case, kita tukar kembali kepada Pakatan Harapan, dan bising pula perkara bila Tun akan beri kuasa Perdana Menteri kepada Anwar.

  100. HBT456 Mar 12,2020 2:19 PM

    Sri Sense Mar 12,2020 11:24 AM

    Tun M, dah makan belum?

    I semalam teringat nak makan nasi Vangey. I kan anak Perak. Kedai ini famous kat Perak. Sedara mara I kat Perak, sikit sikit Vangey. Then I tengok Najib makan Thai Food, I teringat nak makan Thai food.

    Apa kedai sedap? It depends dimana you tinggal. Kalau Shah Alam my favourite thai food adalah Serai dan Mr Tuk Tuk. But very seldom makan luar because of duit kureng dan COVID 19. Selalu masak di rumah.

    Tun

    Actually kesilapan Tun lakukan bila kata AIR ASIA offset. Ramai orang corporate terkejut. Hubby pernah kata, offset? sama macam kes Najib.

    Semalam I fikir, why Tony Fernandes tak ambil Marina jadi director Air Asia. I rasa Marina lebih layak dari Neelofah. Marina mampu bawa gang mid to upper class pakai service Air Asia.

    I however tak begitu minat Air Asia walau I pernah ada saham mereka dulu. I cuma ingat Air Asia bila ada holiday plan. Of course I juga tau Rafidah Aziz ada dalamnya. Therefore ada sosek sosek kata Rafidah la yang bisik kat Tun kata offset.

    @Musato dulu pernah kerja bank, ya ka? I teringat seorang kawan, dia dulu pangkat besar kat Merchant Bank, tiba2 buka kedai makan. I sedih bila lihat dia memasak didapur restaurant. Bayarkanlah this guy dulu pakai kot now pakai apron. Then again I also teror HIGH FLYER dulu tapi I juga memasak sendiri didapur rumah hahaha

    SHE MEANT AMBANK THIS TIME AGAIN?
    SYED SADDIQ’s BROTHER HAD OFFICIALLY JOINED UMNO AS MEMBER BARU, BUKAN?

    BEING AMBITIOUS IS NOT MORALLY WRONG BUT WHEN THINGS GET OUT OFF CONTROL, THEN, WE WILL KNOW WHAT THESE WANNABES ARE UP TO SINCE THEY CAN NEVER HIDE THEIR PERSONAL INTERESTS WHEN THEY DRUMPED UP MALAY MUSLIM BIASED POLICY.

    NO MAN IS AN ISLAND, AND IF THEY INSIST THEY HAVE DONE NO WRONG, THEN, WE WILL KNOW WHO ARE IN THE RULING COALITION, WHO ARE IN THE SHADOW COALITION.

    BELIAU BOLEH BUAT, KENAPA AKU TAK BOLEH BUAT.
    MALU APA BOSKU ?

    You morons, you can get us all kill, kata pak mat salleh.
    BERSATU ATAU BERSUHABAT?

    TREAT IT AS REZEKI BAH.
    YOU FEEL JEALOUS, LADIES?
    I FEEL NOTHING AT ALL JANJI JANGAN PAKSA AKU MASUK ISLAM TO ENJOY HAK ISTIMEWA.

    IT WOULD BE SAFER AND BETTER OFF TO LET TSMY AND HIS KABINET TO DO HIS PART AS PERDANA MENTERI KE-8, BOLEH ATAU TIDAK, MAMPU ATAU TIDAK.

    WILL TDM ACCEPT HIS LETTER FOR MINTA MAAF THIS TIME?
    WE WILL KNOW AS WE MOVE ALONG.

  101. HBT456 Mar 12,2020 11:38 AM

    Hajar Mar 12,2020 9:57 AM

    Salam YAB dan DiSanjungi Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    1. Satu kesilapan besar Tun ialah Tun terlalu percayakan Azmin Ali. Orang yang teramat LIBERAL ini sangat merbahaya kepada Islam. Lihat saja, dengan selamba dia berpaling tadah dari Tun. Dari dulu saya nampak orang ini jenis yang bermuka-muka dan tidak boleh dipercayai.

    2. Saya tidak rela melihat orang ini sekarang sudah menjadi ORANG NOMBOR DUA di dalam Kerajaan Tikam Belakang TSMY. Azmin juga tidak menyerlah semasa di dalam Kabinet PH.

    3. Jika Azmin naik jadi PM, saya tidak akan maafkan TSMY! Azmin dan Anwar dari spesis yang sama. Maaf cakap.

    4. Tun tidak perlu berjumpa dengan PM kerana dia telah menyebabkan BERSATU tunggang-terbalik dan tercemar.

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

    TIADA MAAF PADA MU?
    She has her selfish reason for that since she felt like she has been trapped with the past glory of her past successors kerana dia bos also?

    It would be best to let them to gaduh ke, to cantas ke, to sabotaj ke atau to protes behind that closed door again and again.

    Who knows maybe me too give up my voting right after going through all these horendous flip then flop.

    She thinks without her, malay cannot progress?

    Park at your own risk too.

  102. Sri Sense Mar 12,2020 11:24 AM

    Tun M, dah makan belum?

    I semalam teringat nak makan nasi Vangey. I kan anak Perak. Kedai ini famous kat Perak. Sedara mara I kat Perak, sikit sikit Vangey. Then I tengok Najib makan Thai Food, I teringat nak makan Thai food.

    Apa kedai sedap? It depends dimana you tinggal. Kalau Shah Alam my favourite thai food adalah Serai dan Mr Tuk Tuk. But very seldom makan luar because of duit kureng dan COVID 19. Selalu masak di rumah.

    Tun

    Actually kesilapan Tun lakukan bila kata AIR ASIA offset. Ramai orang corporate terkejut. Hubby pernah kata, offset? sama macam kes Najib.

    Semalam I fikir, why Tony Fernandes tak ambil Marina jadi director Air Asia. I rasa Marina lebih layak dari Neelofah. Marina mampu bawa gang mid to upper class pakai service Air Asia.

    I however tak begitu minat Air Asia walau I pernah ada saham mereka dulu. I cuma ingat Air Asia bila ada holiday plan. Of course I juga tau Rafidah Aziz ada dalamnya. Therefore ada sosek sosek kata Rafidah la yang bisik kat Tun kata offset.

    @Musato dulu pernah kerja bank, ya ka? I teringat seorang kawan, dia dulu pangkat besar kat Merchant Bank, tiba2 buka kedai makan. I sedih bila lihat dia memasak didapur restaurant. Bayarkanlah this guy dulu pakai kot now pakai apron. Then again I also teror HIGH FLYER dulu tapi I juga memasak sendiri didapur rumah hahaha

  103. Hajar Mar 12,2020 9:57 AM

    Salam YAB dan DiSanjungi Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    1. Satu kesilapan besar Tun ialah Tun terlalu percayakan Azmin Ali. Orang yang teramat LIBERAL ini sangat merbahaya kepada Islam. Lihat saja, dengan selamba dia berpaling tadah dari Tun. Dari dulu saya nampak orang ini jenis yang bermuka-muka dan tidak boleh dipercayai.

    2. Saya tidak rela melihat orang ini sekarang sudah menjadi ORANG NOMBOR DUA di dalam Kerajaan Tikam Belakang TSMY. Azmin juga tidak menyerlah semasa di dalam Kabinet PH.

    3. Jika Azmin naik jadi PM, saya tidak akan maafkan TSMY! Azmin dan Anwar dari spesis yang sama. Maaf cakap.

    4. Tun tidak perlu berjumpa dengan PM kerana dia telah menyebabkan BERSATU tunggang-terbalik dan tercemar.

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  104. Sri Sense Mar 12,2020 8:54 AM

    GM Tun

    Hubby kata semalam Dr Asraf Wajdi, tak masuk dalam senarai Menteri, kira pandai Sahar ini dapat naik.

    So I said to hubby, kan ke, kelayakkan Menteri mesti ada kelulusan SPM, SPRM dan PDRM. Hubby cepat pintas kelulusan YDPAM. I jawab, Hah, tak tau la mana dia sangkut hahaha

    So if anyone tak tau kenapa tak naik, berasa sedih, sila lihat list kelulusan itu.

    By the way, sebagai wakil rakyat masih boleh bertugas, tak perlu jadi Menteri kan. Good luck gals and guys!

  105. HBT456 Mar 12,2020 8:51 AM

    mubarakchan Mar 12,2020 7:46 AM

    Tun

    Next week the National schools are going to have their mid-term break of 7 days. It is good if the Minister of Education will extend this break to 14 days in view of the Corona Virus 19 World Wide Pandemic.

    Prevention is better than cure.

    Malaysia Boleh Tun as always. No problem

    WHEN PUBLIC TRUST IS BETRAYED AGAIN, AND AGAIN, mubarakchan, dont you think its too late, and too little again, again and again?

    Even NAMBIKEI doesnt work in MARGINALIZED INDIAN COMMUNITY, you dont know?

    MAAF BATIN WHEN THINGS WENT WRONG AGAIN, AGAIN, AND AGAIN?

    NEVER BITE THE FINGERS THAT FEED YOU,

    WHO IS YOUR BOSS NOW, MUBARAKCHAN?

    PERHAPS SRI SENSE CAN MEET UP MUBARAKCHAN TO PUSH MOO MOO TO CONSIDER THE BAN.

    MALAYSIAN INSIDER OR INSIDER TRADING?

    MUNGKIN AFTER THE BAN, TUKAR SIGNBOARD JALAN DAN HIGHWAYS TO BAHASA JAWI, TAK MUSTAHIL PUN.

    PERHAPS SHE THINKS SHE STILL HAVE THE MARKET VALUE IN MALAY MAJORITY STATES BY HASUT THEM TO BENCI DAP THIS TIME KERANA “KITA MELAYU ATAU HER HUSBAND IS MELAYU THATS WHY SHE USED KITA INSTEAD OF KAMI?”

    BAK KATA, PANDAI2 MEREKA INI YANG MENGELARKAN DIRI MEREKA SEBAGAI HANG TUAH, HANG KASTURI, HANG JEBAT DAN HANG LEKIU.

  106. mubarakchan Mar 12,2020 7:46 AM

    Tun

    Next week the National schools are going to have their mid-term break of 7 days. It is good if the Minister of Education will extend this break to 14 days in view of the Corona Virus 19 World Wide Pandemic.

    Prevention is better than cure.

    Malaysia Boleh Tun as always. No problem

  107. HBT456 Mar 11,2020 10:18 PM

    Sri Sense Mar 11,2020 3:47 PM

    Tun M

    My husband tak suka short selling activities. Dia kata ini lah yang jahanamkan harga saham dalam bursa. Betul. Itu antara sebab kenapa saham sukar nak naik. Ramai nak jadi short sellers, shareholders boleh mati tunggu harga saham naik. Although short selling in Malaysia is regulated, meaning there is a cap to its maximum downside and trading volume per day. Bunyi sedap but not so sedap in reality.

    I jumpa ini online

    In 2006, it was reported that Malaysia had partly lifted its ban on short-selling of shares, introduced during the 1998 Asian financial crisis. The ban on short-selling was one of the first measures introduced in 1998 by then prime minister Dr Mahathir Mohamad to help curb an outflow of capital.

    TSMY please consider the above ban.

    GO UN THERE AND BUAT PROTEST LA SO THAT SHE CAN BE RESCUED.

  108. Sri Sense Mar 11,2020 3:47 PM

    Tun M

    My husband tak suka short selling activities. Dia kata ini lah yang jahanamkan harga saham dalam bursa. Betul. Itu antara sebab kenapa saham sukar nak naik. Ramai nak jadi short sellers, shareholders boleh mati tunggu harga saham naik. Although short selling in Malaysia is regulated, meaning there is a cap to its maximum downside and trading volume per day. Bunyi sedap but not so sedap in reality.

    I jumpa ini online

    In 2006, it was reported that Malaysia had partly lifted its ban on short-selling of shares, introduced during the 1998 Asian financial crisis. The ban on short-selling was one of the first measures introduced in 1998 by then prime minister Dr Mahathir Mohamad to help curb an outflow of capital.

    TSMY please consider the above ban.

  109. HBT456 Mar 11,2020 12:17 PM

    TUAN HJ. HADI AWANG ADALAH PRESIDEN PARTI SEISLAM MALAYSIA, OF COURSE HIS AMBITION IS TO TAKE OVER CHAIRMAN OF TH TO REPLACE CHAIRMAN OF UMNO WHEN UMNO UNDER BN WINS OUT.

    HAJAR REALLY THINK WITHOUT TH AND PETROL SUBSIDY, MALAYSIANS IN GENERAL CANNOT PROGRESS?

    TH NEEDS MALAYSIANS MORE THAN MALAYSIANS NEED THEM.

    TURBAN PUTIH VS SONGKOK HITAM, WHICH ONE CAN JUAL BETTER?

    YANG HIJACK RAKYAT BERSUARA ADALAH ‘SO-CALLED MIDDLEMEN’ IN THE NAME OF MALAY AND MUSLIM BIASED POLICIES.

    JIKA TAK RELA, THEN, PENGKHIANAT?

    MEREKA PUN TAK RASA SEGAN, THATS NOTHING VOTERS CAN DO.

    BULLYING AT THE HIGHEST LEVEL IS NOT NEW, IT IS UP TO THEM TO DO WHAT THEY WANT IN INTERNET AS INFLUENCER OR WHATSOEVER.

    AS SAYING GOES, THEY CAN FOOL THEM SOME TIMES, THEY CANNOT FOOL THEM ALL THE TIME.

    IF YOU HAVE NOTHING GOOD TO SAY, THEN, DONT SAY.
    IF YOU HAVE GOOD THINGS TO SAY, THEN, SAY IT.

    HONESTY IS A VERY EXPENSIVE GIFT, DONT EXPECT IT FROM CHEAP PEOPLE – W.B.

    SHARE AT YOUR OWN RISK TOO.

  110. Hajar Mar 11,2020 8:54 AM

    Salam YAB dan DiSanjungi Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    1. Tun, please don’t let TSMY and geng hijack BERSATU.

    2. Tun was the MAIN FOUNDER of BERSATU. Tun is still its Chairman.

    3. TSMY must leave BERSATU along with all of the MPs who conspired with him. Azmin and geng must also leave BERSATU. They can join UMNO / PAS. Just get lost from BERSATU.

    4. Tun must not let these traitors destroy BERSATU.

    5. Suppporting Tun is NOT AKIN to supporting PH. Most PH leaders are really hopeless. Like I said before, TSMY is also hopeless as a Minister under PH. I don’t think he can perform as PM.

    6. I advise Hj. Hadi to just shut up, and stop giving foolish / stupid statements!

    Thank you Tun.

    – May Allah SWT bless Tun and family –

  111. Sri Sense Mar 11,2020 8:46 AM

    Good morning Tun M

    Kelakar pulak baca tulisan sibotak.

    Hari ini I menulis sebab hubby kata kalau Tuan Mat tak jaya jaga kebersihan bandar Kota Bharu maka gagal lah Tuan Mat sebagai Menteri Alam Sekitar.

    Menteri Agama my personal choice Hadi Awang. Sebab beliau sebenarnya rajin ajar budak2 mengaji dalam kuliah agamanya, something like weekly event, kalau tak silap I.

    Anyway PM dah pilih, Agong dah setuju, kita tunggu la performance masing2. Harap jangan kecewakan kami.

    I nak rakam my unhappiness dengan UMNO. I rasa sepatutnya negeri yang MB Bersatu tidak ada perebutan kuasa. Sebab dah JV kan. Lainlah Menteri itu dari PH. Bila Johor tukar MB dah semua nak ikut. Rasanya kurang manis la tindakan begini.

  112. Krisemas Mar 11,2020 8:39 AM

    Hello Mahathiak. Sudahlah tu. Kalau dapat kat hang atau Anuak, depa ni pijak kepalak. Dah terjadi macam ni elok lah tu. Ketuanan terserlah, biak depak sedak banyak jangan nak naik pijak kepalak sangat. Padan muka.

  113. HBT456 Mar 11,2020 8:36 AM

    CORRECTION: HENCE, NEVER GO TO THE EXTREME PATH OF NO RETURN.

    IF THERE IS NOTHING TO HIDE, THEN, LET THE SHOW BEGIN.
    PM KE-8 BAKAL MEMANGGIL PRU BY 2023.

    ARE THEY STILL NOT READY YET?
    ARE THEY STILL NOT PREPARED YET?

  114. HBT456 Mar 11,2020 8:23 AM

    Sri Sense Mar 10,2020 10:53 PM

    Tun M

    Buat masa ini I only tertarik dengan 2 Menteri iaitu Kewangan dan Pendidikkan. Both tak pernah jadi Menteri.

    As retail investor, profile the new Menteri Kewangan sangat baik. Dia bukan saja pernah jadi big boss CIMB tapi juga pernah bekerja dengan stock broking companies. That means dia tau mentality investors. Just tengok dengan kejatuhan minyak, counters O&G banyak limit down. Emo lebih. Panicky yang tidak menentu. Investors lari sampai dah tak tau mana satu paper loss dan real loss. I juga difahamkan ibunya dulu head EPU. That means dia tau how government works.

    The good news the new cabinet lineup telah berjaya bawa KLCI up, lets hope kita tak lagi tercorot dalam rantau ini.

    I cuma keliru Tuan Mat naik jadi Menteri Alam Sekitar. Rasanya macam tak sesuai portfolio ini dengan seorang alim.

    Sekadar itulah I boleh berkata tentang barisan menteri baru. I also dah tak tahu mana satu Menteri dari BERSATU UMNO PAS, kena google cari party mereka. hahaha

    Kita orang Melayu kena selalu usaha cari duit biarpun Menteri kita ramai Melayu.

    Apa cerita budak food delivery hit and run. Khabarnya BMW tu lari. Budak tu tersadai masuk hospital. Wonder juga siapa BMW driver yang sombong sangat.

    Buying a business or a company mesti ada buyer and seller. Price mesti right. Susah juga nak salahkan soal bangsa disini. Kalau baba nak jual, ali mampu membeli. Mereka setuju. Why not? Kalau ada seller no buyer mana boleh jalan.

    For example listed companies hari ini anak Tun duduk, esok tiada lagi tapi adik Najib duduk. Mereka beli shares dalam syarikat tersebut. To me nothing strange, mesti ada seller dan buyer baru jalan. Ada seller no buyer mana ada jalan.

    OK, GTG. I nak jaga my blog bye!

    “Kita orang Melayu kena selalu usaha cari duit biarpun Menteri kita ramai Melayu.”
    “I cuma keliru Tuan Mat naik jadi Menteri Alam Sekitar. Rasanya macam tak sesuai portfolio ini dengan seorang alim.”

    BUKANKAH BUDAYA UMNO BARU ADALAH WANG POLITIK?
    BUKANKAH NASIONAL BLUEPRINT KHUSUS UNTUK MARGINALIZED INDIA IS BASED ON NAMBIKEI?

    POLITIC OH POLITIK!
    HAZE OH JERUBU!
    PANDA BEAR OH BERUANG PANDA!
    SAPU OH SABU!
    FOOTBALL OH BOLA SEPAK!

    IKAT lwn KONGSI?
    JAMBATAN lwn JAMBAN?
    HARAM lwn HIBURAN?
    ALIM lwn ORANG BERDOSA?
    4G lwn 5G?

    CLIMATE WARMING vs PANDEMIC COVID-19?
    YESAYERS vs NAYSAYERS?
    LOVERS vs HATERS?
    DULU I TAK ERTI, KINI AKU ERTI.

    Jika main politik cantas-mencatas sampai tahap macam ini, then, how?

    INI KENA TANYA SELERA DAN CITARASA MASING2, BOLEH ATAU TIDAK BOLEH, MAMPU ATAU TIDAK MAMPU?

    IT DEPENDS ON THE MATURITY OF THE POLITICAL PARTIES IN PLAYING THEIR PARTS TO FISH VOTES especially the undi kampung masing2.

    Truth hurts though.

    AFTER KNOWING THE HARD TRUTH, I AM HORRIFIED.

    I STRONGLY BELIEVE THE GOOD ONES ARE BLESSED, THE BAD ONES WOULD BE LEFT OUT, THE UGLY ONES WOULD BE JUDGED AND THE EVIL ONES WOULD BE DEALED WITH.

    SEPANDAI-PANDAI TUPAI MELOMPAT, AKHIRNYA TERJATUH KE ATAS TANAH.
    KADANG- KADANG, ORANG PANDAI PUN BOLEH BUAT KESILAPAN.
    HENCE, NEVER GO TO THE EXTREME PART OF NO RETURN.

  115. sibotak Mar 11,2020 7:44 AM

    Congrats Malaysia
    With the new team, We hope to manage Malaysia
    Malaysia, The Malaysian Way

    We decide our own kind of development not what the World wants it to be
    We will be Moderate
    We need Military Capability
    We need to produce our own Weapons
    We cannot allow West, US nor others, tell us
    What to do.What to Eat .How to live our Life
    We did not isolate ourself from the World
    We are we. We are ourself

    Development does not need removing of Nature
    Development does not need High Rising
    Live our Life to the Fullest
    Not to the Foolest like the West did and Blame Others

    They are the Destroyer of World Peace & Harmony
    They Blame framed the innocents, the Weak Nation, the Helpless
    To make them looks Good
    They are The Bullier

    Blame game like the previous Govt
    Sounds alike LGBT
    From now on every Minister must have Butt proof
    Put on Iron plate Underwear

  116. Sri Sense Mar 10,2020 10:53 PM

    Tun M

    Buat masa ini I only tertarik dengan 2 Menteri iaitu Kewangan dan Pendidikkan. Both tak pernah jadi Menteri.

    As retail investor, profile the new Menteri Kewangan sangat baik. Dia bukan saja pernah jadi big boss CIMB tapi juga pernah bekerja dengan stock broking companies. That means dia tau mentality investors. Just tengok dengan kejatuhan minyak, counters O&G banyak limit down. Emo lebih. Panicky yang tidak menentu. Investors lari sampai dah tak tau mana satu paper loss dan real loss. I juga difahamkan ibunya dulu head EPU. That means dia tau how government works.

    The good news the new cabinet lineup telah berjaya bawa KLCI up, lets hope kita tak lagi tercorot dalam rantau ini.

    I cuma keliru Tuan Mat naik jadi Menteri Alam Sekitar. Rasanya macam tak sesuai portfolio ini dengan seorang alim.

    Sekadar itulah I boleh berkata tentang barisan menteri baru. I also dah tak tahu mana satu Menteri dari BERSATU UMNO PAS, kena google cari party mereka. hahaha

    Kita orang Melayu kena selalu usaha cari duit biarpun Menteri kita ramai Melayu.

    Apa cerita budak food delivery hit and run. Khabarnya BMW tu lari. Budak tu tersadai masuk hospital. Wonder juga siapa BMW driver yang sombong sangat.

    Buying a business or a company mesti ada buyer and seller. Price mesti right. Susah juga nak salahkan soal bangsa disini. Kalau baba nak jual, ali mampu membeli. Mereka setuju. Why not? Kalau ada seller no buyer mana boleh jalan.

    For example listed companies hari ini anak Tun duduk, esok tiada lagi tapi adik Najib duduk. Mereka beli shares dalam syarikat tersebut. To me nothing strange, mesti ada seller dan buyer baru jalan. Ada seller no buyer mana ada jalan.

    OK, GTG. I nak jaga my blog bye!

  117. HBT456 Mar 10,2020 10:53 PM

    H20 dan musato percaya Pak Arab Saudi telah buat Donation kepada DSN?

    Bak kata, padi harap pagar, pagar makan padi.

    Both of you can argue sampai bila2 pun, hakikatnya adalah sama saja.

    https://m.malaysiakini.com/news/514112

    Which party rejected DAP to hold MoF?

    Who is the current MoF?

    He is Malay by race, and at least he know what happened in the past.

  118. mubarakchan Mar 10,2020 10:22 PM

    Tun

    History is the Finest Arbiter of the Truth.

    I am a Constitutionalist. Never a Communalist. I support the incumbent Governments of the day, the revered Constitution, our DYMM Yang Di Pertuan Agong and the Royal Sultans.

    The 4 Allegorical Bungles by PKR and DAP, 1998-2020.

    1. 1998. If the DPM had taken a holiday in the United States, he would have returned as the Honourable Prime Minister of Malaysia. One Easy Step.

    2. 2008. If the PKR and the DAP had sorted out the 32 Aduns before and not after the 12th GE, they would have been in Putrajaya since. This would have cost them no money as they now discovered. One Easy Step.

    3. 2013. If the PKR and the DAP had announced a 100 day fast to the Death which even Gandhi eschewed, they would have been in Putrajaya since. One Easy Step.

    4. 2020. The PKR and the DAP already in POWER in Putrajaya. Lo and Behold ! They are now out in the streets looking bewildered and naked. I have never seen a political farce of sooting one’s foot like this ever. When you are in Power how to lose to the Opposition without the Power and not through a GE ? Yet, this did happen !

    With such poor Generalship over a period of 25 years – one generation, please go home and keep the home fires burning and do some crocheting !

    Malaysia Boleh Tun as always. No problem.

  119. musato Mar 10,2020 9:54 PM

    Assalamualaikum Tun.

    H2O,

    Saya baca artikel yang dishare oleh anda saudara H2O. Dan itu respon saya.

    Selagi bernama Melayu.

    Terima,kasih.

  120. H2O Mar 10,2020 7:52 PM

    Musato

    Dulu banyak bank2 milik Cina dan banyak digabung. Dulu MISC dimilik oleh Robert Kwok dipaksa jual. Dulu beras miliki Cina dipaksa jual. Kau ni usia berapa? Kau tahu apa telah berlaku berpuluhan tahun dulu.

    Kau tunjuk bukti kiasu memprovokasi disini.

    Siapa yg selalu kata bangsa tu malas. Siapa yg kata ada orang perlu masuk universiti melalui pintu belakang. Kau jawab

  121. Hajar Mar 10,2020 7:14 PM

    Salam YAB dan DiSanjungi Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    Besarnya saiz Kabinet Kerajaan Tikam Belakang. Besarlah juga ONGKOSNYA!

    Dalam keadaan ekonomi yang teruk, mereka masih mahu MEMBAZIR!

    Perkara asas pun mereka tidak faham. Dalam keadaan ekonomi yang teruk, eloklah berjimat cermat.

    Secara peribadi, saya tidak terkesan langsung dengan keadaan ekonomi sekarang yang teruk. Duit yang ada pun lebih dari mencukupi – kalau goyang kaki saja pun ok; duit yang dilabur beranak-pinak. Kalau setakat berbelanja 10-20 ribu ringgit sekali harung, ibarat duit poket je bagi saya… 🙂

    Tapi taklah macam Ku Nan yang kata 2 JUTA ringgit macam duit poket je bagi dia. Tapi duit siapa yang dikatakan duit poket tersebut?

    Angkuh betul OKT (dan geng) ini semenjak BN kembali berkuasa di bawah Kerajaan Tikam Belakang TSMY!

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  122. Sri Sense Mar 10,2020 6:34 PM

    Good evening Tun M

    Selesai sudah acara angkat sumpah menteri2 baru. Jangan pula lepas angkat sumpah, lupa sumpah, nanti kena makan sumpah.

    Phew! very long la acara ini. I lihat Agong letih, PM letih, I letih, hanya kucing I tak letih, penonton setia dari mula hingga akhir. UMNO walau banyak seat jangan pula buat perangai macam DAP, ok. All also they want.

    Yes musato, kalau beli rumah 10 tahun yang lalu, dah buat profit, tapi kalau nak jual sekarang siapa nak beli? Ekonomi tidak baik, ramai hilang pekerjaan, silap haribulan yang masih berhutang bank, rumah kena bank lelong.

    There’s a few things I minta sini tapi tak dapat zaman PH. Review of bankruptcy law, senior citizen kalau small amount of hutang dibebaskan. Perubatan untuk senior citizen kalau tak dapat free biarlah teramat murah untuk perkhidmatan first class. I banyak minta untuk senior citizen, anehnya yang duduk atas semua dah memang senior citizen, bo layan permintaan I. Not important sebab mereka semua ada gaji terbang sana sini dengan private jet.

    For example, lihat MOH tiada Menteri lagi bagus tugas mereka. Lihat lagi performance Kementerian lain, no Menteri jalan dengan baik. Kadang2 kita wonder juga perlukah Menteri2 ini. Kalau Menteri ramai sangat, buat kerjakah mereka nanti. Politik aside this about performance ya.

    I tak suka mengata orang unnecessarily, so barisan yang baru, please buat kerja dengan baik. Jangan esok orang mengata Menteri ramai, rakyat tetap miskin.

  123. HBT456 Mar 10,2020 4:47 PM

    https://m.malaysiakini.com/news/514048

    1 mountain cannot have 2 tigers.

    1 hand cannot hold 2 balls.

    Dah dapat PUTRAJAYA, masih nak open up for debate among themselves to favor syariah law?

    When syariah lawmakers outnumbered non-syariah lawmakers, then, it is time to bid Selamat Tinggal to Malaysia, will harga rumah musato boleh dinaikkan lagi since ruling government keeps opening up land for property development?

  124. musato Mar 10,2020 4:46 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya lihat ramai warga tua kaum cina guna subsidi kerajaan. Subsidi bukan hanya untuk orang Melayu tetapi ia untuk semua.

    Ia dapat dilihat di hospital/klinik kerajaan contohnya.

    Petrol pula kalau guna kereta besar sikit guna ron97, kalau guna kereta kecil sikit guna ron95.

    Ron97 dikecualikan subsidi sebab kereta asing dan orang orang kaya guna petrol ini.

    Kalau tak mampu guna ron97, jangan guna kereta besar la…

    Mana mana kerajaan sepatutnya alih bahasa apa yang ditulis dalam akhbar cina. Atau wajibkan bahasa Mandarin dipelajari oleh orang Melayu dan wajibkan juga bahasa Melayu dikuasai bangsa lain.

    Banyak propaganda politik antara dua pihak yang menyebabkan rakyat tersepit di tengah tengah dan tidak peroleh maklumat yang tepat.

    Apatah lagi sekolah asing asing tidak bercampur gaul.

    Terima kasih Tun.

  125. musato Mar 10,2020 4:18 PM

    Assalamualaikum Tun.

    H2O,

    Baguslah melayu macam itu.

    Ini Malaysia Tanah Melayu. Ada bangkangan?

    Kaum lain datang ke Tanah Melayu boleh beli tanah, boleh niaga. Melayu tak kacau. Kecuali diprovokasi dengan sifat kiasu.

    Sampai bila bila pun ini negara Melayu punya.

    Jika diri sendiri susah, sebab diri sendiri malas dan tak berusaha. Lagi mahu salahkan melayu?

    Terima kasih Tun.

  126. HBT456 Mar 10,2020 4:01 PM

    https://m.malaysiakini.com/news/514042

    Will MCA submit?

    If they do, then, this time MCA will be labelled as traitor to independent chinese education in which UEC is a plus point to attract foreign students from indonesia and the philliphines, dont play play.

    Traitor to chinese education is totally different from DSAI’s punya traitor since i believe in his heart, he support NUTC for jawi to be added into BM.

    Dah terang sangat, usah diterang2kan lagi.

    Jika NAK, no need to show buntut punya, tak gitu?

  127. musato Mar 10,2020 2:58 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Yup kakak cantik Sri sense😆

    Berkaitan dengan pelaburan atau mat saleh kata investment.

    Untuk berada dalam kerajaan adalah amat menguntungkan waima dari sudut pelaburan.

    Ia boleh menambah aset dengan mengetahui rancangan masa hadapan negara.

    Harap Tun jangan kata tiada apa apalah…

    Saya beli rumah semi-d pada harga rm170k pada 2008 sebelum usul kenaikan harga barang diluluskan.

    Saya boleh agak harga petrol Malaysia akan naik kerana tentulah saya yang bagi jalan penyelesaian secara umum untuk mengatasi krisis global semasa itu.

    Sebulan dua selepas tu, harga rumah sudah melebihi rm200k.

    Malah semasa temuduga untuk spa pada tahun itu saya menyatakan pendapat saya bahawa harga petrol akan naik pada penemuduga.

    Penemuduga marah pada saya. Saya tak lulus temuduga tersebut. Alhamdulillah.

    Terima kasih Tun.

  128. farz Mar 10,2020 1:09 PM

    Dear Tun,

    Assalamualaikum. Saw the cabinet list. There are some good ones, some that I never know so yet to be tested and there are some whom I have doubts on their integrity and/or competency based o their previous position (UMNO and PBB). I thought Latheefa Khoya was a good MACC chief. So sad that she left. Anyway, hope for the best. Maybe the good ones could compensate the bad ones. Take care Tun. Semoga Allah SWT berkati usia Tun berdua.

  129. Sri Sense Mar 10,2020 12:32 PM

    Oh ya kalau ada yang tertanya2 lagi macam mana that guy dapat my nos, sedangkan I kata tak kenal beliau.

    IMAO dia beli pernah beli dari one of my downline. Bila downline I pencen jadi agen, client itu terus transfer pada I. So kat update unit trust fund tersebut, yang dihantar oleh public mutual regularly pada client, tertera my handphone nos. Itu saja I fikir sebab I memang tak kenal beliau and I also tidak ada ramai direct client yang pernah bekerja dengan syarikat minyak gergasi Malaysia.

  130. Sri Sense Mar 10,2020 12:05 PM

    Yes musato. Kita semua dah lalui zaman gelap, some of us masih dalam gelapan. Itu sebab I kata sini, walau kemenangan memihak pada orang Melayu, kita sebagai orang Melayu masih kena kerja kuat untuk berjaya.

    I for example ada banyak masaalah juga, anak seorang dah tak bekerja, anak seorang buat business kecil online, anak satu lagi di Jepun yang sentiasa risau dengan Covid19, asyik fikir bila kerajaan Malaysia nak bawa mereka sekeluarga balik, bilamana ada jiran dekat rumah sah COVID19.

    As for my investment equally as bad, I sudah hilang puluhan ribu ringgit dengan sekelip mata. Husband I yang sudah lebih usia pencen also terpaksa bekerja mencari rezeki. I sedih very sedih. Bab politik kejab gitu kejab gini, I malas nak layan.

    My daughter yang buat online business beritahu dia dapat loan 10K, tapi takut amaun banyak sangat. I kata pada beliau, apa yang nak ditakut, guna duit buat business, baru ada manafaat. Kalau joli memanglah bala. 10K pun dia takut, bukannya 10M, macam mana nak berniaga ni. Orang berniaga sekarang cerita bilion2 ringgit dia cerita 10 ribu je pun takut. Masaalah juga jadi proPAS sangat.

    Pada Shahar Abdullah. Jika beliau membaca ini. Aunty and Uncle ucap tahniah on your appointment as Timbalan Menteri Kewangan 2, we wish you all the best. Nak contact personally tiada yang ada your nos.

    If any of you need me can always cari I. Like the guy yang subuh2 whatsapps I. For your information I tidak boleh letak my handphone nos online, sebab I masih pegang lesen agen unit trust, even di facebook also tiada my handphone nos, kalau kawan FB, you kena personal message I, like Haniff Kathri pernah buat. And also diFB I tak bagi you tengok siapa kawan2 I. That’s why kalau you pergi my wall hanya akan tunjuk kawan sesama kawan, you and I ada common, but not all friends.

  131. musato Mar 10,2020 11:02 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Pada satu masa permulaan, saya tidak begitu bangga dengan kerjaya saya sebagai pekerja hotel sebagai baker.

    Dari bank saya berhenti. Pergi pada niaga, saya tutup kedai. Saya fikir saya boleh buat lebih dari jadi hotelier.

    Sepertimana anda semua. Ada yang jadi profesor, akauntan, jurutera dll.

    Tetapi kadangkala sebagai manusia saya terlepas pandang pada permintaan saya sendiri pada Allah swt.

    Seperti Sri sense katalah, di sini anda tidak membuat duit. Malah mungkin hanya membazir masa.

    Oleh kerana saya menulis kerana ‘dipaksa dan terpaksa’ maka ada masa saya tertanya tanya apakah yang sedang saya buat?

    Pada masa itu, tahun 2010 gaji saya hanyalah rm13 sehari. 2 tahun jangka hayat saya menulis di sini jika dikira dari tahun 2008.

    Sebenarnya saya menangis teresak esak di dalam kereta kancil buruk saya kerana tiada duit untuk makan tengahari.

    Pada masa tengahari itulah, saya ditenangkan dengan satu mimpi setelah tertidur kerana mengeluarkan air mata.

    Suatu bayang bayang telah datang peluk saya dari belakang sambil membaca sesuatu seolah olah mengubati saya.

    Saya dipeluk dengan kemas. Dalam fikiran yang kosong secara spontan saya bertanya “itukah kamu ya Rasulullah?”

    Tiada jawapan. Saya ulangi “itukah ku ya Rasulullah!”.

    Masih tiada jawapan. Saya ulangi lagi “itukah kamu ya Rasulullah!!”

    Juga tiada jawapan. Walaubagaimanapun, setelah usai dipeluk dan dibaca, maka ternampaklah saya akan raut wajah yang mengangkat mukanya sehingga memancarkan cahaya yang amat terang yang mengejutkan saya dari tidur dengan kalimah Subhanallah!!!

    Tanpa saya sedar tidak lama selepas itu, saya pertama kali telah diberi peluang bekerja di bahagian makanan. Makanan yang banyak. Pilihlah yang mana satu saya nak makan.

    Ya. Rezeki itu Allah yang bagi.

    Saya fikir saya ada sedikit tanggungjawab untuk dikhabarkan melalui penulisan.

    Maka dalam pada itu, saya tuliskan sedikit sebanyak berkenaan pengalaman yang saya lalui untuk direnungkan oleh semua.

    Contohnya berada di sini tidak menjana pendapatan malah mungkin membuang masa jika tidak berhati hati kerana lalai dengan alam maya.

    Satu pegetahuan baru buat saya secara jelas. Walaupun Tun tidak menjalankan cadangan dan pendapat saya, InsyaAllah ada orang lain yang akan lakukan.

    Seperti yang berlaku sekarang.

    Kerajaan Melayu Islam mengambil alih dari PH yang banyak melakukan provokasi termasuk pada Tun Mahathir.

    Terima kasih Tun.

  132. HBT456 Mar 10,2020 10:53 AM

    Sri Sense Mar 10,2020 9:23 AM

    GM Tun M

    I setuju dengan Musato dan sibotak

    Memang I rasa masa banyak terbuang disini tanpa dapat sesuatu hasil bentuk wang ringgit. Kalau yang bekerja jadi lalai buat kerja. Kalau tak bekerja mungkin dapat hasil dengan membuang masa disini.

    Jangan main2 soal wang ringgit. Adik beradik pun boleh begaduh.

    Subuh ini seorang lelaki whatsapps I minta nasihat. I terkejut juga. Sebab I tak kenal nos dan nama lelaki ini. Bila I tanya mana dia dapat nos I, dia jawab online. Lagilah I terkejut sebab I tidak letak my handset nos online.

    Dia kemudian minta maaf dia kata dia dulu labur dengan I, that’s how dia tahu my handphone nos, now dia labur melalui adiknya. I actually tak kenal nama ini and also the Huge losses seperti dia letak duit at least 500K dalam unit trust.

    Dia minta pandangan I. I tanya how young are you? Bila dia jawab. I tanya lagi apa fund dia labur. Dia bagi screenshot. I nasihatkan dia switch at least half to bond fund, at his age dia pegang terlalu banyak equity growth fund. Dia tanya how long boleh recover. My answer hard to predict. The best tanya your agent.

    I buat unit trust ini since 1997 on part time. I masih lagi agen walau tidak lagi Agency Manager. Jangan main2 nak maintain jadi agen pun susah. Kita kena selalu buat exam dan ada quota. Kalau I pergi opis Public Mutual, branch manager kenal I sebagai their old agent. Because I jadi agent sebelum nama Public Mutual lagi. I jadi agent semasa nama company ini nama KL Mutual lagi. Dulu memang I banyak big clients, kemasukkan agen2 baru I also hilang banyak client, and usia dah meningkat I jadi malas nak cari client baru, just tumpu on pelaburan sendiri dan keluarga.

    But I also former PR Consultant. This job la buat I kenali TSMY satu masa dulu di MOA. I pernah handle event MOA dulu zaman Pak Lah. I juga pernah jadi PR Consultant to bosses like Puncak Niaga and several others.

    However I kenal KCD online kat FB. I kunjungi event mereka satu ketika dulu sebab nak bergambar dengan bekas PM iaitu TUN. Pun susah la. Dapat pun jauh. Salam pun Tun macam tak minat salam dengan perempuan comel macam I hahaha

    Backdoor government? Bukanlah. Government yang dulu bukan majority government. Sama juga dengan government sekarang. Itu sebab kita panggil coalition cabinet. Cuma bezanya sekarang ramai Menteri Melayu dalamnya. Bukankah itu yang kita semua sini hendak? Cuba perhati komen2 earlier ramai kutuk DAP PKR Amanah, takan pula sekarang sayang balik hahaha

    So sape nak ambil I kerja boleh hubungi I. Pretty sure you all ada image problem judging by the comments here. Jangan lupa lawat my blog only on saham tapi bukan amanah saham dan politic https://whims2016.wordpress.com/

    UNIT TRUST is MUTUAL TRUST FUND BASED ON KONSENSUS, BUKAN BASED ON HER WHIMS AND FANTASY.
    PERHAPS, SHE PROMOTED THE FUND TO HER INVESTORS whom may have political connection to her political party, tak anih pun.

    Hey, aku pun boleh kata aku ini Melayu la.
    You no scare i tiktok you nanti to have fun, SS?

    I learned this from my ex-malay colleagues.

    Bo lui, bo power, bo political connection dan bo rich papa mama, then how?
    Work, Live and Enjoy Life, thats what we can do as employees, bukan?
    Even food delivery male and female are employees of so and so company what, what makes her think only she is layak, dll tak layak?

  133. Sri Sense Mar 10,2020 9:23 AM

    GM Tun M

    I setuju dengan Musato dan sibotak

    Memang I rasa masa banyak terbuang disini tanpa dapat sesuatu hasil bentuk wang ringgit. Kalau yang bekerja jadi lalai buat kerja. Kalau tak bekerja mungkin dapat hasil dengan membuang masa disini.

    Jangan main2 soal wang ringgit. Adik beradik pun boleh begaduh.

    Subuh ini seorang lelaki whatsapps I minta nasihat. I terkejut juga. Sebab I tak kenal nos dan nama lelaki ini. Bila I tanya mana dia dapat nos I, dia jawab online. Lagilah I terkejut sebab I tidak letak my handset nos online.

    Dia kemudian minta maaf dia kata dia dulu labur dengan I, that’s how dia tahu my handphone nos, now dia labur melalui adiknya. I actually tak kenal nama ini and also the Huge losses seperti dia letak duit at least 500K dalam unit trust.

    Dia minta pandangan I. I tanya how young are you? Bila dia jawab. I tanya lagi apa fund dia labur. Dia bagi screenshot. I nasihatkan dia switch at least half to bond fund, at his age dia pegang terlalu banyak equity growth fund. Dia tanya how long boleh recover. My answer hard to predict. The best tanya your agent.

    I buat unit trust ini since 1997 on part time. I masih lagi agen walau tidak lagi Agency Manager. Jangan main2 nak maintain jadi agen pun susah. Kita kena selalu buat exam dan ada quota. Kalau I pergi opis Public Mutual, branch manager kenal I sebagai their old agent. Because I jadi agent sebelum nama Public Mutual lagi. I jadi agent semasa nama company ini nama KL Mutual lagi. Dulu memang I banyak big clients, kemasukkan agen2 baru I also hilang banyak client, and usia dah meningkat I jadi malas nak cari client baru, just tumpu on pelaburan sendiri dan keluarga.

    But I also former PR Consultant. This job la buat I kenali TSMY satu masa dulu di MOA. I pernah handle event MOA dulu zaman Pak Lah. I juga pernah jadi PR Consultant to bosses like Puncak Niaga and several others.

    However I kenal KCD online kat FB. I kunjungi event mereka satu ketika dulu sebab nak bergambar dengan bekas PM iaitu TUN. Pun susah la. Dapat pun jauh. Salam pun Tun macam tak minat salam dengan perempuan comel macam I hahaha

    Backdoor government? Bukanlah. Government yang dulu bukan majority government. Sama juga dengan government sekarang. Itu sebab kita panggil coalition cabinet. Cuma bezanya sekarang ramai Menteri Melayu dalamnya. Bukankah itu yang kita semua sini hendak? Cuba perhati komen2 earlier ramai kutuk DAP PKR Amanah, takan pula sekarang sayang balik hahaha

    So sape nak ambil I kerja boleh hubungi I. Pretty sure you all ada image problem judging by the comments here. Jangan lupa lawat my blog only on saham tapi bukan amanah saham dan politic https://whims2016.wordpress.com/

  134. Hajar Mar 10,2020 9:14 AM

    Salam YAB dan DiSanjungi Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    1. Kerajaan Tikam Belakang TSMY sudah amat terdesak untuk mengekalkan kuasa sehingga sanggup ‘merasuah’ untuk mendapatkan SOKONGAN MAJORITI yang diperlukan.

    2. Menjanjikan habuan @ hadiah @ jawatan untuk mendapatkan apa yang dicita ialah RASUAH!

    3. Nampaknya TSMY sudah jadi macam DSN. Maaf cakap…Amat malang sekali!

    4. Tun jangan putus asa untuk melakukan apa yang baik dan betul untuk Agama, Bangsa dan Negara.

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  135. musato Mar 10,2020 8:56 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya kerja hotel di bahagian dapur.

    Banyak makanan di sini. Saya perlu rasa dan lihat supaya sedap dan nampak menarik.

    Tetapi saya sesekali tidak akan komplen kalau saya rasa tak sedap. Saya,cuma akan cakap seperti masin sangat atau tak ada rasa. Saya tak akan kutuk makanan/rezeki.

    Maka adalah prinsip saya untuk tidak makan apa yang saya tidak suka. Bukan kutuk makanan/rezeki.

    Saya juga tidak mencuri. Sepertimana Tun tidak mencuri.

    Maka bukan kesukaan kami untuk berkawan dengan pencuri.

    Oleh itu, fahamkan bahawa elok Tun tinggalkan.

    Tapi tidak bermakna Tun benci pada TS Muhyiddin.

    Terima kasih Tun.

  136. sibotak Mar 10,2020 6:58 AM

    Saya lihat ini bukan sebagai Kerajaan Tikam Belakang
    Tapi pada tidak mahu bersekutu dengan DAP
    DAP memang OK ,Sehat,mempunyai infrastruture yg mampat
    Saya rasa Kerajaan PH kemarin mengaharapkan bantuan kewangan DAP juga

    Tapi itu bukan mahunya Melayu
    Walau DAP cekap , berkemampuan Melayu lebih redha pada Melayu sendiri
    walau Melayu makan Ubi Kayu.
    Sejarah jiran membuka minda & mata Melayu

    DAP sekarang memang OK , Memang Ok
    Saya pun suka Guan Eng, semoga beliau dapat Hidayah
    Tapi pada masa akan datang,Masa ia berkuasa kelak
    Masa tocang dia naik ,ini yg mencurigakan Melayu

    Saya benci Kleptocrasi Najib ala Rosmah
    Tapi saya akan lebih benci Ketoprak Ketoprek DAP kelak
    Ini memang tidak bolih di nafikan

    Maka saya berpandangan Kerajaan Muhiydeen
    Bukanlah Kerajaan Pintu Belakang

  137. HBT456 Mar 9,2020 11:33 PM

    CORRECTION: PANCING SOKONGAN, RASUAH, KERAJAAN TIKAM BELAKANG? UNLESS SHE STILL THINK SHE HAS CHOICES TO MEMBASMIKAN RASUAH TO 0 VIRUS? IT IS TOO LATE, AND YET TOO LITTLE AGAIN. WHY? WHAT TDM WANTS NOW IS TO MERGE UMNO-PAS DLL AGAIN UNDER perIKATan NASIONAL, I DONT FEEL SURPRISE AT ALL FOR POLITICAL STABILITY.

  138. HBT456 Mar 9,2020 11:32 PM

    Hajar Mar 9,2020 10:02 PM

    Salam YAB dan DiSanjungi Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    Taktik pancing SOKONGAN MPs (dll.) menggunakan HABUAN jawatan dalam Kabinet amat keji dan menjijikkan. Adakah ini rasuah?

    Bagaimana pula MPs dalam ‘Kerajaan Tikam Belakang’ yang tidak mendapat jawatan dalam Kabinet?

    Wajarkah mereka melompat pula kepada pihak Pembangkang?

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

    PANCING SOKONGAN, ASUAH, KERAJAAN TIKAM BELAKANG? UNLESS SHE STILL THINK SHE HAS CHOICES TO MEMBASMIKAN RASUAH TO 0 VIRUS? IT IS TOO LATE, AND YET TOO LITTLE AGAIN. WHY? WHAT TDM WANTS NOW IS TO MERGE UMNO-PAS DLL AGAIN UNDER perIKATan NASIONAL, I DONT FEEL SURPRISE AT ALL FOR POLITICAL STABILITY.

    musato Mar 9,2020 9:42 PM

    Assalamualaikum.

    Saya di sini sejak mei 2008. Saya tahu kewujudan blog chedet semasa baca akhbar sambil minum teh sebelum bertolak ke kiosk saya yang mana sejam jauhnya.

    Sejak itu saya terus menulis di sini. Menulis di sini bagi saya adalah amat penting sehinggakan saya tidak begitu fokus pada perniagaan yang mendatangkan pendapatan amat lumayan yang diuruskan oleh 3 orang pekerja saya.

    Ia boleh dikatakan menulis kerana ‘dipaksa dan terpaksa’. Sementelah pula komen pertama saya di sini telah dipadamkan (deleted by author)- oleh Tun sendiri sebagai tanda telah dibaca.

    Masa itu pada permulaan blog ini dalam tempoh tidak sampai sebulan ia telah mencapai 1,000,000 pengunjung.

    Antara penulis lama yang masih aktif di sini adalah Hajar dan HBT kalau tak salah.

    Seingat saya, hanya dalam lebih kurang 8 bulan blog ini wujud, PM Pak Lah telah menyerahkan jawatan pada Najib Tun Razak.

    Dalam pada itu, krisis kenaikan minyak mentah dunia pada tahun 2008 telah berjaya diselesaikan melalui ilham semasa saya sedang bertanding dalam satu kejohanan di Terengganu.

    Pelbagai peristiwa terjadi yang tidak saya duga mendatangkan seribu pertanyaan pada diri sendiri.

    Saya membuat sedikit kajian. Nama Sayyid Abdul Rahman (Tokku Paloh 1818-1918) dan Syeikh Abdul Malek (Tok Pulau Manis – 1860-an) muncul.

    Untuk mengesahkan segala apa yang terjadi saya mengambil sedikit masa untuk balik ke kampung dan membuka cerita ‘menolong Tun Mahathir’ pada nenek dan toki saya.

    Ia telah disahkan dan diiyakan oleh mereka. Betullah tu kata nenek saya. Malah terdapat makam menandakan pertalian selama 300 tahun lepas terdapat di sebelah masjid kampung.

    Sepanjang tempoh 9 tahun sejak tahun 2008 saya menulis bahawa saya adalah penasihat Tun Mahathir.

    Boleh dikatakan kami akan saling bantah membantah dalam memberi pendapat dalam bentuk keadaan yang kami fahami.

    Sehinggalah PH menang. Kerajaan berusia 61 tahun telah ditukarkan. Kemudiannya Tun Mahathir mempunyai barisan kebinat dan protokol kerajaan.

    Saya tidak boleh mengharapkan PM pada kerajaan PH dengar cakap saya seorang. Itu tidak betul.

    Malah kalau tak salah saya chedet.cc versi buku ‘blog to unblock’ yang dicetak tidak disiarkan komen komen pengunjung bagi mengelakkan ketidakadilan kata penulis – Tun Mahathir.

    Nampak gayanya tanpa saya di sisi Tun Mahathir selama 2 tahun telah mengakibatkan ketidaktajaman Tun seperti sebelum berkuasa.

    Kini kita punyai PM baru.

    Saya masih mengaku sebagai penasihat Tun.

    Sudah saya katakan biar Tun pegang janji untuk bagi pada Anwar. Seterusnya adalah takdir dan kuasa Allah swt.

    Tidak mengapa Tun tidak mahu bertemu TS Muhyiddin.

    Saya pun tunjuk muka pada Tun hanya 2 kali selama 12 tahun ini. Itu pun entah Tun kenal dan ingat atau tidak.

    Saya tunjuk muka bila Tun tulis di sini, sila perkenalkan diri dan seterusnya buat rumah terbuka di hari raya pada tahun 2010 dengan 10,000 orang hadir.

    HBT kata dia pun hadir jugak pada masa itu.

    Tidak perlu berjumpa. Saya tiada apa apa nak bagi.

    Terima kasih Tun.

    Saya tidak pernah minta apa apa dari musato. Saya tidak perlu pergi negeri musato, tapi, saya tidak boleh menghalangkan musato datang cari kerja atau rezeki di negeri dan wilayahku sebagai warganegara Malaysia. Apa2pun, jika niatmu adalah untuk mencari rezeki, bukan cari pasal dengan kaum bukan melayu dan bukan muslim, then, thats fair and equal.

    Whether i like it or not, the ruling government of the day will import low skilled labours from negara islam kerana sama2 adalah negara islam.

    I am ok with it, but i am not sure about kaum melayu dan kaum hindu since these labours might post a threat to them in the labour market that might cause vote loss to PN when these issues are being played again, and again.

    Nevertheless, in here i congratulate those who are appointed in the ministries under TS Myuhiddin Yassin.

  139. Hajar Mar 9,2020 10:02 PM

    Salam YAB dan DiSanjungi Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    Taktik pancing SOKONGAN MPs (dll.) menggunakan HABUAN jawatan dalam Kabinet amat keji dan menjijikkan. Adakah ini rasuah?

    Bagaimana pula MPs dalam ‘Kerajaan Tikam Belakang’ yang tidak mendapat jawatan dalam Kabinet?

    Wajarkah mereka melompat pula kepada pihak Pembangkang?

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  140. musato Mar 9,2020 9:42 PM

    Assalamualaikum.

    Saya di sini sejak mei 2008. Saya tahu kewujudan blog chedet semasa baca akhbar sambil minum teh sebelum bertolak ke kiosk saya yang mana sejam jauhnya.

    Sejak itu saya terus menulis di sini. Menulis di sini bagi saya adalah amat penting sehinggakan saya tidak begitu fokus pada perniagaan yang mendatangkan pendapatan amat lumayan yang diuruskan oleh 3 orang pekerja saya.

    Ia boleh dikatakan menulis kerana ‘dipaksa dan terpaksa’. Sementelah pula komen pertama saya di sini telah dipadamkan (deleted by author)- oleh Tun sendiri sebagai tanda telah dibaca.

    Masa itu pada permulaan blog ini dalam tempoh tidak sampai sebulan ia telah mencapai 1,000,000 pengunjung.

    Antara penulis lama yang masih aktif di sini adalah Hajar dan HBT kalau tak salah.

    Seingat saya, hanya dalam lebih kurang 8 bulan blog ini wujud, PM Pak Lah telah menyerahkan jawatan pada Najib Tun Razak.

    Dalam pada itu, krisis kenaikan minyak mentah dunia pada tahun 2008 telah berjaya diselesaikan melalui ilham semasa saya sedang bertanding dalam satu kejohanan di Terengganu.

    Pelbagai peristiwa terjadi yang tidak saya duga mendatangkan seribu pertanyaan pada diri sendiri.

    Saya membuat sedikit kajian. Nama Sayyid Abdul Rahman (Tokku Paloh 1818-1918) dan Syeikh Abdul Malek (Tok Pulau Manis – 1860-an) muncul.

    Untuk mengesahkan segala apa yang terjadi saya mengambil sedikit masa untuk balik ke kampung dan membuka cerita ‘menolong Tun Mahathir’ pada nenek dan toki saya.

    Ia telah disahkan dan diiyakan oleh mereka. Betullah tu kata nenek saya. Malah terdapat makam menandakan pertalian selama 300 tahun lepas terdapat di sebelah masjid kampung.

    Sepanjang tempoh 9 tahun sejak tahun 2008 saya menulis bahawa saya adalah penasihat Tun Mahathir.

    Boleh dikatakan kami akan saling bantah membantah dalam memberi pendapat dalam bentuk keadaan yang kami fahami.

    Sehinggalah PH menang. Kerajaan berusia 61 tahun telah ditukarkan. Kemudiannya Tun Mahathir mempunyai barisan kebinat dan protokol kerajaan.

    Saya tidak boleh mengharapkan PM pada kerajaan PH dengar cakap saya seorang. Itu tidak betul.

    Malah kalau tak salah saya chedet.cc versi buku ‘blog to unblock’ yang dicetak tidak disiarkan komen komen pengunjung bagi mengelakkan ketidakadilan kata penulis – Tun Mahathir.

    Nampak gayanya tanpa saya di sisi Tun Mahathir selama 2 tahun telah mengakibatkan ketidaktajaman Tun seperti sebelum berkuasa.

    Kini kita punyai PM baru.

    Saya masih mengaku sebagai penasihat Tun.

    Sudah saya katakan biar Tun pegang janji untuk bagi pada Anwar. Seterusnya adalah takdir dan kuasa Allah swt.

    Tidak mengapa Tun tidak mahu bertemu TS Muhyiddin.

    Saya pun tunjuk muka pada Tun hanya 2 kali selama 12 tahun ini. Itu pun entah Tun kenal dan ingat atau tidak.

    Saya tunjuk muka bila Tun tulis di sini, sila perkenalkan diri dan seterusnya buat rumah terbuka di hari raya pada tahun 2010 dengan 10,000 orang hadir.

    HBT kata dia pun hadir jugak pada masa itu.

    Tidak perlu berjumpa. Saya tiada apa apa nak bagi.

    Terima kasih Tun.

  141. Hajar Mar 9,2020 9:21 PM

    Salam YAB dan DiSanjungi Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    1. Wow! Hebat betul kabinet Kerajaan Tikam Belakang (KTB). Ada di antara ‘katak-katak politik’ yang melompat ke Bersatu mendapat habuan hebat. Tahniah di atas kejayaan besar anda semua! Berbaloi betul anda semua melompat dan mengkhianati Tun M! Syabas juga kepada para pengkhianat yang lain!

    2. Agaknya bila jawatan TPM akan ada? Yelah, pelik juga sebab 4 orang Menteri Kanan dilantik. Apa KELAYAKAN / PENGALAMAN mereka untuk menjawat Menteri Kanan?

    3. Apapun kita lihat sajalah prestasi kabinet KTB. Dalam keadaan ekonomi dunia tidak menentu dan ditambah pula dengan wabak COVID-19, saya ucap ‘good luck’ kepada KTB.

    4. Indeks komposit Bursa Malaysia JATUH MERUDUM hampir 60 mata (pts). Ini mesti sebab harga minyak merudum teruk. Tetapi, rakyat Malaysia patut meraikannya…harga minyak di pam akan turun banyak. Hoorey…Lagipun hari ini kita dapat kabinet baru yang BERSIH.

    5. Perbuatan memberi ‘gula-gula’ @ habuan untuk mendapatkan sokongan sangatlah menjengkelkan! Apa perlunya orang ini dilantik sebagai Senator? Apa sumbangan dia kepada Negara? Atau adakah ia sekadar untuk menghukum Syed Saddiq? Beginikah akhlak terpuji seorang pemimpin? Ish..Ish..Ish…

    https://www.malaymail.com/news/malaysia/2020/03/09/syed-saddiqs-former-aide-appointed-deputy-to-47-year-old-youth-minister-ree/1844817

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  142. sibotak Mar 9,2020 6:57 PM

    It is Done
    Not because PM Muhyideen has selected his people
    It is Done as it is The Right Decision for Malaysia

    PM seat is a Hot seat
    People lie, people get corrupted, people get Killed for that seat
    You should not give up that seat if you have
    not achieved what you want it to be as a PM
    You should have learned from lesson One the day when you first resigned and find your hard way back again
    You cannot think nor believe that things can always work out yr way
    Give it up Tun. It is Done

    Insyallah with PM Muhyideen ” Niat ” with the Grace of Allah
    He will be the Chosen One. The Right Choice for Malaysia
    Insyallah Malaysia will be on the right track
    Not in the Eyes of the World
    But in the Eyes of Allah
    We will have many Kallifah from Malaysia, Indonesia, Brunei & Asia
    Insyallah. Ameen.

  143. Sri Sense Mar 9,2020 5:45 PM

    Tun M

    I ingin ucap tahniah kepada semua Menteri2 baru dalam Kabinet TSMY.

    I nak tinggalkan ruang ini. TSMY dan gang kalau perlu my service boleh cari I – takan cari punya for sure – Tun M pun tak pernah cari I. 🙁

    Kalau ada sesiapa sini rindu I, boleh lawat my blog – takde cerita politik hanya saham sahaja https://whims2016.wordpress.com/

  144. Sri Sense Mar 9,2020 11:49 AM

    I ini ada banyak masa lapang satelah bursa jatuh merundun, energy counter ada beberapa yang limit down, termasuk la saham I. Of course I sad. Bukan saja dunia asyik bergaduh, Malaysia pun nak ikut tambah dengan internal problem juga. Sikit lagi kita semua makan kayu dan batu.

    Rais Yatim questions Dr M’s demand for Muhyiddin to cut out Umno before the two meet
    https://www.malaymail.com/news/malaysia/2020/03/09/rais-yatim-questions-dr-ms-demand-for-muhyiddin-to-cut-out-umno-before-the/1844643

    I setuju dengan apa yang Rais Yatim cakap. I dah banyak kali cakap disini, suruh Tun berhenti dari politik terus buat charity work. Ini tak walau tak jadi PM, Tun masih main politik gaduh dengan PM baru. Tak penting la Tun, Tun dah resigned and Agong accepted.

  145. twinpeaks Mar 9,2020 11:40 AM

    There is a big difference between choosing a high-performing cabinet (what the country needs at this trying time), and a cabinet composed of those favoured by the voters (i.e. Malay ministers).

    Period.

  146. HBT456 Mar 9,2020 11:15 AM

    It wont matter whoever is being appointed as the PERDANA MENTERI.

    Bak kata, mahu minum susu, tak semestinya kena bela lembu, mahu makan pisang, tak semestinya kena tanam pokok pisang.

    Jika tak nak, then back off.

    Jika hutang, then clear off your debts first, takkan lah rakyat pay for their debts, betul tak?

    Jika tak mampu, then, go minta welfare.

  147. Sri Sense Mar 9,2020 10:52 AM

    Tun

    Nothing to hide. Oh I ingat ini. Tun kejar Najib, Najib lari. Sekarang Muhyiddin kejar Tun, Tun lari. I am beginning to feel Tun memang anti semua PM. hahaha

    Kalau buat kat Shah Alam pun I tak nak pergi. Malas dah cerita politik bukan dapat duit pun. All I nak ekonomi Malaysia pulih, ramai orang Melayu dapat kerja, supaya dengan memajukan diri mereka, mereka juga dapat majukan keluarga dan bangsa dimata dunia, and I nak saham I semua naik. Limit up! hahaha

    Bab bangsa lain I pulangkan kepada representative mereka, jaga mereka dengan baik. Kenot malas lor and also kenot hasut against bangsa lain lor.

  148. milshah Mar 9,2020 9:20 AM

    Assalamualaikum Tun,

    Saya ada baca TSMY ingin berjumpa dengan Tun tetapi Tun tidak mahu berjumpa selagi TSMY masih membawa UMNO masuk sebagai sebahagian kepada kerajaan. Kata Tun ini adalah pendirian Tun dan selagi syarat ini tidak dilaksanakan, maka tiada gunanya berjumpa.

    Dari itu saya ingin cadangkan, memandangkan Tun dan TSMY mempunya pendirian yang berbeza berkenaan isu ini apakata diadakan satu forum “Nothing to Hide 3.0”?

    Mungkin kita dapat tahu, mengapa TSMY mengambil tindakan drastik membawa ahli UMNO kedalam kerajaan? Mungkin juga kita dapat fahami dengan lebih mendalam mengapa Tun tidak dapat terima UMNO secara en blok?

    Biarlah forum ini menjadi platform untuk ahli-ahli Bersatu dan rakyat untuk menilai hujah dan pendirian pemimpin dan tahu siapakah di pihak yang benar.

    Buatlah di Shah Alam seperti forum “Nothing to Hide 2.0”. Boleh saya jadi bodyguard tidak bergaji buat kali ke-2. Hahaha…bergurau je Tun.

    Terima kasih Tun.

  149. Sri Sense Mar 9,2020 9:05 AM

    GM Tun M

    Zuraida kata Tuesday umum barisan cabinet. I rasalah Human Resources tu patut bagi Minister perempuan. Strict sikit. Budaya letak Minister India, macam tak jalan aje. Dari BN sampai PH selalu Minister India yang pegang.

    Transport Minister pun lazim the pegang oleh Minister Cina. Mungkin baik diberi pada Minister Melayu, boleh buat comparison performance.

    Minister Agama I fikir PAS terbaik. Kerana mereka lebih suka hal agama. Boleh tengok performance nanti macam mana dengan Minister dari UMNO dan Amanah.

    Education I think this kena bagi pada Minister Melayu. Teringat hal jawi dll.

    Kewangan – ini satu portfolio yang diberi pada Minister Cina dari DAP terus jadi punah ranah. Since dah ramai orang Melayu yang bijak pandai tapi tak diketengahkan, ada baiknya diberi pada Minster Melayu semula dengan orang bawahan yang berkaliber dan pangalaman luas dalam financial market, stockbroking etc.

    Perpaduan ini lagi satu cabang yang telah punah ranah yang pernah diterajui oleh pilihan PH. Minister baru ini harus orang yang very diplomatic bijak menangani setiap situasi.

    Oh ya I ada tonton interview SS bersama Mehdi. Wah kena kaw kaw dengan Mehdi. SS ini tidak ada pengalaman, walau boleh cakap bahasa Inggeris dengan baik tapi hanya pandai nak debat. Seharusnya dia ini dihantar training dulu bukan terus jadi Minister. Kumpulan K POP pun kena lalui intensive training selama 2 3 tahun sebelum boleh dibawa dikhalayak ramai. To me SS ini hanya layak jadi setiausaha kepada Menteri, itupon dah kira cukup bagus, because yang jadi setiausaha2 ini selalunya orang dah pernah bekerja bertahun dalam lapangan tertentu.

    Sorry Tun, pilihan Tun dulu amat mengecewakan.

  150. sibotak Mar 9,2020 8:32 AM

    He is The Best planner

    Kita yg punya diri kadang kala dalam bilik air
    Tidak rasa mahu buang air kecil atau besar
    Bila kita dah keluar jauh, tiba tiba nak terkucil
    Sedangkan ini punya kita, kita masih tidak mampu mengawalnya
    Ini kan lagi Kehidupan yg nyata

    Apakan lagi runtuhnya Kerajaan Pakatan Harapan
    Sudah ku duga pasti ada rintangan nya
    Kita kena hadapi bersama dengan tenang

    Mungkin satu hikmah ada kebaikan yg tidak diduga
    So, apa Kesimpulannya sekarang ?
    Tepuk Dada tanya Selera

    Pada pandangan saya ,kita tukarlah wajah Muda
    Muda mudi yg tampan & bertenaga
    Tapi perlu bimbingan dan pantauan si Tua

    Ini Bukan pintu berlakang
    Semua yg mengahadap Agung kemarin Semuanya masuk pintu depan
    Dihidang dengan KFC lagi
    Paha ,Kepak Ayam bakal jadi saksi
    Jadi janganlah nak sedapkan nafsu menuduh Pintu Belakang
    Kerajaan PH sudah di bubar dengan keluarnya beberapa Menteri
    Tun sendiri menghadap Agong dengan tujuan meletak jawatan
    Agong & Sultan di pertanggung jawabkan mencari huraian
    Agong telah buat Keputusan sebaiknya

    Syed Sidiq came with a statement
    Today Malaysia Govt is Illegitimate Back Door Govt
    Well perhaps Malaysia illegitimate backdoor Govt is working for Malaysia
    I did not see Malaysia by the past Front Door makes a different
    Too many unnecessary Dramas

    The Facts is both of you, Tun & Syed
    ” You don’t have to burn the whole kelambu just because of one nyamuk ”
    ” Don’t just because of one drop of Nira you throwing the pail of susu ”
    Get Muhydeen get rid the unwanted corrupted UMNO members out on your condition to work with PM Muhyideen

    I also stand with you, Tun
    If PM Muhydeen did not clear the Dirt out today
    The New Govt will be infected by the Old Virus
    And is more Dangerous than the COVID-19
    Sit with PM Muhydeen to make your choice before any Official statement

    The New Govt does not belong to Nobody
    No Party will exist in this formation of the New Govt
    UMNO,PAS ,PKR,Bersatu or whoever comes forward to form the New Govt
    Their party must dissolves

    It is all into all
    It’s Transformer
    All for One. One for All
    We just need to choose the right person for the right post

    Yes, Tun
    Any Govt will have problems now & there
    You have flaws too
    You move away from problem stick in you
    You resigned than you made a comeback again
    It’s confusing and it consents others to overtake you
    It happens in yr First PM, Now yr Second PM
    It is harder to make a comeback to solve problems
    You should always stick to yr post
    Solves matters from the inside with the Authority you have
    Not from outside then, made a comeback
    It’s like Bollywood now

    Malaysia needs to move forward
    Our Way
    The Malaysia ” Bolih “

  151. Aktivis Islam Mar 9,2020 7:04 AM

    Assalamualaikum tun,
    Sedikit ingatan disini. Apa yg terjadi bkn baru, sejarah sentiasa berulang dan kita sll ulang kesilapan sama sbbnya? Mungkin mata kita kurang celik,ataupun “ego”. Tersurat atau tersirat hanya pandangan seorg manusia. Begitu juga komen2 yg merendahkan akal komenter lain (empty can makes the loudest noise?). Igtlah, dunia bkn berpaksi pada kita. Manusia cuma manusia, pada Allah semuanya hamba sama rata, amalan shj membezakan kita (diakhirat kelak).
    Jazakumullahu khairan kathira.

  152. HBT456 Mar 9,2020 6:08 AM

    Correction: Such man-made unfortunate incidents could happened to any countries when those in power of authorithy places revenue above construction safety standards whereby manpower played a crucial role.

  153. HBT456 Mar 9,2020 6:07 AM

    https://www.thestar.com.my/news/regional/2020/03/08/breaking-news-death-toll-rises-to-10-after-hotel-collapses-in-china#cxrecs_s

    Such man-made unfortunate incidents could happened to any countries when thosd in power authorithy places revenue above construction safety standards whereby manpower played a crucial role.

    When you apply this to terrorism and virus, you will understand no men and women are born perfect, it is either the lawmakers and policy makers learn from these tragic events or not.

    As saying goes, PREVENTION IS BETTER THAN CURE.

    When bad things happened, there must be good reasons why they happened.

    Is it a cursed cost from the past?

    Is it an opportunity cost for the future?

    No one knows down the road in the next 10 to 20 years since we are living in an imperfect world.

    What will happen, it will happen.

    What will not happen, it will not happen.

    Have our mps and wr learned?

    Have our voters in each state learned?

    I sure hope so.

  154. HBT456 Mar 9,2020 5:41 AM

    Perkataan ‘KELING’ pun blh menjolokkan mata dan menyingungkan perasaan marginalized kaum india, jangan main.

    RAIS lwn RAIS yang mana ini?

    GUNUNG LEDANG lwn GUNUNG TAHAN?

    Makan telur penyu is haram in semenanjung but halal to umnoputra in EAST MALAYSIA?

    SALLEH lwn SALEH yang mana ini?

    RAHMAN OH RAHMAN?

    JASA lwn HARMONI?

    ULAR yang mana ini?

    After Flinstone, we also have THE JETSON, thats entertainment for american folks in kotak tv, being exported to other countries as well, and these tv cartons no longer exist, meaning there are kept as history material for future american references.

    Since everyone wants to be tuan rumah sendiri, then, ‘LET IT BE’ until the term ends IF THERE IS NOTHING TO HIDE, tak gitu?

    Since the LIST OF MINISTERS UNDER TS. MY. YASSIN will be announced next TUESDAY, then wait it out before AGONG OFFICIALLY ENDORSE THE FEDERAL PARLIAMENT on MARCH 18, 2020, bukan?

    When you are confused, please refer to 5 PRINSIP RUKUN NEGARA, not wasiat.

    Why?

    Wasiat is P & C in which Ruling Government of the day cannot interfere unless the wasiat can caused confusion and panic to public order and welfare, betul tak?

    Are you ready as party leaders?

    Are you prepared as party leaders?

    No pain, no gain?

    Jika tak hepi, then how?

    Just treat the flow as rezeki, not as nasib, then, your life is less miserable.

    When opportunities are opened up by the ruling government, just seize them as the way of earning rezeki, and of course, these opportunities do have risks.

    Ikat Perut means no economic growth.

    No economic growth means no spending power.

    No spending power means no tax revenue to run public welfare, so how?

    Pengkhianat lwn Diktator?

    Donation lwn Humanitarian Aids?

    When the list of ministers being officially announced, then, its legal for the next 3 years.

  155. Hajar Mar 8,2020 7:28 PM

    Salam YAB dan DiSanjungi Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    1. https://www.sinarharian.com.my/article/72970/KHAS/Peralihan-Kerajaan/Saya-simpan-maklumat-siapa-sokong-Muhyiddin-Annuar

    Hahaha…. Sila tunjuk kepada rakyat Malaysia. Jangan segan-segan.

    Sama juga dengan Presiden UMNO. Kononnya sokongan dari MPs bertambah kepada PN. Silalah dedahkan jumlahnya. Kalau ada sokongan majoriti, tiada yang perlu ditakutkan.

    2. Mengenai prestasi TSMY, pada pandangan saya beliau GAGAL sebagai Menteri Dalam Negeri PH

    Takkanlah beliau mahu Tun yang lakukan kerja dia. Setakat kata LTTE masih organisasi pengganas, namun TIADA TINDAKAN LANJUT diambil bila mereka dibebaskan (kerana pertuduhan2 ke atas mereka ditarik balik oleh bekas AG). Banyak lagi bukti kegagalan TSMY sebagai Menteri di bawah PH. Dahulu saya malas komen tentang prestasi TSMY kerana faham tentang masalah kesihatan beliau, tetapi apa yang beliau lakukan kepada Tun memang tidak terjangkau oleh akal saya yang selama hari ini fikir beliau seorang yang berintegriti/ berprinsip (sekarang tidak lagi).

    3. Kerajaan Amerika tangguh untuk pulangkan duit 1MDB (yang diseleweng) kerana bimbang dan keliru sebab golongan yang terlibat dengan salah laku skandal 1MDB sudah jadi sebahagian dari Kerajaan Tikam Belakang. Semakin baikkah imej Islam di mata mereka? Ya, kita mahu martabatkan Islam tetapi jika orang bukan Islam lihat sikap buruk seperti khianat, menipu, hipokrit / talam dua muka, gila kuasa, dll. dalam diri orang Islam adakah mereka akan semakin tertarik dengan Islam?

    P/S: Suka saya lihat Tun naik basikal keliling tasik. Hati2 ye Tun…jaga keselamatan dan kesihatan. Tun teruskan bekerja; jangan hiraukan suara2 sumbang yang menyuruh Tun bersara…Saya sokong Tun.

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  156. twinpeaks Mar 8,2020 4:52 PM

    Jika Tun bertanya mana silapnya politik PH, diatas adalah jawapannya, boleh membaca seterusnya disini https://www.lembagaperadabanmelayu.org/7-wasiat-raja-raja-melayu.html

    And That’s the reason the Malays are always behind the Chinese and other immigrant races. Sorry.

  157. HBT456 Mar 8,2020 12:21 PM

    By the way, boys, girls, working adults and aged people too wanna have fun.

    All the policy makers, pdrm, bomba and askar need do to is to make sure they can have fun is a safe environment and protected environment,

    Being a leader has no fun and game, mubarakchan?

    No wonder those who worked under the BOS must be stressed out, and kena stok, sakit jantung dan diabetes.

  158. HBT456 Mar 8,2020 12:09 PM

    I believe those cash on hold by DoJ must be from TH and Socso.

    Why?

    KWAP does not exist since duit masuk dan duit keluar tak pernah diauditkan kerana mereka melayu dan muslim, so takda orang peduli?

    Ada orang peduli, but if quota system is prolonged, then, there will be forever no equality and fairness, and thats why RULE of LAW is hard to be UPHOLD since JUDGES too could be rigged behind the closed door.

    When you know how, why and when the NATIONAL PLAN are executed, then, your life will not be that miserable.

    Whoever become the next PERDANA MENTERI and form KABINET BARU, please work with them, so that everyone can move on.

    To impeach or not impeach those who had abused their power, AG BARU @PUTRAJAYA decide.

    I REST MY CASE.

  159. HBT456 Mar 8,2020 11:44 AM

    Sri Sense Mar 8,2020 9:59 AM

    Tun

    Masa Tun dan gang kata Najib jahat pencuri, jual negara kat China, ramai kawan I undi PH. Now kami semua rasa dah tersilap, bila Agong beri peluang pada TSMY jadi PM kami rasa bersyukur dan harap beliau cepat naikkan ekonomi negara dan jaga negara dengan baik.

    Tun dah resigned, yang sudah tu sudahlah. Kami dah malas nak dengar alasan demi alasan. Janganlah nanti Tun yang dihormati jadi tak dihormati pula. Go holiday, bring along Anwar, LKS, or sape saja Tun nak.

    Sharing tulisan RPK, https://www.malaysia-today.net/2020/03/07/the-attacks-on-perikatan-nasional-are-coordinated/

    KENAPA MALAS NAK TEGUR PULAK?
    SHE CAN CONTINUE TO BULL AND SHIT HERE HOPING HER CHILDREN CAN BE ELEVATED TO TAKE OVER HER GREED. JV OF JOHN HOPKIN, ITU MACAM MANA? SHE THINKS ONLY SHE CAN BODEK, DLL TAK TAHU BODEK?

    JIKA BODEK SAMPAI MENYAMPAH, THEN, NO NEED TO WASTE PUBLIC FUND IN CALLING BY-ELECTION OR GENERAL ELECTION.

    Sia suay to own race and tuan rumah, and no action taken because they champion for UNCIVILIZED DEMOKASI, JANJI MENANG UNDI MAJORITI ?

    Bak kata, bagi bukit emas pun tarak guna, jangan kata ah choo takut, nanti ah kow pun lari.

    Really sia suay to her own race, and its up to Hajar to deal with her behind that closed door on how to settle their internal problems.

  160. Sri Sense Mar 8,2020 9:59 AM

    Tun

    Masa Tun dan gang kata Najib jahat pencuri, jual negara kat China, ramai kawan I undi PH. Now kami semua rasa dah tersilap, bila Agong beri peluang pada TSMY jadi PM kami rasa bersyukur dan harap beliau cepat naikkan ekonomi negara dan jaga negara dengan baik.

    Tun dah resigned, yang sudah tu sudahlah. Kami dah malas nak dengar alasan demi alasan. Janganlah nanti Tun yang dihormati jadi tak dihormati pula. Go holiday, bring along Anwar, LKS, or sape saja Tun nak.

    Sharing tulisan RPK, https://www.malaysia-today.net/2020/03/07/the-attacks-on-perikatan-nasional-are-coordinated/

  161. Sri Sense Mar 8,2020 9:35 AM

    Good morning Tun

    I dah baca ini lama dulu, just sharing

    7 WASIAT
    RAJA-RAJA
    MELAYU

    Wasiat Raja-Raja Melayu dan Pemimpin-pemimpin yang diperbuat semasa merdeka pada tanggal 31 Ogos 1957.
    “ Kami wasiatkan kepada zuriat keturunan kami 7 perkara yang mana Jika kamu bersatu padu dan berpegang teguh kepadanya selama itulah kamu akan aman damai
    dan selamat sejahtera”.

    7 perkara itu adalah:

    PERTAMA Kami namakan dan kami panggil akan dia, bumi yang kamu pijak dan langit yang kamu junjung, PERSEKUTUAN TANAH MELAYU (sekarang dikenali dengan nama MALAYSIA);

    KEDUA Kami isytiharkan dan kami simpan untuk kamu dan kami benarkan kamu isytihar dan simpan untuk anak cucu kamu, selain gunung-ganang, tasik dan hutan simpan, TANAH SIMPANAN MELAYU sehingga nisbah 50%, selebihnya kamu rebutlah bersama-sama kaum lain;

    KETIGA Bagi menjaga kamu dan bagi melindungi anak cucu kamu serta hak milik kamu, kami telah tubuhkan REJIMEN ASKAR MELAYU selain untuk membanteras kekacauan dalam negara dan ancaman dari luar negara;

    KEEMPAT Kami kekalkan dan kami jamin kerajaan dan kedaulatan RAJA-RAJA MELAYU memerintah negara ini;

    KELIMA Kami isytiharkan ISLAM ialah Agama Persekutuan;

    KEENAM Kami tetapkan bahasa kebangsaan ialah BAHASA MELAYU; dan

    KETUJUH Kami amanahkan dan kami pertanggungjawabkan kepada Raja-Raja Melayu untuk melindungi KEDUDUKAN ISTIMEWA ORANG MELAYU dan KEPENTINGAN SAH KAUM-KAUM LAIN. (Kemudian ditambah kedudukan istimewa anak negeri Sabah dan Sarawak).

    Jika Tun bertanya mana silapnya politik PH, diatas adalah jawapannya, boleh membaca seterusnya disini https://www.lembagaperadabanmelayu.org/7-wasiat-raja-raja-melayu.html

  162. HBT456 Mar 8,2020 8:01 AM

    Shafie yang bad-stabbed dia atau Shafie yang menyelamatkan dia ini, aku pun pening.

    Anifah lwn Nancy?

    Musa lwn Musa?

    Malai Malai, RM200 satu undi KERANA BOS NAK BIKIN DAN BELI ……….?

    mubarakchan Mar 7,2020 7:51 PM

    Tun

    For SS Lee.

    I am a Constitutionalist never a Communalist.

    Please note the Malaysian Political Leaderships preferred to change the Captain of the good ship “Malaysia” in the middle of the perfect storm without taking note of the fury of the storm outside the good ship and when this will end ! Let us hope the good ship does not go down with all hands on board ! As I always said that to be the Leader of a country is no fun and games ! We must always save for the rainy day ! Your chronological presentation of events and wishes is perfect which is aptly applicable to yesterday.

    Malaysia Boleh Tun as always. No problem !

    Thats where the problems came in, mubarakchan.
    I dont need to elaborate in here on what they have done in the past 10 years to get elevated to the federal level to dictate the federal budget.

    When the trust is betrayed, it might take few generations to re-build.
    When the trust is betrayed again, and again, it might never recovered.

    Some mistakes made could be forgiven but not to forgotten so that we will not repeat those mistakes.

    Some mistakes made could not be forgiven nor forgotten so that Rule of Law is upheld whereby everyone can see.

    Its sad, scary and disappointing to know the HARD TRUTH, what to do, thats life.

    There is no point crying over spilled milk, or leakages, either we learned or we dont.

    KRISIS POLITIK KERANA TAKUT HILANG UNDI MELAYU?

    CONFIDENT CRISIS THAT COULD SHUN OFF FDI KERANA AKU BOS?

    I think thats not important, janji menang undi majoriti, baru bikin, boleh atau tak boleh, mampu atau tak mampu itu tak mustahak, janji aku bos?

    Benefit of doubts?
    Entah.

  163. Housewife__ Mar 8,2020 1:24 AM

    Assalamualaikum Tun,

    I did my part to help you oust the kleptocrat govenrment and proud to be called a Malaysian as I have had a government elected by the people and for the people. And it was all done democratically. Eventhough dap was part of it, they’re also Malaysians and deserve to be received and accepted by all. And I believed with Tun leading and guiding them there will be good governance.

    But alas, the loudspeakers in PH were so noisy non-stop calling for Tun immediate surrender the PM seat, so rude and disrespectful it makes me so disgusting with their attitude. This gives the notion they are impatient and selfish and arrogant. I lost faith in them and wanted Tun to just leave them and see how they would be without Tun. The rest is history. Now they are in limbo.

    But never in my mind there would be musuh dalam selimut in Bersatu, working on secretive political drama to backstab Tun. What Bersatu did to Tun is unforgivable and shameless. Is this how we are teaching our young leaders of today and tomorrow that it’s ok to backstab your friend, your colleague for some selfish gains. I really don’t care if the person you backstab is so bad like a crazy idiot not fit for PM seat, but we are talking about Tun here a very respectable well known statesman of the world. Ini yang membuat saya marah dan geram dengan Bersatu.

    Tun, do you remember when some of us cautioned you when you wanted to bring in former umno people into Bersatu? We were against bringing them in cos we were afraid they were not sincere in fighting the same believes and causes as us and Tun, but merely to accommodate themselves. We asked Tun to bring in fresh new faces with no link to umno, at least maybe 60% of them, and proposed it be multiracial. So in this way we learn not to be suspicious and to trust and believe each other and start working together for the good of the people and Malaysia. I really believed Bersatu was the chosen one to lead and show the way. And what happened now.

    Bersatu has lost its soul. Bersatu, remember how and why you were born? Already forgot…oh really what short memory. Are you really that impatient and crazy for power? What is that power? Power means you are able to control wealth, the country’s coffers. Every one of you want a piece of it, but we rakyat what do we get, some got it cos got links and the rest are left behind again as always.

    Some of the Malays are happy with the new government, without a cabinet yet, dominated and controlled remotely by the cash is king and gang once more where most of them on trials are from umno. But did anyone asked if the other some Malays are ok? This is not the change some of the Malays want. This some of the Malays want Tun to lead Bersatu. And if Bersatu decided to burn the bridge with Tun, Tun has nothing to lose, the loser will be the ungrateful Bersatu cos they cannot live longer without Tun and will be consumed and slowly eaten up by umno if they are not on guard.

    Tun, maybe you could put forth a series of forum “NothingToHide”. It can be on any topics. Hope no more runaways and hide. The rakyat has the right to judge and choose who in their opinion deserve to represent them and can manage the country well, not by a few pembelot MPs.

    Semoga Allah berkati segala usaha Tun. Semoga Allah lindungi Tun dimana jua Tun berada. Jaga kesihatan Tun baik-baik. Terima kasih Tun.

  164. mubarakchan Mar 7,2020 7:51 PM

    Tun

    For SS Lee.

    I am a Constitutionalist never a Communalist.

    Please note the Malaysian Political Leaderships preferred to change the Captain of the good ship “Malaysia” in the middle of the perfect storm without taking note of the fury of the storm outside the good ship and when this will end ! Let us hope the good ship does not go down with all hands on board ! As I always said that to be the Leader of a country is no fun and games ! We must always save for the rainy day ! Your chronological presentation of events and wishes is perfect which is aptly applicable to yesterday.

    Malaysia Boleh Tun as always. No problem !

  165. SSLEE Mar 7,2020 3:35 PM

    Dear Tun Dr Mahathir,
    In the leap year of 2020 where Malaysia is supposed to achieve Tun’s Vision 2020 of becoming a developed country in our own mould by overcoming the nine challenges for our beloved MALAYSIA;

    • Challenge 1: Establishing a united Malaysian nation made up of one Bangsa Malaysia (Malaysian Race).
    • Challenge 2: Creating a psychologically liberated, secure and developed Malaysian society.
    • Challenge 3: Fostering and developing a mature democratic society.
    • Challenge 4: Establishing a fully moral and ethical society.
    • Challenge 5: Establishing a matured liberal and tolerant society.
    • Challenge 6: Establishing a scientific and progressive society.
    • Challenge 7: Establishing a fully caring society.
    • Challenge 8: Ensuring an economically just society, in which there is a fair and equitable distribution of the wealth of the nation.
    • Challenge 9: Establishing a prosperous society with an economy that is fully competitive, dynamic, robust and resilient.

    Instead on 29th Feb 2020, a leap day in the leap year, we Malaysians witnessed the ugly Malaysian political frogs leaping from one party to another and trading their SD from allegiance to one leader to another, making SD looks like toilet paper and unashamedly misled our beloved Yang Di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah with misrepresentation resulting in a back-door PN Government.

    In GE14 Malaysians from all walks of life had broken the Karma cycle or endless knots of interlinking of cause and effect that continues eternally by a Kleptocracy/corrupt BN government into a new PH government with hope for the beginning of a “New Malaysia”

    https://www.malaysiakini.com/news/423997
    Quote, “I never imagined that I would live to see this day. The day the Rakyat showed their wisdom in choosing a new government for the next five years, and registering so strongly, their disdain and rejection of corruption, poor governance and abuse of authority.

    The multiracial Rakyat of Malaysia has rejected the politics of divisiveness, parochialism, and xenophobia. They have placed a premium on unity and togetherness.They have given the contract to manage Malaysia for the next five years to a new party called Pakatan Harapan.

    Helmed by our remarkable Dr Mahathir Mohamad, I am confident that there will begin the process of righting the wrongs, and putting the nation back on the right track in the context of development, social cohesion, focus on the young generation and all that is needed to bring back Malaysia to its glory days, and more, including to rebuild our tarnished image and dignity, and proudly take our rightful place in the world’s fraternity of nations” Unquote.

    To be fair, PH took over a government with a reasonable good economy but a corruption-riddled administration with the ominous presence of the deep state mentality and opposition party’s (UMNO-PAS-MCA-MIC-GPS) hell-bend on toppling the PH government by hook or by crook.

    For the past 21 months, PH started off well with council of Eminent Persons to kick start the “New Malaysia.” Appointment of reformists to head: AG, EC, MACC, BNM, RMP, Judiciary and etc. Lopsided contracts were renegotiated to save billions for Malaysia, Corrupt Powerful Politicians were brought to the court, GST is abolished, stolen money from 1MDB were slowly recovered, things look promising until crack appear within PH government many U turns on futile attempt to fulfill PH election goodies the nation could ill afford, cancellation of big property development projects due to sensitivity of foreign ownership, delay/indecision on infrastructure projects dragging all construction material manufactures, suppliers and contractors into huge losses, billing out of failed GLC with billions of tax payer moneys, budget allocating of billions to unproductive agency and endeavor, picked fights with our big trading partners, increasing spending with more borrow money and fire sale our Khazanah National Assets as tax collection unable to cover the shortfall. This is suicidal and as a result our current national debt is in trillion, a history high for our nation and our Bursa is the worst performance in Asia

    https://www.malaymail.com/news/malaysia/2019/10/11/finance-ministry-overall-federal-govt-debt-liabilities-at-rm1.17t-as-of-jun/1799358
    https://www.malaysiakini.com/news/501807
    Malaysia’s stock market has not managed to shake off its poor performance as one of Asia’s worst-performing major stock market following Pakatan Harapan’s victory in the 14th general election last year. Bloomberg data also showed that the FBM KLCI Index’s 12-month forward earnings estimate fell more than 12 percent since GE14.

    PH performance (penny wise pound foolish, policy U turn in half fulfilled ill afford election goodies, economic hardship, increase cost of living, graduate unemployment and etc) basically fallen short of the expectations of even its most realistic and loyal supporters. Worst of all are inter and intra political infighting inside and within PH component parties; coupled with the lack of urgency and unity to act decisively against racism and extremism which was openly instigated by the Opposition. PH failure and falling apart is inevitable.

    UMNO-PAS hands of friendships to PPBM are never sincere. They are now using their ill-gotten political power into engineering the fall of PH PPBM led State Government by buying over the ugly political frogs and forming an UMNO or PAS led PN State Government. I am very sure sooner rather than later Si Kitol like Mohd Azmin and Mohd Redzuan will again backstabbing PPBM and sold out PPBM lock, stock and barrel to UMNO. The return of UMNO’s crooks, kleptocrats, the OKTs and the generally corrupt will once again dominate The Corridors of Power. I shed my tears for you my beloved Malaysia.

    Will Tun Dr Mahathir leave us to a pack of wolves in sheep clothing and let us face this inevitable fate alone? Or will Tun make a comeback to save our beloved Malaysia again?

    Every cloud has a silver lining or a blessing in disguise. If Tun makes a comeback with a revived PH2.0, then it priority should be getting our economic running again and it is my hope PH component parties will self-reflect on their weaknesses and strengthen their party base by getting rid of all the Si Kitol out of party and injecting in new-blood and principled party members (Rafizi Ramli, Nurul Izzah, Fahmi Fadzil, Wan Saiful, Zaid Ibrahim and etc) into party leadership and the government. PH also needs to admit that some of their current top leaders lack the caliber to be Cabinet Ministers hence the needs for apolitical technocrats to be made senators and appointed to Cabinet Ministers.

    I hope to see a day where important Cabinet Minister post is given to outstanding and exceptional Malaysian and I envision as follows;
    1. Finance Minister: Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz
    2. Education Minister: Dr Sharifah Munirah Alatas
    3. Economic Minister: Professor Jomo Kwame Sundaram
    4. International Trade and Industry: Tan Sri Mohd Hassan Marican
    5. Defend Minister: Brig- Jen (Rtd) Datuk Mohd Arshad

    Political fighters like LGE and Mat Sabu should only hold Minister in PM’s office so that they can participate in Cabinet Minister meeting and be part of collective government decision maker.

    Thank you

    Yours truly,
    SS LEE
    PS: Malaysia biggest problem lies with our political party system where political elites, political warlord, chauvinist politicians using money politics, political string and blatant chauvinism to win over grassroots support and climb the political party hierarchy. Once they are in position of power they succumb to the corruption tendency of power as corrupt money is needed to feed their grass-root supporters.

    It is my hope that political party leader will have their foresight in fielding outstanding and exceptional Malaysian from NGO or Social Activists as their MP candidates in GE15.

  166. Hajar Mar 7,2020 11:53 AM

    Salam YAB dan DiSanjungi Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    1. Dalam episod krisis politik yang dicetuskan melalui ‘langkah Sheraton’ oleh TSMY & MPs Bersatu yang khianat, kartel Azmin (juga khianat), dan para pemimpin dari PAS/UMNO/dll. yang kesemunya gila kuasa, Tun adalah HERO SEBENAR.

    2. Ya, TSMY adalah pengkhianat sebenar. Beliau diperkuda oleh UMNO/ PAS dll.

    3. TSMY & geng bawa keluar Bersatu dari PH dan kartel Azmin keluar PKR.

    4. Mereka telah menyebabkan Tun hilang sokongan majoriti. Jadi Tun terpaksa meletak jawatan sebagai PM. Tun bukan jenis muka tidak tahu malu seperti sesetengah pemimpin yang masih mahu terus berpaut kepada kuasa dan jawatan walaupun TIADA SOKONGAN MAJORITI.

    5. Penulisan Tun ada MAKSUD TERSIRAT. Malangnya ada yang tidak faham makna tersirat dalam artikel Tun. Mereka ini sebenarnya bukan dalam kalangan orang yang cerdik, tetapi kalau memberi komen, macam cerdik pandai lagaknya. Mereka tidak faham cara penulisan Tun dengan baik. Kadang-kala Tun menulis secara berkias.

    6. Jadi kepada PM TSMY, jika anda ada sokongan majoriti, buktikanlah dengan mempamerkan senarai MPs yang menyokong anda. Please be a gentleman.

    7. Kadang-kala geli hati melihat gelagat para penyokong TSMY yang galak menggunakan Agong sebagai perisai mereka. Tidak terkecuali Hj. Hadi yang memberi pandangan bahawa mengusul UNDI TIDAK PERCAYA terhadap PM disamakan dengan mengusulkan undi tidak percaya terhadap Agong. Alahai…dangkalnya pemikiran orang sebegini. Inikah dia salah satu calon TPM?

    8. Saya wajar beri tabik hormat terhadap DS Shafie Apdal. Anda seorang yang berprinsip.

    9. Teruskan usaha Tun untuk mencari kebenaran. Abaikan saja saranan2 dangkal dari golongan kurang cerdik yang menyuruh Tun bersara dan berehat. Mereka ini golongan yang berfikiran singkat.

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  167. HBT456 Mar 7,2020 10:30 AM

    Sri Sense Mar 7,2020 9:15 AM

    sharing

    How Malaysians view Muhyiddin

    https://focusmalaysia.my/opinion/how-malaysians-view-muhyiddin/

    My opinion of TSMY, sebab I pernah buat kerja sikit dulu untuk beliau. Yup dia memang boleh buat kerja dengan baik. Walau sekejab I nampak dengan jelas.

    The only thing walau kita ini ada the permanent government, the perception tanpa cabinet Ministers tak bagus dimata dunia dan pelaburan.

    TSMY seharusnya ada cabinet Ministers sekarang, Menteri Kewangan yang berwibawa dan dihormati dalam field ini, yang ada track record bagus dalam bidang ini. Sebut namanya orang kenal. Yang faham financial market very well. Barisan Menteri PH dulu memang performance teruk, kalau ada ok hanya taraf ok ok. Nothing outstanding about them. Itu sebab masuk tahun 2, ramai dah naik menyampah.

    I think barisan cabinet TSMY nanti ramai Melayu/Bumiputera. Dan semestinya ada Cina dan India dalamnya walau tak banyak, macam zaman BN dulu. Whatever it is biarlah TSMY memilih dengan bijak dan baik, keadaan dunia sekarang tidak baik, dan PH dulu lebih banyak menghancurkan nama Malaysia dipersada dunia. Pasaran bursa yang paling corot dalam rantau ini. I pun rugi banyak sejak PH naik. Not only that I pulak jadi rasis sedangkan zaman BN I ok with semua bangsa. Strategy PH dulu memang bukan strategy politik yang baik. Tak tepati janji manifesto tu lain hal to me.

    I ternampak kat wall FB Ah Siong baru2 ini. Dimana beliau telah menulis surat pada India minta perlupusan tax. Jawapan terima India setuju sebab Tun M dah berhenti jadi PM. Tau tak siapa Ah Siong? 😀 Boss MCA la

    Ah Siong is Bos MCA, Ah Eng is Bos DAP, jangan lupa Ah Teng is Bos Gerakkan.

    Can NEGARA INDIA afford to be the middle-man this time in MIDDLE-EAST REGION CONFLICT?

    WANAKAM vs NAMASTE?

    BAHASA MELAYU vs BAHASA JAWI?

    H2O Mar 6,2020 5:17 PM

    KIAMAT MELAYU SUDAH TIBA

    https://www.freemalaysiatoday.com/category/opinion/2017/05/23/kiamat-melayu-sudah-tiba/

    UTUSAN lwn BERITA HARIAN lwn KARANGKRAF?

    SINCHEW lwn NANYANG SIANG PAU lwn CHINA PRESS?

    As for indians, they prefer english papers more, hence, it wont be surprised MIC’s TAMIL newspaper tarak laku.

    As for Sarawak, i dont know much about them since i never been there, but i have friends from there, so tahu sikit aja, and i think majority of them will support abang johari, definitely, not ex-cm pak white hair punya gang.

    By the way, singaporeans are told to stay home when they are sick if not they could be fined, so, they wont enter malaysia border at johor.

    I am not sure about malaysians who want to come home can enter or not, or foreign tourists dll who need to enter malaysia.

    HISTORY REPEATS ITSELF in 2020 when COVID-19, say, it stays permanently in the world, a global pandemic?

    THE KEY WORD IS PREPARATION, ARE YOU PREPARED?

  168. Sri Sense Mar 7,2020 9:15 AM

    sharing

    How Malaysians view Muhyiddin

    https://focusmalaysia.my/opinion/how-malaysians-view-muhyiddin/

    My opinion of TSMY, sebab I pernah buat kerja sikit dulu untuk beliau. Yup dia memang boleh buat kerja dengan baik. Walau sekejab I nampak dengan jelas.

    The only thing walau kita ini ada the permanent government, the perception tanpa cabinet Ministers tak bagus dimata dunia dan pelaburan.

    TSMY seharusnya ada cabinet Ministers sekarang, Menteri Kewangan yang berwibawa dan dihormati dalam field ini, yang ada track record bagus dalam bidang ini. Sebut namanya orang kenal. Yang faham financial market very well. Barisan Menteri PH dulu memang performance teruk, kalau ada ok hanya taraf ok ok. Nothing outstanding about them. Itu sebab masuk tahun 2, ramai dah naik menyampah.

    I think barisan cabinet TSMY nanti ramai Melayu/Bumiputera. Dan semestinya ada Cina dan India dalamnya walau tak banyak, macam zaman BN dulu. Whatever it is biarlah TSMY memilih dengan bijak dan baik, keadaan dunia sekarang tidak baik, dan PH dulu lebih banyak menghancurkan nama Malaysia dipersada dunia. Pasaran bursa yang paling corot dalam rantau ini. I pun rugi banyak sejak PH naik. Not only that I pulak jadi rasis sedangkan zaman BN I ok with semua bangsa. Strategy PH dulu memang bukan strategy politik yang baik. Tak tepati janji manifesto tu lain hal to me.

    I ternampak kat wall FB Ah Siong baru2 ini. Dimana beliau telah menulis surat pada India minta perlupusan tax. Jawapan terima India setuju sebab Tun M dah berhenti jadi PM. Tau tak siapa Ah Siong? 😀 Boss MCA la

  169. Sri Sense Mar 7,2020 8:22 AM

    Good Morning Tun

    Terasa lega dah ada AG baru. Kan ada orang Melayu yang bijak pandai, orang kedah lagi. Salah seorang ahli keluarganya pernah jadi legal adviser Tun dulu. Cuma adiknya head EC. I rasa patut lepaskan jawatan. Aneh pulak bunyi adik head EC, abang AG.

    I sedih kawan I tak naik AG? Not really. We actually gelak2 about it. But very thankful namanya naik, that means ada orang notice him. Orang Melayu, former deputy public prosecutor. Then again, Tun aje kata orang Melayu tak bijak, tak pandai, malas. Mungkin Tun lupa, bila dikelilingi DAP, PKR dan Amanah.

    Kalau Tun nak make peace seharusnya bukan DSAI saja. How about those yang keluar UMNO tubuh Semangat 46 dulu. Going around berkempen anti TSMY not a wise decision. Agong dah appointed TSMY jadi PM, the best you can do menerima dengan baik dan bersyukur.

    My daughter masa Tun keluar tv bagi ucapan. Dia kata Tun nampak tua sangat, sepatutnya tak fikir lagi hal2 politik. I rest my case.

    Thank you. Have a nice day.

  170. Idea Mar 6,2020 9:16 PM

    Yang Amat Berhormat Tun,

    Semoga sentiasa berada dalam keadaan sihat sejahtera.

    Dalam menangani wabak virus Corona, saya berharap tiada penganjuran perhimpunan awam oleh mana-mana pihak.

    – Idea

  171. HBT456 Mar 6,2020 8:30 PM

    Katak2 berkaki 4, cant walk, they leap.

    Imagine, when local politicians berkaki 2, instead of walking, they leap, sure jatuh lah.

    Sikit2 tunjuk perasaan, how will the general voters and fdi in public feel?

    “Krisis konfiden” is not something that ahli2 parti politik can play play.

    Mahu dengar atau tidak, itu terpulang kepada mereka.

  172. Hajar Mar 6,2020 6:00 PM

    Salam YAB dan DiSanjungi Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    Entahlah Tun. Tunggang terbalik BERSATU diperkotak-katik dan ditendang di beberapa negeri.

    Inilah akibatnya jika tidak mendengar nasihat dan pendapat orang yang LEBIH TUA.

    Apa yang Tun bimbangkan sedang berlaku. Baru sekarang saya benar2 faham mengapa Tun menentang apa yang dilakukan oleh TSMY, Azmin dan konco2 mereka melalui ‘langkah Sheraton’.

    Setakat dapat jawatan PM sajalah BERSATU nampak gayanya (sekali ini sajalah kot). Nasib DS Mukhriz sebagai MB Kedah belum tahu lagi.

    Ular sawa yang lapar sedang menelan ular tedung hidup-hidup. Alahai…

    Adegan ‘katak-katak politik’ melompat mungkin akan berterusan…

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  173. HBT456 Mar 6,2020 5:29 PM

    farz percaya durian boleh dipakai untuk caj handphone pada satu hari nanti?

  174. hal Mar 6,2020 5:18 PM

    Assalamualaikum Tun

    Tak perlu sedih atau sesal akan apa yang telah berlaku. Semuanya berlaku dengan kehendak Allah swt. Tiada siapa yang boleh menghalang ketentuan Allah.

    Sayangnya ialah Tuhan tidak gerakkan Tun untuk selesaikan masaalah seorang hamba Allah warga Malaysia (yang mana Tun pun kenal dia) yang dilaporkan oleh Neil Keenan, telah dianiaya oleh DS Najib semasa pemerentahan BN sebelum Tun jatuhkan dahulu.

    Dikahabarkan rakyat tersebut telah mewarisi harta yang selama ini dipegang atas nama pemegang amanah dari satu keturunan kepada satu keturunan. Hartini telah digunakan (dipinjam) oleh 74 buah negara di dunia.

    Senarai negara yang terlibat, termasuk Malaysia, adalah seperti berikut:-

    1.France 2.Switzerland 3.Korea 4.Canada 5.Brazil 6.Norway 7.Bangladesh 8.Morocco 9.Belgium 10.India 11.Romania 12.Kuwait 13.Colombia 14.Nepal 15.Germany 16.Malaysia 17.Hungary 18.Sudan 19.Zimbabwe 20.USA 21.Sweden 22.Thailand 23.Venezula 24.Czech republic 25.Vietnam 26.UK 27.Jordan 28.Kenya 29.Australia 30.Greece 31.Chile 32.Ethiopia 33.Iceland 34.Malawi 35.Azerbaijan 36.Turkey 37.Mexico 38.Khazaztan 39.Luxembourg 40.Qatar 41.Brunai 42.China 43.Paraguay 44.Poland 45.Netherlands 46.Solvenia 47.Tunisia 48.Argentina 49.Ukraine 50.Denmark 51.Yemen 52.Africa 53.Spain 54.Singapore 55.Bulgaria 56.Portugal 57.Russia 58.Sri Lanka 59.Tango 60.Peru 61.Nigeria 62.Colombia 63.New Zealand 64.Lebanon 65.Arab Saudi 66.Croatia 67.Philipines 68.Myanmar 69.Timor Leste 70.Algeria 71.Maldives 72.Somalia 73.Egypt 74.Indonesia

    Pewaris harta mengesan bahawa harta yang disimpan di Union Bank of Switzerland (UBS) dan harta yang dipinjamkan kepada negara-negara berkenaan di atas sebagai Trust yang disimpan di Bank-Bank Pusat negara masing-masing telah diselewengkan. Khususnya di Malaysia, DS Najib telah merampas harta Trust yang disimpan di BNM. Lebih zalim lagi DS Najib dan TPMnya telah bersekongkol “mematikan pewaris”dengan melenyapkan nama pemilik / pewaris dari rekod Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). Dengan Siji Mati dan Surat Wasiat Palsu si “mati” DS Najib telah menghantar TM Kewangannya pergi ke UBS di Switzerland untuk menuntut seluruh harta pemilik tersebut dipindahmilik kepda Malaysia dan diurustadbir oleh DS Najib. Memang licik DS Najib ini. Ia nak rampas atas nama Malaysia dia yang urus. Memang betullah selogan DS Najib Cash Is King.

    Nasib tak menyebelah DS Najib. UBS telah lebih dahulu dihubungi oleh pemilik dan penipuan yang amat besar itu kantoi.

    Maka semua akaun Pemilik bekukan. Ringkasnya pemilik failkan kes pada International Court of Justice (ICJ) dan tuntut semua negara pulangkan seluruh wang yang dipinjam, diseleweng termasuk faedah dikembalikan. Ini menyebabkan krisis kewangan berlaku di semua negara yang meminjam. Semua 73 buah negara berkenaan marah pada Malaysia kerana percubaan DS Najib menyampun harta ini menyebabkan mereka susah tak dapat pinjam lagi malah terpaksa cari duit untuk pulangkan semula.

    Langkah Tun melengah-lengahkan pemulangan balik segala wang yang dituntut adalah satu kesilapan. Pemilik mengesan niat tidak mahu membayar balik segala hutang . Pada zaman DS Najib nama pemilik hilang dari JPN. Selepas BN kalah nama pemilik wujud semula. Tapi tak berapa lama pemerentahan Tun nama pemilik hilang semula. Apa maksudnya?

    Agaknya semua kehendak Tuhan. Tun tidak diberi kerjasama yang ikhlas dari pihak pentadbiran negara agaknya. Namun saya berdoa kepada Allah supaya pemerentahan baru yang diterjaui Tan Seri Muhyiddin akan dapat selesaikan. Difahamkan pemilik pernah memberi lima orang termasuk Tan Seri Muhyiddin akan perkara ini. Diharapkan sebagai orang islam hendaklah kita patuh pada larangan Tuhan. Ingat pemilik bukan orang tamak. Kalau tamak takkanlah harta dulu dijadikan tabung untuk membantu negara di dunia tak kira islam atau bukan islam. Harta digunakan untuk umat manusia.

    Berdoalah. Minta petunjuk Allah. Hilangkan nafsu tamak halaoba. Jangan rebut hak Allah yang akan diagihkepada semua manusia di dunia.

    Kes ini elok dibaca sendiri di pautan berikut:

    http://neilkeenan.com/neil-keenan-update-what-goes-up-must-come-down/

    http://neilkeenan.com/neil-keenan-update-they-are-all-watching-you-malaysia/

    http://neilkeenan.com/neil-keenan-update-malaysian-dead-man-walking-caper-part-2/

    Didoakan Tun sentiasa dalam keadaan sihat wal afiat.

    Wallahuaklam. Maaf

  175. farz Mar 6,2020 2:02 PM

    Dear Tun,

    Assalamualaikum. Another reason why I don’t mind supporting TSMY instead of Tun now is because, the way I see it is no point for me to support Tun because Tun will then pass it to Anwar. Tun will only be holding it for a few weeks so that Anwar can take over. I refuse to let Anwar destroy what Tun has built. A lot of us vote PH last GE was because of Tun. We believe that Tun is the leader that could turn things around and stir the country to the right direction. And you did. And I think you still can despite your age. We have no intention for Anwar to take over. I don’t deny that there are few DAP leaders/ministers who could work well for the country. But there are many more who are dangerous. Maybe this is fate for TSMY to take over . Saya redha. Boleh jadi Allah SWT nak tunjuk yang Tun dah boleh bersara daripada menjadi PM semasa kami amat memerlukan Tun. Semoga Allah SWT memanjangkan usia Tun dan memberkati usia kita semua.

  176. farz Mar 6,2020 1:02 PM

    Dearest Tun,

    Assalamualaikum. Semoga Tun berdua sentiasa berada dalam rahmat Allah SWT.

    Saya menyokong Tun. Saya juga berpendapat TSMY seorang pemimpin yang bertanggungjawab. Dalam masa seminggu lepas , boleh nampak pemimpin yang sebenarnya. Bila cuma ada Anwar dan Tun saja, PH (except Bersatu ) tak peduli pun dengan Tun. Siap ada suara-suara sumbang lagi dari DAP tentang Tun. Tapi bila diaorg tengok tak ramai orang Melayu nak Anwar, baru diaorang teringat yang diaorang masih perlukan Tun. Sakit hati saya tengok diaorg terang-terang menggunakan Tun. Saya tak boleh terima Najib, Zahid & Co. Tapi saya juga tak boleh jadi liberal, terima LBGT, terima UEC, terima pembebasan YB tanpa dibicara dan saya tak boleh terima mereka-mereka yang menghalang tulisan jawi. Apa pun, boleh jadi TSMY mungkin yang terbaik untuk negara. Saya tawakkal je. Kita move forward. Saya mohon Tun dan TSMY sebagai orang Islam yang baik, duduk berbincang dan berbaik-baik untuk kepentingan agama dan negara dan untuk diri sendiri juga.

  177. HBT456 Mar 6,2020 12:28 PM

    LAT lagi?

    Jika macam ini, no need to talk la since mereka bukan budak what.

    They should know where to stand.

    I pakai lipstick on my dedek, you pun mahu lihat?

    I tak nak breast feed my babies in public area, adakah saya ini orang hutan?

    I pregnant, i dont want to share my body online, then, i ini kolot, archaic?

    Hey, i am not here to earn your like and dislike la.

  178. tamchi Mar 6,2020 12:07 PM

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Thatcher_effect

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Ebbinghaus_illusion

    ***
    3M sekadar teori..
    apa interim, sapa perdanaMentri..

    ArRahman ArRahim..
    diDalam mengeja, penghujungnya huruf “mim”

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Leidenfrost_effect

    Asalamualaikum tun,
    salam hariJumaat…
    selamat beristirehat..

    **
    Jgn lupa kami
    &
    moga jumpa lagi….

    https://muftiwp.gov.my/artikel/irsyad-al-hadith/1526-irsyad-al-hadith-siri-ke-41-status-doa-berkenaan-rejab-syaaban-dan-ramadan

    *
    insyaAllah

  179. Sri Sense Mar 6,2020 11:05 AM

    Bab Cik Lat

    Actually I also pelik sebab dia orang PKR, lawyer civil society, susah la nak kata dia ini orang professional. Cik Lat and bekas AG sama saja to me. Link mereka dengan civil society, either Ambiga or Marina.

    Yang paling penting sini ya Tun, please don’t say anything in public about politic anymore, Tun dah resigned and YDPA dah accepted. The same goes to anak cucu Tun.

    Beri peluang PM baru buat kerja dengan baik.

  180. Sri Sense Mar 6,2020 10:30 AM

    Good Morning Tun M

    Not forgiving is like drinking rat poison and then waiting for the rat to die. Jumpa online quote ini.

    Ganas juga MB Selangor ya. Earlier I sebut anak angkat I kerja dengan MB Selangor.

    Budak ini I kenal dari sekolah lagi selalu datang my house. I pernah jumpa sepaket maggie mee bulan puasa. Since ada a few of them, I am not sure yang mana satu. I jerit, Aunty nak tangkap sape yang tak puasa ni. Semua lari hahaha Bila dia bekerja hingga berumah tangga dia masih datang rumah I musim raya. Dia suka sangat rendang I masak. Dia boleh tau rendang yang bukan I masak. Kena tahun itu anak perempuan masak, dia tau aje tanpa kami memberitau siapa yang masak. Dia tak ragu beritahu betapa kecewa dengan rasa rendang ini. I sayang budak ini sebab dia juga kawan baik anak I.

    Bab party politic actually I tak kisah sangat, kan I beritau earlier anak perempuan sulong pro PAS, anak perempuan 2 pro-UMNO, anak lelaki 3, not particular about politik sangat. Like me if no benefit tak payah la sokong mana2. Life goes on, time undi kita undi.

    Apa yang Mukriz cakap actually bende ini lama dah keluar kat Third Force. Nothing new ya. Somewhere last year ada third force menyebutnya. About a group nak bawa UMNO masuk Bersatu. Yes nama2 disebut ada dalamnya. But tak jaya, sehingga Tun berhenti jadi PM, and TSMY naik. I dah cakap earlier, tak tahu Tun baca ke tak, I said earlier yang handle nego ini Zahid. I tau sebab ada MP UMNO jiran I. I bukan calang2 orang ok hahaha Dia beritau I mereka sain SD bagi Zahid nego the en-bloc. But then, Tun dok sibuk gaduh dengan Zahid dan UMNO, lagu mana ya.

    Bab nak appoint orang professional. Yes I ingat lagi masa Tun mula2 jadi PM balik under PH, Tun nak bagi jawatan besar pada Hassan Merican. Dia tak mahu. I tahu kes ini sebab I memang rapat orang kanan beliau. Reasonnya mudah dia tak nak kejab macam ini kejab macam itu. Dia hanya nak buat kerja tanpa diganggu dengan soal politik. Itu biasekler le orang professional. Memang ramai mereka fesyen macam tu.

    Bab million ringgit. I dulu ada sebut sini, one of my friend, group dia pernah jadi consultant untuk UMNO/BN. Kosnya memang million2 ringgit. So proposal bukan soal boleh main2. Bukan macam soal satu MP PKR lompat party kena bayar 10M kepada PKR. Apalah sangat harga proposal itu kan.

    Itu sebab I selalu kata sini, I cuma sembang kedai kopi. Free advise, kopi pun kena beli sendiri. Itu pun tak nak dengar hahaha

    Bab duit EPF, selain FocusM, syedouthebox for dah sound semalam kat blognya. Pandai2 you all la handle ini ya!

  181. Hajar Mar 6,2020 8:15 AM

    Salam YAB dan DiSanjungi Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    Tun wajar terus bekerja untuk kekal sihat dari segi fizikal dan mental. Saya sokong apa yang baik untuk Tun. Lagipun suka hati Tun lah jika Tun mahu terus berpolitik. Saya doakan Tun jadi PM-9. 🙂

    Jangan jadi macam orang lain yang tiada kerja dan asyik merapu meraban saja setelah PENCEN.

    Tiada istilah pencen kepada seseorang yang berilmu, berpengalaman dan rajin bekerja serta sentiasa berusaha menambah ilmu seperti Tun.

    Masalah besar orang Melayu (mungkin juga kaum lain) ialah mereka fikir manusia perlu bersara /pencen bila sudah menjangkau usia sekian-sekian. Saya ingat lagi pensyarah-pensyarah saya di luar negara, banyak yang sudah amat tua dan ada yang bercakap pun lambat / perlahan saja, tetapi mereka amat berilmu! Itu yang penting!

    Saya lihat Tun jauh lebih berkebolehan dari ahli-ahli politik yang kita ada yang rata-rata pendek akal, tidak berilmu dan tidak berwawasan dan suka bertindak melulu.

    Contohnya, apa ke hal TSMY dan geng merampas kuasa dan mencetuskan krisis politik sekarang? Tidak kena masa langsung! Tambahan pula COVID-19 sedang menggila! Inilah yang dinamakan PENTINGKAN DIRI SENDIRI dan GILA KUASA.

    Teruskan usaha Tun, dan abaikan saja saranan2 dangkal dari golongan yang pemikirannya pun jauh ketinggalan berbanding Tun.

    Terima kasih Tun. Sayang Tun!

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  182. HBT456 Mar 6,2020 8:06 AM

    By the way, i do not want to get involve with TH because Tabung Haji is Pilgrim Fund.

    Local muslim who want to do this, whether they like it or not, they need to absorp higher cost since you must pay in US Dollar.

    Please do not use non muslim income revenue to subsidize them anymore that will make them more sombong biadap to other races that lead them to believe “Hak dia, dia punya, Hak bukan dia, dia punya, mana ada keadilan ini, mana ada nasionalisma ini kerana mereka muslim, then, they are above federal law”?

  183. HBT456 Mar 6,2020 7:50 AM

    GST TAK BOLEH DILAKSANAKAN KERANA PILIH KASIH.

    SILAT TAK JADI WALAUPUN BUKAN KAFIR, WUSHU TAK BOLEH KERANA KAFIR.

    KINI TEBU PUN JADI ISU.

    VALENTINE’S DAY DAN XMAS PUN BOLEH DIHARAMKAN, YOU RASA ANIH?

    KUBU CINA DIA PUN BISING LAGI.

    CHINESE INDEPENDENT SCHOOLS DIA PUN BISING, TAPI SEKOLAH WAWASAN, TAMIL DAN AGAMA TAK BISING?

    MELAYU MUDAH LUPA KERANA SALAH LANGKAH ATAU TAMAK?

    MELAYU MUDAH LUPA KERANA AHLI2 POLITIK CINA MEMANG TAK BOLEH DIHARAPKAN?

  184. HBT456 Mar 6,2020 7:30 AM

    FUNCTION OF EXIM BANK?

    CORRECTION: https://www.exim.com.my/index.php/en/ meaning HALAL AND TRANSPARENT, BERSIH DAN AMANAH WHICH HAS NOTHING TO DO WITH EPF, KWAP, SOCSO, SST, ZAKAT MAHUPUN TH, ITS PURELY A BILATERAL TRADE BETWEEN M’SIA – CHINA UNDER BRI INNITIATIVE.

  185. HBT456 Mar 6,2020 7:27 AM

    Huh, still got people use pendrive?

    I remember BEKAS PERDANA MENTERI DSN MENTIONED “WHAT ABOUT EXIM BANK”?

    FUNCTION OF EXIM BANK?
    https://www.exim.com.my/index.php/en/ meaning HALAL AND TRANSPARENT, BETSIH DAN AMANAH WHICH HAS NOTHING TO DO WITH EPF, KWAP, SOCSO MAHUPUN TAXES, ITS PURELY A BILATERAL TRADE BETWEEN M’SIA – CHINA.

    sudin Mar 5,2020 6:46 PM

    Assalam Tun.

    It seems Muhyiddin’s greatest priority on political appointment is neither a deputy PM nor any cabinet posts whatsoever, but his private principal secretary.

    Finding it very hard to keep Zahid out?

    UNLESS SUDIN WANTS HIS STATE TO BE CLASSIFIED UNDER USA’S ISIS WATCHLIST?

    Sri Sense Mar 5,2020 10:47 PM

    Evening Tun M

    Mungkin Tun tak baca ini

    How you and I finance most of the RM20 bil stimulus

    https://focusmalaysia.my/opinion/how-you-and-i-finance-most-of-the-rm20-bil-stimulus/

    – bila Tun bentang budget diatas, I tak tengok, I cuma dengar kat TV kata ada budget untuk orang berniaga online, so I pun cari bagai nak rak, tapi tak jumpa, esoknya baru dapat dari EDGE, itu pun tak complete. EPF monies? Really? Bukankah dulu DAP ini famous dengan kempen taxpayers money, now ambil duit EPF pula hahaha

    SHE CAN CONTINUE TO PUSH THE BLAME TO DAP SINCE SHE GOT PAS AS BACKDOOR GOVERNMENT THIS TIME, TAK GITU?

    Thursday, March 05, 2020
    Why Ku Nan’s assets don’t turn me on

    http://www.rockybru.com.my/

    – ini I tertarik bukan kerana Ku Nan businessman sebelum masuk politik, tapi pasal DSAI bukan main sebut 800M Ku Nan, masa itu I dah nampak, 80 PKR keluar party jadi 800M, bukankah satu kepala kena bayar 10M so 80 jadilah 800M!

    THIS IS NOT NEW IN BOLEHLAND, AND SHE CHARGE, BANKRUPT, OR SHAME THEM ALSO CAN, PUT THEM IN OTHER GOMEN POSITIONS PUN BOLEH, SINCE THEY CANNOT DIFFERENTIATE APAKAH ITU HALAL DAN HARAM, BOLEH DAN TAK BOLEH, MAMPU DAN TAK MAMPU, KAN TAKDA ORANG PEDULI PUN?

    Mukhriz: My Father Was Bullied By Bersatu Leaders And Broke Down And Cried Thrice!
    https://www.malaysia-today.net/2020/03/05/mukhriz-my-father-was-bullied-by-bersatu-leaders-and-broke-down-and-cried-thrice/

    – bila membaca artikel diatas sila baca komen2nya sekali

    DONT CRY FOR ARGENTINA, I MEAN, MALAYSIA. WHY? THIS IS BOLEHLAND, MEANING APA2PUN BOLEH. SO WHICH WAY TO GO, HE NEEDS TO DECIDE.

  186. Sri Sense Mar 5,2020 10:47 PM

    Evening Tun M

    Mungkin Tun tak baca ini

    How you and I finance most of the RM20 bil stimulus

    https://focusmalaysia.my/opinion/how-you-and-i-finance-most-of-the-rm20-bil-stimulus/

    – bila Tun bentang budget diatas, I tak tengok, I cuma dengar kat TV kata ada budget untuk orang berniaga online, so I pun cari bagai nak rak, tapi tak jumpa, esoknya baru dapat dari EDGE, itu pun tak complete. EPF monies? Really? Bukankah dulu DAP ini famous dengan kempen taxpayers money, now ambil duit EPF pula hahaha

    Thursday, March 05, 2020
    Why Ku Nan’s assets don’t turn me on

    http://www.rockybru.com.my/

    – ini I tertarik bukan kerana Ku Nan businessman sebelum masuk politik, tapi pasal DSAI bukan main sebut 800M Ku Nan, masa itu I dah nampak, 80 PKR keluar party jadi 800M, bukankah satu kepala kena bayar 10M so 80 jadilah 800M!

    Mukhriz: My Father Was Bullied By Bersatu Leaders And Broke Down And Cried Thrice!
    https://www.malaysia-today.net/2020/03/05/mukhriz-my-father-was-bullied-by-bersatu-leaders-and-broke-down-and-cried-thrice/

    – bila membaca artikel diatas sila baca komen2nya sekali

  187. sudin Mar 5,2020 6:46 PM

    Assalam Tun.

    It seems Muhyiddin’s greatest priority on political appointment is neither a deputy PM nor any cabinet posts whatsoever, but his private principal secretary.

    Finding it very hard to keep Zahid out?

  188. sibotak Mar 5,2020 6:44 PM

    Kosong Kabinet sekarang
    Ada Corona Virus ke ?

    Saya sarankan panggil turun Agong, bersama PM Muhyideen, Tun Mahathir bekas PM
    berserta Sultan ke Kabinet
    Pilih Menteri yg Muda muda seperti Mukhliz, Syed Sadiq, Rafizi ,Azmin, Khairy dan yg lain dari Anak Malaysia jadikan Kerajaan
    Yg Tua tua Zahid, Anuar, Kunan dan yg lain campak kat laut sudah bikin kecoh saja nak dengar kerehna masing masing

    Yang Muda kita Mudakan
    Yang Tua kita Tuakan

  189. sudin Mar 5,2020 6:35 PM

    Assalam Tun.

    Melaka kecoh, Johor kecoh, Perak juga turut kecoh.

    Semua adalah angkara anak2 didik Najib dari Umno yang tiba2 terjaga dari tidur dan mendapati tampuk pemerintahan kerajaan negeri2 tersebut diserahkan kpd mereka.
    Apa lagi! Dalam sekelip mata saja perangai tamak wakil2 Umno terus kembali bermarajalela!

    Inilah sikap keparat yg tersirat pada mereka, tak sedar mereka telah tewas, ditolak rakyat. Tapi bila diberi peluang terus tonjolkan perangai buruk masing2.

  190. Sri Sense Mar 5,2020 4:57 PM

    Tun M

    Siapa barisan cabinet TSMY? Ramai meneka. I pun tak tahu. I cuma sokong Perikatan Nasional sejak PH kecewakan I.

    Kalau google macam2 versi ada. I ada dapat dari whatsapp group pun 2, lain2.

    Yang menarik I terjumpa online Barisan Cabinet BN dan PAS untuk PRU15. I difahamkan ini bukan plan baru tapi dah plan lama. Yang menarik sini PM adalah Tok Mat. Penasihat Najib dan Hadi dapat Tun. Maka penulis argue lah. I simple aje jika ada Tun, maksudnya dah pencen jadi pemimpin tertinggi lah. Bukan kah begitu? Pak Lah dapat Tun pun tak kerja lagi.

    Ada baiknya Tun anak beranak jangan argue lagi. Biar TSMY buat kerja. Ingat hanya 3 tahun. TSMY adalah President parti Tun. Satu bas. Dia bukan lain bas like Anwar atau LKS, Or Zahid or Hadi.

    Apa problem dengan kerjasama ini? None. Cuma dulu Tun gang DAP PKR maka ahli Minister ramai bukan Melayu, dimana agenda Melayu tak dapat dijalankan, malah kena sabo.

    Tun hanya berjaya buang satu Minister iaitu Mazlee yang juga dari parti Tun. Yang lain jerit la kuat rakyat non stop tak bagus bagus, Tun tetap simpan sehingga Tun hantar resignation letter kepada YDPA, dengan tak secara langsung semua Minister terus hilang jawatan.

    Kalau I jadi Agong, I pun malas nak layan. Kejab berhenti, kejab nak kerja balik, kejab gini, kejab gitu. Letih la.

  191. best4rakyat Mar 5,2020 12:26 PM

    Tun Yang Dihormati,
    Just move on from now possibly with new role (by God’s Will) to become the most senior statesman and real respectful politician to watch the ongoing development.
    People may still gain much if from your positive contribution not necessary in politics as PM.
    At least observe well the next all more rational implementation of policies in every aspects so benefiting everyone (all malaysian) to head towards right path for their future.
    Leave hands for young to do of course do more interaction with other means to direct them positively to become able future leaders.
    Why can’t any government do if without err implication to seek your advice or so even to get guidance positive it can work well?
    Remember it is possible just like what you have done with former Cabinet set-up and formed advisory board to appoint many professionals and ex-seniors with their experience to tackle the problems!
    I suppose TSMY can do the same if willing to for the good of our nation. What so much to face the reality? Politics has its time only to return to people for election when it comes to terms to review.
    Lastly,spend more of your times with family and that could be more meaningful or willingly their wishes too.

    So and sekian sahaja.
    In good health and regards to you and loved one.

    ‘Never look back,leap forward for Nation we love’

  192. Sri Sense Mar 5,2020 10:16 AM

    Nak share sikit, 3 hari sudah kawan FB orang putih Amerika ada letak poster President Trump yang berbunyi begini don’t like this president, google and find which country president you like, move there.

  193. buminonmalay Mar 5,2020 10:02 AM

    LODGE AN INJUNCTION IN THE HIGHEST FEDERAL COURT TO DECLARE CURRENT PM APPOINTMENT MUHYIDDIN AS INVALID AND NULL AND VOID BECAUSE HE DOES NOT HAVE THE MAJORITY SUPPORT, CONFIDENCE OF THE PEOPLE WITH DAMNING PROOF THAT HIS SD DECLARATION IS FALSE.
    SUBMIT TO THE SEVEN FEDERAL COURT BENCH TO DO THE COUNTING OF THE SD FROM HARAPAN TO DECLARE THAT CURRENT PM IS ILLEGAL AND CANNOT FORM GOVERNMENT UNTIL CURRENT PM MUJYIDDIN YASSIN SD FORMS ARE SUBMITTED TO THE 7 HIGH COURT JUDGES TO COUNT!!
    THIS ORDER WILL STOP MUHYIDDIN AND HIS BUNCH OF ILLEGAL UMNO-PAS-BERSATU-PN-BN FROM FORMING GOVERNMENT!
    THIS IS A ONE DAY JOB FOR THE 7 JUDGES TO SIT DOWN AND READ THE 113-115 SD SIGNED FROM HARAPAN….AND IF THE SD FROM HARAPAN IS CORRECT AND LEGAL, IT IS JUST A SIMPLE JUDGEMENT TO DECLARE MUHYIDDIN YASSIN APPOINTED POSITION AS PM IS ILLEGAL AND NULL AND VOID. DECLARE HARAPAN HAVE THE AUTHORITY UNDER THE CONSTITUTION AND RULE OF LAW TO CHOOSE THEIR PM WITH IMMEDIATE EFFECT!!
    IF 7 BENCH JUDGE CANNOT DECIDE WHICH SD IS REAL OR FALSE BEFORE THEY COUNT, THEN PLEASE EXCUSE YOURSELF FROM SITTING ON THE BENCH BECAUSE YOU ARE SITTING IN CONTEMPT OF THE COURTS, JUDICIARY SYSTEM, LAW AND ORDER!! YOU ARE AN INSULT TO THE RULE OF LAW…..THE CONSTITUTION IS ALSO ABOVE ALL JUDGES!!! ALSO EXCUSE YOURSELF IF YOU CANNOT COUNT TILL GREATER THAN 112!!!

    THE CURRENT SPEAKER HAVE NO AUTHORITY TO SET ANY LATER DATE FOR PARLIAMENT TO SIT!! THE AUTHORITY OF THE PEOPLE DEMOCRACY AND CONSTITUTION MUST REIGN SUPREME UNDER LAW OVER ANY ILLEGAL DECLARATION OF PRIME MINISTER. THE MALAYSIA CONSTITUTION IS MORE POWERFUL THAN AGONG + 9 SULTAN COMBINE. IF AGONG + SULTAN ARE NOT FOLLOWING THE RULE OF LAW, THEY ARE IN BREACH OF THE LAW AND MUST BE PUNISHED BY LAW FOR THEIR OFFENCE IN CONTEMPT OF THE CONSTITUTION!!!!

    MAKING A MINORITY GOVERNMENT APPEAR AS IF THEY HAVE MAJORITY IS NOT ONLY ILLEGAL, AGAINST THE CONSTITUTION & POOR MATHS BUT A CLEAR CRIMINAL OFFENCE THAT IS MADE TO APPEAR AS NOT AN OFFENCE. THE RULE OF LAW IS BLACK AND WHITE, YES AND NO. TRASH IT AND BECOME A DICTATOR FAILED PARIAH STATE.

    Malaysia is a Parlimentary Democracy… NOT A MONARCHY SYSTEM. SULTAN -AGONG ARE TO BOW TO THE WILL OF THE PEOPLE APPOINTED REPRESENTATIVE. THAT MEANS MAJORITY SD IN HARAPAN TRUMPS AGONG-SULTAN DECLARATION OF MINORITY SD PM MUHYIDDIN AS PM. ITS AN ILLEGAL ACT THAT MUST BE CORRECTED BY LAW AND ORDER…….IMMEDIATELY AND CANNOT BE DELAYED A DAY LONGER!!
    NO NEED TO WAIT AND DRAG ON FOR ANOTHER DAY LONGER TO ALLOW A___G-S__AN USING THEIR $$$$$$$$$$$$, PRESSURE, BRIBE AND WORKING IN CAHOOTS WITH NO MAJORITY UMNO-PAS-BERSATU-PN–BN BANGSAT NEGARA TO FORM GOVERNMENT AGAINST THE CONSTITUTION.
    THE POWER IS WITH THE PEOPLE AND NO OTHER AUTHORITY CAN DENY THE CONSTITUTION POWER OF THE PEOPLE ELECTED REPRESENTATIVES. THIS WILL PAVE THE WAY GOING FORWARD A PROCESS IN FUTURE IF THERE IS DISCREPANCIES AND USE OF ILLEGAL MEANS & POWERS DENY ANY PARTY WITH MAJORITY SUPPORT FROM FORMING GOVERNMENT BY ILLEGAL MEANS, YET MADE TO LOOK LEGAL. IF IT IS ILLEGAL PM, MB… ITS ILLEGAL EVEN IF 9 SULTAN + 4 GOVENORS AND POLICE CHIEF + ARMY CHIEF ENDORSE THE ILLEGAL PM….THE CONSTITUTION HAS BEEN PUT IN PLACE FOR THE PURPOSE OF PROTECTING THE PEOPLE FROM ILLEGAL ACTS!!!…KEDAULATAN UNDANG-UNDANG – RULE OF LAW!!
    RUKUN NEGARA IS RULE OF LAW….RULE OF LAW MEANS EVEN SULTAN -AGONG ARE NOT IMMUNE FROM CARRYING OUT ILLEGAL ACTS. ILLEGAL ACTS ARE CRIMINAL OFFENCE. CRIMINAL OFFENCE MUST BE PUNISHED UNDER LAW IF THE COUNTRY STILL ADOPT PARLIMENTARY DEMOCRACY – RULE OF LAW.

    OTHERWISE IF YOU HOLD ONE SHARE IN ANY LISTED ENTITIES IN KLSE LIKE NESTLE, F&N, Public Bank, Panasonic, Carlsberg, Genting, Maybank…..etc….YOU CAN ASK AGONG/SULTAN Signature TO DECLARE YOURSELF AS MAJORITY SHARE HOLDER AND YOU CAN SELF APPOINT TO BE CEO AND BE ACCORDED THE AUTHORITY TO FORM YOUR OWN MANAGEMENT TEAM TO BE PAID MILLIONS AND ROB THE MAJORITY SHARE HOLDERS & LISTED COMPANY WEALTH….NEVER MIND THE MAJORITY SHARE HOLDERS WHO OPPOSE YOUR ILLEGAL MOVE BECAUSE THE AGONG-SULTAN HAS APPROVE YOUR ILLEGAL CRIMINAL ACTS!!….. THIS IS NOT RULE OF LAW BUT ILLEGAL, STUPID ACT TO RUIN AND CONDEMN THE NATION TO PARIAH STATE!!

    OR…. HAVE A COUP AND ABOLISH THE RUKUN NEGARA/CONSITUTION AND ESTABLISH DEMON-CRACY!!

    WE CANNOT ALLOW EVIL TO CONTINUE BECAUSE WE HAVE THE CONSTITUTION POWER TO OVERCOME EVIL!!! THE CONSTITUTION, RULE OF LAW IS ABOVE THE AGONG – SULTAN, GOVENOR, IGP, JUDGES + ARMY GENERALS COMBINE!! TRAMPLE THE RULE OF LAW AND YOU DIE FROM CORONA COVID -20 VIRUS FROM ALLAH/GOD!!
    So don’t give me the Rubbish the Agong, Sultan, Govenor have acted correctly, fairly, people heart in mind decision CRAP!!….They have acted in Contempt of the people elected representatives. There is nothing Fair when the Council of Rulers cannot Published the Muhyiddin led Government MP Support SD List!!…Let the Courts Decide the Validity of the Statutory Declaration (SD). Enough said!! Agong-Sultan-Govenor are NOT JUDGE, JURY AND EXECUTIONER!!…NOT IN THE MALAYSIA PARLIAMENTARY DEMOCRATIC CONSTITUTION!!
    https://bumi-non-malay-malaysia.blogspot.com/

  194. Sri Sense Mar 5,2020 9:59 AM

    Tun M!

    Aneh ya dulu ramai sini marah orang Melayu ditindas.

    Bila Tun berhenti jadi PM, I anggap Tun do it for orang Melayu, menyelamatkan nasib orang Melayu yang dijajah dinegara sendiri. I tidak terlalu mengharap sangat, sebab Tun dah 94 tahun nak masuk 95 tahun. Umur gini dah memang tak layak kerja tapi rehat bersama isteri, anak cucu. Untuk masa lapang memang elok buat kerja charity. Berpolitik bukan kebajikkan ya, ini more of memecah belahkan kaum.

    I memang menyampah baca headline berita seperti UMNO memang ada offer ANWAR jadi PM. Please don’t talk about rakyat as the reason you tak terima. Kalau betul Anwar dapat offer itu betul ke Anwar nak tolak. Kan ke Tun juga kata Anwar gila2 nak jadi PM.

    Lagi satu headline berita dalamnya yang buat I menyampah. Syed Saddiq kata mereka dulu ugut emaknya yang baru baik dari cancer. And this is the same man yang lari panjat pagar tinggal emaknya. Over what? Over a group of guys jerit2 bawa phones as their weapon.

    Lebih baik la your all move on. Kalau sayang rakyat you all akan move on. Bukannya sepanjang masa jadi pengkritik over this and that. Or nak tunjuk diri baik sangat, pandai sangat.

  195. milshah Mar 5,2020 9:55 AM

    Assalamualaikum Tun,

    Saya dapati Tun tidak banyak berkata-kata beberapa hari ini. Mungkin Tun sedang berfikir langkah seterusnya.

    Tun boleh ‘all out menentang’ TSMY, seperti Tun tentang Najib. Tetapi apakah kesannya nanti? Kesan saya lihat parti Bersatu pasti akan berpecah. Pada sesi Parliamen nanti kalau Tun berjaya buktikan Tun mempunyai majoriti, TMSY boleh nasihat Agong untuk bubarkan parliamen. Adakah PH bersedia hadapi rakyat pada PRU nnti? Pasti akan keluar pelbagai cerita negatif sepanjang pemerintahan PH selama 2 tahun sebelum ini. PH juga akan mempunya Bersatu dan PKR yang telah berpecah. Sentimen pengundi melayu juga ke arah UMNO PAS. Dalam keadaan tidak menentu ini, adakah PH sanggup ke PRU 6 bulan dari sekarang apabila Parliamen bersidang?

    Andaikata pula Agong melantik Tun semula sebagai Perdana Menteri apabila parliamen bersidang, apakah janji Tun serah kepada Anwar selepas APEC akan kekal? Adakah PH akan meneruskan semula untuk merealisasikan manifesto PH? Apakah rakyat akan kembali mengkritik PH andaikata PH jadi kerajaan semula? Apakah Anwar yang cenderung kepada DAP mampu membawa PH dalam PRU akan datang? Adakah rakyat akan terima Anwar sebagai Perdana Menteri, kalau bukan TSMY?

    TSMY telah berjanji akan membawa barisan kabinet yang bersih dan berintegreti. Kalau TSMY berjaya bawa Malaysia ke tahap lebih baik, bagaimana? Ataupun kalau TSMY gagal, bagaimana pula?

    Banyak yang perlu difikirkan. It’s not as simple as PH become goverment again, all will be fine. Now its a matter which problems to face should a certain decision is made. The whole situation is messy.

    Terima kasih Tun.

  196. Hajar Mar 4,2020 9:42 PM

    Salam YAB dan DiSanjungi Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    1. Memandangkan sidang Dewan Rakyat telah ditangguhkan (takut?) dari 9 Mac ini ke 18 Mei 2020, eloklah PM TSMY BERSIKAP TELUS dengan memberi SENARAI NAMA MPs (ONLINE – pdf) yang dikatakan memberi SOKONGAN MAJORITI kepada beliau untuk menjadi PM. Ini untuk mengelak ada lagi ‘katak-katak politik’ yang melompat parti dan juga bagi mengelak PEMBELIAN sokongan. Jika ada yang ‘melompat’ SPRM wajib melakukan siasatan segera.

    2. Tun dan PH mesti tidak akan lepaskan peluang membawa USUL UNDI TIDAK PERCAYA terhadap PM. Elok juga supaya kita tahu berapa orang MPs yang benar-benar menyokong beliau.

    3. Muhyiddin pengkhianat sebenar: Tun M

    https://www.sinarharian.com.my/article/72120/KHAS/Peralihan-Kerajaan/Muhyiddin-pengkhianat-sebenar-Tun-M

    Saya amat bersetuju dengan Tun. Boleh atau tidak Bersatu pecat Ketua Pengkhianat? TSMY yang bawa Bersatu keluar dari PH tanpa persetujuan Tun (sebelum tahu perkara sebenar saya fikir Tun setuju; Tun minta mereka bersabar sampai Tun nak nangis). Saya dengar Tun ada KUASA MUTLAK sebagai Pengerusi Bersatu. Sekali sekala Tun kena jadi diktator.

    4. Usahlah Tun terpedaya (lagi) dengan ‘tribute’ Hj. Hadi kepada Tun setelah dia bersekongkol mencipta krisis politik ini untuk merampas kuasa. Dia fikir dengan kata-kata manis dan puji-pujian dia kepada Tun dia boleh membasuh dosa dia terhadap Tun. Hj. Hadi memang lidah bercabang Tun. Maaf cakap. Saya ingat dia sudah berubah!

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  197. Sri Sense Mar 4,2020 7:29 PM

    I’m not so sure about the salary of the secretaries yang appointed by the Ministers. But kat MB office dulu macam tu.

    So bila MB kena tendang, semua mereka tak bekerja. And also those dari the permanent gomen seperti Ketua Setiausaha yang kerja direct under the MB terus jadi DO dan ADO, kena hantar area pendalaman hahaha Several years later mereka jadi Head of Jabatan also. Sementara waktu until things cool down.

    Anak angkat I kerja dengan MB Selangor. I actually takut juga nasibnya. MB Selangor pandai main politik so no harm la. But I rasa those yang dah tertubuh sepatutnya maintain, tak payahlah ganti2. Kejap Bersatu Kejab UMNO, Kejab ini, Kejab itu. Alahai nak tukar tunggu aje 3 tahun lagi, unless those MB real teruk la, you really no choice.

  198. Sri Sense Mar 4,2020 7:02 PM

    Good evening Tun M

    I baru tonton Astro Awani, tak tahu pula siapa gerangannya tetamu ini. Beliau ada menyebut kehidupan selesa sama seperti I sebut earlier comfortable living, cuma dia terangkan dengan lebih panjang lebar apa itu keselesaan hidup.

    I juga tonton Ketua Pengarah Kesihatan YBhg. Datuk Dr. Noor Hisham Bin Abdullah. Bagus penerangan beliau dalam kes COVID19.

    Kenapa ya tiada Menteri pun mereka berfungsi dengan begitu baik. Inilah disebut permanent government. Since Malaysia mengamalkan 2 government sementara dan permanent yang direct under YDPA, I usulkan Menteri2 pilihan TSMY janganlah ramai macam dulu2.

    For example Menteri Pendidikkan satu saja. Menteri Kewangan satu saja. Gabungkan jabatan kerjaan yang inter related under satu Ministry. Ini boleh cut kos. Moreover Minister ini sudah tentu akan ada beberapa orang setiausaha dibawahnya tidak termasuk setiausaha2 dari jabatan kerajaan. Just saying.

    I dulu biasa dengan office MB Selangor. Memang ada Setiausaha Politik, Setiausaha Akhbar, Pegawai Khas, Pembantu Khas dan dari Jabatan Kerajaan pula ada Ketua Setiausaha dan Setiausaha Sulit.

    Kadang2 ada juga orang yang confuse apa itu political appointee, ianya bermaksud yang diambil kerja di bawah Menteri tersebut, gaji pun dibayar melalui poket Menteri, partinya atau kroninya, bukan dari saku permanent government.

    Hubby ada anak buah kerja MINDEF. I pernah tanya Mat Sabu macam mana?. Dia jawab kami tak kisah, boss kami Jeneral.

    Lastly tahniah TSMY kerna Hadi dan Anuar Musa setuju, PM buat pilihan Menteri terbaik sendiri tanpa desakkan.

    Those yang tak dapat jadi Menteri rajin2 la service rakyat ya. Lawan Najib hahaha Najib expert field ini, cukup rajin service rakyat. Tak tahu Mat Sabu boleh lawan ke hahaha

  199. sibotak Mar 4,2020 6:39 PM

    There are 3 things here

    1st
    Is there a backdoor government?
    PH cripple, Tun resign forward to Agong
    Agong decides Muhydeen
    Is PH able to form a Govt when majority seats have already walkout?
    Is Anwar a qualified candidate when Wan Azizah is the DPM?
    Tun M promises is his promises Not Malaysia promises

    2nd
    A government formed by Party will be the division of interest and agendas

    3rd
    To call a PRU which to my knowledge and understanding
    It is Democratic. It is the choice of the people
    But is the Democratic Choice of the People
    The Right Choice of choosing a Govt?
    This is serious because it affects yr life and mine
    The future of our generations

    To may observations as a Citizens as A Voter
    Most made the choice out of their feel

    Mostly because of it’s their own race , same religion
    Oh this guy is funny, he can talk
    This Guy is Smart Looking
    Some oh my family vote for this, so I follow
    Oh, he is my Kaki, I may need his favor one day
    My friend choose Chicken, so I also choose Chicken
    Oh, I just cross X, don’t bother lah
    Most were corrupted with beautiful promises
    It’s all Lies, Corruptions, Hypocrisies
    A waste of Time and Money to process PRU
    PRU is not the answer

    This is a Wrong Vote that will narrow us to Big Problem

    So what’s next?
    I don’t know

    Perhaps No Party in A Government is the Better Choice
    though it may not be perfect
    And it is chosen, votes among the Govt Servant within itself
    amongst the Govt employee
    Who knows who is the Rightful candidate for the Right post
    As within the Govt itself
    There know each other as they are in the same roof

  200. Roslina Hamzah Mar 4,2020 5:33 PM

    **************************************
    SALAM AYAHANDA TUN YANG DIKASIHI

    The backdoor government is a start of dangerous political move in Malaysia. If it happens once, it will happen again. Government must set up a clear policies to prevent precedence acceptance for future issues. They shouldn’t entertain the request of backdoor government till make you resign. Should have served complete the 5years and let the rakyat decide. Well whatever happens have happened, Malaysia must not repeat this dangerous move again which will result into worst politics like in other country.

    As Muslim we always trust in hikmah, we plan and Allah also plan and indeed Allah is the best planner. You have served the country for so long and indeed there is no one equally qualified as you. However, we understand we shouldn’t be selfish to expect you to serve longer too as this is the time for you with your family. Your passion for the country is undoubtful yet we love to see you enjoy your rewards with your family after serving long for rakyat. Thanks Tun, for giving your blood for the country. May Allah blesses you and family and all your generations. Wassalam.

    **************************************

  201. youngmaya Mar 4,2020 5:30 PM

    cadangan untuk pihak kerajaan supaya pantas bertindak dengan memperbanyakkan work from home atau mungkin sekolah juga from home dengan penggunaan teknologi

    tindakan membendung virus lebih awal dilihat perlu berbanding menunggu kes baru

  202. sibotak Mar 4,2020 4:14 PM

    Malaysia should take this Political Turmoil as an Opportunity
    For Malaysia to make the Changes and to move forward
    As Vision of Tun
    A Govt with No Party

    PM Muhydeen & Tun M must sit with Group of Qualified People
    Discuss, Brainstorm to this direction
    The benefits of a Govt not form by Parties are

    1. It narrows to the need & interest for the People of Malaysia
    instead of being obstructed by Parties unseen Agendas

    2. It will be more economical & more productive

    3. It will deviate Corruptions and Dirty Politics

    4. It deviates PRU which is costly, Rowdy, Full of Craps , Hypocrisies, Cheating, it eliminates those unwanted & irrelevant voters which conclude to wrong results & many negatives unnecessary efforts
    It may sound Democratic but it narrows with a Corrupted results
    The Winners never win for any Nation. That’s the reasons every after Democratic Elections are never at Peace, Productive & Progress
    It was hindered by a Blame Game & personal Objective
    In my Simple Word
    Democratic Election is a Fake , It’s About Lying
    It is Rubbish

    5. It will not divide the people

    Well, Tun, My thoughts are Sincere
    The Ball is in PM Muhyideen, Sultan, Agong & your Court

  203. Hang Jebat Derhaka Mar 4,2020 3:05 PM

    Assalamualaikum,

    Alhamdulillah syukur. Sebuah gabungan yang mantap. Hampir2 seperti apa yang saya impikan. Dan yang paling saya hargai ialah sebuah kerajaan yang bukan dipimpin oleh Anwar Ibrahim. Harap tidak diteruskan polisi dahsyat yang diamalkan PH seperti penjualan aset2 kerajaan, pinjaman hutang yang bertimbun, penutupan agensi2 kerajaan, pemansuhan program2 B40, pemberhentian pekerja berskala besar, penerapan ideologi2 berhaluan kiri dan yang paling besar sekali penghinaan kepada institusi Islam sebagai agama resmi negara ini. Mudah2an Allah merahmati kita semua. Amin.

  204. eveevans Mar 4,2020 2:43 PM

    Dear Tun, first and foremost thank you for everything that you have done for us Malaysian.Perhaps all the ungrateful Malaysian have forgotten what you’ve done for the nation. The hatred comments they left in your blog disgust me. I see great leadership, passion and sincerety in everything you have done. Living abroad for the past 2 decades one thing that people often mention about Malaysia is our fearless leader Tun Mahathir Mohammad.People will always forget things but for me i am who i am today is because i was born in Malaysia as a Malaysian under your great leadership and will always have your back. Thank you from the bottom of my heart for everything you have done for us.

  205. E.A Mar 4,2020 1:56 PM

    Dear Tun,

    Honestly I am saddened by the result for PM8. You have worked so hard to amend Malaysia and I know you have big plans to bring Malaysia to achieve greater heights. I know you want only the best for Malaysia, for the benefits of us and our future generations. I saw the the sincerity in your work and effort. I don’t think i can see this in the current government. Upon knowing the result, I felt scared for Malaysia. My faith for the fate of Malaysia shaken upon knowing the result. It’s worrying – because i feel and see only selfishness and only for self-sufficient in the current leadership, all only for the name of power.

    I believe nurturing the youths well and build excellent foundation in them is vital for Malaysia’s future fate. Because they are the next layer of generation that future generation will rely on. And for that, youths have to step up and shun any laziness disease in them – as what you have sternly advised. We can be as intelligent as other races but with laziness, we will get to no where. This is a fact, in which we should see this as a positive advice to rise ourselves up. Thank you Tun for this fact advice of yours. I fear the current government would take easy on this and neglect the youth’s importance and needs.

    With this, Please fight on, Tun. Please fight for Malaysia. Even though I have no rights and not eligible to vote for Malaysia, I will always pray that you will lead again and guide the younger generations on how to lead Malaysia in future.

  206. sibotak Mar 4,2020 1:47 PM

    5. Siapa yang akan ganti saya. Rakyat bosan dengan orang politik yang lebih utama politik dari pentadbiran yang baik. Saya cadang diadakan satu Kerajaan Nasional yang bukan orang politik yang berpengetahuan juga akan menyertai Kerajaan. Orang parti juga akan menyertai Kerajaan tetapi sebagai orang biasa yang tidak tertakluk kepada agenda parti mereka.

    6. Tetapi cadangan saya ditolak. Saya pun letak jawatan. Dan berlarutanlah krisis ini. Saya tidak tahu bila ia akan tamat??

    Setuju dengan Niat Tun untuk menubuhkan Kerajaan yg bukan dari Parti
    Tapi yg nyata

    Tun, You cannot change it overnight
    You have an agreement you need to breach
    You have promises you need to break with compromises along with Good Vision
    It is now the Time & Opportunity to make that changes under Tun Muhydeen
    Under The Umbrella of Sultan & The Agong
    All these that happen is A Blessing in Disguise
    Its a Blessing. Can’t you see it, Tun
    Just work along with PM Muhydeen, We work it out to a direction
    A Govt does not form by any Party

    As Rosmah said. The previous MP of UMNO surrounds Najib, There are Goons
    So as there are Goons in also other Parties
    With this new Govt with No Party represented
    We are filtering these Goons

    We want Malaysia to have a Fresh Young Vibrant Malaysia Looks
    Filtered from young educated, qualified, ambitious but too Young
    Someone like Khairy, Mukhliz, Syed Sadiq, Azmin and so on
    Mold by qualified Old Utensils like you, Muhydeen, Rafidah, Lim Guan Eng, etc
    New Vibrant Engine, Steered & Coach by Old, Experience Driver

    With this Upgraded system, a little change here
    We indirectly close and subside all those old stories behind
    Liwat, 1MDB, The Hatred, The Back Stab, The Back Door to an end of history
    We want to put everything behind and mold a Professional Government

    With New Faces New Images

  207. HBT456 Mar 4,2020 1:40 PM

    JustMalaysian Mar 4,2020 11:23 AM

    As the Rakyat biasa, I wish for all to live again, peacefully & harmony with all the races & religions. For nation, grow our economy stronger and be a develop country, not “politicking non-stop” for personal agenda and stop jumping like katak here & there, get to work.

    Corruption is like cancer, stop it early before spreading & destroy us, the Rakyat. Moderate the key & stop the extremist too.

    Do we still want to continue to see our government money gone wasted, example when a pen cost RM 1 at market rate and government pay RM 10 for it?
    Imagine the RM9 can be used to help the poor, buy more dialysis machine etc?

    Back in early 1980, I can use Ringgit on the street in SG as MYR 1 can buy almost SGD 1.

    1980
    RM 1.00 = SGD 0.95

    2020 now?
    RM 1.00 = SGD 0.33

    RM 1.00 = THB 13,

    2020 now?
    RM 1.00 = THB 7.5

    That’s how much our neighbouring countries “catch up & move far ahead”!

    Please wake up and do it for our children, the future & Malaysia.

    YOU CAN FORGET ABOUT MALAYSIAN MALAYSIA
    WHY?
    MALAY AND BUMIPUTRA MUSLIM WONT ALLOW IT TO HAPPEN.
    TREAT IT AS THE BLESSING.

    NOT BEING IN GLC AND GOVERNMENT SECTORS ARE NOT THE END OF THE WORLD SINCE THERE ARE SO MANY CHOICES OUT THERE TO EARN A DECENT AND SAFER LIVING.

    WHEN THEY SEE OTHER PEOPLE DO WELL, THEY WANT TO DO IT.
    WHEN THEY GOT THE PERMIT TO DO SO, THEY CANT PERFORM.
    WHEN THEY CANT PERFORM, THEY WILL DO STUPID POLITICS TO COVER UP THEIR FAILURES.

    MY ADVICE IS NEVER OVER-ESTIMATED YOUR SELF-WORTH JUST BECAUSE YOU HAVE POLITICAL CONNECTION. WHY? NEVER COUNT CHICKENS BEFORE EGGS HATCHED.

    WHOEVER APPOINTED AS THE PERDANA MENTERI, HE OR SHE TOO NEED TO ADAPT TO THE FUTURE CHALLENGES. ITS EITHER THEY LEARNED OR THEY DONT.

    VICTOR RE-WRITE HISTORY? MY BET IS VICTOR BOUND TO REPEAT HISTORY. WHY?

    THOSE WHO NO LONGER HAVE THE LUXURY OF TIME, THEY TOO BOUND TO REPEAT THE SAME MISTAKES.

    NO WORRIES, USTAZ BOLEH MIA, TAPI MASJID TAK AKAN LARI BERSAMA DIA.

    COVID-19 IS CONTAIGIOUS, MY ONLY WISH IS THEY WILL NOT BE ALLOWED TO PRAY, TO PROTEST OR TO CURSE BERAMAI2 PADA MASA KRITICAL INI TO JAGA NAMA BAIK AGAMA RASMI MAHUPUN NEGARA MALAYSIA.

    SAME APPLIED TO OTHER RELIGIONS UNTIL THE PATTERN OF THE VIRUS IS BEING CONTAINED OR FULLY UNDERSTOOD FIRST.

    THANK YOU FOR YOUR COOPERATION.

  208. shahrina Mar 4,2020 11:59 AM

    Assalamualaikum Tun M yang disayangi dan di hormati,

    Saya percaya dengan penjelasan Tun. Dan saya juga percaya pada niat murni Tun untuk memilih kerajaan dari kalangan bukan ahli politik demi kepentingan rakyat. Saya 200% setuju. Tapi Tun, Tun berada di kalangan ahli politik yang tentunya mereka tidak setuju dengan cadangan itu. Walau pun cadangan itu sangat-sangat valid sekali pada saya yang rakyat marhein ini.

    Saya sendiri pernah menjawab perkara yang saya pada sahabat saya semasa kami bincangkan sebelum ini. Kerajaan yang dahulu pun, mana ada letak ahli pembangkang dalam pembentukan kerajaan. Jadi, sesuailah dengan cadangan Tun.

    Tapi saya juga membaca penjelasan Dato’ Sri Muhyiddin Yassin. Dan saya hormati langkah beliau untuk tampil memenuhi calon kedua. Saya percaya Tun menulis di sini sebagai penjelasan, dan bukan niat untuk mengatakan Tan Sri pengkhianat. Sebab saya sendiri tak baca dimana-mana Tun mengatakan itu. Tidak tertulis, dan juga tidak terucap.

    Saya percaya, ada hikmah semua ini berlaku. Ia berlaku dengan izin Allah jua. We all have plan, but Allah SWT have better plans for us. Jika dahulu, Malaysia tidak membangunkan kerajaan berdasarkan merit dan kebolehan individu, dan pemilihan pula dari parti politik yang menang. Kali ini, mungkin Malaysia boleh mula melihat perubahan dinamik politik. Dimana kita ada kerajaan bercampur-campur dan melihat kepada merit dan kebolehan individu tersebut untuk mentadbir.

    Untuk elakkan berlaku lagi kleptokrasi, menteri terpilih haruslah menandatangani Impartiality Agreement. Saya yakin Tan Sri membawa niat yang sama untuk bersihkan kerajaan dari rasuah dan politik wang. Kerana mereka sama-sama berjuang menentang itu sejak dari mula. Dan Tan Sri bersama Tun dalam Bersatu.

    Tidak dapat dielakkan komen-komen netizen yang sememangnya ramai keyboard warior lebih dari komen matang. Tapi Tun tak dapat nafikan, perubahan kerajaan tak sikit sebanyak memberi impak kepada rakyat dalam sektor pekerjaan. Bila mana pemimpin di atas ditukar, yang dibawah juga terkena tempiasnya. Walaupun mereka menjalankan tanggungjawab yang bersih dan amanah.

    Ini tak dapat dielakkan. Impak pertukaran kerajaan memberi kesan mendalam dalam sara hidup rakyat. Kerjaya, nafkah, dan lain-lain. Ramai diberi VSS dan cuti bergaji, sementara mencari kerja baru. Termasuk engineer dalam MyKAD juga terpaksa melompat kerja, kerana tender MyKAD di berikan pada syarikat lain. Pakar MyKAD tak ramai, mereka hanya melompat kerja ke syarikat yang menang tender, walaupun sebenarnya kami ada sign agreement bahawa kami tak boleh kerja di syarikat pesaing dan tak boleh berada dalam industri yang sama selama 5 tahun selepas berhenti kerja.

    Tapi siapakah yang lebih layak melakukan tugas tersebut jika bukan mereka. Sejak tahun 2006 kepakaran itu diasah dan digilap. Ini hanya contoh kecil yang saya boleh berikan. Perkara ini berlaku dalam semua industri Tun. Tak dapat dinafikan impak besarnya kepada rakyat.

    Walau bagaimana pun, Tun telah berjaya menjatuhkan kerajaan yang sebelum ni banyak terlibat dengan rasuah. Kami rakyat biasa, sangat-sangat menghargai jasa-jasa Tun yang membawa kepada kejayaan ini. Dan saya rasa, memandangkan Tun dan Tan Sri masih dalam parti yang sama, kerjasama baik antara Tun dan Tan Sri pasti akan membuahkan hasil yang lebih baik untuk rakyat dan negara kita yang tercinta.

    Ilmu, pandangan, dan pengalaman Tun yang mendalam dan luas, pastinya sangat berharga. Teruskanlah Tun menulis disini dan memberikan pandangan, Insya Allah saya pasti ianya akan dipertimbangkan oleh kerajaan baru. Maybe, what turns out of all the events, adalah hikmah dari Allah SWT untuk Tun berehat.

    Kami rakyat biasa, sentiasa tersentuh hati melihat gambar Tun yang masih kuat bekerja di usia begini. Ayah saya lebih muda dari Tun lahirnya 1945. Dia pun dah berehat di ‘alam sana’. Allah SWT knows best, teruskanlah Tun menyumbangkan idea dan pengalaman. Saya of all people would like to learn more and read more of your vision and what’s on your mind.

    Jasamu tetap kejap diingatan. May Allah SWT blessed you and Tun Siti Hasmah with health and barakah always. 🙂

  209. JustMalaysian Mar 4,2020 11:23 AM

    As the Rakyat biasa, I wish for all to live again, peacefully & harmony with all the races & religions. For nation, grow our economy stronger and be a develop country, not “politicking non-stop” for personal agenda and stop jumping like katak here & there, get to work.

    Corruption is like cancer, stop it early before spreading & destroy us, the Rakyat. Moderate the key & stop the extremist too.

    Do we still want to continue to see our government money gone wasted, example when a pen cost RM 1 at market rate and government pay RM 10 for it?
    Imagine the RM9 can be used to help the poor, buy more dialysis machine etc?

    Back in early 1980, I can use Ringgit on the street in SG as MYR 1 can buy almost SGD 1.

    1980
    RM 1.00 = SGD 0.95

    2020 now?
    RM 1.00 = SGD 0.33

    RM 1.00 = THB 13,

    2020 now?
    RM 1.00 = THB 7.5

    That’s how much our neighbouring countries “catch up & move far ahead”!

    Please wake up and do it for our children, the future & Malaysia.

  210. HBT456 Mar 4,2020 11:12 AM

    Correctionn: Yang throw botol plastik adalah melayu, yang slammed Mr Tian Chuah’s head from behind adalah indian pkr member

    Yup, there are many manipulations and speculation being throw in the social media, hence, read and watch at your own risks too.

    Why?

    All system failed, hence pandai2lah mereka ini yang mengelarkan mereka pejuang tuah dan pendekar jebat.

  211. HBT456 Mar 4,2020 10:50 AM

    Me too support tokyo olympic 2020 to be postponed until end of year 2020 due covid-19 virus since the japanese too didnt ask for it.

  212. HBT456 Mar 4,2020 10:45 AM

    Sri Sense Mar 4,2020 8:54 AM

    Good Morning Tun M

    Tun dah jelaskan, so move on.

    Kalau Tun tanya I, GE15 nanti pilih siapa, PH atau PN. I jawab PN. Jika Tun tanya siapa I pilih antara PN dan YDPA. I jawab YDPA. Actually apa jadi adalah rentetan komen2 disini. How unhappy we are with Menteri2 PH.

    Yang jelas politic very dirty. Tengok saja apa penyokong tegar cakap di sosial media. Tak henti2 bergaduh. Ada juga sampai kena pukul, baling botol sampai buat polis report. Not only that ada news jika sipolan ini keluar PKR kena bayar 1 juta kepada PKR. Hubby kata apa ke bodoh pergi sain. Itulah jika diberi each of us kat blog chedet, dapat sebjik kereta each, pun tak sampai 1 juta ringgit kan. Amat menyedihkan. Then kita pula dapat news bekas setiausaha Mazlee cerita bagaimana bossnya ditikam belakang oleh DAP yang juga Timbalan dalam Ministry Education. Very much dah diagak earlier. On and on the same thing.

    Just move on la, very jelak already.

    Only satu news buat I tersenyum bila my kawan nama naik jadi calon AG. I beritahu dia, jika betul dia dapat jadi AG, I akan lari keliling padang jerit YAY! MY FRIEND AG, MY FRIEND AG – move over ambiga hahaha

    Its ok to make mistakes as no one is born perfect, ronan, but deleting a political post is not the way out.

    LAWAN TETAP LAWAN.
    BETUL TETAP BETUL.
    SALAH TETAP SALAH.

    I sure hope when the fire turned so big, they wont kecut again and tutup sebelah mata, and opted to makan pencen by passing the buck to the rakyat again, and again.

    #MeToo@Icouldntsaynothingatall as pengundi warganegara Malaysia.

    Moshin moshin = Hello in japanese?

    Yang throw botol plastik at Mr Tian Chuah adalah indian pkr member.

    Tian Chuah oh Tian Chuah, i sure hope you know your position well. Loosing the unity battle is the blessing so that Chinese races will not be used as the punching bags for the so-called tuah and jebat, again and again.

  213. akulamd Mar 4,2020 10:45 AM

    Salam Tun.
    Sekarang adalah masa terbaik untuk Tun umumkan pengunduran dari dunia politik.

    Terima kasih Tun atas semangat juang dan budaya kerja yang telah Tun tunjukkan.
    InsyaAllah akan menjadi sumber inpirasi pada semua rakyat Malaysia.

    Yakinlah pada Takdir Illahi..setiap yang terjadi pasti ada hikmahnya.
    Alhamdulillah..Malaysia masih aman..dimurahkan dengan pelbagai sumber alam. Yang rakus berkuasa telahpun dijatuhkan.. yakinlah semuanya telah tersurat mengikut hukumNya

    “Dan mereka merancang , Allah juga merancang , dan Allah sebaik-baik perancang.”
    Ali `Imraan : ayat 54

    Sekarang adalah masanya untuk sama-sama bekerja. jadikan episod hitam negara suatu pengajaran buat pemimpin yang rakus. Buatlah kebaikan dan beringatlah ketika berada dipuncak.

  214. Sri Sense Mar 4,2020 10:44 AM

    Tun

    Move on. Everyone here move on. Unless you dibayar gaji, you boleh continuously cari pasal. All yang perlu sini ketenteraman. Tiada lagi pergaduhan.

    Beri TSMY peluang, ingat 3 tahun saja. Ingat snap election, perlu ratusan million ringgit dan ada kata ratusan billion ringgit.

    Kalau tiada dapat bayaran buatlah kerja didepan. Pekerja gomen buat kerja gomen dengan tekun. Pekerja swasta buat kerja swasta. Peniaga buat kerja berniaga. Semua pun buat kerja. Peace.

    I kesempatan ternampak list, mungkin lama punya, Johari jadi Menteri Kewangan. Jika betul. Esok gang saham beli KUB. Boleh jual seluar dalam, beli KUB hahaha

    Itu nature retail investors ya, jangan terperanjat. We buy in the hope we’ll make money.

    Cakap lebih2 pun bukan jadi apa.

    Kalau TSMY perlu my service boleh panggil I. Dulu pun I cakap sama kat Tun kan, tapi habuk pun tarak. Tun more generous semasa Tun tak jadi PM. At least dapat juga I makan free Tun belanja hahaha

  215. zeofsft Mar 4,2020 10:38 AM

    Assalamu’alaikum Tun Mahathir,

    May Allah shower you and Tun Siti Hasmah with His blessings. Amiin.

    Saya masih mentah dalam pengetahuan politik. Cuma saya menghormati jasa Tun terhadap negara di mata dunia. Since high school, until now, even after the political crisis.

    Ayah saya pernah bercerita kepada saya tentang politik Malaysia yang mengutamakan kepentingan parti tertentu berbanding kepentingan rakyat. That is why Malaysia always faces the same political problems. Dan beliau ada mencadangkan alangkah baiknya kerajaan Malaysia tidak berlandaskan sesebuah parti. Dipanggil Kerajaan Malaysia, instead of Kerajaan Barisan Nasional/Kerajaan Pas/etc. Saya bertanya kepada ayah saya, ”Boleh ke abah Malaysia nak jadi macamtu?” Then ayah saya hanya senyum. The discussion ended there.

    It was 10 years ago. Sekarang Tun suarakan cadangan itu dan saya rasa ayah saya pasti tersenyum apabila mengetahui cadangan Tun sama seperti beliau fikir dahulu. Namun, saya berpendapat, it is quite tough to implement since we’re a democratic country, and have always been. Mungkin terlalu lewat untuk Tun memperkenalkan sistem itu di Malaysia dan saya jamin pemimpin-pemimpin politik tidak akan bersetuju. Cause we are too comfort with the democracy. Biasalah manusia memang takut nak mencuba sesuatu yang baru plus afraid of the consequnces. Di samping menjaga periuk nasi masing-masing. Susah nak cari pemimpin yang mempunyai jiwa patriotik, yang hanya fikirkan rakyat. Kalau ada, mungkin boleh diperjuangkan cadangan menjadikan kerajaan bebas kepentingan parti. But it will take a very long long time to accomplish Tun.

    Namun, Tun dah menjalankan tanggungjawab Tun kepada Malaysia. You’ve done more than enough. Sekarang, hanya doa mengiringi Malaysia. Kami rakyat Malaysia sangat menyayangi Tun dan kami tidak mahu Tun dihina dicaci lagi. Zaman sekarang fitnah di hujung jari. We all did mistakes. It’s time for us to apologise, forgive and forget.

    Berehatlah Tun. You can voice out on things you think you need to advise Malaysia, but please do not involve in the political motives anymore. It’s time to let go.

  216. Fariq Islam Mar 4,2020 9:29 AM

    Assalamualaikum, Tun.

    Terimalah hakikat. Biarlah Muhyiddin tunjuk macam mana beliau boleh menyelamatkan Negara ini.

    Penggal pemerintahan sekarang akan berakhir 3 tahun kelak. Rakyat akan menilai kebolehan dan kepemimpinan Muhyiddin.

    Secara tulus dan telus, Tun tidak dapat menafikan kesilapan langkah Tun sendiri dalam pencaturan politik.

    Yang penting, Muhyiddin,
    – jangan kembalikan sistem GST
    – cari jalan lain untuk mempertingkat pendapatan Negara
    – jaga kos hidup Rakyat
    – jaga keharmonian antara kaum
    – jaga tahap hutang Negara

  217. milshah Mar 4,2020 9:16 AM

    Assalamualaikum Tun,

    Saya berpendapat bagaimana terjatuh kerajaan Pakatan Harapan adalah kerana “a series of unfortunate events”. Ini termasuklah kekalahan berturut-turut dalam pilhanraya kecil, the sheraton move, perletakan jawatan Tun, penarikan sokongan PH kepada Tun pada saat-saat akhir, peralihan sokongan ke TSMY. Semua ini contribute kepada kejatuhan kerajaan PH.

    Tetapi pada sayalah Tun, dari kita tuduh kerajaan TSMY sebagai backdoor government, lebih baik PH fikir apakah mereka boleh buat jika jadi kerajaan semula.

    Ingatlah kesilapan PH dahulu, dimana tujuannya semata-mata mahu jatuhkan kerajaan kleptokrat Najib, tetapi tidak dapat melaksanakan menifesto apabila menjadi kerajaan. Ini mendapat kritikan dari segenap masyarakat sehingga PH kalah dalam beberapa pilihanraya kecil.

    Jadi PH perlu beritahu kepada rakyat apa value yang mampu PH beri kepada rakyat sekiranya berjaya menjadi kerajaan semula.

  218. Hajar Mar 4,2020 9:02 AM

    Salam YAB dan DiSanjungi Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    1. Saya percayakan penjelasan Tun. Ia selari dengan apa yang saya lihat dan baca.

    2. Namun demikian, kita ada manusia-manusia yang tahap kefahaman mereka rendah, dan kebolehan menilai atau menganalisis keadaan juga rendah serta tersasar, tetapi mereka fikir mereka betul.

    3. Mereka fikir Tun yang mencetuskan krisis politik pada hujung minggu lepas.

    4. Faktanya ialah, TSMY dan konco2 beliau (pengkhianat #1) dan Azmin dan geng (pengkhianat #2) yang telah memulakan dan mencetuskan KRISIS POLITIK! Mereka dan PAS/UMNO/dll. telah berkomplot bersama.

    5. Kepada TSMY cukup-cukuplah MEMFITNAH Tun Mahathir.

    6. Sudahlah KHIANAT terhadap Tun, sekarang MENIPU pula kepada seluruh rakyat. Astaghfirullah…

    7. Kononnya mahu menyelamatkan Malaysia dari krisis politik berpanjangan…SENDIRI BIKIN MASALAH, SENDIRI TAWARKAN DIRI UNTUK SELESAIKAN MASALAH! Lagi parah, salahkan pula orang lain. Memang tidak masuk akal betul. DRAMA apakah ini? Sudah kantoi pun masih terus berdrama!

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  219. Muhammad Hafizan Bin Abd Rahim Mar 4,2020 9:00 AM

    Assalamualaikum dan salam sejahtera Dr. Mahathir.

    Cadangan Dr. untuk menubuhkan Kerajaan Nasional daripada kalangan bukan ahli politik sudah tentu ditentang atau tidak disokong ahli-ahli kerajaan terdahulu kerana masing-masing ada kepentingan tersendiri dan ingin menjaga periuk nasi masing-masing. Di mana perbuatan itu bagi saya adalah salah sama sekali kerana pemimpin negara dilantik atau dipilih oleh rakyat bukan untuk mereka mencari keuntungan peribadi untuk menaiktaraf kehidupan mereka, rakan-rakan meereka, dan ahli keluarga mereka, tetapi sebaliknya untuk menaiktaraf kehidupan seluruh rakyat Malaysia menaiktaraf ekonomi, pendidikan, dan teknologi di Malaysia agar setaraf dan berdaya saing dengan negara maju lain.

    Jika mentaliti orang Malaysia masih ditakuk lama dan tidak berubah, tiada semangat kerjasama untuk sama-sama mengembleng tenaga untuk menaikkan taraf negara, tiada sikap bertimbangrasa, tiada sikap bertanggungjawab, saling tuding menuding menyalahkan satu sama lain, bersikap pentingkan diri, bersikap dengki melihat kejayaan orang lain, dan tidak mengamalkan sifat-sifat positif seperti yang ditunjukkan di salah satu negara seperti Jepun (ambil yang positif sahaja), krisis ini tidak akan pernah tamat sampai bila-bila.

    Orang-orang yang pakar di dalam bidang tertentu dan boleh membantu negara juga berkemungkinan berfikir banyak kali untuk menyertai kerajaan disebabkan mentaliti atau sikap-sikap di atas.

    Berehat sahajalah Dr. Mahathir. Hajat Dr. Mahathir untuk melihat Malaysia maju masih jauh lagi perjalanannya dan seperti tiada penghujungnya nampaknya.

  220. Sri Sense Mar 4,2020 8:54 AM

    Good Morning Tun M

    Tun dah jelaskan, so move on.

    Kalau Tun tanya I, GE15 nanti pilih siapa, PH atau PN. I jawab PN. Jika Tun tanya siapa I pilih antara PN dan YDPA. I jawab YDPA. Actually apa jadi adalah rentetan komen2 disini. How unhappy we are with Menteri2 PH.

    Yang jelas politic very dirty. Tengok saja apa penyokong tegar cakap di sosial media. Tak henti2 bergaduh. Ada juga sampai kena pukul, baling botol sampai buat polis report. Not only that ada news jika sipolan ini keluar PKR kena bayar 1 juta kepada PKR. Hubby kata apa ke bodoh pergi sain. Itulah jika diberi each of us kat blog chedet, dapat sebjik kereta each, pun tak sampai 1 juta ringgit kan. Amat menyedihkan. Then kita pula dapat news bekas setiausaha Mazlee cerita bagaimana bossnya ditikam belakang oleh DAP yang juga Timbalan dalam Ministry Education. Very much dah diagak earlier. On and on the same thing.

    Just move on la, very jelak already.

    Only satu news buat I tersenyum bila my kawan nama naik jadi calon AG. I beritahu dia, jika betul dia dapat jadi AG, I akan lari keliling padang jerit YAY! MY FRIEND AG, MY FRIEND AG – move over ambiga hahaha

  221. HBT456 Mar 4,2020 8:19 AM

    sibotak Mar 4,2020 6:05 AM

    Pakatan Harapan under Tun M has successfully defeated Najib Kleptocracy
    Taking advantage of the purpose to form a Govt of a Mixed Party will never work
    Every Pary has its own Agendas which hardly on the pretext it can work
    A good example today, Hong Kong
    One Govt, Two systems within Chinese itself we see Bloodshed

    It is now a Good Revamp to a New Image of Malaysia
    Tun M should take this opportunity to work along,
    to guide PM Muhydeen of Tun M Dream Govt
    A Govt not represented by any Party.
    It is solely qualified, young, potential, reputable, educated people of all life, can come forward to be Minister to form a Govt
    Monitored by Tun M & PM Muhydeen & A-Team
    We brush away all those Old Goons as mentioned by Rosmah not just from UMNO but all Goons from other Parties also
    Malaysia needs a Young Aggressive Govt with Mentor & Guidance
    And whoever interested must not be allowed to have their own Business

    We made Professionals to form a GOVT not those who have personal objectives taking advantage of their post
    It should be a Healthy Govt with Young Vibrant Mechanism
    though it may not be Perfect

    Hope you could work out with PM Muhydeen for your propose Govt
    PM Muhydeen is The Right person
    He is The One Guided by Sultan & Agong

    The term “Pengkhianat” still can be used to bring down a leader when we are more connected to the world, sibotak?

    Beliau buat, beliau adalah pengkhianat?
    Beliau tak buat, beliau adalah penyelamat?

    Korupsi atau lobi?
    Haram atau halal?

    Hakikat adalah sama saja, iaitu siapakah mereka yang boleh jual better, MALU APA BOSS.

    TDM made the right choice and resigned after he brought DSN and his wife down.
    He was the one who started it, and he is the one who ended it.

    GREATER MALAYSIA IS HERE.
    SAFER MALAYSIA IS JUST AROUND THE CORNER.
    THEREFORE, NO NEED TO PROTEST SINCE THE OBJECTIVE IN BRINGING DOWN KLECTOCRAT HAS SUCCEEDED.

    May i ask the so-called sweety butt aka kawai Sri Sense and Penyokong Absolute Islamic Policies, Hajar, i as pengundi, when i am approached by imported moslem and hindu low skilled workers from india continent who minta sedekah kerana mereka tidak boleh tahan dengan atau cannot meet up the requirement of majikan mereka where their work permit and passport were hold by their majikan which has nothing to do with bin and binti abdullah issue, what should i do, and what should these ran away refugee, i mean, ran away imported low skill workers do? Majikan tempatan, i know, they WAJIB to file the report to the jabatan concerned for their MIA.

    I am looking forward for their answer as wanita and puteri in this title, KRISIS POLITIK.

  222. sibotak Mar 4,2020 6:05 AM

    Pakatan Harapan under Tun M has successfully defeated Najib Kleptocracy
    Taking advantage of the purpose to form a Govt of a Mixed Party will never work
    Every Pary has its own Agendas which hardly on the pretext it can work
    A good example today, Hong Kong
    One Govt, Two systems within Chinese itself we see Bloodshed

    It is now a Good Revamp to a New Image of Malaysia
    Tun M should take this opportunity to work along,
    to guide PM Muhydeen of Tun M Dream Govt
    A Govt not represented by any Party.
    It is solely qualified, young, potential, reputable, educated people of all life, can come forward to be Minister to form a Govt
    Monitored by Tun M & PM Muhydeen & A-Team
    We brush away all those Old Goons as mentioned by Rosmah not just from UMNO but all Goons from other Parties also
    Malaysia needs a Young Aggressive Govt with Mentor & Guidance
    And whoever interested must not be allowed to have their own Business

    We made Professionals to form a GOVT not those who have personal objectives taking advantage of their post
    It should be a Healthy Govt with Young Vibrant Mechanism
    though it may not be Perfect

    Hope you could work out with PM Muhydeen for your propose Govt
    PM Muhydeen is The Right person
    He is The One Guided by Sultan & Agong

  223. amirulmokhtar89 Mar 4,2020 2:53 AM

    1. assalamualaikum w,b.t. dan salam sejahtera kepada Tun Mahathir dan Tun Siti Hasmah. Pertamanya, sy mendoakan agar tun berada dalam keadaan sihat dan tenang menghadapi dugaan kali ini. Peristiwa politik tanah air kali ini adalah sesuatu yang amat memalukan negara dimana sebuah kerajaan yang telah diamanahkan oleh rakayt sewaktu PRU14 yang lepas telah dijatuhkan oleh manusia-manusia yang tidak ada prinsip dan ketaqwaan kepada Allah S.W.t. Manusia-manusia ini hanya bertuhankan wang dan pangkat didalam hidup mereka.
    2. Setelah Tan Sri Mahyudin Yasin mengangkat sumpah sebagai perdana menteri Malaysia yg Ke 8, berbabagai cerita dan teori-teori nujum pakbelalang viral di media sosial. Masyarakat malaysia rata2 memberi berbagai alasan dan komen didalam facebook dan twitter. Namun pendirian saya adalah, saya mesti mendengar dengan terang dan jelas kenyataan dari pihak Tun Mahathir dan Pakatan Harapan. Bukannya hanya mengambil terus teori-teori yang dipaparkan. setelah saya melihat, dan mendengar penjelasan dari tun mahatahir sendiri, baru lah sama memahahi keadaan sebenar.
    3. Berdasarkan pemahaman saya, kudeta ini telah dirancang dengan teliti oleh pihak2 yang berkepentingan. Perancangan ini telah diresapkan didalam hati setiap orang yg telah menjahanamkan kerajaan pakatan harapan. Bajingan-bajingan pengkhianat ini hanya menunggu masa untuk bertindak. Maka diakhir bulan Februari 2020, mereka melaksanakan misi mereka.
    4. Selain itu, saya memahami keputusan Tun untuk menganjakkan tempoh penyerahan kuasa sebagai perdana menteri kepada Dato Seri Anwar Ibrahim. Hal ini kerana ia mestilah berlunaskan undang-undang dan perlemebanggan serta memperoleh sokongan majoriti. Oleh itu sebelum persidangan Apec Noevember 2020, DSAI hendaklah melaksanakan tanggungjawab tersebut sebelum diangkat menjadi Perdana Menteri Malaysia.
    5. Antara yang menarik perhatian saya adalah mengenai hasil kajian oleh YouGov dimana 59% golongan yang berpendapatan rendah menyokong Perikatan Nasional. Melalui hasil dapatan ini saya cuba simpulkan bahawa masyarakat yang masih rendah IQ mereka mudah terpengaruh dengan cerita-cerita fitnah perkauman oleh Umno dan Pas yang menyatakan bahawa kerajaan pakatan harapan dikawal oleh DAP. Yang menyedihkan adalah golongan ini terdiri daripada orang melayu luar bandar.
    6. Akhir kata saya, usahlah Tun M terus bersedih dan kecewa akan hal pengkhianatan yang dilakukan oleh Mahyuddin dan Azmin serta kartel-kartelnya. Mereka ini tak ubah seperti sikitol dan raja mendaliar yang mencatat sejarah sebagai pengkhianat bangsa melayu. Hakikatnya Tun M adalah negarawan bangsa yang semangat nasionalisnya tidak pernah hilang hingga akhir usia. Tiada sesiapa dapat menafikan kehebatan seorang anak bangsa melayu yang mampu menjadi Perdana Menteri Malaysia diusia 90an. Dunia mencatat sejarah Tun Mahathir akan perihal ini. Saya sentiasa mendoakan agar Allah melimpah kurniakan ganjaran pahala dan saham akhirat buat Ayahanda Tun Mahathir tercinta.
    Sekian, Wassalam…
    (Mohamad Amirul Mokhtar, Langkawi Kedah).

  224. Shafie Mar 3,2020 11:54 PM

    Saya tetap bersama Tun. Saya tidak akan menyokong pengkhianat.

  225. zikrihusaini Mar 3,2020 11:51 PM

    Assalamulaikum tun. Apa khabar? saya harap tun sihat. terima kasih sebab kembali ke dunia politik untuk menentang kleptokrasi. Saya tahu apa tindakan tun semua ini bersebab dan tak semua apa tindakan yang tun buat tak semestinya memenangkan hati semua pihak. Saya nak kata suruh tun bersara atau surrender rasanya tak kot. sebab memang tun dalam dunia politik tuh memang itulah yang saya respek. Saya memang follow apa perkembangan tun dari semasa ke semasa.

    Next gameplan tun memang saya tak terjangka kadang-kadang. Apepun harap kemelut politik yang melanda di negara kita dapat diatasi secepat mungkin. Mendapat kepercayaan rakyat buat mudah sekarang ini. Lagi-lagi zaman media sosial sekarang orang dah pandai manipulasi. Dia throwback video lama, jadikan modal untuk memecahbelahkan. Entahla..

    Saya doakan tun panjang umur dan diberi kesihatan yang baik. Amin.

  226. HBT456 Mar 3,2020 10:17 PM

    Dont forget, pi mai pi mai tang tu and mei 13 can re-occur again when malay muslim biased is being played just like corona virus.

    Will the seed that tdm planted turn lalang?

    Hard to predict.

    Why?

    There are just too many musuh in selimut of umno, entah nak gunting yang mana.

    Bak kata, tak mampu pun tak pa, jangan hina.

    Move on, and dont look back.

  227. Hisham3008 Mar 3,2020 8:34 PM

    Salam Tun, immaterial what others may say, i pray that Allah swt bless you and grant his mercy upon you.
    You were betrayed by the 2 closest people. The treachery they did to you will come full circle sooner rather than later. These people who betrayed you will themselves be betrayed i am sure.
    I have all confidence you will return as PM-9 soon and i wholly support your plan for a national unity govt. I just don’t have faith in the current line up.

  228. musato Mar 3,2020 8:29 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Actually rakyat dah tak mahu PH.

    Tun naik sebab rakyat. Rakyat Melayu yang beberapa peratus jadi penentu kemenangan PH. Bukan sebab ahli Parlimen. Dulu saya dah bagitau.

    Jika Ahli Parlimen mahu Tun pun mesti bersebab. Gaji, jawatan dan kuasa.

    PH banyak buat silap. Menteri menteri dari Bersatu, PAN, PKR dan DAP kelihatan mwnongkah arus perdana zaman BN.

    Seperti dikatakan hanya 40% layak untuk nilai prestasi menteri PH. Itu pun kira dah tinggi.

    Janji Tun pada Anwar, itu janji peribadi Tun pada dia. Bukan janji kerajaan pada Anwar. Tun kata ada prinsip. Maka berpeganglah pada prinsip.

    Hancurkan rakyat dan negara demi prinsip Tun tu. Kan ustaz dah kata, kalau mungkir janji jadi munafik.

    Sebelum Muafakat Nasional wujud, saya dah bagi gambaran supaya biar orang Melayu Islam yang jaga Malaysia apabila nampaknya DAP masih tidak serasi mentadbir sebagai kerajaan.

    Tun biasa tidak terlepas pada nasihat tulisan saya.

    Tapi kali ini Tun terlepas.

    Dan ia berlaku seperti apa yang saya nasihatkan.

    Saya tidak bersama Tun dalam hal seterusnya.

    Saya bukan jenis menongkat langit. Saya tengok siapa selepas saya.

    Saya didik pengganti saya. Orang akan kata nanti bagi semua, dia akan tikam belakang saya.

    Tapi Rasulullah saw tidak ajar kita jadi kedekut. Kedekut ilmu atau kedekut harta benda.

    Allah lagi Maha Besar. Apa nak risau.

    Tun ada,peluang untuk grab apa yang saya dah,nasihatkan. Tapi Tun dah,buat tindakan betul apabila menolak sokongan pada masa itu. Saya faham. Tun terperangkap dalam perjanjian bersama gabungan pakatan harapan.

    Ini adalah masa Tun undur diri.

    Saya lihat siapa selepas saya.

    Terima kasih Tun.

  229. rzul Mar 3,2020 8:12 PM

    Salam Tun,

    Adakah kita sudah mencapai satu tahap di mana sistem demokrasi tidak lagi releven di Malaysia ? Ahli politik menggunakan perkataan “demi rakyat”, “untuk agama”, “untuk bangsa” dan “kebebasan bersuara” untuk meraih sokongan masing-masing sedangkan ia lebih untuk kepentingan mereka. Ahli politik bebas melompat parti kerana sistem demokrasi ini, rakyat yg tidak berpuas hati bebas berguling di atas jalan raya atas nama demokrasi. Apakah yg akan berlaku kepada negara pada masa depan atas nama demokrasi ini ?..

  230. impien7 Mar 3,2020 7:35 PM

    Jika ikutkan hati, saya mahu Tun berehat dan lupakan politik Malaysia. Namun, bila berfikir secara waras, setelah apa yang Tun perjuangkan. Apa yang berlaku ini adalah sesuatu yang sukar diterima. Apatah lagi, ianya melibatkan parti Bersatu. Iaitu parti yang ditubuhkan untuk mengalahkan kerajaan yang sebelum ini yang dikenali sebagai kerajaan kleptorkasi. Tun, saya rasa Tun tidak berseorangan iaitu mahu melihat Malaysia berjaya. Ramai diluar sana mahukan kerajaan yang bersih dan beritegriti. Kita mahukan pemimpin yang berakhlak baik, budi perketi, beramal soleh, amanah, bijak dan berani. Percayalah Tun, perjuangan Tun tidak sia-sia. Tun telah menjadi mentor kepada ramai pelapis-pelapis muda. Masanya akan tiba untuk pelapis-pelapis ini meneruskan perjuangan ini. Memang bukan senang. Terlalu banyak cabaran dan liku perlu dihadapi. Apa yang berlaku ini telah mendewasakan masyarakat. Adalah tidak adil untuk kami masih lagi menyuruh Tun teruskan perjuangan ini.

  231. sibotak Mar 3,2020 6:54 PM

    Apa jua pandangan , idea yg baik, Tun
    Bolih lah Tun sarankan pada Muhyideen
    Berkerjasama lah sama PM Muhydeen untuk menutup sejarah perjuangan Tun
    Dengan penuh di hormati

    Memang saya juga setuju
    Kerajaan BerParty serupa Kerajaan Berpuak
    Dari awal PH saya yakin perkara ini akan berlaku
    Masing masing ada tujuan masing masing
    DAP,PKR tanpa Tun tak mungkin dapat duduk dalam Kerajaan
    PH tumbang kerana tujuan asas nya tidak kukuh

    Nasi sudah jadi Bubur
    Tanpa disedari Bubur ini sangat enak
    Muhydeen memang Tepat
    Sekian lama beliau taat pada Kerajaan dan saya yakin beliau memikul kerusi PM kerana beliau rasa tanggung jawab. Tidak lebih pada itu

    Biar beliau dilihat seperti orang lama, orang Kampung
    So What ? This is what Malaysia needs most
    Cara kita cara Malaysia
    Tak perlu ikut ikutan Dunia Luar
    Kita perlu Identity sendiri

    PM Muhydeen perlu banteras anasir anasir yg menghasut
    Yg menghina Pemipin, Sultan ,Agong dan Kaki Tangan Kerajaan dengan Tegas
    ISA perlu ditubuhkan semula

    Jika Tun nak tubuhkan Kerajaan tanpa Parti
    Kena ada Blueprint lah Tun
    Mana bolih buat Overnight
    Tun bolih sarankan pada Muhydeen

  232. Sharudin Jamal Mar 3,2020 6:52 PM

    Dear Chedet,

    I feel sorry for you. But it was what it was. You resigned and there is a new prime minister. We all are tired with all these theatrical play as depicted by this satire:

    Mun seroh surat berhenti/resign. Boh mun terima doh, tp bohh mitok mun “jaga kedai” kejap sementara nok cari hok nok ganti mun.

    Pahtu mun gi wat bboloq, glewaq depang gol, nok jadi gok pengganti mun sendiri. Siap ngudoh ke orang hok dipilih nok gati mun tu..!

    Ai keynok breng, meng.

    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

    Doh dek pong…

    OK I translate:

    You tender your resignation. Your boss already accepted, but your boss asked you to “take care of the shop” for a second while looking for your replacement.

    Then you acted panicky, fumbled in front of the goal, wanting to be your own replacement goalie. Then you accuse your replacement for foul play…!

    Hey pretty crazy, man.

    LMAO LMAO

    As I told you…

    ———————

    Let me give you the big picture here. Go through the videos, you understand better: http://sharudinjamal.blogspot.com/2020/03/1320-matters-pertaining-to-flight-path.html

    I am already starting the process in motion: https://2020blogvol1.blogspot.com/2020/03/3320-moving-towards-global-telepathy.html

    So as a fellow shipmate, my advice to you is to focus on 2024. Nothing else matters.

    Sine cera,

    SJ Al Farisi
    MSC 0072
    3/3/20

Leave a Reply