TOTAL VISITORS FROM 2008:

QUARANTINE 67

1. Today is 23 March. I am at home. I have been quarantined, required to stay at home because the Government has ordered a partial lock-down, to prevent the spread of the Coronavirus.

2. On the 12th of March, I met a group of young members of Parliament of Pakatan Harapan (PH), to explain what happened. At the end, before leaving they requested to have a picture with me. I did not think much of it. I did not think they would be infected. They crowded around me, closely so as to be in the photo.

3. On 17th March my assistant Sufi, showed the photo and told me one of the MP from Sarawak had proven positive when tested for Covid-19.

4. I did not think much of it. I was feeling well.Indeed, many visitors remarked on how well I looked. But the authorities thought differently. A team of doctors and nurses had arrived at the Perdana Leadership Foundation where I was working and stopped me as I was going home for lunch.

5. They took a swab and told me I had to be quarantined for 14 days from date of contact.

6. And so here I am, home-quarantined. I had been talking to people to be serious about this pandemic. I have even done a video clip. Now I must be serious and accept being quarantined.

7. This Coronavirus is something that we never had before. It is easily infectious or contagiousand in a number of cases it is fatal. We have no medicine or vaccine to counter it. All we can do is to treat symptoms like fever, cough, breathlessness and if there is lung infection and you are old, you may die. I am old, 94 years old.

8. The threat posed by Covid-19 is due to ease of infection and possible death. To manage the infection or contagion, it is necessary to isolate people. They must avoid being close to each other. Since we usually do not know who has the virus, everyone has to be far apart from each other.

9. Since men by nature are gregarious, keeping millions of people apart from each other is extremely difficult. When we work, travel, play, watch games or at the cinemas we would come together.

10. When we travel, almost always we would be confined in vehicles close together. To avoid this, we have to stop travelling. This affectsthe tourist industry greatly. In many cases there is a 70% decline.

11. The airlines would suffer. The tourist industry would suffer. The hotels ground transport, restaurants would suffer. Employees would suffer as they may be laid off. Their employers will not be earning money enough to pay them.

12. For Malaysia the tourist industry is the secondbiggest foreign exchange earner, after Petronas. The Government would lose a lot of revenue.

13. People working in the tourist industry would lose jobs and income. This would be terrible because these people need food and drink.

14. In Malaysia the Petroleum industry is not big. But it’s a big contribution to Government revenue. At times Petronas paid to the Government as much as 80 billion Ringgit. The budgeted price of one barrel of crude for 2020 was fixed at USD63 per barrel. It is now selling at less than 50% of the budgeted price. Government revenue may go down to 30 billion.

15. The stimulus package involved an increase in Government expenditure and a decrease in taxes. Meeting this extra expenditure withdecreased Government revenue would be challenging.

16. In the meantime, even a partial lock down would reduce business and profits. Again,Government revenue would be affected.

17. For the small enterprises, the loss would be terrible. These people earn today for today. Even if they are able to do some business it would not be sufficient to pay for their food. The Government may have to give them financial support.

18. What is happening in Malaysia is happening to the rest of the world also. Industries may have to stop or at least reduce production. Exports and imports would be affected. Economies would go into recession worldwide. Even the richest countries would suffer.

19. Truly we all are faced with a terrible catastrophe.

67 thoughts on “QUARANTINE

  1. twinpeaks Mar 30,2020 12:15 PM

    People who think they have mild symptoms should not even be walking about inside their own house spreading the virus to their own family members, let alone walking about in public wearing gas masks thinking they will not infect the innocent public. The least they could do is ask to be tested immediately, not going out shopping (!!)

    This is basic common sense that it should have to be repeated at all.

  2. HBT456 Mar 30,2020 11:40 AM

    It is still about my way, or your way, when comes to covid-19 too as if they are the victims and not part of it.

    Sad, and dissappointing to know the HARD TRUTH.

    Even the PM is being scrutinized with the way he wears his outfit and masks.

    Did they ever say THANK YOU?

    ALL THEY CARE IS THEIR POLITICAL INTERESTS, SURVIVAL AND SUSTAINIBILITY.

  3. Hajar Mar 30,2020 9:35 AM

    Salam YAB Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    1. Dalam Islam kita dikehendaki untuk mengKUARANTIN diri di tempat sendiri (rumah) dan tidak pergi ke tempat yang ada wabak BERJANGKIT lagi berbahaya seperti COVID-19.

    2. Jadi ikutlah Perintah Kawalan Pergerakan. Dalam hal ini memang wajar untuk kita mengikut perintah dengan MEMBABI BUTA tanpa banyak soal dan songel (ini untuk si Polan yang asyik gila meroyan di sini)!

    3. Tentang isu TOPENG MULUT/HIDUNG: Tidak kisahlah apa pandangan bijak pandai kita yang ada di antaranya cuma perasan, seelok-eloknya pakailah topeng mulut/hidung bila berada di khalayak ramai/umum. Kita tidak mahu mengambil risiko menyebarkan virus COVID-19 kepada orang lain jika kita ada virus tersebut tetapi TIDAK BERGEJALA! Lagipun, secara peribadi, jika saya pakai topeng tersebut, saya kurang/tidak menyentuh mulut/hidung (punca utama jangkitan ialah menyentuh mulut /hidung/ mata dengan tangan yang sudah tercemar…).

    4. Setahu saya di Wuhan/Hubei/China, semasa ‘total lockdown’ rakyat China DIWAJIBKAN untuk memakai topeng mulut/hidung jika terpaksa keluar.

    5. Semalam saya baca/lihat berita tentang PM TSMY pergi membeli barangan groseri di sebuah pasaraya. Saya nampak beliau memakai TOPENG HIDUNG/MULUT. Namun saya yakin TSMY tidak memakainya dengan betul; cara pemakaian beliau SALAH. Ssaya yakin beliau memakai topeng yang ada LIPATAN yang mesti dibuka – satu ke atas dan satu lagi ke bawah (must be unfolded first).

    6. Lipatan mesti di buka dan SISI YANG ADA BENDA KERAS (bahan yang boleh dilentur/dibentuk) mesti berada di atas. Saya ada topeng mulut/hidung jenis ini yang tidak berapa popular. SAYA TEGUR UNTUK KEBAIKAN BERSAMA. Kalau salah pakai, ia tidak efektif! Saya minta maaf jika saya tersilap, tetapi saya yakin saya betul sebab saya nampak bahagian tepi topeng yg beliau pakai yang seiras dengan topeng saya. TSMY nampak janggal memakai topeng tersebut (dari pemerhatian saya) – macam ada yang tidak kena!

    #DudukDiamDiamDiRumah

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  4. sibotak Mar 30,2020 7:13 AM

    Today
    We are shut by Mouth, Nose Masks
    To protect, to prevent

    What next if we are not careful?

    Shut our Eyes & Ears
    This is Gift that we must Humble

    Make No Mistakes, See your Guidance
    It’s in the Book and The Sunnah

  5. sibotak Mar 30,2020 7:03 AM

    What does Covid-19 mean?
    To us as an individual, family, neighbor, community as a Nation on the whole
    Are we suppose to divide or to Unite as Mankind
    What does it mean to the Muslim, Christian, Jews, Hindus & others
    Is it a message from God?

    Seems to be there are plenty of question unanswered
    Not just the emerges of this Covid-19
    Many not normal incidents happen around the world today

    Islam, The Quran, and Hadiths guide Mankind to live our Life
    Its the Do’s & Don’t
    The Halal the Haram

    The quietness activity of the World today has mended the broken Ozone as has been reported. The War, the Arrogant Testing of Missles, Weapons , Industrialization, Clearing of Forest and many of Human Greed has resulted to too many Chaos today
    The immoral practices of LGBT at large
    The misguided consuming Food not complying with the Guidance of the Quran & Hadiths has resulted to diseases as such of these Corona Viruses
    Many , too many Human mistakes that we are demoted from Heaven then
    now to down to Earth

    The Fact
    When we cannot Mend it
    We must not break it

    The world needs to take its Weapons down
    Need to bring down the Nuclear Dreams especially Israel, US , China, Korea and all

    Should build Bridges NOT Walls along borders
    This is God Massage

    { O mankind, indeed We have created you from male and female and made you peoples and tribes that you may know one another. Indeed, the most noble of you in the sight of Allah is the most righteous of you. Indeed, Allah is Knowing and Acquainted. }

  6. twinpeaks Mar 29,2020 7:15 PM

    Let’s get one thing straight. MASK does not protect you from the virus. Any virus and bacteria. They can still enter through your skin, armpit, eyes, face above your nose, and ears. The ONLY safe thing to do is to wear a head-to-toe full-body suit like in the movie VIRUS, or STAY INDOOR (!!)

    Don’t be a hero and suddenly think you can go walking outside just because you have your nose/mouth mask on. If you have to go and buy food, then do it fast with or without your mask. Mask does NOT protect you.

    Ignorance breeds stupidity instead. And stupidity leads to disaster. More disaster leads to endless crisis.

  7. HBT456 Mar 29,2020 6:04 PM

    I am not against anyone in here.

    I do not need to agree with their stands since everyone has the basic right to vote those mps appointed by political coaliation whom voters feel they can serve them comfortably and safely.

    Malaysia may not be the best country in the world, but we as Malaysians definitely can improve and do better in years a head.

    During MCO, please stay at home unless you really need to go out.

    Sacrificing our freedom of movement for another 2 weeks can contain the spread of covid-19 is definitely worth taking.

    STAY SAFE AT HOME, AND JUST FIND WAYS TO ENTERTAINMENT OURSELVES DURING MCO.

    We too definitely shall emerge stronger and more resillient as we move forward.

  8. HBT456 Mar 29,2020 5:18 PM

    Mahjung just like chess can play via live too among family members, friends and relatives since everyone has a handphone.

    Hajar with her syiok-sendiri mentality has choice to inteprete at her free will on the info and scientific data wrt covid-19 provided by the CENTRAL GOVERNMENT of One Chinese COMMunist Party via WHO.

    Whether she likes it or not, border restriction measures going into CHINA shall be more strict and time consuming in years a head.

    Even Madam Hilary Clinton was slammed by american folks on her remarks of trump administration in delaying the lockdown of covid-19 to flatten the curve as To Make America Great Again until she had no choice but delete her twitter or instagram, i dont remember.

    Both TP and Hajar can continue to curry flavour their comments since freedom of expression is free, meaning cheap.

    Suka hati hang nak kata apa2 pun, aku pun dah landak dan malas nak tegur.

  9. twinpeaks Mar 29,2020 3:49 PM

    Q: What’s the difference between a well-dressed man on a bicycle and a poorly-dressed man on a unicycle?

  10. twinpeaks Mar 29,2020 3:33 PM

    Sales for board games like Monopoly, Go and MahJong, and the good old pack of cards are up worldwide. Families are getting close, playing together at homes. Some good things..

  11. Hajar Mar 29,2020 9:39 AM

    Salam Dearest Tun Dr. Mahathir,

    Stacks of urns in Wuhan prompt new questions on death toll

    https://www.freemalaysiatoday.com/category/highlight/2020/03/28/stacks-of-urns-in-wuhan-prompt-new-questions-on-death-toll/

    I also have doubts about the reported total number of death toll in Wuhan. Definitely, the actual total number of fatalities is much higher.

    During the first month, they kept changing the way they determined / confirmed whether or not a person had died of the COVID-19 coronavirus.

    Chinese people are experts at manipulating things (@ lying?) for their own benefit – to make themselves look good!

    That’s why we have the famous saying in Malaysia (and around ‘Nusantara’), “kalau tak menipu bukan Cina namanya…”.

    Furthermore, we know how the Chinese Communist Government operates / functions. Those who criticize the government will be reprimanded and face stern actions…REVEALING THE TRUTH CAN ALSO BE A SERIOUS OFFENCE…

    No one knows (outsiders) what actually happened in Wuhan/Hubei during the total /complete lockdowm period.

    Thank you Tun.

    -May Allah SWT bless Tun and family-

  12. Sri Sense Mar 29,2020 9:25 AM

    Good Morning Tun M

    2 hari sudah, my daughter kata FB miliknya, newsfeed penuh dengan penyokong DSAI, dia nak unfriend, sebab tak tahan asyik cerita hal politik saja.

  13. Anak.muda Mar 29,2020 6:16 AM

    Assalamualaikum tun

    1.Alhamdulillah kalau tun lihat pada 28mac dan 27 mac, pesakit yang sudah sembuh sudah naik mendadak iaitu 61 pesakit sembuh pada 28mac dan 44 pesakit sembuh pada 27 mac.tun boleh lihat pada graf dilaman ini https://newslab.malaysiakini.com/covid-19/my

    2.memang ubat anti malaria itu choloroquine dan hydroxychloroquine yang digunakan kkm.https://www.hmetro.com.my/utama/2020/03/559723/kita-ada-ubat-untuk-rawatan-covid-19

    3.kalau test kit segera untuk covid19 yang digunakan kkm itu terbukti tepat itu adalah satu lagi berita gembira kita.harga satu kit hanya rm21.setiap tahun pelancong yang masuk kenegara kita adalah 25 juta.kita boleh mewajibkan mereka wajib membayar untuk ujian test kit itu setiap kali tiba di checkpoint malaysia.diharap ujian test kit itu dapat diimprovise supaya keputusan ujian dapat diperolehi dalam 15 minit atau kurang dari itu.saya ada terbaca test kit segera yabg dapat diperoleh keputusan dalam 5 minit tapi apa yang kita mahu adalah ketepatan ujian itu.https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/03/670447/covid-19-malaysia-terima-kit-ujian-pengesanan-antigen-dari-korea

    4.memang masih ada kelompongan iaitu orang yang masuk kemalaysia mengikut laluan tikus. Mungkin juga penjawat awam korup seperti pegawai imigresen korup yg memasukkan pendatang asing haram kenegera ini menyebabkan pendatang terlepas dari ujian itu.tapi dengan usaha yang lebih saya percaya kita boleh tangani masalah ini.

    Kita boleh menang tun

  14. HBT456 Mar 28,2020 3:13 PM

    In simple term, GDP is Gross Domestic Product measures the value of economic activity within a country. Strictly defined, GDP is the sum of the market values, or prices, of all final goods and services produced in an economy during a period of time. … GDP is a number that expresses the worth of the output of a country in local currency.

    PAS hanya adalah satu Parti Politik yang berasal dari KELANTAN, musato.
    PAS too cannot stand a lone, it is either they merge with UMNO, AMANAH, BERSATU ATAU PKR KERANA MELAYU ADALAH ISLAM.

    Saya tak ada isu dengan musato, tapi, bagi mereka yang merebut kuasa federal, mereka kena ada pingat jasa.

    Nevertheless, i wish them all the best.

  15. Sri Sense Mar 28,2020 3:12 PM

    Good evening Tun M

    Bila I lihat pakej baru ada RM500 untuk orang pencen gomen tapi tiada untuk orang swasta. Menurut Azmin govt that mempunyai data M40 yang lengkap.

    Well, why not that RM500 diberi pada semua yang age above 55. If they are too rich the RM500 not important to them, then mereka boleh donate semula duit itu dalam COVID19 fund. Pretty sure banks ada info dan data account holders yang aktif yang usia above 55. Just bank in saja. If account holders tak nak, boleh lah mereka keluarkan duit RM500 itu letak dalam tabung COVID19. I think that’s a fair solution. Instead of berkata govt not enough data buat ramai M40 kecil hati.

  16. musato Mar 28,2020 12:44 PM

    Assalamualaikum Tun.

    Yup HBT

    Itu maksud saya. Berlakunya perbandingan melalui mata.

    Kita lihat segalanya Islam itu adalah PAS.

    Sebenarnya Islam itu bukan PAS. PAS adalah satu pertubuhan.

    Dalam Islam tiada Islam liberal atau bukan liberal. Islam tidak sama dengan Kristian yang ada Protestan atau Catholic dan pecahan pecahan lain.

    Disebabkan segalanya Islam itu bukan PAS, maka ia adalah satu keputusan tepat untuk serahkan jawatan Menteri Agama kepada senator ex Mufti WP, Dr Zulkifli Mohamed Al Bakri.

    Pakaian jubah dan serban adalah sunnah Rasulullah saw. Tak nak pakai fesyen ikut itu pun tak apa. Ia hanya hukum sunat bukan wajib.

    Nak pakai jeans dan t shirt pun boleh.

    Bagi saya ia hanya sempadan dan belajan yang hanya diada adakan sahaja.

    Terima kasih Tun.

  17. Sri Sense Mar 28,2020 11:04 AM

    Good morning Tun M

    Tumpang share link https://whims2016.wordpress.com/

    Wah semalam betul2 crazy. I pergi TESCO line panjang beratur kat pintu masuk. I pergi AEON Big line panjang beratur kat pintu masuk. I pergi Masalam no line at all. I pergi ECONSAVE no line but trolley habis. Of course I masuk tempat yang tidak ada line but packed with people. Balik rumah terus mandi, cuci muka, rasa giddy terus makan panadol. I juga ambil Vitamin C regularly.

    Malam tadi I fikir apasal line panjang? What if those people tak pergi supermarket but nak pergi kedai2 lain dalam same building for example Watson, Guardian, KFC dll. Because long line ini adalah depan pintu entrance building bukan depan supermarket. Hmm.

    Happy Saturday!

  18. HBT456 Mar 28,2020 10:23 AM

    musato Mar 28,2020 9:14 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya tak pasti kenapa orang orang muda bangga untuk istiharkan dirinya Muslim Liberal.

    Mungkin nampak lebih moden dan sesuai dengan zaman.

    Mungkin anggap feminim dan berfesyen itu adalah liberal. Atau kehidupan sosial yang boleh melakukan apa saja itu makna liberal.

    Maka bersifat dan berpakaian serta berpemikiran seperti PAS adalah kolot.

    Oleh itu boleh dikatakan Islam itu dibandingkan dengan prestasi dan penumpuan mata terhadap parti PAS semata mata.

    Membawa maksud seolah olah bertudung itu kolot. Free hair itu liberal.

    Saya tak mahu cerita apa pengalaman yang telah ditunjukkan oleh Allah kepada saya sebelumnya.

    Tapi pastikan niat di hati semuanya kerana Allah swt. Samada perlakuan itu bertentangan dengan pemikiran yang dianggap kolot atau tidak.

    Dalam Islam terdapat satu ilmu yang dinamakan tasawuf.

    Ada yang dikatakan tidak benar. Tidak benar kerana gurunya tidak benar.

    Jika ada yang benar pun, ia tidak boleh dibuktikan kewujudan dan kebolehannya melainkan diri sendiri menemuinya.

    Ada yang memperolehi kurniaanNya melalui amal soleh yang konsisten dan panjang masanya.

    Ada yang terus diberi langsung. Iaitu ilmu Laduni seperti Nabi Khidir a.s

    Namun yang pastinya, setiap perbuatan itu niatkan kerana Allah Yang Maha Agung.

    Terima kasih Tun.

    I believe Nelofa belongs to melayu muslim liberal.

    Perhaps she is a Persian beauty in the eyes of her beholders, and there are plenty of such beauties in her industries, some made it, some didnt make it and some marginally survived.

    Anyway, she is not my cup of tea, but i am not sure about those who see her as cup of coffee or tea in her industry.

    Adakah musato bangga atau tidak dengan yang bertudung dan yang free hair, itu terpulang kepada pendirian politik, ekonomi dan sosial sebagai ahli Bersatu, musato.

    Pilih kasih is not new.

    Some did well, some bankrupt and some marginally survived politically, economically and socially.

    Citarasa dan selera musato adalah lebih berpihak kepada kuasa federal atau negeri?

    Jika tanya saya sebagai mp, saya akan pilih kuasa federal.

    What about you, musato?

    I am not a mp nor political party members, hence, i have no interest to join them from now and in years to come.

    Not being in political parties is not the end of the world since no matter which coalition wins out, they still need to hire the locals to do the jobs with or without NEP.

  19. musato Mar 28,2020 9:14 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Saya tak pasti kenapa orang orang muda bangga untuk istiharkan dirinya Muslim Liberal.

    Mungkin nampak lebih moden dan sesuai dengan zaman.

    Mungkin anggap feminim dan berfesyen itu adalah liberal. Atau kehidupan sosial yang boleh melakukan apa saja itu makna liberal.

    Maka bersifat dan berpakaian serta berpemikiran seperti PAS adalah kolot.

    Oleh itu boleh dikatakan Islam itu dibandingkan dengan prestasi dan penumpuan mata terhadap parti PAS semata mata.

    Membawa maksud seolah olah bertudung itu kolot. Free hair itu liberal.

    Saya tak mahu cerita apa pengalaman yang telah ditunjukkan oleh Allah kepada saya sebelumnya.

    Tapi pastikan niat di hati semuanya kerana Allah swt. Samada perlakuan itu bertentangan dengan pemikiran yang dianggap kolot atau tidak.

    Dalam Islam terdapat satu ilmu yang dinamakan tasawuf.

    Ada yang dikatakan tidak benar. Tidak benar kerana gurunya tidak benar.

    Jika ada yang benar pun, ia tidak boleh dibuktikan kewujudan dan kebolehannya melainkan diri sendiri menemuinya.

    Ada yang memperolehi kurniaanNya melalui amal soleh yang konsisten dan panjang masanya.

    Ada yang terus diberi langsung. Iaitu ilmu Laduni seperti Nabi Khidir a.s

    Namun yang pastinya, setiap perbuatan itu niatkan kerana Allah Yang Maha Agung.

    Terima kasih Tun.

  20. HBT456 Mar 28,2020 8:22 AM

    IT IS A FACT THAT PASSENGERS OF LONG OVER HAUL COMMERCIAL AIRLINES COULD BE INFECTED EVENTHOUGH ALL PASSENGERS ARE SCREENED BEFORE BOARDING.

    NEVERTHELESS, AS RULING GOVERNMENT AND OPPOSING PACT OF THE DAY, THEY CANNOT SHUN OFF MALAYSIANS AND NON MALAYSIANS WHO WANT TO RETURN TO MALAYSIA, THIS IS THE RISK THAT BOTH COALITION MUST CONSIDER WHETHER OUR PUBLIC AND PRIVATE HEALTHCARE SYSTEM CAN HANDLE FOR MONTHS TO COME THAT WOULD DRAG UNTIL 2021.

    THE RULING GOVERNMENT AND OPPOSING PACTS HAVE 3 YEARS TO GO TO IMPROVE OR REVIVE THE NATIONAL POLICIES BEFORE NEXT PRU TAKES OFF.

    I AM NOT A MEMBER NOR A MP, AND TO ME WHICHEVER COALITION WINS OUT, LIFE WILL GO ON AS USUAL AS VOTER.

  21. HBT456 Mar 28,2020 8:08 AM

    Hajar Mar 27,2020 10:58 AM

    Salam YAB Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    1. Keadaan di Eropah dan UK semakin teruk. Jumlah kematian di Italy dan Spain sudah jauh meninggalkan jumlah kematian di China. Amat sedih melihat keadaan ini. ‘Partial Lockdown’ nampaknya kurang berkesan. Mungkin kerana gaya hidup mereka yang suka bersosial; sukar untuk duduk diam2 di rumah!

    OUR MINISTRIES CONCERNED AT KLIA 1, KLIA 2 DLL DOMESTIC AIRPORTS MUST PREPARE THEMSELVES WITH COVID-19 IMPORT CONTINGENCY PLAN TO SCREEN, TEST, CONTRACT TRACING, ISOLATION FOR THE RISE OF IMPORTED COVID-19 AS MALAYSIANS AND NON MALAYSIANS RETURNING FROM CHINA, USA, EUROPE, UK AND OTHER COUNTRIES.

    COVID-19 IS HIGHLY CONTAGIOUS THOUGH FATALITY RATE IS LOW, BUT FATALITY RATE IS VERY HIGH IN CERTAIN COUNTRIES.

    2. Fakta yang kita tahu ialah JUMLAH KEMATIAN COVID-19 bagi lelaki jauh lebih tinggi dari wanita. Di Malaysia saya lihat dari sepuluh orang dalam 7 orang adalah lelaki – lebih 70% lelaki. Begitu juga dengan di Italy. Lebih dari 70% kematian COVID-19 melibatkan LELAKI! ‘Pattern’ ini juga dilihat di negara2 lain. Jadi orang lelaki eloklah lebih berhati-hati kerana vrus COVID-19 amat gemar / berisiko kepada lelaki.

    3. Jumlah kematian juga sangat tinggi di kalangan warga emas yang melebihi usia 65 tahun. Di Italy purata umur yang meninggal hampir 80 tahun (78-79 tahun). Ini kerana hampir 25 peratus penduduk Italy melebihi usia 65 tahun. Malaysia bernasib baik kerana kita tidak ada sebanyak itu warga emas yang berusia 65 tahun ke atas.

    4. Kadar kematian COVID-19 juga berkait-rapat dengan keadaan kesihatan pesakit. Golongan yang ada (sejarah) penyakit berbahaya seperti sakit jantung, kanser, kencing manis, darah tinggi, dll. amat berisiko jika berdepan dengan COVID-19. Berhati-hatilah!

    P/S: Bercakap tentang usia, saya harap DS Mukhriz menang dalam persaingan untuk jawatan Presiden BERSATU. Ini kerana DS Mukhriz selain amat berkaliber, beliau juga JAUH LEBIH MUDA dari TSMY. Usia tua okay jika ada kelebihan2 lain yang tiada pada orang lain – contohnya Tun M. Kalau biasa2 saja, berilah orang lain peluang…

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

    SHE CAN THROW HER SUPPORT TO BERSATU SECARA MEMBABI-BUTA PUN BOLEH SINCE POLITICS IS ALWAYS A GAME OF NUMBERS, DLL MPS FROM OTHER POLITICAL PARTIES CAN EITHER AGREE TO DISAGREE, DISAGREE TO AGREE, REJECT, ACCEPT, TIDAK APA ATTITUDE, I MEAN, LALANG, OR RESIGN DEPENDING CITARASA DAN SELERA MASING2 SINCE MELAYU ADALAH ISLAM.

    WHICHEVER COALITIONS HAVE THE MAJORITY SUPPORTS FROM MPS, THEN, THEY WILL BE THE KING MAKER.

  22. HBT456 Mar 28,2020 7:21 AM

    Anak.muda Mar 26,2020 9:57 PM

    HBT456

    ya saya adalah seorang melayu muslim malaysia..yang masih bujang lagi..haha oh ya, tidak dilupakan saya adalah melayu muslim malaysia yang LIBERAL

    cakap sikit mengenai liberal ini, teringat saya yang tun dalam temubual baru2 ini berkata yang anwar tidak mendapat sokongan melayu kerana dia seorang liberal. Saya perasan ramai netizen yang marah, saya pun tidak faham kenapa.saya rasa ramai yang tidak faham liberal yang dimaksudkan tun itu adalah apa. betul memang orang yang menyokong perkahwinan sejenis,gay itu pun liberal juga, tapi perspektif liberal yang dikatakan tun pada anwar itu lebih kepada melayu liberal. pemikiran melayu konservatif vs melayu liberal. pada saya tiada yang salah dan betul, lebih kepada prinsip yang kita pegang. dan majoriti melayu di malaysia lebih kepada melayu konservatif menjadikan anwar memang tidak akan mendapat sokongan melayu dinegara ini.

    Anak.muda adalah Melayu Muslim Malaysia LIBERAL dan masih bujang lagi, i see.

  23. sibotak Mar 28,2020 7:05 AM

    Its proven Military Supremacy, White Supremacy
    Is No Supremacy
    They couldn’t even see Mr. Covid -19 coming
    Mr.Covid Stealth is far too better than US Mig
    Their Billions of Dollars of Weapons cannot detect Mr.Covid
    Mr.Covid kills with just a touch

    Covid-19 is invading Europe, West & The US
    Its found in Wuhan, China but best performed in the West, US
    Perhaps the culture of the West, Europe loves Kissing and Partying
    Not knowing who is Male nor Female
    Not Respecting Mankind
    Accelerates the Spread of this Diseases

    Its a Lesson learned
    Arrogance, Military Supremacy is Never Supreme
    Its a Destination to Self Destructions

  24. sibotak Mar 28,2020 5:49 AM

    Virus Corona perlu di ambil sebagai Ujian
    Menggingati Kebesaran, Hazab Allah
    Hanya dengan tenteranya yg kecil ,tidak bolih dilihat dengan Mata kasar
    Sudah kini Menggoncang Dunia

    Tetamu Corona ini telah memcegah kita Umat manusia berhimpun
    Membunuh manusia hanya dengan sentuhan
    Manusia mesti sentiasa bersujud
    Masjid yg biasa ramai Jemaah sudah kelihatan sunyi
    Bayangkan Tahun depan atau Tahun akan datang Tidak di benarkan Ber Haji

    Bayangkan,Bayangkan, Bayangkan
    Takutilah, Takutilah, Takutilah

    Pertama kali dalam sejarah Manusia, kita di larang ke Haji ?
    Musim Haji, Mecca, Medina Sunyi sepi
    Seruan Takbir merinding Sayu

    Timbulnya gejala Corona ini tepat apabila Ummah Malaysia hampir berpecah belah
    Apabila Kerajaan Pakatan Harapan bubar dengan sendirinya
    Hampir Malaysia berpecah belah
    Untung ada Corona yg mendamaikan kita
    Jika tidak sekarang mungkin ada rusushan sana sini
    Ini Kebaikan Corona

    Inilah masa Dunia perlu Bersatu
    Military, White Supremacy is No Supremacy
    We are all Equal
    So do we the World today need to build Trump Wall raised around
    The United States of America?
    Ask Trump did he need Walls around him or US to deter Corona Viruses?

    United Nation allow US for Israel Brutal Crimes in their very own Eyes
    As if the life of innocent Children is Nothing
    The world knows well what US , NATO Military Supremacy did is Wrong
    Is very Wrong
    Yet None Truly Cares

    Today, US, Israel, West is battling a War they never met before
    Their Sophisticated, Military Technology could not
    even able to identify Mr. Conona

    It Starts in Wuhan, China
    But its Best Selling Hit Album in The US & The West

  25. Hajar Mar 27,2020 8:45 PM

    Salam Dearest Tun Dr. Mahathir,

    “BANTUAN PRIHATIN NASIONAL”

    1. Wow! Truly “CASH IS KING”.

    2. I bet DSN and gang feel vindicated!

    3. The Government (KTB) must find more and more money (How?) to give to the ‘rakyat’ if the COVID-19 crisis remains for many more months (may be years).

    4. Not sure why our PM had to relay some message in English – unnecessary. Malay is our National language. So, just stick to Malay (BM) when delivering / conveying a formal message / speech (‘Perutusan’) to the ‘rakyat’. May be he thinks that speaking in English makes a person looks more intelligent and more convincing!

    5. Definitely to some people FREE money is so IMPORTANT during this trying time… 🙁 . As for me, I don’t need free money. I just want the COVID-19 coronavirus to disappear (Aamiin…) !

    Thank you Tun.

    -May Allah SWT bless Tun and family-

  26. Sri Sense Mar 27,2020 1:23 PM

    Salam Tun M

    I sedih tengok orang mendera kucing. Sejak Covid19, I temui stray cats luka teruk kat badan, tadi ada seekor kucing ekor kena potong.

    Aneh ya, I ada empat ekor kucing adopted us, belakang rumah. Usually kucing begini kami bagi makanan dan air bersih 2 kali sehari. Bila mak kucing luka2, hubby kata mungkin gaduh, I rasa tidak, tak lama lepas itu emaknya hilang tak datang lagi, I guess dah mati kena pukul. Ada 3 ekor lagi anak2nya kat belakang rumah. I pesan kat these cats jangan jalan jauh2 nanti kena pukul. Nyata mereka faham, duduk dan tidor belakang rumah.

    My original cats yang I adopted dari animal shelters lama dulu ada 3 ekor. Kucing2 ini indoor cats. I khaskan satu bilik dalam rumah untuk mereka.

    Perhaps persatuan animal shelters patut round kutip all these stray cats and dogs dan simpan dalam satu kawasan yang berjaga, pretty sure ramai yang sudi donate makanan dan wang.

    Susah juga nak kata binatang ini ada COVID. Those stray animals sentiasa ada sebelum dan selepas Malaysia ada bencana COVID19. Kalau tuan binatang ini kena covid mungkin juga binatang peliharan turut kena covid. That too berita yang sering kita baca kat internet bila CHINA kena Covid19 dulu.

    Bab politik, I tidak ada apa nak hebohkan, to me ok saja barisan baru ini. Jauh lebih cekap dari dulu. Lebih tenang dan tegas jalankan tugas. Cuma harap jangan tinggal those above 55 ya, kami juga perlu makan minum, beli ubat.

  27. Hajar Mar 27,2020 10:58 AM

    Salam YAB Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    1. Keadaan di Eropah dan UK semakin teruk. Jumlah kematian di Italy dan Spain sudah jauh meninggalkan jumlah kematian di China. Amat sedih melihat keadaan ini. ‘Partial Lockdown’ nampaknya kurang berkesan. Mungkin kerana gaya hidup mereka yang suka bersosial; sukar untuk duduk diam2 di rumah!

    2. Fakta yang kita tahu ialah JUMLAH KEMATIAN COVID-19 bagi lelaki jauh lebih tinggi dari wanita. Di Malaysia saya lihat dari sepuluh orang dalam 7 orang adalah lelaki – lebih 70% lelaki. Begitu juga dengan di Italy. Lebih dari 70% kematian COVID-19 melibatkan LELAKI! ‘Pattern’ ini juga dilihat di negara2 lain. Jadi orang lelaki eloklah lebih berhati-hati kerana vrus COVID-19 amat gemar / berisiko kepada lelaki.

    3. Jumlah kematian juga sangat tinggi di kalangan warga emas yang melebihi usia 65 tahun. Di Italy purata umur yang meninggal hampir 80 tahun (78-79 tahun). Ini kerana hampir 25 peratus penduduk Italy melebihi usia 65 tahun. Malaysia bernasib baik kerana kita tidak ada sebanyak itu warga emas yang berusia 65 tahun ke atas.

    4. Kadar kematian COVID-19 juga berkait-rapat dengan keadaan kesihatan pesakit. Golongan yang ada (sejarah) penyakit berbahaya seperti sakit jantung, kanser, kencing manis, darah tinggi, dll. amat berisiko jika berdepan dengan COVID-19. Berhati-hatilah!

    P/S: Bercakap tentang usia, saya harap DS Mukhriz menang dalam persaingan untuk jawatan Presiden BERSATU. Ini kerana DS Mukhriz selain amat berkaliber, beliau juga JAUH LEBIH MUDA dari TSMY. Usia tua okay jika ada kelebihan2 lain yang tiada pada orang lain – contohnya Tun M. Kalau biasa2 saja, berilah orang lain peluang…

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  28. musato Mar 27,2020 10:09 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Kita berbicara dalam kehidupan yang nyata.

    Saya seperti Tun Mahathir. Keluar masuk beberapa kali ke tempat kerja yang sama. Sekejap masuk sekejap berhenti. Kemudian masuk balik.

    Saya fikir ia normal bagi diri tuan badan. Ini kerana kami ada beberapa prinsip yang tidak dapat kami hindari atau buat buat tidak tahu atau tidak apa semasa dalam proses bekerja.

    Saya jarang guna perkataan prinsip kerana saya sentiasa bukakan diri saya pada kehidupan jalanan yang punyai pelbagai ragam dan sentiasa bertemu dengan manusia manusia yang longgar.

    Tapi kita jagalah diri kita sendiri.

    Kini saya kembali bekerja di bawah Mr Sunny Choo. Sepertimana kali pertama saya masuk bidang hotel.

    Saya pilih keputusan ini kerana ia umpama kembali kepada masa dulu iaitu pada 2010. Semasa saya sedang aktif dan sedang bersusah payah untuk terus menulis di sini secara ‘paksa atau terpaksa’.

    Dengan hasil kerja itu, dapat saya tampung keperluan fizikal saya iaitu makan, bagi nafkah pada isteri dan anak anak, walaupun tak cukup.

    Seperti yang diketahui menulis di sini tidak dapat gaji atau wang. Malah ia adalah beban yang terpaksa ditanggung untuk meneruskan apa yang saya boleh katakan ‘amanah keluarga’ iaitu Syeikh Abdul Malek (1860-an) dan Sayyid Abdul Rahman (1818-1918) yang mana mereka adalah wali wali Allah bersusungalur Rasulullah saw yang berkemahiran memerintah dan mentadbir negara/negeri sepertimana yang telah kita ketahui melalui sejarah yang samada yang telah digelapkan atau pun tidak.

    Siang saya akan bekerja. Manakala malam saya akan menulis secara serius di chedet.cc

    Telah 12 tahun berlalu iaitu dari Mei 2008-2020. Begitulah keadaan saya.

    Pernah satu ketika, saya masih ingat Mr Sunny Choo datang berhampiran saya dan bagitahu “orang mahu tikam belakang kau”.

    Sebenarnya saya tahu akan itu. Tak lama kemudian, saya telah dipindahkan ke bahagian stewarding. Kerja saya adalah cuci mencuci pinggan mangkuk.

    Saya hanya mampu bersabar. Bagi saya yang penting adalah pagi keluar bekerja habis kerja boleh balik, hujung bulan dapat gaji untuk keperluan fizikal saya serta bagi nafkah pada tanggungan dan pada malam hari saya masih boleh terus menulis seperti biasa.

    Alhamdulillah, setiap penghinaan itu akan dibalas dengan kelazatan bagi diri tuan badan.

    Isu besar negara berkenaan MH17 yang ditembak jatuh telah diselesaikan semasa saya berada dalam keadaan yang disebutkan di atas.

    Maka apakah yang lebih utama? Samada Kerja? Gaji? Rumahtangga? Anak anak? atau Negara?

    Tujuan saya tiadalah lain melainkan hanyalah saya mahu perkenalkan diri saya pada ketua saya. Siapa saya.

    Biar saya berterus terang. Ini kerana saya fikir kami boleh berurusan dan bekerjasama.

    Sebab itu juga semasa dalam bekerja saya tidak boleh dengar orang menjerit/tinggikan suara pada saya atau cuba berdolak dalih. Mudah untuk saya tangkap.

    Saya akan sentiasa berkata benar. InsyaAllah. Namun jika pemahaman yang diterima berlainan dari apa yang cuba saya sampaikan, saya minta maaf.

    Saya bukan malaikat atau makhluk yang terlepas dari dosa dan pahala.

    Apabila saya berenang, coach renang akan tanya lama tak nampak “main laut ke?”

    Tapi sebenarnya saya tak main laut pun. Berenang jauh pun tak lepas lagi.

    Saya hanyalah seorang manusia yang berusaha hidup di jalanan.

    Tapi saya boleh katakan, perjalanan negara Malaysia selama 12 tahun ini adalah di bawah kendalian saya. Dengan izin Allah swt.

    Satu kenyataan yang tidak boleh saya katakan dengan lantang untuk berbicara kerana ia adalah kurniaan dan urusan Allah swt.

    Terima kasih Tun.

  29. sibotak Mar 27,2020 9:42 AM

    Saya sarankan diwajibkan juga sekarang selain pakai Face Masks
    Di wajibkan juga pakai sarung tangan plastic yg pakai buang di tempat awam

    Cuci is cuci
    Wudhu is wudhu
    Disinfectant is disinfectant

    Amalan pakai sarung tangun plastic pasti juga dapat mencegah menular Covid-19
    Di wajibkan diguna di tempat Awam, juga Pertugas yg diluar bukan sahaja amalan di Hospital
    Dengan mengunakan sarung tangan plastic
    Manusia akan terhindar tebiat menyentuh muka mereka.
    Nampaknya Plastik memainkan peranan penting dalam kita menempuh dugaan ini
    Penting juga selepas digunakan dibuang dengan cara yg betul

  30. Sri Sense Mar 27,2020 9:37 AM

    Salam Tun M

    My daughter kat Jepun kata, rakyat Jepun kuat disiplin dan bersih tapi gomen pula slow buat decision, rakyat Malaysia degil tapi gomen pula laju buat decision. Ketegasan kerajaan Malaysia juga dapat pujian dari analyst.

    My daughter kata takut MCO ini berlanjutan hingga raya, tak dapat mereka sekeluarga balik Malaysia raya. Lagi satu yang buat dia sedih kalau ada kematian kalangan orang Islam, Jepun main bakar saja.

    I ada satu kucing yang tidak begitu jinak dengan I. She more of hubby’s cat. Bila musim heboh Covid19, my son pula kena self quarantine dalam bilik selama 3 hari tunggu result, kucing ini jadi jinak dengan I. So I said to her, why, you think kita tak raya sama, of course all of us akan raya sama.

  31. musato Mar 27,2020 9:05 AM

    Assalamualaikum Tun.

    Alhamdulillah setakat ini negara berjalan dengan baik di tengah tengah kejadian Covid 19.

    Sudah tentu saya bersetuju dengan PKP, lockdown. Yang beri sidang media pun ketua pengarah kesihatan. Orang yang dalam bidangnya. Bukan menteri kesihatan politik.

    Sebolehnya saya tak mahu bagi komen berkenaan mana mana kerajaan buat keputusan tidak tepat dalam membuat keputusan pasal Covid 19.

    Tapi kerajaan PH telah tidak mengambil pendekatan yang ketat semasa itu untuk bendung Convid 19.

    Tun telah tidak diberi nasihat yang tepat oleh kabinet yang menangani Covid 19. Ini kerana ada nasihat yang bercampur dengan pendirian politik, walaupun Tun berkemahiran sebagai doktor.

    Namun nasihat seorang doktor untuk sentiasa mandi dan basuh tangan adalah benar.

    Secara logik dari segi keyakinan kita sebagai umat Islam, apabila Convid 19 telah disahkan berpunca dari cara pemakanan secara konsisten haiwan haiwan eksotik termasuk yang dilarang dalam Al Quran seperti yang bertaring, dua alam, karnivor, maka pelanggaran perintah Al Quran patut disertai dengan perhatian yang serius kerana ia pasti membawa bencana secara besar besaran.

    Kita boleh berbicara mengenai sains. Namun seperti kita ketahui, Al Quran telah sentiasa mendahului sains. Manakala sains sentiasa dalam keadaan mengkaji.

    Itu adalah sedikit perbezaan yang membawa kesan besar dalam menentukan keputusan perihal maslahat negara hasil dari pembentukan kabinet yang aktif dari sudut rohani dan fizikal.

    Walaubagaimanapun, yang lepas kita jadikan panduan. Kita lihat terus ke hadapan.

    Terima kasih Tun.

  32. milshah Mar 26,2020 11:35 PM

    Assalamualaikum Tun,

    How are you? I see you are occupying your time in the social media advising the rakyat how to stop the spread of the virus Covid 19. That’s good. The rakyat held you in high regard. They will listen to you.

    The latest update there was a significant increase in infections over 200 today. This is the biggest increase and the first time it jump to over 200. However, the solution remains. We should not feel depressed because of the increase. We should continue to be displined and stay in house.

    I feel Malaysia will recover from this pandemic. Why? Because overall Malaysians are law abiding citizens. They may criticise the government and become keyboard warriors but that’s about it. This is proven when 95% is complying with the government order to stay at home.

    Now to focus on the remaining 5% that do not comply. I heard the government will be tough. I agree. On a worst case scenario, this 5% continue to not comply, they will be infected and hospitalised. While the remaining 95% that stayed at home will not be infected and survive. There is a question of the 5% infecting the 95%, but that is highly unlikely to happen since the 95% is practicing social distancing. The 95% will only interact with other human beings using the social media or distance themselves 1 meter apart If they have to and continue to wash their hands constantly.

    So its a waiting game. Just wait in the house, until the virus cannot find anyone else to infect, the virus will eventually die and this pandemic blows over. Can it be done? It is proven already in China.

    So we wait.

  33. ilioni Mar 26,2020 11:00 PM

    Salam Tun,

    In response to the comment by Anak.muda (on Mar 26,2020 3:39 AM) that the MCO is not going to cover the imported cases which needs to be looked at. We can see what are the measures that China and other countries on their handling for imported cases. Here is one suggestion:

    1. To impose a MANDATORY 14-Day self isolation of all visitors or returning citizens.

    2. All visitors are going to be tagged with handband/handwrist which will allow the public to identify and report them if anyone is seen outside with the wrist/handband. And, any violators is going to be heavily punished if violated (either seen in the public or cutting the hand/wristband).

    3. The wrist/hand band will only be cut by authorized authority after the completion of 14 days in the address where they register as the isolation address.

    On some of the good ideas to reduce the risk of intubation procedures, these new ideas came up to create a barrier between the frontline medical personnel and the patients so that the virus in droplets that come out from the patient’s mouth during procedure is reduced esp when they are in very close contact during the procedure. Another thing that should be looked into closely is the amount of ventilators that is available. New York as well as worldwide is facing shortage of ventilators which is crucial for the life and death of the serious/chronic patients. Some of them is experimenting splitting the ventilators between two patients in worse cases basis.

    UM associate professor asks for help to make PPE boxes to protect Covid-19 healthcare staff

    IIUM doctor tweaks idea of aerosol boxes, urges engineers help make them in Covid-19 treatment to assist frontliners

  34. Anak.muda Mar 26,2020 9:57 PM

    HBT456

    ya saya adalah seorang melayu muslim malaysia..yang masih bujang lagi..haha oh ya, tidak dilupakan saya adalah melayu muslim malaysia yang LIBERAL

    cakap sikit mengenai liberal ini, teringat saya yang tun dalam temubual baru2 ini berkata yang anwar tidak mendapat sokongan melayu kerana dia seorang liberal. Saya perasan ramai netizen yang marah, saya pun tidak faham kenapa.saya rasa ramai yang tidak faham liberal yang dimaksudkan tun itu adalah apa. betul memang orang yang menyokong perkahwinan sejenis,gay itu pun liberal juga, tapi perspektif liberal yang dikatakan tun pada anwar itu lebih kepada melayu liberal. pemikiran melayu konservatif vs melayu liberal. pada saya tiada yang salah dan betul, lebih kepada prinsip yang kita pegang. dan majoriti melayu di malaysia lebih kepada melayu konservatif menjadikan anwar memang tidak akan mendapat sokongan melayu dinegara ini.

    Asslamualaikum tun

    1.saya melihat instagram live tun bersama neelofa, satu soalan neelofa kepada tun, adakah tun merasa lockdown ini adalah cara yang terbaik atau ada cara lain yang lebih baik dari itu, dan tun mengelak menjawab secara direct dan menjawab basuh tangan dan kerap mandi. Saya fikir tun tak mahu mengiya atau menidakkan soalan itu kerana memang itulah yang terbaik buat masa sekarang, kita perlu bersatu.

    2.saya melihat pm membaca doa semasa membuat pengunguman semalam, saya berasa tersentuh juga melihatkan dia, dia seolah bersungguh untuk membantu malaysia, mungkin sejak dari isnin minggu lepas memang banyak keputusan yang dilakukannya tidak betul, bermula dari beliau bermain golf disaat genting seperti itu. mungkin juga pm dah belajar sesuatu dari malapetaka ini.

    3.orang yang sanggup khianat kerana gilakan kuasa patut sedar, yang kuasa itu tidak berguna langsung pun kalau dibanding dengan kuasa tuhan. tuhan hanya menghantar satu kuman kecil sahaja sekarang. kuman yang amat senang berjangkit, tapi tidak terlampau bahaya. andai kata sampai satu masa tuhan menghantar satu kuman yang kadar jangkitannya sama, tetapi akan menyebabkan 100% kematian dalam masa seminggu kepada sesiapa yang menghidap, saya fikir andai itu belaku,itu dah tiada beza dengan hari kiamat.manusia takkan berani untuk keluar bekerja lagi. kita akan mula berbunuhan sesama sendiri kerana kekurangan makanan.isnin minggu lepas pun kita dah nampak betapa pentingkan dirinya sesetengah dari kita apabila melakukan panic buy melampau secara membabi buta tanpa memikirkan orang lain.

    take care tun

  35. Hajar Mar 26,2020 9:52 PM

    Salam YAB Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    1. PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dilanjutkan sehingga 14 April 2020.

    2. Krisis kesihatan wabak COVID-19 sudah pasti membawa kepada krisis ekonomi yang semakin tenat.

    3. Memandangkan majoriti berkurung dan keluar bila perlu sahaja, maka banyaklah orang yang KEHILANGAN PENDAPATAN. Takkanlah Kerajaan mahu tanggung mereka dengan memberi wang tunai setiap bulan. Bijakkah? Lagi satu, sampai bila mereka perlu ditanggung? Mereka perlu belajar berjimat-cermat! Kalau terpaksa catu makanan, catulah. Asal jangan kebuluran.

    4. Lagi satu, katakanlah selepas 14 April 2020, PKP tidak lagi dilanjutkan dan rakyat bebas keluar rumah. Pada masa yang sama rakyat sudah boleh keluar negara, dan orang dari luar boleh masuk ke Malaysia. Saya bimbang wabak COVID-19 kembali merebak. Kita lihat saja negara2 di sekeliling kita (kecuali Singapura) yang tidak bersungguh-sungguh (INACTION!) membanteras wabak COVID-19.

    5. Beberapa negara ASEAN/Asia cuma baru2 ini ada kes COVID-19 walaupun Malaysia sudah lama ada kes. Logikkah? Negara2 ini sebenarnya tidak berusaha untuk menyaring rakyat mereka untuk jangkitan COVID-19 – sambil lewa. Malangnya Malaysia membenarkan mereka datang ke Malaysia sebelum PKP dilaksanakan. Saya yakin banyak di antara mereka yang ada virus COVID-19 (pembawa virus senyap), dan sebab itu bila ada di antara mereka menghadiri perhimpunan besar-besaran di Masjid Seri Petaling, mereka (warga asing) telah menyebarkan virus COVID-19 di kalangan para jemaah. Keadaan menjadi lebih teruk kerana keadaan para peserta yang bersesak-sesak selama 3-4 hari, dan khabarnya ada yang makan setalam!

    6. Saya tidak percaya Indonesia, Myanmar, Cambodia, Laos, Filipina, Thailand, Vietnam, dll. ada kurang jumlah pesakit COVID-19 dari Malaysia. Indonesia contohnya ada lebih dari 260 JUTA penduduk! Kebalkah majoriti rakyat Indonesia? Kerajaan mereka tidak kisah pun untuk secara aktif menyaring rakyat mereka supaya bebas COVID-19. Sekarang tiba2 banyak yang mati kerana COVID-19.

    7. Jadi Kerajaan (Tikam Belakang) mesti tutup sempadan2 kita kepada negara2 yang masih lagi buat sambil lewa saja tugas menyaring COVID-19 di kalangan rakyat mereka. Rakyat Malaysia juga dihalang ke negara2 berkenaan – bimbang bawa balik virus. Nanti mereka datang ke sini dan sebarkan lagi virus COVID-19 kepada rakyat Malaysia. Tidak pasal2 KITA kena kurung diri lagi di rumah (PKP) untuk kali kedua, ketiga,…Lagi teruk kalau dikenakan PKPDiperketatkan!

    https://www.sinarharian.com.my/article/75779/KHAS/Koronavirus/61-orang-dari-satu-kampung-dijangkiti-Covid-19

    8. Lagi satu, PERKETATKAN RONDAAN untuk kesan PENDATANG HARAM – mungkin jadi penyebar virus COVID-19.

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  36. Sri Sense Mar 26,2020 8:18 PM

    Tun M

    Satu I sedih bab kedai. Kedai pet shop semua tutup. I biasa beli vitamin, spot-on ubat kucing kat PETS WONDERLAND. Sekarang bila extend MCO I takut ubat kucing tak cukup stok. Takat biskut kucing or wet food kucing I boleh beli dimana-mana supermarket. Kucing I bukan glamour sangat makan makanan super brand yang mahal.

  37. Sri Sense Mar 26,2020 7:21 PM

    Good evening Tun M

    Bertambah MCO sebab rakyat degil. Anyway merata dunia pun ada lockdown. Indonesia yang begitu confident tak ada COVID 19, kini dikatakan negara yang bakal alami jumlah besar kes Covid 19 di rantau ini.

    I rajin tonton free news channel, I harap pihak Astro akan biar kami tonton those free channels hingga MCO over. Rata2 dalam dunia ada masaalah sama. I sampai nak menangis bila ingat betapa ramai orang dalam dunia mati kerana Covid 19. Menurut Sky News ramai journalist UK kerja dari rumah. Prince Charles pun kena Covid 19, istana Malaysia pun ada staffs kena Covid 19.

    Bab makanan Kementerian kata ada. Kena pergi supermarket besar, yes ada. Tapi kalau mini market macam Speedmart kureng, malah macam kedai kena rompak, tak tahu la siapa beli sampai licin. I juga memang jarang pergi wet market. The last time I pergi sebab nak raya. Selalunya ikan, ayam, daging dan barang dapur I beli dari supermarket besar.

    I kalau pergi keluar selalu dengan hubby. Sebab kami dah agak berumur. Nak cepat kena berdua. For example masuk mall, dia pergi kedai ubat, I masuk supermarket. Bila selesai baru join. Kalau hubby pergi sendiri bukan saja lambat, dia juga beli barang salah. I kata ini dia beli lain. Last2 I pergi beli sendiri kat mini market dekat rumah. Jadi 2 kerja pula.

    Bab2 dapur selalu perempuan yang pandai. No point hantar lelaki pergi sebab nanti dia call wife tanya lagi. I ada nampak kat supermarket, the guys there really confused, and menyebabkan lane jadi sesak susah nak lalu. Mereka main letak trolley kat tengah lane, talipon isteri tanya apa bende yang nak, sebab unsure.

    Anyway area rumah I tiada roadblock polis atau askar. My area memang sunyi tanpa MCO. Most of my jiran are mid upper class working people. Mereka pergi kerja, balik kerja petang. Tak ramai orang tua disini. Kalau ada pun amat kecil bilangannya. What more kawasan rumah ada guard. Kami dah biasa kena control keluar masuk. And so far tiada kes Covid 19 in Shah Alam. Kalau ada community polis kat my area pun tiada apa. As a matter of fact I nampak polis sini siram pokok bunga time MCO.

  38. twinpeaks Mar 26,2020 4:03 PM

    On China.

    The present Covid-19 health crisis is totally the fault of commie China. If their secretive corrupt commie regime had not kept vital health data from not only the WHO, but even on its own citizens, none of this would have occurred. In the first place, it was commie China that allowed and encouraged its own destitute farmers to breed wildlife at their backyards, just like their stupid old man Mao encouraged every backyard in rural China to smelt steel for a poor country that wanted to leapfrog the West in just 10 years. Their idiot leader ended up massacring at least 50 million of their own people.

    China is always a commie country. It just need a couple of nukes on Beijing.

  39. HBT456 Mar 26,2020 1:23 PM

    MACHINES MURAH SAMPAI CANGGIH2 CHINA PUN ADA. THEY TOO ARE THE LARGEST PAPER BASED MATERIAL EXPORTERS, AND THEY HAVE ENOUGH EXPERIENCED MANPOWER TO DEAL WITH GLOBAL CAPACITY, THANKS TO THE OPEN DOOR POLICY IMPLEMENTED BY LATE MR DENG SINCE 1998 UNTIL TODAY.

    I AM A CHINESE BY RACE, HENCE, I CANNOT SIMPLY BAD MOUTH CHINESE EVENTHOUGH I AM A BANANA.

    YOU CAN CALL ME A CINA GUAI, ASIAN GUAI, KELING GUAI, MELAYU GUAI ATAU BANAN GUAI, ITS NOT AN ISSUE TO ME.

    WHOEVER PAY ME THE GAJI, THEN, THEY ARE MY BOSS AS EMPLOYEE BASED ON LABOUR LAW IN THE COUNTRY NAMED MALAYSIA.

  40. HBT456 Mar 26,2020 12:34 PM

    Anak.muda Mar 26,2020 3:39 AM

    Assalamualaikum tun

    1.mco disambung sehingga 14 april. Saya sangat teringin hendak tahu, kalau tun masih menjadi perdana menteri, adakah tun akan melakukan perkara yang sama?

    2.terus terang cakap semasa isnin minggu lepas semasa pm memberitahu mengenai kawalan pergerakan yang akan dilaksanakan, sudah tentu saya kecewa dan merasa sebak juga. Saya merasakan kalau tun adalah masih perdana menteri saya, dia tidak akan melakukan perkara ini.

    3.betul kalau kita lihat di wuhan, china sudah isytihar wuhan menang melawan coronavirus. Tapi jangan dilupa wuhan masih dalam lockdown sehingga 8 april ini. Masih awal untuk mereka isytihar menang. Tunggu sahajalah apabila mereka membenarkan kembali orang dari luar keluar masuk ketempat mereka dengan bebas. Tunggu sahaja selepas sebulan dari 8 april ini samada mereka masih menang atau sedang bergelut dengan gelombang baru pula.

    4.singapura berkata 90% dari kes dinergara mereka adalah pesakit yang tiada simptom di checkpoint.tidak demam tidak sakit apa2 samada di airport atau di sempadan.mustahil orang seperti ini dapat dikawal.

    5.ini menyebabkan saya tertanya2 apa fungsi lockdown ni sebenarnya. Ya betul memotong ikatan rantaian virus.andaikata berjaya, lockdown diberhentikan,org dari luar kembali bebas untuk masuk keluar ke negara ini dan virus masuk kembali dibawa bersama mereka, jadi apa gunanya.

    6.malaysia kalau ingin meratakan graf patut mencontohi korea selatan, tidak perlu lockdown tapi graph penyebaran virus sudah menjadi rata. Caranya adalah ujian pada rakyat semaksimum yang boleh tanpa henti. Mungkin kerajaan ingin berkata pula kosnya mahal rm600 satu kepala.

    7.andaikata lah jumaat ini diberi suntikan tambahan rm20 billion untuk membantu rakyat yang terjejas kerana lockdown ini, ianya takkan dapat membantu mereka secara keseluruhan pun. Rm20 billion itu kalau digunakan untuk melakukan ujian covid 19 pada rakyat mampu untuk menampung lebih dari 300 ribu orang. Dinegara kecil seperi malaysia, Itu sudah terlebih dari cukup untuk ujian yang mampu meratakan graf. Ekonomi rakyat tidak terjejas seperti sekarang, graph dapat diratakan, bukankah itu baru boleh dikatakan keputusan bijak dari seorang pemimpin?

    8.sehari sebelum lockdown, apabila mantan menteri kesihatan tun, dr dzul berkata malaysia tidak perlu lockdown seperti china tapi contohi social distancing seperti korea dan singapura. Saya berfikir sendiri, kan seronok kalau tun masih lagi perdana menteri saya? https://www.nytimes.com/2020/03/23/world/asia/coronavirus-south-korea-flatten-curve.html

    Anak.muda dan hal adalah Melayu Muslim Malaysia?

    mubarakchan Mar 25,2020 10:58 PM

    Tun

    On Quarantine, we are told by the authorities that the MCO will be extended by two weeks and the peak is expected to rise to 6,000 infected cases.

    However there is no mention by the authorities on how to deal with the on-coming situation which they already surmised will be coming.

    Have they made preparations thus

    1. More masks and other medical supplies for all.

    2. Prepare sports stadiums or NS camps for the expected deluge.

    3. Made sure Malaysia has enough ventilators from China or elsewhere to save lives of the expected rise in patients. Technicians should come with the ventilators from China.

    4. Obviously more medical personal are required. Only China has the surplus which should be deployed to help out Malaysia for the duration of this crisis. We are beginning to read reports of our infected medical personal and the call up of retired doctors and others.
    .
    5. Forewarned is forearmed. it is never to late to be ready in such circumstances.

    Malaysia Boleh Tun as always. No problem

    PROJECTED PEAK IS 6,300 CONFIRMED CASES BY MID APRIL ACCORDING TO JP MORGAN MALAYSIA.

    HEALTH MINISTRY HOPES CONFIRMED CASES NOT EXCEED 6,000 BY THEN.

    ADA BURUH MURAH, TAPI TAKDA MESIN DAN MATERIAL UNTUK BUAT MASKS. MESIN MADE IN CHINA UNTUK BIKIN MASKS MEMANG MURAH DAN TAHAN LAZAK.

    BUT WHEN COMES TO MEDICATION, THEN, THE POCUREMENT DECISIONS SOLELY LIES WITH PHARMA NIAGA.

    KL PEOPLE ASKED WHY SO MANY ILLEGAL ASEAN WORKERS BEING CAUGHT DURING MCO.
    HOW DID THEY COME IN WITHOUT LEGAL DOCUMENTS?

    PERHAPS MENTERI EKONOMI BOLEH JAWAB SECARA JUJUR?

  41. sibotak Mar 26,2020 12:20 PM

    Kenapa Spain , Italy mempunyai jangkitan Virus Corona yang lebih cepat
    sedangkan mereka antara Negara yg Maju yg berTeknoligi tinggi ?
    Mungkin Budaya mereka suka bercium mesra, sambil sentuh menyentuh yg membuka pintu yg luas bagi menular virus ini

    Prevention Better Than Cure
    Begitu juga para Medic, Wira Perjuagan Virus ini

    Safety First
    Para Medic mesti target Zero Infection bila merawat pesakit Covid-19
    Walau mereka berisiko tinggi , Perlu S.O.P yg tinggi
    No Mistake to be Made
    Tugas anda , cuba menyelamatkan mereka yg sakit
    Tapi keselamatan diri anda, Standard Procedure mesti di Utamakan

    Zero Infection perlu diutamkan dimana mana
    Saya mengucapkan Ribuan Terima Kasih pada Wira Perjuang kita
    Dari Pihak atasan hingga yg membersihkan Tandas dan sebagainya
    Semoga Usaha Padu kita di Rahmati dan di Lindungi, Allah. Ameen

  42. Anak.muda Mar 26,2020 3:39 AM

    Assalamualaikum tun

    1.mco disambung sehingga 14 april. Saya sangat teringin hendak tahu, kalau tun masih menjadi perdana menteri, adakah tun akan melakukan perkara yang sama?

    2.terus terang cakap semasa isnin minggu lepas semasa pm memberitahu mengenai kawalan pergerakan yang akan dilaksanakan, sudah tentu saya kecewa dan merasa sebak juga. Saya merasakan kalau tun adalah masih perdana menteri saya, dia tidak akan melakukan perkara ini.

    3.betul kalau kita lihat di wuhan, china sudah isytihar wuhan menang melawan coronavirus. Tapi jangan dilupa wuhan masih dalam lockdown sehingga 8 april ini. Masih awal untuk mereka isytihar menang. Tunggu sahajalah apabila mereka membenarkan kembali orang dari luar keluar masuk ketempat mereka dengan bebas. Tunggu sahaja selepas sebulan dari 8 april ini samada mereka masih menang atau sedang bergelut dengan gelombang baru pula.

    4.singapura berkata 90% dari kes dinergara mereka adalah pesakit yang tiada simptom di checkpoint.tidak demam tidak sakit apa2 samada di airport atau di sempadan.mustahil orang seperti ini dapat dikawal.

    5.ini menyebabkan saya tertanya2 apa fungsi lockdown ni sebenarnya. Ya betul memotong ikatan rantaian virus.andaikata berjaya, lockdown diberhentikan,org dari luar kembali bebas untuk masuk keluar ke negara ini dan virus masuk kembali dibawa bersama mereka, jadi apa gunanya.

    6.malaysia kalau ingin meratakan graf patut mencontohi korea selatan, tidak perlu lockdown tapi graph penyebaran virus sudah menjadi rata. Caranya adalah ujian pada rakyat semaksimum yang boleh tanpa henti. Mungkin kerajaan ingin berkata pula kosnya mahal rm600 satu kepala.

    7.andaikata lah jumaat ini diberi suntikan tambahan rm20 billion untuk membantu rakyat yang terjejas kerana lockdown ini, ianya takkan dapat membantu mereka secara keseluruhan pun. Rm20 billion itu kalau digunakan untuk melakukan ujian covid 19 pada rakyat mampu untuk menampung lebih dari 300 ribu orang. Dinegara kecil seperi malaysia, Itu sudah terlebih dari cukup untuk ujian yang mampu meratakan graf. Ekonomi rakyat tidak terjejas seperti sekarang, graph dapat diratakan, bukankah itu baru boleh dikatakan keputusan bijak dari seorang pemimpin?

    8.sehari sebelum lockdown, apabila mantan menteri kesihatan tun, dr dzul berkata malaysia tidak perlu lockdown seperti china tapi contohi social distancing seperti korea dan singapura. Saya berfikir sendiri, kan seronok kalau tun masih lagi perdana menteri saya? https://www.nytimes.com/2020/03/23/world/asia/coronavirus-south-korea-flatten-curve.html

  43. hal Mar 26,2020 2:38 AM

    Sslam YAB TUN
    Tun pernah terima surat dari Ablen Ibram Hamid (AIH) berkenaan harta yang beliau terima dari arwah Zamurad Khan. Hartanya yang ada di BNM telah dirampas oleh DS Najib.
    DS Najib juga cuba ambil alih semua harta AIH yang disimpan di UBS tetapi gagal kerana UBS sedar bahawa surat mati dan surat wasiat yang ditunjukkan kepada UBS adalah palsu kerana AIH terlebih awal telah menghubungi UBS.

    Sedikit latarbelakang pemindahan harta ini kepada AIH adalah seperti berikut. Pemegang Amanah harta terakhir arwah Zamurad Khan telah diilhamkan oleh Allah supaya harta ini diserahmilik kepada AIH yang dia tidak pernah kenal. AIH pula dengan kehendak Allah telah diarah secara ghaib supaya menerima harta tersebut sebagai AMANAH akhir zaman supaya diuruskan secara “Lillahi Ta’ala”.

    Sejak 2012 usaha untuk mendapatkan semula harta yang dipinjam dan disamun oleh 74 buah negara di dunia termasuk Malaysia dilakukan. Kini kes ini telah difailkan di International Court of Justice (ICJ). Terdapat banyak halangan yang diadakan oleh Malaysia untuk penyershan ini.

    Banyak cara ysng Malaysia buat untuk tidak mahu menyerahkan harta tersebut kepada pemiliknya yang sah iaitu AIH. Tindakan mmenyerang AIH secara batin untuk membunuh AIH dilakukan oleh pihak pihak yang ingin merampas harta tersebut. Namun dengan perlindungan dari Allah AIH selamat. Tindakan terkini pihak yang ingin merampas harta tersebut ialah menyerang isteri dan anak beliau. Allah maha berkuasa rancangan ini juga gagal. AIH sabar dan tidak mahu bertindak balas. Sebaliknya beliau bermohon pada Allah supaya menghukum secara alami kepada semua mereka-mereka termasuk dari 74 buah negara yang terlibat yang menghalang penyerahan harta itu dilaksanakan. AIH juga menyerahkan proses penyerahan harta tersebut kepada Allah Ta”ala. Dia hanya menanti saja harta itu datang mencari pemiliknya.

    AIH tidak menjangka Allah turunkan bala covid 19 menyerang manusia ramai yang tidak mematuhi perintah Allah. Manusia sudah jauh dari Allah. Dikhuatiri jika covid 19 tidak dapat dibendung harus ramai manusia akan hilang dari dunia ini.

    AIH munajat semula kepada Allah minta dikurangkan kemusnahan yang akan berlaku. Namun permohonannya tidak diterima Allah.

    Kemurkaan Allah amat sangat, adalah dibayangkan bahawa selagi harta yang dititipkan kepada AIH ini tidak berlaku maka bawah bumi akan dibakar (mungkin berlaku letussn gunung berapi) dan jika tidak juga diserahkan maka Allah akan buatkan air laut naik ke darat (mungkin sunami bersekala maha besar).

    Saya beritahu ini jika apa yang disampaikan oleh orang di dunia sebelah adalah benar maka kehancuran dunia akan berlaku.

    Diharap Tun dapat ikhtiarkan sesuatu sebelum nasi jadi bubur. Janganlah perbuatan menyalahi sunatulah dilindungi. Allah sudah murka kerana menghalang orang yang Allah beri amanah untuk membetulkan dunia ini.

    Dengan pemberitahuan dan permohonan ini saya berdoa supaya Allah ampuni orang-orang minta ampun kepadznya.

    Wallahuaklam

  44. mubarakchan Mar 25,2020 10:58 PM

    Tun

    On Quarantine, we are told by the authorities that the MCO will be extended by two weeks and the peak is expected to rise to 6,000 infected cases.

    However there is no mention by the authorities on how to deal with the on-coming situation which they already surmised will be coming.

    Have they made preparations thus

    1. More masks and other medical supplies for all.

    2. Prepare sports stadiums or NS camps for the expected deluge.

    3. Made sure Malaysia has enough ventilators from China or elsewhere to save lives of the expected rise in patients. Technicians should come with the ventilators from China.

    4. Obviously more medical personal are required. Only China has the surplus which should be deployed to help out Malaysia for the duration of this crisis. We are beginning to read reports of our infected medical personal and the call up of retired doctors and others.
    .
    5. Forewarned is forearmed. it is never to late to be ready in such circumstances.

    Malaysia Boleh Tun as always. No problem

  45. johnmansfield Mar 25,2020 4:39 PM

    Tun,
    This virus knows no boundaries. Best wishes from the UK.
    John Mansfield

  46. tamchi Mar 25,2020 2:10 PM

    Seawal Januari 2020
    Kami tak dpt niaga akibat dari agenda politik pihak tertentu…

    Hinggalah kini disambung pula dgn PKP,
    Yg dilanjutkan ke 14/4/20..

    Pishanggg…😥😥

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3304393912908015&id=100000123153288

    Asalamualaikum tun..

  47. sibotak Mar 25,2020 1:36 PM

    Qurantine Covid-19 memang perlu Kawalan & Kurungan
    Tapi ingin di ingati juga
    Musin Covid bukan musim untuk Merawan

    Sabar sabarlah ya, sebeb duk kat rumah ada khidmah nya
    Dapat berkumpul dengan Keluarga, dengan Mak Ayah, Atuk , Nenek
    Perlu juga jaga susila Qurantine, sentiasa bersih selalu
    Kalau ada yg Flu diharap kurungkan diri dari keluarga, jumpa Doctor

    Yg masalah yg saya rasa Kerajaan tidak lihat kedepan
    Adalah masalah Qurantine Suami Isteri
    Ini yg masalah Besar.
    Besok si isteri mengandung , dah pula nak jumpa Doctor sedangkan Insyallah keadaan Covid dah reda tak apa
    Kalau tak reda macamana ? Kasihan si kecik dalam perut tu pula

    Tak begitu Tun ?

  48. HBT456 Mar 25,2020 12:25 PM

    Sikap bodoh + biadap + hard sell + tak nak mengaku kalah = Busuk hati.

    Apabila, food manufacturers tak nak buka kilang takut kena saman atau jakitan covid-19, then, her claim will become a reality, that is pakai topeng, tak payah makan.

    Sikap Bodoh + Biadap + Suka Lawan + Degil + Hard Sell, peraigai macam ini tetap tidak akan ke mana2.

    Bak kata, tak nak takpa, jangan bodoh sombong.

  49. Hajar Mar 25,2020 9:51 AM

    Salam YAB Negarawan Ulung Tun Dr. Mahathir,

    PENJARAKKAN SOSIAL amat penting untuk mengelakkan jangkitan virus COVID-19.

    Semalam saya ke sebuah ‘Hypermarket’; ROTI keping/buku (putih) habis. Ini kali kedua saya cuba beli dan kehabisan stok di beberapa tempat. Saya tidak faham mengapa orang buat PEMBELIAN PANIK. Tamak haloba!

    Nampaknya rakyat Malaysia semakin kuat makan. Nak elak COVID-19, dapat penyakit lain pula. Takut nanti mati kerana terlebih makan gara2 berkurung di rumah!

    Semasa beratur untuk membayar di kaunter, ada seorang Pak Cik berdiri dekat saya dan saya jauhkan diri. Saya suruh dia pergi ke kaunter satu lagi yang pendek sikit, dan kata tolong jarakkan diri semasa beratur. Tetapi dia macam kurang faham. Stres dibuatnya!

    Ada yang kurang faham tentang penjarakkan sosial walaupun bila saya lihat di lantai ada garisan/tanda (tape) sebagai panduan di mana patut berdiri – disediakan pihak pasaraya.

    P/S: Mungkin kita patut pakai topeng mulut/hidung di rumah untuk elakkan terlebih makan! 🙂 .

    Terima kasih Tun.

    – Semoga Allah SWT sentiasa merahmati Tun sekeluarga –

  50. Idea Mar 25,2020 6:11 AM

    Dear Tun,

    May you always be in good health.

    1. Loans have given us an artificial purchasing power.

    2. With loans, we purchase houses and vehicles amounting to tens of thousands of Ringgit, if not hundreds of thousands. This is many times more than our real individual surplus.

    3. Also, with loans, comes the interests. The interests are not really felt when the economy is doing well. But when the market is stagnant and people lose their jobs, the interests may be a crippling agent to the economy.

    4. Imagine a person who has just purchased a house that is under construction. He is obliged to serve the interests while the house is being constructed. Imagine now that his employment is affected by the current catastrophe. Surely, he will have difficulty serving the payments.

    5. His loan interests can range from hundreds of Ringgit to more than a thousand Ringgit. This is equivalent to a month of groceries. Literally, zero interests will help him as much as buying a month of groceries. Indeed, many of us benefit from zero interests during this difficult time. Business companies too.

    6. I do not know how long it takes for this pandemic to end, probably a year. But zero interests, in addition to moratoriums, may curb further recession.

  51. milshah Mar 25,2020 1:23 AM

    Assalamualaikum Tun,

    Another day at home. I know its boring to stay at home all the time. But I think we should look at the bright side. Be positive. At least we are healthy. Look at the ones infected with the Covid-19 virus, how they are struggling for their very lives. Those stuck at home just need to struggle with boredom.

    Today, for Malaysia, there is 106 new cases, of which 43 are related to the tabligh seri petaling cluster. It is the lowest increase in 10 days.

    My thinking is, we should not feel disappointed with the increase. Rather we should continue to be disciplined and stay at home. The virus will run out of tabligh Seri Petaling and other closely connected people to infect soon. And when that happens, we should see a drop in newly infected people. Here’s hoping.

    Thank you Tun.

  52. HBT456 Mar 24,2020 10:16 PM

    Nevertheless, i hope these wannabes not to treat voters in general as dedak seekers, or beggers.

    TDM at this age should stay home or his office more, since he too belong to the high risk group.

    I hope he too can start learning IT technolgy for virtual conferencing with his members at this age.

    In here, i wish him best of health, and do whatever he could during this crisis.

    Hygine management too is on going, and can never be outdated whereby we need massive manpower to do it at federal, state level and private sectors.

    We can never change the past, we can only improve as we move on.

    Take care, and all the best.

  53. HBT456 Mar 24,2020 9:51 PM

    Fariq Islam Mar 24,2020 4:37 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Wish Tun stay blessed, safe and healthy.

    What the existing Government imposes are acceptable, with the right motive of curbing virus spread.

    There is room for improvement, actually. Enforcement-wise, we can see U-turns quite often. And, stern actions are not seen sometimes. Administration-wise, we can see contradictory measures not aligned to policies and directions.

    Nevertheless, the move to allow withdrawal of EPF money to fund emergency use during this tough time is good and justified. We should give the current Minister of Finance to exercise his talent. Rather, what the so-called “talent” group in PH suggests, i.e. RM1k subsidy from the Government, is something not practical and laughable in view of Malaysia’s current poor financial standing.

    Farid Islam pernah claim SOCSO?
    Saya bersyukur kerana saya tak pernah claim walaupun i worked my whole life,

    https://m.malaysiakini.com/news/516597

    Does such employment insurance exist?

    He thinks he is so smart like sri sense?

    HR Ministry has lots to explain where our SOCSO money has gone through.

  54. SSLEE Mar 24,2020 9:30 PM

    Dear Tun Dr Mahathir,
    Please allow me to cut and paste some useful information on Covid-19 for sharing.
    https://www.scmp.com/news/china/society/article/3075165/coronavirus-how-sneezes-coughs-and-fevers-set-stage-brutal

    Covid-19 is a respiratory illness that can spread from person to person. The virus that causes COVID-19 is Sars-CoV-2 virus.

    The Sars-CoV-2 virus is spread mainly between people who are in close contact with one another (within about 6 feet) through respiratory droplets produced when an infected person coughs or sneezes and the virus is breath into the lung of other healthy persons. It is also possible that a person can get COVID-19 by touching a surface or object that has the virus on it and then touching their own mouth, nose, face or their eyes and from there the virus find its way into the lung.

    Once Sars-CoV-2 virus slips into the body, navigating past defences in the mucus that gathers in noses and throats, on the hunt for cells it can commandeer. At the same time, it’s trying to disguise its presence to avoid tripping the chemical alarm system of the immune system – a deadly game of hide-and-seek.

    In the first few hours after the pathogen’s entry, it was almost like a dance between the innate immune response and the virus. The virus tries different tricks to dodge the immune system’s many detection devices.

    This was the start of what become an “arms race” between the virus and immune system. All viruses, including this one, will have multiple ways that they look to circumvent or suppress immune response … there’s an arms race, especially in the beginning, when the virus is trying to prevent these first responses.

    Once the immune system is triggered and a T-cell finds a body cell that has become a virus factory, it typically latches on and fires molecules that punch through the cell’s membrane, killing it and everything inside.

    As the body’s immune response can be so aggressive, researchers say that the war against the virus can do damage that causes fatal repercussions in the body. In particular, Sars-CoV-2 attacks the lungs, an especially sensitive battleground. Also, as the immune system tries to fight a virus that it has never before encountered, it can go into overdrive, causing excessive damage to adjoining cells and tissue.

    The body’s warning system for invading pathogens was multilayered. An abnormality inside a cell would typically trigger a “cascade” of cell signals, this led to the production of “alarm bell” proteins that warned surrounding cells about the presence of the virus and triggered a flood of immune molecules, creating an “antiviral state”.

    As more alarms sound throughout the body, the Sars-CoV-2 virus races to propagate and attack more cells. When T-cells arrive to hunt, capture and kill infected cells, the lungs become a battleground, swelling with immune cells, molecules and the fluid that they use to navigate.

    Meanwhile, antibodies, Y-shaped proteins, also arrive and swarm onto the virus, smothering the spikes it uses to attach to healthy cells. Larger white blood cells called macrophages also sweep in, swallowing big clusters of dead virus particles. As this cellular carnage spreads, dead cells pile up in the lungs. They are clogging the airways and reducing the oxygen flow.

    You need that tissue to be able to stretch and fill with oxygen, but at the same time you are filling it with immune cells and fluid … it can prevent someone who is trying to breathe from getting enough oxygen, and thus without ventilators to help breathing, the patient can died due to lack of oxygen/suffocation.

    China released data at the end of February that indicates that about 80 per cent of the Sars-CoV-2 infections were mild to moderate, while 14 per cent were severe. The remaining 6 per cent of critical patients may have suffered respiratory failure, septic shock, and multiple organ failure.

    Globally, about 3.4 per cent of infected people might die from a Sars-CoV-2 infection, the World Health Organisation (WHO) said last week, although that number may change as disease controls evolve. In China, the fatality rate fell during the course of the outbreak and the increase in infections.

    In interviews, researchers said that the exact way Sars-CoV-2 behaved in the body was still being investigated, but it was clear it took the heaviest toll on the elderly and people with weakened immune systems.

    More than 20 per cent of infected people aged over 80 were likely to die. Death rates for those with cardiovascular disease, diabetes, and chronic respiratory disease are double the average rate, according to statistics from the WHO-China Joint Mission on Covid-19 published at the end of February.

    Some researchers suspect that in the “hide-and-seek” period, Sars-CoV-2 compromises the early immune response, either by dividing too rapidly for the system to keep up or disrupting the way the immune system regulates itself.

    There was some evidence this can push a panicked system into overdrive and a “cytokine storm” follows that causes tissue inflammation. With a cytokine storm you have a situation where the brakes aren’t working and you have all of these [immune] products [going] out of control … cells infiltrating into the tissue, breakdown of blood vessels. As the body sent out alarms for cells to come to fight the virus, too many or the wrong combination could show up, causing excessive tissue damage and organ failure that lead to dead.

    Getting to the bottom of the “dance” between the virus and the immune system’s response was something that was hard to do without watching it play out in cells and in animals. That is the work now facing researchers like those in Perlman’s laboratory as they hope to use mice to get a ringside seat to the fight between Sars-CoV-2 and a mammal immune system. Such work needed to be done to work out how to build a Sars-CoV-2 vaccine.

    Thank you

    Yours truly,
    SS LEE
    PS: https://www.bbc.com/news/world-australia-51921403
    What has been found?
    Many people have recovered from Covid-19, meaning it was already known that the immune system can successfully fight the virus.

    But for the first time, the research identified four types of immune cells which presented to fight Covid-19. They were observed by tracking a patient who had a mild-to-moderate case of the virus and no previous health issues.

  55. Fariq Islam Mar 24,2020 4:37 PM

    Assalamualaikum, Tun.

    Wish Tun stay blessed, safe and healthy.

    What the existing Government imposes are acceptable, with the right motive of curbing virus spread.

    There is room for improvement, actually. Enforcement-wise, we can see U-turns quite often. And, stern actions are not seen sometimes. Administration-wise, we can see contradictory measures not aligned to policies and directions.

    Nevertheless, the move to allow withdrawal of EPF money to fund emergency use during this tough time is good and justified. We should give the current Minister of Finance to exercise his talent. Rather, what the so-called “talent” group in PH suggests, i.e. RM1k subsidy from the Government, is something not practical and laughable in view of Malaysia’s current poor financial standing.

  56. sibotak Mar 24,2020 1:56 PM

    World Health Organization should be condemned by the World
    For not taking action against the United States of America
    For not lifting sanctions against Iran as World, Iran today
    Are facing Covid -19

    It’s Humanitarian Aid that World should work along
    These are evidence when Trump says will assists Iranian to go against it Government
    It was never meant to assist the People of Iran
    But to create Destructions to Weaken Iran

    US never meant Good for the Middle East nor towards the Muslims World
    Saudi, UAE is just the Tool, The Fools of the US for Israel

  57. HBT456 Mar 24,2020 12:36 PM

    As saying goes, talk is cheap.

    Even writing is cheap too since everyone can copy-paste from internet and claimed the writing belongs to them.

    Malaysians too need to adjust and adapt ourselves to this virus containment sooner or later.

    The sooner we adjust, the better-off we can move forward.

    Beside doing social distancing, we too need to stop talking when in public area to contain ‘air liur particles’ from floating in the air since the virus is still new to mankind, at least during MCO period.

    Freedom of expression too is not FOC.

    Beside finger pointing, i guess they do not know what is going.

    All they care is janji menang, baru bikin.

    Boleh atau tidak, itu tak mustahak, janji menang.

    After knowing the HARD TRUTH, it is really scary and frightening BUT when you can differentiate the good ones from the bad ones, your life will be less miserable.

    By the way, malaysia too cannot shut down completely due to internal political power struggling within themselves hoping that they can dictate the federal fund to favor themselves only.

    Hence, campaign and vote wisely.

  58. HBT456 Mar 24,2020 12:16 PM

    Jangan daururat dijadikan a coup to rampas kuasa from the voters pulak kerana Aku Bos, Malu Apa.

    Quarantine atau Movement Control Order, can they differentiate?

    Muafakat Nasional?

    Perikatan Nasional?

    Itu terpulang kepada citarasa dan selera masing-masing in the name of the official religion and put the blame on China, but not themselves.

  59. Sri Sense Mar 24,2020 10:59 AM

    Good morning Tun M

    Tun kena 14 days? My son kena 3 hari berkurung dalam bilik. My daughter punya kawan, hubby dia pun kena 3 hari juga.

    Nak letak makanan kat luar pintu. Bila result keluar pada hari 3 negative, barulah my son keluar bilik. Sejak MCO baru hari ini dia keluar, itu pun sebab nak pergi bank ada urusan.

    Begini ceritanya, My son lawat a friend masuk hospital swasta. I tak tau berapa orang kawan yang pergi lawat, macam Tun cakaplah men ini kalau bab brotherhood bukan main lagi. I also tak tau kawan mana, mungkin his futsal gang ka, entah.

    A day before MCO kawan ini pula sah kena COVID. Sebagai seorang yang bertanggung jawab kawan ini beri semua nama2 dan talipon nos mereka2 yang dia temui.

    Bila start MCO, my son dah kasi tau dia tunggu MOH panggil. Bila MOH panggil my son terus pergi hospital Sg Buloh. Lepas itu pihak hospital suruh
    quarantine dalam bilik selama 3 hari sementara tunggu result keluar on the third day. Bila keluar je negative my son happy keluar bilik masuk dapur. Must be I bagi dia kurang makan masa quarantine hahaha

    Pada rakyat yang takut dijangkiti, tak perlu malu, cepat2 cuba doktor dan hospital samada swasta dan kerajaan. Tun somebody, kita bukan somebody, so no doktor akan berkejar kesebelah kita melainkan kita pergi sendiri jumpa mereka.

    I also think if you banyak duit, tentunya doktor swasta also sedia datang kerumah. I heard cost tidak juga murah, ada kata mahal cecah RM600 lebih. FOC I don’t think so. No harm in asking, if you are interested to know more about these services. Boleh juga lawat http://www.moh.gov.my/index.php

    I tak tau la samada semua orang ada terima message dari MOH and KKM macam I. I memang selalu dapat SMS dari pihak berkenaan. To me the current government doing a good good. My only problem is the stock market, my direct investment 75% down.

  60. Hajar Mar 24,2020 8:46 AM

    Salam Dearest Tun Dr. Mahathir,

    1. Glad to hear that Tun was tested negative for COVID-19.

    2. Yes, undeniably we are facing such a horrible and terrifying catastrophe.

    3. The COVID-19 coronavirus pandemic is going to be around for at least several months; may be years. We must be prepared for the worst.

    4. I sympathize with those who are badly affected by this catastrophe /disaster, especially those who have lost their jobs / incomes. They are in a lot of trouble if they have no savings.

    5. Allowing the EPF contributors (below 55) to withdraw up to RM500/mth (for 12 months) from their Account 2 is not a wise move. They need the money for retirement. Based on a survey (quite recently), only about 18% have at least RM228,000 in their EPF accounts by 55. This amount is supposed to be the minimum savings that EPF contributors should have at age 55 in order to survive for the next 20 years after retirement (merely RM950+/mth… 🙁 ).

    6. The current Government must start planning on ways to generate new revenues / incomes. Like Tun writes here, “meeting this EXTRA EXPENDITURE with DECREASED GOVERNMENT REVENUE would be challenging.” Truly very challenging! Good luck to PM and gang!

    P/S: Is this catastrophe a ‘kifarah’? Tun has contributed a lot to the country and its people, but we have Malaysians (rakyat / leaders) who have no ‘adab’ at all when communicating with Tun.

    #StayHome!
    #DudukDiamDiamDiRumah!
    #JanganKeluarRumahJikaTidakPerlu!

    Thank you Tun.

    -May Allah SWT bless Tun and family-

  61. ilioni Mar 24,2020 8:14 AM

    Salam Tun,

    Read this news today after my posting yesterday. Bravo to our fellow private companies that even during these difficult times in their hospitality/tourism industry, they still yearn to contribute and appreciate the sacrifices of our front liners. This is how we as Malaysians respond back.. Malaysia Boleh!

    Free 30-day boarding, breakfast at Tune Hotel for HKL frontliners fighting Covid-19

    In US, typically it would be the government or local authorities that would need to make these arrangements but in Malaysia, the local businesses stepped up and showed their Malaysian spirit! This is when there is a need, our fellow local businesses stepped and say “let me take that one on!” Well Done!

    Multiple HFD firefighters required to quarantine due to possible COVID-19 exposure

  62. sibotak Mar 24,2020 2:17 AM

    Is it a message from God
    Is it Human mishaps
    Is it a blessing in disguise
    Is it Dajjal
    Is it a punishment for bullying the Muslims
    Is it, is it, is it?

    Its a call for Human Unity, embrace Peace & Harmony
    Work along together Not to destroy but to develop
    These viruses if not careful will Rip off Mankind
    from the surface of this Earth

    A Beautiful Quranic Verse
    “Every soul will taste death, and you will only be given your [full] compensation on the Day of Resurrection. So he who is drawn away from the Fire and admitted to Paradise has attained [his desire]. And what is the life of this world except for the enjoyment of delusion”

    White Supremacy, Arrogance of having better Weapons is
    No Different from these Viruses
    It is contagious, it Kills The Whole of Mankind
    It has to be put A Stop

    We are bored to be Home
    The Syrians, The Refugees are struggling their life to be Home

  63. amd trmz Mar 24,2020 12:44 AM

    SEMUA SALAH TUN!

    Maaf, saya tetap nak salahkan tun!
    Waktu tun jadi PM hari tu, ramai yang minta tun sekat pelancong dari china, sekat semua penerbangan dari china. Sekat perjalanan orang malaysia kita.
    TAPI TUN TAK BUAT kononnya atas dasar ekonomi.
    Sekarang baru tun kata bencana besar-besaran!?
    SAYA KECHEWA DENGAN TUN😢

  64. milshah Mar 24,2020 12:00 AM

    Assalamualaikum Tun,

    I am like you Tun, staying at home. Writing to you keeps my sanity in check and boredom away.

    Mankind has never faced such a catastrophe that affected the whole world. What may comes close to this catastrophe would be the ‘black plague’ that killed millions during the Dark Ages in Medieval Europe. Although millions was killed, it was confined to Europe. This Covid-19 virus is spreading all over the world, due to man-made technology like planes. Yes, nowadays everyone can fly, but virus too can easily spread.

    Sometimes I wonder. With all our advances in technologies, digital disruptions, internet, iphones, nuclear power, etc, etc, Allah introduce just one of his creations or “makhluk”, the virus Covid-19, which is even tinier than a mosquitoe, the world is turned upside down.

    This is not even the army of angels, which just one of the angel has the size that is bigger than this world. Just a tiny virus. Indeed, Allah is Great. No matter how advance or powerful mankind becomes, we are no match to Him. Allahuakhbar! Allahuakhbar! Allahuakhbar!

    We should not be arrogant, and always be subservient to Allah. Kepada Allah kami berserah.

    If we do not find the vaccine, I believe staying in home and practicing physical distancing will be the new norm, not just for this country, but for countries around the world. Foreigners will continue to be barred from entering the country, and our citizens too will be barred from leaving the country. Flights will only be allowed on very special occasions. So far, this is the only known way to prevent the spread of the virus.

    I feel like we are living in a horror post apocalyptic movie.

    But do not despair Tun, if we look at China, where the virus originated, they are now having zero new infected people each day. Maybe there is light at the end of the tunnel.

    Let’s hope our country will be able to contain the virus, and a vaccine is found soon.

    Thank you Tun.

    P/S : If you do get bored, you can start posting articles like before. Like you, I have time to spare to reply to those postings.

    P/S : Tun, is it possible for you to help the government to combat this virus? You may not like the government, but the country is in crisis, and your vast experience would great help in steering this country out of this crisis. And I know, if you help, your supporters in the likes of Daim, Tan Sri Hassan, Tan Sri Zetti, Tan Sri Rafidah, etc,etc will help as well. Can we put aside our differences for the sake of the country?

    If you do help the country, it will make you use your brain, and that will help you as well..so its a win-win situation for the country and you :).

  65. Anak.muda Mar 23,2020 11:35 PM

    Assalamualaikum tun.

    1.apabila tun berkata yang negara kita tidak pernah berdepan dengan krisis seperti covid-19, saya anggap ianya sangat berlainanlah dengan bahana yang pernah malaysia hadapi dahulu iaitu berdepan salah satu dari 7 adik beradik coronavirus yang melanda malaysia pada 2003 dulu iaitu SARS.

    2.Jadinya mungkin cara untuk menangani coronavirus ini memerlukan satu cara baru yang tidak pernah dibuat oleh mana2 dunia mungkin. Apa yang saya ingin utarakan hanyalah pendapat saya sahaja tun, mungkin ianya salah tapi ia hanyalah sekadar pendapat dari seorang anak muda sahaja.

    3.Saya selalu terfikir sebenarnya, apa akan jadi kalau andai kata malaysia berjaya mengawal virus ini selepas langkah kawalan pergerakan ini?katakan kita berjaya mengekalkan 0 kes untuk satu minggu. Jangan dilupa gelombang kedua berlaku hanya kerana seorang anak muda yang baru pulang dari korea( iaitu pesakit 136) dan dia menyertai jemaah tabligh di sri petaling. Hanya seorang manusia yang berkumpul bersama2 ribuan manusia lain untuk beberapa hari menyebabkan gelombang kedua berlaku.

    4.Kita sedia maklum tiket ke korea sekarang memang sangat murah sehinggakan lebih murah dari harga tiket ke penang. Andai kata hanya seorang lagi membawa koronavirus dari korea dan bercampur dengan ribuan manusia di malaysia di perhimpunan ala tabligh untuk beberapa hari, apakah gelombang baru akan berlaku pula?

    5.Virus ini pada saya bukanlah sangat “lethal” sebenarnya cuma ianya sangat senang berjangkit dan untuk orang yang mempunyai antibodi lemah, ianya akan menyerang paru paru dan menyebabkan kematian. Saya bukan bercakap kosong tapi saya bercakap berdasarkan pada statistik. Sekarang sudah 353,447 orang sudah menghidapi virus ini dan dari jumlah ini, kematian adalah 15,415 orang. ini bermakna kematian hanyalah 4.36% sahaja. Bila kita pecahkan lagi statistik ini kepada kematian orang yang berumur 60 tahun kebawah, saya percaya jumlah adalah lebih sangat2 rendah kerana kita sedia maklum virus ini lebih berbahaya kepada orang 60 tahun keatas kerana antibodi yang lemah.

    6.Vaksin dan antiviral spesifik untuk covid 19 belum ada. Mungkin paling cepat 12-18 bulan masa diperlukan sebelum vaksin siap sepenuhnya untuk mass produce.tapi saya menjumpai 1 drug menarik yang dapat membantu kita melawan virus ini iaitu ubat anti malaria hydroxychloroquine/chloroquine. ubat ini selepas kajian awal dari doktor dan saintis luar negara difahamkan dapat menentang virus ini dari virus ini terus bertambah didalam badan kita, seterusnya mungkin dapat menyenangkan kerja sel darah putih kita untuk menghapuskan mereka. sekarang tanpa drug chloroquine sekalipun sudah 28.5%(100,616) orang sudah sembuh dari virus ini. Mengikut kajian awal dari doktor di perancis, chloroquine ditambah antibiotik azithromycin,dapat menghilangkan covid 19 dari badan dalam masa 5 hari sahaja.https://techcrunch.com/2020/03/19/french-study-finds-anti-malarial-and-antibiotic-combo-could-reduce-covid-19-duration/

    7.Memandangkan vaksin untuk virus ini sangat lambat lagi untuk dihasilkan, saya percaya “herd immune” adalah langkah terbaik untuk kita menangani wabak ini. Sesiapa yang pernah menghidap virus ini dan sembuh, badan mereka akan membetuk antibodi yang menyebabkan badan mereka akan imun kepada virus ini. Bagaimanapun Kajian masih perlu dilakukan tentang berapa lama imun ini akan bertahan.

    8.Kawalan pergerakan perlu dikhususkan kepada orang yang berumur 60 tahun keatas sahaja.kebanyakan mereka yang bekerja sudah pun pencen pada waktu itu, memang ini bukan solusi terbaik, masih ada lagi orang pada usia itu bekerja berniaga dan sebagainya, tapi pada saya dengan keadaan sekarang,ekonomi perlu bergerak,dunia perlu diteruskan. Pada saya ini sahajalah solusi terbaik sementara ketiadaan antiviral dan vaksin khusus untuk coronavirus 2019 ini.

    Jaga kesihatan baik-baik tun.saya doakan tun sentiasa diberikan kesihatan oleh tuhan

  66. twinpeaks Mar 23,2020 10:46 PM

    Tun,

    Yes, I agree with you that government finances are going to be starined as a result of loser tax collection and lower oil revenue. That is all the more reason for the government to be careful on how it reacts financially to the current health crisis. This is not an industrial crisis, but a health crisis that can and inevitably affect the economy in the medium term, especially unemployment and business closures. This is a trying time for everyone in the country, and it is important that everyone adjust their lifestyle and not worsen the situation by throwing all the burden on the government.

    I am sure that household expenses and can be reduced to a minimum and family members with savings can assist too. Banks can also assist by relaxing on outstanding loan payments (I am sure some are already doing that, it is common sense). Employers cannot simply lay off their workers, as when they are back in business, they will still need employees.

    I am sure something can be worked out between employers and employees, and between banks and their customers, and between supermarkets and their customers, between supermarkets and suppliers, et cetera, without straining the government finances. It needs to be carefully thought out, and not on a knee-jerk, panicky manner.

  67. rajakamil Mar 23,2020 10:43 PM

    Get well soon Tun.
    May Allah help Malaysia to face this challenging time.

Leave a Reply