TOTAL VISITORS FROM 2008:

Note To Visitors 83

On Friday June 19th, chedet.com was locked by the administration of Bloggers.com for what was termed as “suspected spam blog”. Following that chedet.com has not been able to publish any new posting pending approval by Bloggers.com.

Despite repeated appeals Bloggers.com have yet to “unlock” chedet.com to allow for posting of new comments. Due to this measures have been taken to migrate chedet.com from Bloggers.com in an effort to avoid further disruption, hence the new page set up.

Chedet.com apologises to all readers and commentators for the inconvenience caused. Chedet.com would like to notify readers that comments for previous postings have not been attached currently while the technical team resolves certain matters. As for new postings commentators are only required to follow the simple registration steps accordingly before submitting comments.

In line with this chedet.com would like to remind commentators that critical comments are welcome but in efforts to maintain the integrity of this site and to promote healthy debate, readers are urged to refrain from using deragotary terms, name-calling and racial and seditious remarks. Such comments including comments that are UNRELATED to the posting WILL NOT be given priority…Chedet.com

83 thoughts on “Note To Visitors

  1. pppz Nov 28,2008 12:41 PM

    Sallam YAB TUN,
    Sarang labah-labah pun depa susah nak hapuskan kerana labah-labah sentiasa rajin berusaha dan tak pernah putus harapan mencari rezki yang dianugerahkan kepada dia.
    Dalam bahasa arab makna HUBUK = tali dan HAB = cinta. HA = Hayat. BA = Bahr Qudra. Kaf = Kawthar.
    The Fiber of the Universe that hold all things together is Love Hub. Dark matter is entangled in a giant cosmic web resembling that of a spider. Hubuk is the string that intersect at thick and opaque nodes.
    Kalau depa atau kita sendiri buat lagu mana pun, seluruh cakrawala dan seluruh alam semesta ini dapat kesan getaran dan gegarannya.
    Wasallam.

  2. fadzil Jul 30,2008 2:24 PM

    salam sejahtera
    BODOH BETOI KERAJAAN SEKARANG NI BETOI2 CELAKA SUNGGUH CEPAT LE LETAK JAWATAN HIDUP SEGAN MATI TAK MAHUUUUUUUUUUUUUUUUU

  3. Mohammad Mubashar Jul 4,2008 1:17 AM

    Assalamualaikum to our Malaysian father of intellectual, Tun Dr. Mahathir.
    Tun, I have so much respect for you in my heart, solely that its just not explainable. I don’t care what others say. To me, you are the best human ever born in our country and you will remain the best! Tun, if I knew you were to start a blog, I would’ve openly given you space on my server for your blog. Apart from that, make a nice design for the blog too. I dont know why the technical team is not using WordPress for the blog. It is the best blog system still. It automatically removes unwanted spams too and makes management a lot easier task.
    Tun, I have always wanted to do something for you as you have always done the greatness for us. If this way I can help you out, please let me know. I will devote my time for you! My server is welcome for you if you need to host your blog. No more unwanted removals! It will be your personal space. Use as you wish. You know how to get back to me. My email address is appended in my account. I have my doors open for you. I love your words, and I love you the most!
    With full respect,
    Mohammad Mubashar.

  4. ibnuyusof Jul 4,2008 12:24 AM

    Salam Tun,
    Sebagai rakyat biasa, saya fikir sepatutnya Tun dilantik menjadi penasihat resmi kepada kerajaan yang ada sekarang. Dengan cara ini Malaysia akan jadi negara yang kuat lagi disegani dan rakyat akan mendapat banyak manfaat.
    http://www.megasutra.com

  5. Dracomalfoy Jul 3,2008 8:54 PM

    Assalamualaikum TUN yang amat saya hormati dan kasihi selalu. Bersyukur ke hadrat illahi TUN diberi kesihatan yang baik dari Allah S.W.T.
    Keadaan negara sekarang amat berbeza daripada zaman pemerintahan TUN (wpun ada yang berpendapat zaman kuku besi) tapi bagi saya, TUN adalah pemerintah yang sejati dan tidak mampu diganggugugat oleh sesiapapun waima daripada kafir sejati dari BARAT. Ketegasan TUN dalam memimpin malaysia amatlah saya banggakan.
    Walaubagaimanapun, keadaan sekarang amatlah berbeza. Barisan Nasional / UMNO kian lemah. Ketuanan melayu kian tercabar dan mula terhakis sedikit demi sedikit. Pengorbanan insan yang terdahulu seakan tidak bermakna. Melayu kian hilang taring dan Ungkapan “Takkan melayu hilang di dunia ” seakan tidak relevan pada masa sekarang.
    Semua ini gara-gara kepimpinan yang lemah dan terlalu mudah diperkotak-katikkan oleh musuh-musuh BN / UMNO. Melayu memang mudah lupa bak kata TUN. Banyak yang melenting apabila ungkapan ini keluar dari mulut TUN. Tapi sekarang ada benarnya. Nenek moyang terdahulu bermati-matian mempertahankan kedaulatan malaysia yang pada masa itu belum tentu akan terlaksana. Darah yang mengalir tidak terkira banyaknya demi untuk tanah melayu dan menyatukan semua hamba rakyat. MALANGnya maruah itu seakan hilang dan diserahkan kepada tangan-tangan kotor yang belum terbukti tahap kepimpinannya.
    Belum setahun memerintah sudah berani berpencak dan mencabar ketuanan melayu. Kontrak sosial sudah menjadi bahan mainan mahu ditukar dipinda sesuka hati. Hendak jadi jaguh, megaku pahlawan demi kuasa. Memang MELAYU SUDAH LEMAH, kalau masih gagah, tiada siapapun yang berani persoalkan ketuanan melayu.
    Buka 2-3 parti, melayu berpecah belah. Buat 2-3 isu, berpecah lagi.
    Amerika yang sudah lama mengintai peluang hendak menjahanamkan malaysia sudah bertepuk tangan, berpesta bermandi arak. Memang patut mereka gembira, tak payah serang sudah menang. Perajurit berperang dan bertelingkah sesama sendiri. Anak melayu boleh diperalatkan. Bantu tubuhkan parti, beri sedikit dana sudah mampu hancurkan tanah air sendiri. Kalau ada rahsia, bleh sediakan tempat di Amerika. Cerdik pandai amerika akan kaji kelemahan Malaysia. BODOHNYA ANUAR IBRAHIM. Bak kata Karam Singh Walia, Sudah terantuk baru tengadah. Pemimpin sejati tidak akan gadaikan maruah negara, tidak akan pecahkan tembelang negara di negara asing.
    Tidak kah saudara ANUAR ingat sumpah taat setia kepada negara?
    Hendak dicoret panjang-panjang pun, mungkin ada yang akan kata fitnah pula. Nanti bleh timbul masalah.
    walaubagaimanapun, Kami berharap TUN akan kembali menyatupadukan rakyat MALAYSIA dan menyelamatkan maruah bangsa Melayu dari terus diinjak-injak.
    Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh.

  6. aziz g Jul 3,2008 4:34 PM

    Tun,
    If anybody can give the world and local economy analysis as simple as you did, sure enough that person will get my VOTE!..and obviously ‘they’ can’t, even ‘they’ tried so hard, simply becasue ‘they’ incapable of being naturally smart people?
    The fools can’t NEVER lead in anything!
    aziz g

  7. WanJ Peraksi Jul 2,2008 12:38 PM

    salam sajahtera buat Tun dan keluarga, semoga diberkati dan panjang umur oleh Allah Ta’ala,
    YBG TUN,semenjak saya melayari blog Tun saya dah jadi ketagih dan saya juga cukup berbangga dengan rakyat M’sia yang masih sayangkan Tun tidak berbelah bagi walaupun pihak yang berkuasa sekarang menghina Tun terutama MR KJ Rembau yang perasang akan kobelahinya……dan memperbodohkan orang lain…
    YBG Tun ada beberapa perkara yang saya ingin ketangahkan kpd Tun bagi pengetahuan Tun dan pembaca semua:-
    1. Semasa PRU12, baru2 ini ada beberapa calon parlimen dan Dun yang kononya lepasan University dari USA, tapi apa pun tak dak….contoh Ketua Putera, Parlimen Baling..USA kelulusan katanya….(rekod tak pernah pun pi sana untuk belaja, tapi jual kereta diKelana Jaya adala org nama tersebut, lepas tun tutup kedai dan cabut lari kebaling.
    2.Calon Gombak pun katanya kelulusan sama Universiti dgn ketua Putera dekat USA….
    3.Org KJ, pemuda Kota Bharu,Kelantan dpt perojek pembesaran Jambatan Sultan Ismail, jual kepada Redland, duit dah ambil dan habis digunakan untuk berkempen semasa PRU12.
    4.Menteri Belia dulu telah membayar sejumlah lebih kurang RM100,000.00 untuk prg melatih belia kononya tapi prg tersebut tidak dibuat, tapi bill dan bayaran telah dibuat kepada syarikat yang ada berkaitan dengan Setiausaha MAYC,mudah cakap kerja tak buat tapi duit bayar guna MAYC punya nama, lepas tu duit keluar balik kepeda menteri barkaitan(Depa buat macam ni pasal bukan duit depa yang tak pernah bayar INCOMETAX.(Syarikat tesebut ialah Serasi Sinar Ent, Serasi Sinar International kononnya bernaung dibawah MAYC, tapi duit dpat banyak kpd Setiausaha & Adik Setiausaha MAYC.
    (harap income tax semak file mereka ini).
    5.Sekarang saya difahamkan semua bank telah menggunakan satu sistem untuk clearkan cek mereka dgn cepat, mereka mesti menggunakan kidmat syarikat yang ada kena mengena dgn KJ..a…h…a…t . dan bank2 telah membayar jutaan ringgit untuk tugusan tersebut.
    6.Semasa permerentahan Tun dulu mungkin Tun tidak mengetahui yang ramai menteri2 yang minta duit dgn Syarikat Koporat yang berjaya mendapatkan perojek2 baik pengeswastakan atau perojek runding terus, depa depan Tun tunjuk baik, saya tak dapat memberi nama takut saya kena saman, tapi sayalah yang tukang bawa wang ratusan dan jutaan ringgit untuk mereka…tidak termasuk saham dan proksi yang mereka gunakan.
    YBG Tun saya ada banyak lagi information tapi tak dapat nak tulis lagi banyak factor dan masaalah kepada saya…
    saya berjanji akan menghantar satu surat kepada TUN sedikit masa lagi ke pej Tun diPutrajaya.
    Bagi saya, saya tetap bersama TUN walau apa pun budak yang kononnya cerdik nak kata.
    Semuga allah memberi umur yang panjang buat Tun dan keluarga amin….

  8. Anak Jatie Kedah Jul 1,2008 12:07 PM

    Salam Ayahanda Tun yang dikasihi…..
    Sihat hari ni?..Sebok ker?………….Lama anakanda tak menjengah kt web Ayahanda ni……patutlah lain bebenar…skrg..ropanya dh kena sabotaj…InsyaAllah Ayahanda…Setiap Kebaikan ada Pembalasannya..dan begitu juga dengan Setiap Keburukan…kelak tk esok hari ni, maka orang2 yg ada PHD ni…akan lenyap dgn PHD tu jugak..InsyaAllah..Allah tu Maha Kaya….

  9. scripturalaw Jun 26,2008 1:58 PM

    My dear Tun,
    As a Malaysian living in the USA for the last 30 years, and having rose to the rank of a Chief Judge in the USA, I must say that my beloved Malaysia has always needed a leader like you regardless of what some feeble minds reposing in weak leaders in the world have said about you.
    You rose to the occasion to silence the judges using your prerogative as Executive. Alas, the Head of the Judiciary did not do anything to silence you because you understand “power and authority.” The Head of the Judiciary, ostensibly a person learned in the law, ought to have taken advantage of Article 121of the Malaysian federal Constitution – as you did – to the judiciary’s advantage. Maybe you ought to lend them a copy of Machiavelli’s “Prince”, and some of Plutarch’s works.
    I believe the Malaysian electorate ought to rise now to the occasion of nominating and appointing you as Mentor Minister since Malaysia has NO leaders left. Absolutely NO leaders of your ilk. Those in power ought to create a position for you in this capacity. It is absolutely necessary.
    I urge you to consider this suggestion, Tun, as this great country strides towards a paradigm shift.
    Wishing you and yours farewell for now, and pray God Almighty will keep you able and capable of steering this country back to its true destiny.
    Judge Aidun
    http://www.scripturalaw.org

  10. azimills Jun 26,2008 9:44 AM

    biasa la Tun. Pak lah and geng are the mafia of malaysia la ni. they do all this stupid thing as they afraid people know the truth. macam la dep atu baguih sangat. tapi sepandai tupai melompat, nanti jatuh bukan saja ke tanah tapi tertiarap terus. pak lah and his groupies can BLAH. pi la dok tempat lain. den naik menyampah dah tengok muka BODOLAH dok merapu tak tentu pasal la ni. Hidup Tun!!

  11. fairuz_stone Jun 26,2008 8:57 AM

    Kehadapan Tun Dr Mahathir
    Pada pendapat sayalah, kedua-dua PM Malaysia sekarangni iaitu Abdullah Ahmad Badawi & Khairy Jamaluddin lansung takdak jatidiri jiwa sayang kan bangsa & agama, yang penting pada mereka how to survive their family, bersama-sama Anwar Ibrahim Tuhan dah tunjuk pada kita merekalah pengamal Kronisme & Nepostisme yg sebenar2nya yg selama ni mereka dok syarahkan bak kata org lama, Paku dulang paku serpih mengata org diorang yg lebih. Lihat sahajalah gandingan kaum kerabat mereka mentadbir negara satu pihak di belah kerajaan kononnya (Pak Lah + Khairy + Nory + Kamaludin + Scomi + ECM Libra) dan wakil mereka di pihak pembangkang (Anwar + Azizah + Nurul Izzah). Habis semua kaum keluarga depa sebat,pukul rata namanya ini. Inilah keterbilangan gandingan pentadbiran bersama-sama keluarga mereka ini.
    Moga Allah SWT percepatkan pengunduran Pak Lah, Amin Ya Rabbal Alamin, agar Malaysia ini tidak terlalu porak peranda hancur di tangan mereka.

  12. pembaris Jun 26,2008 8:54 AM

    saya masih suka berbicara dibawah tajuk ni sebab dia pintu masuk rumah [blog] tuan tun. lain2 tajuk tu, panas, disini dia berangin sikit, takdak tension dan sungguh relaks dan ada angin sepoi2 macam kat verenda.
    saya nampak tajuk2 yg tuan tun ketengahkan setiapnya unik walaupun dgn berlatarbelakangkan kadang2 cerita yg sama. ini tujuan tuan tun berbicara dgn pembaca yg spesifik. jadi ada yg message yg tuan tun nak talakan pada golongan tertentu. bukannya tuan tun suka main tape recorder, play, rewind, seterus nya. tuan tun ada matlamat, jalan yg lurus lagi ada penamat.
    saddam hussin menggunakan media radio utk membuat perhubungan dgn jenderal2nya dgn kod2 yg telah dipersetujui semasa perang2 teluk. sangat effective kalau semua media sudah tak bolih pakai. sebaliknya tuan tun menggunakan laman ini utk menggerak hati secara satu sama satu [one to one]. otak yg waras, akal yg lurus dan minda yg sihat akan dapat mencungkil kata2 hikmah tuan tun.
    biarkan tajuk ini diatas sekali dlm blog tuan tun, macam ‘preface’ utk diupdatekan senantiasa tentang perkembangan rumah [blog] baru tuan tun ini.
    kata2 [konon] hikmah saya [personal view – i speak for myself]:
    org2 bangsa yahudi yg reka intenet ni, tapi tidak mustahil umat islam tidak bolih dapat apa2 keuntungan daripadanya.
    lagi pun depa sembeleh binatang utk makanan depa dan taklahap the ‘swine’. perangai depa tu sahaja yg tak bolih diterima kita, dan perangai2 yg dilaknat tidak terhad kpd bangsa yahudi sahaja, dan hakikatnya depa pun makhluk macam kita.
    sekian. terima kasih.

  13. Pak Joko Jun 25,2008 10:55 PM

    Tun Mahatir yang dikasihi,
    Sudah dijangka BLOG Tun akan mengalami nasib yand sama dengan BLOG-BLOG yang terang-terang melawan arus.
    Tapi saya percaya dan amat yakin bahawa BLOG baru Tun telah mengambil langkah-langkah keselamatan yang terkini agar kejadian serupa tidak akan berulang.
    Sayang sungguh kalau idea segar bugar dari BLOG TUN ini akan menggangu pembaca. Umpama menuntun film HINDUSTAN……tengah sedap-sedap tengok….top top putus.
    Nampaknya lontaran idea, menjawap serangan dari BLOG TUN ni…sudah menjadi bahan renungan dan rujukan untuk berhujah dengan kawan-kawan…. Idea-idea dari BLOG TUN saya gunakan untuk menjawap dan menerangkan kepada sahabat-kaum keluarga keatas isu-isu semasa.
    Nampaknya mereka menerima dengan baik segala penjelasan yang saya beri terhadap isu semasa….umpamanya isu kenaikan harga minyak misalnya. dan segala tomahan atau serangan keatas diri TUN dari kawan-kawan yang cetek ILMU….saya jawap dengan menggunakan idea dari BLOG TUN ini…..habis berhujah…..MULUT MEREKA SEMUA TERLOPONG……( nasib baik ada gigi kalau tak….)
    Harapan saya juga TUN bersabar diatas tindakan mereka SABOTAJ BLOG TUN…..dunia cyber luas….mereka berpendapat dengan melakukan perbuatan ini….mereka bolih menyekat GELOMBANG MAHATIR dari melanda tanah air…..ternyata mereka membuat KESILAPAN AMAT BESAR.
    Salam sejahtera dan salam hormat dari hamba yang pernah berkhidmat dengan TUN satu ketika.
    PAK JOKO

  14. Mr-PoPcorn Jun 25,2008 4:53 PM

    Salam Tun yg dikasihi,
    May God Bless You All the Time..aminn
    Saya cadangkan, buat clustering untuk blog tun,mean buat backup at least 2 copy.Memang ramai nak hack blog ni, untuk prevention buat backup lagi.
    Harap Tun Sihat sokmo.

  15. xXI-II-IXx Jun 25,2008 1:50 PM

    YABhg. Tun
    Bagus jugak Tun pindah mcm ni, saya dok tgk blog Tun pun makin canggih, makin presentable, sedap mata memandang, saya suka. Blogspot tu pun takde le canggih sgt presentation nya.
    Takde le nampak steretype mcm blog depa-depa bloggers wannabe dr kalangan pemimpin UMNO pengampu tu!
    Blog Tun simple and sweet. Font size dan display pun looks nice. In short, it’s alot better now. I like! Keep it up Tun and Tun’s assistants.
    Take care Tun. Semoga Allah sentiasa merahmati Tun dan keluarga, supaya Tun terus dapat menyumbang kepada agama, bangsa dan negara.

  16. Iskandar Jun 25,2008 11:21 AM

    Sabotaj? Saya rasa tidaklah. Saya pernah alami perkara yang sama, dan walaupun blog saya tak der pengunjung… still memang mengecewakan.
    Kemungkinan besar sebab blog Chedet ada ramai pengunjung, Blogger kesan site tu sebagai “possible” spammer.
    Walau apapun, elok juga Chedet tukar ke host yang lebih reliable.

  17. pembaris Jun 24,2008 11:48 PM

    saya dapati laman baru ni tak berapa pda-friendly. latarbelakanglamannya hitam dan perkataan2nya samar2, melainkan jika saya ‘select all texts’ baru bolih baca.
    kebanyakan website-visits saya menggunakan wireless mobile-pda kecil saya dan berkemungkinan pda saya ni dah outdated kot ataupun internet-explorernya tak berkemanpuan [edisi ‘compact’], memandangkan laman2web sekarang ada safety features dan ‘add-ons’ yg canggih2 untuk membenteras ‘edits’ oleh mereka2 yg tak bertanggungjawab.
    hanya nak beritahu kalau2 pembantu2 pengendali web blog tun bolih mengubah suai supaya ianya lebih ‘mobile-users’ friendly.
    selain itu, nak ringgal komen tak bolih ‘sign in’, kena balik rumah guna desktop.
    sekian, t.k.

  18. Grungeboy Jun 24,2008 6:33 PM

    ASSAMUALAIKUM TUN DAN KEPADA PARA PEMBACA BLOG.
    MAAF JIKA SAYA MENGGUNAKAN HURUF YANG BESAR KERANA IANYA MENGANDUNGI FAKTA PENTING.
    TUN,
    KINI BLOG TUN DAH DI KATEGORIKAN SEBAGAI SPAM BLOG.SAYA SARANKAN TUN GUNAKAN BLOG WORDPRESS LEBIH EFFISEN DAN SENANG JIKA UNTUK MENGHANTAR KOMEN SERTA TUN JUGA BOLEH DESIGN CANTIK-CANTIK BLOG TUN.MEMANG TAK DINAFIKAN BLOGGER.COM MUDAH DI SABOTAJ.SEBENARNYA SAYA GERAM JUGA KEPADA PENANGAK-PENYANYAK YANG SABOTAJ BLOG TUN NI.NI MESTI KERJA PAK LAH AND THE GENG SABOTAJ KERANA RASA TERCABAR APA YANG TUN TULIS KAT BLOG TUN.TERUS TERANG SAYA KATAKAN HARI-HARI SAYA MELAWAT BLOG TUN DAN RASA BEST JUGA MEMBACA ARTICLE YANG TUN POST.
    TUN,
    SAYA SANGAT-SANGAT SARANKAN AGAR TUN MENGGUNAKAN WORDPRESS…DENGAN DOMAIN http://WWW.CHEDET.COM BUKAN CHEDET.WORPRESS.COM.
    SEKALI LAGI SAYA ULANG GUNA WORDPRESS DENGAN MENGGUNAKAN HOSTING DOMAIN SENDIRI.DENGAN HOSTING SENDIRI BLOG GUNA WORDPRESS TAK MUDAH DI SEKAT BERBANDING BLOGGER WALAUPUN MEMPUNYAI DOMAIN SENDIRI.HARAP TUN BOLEH MEMPERTIMBANGKAN KEPADA WORDPRESS DARIPADA MOVABLE NI.
    JIKA TUN GUNA WORDPRESS JANGAN LUPA LETAK ADSENSE ERMM 🙂 GERENTI SAYA KLIK PUNYA SEBAGAI SUPPORT SUPAYA BLOG TUN MEGAH DI CYBER.
    SALAM SEJAHTERA BUAT TUN….

  19. FAUDZI Jun 24,2008 4:17 PM

    aduh.. susahnya nak masuk blog chedet yang baru ni.. berpeluh sbb lupa password dsbnya..
    tapi tak per berjuang terus berjuang untuk agama, bangsa dan negara bukan utk poket dan kroni

  20. samuraimelayu Jun 24,2008 2:57 PM

    Salam AYAHANDA RAKYAT
    Kami dah ketagih chedet.com
    dalam sibut mengurus majlis puteri pun cari masa lapang sedikit lepas makan tengah hari layar blog Ayahanda.
    Izinkan,
    Kepada sdr/i ‘Nursenja’
    Kami faham sangat kedudukan dan perasaan anda dan berjuta lagi rakyat yang terjerat dalam situasi sedemikian.
    Ayahanda lebih memahami keadaan tersebut kerana itulah beliau berusaha membuka blog baru ini untuk kita rakyat sekelian boleh merluahkan rintihan dan keluhan.
    Jangan kita berharap sangat Ayahanda dapat mengadakan ‘miracle’ untuk memulihkan keaadan tapi sekadar berharap dapat menumpang kasih sayang dan tempat mengadu nasib dalam keadaan yang merisaukan rakyat biasa yang cintakan bangsa dan negara.
    Ramai pemimpin2 muslim kita kurang arif tentang kewajipan dan pengorbanan seorang Khalifah Islam. Nak contoh Nabi ‘ikat perut'(berkorban nafsu) supaya pejuang2 muslim yang ditawan diberikan makanan dahulu jauh sekali kerana nafsu rakus, tamak dan haloba menebal dihati sanubari pemimpin2 muslim yang ada dalam Negara masakini.
    Itulah perbezaan yang dapat kita lihat antara Ayahanda dan mereka.
    Jikalau perjuangan Ayahanda adalah seperti mereka yang nak memperkayakan diri dan kuncu-konconya, ayahanda tidak akan ada sifat ikhlas untuk bersusah payah mengorbankan masa ‘rehat dan rawat’ beliau seperti dilakukannya ketika ini dan memandangkan usia dan keringat beliau yang makin sarat.
    Kami ingin menasihatkan para kritik2 dan pembenci Ayahanda Tun, fikir2 lah dahulu sebelum mengeluarkan kata2 biadab terhadap beliau.
    Alfatihah, Amin yaarobbal Alamin.

  21. an Jun 24,2008 1:53 PM

    assalamualaikum tun,
    tun,saya berasa amat sedih dengan kekalahan bn di penang,bagaikan bala telah turun,dulu tsunami yang hanya terpiasnya dirasai oleh rakyat yang menetap dipinggiran pantai tapi atas doa orang-orang miskin seperti balanya sekarang dirasai oleh semua rakyat.bala ekonomi yang kini semakin parah seperti barah yang merebak, dulu kita hanya melihat mereka ditimpa musibah sekarang kita turut merasakan musibahnya.pak lah pula mengistiharkan islam hadari yang dia sendiri pun tidak mengikutnya lebih mengundang bala kepada seluruh negara, juga tempehanya dirasai oleh jiran-jiran serantau kerana bumi malaysia umpama payung yang memayung bumi dan islam dimalaysia masih releven tak sama negara asia lain.paklah kata malaysia aman selamat benarkah?benarkah, berkerja bersama-sama saya sapa yang lebih kena kerja pihak kerajaan atau swasta?.
    tun, selama 29 tahun saya hidup inilah kali pertama saya dengar kanak-kanak kecil pun mencemuh peminpin, mana ada daulat.ramai orang dimerata kedai-kedai kopi mengutuk paklah secara terang terangan termasuk orang umno sendiri saya kira kali ke 13 pilihan raya malaysia akan mencatat satu sejarah yang lebih hebat dulu paklah kata pantang dicabar mau tak mau dah tercabar.sekarang pulak shahrir samad yang tak henti-henti mengeluarkan arahan mee segera cakap tak serupa bikin kata orang cina boleh tukar-tukar rakyat bertambah keliru dan marah banyak menyusahkan rakyat,mereka harus fikir dulu sebelum buat.saya amat- amat berterima kasih keatas tun diatas jasa tun anak-anak melayu seperti saya kenal ilmu.saya bukan melayu mudah lupa seperti khairy yang taktau dari mana asalnya yang nampak semakin berkuasa lebih dari pm.tun, saya berharap tun teruskan dengan atikel tun mengupas minda orang melayu yang kian layu tak tersiram, siramlah mereka agar mereka sedar ‘tak mungkin melayu hilang daulatnya’.umno sekarang dah hilang keris,orang melayu penang takut nak mengaku dia umno,paklah harus sedar jangan mimpi,letak sahaja jawatan sebelum bencana lain pula,itu saja yang mampu kami keluh biar tuhan saja yang mehukumnya . semoga tun sekeluarga sihat sejahtera.
    wassalam.
    melayu terpinggir.

  22. cintasangratu Jun 24,2008 1:52 PM

    SHAME ON U POKLOH BODOWI

  23. Azhar85 Jun 24,2008 4:38 AM

    Assalamualaikum Tun…
    Tun, ini semua adalah sabotaj…tak apalah Tun…kita lihat Pak Lah mampu kekal setakat mana….sekarang imej dah buruk…tak tahulah saya apa akan jadi pada UMNO selagi Pak Lah memerintah….Ayah saya kata semua kabinet-kabinet yang Pak Lah lantik, kebanyakannya mempunyai rekod yang tidak baik dalam BN…Ada makan rasuah di luar negara..Ada perogol…Ada yang kurang ajar macam Nazri…dan macam-macam lagi…sedangkan Pak Lah sendiri pernah Tun buang dari UMNO sebab cuba untuk menjatuhkan UMNO dalam diam dengan bersekongkol dengan Tunku Razaleigh semasa Semangat 46 masih belum diserap ke dalam UMNO…saya harap Tun dapat terus memberi penjelasan sebenar tentang kerajaan BN sekarang dari masa ke semasa..Sekian Tun,Wassalam…
    P/S : Tun, walaupun saya kutuk kerajaan BN sekarang tetapi tak bermakna semua orang dari Pakatan Rakyat itu baik belaka.

  24. ojibala Jun 24,2008 3:03 AM

    wow, i guess too many comments caused blogspot decided to categorized your blog as SPAM BLOG, cool.

  25. dali Jun 24,2008 2:54 AM

    Salam TUN
    Congrats on the new postings. Whatever the situations is, we still hear you loud and clear.

  26. TechTitan Jun 24,2008 2:32 AM

    Dearest Tun,
    It is advisable for you to host your blog on your own server. By doing so, you not only able to manage your backup routine but also able to manage the traffic by providing several clustered server.
    It is going to be costly but i think most of us agree that you are still amazingly popular even after your time as prime minister. Furthermore many free blog hosted sites will definitely succumb to any government request to block your site. Therefore having your own server will at least guarantee some freedom from any intervention…
    I believe your technical team will advice you about what is best for chedet.com. In any case I’m offering myself to be part of your technical team. Its the least I can do for a statesman like you.
    Best regards,
    TechTitan

  27. samuraimelayu Jun 24,2008 1:45 AM

    Salam AYAHANSA RAKYAT
    Izinkan kami kongsi seorang insan Allah yang sangat perihatin!
    Tersebut alkisah seorang sahabat yang baru2 ini terlibat dengan satu kemalangan jalan raya dimana sebuah teksi telah melanggar kereta BMWnya dari belakang.
    Kata sahabat, apabila terlihat sipemandu teksi bergegas menyusul beliau dan tak berhenti meminta ampun dan maaf kerna melanggar kereta mewahnya. Katanya apabila melihat bonet proton saga teksi itu agak remuk berbanding keretanya terus beliau menyuruh pamandu teksi tersebut bertenang. Tak apa ‘ awak pergi repair saja teksi awak’ saya tidak tuntut bayaran kerosakan atau buat repot polis’ kata insan Allah ini. Tak berhenti berterima kasih pula pemandu teksi kerna ehsan sahabat kami.
    His rationale is, ‘kalau lah dia tuntut bayaran kerosakan atas bumper BWM dia dan pemandu itu pula kena ‘repair’ teksinya, apa je yang tinggal nak sara keluarga nya!’
    Kami tertanya tanya juga, adakah pemimpin2 UMNO yang kebanyakan berkereta mewah2 belaka dapat berfikir macam insan Allah itu?
    Fikir2kan lah bersama, apakah mereka yang kini ‘kais pagi makan pagi’jika dikenakan saman dek polis kerana kesalahan lalu lintas dapat mengelakkan diri dari membayar kompaun? Menjadi dilema ‘antara bayar saman dan miss soru’ dan ‘tidak membayar dan motosikal dikompaun’
    Akibatnya ‘ nang buti nang, kue buti kue.. sedih ba!

  28. nursenja Jun 24,2008 12:29 AM

    Salam TUN…
    Lahir sebagai anak merdeka saya berpeluang menikmati pelbagai kemudahan…saya rasa orang lain pun begitu juga…apa yang penting bagi kami adalah hidup yang perlu diteruskan. Tanpa peduli kepada golongan yang telah sedia ‘mewah’ kami cuma memerlukan ‘sesuatu’ yang boleh mengubah hidup kami…kata orang kalau dahulu hanya mengayuh basikal…sekurang-kurang sekarang boleh senyum kalau dapat sebuah motosikal…kalau dahulu makan nasi dangan garam, sekarang sudah boleh beli ikan..syukur alhamdulillah… APALAH SANGAT ! Saya rasa ada yang tersengeh baca ayat-ayat ini… macam orang yang tak ada cita-cita…SALAH TU!.. Sebenarnya, setelah berjaya pengorbanan perlu diberi kepada semua.. keluarga, saudara, jiran dan kepada sesiapa saja yang senasib, bukan untuk diri sendiri semata..walaupun kejayaan yang dikecapi bukan sebesar mana!
    Kemelut politik, ekonomi dan sosial hari ini amat ‘ penat ‘ untuk difikir. Orang lain sudah mula congak angka juta, tapi kami bersama golongan yang senasib terus menerus memantau agar perut-perut dapat terus diisi sehingga hujung bulan. Membaca suratkhabar cerita mengenai pembangunan, jutawan dan segala kejayaan yang tak perlu disebut, kadang kala seperti sebuah cerita dongeng yang terasa amat jauh sekali untuk dicapai..bukan putus asa , tapi dah habis usaha…maklumlah kerja makan gaji…swasta pulak tu ! Kenaikan gaji? Jangan sebut , sakit hati…Bonus ? Jangan sebut, boleh bunuh diri ! Walaupun kerja sepenuh hati, habis kudrat diperah ( jimat kos )… siapakah yang membela kami ? Jawapan ‘ standard ‘ …MAJIKAN SEKTOR SWASTA DIGESA UNTUK MENURUT LANGKAH-LANGKAH YANG DIAMBIL OLEH KERAJAAN UNTUK…sampai bila jwapan ini perlu kami telan. Ketika kakitangan kerajaan menunggu kenaikan gaji, bonus yang akan diumumkan setiap kali bajet…apa yang kakitangan swasta tunggu? Tak lain lagi…tunggu harga barang naik !
    Benar apa yang dikata oleh Mufti Perlis…sebenarnya rakyat seperti kami sudah habis ikhtiar untuk ‘ jimat ‘ . Nak jimat macam mana lagi… nak makan sehari sekali ke ? Bukan semua sektor swasta mewah…percaya tak kalau dikatakan sudah sepuluh tahun gaji tak naik ? Sebagai ibu bapa mungkin boleh faham situasi ini, macam mana dengan anak-anak? Nak kurangkan duit poket ? Tahu ke banyak mana duit poket yang anak-anak ini bawa ? Sebenarnya duit poket sekarang ni dah jadi duit tambang bas ! Sebelum ini pun telah dikurangkan , macam mana nak kurang lagi ? Bawa bekal ? Boleh ! Harap orang yang setuju cadangan bawa bekal berfikir lebih sikit… bekal pun kena beli bahan-bahan…beras, minyak masak, gas memasak dan lain-lain semuanya telah naik ! Penjimatan yang dibuat telah sampai noktah !…
    Mungkin kami boleh jimat menggunakan elektrik. tapi ‘ pi-mai, pi-mai tang tu jugak..tarif akan naik mulai Julai… jimat elektrik, kita pakat-pakat beli lilin, pelita… tak mahu saya sebut yang lebih primitif.. nanti kita akan balik ke zaman batu !!
    Yang dihormati TUN…
    Kami bukanlah dari golongan yang terlalu susah walaupun tidak pernah mewah..sedang-sedang saja ! Cuma kebelakangan ini terlintas difikiran apa yang terjadi bagi mereka yang lebih susah dari kami ? Penjimatan yang bagaimanakah perlu dipraktik ? Makan sekali untuk 2 hari ? Betul ke ?
    Saya dah hilang keyakinan terhadap pemimpin-pemimpin sekarang ( saya rasa ramai yang mengakuinya ) saya rasa ‘ sticker…BN DULU, KINI DAN SELAMANYA…’ akan saya tanggalkan. Nasib siapakah yang pemimpin BN bela sekarang..untuk golongan mana ? Tak kan nak tunggu ‘ BERSAMAMU ‘ di TV3…baru ada sumbangan…berapa orang yang dapat dari jutaan penduduk ini ?
    Hidup bukanlah bersandarkan kepada bantuan semata. Sebagai penduduk yang datang dari kejauhan pembangunan kami rasa kami lah yang berjiwa kental menghadapi perubahan yang tidak pernah menjadi budaya hidup kami. Kami tetap menongkah kemajuan yang dicipta wlaupun kami seperti telah pasti sukar untuk menggapainya. Apa yang kami perlukan adalah pembelaan dan perhatian yang adil. Kami tidak mempunyai masa untuk mencongak kekayaan orang lain, apa yang kami harapkan kekayaan yang diperolehi bukanlah atas dasar ‘ pijak kepala ‘ melalui beberapa peraturan yang diwujudkan semata-mata untuk mengelabui mata insan-insan yang sebenarnya ‘ zero ‘ pasal peraturan-peraturan ini.
    Pendedahan di internet secara terbuka dari pihak tertentu ( betul atau tidak ) amat mendukacitakan kami rakyat jelata. Dalam keadaan kami yang merangkak masih ada yang berterbangan mengembangkan sayap kemegahan. Apakah ini semua !
    TUN yang dihormati,
    Sekadar ingin berkongsi bersama pengunjung blog ini saya pasti semua inginkan perubahan .Semua perlu di PERBETULKAN ! Masih adakah insan-insan difikiran Tun yang boleh memikul tanggungjawab ini? Masih adakah insan yang ikhlas untuk rakyat ? Ramai yang bertandang di laman ini minta idea dari Tun…lakukan sesuatu, lakukan sesuatu, lakukan sesuatu !
    Semuga TUN dan keluarga selalu diberkati NYA.
    ikhlas dari
    Anak cucu Kubang Pasu

  29. kedah youngster Jun 24,2008 12:01 AM

    Assalamualaikum TUN………
    Saya amat kecewa dengan apa yang terjadi ke atas blog Tun ini. Apa-apa pun saya pasti ini adalah sabotaj dari orang-orang yang PENAKUT dan orang-orang ini sememangnya BERSALAH.
    Mereka takut dengan bayang-bayang sendiri, kerana dari blog ini Tun telah mendedahkan pelbagai KELEMAHAN dan KONFLIK yang berlaku di dalam pentadbiran KERAJAAN PAKLAH & RUNNER TINGKAT 4 (K.J). Bak kata pepatah ‘siapa termakan cili dialah yang merasa pedasnya’.
    TUN…..
    Teruskan perjuanganmu yang murni ini demi kebaikan dan kesejahteraan Agama, Bangsa dan Negara.

  30. Mat Det Jun 23,2008 11:56 PM

    Kenapa “suspected spam blog”
    Sebabnya ialah Masa register kat chedet.com ada satu pernyataan yang menyatakan jika ada orang leave a comment, chedet.com akan hantar e-mail remind kepada user yang register so setiap x ada orang leave comment sure chedet.com akan hantar email, jadi kalau dah 1000 orang leave comment sure ada 1000 kat dalam email box korang, lepas tu apa lagi mesti lah email administrator kena check kenapa banyak sangat Email jadi dia iktiraf sebagai spam. so dia pi lah report kat blogger.com kenapa banyak sangat hantar email(spam) so admin kat blogger.com pun bengang sebab ada orang sound dia, tu lah sbb dia block chedet.com
    tu lah sbb nya yang saya rasa….
    he he

  31. warna-shanas Jun 23,2008 10:46 PM

    The first thought that came to mind being unable to retrieve Tun’s blog was “sabotage”. It could well be coincidence, those lame cybertroopers, spammers or whatever, that brought down the original chedet site. Whatever it is, the incident will certainly attract more attention to Tun’s blog.
    Ha!Ha! the jokes on them, the saboteurs.

  32. sujini Jun 23,2008 10:46 PM

    Salam Dr Mahathir,
    Thank you for changing to this new format. Now I can print direct from your
    weblog without any problem. Well, to who ever rigged your weblog did me a
    favour.
    Wassalam.

  33. agent mulder Jun 23,2008 10:35 PM

    this message is specially dedicated to our dearest PM :
    “you can run.. BUT YOU CAN’T HIDE”

  34. Christine Jun 23,2008 10:18 PM

    Dear Dr. Mahathir,
    I am sorry that you had this problem with our American company.
    Could you please post your correspondence and any records of phone calls with blogger.com online?
    It seems that some of your readers may not be aware that Google has owned blogger.com since 2003 and that Google has an ignominious record of blocking public access to site in China. For more, please go to the following story on Forbes.com, “China’s Overeager American Censors.”
    If you can kindly post more information, we can all gain a better idea of how Google is interfering with free speech outside the United States. Given your stature, we can only hope that they are embarrassed.
    Wassalam

  35. heicalmy Jun 23,2008 9:13 PM

    Design & color blog ini tidak menarik (suram), yg lama lebih baik.
    Komen saja.

  36. Neil Jun 23,2008 8:55 PM

    Tun,welcome back to blogger’s world.Even though I’m critical of you I’m happy that you are one of us, to keep us all entertain.Lock tight or they will prise open again.God bless you racist.

  37. samuraimelayu Jun 23,2008 8:43 PM

    Salam AYAHANDA RAKYAT
    Wawasan 2020 bukan titik penyudah
    Bagi generasi mendatang ia bermula.
    Izinkan,
    Not many people knew the dream of the Tun when initiating the above wawasan 2020.
    Tun is one person who doesnt make impromptu decisions but will get the historical facts before laying out whats good for today, better for tomorrow and the best for the future!
    Its never an easy task to build a nation with so many races[ethnics, cultures, languages(dialects)] and above all beliefs.
    But asked ourselves, in the 22 years of his ‘dictatorial’ regime,
    where and what we were then and where and what we had achieved and enjoyed when he left after 22yrs laying the foundations of a developed nation?
    May god bless the Rakyat and Thank you Ayahanda Tun yang kami hargai keringat and titisan airmata mu untuk kesejateraan bangsa dan negara.
    Al fatihah, Amin

  38. heicalmy Jun 23,2008 8:37 PM

    BN sedang berpecah dan dipecahkan.Dalam ada hantu luar
    ada jembalang , tepi ada langsiu.
    BN perlu dibantu buangkan hantu ,buangkan jembalang & hisap
    darah langsui.
    Sayangi BN anda.Walau pun dah buang UMNO anda masih sayanginya.
    Tempat jatuh lagi di kenang inikan ……….

  39. samuraimelayu Jun 23,2008 8:27 PM

    Salam AYAHANDA RAKYAT
    Wawasan 2020 bukan titik penyudah
    Bagi generasi mendatang ia bermula.
    Izinkan,
    Not many people knew the dream of the Tun when initiating the above wawasan 2020.
    Tun is one person who doesnt make impromptu decisions but will get the historical facts before laying out whats good for today, better for tomorrow and the best for the future!
    Its never an easy task to build a nation with so many races[ethnics, cultures, languages(dialects)] and above all beliefs.
    But asked ourselves, in the 22 years of his ‘dictatorial’ regime,
    where and what we were then and where and what we had achieved and enjoyed when he left after 22yrs laying the foundations of a developed nation?
    May god bless the Rakyat and Thank you Ayahanda Tun yang kami hargai keringat and titisan airmata mu untuk kesejateraan bangsa dan negara.
    Al fatihah, Amin

  40. zeti Jun 23,2008 8:24 PM

    Rasanya ni perbuatan sabotaj blog Tun

  41. samuraimelayu Jun 23,2008 8:07 PM

    Salam AYAHANDA RAKYAT
    Rimbun pelindung untuk semua,
    Izinkan Anakanda menyiarkan kempali dirumah blog baru ini
    untuk mengingatkan ahli2 dan pemimpin2 UMNO yang melayar blog ini khas nya dan bangsa melayu amnya akan perjuang Ayahanda Tun selama 22 tahun untuk memajukan bangsa dan negara melalui wawasan 2020.
    TUTUR PENGHARGAAN BANGSA
    May 13 1969 ia bermula
    meredah banjaran pemisah
    mengalir debu dan lahar
    diantara darah dan nanah
    meresap dicecairan bumi bangsa
    kekayaan pusaka bangsa dimiliki semua
    Nafsu haiwan menguasai jiwa raga
    denyut nadi hasat dengki
    Merah membahang menyala
    Slogan melayu berdilema
    merangsang perjuangan bangsa
    Bangun tegak berdiri
    meroboh mencanai
    walau mulanya keringat dan airmata
    perit pedih rintihan
    Dalam penentu belum penghujung
    mengorak langkah mengatur cara
    meniti permatang penentu juang
    kini bangsamu mula mengangkat muka
    tiada ejekan kata hina
    Tapi sampai detik bila berthahan lama
    dasar ekonomi baru pandang ketimur
    Wawasan 2020 bukan titik penyudah
    bagi generasi mendatang ia bermula
    Melayu tidak hilang didunia bukan dendangan tetapi landasan perjuangan
    Demikian suratan Ilmu Allah
    bangsa melayu melangkah megah
    menjulang panji panji bumi bertuah
    anak watan pusaka bangsa
    Mahathir,
    Namamu mekar segar
    seperti mawar dititis embun pagi
    manis dikata
    hilangmu ku cari
    pergimu ku nanti
    pulangmu ku tunggu
    Kau layak menerima anugerah
    Rimbun pelindung untuk semua
    AYAHANDA RAKYAT, tutur penghargaan bangsa
    BONDA RAKYAT, pada isteri tercinta
    Demikian keluhan rindu
    dari rakyat bangsa mu
    yang punya perasaan
    darah daging tulang dan urat saraf
    yang menjunjung falsafah perjuangan
    bangsa mu, melayu
    selagi ia bergelar melayu
    Salam kasih kami
    AYAHANDA Dr. Mahathir Mohamad
    Salam kasih kami
    BONDA Dr Siti Hasmah
    13.9.1999
    Kelip-kelip, kg. kuantan
    Pada mereka yang tidak ingin menerima tutur penghargaan kami mengangkat Tun Mahathir sebagai AYAHANDA RAKYAT dan Tun Siti Hasmah sebagi BONDA RAKYAT, sekurang2 nya hayati pengorbanan dan perjuangan beliau.
    Akhir sekali, hormatkan Ayahanda Tun sebagai seorang negarawan yang telah mengangkat maruah bangsa dan Negara ketahap yang sangat membanggakan kita.
    Alfatihah, Amin yaarobbal alamin.

  42. 4mula7 Jun 23,2008 8:07 PM

    Asalammualaikum buat Tun Dr atau DR.M. Syabas dari saya kerana masih memberikan sumbangan yang tak ternilai harganya buat seluruh warga malaysia amnya.Teruskan perjuangan yang masih belum selesai dengan berikan idea yang membina untuk kita terus menuju ke arena pentas dunia yang sepatutnya.Jutaan ribuan terima kasih yang tak terhingga atas jasa dan pengorbanan Tun DR.M.Sekian tulus ikhlas hanya dari saya
    insan biasa aje.Syabas buat semua.

  43. samuraimelayu Jun 23,2008 7:45 PM

    Salam AYAHANDA RAKYAT,
    Hari ni sehari suntuk hendak sign-in and finally dengan izin Allah swt maka dapatlah Anakanda melayar web chedet.
    Kadangkala kami terfikir supaya ayahanda dan anakanda2 rakyat yang sayangkan bangsa dan negara berhenti seketika memberi komen2 tentang pemimpin2 UMNO dan BN dan kita tumpu pada usaha alternatif untuk mengembalikan maruah bangsa dan negara yang harus tergadai ini jika tiada gerakan yang lebih fizikal dan positif dimulakan
    Pernah berberapa sdr. bloggers memberi cadangan2 antaranya menyusul satu memorandum kepada DYMM Agung dan perhimpunan raksasa untuk menyambut Hari Lahir Ayahanda Tun yang ke 83.
    Namun hingga ketika ini belum ada yang berani menggerakkan nya.
    Apakah kita tidak berkemampuan modal dan tenaga?
    Apakah kita hanya hendak melepaskan geram ‘nafsu’ sahaja?
    Apakah kita mahu menunggu hingga Perhimpunan Agung UMNO?
    Atau apa kah kita terima hakikatnya dugaan ‘qadho dan kadak’ dari Allah swt.dan melihat kesudahan kemelut yang dihadapi?
    Kita manusia boleh berusaha, Allah swt juga menentukannya
    Ayahanda, my heart said ‘anarchy’s looming over the hills’, nauzubillah.
    Kami mohon kepada Allah yang Maha Pengasih dan Penyayang melimpahkan
    zat qudrat Nya kepada ummah Rasullullah bagi menempuh kehidupan getir ketika ini dan memohon agar dibuka naluri pemimpin2 supaya ada belas kasihan kepada kami rakyat yang teraniaya dan kami mohon dikembangkan dalil akal mereka supaya menunaikan tnaggung jawab sebagai khalifah2 yang telah ‘terpilih’ oleh rakyat jelata.
    Alfatihah, Amin yaarobbal alamin.

  44. CucukSanggul Jun 23,2008 7:04 PM

    My dearest ever, Tun Dr. Mahathir,
    I like your many other fans & followers of yours will NOT give up on you or your precious blog. No matter where you go, no matter what it will be. Your facebook fan page was being sabotaged 3 times! At one point, the shut down your fan page twice on the same week it was rebuild. Your fan page has 10,000 supporters from all over the world at the time it was first being sabotage. Now, slowly but surely, your page is recovering from its fall. I am very certain that you are well aware of the tale of your facebook fan page. Nobody gave up on you. Nor would I!
    Keep on voicing up, my hero….I am listening.
    Come and visit us at your facebook fan page, Tun. It will be a great honor to have you there!
    http://www.facebook.com/pages/Dr-Mahathir-bin-Mohamad/12411993651?ref=share

  45. thaiso Jun 23,2008 6:36 PM

    Salam Tun.
    Muhammad Aniq Muizzuddin kirim salam pada Tun.
    Pada jam 8.15+pm bertarikh 14hb Jun 2008,Muhammad Aniq,1 1/2 tahun telah mencium papa dia di kedua-dua belah pipi tidak kurang dari 10 kali dengan tidak semena-mena, yang mana ia adalah diluar kebiasaan tabiatnya…kerana pengumuman berita pasal Royalti Minyak Terengganu sedang ke udara.
    Terima kasih Tun.

  46. edikemas Jun 23,2008 4:35 PM

    salam buat tun sekeluarga,
    maaf tun saya tak berapa faham tentang sistem blog ni tapi bagi mana blog tun blh di block. saya berharap rakan yg mahir dlm bidang it tolong lah beri buah pikiran bagi bangunkan laman web tun agar kita semua dpt idel dlm setiap penulisan tun.
    jangan putus asa tun teruskan perjuangan yg belum selesai

  47. sakitdadoden Jun 23,2008 4:00 PM

    Salam Tun,
    Rindunyer…. kt Tun. 3 hari takde ape2 citer dr Tun, saya dah risau. Membaca chedet.com dah jadi kemestian setiap hari. Jari jemari nie mesti tekan chedet.com the moment I on my pc. Tidak sempurna hari ku bila tak jenguk chedet.com.
    Keep on writing Tun, take care & ceria2 selalu… 🙂
    May Allah bless you & family, all of us Malaysians & this beloved country. Amin…

  48. june Jun 23,2008 3:41 PM

    I dont think this is coincidence. All bloggers must keep an eye watching. Fight for media freedom!
    http://sembang-kopitiam.blogspot.com

  49. putih Jun 23,2008 3:31 PM

    Tun,
    Syukur Alhamdulillah, masih dapat membaca Blog Tun. Setiap jam menantikan article terbaru dari Tun. Semoga Tun diberi kekuatan dan kesejahteraan di samping keluarga. Take care.

  50. Benderbuzz Jun 23,2008 3:25 PM

    Salam Tun,
    It seems like those people are trying whatever they can to shut you up. Believe me, they will definitely fail in every attempt. You know why? Coz’ you are the people’s leader. And we will always support you. I think Tun’s supporter should have a mechanism to respond if let say there’s a threat against Tun.
    Allah Bless You.

  51. airkotak Jun 23,2008 3:16 PM

    kalu kite mkn nasi.. org lain pun mkn nasi gak.. so semua tu org je.. tapi ada power.. super power..

  52. che yat Jun 23,2008 3:07 PM

    Salam Tun,
    tak pala …biaq depa nak buat hijack Tun nyer Blog…lagi depa buat lg pembaca2 nak tau kebenaran…

  53. SHAZ Jun 23,2008 3:01 PM

    Salam Yg Bhg Tun,
    At last i managed to get registration responses from the admin after trying from yesterday, and it is nice to hear from you again. Now we know why we dont see your Friday log.
    I can say that your blog have been quite addictive to me and of course more out there, this includes your political rival. Fear not Tun, there is always alternatives if lets say it is confirm that those hantus are the one who is playing fire with your blog.
    Just keep on blogging and keep us in the light during this dark political years.
    Wassalam.

  54. ray77light Jun 23,2008 2:41 PM

    Dearest Tun
    This is the best educational blog where events are explained in a simple manner for the masses. Will definitely attract supporters and detractors.
    TRULY glad we can read on for more …
    Hopefully the youth gets a daily dose of enlightenment and motivation (semangat). Their grasp of English is also improving.
    Syukur alhamdullilah. Semoga Tun selalu sehat dan tenang disamping keluarga dan teman2 tersayang.

  55. DUN Jun 23,2008 1:59 PM

    TUN,
    God Bless you with best of health.

  56. Muhammad Azli Shukri Jun 23,2008 1:59 PM

    saya rasa pun sama blog Tun ni banyak sangat yang cemburu..puak-puak yang sakit telinga mendengar kebenaran sememangnya ramai, negara kita ini ramai sangat yang nak jadi Pateh Karma Wijaya dan Sang Rajuna Tapa..

  57. DCeight Jun 23,2008 11:57 AM

    Dear Tun,
    I do understand the stand you take after all it is politics and moreover your have to do what you truely belief in. Even though I am not in agreement with your line of thinking and the way you go about trying to project yourself as a champion of one particular race when you were in power. You still try.
    I just keep asking why when you yourself are of mixed parentage. I could understand if your father were a malay as you legally are what your father was .
    No matter what you may claim you are a son of an Indian migrant
    I think you missed a God given opportunity to be a champion of all malaysians irrespective of race, creed or colour.
    That opportunity is never coming back. And That is very sad
    Not even by proxy.
    I think you would have realized that with the choice of successor. Everyone is like that , malleable at first but but certainly not when in power

  58. mekyam Jun 23,2008 11:48 AM

    Blogspot’s response seems rather lame, if you ask me.
    Hope it’s not sabotage of some sort, Ayahnda Tun CheDet. Won’t be surprised if it is though. Your detractors have shown themselves to be cowardly and crude. This kind of thing would not be below them.
    Poor fools, it would take more than crippling your blogsite to stop us from wanting to hear what you have to say!

  59. cikokui Jun 23,2008 11:35 AM

    Tun, saya cadangkan guna website persendirian dimana tun daftarkan domain dan buat webblog sendiri. saya juga sanggup bangunkan blog tersebut. Dunia internet ni luas… susah nak bendung.. satu tutup 10 lagi boleh dibukak…
    pernah saya bukak satu blog dimana blog dia ditutup, kini dia dah bukak 20 blog mirror yg sama.

  60. LePat PisaNg Jun 23,2008 11:05 AM

    A’kum Tun.
    Syukur alhamdulillah kerana Blog Tun dapat disiarkan kembali……..
    Patutlah sejak 3 hari yg lepas x ada apa2pun yg terbaru dr Tun…rupa2nya blog Tun disekat………Ini tentu angkara org2 yg mencemburui blog Tun,takut segala tindak tanduk mereka terbongkar satu persatu……….ada saja alasannya……..teruskan menulis dan komen apa saja isu-isu..yg membolehkan rakyat tahu dan faham
    segala maksud yg tersirat.Saya tetap sokong perjuangan Tun…
    Jaga kesihatan Tun……Semoga ceria selalu disamping keluarga.
    Wassalam

  61. Zahari S Jun 23,2008 10:59 AM

    Assalammualaikum Tun,
    It was a surprise to find out that your blog was blocked by blogger.com. I had to find it from another blogger’s posting about it.
    Anyway, your blog is up and running again and hopefully this time there won’t be further interruption.
    Keep on writing Tun as your words are the inspiration to millions of Malaysians who are suffering in silence because of an ego of one man.

  62. ashar Jun 23,2008 10:57 AM

    Salam buat TUN dan semua,
    Tahniah dan syabas, semua yang berlaku ada hikmahnya.
    Kami dari perantauan, sentiasa mendoakan kesejahteraan dan kesehatan TUN suami isteri.
    Aura TUN amat kuat sekali.
    BIAR PUTIH TULANG JANGAN PUTIH MATA.
    PERJUANGAN HINGGA KETITISAN DARAH TERAKHIR>
    Salam dari Gunung Bintan.
    -dimana panglima-panglima Melayu berkumpul-

  63. Melayu Nusantara Jun 23,2008 10:44 AM

    TUN,
    Salam kembali,
    Memang sudah dijangkakn, ada yang akan berusaha apapun untuk menghentikan TUN tanpa disedari pelakunya. Pelik juga blog.com boleh berlaku macam ni, adalah yang buat complain dengan pengaruh mereka itu yang jelas.
    RISAU DAN HAIRAN, TIADA ARTIKEL BARU DAH 3 HARI. DOAKAN KESELAMATAN TUN DAN ISTERI.
    Tun, alang alang buat ubah suai, penuhkan dengan apa yang boleh, koleksi video dari youtube misalnya. link ke informasi berkaitan isu, who online ,poll , join members chedet,… bak kata suruh orang technical Tun buat yang terbaik, kerana manusia yang PHD saja yang selalu iri dengan kebaikan dan kecemerlangan orang lain.
    Salam dari Nusantara
    Angkatan Lancang Kuning Nusantara
    -M.Amirul-10;44

  64. FAUDZI Jun 23,2008 10:38 AM

    Akum TUN
    memang dah dijangka. PM dan konco2 akan buat apa saja untuk menjaga kepentingan masing2. Dlm soal SAPP, walaupun tak diluluskan oleh speaker atau sebagainya.. saya rasa apa yang penting kenyataan telah dibuat oleh SAPP bahawa SAPP sudah tidak confidence dengan PM. Takkan pemimpin UMNO yang ada tidak faham atau pekak. ini soal maruah UMNO dan Negara.
    seharusnya sebagai pemimpin yang pentingkan “integriti” dan “KPI”. PM sudah tentu merasa amat bertanggungjawab dan seharusnya beliau melatek jawatan sebelum sesuatu yang lebih buruk.
    Seperti biasa pemimpin yang pengampu disekeliling akan berkata “kami menyokong penuh sehingga rebah”
    http://www.pantausblog.blogspot.com

  65. GOMO Jun 23,2008 10:10 AM

    Suke je budak tingkat 4 tu ye sekarang ni YEK.
    Manyak masyukkkkk woooo.
    satu kereta sudah untung,kalau 1 juta kereta lagi untonggg wau…belum lagi lain-lain kenderaan dan sebagainya.
    KAYO…KAYO…KAYO…
    Tapi kesian jugak budak kat tingkat 4 tu.
    Yelah dia punya Bapak Mertua kutuk suruh bagi sikit nak jolok ahli supaya nanti time mengundi peringkat bahagian dan sebagainya dah ada modal.Nanti senang lah hidup die 2 beranak dan keroni-keroninya untuk memerintah lagi.
    Manyak Pandai wooo Ini orang….
    Satu Bapak Hantu!!!
    Lagi Satu Anak Hantu….
    Rakan-rakan Hantu pun Manyak wooo….
    Malaysia Sekarang Ada Banyak Hantu woooo
    cepat-cepat kita rakyat Malaysia kasi ini HANTU campak laut!!!

  66. Daniel Leiberman Jun 23,2008 10:08 AM

    alhamdulillah hirobbilalamin

  67. lordmusan Jun 23,2008 9:38 AM

    Salam Tun,
    Something very fishy is going on here.No reason for bloggers.com to actually block your page just because you have more than 2 million hits.Something which is even fishier is theantikhairy blog were also hijacked.The question now is..why only blogs that can hurt Pak Lah and his SIL sahaja yang kena macam-macam problem?
    MCMC or SKMM must look into this matters urgently cause this is direct interference of freedom of speech..but the funny thing is how stupid of these people to hijack blogs like yours and thought that you can be stopped doing this.Really stupid..SKMM.please do your part or are you also in Pak Lah’s grip?or was it under Nazri’s grip?Don’t disgrace your suruhanjaya man…
    Tun,keep on blogging ya!If this site kena block jugak,we go to otherblog,kalau that blog kena jugak..a lotof us in here whom is more than willing to create one for you!Don’t worry..we will always support you!
    lordmusan

  68. Jamal D'Maz Jun 23,2008 8:36 AM

    Tahniah kpd chedet.com & takziah kpd bloggers.com. They lost an excellent ‘customer’!
    I’ve regretably expected this thing will happen to you, out of all people. As we all know in our hearts, these people have been trying their best to shut down any blogs that oppose them, whatmore those who are exposing their wrongdoings. To hell with them.
    For Tun info, I’m a part-time technician, repairing PCs in government offices. During the course of work, I’ll always log-in to your blog in all the PCs that have internet connectivity & made it their homepage (will appear whenever they open their browser.
    To my surprise, I can say 90% of them have already set your blog as their homepage. How satisfying to know about this.
    Rest assured, almost 95% of my govenment servant staff is behond you all the way. Insya’Allah. They even prayed that in one way or another, you’ll come back to help the country in a capacity where the government of the day will take your advise in governing the country.
    Tun,
    Your blog is my only source of information for politics and to some extent, in starting my day, every day, even weekends. It give me a refreshing & assuring feel that they are still feel for the rakyat.
    Tun,
    My prayers every solat time that Allah will bestow you good health & mind to remind us rakyat about our responsibility in ensuring a good future for our kids.
    Salam

  69. Kak Jayn Jun 23,2008 8:34 AM

    Typical of DAYUS traits/tactic….bila tak dapat jawab, just sabotage. Si Polan dan si polan itu amat takut akan lebih banyak terbongkar, pembohongan ditelanjangkan…hmmmmm…motion undi tak percaya hari ni ada siaran langsung ke? nak juga tengok muka tak malu tu dimalukan lagi.

  70. Zubli Zainordin Jun 23,2008 8:02 AM

    Dear Tun Dr Mahathir Mohamad, the fact that your technical team are to resolve certain matters with blogger.com, I am glad to inform you, that some of us did save comments from your previous blog at blogspot.
    I hope all will be as before – the enthusiasm, the enjoyment, the excitement, possibly the enlightenment too, and better as we proceed beyond this, so let’s go on…
    I thank you very much.

  71. Zubli Zainordin Jun 23,2008 7:48 AM

    Dear Tun Dr Mahathir Mohamad, first I express gladness that you have a fresh same blog “chedet” with an additional word “test” in the URL, on a new blog service provider.
    I see that you have retained all your posts and two new ones. I praise the Lord. Somehow your back-up has been beneficial.
    There are comments earlier, which are no longer here, and vital links too. If it is still here intact, then well and good. Else, some comments and links so valuable may have been lost.
    In 2007, 2 of my blogs were exhausted, and 2 other blogs hacked. (I used the term “tarmaced”.
    I asked some friends who are experts, their advice to me are:
    01. Change to a password only you can remember,
    02. Back-up.
    I sense your blog is the most influential in the bloggosphere currently, and there is an individual, or individuals, or a group of individuals who prefer to “stop” you from blogging.
    I prefer you please continue Tun Dr Mahathir Mohamad.
    I thank you. Salute!

  72. AnEb_bEnA Jun 23,2008 7:21 AM

    SALAM
    utk TUN n family,n semua k0mentar..
    Tun,selama ini,saya hanya jadi pemerhati saja di bl0g ni..tp makin lame disini,makin saya banyak tahu tentang penyelewengan yg kerajaan da wat..byk idea mereka yg tak b0leh pakai..
    1-isu minyak..kita sebagai pengeluar minyak sepat0tnya b0ley meletakkan harga yg berpat0tan yg mampu bg rakyat msia..kami xmrh kalau ianya naek sikit2,lame2 jd bukit..tp ni terus hampir 80sen..xmunasabah langsung..bet0l la kate cikgu saya,air dan minyak akan lebih bernilai dr emas n berlian..
    2-isu batu putih n jambatan telah membuktikan sekali lagi kepada dunia,msia sebuah negara yg besar,tp tak0t kepada pulau yg kecil yg 1mase dulu adalah sebahagian drpdnye..nape??malu aku yg duduk jiran dengan sp0re,.
    3-pengenalan sistem 2pump di stesen disempadan msia amat tak praktikal..nape tidak kite menggunakan mykad yg kita megah2kn tu..hanya orang msia yg menunjuk kan mykad saja yg b0leh membeli dengan harga subsidi,.b0d0h2 kerajaan msia ni..
    4-pem0t0ngan 10%elaun keraian pegawai kerajaan amat tak berguna..nape tidak dip0t0ng saja gaji mereka ni..elaun berapa la sgt..da la keje meeting2 jek..haprak bet0l la!
    5-memberi permit berniaga kpd k.tgn awam membantu sesetengah drpd mereka..tp kebanyakannya akn menyebabkan kerja mereka semakin ter0k..tanpa permit pn mereka sudah menunjukkan kemalasan mereka dgn byk berchating di intenet ktk bekerja,bermain game dan sebagainye..
    6-islam hadhari sebenarnya tak diperlukan kerana men0k0k tambah sesuatu yg da sempurna..tak sek0lah agama kah mereka ni.?anak ulama mcmni?malu aku ade pemimpin mcmni.
    7-pak lah terlalu memandang rendah dgn kekalahannye di 5 negeri,n 1wlayah..die ingat 5 negeri=5cawangan ke?t0l0ng kejutkan die 2..tid0 jek kejenye..
    8-cadangan sy sebagai pelajar yg baru berumur 17 tahun,yg mungkin masih mentah ialah
    1-pak lah meletak jawatan segera yang mungkin..
    2-pak lah meminta maaf kpd semua rakyat..rakyat akn memaafkn nye..
    3-khairy keluar dari negara ni..
    4-islam hadhari ditarik balik sebelum bala dtg..
    5.menteri2 dir0mbak semula.
    6-kuasa ag0ng masih n0 1..tak da sapa berani melawanye..ingat tu kaparl s..
    7-AHLI UMN0,T0L0NGLAH BUAT KEPUTUSAN YANG BET0L..PILIH LAH YANG BET0L2 MAMPU MENTADBIR NEGARA N 0RANG MELAYU KHUSUSNYA.
    Terima kasih Tun sebab siarkan k0men sy ni..sem0ga kesihatan Tun n isteri dlm k0ndisi yang baek2 hendaknye.amin..
    p/s:khairy,mane k0?senyap jek..kire duet kt rembau ke?byk sgt ke?haha.
    salam..
    AnEb_bEnA O8

  73. AnEb_bEnA Jun 23,2008 6:42 AM

    salam..
    buat
    Tun Dr Mahathir yg dikasihi n k0mentar yang dihormati..
    Tun,saya sayang sangat negara ni..negara yang telah saya pijak dan huni sejak 17 tahun..bersyukur kehadrat Illahi kerana Malaysia telah ditadbir oleh 4orang peminpin yang sangat berwibawa..
    saya amat marah bila dapat tahu khairy dah banyak jual harta negara kepada sp0re..saya duduk di gelang patah,sedikit sebanyak saya tahu keburukan negara kecil ‘mini israel’ tu..daripada perkara tentang penjualan air yg sgt murah sehinggalah kepada pulau batu putih yang dah dirampas mereka..
    nape mesti kite berhubungan lagi dgn negara tu walaupun semua sudah tau kejahatan mereka..itu pun susah ke bagi kerajaan nak menilai kaca dan pemata..
    berkenaan dgn penggunaan sistem 2 pump di sempadan msia,cara ni tak nampak langsung berkesan dan sgt tak praktikal..jikalau harga yg dijual kepada mereka same dgn harga dinegara mereka,mereka akan tak membeli dimsia..akhirnya penggunaan sistem ni membazirkan wang rakyat saja..
    ke-2,kite semua maklum penjawat awam ni kebanyakannye xpr0duktif,c0nt0hnye berchating intenet di 0ffice,bermain game,tak mesra..apabila kerajaan memberi mereka permit utk berniaga,maka kerja mereka semakinla ter0k..s0rry t0 say ab0ut that..
    3-ex gratia pula sememangnye keputusan yg tak tepat dalam keadaan ni..ramai rakyat menderita,tp pak lah menumpukan kepada 0rang2 yg tertentu saja..
    4-mengenai elaun keraian kerajaan yg dp0t0ng 10%,pat0tnye gaji yg dp0t0ng 10 -20%..elaun tu xseberapa sangat..da la keje just bermesyuarat jek..
    5-sikap pak lah yg memandang rendah terhadap kekalahan 5 negeri umpama tewas 5 cawangan jek..telampau relax..tunggu la pru13..
    6-mengenai cadangan makan ubi kayu,shahrir tak pikir bet0l..cube die makan dulu..ubi kayu makan dgn ayam msk cili padi..masuk ke mcm tu?ubi pn lg mahal dr beras..
    7-minda pemimpin telampau tumpul..perkara yg lebih penting tak dlakukan,yg remeh temeh jek yg sibuk h0 ha sana sini..malu2
    terima kasih Tun sebab keluarkan k0men saya ni..harap Tun n keluarga sihat selalu..amin..
    p/s;mane khairy,lama xnampak?!sibuk sangat ke kira duet kat rembau…
    salam

  74. AnEb_bEnA Jun 23,2008 5:37 AM

    Tun.
    walaupun ramai orang cakap Tun kejam,kuku besi,tp kami rakyat malaysia xpernah rasa susah n tertekan mcm sekarang ni..
    orang yg ckp Tun kejam,semuanye berkepentingan..
    Sy dah mula mahu ambil tahu tentang p0litik negara kite ni..keadaan ni da mula merisaukan sy..harap perubahan dpt dilakukn dgn sebrape segera
    moga Allah membalas segala kejahatan dan tipu muslihat yg telah mereka buat..
    aminn..

  75. AnEb_bEnA Jun 23,2008 5:32 AM

    Tun.
    walaupun ramai orang cakap Tun kejam,kuku besi,tp kami rakyat malaysia xpernah rasa susah n tertekan mcm sekarang ni..
    orang yg ckp Tun kejam,semuanye berkepentingan..
    moga Allah membalas segala kejahatan dan tipu muslihat yg telah mereka buat..
    aminn..

  76. AnEb_bEnA Jun 23,2008 5:28 AM

    pe nak jadi dengan kerajaan sekarang ni?hmm,sedey aku..

  77. Noor Faiza Jun 23,2008 4:00 AM

    Salam Tun,
    Saya berdoa agar blog Tun ini selamat dilindungi Allah dari diblock oleh sesiapa sahaja yang berniat buruk.
    Kepada pihak yang berminat nak hack blog ni tolong fikir banyak kali. Inilah sahaja wadah kami rakyat biasa untuk mengadu nasib dan juga medium info terbaik jika dibandingkan dengan info dari media perdana hari ini.
    Terima kasih Tun.

  78. blitz Jun 23,2008 3:42 AM

    Assalamualaikum Ayahanda Tun;
    Trafik (bilangan yang melawati) blog Tun sebelum ini amat luarbiasa. Sepanjang pengetahuan saya, biasanya dia orang yang akan block kerana menjangkakan laman berkenaan digunakan/dibangunkan untuk menjadi tempat tarikan orang-orang biasa (suspected spam) bagi tujuan-tujuan yang tidak baik. Kemungkinan inilah sebabnya pada pendapat saya mereka melakukan blog sebagaimana yang terjadi.
    Ataupun, terdapat sebilangan orang yang tidak bertanggung jawab cuba menghantar bahan-bahan (serangan) untuk melumpuhkan (spam) kepada alamat blog sebelum ini. Tetapi saya tidak fikir kemungkinan ini menjadi sebabnya kerana pengendali biasanya mahir dalam mengendalikan soal ini.
    Apapun, Alhamdulillah Tun sudah ada tempat khusus untuk menerbitkan artikel-artikel untuk bacaan kami semua. Ianya lebih baik dan diharapkan sentiasa ada “online” untuk tatapan pengunjung.
    Kepada saudara/i rakan yang berkemahiran, diharap dapat meluangkan masa memantau blog baru ini yang mana kita faham sudah pasti menjadi sasaran serangan cyber untuk melumpuhkannya.
    Salam hormat.
    Wassalam.

  79. Pemuda Pelapis Jun 23,2008 3:10 AM

    Salam Tun,
    Saya terkejut juga kerenah-kerenah jahat yang sebenarnya takut pada bayang-bayang sendiri ni. Ni bukan kerja orang lain pun tapi faham-faham saja sudahlah. Siapa lagi… malas nak sebut nama puak-puak tu… meluat yang amat-amat sangat rasanya. Dia tu bodoh dan biol tapi dia upahlah sapa-sapa yang expert ICT suruh buat kerja jahat. Ahli NERAKA JAHANAM lah katakan… Dia bukan takut dosa pun! Nak marah sangat pun tak guna Tun, sebab saya pun tak faham dia tu jenis kulit cap apa atau brand apa pun saya tak tahu. Langsung tak ada malu. Maruah dan harga diri jauh sekali-lah.
    Anyway SYABAS! dengan laman web yang lebih menarik dan memikat ini. Akan tentulah ada lagi yang jealous tak sudah-sudah tu. Apa pun terjadi, pasti ada hikmah besar di sebaliknya. Banyak-banyak bersabar Tun tapi saya ni kurang sabar sikit. Kalau ikutkan hati… na’uzubillah SI LEMBIK berdua kat atas tu… Tuhan saja yang tahu.
    Saya tetap di belakang Tun dalam apa jua keadaan sekali pun. Semoga Tun banyak-banyak bertenang jaga kesihatan diri zahir dan batin. Take it easy!

  80. hard-t Jun 23,2008 2:01 AM

    Yes… Tun I think someone sabotage your web blog. Anyway carry on sir…

  81. Melayu Nusantara Jun 23,2008 1:56 AM

    TUN,
    Minggu lepas blog antikhairy telah di “hijack”, semuanya di delete. Dalam 4 hari mereka run blog itu dengan kemasan baru. kemudian tak mampu bertahan lama kerana tiada admin. Blog antikhairi dah beralih ke:http://www.antikhairy.wordpress.com
    Semoga kita berani kerana benar
    salam
    M,Amirul

  82. pembaris Jun 23,2008 1:34 AM

    obviously blocked.
    one other blogger with a fair head who regulars your site have met with similar fate – a coincidence it is not.
    lets hear from the others.
    i’ve got these sneeky feelings tinggling in my bones … that there’s a bigger conspiracy going on.
    sunggoh bijaksana tuan hamba membuat penghijrahan ini…syabas!

  83. jerrya4j Jun 23,2008 1:32 AM

    Sabotage perhaps? I didn’t know our country’s political power stretches that far into cyberworld lol…

Leave a Reply